LEMMATICA I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEMMATICA I - 1 - = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem"

Transcriptie

1 LEMMATICA I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement De I (ie) van Izaäk i.c. = in casu ± concreet, in dit geval i.e. = id est ± dat wil zeggen, dit is het ideaal/de idealen De idealen van die partij zijn prachtig:../.. \ als ze die waar konden maken zou het een hemel op aarde zijn. De jeugd van nu kent geen idealen!..\ de werkelijkheid is helaas minder mooi. Ze hebben alleen maar materialistische wensen: mooie kleren, een dure auto, verre reizen! Zijn ideaal is om wereldkampioen te worden. ± Dat is het doel dat hij wil bereiken / daar droomt hij van. Ze koestert t ideaal om een grote operaster te worden../ «..\ daar heeft ze alles voor over. Deze docent draagt zijn idealen echt uit. ± Hij probeert ze op zijn leerlingen over te brengen. ideaal/ideale Ze zoekt nog steeds naar de ideale man. ± Maar helaas, mensen zonder fouten bestaan niet! t Is ideaal strandweer: zon en weinig wind. ± Perfect gewoon! We wilden naar t strand maar t is geen weer: veel te koud! De omstandigheden zijn verre van ideaal. ± We zullen t er toch mee moeten doen. het idee/de -ën Is dat jouw idee van samenwerking? ± Vind jij dat we dat zo moeten doen? Ik heb daar heel andere gedachten over. k Heb een idee! ± Ik weet wat! Laten we naar t strand gaan! Goed idee, zeg! Dat we daar niet eerder opgekomen zijn! ± Heb je nog meer van die prima invallen? Sorry hoor, maar dat vind ik niks! Heb jij (enig) idee waar mijn sleutels zijn? ± Weet jíj soms waar ik ze neergelegd heb? Geen flauw idee! ± Ik zou t niet weten! Ik heb zo n idee dat je wel zin hebt om mee te gaan. ± Dat vermoed ik! (.) Weet jij, hoe dit programma werkt? «Geen idee! idem of idem dito/ - Ober, voor mijn vrouw een broodje kaas en voor mij: ± Geeft u mij maar hetzelfde. idem (dito). ie «> hij ieder/ -e Hij leest ieder boek en iedere krant die hij in handen krijgt. ± Elk jaar vraagt hij boeken voor z n verjaardag en elke week koopt hij ik weet niet hoeveel weekbladen. Ik lees maar af en toe een enkel boek of een enkele krant. Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan../ ±..\ daar hebben we allemaal recht op. Niemand zou in ellende hoeven leven.

2 ieder/ -e, vervolg Lemmatica I Ieder van deze boeken beschrijft het leven van een ± Elk van die boeken is dus een biografie. beroemde schilder. Geen enkel gaat over heel gewone mensen. Ieder van jullie mag een boek uitzoeken. ± Jullie mogen allemaal zelf kiezen. Eén van jullie mag dan morgen een hoofdstuk voorlezen. Ieder half uur vertrekt er een trein naar Utrecht. ± Om het half uur gaat er een sneltrein. De trein kan nu ieder moment binnenkomen. ± Hij komt zo! Ik kom in ieder geval nog vóór ik op vakantie ga. Er gaat maar eens in de zoveel tijd een bus naar Leiden. Nou, t zal nog wel even duren! Misschien kom ik deze week nog. ± Maar anders zeker de week daarop. Haar man is misschien niet zo rijk maar t is in ieder geval ± Zeker weten! een aardige vent. iedereen Iedereen lacht. Niemand kijkt boos. ± Alle mensen lachen, ze vinden t allemaal een goeie mop. Dat is een film voor iedereen. ± Alle mensen zullen die film leuk vinden. t Is niet zo n moeilijke film voor een select publiek. Ik heb iedereen een kaart gestuurd,/.. ±..\ alle familieleden, vrienden en kennissen. Heb ik nu iedereen bedankt? ± Heb ik jullie allemaal bedankt of../..\ ben ik iemand vergeten? Bijna iedereen was al weg. ± Ik kon alleen Jan nog maar bedanken, de rest van het gezelschap was al naar huis. iemand Ik wou dat iemand mij kon helpen. ± Er zal toch wel een mens zijn die dat kan? Helaas, daar is niemand toe in staat. Zo iemand bestaat niet! ± Een dergelijk persoon is er niet. t Lijkt of Jan met iemand staat te praten../ t Is iemand van zijn werk. ± Oh, een collega! Mevrouw Smit is ziek. Wilt u dan iemand anders spreken?..\ maar ik zie niemand. Hij zal toch niet in zichzelf praten? Nee dank u, ik moet haar zelf hebben. Ik probeer het nog wel een keer, de volgende week of zo. Heb je nog iemand gezien in de stad? ± Ben je nog een bekende tegengekomen? iets Zit er nog iets in uw tas? Nee, er zit niets meer in. Zal ik je eens iets vertellen? «Ik ga trouwen! Is er hier nog iets gebeurd vandaag? ± Hier? Hier gebeurt toch nooit wat! Is er nog iets bijzonders gebeurd? ± Zijn er nog dingen die ik moet weten? Meestal eet ik bruin brood, maar nu heb ik zin in iets anders../ «..\ ik neem lekker een paar harde witte broodjes. Ik wil liever een croissantje of iets dergelijks (o.i.d.). ± Een croissantje of zo? Is een chocoladebroodje ook goed? Zo iets lekkers heb ik nog nooit gegeten. ± Zulke lekkere dingen proef je niet vaak. Leuke jurk is dat! Net iets voor jou! Voor mij zou het niks zijn../ ±..\ maar hij past helemaal bij jou. Kunt u me helpen aan iets tegen maagpijn? ± Ja, daar heb ik een goed middel (medicijn) voor / tegen. Het is iets over zeven(en):../ «..\ drie minuten, om precies te zijn.

3 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement iets, vervolg Hij is iets ouder dan zijn vriend. ± Een half jaartje of zo.. Mag het een iets(je) méér zijn?, vraagt de kaasboer. Ik dacht eigenlijk dat ze nogal wat jaartjes met elkaar scheelden. Nee, zegt de klant, ik wil precies een pond, niets méér en niets minder! Mag ik even iets vragen../ «..\ weet u misschien hoe laat t is? het Ivriet/ - Het Ifriet is de officiële voertaal in Israël. ± Dat is dus modern Hebreeuws. Die moeten immigranten leren (spreken). het ijs/(de ijsjes) In een koude winter ligt er ijs in de sloten. ± Op dat bevroren water wordt dan veel geschaatst. Willen jullie ijs als dessert / een ijsje toe? «Ja, lekker! Met vruchtjes en slagroom!!! Bij die Italiaan hebben ze allerlei soorten ijs: En dan nog in een heleboel smaken als aardbeien, hazelnoot waterijs, roomijs en yoghurtijs. mokka, pistache en nog veel meer... Mam, t is zo warm, mag ik een ijsje? ± Nou vooruit, haal maar een hoorntje met twee bolletjes. Het was de eerste keer dat ze elkaar zagen, ± Binnen een mum van tijd zaten ze geanimeerd te praten. maar het ijs was snel gebroken. Die man zal nooit over één nacht ijs gaan. ± Hij is altijd heel voorzichtig bij het nemen van besluiten en neemt geen risico s. de ijsberg/ -en In de Poolzeeën drijven ijsbergen. ± Die enorme brokken ijs steken maar voor een tiende deel boven water uit, het grootste deel zit onder water! De Titanic voer tegen een ijsberg op. ± Dat enorme gevaarte van ijs was het schip noodlottig: het zonk en dat op zijn eerste vaart! de ijsemmer/ -s De champagne staat in een ijsemmer om koel te blijven. ± In een mooi verzilverd emmertje met blokjes ijs. de ijsmuts/ -en Zet je ijsmuts op, anders krijg je koude oren. ± Lekker warm, zo n wollen muts als je het ijs op gaat. s Zomers draag je een zonnehoed of zo n petje tegen de zon en de warmte / hitte. de ijspret/ - t Ging eerst sneeuwen, nu valt er ook regen: ± Nu het niet meer vriest komen er scheuren en vallen er wakken het is uit met de ijspret, jammer! in het ijs en is het afgelopen met schaatsen en sleeën. de ijssalon/ -s In die ijssalon kun je t lekkerste ijs van de wereld kopen! ± Er zijn wel meer goede ijszaken maar dàt is de beste en je kunt er ook zo gezellig zitten.

4 de ijsschep/ -pen Lemmatica I Met die ijsschep kun je het ijs zo handig opscheppen../ «..\ en dan in een glas of een hoorntje doen. ± Is dat zo n tang waarmee je bolletjes kan maken? de ijstaart/ -en Als dessert was er een feestelijke ijstaart. ± Een grote, ronde taart met allemaal laagjes ijs op elkaar en bovenop versierd met vruchtjes en slagroom het ijzer/ - In dat land zit veel ijzer in de bodem. ± Dat is het scheikundige element Fe(rrum), een metaal. In de hoogovens wordt het ijzer verhard../ «.. \ tot staal. Dat is nog veel sterker dan dan ijzer ^ ijzer, steenkool, koper, nikkel, goud, zilver, diamant: delfstoffen. Je moet het ijzer smeden als het heet is. ± Je moet van de gelegenheid gebruik maken. Ik kan ook geen ijzer met handen breken! ± Je moet niet het onmogelijke van me verwachten! Dat is nou echt lood om oud ijzer. ± Dat komt op hetzelfde neer/ maakt totaal geen verschil. Als het nog een paar dagen blijft vriezen, ± Ik heb best zin om een eind te gaan schaatsen. kunnen we zaterdag de ijzers onderbinden. Zet de ijzers maar weer in t vet. ± We krijgen geen ijs meer, berg je schaatsen maar op! ijzeren De voetbalfans gingen elkaar te lijf met ijzeren staven. Daarvoor hadden ze eerst de spijlen uit het ijzeren hek gesloopt. Ze heeft een geheugen als een ijzeren pot. ± Ze herinnert zich alles, al is het nog zo lang geleden. ~ Die man heeft een ijzeren gezondheid. ± Hij is nog nooit van zijn leven ziek geweest. ~ Jij hebt, geloof ik, een ijzeren maag, je kunt álles eten. Zelf moet ik altijd heel voorzichtig zijn met wat ik eet, ik heb juist een zwakke / gevoelige maag. ~ In de koude oorlog betekende Het IJzeren Gordijn: ± Duitsland werd door die zwaarbewapende zone in tweeën de grens tussen het communistische Oost-Europa gedeeld. en het kapitalistische Westen. ± De mensen spraken ook over: de MUUR! ik Ik neem een ijsje en wat wil jij? «Geef mij ook maar een ijsje. Ik en jij samen zijn../ ±..\ wij. Is nummer 12 nu aan de beurt? Dat ben ik! ± 12 is mijn nummer. Eigenlijk had ik zin om lekker niets te doen, ± Ik luisterde naar m n geweten. maar m n betere ik zei dat ik aan t werk moest. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken! ± Dat is de lijfspreuk van de egoïst. t Komt gewoon niet in haar op zichzelf weg te cijferen. illegaal/illegale Als vluchtelingen geen verblijfsvergunning krijgen, worden ± Als ze dan toch hier blijven is dat in strijd met de wet /onwettig. ze gedwongen tot uitzetting of een illegale status. In de tuinbouw worden veel illegalen aangetrokken. In veel gevallen krijgen ze later toch een legale status. Reguliere werknemers zijn voor dat soort werkgevers te duur. Die schuur staat er illegaal en moet worden afgebroken. ± Er is geen bouwvergunning voor verleend. immers Ik help je, dat heb ik immers beloofd! ± Ik help, want dat heb ik beloofd! Breng het morgen maar mee, dan kom je immers naar me toe? ± Je hebt toch beloofd dat je morgen zou komen?

5 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement in In de school mag je niet roken. Gooi je je peuk in de asbak../ De koffie zit in een plastic bekertje. Dat mag alleen buiten de school...\ en niet er naast? Ik drink liever uit een stenen beker. Ze woont in Italië, in Rome. ± Háár woonplaats is Rome (Italië). Haar vriendin woont op één van de Griekse eilanden. M n moeder is in 1930 geboren, in december. ± 1930 is haar geboortejaar. «Om precies te zijn: op 28 december. Zelf ben ik in juli 1962 geboren. ± Jij bent dus van juli 1962? De vakantie begint in de week van 15 juli. «Ik weet niet op welke dag. In de zomer hoort t mooi weer te zijn. ± Als t zomer is, verwacht je lekker warm weer. Hij kwam pas laat in de avond thuis. ± s Avonds laat, om over elven, hoorde ik hem thuiskomen. Hoe vertaal je dat in t Frans? ± Hoe zeg je dat op z n Frans? Uit welke taal moet je t vertalen? Ga je in die oude broek naar het feest? ± Waarom trek je die oude broek nou aan? Het kind speelde in zijn blootje op t strand. ± Helemaal naakt, in november! Zij woont in de buurt van het Binnenhof../..\ maar ze werkt er een eind vandaan. ± Wat leuk, zo vlakbij het Binnenhof! Heb je dat in je eentje gedaan? ± Ja, helemaal alleen. Hadden we t niet beter samen kunnen doen? Hoe lang ben jij in dienst geweest? ± Ik ben anderhalf jaar militair geweest. Ze is al lang in dienst van de KLM. ± Daar werkt ze al jaren. Wil jij de reis voor ons in orde maken? ± Goed, die zal ik voor jullie regelen. Is alles nu in orde voor je vertrek? Welnee, ik moet nog van alles doen! ± Ja, alles is klaar. Verleden week had ik griep maar nu ben ik weer in orde. ± Ik voel me nu weer goed. Met die griep voelde ik me niet lekker, hoor! Ik ben altijd in voor een lekker etentje! ± Daar mag je me voor wakker maken! inderdaad Het is niet bij een belofte gebleven, ze zijn inderdaad ± Ze zijn werkelijk bij ons op bezoek geweest. gekomen. Inderdaad, u hebt een kamer gereserveerd. ± Waarachtig, hier staat het! (.) Klopt t, dat je gebeld hebt? «Inderdaad, een paar keer, maar je was steeds in gesprek. indertijd Indertijd woonde die jongen naast me. ± Ja, dat was vroeger, jaren geleden was dat. Maar waar woont hij tegenwoordig? de Indiaan/indianen De Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. ± Toen de Europeanen Amerika veroverden, zijn ontelbare Roodhuiden omgekomen. Als kind speelde ik vaak Indiaantje. Mijn broertjes waren dan altijd cowboys.

6 indien Lemmatica I Indien u klachten hebt, kunt u die melden bij de servicebalie. ± Als het enigszins mogelijk is worden ze dezelfde dag nog verholpen. indienen/diende.. in/ingediend II & III je dient n aanvraag in bij de gemeente Als je huursubsidie wilt hebben, moet je ± Studiefinanciering moet je aanvragen bij het Ministerie van een aanvraag indienen bij de gemeente. O(nderwijs), C(ultuur) en W(etenschappen). Ik heb een klacht ingediend bij de politie. ± Ik heb me beklaagd over hun optreden. het individu/de individuen Ieder mens, hoe jong hij ook is, moet je als ± Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid. een individu bekijken. Wat is dat een onaangenaam individu! ± Wat een nare man/vrouw is dat, een klier gewoon! individueel/individuele Die twee broers lijken erg op elkaar maar..\ Henks haar is iets lichter dan dat van Cor en je kunt ze ook er zijn wel kleine individuele verschillen:../ aan hun stem herkennen. Jullie moeten die opgave individueel maken. Individuele huursubsidie kun je alleen voor jezelf aanvragen. Denk erom, niet samenwerken! ± Ieder voor zich dus. Collectieve lastenverlichting geldt voor een grote groep mensen die in dezelfde omstandigheden verkeren. Iedere aanvraag wordt individueel bekeken. ± Ieder geval wordt apart beoordeeld. de indruk/ -ken De indrukken van de ski s in de verse sneeuw ± Je kon de sporen van de skiërs makkelijk volgen. waren duidelijk te zien. Bij zo n reis doe je veel indrukken op. ± Je ziet veel dingen die je je blijft herinneren. De natuur en de cultuur maakten een diepe indruk ± Ik vond het prachtig! op me. Ik was echt onder de indruk van al die mooie dingen. ± Ik keek m n ogen uit: prachtig was t! Ik begrijp niet dat er mensen zijn die er niets aan vinden! Heb jij al een indruk (gekregen) van die nieuwe docent? «Ja, zo op t eerste gezicht lijkt hij mij best aardig. Ik heb de indruk dat hij goed lesgeeft. ± Dat idee heeft iedereen. Hij heeft dus een goede indruk gemaakt. ± Ja, ik vond hem tenminste heel prettig overkomen. De eerste indruk was gunstig, maar../ Gelukkig wel! Stel je voor dat hij meteen een slecht figuur had geslagen...\ bij nader inzien viel het allemaal behoorlijk tegen. Met die opmerking wekt u de indruk dat u t ± Dat idee geeft u me. helemáál niet met me eens bent. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat je je studie ± Ik kan me niet voorstellen, dat je met al dat gesport en heel erg makkelijk opvat. gefeest wel genoeg aandacht aan je studie besteedt. Hij maakte zich verschrikkelijk kwaad maar ± Niemand lag er wakker van! dat maakte totaal geen indruk. Pas toen hij de boel kort en klein sloeg, reageerden veel mensen geschrokken / aangeslagen. de industrie/ -ën In de negentiende eeuw heeft de industrie «Daarvóór leefden die mensen op het platteland van de veel mensen naar de grote steden gelokt. landbouw en de veeteelt. ± Ze hoopten dat ze in de fabrieken meer zouden verdienen. ^ industrie, handel, landbouw, veeteelt en dienstverlening: middelen van bestaan.

7 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement ineens Ineens begint Ineke te lachen. ± Plotseling schiet ze in de lach. Langzaam maar zeker dringt de grap tot haar door. Ze stonden ineens voor mijn neus. ± Ze kwamen onverwachts op bezoek. Wilt u het bedrag ineens betalen../ de infectie/ -s..\ of betaalt u het liever in (drie) termijnen? ± Ik wil het bedrag nu in zijn geheel voldoen. Je moet die wond goed verzorgen, anders loop je ± Voor je het weet is het een flinke ontsteking. een fikse infectie op. de infectieziekte/ -n 100 jaar geleden kwamen er veel méé r infectieziekten ± Tegenwoordig kunnen besmettelijke ziekten als pokken, voor dan nu. difterie en tuberculose veelal voorkomen worden door inenting of genezen door medicijnen. ^ pokken, pest, difterie, kinkhoest, soa,tuberculose enz.: infectieziekten. de informatie/ - We gaan naar het reisbureau, informatie halen over ± Die inlichtingen geven ze je overal geheel vrijblijvend. vliegreizen naar New York. Ik wil een computer gaan kopen. Heb jij daar informatie over? ± Zeker, daar kan ik je wel het één en ander over vertellen. de informatiebalie/ -s Als je iets wilt weten moet je naar «..\ daar helpen ze je wel verder. de informatiebalie gaan,../ informeren/informeerde/geïnformeerd II ik informeer je (op tijd) Wil jij de verzekering informeren? ± Vertel jij dat aan de verzekering? Ik ga bij de receptie informeren of we onze passen ± Vraag dan ook meteen, hoe laat we kunnen ontbijten. in de hotelkluis kunnen leggen. informeren bij/informeerde bij/geïnformeerd bij II ik informeer het bij de garage Wil jij informeren bij de garage, wat die reparatie gaat kosten? «Ja, ik ga het wel even vragen. Wat een reis naar Groenland moet kosten? Geen idee!../ ±..\ Zal ik eens informeren? Zaterdag ga ik hier en daar vragen. «Zaterdag pas? Toe nou, mam, vijf minuten surfen (op Internet) en ik ben er achter! ingaan/ging.. in/ingegaan I I ze gaat de winkel in Ik heb haar net die winkel in zien gaan. Heb je haar ook al naar buiten zien komen? Wanneer zou die maatregel ingaan? ± Die begint op 1 januari volgend jaar pas. Als hij tenminste niet voor die tijd al weer ingetrokken/ opgeheven wordt! Ingaande volgende week is die winkel tot 8 uur s avonds open. ± Is dat met ingang van de volgende week al? Ik dacht dat dat veel later begon.

8 Lemmatica I ingaan op/ging in op/ingegaan op II hij gaat op de kwestie in Ik wil nu liever niet op die kwestie ingaan. ± We praten er een andere keer wel eens over. We zullen de volgende keer dieper op dit onderwerp ingaan. ± Dan zullen we het nog eens van alle kanten bespreken. We hopen dat je op ons verzoek ingaat. Helaas, ik moet het afwijzen. de ingang/ -en Bij de ingang van het hotel staat een portier. Aan de andere kant van het gebouw is de uitgang. Met ingang van eind mei is er een nieuwe ± Ik geloof dat die 30 mei begint, om precies te zijn. dienstregeling bij de NS. Bij de bus is de ingang vóór../ En tot wanneer is die van kracht/geldig?..\ en de uitgang áchter. ingespannen «> zich inspannen de inhoud/ -en De inhoud van deze fles is 1,5 liter. ± Er kan 1,5 liter in deze fles. Mijn tas viel op de grond en de hele inhoud lag er uit. ± Alles wat er in zat lag verspreid over de vloer. Wil je de inhoud van dat boek weten? ± Ik zal je in t kort vertellen waar t over gaat. (.) Wat doet de vorm er nou toe? «t Gaat toch om de inhoud! inhouden/hield.. in/ingehouden I & II de chauffeur houdt (vaart) in Om te kunnen passeren moest de chauffeur eerst even..\ en daarna juist meer gas geven. (vaart) inhouden../ ± Hij reed even iets langzamer. De ziekenfondspremie wordt door de werkgever «..\ en aan het ziekenfonds afgedragen. op je loon ingehouden../ Houdt die opmerking in dat je geen zin hebt? ± Inderdaad, dat betekent het. zich inhouden/hield zich in/ zich ingehouden II ze houdt zich in Ik heb me een hele tijd ingehouden maar bij..\ schoot ik uit mijn slof. Ik móest er wat op/van zeggen. die opmerking../ ± Ik wist me lang te beheersen../..\ maar toen ontplofte ik. het initiatief/de initiatieven Er is in die buurt een club opgericht om de jeugd bezig ± Goed idee! te houden. Een prima initiatief! Op wiens initiatief is dat tot stand gekomen? ± Wie is daar eigenlijk mee begonnen? Als we willen dat er wat van komt zal iemand het initiatief moeten nemen. Als iedereen wacht tot een ander het doet, komt er nooit wat van terecht. ± Eén zal de koe bij de horens moeten vatten. Sommige mensen proberen je het initiatief «..\ vervolgens alles op hún manier te regelen. uit handen te nemen en../ Heb je dat op eigen initiatief gedaan? ± Ja hoor, helemaal uit mezelf. Sommige mensen verwachten alles van het particulier initiatief../..\ en anderen vinden dat de overheid alles maar moet regelen. de injectie/ -s De dokter geeft de patiënte een injectie in haar arm. ± Door middel van een spuitje dient hij haar een medicijn toe. Heb je je injecties gehaald voor je reis naar Indonesië? ± Ja, ik heb alle prikken al gehad. ~ De economie van dat land heeft een injectie nodig ± Het I(nternationale)M(onetaire)F(onds) zal (financiële) om weer gezond te worden. steun moeten verlenen.

9 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement inkijken/keek.. in/ingekeken II hij kijkt het gedenkboek in Ik heb nog geen tijd gehad om de krant in te kijken. Laat staan dat ik hem uitgebreid heb gelezen! ± Ik heb er nog geen blik op kunnen werpen. Met die open gordijnen kan iedereen inkijken. ± Ik vind het niet prettig als iedereen naar binnen kijkt. het inkomen/de -s t Hangt van je inkomen af hoeveel belasting je moet betalen. ± Als je weinig verdient, hoef je maar weinig belasting te betalen, verdien je veel dan betaal je meer. M n inkomen is 0,0 op t ogenblik. ± Ik verdien helemaal niets! Zíj heeft een behoorlijk inkomen../..\ maar hij moet rondkomen van een bijstandsuitkering. de inkopen Waar doe jij meestal je inkopen? ± Mijn dagelijkse boodschappen doe ik in de buurt en één keer in de week ga ik naar het winkelcentrum. de inlichting/ -en Kan ik wat inlichtingen krijgen over een reisverzekering? ± Alle informatie verstrekken we aan loket 8. Als ik een telefoonnummer wil weten, bel ik Inlichtingen, ± Vroeger was dat informatienummer gratis, nu moet je ƒ 0,95 dat is nu per gesprek betalen! inmiddels Als jij even stofzuigt, was ik inmiddels af. ± Dan zet ik onderdehand / ondertussen ook koffie. Toen hij de brief op de post had gedaan, had z n vrouw ± Die had ze in de tussentijd gezet. inmiddels de koffie klaar. Heb je nu inmiddels je band geplakt? ± Je zei dat je t vanmorgen zou doen, maar is t gebeurd? innemen/nam.. in /ingenomen & innemend II ze neemt haar pillen in U moet deze pillen 3 x daags innemen. ± U zult ze wel een paar weken moeten slikken. ~ Die man is goed van innemen. ± Hij drinkt erg graag een borrel. En vroeger was hij (een) geheelonthouder! Je rok is veel te wijd geworden, zal ik h m voor je innemen? ± Nee joh, ik maak hem zelf wel nauwer. In de oorlog is die stad door de vijand ingenomen. ± Het vijandige leger heeft de stad veroverd. Weet jij of ze die spullen innemen bij de kringloopwinkel? ± Als ze nog bruikbaar zijn kun je daar wel kwijt. Dan worden ze ingenomen en proberen zij ze weer te verkopen. De Nederlandse schaatsers nemen vaak hoge plaatsen in ± Ze bezetten een enkele keer plaats 1, 2 en 3! bij de kampioenschappen. Ik moet die tafel wegdoen, hij neemt te veel plaats in. ± Hij is gewoon te groot voor die kamer; er blijft geen ruimte over. Heb jij al een standpunt ingenomen in die zaak of../..\ weet je nog niet wat je er van moet denken? ± Ik heb mijn oordeel al gevormd. De secretaresse lachte heel innemend tegen haar chef../ #..\ maar deze werd toch kwaad om de fout die zij gemaakt had. innig/ -e Ze namen afscheid met een innige omhelzing. Een jaar geleden was dat nog een koele handdruk! ± Ik mag dat wel, zo n teder gebaar! Nu houden ze ook innig (veel) van elkaar. ± Zielsveel! Nou, nou, wat lopen jullie innig! ± Sinds wanneer lopen jullie zo dicht bij elkaar met de armen om elkaar heen? Mijn innige deelneming, mevrouw! ± Van harte gecondoleerd met het overlijden van uw man.

10 Lemmatica I inpakken/pakte.. in/ingepakt II jij pakt de koffer in De verkoper pakt het boek mooi in:../..\ een papiertje eromheen, een feestelijk strikje.....\ t is gewoon zonde om het uit te pakken. Wilt u dit voor me inpakken? «t Is een cadeautje voor m n moeder! Ik moet m n tas nog inpakken. ± M n boeken en schriften moet ik in m n tas doen. Hij laat zich mooi door haar inpakken. ± Ze weet hem helemaal in haar ban te krijgen. Inpakken en wegwezen! ± Laten we maken dat we wegkomen! ~ Als je gaat schaatsen moet je je goed / dik inpakken! ± Ik weet t, ik zal me warm aankleden. inschenken/schonk.. in/ingeschonken II & III ze schenkt hem een glaasje in De ober schenkt de wijn in. ± Hij doet ze in mooie, kristallen glazen. Zal ik nog je eens inschenken? ± Graag, geef me nog maar een glas (kopje). de inseminatie/ -s Bij koeien vindt haast altijd k(unstmatige) i(nseminatie) ±..\ natuurlijke bevruchting van de koe door de stier komt bijna plaats:../ niet meer voor. inslikken/slikte.. in/ingeslikt II ze slikt de pil in Er lag een kraaltje op de grond en de baby heeft dat ingeslikt. ± Hij heeft t in zijn mond gestopt en nu zit het in zijn maag. Z n moeder probeerde nog om t hem uit te laten spugen. Die man spreekt erg onduidelijk: hij slikt hele woorden in. ± Je hoort maar de helft van wat hij zegt. ~ Als ik jou was zou ik die bezwaren maar inslikken. Ik wou dat hij alle woorden duidelijk liet horen. Als je ze uitspreekt, krijg je iedereen tegen je. de instantie/ -s In verband met die kwestie heb ik al allerlei instanties benaderd. ± Ik heb al bij ik weet niet hoeveel instellingen aangeklopt. In eerste instantie leek het een prima plan. Bij nadere beschouwing zaten er heel wat haken en ogen aan. ± Op het eerste gezicht was ik enthousiast. instappen/stapte.. in/ingestapt I zij stapt in Ik ben met de auto. Wil je meerijden? Stap dan maar in! O fijn, dank je wel! Dan stap ik voor de Bijenkorf uit. Op het station stappen veel mensen in. ± Met koffers en tassen komen ze de trein in. Ik ben halverwege de cursus ingestapt. ± Ik kon pas halverwege beginnen want eerst was er geen plaats../..\ maar nu waren een paar cursisten al weer uitgestapt. Instellen/stelde.. in/ingesteld II ze stelt de camera in Als je scherpe foto s wil maken, moet je je camera Je moet de afstand, de belichting en het diafragma op de goed instellen. juiste stand zetten. Bij moderne autofocus camera s hoef je niets meer in te stellen../..\ alles gaat daarbij automatisch. Er wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld naar ± Dat wordt in de komende weken verricht / op touw gezet. de fraude op de Amsterdamse beurs. Je hebt trouwens nog grote kans dat het uiteindelijk in de doofpot verdwijnt. De directie heeft voor het jubileum een speciale ± Ze hebben die in het leven geroepen om een groot feest te commissie ingesteld. organiseren.

11 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement de instelling/ -en Er zijn veel instellingen die zich bezighouden met ± Als je Nederlands wil leren moet je je tot zo n instantie onderwijs aan buitenlanders. richten. Hogescholen zijn instellingen voor Hoger Onderwijs. ± De Technische Hogeschool en de Economische Hogeschool zijn zulke instituten. Hij voetbalt best aardig maar hij mist de juiste instelling ± Zijn mentaliteit is daar niet hard genoeg voor. om topsporter te worden. instemmen (met)/stemde.. in/ingestemd met II ze stemt in met het plan Alle aanwezigen stemmen in met de plannen van het bestuur. Niemand heeft bezwaar daar tegen/keurt ze af. ± Iedereen was het ermee eens. De meeste mensen horen het verhaal van de voorzitter ± Ze knikken goedkeurend. met een instemmend knikje aan. Slechts een enkeling zat met een misprijzend gezicht te luisteren: die was het er kennelijk niet mee eens. het instrument/de -en In het museum liggen allerlei antieke medische instrumenten ± Zo kun je zien welke gereedschappen de dokters vroeger gebruikten. in de vitrine. Ze is erg muzikaal; speelt ze een instrument? ^ piano, orgel, viool, cello, fluit, trompet, trommel: muziekinstrumenten. Nee, ze zingt. integendeel Of ik t koud heb? Integendeel, ik puf! ± Het omgekeerde is het geval: ik stik van de hitte! intelligent/ -e Ze hebben twee kinderen; hun dochter is heel intelligent,../ ±..\ dat is een pientere meid...\ maar hun zoon is zó dom! Je stelt vaak intelligente vragen,../ ±..\ die van grote slimheid getuigen...\ maar dit is een domme vraag. Als je even nadenkt, weet je zelf het antwoord ook. interessant/ -e Er is pas een interessant boek verschenen dat ik graag wil lezen. ± Het lijkt me heel belangwekkend om iets over dat onderwerp te weten te komen. Dat mens doet altijd zo interessant! ± Ze wil zo de aandacht op zich vestigen! Onze prijzen zijn heel interessant! ± Het is beslist de moeite waard die goed te bekijken! Dat lijkt me zo n interessante man! Die man? Saai, sáái!! Geen bal aan! de interesse/ -s Die man heeft een heleboel interesses. ± Hij heeft voor zovéél dingen belangstelling. Niemand toonde enige interesse voor zijn verhaal. Iedereen hing aan zijn lippen. ± Hij kon zijn verhaal aan niemand kwijt. / Niemand luisterde.

12 Lemmatica I interesseren/interesseerde/geïnteresseerd II het interesseert me niet Het voorprogramma interesseert haar niet. ± Dat kan haar gestolen worden/daar heeft ze geen enkele belangstelling voor. Ben jij soms geïnteresseerd in mijn oude computer? ± Daar heb ik wel belangstelling voor./die wil ik wel hebben! Die oude computer? Die kan me gestolen worden! (zich) interesseren/interesseerde/geïnteresseerd voor III ze interesseert zich voor antiek Ik interesseer me erg voor moderne muziek. ± Ik heb daar veel belangstelling voor. Mij zegt die soort muziek absoluut niets. internationaal/internationale 1 Mei is een internationale feestdag. 4 mei, de nationale dodenherdenking, is vooral Nederlands. ± De dag van de arbeid wordt in allerlei landen gevierd. Tegenwoordig gaat internationaal telefoneren ± Je kunt bijna ieder nummer in het buitenland direct bellen. in de meeste gevallen ook automatisch. Ze nam al deel aan internationale wedstrijden toen ze nog heel jong was. Binnen Nederland bellen gaat sowieso automatisch. En ze werd al nationaal kampioene toen ze nog maar 14 was. de intonatie/ -s Aan de intonatie kun je horen of iemand boos is ± Je moet daarom goed naar die stembuiging luisteren. of goed gehumeurd. intussen Als jij hier bij de kassa wacht, pak ik intussen nog een pak melk. ± In de tijd dat jij in de rij staat, loop ik nog even naar de melk. Als jij even de kinderen in bad doet, dan was ik intussen af. ± Goed, als jij ze dan naar bed brengt, zet ik ondertussen koffie. de inval/ -len De politie heeft een inval gedaan in een illegaal casino. ± s Nachts om 2 uur zijn ze er binnengevallen. Dat was een prima inval van jou! ± Een enkele keer heb ík zelfs goede ideeën! de invalide/ -n Ook voor invaliden is tegenwoordig topsport mogelijk. ± Met allerlei aanpassingen kunnen de gehandicapten hun sport op hoog niveau bedrijven. invalide De invalide man zit in een rolstoel. Gelukkig heeft hij een gezonde vrouw, die hem goed kan helpen. investeren/investeerde/geïnvesteerd II & III ze investeert haar geld in zijn toekomst Hij heeft al zijn geld geïnvesteerd in die verzekeringsmaatschappij. ± Daar heeft hij het veilig belegd. De studenten hebben veel tijd geïnvesteerd in het organiseren ± Ze hebben er erg veel kostbare uren ingestoken. van dat grote feest. Je zult moeten investeren voordat je kunt oogsten. ± De kost gaat voor de baat uit.

13 Lemmatica I = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II, III = verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\ = syntactisch/contextuele eenheid (.)... «= syntact.;/context. open plaats plus synt. /cont. complement de invloed/ -en De zee heeft een grote invloed op het klimaat van ± De aanwezigheid van de Noordzee is van grote betekenis Nederland. voor ons klimaat. Zijn medewerking is van invloed op het succes van ± Als hij meedoet, gaat het een stuk beter! het feest. Zijn vrouw kunnen we wel missen, ze speelt geen enkele rol van betekenis. Die jongens hebben een slechte invloed op je. ± Onder hun invloed ga je je slechter gedragen. Die man is nu al voor de derde keer bestraft voor ± Met alcohol op achter t stuur, dat kan toch niet! Ze zouden rijden onder invloed. onmiddellijk zijn rijbewijs moeten afpakken! Die minister heeft veel invloed in de Kamer. ± Zijn autoriteit/gezag is groot. Als hij zijn invloed laat gelden, doen ze precies wat hij wil. ± Als hij zijn autoriteit gebruikt, gebeurt het ook. Denk maar niet dat hij enig gezag heeft. Iedereen doet precies wat hij zelf wil. invullen/vulde.. in/ingevuld II & III je vult je naam hier in Wilt u hier uw naam invullen? ± Wilt u in ieder vakje één letter zetten? Vul het ontbrekende woord in, alsjeblieft. ± Zet op deze lege plaats het woord dat er hoort te staan. Ik moet mijn belastingformulier invullen. ± Dat is een heel werk, al die vragen beantwoorden! de inwoner/ -s Nederland heeft ± 15 miljoen inwoners. ± Wonen er zoveel mensen in dat kleine landje? Ik was vroeger inwoner van Alkmaar. ± Ik wist helemaal niet dat je in Alkmaar gewoond hebt! inzepen/zeepte.. in/ingezeept II ze zeept zich in De man zeept zijn gezicht in en../ «..\ gaat zich dan scheren. het inzicht/de -en Ik heb totaal geen wiskundig inzicht. ± Ik snap er helemaal niets van. We hebben nog weinig inzicht in die kwestie. We kennen alle ins en outs./ We weten precies hoe het zit. Ik ben het volstrekt eens met zijn politieke inzichten. ± Ik sta helemaal achter de denkbeelden van zijn partij. Ze zijn nu eindelijk tot het inzicht gekomen, dat ze beter ± Dat beseffen ze nu zelf ook, t werd tijd! kunnen gaan verhuizen. Dat is een kwestie van verschil van inzicht. ± t Is maar hoe je het bekijkt! inzien/zag.. in/ingezien II ze ziet dat nu in Mag ik dat boek even inzien? ± k Heb geen tijd om het te lezen maar k wil t graag doorbladeren. Ik hoop dat je je fout nu inziet. ± Je begrijpt toch wel dat dat verkeerd was? Nee, ik heb geen flauw idee wat ik verkeerd gedaan heb. Ze ziet wel in dat ze beter thuis kan blijven. ± Dat beseft ze nu ook. Mijns inziens klopt die berekening niet. ± Volgens mij is er een fout gemaakt! We zien de toekomst somber in. ± We zijn erg pessimistisch. Zien jullie de toekomst dan met vertrouwen tegemoet? Eerst was hij enthousiast, maar bij nader inzien had hij ± Toen hij er nog eens goed over nadacht, zag-ie het niet zo er toch geen zin in. zitten.

14 de irritatie/ -s Lemmatica I Die jongen wekt met zijn onbeleefde gedrag veel irritatie, ± Hij veroorzaakt daarmee grote ergernis bij zijn ouders. vooral bij oudere mensen. Weet jij een middel om die irritatie van mijn huid tegen ± Deze crème is goed tegen die branderigheid. te gaan? (zich) irriteren/irriteerde/geïrriteerd II die cursist irriteert me Die kinderen irriteren me enorm met dat geschreeuw. ± Ze ergeren me daar al de hele morgen mee. t Irriteert me mateloos dat ik die zaak niet te pakken ± t Maakt me ontzettend kwaad dat hun telefoon steeds in kan krijgen. gesprek is. Ik kan die trui niet dragen. Echte wol irriteert m n huid. ± Die wol maakt mijn huid helemaal rood en als ik hem een uur aan heb, verga ik van de jeuk! het isolement Die stokoude man dreigt in een isolement te geraken:../..\ familie heeft hij nooit gehad en zijn vrienden en kennissen zijn bijna allen overleden. Hij is erg eenzaam. Pas na enkele dagen werden de slachtoffers uit hun ± Toen pas konden de reddingswerkers hen bereiken en naar isolement verlost. de bewoonde wereld terugbrengen. isoleren/isoleerde/geïsoleerd II ze isoleert de draad Denk erom, dat je die stroomdraad goed isoleert../..\ anders kun je een flinke schok krijgen! Gevangenen die zich agressief gedragen lopen de kans ± Vroeger heette dat: eenzame opsluiting. geïsoleerd te worden. zich isoleren/isoleerde/geïsoleerd III ze isoleert zich van de groep Sommige mensen hebben de neiging zich te isoleren. ± Ze trekken zich graag uit het dagelijks gezelschap terug en zitten het liefst ongestoord op hun kamer.

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

WOORDKOMPAS W pagina 1

WOORDKOMPAS W pagina 1 WOORDKOMPAS W pagina 1 de W(ee) van Willem, d e23e letter van ons alfabet, de WA verzekering (zie ook >>verzekering ) De auto van je buurman total loss door je loslopende hond? ± Ja natuurlijk, als je

Nadere informatie

B LEMMATICA B 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid

B LEMMATICA B 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid B LEMMATICA B 1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

Digilemma. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem

Digilemma. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem Digilemma L1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

E LEMMATICA E 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II etc. = verbindbaarheid ± = synoniem

E LEMMATICA E 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II etc. = verbindbaarheid ± = synoniem E LEMMATICA E 1 de EE van Eduard De Ee is ook de naam van een riviertje../ e.a. ± en andere(n)..\ en de Wijde Ee van een meertje. e.e.a. ± een en ander, samenvattend e.d. ± en dergelijke, en meer van dat

Nadere informatie

WOORDKOMPAS Z pagina 1

WOORDKOMPAS Z pagina 1 WOORDKOMPAS Z pagina 1 de z(et) van Zacharias en van Zaandam het zaad/ de -en Ik wil lavendel in mijn tuin. Breng je uit Frankrijk een

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

In het westen van Nederland worden de huizen Vroeger heiden ze boomstammen de grond in, tegenwoordig

In het westen van Nederland worden de huizen Vroeger heiden ze boomstammen de grond in, tegenwoordig P LEMMATICA P 1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\

Nadere informatie

LEMMATICA K 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem

LEMMATICA K 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem LEMMATICA K 1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

josé vriens Chinagirl

josé vriens Chinagirl Eva vindt het maar niks dat ze haar hele leven in Nederland moet achterlaten als haar man Bart een baan krijgt aangeboden in Beijing. Omdat ze begrijpt hoe belangrijk het voor hem is, stemt ze toch in

Nadere informatie

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke 1 Kerstmusical 2013 De arme rijke 2 Kerstmusical de arme rijke 1. lied van kinderen, die geld opwillen halen en straatkrantverkoper; Buiten kunnen evt. ook al personeelsleden uit de winkel staan (zie 6)

Nadere informatie

WOORDKOMPAS V pagina 1

WOORDKOMPAS V pagina 1 WOORDKOMPAS V pagina 1 vaag/-e Door de mist heen zag je de vage omtrekken van het kasteel. ± Je kreeg alleen een onduidelijke indruk van het grote gebouw. Pas toen de mist was opgetrokken kregen we

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.]

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] Grijs In het grijs zit alles Wat geweest is en wat nog komt Drents grijs, dat is wat ik hier zie Ook de geelblauwe

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Mag ik ook voor mezelf zorgen?

Mag ik ook voor mezelf zorgen? Mag ik ook voor mezelf zorgen? Biedt inspiratie voor het beter worden vanuit eigen kracht. Cora Postema Met deze verhalen van onze eigen ervaringen in de zorg wil ik mensen inspireren om goed voor zichzelf

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

WOORDKOMPAS V pagina 102

WOORDKOMPAS V pagina 102 WOORDKOMPAS V pagina 102 vooruitgaan >> gaan (+ zijn) I Ga jij maar vast vooruit../ «..\ ik kom over een kwartiertje. De zieke gaat langzaam vooruit. ± Iedere week gaat het een beetje beter met hem. Je

Nadere informatie

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels Armoede bij ouderen Begeleiding van CEDES Oktober 2011 VOORWOORD Oktober was voor enkele Welzijnsschakels een spannende maand. De trein op naar Brussel, niet weten

Nadere informatie

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller.

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller. Voor de regisseur OORLOG ZONDER VRIENDEN is een moeilijk stuk om te spelen. Het stelt hoge eisen aan de spelers, de regisseur, de zaal, de belichting en de attributen en de kleding. Lees dus dit eerst,

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

Inhoudsopgave: V@st&Zeker 15 2

Inhoudsopgave: V@st&Zeker 15 2 V@st&Zeker 15 1 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave... 02 M@ilbox... 03 Een held op sokken?... 04 Knutselen!... 06 Buitenl@nd column... 07 Boekbespreking... 09 K@mpdata... 10 De clubkids... 10 Vr@genbox???????????...

Nadere informatie

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten Naam interviewer: Thom Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in verzorgingstehuis) Datum interview: 22 mei 2012

Nadere informatie

Uitzetcentrum (gezinslocatie) Den Helder

Uitzetcentrum (gezinslocatie) Den Helder Uitzetcentrum (gezinslocatie) Den Helder Sanela Hasanbegovic heeft in haar leven heel wat meegemaakt. Ze kreeg niet alleen te maken met de keiharde praktijk van migratiebeheersing, maar ook met patriarchaal

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie