LEMMATICA I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEMMATICA I - 1 - = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem"

Transcriptie

1 LEMMATICA I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement De I (ie) van Izaäk i.c. = in casu ± concreet, in dit geval i.e. = id est ± dat wil zeggen, dit is het ideaal/de idealen De idealen van die partij zijn prachtig:../.. \ als ze die waar konden maken zou het een hemel op aarde zijn. De jeugd van nu kent geen idealen!..\ de werkelijkheid is helaas minder mooi. Ze hebben alleen maar materialistische wensen: mooie kleren, een dure auto, verre reizen! Zijn ideaal is om wereldkampioen te worden. ± Dat is het doel dat hij wil bereiken / daar droomt hij van. Ze koestert t ideaal om een grote operaster te worden../ «..\ daar heeft ze alles voor over. Deze docent draagt zijn idealen echt uit. ± Hij probeert ze op zijn leerlingen over te brengen. ideaal/ideale Ze zoekt nog steeds naar de ideale man. ± Maar helaas, mensen zonder fouten bestaan niet! t Is ideaal strandweer: zon en weinig wind. ± Perfect gewoon! We wilden naar t strand maar t is geen weer: veel te koud! De omstandigheden zijn verre van ideaal. ± We zullen t er toch mee moeten doen. het idee/de -ën Is dat jouw idee van samenwerking? ± Vind jij dat we dat zo moeten doen? Ik heb daar heel andere gedachten over. k Heb een idee! ± Ik weet wat! Laten we naar t strand gaan! Goed idee, zeg! Dat we daar niet eerder opgekomen zijn! ± Heb je nog meer van die prima invallen? Sorry hoor, maar dat vind ik niks! Heb jij (enig) idee waar mijn sleutels zijn? ± Weet jíj soms waar ik ze neergelegd heb? Geen flauw idee! ± Ik zou t niet weten! Ik heb zo n idee dat je wel zin hebt om mee te gaan. ± Dat vermoed ik! (.) Weet jij, hoe dit programma werkt? «Geen idee! idem of idem dito/ - Ober, voor mijn vrouw een broodje kaas en voor mij: ± Geeft u mij maar hetzelfde. idem (dito). ie «> hij ieder/ -e Hij leest ieder boek en iedere krant die hij in handen krijgt. ± Elk jaar vraagt hij boeken voor z n verjaardag en elke week koopt hij ik weet niet hoeveel weekbladen. Ik lees maar af en toe een enkel boek of een enkele krant. Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan../ ±..\ daar hebben we allemaal recht op. Niemand zou in ellende hoeven leven.

2 ieder/ -e, vervolg Lemmatica I Ieder van deze boeken beschrijft het leven van een ± Elk van die boeken is dus een biografie. beroemde schilder. Geen enkel gaat over heel gewone mensen. Ieder van jullie mag een boek uitzoeken. ± Jullie mogen allemaal zelf kiezen. Eén van jullie mag dan morgen een hoofdstuk voorlezen. Ieder half uur vertrekt er een trein naar Utrecht. ± Om het half uur gaat er een sneltrein. De trein kan nu ieder moment binnenkomen. ± Hij komt zo! Ik kom in ieder geval nog vóór ik op vakantie ga. Er gaat maar eens in de zoveel tijd een bus naar Leiden. Nou, t zal nog wel even duren! Misschien kom ik deze week nog. ± Maar anders zeker de week daarop. Haar man is misschien niet zo rijk maar t is in ieder geval ± Zeker weten! een aardige vent. iedereen Iedereen lacht. Niemand kijkt boos. ± Alle mensen lachen, ze vinden t allemaal een goeie mop. Dat is een film voor iedereen. ± Alle mensen zullen die film leuk vinden. t Is niet zo n moeilijke film voor een select publiek. Ik heb iedereen een kaart gestuurd,/.. ±..\ alle familieleden, vrienden en kennissen. Heb ik nu iedereen bedankt? ± Heb ik jullie allemaal bedankt of../..\ ben ik iemand vergeten? Bijna iedereen was al weg. ± Ik kon alleen Jan nog maar bedanken, de rest van het gezelschap was al naar huis. iemand Ik wou dat iemand mij kon helpen. ± Er zal toch wel een mens zijn die dat kan? Helaas, daar is niemand toe in staat. Zo iemand bestaat niet! ± Een dergelijk persoon is er niet. t Lijkt of Jan met iemand staat te praten../ t Is iemand van zijn werk. ± Oh, een collega! Mevrouw Smit is ziek. Wilt u dan iemand anders spreken?..\ maar ik zie niemand. Hij zal toch niet in zichzelf praten? Nee dank u, ik moet haar zelf hebben. Ik probeer het nog wel een keer, de volgende week of zo. Heb je nog iemand gezien in de stad? ± Ben je nog een bekende tegengekomen? iets Zit er nog iets in uw tas? Nee, er zit niets meer in. Zal ik je eens iets vertellen? «Ik ga trouwen! Is er hier nog iets gebeurd vandaag? ± Hier? Hier gebeurt toch nooit wat! Is er nog iets bijzonders gebeurd? ± Zijn er nog dingen die ik moet weten? Meestal eet ik bruin brood, maar nu heb ik zin in iets anders../ «..\ ik neem lekker een paar harde witte broodjes. Ik wil liever een croissantje of iets dergelijks (o.i.d.). ± Een croissantje of zo? Is een chocoladebroodje ook goed? Zo iets lekkers heb ik nog nooit gegeten. ± Zulke lekkere dingen proef je niet vaak. Leuke jurk is dat! Net iets voor jou! Voor mij zou het niks zijn../ ±..\ maar hij past helemaal bij jou. Kunt u me helpen aan iets tegen maagpijn? ± Ja, daar heb ik een goed middel (medicijn) voor / tegen. Het is iets over zeven(en):../ «..\ drie minuten, om precies te zijn.

3 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement iets, vervolg Hij is iets ouder dan zijn vriend. ± Een half jaartje of zo.. Mag het een iets(je) méér zijn?, vraagt de kaasboer. Ik dacht eigenlijk dat ze nogal wat jaartjes met elkaar scheelden. Nee, zegt de klant, ik wil precies een pond, niets méér en niets minder! Mag ik even iets vragen../ «..\ weet u misschien hoe laat t is? het Ivriet/ - Het Ifriet is de officiële voertaal in Israël. ± Dat is dus modern Hebreeuws. Die moeten immigranten leren (spreken). het ijs/(de ijsjes) In een koude winter ligt er ijs in de sloten. ± Op dat bevroren water wordt dan veel geschaatst. Willen jullie ijs als dessert / een ijsje toe? «Ja, lekker! Met vruchtjes en slagroom!!! Bij die Italiaan hebben ze allerlei soorten ijs: En dan nog in een heleboel smaken als aardbeien, hazelnoot waterijs, roomijs en yoghurtijs. mokka, pistache en nog veel meer... Mam, t is zo warm, mag ik een ijsje? ± Nou vooruit, haal maar een hoorntje met twee bolletjes. Het was de eerste keer dat ze elkaar zagen, ± Binnen een mum van tijd zaten ze geanimeerd te praten. maar het ijs was snel gebroken. Die man zal nooit over één nacht ijs gaan. ± Hij is altijd heel voorzichtig bij het nemen van besluiten en neemt geen risico s. de ijsberg/ -en In de Poolzeeën drijven ijsbergen. ± Die enorme brokken ijs steken maar voor een tiende deel boven water uit, het grootste deel zit onder water! De Titanic voer tegen een ijsberg op. ± Dat enorme gevaarte van ijs was het schip noodlottig: het zonk en dat op zijn eerste vaart! de ijsemmer/ -s De champagne staat in een ijsemmer om koel te blijven. ± In een mooi verzilverd emmertje met blokjes ijs. de ijsmuts/ -en Zet je ijsmuts op, anders krijg je koude oren. ± Lekker warm, zo n wollen muts als je het ijs op gaat. s Zomers draag je een zonnehoed of zo n petje tegen de zon en de warmte / hitte. de ijspret/ - t Ging eerst sneeuwen, nu valt er ook regen: ± Nu het niet meer vriest komen er scheuren en vallen er wakken het is uit met de ijspret, jammer! in het ijs en is het afgelopen met schaatsen en sleeën. de ijssalon/ -s In die ijssalon kun je t lekkerste ijs van de wereld kopen! ± Er zijn wel meer goede ijszaken maar dàt is de beste en je kunt er ook zo gezellig zitten.

4 de ijsschep/ -pen Lemmatica I Met die ijsschep kun je het ijs zo handig opscheppen../ «..\ en dan in een glas of een hoorntje doen. ± Is dat zo n tang waarmee je bolletjes kan maken? de ijstaart/ -en Als dessert was er een feestelijke ijstaart. ± Een grote, ronde taart met allemaal laagjes ijs op elkaar en bovenop versierd met vruchtjes en slagroom het ijzer/ - In dat land zit veel ijzer in de bodem. ± Dat is het scheikundige element Fe(rrum), een metaal. In de hoogovens wordt het ijzer verhard../ «.. \ tot staal. Dat is nog veel sterker dan dan ijzer ^ ijzer, steenkool, koper, nikkel, goud, zilver, diamant: delfstoffen. Je moet het ijzer smeden als het heet is. ± Je moet van de gelegenheid gebruik maken. Ik kan ook geen ijzer met handen breken! ± Je moet niet het onmogelijke van me verwachten! Dat is nou echt lood om oud ijzer. ± Dat komt op hetzelfde neer/ maakt totaal geen verschil. Als het nog een paar dagen blijft vriezen, ± Ik heb best zin om een eind te gaan schaatsen. kunnen we zaterdag de ijzers onderbinden. Zet de ijzers maar weer in t vet. ± We krijgen geen ijs meer, berg je schaatsen maar op! ijzeren De voetbalfans gingen elkaar te lijf met ijzeren staven. Daarvoor hadden ze eerst de spijlen uit het ijzeren hek gesloopt. Ze heeft een geheugen als een ijzeren pot. ± Ze herinnert zich alles, al is het nog zo lang geleden. ~ Die man heeft een ijzeren gezondheid. ± Hij is nog nooit van zijn leven ziek geweest. ~ Jij hebt, geloof ik, een ijzeren maag, je kunt álles eten. Zelf moet ik altijd heel voorzichtig zijn met wat ik eet, ik heb juist een zwakke / gevoelige maag. ~ In de koude oorlog betekende Het IJzeren Gordijn: ± Duitsland werd door die zwaarbewapende zone in tweeën de grens tussen het communistische Oost-Europa gedeeld. en het kapitalistische Westen. ± De mensen spraken ook over: de MUUR! ik Ik neem een ijsje en wat wil jij? «Geef mij ook maar een ijsje. Ik en jij samen zijn../ ±..\ wij. Is nummer 12 nu aan de beurt? Dat ben ik! ± 12 is mijn nummer. Eigenlijk had ik zin om lekker niets te doen, ± Ik luisterde naar m n geweten. maar m n betere ik zei dat ik aan t werk moest. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken! ± Dat is de lijfspreuk van de egoïst. t Komt gewoon niet in haar op zichzelf weg te cijferen. illegaal/illegale Als vluchtelingen geen verblijfsvergunning krijgen, worden ± Als ze dan toch hier blijven is dat in strijd met de wet /onwettig. ze gedwongen tot uitzetting of een illegale status. In de tuinbouw worden veel illegalen aangetrokken. In veel gevallen krijgen ze later toch een legale status. Reguliere werknemers zijn voor dat soort werkgevers te duur. Die schuur staat er illegaal en moet worden afgebroken. ± Er is geen bouwvergunning voor verleend. immers Ik help je, dat heb ik immers beloofd! ± Ik help, want dat heb ik beloofd! Breng het morgen maar mee, dan kom je immers naar me toe? ± Je hebt toch beloofd dat je morgen zou komen?

5 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement in In de school mag je niet roken. Gooi je je peuk in de asbak../ De koffie zit in een plastic bekertje. Dat mag alleen buiten de school...\ en niet er naast? Ik drink liever uit een stenen beker. Ze woont in Italië, in Rome. ± Háár woonplaats is Rome (Italië). Haar vriendin woont op één van de Griekse eilanden. M n moeder is in 1930 geboren, in december. ± 1930 is haar geboortejaar. «Om precies te zijn: op 28 december. Zelf ben ik in juli 1962 geboren. ± Jij bent dus van juli 1962? De vakantie begint in de week van 15 juli. «Ik weet niet op welke dag. In de zomer hoort t mooi weer te zijn. ± Als t zomer is, verwacht je lekker warm weer. Hij kwam pas laat in de avond thuis. ± s Avonds laat, om over elven, hoorde ik hem thuiskomen. Hoe vertaal je dat in t Frans? ± Hoe zeg je dat op z n Frans? Uit welke taal moet je t vertalen? Ga je in die oude broek naar het feest? ± Waarom trek je die oude broek nou aan? Het kind speelde in zijn blootje op t strand. ± Helemaal naakt, in november! Zij woont in de buurt van het Binnenhof../..\ maar ze werkt er een eind vandaan. ± Wat leuk, zo vlakbij het Binnenhof! Heb je dat in je eentje gedaan? ± Ja, helemaal alleen. Hadden we t niet beter samen kunnen doen? Hoe lang ben jij in dienst geweest? ± Ik ben anderhalf jaar militair geweest. Ze is al lang in dienst van de KLM. ± Daar werkt ze al jaren. Wil jij de reis voor ons in orde maken? ± Goed, die zal ik voor jullie regelen. Is alles nu in orde voor je vertrek? Welnee, ik moet nog van alles doen! ± Ja, alles is klaar. Verleden week had ik griep maar nu ben ik weer in orde. ± Ik voel me nu weer goed. Met die griep voelde ik me niet lekker, hoor! Ik ben altijd in voor een lekker etentje! ± Daar mag je me voor wakker maken! inderdaad Het is niet bij een belofte gebleven, ze zijn inderdaad ± Ze zijn werkelijk bij ons op bezoek geweest. gekomen. Inderdaad, u hebt een kamer gereserveerd. ± Waarachtig, hier staat het! (.) Klopt t, dat je gebeld hebt? «Inderdaad, een paar keer, maar je was steeds in gesprek. indertijd Indertijd woonde die jongen naast me. ± Ja, dat was vroeger, jaren geleden was dat. Maar waar woont hij tegenwoordig? de Indiaan/indianen De Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. ± Toen de Europeanen Amerika veroverden, zijn ontelbare Roodhuiden omgekomen. Als kind speelde ik vaak Indiaantje. Mijn broertjes waren dan altijd cowboys.

6 indien Lemmatica I Indien u klachten hebt, kunt u die melden bij de servicebalie. ± Als het enigszins mogelijk is worden ze dezelfde dag nog verholpen. indienen/diende.. in/ingediend II & III je dient n aanvraag in bij de gemeente Als je huursubsidie wilt hebben, moet je ± Studiefinanciering moet je aanvragen bij het Ministerie van een aanvraag indienen bij de gemeente. O(nderwijs), C(ultuur) en W(etenschappen). Ik heb een klacht ingediend bij de politie. ± Ik heb me beklaagd over hun optreden. het individu/de individuen Ieder mens, hoe jong hij ook is, moet je als ± Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid. een individu bekijken. Wat is dat een onaangenaam individu! ± Wat een nare man/vrouw is dat, een klier gewoon! individueel/individuele Die twee broers lijken erg op elkaar maar..\ Henks haar is iets lichter dan dat van Cor en je kunt ze ook er zijn wel kleine individuele verschillen:../ aan hun stem herkennen. Jullie moeten die opgave individueel maken. Individuele huursubsidie kun je alleen voor jezelf aanvragen. Denk erom, niet samenwerken! ± Ieder voor zich dus. Collectieve lastenverlichting geldt voor een grote groep mensen die in dezelfde omstandigheden verkeren. Iedere aanvraag wordt individueel bekeken. ± Ieder geval wordt apart beoordeeld. de indruk/ -ken De indrukken van de ski s in de verse sneeuw ± Je kon de sporen van de skiërs makkelijk volgen. waren duidelijk te zien. Bij zo n reis doe je veel indrukken op. ± Je ziet veel dingen die je je blijft herinneren. De natuur en de cultuur maakten een diepe indruk ± Ik vond het prachtig! op me. Ik was echt onder de indruk van al die mooie dingen. ± Ik keek m n ogen uit: prachtig was t! Ik begrijp niet dat er mensen zijn die er niets aan vinden! Heb jij al een indruk (gekregen) van die nieuwe docent? «Ja, zo op t eerste gezicht lijkt hij mij best aardig. Ik heb de indruk dat hij goed lesgeeft. ± Dat idee heeft iedereen. Hij heeft dus een goede indruk gemaakt. ± Ja, ik vond hem tenminste heel prettig overkomen. De eerste indruk was gunstig, maar../ Gelukkig wel! Stel je voor dat hij meteen een slecht figuur had geslagen...\ bij nader inzien viel het allemaal behoorlijk tegen. Met die opmerking wekt u de indruk dat u t ± Dat idee geeft u me. helemáál niet met me eens bent. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat je je studie ± Ik kan me niet voorstellen, dat je met al dat gesport en heel erg makkelijk opvat. gefeest wel genoeg aandacht aan je studie besteedt. Hij maakte zich verschrikkelijk kwaad maar ± Niemand lag er wakker van! dat maakte totaal geen indruk. Pas toen hij de boel kort en klein sloeg, reageerden veel mensen geschrokken / aangeslagen. de industrie/ -ën In de negentiende eeuw heeft de industrie «Daarvóór leefden die mensen op het platteland van de veel mensen naar de grote steden gelokt. landbouw en de veeteelt. ± Ze hoopten dat ze in de fabrieken meer zouden verdienen. ^ industrie, handel, landbouw, veeteelt en dienstverlening: middelen van bestaan.

7 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement ineens Ineens begint Ineke te lachen. ± Plotseling schiet ze in de lach. Langzaam maar zeker dringt de grap tot haar door. Ze stonden ineens voor mijn neus. ± Ze kwamen onverwachts op bezoek. Wilt u het bedrag ineens betalen../ de infectie/ -s..\ of betaalt u het liever in (drie) termijnen? ± Ik wil het bedrag nu in zijn geheel voldoen. Je moet die wond goed verzorgen, anders loop je ± Voor je het weet is het een flinke ontsteking. een fikse infectie op. de infectieziekte/ -n 100 jaar geleden kwamen er veel méé r infectieziekten ± Tegenwoordig kunnen besmettelijke ziekten als pokken, voor dan nu. difterie en tuberculose veelal voorkomen worden door inenting of genezen door medicijnen. ^ pokken, pest, difterie, kinkhoest, soa,tuberculose enz.: infectieziekten. de informatie/ - We gaan naar het reisbureau, informatie halen over ± Die inlichtingen geven ze je overal geheel vrijblijvend. vliegreizen naar New York. Ik wil een computer gaan kopen. Heb jij daar informatie over? ± Zeker, daar kan ik je wel het één en ander over vertellen. de informatiebalie/ -s Als je iets wilt weten moet je naar «..\ daar helpen ze je wel verder. de informatiebalie gaan,../ informeren/informeerde/geïnformeerd II ik informeer je (op tijd) Wil jij de verzekering informeren? ± Vertel jij dat aan de verzekering? Ik ga bij de receptie informeren of we onze passen ± Vraag dan ook meteen, hoe laat we kunnen ontbijten. in de hotelkluis kunnen leggen. informeren bij/informeerde bij/geïnformeerd bij II ik informeer het bij de garage Wil jij informeren bij de garage, wat die reparatie gaat kosten? «Ja, ik ga het wel even vragen. Wat een reis naar Groenland moet kosten? Geen idee!../ ±..\ Zal ik eens informeren? Zaterdag ga ik hier en daar vragen. «Zaterdag pas? Toe nou, mam, vijf minuten surfen (op Internet) en ik ben er achter! ingaan/ging.. in/ingegaan I I ze gaat de winkel in Ik heb haar net die winkel in zien gaan. Heb je haar ook al naar buiten zien komen? Wanneer zou die maatregel ingaan? ± Die begint op 1 januari volgend jaar pas. Als hij tenminste niet voor die tijd al weer ingetrokken/ opgeheven wordt! Ingaande volgende week is die winkel tot 8 uur s avonds open. ± Is dat met ingang van de volgende week al? Ik dacht dat dat veel later begon.

8 Lemmatica I ingaan op/ging in op/ingegaan op II hij gaat op de kwestie in Ik wil nu liever niet op die kwestie ingaan. ± We praten er een andere keer wel eens over. We zullen de volgende keer dieper op dit onderwerp ingaan. ± Dan zullen we het nog eens van alle kanten bespreken. We hopen dat je op ons verzoek ingaat. Helaas, ik moet het afwijzen. de ingang/ -en Bij de ingang van het hotel staat een portier. Aan de andere kant van het gebouw is de uitgang. Met ingang van eind mei is er een nieuwe ± Ik geloof dat die 30 mei begint, om precies te zijn. dienstregeling bij de NS. Bij de bus is de ingang vóór../ En tot wanneer is die van kracht/geldig?..\ en de uitgang áchter. ingespannen «> zich inspannen de inhoud/ -en De inhoud van deze fles is 1,5 liter. ± Er kan 1,5 liter in deze fles. Mijn tas viel op de grond en de hele inhoud lag er uit. ± Alles wat er in zat lag verspreid over de vloer. Wil je de inhoud van dat boek weten? ± Ik zal je in t kort vertellen waar t over gaat. (.) Wat doet de vorm er nou toe? «t Gaat toch om de inhoud! inhouden/hield.. in/ingehouden I & II de chauffeur houdt (vaart) in Om te kunnen passeren moest de chauffeur eerst even..\ en daarna juist meer gas geven. (vaart) inhouden../ ± Hij reed even iets langzamer. De ziekenfondspremie wordt door de werkgever «..\ en aan het ziekenfonds afgedragen. op je loon ingehouden../ Houdt die opmerking in dat je geen zin hebt? ± Inderdaad, dat betekent het. zich inhouden/hield zich in/ zich ingehouden II ze houdt zich in Ik heb me een hele tijd ingehouden maar bij..\ schoot ik uit mijn slof. Ik móest er wat op/van zeggen. die opmerking../ ± Ik wist me lang te beheersen../..\ maar toen ontplofte ik. het initiatief/de initiatieven Er is in die buurt een club opgericht om de jeugd bezig ± Goed idee! te houden. Een prima initiatief! Op wiens initiatief is dat tot stand gekomen? ± Wie is daar eigenlijk mee begonnen? Als we willen dat er wat van komt zal iemand het initiatief moeten nemen. Als iedereen wacht tot een ander het doet, komt er nooit wat van terecht. ± Eén zal de koe bij de horens moeten vatten. Sommige mensen proberen je het initiatief «..\ vervolgens alles op hún manier te regelen. uit handen te nemen en../ Heb je dat op eigen initiatief gedaan? ± Ja hoor, helemaal uit mezelf. Sommige mensen verwachten alles van het particulier initiatief../..\ en anderen vinden dat de overheid alles maar moet regelen. de injectie/ -s De dokter geeft de patiënte een injectie in haar arm. ± Door middel van een spuitje dient hij haar een medicijn toe. Heb je je injecties gehaald voor je reis naar Indonesië? ± Ja, ik heb alle prikken al gehad. ~ De economie van dat land heeft een injectie nodig ± Het I(nternationale)M(onetaire)F(onds) zal (financiële) om weer gezond te worden. steun moeten verlenen.

9 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement inkijken/keek.. in/ingekeken II hij kijkt het gedenkboek in Ik heb nog geen tijd gehad om de krant in te kijken. Laat staan dat ik hem uitgebreid heb gelezen! ± Ik heb er nog geen blik op kunnen werpen. Met die open gordijnen kan iedereen inkijken. ± Ik vind het niet prettig als iedereen naar binnen kijkt. het inkomen/de -s t Hangt van je inkomen af hoeveel belasting je moet betalen. ± Als je weinig verdient, hoef je maar weinig belasting te betalen, verdien je veel dan betaal je meer. M n inkomen is 0,0 op t ogenblik. ± Ik verdien helemaal niets! Zíj heeft een behoorlijk inkomen../..\ maar hij moet rondkomen van een bijstandsuitkering. de inkopen Waar doe jij meestal je inkopen? ± Mijn dagelijkse boodschappen doe ik in de buurt en één keer in de week ga ik naar het winkelcentrum. de inlichting/ -en Kan ik wat inlichtingen krijgen over een reisverzekering? ± Alle informatie verstrekken we aan loket 8. Als ik een telefoonnummer wil weten, bel ik Inlichtingen, ± Vroeger was dat informatienummer gratis, nu moet je ƒ 0,95 dat is nu per gesprek betalen! inmiddels Als jij even stofzuigt, was ik inmiddels af. ± Dan zet ik onderdehand / ondertussen ook koffie. Toen hij de brief op de post had gedaan, had z n vrouw ± Die had ze in de tussentijd gezet. inmiddels de koffie klaar. Heb je nu inmiddels je band geplakt? ± Je zei dat je t vanmorgen zou doen, maar is t gebeurd? innemen/nam.. in /ingenomen & innemend II ze neemt haar pillen in U moet deze pillen 3 x daags innemen. ± U zult ze wel een paar weken moeten slikken. ~ Die man is goed van innemen. ± Hij drinkt erg graag een borrel. En vroeger was hij (een) geheelonthouder! Je rok is veel te wijd geworden, zal ik h m voor je innemen? ± Nee joh, ik maak hem zelf wel nauwer. In de oorlog is die stad door de vijand ingenomen. ± Het vijandige leger heeft de stad veroverd. Weet jij of ze die spullen innemen bij de kringloopwinkel? ± Als ze nog bruikbaar zijn kun je daar wel kwijt. Dan worden ze ingenomen en proberen zij ze weer te verkopen. De Nederlandse schaatsers nemen vaak hoge plaatsen in ± Ze bezetten een enkele keer plaats 1, 2 en 3! bij de kampioenschappen. Ik moet die tafel wegdoen, hij neemt te veel plaats in. ± Hij is gewoon te groot voor die kamer; er blijft geen ruimte over. Heb jij al een standpunt ingenomen in die zaak of../..\ weet je nog niet wat je er van moet denken? ± Ik heb mijn oordeel al gevormd. De secretaresse lachte heel innemend tegen haar chef../ #..\ maar deze werd toch kwaad om de fout die zij gemaakt had. innig/ -e Ze namen afscheid met een innige omhelzing. Een jaar geleden was dat nog een koele handdruk! ± Ik mag dat wel, zo n teder gebaar! Nu houden ze ook innig (veel) van elkaar. ± Zielsveel! Nou, nou, wat lopen jullie innig! ± Sinds wanneer lopen jullie zo dicht bij elkaar met de armen om elkaar heen? Mijn innige deelneming, mevrouw! ± Van harte gecondoleerd met het overlijden van uw man.

10 Lemmatica I inpakken/pakte.. in/ingepakt II jij pakt de koffer in De verkoper pakt het boek mooi in:../..\ een papiertje eromheen, een feestelijk strikje.....\ t is gewoon zonde om het uit te pakken. Wilt u dit voor me inpakken? «t Is een cadeautje voor m n moeder! Ik moet m n tas nog inpakken. ± M n boeken en schriften moet ik in m n tas doen. Hij laat zich mooi door haar inpakken. ± Ze weet hem helemaal in haar ban te krijgen. Inpakken en wegwezen! ± Laten we maken dat we wegkomen! ~ Als je gaat schaatsen moet je je goed / dik inpakken! ± Ik weet t, ik zal me warm aankleden. inschenken/schonk.. in/ingeschonken II & III ze schenkt hem een glaasje in De ober schenkt de wijn in. ± Hij doet ze in mooie, kristallen glazen. Zal ik nog je eens inschenken? ± Graag, geef me nog maar een glas (kopje). de inseminatie/ -s Bij koeien vindt haast altijd k(unstmatige) i(nseminatie) ±..\ natuurlijke bevruchting van de koe door de stier komt bijna plaats:../ niet meer voor. inslikken/slikte.. in/ingeslikt II ze slikt de pil in Er lag een kraaltje op de grond en de baby heeft dat ingeslikt. ± Hij heeft t in zijn mond gestopt en nu zit het in zijn maag. Z n moeder probeerde nog om t hem uit te laten spugen. Die man spreekt erg onduidelijk: hij slikt hele woorden in. ± Je hoort maar de helft van wat hij zegt. ~ Als ik jou was zou ik die bezwaren maar inslikken. Ik wou dat hij alle woorden duidelijk liet horen. Als je ze uitspreekt, krijg je iedereen tegen je. de instantie/ -s In verband met die kwestie heb ik al allerlei instanties benaderd. ± Ik heb al bij ik weet niet hoeveel instellingen aangeklopt. In eerste instantie leek het een prima plan. Bij nadere beschouwing zaten er heel wat haken en ogen aan. ± Op het eerste gezicht was ik enthousiast. instappen/stapte.. in/ingestapt I zij stapt in Ik ben met de auto. Wil je meerijden? Stap dan maar in! O fijn, dank je wel! Dan stap ik voor de Bijenkorf uit. Op het station stappen veel mensen in. ± Met koffers en tassen komen ze de trein in. Ik ben halverwege de cursus ingestapt. ± Ik kon pas halverwege beginnen want eerst was er geen plaats../..\ maar nu waren een paar cursisten al weer uitgestapt. Instellen/stelde.. in/ingesteld II ze stelt de camera in Als je scherpe foto s wil maken, moet je je camera Je moet de afstand, de belichting en het diafragma op de goed instellen. juiste stand zetten. Bij moderne autofocus camera s hoef je niets meer in te stellen../..\ alles gaat daarbij automatisch. Er wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld naar ± Dat wordt in de komende weken verricht / op touw gezet. de fraude op de Amsterdamse beurs. Je hebt trouwens nog grote kans dat het uiteindelijk in de doofpot verdwijnt. De directie heeft voor het jubileum een speciale ± Ze hebben die in het leven geroepen om een groot feest te commissie ingesteld. organiseren.

11 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement de instelling/ -en Er zijn veel instellingen die zich bezighouden met ± Als je Nederlands wil leren moet je je tot zo n instantie onderwijs aan buitenlanders. richten. Hogescholen zijn instellingen voor Hoger Onderwijs. ± De Technische Hogeschool en de Economische Hogeschool zijn zulke instituten. Hij voetbalt best aardig maar hij mist de juiste instelling ± Zijn mentaliteit is daar niet hard genoeg voor. om topsporter te worden. instemmen (met)/stemde.. in/ingestemd met II ze stemt in met het plan Alle aanwezigen stemmen in met de plannen van het bestuur. Niemand heeft bezwaar daar tegen/keurt ze af. ± Iedereen was het ermee eens. De meeste mensen horen het verhaal van de voorzitter ± Ze knikken goedkeurend. met een instemmend knikje aan. Slechts een enkeling zat met een misprijzend gezicht te luisteren: die was het er kennelijk niet mee eens. het instrument/de -en In het museum liggen allerlei antieke medische instrumenten ± Zo kun je zien welke gereedschappen de dokters vroeger gebruikten. in de vitrine. Ze is erg muzikaal; speelt ze een instrument? ^ piano, orgel, viool, cello, fluit, trompet, trommel: muziekinstrumenten. Nee, ze zingt. integendeel Of ik t koud heb? Integendeel, ik puf! ± Het omgekeerde is het geval: ik stik van de hitte! intelligent/ -e Ze hebben twee kinderen; hun dochter is heel intelligent,../ ±..\ dat is een pientere meid...\ maar hun zoon is zó dom! Je stelt vaak intelligente vragen,../ ±..\ die van grote slimheid getuigen...\ maar dit is een domme vraag. Als je even nadenkt, weet je zelf het antwoord ook. interessant/ -e Er is pas een interessant boek verschenen dat ik graag wil lezen. ± Het lijkt me heel belangwekkend om iets over dat onderwerp te weten te komen. Dat mens doet altijd zo interessant! ± Ze wil zo de aandacht op zich vestigen! Onze prijzen zijn heel interessant! ± Het is beslist de moeite waard die goed te bekijken! Dat lijkt me zo n interessante man! Die man? Saai, sáái!! Geen bal aan! de interesse/ -s Die man heeft een heleboel interesses. ± Hij heeft voor zovéél dingen belangstelling. Niemand toonde enige interesse voor zijn verhaal. Iedereen hing aan zijn lippen. ± Hij kon zijn verhaal aan niemand kwijt. / Niemand luisterde.

12 Lemmatica I interesseren/interesseerde/geïnteresseerd II het interesseert me niet Het voorprogramma interesseert haar niet. ± Dat kan haar gestolen worden/daar heeft ze geen enkele belangstelling voor. Ben jij soms geïnteresseerd in mijn oude computer? ± Daar heb ik wel belangstelling voor./die wil ik wel hebben! Die oude computer? Die kan me gestolen worden! (zich) interesseren/interesseerde/geïnteresseerd voor III ze interesseert zich voor antiek Ik interesseer me erg voor moderne muziek. ± Ik heb daar veel belangstelling voor. Mij zegt die soort muziek absoluut niets. internationaal/internationale 1 Mei is een internationale feestdag. 4 mei, de nationale dodenherdenking, is vooral Nederlands. ± De dag van de arbeid wordt in allerlei landen gevierd. Tegenwoordig gaat internationaal telefoneren ± Je kunt bijna ieder nummer in het buitenland direct bellen. in de meeste gevallen ook automatisch. Ze nam al deel aan internationale wedstrijden toen ze nog heel jong was. Binnen Nederland bellen gaat sowieso automatisch. En ze werd al nationaal kampioene toen ze nog maar 14 was. de intonatie/ -s Aan de intonatie kun je horen of iemand boos is ± Je moet daarom goed naar die stembuiging luisteren. of goed gehumeurd. intussen Als jij hier bij de kassa wacht, pak ik intussen nog een pak melk. ± In de tijd dat jij in de rij staat, loop ik nog even naar de melk. Als jij even de kinderen in bad doet, dan was ik intussen af. ± Goed, als jij ze dan naar bed brengt, zet ik ondertussen koffie. de inval/ -len De politie heeft een inval gedaan in een illegaal casino. ± s Nachts om 2 uur zijn ze er binnengevallen. Dat was een prima inval van jou! ± Een enkele keer heb ík zelfs goede ideeën! de invalide/ -n Ook voor invaliden is tegenwoordig topsport mogelijk. ± Met allerlei aanpassingen kunnen de gehandicapten hun sport op hoog niveau bedrijven. invalide De invalide man zit in een rolstoel. Gelukkig heeft hij een gezonde vrouw, die hem goed kan helpen. investeren/investeerde/geïnvesteerd II & III ze investeert haar geld in zijn toekomst Hij heeft al zijn geld geïnvesteerd in die verzekeringsmaatschappij. ± Daar heeft hij het veilig belegd. De studenten hebben veel tijd geïnvesteerd in het organiseren ± Ze hebben er erg veel kostbare uren ingestoken. van dat grote feest. Je zult moeten investeren voordat je kunt oogsten. ± De kost gaat voor de baat uit.

13 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement de invloed/ -en De zee heeft een grote invloed op het klimaat van ± De aanwezigheid van de Noordzee is van grote betekenis Nederland. voor ons klimaat. Zijn medewerking is van invloed op het succes van ± Als hij meedoet, gaat het een stuk beter! het feest. Zijn vrouw kunnen we wel missen, ze speelt geen enkele rol van betekenis. Die jongens hebben een slechte invloed op je. ± Onder hun invloed ga je je slechter gedragen. Die man is nu al voor de derde keer bestraft voor ± Met alcohol op achter t stuur, dat kan toch niet! Ze zouden rijden onder invloed. onmiddellijk zijn rijbewijs moeten afpakken! Die minister heeft veel invloed in de Kamer. ± Zijn autoriteit/gezag is groot. Als hij zijn invloed laat gelden, doen ze precies wat hij wil. ± Als hij zijn autoriteit gebruikt, gebeurt het ook. Denk maar niet dat hij enig gezag heeft. Iedereen doet precies wat hij zelf wil. invullen/vulde.. in/ingevuld II & III je vult je naam hier in Wilt u hier uw naam invullen? ± Wilt u in ieder vakje één letter zetten? Vul het ontbrekende woord in, alsjeblieft. ± Zet op deze lege plaats het woord dat er hoort te staan. Ik moet mijn belastingformulier invullen. ± Dat is een heel werk, al die vragen beantwoorden! de inwoner/ -s Nederland heeft ± 15 miljoen inwoners. ± Wonen er zoveel mensen in dat kleine landje? Ik was vroeger inwoner van Alkmaar. ± Ik wist helemaal niet dat je in Alkmaar gewoond hebt! inzepen/zeepte.. in/ingezeept II ze zeept zich in De man zeept zijn gezicht in en../ «..\ gaat zich dan scheren. het inzicht/de -en Ik heb totaal geen wiskundig inzicht. ± Ik snap er helemaal niets van. We hebben nog weinig inzicht in die kwestie. We kennen alle ins en outs./ We weten precies hoe het zit. Ik ben het volstrekt eens met zijn politieke inzichten. ± Ik sta helemaal achter de denkbeelden van zijn partij. Ze zijn nu eindelijk tot het inzicht gekomen, dat ze beter ± Dat beseffen ze nu zelf ook, t werd tijd! kunnen gaan verhuizen. Dat is een kwestie van verschil van inzicht. ± t Is maar hoe je het bekijkt! inzien/zag.. in/ingezien II ze ziet dat nu in Mag ik dat boek even inzien? ± k Heb geen tijd om het te lezen maar k wil t graag doorbladeren. Ik hoop dat je je fout nu inziet. ± Je begrijpt toch wel dat dat verkeerd was? Nee, ik heb geen flauw idee wat ik verkeerd gedaan heb. Ze ziet wel in dat ze beter thuis kan blijven. ± Dat beseft ze nu ook. Mijns inziens klopt die berekening niet. ± Volgens mij is er een fout gemaakt! We zien de toekomst somber in. ± We zijn erg pessimistisch. Zien jullie de toekomst dan met vertrouwen tegemoet? Eerst was hij enthousiast, maar bij nader inzien had hij ± Toen hij er nog eens goed over nadacht, zag-ie het niet zo er toch geen zin in. zitten.

14 de irritatie/ -s Lemmatica I Die jongen wekt met zijn onbeleefde gedrag veel irritatie, ± Hij veroorzaakt daarmee grote ergernis bij zijn ouders. vooral bij oudere mensen. Weet jij een middel om die irritatie van mijn huid tegen ± Deze crème is goed tegen die branderigheid. te gaan? (zich) irriteren/irriteerde/geïrriteerd II die cursist irriteert me Die kinderen irriteren me enorm met dat geschreeuw. ± Ze ergeren me daar al de hele morgen mee. t Irriteert me mateloos dat ik die zaak niet te pakken ± t Maakt me ontzettend kwaad dat hun telefoon steeds in kan krijgen. gesprek is. Ik kan die trui niet dragen. Echte wol irriteert m n huid. ± Die wol maakt mijn huid helemaal rood en als ik hem een uur aan heb, verga ik van de jeuk! het isolement Die stokoude man dreigt in een isolement te geraken:../..\ familie heeft hij nooit gehad en zijn vrienden en kennissen zijn bijna allen overleden. Hij is erg eenzaam. Pas na enkele dagen werden de slachtoffers uit hun ± Toen pas konden de reddingswerkers hen bereiken en naar isolement verlost. de bewoonde wereld terugbrengen. isoleren/isoleerde/geïsoleerd II ze isoleert de draad Denk erom, dat je die stroomdraad goed isoleert../..\ anders kun je een flinke schok krijgen! Gevangenen die zich agressief gedragen lopen de kans ± Vroeger heette dat: eenzame opsluiting. geïsoleerd te worden. zich isoleren/isoleerde/geïsoleerd III ze isoleert zich van de groep Sommige mensen hebben de neiging zich te isoleren. ± Ze trekken zich graag uit het dagelijks gezelschap terug en zitten het liefst ongestoord op hun kamer.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn Stufe 1 i1 Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn 3. heet jij? a) Wie b) Wat c) Hoe 4. Hoe gaat het met? a) jou b)

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 28. De belastingaanslag. Wat leert u in deze les? Informatie over uw inkomsten begrijpen. Informatie over uw uitgaven begrijpen.

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid In Nederland staan 40 asielzoekerscentra (AZC's). Dat zijn plekken waar asielzoekers wonen. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Omdat er in hun eigen land oorlog is bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid?

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid? Interviewfragmenten Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins te verspreiden.

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten Woordenlijst bij hoofdstuk 7 Deel 1 aanhebben (kleren) dragen Hij h een warme trui a, want het is koud. afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 30. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 27, 28 en 29. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van:

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

Een mysterieuze uitnodiging

Een mysterieuze uitnodiging Een mysterieuze uitnodiging Het begon allemaal op een avond in september. Ik had net een nieuw artikel ingeleverd bij De Wakkere Muis, de krant van mijn broer, Geronimo Stilton. Het was een nogal eenvoudig

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N Personen Pa Ma Kind 1 Kind 2 Dominee Vrouw van de Dominee Zondagsschooljuf Man van de zondagsschooljuf Buurman Smit Buurvrouw Smit Het Ding (speelt wel mee,

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden!

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden! KOPIEERBLADEN THEMA 5: Ik wil ridder worden! 97 97 Wat moet je doen om ridder te worden? Vind je dit goed? Moet er nog iets bij? Als je de opdrachten hier goed uitvoert, krijg je een ridderdiploma. Page

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Lesbrief 25. Een jurk ruilen. Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u een jurk gaat ruilen. Verleden tijd gebruiken. Vragen stellen. Veel succes! Deze

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet.

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet. Naar Engeland Celien staart naar de horizon, die nauwelijks te zien is. De lucht en de zee hebben dezelfde grauwe kleur. Ze trekt haar jas dichter om zich heen. De boot is net vertrokken en vaart nog niet

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher)

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Roland Schimmelpfennig De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Vertaling Tom Kleijn Personen FRANK, midden veertig CLAUDIA, zijn vrouw ROMY VOGTLÄNDER ANDI, zoon van Frank en Claudia TINA, Andi's vriendin

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie