Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden"

Transcriptie

1 Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden Algemeen... 2 Wat gaat er precies in het fondsassortiment van Robeco wijzigen?...2 Waarom gaat Robeco een aantal fondsen veranderen?...2 Wat merk ik van deze veranderingen?...2 Op basis waarvan besluit Robeco of een fonds nog van toegevoegde waarde is?...2 Wanneer gaan de wijzigingen plaatsvinden?...2 Waarom moeten sommige wijzigingen nog worden goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders?...2 Wanneer vindt deze aandeelhoudersvergadering plaats, en kan ik nog meestemmen over deze wijzigingen?..2 Beheer van Robeco fondsen naar SAM... 3 Ik zie dat mijn Robeco fonds verandert in een fonds van SAM. Wat is SAM precies?...3 Waarom brengt Robeco het beheer van enkele fondsen over naar SAM?...3 Duurzaamheid draagt volgens Robeco dus bij aan een beter rendement. Hoe zit dat?...3 Hoe is SAM ontstaan, en wat is de geschiedenis van SAM?...3 Wat houdt het overbrengen van het beheer van een fonds precies in?...3 Wat is het verschil tussen een fondsmanager en een adviseur van een fonds?...3 Veranderingen ten behoeve van meer bewegingsvrijheid voor de fondsmanager... 4 Wat is de achterliggende gedachte achter deze wijzigingen?... 4 Wat betekent 'actief beheer'?... 4 Welke andere vormen van beheer bestaan er?... 4 Waarom leidt meer vrijheid voor de fondsmanager volgens jullie tot een beter rendement?... 4 Neemt het risico van mijn fonds toe doordat de fondsmanager in het nieuwe fonds meer vrijheid krijgt?... 4 Technisch... 5 Wat is een ISIN-code?...5 Wat is een fondsklasse?...5 Waarom worden er verschillende kosten gerekend voor verschillende fondsklassen?...5 Hoe kom ik erachter in welke fondsklasse ik beleg?...5 Orders geven... 6 Tot wanneer kan ik blijven handelen in de fondsen die verdwijnen?... 6 Waarom geldt er een laatste handelsdatum voor sommige fondsen?... 6 Tot welk tijdstip kan ik orders plaatsen?... 6 Kan ik kosteloos uitstappen als ik het niet eens ben met de wijziging?... 6 Wat gebeurt er met de koers na de fusies?...7 Kosten en dividend...7 Wat voor kosten zijn er wanneer mijn fonds wordt samengevoegd?...7 Wie draagt de kosten van deze wijzigingen?...7 Blijft het dividendbeleid van mijn fonds hetzelfde?...7 Wat is een servicevergoeding?...7 Waarom verhoogt Robeco deze vergoeding?...7 Maakt Robeco dan niet teveel kosten?...7 Mag ik kosteloos uitstappen wanneer ik het niet eens ben met de verhoging van de servicevergoeding?...7 Met welke andere kosten heb ik te maken wanneer ik in een fonds van Robeco beleg?...7 Belangrijke informatie... 8 Robeco

2 Pagina 2 van 8 Algemeen Wat gaat er precies in het fondsassortiment van Robeco wijzigen? Van enkele beleggingsfondsen wordt het beheer verplaatst naar Sustainable Asset Management (SAM). SAM is het onderdeel van Robeco dat gespecialiseerd is in duurzaam beleggen. Daarnaast wordt een aantal beleggingsfondsen samengevoegd met een fonds dat meer vrijheid biedt aan de fondsmanager om op kansen in de markt in te spelen. Alle wijzigingen zijn hieronder samengevat. Waarom gaat Robeco een aantal fondsen veranderen? Om ervoor te zorgen dat ons aanbod van beleggingsfondsen blijft aansluiten bij de behoeften van onze klanten, houden wij onze beleggingsfondsen regelmatig tegen het licht. Beleggingsfondsen die niet meer van toegevoegde waarde zijn, kunnen worden aangepast, samengevoegd met andere fondsen of zelfs worden opgeheven. Wat merk ik van deze veranderingen? Wanneer u geen actie onderneemt, worden uw fondsen automatisch door Robeco aangepast. Op basis waarvan besluit Robeco of een fonds nog van toegevoegde waarde is? De toegevoegde waarde van een fonds kan op verschillende manieren worden bepaald. Het rendement en de vooruitzichten van een fonds zijn belangrijke graadmeters, maar ook bijvoorbeeld de grootte van het fonds of het type beleggingen waar het fonds in belegt. Wanneer gaan de wijzigingen plaatsvinden? Er zijn verschillende momenten waarop fondswijzigingen plaatsvinden. In het bovenstaande overzicht ziet u welke wijzigingen op welk moment plaatsvinden. Waarom moeten sommige wijzigingen nog worden goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders? In sommige gevallen moeten de aandeelhouders van een beleggingsfonds toestemming geven voordat Robeco een wijziging kan doorvoeren. Bij samenvoegingen van fondsen is dat bijvoorbeeld het geval. Hierover wordt op de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) gestemd. Wanneer vindt deze aandeelhoudersvergadering plaats, en kan ik nog meestemmen over deze wijzigingen? Deze vergadering vindt plaats op 14 januari 2011, om 15:00 uur in Luxemburg. Aanmelden kan schriftelijk tot 12 januari 2011, 9h00 bij Mrs. V. Delvael, RBC Dexia Investor Services Bank S.A., 14, Porte de France, L-4360 Eschsur-Alzette, Luxembourg.

3 Pagina 3 van 8 Beheer van Robeco fondsen naar SAM Ik zie dat mijn Robeco fonds verandert in een fonds van SAM. Wat is SAM precies? Sustainable Asset Management (SAM) is een onderdeel van Robeco dat zich volledig heeft gespecialiseerd in duurzaam beleggen. SAM heeft jarenlange ervaring met het beoordelen van bedrijven op duurzaamheidscriteria, en is een wereldleider op het gebied van duurzaam beleggen. Waarom brengt Robeco het beheer van enkele fondsen over naar SAM? De beleggingsfondsen waarvan het beheer over gaat naar SAM, spelen in op thema s die momenteel het beste aansluiten bij de expertise van SAM. Met het overbrengen van het beheer van deze fondsen naar SAM geeft Robeco binnen de betreffende fondsen meer prioriteit aan het selecteren van bedrijven die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Wij geloven namelijk dat een duurzame beleggingsaanpak op langere termijn zal resulteren in betere rendementen. Duurzaamheid draagt volgens Robeco dus bij aan een beter rendement. Hoe zit dat? Duurzaam beleggen vraagt om een gespecialiseerde beleggingsaanpak. Inzicht in hoe duurzaam een bedrijf opereert, levert waardevolle extra informatie op. Hiermee kan de fondsmanager een betere inschatting maken van de vooruitzichten van een bedrijf. Wij geloven dat het opnemen van de factor duurzaamheid in onze beleggingsbeslissingen bijdraagt aan het rendement van onze beleggingsfondsen. Hoe is SAM ontstaan, en wat is de geschiedenis van SAM? Het Zwitserse Sustainable Asset Management (SAM) is in 1995 opgericht. In 2007 heeft Robeco een meerderheidsbelang in deze vermogensbeheerder genomen. Eind 2008 heeft Robeco alle aandelen gekocht. SAM en Robeco bundelen sindsdien de krachten om samen de wereldwijde nummer 1 in duurzaam beleggen te vormen. Momenteel beheert SAM meer dan 11 miljard euro. Wat houdt het overbrengen van het beheer van een fonds precies in? Het overbrengen van het beheer van een beleggingsfonds betekent dat de beleggingsbeslissingen binnen een fonds door een andere fondsmanager genomen gaan worden. Wat is het verschil tussen een fondsmanager en een adviseur van een fonds? De fondsmanager van een beleggingsfonds is eindverantwoordelijk voor hoe de beleggingsportefeuille precies is ingericht, en hoe deze rendeert. Een adviseur van een fonds geeft een fondsmanager over het inrichten van de portefeuille.

4 Pagina 4 van 8 Veranderingen ten behoeve van meer bewegingsvrijheid voor de fondsmanager Wat is de achterliggende gedachte achter deze wijzigingen? Robeco staat voor een actieve beleggingsaanpak. We zijn continu op zoek naar extra kansen en mogelijkheden binnen onze fondsen, die kunnen leiden tot een hoger rendement. Wij zijn hierbij van mening dat het bieden van extra vrijheid aan de fondsmanager, leidt tot meer keuzemogelijkheden en het beter kunnen inspelen op kansen en ontwikkelingen in de markt. Dat komt het rendement ten goede. Bij de wijzigingen die hierboven staan gepresenteerd, creëren wij meer bewegingsvrijheid voor de fondsmanager. De fondsmanager van Robeco All Strategy Euro Bonds kan gebruik maken van alle beleggingsstrategieën die Robeco heeft ontwikkeld voor obligaties. Hierdoor is hij minder gebonden aan een specifieke opdracht dan bijvoorbeeld de fondsmanager van Robeco Euro Medium Term Bonds. Bij alle wijzigingen worden de mogelijkheden voor de fondsmanager verruimd. Wat betekent 'actief beheer'? Bij de meeste beleggingsfondsen vergelijken fondsmanagers het rendement dat zij voor u realiseren, met het rendement van een vergelijkbaar mandje met beleggingen (de benchmark ). Voor een beleggingsfonds dat in Nederlandse aandelen belegt, kan de AEX-index bijvoorbeeld de benchmark zijn. Hoe meer vrijheid een fondsmanager heeft om zijn portefeuille anders in te richten dan de benchmark, hoe actiever het fonds wordt beheerd. Welke andere vormen van beheer bestaan er? Naast actief beheer is de meest bekende andere vorm van beheer passief beheer. Hierbij wordt bij het samenstellen van de beleggingsportefeuille van een fonds de benchmark zo nauwkeurig mogelijk gevolgd. Waarom leidt meer vrijheid voor de fondsmanager volgens jullie tot een beter rendement? Robeco staat voor actief beheer en wij geloven dat het verruimen van de mogelijkheden voor de fondsmanager kan leiden tot een beter rendement. Dat komt doordat de fondsmanager door het innemen van afwijkende posities ten opzichte van een benchmark meer waarde voor klanten kan toevoegen. Neemt het risico van mijn fonds toe doordat de fondsmanager in het nieuwe fonds meer vrijheid krijgt? Wanneer de fondsmanager meer vrijheid krijgt bij zijn beleggingsbeslissingen, neemt de rendementsverwachting, en tegelijkertijd dus ook het risico, toe.

5 Pagina 5 van 8 Technisch Wat is een ISIN-code? De ISIN (International Securities Identifying Number) code is een unieke code die aan een aandeel, obligatie of andere beleggingsproduct gegeven kan worden om deze te kunnen identificeren. Wat is een fondsklasse? Robeco biedt zijn fondsen in allerlei verschillende varianten (fondsklassen of share classes) aan. Zo zijn er van bepaalde beleggingsfondsen bijvoorbeeld fondsklassen waarbij wel of juist geen dividend wordt uitgekeerd (bij de B-fondsklassen wordt wel dividend uitgekeerd, bij de D-fondsklassen niet). Of bijvoorbeeld fondsklassen waarbij valutarisico s, inflatierisico s of renterisico s worden afgedekt. Waarom worden er verschillende kosten gerekend voor verschillende fondsklassen? Fondsklassen voor institutionele beleggers (te herkennen aan de letters I of IH achter de fondsnaam) kennen lagere kosten. Dat komt bijvoorbeeld doordat institutionele beleggers met grotere bedragen in fondsen beleggen, waardoor er schaalvoordelen optreden. Ook kan het zijn dat een fondsklasse waarbij een bepaald risico (bijvoorbeeld het inflatierisico) wordt afgedekt, iets hogere kosten berekent. Hoe kom ik erachter in welke fondsklasse ik beleg? Bij de veranderingen van Robeco Euro Bonds, Robeco Global Bonds en Robeco All Strategy Euro Bonds is er sprake van meerdere fondsklassen. Aan de hand van uw dagafschrift kunt u nagaan in welke fondsklasse u belegt: Volledige fondsnaam: Robeco Euro Bonds B EUR Robeco Euro Bonds DHI EUR Robeco Euro Bonds 40D EUR Robeco Global Bonds B EUR Robeco All Strategy Euro Bonds BH EUR Robeco All Strategy Euro Bonds DHHI EUR Robeco All Strategy Euro Bonds 40DH EUR Op uw dagafschrift: Rob Euro Bonds Robeco EuroBnd DHI Euro Bonds 40D Global Bonds Rob EurBnd BH Rob EurBnd DHHI Rob EurBnd 40DH

6 Pagina 6 van 8 Orders geven Tot wanneer kan ik blijven handelen in de fondsen die verdwijnen? In het onderstaande overzicht kun je zien of en wanneer er een handelsstop geldt voor het fonds waarin u belegt. Waarom geldt er een laatste handelsdatum voor sommige fondsen? Om de wijziging van de fondsen administratief te verwerken is er een periode nodig waarin niet gehandeld kan worden. Dit is de periode tussen datum laatste ordermogelijkheid en datum wijziging. Daarna is reguliere handel in het nieuwe fonds weer mogelijk. Deze handelsstop bij samenvoegingen is ingesteld om deze goed te kunnen uitvoeren. Zo worden de portefeuilles van de betreffende fondsen bijvoorbeeld in deze periode zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. En door een handelsstop kunnen er geen problemen kunnen ontstaan door in- of uitstroom van vermogen in deze periode. Tot welk tijdstip kan ik orders plaatsen? Het tijdstip tot wanneer u order kunt doorgeven, hangt af van de instelling waar u uw Robecofondsen aanhoudt. Bij Robeco Direct kunt op bovenstaande data orders doorgeven tot 14:00. Na de datum van fondswijziging kunt u uw orders weer aan ons doorgeven. Kan ik kosteloos uitstappen als ik het niet eens ben met de wijziging? Ja, u kunt uw orders via internet kosteloos aan ons doorgeven. Wanneer u uw order telefonisch aan ons doorgeeft gelden de reguliere transactiekosten van 0,35%.

7 Pagina 7 van 8 Wat gebeurt er met de koers na de fusies? De koersen van de verdwijnende fondsen zullen niet meer worden afgegeven na de samenvoeging. De koers van de laatste dag van het verdwijnende fonds wordt gedeeld door de koers van het ontvangende fonds om te bepalen hoeveel aandelen in het nieuwe fonds de klant krijgt. De "nieuwe" koers is de koers van het ontvangende fonds. Kosten en dividend Wat voor kosten zijn er wanneer mijn fonds wordt samengevoegd? Er zijn verschillende kosten bij het samenvoegen van fondsen, bijvoorbeeld accountantskosten, kosten voor juridische adviseurs. Deze kosten worden door Robeco betaald. Wie draagt de kosten van deze wijzigingen? Robeco draagt de kosten voor deze wijzigingen. Blijft het dividendbeleid van mijn fonds hetzelfde? Bij de meeste wijzigingen verandert het dividendbeleid niet. Belegt u echter in Robeco Global Bonds E-EUR shares, dan wijzigt het dividendbeleid wel. U ontvangt vóór de samenvoeging namelijk jaarlijks een dividenduitkering. Na de wijziging belegt u in Robeco All Strategey Euro Bonds D-EUR. Deze fondsklasse keert géén dividend uit. Wat is een servicevergoeding? In 2004 introduceerde Robeco servicevergoedingen voor zijn beleggingsproducten. U betaalt via de servicevergoeding een vaste jaarlijkse vergoeding voor verleende diensten, waarin bepaalde specifieke operationele kosten zijn opgenomen. Denk hierbij aan kosten voor toezichthouders, kosten van bewaring, kosten van (accountants)controle, kosten van (juridisch) advies, oprichtingskosten, administratiekosten en communicatiekosten. Waarom verhoogt Robeco deze vergoeding? Robeco verhoogt de servicevergoeding voor Luxemburgs genoteerde obligatiefondsen omdat is gebleken dat de daadwerkelijke kosten die Robeco maakt hoger liggen dan de vergoeding die Robeco aan klanten in rekening brengt. Maakt Robeco dan niet teveel kosten? De servicevergoeding die Robeco in rekening brengt, is na deze wijziging vergelijkbaar met de servicevergoeding die andere vermogensbeheerders in rekening brengen. Vóór de verhoging was de in rekening gebrachte vergoeding relatief laag in vergelijking met die van andere vermogensbeheerders. Mag ik kosteloos uitstappen wanneer ik het niet eens ben met de verhoging van de servicevergoeding? Wanneer u het niet eens bent met de verhoging van de servicevergoeding, dan kun u tegen de gebruikelijke voorwaarden uitstappen. Dat betekent dat u bij Robeco voor online uitstaporders geen kosten betaalt, en voor telefonische uitstaporders 0,35% van de waarde van de transactie. Met welke andere kosten heb ik te maken wanneer ik in een fonds van Robeco beleg? Voor een volledig overzicht van de kosten kunt u kijken op

8 Pagina 8 van 8 Belangrijke informatie Dit document is met zorg samengesteld door Robeco Institutional Asset Management B.V. (Handelsregister nummer ) en Robeco Direct N.V. (Handelsregisternummer ). Robeco Institutional Asset Management B.V. en Robeco Direct N.V. hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. De informatie is ook niet bedoeld om enig persoon aan te zetten tot het kopen of verkopen van enig product of afnemen van enige dienst van Robeco, noch bedoeld als basis voor een beleggingsbeslissing. Een beslissing om te gaan beleggen in Robeco producten kan en mag uitsluitend worden gebaseerd op de informatie uit een definitief prospectus en een financiële bijsluiter (indien en voorzover vereist) alsmede andere informatie zoals (half)jaarresultaten van het betreffende Robeco product. Deze informatie kan kosteloos worden verkregen via De genoemde fondsen van Robeco zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam en beschikken daarnaast over een vergunning van de CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier) te Luxemburg. De informatie in deze publicatie is mede ontleend aan betrouwbaar geachte externe bronnen. Aan de informatie in deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Er wordt geen garantie of verklaring omtrent de juistheid of volledigheid gegeven, noch uitdrukkelijk, noch stilzwijgend. Dit document is niet bedoeld voor distributie aan of gebruik door enig persoon of entiteit in enige jurisdictie of land waar de plaatselijk geldende wet- of regelgeving een dergelijke distributie of een dergelijk gebruik niet toestaat. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco. Verandering in verschillende beleggingsfondsen van Robeco. Robeco

Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco. Verandering in verschillende beleggingsfondsen van Robeco. Robeco Veranderingen in beleggingsfondsen van Verandering in verschillende beleggingsfondsen van 2 Verandering in verschillende beleggingsfondsen van 1. Inhoudsopgave Veranderingen in ons aanbod van beleggingsfondsen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V.

Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V. Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V. Algemeen 1. Waarom wordt Robeco Life Cycle Funds N.V. geliquideerd? 2. Waarheen wordt het geliquideerde vermogen overgebracht?

Nadere informatie

FitVoorLater klaar voor de toekomst

FitVoorLater klaar voor de toekomst FitVoorLater klaar voor de toekomst Het is verstandig om nu iets extra s te regelen. Met FitVoorLater bent u financieel voorbereid. 1 Nieuwe pensioenregels: wat verandert er? Vanaf 1 januari 2015 geldt

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement. Allianz Rekening

Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement. Allianz Rekening Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement Allianz Rekening De Allianz Rekening biedt maximale ruimte voor sparen en beleggen Wereldspeler met Hollandse mentaliteit Allianz Nederland

Nadere informatie

Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden

Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden Op eenvoudige wijze beleggen Altijd volgens uw risicoprofiel Actief beheer door experts Mei 2015 Ik wil profiteren van de mogelijkheden van

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Rekening. Ruimte voor rendement

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Rekening. Ruimte voor rendement Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Rekening Ruimte voor rendement Wereldspeler met Hollandse mentaliteit Allianz Nederland Asset Management, waarvan het eerste fonds al in 1959 werd opgericht,

Nadere informatie

Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant

Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant 1 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

Opbouw Extra Pensioen via Mijn Pensioen

Opbouw Extra Pensioen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure TNO 2012 Opbouw Extra Pensioen via Mijn Pensioen Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; Mogelijkheid om te sparen; Altijd online inzage in uw vermogensopbouw.

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2014 Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; In plaats van beleggen kunt

Nadere informatie

Fondsenmix Hypotheek Omdat u niet van standaard houdt

Fondsenmix Hypotheek Omdat u niet van standaard houdt Fondsenmix Hypotheek Omdat u niet van standaard houdt PB codenr. 225696 0808 Kleurgebr. fc+165 Datum 16-09-2008 Bureau sowieso Ordernr 03515 Versie 05 Fondsenmix Hypotheek Inhoud U heeft een Fondsenmix

Nadere informatie

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen ING Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de ING Fondsen wellicht iets voor u. ING Fondsen als een moderne,

Nadere informatie

Productinformatie en Afspraken Evi Pensioenbeleggen 1. Productinformatie van Evi Pensioenbeleggen 2. Afspraken voor Evi Pensioenbeleggen

Productinformatie en Afspraken Evi Pensioenbeleggen 1. Productinformatie van Evi Pensioenbeleggen 2. Afspraken voor Evi Pensioenbeleggen Productinformatie en Afspraken Evi Pensioenbeleggen 1. Productinformatie van Evi Pensioenbeleggen 2. Afspraken voor Evi Pensioenbeleggen Deze productinformatie en de afspraken van Evi Pensioenbeleggen

Nadere informatie

Beleg slim, beleg Turbo

Beleg slim, beleg Turbo Beleg slim, beleg Turbo Turbo s zijn complexe en risicovolle financiële producten en kennen geen gegarandeerde waarde of vooraf bepaalde looptijd. Aan een belegging in deze financiële producten zijn financiële

Nadere informatie

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen. zeer fondsoffensief

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen. zeer fondsoffensief Aanvullend Prospectus Achmea Grondstoffen mixfonds zeer fondsoffensief Het Aanvullend Prospectus Het Prospectus van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. bestaat uit een Basis Prospectus en een

Nadere informatie

Dé beleggingsrekening

Dé beleggingsrekening Cover AEGON Informatie PensioenEffect over... Dé beleggingsrekening voor uw pensioen Inhoudsopgave AEGON PensioenEffect 4 Zo werkt AEGON PensioenEffect 4 Beleggen naar keuze van uw pensioenfonds 4 ProfielBeleggen:

Nadere informatie

Afspraken voor Evi Beheer

Afspraken voor Evi Beheer Afspraken voor Evi Beheer Van Lanschot Bankiers beheert uw vermogen of u wilt dat wij uw vermogen gaan beheren. Hiervoor hebt of sluit u met ons een Overeenkomst voor Evi Beheer. Bij deze overeenkomst

Nadere informatie

Handleiding Vermogensbeheer

Handleiding Vermogensbeheer Handleiding Vermogensbeheer Inhoudsopgave 1. Wat is Knab Vermogensbeheer?... 4 2. Hoe werkt Knab Vermogensbeheer?... 4 2.1. Het beleggingsplan... 5 2.1.1. Je risicoprofiel... 5 2.1.2. Jouw beleggingsexpert...

Nadere informatie

rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster

rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster Wanneer koopt u een Booster? The Royal Bank of Scotland plc ( RBS ), marktleider in Turbo's op Euronext Amsterdam, brengt een nieuw product op de markt: de Booster.

Nadere informatie

Koersrisico Het koersrisico is het risico dat uw beleggingen minder waard worden.

Koersrisico Het koersrisico is het risico dat uw beleggingen minder waard worden. KENMERKEN EN RISICO S VAN BELEGGINGEN INHOUDSOPGAVE 1. Kenmerken en risico s in het algemeen 2. Belangrijke risico s 3. Kenmerken en risico s per belegging 4. Overig 1. Kenmerken en risico s in het algemeen

Nadere informatie

Bewandel nieuwe wegen in Europa

Bewandel nieuwe wegen in Europa Robeco Europe Click Mix Bewandel nieuwe wegen in Europa met 90% garantie op inleg Robeco Asset Management Robeco 1 The Investment Engineers Betrokkenheid en vakmanschap staan voorop bij The Investment

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Schuitema Deelnemersbrochure Life Cycle Service

Stichting Pensioenfonds Schuitema Deelnemersbrochure Life Cycle Service Stichting Pensioenfonds Schuitema Deelnemersbrochure Life Cycle Service Inhoud 1. Uw pensioenregeling... 3 2. Life Cycle Service... 4 3. Beleggen bij Robeco... 5 4. Hoe werkt Life Cycle Service?... 8 5.

Nadere informatie

Opbouw kapitaal voor Extra Pensioen via Mijn Pensioen

Opbouw kapitaal voor Extra Pensioen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure TNO 2012 Opbouw kapitaal voor Extra Pensioen via Mijn Pensioen Zorgplicht; Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; Mogelijkheid om te sparen; Altijd online

Nadere informatie

De mogelijke rente is niet gegarandeerd maar afhankelijk van de stand van de AEX op de peildatum

De mogelijke rente is niet gegarandeerd maar afhankelijk van de stand van de AEX op de peildatum AEX Obligaties Wanneer koopt u een AEX Obligatie? De AEX Obligaties zijn hét beleggingsalternatief voor uw geld: ze zijn kansrijk en bieden bovendien 10 terugbetaling van de hoofdsom op de afloopdatum.

Nadere informatie

Productinformatie en Afspraken Evi Netto Pensioenbeleggen

Productinformatie en Afspraken Evi Netto Pensioenbeleggen Productinformatie en Afspraken Evi Netto Pensioenbeleggen 1. Productinformatie van Evi Netto Pensioenbeleggen 2. Afspraken Evi Netto Pensioenbeleggen Deze productinformatie en de Afspraken van Evi Netto

Nadere informatie

Gabriël VermogensPlan

Gabriël VermogensPlan Gabriël VermogensPlan Gabriël heeft een aantal samenstellingen van beleggingen gemaakt die gebaseerd zijn op haar eigen beleggingsbeleid -en strategie. Hieronder geven wij een toelichting over het onderwerp

Nadere informatie

April 2015. Structured products. Trigger Notes. Memory Coupon

April 2015. Structured products. Trigger Notes. Memory Coupon Structured products April 2015 Memory Coupon Bij deze brochure hoort een Inlegvel over uw specifieke Note. Het Inlegvel wordt geacht deel uit te maken van deze brochure en geeft de voorwaarden van een

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Pensioenfonds Unisys 2012 Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; Mogelijkheid om te

Nadere informatie

Handleiding Gemaksbeleggen

Handleiding Gemaksbeleggen Handleiding Gemaksbeleggen Inhoud Gemaksbeleggen... 1 1. Wat is Knab Gemaksbeleggen?... 1 2. Hoe open je een gemaksbeleggenrekening?... 2 3. Instellen van je periodieke inleg... 2 3.1 Stap 1: Het inlegbedrag...

Nadere informatie

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen NN Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de NN Fondsen wellicht iets voor u. NN Fondsen als een moderne, heldere

Nadere informatie

Credit Suisse Eurostoxx 50 Note december 2018

Credit Suisse Eurostoxx 50 Note december 2018 Deze brochure is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie