Vlotter bankieren met onze vernieuwde beveiligde site

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlotter bankieren met onze vernieuwde beveiligde site"

Transcriptie

1 over bewust omgaan met spaargeld Vlotter bankieren met onze vernieuwde beveiligde site We kozen bewust voor gebruiksvriendelijkheid en overzicht: u vindt al uw producten op één scherm. Team Operations Bank van de toekomst zal nooit robot zijn De visie van Frida Deceunynck 6 Hoe klantvriendelijk is e-business? Panelgesprek met Collect&Go, Vente-Exclusive.com en Rabobank.be 8 De belastinghervorming en andere uitdagingen Johan Van Overtveldt en Stephan Janssens 14

2 SAMEN ZIJN WE STERKER. In een wereld waarin alles en iedereen continue met elkaar in verbinding staat hebben beleggers een breed perspectief nodig. Bij Columbia Threadneedle Investments profi teert u van wereldwijde beleggingsinzichten dankzij de expertise, ervaring en schaalvoordelen van één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Onze professionals zijn gevestigd in 18 landen en wij zijn verantwoordelijk voor meer dan USD 500 miljard aan beheerd vermogen. Ons wereldwijde beleggingsmodel zorgt voor een breder perspectief en maakt het voor onze teams mogelijk hun ideeën te delen. Omdat we beter zijn geïnformeerd, kunnen we ook betere beleggingsbeslissingen nemen. Wat uw beleggingsdoelstelling ook is, uw succes heeft onze prioriteit. columbiathreadneedle.com In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Columbia Threadneedle Investments is de wereldwijde merknaam van alle onderdelen van Columbia en Threadneedle.Columbia en Threadneedle zijn eigendom van de toonaangevende Amerikaanse fi nanciële dienstverlener Ameriprise Financial Inc. Columbia Threadneedle Investments staat op de 30e plaats van de wereldranglijst van vermogensbeheerders. Bron: Pensions & Investments/Towers Watson Global 500 Ranking (eind 2013). Columbia Threadneedle Investments heeft USD 506 miljard beheerd vermogen. Dit cijfer omvat de totale activa onder beheer van de onderdelen van Columbia en Threadneedle per 31 maart Bron: Ameriprise Financial Q12015 earnings release. Dit materiaal is uitsluitend bedoeld ter informatie en vormt geen aanbod of uitnodiging tot het geven van een opdracht om effecten of andere fi nanciële instrumenten te kopen of te verkopen, noch om beleggingsadvies of beleggingsdiensten te verstrekken. Waarschuwing: Uw vermogen loopt risico, koersen zijn aan verandering onderhevig en het is mogelijk dat u uw inlegkapitaal niet terugkrijgt. Threadneedle Asset Management Limited (Nr ). Ingeschreven in Engeland en Wales. In het VK is ons vergunning verleend en staan wij onder toezicht van de Financial Conduct Authority.

3 Edito 3 Stephan Janssens, General Manager Wij plaatsen u centraal 08 Bezoek ons op facebook.com/rabobank.be Volg ons op twitter.com/rabobankbe Mail naar Veel bedrijven spreken erover, maar weinigen doen het echt: de klant centraal plaatsen bij alles wat ze doen. Maar hoe hou je bij elke stap de klant voor ogen als je hoofdzakelijk online werkt? We praten erover in een rondetafelgesprek met Geert Boel van Collect&Go en Peter Grypdonck van Vente-Exclusive.com. Zij zijn, net zoals Rabobank.be, online bedrijven die hun succes voor een groot deel te danken hebben aan hun constante klantenfocus. Bij de ontwikkeling van onze vernieuwde beveiligde site het gedeelte waarop u terechtkomt na het inloggen met uw digipass wilden we het in de eerste plaats voor u nog comfortabeler en vlotter maken. U leest in dit magazine meer over dit project en ik nodig u graag uit om onze vernieuwde beveiligde site te ontdekken. Daarnaast laten we ook in ons gesprek met minister van Financiën Johan Van Overtveldt uw stem horen. Daarom legden we hem enkele klantenvragen voor. Zo ontvangt u de juiste antwoorden uit eerste hand. 14 Ook bij Rabobank.be doen we er alles aan om het onze klant zo aangenaam mogelijk te maken. U centraal plaatsen, we gaan er in dit magazine niet enkel over spreken, we gaan het ook echt doen: u vindt op pagina 26 de link naar het lezersonderzoek over Rabo Magazine. Laat ons weten hoe tevreden u bent en hoe we dit magazine nog beter kunnen afstemmen op uw vragen. Veel leesplezier! 06 De visie van Frida Deceunynck Bank van de toekomst zal nooit een robot zijn 08 Panelgesprek Hoe klantvriendelijk is e-business? 12 Nieuw bij Rabobank.be Ontdek onze nieuwe beveiligde site 14 Dubbelinterview Minister Johan Van Overtveldt en General Manager Stephan Janssens 18 Producten en hun fiscaliteit Sparen & gespaard worden 20 Ondernemen Een boekhouder over geldreserves 22 Beleggen in gezondheid Een blakende belegging? En verder 04 Geldzaken, voor u gespot 11 Het ABC van sparen en beleggen 17 De ziel van Christophe Deborsu 24 Vraag & antwoord 26 Nieuws van Rabobank.be Colofon Rabo Magazine is het klantenmagazine van Rabobank.be Verantwoordelijke uitgever Stephan Janssens, Uitbreidingstraat 86 bus 3, 2600 Berchem (Antwerpen) Bladmanagement Kristel Dodion Concept, realisatie, redactie en vormgeving Fotografie Michael Dehaspe, Johan Van Droogenbroeck en Filip Van Loock Medewerkers Marjolaine Blommaert, John Ceuppens, Nicolas Chartier, Frida Deceunynck, Wim De Mont, Daphné Goossens, Annick Laporte, Michiel Mertens, Mieke Neven, Pascal Paepen, Marc Van de Velde, Carmen Van Oers Contact Rabobank.be, Uitbreidingstraat 86 bus 3, 2600 Berchem (Antwerpen) Geen enkel in dit magazine gepubliceerd artikel mag (gedeeltelijk of volledig) overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de redactie.

4 Geldzaken, voor u gespot Belastingen, nieuwe taksen, pensioen, energie: onderwerpen die iedereen aanbelangen. De regering neemt maatregelen die de komende jaren grote gevolgen zullen hebben voor u en mij. codes meer op belastingaangifte Vorig jaar telde de belastingaangifte 41 codes minder. Een administratieve vereenvoudiging waar men trots op was. Het geluk was van korte duur: dit jaar kwamen er 43 codes bij. Meer codes op de belastingaangifte is geen bewuste zet, maar een logisch gevolg van de zesde staatshervorming, zegt men bij de fiscus. Op de nieuwe belastingaangifte vindt u dit jaar in totaal 772 codes, 43 meer dan in En dat heeft vooral met de woonleningen te maken. Daar staan nu 108 codes vermeld, tegenover 53 vorig jaar. Door de staatshervorming wordt de eigen woning namelijk een gewestbevoegheid. De rest blijft federaal. En door de verschillende belastingregels staan er dus afzonderlijke codes op het aangifteformulier. Dat is niet onoverkomelijk, maar u moet wel de begeleidende teksten goed lezen, zeker als het om de woonbonus gaat. Tot vorig jaar werd die ingevuld in de code Die code bestaat nog altijd, maar dient alleen voor eigendommen waar men niet zelf in woont. De klassieke, nu gewestelijke woonbonus moet nu ingevuld worden in de code Meer vrouwen met aanvullend pensioen De tweede pensioenpijler wordt steeds populairder. Zo neemt het aandeel van vrouwen die een aanvullend pensioen krijgen, steeds toe. Steeds meer mensen krijgen een aanvullend pensioen. Dat lijkt goed nieuws, maar toch dreigen er problemen de kop op te steken. Verzekeraars hebben gemeld dat ze het wettelijk verplichte minimumrendement van 3,25% niet meer kunnen garanderen. Dit betekent dat een bedrijf dat zijn medewerkers dit voordeel aanbiedt, zelf het verschil zal moeten bijpassen. Een grote financiële investering. Een regeling dringt zich op, want het aanvullend pensioen verovert nu ook de socialprofitsector, een branche waar veel vrouwen werken. Het gevolg? In 2011 ging twee derde van de nieuwe aanvullende pensioenen naar mannen en een derde naar vrouwen. In 2014 was die verhouding omgekeerd. Kaaimannen in België? U hebt er vast al iets over gehoord: de Belgische regering voert een doorkijk- of kaaimantaks in. Maar waarover gaat deze taks precies? Er bestaan juridische constructies waarbij bepaalde inkomsten niet (of nauwelijks) aan de inkomstenbelasting zijn onderworpen. Door dit strategisch in het buitenland geplaatst geld loopt de regering veel inkomsten mis. Aangezien deze constructies regelmatig gepaard gaan met een rekening op de Kaaimaneilanden, komt de regering nu met de zogenaamde Kaaimantaks om deze misgelopen belastingen aan te pakken. De verwachte opbrengst voor de Belgische fiscus loopt naargelang de bron uiteen van 50 tot 460 miljoen euro. Momenteel is er nog steeds geen definitieve wettekst. Het is ook nog niet duidelijk of de nieuwe wet ook gevolgen zal hebben voor activa in de VS, Luxemburg en Zwitserland.

5 5 Liever schenken dan laten erven? De kogel is door de kerk. De Vlaamse regering wil de tarieven voor schenkingen van onroerend goed fors laten zakken. Net als bij de erfenisrechten (en roerend goed) hopen de politici dat door deze maatregel Vlamingen bij leven meer gaan schenken. Meer officiële schenkingen leiden tot meer inkomsten voor de (Vlaamse) overheid. Nu zijn sommige tarieven voor onroerend goed zo hoog dat er niet gedacht wordt aan een schenking. Voor schenkingen aan echtgenoot, partner of (klein)kinderen zou niet meer dan 18% moeten worden betaald. Ook de (nu zeer hoge) maximumtarieven voor schenkingen aan mensen met een minder nauwe familieband zouden fors lager uitvallen. In Brussel en Wallonië blijven de hogere tarieven (voorlopig?) van kracht. Pensioen in België lager dan in buurlanden Het wettelijk pensioen in ons land ligt tot 700 euro lager dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit een vergelijking van werknemers met een even lange staat van dienst en met een gelijkaardig loon. België kwam uit op een wettelijk pensioen van euro per maand. In Duitsland zou diezelfde werknemer 11,66% meer pensioen krijgen, in Luxemburg 42% en in Frankrijk 43%. In Nederland is een aanvullende pensioenverzekering verplicht en krijgt diezelfde werknemer liefst 66% meer. In geld is dat euro. Opvallend is dat dit verschil volgens experts niet te wijten is aan een langere loopbaan in deze landen, maar wel aan de minder gunstige pensioenwetgeving in België. Energie neemt hap uit huishoudbudget Gas en elektriciteit nemen de komende jaren een steeds grotere hap uit uw huishoudbudget. En dat komt deze keer niet (alleen) door de duurdere olieprijzen. De intercommunales moeten voortaan vennootschapsbelasting betalen. Die willen ze doorrekenen aan de eindconsumenten. En dat zijn u en ik. Daarnaast zijn er andere factoren die een rol spelen, zoals de kosten voor de groene stroom. Het loont dus meer dan ooit de moeite om de tarieven van de verschillende leveranciers te vergelijken. Daarmee kunt u naar verluidt tot 10% besparen op uw energierekeningen. Neem uw energiefactuur dus regelmatig een keer onder de loep.

6 De visie van Frida Deceunynck Bank van de toekomst zal nooit een robot zijn Het internet is niet meer weg te denken uit ons leven. We begeven ons op de digitale snelweg om reizen te boeken, vastgoedzoekertjes uit te pluizen, tweedehandsspullen te kopen, openingsuren of telefoonnummers op te zoeken, de krant te lezen of zelfs gewoon om berichtjes door te sturen. En ondertussen kunnen we ook voor onze geldzaken het internet niet meer missen. We bankieren via smartphone of tablet alsof het nooit anders is geweest, vergelijken spaarrentes op het internet en beheren zelfs onze volledige beleggingsportefeuille online. Zo zijn toepassingen waar we tien jaar geleden nog wantrouwig tegenover stonden, vandaag volledig ingeburgerd. Sterker nog: we foeteren als we toch nog eens naar het bankkantoor moeten om paperassen te ondertekenen. Self directed Wat hierbij opvalt, is dat de nieuwe technologische mogelijkheden in hoge mate self directed zijn geworden: de nieuwe consument voert zelf zijn transacties uit waar en wanneer hij wilt en maakt daarvoor gebruik van het toestel dat daar op dat moment het best bij past. We checken ons rekeningsaldo op onze smartphone als we in de supermarkt staan aan te schuiven aan de kassa en voeren s avonds in de zetel onze betalingen uit met een tablet of PC. Die vrijheid bevalt ons best. Waarnemers verwachten dan ook dat deze trend nog verder zal toenemen. Studies wijzen uit dat over 5 jaar liefst twee derde van de bankklanten zelf zullen bepalen waar, wanneer en met welke tool ze hun rekeningen checken of hun bankverrichtingen uitvoeren. Zelfvertrouwen Door al dat snuisteren op het internet is niet alleen onze zelfredzaamheid maar ook ons financiële zelfvertrouwen flink gegroeid. We hebben toegang tot onbeperkte informatie en krachtige rekenmodules en vergelijkingstools, waardoor we precies

7 7 weten wat het best is voor ons. Dat maakt dat de nieuwe consument ook een stuk mondiger, veeleisender en flexibeler is dan zijn voorganger die het zonder het internet moest stellen. We zetten onze spaarcenten bij de bank die de hoogste intrest biedt, kopen beleggingsfondsen aan op het platform met de laagste kosten en sluiten kredieten af bij de bank die ons de voordeligste kredietsimulatie voorlegt. Maar tegelijk houden we rekening met commentaren van vrienden en beoordelingen van bloggers. Ook andere klanten die hun mening uiten via internet, maar die we niet kennen, beïnvloeden onze keuze. Krijgt een bepaalde bank of een specifiek product veel slechte reacties, dan zijn we minder geneigd deze keuze te overwegen, hoewel ze misschien wel bij ons past. Buitenstanders Ook die trend zal in de toekomst alleen maar verder toenemen. Waarom zouden we die dure autoverzekering houden als een muisklik volstaat om er elders een goedkopere af te sluiten? En hoe lang zullen we nog onze bankkaart bovenhalen om te betalen als dat met een smartphone veel handiger of sneller kan? Zo zullen schoorvoetend ook niet-bancaire spelers een plaatsje veroveren in ons financiële leven. Apple Pay was in oktober het eerste technologiebedrijf dat een contactloze betaaldienst lanceerde, weliswaar alleen nog maar in Amerika. Google kon niet achterblijven en kondigde in maart van dit jaar Android Pay aan. In eigen land zijn de grootbanken in het offensief gegaan met de lancering van Sixdots, een mobiele portefeuille waaraan consumenten ook hun betaalkaart kunnen toevoegen. Of ze daarmee de initiatieven van Apple Pay en Android Pay zullen kunnen counteren, blijft echter de vraag. Online beleggingsinitiatieven Ook beleggers zien sinds de komst van het internet steeds meer online initiatieven opduiken. Online brokers die beursorders uitvoeren tegen scherpe tarieven deden al in de jaren 90 hun intrede in ons land en hebben inmiddels hun vaste stek veroverd. Ook online aanbieders gespecialiseerd in beleggingsfondsen hebben hun meerwaarde al lang bewezen. Recenter zagen ook een aantal crowdfundingplatforms het levenslicht. Via deze platforms kan de kleine belegger, zoals een echte business angel, nu ook rechtstreeks durfkapitaal ter beschikking stellen van startende bedrijven. Digitale dienstverlening Bij al deze nieuwe initiatieven konden ook de traditionele retailbanken niet afzijdig blijven. Om hun plaats op de markt te verdedigen hebben ook zij hun digitale dienstverlening de jongste jaren stevig uitgebouwd. Via gebruiksvriendelijke transactieplatformen en mobiele apps geven ze hun klanten alle tools in handen die ze nodig hebben om hun geldzaken en beleggingen digitaal te beheren. En ook andere kanalen winnen daarbij aan belang. Zo zien we dat sommige banken hun cliënten tegemoet komen met adviesgesprekken via videoconferenties en dat ook klantendiensten steeds innovatiever worden. Naast de klassieke telefonische helpdesk worden er ook hulpsessies georganiseerd via chat of videogesprek. Dat biedt klanten de mogelijkheid om op een toegankelijke manier ook buiten de klassieke kantooruren vragen te stellen over hun beleggingen, over een betaling die maar niet wil lukken of over een krediet. Sociale media En last but not least worden ook de sociale media ingezet in de strijd om de nieuwe consument. Via Youtubefilmpjes en Twitterberichten informeren banken hun klanten over nieuwe producten, economische ontwikkelingen en beleggingsopportuniteiten. En voelt u als klant de behoefte om via Facebook of Twitter meer info te vragen over een product of om te melden dat uw bankkaart geblokkeerd is, dan kan dat in één moeite mee door. Uw bank zal u met plezier ook langs deze weg verder helpen. Menselijke dimensie Deze nieuwe gesprekskanalen bieden het grote voordeel dat ze een menselijke dimensie geven aan de digitale relatie tussen bank en klant. Een gesprekspartner van vlees en bloed kan bijkomende vragen stellen, een dossier bovenop de stapel leggen als het snel moet gaan of op interessante kansen wijzen. Hoe performant technologische apps en transactieplatformen ook zijn, dat zal altijd een meerwaarde behouden, zelfs als het over droge bankzaken gaat. Dus wees maar gerust: hoe innovatief onze banken ook zijn in het bedenken van technologische snufjes en nieuwe apps, een klantvriendelijke bank zal nooit een robot zijn. Wie is Frida Deceunynck? Financieel journaliste Gespecialiseerd in personal finance en beleggen Auteur van de gekende boekenreeks Geldwijzer Werkt onder meer voor De Standaard en Radio 2

8 Panelgesprek e-business 8 Hoe klantvriendelijk is e-business?

9 9 Hoe vind je als e-businessbedrijf het juiste evenwicht tussen technologie en menselijke interactie? In een panelgesprek met Peter Grypdonck (Vente- Exclusive.com), Geert Boel (Collect&Go, Colruyt) en Ann Moerman (Rabobank.be), bekijken we de rol van klantentevredenheid binnen de groeiende groep van e-businessbedrijven. Het streven naar een hoge klantentevredenheid zit in het DNA van elke medewerker. Ann Moerman (Rabobank.be) Wat is voor jullie een optimale klantenervaring? Peter Grypdonck (CEO Vente- Exclusive.com): De optimale klantenervaring, dat is wat de klant het beste vindt. Dat is het eenvoudige antwoord. Maar daar horen veel nuances bij. Vijf jaar geleden maakten we het mogelijk om via iphone te bestellen. De klant vroeg dat nog niet, maar vanuit onze klantgerichtheid speelden we in op wat wij als een trend zagen. Geert Boel (Business Unit Manager Collect&Go, Colruyt): Er zijn altijd meerdere zaken waarover de klant tevreden moet zijn. Winkelen moet eenvoudig, transparant en kwaliteitsvol zijn. Anders dan bij Vente-Exclusive.com doen mensen bij ons gewone boodschappen, het is geen funshopping. Het bestellen moet eenvoudig zijn, de boodschappen moeten gedaan zijn alsof de klant ze zelf zou doen. De goederen moeten kwaliteitsvol zijn, er goed uitzien, voldoende lang houdbaar zijn, in de juiste hoeveelheid Bij ontbrekende producten moet je goede alternatieven aanbieden. Het kan niet dat de klant lang moet aanschuiven bij de afhaling. Peter Grypdonck: Wij vroegen elk van onze teams: wat is klantentevredenheid voor jullie? Voor de afdeling verkoop is dat iets anders dan voor de afdeling IT. Ann Moerman (Customer Care Manager Rabobank.be): Bij Rabobank.be streven we naar een optimale klantentevredenheid. In het Customer Care Center is dit bijvoorbeeld het juiste en volledige antwoord geven in een voor iedereen verstaanbare taal binnen een beperkte responstijd. Als het kan ook proactief. Klanten zijn vaak aangenaam verrast over onze bereikbaarheid als internetbank. Hoe dan ook, een klant is pas echt tevreden als hij vertrouwen krijgt en behoudt in de organisatie. Dit wil meteen ook zeggen dat elke afdeling moet meebouwen aan de klantentevredenheid. Het streven naar een hoge klantentevredenheid moet dan ook aanwezig zijn in het DNA van elke medewerker. Geert Boel: Wij breiden soms werkgroepen uit met echte klanten. Zo hebben we direct de invalshoek van de klant mee. Daar komen verrassende dingen uit. Zoals: fotografeer niet enkel het product, maar ook de verpakking, zoals het verkocht wordt in de winkel. Peter Grypdonck: Wij gebruiken feedback van klanten met een vergelijkbaar profiel om te analyseren wat nog beter kan. En als je consequent aan je kwaliteit werkt, merkt de klant dat. Hoe meten jullie klantentevredenheid? Ann Moerman: Wij meten op permanente basis de in- en uitgaande communicatie in ons Customer Care Center. Daarnaast meten we ook de mening van de klant bij elke interactie op onze website. Per kanaal analyseren, rapporteren en sturen we onze service bij indien nodig. Uit elke opmerking, positief of negatief, proberen we te leren. In sommige gevallen nemen we bijkomend contact op met de klant om zijn opmerking of aanbeveling beter te begrijpen. Peter Grypdonck: De expliciete klantentevredenheid meten we net als Rabobank.be op permanente basis, en soms via ankerpunten in de tijd, om te kunnen vergelijken. De resultaten koppelen we terug naar onze teams. Daarnaast is er de impliciete klantentevredenheid. Komen klanten terug? En kopen ze opnieuw? Je kunt veel verkopen, maar toch voortdurend klanten verliezen. De omzet volstaat niet om klantentevredenheid te meten. Geert Boel: Ook wij bevragen onze klanten, maar vandaag nog niet zo systematisch. Wij hebben echter nog altijd een contactmoment met de klant wanneer die de bestelling afhaalt. Dit moment wordt hard geapprecieerd door de klant. We krijgen van onze klanten te horen dat ze de klantvriendelijkheid van de verkoper waarderen. Het maakt de klantenbeleving af. Zelfs al loopt er al eens iets mis, op het moment van afhaling wordt dit meestal goed gemaakt. Zijn er nog andere manieren om klantenbewustzijn te verhogen? Peter Grypdonck: Alle leden van ons managementteam bellen één uur per maand met klanten, vaak rond specifieke thema s. Zo behouden ze het gevoel met de klant. Mij mogen ze altijd de moeilijkste gevallen geven. Ann Moerman: Tijdens de opleiding van medewerkers krijgt iedereen een ruime kennismaking met ons Customer Care Center zodat ze meteen weten wat we verstaan onder een goede klantenservice. De resultaten van onze continue (anonieme) klantentevredenheidsmetingen worden ook wekelijks met iedereen gedeeld. Tot nu hebben we veel geïnteresseerden in het komen meeluisteren, minder in het effectief meewerken. Iedereen zijn skills, niet? Geert Boel: Het is niet zo evident in de agenda s, maar onze CEO zei dat het goed zou zijn als iedereen van de directie eens even in het contactcenter zou werken. Een aantal directieleden hebben dat al gedaan. Ze kwamen daar gedoopt uit, dat was positief. Ze kregen zicht op wat werken in het contactcenter met klanten inhoudt. Zijn de klantenverwachtingen altijd realistisch? Geert Boel: Niet altijd. We hebben in e-commerce klanten gewoon gemaakt dat dit goedkoper zou zijn, er zijn immers geen fysieke winkels. Maar er is wel bijvoorbeeld extra rondhalen en transport. De klant staat daar niet altijd bij stil. De verwachting dat al deze diensten goedkoper of zelfs gratis zijn,

10 Panelgesprek e-business 10 Ann Moerman (Rabobank.be) Wij proberen proactief aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Peter Grypdonck (Vente-Exclusive.com): We moeten bewijzen dat we het vertrouwen van de klant waard zijn. Geert Boel (Collect&Go) Bij de selectie van een nieuwe medewerker moet je checken of de liefde voor de klant er is. is niet duurzaam. Voor diensten werkt dat misschien anders, maar daar zijn ook investeringen in bijvoorbeeld de website. Ann Moerman: Hoewel we een internetbank zijn, hebben we als financiële instelling een aantal beperkingen die het niet altijd sneller laten gaan: ook betaaltransacties vereisen altijd nog ergens een menselijke handeling. Tijdens het weekend zijn bijvoorbeeld geen betaaltransacties mogelijk, ook niet voor een internetbank. Ook aanpassingen aan onze beveiligde website zijn niet eenvoudig. Elke aanpassing is afhankelijk van een strikte planning en moet zorgvuldig getest worden. We moeten klanten duidelijk maken wat kan en wat niet. Voor bankproducten en voedingsproducten zijn er geen of nauwelijks retours, wel bij nonfoodverkopers als Vente-Exclusive.com. Hoe belangrijk zijn de retours voor de klantenervaring? Peter Grypdonck: Wij hebben de afdelingen customer care en retours naast elkaar gezet, net omdat ze veel met elkaar te maken hebben. Retours en terugbetalingen moeten we snel en goed afhandelen, we moeten bewijzen dat we het vertrouwen van de klant waard zijn. Wij proberen in de eerste plaats retours te vermijden, bijvoorbeeld door goede foto s te gebruiken en met de suggesties van onze klanten aan de slag te gaan. Hoe bepalen jullie het evenwicht tussen wat technologisch mogelijk is en wat gebruiksvriendelijk blijft voor de klant? Peter Grypdonck: Innovatie om de innovatie, dat moet je niet doen. Je moet iets implementeren als je weet dat het goed is voor je klanten, of voor een deel van je klanten. En je moet ook uitleggen waarom iets beter is. Wij vragen aan de ontwikkelaars altijd om ons uit te leggen waarom hun voorstel beter is voor de klanten. Ann Moerman: Onze beveiligde website zit inmiddels in een nieuw kleedje: een sterk verbeterde navigatie, een beter overzicht, meer functionaliteiten. Met de nieuwe website zijn we beter gewapend om aanpassingen door te voeren en nieuwe functionaliteiten te integreren. Jammer genoeg hebben we een zeer lange wenslijst. We proberen zoveel mogelijk de juiste prioriteiten te stellen. Peter Grypdonck: Zeker bij e-commerce moet je niet te veel aanpassingen doen aan je bestaande platform. Je moet op tijd het platform vernieuwen. Dat is een hele investering, maar achteraf ben je daar altijd blij om. Ann Moerman: Dit is inderdaad zo. Na jaren van aanpassingen dringt een grondige herwerking zich op. Het is zeer gevaarlijk om telkens (kleine) aanpassingen te maken en de structuur uit het oog te verliezen Geert Boel: Wij werken al 15 jaar met hetzelfde platform. Dat is natuurlijk geëvolueerd, we bouwen steeds bij of aan, maar ter wille van de huidige evolutie, en van de gewenste integratie met de backoffice, dringt een tabula rasa zich op. Peter Grypdonck: Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Tot slot, hoe bereik je dat alle medewerkers doordrongen zijn van het streven naar een optimale klantentevredenheid? Ann Moerman: Wij pakken dat gestructureerd aan. Ik vertegenwoordig de klant op directieniveau, zodat het klantenbewustzijn op alle niveaus wordt meegenomen. Het Customer Care Center is het kloppend hart van de bank. De klantendienst zit immers ook fysiek centraal. Iedereen voelt en weet wat er speelt. De verantwoordelijkheid en betrokkenheid zijn bovendien voor elke medewerker beoordelingscriteria. Peter Grypdonck: Op individueel niveau begint het bij de aanwerving van de juiste mensen. Je moet mensen aantrekken met de juiste spirit. En bij evaluaties is klantgerichtheid een van de punten. Op collectief niveau is er de verantwoordelijkheid van de leidinggevenden om klantgerichtheid levendig te houden. Een van de uitdagingen is: er is slechts één team dat rechtstreeks in contact staat met de klant. Dat team moet informatie delen met de andere teams. Geert Boel: Bij het zoeken van een nieuwe medewerker moet je inderdaad checken of de liefde voor de klant er is. Die klant is immers onze bestaansreden. Het is een echte attitude/houding om bij alles wat je doet na te gaan wat de klant hiervan zal voelen of aan heeft. We organiseren ook soms specifieke trainingen en ook belangrijk is voorbeeldgedrag: iedereen moet zich afvragen of er voldoende rekening is gehouden met de klant en die invalshoek steeds blijven inbrengen. Ann Moerman: Het aanwerven van de juiste mensen is inderdaad essentieel in de klantenbeleving. Vaak worden de nodige talenten van de contactcentermedewerkers onderschat. Talen, kennis, sociale vaardigheden, flexibiliteit en stressbestendigheid zijn zo belangrijk en noodzakelijk indien klantentevredenheid een hoge prioriteit heeft. Te vaak wordt het Customer Care Center als het laagste echelon van een bedrijf beschouwd. Dat is niet zo. Je moet laten zien wat het belang is van die afdeling, zodat daar voldoende respect voor is. Wij hebben mensen die op hoog niveau met de klanten kunnen spreken. Wij streven ernaar dat het eerste telefonische contact het juiste antwoord oplevert, in een begrijpbare taal. Wij proberen proactief aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Peter Grypdonck: Klantgerichtheid betekent dat je beter wil doen dan de concurrentie. Wat ik niet graag hoor is: Dat is toch niet zo erg?. De klant bepaalt wat goed is en wat niet. Wij moeten ervoor zorgen dat het voor de klant goed is.

11 Het ABC 11 Wie bewust bezig is met geldzaken wordt regelmatig geconfronteerd met soms minder bekende woorden, termen en uitdrukkingen. Om met kennis van zaken te kunnen spreken, zetten we hier in dit ABC nog even een aantal termen voor u op een rijtje. van sparen en beleggen Bankentaks Via de verhoging van een aantal bankentaksen moeten banken een extra bijdrage leveren als compensatie voor de steun die de bankensector ontving tijdens de financiële crisis van de afgelopen jaren. Deze taksen worden meestal berekend op de hoeveelheid spaargeld die vrijgesteld is van roerende voorheffing of waarvoor de depositogarantie van toepassing is. Ze wegen dan ook vooral op het rendement dat spaarders krijgen toegekend. Bovendien wordt het overgrote deel van de inkomsten uit de bankentaksen niet opzij gezet als bescherming voor de toekomst, maar opgenomen in de begroting, en dus meteen weer gespendeerd. Depositogarantie Na de financiële crisis van 2008 heeft Europa de minimale bescherming van de depositohouders uitgebreid. Deze depositogarantie biedt in geval van faillissement van een bank een bescherming tot euro per persoon. De waarborg geldt voor zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons op naam of die op een effectenrekening staan. Sinds 2011 genieten ook Tak 21-spaarverzekeringen van dezelfde garanties, maar via een afzonderlijke waarborgregeling. Wilt u de gevolgen van een faillissement van een bank of verzekeringsmaatschappij maximaal beperken, dan spreidt u uw spaargeld best over meerdere partijen als de grens van euro per persoon is overschreden. Gediversifieerd beleggingsfonds Een beleggingsfonds dat beleggingen spreidt over een groot aantal bedrijven en/ of sectoren en/of regio s en/ of producten. Beleggen in een dergelijk fonds beperkt het risico, want de koersevolutie van individuele aandelen heeft slechts een beperkte invloed op de totale return van de belegging. Indexsprong Bij een automatische loonindexering stijgen de lonen, pensioenen en uitkeringen als de producten en diensten in de winkel duurder worden en een bepaald niveau (de spilindex) overschrijden. Men spreekt van een indexsprong als dat automatisme één keer wordt overgeslagen. Dat is vooral goed voor de bedrijven, die dan geen extra loon hoeven te betalen. Liquiditeitsratio Deze ratio toont in welke mate een bedrijf op korte termijn aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Wanneer een onderneming meer liquide middelen heeft (geld in kas/bank enz.) ten opzichte van kortlopende schulden, is de liquiditeit van die onderneming goed. Tax shift Een tax shift of belastingverschuiving is een verandering in de wijze waarop de overheid belasting heft. Bij een tax shift worden een of meerdere belastingen verlaagd en andere verhoogd, terwijl de totale ontvangsten ongeveer gelijk blijven. In België is er sprake van het verschuiven van lasten op arbeid naar andere bronnen van inkomsten (bv. consumptie, vervuiling, vermogen, rendement van vermogen ). Valutawinst Winst behaald bij de handel in vreemde valuta of ontstaan door veranderingen in de wisselkoersen van valuta die men in beheer heeft. Meer termen over sparen en beleggen? Surf naar > Vragen > Hulp nodig > ABC banktermen

12 Nieuw bij Rabobank.be Rabobank.be vernieuwt de beveiligde site waar u bankiert U hebt het misschien al gemerkt: Rabobank.be heeft haar beveiligde site vernieuwd. Niet alleen het design oogt beter, ook de achterliggende technologie is anders. Maar wat is er nu concreet veranderd voor u als klant? We vroegen het aan Lucas Reitsema, Operations Manager bij Rabobank.be. We zijn voor de gehele beveiligde klantenzone het deel van de website dat u betreedt nadat u hebt ingelogd met uw digipass op een volledig nieuw systeem overgestapt, steekt Lucas Reitsema van wal. Technologisch verschilt dat nieuwe systeem niet zozeer van het vorige, op één belangrijk verschil na: het is helemaal klaar voor de toekomst. En omdat we de technologie achter de schermen toch aan het veranderen waren, hebben we beslist om meteen ook het zichtbare gedeelte van onze klantenzone te Alles in één oogopslag De meest in het oog springende verandering is ongetwijfeld dat u voortaan meteen na het aanmelden een overzicht ziet van alle producten die u bij Rabobank.be bezit. Vanuit dit overzicht kunt u met behulp van de pijltjes naast elk product rechtstreeks naar de basisverrichtingen voor dat product gaan. Vroeger stonden de actieknoppen wat verborgen onderaan elke pagina, legt Reitsema uit. Op sommige pagina s waren wat extra actieknoppen toegevoegd, waardoor het soms minder overzichtelijk was. Op de beveiligde site ziet u voortaan al uw producten op één scherm en klikt u snel door naar alle basisverrichtingen en bijkomende info. Lucas Reitsema, Operations Manager Rabobank.be vernieuwen. En dan bedoel ik niet alleen een nieuwe aankleding die beter bij het design van de publieke website past, maar ook een verbeterde gebruiksvriendelijkheid. We zijn van een verouderd Excel-blad naar krachtige en mooie software overgeschakeld. Nu zijn de basisverrichtingen veel sneller te bereiken. Dat maakt het een stuk makkelijker voor de gebruiker. Recht door zee Een andere opvallende wijziging is ongetwijfeld het navigatiemenu. Dat is niet langer verticaal maar

13 13 horizontaal. De horizontale stand biedt veel meer mogelijkheden, licht Reitsema deze keuze toe. We konden het menu bijvoorbeeld laten openklappen. Daardoor kunnen we er nu veel meer in kwijt dan vroeger. En dat is inderdaad behoorlijk wat. Naast rechtstreekse links naar zowat alle pagina s van de beveiligde zone, kunt u in het navigatiemenu bijvoorbeeld ook een overzicht van uw transactiehistoriek of van uw geplaatste orders bekijken. Een andere tijdbesparende ingreep zijn de alfabetisch gerangschikte effecten of de sneller te vinden uittreksels. Voor wettelijke documenten hoeft u niet langer naar de publieke website terug te keren: u vindt ze tegenwoordig rechtstreeks in de klantenzone. De juiste spaarverzekering Wie interesse heeft in een Tak 21-spaarverzekering, kan voortaan een korte vragenlijst, de passendheidstest, invullen. Met deze handige test kunnen onze klanten zelf evalueren of dergelijke producten in hun profiel passen. Lucas Reitsema: Op basis van die vragenlijst ontdekken onze klanten of een bepaalde spaarverzekering echt de perfecte match is voor hun kennis- en ervaringsniveau. Zo willen we onze klanten ook online beter begeleiden bij hun keuzes. Tegelijkertijd krijgt u transparante informatie over de product eigenschappen die kunnen aansluiten of afwijken van uw financiële behoeften en verlangens. Nauwkeuriger dan ooit Naast het design en de ergonomie is ook de verstrekte informatie op zich verbeterd. Zo staat uw winst of verlies voortaan niet alleen meer als een bedrag vermeld, maar ook in procenten. Ook de rendementen van uw pensioenspaarrekening worden vanaf nu eveneens in procenten vermeld. Dat bespaart u heel wat rekentijd. Orders worden voortaan waar mogelijk tot drie en vier decimalen verwerkt, daar waar we ons vroeger moesten beperken tot twee decimalen. Verder krijgt u een beter en vollediger overzicht van de taksen en kosten bij het kopen en verkopen van een beleggingsproduct, en kunt u de koers van een fonds tot meer dan een jaar terug opzoeken in de detailpagina s. Daarnaast zijn er de verregaande mogelijkheden om in de instellingen uw persoonlijke voorkeuren aan te passen wat betreft de communicatie die u wilt ontvangen, of wat betreft de limieten die u voor uzelf wilt instellen voor het internetbankieren. Kortom, heel wat aanpassingen die onze website voor u nog overzichtelijker en gebruiksvriendelijker maken. Wat verandert er concreet op de nieuwe beveiligde site? De vernieuwde beveiligde site is gebruiksvriendelijker, met een eenvoudigere vormgeving en meer functionaliteiten. Zo krijgt u bijvoorbeeld een duidelijker overzicht van al uw spaar- en beleggingsproducten bij Rabobank.be. En met de vernieuwde navigatie en snelle links op elke pagina verloopt uw online bezoek vlotter en comfortabeler. Alle aanpassingen op een rij: Het horizontale menu wordt opgesplitst volgens Betalen, Sparen en Beleggen. Zo vindt u makkelijker de weg doorheen de site. U verandert eenvoudig uw persoonlijke instellingen met de knop Instellingen. Ook uw communicatievoorkeuren kunt u in een handomdraai aanpassen en nog meer gedetailleerd op maat afstemmen. Al uw rekeningen bij Rabobank.be zijn in één oogopslag zichtbaar op de homepage. Dankzij de snelle links vindt u op elke pagina meteen handige diensten en acties terug. Via de blauwe actiepijltjes voert u in geen tijd overschrijvingen, betalingen of andere rekeningacties uit. Ontdek zelf de nieuwigheden op onze beveiligde site Fondsen zoeken verloopt eveneens efficiënter: u kunt ze selecteren op basis van type, fondsenhuis, Rabo Best of, Meest gekochte fondsen en ISIN-code. Uw effectenrekeningen en transactieschermen worden een pak overzichtelijker. Winst en verlies dat u gemaakt hebt op een aangekocht fondscompartiment wordt voortaan ook in percenten meegedeeld. Vroeger was dit enkel het bedrag in absolute cijfers. Wanneer u fondsen verkoopt, berekent een handige simulatietool meteen de meerwaardebelasting. Log met uw digipass via Mijn rekeningen in op de beveiligde omgeving van Rabobank.be en laat ons weten wat u ervan vindt: op onze Facebook-pagina facebook.com/rabobank.be, via Twitter twitter.com/rabobankbe of per mail naar

14 Dubbelinterview De uitdagingen van de toekomst volgens Johan Van Overtveldt en Stephan Janssens

15 15 De eerste zes maanden van mijn ministerschap leek het alsof ik op een rollercoaster zat. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt in een gesprek met Stephan Janssens, General Manager van Rabobank.be. Na de regeringsvorming moest de nieuwbakken minister door de problemen in Griekenland meteen vol aan de bak op het Europese toneel. En intussen moet hij in ons land vorm geven aan een grondige belastinghervorming. We moeten in de eerste plaats een gezond investeringsklimaat creëren. Extra jobs en een verhoging van het inkomen zijn cruciale elementen om het vertrouwen in de toekomst een nieuwe boost te geven. Minister Johan Van Overtveldt Niemand twijfelt aan de noodzaak van een tax shift, een verschuiving van lasten op arbeid naar andere belastinginkomsten. Maar waar moet het geld vandaan komen om de hervorming te financieren? De voorbije maanden vloeide er vooral veel inkt over nieuwe belastingen op vermogen. Johan Van Overtveldt: Ik wil toch al één misverstand de wereld uithelpen: het is manifest onwaar dat in ons land kapitaal helemaal niet wordt belast. Registratierechten, erfenisrechten, roerende voorheffing en onroerende voorheffing zijn ook belastingen op vermogen. Volgens cijfers van de Europese Commissie zijn er binnen de Europese Unie slechts vier landen waar de kapitaalbelastingen nog hoger zijn. Er zijn dus veel landen waar kapitaal minder zwaar wordt belast. We moeten dus verschillende pistes bewandelen om een tax shift te financieren. Vermogen is er daar één van, net zoals consumptie en milieu. Stephan Janssens: Er zijn al genoeg maatregelen genomen om kapitaal op de een of de andere manier te belasten. Mensen moeten de ruimte krijgen om het rendement van hun vermogen te verhogen, wat hen zal aanmoedigen om meer te consumeren. Dat zal onze economie nog veel meer ten goede komen. Belgen zijn traditioneel grote spaarders. Ze worden daarbij ook aangemoedigd door de vrijstelling van roerende voorheffing voor intresten van een spaarrekening. Kan er sprake van zijn om die vrijstelling af te schaffen? Johan Van Overtveldt: Spaargeld speelt een ontzettend belangrijke rol in onze economie, want het is onmisbaar om investeringen te stimuleren bij zowel gezinnen als ondernemingen. Want als gezinnen zelf grote aankopen uitstellen, zullen ook bedrijven aarzelen om grote investeringen te doen. Daarom lijkt het me niet evident om hardwerkende mensen te bestraffen die een spaarpotje hebben opgebouwd voor zichzelf en hun naaste omgeving. We moeten in de eerste plaats een gezond investeringsklimaat creëren. Extra jobs en een verhoging van het inkomen zijn cruciale elementen om het vertrouwen in de toekomst een nieuwe boost te geven. Stephan Janssens: Het lijkt me wel zinvol om de vrijstelling van roerende voorheffing uit te breiden naar andere financiële producten, zoals bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Na de financiële crisis hebben heel veel mensen hun toevlucht genomen tot de spaarrekening. Dat deden ze niet alleen omdat het spaarboekje een veilige haven is, maar ook omdat de spaarrentes veel hoger lagen. Intussen is het spaarrendement van toen ver te zoeken, waardoor veel spaarders bereid zijn om wat meer risico s te nemen. Een uitbreiding van de vrijstelling van roerende voorheffing kan nieuwe stimulansen geven aan de economische motor. Deze regering heeft opnieuw inkomsten gehaald uit een hogere bankentaks. Is de grens niet stilaan bereikt voor wat banken kunnen dragen? Stephan Janssens: De koe is intussen helemaal uitgemolken. Uiteraard moeten banken belastingen betalen, maar we kunnen beter evolueren naar een systeem waarin risicovollere banken meer belastingen betalen dan de vrij risicoloze spaarbanken. Als risicovolle activiteiten zwaarder belast zouden worden, zou dit banken ertoe kunnen bewegen hun risico s meer te gaan beperken. De bankentaks is in het leven geroepen na de financiële crisis om het financiële systeem te herstellen. Maar het waren niet de spaarbanken die de crisis hebben veroorzaakt, terwijl zij nu wel het zwaarst worden geviseerd omdat de bankentaks wordt berekend op basis van de omvang van de spaardeposito s. Ik zou mijn spaarders liever laten genieten van een hogere rente, dan dat ik het geld moet spenderen aan belastingen. Johan Van Overtveldt: Ik kan er inkomen dat de sector zegt dat de limiet is bereikt, zeker als je weet wat er op Europees niveau nog aankomt. Maar ik ben het er niet mee eens dat een bankentaks gebaseerd moet zijn op het risicoprofiel van de banken. De Bank of International Settlements in Bazel heeft kort na de financiële crisis onderzocht of de verhouding tussen kapitaal en risicovolle assets een voorspellende factor was voor banken die in de problemen zijn gekomen. Maar dat bleek geen goede manier om de kapitaalbehoefte van een bank in te schatten. Een liquiditeitsratio is dat wel.

16 Dubbelinterview 16 Johan Van Overtveldt, minister van Financiën Het is manifest onwaar dat in ons land kapitaal helemaal niet wordt belast. Stephan Janssens, General Manager Rabobank.be Ik zou mijn spaarders liever laten genieten van een hogere rente, dan dat ik het geld moet spenderen aan belastingen. Het moment is weer aangebroken dat veel mensen worstelen met het invullen van hun belastingaangifte. Wanneer komt er een grondige vereenvoudiging? Johan Van Overtveldt: Dat is een werk van lange adem. Het probleem is vooral dat ons fiscaal systeem vol zit met allerhande aftrekposten, uitzonderingen en speciale gevallen. Sommige fiscalisten omschrijven dat terecht als koterijfiscaliteit. Maar van zodra je nog maar één elementje aanraakt, heeft dat altijd een impact op een groep van mensen die een bepaald voordeel hebben verworven en die dat ook met hand en tand verdedigen. Dat maakt een vereenvoudiging er niet makkelijker op. First things first, laten we ons eerst concentreren op de tax shift als grote werf. Ik wil op een aantal fiscale thema s vooruit gaan, maar stap voor stap. Dat verhoogt de kans op slagen. Stephan Janssens: We hebben nochtans een punt bereikt waarop een drastische vereenvoudiging broodnodig is. Dat zal niet lukken met enkele kleine ingrepen. Het is geen toeval dat veel mensen een beroep moeten doen op fiscaal adviseurs om nog hun weg te vinden in ons belastingsysteem. Binnen de ruimere discussie over de tax shift pleit ik daarom vooral voor veel meer eenvoud en transparantie, zodat belastingbetalers tenminste weten waar ze aan toe zijn. Is dat ook niet gekoppeld aan de belabberde financiële geletterdheid in ons land? Stephan Janssens: We voeren jaarlijks een kennistest uit en telkens is de gemiddelde score dramatisch. Bij onze eigen klanten liggen de gemiddelde resultaten wel veel hoger, wat aantoont dat financiële instellingen een bijdrage kunnen leveren aan de financiële geletterdheid door transparant te zijn en een helderde duiding te geven bij financiële producten. Maar ook de overheid kan nog belangrijke stappen ondernemen. Ik denk bijvoorbeeld aan een vereenvoudiging van bepaalde financiële producten en het stimuleren van het onderwijs om al vanaf de lagere school aandacht te hebben voor geldzaken. Johan Van Overtveldt: Er is toch al heel wat veranderd. De banken hebben hun inspanningen duidelijk opgeschroefd, de toezichthouder ondersteunt onder de vlag van Wikifin een heleboel waardevolle projecten en ook vanuit het onderwijs is er een toenemende vraag naar een basiscurriculum rond financiële geletterdheid. Ik denk dat we al die spontane initiatieven eerst de tijd moeten geven om te groeien. Als de resultaten achterwege blijven, kunnen we later nog altijd bijsturen. Ten slotte: hoe zien jullie het bankenlandschap evolueren? Johan Van Overtveldt: Ik heb nog maar recent een expertengroep in het leven geroepen om dat uit te zoeken. We zijn getuige van een scharniermoment, want het bancaire model zoals we dat kennen behoort binnenkort definitief tot het verleden. De grootste concurrentie voor een bank komt niet van andere banken, maar wel van technologiebedrijven zoals Google. Zij zullen de komende jaren het bancaire model helemaal hertekenen. Stephan Janssens: De consument zal meer dan ooit centraal staan. Hij zal in de nabije toekomst zelf beslissen hoe een financiële instelling zijn geldzaken moet beheren en hoe het financiële systeem zal evolueren. De grootste verandering zal er vooral komen door technologische ontwikkelingen en sociale media, die zullen toelaten dat een bankproduct in heel veel verschillende elementen wordt opgedeeld en waarbij elke consument individueel kan beslissen welke bouwstenen hij gebruikt. Ik twijfel er niet aan dat de financiële sector er binnen vijf jaar helemaal anders uitziet. Dat er nieuwe spelers op de markt zullen komen is wel zeker. Minister Van Overtveldt beantwoordt uw vragen Ik heb als spaarder volledig mijn vertrouwen in de regering verloren door fiscale maatregelen die met terugwerkende kracht een negatieve impact hebben op mijn langlopende beleggingen. Denk maar aan het terugdraaien van het indexeren van de limiet voor pensioensparen of het verhogen van de roerende voorheffing voor lopende termijnrekeningen. Hoe wilt u dat vertrouwen herstellen? Dat doen we door de publieke financiën weer gezond te maken, door de concurrentiekracht van onze bedrijven te verhogen en door de lasten op arbeid te verlagen. Dat werpt ook zijn vruchten af: het overheidsbeslag zet eindelijk een dalende trend in en de belastingkraan blijft globaal dicht. En wat het pensioensparen betreft: om dat verder aan te moedigen, verlaagt de federale regering de belasting op pensioensparen (de zogenaamde anticipatieve heffing). Tot en met 2014 werd op de leeftijd van 60 jaar een eenmalige eindbelasting van 10 procent geheven. Die heffing wordt nu verlaagd tot 8 procent. In ruil wordt de volgende vijf jaar al 1 procent ingehouden op bestaande contracten. Voor wie pas in 2015 met pensioensparen begint, geldt die versnelde heffing niet. Voor die categorie geldt een heffing van 8% op 60-jarige leeftijd. Vanaf 65 jaar vervalt de fiscale stimulans van het pensioensparen in al zijn vormen. Waarom zorgt de overheid niet voor het fiscaal stimuleren vanaf deze leeftijd van andere beleggingsvormen die de economie ten goede komen. Het fiscaal stimuleren van andere beleggingsvormen dan het pensioensparen zullen we nog bekijken. Maar voor deze doelgroep heeft de regering intussen wel al een andere interessante maatregel genomen: vanaf 1 januari kan een gepensioneerde 65-plusser onbeperkt bijverdienen. De maximumbedragen zijn geschrapt voor het toegelaten beroepsinkomen dat gecumuleerd mag worden met het pensioen. Daarmee komen we tegemoet aan heel wat frustraties van 65-plussers die nog willen werken. De depositogarantie van euro per persoon per bank lijkt me in de praktijk niet realiseerbaar. Waarom zou u bepaalde instellingen niet uitsluiten van die waarborg omdat ze onverantwoorde risico s nemen of te grote bonussen uitbetalen? In geval van faling van een bank zijn er wel degelijk mechanismen die voor een belangrijke recuperatie kunnen zorgen. De bijdragen van de banken aan de beschermingsregeling zijn ook gerelateerd aan de risico s die ze nemen. Dat moet de financiële instellingen ertoe aanzetten minder risico te nemen. Daarnaast houdt de Nationale Bank toezicht en neemt ze maatregelen waar nodig. En wat de bonussen betreft: daarvoor gelden er al wettelijke beperkingen.

17 De ziel van 17 Christophe Deborsu Geboortedatum 23 april 1965 in Namen CV Journalist sinds 1988, 24 jaar bij de RTBF, 3 jaar in Vlaanderen Werkt momenteel voor de televisiezender VIER en voor het productiehuis Woestijnvis Auteur van twee bestsellers over Wallonië en België: Dag Vlaanderen (2011) en Dag, Bonjour! (2014) Vroeg aan Yves Leterme om de Brabançonne te zingen Winnaar van het basketbaltoernooi La Plante in 2009 (categorie veteranen) Trouwe deelnemer aan de Jogging de Namur (elk jaar bij de laatsten, maar wel elk jaar over de finish) Passies Mijn zonen, mijn vrouw, lopen, basketbal, zingen, mijn beroep (in willekeurige volgorde, behalve de eerste twee) Motto Que tout aille bien, het ga je goed. Plus est en vous, je kan meer dan je denkt. Werken om je dromen waar te maken Christophe Deborsu: journalist en dromer Christophe Deborsu is al 27 jaar een gepassioneerd journalist en beseft elke dag meer en meer dat zijn beroep ook zijn roeping is. Hij is nieuwsgierig van aard, gek op actualiteit en nieuwe ontmoetingen. Zijn droom? Een eigen talkshow. De Namenaar is ondertussen bekend in heel België en schreef met zijn vrouw Annick De Wit, Vlaams journaliste, het boek Dag, Bonjour!. Hun doel? De overeenkomsten en verschillen tussen Vlamingen en Walen opsommen. Facebook Christophe Deborsu Facebook Dag, Bonjour Ik geef graag geld uit aan mijn zonen, mijn familie en mijn vrienden. Voor mezelf vind ik het iets moeilijker, maar ik doe het toch maar (lacht). Ik reis graag, ik koop boeken, ik ga naar voorstellingen. Het is niet omdat je journalist bent, dat je overal gratis naartoe mag. Dat vind ik erg jammer (lacht nog harder). Ik zou moeilijk kunnen leven met een lege spaarrekening. Geen appeltje voor de dorst hebben, maakt mij enorm onzeker. Sinds mijn scheiding in 2012 is het een situatie die ik goed ken. Ik probeer mijn leven beetje bij beetje weer op te bouwen. Sparen is dus belangrijk. Maar ik heb thuis drie tienerzonen. Ik wil graag samen met hen de wereld zien, grote sportevenementen meemaken, naar voorstellingen gaan, samen lachen, samen uitgaan Laat ons zeggen dat ik één dag op twee spaar, net zoals ik één dag op twee op dieet ben. Met mijn eerste loon kocht ik een Renault 5 GT Turbo. Een veel te snelle wagen die me veel heeft gekost aan boetes en onderhoud. Nu ben ik rustiger geworden: ik heb een Golf diesel, net zoals iedereen. Het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb, is een 9-delig Le Robert -woordenboek. Ik kreeg het voor mijn 18e verjaardag van mijn ouders. Het mooiste cadeau dat ik ooit gegeven heb: een fascinerende gravure van Félicien Rops, de Pronokrates, aan mijn vrouw. Maar misschien vraag je haar beter of dat wel het mooiste was. Nadenken over iets wat ik niet kan, vind ik deprimerend. Ik zou liever de bescheiden talenten ontwikkelen die ik al heb, zoals zingen bijvoorbeeld. Ik droom ervan om ooit mee te doen aan het Eurovisiesongfestival of misschien word ik wel (zingende) priester na mijn pensioen. Ik ben altijd al een dromer geweest. Om mijn dromen waar te maken, forceer ik niets. Ik werk gewoon een tikkeltje harder dan gemiddeld. Zoals (bijna) alle Belgen schenk ik regelmatig aan goede doelen. Ik ben zelf zo n opdringerige vrijwilliger, ik geef het toe. Ik spaar voor mijn pensioen. Zeker als zelfstandige is dat onontbeerlijk. Op dat gebied is goed advies cruciaal. Ik ben jurist, geen econoom: ik doe alsof ik er iets van ken, maar alles wat met pensioen te maken heeft, gaat mijn petje te boven.

18 Producten en hun fiscaliteit Sparen & gespaard worden Lage rentes? Indexsprong? De toestand is wat ze is. Maar dat moet u er niet van weerhouden om de best mogelijke oplossing voor uw geld te zoeken. Rabobank.be zet graag enkele mogelijkheden op een rij. Waarbij we duidelijk maken wat de gevolgen zijn op fiscaal gebied en welke kosten er (eventueel) aan verbonden zijn. Dit overzicht helpt u bij de keuze van de juiste spaarproducten. Let op de vrijgestelde schijf van euro bij gereglementeerde spaarrekeningen, op mogelijk interessante beleggingen en natuurlijk op het fiscaal interessante pensioensparen. KOSTEN WAT Rabo Spaarrekening Online gereglementeerde spaarrekening 0,70% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie op jaarbasis voor bedragen tot en met euro Sterke basisrente voor spaargeld dat u vaak aanspreekt Eenvoudig online te openen en te beheren Fiscaal aantrekkelijk Rendement zelf op te volgen via de Rabo Rentecalculator Sparen bij een van de veiligste banken ter wereld volgens Global Finance Magazine (www.rabobank.be/veiligheid) Rabo Plus Account Online gereglementeerde spaarrekening 0,10% basisrente en 1,00% getrouwheidspremie op jaarbasis voor bedragen tot en met euro Hoge getrouwheidspremie voor spaargeld dat u op langere termijn opzij kunt zetten (telkens verworven per periode van 12 maanden) Makkelijk zelf toe te voegen aan uw bestaande Rabobank.be-rekeningen via de beveiligde site Fiscaal aantrekkelijk Rendement zelf op te volgen via de Rabo Rentecalculator Sparen bij een van de veiligste banken ter wereld volgens Global Finance Magazine (www.rabobank.be/veiligheid) Geen Geen Geen Rabo Gift Account Online gereglementeerde spaarrekening 0,10% basisrente en 1,00% getrouwheidspremie op jaarbasis voor bedragen tot en met euro Sparen voor uw kind, kleinkind of een andere dierbare. U bepaalt de voorwaarden en behoudt de controle: u bepaalt zelf de begunstigde, het bedrag en de einddatum, zolang de begunstigde minstens 18 jaar is op vervaldag Hoge getrouwheidspremie voor spaargeld dat u langere termijn opzij zet Makkelijk zelf toe te voegen aan uw bestaande Rabobank.be-rekeningen via de beveiligde site Fiscaal aantrekkelijk Vermijd successierechten door registratie van de rekening als schenking Sparen bij een van de veiligste banken ter wereld volgens Global Finance Magazine (www.rabobank.be/veiligheid) Meer weten over wat u met uw geldreserve kunt doen? FISCAAL De eerste schijf van euro aan intresten is vrijgesteld van roerende voorheffing. Boven euro is 15% roerende voorheffing van toepassing, die automatisch wordt afgehouden door uw bank. Indien u individueel het vrijgesteld bedrag van euro of euro per gezin overschrijdt bij cumulatie van intrestbedragen over verschillende banken heen, moet u dit zelf in uw belastingaangifte vermelden. De eerste schijf van euro aan intresten is vrijgesteld van roerende voorheffing. Boven euro is 15% roerende voorheffing van toepassing, die automatisch wordt afgehouden door uw bank. Indien u individueel het vrijgesteld bedrag van euro of euro per gezin overschrijdt bij cumulatie van intrestbedragen over verschillende banken heen, moet u dit zelf in uw belastingaangifte vermelden. De eerste schijf van euro aan intresten is vrijgesteld van roerende voorheffing. Boven euro is 15% roerende voorheffing van toepassing, die automatisch wordt afgehouden door uw bank. Indien u individueel het vrijgesteld bedrag van euro of euro per gezin overschrijdt bij cumulatie van intrestbedragen over verschillende banken heen, moet u dit zelf in uw belastingaangifte vermelden. De inkomsten zijn meegeteld bij de inkomsten van de houder van de rekening tot de vervaldatum van de Gift Account. Bekijk het overzicht van alle spaar- en beleggingsproducten uit het aanbod van Rabobank.be, met hun voor- en nadelen, op

19 19 Rabo Junior Account Pensioensparen Tak 21-spaarverzekering Beleggingsfondsen Obligaties Online gereglementeerde spaarrekening 0,70% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie op jaarbasis voor bedragen tot en met euro Spaarrekening op naam van het minderjarig kind, tot 18 jaar beheerd door de ouder(s) of voogd Hoge basisrente Eens geopend koppelt u hieraan makkelijk een Rabo Plus Account met een hoge getrouwheidspremie Zodra het kind meerderjarig is, krijgt het de volledige controle over het geld Geld moet steeds in het belang van het kind gebruikt worden Geen successierechten bij overlijden van de ouder Sparen bij een van de veiligste banken ter wereld volgens Global Finance Magazine (www.rabobank.be/veiligheid) Geen De eerste schijf van euro aan intresten is vrijgesteld van roerende voorheffing. Boven euro is 15% roerende voorheffing van toepassing, die automatisch wordt afgehouden door uw bank. Indien u individueel het vrijgesteld bedrag van euro of euro per gezin overschrijdt bij cumulatie van intrestbedragen over verschillende banken heen, moet u dit zelf in uw belastingaangifte vermelden. Intresten die u verwerft op spaarrekeningen geopend op naam van een minderjarige, beschouwt de overheid als gezinsinkomsten. Als rekeninghouder dient u de intresten van deze rekening samen te tellen met alle intresten uit andere rekeningen op uw naam. Boven euro moet u dit in uw belastingaangifte aangeven. Sparen in alle veiligheid met kans op een bijkomende winstdeelname Transparante verzekeringsproducten van verzekeringsmaatschappijen met een goede reputatie Uitstekende historische rendementen, behorend tot de beste op de markt Rabobank.be als tussenpersoon tussen u en de verzekeringsmaatschappij Geen administratieve rompslomp: eenvoudig online te openen en te beheren via een individuele rekening; aftoetsen van uw behoeften en verlangens via vragenlijst Laagste Kosten Garantie van Rabobank.be Eenmalige instapkost voor de verzekeringsmaatschappij, meestal tussen 0 en 1,00% van uw ingelegde kapitaal Enkel bij Baloise Invest betaalt u naast de wettelijk verplichte premietaks beheerskosten: 0,015% per maand, verrekend in de polisreserve Als u geld afhaalt binnen een periode van 8 jaar betaalt u eventueel uitstapkosten Meer over uitstapkosten en roerende voorheffing op Bij elke storting is er een wettelijk verplichte premietaks van 2%. Vanaf 8 jaar en 1 dag bent u vrijgesteld van roerende voorheffing. Bij vroegere uitstap betaalt u 25% roerende voorheffing op de inkomsten die al werden gegenereerd (berekend op basis van een verondersteld jaarlijks rendement van 4,75%). Sparen in pensioenfondsen als aanvulling op uw pensioen Fiscaal aantrekkelijk Bekroonde pensioenspaarfondsen, behorend tot de beste fondsen op de markt. Let wel: historische rendementen zijn geen garantie voor toekomstige prestaties en kunnen misleidend zijn Keuze uit defensief, neutraal of dynamisch pensioenspaarfonds Gratis switchen van beleggingsstrategie Automatisch storten voor optimale fiscale aftrekbaarheid Eenvoudig online te openen en te beheren via een individuele rekening Geen instap- of bewaarkosten Jaarlijks komt 30% van uw storting in aanmerking voor belastingvermindering via uw belastingaangifte. In 2015 is het wettelijke maximumbedrag 940 euro. Zo bespaart u tot 282 euro aan belastingen. Kans op een mogelijk hoog rendement. Let wel: historische rendementen zijn geen garantie voor toekomstige prestaties en kunnen misleidend zijn Dagelijks verhandelbaar Spreiding: u investeert in een korf met aandelen, obligaties of andere beleggingsvormen. Doet één beleggingsinstrument daarvan het niet goed, dan vangen de andere mogelijk het verlies op Toegankelijk: lage minimale inleg van 100 euro De fondsbeheerder doet het moeilijke werk in uw plaats Transparant aanbod waarin het kaf van het koren is gescheiden: enkel tophuizen en bekende grote fondsen Laagste Kosten Garantie van Rabobank.be Gratis Rabo Effectenrekening Geen bewaarloon Geen in- of uitstapkosten is de regel bij Rabobank.be (uitgezonderd voor 2 fondsenhuizen) 25% roerende voorheffing op dividenden van distributie (DIS-)fondsen 25% meerwaardebelasting (Reynderstaks) op het vastrentend gedeelte van fondsen die voor minstens 25% belegd zijn in vastrentende waarden 1,32% beurstaks op kapitalisatie (CAP)-compartimenten (max euro) Sommige Carmignaccompartimenten dient u in uw belastingaangifte apart aan te geven. Vaste regelmatige intrest, die in normale omstandigheden hoger is dan de spaarrente Kapitaalsgarantie op de vervaldag, gegarandeerd door de uitgever van de obligatie, op voorwaarde natuurlijk dat die niet in gebreke blijft Rabobank.be biedt een selectie van kwalitatieve obligatieuitgiftes en lopende obligaties Gratis Rabo Effectenrekening Geen bewaarloon Uitstapkost van 0,30% (minimum 25 euro) 25% roerende voorheffing op de intresten Bij vroegtijdige verkoop: beurstaks van 0,09% berekend op de verkoopwaarde De spaarrekeningen bij Rabobank.be zijn gereglementeerde online spaarrekeningen die worden aangehouden bij de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A. (Rabobank), een coöperatieve vennootschap naar Nederlands recht. Rabobank.be kan op elk ogenblik de basisrente en getrouwheidspremie van alle spaarrekeningen wijzigen. Dit wordt vooraf gemeld op onze site en u ontvangt hierover een beveiligd bericht. De getrouwheidspremie blijft telkens een jaar geldig vanaf de dag van storting. Wij raden u aan om de documenten met Essentiële Spaardersinformatie, waarin u ook de meest actuele tarieven vindt, te lezen op > Vragen > Essentiële Spaardersinformatie. De beleggingsfondsen en pensioenspaarfondsen in het aanbod van Rabobank.be zijn fondsen of ICB s, collectieve beleggingen in diverse effecten, afhankelijk van de doelstelling van de ICB. Een ICB kan beleggen in aandelen, vastrentende waarden of onroerend goed, of in een combinatie van deze categorieën (bron: De waarde van zulke ICB s kan fluctueren en het kapitaal is niet gewaarborgd. Wij raden u steeds aan om de documenten met Essentiële Beleggersinformatie te lezen vooraleer te starten met beleggen.

20 Ondernemen Hebt u geldreserves? Uw boekhouder weet raad Ook als zelfstandige, vrije beroeper of (kleine) KMO beschikt u wel eens over een (tijdelijke) geldreserve. Hoe kunt u deze verstandig parkeren of beleggen? U kunt uw vragen stellen aan uw bank, maar niemand kent uw financiële positie beter dan uw boekhouder. Welk advies kan en mag een boekhouder zijn klanten geven? We vroegen het Mario Roosendans, CEO van Business Tax Consultants, een van de grotere boekhoudkantoren in Antwerpen.

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie

De kortste weg naar uw (spaar)doel

De kortste weg naar uw (spaar)doel De kortste weg naar uw (spaar)doel Veel van de leuke dingen in het leven hebben een ding met elkaar gemeen: ze kosten geld. En hoe groter uw persoonlijke wensenlijst, hoe meer geld u nodig heeft. Optimaal

Nadere informatie

Instelling. VP Accountants en Belastingsconsulenten. Onderwerp. Tweede taxshift in de maak: fiscale revolutie

Instelling. VP Accountants en Belastingsconsulenten. Onderwerp. Tweede taxshift in de maak: fiscale revolutie Instelling VP Accountants en Belastingsconsulenten Onderwerp Tweede taxshift in de maak: fiscale revolutie Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten van intellectuele

Nadere informatie

Inhoud. Wie spaart (niet)? 5. Hoe sparen we? 17. Waarom en waarvoor sparen we? 35. Wat beïnvloedt ons spaargedrag? 39

Inhoud. Wie spaart (niet)? 5. Hoe sparen we? 17. Waarom en waarvoor sparen we? 35. Wat beïnvloedt ons spaargedrag? 39 Inhoud Wie spaart (niet)? 5 2 Hoe sparen we? 7 3 Waarom en waarvoor sparen we? 35 4 Wat beïnvloedt ons spaargedrag? 39 2 Opzet van het onderzoek Sparen, of niet - maart 207 - Dit onderzoek zoomt in op

Nadere informatie

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen AEGON Rendementplan Je wilt meer dan sparen Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Nadenken over wat je echt wilt. Iedereen doet dat van tijd tot tijd. Even stilstaan

Nadere informatie

KBC-Premium Banking Vermogensservice Plus. Een ruime kijk op uw vermogen. Wij geven u meer dan alleen beleggingsadvies

KBC-Premium Banking Vermogensservice Plus. Een ruime kijk op uw vermogen. Wij geven u meer dan alleen beleggingsadvies KBC-Premium Banking Vermogensservice Plus Een ruime kijk op uw vermogen Wij geven u meer dan alleen beleggingsadvies Een vermogen beheren is niet eenvoudig. Sterker nog, het is een intensieve bezigheid

Nadere informatie

De alles-in-1 Zorgapp

De alles-in-1 Zorgapp De alles-in-1 Zorgapp Tevreden cliënten en medewerkers Impact van zorgapps op de zorgverlening Meerwaarde van zorgapps in het zorgproces De rol van de zorgverlener verandert in rap tempo door nieuwe technologie

Nadere informatie

Samengaan ABN AMRO Asset Management en Fortis Investments

Samengaan ABN AMRO Asset Management en Fortis Investments Introductie ABN AMRO werkt continue aan haar dienstverlening. Om die reden gaat er dit jaar en begin 2009 een aantal zaken op beleggingsgebied veranderen. Hier kunt u meer lezen over het assortiment beleggingsfondsen

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. 2 De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ)

VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ) VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ) Q1 Wat is een bijkomende heffing op roerende inkomsten? Q2 Wie is onderhevig aan de bijkomende heffing op roerende inkomsten? Q3 Hoe wordt de bijkomende heffing op roerende inkomsten

Nadere informatie

BELEGGINGSPROFIEL. Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie:

BELEGGINGSPROFIEL. Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie: BELEGGINGSPROFIEL Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie: Beleggingsadvies impliceert in de eerste plaats dat wij een voldoende inzicht krijgen in uw risico-profiel, uw kennis en

Nadere informatie

KBC-Beleggingsservice

KBC-Beleggingsservice KBC-Beleggingsservice U hebt al een mooi bedrag bij elkaar gespaard. Voldoende om onverwachte uitgaven op te vangen. Maar wat doet u met het geld dat u niet nodig hebt als buffer? Steeds meer mensen kiezen

Nadere informatie

KBC-Beleggingsservice

KBC-Beleggingsservice KBC-Beleggingsservice U hebt al een mooi bedrag bij elkaar gespaard. Voldoende om onverwachte uitgaven op te vangen. Maar wat doet u met het geld dat u niet nodig hebt als buffer? Steeds meer mensen kiezen

Nadere informatie

augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8

augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8 Pensioen krant augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8 Pensioenheld Nieuws Ik vind het leuk om iets nieuws te leren

Nadere informatie

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst AEGON Rendementplan voor uw kind Je gunt je kind een mooie toekomst Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Ook uw kind heeft een eigen wil. De wil om iemand te

Nadere informatie

Beleggen op uw manier

Beleggen op uw manier Beleggen op uw manier 2 Professioneel beleggen U wilt uw vermogen snel laten groeien; sneller dan op een spaarrekening. U durft daarbij risico te lopen, maar u houdt wel graag zelf de controle over uw

Nadere informatie

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Beleggen is keuzes maken. Hoe weet u als belegger welk type belegging voor u het meest geschikt is? Hoe vindt u het juiste evenwicht tussen rendement

Nadere informatie

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET ZO DOE JE HET 1. WAT IS PENSIOENSPAREN? Wie aan pensioensparen doet, bouwt op individuele basis een extra pensioen op. Wat je spaart, kan je bovendien fiscaal in mindering brengen via de personenbelasting.

Nadere informatie

Terug naar de kern Bob Hendriks

Terug naar de kern Bob Hendriks Terug naar de kern Bob Hendriks Oktober 2013 Waarom nog beleggen? 2 Agenda BlackRock? Sparen & beleggen We leven langer/pensioen Inkomsten uit beleggen Conclusie 3 BlackRock is opgericht voor deze nieuwe

Nadere informatie

Vermogensbeheer voor iedereen. Xavier De Pauw, CEO

Vermogensbeheer voor iedereen. Xavier De Pauw, CEO Vermogensbeheer voor iedereen Xavier De Pauw, CEO MeDirect, één jaar actief en al een mooi resultaat Ondertussen hebben vele duizenden klanten hun weg gevonden naar MeDirect. Onze formule van een transparante

Nadere informatie

Hoe meer, hoe beter 2

Hoe meer, hoe beter 2 Sparen 2 Hoe meer, hoe beter Sparen Statistieken tonen elke keer weer aan dat Nederlanders voorop lopen in de wereld als het gaat om de hoogte van hun spaargeld. En terecht. Want wie wil er nu niet voorbereid

Nadere informatie

Beleggersprofiel - Vragenlijst voor de klant(en) :

Beleggersprofiel - Vragenlijst voor de klant(en) : Beleggersprofiel - Vragenlijst voor de klant(en) : Naam persoon 1 :.Voornaam :.. Naam persoon 2 :.Voornaam :.. Adres :. Heeft u een partner? : ja / neen Aantal kinderen ten laste + hun leeftijd :. Voor

Nadere informatie

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor Inspirerende s Webcare met Voxtron en Engagor Webcare met Voxtron en Engagor Facebook, Twitter, blogs en fora: voor de consument zijn het nieuwe kanalen om over een bedrijf te praten en om producten en

Nadere informatie

Btw-verhogingen en indexsprong... Een explosieve cocktail voor de koopkracht

Btw-verhogingen en indexsprong... Een explosieve cocktail voor de koopkracht PVDA Studiedienst Februari 2015 M. Lemonnierlaan 171 1000 Brussel http://pvda.be/pvda/studiedienst Btw-verhogingen en indexsprong... Een explosieve cocktail voor de koopkracht Volgens de regering heeft

Nadere informatie

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen NL samen naar de essentie 504452_DEXIA_tripyque_private_banking_NL.indd 3 11/19/10 8:44:20 AM Private Banking De essentie: een toekomst voor uw

Nadere informatie

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant...

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... De Pensioenkrant Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... Het probleem Levensstandaard behouden wordt moeilijker Uit cijfers van het nationaal instituut voor statistiek

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Via het beleggersprofiel naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

MeDirect. Online vermogensbeheer, op maat gemaakt en toegankelijk voor iedereen. Hoe creëert u voor uzelf een bijkomend inkomen voor u pensioen?

MeDirect. Online vermogensbeheer, op maat gemaakt en toegankelijk voor iedereen. Hoe creëert u voor uzelf een bijkomend inkomen voor u pensioen? MeDirect Online vermogensbeheer, op maat gemaakt en toegankelijk voor iedereen Hoe creëert u voor uzelf een bijkomend inkomen voor u pensioen? Goeiedag Bij MeDirect zijn wij ervan overtuigd dat iedereen

Nadere informatie

Finance Avenue 20 Oktober 2012. Christophe REGOUT

Finance Avenue 20 Oktober 2012. Christophe REGOUT Welkom Finance Avenue 20 Oktober 2012 Christophe REGOUT Wegens de dalende rentes, bestaat er nog een belegging g die uw spaargeld in alle veiligheid laat opgroeien? AFER Europe AFER Europe Bestaat sinds

Nadere informatie

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Naar een nieuw en modern belastingsysteem #jijmaaktmorgen België is uitzonderlijk. Je belast kapitaal niet en je overbelast arbeid. Dat moet je dus herzien. Pascal Saint-Amans

Nadere informatie

GROEPSVERZEKERING. Brochure werknemer. Pension@work. Mijn werk, mijn groepsverzekering, mijn toekomst!

GROEPSVERZEKERING. Brochure werknemer. Pension@work. Mijn werk, mijn groepsverzekering, mijn toekomst! GROEPSVERZEKERING Brochure werknemer Pension@work Mijn werk, mijn groepsverzekering, mijn toekomst! 2 Gefeliciteerd! Uw werkgever biedt u de groepsverzekering Pension@work aan. Daarmee bouwt hij voor u

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #11 juni 14 1 Financiële situatie Pensioenfonds AVEBE 2 Bereid je tijdig voor op je pensioen Uw pensioenoverzicht: weet hoe u er voor staat

Nadere informatie

Dit document is opgesteld door het Rupelbibteam.

Dit document is opgesteld door het Rupelbibteam. Dit is een begeleidend document voor cursisten bij de workshop INTERNETBANKIEREN Dit document is opgesteld door het Rupelbibteam. Zoals de naam al doet vermoeden betreft internetbankieren het digitaal

Nadere informatie

Leedsestraat 22, 9770 Kruishoutem Moretusstraat 6, 9120 Beveren-Waas. staes.siegfried@telenet.be, tel: 0478/313.389, http://www.siegfriedstaes.

Leedsestraat 22, 9770 Kruishoutem Moretusstraat 6, 9120 Beveren-Waas. staes.siegfried@telenet.be, tel: 0478/313.389, http://www.siegfriedstaes. versie 27/06/2014 Financieel Overzicht - Vragenlijst voor de cliënt (=verzekeringnemer): Naam:.Voornaam:... Voor welke perso(o)n(en) wordt dit document ingevuld? voor uzelf samen met uw partner enkel voor

Nadere informatie

Weet wat u kunt verwachten van uw geld Altijd en overal, dankzij uw Online Portfolio Manager. Alles wat u moet weten om van start te gaan

Weet wat u kunt verwachten van uw geld Altijd en overal, dankzij uw Online Portfolio Manager. Alles wat u moet weten om van start te gaan Weet wat u kunt verwachten van uw geld ltijd en overal, dankzij uw Online Portfolio Manager lles wat u moet weten om van start te gaan Weet wat u kunt verwachten van uw geld, 24/24 Via uw Online Portfolio

Nadere informatie

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten Herkent u zich hier in? U wilt eigenlijk

Nadere informatie

De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen.

De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen. De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen. Durfplan voor Vlaanderen. Een plan voor morgen en overmorgen. Op 7 juni kiest u hoe we samen de toekomst ingaan. Mét of zonder plan. Ons

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan

Persoonlijk Pensioen Plan Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Zorgvuldig uw pensioen opbouwen Natuurlijk denkt u wel eens aan uw financiële situatie na uw pensionering. Misschien wilt u minder werken,

Nadere informatie

Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank. Ontdek onze beleggingsaanpak

Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank. Ontdek onze beleggingsaanpak Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank Ontdek onze beleggingsaanpak Onze beleggingsaanpak: op maat én persoonlijk Ontdek het verschil. Beleg bij Belfius Bank. Beleggen is complex. Er bestaan immers

Nadere informatie

Welkom. Finance Day 1 juni 2013. Christophe REGOUT

Welkom. Finance Day 1 juni 2013. Christophe REGOUT Welkom Finance Day 1 juni 2013 Christophe REGOUT Wegens de dalende rentes, bestaat er nog een belegging die uw spaargeld in alle veiligheid laat opgroeien? AFER Europe AFER Europe Bestaat sinds 37 jaar

Nadere informatie

Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg

Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg Werk aan de winkel wat betreft openheid, onderscheidingsvermogen en communicatiekanalen from Accenture and Microsoft 1 Werk aan de winkel wat betreft

Nadere informatie

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen Eind 2011 werd het begrotingsakkoord door de regering Di Rupo goedgekeurd. Een aantal van deze maatregelen hebben rechtstreeks

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

Zakelijk beleggen. Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers

Zakelijk beleggen. Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers Informatie ABN AMRO 0900-00 24 (lokaal tarief) Zakelijk beleggen www.abnamro.nl Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers Volledig zelf beleggen Beleggen met advies van ABN AMRO Uw vermogen

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen!

De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen! De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen! 13 februari 2014 In aanwezigheid van: 1 Johan Vande Lanotte, vice-eersteminister en minister van Economie en Consumenten 2 Koen Geens, minister

Nadere informatie

Een nieuwe stap in duurzaam beleggen

Een nieuwe stap in duurzaam beleggen BLACKROCK IMPACT SCREENS ESG IMPACT Een nieuwe stap in duurzaam beleggen BlackRock Impact combineert het beste van BlackRock om beleggers te helpen een maatschappelijk én financieel verantwoord rendement

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel. Sparen en beleggen

Bepaal uw beleggersprofiel. Sparen en beleggen Bepaal uw beleggersprofiel Sparen en beleggen Via het beleggersprofiel...... Naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële situatie,

Nadere informatie

TRANSPARANTE EN UNIFORME FISCALITEIT OP DE WAARDE DIE ONDERNEMERS CREËREN VIA HUN VENNOOTSCHAP Anonieme bijdrage

TRANSPARANTE EN UNIFORME FISCALITEIT OP DE WAARDE DIE ONDERNEMERS CREËREN VIA HUN VENNOOTSCHAP Anonieme bijdrage TRANSPARANTE EN UNIFORME FISCALITEIT OP DE WAARDE DIE ONDERNEMERS CREËREN VIA HUN VENNOOTSCHAP Anonieme bijdrage De lage vennootschapsbelasting voor ondernemingen laat bedrijven toe om winst te maken.

Nadere informatie

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen.

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Bent u als belegger op zoek naar rendement én bescherming, zonder de zorgen van het

Nadere informatie

Investor Pulse Sentiment

Investor Pulse Sentiment Investor Pulse Sentiment Welkom bij het BlackRock Investor Pulse onderzoek 2017. Dit is de 5 e editie van het BlackRock Investor Pulse onderzoek, het grootste opinieonderzoek onder spaarders en beleggers

Nadere informatie

Publiekssymposium Eerlijke Bankwijzer

Publiekssymposium Eerlijke Bankwijzer Page 1 of 5 U bevindt zich hier: Home Ministeries Financiën Documenten en publicaties Toespraken Publiekssymposium Eerlijke Bankwijzer Publiekssymposium Eerlijke Bankwijzer Toespraak 27-01-2011 Toespraak

Nadere informatie

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Verstandig beleggen begint bij de Rabobank. Of u nu een beginnende of ervaren belegger bent, of u nu veel of weinig tijd voor uw beleggingen heeft. De Rabobank

Nadere informatie

Exact Online. Uw financiële cockpit op internet

Exact Online. Uw financiële cockpit op internet Exact Online Uw financiële cockpit op internet Eenvoudig online boekhouden Een onderneming staat of valt met haar financiële beleid. Met inzicht in de omzet, winst en cashflow nu en in de toekomst. Een

Nadere informatie

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen zelfstandigen ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen stars for life het pensioenplan wat doet u met uw vrije tijd? Als zelfstandige trekt u vast een wenkbrauw op wanneer iemand

Nadere informatie

AANGIFTE PB 2017 PERSCONFERENTIE

AANGIFTE PB 2017 PERSCONFERENTIE AANGIFTE PB 2017 PERSCONFERENTIE Johan Van Overtveldt Minister van Financiën Philippe Jacquij Administrateur-generaal van de Fiscaliteit 25 april 2017 North Galaxy AGENDA Aangifte 2016 Aangifte 2017 Codes:

Nadere informatie

Beleggen. voor beginners

Beleggen. voor beginners Beleggen voor beginners Beleggen voor beginners Inhoudsopgave Een uitgave van beginmetbeleggen.com Beleggen brengt altijd risico s met zich mee. Hoewel de informatie in dit document met de grootst mogelijke

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Kruis in onderstaande tabel aan hoeveel uw netto vermogen, uw liquide netto vermogen en uw totale vermogen bedraagt.

Kruis in onderstaande tabel aan hoeveel uw netto vermogen, uw liquide netto vermogen en uw totale vermogen bedraagt. Vaststellen beleggersprofiel Met de volgende vragen probeert Stichting Obligatiebeheer Noordenwind inzicht te krijgen in uw financiële positie, kennis, ervaring, doelstellingen en risicobereidheid ten

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

RENT Life RENT Fix RENT Flex

RENT Life RENT Fix RENT Flex > > Ethias, verzekeren is ons vak Ethias Verzekering is een groepering van vier onderlinge verzekeringsverenigingen. Dankzij deze juridische structuur moeten wij geen aandeelhouders vergoeden. Ook al sluit

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel. FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij.

Bepaal uw beleggersprofiel. FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij. Via het beleggersprofiel naar een beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

Investor Pulse MKTG0617E

Investor Pulse MKTG0617E Investor Pulse Welkom bij het BlackRock Investor Pulse onderzoek 2017. Dit is de 5 e editie van het BlackRock Investor Pulse onderzoek, het grootste opinieonderzoek onder spaarders en beleggers wereldwijd.

Nadere informatie

VIVIUM Managed Funds. Tak 23-fonds met een mooi rendement. Professioneel portefeuillebeheer

VIVIUM Managed Funds. Tak 23-fonds met een mooi rendement. Professioneel portefeuillebeheer VIVIUM Managed Funds Tak 23-fonds met een mooi rendement Professioneel portefeuillebeheer door experts Interessante fiscale voordelen Een belegging aangepast aan uw profiel Verdient u meer dan wat u vandaag

Nadere informatie

many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be

many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be Beleef verschillende levens in één leven Op een serene manier verschillende levens beleven in één leven vol ervaringen

Nadere informatie

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015 COUNTRY PAYMENT REPORT 15 Het Country Payment Report is ontwikkeld door Intrum Justitia Intrum Justitia verzamelt informatie bij duizenden bedrijven in Europa en krijgt op die manier inzicht in het betalingsgedrag

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

Lock fondsen. Voor wie tactisch wil beleggen

Lock fondsen. Voor wie tactisch wil beleggen Lock fondsen Voor wie tactisch wil beleggen Lock fondsen Wilt u graag beleggen in de aandelen- of obligatiemarkten en tegelijk eventuele verliezen trachten te beperken? Belegt u liefst in open fondsen,

Nadere informatie

Laat uw geld zijn vruchten afwerpen. db Renteportefeuille. n Geniet zorgeloos van regelmatige inkomsten

Laat uw geld zijn vruchten afwerpen. db Renteportefeuille. n Geniet zorgeloos van regelmatige inkomsten db Renteportefeuille Laat uw geld zijn vruchten afwerpen n Geniet zorgeloos van regelmatige inkomsten n Dankzij een veilige, transparante en flexibele oplossing n Kwalitatief voor u beheerd door onze specialisten

Nadere informatie

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo succesvol te groeien

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo succesvol te groeien Road to Growth Als ambitieuze ondernemer sta je vaak voor nieuwe uitdagingen. Die hoef je niet alleen aan te pakken. Ontdek hier een individueel begeleidingstraject om te groeien in wat je doet en hoe

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Hypotheekrekening Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen Kies voor goede fondsprestaties van Allianz met de

Nadere informatie

Blijft de lage rente U teisteren?

Blijft de lage rente U teisteren? Turnhout, 2 mei 2015 Blijft de lage rente U teisteren? Moneytalk 22/04/15 Weet d at er toch veiliger en rendabelere formules zijn!! Geef even een seintje Vanaf 27 april verlaagt ING de basisrente van het

Nadere informatie

Sparen. Voor de actuele spaarrentes verwijzen wij u naar snsregiobank.nl. Snelsparen

Sparen. Voor de actuele spaarrentes verwijzen wij u naar snsregiobank.nl. Snelsparen Sparen Hoe meer, hoe beter Sparen Statistieken tonen elke keer weer aan dat Nederlanders voorop lopen in de wereld als het gaat om de hoogte van hun spaargeld. En terecht. Want wie wil er nu niet voorbereid

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

Trendrapport. Channel convergence en de nieuwe medewerker. case 13

Trendrapport. Channel convergence en de nieuwe medewerker. case 13 Trendrapport Channel convergence en de nieuwe medewerker De consument is door de exponentiële groei van de internetmogelijkheden en de mobiele media mondiger dan ooit. Om te beantwoorden aan de eisen van

Nadere informatie

Beginpagina. Sparen. Spaarvormen

Beginpagina. Sparen. Spaarvormen Beginpagina Sparen is niets nieuws. Mensen sparen al eeuwen lang voor verschillende doeleinden. Toch is een leidraad binnen de wereld van het sparen ongetwijfeld welkom. Op spaarkennis.nl geven we graag

Nadere informatie

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Deze toelichting maakt integraal onderdeel uit van het aanvraag/opdracht- en wijzigingsformulier c.q. de overeenkomst Rabo LevensloopSparen/Beleggen. Bewaar

Nadere informatie

Samen uw risico profiel bepalen

Samen uw risico profiel bepalen Klant naam: Woonplaats:.. Samen uw risico profiel bepalen Deze vragenlijst is bestemd voor de belegger. Beleggen betekent investeren, tegen al dan niet onzekere rendementen en eventueel met een risico.

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

Sparen of niet. Wil je weten hoe je goedkoop kan reizen? Wanneer en hoe moet je je aansluiten bij een mutualiteit? Wat is voor jou het goedkoopste gsmabonnement? Wat is krediet en wanneer kan dit zinvol

Nadere informatie

Grote kantoren hebben specialist

Grote kantoren hebben specialist "Waar koopt u best uw spaar-en beleggingsproducten? Kies de financieel adviseur die best bij u past. Netto zet de sterke en zwakke punten van de verschillende financiële tussenpersonen voor u op een rijtje."

Nadere informatie

Onderzoeksrapport dienstenchequegebruikers. software consultancy training

Onderzoeksrapport dienstenchequegebruikers. software consultancy training Onderzoeksrapport dienstenchequegebruikers software consultancy training Inleiding De dienstencheque vierde onlangs zijn tiende verjaardag. In 2012 waren er bijna 870.000 actieve gebruikers van dienstencheques

Nadere informatie

BLACKROCK IMPACT. rendement. verantwoord DUURZAAM BELEGGEN

BLACKROCK IMPACT. rendement. verantwoord DUURZAAM BELEGGEN BLACKROCK IMPACT verantwoord rendement DUURZAAM BELEGGEN BLACKROCK IMPACT combineert het beste van BlackRock om u te helpen een maatschappelijk én financieel verantwoord rendement te bereiken. Bouw met

Nadere informatie

Wat verandert voor u in de TOP-regeling. Lees meer over de mogelijkheden en de wijzigingen die per 1 januari 2012 van

Wat verandert voor u in de TOP-regeling. Lees meer over de mogelijkheden en de wijzigingen die per 1 januari 2012 van Wat verandert voor u in de TOP-regeling Lees meer over de mogelijkheden en de wijzigingen die per 1 januari 2012 van kracht worden ten aanzien van uw pensioenbeleggingen bij ING IM. 1 Introductie Naast

Nadere informatie

VASTGOED, EEN BOUWSTEEN VAN UW VERMOGEN. Thomas Weyts Expert Tax & Estate Planning

VASTGOED, EEN BOUWSTEEN VAN UW VERMOGEN. Thomas Weyts Expert Tax & Estate Planning VASTGOED, EEN BOUWSTEEN VAN UW VERMOGEN Thomas Weyts Expert Tax & Estate Planning VASTGOED, EEN BOUWSTEEN VAN UW VERMOGEN AGENDA Pensioenopbouw Investeren in een eigen woning Vastgoed als belegging Successieplanning

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. De Belgische energiemarkt. 2.1 Liberalisering van de energiemarkt

1. Samenvatting. 2. De Belgische energiemarkt. 2.1 Liberalisering van de energiemarkt PERSDOSSIER Inhoud 1. Samenvatting... 2 2. De Belgische energiemarkt... 2 3. Hoe maakt Poweo het verschil?... 3 4. Poweo: meest competitieve elektriciteitsaanbod in Wallonië volgens Test-Aankoop... 4 5.

Nadere informatie

Private Banking. ten dienste van ondernemers. Paul Bradbury/Ojo Images/GraphicObsession

Private Banking. ten dienste van ondernemers. Paul Bradbury/Ojo Images/GraphicObsession Private Banking ten dienste van ondernemers Paul Bradbury/Ojo Images/GraphicObsession Private Banking ten dienste van ondernemers In elke fase van uw leven en dat van uw onderneming komt u dagelijks grote,

Nadere informatie

THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE. Masterproef Propositie

THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE. Masterproef Propositie THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE Masterproef Propositie Tom Knevels Communicatie & MultimediaDesign 2011-2012 KERNWOORDEN Online in combinatie met offline kopen, beleving/ervaring, vertrouwen, kledij

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Managed Funds Balanced Fund 1

Managed Funds Balanced Fund 1 Managed Funds Balanced Fund 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen

Nadere informatie

Pensioensparen. Zo doe je het

Pensioensparen. Zo doe je het Pensioensparen Zo doe je het 1. Wat is pensioensparen? Wie aan pensioensparen doet, bouwt op individuele basis een extra pensioen op. Wat je spaart, kan je bovendien fiscaal in mindering brengen via de

Nadere informatie

Aanvraagformulier opening rekening in onverdeeldheid

Aanvraagformulier opening rekening in onverdeeldheid 1/9 Aanvraagformulier opening rekening in onverdeeldheid 1. Identificatie van de onverdeeldheid Rekeninghouder 1 Nummer: ]]]] Bus: ]] ]]]] Woonplaats: ]]] ]] - ] Naam onderneming: 2/9 Rekeninghouder 2

Nadere informatie

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt van onze dienstverlening. Deze tijd vraagt om transparantie. Wij regelen

Nadere informatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen communicatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen  communicatie binnen e-mailcommunicatie Een guide voor het regisseren en faciliteren van e-mail als communicatiemiddel binnen organisaties met decentrale verantwoordelijkheden Powered by De inzet van e-mail als communicatiemiddel

Nadere informatie

Voorafbetaling in schijven is viermaal. KBC-Voorafbetalingsplan voor professionele doeleinden

Voorafbetaling in schijven is viermaal. KBC-Voorafbetalingsplan voor professionele doeleinden Voorafbetaling in schijven is viermaal gewonnen! KBC-Voorafbetalingsplan En u? Hebt u al uw fiscale mogelijkheden benut? De fiscus moedigt zelfstandigen, beoefenaars van een vrij beroep en vennootschappen

Nadere informatie

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Geldig vanaf 6/2/2015 DL Strategy Type Levensverzekering Levensverzekering met intrestvoet gewaarborgd door de verzekeringsmaatschappij (Tak 21).

Nadere informatie

PLAN UW FINANCIEEL GELUK

PLAN UW FINANCIEEL GELUK PLAN UW FINANCIEEL GELUK "Een vermogen zonder plan, is onvermogen." Plan uw financieel geluk 1 2 Plan uw financieel geluk Verantwoordelijke uitgever : Jan De Paepe, Keizer Karelstraat 75, 9000 Gent. Copyrights

Nadere informatie

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten.

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Risicobeheersing staat aan de basis van elk beleggingsbeleid. Omdat het renterisico het belangrijkste risico voor pensioenfondsen

Nadere informatie