Discretionair Vermogensbeheer. Strategische nota

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Discretionair Vermogensbeheer. Strategische nota 2014. www.goldwasserexchange.be"

Transcriptie

1 Discretionair Vermogensbeheer Strategische nota 2014

2 Strategische nota 27 janurai Drie soorten rekeningen, beheerd en aangeboden door Goldwasser Exchange OBLIS+ Internationale obligatiemarkt Oblis+ is bedoeld voor beleggers die zoeken naar rendement doch met een beheerst risico. Onze beheerders zoeken aanhoudend de beste beleggingen op de internationale obligatiemarkt. Oblis+, op 1 december 2011 gelanceerd, biedt momenteel een rendement op jaar basis 1 van om en bij de 6% 2 uitkomt. Minimuminvestering : OBLISAFE Oblisafe / Internationale obligatiemarkt Oblisafe is bedoeld voor defensieve beleggers voor wie de bescherming van diens belegd kapitaal een prioriteit blijft. Ook voor deze beleggers wordt door de beheerders kwaliteit gezocht bij de selectie van goed renderende effecten. De doelstelling van een Oblisafe rekening is het overstijgen van inflatie. Minimuminvestering : PERFORMANCES Performance / Internationale aandelenmarkt Performances is bedoeld voor beleggers die voor de groei van hun spaargeld op lange termijn durven denken en daarvoor de ermee gepaard gaande risico s aanvaarden. Diversifiëren op de internationale aandelenmarkt is dan ook de uitdaging voor onze beheerders (individuele aandelen, fondsen en trackers). Met de bekende indexen wordt wel rekening gehouden, al is het doel ook het behalen van een extra rendement boven die indexen. Minimuminvestering : Kies voor een zo breed mogelijke aanwezigheid op de financiële markt door een combinatie van deze drie rekeningen. Afhankelijk van uw profiel 3 en de omvang van uw portefeuille kunt u bijvoorbeeld kiezen uit de volgende combinaties: Defensief 70% Oblisafe 30% Oblis+ Evenwichtig 50% Oblisafe 30% Oblis+ 20% Perform. Dynamisch 50% Oblis+ 50% Performances 1 Het rendement op jaarbasis is een cumulatief rendement, uitgedrukt onder de vorm van een equivalent samengesteld jaarrendement. Het samengestelde rendement houdt rekening met de effecten van de herinvestering van de interesten 2 Behaalde rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. 3 Goldwasser Exchange zal het beheer van het vermogen voor cliënten uitstellen tot ze samen, door middel van een test, de perfecte harmonie hebben gevonden tussen het beleggersprofiel en de combinaties van Oblis+, Oblisafe en Performance).

3 Strategische nota 27 janurai Economische vooruitzichten voor 2014 A. Algemene context: herstel van de wereldeconomie, met de Verenigde Staten als locomotief Het jaar 2014 is voorzichtig begonnen en de meeste signalen blijven op groen staan. Als er dit jaar een duidelijk herstel van de Amerikaanse economie wordt aangekondigd zal het nieuwe jaar ook een einde van de recessie voor de eurozone betekenen. Deze zone kende geen positieve groei in de laatste twee jaar. Met een verwachte groei van het bruto nationaal produkt van 2,60% zullen de Verenigde Staten opnieuw de locomotief van de wereldeconomie zijn. Al een aantal trimesters versnelt de groei en daalt de werkeloosheid. Deze heeft trouwens zijn laagste niveau bereikt sinds oktober 2008, terwijl de groei het derde trimester op 4,1% stond, op jaarbasis. Zo n groei was sinds eind 2011 ongezien. Spanje bijvoorbeeld heeft haar groei in het vierde trimester zien herstellen tot 0,3% en haar aantal werklozen is voor het eerst sinds 1999 sterk afgenomen. Griekenland zou wel eens dit jaar haar grote come-back op de obligatiemarkt kunnen maken, terwijl Ierland haar uitgifte van obligaties onlangs met succes heeft verminderd. Een minder restrictief begrotingsbeleid zal ook een belangrijke vector zijn voor het herstel van de groei op het oude continent. Buiten de Eurozone gaat onze aandacht vooral naar het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden. Hun verwachte groei zal rond de 2,30% schommelen. Terwijl de werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk en in Zweden boven de 7% ligt, steekt Noorwegen, met bijna iedereen aan het werk en een werkloosheid van 3,50%, er hoog bovenuit. Tenslotte dient er nog wat gezegd over de opkomende markten. Een cyclisch herstel na een moeilijk 2013 lijkt mogelijk, vooral door het verval van de munteenheden van deze landen. Verwachte groei van de analisten van Bloomberg voor 2014 Zone Europa België USA UK Noorwegen Japan Groei van het BNP 1,0 % 1,0 % 2,6 % 2,4 % 2,3 % 1,5 % Inflatie 1,3 % 1,4 % 1,9 % 2,3 % 2,0 % 2,4 % Werkeloosheid 12,0 % 8,7 % 6,8 % 7,4 % 3,5 % 3,8 % In mindere mate zal in de eurozone, waar een groei van rond de 1% wordt verwacht, ook de activiteit op mondiaal niveau aantrekken. De financiële crisis is zeker nog niet helemaal achter ons, en de werkloosheid blijft op een verontrustende hoogte, maar het zakelijke klimaat verbetert zich beetje bij beetje en de omliggende landen zijn aan hun herstel bezig. Hoewel er nog geen omgekeerde tendens te bespeuren was in de maand januari, blijven wij van mening dat het herstel van de wereldeconomie en de exportmogelijkheden de groei van deze opkomende landen zal steunen. Hun groei zou opnieuw groter kunnen zijn dan die van de Westerse economieën.

4 Strategische nota 27 janurai B. De valutamarkt 2013 was een jaar waarin de eenheidsmunt de meeste andere munteenheden heeft overtroffen. Het lijkt ons dat er in de komende maanden toch een omkeer zal plaatsvinden. Middenconsensus van de analisten van Bloomberg voor eind 2014 US Dollar +6,5 % 1 = 1,28 $ Pond +1 % 1 = 0,82 Noorse kronen +5 % 1 = 8 NOK Zweedse kronen +2 % 1 = 8,61 SEK Yuan +8 % 1 = 7,64 Zonder een precieze evolutie van de wisselkoersen te willen voorspellen, zijn wij zeer positief over de evolutie van vijf munteenheden, te weten de Amerikaanse dollar, de Britse pond, de Noorse kroon, de Zweedse kroon en de Chinese yuan. 1. De dollar De economische situatie in Amerika is veel gunstiger en beter dan die van de eurozone. Net zoals de meeste waarnemers zijn wij van mening dat de dynamiek van de Amerikaanse conjunctuur de Centrale Bank van Amerika zal aansporen om haar programma (namelijk het overnemen van activa) te beperken, waar ze trouwens, met mate, al is mee begonnen. Deze monetaire aanscherping, die in principe over een lange periode zal voortduren, maakt de dollar voor ons interessanter omwille van het collateraal effect van de injecties van contanten door de Fed, te weten de daling van de waarde van het groene biljet. Tegelijkertijd zal de groei van de rentepercentages versneld plaatsvinden in Amerika, wat de overdracht van kapitaal naar de Verenigde Staten zal bevorderen en wat in feite een evolutie van de dollar betekent ten opzichte van de andere munteenheden. Op het oude continent merken we het tegenovergestelde, als we kijken naar het waargenomen niveau van groei en inflatie. De val van de consumptieprijsindex en de werkloosheidsstatistieken hebben de ECB overigens op 7 november 2013 tot actie gedwongen. Zij heeft haar belangrijkste referentierentevoet verlaagd: met 0,25% staat deze momenteel op een historisch laag niveau. De angst dat de zone in een deflatie terechtkomt kan ook invloed hebben op de evolutie van zijn munteenheid. EUR 55 % Weging van de valuta: PERFORMANCES 2. De Britse pond USD 39 % Aangetrokken door het activisme van de Engelse Bank maar ook door de groei van de consumptie en van de huizenmarkt, gaat het steeds beter met de Britse economie werd een jaar van spectaculair herstel: de groei van het afgelopen jaar is geschat op 1,40% terwijl men vooraf slechts 0,6% verhoopte. De ambities voor 2014 zijn daardoor groter: de prognose is opgeschroefd van 1,8% naar 2,40%. Volgens het FMI zal het Verenigd Koninkrijk hierdoor de grootste economische groei van de ontwikkelde landen kennen. Dankzij dit krachtig herstel van de economie zal de schuldgraad normaliter ook sneller afnemen dan voorzien. Alles bij elkaar genomen lijkt het dat de pond in staat zal zijn haar achteruitgang van 2,5 % ten opzichte van de euro in 2013 te overwinnen. GBP 6 % $

5 Strategische nota 27 janurai De Noorse en Zweedse kronen De Noorse en Zweedse kronen waren het afgelopen jaar zeer teleurstellend. Aan het eind van het jaar moest de NOK een achteruitgang van meer dan 13% verwerken. Deze teloorgang lijkt paradoxaal gezien de uitzonderlijke economische situatie van Noorwegen, waar bijna geen werkloosheid heerst is en het begrotingstekort de meeste Westerse economieën kan doen watertanden. 4. De Chinese Yuan Globaal gezien blijft de Chinese Yuan een ondervertegenwoordigde munteenheid in de portefeuilles van beleggers. China behoudt echter een aanzienlijke potentiële groei. De consumptie van de huishoudens versnelt en het concurrentievermogen stijgt. Tegelijkertijd kan het land op overvloedige deviezenreserves rekenen en laat het een lage verhouding schuld/bnp zien. EUR 75% Weging van de valuta: OBLISAFE NOK 3% kr $ GBP 5% USD 17% EUR 63% Weging van de valuta: OBLIS+ CNY 3% kr kr SEK 3% NOK 3% $ GBP 5% USD 23% Met een negatieve prestatie van 3% het voorbije jaar heeft de SEK de schade beperkt. Toch denken wij dat beleggers in 2014 terug zullen investeren in deze munten, welke veelal als schuilwaarde worden gecatalogeerd. Wij merken in dit verband op dat de Yuan langzamerhand interessant begint te worden voor beleggers op zoek naar alternatieven voor de euro en de dollar. Sommige Europese emittenten aarzelen ook niet langer om een beroep te doen op een markt die zich gaandeweg openstelt voor de internationale wereld. Wij willen er wel op wijzen dat de evolutie van de Yuan, gecontroleerd door monetaire autoriteiten, nog altijd sterk verbonden is met de dollar. De Chinese regering zal naar onze mening zijn muntsoort finaal vrij zal laten omwisselen, waardoor het gewaardeerd kan worden en er rekening kan worden gehouden met de fundamenten van de economie.

6 Strategische nota 27 janurai C. De rentemarkt De rentevoeten evolueren vandaag de dag op een abnormaal laag niveau (1,69% over tien jaar voor de Duitse Bund). Het financieel Comité heeft de bescherming van obligatieportefeuilles tegen de verwachtte verhoging van rente bovenaan de prioriteitenlijst gezet. Meerdere richtlijnen zagen hiervoor het licht. Anderzijds hebben meer dan de helft van de obligaties in OBLIS+ een looptijd van minder dan of gelijk aan vijf jaar, wat ook de impact van een verhoging van de rente op de lange duur zal beperken. OBLISAFE heeft enkel obligaties met een korte looptijd. De rentevoeten van OBLISAFE Vaste rent 64 % De rentevoeten van OBLIS+ Variabele rente 36 % Vaste rent 56 % Variabele rente 44 % Maturiteit OBLISAFE 0 tot 5 jaar 49 % Maturiteit OBLIS+ +10 jaar 16 % 5 tot 10 jaar 35 % 0 tot 5 jaar 100 % Portefeuilles bestaan enerzijds voor een deel uit variabele obligaties. Waarom? Omdat deze obligatie de eigenschap heeft de evolutie van rentepercentages te volgen. Bij een verhoging van de rente wordt de coupon voor de obligatiehouder groter. In onze OBLIS+ portefeuilles telt men 36% obligaties met een variabele rente terwijl de blootstelling in de defensievere OBLISAFE 44% groot is. Te onthouden valt dat OBLIS+ ook behoorlijk inzet op High Yield effecten waarvan de evolutie over het algemeen minder gevoelig is voor renteveranderingen. Uit het voorgaande leidt het Comité af dat de impact op de portefeuilles OBLIS+ en OBLISAFE van een verhoging van de rentestand gering zal zijn.

7 Strategische nota 27 janurai D. De aandelenmarkt Risico s op de aandelenmarkt zullen hoog blijven in de komende maanden en de rest van het jaar. Hierdoor en ondanks een voorzichtig begin van het jaar zullen aandelen zeker de andere activaklassen overtreffen. Voor 2014 zien we voor aandeelhouders vooral gelegenheden voor effectencreatie in de eurozone en in het Verenigd Koninkrijk. Want ook al was de evolutie van de markt tot nu toe spectaculair in Amerika, er was veel minder groei op de Europese markt, wat volgens ons een potentiële hogere groei met zich kan meebrengen. Europese bedrijven zijn vandaag veel aantrekkelijker dan hun Amerikaanse tegenhangers, zowel door de operationele marges als door de koers-winstverhoudingen. Daarnaast zijn de Europese indexen nog altijd ver verwijderd van de hoogten die ze voor de crisis hebben gekend, terwijl de Dow Jones en de Nasdaq al lang hun records van 2007 hebben overschreden. De EuroStoxx 50 laat bijvoorbeeld een terugval zien van... bijna 50% in vergelijking tot zijn historisch hoogste stand van zes jaar geleden. Eén van de doelstellingen van het financiële Comité dit jaar zal dan ook het verminderen van de winsten op Amerikaanse aandelen zijn, om zo het evenwicht van de Europese activa te verhogen. In Europa richten we ons vooral op de positieve evolutie van de Footsie in Londen. In dit opzicht zijn de Britse bedrijven sterk vertegenwoordigd in de portefeuille PERFORMANCE met een actuele balans van 11%, waarvan 3% voor het aandeel Rio Tinto (tweede wereldproducent van ijzererts). Vanwege haar marktposities hoopt het financieel Comité ook te profiteren van een opwaardering van de pond in de komende maanden. Buiten de EURO-Amerikazone blijft het Comité positief over de Japanse markt. Ook al voorziet de Japanse regering een verlaging van de groei van 1,4% voor het fiscaal jaar 2014 komen de Japanse aandelen weer naar boven als gunstige activa. Het door de autoriteiten gevoerd monetair beleid om de industriële groei te bevorderen zal de komende trimesters de Nikkei blijven ondersteunen. Japanse bedrijven zullen ook profiteren van een gezondere Chinese economie. Voor het gedeelte dat in Trackers is geïnvesteerd heeft het financieel Comité recentelijk de PowerShares Buyback Achievers geïntegreerd. Dit zijn bedrijven die op de Nasdaq staan genoteerd en het kenmerk hebben dat ze, het jaar voordat ze in de Trackers werden geïntroduceerd, 5% van hun aandelen hebben teruggekocht. Volgens ons bieden deze bedrijven een gezonde balansstructuur, vooral aangetoond door de afkoop van deze aandelen. De prestaties van PSBA bewijzen dit als zodanig met een jaarlijkse opbrengst, over de afgelopen vijf jaar, van bijna 20%. 1 Enkele positie van PERFORMANCES 1 EUR AIRBUS 2 EUR VOLKSWAGEN 3 GBP RIO TINTO 4 EUR ABERDEEN JAPAN EQUITY 5 EUR GDF SUEZ Tot slot is het Blackrock Global Allocation Fonds, ontwikkeld door de eerste activa manager in de wereld, één van de hoofdwaarden van het fondsengedeelte van PERFORMANCES. Haar doelstelling is de maximalisatie van rendement via een portefeuille die bestaat uit aandelen, kortlopende waardepapieren, bedrijfs- en overheidsobligaties, dit alles met een beperkte volatiliteit. Een ambitieuze doelstelling die blijkbaar veel succes heeft gehad de voorbije jaren. Het financieel comité heeft besloten in de EUR-Hedged versie van het fonds te investeren, wat bescherming biedt tegen koersrisico s. De positieve netto prestatie is boven de 13% 2 gestegen in & 2 Prestaties uit het verleden voorspellen geen toekomstige prestaties.

De Amerikaanse aandelenmarkt, die goed standhoudt, is sinds kort losgekoppeld van het economische momentum, dat verzwakt.

De Amerikaanse aandelenmarkt, die goed standhoudt, is sinds kort losgekoppeld van het economische momentum, dat verzwakt. De risicopremie van Amerikaanse aandelen is dit jaar naar onze mening minder aantrekkelijk dan die van aandelen in de eurozone (overwogen) en Japan (overwogen), en zelfs de groeilanden. Er zijn enkele

Nadere informatie

NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN. jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015.

NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN. jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015. NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN INVEST NEWS jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015 ObLIGATIEMARKTEn NORMALISERING IN 2015? VAn defensieve naar CYCLISCHE

Nadere informatie

DB Market Insights. Juni 2015. De financiële markten: Onrustige markten vragen om voorzichtigheid 02

DB Market Insights. Juni 2015. De financiële markten: Onrustige markten vragen om voorzichtigheid 02 Juni 2015 De financiële markten: Onrustige markten vragen om voorzichtigheid 02 De financiële markten: Economische vooruitzichten 03 Aandelen 04 Obligaties 05 Grondstoffen 07 Munten 07 Focus: Koersstijging

Nadere informatie

PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015

PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015 PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015 2 EDITORIAAL Welkom bij de 4e editie van Perspectives, waarin Candriam u nuttige analyses van markt- en beleggingstrends verschaft en u stof tot nadenken

Nadere informatie

november 2014 is het echter veel te vroeg om over een mislukking van Abenomics te praten.

november 2014 is het echter veel te vroeg om over een mislukking van Abenomics te praten. november 2014 Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor beleggers. Zoals u van ons gewend bent gaan wij in de nieuwsbrief in op de huidige macro-economische ontwikkelingen en geven wij ook onze visie op de

Nadere informatie

Obligaties verslaan aandelen MoneyTalk

Obligaties verslaan aandelen MoneyTalk Obligaties verslaan aandelen MoneyTalk De obligatiefondsen hebben in 2011 de beste resultaten gehaald. Fondsen die beleggen in Europese en Belgische aandelen en in aandelen uit de groeilanden, kregen zware

Nadere informatie

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 Geachte mevrouw, mijnheer, Geachte belegger, Terwijl alle optimisten de fantastische rally op de aandelenmarkten toejuichen,

Nadere informatie

U Lage rente? Een. U Beleggen in vreemde. Ons advies om uw spaargeld te laten groeien. buitenkans om uw beleggingen te diversifiëren!

U Lage rente? Een. U Beleggen in vreemde. Ons advies om uw spaargeld te laten groeien. buitenkans om uw beleggingen te diversifiëren! Lente 2012 Het financiële magazine van Deutsche Bank Ons advies om uw spaargeld te laten groeien U Lage rente? Een buitenkans om uw beleggingen te diversifiëren! U Beleggen in vreemde munten: leer de risico's

Nadere informatie

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen De forse verlaging van de rente in de laatste versoepelingscyclus van de monetaire autoriteiten deed de overheidsrente in heel wat belangrijke landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken

Nadere informatie

Wealth Management Investment Insights april 2013. Investment Insights april 2013 Pagina 1

Wealth Management Investment Insights april 2013. Investment Insights april 2013 Pagina 1 Wealth Management Investment Insights april 2013 Investment Insights april 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Regionaal perspectief 4 Macro-economische vooruitzichten 5 Overzicht van prognoses en

Nadere informatie

Visie financiële markten

Visie financiële markten Visie financiële markten Juni 2015 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Erik Schmahl Rabobank Particulieren & Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

Beleggingen. Hoe de winst op uw fondsen veiligstellen via de Belfius Lock-fondsen? ACTUA Blackrock optimistisch over Europese aandelen

Beleggingen. Hoe de winst op uw fondsen veiligstellen via de Belfius Lock-fondsen? ACTUA Blackrock optimistisch over Europese aandelen Uw Beleggingen oktober mei 2015 2013 ACTUA Blackrock optimistisch over Europese aandelen COACHING Laat geen fiscaal voordeel liggen in uw personenbelasting FOCUS Hoe de winst op uw fondsen veiligstellen

Nadere informatie

zorgvuldig positie kiezen

zorgvuldig positie kiezen zorgvuldig positie kiezen Beleggingsstrategie 2 e helft 2015 Inhoud Zorgvuldig positie kiezen 2 Evaluatie actieve strategieën 3 De stukken op hun plek 4 Aandelenkoersen kunnen verder omhoog 6 Megatrends

Nadere informatie

Beleggingen. Azië: de groeipool onder de groeilanden. Pensioensparen: een appeltje voor de dorst

Beleggingen. Azië: de groeipool onder de groeilanden. Pensioensparen: een appeltje voor de dorst Uw Beleggingen november oktober 2013 2014 ACTUA Pensioensparen: een appeltje voor de dorst FOCUS Alle expertise van promotor Candriam in één fonds via Belfius Fullinvest! FOCUS Azië: de groeipool onder

Nadere informatie

Beleggingen. Beleggen achter het IJzeren Gordijn. Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! FOCUS FOCUS

Beleggingen. Beleggen achter het IJzeren Gordijn. Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! FOCUS FOCUS Uw Beleggingen december oktober 2013 2014 FOCUS Beleggen achter het IJzeren Gordijn FOCUS Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! COACHING Een belegger gaat nooit met pensioen EDITO

Nadere informatie

RENDEMENT EN RISICO IN

RENDEMENT EN RISICO IN RENDEMENT EN RISICO IN 2007 december 2006 FRD NV. VERDUNSTRAAT 742 B 1130 BRUSSELS PHONE ++32(02)245.8085 FAX ++32(02)245.7765 EMAIL INFO@FRD.BE RPR 0.437.136.438 VAT BE0437.136.438 BANK 230-0992352-62

Nadere informatie

Beleggingen. Beleggen in België? Kwantitatief beheer of beleggen zonder emoties! Wat mag u nog verwachten van de aandelenmarkten?

Beleggingen. Beleggen in België? Kwantitatief beheer of beleggen zonder emoties! Wat mag u nog verwachten van de aandelenmarkten? Uw Beleggingen september oktober 2013 2014 FOCUS Kwantitatief beheer of beleggen zonder emoties! ACTUA Wat mag u nog verwachten van de aandelenmarkten? FOCUS Beleggen in België? EDITO Zit er nog toekomst

Nadere informatie

Beleggingsvisie. Lange Termijn Scenario s 2015-2018. Basisscenario: Gematigd optimisme. Financiële markten en verwacht rendement. Pagina 04.

Beleggingsvisie. Lange Termijn Scenario s 2015-2018. Basisscenario: Gematigd optimisme. Financiële markten en verwacht rendement. Pagina 04. Beleggingsvisie Lange Termijn Scenario s 215-218 Basisscenario: Gematigd optimisme Pagina 4 Financiële markten en verwacht rendement Pagina 17 Jaargang 17 november 214 2 Inhoud www.aegon.nl Samenvatting

Nadere informatie

Beleggingsvisie. Lange Termijn Scenario s 2015-2018. Basisscenario: Gematigd optimisme. Financiële markten en verwacht rendement. Pagina 04.

Beleggingsvisie. Lange Termijn Scenario s 2015-2018. Basisscenario: Gematigd optimisme. Financiële markten en verwacht rendement. Pagina 04. Beleggingsvisie Lange Termijn Scenario s 215-218 Basisscenario: Gematigd optimisme Pagina 4 Financiële markten en verwacht rendement Pagina 17 Jaargang 17 november 214 2 Inhoud www.aegon.nl Samenvatting

Nadere informatie

Insinger de Beaufort Beleggingsvisie oktober 2014

Insinger de Beaufort Beleggingsvisie oktober 2014 Insinger de Beaufort Beleggingsvisie oktober 214 grafiek 2 grafiek 3 34 1.4 33 32 3 3 1.38 1.36 1.34 George Raven 29 28 27 26 1.32 1.3 1.28 25 1.26 Jan Wirken Eurostoxx5 index Eurodollarkoers Samenvatting

Nadere informatie

Beleggingen. Belfius Plan: bundel alle expertise in één fonds! De Japanse beurs 1 jaar na Shinzo Abe. Tapering... een wel heel vreemd woord

Beleggingen. Belfius Plan: bundel alle expertise in één fonds! De Japanse beurs 1 jaar na Shinzo Abe. Tapering... een wel heel vreemd woord Uw Beleggingen februari oktober 2014 2013 focus De Japanse beurs 1 jaar na Shinzo Abe coaching Tapering... een wel heel vreemd woord focus Belfius Plan: bundel alle expertise in één fonds! edito Een geslaagde

Nadere informatie

EEN PUBLICATIE VAN BLI - BANQUE DE LUXEMBOURG INVESTMENTS. 3 Door de zwakke economische groei zal de rente wellicht laag of zelfs nul blijven.

EEN PUBLICATIE VAN BLI - BANQUE DE LUXEMBOURG INVESTMENTS. 3 Door de zwakke economische groei zal de rente wellicht laag of zelfs nul blijven. PERSPECTIVES 3e KWARTAAL 15 ANALYSE VAN DE FINANCIËLE MARKTEN EEN PUBLICATIE VAN BLI - BANQUE DE LUXEMBOURG INVESTMENTS INHOUD q MACRO-ECONOMISCH KLIMAAT 3 3 Ondanks de uitgebreide onconventionele maatregelen

Nadere informatie

Beleggingen. Tak 44-verzekeringen: het beste van twee werelden. Technologie: een sector in volle ontwikkeling. Waarom blijft de USD zo zwak?

Beleggingen. Tak 44-verzekeringen: het beste van twee werelden. Technologie: een sector in volle ontwikkeling. Waarom blijft de USD zo zwak? Uw Beleggingen oktober juni 2014 2013 FOCUS Technologie: een sector in volle ontwikkeling ACTUA Waarom blijft de USD zo zwak? FOCUS Tak 44-verzekeringen: het beste van twee werelden EDITO Het is alweer

Nadere informatie

Best Local Private Bank

Best Local Private Bank Best Local Private Bank BIL BOARD Nieuws uit de financiële markten Herfst 2014 financial market news 07/12 Geachte mevrouw, mijnheer, Geachte belegger, De Europese Centrale Bank zag zich eindelijk genoodzaakt

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten Juni 2013 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Richard Kneepkens Rabobank Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

PERSPECTIVES December 2014

PERSPECTIVES December 2014 PERSPECTIVES December 214 2 EDITORIAAL Welkom bij de derde editie van Perspectives, onze analyse van de markt- en investeringstrends, die tot doel heeft uw investeringskennis verder te verdiepen en originele

Nadere informatie

Evolutie van uw belegging. BNP Paribas Portfolio Fund Growth. Kerncijfers 30 maart 2012 Trimestrieel

Evolutie van uw belegging. BNP Paribas Portfolio Fund Growth. Kerncijfers 30 maart 2012 Trimestrieel Evolutie van uw belegging Kerncijfers 30 maart 2012 Trimestrieel Inhoud Voorwoord 1 Economisch scenario 3 2 Toelichtingen bij de belangrijkste verrichtingen voor de verschillende compartimenten van BNP

Nadere informatie

Insinger de Beaufort Umbrella Fund N.V.

Insinger de Beaufort Umbrella Fund N.V. Insinger de Beaufort Umbrella Fund N.V. Jaarverslag 2012 - 2 - INHOUDSOPGAVE Algemene informatie... - 5 - Organisatiestructuur... - 5 - Verslaggeving en fondsenstructuur... - 7 - Profiel... - 7 - Portfolio

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Maart 2015

Maandbericht Beleggen Maart 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 25 maart 2015 Maandbericht Beleggen Maart 2015 februari maart + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Ongewijzigde

Nadere informatie

High yield obligaties: voorboden van het herstel

High yield obligaties: voorboden van het herstel Jaargang 1, nummer 2 juni / juli 29 Fondsportret High yield obligaties bieden kansen en risico s die vergelijkbaar zijn met aandelen. Volgens fondsbeheerder Wesley Sparks en het team van Schroder ISF Global

Nadere informatie