HET COMITÉ VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK EEN PRAKTISCHE KIJK OP DE REGELGEVING.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET COMITÉ VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK EEN PRAKTISCHE KIJK OP DE REGELGEVING."

Transcriptie

1 HET COMITÉ VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK EEN PRAKTISCHE KIJK OP DE REGELGEVING. ir. Ph. Durand FOD WASO

2 Inhoud. (1) - Historiek. - Regelgeving. - Wat wordt verstaan onder een CPB? - Krachtlijnen inzake oprichting van het CPB. - Overheidsdiensten. - Samenstelling van het CPB. - Wat en op wie is het K.B. van toepassing? - Opdrachten van het CPB. - Specifieke opdrachten van het CPB. - Verplichtingen werkgever. - Advies of akkoord van het CPB? - Secretariaat van het CPB.

3 Inhoud. (2) - Huishoudelijk Reglement. - Bijzondere Economische en Sociale bevoegdheden. - Rechtstreekse raadpleging van de werknemers. - Administratieve sancties. - Enkele praktische vragen.

4 Afkortingen. - CPB comité voor preventie en bescherming - WG werkgever - WN s werknemers - VA vakbondsafvaardiging - PA preventie adviseur - IDPB interne dienst voor preventie en bescherming - EDPB externe dienst voor preventie en bescherming - EDTC externe dienst voor technische controle - JE juridische entiteit - TBE technische bedrijfseenheid - TWW Toezicht Welzijn op het Werk (arbeidsinspectie) - TSW Toezicht Sociale Wetten (arbeidsinspectie) - HOC Hoog Overleg Comité - TOC Tussen Overleg Comité - BAC Basis Overleg Comité

5 Historiek. (1) - Regent Besluit van 11/2/1946 (BS 15/2/1946): legde de oprichting vast van een overlegorgaan veiligheid en gezondheid op het werk. Dit krijgt de benaming: Comité voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen. -> Comité VGV. - De verplichting wordt nadien opgenomen in de wet van 19/06/1952 (basiswet over de veiligheid en gezondheid op het werk die in 1996 vervangen werd door de Welzijnswet). - Deze uitvoeringsbepalingen voor het Comité VGV werden opgenomen in het ARAB in Titel V.(art en septies)

6 Historiek. (2) - Bepalingen van de jaren 40 legden de grondslag v.h. CPB zoals we die nu nog kennen. - Basisprincipes: - CPB in ondernemingen met gemiddeld 50 WN s (uitz: mijnen, graverijen en groeven, vanaf gemiddeld 20 WN s); - vakbonden hebben monopolie om kandidaten voor te dragen; - sociale verkiezingen om de 4 jaar; - verkozen kandidaten genieten een bescherming.

7 Historiek. (3) - In 1996 vervangt de Welzijnswet dan de wet van Hierin worden nu opnieuw de basisbeginselen wat meer uitvoeriger beschreven inzake het CPB en voor de uitvoering ervan is er een afzonderlijk K.B. opgenomen in de Codex. - Nadien kwamen er nog toevoegingen die niets wijzigen aan de basisprincipes en dit naar aanleiding van Europese Richtlijnen en sociale verkiezingen.

8 Regelgeving. (1) Welzijnswet van 4/08/1996 Hfdst. VIII. K.B. van 3/05/1999 betreffende de opdrachten en de werking van het comité voor preventie en bescherming op het werk - gewijzigd bij K.B. van 10/08/2001. Verwante regelgeving. 3 K.B. s van 27/03/1998 WELZIJNSBELEID INTERNE DIENST PREVENTIE EN BESCHERMING EXTERNE DIENST PREVENTIE EN BESCHERMING

9 Regelgeving. (2) Welzijnswet - 4/08/1996 Hfdst. VIII. Afd.I Toepassingsgebied art.48 Afd.II Oprichting Afd.III Samenstelling Afd.IV Bevoegdheden -> Algemene 65 -> Bijzondere 65bis-65undecies Afd.V Werking Afd.VI Overgang van onderneming en overname van activa

10 Regelgeving. (3) Het K.B. in de Codex Titel II Hfdst. 4. Afd.I Definities art. 1 Afd.II Opdrachten 2-13 Afd.III Verplichtingen WG Afd.IV Werking Afd.V Huishoudelijk reglement 31 Afd.VI Rechtstreekse participatie 31bis 31quater

11 Wat wordt verstaan onder CPB? Is in de eerste plaats een overlegorgaan in privé ondernemingen dat bij de sociale verkiezingen door de WN s werd verkozen. Indien er geen comité is, dan neemt de VA in het bedrijf deze rol over. Is er ook geen VA is, dan moet de WG zijn WN s rechtstreeks raadplegen over de aangelegenheden die hun welzijn op het werk aanbelangen.

12 Krachtlijnen inzake oprichting CPB. (1) CPB is een overlegorgaan in een onderneming. Wat is een onderneming? -> Is de technische bedrijfseenheid bepaald in kader van de Welzijnswet op grond van economische en sociale criteria, in geval van twijfel primeren de sociale criteria.( art. 49 Welzijnswet ) Daar tegenover staat het begrip juridische entiteit! -> Met juridische entiteit wordt de juridische vorm van de onderneming bedoeld : nv, bvba, vzw, cv,.. ER ZIJN VERSCHILLENDE SITUATIES MOGELIJK!!

13 Krachtlijnen inzake oprichting CPB. (2) De TBE = de JE. Meest eenvoudige situatie: bv: onderneming (TBE) met 100- tal WN s, gevestigd op 1 plaats waar zich de productie en maatschappelijke zetel bevinden. 1 CPB oprichten op de vestgingsplaats.

14 Krachtlijnen inzake oprichting CPB. (3) JE met meerdere grote TBE ( 50 WN s of meer). Een onderneming met één maatschappelijke zetel op 1 plaats maar met een aantal vestigingen in het land. De verschillende vestigingen tellen elk gemiddeld 50 WN s en hebben voldoende economische en sociale zelfstandigheid. 1 CPB oprichten per vestiging want elke vestiging wordt beschouwd als een TBE.

15 Krachtlijnen inzake oprichting CPB. (4) JE met meerdere kleine TBE n ( < 50 WN s). Een onderneming met verschillende vestigingen maar geen van alle stelt gemiddeld 50 WN s tewerk. In de hele onderneming werken wel gemiddeld 50 mensen. 1 CPB oprichten voor de gehele onderneming (JE)

16 Krachtlijnen inzake oprichting CPB. (5) JE met meerdere TBE van verschillende grootte. Een onderneming heeft verschillende vestigingen, sommige stellen gemiddeld 50 of meer werknemers te werk, andere minder. -> 1 CPB oprichten voor elke TBE met 50 WN s of meer. -> In de vestigingen met minder dan 50 WN s moeten sociale verkiezingen georganiseerd worden; voor het CPB ofwel samenvoegen met een grotere vestiging waar een CPB is ofwel worden meerdere kleine samengevoegd en wordt voor deze 1 CPB opgericht

17 Krachtlijnen inzake oprichting CPB. (6)!! Deze krachtlijnen hebben een grote invloed op de organisatie van de IDPB en het aantal PA s. Dit wordt geregeld in de artikelen 35 en 37 van de Welzijnswet.

18 Overheidsdiensten. (1) Omzendbrief van 7/06/2002 betreffende het welzijn op het werk in de overheidsdiensten (B.S 15/06/2002) onderworpen aan vakbondsstatuut bepaald bij K.B. van 28/09/1984 tot uitvoering van wet van 19/12/1974 tot regeling van de betrekkingen ts de overheid en de vakbonden van haar personeel. De principes van het welzijnsbeleid zijn in de openbare sector evenzeer van toepassing als in de privé sector. Met betrekking tot overlegorganen bevoegd voor het welzijn op het werk zijn er verschillen. De opdrachten zijn inzake welzijnsbeleid dezelfde, maar de werking ervan verschilt omdat deze overlegorganen ook nog andere bevoegdheden hebben.

19 Overheidsdiensten. (2) 1 hoog overlegcomité (HOC) met 1 overheidsdienst => 1 IDPB. 1 hoog overlegcomité met verschillende overheidsdiensten => 1 IDPB per overheidsdienst. dikwijls bestaan er voor een overheidsdienst verschillende basisoverlegcomite s (BOC). Eventueel bijzondere overlegorganen: -> tussenoverlegcomités (TOC); -> speciale overlegcomités.

20 Overheidsdiensten. (3) Basisoverlegcomités. In de overheidsdiensten is er geen sprake van TBE - technische bedrijfseenheden. Binnen een HOC kunnen dan BOC s worden opgericht bevoegd voor het welzijnsbeleid. Opdrachten en werking. Omzendbrief stelt om de werking van de overlegorganen zoveel mogelijk af te stemmen op het K.B. CPB. voor de privé sector. (bvb. aantal vergaderingen,huishoudelijk reglement,..) Strikt juridisch zijn deze bepalingen niet afdwingbaar voor de openbare sector.

21 Overheidsdiensten. (4) Tussenoverlegcomités. Oorzaak is de complexe structuur van sommige overheidsdiensten. Binnen een HOC kunnen alle of sommige bevoegdheden inzake het welzijnsbeleid van de BOC s naar een TOC worden overgedragen. Doel: dat het TOC op een practische wijze gemeenschappelijke problemen die zich stellen in alle BOC s zou behandelen, maar dat de BOC s de problemen eigen aan hun eigen dienst kunnen blijven behandelen.

22 Overheidsdiensten. (5)!! Ook deze bepalingen hebben een grote invloed op de organisatie van de IDPB in de openbare diensten en het aantal PA s. Dit wordt geregeld in de artikelen 35 en 36 van de Welzijnswet.

23 Samenstelling CPB. (1) Welzijnswet art > WG afvaardiging al of niet geleid door de WG zelf; -> voorzitter,best deze belast met het dagelijks beheer, en voorzitter en de plaatsvervanger moeten beslissingsbevoegdheid hebben ; -> WN s afvaardiging : effectieven steeds minimum 2 en niet meer dan 25 - evenveel plaatsvervangers; -> afgevaardigden-werklieden bij het toezicht op de graverijen en de groeven; -> aantal WG afgevaardigden niet groter dan aantal WN s afgevaardigden;

24 Samenstelling CPB. (2) Welzijnswet art > PA belast met de leiding van de IDPB en andere PA s indien de IDPB uit afdelingen bestaat waarvoor een CPB is opgericht. -> PA van het departement belast met het medisch toezicht dat deel uitmaakt van de IDPB, of de arbeidsgeneesheer van de EDPB. -> Preventieadviseur van de EDPB als op de agenda een punt staat dat behoort tot hun bijzondere bevoegdheid. -> Interne PA = secretaris - en onafhankelijk van de WG en WN s - dus zelf geen kandidaat als WG- of WN s afgevaardigde.

25 Samenstelling CPB. (3) Welzijnswet art Vertegenwoordigers WN s mogen zich door een deskundige laten bijstaan mits instemming van de WG. - De met toezicht belaste ambtenaar van TWW mag aanwezig zijn. Aandachtspunten! - Voorzitter en de vervanger MOETEN gemandateerd zijn en beslissingsbevoegdheid hebben!! - De met toezicht belaste ambtenaar van TWW kan het CPB zelf bijeenroepen en treedt dan op als voorzitter. - Enkel de WG- en WN s afgevaardigden hebben stemrecht alle anderen zijn raadgevend.

26 Wat en op wie is het K.B. van toepassing? Bepalingen die altijd van toepassing zijn. -> - K.B.: art. 2 tot 13: de opdrachten - K.B.: art. 14 tot 20: de verplichtingen van de WG -> Moeten nageleefd worden ongeacht er een CPB of VA bestaat of niet. Enkel van toepassing als er een verkozen CPW is. -> K.B.: art. 21 tot 30: betreffende de werking -> Wanneer er alleen een VA bestaat of in openbare besturen waar geen verkozen CPB is, kunnen WG en WN s overeenkomen dit toe te passen ( is echter niet juridisch afdwingbaar)

27 Opdrachten CPB. (1) De opdrachten kunnen opgedeeld worden in: a. Meewerken aan het welzijnsbeleid. b. Toezicht houden op de veiligheids- en gezondheidsdomeinen. c. Voorafgaande adviezen uitbrengen. d. Voorafgaande akkoorden geven. e. Voorstellen uitwerken. f. Klachten en ongevallen onderzoeken.

28 Opdrachten CPB. (2) Voorafgaand advies uitbrengen over: 1 voorstellen en maatregelen die gevolg hebben op het welzijn van de WN s ( soms opgelegd in andere K.B s); 2 planning en invoering van nieuwe technologiën; 3 keuze of vervanging van de EDPB; 4 keuze of vervanging van de EDTC; 5 elke ergonomische maatregel die wordt genomen; 6 inrichting van de werkplaats en rekening houdend met mindervalide werknemers; 7 keuze, aankoop, onderhoud en gebruik van arbeidsmiddelen, persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen.

29 Specifieke opdrachten. (1) -> K.B.: art.5 : voorstellen inzake onthaal en opleiding van WN s. -> K.B.: art.6 : CPB moet activiteiten IDPB stimuleren en de werking ervan opvolgen. -> K.B..: art.10: -> CPB + bevoegde PA + lid van de hiërarchische lijn onderzoeken grondig, periodiek en minstens 1 x per jaar al de werkplaatsen waarvoor CPB bevoegd is. -> Is er een CPB voor verschillende vestigingen dan doet dit CPB dit in alle vestigingen. -> Zijn er meerdere CPB s (m.a.w. meerdere TBE) dan is het CPB verkozen voor die vestiging, bevoegd.

30 Specifieke opdrachten. (2) -> Indien de IDPB een medisch departement heeft, dan moet het CPB minstens 2 x per jaar tijdens de vergaderingen aandacht besteden aan de werkzaamheden van het medisch departement op grond van het verslag opgesteld door de preventie adviseur arbeidsgeneesheer. -> K.B.: art. 9 : - Medewerking geven aan de inspectie ambtenaren aanduiden van afvaardiging. (art. 10 en 12)

31 Verplichtingen werkgever. (1) ( K.B.: art ) 1 Moet alle informatie, documentatie, voorstellen, inlichtingen, adviezen, identificatiedocumenten, keuringsverslagen, gevoerd milieubeleid,.e.a. met betrekking tot het welzijn van de WN s voorleggen. 2 Aan de leden van het CPB die de WN s vertegenwoordigen de mogelijkheid om met hemzelf, of zijn afgevaardigden alsmede met de leden van de hiërarchische lijn, de PA s en de betrokken WN s alle contacten te hebben die nodig zijn voor de uitvoering van hun opdracht. 3 Zijn standpunt geven over de uitgevoerde opdrachten van de IDPB, EDPB, EDTC, deskundigen of andere betrokken instellingen inzake de adviezen v.h. CPB.

32 Verplichtingen werkgever. (2) ( K.B.: art ) 4 Zo vlug mogelijk een conform gevolg geven aan de met algemene stemmen uitgebrachte adviezen van het CPB inzake ernstige risico's voor het welzijn van de WN s waarbij de schade dreigend is en geeft er een passend gevolg aan in geval van uiteenlopende adviezen. 5 Gevolg geven aan al de andere adviezen binnen de door het CPB gestelde termijn of, indien geen termijn is bepaald, uiterlijk binnen de zes maanden. De werkgever die niet overeenkomstig de adviezen heeft gehandeld, er geen gevolg aan heeft gegeven of gekozen heeft onder de uiteenlopende adviezen, deelt de redenen hiervan mede aan het comité.

33 Verplichtingen werkgever. (3) ( K.B.: art ) 6 De nodige middelen ter beschikking stellen van de leden van het CPB, waardoor zij de vastgestelde gevaren of risico's kunnen signaleren aan het rechtstreeks bevoegde lid van de hiërarchische lijn. 7 In het kader van de informatieverplichting stelt hij tevens een uithangbord of een ander geschikt communicatiemiddel ter beschikking waarmee alle WN s kunnen worden bereikt.

34 Advies of akkoord v.h. CPB? (1) Een akkoord is geen advies : er is een verschil! ADVIES: - veronderstelt niet noodzakelijk een meerderheid noch een gemeenschappelijk standpunt. AKKOORD: -> in de wetgeving staat niet of dit akkoord unaniem moet zijn of niet. Wanneer er een akkoord is, moet geregeld worden in het huishoudelijk reglement.(k.b. art. 31 sub.8 ) -> dat betekent dat een WG maar een maatregel kan nemen als het CPB akkoord gaat.

35 Advies of en akkoord v.h. CPB? (2) K.B.:art.19: - De WG geeft zo vlug mogelijk gevolg aan de adviezen v.h. CPB met betrekking tot ernstige risico's voor het welzijn van de WN s waarbij de schade dreigend is en geeft er een passend gevolg aan in geval van uiteenlopende adviezen. - De WG geeft gevolg aan al de andere adviezen binnen de door het CPB gestelde termijn of, indien geen termijn is bepaald, uiterlijk binnen de zes maanden. - De WG die niet overeenkomstig de adviezen heeft gehandeld, er geen gevolg aan heeft gegeven of gekozen heeft onder de uiteenlopende adviezen, deelt de redenen hiervan mede aan het CPB.

36 Akkoord of een advies v.h. CPB? (3) Belangrijk ADVIES! - K.B.: art.17 1 v.h. K.B. IDPB: WG vraagt aan CPB advies met betrekking tot : -> samenstelling van de IDPB; -> de technische en wetenschappelijke middelen, de lokalen en de financiële middelen, evenals het administratief personeel dat ter beschikking van de interne dienst wordt gesteld. - de WG geeft hieraan gevolg zoals bepaald in art.19 van het K.B.

37 Akkoord of een advies v.h. CPB? (4) Belangrijk AKKOORD! - art.17 2 v.h. K.B. IDPB: WG vraagt aan CPB akkoord met betrekking tot: -> de aanduiding, vervanging, verwijdering van de IPA s en vertrouwenspersonen; -> de minimumduur van de prestaties van de IPA s dermate dat de aan de IDPB toegewezen opdrachten ten allen tijde volledig en doeltreffend worden vervuld.

38 Secretariaat van het CPB. Wordt bij een verkozen CPB uitgevoerd door de IDPB. Secretariaatstaken zijn vermeld in art.24 van K.B. CPB. De volgende taken moeten, in elk geval, verzekerd worden door de PA die belast is met de leiding van de IDPB of, in voorkomend geval, de PA die belast is met de leiding van de afdeling : 1 de adviezen van het comité opstellen; 2 er voor zorgen dat de notulen van de vergaderingen worden opgesteld; 3 de vergaderingen bijwonen en er de nodige toelichtingen verstrekken; 4 er voor zorgen dat de andere taken vermeld in art.24 van het K.B. worden uitgevoerd.

39 Huishoudelijk reglement. (1) Is verplicht op te stellen om discussies te vermijden inzake de werking van het CPB. Dit reglement MOET verplicht de punten omvatten die staan vermeld in art. 31 van het K.B. Deze verplichte richtlijnen kunnen aangevuld worden met praktische regelingen en afspraken eigen aan het bedrijf, tussen WG, comitéleden en PA.!! Niet juridisch afdwingbaar voor openbare diensten, maar is wel aan te bevelen.

40 Bijzondere Economische & Sociale Bevoegdheden. (1) Wet van 23/4/2008 (B.S. 16/05/2008) tot aanvulling van de omzetting van de richtlijn 2002/14/EG tot vaststelling van een algemeen kader betreffende de informatie en de raadpleging van de werknemers in de EU. Doel van deze wet: 1 ste : volledige omzetting in Belgisch recht te verzekeren van die richtlijn, die een recht creëert voor de werknemers op informatie en raadpleging via hun vertegenwoordigers over bepaalde economische & financiële aspecten, werkgelegenheid, arbeidsorganisatie en arbeidsovereenkomsten.

41 Bijzondere Economische & Sociale Bevoegdheden. (2) 2 de : Zorgt ervoor dat recht op informatie en raadpleging over de materies bedoeld in 1 ste verzekerd is in de ondernemingen die tussen de 50 en 99 werknemers tellen en geen ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging hebben. Dit is een uitbreiding van de bevoegdheden van het CPW. De WG s van die ondernemingen zijn nu verplicht hun CPB te informeren en te raadplegen over economische & financiële toestand en toekomst van het bedrijf. (art.65bis 65undecies v.d. welzijnswet)

42 Bijzondere Economische & Sociale Bevoegdheden. (3) De uitoefening van het toezicht op de naleving van het geven van de economische en financiële aspecten van de onderneming berust NIET bij de ambtenaren van de arbeidsinspectie belast met het welzijn op het werk (TWW) maar wel bij de ambtenaren van de arbeidsinspectie belast met het toezicht op de sociale wetten (TSW) die ook bevoegd zijn voor de controle op de ondernemingsraad!

43 Rechtstreekse raadpleging van de werknemers. (1) Bij ontstentenis van een CPB en van een VA moet de WG zijn WN s zelf rechtstreeks raadplegen over zaken die hun welzijn op het werk aanbelangen. (art. 53 van de Welzijnswet) Artikelen 31bis tot 31quater van het K.B schrijven voor welke procedure hiervoor moet gevolgd worden. Communicatiemiddelen. -> WG moet register voorzien waarin WN s hun voorstellen, opmerkingen of adviezen in kwijt kunnen; -> Uithangbord of intern intranet om WN s te kunnen bereiken (hierop staan de gegevens van de EDPB en deze van de toezichthoudende ambtenaren!)

44 Rechtstreekse raadpleging van de werknemers. (2) 1 ste : Een welzijnsinitiatief uitgaande van de WG. - WG vraag advies aan hetzij zijn IDPB of EDPB. - WG licht zijn WN s in over het gegeven advies en zijn voorstel. - WN s krijgen 15 dagen de tijd hun opmerkingen en adviezen mede te delen via het register. - Zonder opmerkingen van de WN s is voorstel WG aanvaard. In ander geval houdt de WG rekening met de adviezen, zo niet moet hij zijn beslissing motiveren.

45 Rechtstreekse raadpleging van de werknemers. (3) 2de: Een welzijnsinitiatief uitgaande van de WN s. - WN s noteren hun voorstel in het daartoe bestemd register ofwel rechtstreeks aan de IDPB of aan de EDPB wanneer de WG zelf preventieadviseur is (= bedrijf met minder dan 20 WN s). - Indien de WN s gebruik maken van het register en de WG overweegt geen gunstig gevolg te verlenen aan de voorstellen, moet hij het advies inwinnen van de preventiedienst bevoegd voor het onderwerp van het voorstel, overeenkomstig de vermeldingen in het identificatiedocument van de IDPB.

46 Administratieve sancties. Art. 191 van de wet van 6 JUNI 2010 tot invoering van het Sociaal Strafwetboek (B.S.1/07/2010). Met sanctie van niveau 2 wordt de WG, zijn aangestelde of lasthebber bestraft indien deze: 1 de werking van het CPB verhindert; 2 de uitoefening van het mandaat van de vertegenwoordigers van de WN s in dat comité belemmert; 3 dat comité niet de inlichtingen verstrekt die hij daaraan moet verstrekken; 4 niet tot de verplichte raadplegingen van dat comité overgaat; 5 de uitoefening van het mandaat van de VA belast met de opdrachten van dat comité belemmert.

47 Vraag 1. Als een WG de samenwerking met zijn EDPB of EDTC wenst stop te zetten, wat moet men doen als bij de raadpleging van het CPB de verandering van EDPB of EDTC niet op de dagorde van de vergadering werd gezet en als in de notulen van de vergadering die beslissing niet wordt vermeld?

48 Antwoord op vraag 1. Om dat het voorafgaand advies van het CPB verplicht is, moet de verandering van EDPB of EDTC ingeschreven worden als een punt op de dagorde van de vergadering. Wat echter niet op de dagorde van de vergadering staat daarover kan geen advies worden gevraagd. In dit geval kan er geen gevolg worden gegeven aan de door de WG voorgestelde opzegging van de EDPB of EDTC. De notulen zullen, ééns een advies is gegeven, het advies van het CPB moeten vermelden. Het niet in de notulen vermelden van een advies betekent dat het niet tijdens de vergadering werd gegeven, want de notulen geven de inhoud van de vergadering weer.

49 Vraag 2. Als een WG de samenwerking met zijn EDPB of EDTC wenst stop te zetten, wat moet men doen indien de leden van de WN s afvaardiging in het CPB niet akkoord gaan met de verandering van EDPB of EDTC?

50 Antwoord op vraag 2. Indien de WN s afvaardiging niet akkoord gaat met de verandering, kan de WG zich neerleggen bij een gestemd al of niet akkoord; of hierbij vraagt de WG de tussenkomst van de met toezicht belaste ambtenaar van TWW. Deze ambtenaar hoort de betrokken partijen en poogt hun standpunten te verzoenen. Indien er geen verzoening wordt bereikt, verstrekt hij een advies dat aan de WG wordt medegedeeld. Binnen een termijn van 30 dagen, na de kennisgeving ervan, brengt de WG het CPB op de hoogte van dit advies. Vervolgens neemt de WG zijn beslissing. De WG die niet overeenkomstig

51 Vervolg antwoord op vraag 2. de adviezen heeft gehandeld, er geen gevolg aan heeft gegeven of gekozen heeft onder de uiteenlopende adviezen, moet de redenen hiervan aan het CPB mededelen.

52 Vraag 3. Moet de uitnodiging voor de vergaderingen van het CPB per brief gebeuren of kan dit per verstuurd worden?

53 Antwoord op vraag 3. Krachtens art.24 van het K.B. CPB is het secretariaat van het CPB er mee belast elk gewoon lid van het CPB minstens 8 dagen vóór de vergadering schriftelijk uit te nodigen. Een schriftelijke uitnodiging dient volgens het gewone spraakgebruik begrepen te worden als een uitnodiging per gewone brief. Het is evenwel mogelijk om de wijze van uitnodiging nader te preciseren door een bepaling op te nemen in het huishoudelijk reglement van het CPB. Krachtens art.31 sub.6 van het K.B. bevat het huishoudelijk reglement immers een punt betreffende de wijze waarop de leden van de vergadering worden opge-

54 Vervolg antwoord op vraag 3. roepen. Het is dus mogelijk om in het huishoudelijk reglement te bepalen dat de uitnodigingen worden verstuurd per . Dit lijkt des te meer mogelijk (en nuttig) wanneer het gaat om werknemers die geen vaste arbeidsplaats hebben of verdeeld zijn over diverse technische bedrijfseenheden of die weinig aanwezig zijn op hun thuisadres zoals piloten bijvoorbeeld.

55 Einde.

Communicatiekanalen in bedrijven

Communicatiekanalen in bedrijven Communicatiekanalen in bedrijven Valérie Vervliet Federale Overheidsdienst Tewerkstelling, Arbeid en Sociaal Overleg Overleg Comité PBW vakbondsafvaardiging rechtstreekse participatie Advies preventieadviseurs

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Codex over het welzijn op het werk Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Titel 7. Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende de opdrachten en de werking van de Comités voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 10.7.

Koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende de opdrachten en de werking van de Comités voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 10.7. Koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende de opdrachten en de werking van de Comités voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 10.7.1999) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 10 augustus

Nadere informatie

Art. 33 van de WZW verplicht elke WG een IDPBW op te richten, waarin minstens één PAwerknemer

Art. 33 van de WZW verplicht elke WG een IDPBW op te richten, waarin minstens één PAwerknemer Nr. 910 Brussel, 12 januari 2010 BETREFT: MOGELIJKHEID VOOR MEERDERE WERKGEVERS TOT OPRICHTING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE INTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK (GIDPBW). 1. Wetgeving

Nadere informatie

Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk

Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk Departement? Om regelmatig overleg, betrokkenheid, advies en informatiedoorstroming rond Welzijn op het Werk mogelijk te maken, is het voor organisaties

Nadere informatie

Focus op het comité voor preventie en bescherming op het werk

Focus op het comité voor preventie en bescherming op het werk Preventie en wetgeving Focus op het comité voor preventie en bescherming op het werk 2009/1 actualisatie februari 2015 Inhoud 1 Wettelijk kader... 5 1.1 Historiek... 5 1.2 Wet welzijn en uitvoeringsbesluit...

Nadere informatie

3 MEI Koninklijk besluit betreffende de opdrachten en de werking van de Comités voor

3 MEI Koninklijk besluit betreffende de opdrachten en de werking van de Comités voor 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de opdrachten en de ing van de Comités voor preventie en bescherming op het. Belgisch Staatsblad 10 juli 1999. Gewijzigd door : KB van 10/04/14 BS van 28/04/14

Nadere informatie

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk 1 of 7 3/10/2011 18:58 Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk Uittreksel uit de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers

Nadere informatie

Concordantietabel boek II Organisatorische structuren en sociaal overleg van de codex welzijn op het werk

Concordantietabel boek II Organisatorische structuren en sociaal overleg van de codex welzijn op het werk Concordantietabel boek II Organisatorische structuren en sociaal overleg van de codex welzijn op het werk Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de Interne Dienst voor preventie en bescherming

Nadere informatie

Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk

Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Inleiding Krachtens de welzijnswet dient elke werkgever een interne dienst voor preventie en bescherming op

Nadere informatie

Afdeling 1. Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

Afdeling 1. Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 27 oktober 2009 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 16.11.2009) Afdeling 1. Definities Artikel 1.-

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD (deelraad van de schoolraad) BINNEN HET NEDERLANDSTALIG GEMEENTELIJK ONDERWIJS GOEDGEKEURD BIJ BESLISSING VAN DE GEMEENTERAAD

Nadere informatie

Verbond Sociale Ondernemingen. Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk

Verbond Sociale Ondernemingen. Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk Verbond Sociale Ondernemingen Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk AV SST 16 juni 2008 SOCIAAL OVERLEG IN BELGIE onderhandelingen informatie & advies informatie & advies federaal N.A.R. C.R.B.

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem Tel en fax 050/71.15.93 e-mail vbs.depapaver@telenet.be Hoofdstuk 1 Oprichting Ouderraad: huishoudelijk reglement Art.1. Art. 2. In uitvoering van

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 20 van 28 januari 1999 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

TWW - partner of controleur?

TWW - partner of controleur? TWW - partner of controleur? Ir. Paul Van Haecke Attaché TWW directie Oost-Vlaanderen najaar 2013 TWW - Toezicht op het Welzijn op het Werk 1 De basis De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO / ILO) /

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Codex over het welzijn op het werk Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Titel 2. De gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Omzetting in Belgisch

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

Ouderraad : Huishoudelijk reglement

Ouderraad : Huishoudelijk reglement Ouderraad : Huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art.1. Art.2. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Ouderraad: huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school

Nadere informatie

TWW - partner of controleur?

TWW - partner of controleur? TWW - partner of controleur? ir. Pieter Bolle Attaché Sociaal Inspecteur TWW RD West-Vlaanderen najaar 2013 TWW - Toezicht op het Welzijn op het Werk 1 De basis De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO)

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 125 van 18 april 2008 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 143 van 19 juni 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

Ouderraad Basisschool De Vogelzang

Ouderraad Basisschool De Vogelzang Ouderraad Basisschool De Vogelzang Huishoudelijke reglement 1. Oprichting - ontbinding Art.1. In de onderwijsinstelling Basisschool De Vogelzang, Goedlevenstraat 78, 9041 Oostakker, wordt een ouderraad

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 16 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht.

Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht. 9 februari 2016 Mevrouw, Mijnheer, Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht. Voorafgaand: Het wetsontwerp tot aanvulling en

Nadere informatie

Praktische handleiding voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk

Praktische handleiding voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk Praktische handleiding voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk Januari 2012 2008 Algemene Directie Humanisering van de arbeid Deze brochure is gratis te verkrijgen: Telefonisch op het

Nadere informatie

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening.

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. 5 JULI 1994. - Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. BS : 16-09-1994 in voege 16/09/1994 (art. 11) Gewijzigd door: KB BS in voege blz 04/07/2004

Nadere informatie

Statuten projectvereniging Berg en Nete

Statuten projectvereniging Berg en Nete 1 STATUTEN Statuten projectvereniging Berg en Nete Hoofdstuk 1: naam, zetel, doelstellingen en duur Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging Berg en

Nadere informatie

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk Psychosociale Risico s en welzijn op het werk Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk 1 Overzicht 1. Wettelijke bepalingen 2. Definities 3. Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Nadere informatie

Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4

Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4 Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4 Sociaal Strafwetboek Toepassing op Wet en Codex Welzijn op het werk Strafbepalingen uit de Wet Welzijn van 1996 De artikelen 81 t.e.m. 94 zijn

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK -------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Wetgeving Psychosociale

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN

REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) MODEL HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.- In dit reglement wordt verstaan onder : 1 "besluit" : het koninklijk besluit van 28 september 1984

Nadere informatie

Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN

Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers Wet 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S., 18 september 1996)...................................

Nadere informatie

1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2

1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2 INFO 5 PROCEDURE van X+40 tot X+70: STEMBUREAUS INHOUDSTAFEL 1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2 3.X +54: AANWIJZING VAN

Nadere informatie

PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET COMITE VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET COMITE VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET COMITE VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK Sociale verkiezingen 2008 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Het Hoofdbestuur van de FOD

Nadere informatie

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Ann Goeman Coördinator psychosociale aspecten Gemeenschappelijke preventiedienst GO! - Wettelijke bepalingen - Betrokken actoren - de werkgever - hiërarchische

Nadere informatie

Bescherming van stagiairs

Bescherming van stagiairs 21 SEPTEMBER 2004. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van stagiairs (1) Belgisch Staatsblad 4 oktober 2004 Gewijzigd door : KB van 30/09/05 BS van 13/10/05 KB van 02/06/06 BS van 17/07/06

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN. HOOFDSTUK IV: Maatregelen in verband met ernstige arbeidsongevallen

Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN. HOOFDSTUK IV: Maatregelen in verband met ernstige arbeidsongevallen Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers Wet 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S., 18 september 1996)...................................

Nadere informatie

BESCHERMING OP HET WERK

BESCHERMING OP HET WERK Sociale verkiezingen 2004 PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET COMITE VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Het Hoofdbestuur van de FODWerkgelegenheid,

Nadere informatie

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: Koninklijk besluit van 30 januari 2003 tot vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de nadere regels voor de toekenning van de toelage tot ondersteuning van acties die betrekking hebben op de bevordering

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Thematische uitwerking

Thematische uitwerking IV Thematische uitwerking Inhoud A 10 A 20 A 25 A 30 B 5 B 10 B 20 B 30 B 40 B 50 C 10 D 10 E 10 E 20 E 25 E 30 G 20 I 10 L 10 L 20 L 30 L 40 L 50 L 60 Aangelegenheden onderworpen aan onderhandeling en

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD Hoofdstuk 1 - Oprichting Art.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Interimarbeid - Wettelijk kader betreffende het welzijn van de uitzendkracht

Interimarbeid - Wettelijk kader betreffende het welzijn van de uitzendkracht Interimarbeid - Wettelijk kader betreffende het welzijn van de uitzendkracht Yves De Groeve Arbeidsinspecteur FOD WASO, RD TWW Oost-Vlaanderen yves.degroeve@werk.belgie.be Studienamiddag PCBA O-Vl 21/04/2017

Nadere informatie

Regionaal Landschap Schelde- Durme

Regionaal Landschap Schelde- Durme 1 STATUTEN Projectvereniging Regionaal Landschap Schelde- Durme 1.1 HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, zoals

Nadere informatie

Welkom. Sociale verkiezingen 2012

Welkom. Sociale verkiezingen 2012 Welkom Sociale verkiezingen 2012 1 120 kantoren 750 medewerkers 24 uur per dag 7 dagen op 7 2 Welkom Sociale verkiezingen 2012 Aandachtspunten tijdens het referentiejaar 2011 Isabel Plets Stijn Demeestere

Nadere informatie

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ONTWERP Statuten Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid (Gemeenteraad 6 mei 2019) Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid De doelstelling van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, afgekort

Nadere informatie

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van burgemeester

Nadere informatie

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6

Nadere informatie

1.2 De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgende adres:

1.2 De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgende adres: 1 Huishoudelijk reglement voor de schoolraad 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, zoals

Nadere informatie

Inhoudsopgave TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN. HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers

Inhoudsopgave TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN. HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers WelzijnWerk.book Page i Tuesday, August 12, 2008 4:36 PM TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers Wet 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden Sociale raad

Functie en bevoegdheden Sociale raad Functie en bevoegdheden Sociale raad De statuten van de Sociale Raad van Zaventem worden als volgt vastgesteld : OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Sociale Raad heeft als opdracht : 1. het verstrekken

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor

Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor 1 Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestrijden: voorstelling van de nieuwe juridische instrumenten

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestrijden: voorstelling van de nieuwe juridische instrumenten De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestrijden: voorstelling van de nieuwe juridische instrumenten De rol van de Ondernemingsraad Jordy De Dobbeleer AD Individuele Arbeidsbetrekkingen (FOD WASO) Overzicht

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE DRANKINDUSTRIE mei 2009 B EGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: fonds: bestuur:

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S

Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S. 18.7.2002) Omzetting in Belgisch recht van de kaderrichtlijn 89/391/EEG

Nadere informatie

Inhoudstafel. De Bibliotheek Sociaal Recht Larcier... Voorwoord... Voorafgaandelijk... 1

Inhoudstafel. De Bibliotheek Sociaal Recht Larcier... Voorwoord... Voorafgaandelijk... 1 v De Bibliotheek Sociaal Recht Larcier.................................. Voorwoord...................................................... i iii Voorafgaandelijk..................................................

Nadere informatie

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestrijden: voorstelling van de nieuwe juridische instrumenten

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestrijden: voorstelling van de nieuwe juridische instrumenten De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestrijden: voorstelling van de nieuwe juridische instrumenten De rol van de Ondernemingsraad Jordy De Dobbeleer AD Individuele Arbeidsbetrekkingen (FOD WASO) Overzicht

Nadere informatie

De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80

De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80 De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80 X+7: Tussen 14 februari en 25 februari 2012 Indienen van een klacht Uiterste datum waarop de werknemers van de

Nadere informatie

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK DOEL VAN DE OPRICHTING Artikel 40 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk voorziet in de oprichting van externe diensten voor preventie en

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van het Comité voor het beheer van het merk INCERT

Huishoudelijk Reglement van het Comité voor het beheer van het merk INCERT Comité Electrotechnique Belge a.s.b.l. Belgisch Elektrotechnisch Comité v.z.w. Diamant Building Bd A. Reyerslaan, 80-1030 Bruxelles/Brussel Tel : 02/706 85 70 - Fax : 02/706 85 80 E-mail: paul.romanus@bec-ceb.be

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Schoolraad van De Dageraad Lange Altaarstraat 4-20, 2018 Antwerpen Huishoudelijk Reglement Art. 1. Art. 2. Hoofdstuk 1 Oprichting In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 22 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de opdrachten en

Nadere informatie

Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003)

Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003) Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003) Artikel 1.- Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk 1.- Toepassingsgebied,

Nadere informatie

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld.

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. SPORTRAAD pagina 1/1 STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. WETTELIJK KADER Bij toepassing van het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

BEVOEGDHEDEN VAN HET COMITE PBW OP GROND VAN DIVERSE WETGEVINGEN Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

BEVOEGDHEDEN VAN HET COMITE PBW OP GROND VAN DIVERSE WETGEVINGEN Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid Bijlage 4 BEVOEGDHEDEN VAN HET COMITE PBW OP GROND VAN DIVERSE WETGEVINGEN 1. Leefmilieu wetgeving 1.1. Voorafgaand akkoord 1.1.1. Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Nadere informatie

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (Belgisch Staatsblad, 18 september 1996) Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S. 31.3.1998) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Deel 1 ALGEMENE VERGADERING Samenstelling van de Algemene Vergadering Procedure voor culturele verenigingen, organisaties en instellingen Art. 1 Een culturele organisatie, vereniging

Nadere informatie

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De Mondiale Raad is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidbeleid

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouwinstituut lagere school, Kloosterweg 1, 1640 Sint-Genesius-Rode inst. nr. 4853

Onze-Lieve-Vrouwinstituut lagere school, Kloosterweg 1, 1640 Sint-Genesius-Rode inst. nr. 4853 BASISSCHOOL 5 oktober 2017 BETREFT: Huishoudelijk reglement van de schoolraad 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad,

Nadere informatie

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek XIII

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek XIII WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT Boek XIII Inhoud BOEK XIII. - Overleg... 3 TITEL 1. - De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven Algemene organisatie... 3 TITEL 2. - Bijzondere raadgevende commissies... 4 HOOFDSTUK

Nadere informatie

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen,

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, 12 DECEMBER 2010. - Wet tot vaststelling van de arbeidsduur van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, kandidaat-geneesheren in opleiding, kandidaat-tandartsen in opleiding en studenten-stagiairs

Nadere informatie

Preventie en wetgeving. Focus op de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk

Preventie en wetgeving. Focus op de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Preventie en wetgeving Focus op de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk 2013/3 actualisatie mei 2015 Inhoud 1 Wettelijk kader... 5 1.1 Referentie... 5 1.2 Historiek... 5 1.2.1 ARAB

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/098 BERAADSLAGING NR 11/057 VAN 6 SEPTEMBER 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT

RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT Gelet op het koninklijk besluit van 20 februari 1964 houdende instelling van de Raad voor het Verbruik gewijzigd bij de K.B. van 2 juli 1964, 27 maart 1969,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD SINT-JORISSCHOOL Fabiolalaan 2 Kloosterstraat 15 8930 Menen 8940 Geluwe Tel.: 056 51 36 82 Tel./Fax : 056 51 47 51 Fax : 056 51 99 12 056 53 14 20 www.sint-jorisschool.be HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE

Nadere informatie

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. ALGEMEEN Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement wordt opgesteld door de controlecommissie

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 37 van 12 oktober 2001 met betrekking tot de modellen van jaarverslag van de externe

Nadere informatie

27 MAART KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK

27 MAART KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK 27 MAART 1998. KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen,

Nadere informatie

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd.

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd. EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD VAN DE WERKNEMERS VAN GROEP AUTOGRILL DE OVEREENKOMST Tussen de Hoofddirectie van de Groep Autogrill, overeenkomstig art. 2 van Wetsbesluit 74/2002 vertegenwoordigd door de Chief

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Juli 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen Definities Dit reglement verstaat onder: fonds:

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs

De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be 1 Inhoud 1. Film over

Nadere informatie

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD Hoofdstuk I: Samenstelling van de Onderwijsraad. Art. 1: Dit reglement werd opgesteld in uitvoering van en rekening houdend met de bepalingen

Nadere informatie

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Oprichting In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 6 augustus

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/14/070 BERAADSLAGING NR. 14/031 VAN 6 MEI 2014 INZAKE DE TOEGANG TOT DE GEGEVENSBANK AANWEZIGHEIDSREGISTRATIE

Nadere informatie

Verhouding CPBW EDPB Wettelijk kader Principes Ir. Christl Bolle RD Antwerpen www.werk.belgie.be

Verhouding CPBW EDPB Wettelijk kader Principes Ir. Christl Bolle RD Antwerpen www.werk.belgie.be Verhouding CPBW EDPB Wettelijk kader Principes Ir. Christl Bolle RD Antwerpen www.werk.belgie.be 25 en 26 november 2009 Verhouding CPBW-EDPB 1 Wettelijk Kader WW Wet van 4 augustus 1996 betreffende het

Nadere informatie

BIJZONDERE ONDERHANDELINGSCOMITE EN OVERLEGCOMITE REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE

BIJZONDERE ONDERHANDELINGSCOMITE EN OVERLEGCOMITE REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE BIJZONDERE ONDERHANDELINGSCOMITE EN OVERLEGCOMITE REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE HOOFDSTUK I. - ALGEMEENHEDEN Art. 1. : Het huidige reglement van inwendige orde vult de beschikkingen aan van het K.B. van

Nadere informatie