Naar het buitenland Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar het buitenland Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen"

Transcriptie

1 Naar het buitenland Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Ontdek jezelf. Begin bij de wereld.

2 Mijn Erasmus in Trollhättan, Zweden was een uitstekende compromis tussen studeren en genieten. Je komt in contact met zoveel verschillende nationaliteiten, culturen en gewoontes dat je zowel je sociale als mentale vaardigheden verbeteren. Mijn terugreis was een roadtrip langs alle nieuwe vriend(inn)en die we leren kennen hebben uit Duitsland, Polen, Tsjechië, Slovakije, Italië, Frankrijk, etc. Eén ding staat vast: een avontuur wordt het zeker! Arne Terryn Een studieperiode in het buitenland - ik trok naar China - verrijkt je niet alleen op het gebied van kennis maar ook als mens. Jordy Beyen Geef je opleiding een extra ster door een studieperiode in het buitenland! Ontdek jezelf. Begin bij de wereld. Dat is het motto van KU Leuven en dat mag je best letterlijk nemen. Je grenzen verleggen, daarmee verleng je je studie niet. Het levert je ook geen buitenlands diploma op. Maar het geeft je diploma wel een extra dimensie en bezorgt je een schat aan levenservaring. Je maakt immers kennis met een vreemde taal, een nieuwe cultuur, een ander onderwijs- of bedrijfssysteem. Onmisbare ervaringen voor een ingenieur van de toekomst! Krijg je zin in een buitenlandervaring? De Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen trekt resoluut de internationale kaart! Ontdek de waaier aan mogelijkheden om een deel van je opleiding in het buitenland af te werken, stage te lopen of in te tekenen op een summer school. Dat kan zelfs tot een jaar na je afstuderen! WIST JE DAT? zo n buitenlandse ervaring deel uitmaakt van je studieprogramma en door de faculteit volledig wordt erkend als onderdeel van je opleiding..

3 Wanneer kan je naar het buitenland? Tijdens je bacheloropleiding In de derde bachelorfase kun je een semester les volgen aan een Europese universiteit via het Erasmus+ uitwisselingsprogramma. De faculteit sloot maar liefst 90 overeenkomsten af met Europese partneruniversiteiten. VOORWAARDEN Enkel indien je min. 70 studiepunten hebt behaald én je je bachelorsdiploma kan behalen aan het einde van je buitenlandjaar, kun je je kandidaat stellen. Tijdens je masteropleiding Tijdens je masteropleiding kun je zowel opleidingsonderdelen als je (masterproef)stage afleggen aan een van onze Europese partneruniversiteiten, maar ook aan partners buiten Europa. Voor je stage kun je bogen op een wijd aanbod aan internationale bedrijven. Ook projecten in kader van ontwikkelingssamenwerking komen in aanmerking. VOORWAARDE Tijdens je buitenlandjaar kun je je master diploma behalen. Tijdens of na je studie Niet alleen tijdens je masterjaar, maar ook tijdens de zomervakantie kun je een (vrijwillige) stage opnemen in het buitenland. Dat kan in een internationaal bedrijf, maar regelmatig trekken ook studenten voor mooie projecten naar het Zuiden. Je kan kiezen uit projecten in maar liefst 54 landen. Op zoek naar een kortverblijf? Dan zijn de internationale summer schools een interessante piste. Deze cursussen zijn intensieve pakketten rond innovatieve en hoogtechnologische onderwerpen die aan een internationale groep van studenten wordt aangeboden. De dankbaarheid die we terugkregen, was enorm. Elke middag schotelden de dorpen ons het beste van het beste voor: zoals hier rijst met parelhoen. En op het einde was er een bedankingsceremonie, waar we elk een handgemaakt hemd en een geit kregen. Het hemd hebben we gehouden, de geit gaven we aan onze taxichauffeur. Jasper De Mets legde met enkele studenten een waternetwerk aan in Ghana via

4 Beursmogelijkheden Om je buitenlandse studie te bekostigen, bestaat een brede waaier aan beursmogelijk - heden. Informeer je tijdig want alle beurzen hebben hun eigen toelatingscriteria en aanvraagprocedures! Erasmus+ beurzen voor study of placement De Europese commissie reikt Erasmus-beurzen uit aan studenten van hoger onderwijs - instellingen in de EU om in een ander EU-land een deel van hun studie af te werken. VOORDELEN Je betaalt enkel inschrijvingsgeld aan KU Leuven, niet aan de gastinstelling. De studiepunten die je meebrengt uit het buitenland worden aan KU Leuven erkend via het ECTS-systeem (European Credit Transfer System). Je ontvangt na afloop je KU Leuven-diploma. De verzekering die de KU Leuven voor alle studenten afsluit, blijft gewoon verder lopen in het buitenland. VOORWAARDEN Voor studie Minimumduur: 3 maanden. Je neemt een aantal opleidingsonder delen op aan een andere Europese onderwijs instelling en ontvangt daarvoor een transcript aan het einde van je buitenlandse studieperiode. Voor stage Minimumduur: 2 maanden. Je neemt het opleidingsonderdeel masterthesisonderzoek of stage op aan een bedrijf, onderzoeksinstelling of andere EU instelling en ontvangt daarvoor aan het einde van de buitenlandse stageperiode een transcript. Je kunt tijdens je studie of tot 1 jaar na je afstuderen op Erasmusuitwisseling voor stage. Let op, je moet je wel altijd aanmelden tijdens je studie! Erasmus Belgica-beurzen Erasmus Belgica-beurzen zijn beschikbaar voor wie het dichterbij in Wallonië zoekt. VOORWAARDEN Zie Erasmus+ beurzen Reisbeurzen voor het Zuiden Een zonneboiler installeren in Peru? Watervoorziening in een dorp organiseren in Ghana? Het kan via een stage in het Zuiden. KU Leuven kan een 160-tal beurzen van 1000 euro uit - reiken. Voor de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen zijn er een 10-tal voorbehouden. VOORWAARDEN Minimumduur: minstens 6 weken Je stelt je kandidaat via KU Loket. De ranking bepaalt wie een van de beurzen krijgt.

5 Beurzen uit andere programma s Beurzen uit andere programma s zoals Generieke Vlaamse beurzen buiten Europa, Transition of ASEM-DUO bieden ondersteuning aan voor uitwisselingen van een semester buiten Europa en zijn in beperkte aantallen jaarlijks aan te vragen door studenten met zeer goede academische resultaten. Meer info over beurzen en aanvraagprocedures vind je op ECOLOGISCH BAKKEN IN ETHIOPIË Injera is de dagelijkse kost in Ethiopië. Het zijn gegiste en gebakken pannenkoeken gemaakt van gierst, water en zuurdesem. De Ethiopiërs eten er stoofschotels en salades mee, waardoor ze fungeren als bestek, bord en voedsel tegelijk. De bereiding en het bakken van injera s is erg omslachtig en energieverslindend. Daarom zetten KU Leuven-onderzoekers en van Dire Dawa University een pilootproject op. Leuvense en Ethiopische studenten krijgen de opdracht om samen een automatische, energiezuinige bakoven te ontwerpen. Het ontwikkelen van het concept gebeurde van op afstand. Het bouwen zelf was een gezamenlijke onderneming ter plaatse. Het was voor iedereen een ongeëvenaarde leerbelevenis. Onze studenten leerden de handen uit de mouwen steken in een ontwikkelingsland, hun collega s van Dire Dawa maakten zich de kneepjes eigen van projectmanagement en een woord leren. INGENIEURSSTUDENTEN VINDEN ELKAAR IN PROJECTEN IN OEGANDA Twee ingenieursstudenten uit Keerbergen en Tremelo willen met een Gentse collegastudent industrieel ingenieur een windmolen gaan bouwen in Oeganda. Die moet er water oppompen voor een plaatselijk ziekenhuis. Het is de organisatie Humasol die hen heeft samengebracht. Humasol speelt in op lokale noden naar energie en probeert die op een goedkope en duurzame manier in te vullen. Naast een puur technologisch aspect komen er bij het project ook andere disciplines kijken. We wegen af of we sommige componenten zelf ontwerpen, hier aankopen of op de lokale markt aanschaffen. Maar evengoed prospecteren we de markt en kijken we of onderdelen passen binnen de processen van industriële spelers als compressoren - gigant Atlas Copco, zegt Lukas Kesteloot, student aan Technologiecampus Gent. En dat alles moet passen binnen het toegewezen budget. Als alles naar wens verloopt, wordt de windmolen in de zomer in Mulanda in de provincie Tororo gebouwd.

6 Ontdek onze partners! De Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen heeft een netwerk van meer dan 90 Europese partneruniversiteiten, en daarnaast zijn er heel wat docenten en onderzoekers met intensieve contacten buiten de EU. Je hebt dus de keuze uit heel wat bestemmingen voor een internationale uitwisseling! Ontdek alle partners van onze faculteit op wereldkaart.int.kuleuven.be Meer info over de mogelijkheden bij elke partner kun je verkrijgen via de internationale coördinator op de campus of via orm, -ervaring is en ige De Erasmus ht ac pr en en iend n vele nieuwe vr ijn leven zulle m el he e di n us m as herinneringe Er rnaast opent n, bijblijven. Daa en en gewoonte ur lt cu we eu r ie an m je ogen in ni e eer op de zelfd je zal nooit m. en de wereld zi mpere re trok naar Ta Jorn Goemae in Finland De buitenlandse rei s was echt een topervaring! Grote bedrijven, cultuur en nieuwe technolog ieën: wat wil een ingenieur in opleidin g nog meer? Rob Heirmans trok naar Bremen.

7 Hoe ga je aan de slag? Informeer jezelf! Via de website van de faculteit, Toledo of de internationale coördinator van je campus kan je heel wat informatie inwinnen over de mogelijkheden voor een buitenlandse studie of stage. Tijdens de International Week van de Groep Wetenschap & Technologie KU Leuven kun je tal van infosessies volgen. Daarna start een inforonde langs elke KU Leuvencampus (in november en december). Hou de kalender in de gaten voor de infosessie op jouw campus! Registreren in KU Loket 1. Ga naar je KU Loket en registreer voor 1 maart. 2. Een facultaire selectiecommissie zal alle aanvragen beoordelen. 3. Bij goedkeuring kun je een beursaanvraag voor één van de verschillende beursmogelijk heden opstarten. WIST JE DAT? je alle buitenlandse uitwisselingen (met of zonder beurs, binnen of buiten Europa) moet registreren in je KU Loket bij aanvraag studieperiode buitenland? Een goede voorbereiding is het halve werk! Een uitwisseling voor je studie is geen last minute trip! Start tijdig met de praktische voorbereiding zodat je tijdig je opleidingsonderdelen kan kiezen, je stage kan invullen etc. Ook je interculturele competenties kun je best al wat bijschaven. Enkele tips: Een goede taalvoorbereiding is essentieel. Besteed ook voldoende aandacht aan je huisvesting in het buiten land en zorg dat je afdoende verzekerd bent, check tijdig je paspoort- of visumvoorwaarden. Trek je op stage naar het Zuiden of neem je deel aan een uitwisseling buiten Europa, dan ben je wellicht verplicht een voorbereidingstraject af te leggen zowel rond veiligheid, gezondheid en interculturele competenties. Ook de academische aspecten van je uitwisseling zoals je studieprogramma in het buitenland, bespreek je best tijdig met de internationale coördinator van jouw campus. De KU Leuven garandeert de erkenning van de resultaten van je buitenlandse uitwisseling via het ECTS-systeem. Meer informatie:

8 KU LEUVEN FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN W. De Croylaan 56 gebouw E bus LEUVEN, België Meer info INTERESSANTE LINKS Als student industrieel ingenieur naar het buitenland KU Leuven internationaal Vlaams Erasmus+ agentschap Europese jongerensite Alle buitenlandplannen Vlaanderen Internationaal De paperassengids voor al je buitenlandplannen NOG VRAGEN? Campus Groep T Leuven zhibin.sun@kuleuven.be Technologiecampus Oostende / Campus Brugge hilde.bonte@kuleuven.be Technologiecampus Gent ilse.roelandt@kuleuven.be Technologiecampus De Nayer peter.arras@kuleuven.be Technologiecampus Geel peter.karsmakers@kuleuven.be Technologiecampus Diepenbeek greet.raymaekers@kuleuven.be Facultaire stafmedewerker internationalisering hilde.lauwereys@kuleuven.be v.u.: Prof. Bert Lauwers, W. de Croylaan 56 gebouw E bus 2203, 3001 Leuven

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland Studeren in het buitenland Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Ontdek jezelf. Begin bij de wereld. Geef je diploma een extra ster door een studieperiode in het buitenland! Ontdek jezelf. Begin

Nadere informatie

Your Future Awaits You

Your Future Awaits You Your Future Awaits You Going Abroad for Study 26 oktober 2017, Leuven Wie is wie aan de Faculteit Geneeskunde Prof. dr. Paul Herijgers Decaan Prof. dr. Chris Verslype Vicedecaan Internationalisering Prof.

Nadere informatie

Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen. International Days 2015

Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen. International Days 2015 Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen International Days 2015 Op Erasmus gaan: wereldwijde mogelijkheden Binnen Europa: 32 landen: 28 EU landen, Turkije, IJsland, Noorwegen, FYROM

Nadere informatie

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1 Erasmus + 2015 2016 Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden 10-12-2014 pag. 1 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO administratie door SAC 10-12-2014 pag. 2 Erasmus

Nadere informatie

20. 30 : Vlir-UOS reisbeurzen (grote aula MTC2.00.0010) Vanaf 20.00 : Receptie en infomarkt in de Hallen

20. 30 : Vlir-UOS reisbeurzen (grote aula MTC2.00.0010) Vanaf 20.00 : Receptie en infomarkt in de Hallen 18.30 : algemene infosessie Verwelkoming Studentengetuigenis over Göteborg: Leonie Verberckmoes voorstelling verschillende mogelijkheden voor een buitenlandse ervaring studentengetuigenis: buitenlandse

Nadere informatie

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate, design & create Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Je maakt op een unieke manier kennis met de industrie door middel

Nadere informatie

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange?

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange? Erasmus + 2015 2016 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden administratie door SAC 13-10-2014 pag. 1 13-10-2014 pag. 2 Waarom

Nadere informatie

Naar het buitenland. Faculteit Ingenieurswetenschappen 15 november 2018

Naar het buitenland. Faculteit Ingenieurswetenschappen 15 november 2018 Naar het buitenland 15 november 2018 Infosessies per opleiding 19:00 Bouwkunde in MTC1 00.16 Chemische Ingenieurstechnieken in MTC1 00.07 Energie in MTC1 00.08 Nanowetenschappen, Nanotechnologie en Nano-engineering

Nadere informatie

INNOVEREND ONDERNEMEN

INNOVEREND ONDERNEMEN ACADEMISCH PROGRAMMA INTERUNIVERSITAIR POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design Geef de wereld van morgen mee vorm Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Nadere informatie

Stages in Europa. Erasmus+

Stages in Europa. Erasmus+ Stages in Europa Erasmus+ Inhoud presentatie Waarom? Financiering? Erasmus+ programma Stageplatform voor Vlaanderen: Reconfirm Hoe vind je een buitenlandse stage? Tips voor een succesvolle stage Sociaal

Nadere informatie

ONTDEK DE WERELD BEGIN BIJ JEZELF 2013-2014. Internationale studentenuitwisselingen

ONTDEK DE WERELD BEGIN BIJ JEZELF 2013-2014. Internationale studentenuitwisselingen ONTDEK DE WERELD BEGIN BIJ JEZELF 2013-2014 Internationale studentenuitwisselingen INHOUD 1. WAAROM NAAR HET BUITENLAND? 2. MOGELIJKHEDEN 3. VOORWAARDEN 4. HOE AANMELDEN 5. PRAKTISCHE ASPECTEN 6. VERZEKERINGEN

Nadere informatie

POSTGRADUAAT OPLEIDING INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS

POSTGRADUAAT OPLEIDING INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS POSTGRADUAAT OPLEIDING INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS WWW.INNOVERENDONDERNEMEN.BE INNOVEER CREËER ONTWIKKEL POSTGRADUAAT OPLEIDING INNOVEREND ONDERNEMEN Werkervaring, ondernemende en professionele

Nadere informatie

UITWISSELING IN EUROPA

UITWISSELING IN EUROPA UITWISSELING IN EUROPA ERASMUS Algemene introductie tot Erasmus Hoe moet je je voorbereiden wat kun je verwachten van deze sessie? Geen individuele bespreking van alle mogelijke bestemmingen in alle faculteiten

Nadere informatie

BEURZENGIDS VOOR MOBILITEIT BACHELOR- EN MASTERSTUDENTEN 2015-2016

BEURZENGIDS VOOR MOBILITEIT BACHELOR- EN MASTERSTUDENTEN 2015-2016 BEURZENGIDS VOOR MOBILITEIT BACHELOR- EN MASTERSTUDENTEN 2015-2016 Samengesteld door de Dienst Internationalisering Internationale Studenten- en Stafmobiliteit Faculteiten voegen naar wens info toe. WAT

Nadere informatie

Dienst Studieadvies. PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies

Dienst Studieadvies. PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies Dienst Studieadvies PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober 2016 Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies Inhoud van deze sessie De troeven van een buitenlandse studie De uitdagingen van een buitenlandse

Nadere informatie

Stages in Europa. Erasmus+ Traineeship voor afgestudeerden

Stages in Europa. Erasmus+ Traineeship voor afgestudeerden Stages in Europa Erasmus+ Traineeship voor afgestudeerden Inhoud presentatie Waarom op internationale stage gaan? Beurzen? Stageplatform voor Vlaanderen: Reconfirm Erasmus+ programma - Doelgroep / voorwaarden

Nadere informatie

Naar het buitenland. Ontdek jezelf, begin bij de wereld Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Naar het buitenland. Ontdek jezelf, begin bij de wereld Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Naar het buitenland Ontdek jezelf, begin bij de wereld Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Ik heb enorm interessante en innovatieve ecotechnieken bijgeleerd. Ook ging er een nieuwe wereld voor mij open

Nadere informatie

Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Infodag: zaterdag 6 mei 2017 TECHNOLOGIECAMPUS GEEL Informatie voor alle opleidingen Bachelor in de biowetenschappen (industrieel ingenieur) Bachelor in de

Nadere informatie

Algemene informatie 2014/2015

Algemene informatie 2014/2015 1 Algemene informatie 2014/2015 1. Waarom? 2. Wat? 3. Wanneer? 4. Waarheen? 5. Hoe? 2 Uitgangspunten Studie aan partneruniversiteit onderdeel studie UU Vermelding behaalde vakken op diplomasupplement Géén

Nadere informatie

STAGES IN EUROPA ERASMUS+

STAGES IN EUROPA ERASMUS+ DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING INTERNATIONALISERING STAGES IN EUROPA ERASMUS+ Patricia Burssens 25/10/2016 INHOUD PRESENTATIE Inleiding Erasmus+ programma Stageplatform voor Vlaanderen: Reconfirm

Nadere informatie

Infosessie LOBW 25/11/2014. Programma infosessie: Erasmus + Waarom exchange?

Infosessie LOBW 25/11/2014. Programma infosessie: Erasmus + Waarom exchange? Erasmus + 2015 2016 Erasmus+ 2015-2016 Infosessie LOBW dinsdag 25 november 2014, 16u Exchange coordinator LOBW: Prof. De Martelaer Sinds 1 september: Internationalisation coordinator faculteit LK Katrijn

Nadere informatie

STUDEREN IN HET BUITENLAND

STUDEREN IN HET BUITENLAND STUDEREN IN HET BUITENLAND Waarom studeren in het buitenland? Leuke en leerzame ervaring (van aanmelding tot terugkomst) Je leert je staande houden in een vreemde omgeving Je leert met een ander onderwijssysteem

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 03 206 04 91 fax 03 206 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat

Nadere informatie

Facultaire Infosessie Erasmus 29/11/2016 voor mobiliteit in

Facultaire Infosessie Erasmus 29/11/2016 voor mobiliteit in Facultaire Infosessie Erasmus 29/11/2016 voor mobiliteit in 2017-2018 1. Wanneer mag je op Erasmus? a. Pedagogische Wetenschappen: vanaf de 3 de bachelor voor alle afstudeerrichtingen b. Master Sociaal

Nadere informatie

Studie / onderzoek in het buitenland. Selma Kujundzic Contactpersoon internationalisering FNWI

Studie / onderzoek in het buitenland. Selma Kujundzic Contactpersoon internationalisering FNWI Studie / onderzoek in het buitenland Selma Kujundzic Contactpersoon internationalisering FNWI Studeren in het buitenland Mogelijkheden bij de UvA/FNWI Wanneer en hoe beginnen? Keuzes maken Praktische zaken

Nadere informatie

INNOVATIESTAGES VOOR INGENIEURS

INNOVATIESTAGES VOOR INGENIEURS INNOVATIESTAGES VOOR INGENIEURS EEN INTERUNIVERSITAIR INITIATIEF WWW.INNOVATIESTAGES.BE INNOVEER CREËER ONTWIKKEL INNOVATIESTAGES VOOR INGENIEURS Bruist uw onderneming van innovatieve ideeën, maar ontbreekt

Nadere informatie

IV. AANVRAAG STAGE OF STUDEREN IN HET BUITENLAND

IV. AANVRAAG STAGE OF STUDEREN IN HET BUITENLAND 20 IV. AANVRAAG STAGE OF STUDEREN IN HET BUITENLAND Vóór je op internationale stage of studie mag gaan moet je een aanvraagprocedure doorlopen. De opleiding moet immers je stage of studieprogramma goedkeuren.

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2016-2017

Nadere informatie

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Tech market driven in an entrepreneurial context Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Bedrijven

Nadere informatie

RICHTLIJNEN UITGAANDE ERASMUSSTUDENTEN - STUDIEVERBLIJVEN

RICHTLIJNEN UITGAANDE ERASMUSSTUDENTEN - STUDIEVERBLIJVEN RICHTLIJNEN UITGAANDE ERASMUSSTUDENTEN - STUDIEVERBLIJVEN 1. De uitwisseling wordt ingericht voor volgende studenten: a. BA3 studenten Communicatiewetenschappen b. Master studenten Communicatiewetenschappen

Nadere informatie

Studeren in het buitenland! Maandag 29 oktober 2018

Studeren in het buitenland! Maandag 29 oktober 2018 Coördinatiepunt Internationalisering Geke Meessen - Pedagogische en Onderwijswetenschappen Studeren in het buitenland! Maandag 29 oktober 2018 Programma Waarom naar het buitenland? Studiefases Op uitwisseling

Nadere informatie

Master in de ingenieursweten schappen: energie

Master in de ingenieursweten schappen: energie LEUVEN t Master in de ingenieursweten schappen: energie Opties: elektrische energie thermomechanische energie algemene techno-economische energiekennis Faculteit Ingenieurswetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER Erasmusprogramma Evaluatie Het Erasmusprogramma

Nadere informatie

NAAR HET BUITENLAND TIJDENS JE MASTEROPLEIDING

NAAR HET BUITENLAND TIJDENS JE MASTEROPLEIDING FACULTEIT BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN KU LEUVEN NAAR HET BUITENLAND TIJDENS JE MASTEROPLEIDING UITWISSELING ERASMUS+ VOOR ZIJ-INSTROMERS UITWISSELING OP EIGEN INITIATIEF ACADEMIEJAAR 2017-2018 www.biw.kuleuven.be/internationalisering/

Nadere informatie

Uitwisselingsprogramma s KU Leuven, campus Brussel 2016-2017. Milieu en Preventie Management

Uitwisselingsprogramma s KU Leuven, campus Brussel 2016-2017. Milieu en Preventie Management Uitwisselingsprogramma s KU Leuven, campus Brussel 2016-2017 Milieu en Preventie Management Waarom naar het buitenland? Taal Cultuur Werkgelegenheid Academische vaardigheden Zelfvertrouwen Vriendenkring

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Student Exchange Faculteit WE Praktische Gids

Student Exchange Faculteit WE Praktische Gids Student Exchange Faculteit WE Praktische Gids 1. Hoe informeer ik me over student exchange? De faculteit organiseert elk jaar een facultaire infosessie rond exchange. Tijdens deze infosessie gaan we in

Nadere informatie

burgerlijk ingenieur burgerlijk ingenieur-architect ENG enius-fund voor internationale uitwisselingen

burgerlijk ingenieur burgerlijk ingenieur-architect ENG enius-fund voor internationale uitwisselingen burgerlijk ingenieur burgerlijk ingenieur-architect ENG enius-fund voor internationale uitwisselingen FirW IN CIJFERS 4.377 studenten (2012-2013) 2 bachelorprogramma s 26 initiële masterprogramma s waarvan

Nadere informatie

Innovate INNOVATIESTAGES VOOR INGENIEURS. Een interuniversitair initiatief

Innovate INNOVATIESTAGES VOOR INGENIEURS. Een interuniversitair initiatief Innovate Create Design INNOVATIESTAGES VOOR INGENIEURS Een interuniversitair initiatief Innovatiestages voor ingenieurs Bent u bezig met innovatie of wilt uw bedrijf graag meer tijd aan innovatie besteden?

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2018-2019

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen LEUVEN t Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een

Nadere informatie

Stage/studie buitenland. Verleg je grenzen, ga naar het buitenland!

Stage/studie buitenland. Verleg je grenzen, ga naar het buitenland! Stage/studie buitenland Verleg je grenzen, ga naar het buitenland! Inhoudsopgave 1. Waarom naar het buitenland? 3 2. Wat zijn de mogelijkheden in het buitenland? 5 3. Hoe krijg je toestemming om te gaan?

Nadere informatie

Uitwisselingsstudenten

Uitwisselingsstudenten Uitwisselingsstudenten Typisch voor uitwisselingsstudenten is dat ze in het buitenland studeren in het kader van een akkoord dat Leuven met de buitenlandse partner heeft afgesloten; dat ze daarvoor geen

Nadere informatie

READY FOR TAKE OFF BUITENLANDSE STAGE EN STUDIE 2015-2016

READY FOR TAKE OFF BUITENLANDSE STAGE EN STUDIE 2015-2016 READY FOR TAKE OFF BUITENLANDSE STAGE EN STUDIE 2015-2016 I. VOOR VERTREK 1. AANVRAAGDOSSIER Check of je aanvraagdossier volledig in orde is. 2. INSCHRIJVING PXL Vergeet je niet in te schrijven aan PXL!

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen LEUVEN t Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Infosessie 8 mei 2017 Erasmus: verder verloop

Infosessie 8 mei 2017 Erasmus: verder verloop Infosessie 8 mei 2017 Erasmus: verder verloop 1. Learning agreement a. Basisprincipes voor het kiezen van vakken b. Hoe vakken kiezen? c. Voor hoeveel studiepunten d. Hoe geef je het programma door aan

Nadere informatie

Uitwisselingsprogramma s Politieke Wetenschappen

Uitwisselingsprogramma s Politieke Wetenschappen Uitwisselingsprogramma s Politieke Wetenschappen Uitwisseling in academiejaar 2019-2020 28-2-2019 pag. 1 Uitwisselingsprogramma s 1. Waarom een uitwisseling? 2. Voorwaarden voor een uitwisseling 3. Erasmus

Nadere informatie

4. Persoonlijke getuigenis Zonder twijfel een enorme meerwaarde, zowel persoonlijk als voor de studies!

4. Persoonlijke getuigenis Zonder twijfel een enorme meerwaarde, zowel persoonlijk als voor de studies! 1. Algemeen Opleiding: Master Fysica en Sterrenkunde Gastinstelling: Universiteit Utrecht Land: Nederland Periode: 2 de semester 2011-2012 2. Wat te doen voor vertrek 2.1 Administratieve verplichtingen

Nadere informatie

Internationalisering Opleiding Elektronica-ICT

Internationalisering Opleiding Elektronica-ICT Internationalisering Opleiding Elektronica-ICT Waarom? Waarom: M e e r w a a r d e v o o r j e ze l f. Ke n n i s v a n v r e e m d e t a l e n. A n d e r e c u l t u u r l e r e n ke n n e n. S o c i

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Vanaf academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht (UU) je de gelegenheid om in een internationale

Nadere informatie

Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen (FBD) Stappenplan en voorwaarden studieverblijf in het buitenland

Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen (FBD) Stappenplan en voorwaarden studieverblijf in het buitenland Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen (FBD) Stappenplan en voorwaarden studieverblijf in het buitenland Na overleg Facultaire Commissie Internationalisering 15/11/2011

Nadere informatie

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen Infosessie stage communicatiewetenschappen Stagecoördinator Eva Koppen stagescomwet@soc.kuleuven.be eva.koppen@soc.kuleuven.be Stagecoördinator? Voor alle vragen of opmerkingen in verband met de stage

Nadere informatie

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende Inhoud Wat is EVK? Wat is EVC? Kom je in aanmerking voor een vrijstelling op basis van een EVK? Hoe kun je vrijstellingen verkrijgen? Kom

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

Tijdens de studie naar het buitenland?

Tijdens de studie naar het buitenland? 28-5-2016 Tijdens de studie naar het buitenland? Faculteit der Letteren, Mobility Office Joyce Snijder-Gelling Janet Caspers Sigrid Hasper Uitwisselingscoördinatoren Laura Dekker Uitwisselingsstudent exchange.out.arts@rug.nl

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

Informatie, FAQ s & tips Study Abroad

Informatie, FAQ s & tips Study Abroad Informatie, FAQ s & tips Study Abroad Algemeen: Logistieke en organisatorische zaken/vragen: neem contact op het met International Office (exchange@hu.nl). Het International Office is te vinden op Padualaan

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster voor studenten van campus Brussel en campus Parnas Academiejaar 2014-2015 1. Waar vind ik de inhoud van mijn vakken? Kies in de programmagids

Nadere informatie

TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen

TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen in samenwerking met Ben je van plan om in het buitenland te studeren of stage te lopen maar aarzel je nog omwille van je beperkte talenkennis?

Nadere informatie

Waarom: M e e r wa a r d e v o o r j e z e l f. K e n n i s v a n v r e e m d e t a l e n. A n d e r e c u l t u u r l e r e n k e n n e n.

Waarom: M e e r wa a r d e v o o r j e z e l f. K e n n i s v a n v r e e m d e t a l e n. A n d e r e c u l t u u r l e r e n k e n n e n. 1 Waarom? 2 Waarom: M e e r wa a r d e v o o r j e z e l f. K e n n i s v a n v r e e m d e t a l e n. A n d e r e c u l t u u r l e r e n k e n n e n. S o c i a l e v a a r d i g h e d e n v e r b e t

Nadere informatie

Going abroad: Internationale studentenmobiliteit BLT

Going abroad: Internationale studentenmobiliteit BLT Going abroad: Internationale studentenmobiliteit BLT 2016-2017 Internationale studentenmobiliteit Aanvraag voor Studie/Stageperiode in het buitenland Beurzen Verzekeringen Internationale studentenmobiliteit

Nadere informatie

Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar Informatie voor studenten van Universiteit Gent

Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar Informatie voor studenten van Universiteit Gent Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar 2016-2017 Informatie voor studenten van Universiteit Gent Inleiding In deze toelichting vind je specifieke informatie voor UGent studenten over het Generieke

Nadere informatie

Vanaf 20.00 : Receptie en infomarkt in de inkomhal van Groep T. Vanaf 22.00 : Jetlag TD in Musicafé (gratis inkom voor aanwezigen vóór middernacht)

Vanaf 20.00 : Receptie en infomarkt in de inkomhal van Groep T. Vanaf 22.00 : Jetlag TD in Musicafé (gratis inkom voor aanwezigen vóór middernacht) 18.30 : algemene infosessie Welkom Studentengetuigenis over Göteborg: Jonas Helsen voorstelling verschillende mogelijkheden voor een buitenlandse ervaring studentengetuigenis: buitenlandse delegaties Info

Nadere informatie

Studeren in het buitenland. 19 april 2018 Rinske de Graaff Stoffers International Office FTR

Studeren in het buitenland. 19 april 2018 Rinske de Graaff Stoffers International Office FTR Studeren in het buitenland 19 april 2018 Rinske de Graaff Stoffers International Office FTR Even voorstellen Vanuit het International Office FTR Rinske de Graaff Stoffers: aanspreekpunt voor uitgaande

Nadere informatie

Faculteit Letteren. Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid

Faculteit Letteren. Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid Faculteit Letteren Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN Programma infodag Bereikbaarheid 1 Programma infodag 6 september 2017 INFOMARKT 14-17 u. doorlopend Bachelor in de toegepaste

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken Faculteit Ingenieurswetenschappen De steeds toenemende computercapaciteit voor de verwerking van metingen, de opslag van

Nadere informatie

Going on exchange! Juliëtte Schouten (BMW) en Nadine Nonnekes (IO) Tweede voorlichtingsbijeenkomst 23 oktober 2018

Going on exchange! Juliëtte Schouten (BMW) en Nadine Nonnekes (IO) Tweede voorlichtingsbijeenkomst 23 oktober 2018 Going on exchange! 2019-2020 Juliëtte Schouten (BMW) en Nadine Nonnekes (IO) Tweede voorlichtingsbijeenkomst 23 oktober 2018 Voordat je weggaat juni 2018 oktober 2018 1 december 2018 februari 2019 1 maart

Nadere informatie

Informatie voor docenten

Informatie voor docenten Informatie voor docenten Overzicht stagemogelijkheden FEB-studenten die een stage willen verrichten, hebben volgende mogelijkheden. 1. Stageproject (Internship project) als studenten stage lopen in een

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement (OER)

Onderwijs- en Examenreglement (OER) Onderwijs- en Examenreglement (OER) 2014-2015 Waar vind je het terug? http://www.kuleuven.be/onderwijs/oer Kies dan Facultaire onderwijs-en examenreglementen En selecteer Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

INTERNATIONALISERING. School voor Journalistiek, Utrecht 13 november 2018

INTERNATIONALISERING. School voor Journalistiek, Utrecht 13 november 2018 INTERNATIONALISERING School voor Journalistiek, Utrecht 13 november 2018 GLOBAL PROFESSIONALISM Internationalisering @home Study abroad (minor) Honours programma s School of Journalism - International

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Going abroad: Info session for BLT students 2014-2015

Going abroad: Info session for BLT students 2014-2015 Going abroad: Info session for BLT students 2014-2015 International Week March 9-13 Info about Mobility Study Training Projects Student Conferences kood International Activity 2 Buitenlandse mobiliteit

Nadere informatie

STAGE ALS KEUZEVAK. Infosessie april 2017

STAGE ALS KEUZEVAK. Infosessie april 2017 STAGE ALS KEUZEVAK Infosessie april 2017 INHOUD 1. Intro 2. Stage in het curriculum 3. Praktisch 4. Meer info 3 INTRO 4 WAAROM STAGE LOPEN? Kans om kennis te maken met het werkveld Werkervaring opdoen

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR)

SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR) SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR) 1) STUDIE ORGANISATIE STUDIEVERBLIJVEN IN HET BUITENLAND BINNEN ARCHITECTUUR EN INTERIEURARCHITECTUUR Studenten AR en IAR kunnen op

Nadere informatie

Faculteit Letteren. Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid

Faculteit Letteren. Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid Faculteit Letteren Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN Programma infodag Bereikbaarheid 1 Programma infodag 11 maart 2017 Bachelor in de toegepaste taalkunde bibliotheek Master

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR)

SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR) SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR) 1) STUDIE ORGANISATIE STUDIEVERBLIJVEN IN HET BUITENLAND BINNEN ARCHITECTUUR EN INTERIEURARCHITECTUUR Studenten AR en IAR kunnen op

Nadere informatie

Studeren in het Buitenland. Psychologie Universiteit Leiden Oktober 2012

Studeren in het Buitenland. Psychologie Universiteit Leiden Oktober 2012 Studeren in het Buitenland Psychologie Universiteit Leiden Oktober 2012 Dieuwerke de Groot Buitenlandcoördinator Psychologie Kamer 2A55 dgroot@fsw.leidenuniv.nl Programma Waarheen? Selectie en Aanmelding

Nadere informatie

INFODAG: ZATERDAG 21 APRIL 2018 CAMPUS DE NAYER

INFODAG: ZATERDAG 21 APRIL 2018 CAMPUS DE NAYER INFODAG: ZATERDAG 21 APRIL 2018 CAMPUS DE NAYER FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN INFORMATIE VOOR ALLE OPLEIDINGEN BACHELOR IN DE INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN (INDUSTRIEEL INGENIEUR) SCHAKELEN

Nadere informatie

Informatie van: international office Social Sciences (plaatsvervangend) studieadviseur Sociologie

Informatie van: international office Social Sciences (plaatsvervangend) studieadviseur Sociologie Op naar het buitenland! Informatie van: Patrick Beckers Coco de Jongh Ellen Verbakel international office Social Sciences (plaatsvervangend) studieadviseur Sociologie coördinator internationalisering Sociologie

Nadere informatie

Bestuurskunde Public Administration

Bestuurskunde Public Administration Bestuurskunde Public Administration Jolanda den Heijer 13/10/2017 Bij ons leer je de wereld kennen 1 Who s who? Intro Who am I Who are you? Ba / Ma Dutch / English? 2 Today Exchange Europa Bachelor -Requirements,

Nadere informatie

Algemene informatie 2012/2013

Algemene informatie 2012/2013 1 Algemene informatie 2012/2013 1. Wat zou je willen doen in het buitenland? 2. Wanneer zou je naar het buitenland willen? 3. Waar zou je naar toe willen? 2 Bilateraal programma Tweezijdige uitwisseling

Nadere informatie

Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019

Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019 Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september 2019 Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019 Inhoud 1. Waarom educatieve master? 2. Studieprogramma Integrale

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR)

SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR) SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR) 1) STUDIE ORGANISATIE STUDIEVERBLIJVEN IN HET BUITENLAND BINNEN ARCHITECTUUR EN INTERIEURARCHITECTUUR Studenten AR en IAR kunnen op

Nadere informatie

beginnen de lessen van het tweede semester al. 300 Goedkoop voor de streek Dicht bij de stad en dicht bij de campus

beginnen de lessen van het tweede semester al. 300 Goedkoop voor de streek Dicht bij de stad en dicht bij de campus id 63 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor tweede studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Psychologie optie: Land (bestemming) Frankrijk Universiteit Université de Provence (Aix-Marseille

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen.

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen. ID 33 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Land (bestemming) Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

van professionele bachelor naar industrieel ingenieur

van professionele bachelor naar industrieel ingenieur van professionele bachelor naar industrieel ingenieur Greet Langie, Verderstudeerbeurs 24 februari 2017 2 Ervaringen van (ex) schakelstudenten Film: interviews met schakelstudenten 3 Wat wil je te weten

Nadere informatie

Algemene informatie. Klinische- en Gezondheidspsychologie. Aan welke universiteit/onderwijsinstelling heb je gestudeerd-

Algemene informatie. Klinische- en Gezondheidspsychologie. Aan welke universiteit/onderwijsinstelling heb je gestudeerd- Algemene informatie id 52 Leeftijd (op het moment dat je op Erasmus vertrok): 20 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Bachelor derde studiefase

Nadere informatie

S T U D E N T E N O V E R E E N K O M S T S T U D I E ( S M S )

S T U D E N T E N O V E R E E N K O M S T S T U D I E ( S M S ) ERASMUS 2012-2013 S T U D E N T E N O V E R E E N K O M S T S T U D I E ( S M S ) Tussen: Gegevens thuisinstelling Naam thuisinstelling: Katholieke hogeschool Limburg EUC nummer thuisinstelling: 28081-IC-1-2007-1-BE-ERASMUS-EUCX-1

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Binnen de schakel- en voorbereidingsprogramma s is het niet mogelijk een uitwisseling te doen.

Binnen de schakel- en voorbereidingsprogramma s is het niet mogelijk een uitwisseling te doen. 1. Facultair reglement Opleiding, studiejaar en periode van uitwisseling In de (bachelor) opleidingen sociologie en politieke wetenschappen is mobiliteit voor studenten mogelijk in het derde jaar van de

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online Erasmus Study-Erasmus Belgica Study-Non Erasmus Study

Handleiding Mobility Online Erasmus Study-Erasmus Belgica Study-Non Erasmus Study Handleiding Mobility Online Erasmus Study-Erasmus Belgica Study-Non Erasmus Study Deadlines Meer info over de procedures en deadlines vind je in de informatiebrochure over internationale studie of stage,

Nadere informatie

College of Child Development & Education Studeren in het buitenland: Pedagogische Wetenschappen, Onderwijskunde, Lerarenopleiding

College of Child Development & Education Studeren in het buitenland: Pedagogische Wetenschappen, Onderwijskunde, Lerarenopleiding College of Child Development & Education Studeren in het buitenland: Pedagogische Wetenschappen, Onderwijskunde, Lerarenopleiding 14 november 2014 Programma Jelka Driehuis, coördinator Internationalisering

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA?

BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA? BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA? Ontdek jezelf. Begin bij de wereld. Behaalde je je diploma secundair onderwijs in Frans- of Duitstalig België of aan een International School en ben je geïnteresseerd in

Nadere informatie

Studeren in het buitenland op uitwisseling in 2019/2020

Studeren in het buitenland op uitwisseling in 2019/2020 Studeren in het buitenland op uitwisseling in 2019/2020 Gerdien Ramaker Exchange Coordinator - International Office Faculteit Geesteswetenschappen 16 oktober 2018 International Office - Geesteswetenschappen

Nadere informatie

Stages in de watersector

Stages in de watersector Infobrochure Stages in de watersector Overzicht van stagemogelijkheden binnen de opleidingen aangeboden door de buitengewone leden van TNAV: a) HOGENT (professionele bachelor Chemie) b) Karel de Grote

Nadere informatie