Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden"

Transcriptie

1 Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden Algemeen... 2 Wat gaat er precies in het fondsassortiment van Robeco wijzigen?...2 Waarom gaat Robeco een aantal fondsen veranderen?...2 Wat merk ik van deze veranderingen?...2 Op basis waarvan besluit Robeco of een fonds nog van toegevoegde waarde is?...2 Wanneer gaan de wijzigingen plaatsvinden?...2 Waarom moeten sommige wijzigingen nog worden goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders?...2 Wanneer vindt deze aandeelhoudersvergadering plaats, en kan ik nog meestemmen over deze wijzigingen?..2 Beheer van Robeco fondsen naar SAM... 3 Ik zie dat mijn Robeco fonds verandert in een fonds van SAM. Wat is SAM precies?...3 Waarom brengt Robeco het beheer van enkele fondsen over naar SAM?...3 Duurzaamheid draagt volgens Robeco dus bij aan een beter rendement. Hoe zit dat?...3 Hoe is SAM ontstaan, en wat is de geschiedenis van SAM?...3 Wat houdt het overbrengen van het beheer van een fonds precies in?...3 Wat is het verschil tussen een fondsmanager en een adviseur van een fonds?...3 Veranderingen ten behoeve van meer bewegingsvrijheid voor de fondsmanager... 4 Wat is de achterliggende gedachte achter deze wijzigingen?... 4 Wat betekent 'actief beheer'?... 4 Welke andere vormen van beheer bestaan er?... 4 Waarom leidt meer vrijheid voor de fondsmanager volgens jullie tot een beter rendement?... 4 Neemt het risico van mijn fonds toe doordat de fondsmanager in het nieuwe fonds meer vrijheid krijgt?... 4 Technisch... 5 Wat is een ISIN-code?...5 Wat is een fondsklasse?...5 Waarom worden er verschillende kosten gerekend voor verschillende fondsklassen?...5 Hoe kom ik erachter in welke fondsklasse ik beleg?...5 Orders geven... 6 Tot wanneer kan ik blijven handelen in de fondsen die verdwijnen?... 6 Waarom geldt er een laatste handelsdatum voor sommige fondsen?... 6 Tot welk tijdstip kan ik orders plaatsen?... 6 Kan ik kosteloos uitstappen als ik het niet eens ben met de wijziging?... 6 Wat gebeurt er met de koers na de fusies?...7 Kosten en dividend...7 Wat voor kosten zijn er wanneer mijn fonds wordt samengevoegd?...7 Wie draagt de kosten van deze wijzigingen?...7 Blijft het dividendbeleid van mijn fonds hetzelfde?...7 Wat is een servicevergoeding?...7 Waarom verhoogt Robeco deze vergoeding?...7 Maakt Robeco dan niet teveel kosten?...7 Mag ik kosteloos uitstappen wanneer ik het niet eens ben met de verhoging van de servicevergoeding?...7 Met welke andere kosten heb ik te maken wanneer ik in een fonds van Robeco beleg?...7 Belangrijke informatie... 8 Robeco

2 Pagina 2 van 8 Algemeen Wat gaat er precies in het fondsassortiment van Robeco wijzigen? Van enkele beleggingsfondsen wordt het beheer verplaatst naar Sustainable Asset Management (SAM). SAM is het onderdeel van Robeco dat gespecialiseerd is in duurzaam beleggen. Daarnaast wordt een aantal beleggingsfondsen samengevoegd met een fonds dat meer vrijheid biedt aan de fondsmanager om op kansen in de markt in te spelen. Alle wijzigingen zijn hieronder samengevat. Waarom gaat Robeco een aantal fondsen veranderen? Om ervoor te zorgen dat ons aanbod van beleggingsfondsen blijft aansluiten bij de behoeften van onze klanten, houden wij onze beleggingsfondsen regelmatig tegen het licht. Beleggingsfondsen die niet meer van toegevoegde waarde zijn, kunnen worden aangepast, samengevoegd met andere fondsen of zelfs worden opgeheven. Wat merk ik van deze veranderingen? Wanneer u geen actie onderneemt, worden uw fondsen automatisch door Robeco aangepast. Op basis waarvan besluit Robeco of een fonds nog van toegevoegde waarde is? De toegevoegde waarde van een fonds kan op verschillende manieren worden bepaald. Het rendement en de vooruitzichten van een fonds zijn belangrijke graadmeters, maar ook bijvoorbeeld de grootte van het fonds of het type beleggingen waar het fonds in belegt. Wanneer gaan de wijzigingen plaatsvinden? Er zijn verschillende momenten waarop fondswijzigingen plaatsvinden. In het bovenstaande overzicht ziet u welke wijzigingen op welk moment plaatsvinden. Waarom moeten sommige wijzigingen nog worden goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders? In sommige gevallen moeten de aandeelhouders van een beleggingsfonds toestemming geven voordat Robeco een wijziging kan doorvoeren. Bij samenvoegingen van fondsen is dat bijvoorbeeld het geval. Hierover wordt op de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) gestemd. Wanneer vindt deze aandeelhoudersvergadering plaats, en kan ik nog meestemmen over deze wijzigingen? Deze vergadering vindt plaats op 14 januari 2011, om 15:00 uur in Luxemburg. Aanmelden kan schriftelijk tot 12 januari 2011, 9h00 bij Mrs. V. Delvael, RBC Dexia Investor Services Bank S.A., 14, Porte de France, L-4360 Eschsur-Alzette, Luxembourg.

3 Pagina 3 van 8 Beheer van Robeco fondsen naar SAM Ik zie dat mijn Robeco fonds verandert in een fonds van SAM. Wat is SAM precies? Sustainable Asset Management (SAM) is een onderdeel van Robeco dat zich volledig heeft gespecialiseerd in duurzaam beleggen. SAM heeft jarenlange ervaring met het beoordelen van bedrijven op duurzaamheidscriteria, en is een wereldleider op het gebied van duurzaam beleggen. Waarom brengt Robeco het beheer van enkele fondsen over naar SAM? De beleggingsfondsen waarvan het beheer over gaat naar SAM, spelen in op thema s die momenteel het beste aansluiten bij de expertise van SAM. Met het overbrengen van het beheer van deze fondsen naar SAM geeft Robeco binnen de betreffende fondsen meer prioriteit aan het selecteren van bedrijven die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Wij geloven namelijk dat een duurzame beleggingsaanpak op langere termijn zal resulteren in betere rendementen. Duurzaamheid draagt volgens Robeco dus bij aan een beter rendement. Hoe zit dat? Duurzaam beleggen vraagt om een gespecialiseerde beleggingsaanpak. Inzicht in hoe duurzaam een bedrijf opereert, levert waardevolle extra informatie op. Hiermee kan de fondsmanager een betere inschatting maken van de vooruitzichten van een bedrijf. Wij geloven dat het opnemen van de factor duurzaamheid in onze beleggingsbeslissingen bijdraagt aan het rendement van onze beleggingsfondsen. Hoe is SAM ontstaan, en wat is de geschiedenis van SAM? Het Zwitserse Sustainable Asset Management (SAM) is in 1995 opgericht. In 2007 heeft Robeco een meerderheidsbelang in deze vermogensbeheerder genomen. Eind 2008 heeft Robeco alle aandelen gekocht. SAM en Robeco bundelen sindsdien de krachten om samen de wereldwijde nummer 1 in duurzaam beleggen te vormen. Momenteel beheert SAM meer dan 11 miljard euro. Wat houdt het overbrengen van het beheer van een fonds precies in? Het overbrengen van het beheer van een beleggingsfonds betekent dat de beleggingsbeslissingen binnen een fonds door een andere fondsmanager genomen gaan worden. Wat is het verschil tussen een fondsmanager en een adviseur van een fonds? De fondsmanager van een beleggingsfonds is eindverantwoordelijk voor hoe de beleggingsportefeuille precies is ingericht, en hoe deze rendeert. Een adviseur van een fonds geeft een fondsmanager over het inrichten van de portefeuille.

4 Pagina 4 van 8 Veranderingen ten behoeve van meer bewegingsvrijheid voor de fondsmanager Wat is de achterliggende gedachte achter deze wijzigingen? Robeco staat voor een actieve beleggingsaanpak. We zijn continu op zoek naar extra kansen en mogelijkheden binnen onze fondsen, die kunnen leiden tot een hoger rendement. Wij zijn hierbij van mening dat het bieden van extra vrijheid aan de fondsmanager, leidt tot meer keuzemogelijkheden en het beter kunnen inspelen op kansen en ontwikkelingen in de markt. Dat komt het rendement ten goede. Bij de wijzigingen die hierboven staan gepresenteerd, creëren wij meer bewegingsvrijheid voor de fondsmanager. De fondsmanager van Robeco All Strategy Euro Bonds kan gebruik maken van alle beleggingsstrategieën die Robeco heeft ontwikkeld voor obligaties. Hierdoor is hij minder gebonden aan een specifieke opdracht dan bijvoorbeeld de fondsmanager van Robeco Euro Medium Term Bonds. Bij alle wijzigingen worden de mogelijkheden voor de fondsmanager verruimd. Wat betekent 'actief beheer'? Bij de meeste beleggingsfondsen vergelijken fondsmanagers het rendement dat zij voor u realiseren, met het rendement van een vergelijkbaar mandje met beleggingen (de benchmark ). Voor een beleggingsfonds dat in Nederlandse aandelen belegt, kan de AEX-index bijvoorbeeld de benchmark zijn. Hoe meer vrijheid een fondsmanager heeft om zijn portefeuille anders in te richten dan de benchmark, hoe actiever het fonds wordt beheerd. Welke andere vormen van beheer bestaan er? Naast actief beheer is de meest bekende andere vorm van beheer passief beheer. Hierbij wordt bij het samenstellen van de beleggingsportefeuille van een fonds de benchmark zo nauwkeurig mogelijk gevolgd. Waarom leidt meer vrijheid voor de fondsmanager volgens jullie tot een beter rendement? Robeco staat voor actief beheer en wij geloven dat het verruimen van de mogelijkheden voor de fondsmanager kan leiden tot een beter rendement. Dat komt doordat de fondsmanager door het innemen van afwijkende posities ten opzichte van een benchmark meer waarde voor klanten kan toevoegen. Neemt het risico van mijn fonds toe doordat de fondsmanager in het nieuwe fonds meer vrijheid krijgt? Wanneer de fondsmanager meer vrijheid krijgt bij zijn beleggingsbeslissingen, neemt de rendementsverwachting, en tegelijkertijd dus ook het risico, toe.

5 Pagina 5 van 8 Technisch Wat is een ISIN-code? De ISIN (International Securities Identifying Number) code is een unieke code die aan een aandeel, obligatie of andere beleggingsproduct gegeven kan worden om deze te kunnen identificeren. Wat is een fondsklasse? Robeco biedt zijn fondsen in allerlei verschillende varianten (fondsklassen of share classes) aan. Zo zijn er van bepaalde beleggingsfondsen bijvoorbeeld fondsklassen waarbij wel of juist geen dividend wordt uitgekeerd (bij de B-fondsklassen wordt wel dividend uitgekeerd, bij de D-fondsklassen niet). Of bijvoorbeeld fondsklassen waarbij valutarisico s, inflatierisico s of renterisico s worden afgedekt. Waarom worden er verschillende kosten gerekend voor verschillende fondsklassen? Fondsklassen voor institutionele beleggers (te herkennen aan de letters I of IH achter de fondsnaam) kennen lagere kosten. Dat komt bijvoorbeeld doordat institutionele beleggers met grotere bedragen in fondsen beleggen, waardoor er schaalvoordelen optreden. Ook kan het zijn dat een fondsklasse waarbij een bepaald risico (bijvoorbeeld het inflatierisico) wordt afgedekt, iets hogere kosten berekent. Hoe kom ik erachter in welke fondsklasse ik beleg? Bij de veranderingen van Robeco Euro Bonds, Robeco Global Bonds en Robeco All Strategy Euro Bonds is er sprake van meerdere fondsklassen. Aan de hand van uw dagafschrift kunt u nagaan in welke fondsklasse u belegt: Volledige fondsnaam: Robeco Euro Bonds B EUR Robeco Euro Bonds DHI EUR Robeco Euro Bonds 40D EUR Robeco Global Bonds B EUR Robeco All Strategy Euro Bonds BH EUR Robeco All Strategy Euro Bonds DHHI EUR Robeco All Strategy Euro Bonds 40DH EUR Op uw dagafschrift: Rob Euro Bonds Robeco EuroBnd DHI Euro Bonds 40D Global Bonds Rob EurBnd BH Rob EurBnd DHHI Rob EurBnd 40DH

6 Pagina 6 van 8 Orders geven Tot wanneer kan ik blijven handelen in de fondsen die verdwijnen? In het onderstaande overzicht kun je zien of en wanneer er een handelsstop geldt voor het fonds waarin u belegt. Waarom geldt er een laatste handelsdatum voor sommige fondsen? Om de wijziging van de fondsen administratief te verwerken is er een periode nodig waarin niet gehandeld kan worden. Dit is de periode tussen datum laatste ordermogelijkheid en datum wijziging. Daarna is reguliere handel in het nieuwe fonds weer mogelijk. Deze handelsstop bij samenvoegingen is ingesteld om deze goed te kunnen uitvoeren. Zo worden de portefeuilles van de betreffende fondsen bijvoorbeeld in deze periode zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. En door een handelsstop kunnen er geen problemen kunnen ontstaan door in- of uitstroom van vermogen in deze periode. Tot welk tijdstip kan ik orders plaatsen? Het tijdstip tot wanneer u order kunt doorgeven, hangt af van de instelling waar u uw Robecofondsen aanhoudt. Bij Robeco Direct kunt op bovenstaande data orders doorgeven tot 14:00. Na de datum van fondswijziging kunt u uw orders weer aan ons doorgeven. Kan ik kosteloos uitstappen als ik het niet eens ben met de wijziging? Ja, u kunt uw orders via internet kosteloos aan ons doorgeven. Wanneer u uw order telefonisch aan ons doorgeeft gelden de reguliere transactiekosten van 0,35%.

7 Pagina 7 van 8 Wat gebeurt er met de koers na de fusies? De koersen van de verdwijnende fondsen zullen niet meer worden afgegeven na de samenvoeging. De koers van de laatste dag van het verdwijnende fonds wordt gedeeld door de koers van het ontvangende fonds om te bepalen hoeveel aandelen in het nieuwe fonds de klant krijgt. De "nieuwe" koers is de koers van het ontvangende fonds. Kosten en dividend Wat voor kosten zijn er wanneer mijn fonds wordt samengevoegd? Er zijn verschillende kosten bij het samenvoegen van fondsen, bijvoorbeeld accountantskosten, kosten voor juridische adviseurs. Deze kosten worden door Robeco betaald. Wie draagt de kosten van deze wijzigingen? Robeco draagt de kosten voor deze wijzigingen. Blijft het dividendbeleid van mijn fonds hetzelfde? Bij de meeste wijzigingen verandert het dividendbeleid niet. Belegt u echter in Robeco Global Bonds E-EUR shares, dan wijzigt het dividendbeleid wel. U ontvangt vóór de samenvoeging namelijk jaarlijks een dividenduitkering. Na de wijziging belegt u in Robeco All Strategey Euro Bonds D-EUR. Deze fondsklasse keert géén dividend uit. Wat is een servicevergoeding? In 2004 introduceerde Robeco servicevergoedingen voor zijn beleggingsproducten. U betaalt via de servicevergoeding een vaste jaarlijkse vergoeding voor verleende diensten, waarin bepaalde specifieke operationele kosten zijn opgenomen. Denk hierbij aan kosten voor toezichthouders, kosten van bewaring, kosten van (accountants)controle, kosten van (juridisch) advies, oprichtingskosten, administratiekosten en communicatiekosten. Waarom verhoogt Robeco deze vergoeding? Robeco verhoogt de servicevergoeding voor Luxemburgs genoteerde obligatiefondsen omdat is gebleken dat de daadwerkelijke kosten die Robeco maakt hoger liggen dan de vergoeding die Robeco aan klanten in rekening brengt. Maakt Robeco dan niet teveel kosten? De servicevergoeding die Robeco in rekening brengt, is na deze wijziging vergelijkbaar met de servicevergoeding die andere vermogensbeheerders in rekening brengen. Vóór de verhoging was de in rekening gebrachte vergoeding relatief laag in vergelijking met die van andere vermogensbeheerders. Mag ik kosteloos uitstappen wanneer ik het niet eens ben met de verhoging van de servicevergoeding? Wanneer u het niet eens bent met de verhoging van de servicevergoeding, dan kun u tegen de gebruikelijke voorwaarden uitstappen. Dat betekent dat u bij Robeco voor online uitstaporders geen kosten betaalt, en voor telefonische uitstaporders 0,35% van de waarde van de transactie. Met welke andere kosten heb ik te maken wanneer ik in een fonds van Robeco beleg? Voor een volledig overzicht van de kosten kunt u kijken op

8 Pagina 8 van 8 Belangrijke informatie Dit document is met zorg samengesteld door Robeco Institutional Asset Management B.V. (Handelsregister nummer ) en Robeco Direct N.V. (Handelsregisternummer ). Robeco Institutional Asset Management B.V. en Robeco Direct N.V. hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. De informatie is ook niet bedoeld om enig persoon aan te zetten tot het kopen of verkopen van enig product of afnemen van enige dienst van Robeco, noch bedoeld als basis voor een beleggingsbeslissing. Een beslissing om te gaan beleggen in Robeco producten kan en mag uitsluitend worden gebaseerd op de informatie uit een definitief prospectus en een financiële bijsluiter (indien en voorzover vereist) alsmede andere informatie zoals (half)jaarresultaten van het betreffende Robeco product. Deze informatie kan kosteloos worden verkregen via De genoemde fondsen van Robeco zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam en beschikken daarnaast over een vergunning van de CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier) te Luxemburg. De informatie in deze publicatie is mede ontleend aan betrouwbaar geachte externe bronnen. Aan de informatie in deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Er wordt geen garantie of verklaring omtrent de juistheid of volledigheid gegeven, noch uitdrukkelijk, noch stilzwijgend. Dit document is niet bedoeld voor distributie aan of gebruik door enig persoon of entiteit in enige jurisdictie of land waar de plaatselijk geldende wet- of regelgeving een dergelijke distributie of een dergelijk gebruik niet toestaat. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar dividend uit, tenzij een interim dividend wordt uitgekeerd.

Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar dividend uit, tenzij een interim dividend wordt uitgekeerd. Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar uit, tenzij een interim wordt uitgekeerd. Het nettobedrag is in Nederland 15% lager (er geldt een belasting van 15%, die de Nederlandse klant achteraf weer

Nadere informatie

Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V.

Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V. Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V. Algemeen 1. Waarom wordt Robeco Life Cycle Funds N.V. geliquideerd? 2. Waarheen wordt het geliquideerde vermogen overgebracht?

Nadere informatie

Vragen en antwoorden met betrekking tot de verhuizing van Rorento van Curaçao naar Luxemburg

Vragen en antwoorden met betrekking tot de verhuizing van Rorento van Curaçao naar Luxemburg Vragen en antwoorden met betrekking tot de verhuizing van Rorento van Curaçao naar Luxemburg Algemeen 1. Waarom gaat Rorento verhuizen? 2. Waarom gaat Rorento verhuizen naar Luxemburg, en niet bijv. naar

Nadere informatie

Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco. Verandering in verschillende beleggingsfondsen van Robeco. Robeco

Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco. Verandering in verschillende beleggingsfondsen van Robeco. Robeco Veranderingen in beleggingsfondsen van Verandering in verschillende beleggingsfondsen van 2 Verandering in verschillende beleggingsfondsen van 1. Inhoudsopgave Veranderingen in ons aanbod van beleggingsfondsen

Nadere informatie

Kosten 14. Zijn er kosten verbonden aan de ontbinding? 15. Blijven de doorlopende kosten hetzelfde?

Kosten 14. Zijn er kosten verbonden aan de ontbinding? 15. Blijven de doorlopende kosten hetzelfde? Algemeen 1. Waarom wordt Robeco Duurzaam Aandelen N.V. gefuseerd? 2. Heeft het vertrek van de voormalige fondsmanager invloed gehad op het besluit tot fuseren? 3. Hoe zal de fusie worden uitgevoerd? 4.

Nadere informatie

Robeco Fund Update AANDELENFONDSEN 30 JUNI 2015

Robeco Fund Update AANDELENFONDSEN 30 JUNI 2015 Robeco Fund Update AANDELENFONDSEN 30 JUNI 2015 Aandelenfondsen 1/11 Aandelenfondsen 2/11 Aandelenfondsen 3/11 Aandelenfondsen 4/11 Aandelenfondsen 5/11 Aandelenfondsen 6/11 Aandelenfondsen 7/11 Aandelenfondsen

Nadere informatie

Goed moment high yield obligaties te overwegen

Goed moment high yield obligaties te overwegen Goed moment high yield obligaties te overwegen Het tij zit mee voor hoogrentende bedrijfsobligaties, ofwel High Yield obligaties. Deze categorie bedrijfsobligaties kent een relatief hogere coupon dan reguliere

Nadere informatie

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Kunnen beleggers tegelijk financieel rendement behalen én een positieve invloed uitoefenen op milieu, mens en maatschappij? Impactbeleggen maakt dit

Nadere informatie

Expected Returns. Lukas Daalder, CIO Robeco Investment Solutions Amsterdam November 2015

Expected Returns. Lukas Daalder, CIO Robeco Investment Solutions Amsterdam November 2015 Expected Returns Lukas Daalder, CIO Amsterdam November 2015 Sophisticated model ontwikkeld voor voorspelling rendement aandelen Geannualiseerd rendement eerste twee jaar : +13,0%... Werkwijze 5 jaars outlook

Nadere informatie

Het valutarisico is volledig afgedekt naar de euro. Het model maakt gebruik van futures, wat kan leiden tot leverage.

Het valutarisico is volledig afgedekt naar de euro. Het model maakt gebruik van futures, wat kan leiden tot leverage. Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen AEGON Rendementplan Je wilt meer dan sparen Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Nadenken over wat je echt wilt. Iedereen doet dat van tijd tot tijd. Even stilstaan

Nadere informatie

LifeCycle Mix via Mijn pensioen. Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal

LifeCycle Mix via Mijn pensioen. Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal via Mijn pensioen Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal LifeCycle Mix via Mijn pensioen Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal Een persoonlijke

Nadere informatie

FitVoorLater klaar voor de toekomst

FitVoorLater klaar voor de toekomst FitVoorLater klaar voor de toekomst Het is verstandig om nu iets extra s te regelen. Met FitVoorLater bent u financieel voorbereid. 1 Nieuwe pensioenregels: wat verandert er? Vanaf 1 januari 2015 geldt

Nadere informatie

Beleggen. Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen

Beleggen. Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen Beleggen Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen 225517_1213.indd 1 29-10-13 11:21 Bankier op uw manier Gemak en deskundigheid vormen samen de kern van onze dienstverlening. U beslist hoe en wanneer u

Nadere informatie

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst AEGON Rendementplan voor uw kind Je gunt je kind een mooie toekomst Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Ook uw kind heeft een eigen wil. De wil om iemand te

Nadere informatie

Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen

Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen Amsterdam, 29 maart 2006 Nederlanders zijn het best bekend met duurzame beleggingsfondsen. Dat blijkt uit onderzoek

Nadere informatie

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF BELEGGEN ONLINE Iedereen kan eenvoudig meeprofiteren van de beleggingsexpertise van Hof Hoorneman Bankiers door te beleggen

Nadere informatie

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF BELEGGEN ONLINE Iedereen kan eenvoudig meeprofiteren van de beleggingsexpertise van Hof Hoorneman Bankiers door te beleggen

Nadere informatie

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF BELEGGEN ONLINE Iedereen kan eenvoudig meeprofiteren van de beleggingsexpertise van Hof Hoorneman Bankiers door te beleggen

Nadere informatie

Fondswijziging voorjaar 2017

Fondswijziging voorjaar 2017 Fondswijziging voorjaar 2017 Op deze pagina s informeren wij u over de voorgenomen fondswijziging die per 1 mei 2017 wordt uitgevoerd. De Nederlandse markt voor aandelenbeleggingen is de afgelopen jaren

Nadere informatie

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten.

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Risicobeheersing staat aan de basis van elk beleggingsbeleid. Omdat het renterisico het belangrijkste risico voor pensioenfondsen

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel

Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel Periodiek Inleggen Met een klein maandelijks bedrag uw vermogen opbouwen 2 G emak staat centraal 3 Spreiding risico van het instapmoment Iedere maand vast bedrag Klein bedrag mogelijk Spreiding instaprisico

Nadere informatie

DE HOF HOORNEMAN REKENING

DE HOF HOORNEMAN REKENING DE HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN EN SPAREN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN UW VERMOGEN IS HET WAARD WAAROM DE HOF HOORNEMAN REKENING? MET EEN HOF HOORNEMAN REKENING KUNT U VIA INTERNET

Nadere informatie

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen ING Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de ING Fondsen wellicht iets voor u. ING Fondsen als een moderne,

Nadere informatie

Kleine bedrijven, groot potentieel

Kleine bedrijven, groot potentieel Kleine bedrijven, groot potentieel Het hoorde in 2017 tot de best presterende aandelenfondsen van NN Investment Partners. Dit wapenfeit was zeker geen toevalstreffer: het fonds heeft meerdere mooie jaren

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst met FitVoorLater

Klaar voor de toekomst met FitVoorLater Prijswinnende fondsen Aantoonbaar lage kosten Dagelijks starten & stoppen Klaar voor de toekomst met FitVoorLater Uw pensioen: u bent zelf aan zet Wilt u later kunnen genieten van een comfortabel pensioen?

Nadere informatie

Maandbeleggen. Ook met een klein bedrag. Geen aankoopkosten. Betere spreiding. Flexibel. Van punt tot punt sneller naar je doel

Maandbeleggen. Ook met een klein bedrag. Geen aankoopkosten. Betere spreiding. Flexibel. Van punt tot punt sneller naar je doel Maandbeleggen Van punt tot punt sneller naar je doel Ook met een klein bedrag Geen aankoopkosten Betere spreiding Flexibel Elke maand dichter bij je doel Je legt geld opzij voor later. Om een onvergetelijke

Nadere informatie

Terug naar de kern Bob Hendriks

Terug naar de kern Bob Hendriks Terug naar de kern Bob Hendriks Oktober 2013 Waarom nog beleggen? 2 Agenda BlackRock? Sparen & beleggen We leven langer/pensioen Inkomsten uit beleggen Conclusie 3 BlackRock is opgericht voor deze nieuwe

Nadere informatie

EEN PORTEFEUILLE MET EEN SELECTIE VAN FONDSEN VAN BANQUE DE LUXEMBOURG

EEN PORTEFEUILLE MET EEN SELECTIE VAN FONDSEN VAN BANQUE DE LUXEMBOURG BEHEER MET BL-MULTIFONDSEN EEN PORTEFEUILLE MET EEN SELECTIE VAN FONDSEN VAN BANQUE DE LUXEMBOURG Vermogensbeheer met BL-fondsen vormt de kern van onze expertise in vermogensbeheer. Onze beleggingsaanpak

Nadere informatie

EEN PORTEFEUILLE MET KWALITEITS- EFFECTEN

EEN PORTEFEUILLE MET KWALITEITS- EFFECTEN BEHEER MET DIRECTE BELEGGINGEN EEN PORTEFEUILLE MET KWALITEITS- EFFECTEN De beheersformule met individuele effecten wordt aangeboden voor portefeuilles van meer dan twee miljoen euro. Het vermogen wordt

Nadere informatie

DE HOF HOORNEMAN REKENING

DE HOF HOORNEMAN REKENING DE HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN EN SPAREN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN UW VERMOGEN IS HET WAARD WAAROM DE HOF HOORNEMAN REKENING? MET EEN HOF HOORNEMAN REKENING KUNT U VIA INTERNET

Nadere informatie

Bescherm u tegen het rentespook!

Bescherm u tegen het rentespook! Bescherm u tegen het rentespook! Een van de belangrijkste factoren voor beleggers in obligaties is op dit moment zonder twijfel de renteontwikkeling; een stijgende rente kan een grote, negatieve impact

Nadere informatie

JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN.

JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN. JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN. VERMOGENSBEHEER VOOR 0,10% PER MAAND (MET EEN MINIMUM VAN 20) KOEN belegt voor jou. Koen betekent dapper en bekwaam, dat is waar KOEN voor staat. Gewapend met de beste

Nadere informatie

Euro Garant Note. Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar.

Euro Garant Note. Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar. Protection Equity Interest Other Euro Garant Note Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar Beleg in de 50 belangrijkste aandelen

Nadere informatie

Beleggen op uw manier

Beleggen op uw manier Beleggen op uw manier 2 Professioneel beleggen U wilt uw vermogen snel laten groeien; sneller dan op een spaarrekening. U durft daarbij risico te lopen, maar u houdt wel graag zelf de controle over uw

Nadere informatie

Dufas Code Vermogensbeheerders. Verslag over 2014

Dufas Code Vermogensbeheerders. Verslag over 2014 Dufas Code Vermogensbeheerders Verslag over 2014 Inhoud 1. Over dit verslag 3 2. Algemene principes 4 2.1 Vermogensbeheerders handelen in het belang van hun klanten 4 2.2 Vermogensbeheerders kennen hun

Nadere informatie

Prijswinnende fondsen Aantoonbaar lage kosten Dagelijks starten & stoppen. Klaar voor de toekomst met. FitVoorLater

Prijswinnende fondsen Aantoonbaar lage kosten Dagelijks starten & stoppen. Klaar voor de toekomst met. FitVoorLater Prijswinnende fondsen Aantoonbaar lage kosten Dagelijks starten & stoppen Klaar voor de toekomst met FitVoorLater Uw pensioen: u bent zelf aan zet Wilt u later kunnen genieten van een comfortabel pensioen?

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Beleggingsmodel Fondsen

Beleggingsmodel Fondsen Beleggingsmodel Fondsen De meest comfortabele manier van beleggen Steeds afgestemd op het actuele beursklimaat Keuze uit verschillende risico s en rendementen Gecombineerde beleggingsexpertise van ABN

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies.

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies. Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies. Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

Converteerbare obligaties: het beste van twee werelden

Converteerbare obligaties: het beste van twee werelden Converteerbare obligaties: het beste van twee werelden Convertible bonds oftewel converteerbare obligaties, is een aparte beleggingscategorie met een unieke verhouding tussen risico en rendement. Het lange-termijn

Nadere informatie

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak Gespecialiseerd team onderhoudt en ontwikkelt LCM WWW.INGIM.COM 2 ING INVESTMENT MANAGEMENT

Nadere informatie

Geen servicekosten Geen transactiekosten Prijswinnende fondsen Makkelijk & Flexibel. Klaar voor de toekomst met. FitVoorLater

Geen servicekosten Geen transactiekosten Prijswinnende fondsen Makkelijk & Flexibel. Klaar voor de toekomst met. FitVoorLater Geen servicekosten Geen transactiekosten Prijswinnende fondsen Makkelijk & Flexibel Klaar voor de toekomst met FitVoorLater Uw pensioen: u bent zelf aan zet Wilt u later kunnen genieten van een comfortabel

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Marjon Brandenbarg 27 september 2012 www.ingim.com Agenda Mandaat ING Markt en Performance Vooruitzichten 2 2011: Mandaat ING Door het Bestuur

Nadere informatie

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen NN Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de NN Fondsen wellicht iets voor u. NN Fondsen als een moderne, heldere

Nadere informatie

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Wat zijn de voordelen van een beleggingsfonds? 4 3. Hoe uw rendement

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Matthijs Claessens 30 september 2010 www.ingim.com Agenda Huidig mandaat bij ING IM Performance, beleid en vooruitzichten

Nadere informatie

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Deze toelichting maakt integraal onderdeel uit van het aanvraag/opdracht- en wijzigingsformulier c.q. de overeenkomst Rabo LevensloopSparen/Beleggen. Bewaar

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s. Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten

Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s. Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten 8 oktober 2015 Wie geeft deze presentatie? Martijn Rozemuller Oprichter

Nadere informatie

Productoverzicht Rabo AEX Garant september-08

Productoverzicht Rabo AEX Garant september-08 Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Verstandig beleggen begint bij de Rabobank. Of u nu een beginnende of ervaren belegger bent, of u nu veel of weinig tijd voor uw beleggingen heeft. De Rabobank

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Hypotheekrekening Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen Kies voor goede fondsprestaties van Allianz met de

Nadere informatie

Positieve flow voor leningen opkomende landen

Positieve flow voor leningen opkomende landen Positieve flow voor leningen opkomende landen Opkomende markten hebben de afgelopen jaren het beste groeimomentum laten zien. De verbetering van de groei houdt naar verwachting ook de komende tijd aan.

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2014 Stichting Pensioenfonds Gasunie Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Altijd online inzage in uw vermogensopbouw.

Nadere informatie

LifeCycle Prestatie Pensioen

LifeCycle Prestatie Pensioen LifeCycle Prestatie Pensioen 2018 www.nn.nl Wat houdt LifeCycle Beleggen in? Het maakt gebruik van LifeCycle Beleggen van NN Investment Partners. Met LifeCycle Beleggen hebben de specialisten van NN IP

Nadere informatie

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Annemarie van Gaal Ondernemer & financieel deskundige Bob Homan Manager ING Investment Office Amsterdam, 8 oktober 2013 Agenda 1. Wat is beleggen

Nadere informatie

converteerbare obligaties uit onmisbaar voor uw portefeuille

converteerbare obligaties uit onmisbaar voor uw portefeuille Converteerbare obligaties: onmisbaar voor uw portefeuille Voor veel beleggers waren converteerbare obligaties tot voor kort nog onbekend terrein. Dat is snel aan het veranderen: de markt voor convertibles

Nadere informatie

Beleggen? of toch maar niet? Koers. Tijd

Beleggen? of toch maar niet? Koers. Tijd Koers Beleggen? of toch maar niet? Tijd 23-2-2018 Wie ben ik? Martijn Rozemuller Oprichter & directeur Think ETF s Technische bedrijfskunde, Optiver Minder kosten & meer spreiding als recept voor een succesvolle

Nadere informatie

Sicav naar Luxemburgs recht

Sicav naar Luxemburgs recht Sicav naar Luxemburgs recht Best Choice Best Choice is een selectie van fondsen die spe ciaal werd samengesteld voor wie vandaag flexibel en verstandig wil beleggen. Best Choice werd opgericht onder de

Nadere informatie

Economische groei biedt goede kansen voor vastgoed

Economische groei biedt goede kansen voor vastgoed Economische groei biedt goede kansen voor vastgoed De wereldeconomie verkeert in goede staat. Met name in Europa en opkomende markten verwacht NN Investment Partners nog verder aantrekkende groei. Dit

Nadere informatie

SMALL-CAPS: EEN FACTOR VAN BELANG. Masterclass presentatie Fondsevent, 27 september 2015

SMALL-CAPS: EEN FACTOR VAN BELANG. Masterclass presentatie Fondsevent, 27 september 2015 SMALL-CAPS: EEN FACTOR VAN BELANG Masterclass presentatie Fondsevent, 27 september 2015 SMALL-CAPS: OVER WELKE THEMA S KRIJG JE DE MEESTE VRAGEN IN DE PRAKTIJK? A B C D Rendement vs Risico Timing Liquiditeit

Nadere informatie

Overzicht veel gestelde vragen over Achmea mixfondsen September 2014

Overzicht veel gestelde vragen over Achmea mixfondsen September 2014 Overzicht veel gestelde vragen over Achmea mixfondsen September 2014 In juni 2013 introduceerde Achmea nieuwe mixfondsen voor beleggingsverzekeringen. Een deel van de houders van beleggingsverzekeringen

Nadere informatie

Handleiding de Beleggingsrekening

Handleiding de Beleggingsrekening 1 Handleiding de Beleggingsrekening 1 Stichting REAAL Beleggingsrekening gevestigd te Utrecht, K.v.K.nr. 41155868, is een zelfstandige juridische entiteit. Stichting REAAL Beleggingsrekening werkt samen

Nadere informatie

Voorbeeldprofielen Zelf Beleggen Basis

Voorbeeldprofielen Zelf Beleggen Basis Zelf Beleggen Voorbeeldprofielen Zelf Beleggen Basis Profiel A Dit fictieve voorbeeldprofiel geeft een indicatie van de kosten van beleggen in één jaar. Het belegd vermogen is 10.000. Er wordt belegd in

Nadere informatie

Risk Control Strategy

Risk Control Strategy Structured products January 2016 Kempen & Co N.V. (Kempen & Co) is een Nederlandse merchant bank met activiteiten op het gebied van vermogensbeheer, effectenbemiddeling en corporate finance. Kempen & Co

Nadere informatie

Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk. NN Prestatie Pensioen

Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk. NN Prestatie Pensioen Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk NN Prestatie Pensioen 2 Een pensioen van deze tijd Het Nederland van nu verwacht openheid van zaken en neemt graag zélf beslissingen. Zeker als het om de financiële

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: 1. u,...., en 2. de bank (ABN AMRO Bank N.V.). Wilt u dat de bank uw vermogen beheert? Dan moet u de Deelovereenkomst

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig beleggen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig beleggen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Verstandig beleggen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die wil beleggen. In Nederland zijn er 1,5

Nadere informatie

Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak

Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak Vermogensgroei begint met vermogensbehoud Minder kosten, meer rendement Altijd actueel inzicht in uw vermogen Introductiebrochure Welkom bij Care IS vermogensbeheer

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note High Risk Equity Interest Other ING Metal Index Note 175% participatie in de mogelijke stijging van een metalen-index 60% garantie van de nominale waarde op einddatum Maximum aflossing: 187,50% van de

Nadere informatie

Mixfondsen NN Investment Partners geven concurrentie het nakijken

Mixfondsen NN Investment Partners geven concurrentie het nakijken Mixfondsen NN Investment Partners geven concurrentie het nakijken Mixfondsen zijn al enige tijd ongekend populair onder beleggers. De instroom lag in 2015 met 350 miljard euro ver boven de instroom in

Nadere informatie

Ruilverhouding fondsen

Ruilverhouding fondsen Ruilverhouding fondsen Dit document dient enkel ter informatie en is 1) geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de financiële instrumenten hierin beschreven en 2) geen beleggingsadvies.

Nadere informatie

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Waarschijnlijk baseert u uw keuze voor een vermogensbeheerder op diverse gronden. Mogelijk heeft u binnen uw netwerk al goede berichten over ons vernomen.

Nadere informatie

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: 1. u,...., en 2. de bank (ABN AMRO Bank N.V.). Wilt u dat de bank uw vermogen beheert? Dan moet u de Deelovereenkomst

Nadere informatie

Inzicht in kosten NEUTRAAL RISICOPROFIEL INDIVIDUELE REGELS, INCLUSIEF ALTERNATIVES

Inzicht in kosten NEUTRAAL RISICOPROFIEL INDIVIDUELE REGELS, INCLUSIEF ALTERNATIVES Inzicht in kosten NEUTRAAL RISICOPROFIEL INDIVIDUELE REGELS, INCLUSIEF ALTERNATIVES Wilt u weten op welke kosten u kunt rekenen wanneer u uw vermogen via ons belegt? En vindt u het fijn dat u inzicht heeft

Nadere informatie

ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd.

ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. Beleggen

Nadere informatie

ING Soft Commodities Coupon Note

ING Soft Commodities Coupon Note Limited Risk Equity Interest Other ING Soft Commodities Coupon Note Profiteer van een gelijkblijvende of (licht) stijgende prijs van landbouwgrondstoffen Mogelijk coupon per jaar 97% garantie van de nominale

Nadere informatie

Meer Rendement met Dividend

Meer Rendement met Dividend Meer Rendement met Dividend Veel beleggers onderschatten het belang van een stabiele dividenduitkering voor hun portefeuille. Koerswinst lijkt soms de Alfa en Omega van beleggen, maar op langere termijn

Nadere informatie

Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan

Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan Limited Speeders Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan het stop loss-niveau, en deze niveaus

Nadere informatie

Beleggingsvisie. Specials. Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht

Beleggingsvisie. Specials. Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht Beleggingsvisie Specials Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht - Totaaloplossing voor de dynamische wereld van vandaag Economische omgeving Na gedenkwaardig kwartaal blijft klimaat

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2012 Beleggers

AFM Consumentenmonitor najaar 2012 Beleggers AFM Consumentenmonitor najaar 2012 Beleggers December 2012 GfK 2012 AFM Consumentenmonitor December 2012 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten in detail Beleggingsfondsen en kosten

Nadere informatie

Hoe investeert u in duurzame beleggingsfondsen? (Voorbehouden aan Belgische ingezetenen)

Hoe investeert u in duurzame beleggingsfondsen? (Voorbehouden aan Belgische ingezetenen) Hoe investeert u in duurzame beleggingsfondsen? (Voorbehouden aan Belgische ingezetenen) U wenst te beleggen op een manier die past bij uw eigen waarden. U bent bovendien bereid risico te nemen en uw belegging

Nadere informatie

Beleggen met persoonlijk advies

Beleggen met persoonlijk advies Beleggen met persoonlijk advies Beleggen bij de Rabobank is geen doel op zich, maar een manier om doelen te bereiken. Dat vraagt om een aanpak die op de lange termijn is gericht, met een evenwichtig opgebouwde

Nadere informatie

AXA BELEGGINGSREKENING

AXA BELEGGINGSREKENING AXA BELEGGINGSREKENING Aanmeldingsformulier Eerste rekeninghouder Naam: man vrouw Voorletter(s): Sofinummer: Adres: alleenstaand ongehuwd samenwonend gehuwd geregistreerd partner Postcode en woonplaats:

Nadere informatie

Een gezonde beleggingsportefeuille voor Later

Een gezonde beleggingsportefeuille voor Later Een gezonde beleggingsportefeuille voor Later Richard Feenstra Senior Sales Manager Fidelity Worldwide Investment Op weg naar financiële zekerheid voor Later? 1. Waarom beleggen? 2. Hoe beleggen? 3. Wat

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat

Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/015 Het NN First Class Return Fund leverde in het tweede kwartaal 1,7% in De wereldeconomie vertraagde sterk, aandelen begonnen

Nadere informatie

Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk. NN Prestatie Pensioen

Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk. NN Prestatie Pensioen Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk NN Prestatie Pensioen Een pensioen van deze tijd Het Nederland van nu verwacht openheid van zaken en neemt graag zélf beslissingen. Zeker als het om de financiële

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen

Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen Profiteert u als de markt straks herstelt? Wie de berichten over de huidige financiële markt volgt, weet dat deze voornamelijk gaan

Nadere informatie

Asset & Liability Management

Asset & Liability Management Asset & Liability Management Verder gaan is de juiste balans vinden. ALM: inzicht in risico s Zorgen voor balans tussen pensioenverplichtingen en de opbouw van het pensioenvermogen. Het is een kerntaak

Nadere informatie

100% koerskracht Géén minimale looptijd Uitbetaling met een Klim Kosten

100% koerskracht Géén minimale looptijd Uitbetaling met een Klim Kosten Nieuw AEX-klim Inleg per Certificaat vanaf slechts 500,- Géén verplichte minimum looptijd Spreiding over de 25 populairste hoofdfondsen Doe het beter dan de AEX-index Doel-Kompas zet bij verzilvering de

Nadere informatie

Voorwaarden Beleggersgiro

Voorwaarden Beleggersgiro Voorwaarden Beleggersgiro 1. Inleiding 1.1. Wat is beleggen via de beleggersgiro? 1. Via de beleggersgiro kunt u beleggen in bepaalde beleggingsproducten. Zie hiervoor artikel 1.2 (In welke beleggingsproducten

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note High Risk Equity Interest Other ING Dutch Plus Note Minimaal 155%* aflossing bij stijgende of beperkt dalende beurzen Bescherming tot 35% koersdaling t.o.v. de startwaarde Profiteer van een mogelijke stijging

Nadere informatie