Informatiefolder Omgeving van patiënten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiefolder Omgeving van patiënten"

Transcriptie

1 Informatiefolder Omgeving van patiënten

2

3 Inleiding Een naaste uit uw omgeving is aangemeld voor het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent. FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch psychiatrisch centrum voor patiënten met een interneringsmaatregel. In deze informatiefolder proberen wij u zoveel mogelijk informatie te geven over FPC Gent, de behandeling en onze huisregels voor bezoekers. Gezien het feit dat FPC Gent in de opstartfase zit, kan deze informatiefolder de komende periode aangevuld en/of gewijzigd worden. Daarnaast zullen nog niet alle beoogde voorzieningen operationeel zijn in het begin van de opstartfase. Over FPC Gent FPC Gent is een zorginstelling en levert zorg op maat aan patiënten met een interneringsmaatregel. Deze zorg wordt geboden in een klinische behandelcontext. Behandelen en beveiligen gaan daarbij hand in hand. Omdat er sprake is van behandeling in een zorginstelling, wordt er gesproken over patiënten. In het centrum is ruimte voor 264 patiënten. Binnen de opstartfase van één jaar wordt de volledige bezetting gerealiseerd. Als FPC Gent volzet is, zal er met een wachtlijst gewerkt worden. In FPC Gent worden forensisch psychiatrische patiënten behandeld met het doel het risico op nieuwe delicten te verminderen en de achterliggende oorzaken van het delictgedrag weg te nemen of beheersbaar te maken, zodat een (hernieuwd) verblijf in de samenleving veilig en mogelijk is. FPC Gent doet dit in nauwe samenwerking met de patiënt en zijn omgeving. Voor de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten vormt het gepleegde delict (delictanalyse en risico-inventarisatie) in combinatie met de psychiatrische diagnose de basis voor de behandeling.

4 Het verblijf en de behandeling in FPC Gent is de eerste stap in de forensische zorgketen die uitstroom naar externe zorgcircuits mogelijk maakt. Door zorg op maat aan te bieden kunnen forensische patiënten re-integreren in de maatschappij en zal per patiënt gekeken worden naar een gepast vervolgtraject. Uw naaste is aangemeld voor FPC Gent en nu? Uw naaste wordt eerst opgenomen op de afdeling observatie & oriëntatie. De eerste weken staan in het teken van kennismaking met de forensisch psychiatrische medewerkers (afdelingsstaf) en medepatiënten. Daarnaast wordt deze periode gebruikt om te bepalen wat de beste behandeling is. Voor iedere patiënt wordt een individueel behandelplan opgesteld. Op basis van observatie, evolutie en diagnostisch onderzoek zal gekeken worden naar welke vervolgafdeling uw naaste gaat. Milieutherapie, een therapeutisch leefklimaat FPC Gent kent een therapeutisch leefklimaat volgens het principe van de milieutherapie. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen twee leefmilieus: het supportief milieu en het sociaal-therapeutisch milieu.

5 De leefgroep staat in beide milieus centraal en is een gemeenschap waarin patiënten met elkaar leren leven. De nadruk ligt op het nemen van verantwoordelijkheid voor henzelf, anderen en hun omgeving. Men krijgt begeleiding op de afdeling door een individuele begeleider, met wie men wekelijks gesprekken voert. Daarnaast vindt eenmaal per week een groepsbespreking plaats. Supportief milieu In het supportief milieu ligt de nadruk op behandeling op maat door ondersteuning te bieden waar nodig. Hierbij kan gedacht worden aan ondersteuning bij de algemene dagelijkse verzorging of bij het aanleren van sociale vaardigheden. Mentale stabilisatie en een sterk gestructureerde leefomgeving zijn belangrijke pijlers in een supportief milieu. De supportieve aanpak kent twee doelstellingen: enerzijds het voorkomen van ontregeling en terugval in ongecontroleerd gedrag en anderzijds het versterken van de identiteit van de individuele patiënt. In een supportief milieu worden patiënten met psychotische problematiek en patiënten met een mentale beperking opgenomen op aparte afdelingen. Sociaal-therapeutisch milieu In een sociaal-therapeutisch milieu staat het versterken van het contact en de interactie van de patiënt met zijn omgeving centraal. Het doel is het verstevigen van de sociaal maatschappelijke rol van de patiënt in de samenleving, waarnaar hij terug zal keren. Door de sociale omgang met medepatiënten en de afdelingsstaf leert de patiënt zich op een acceptabele manier te gedragen en wordt hem de mogelijkheid geboden om nieuw gedrag te oefenen. Patiënten worden op deze wijze geconfronteerd met de gevolgen van gedrag en leren gedrag aan te passen vanuit een passende sociale identiteit. In een sociaal-therapeutisch milieu worden voornamelijk patiënten met een persoonlijkheidsstoornis opgenomen.

6 Behandelaanbod In FPC Gent staat risicomanagement centraal in de behandeling. Dit heeft als doel het voorkomen van terugval in delictgedrag door risico s te herkennen en te controleren. Om behandeling mogelijk te maken wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Hierin worden per vakgebied specifieke doelen opgesteld om de kans op een zelfstandig leven zo groot mogelijk en de kans op recidive zo laag mogelijk te maken. FPC Gent voorziet in diverse therapieën om tot de gestelde doelen te komen. Afhankelijk van de diagnose en hulpvraag kan een patiënt aangemeld worden voor individuele therapie. Deze therapieën worden door een psycholoog gegeven en zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om systeem-/netwerktherapie aan te bieden wanneer dit voor de behandeling van een patiënt van belang is. De diverse vaktherapieën zoals beeldende kunst, muziek, drama en psychomotorische therapie kunnen individueel of in groep gegeven worden. Naast individuele therapie zijn zorgprogramma s samengesteld voor patiënten met een specifieke problematiek. De zorgprogramma s worden in groepsverband gegeven. o Zorgprogramma Persoonlijkheidsproblematiek (verslaving & agressie) o Zorgprogramma Psychotische problematiek (Liberman) o Zorgprogramma Seksuele problematiek o Zorgprogramma Mentaal beperkten Afhankelijk van de diagnose, het delict en een eventueel andere aanwezige problematiek zal samen met de patiënt gekeken worden welke therapieën het beste bij hem passen.

7 Dagprogramma In FPC Gent proberen we patiënten zo goed als mogelijk voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij. Dit betekent dat we veel waarde hechten aan het volgen van een dagprogramma afgestemd op de mogelijkheden van de patiënt. Het dagprogramma bestaat uit blokken arbeid, onderwijs, beweging en recreatie om een zinvolle dagbesteding op te bouwen. Bij de arbeidsblokken leert men specifieke arbeidsvaardigheden, bij onderwijs is het mogelijk om een individueel leertraject te starten, zoals het gebruiken van de computer.

8 Daarnaast wordt beweging in de vorm van sport en spel aangeboden en worden recreatieve activiteiten georganiseerd. Er worden ook werkervaringsplekken aangeboden. Uw rol binnen de behandeling FPC Gent streeft ernaar om de omgeving van de patiënten zoveel mogelijk te betrekken bij de behandeling van de patiënt, uiteraard met toestemming van de patiënt zelf. Wij zien de omgeving van een patiënt als een belangrijke schakel binnen de behandeling, omdat deze inzicht kan bieden vanuit een ander perspectief. Daarnaast kan het hebben van een betrokken omgeving een belangrijke rol spelen om terugval te voorkomen. Het betrekken van de omgeving doen wij door middel van het organiseren van gesprekken om de evolutie en/of eventuele problemen van de behandeling te bespreken, maar ook door de omgeving actief te betrekken bij de methode vroegsignalering. Dit is een methode om vroege signalen van ontsporing van gedrag bij patiënten tijdig te herkennen zodat verdere escalatie voorkomen kan worden. Contact via gescreende contacten Patiënten kunnen contact onderhouden met personen uit hun omgeving door het voeren van telefoongesprekken, het ontvangen en verzenden van post en het ontvangen van bezoek. Uw naaste kan via een aanmeldformulier uw contactgegevens opgeven. Elke bezoeker wordt gescreend door een maatschappelijk assistent. Dit houdt in dat u op de hoogte gebracht wordt van de regels binnen het centrum en dat er enkele vragen worden gesteld over het contact met uw naaste. Om uw naaste toe te laten zijn dagprogramma te volgen, is telefonisch contact op weekdagen enkel mogelijk tussen 17u. en 21u. In het weekend kan dit tussen 9u. en 21u.

9 Bezoektijden zijn zaterdag, zondag en feestdagen van 12u. tot 18u. Tijdens de opstartfase van FPC Gent zullen de bezoektijden uitgebreid worden. Uw naaste is zelf verantwoordelijk voor de tijdige aanmelding van uw bezoek. Bezoek vindt plaats in de kamer van de patiënt, tenzij dit anders wordt bepaald. Omgangsvormen Binnen FPC Gent is het belangrijk dat iedereen dezelfde omgangsvormen hanteert. Dit geldt voor zowel patiënten als voor medewerkers. Samen zijn we verantwoordelijk voor een veilig behandel- en leefklimaat. o Iedereen moet zich veilig kunnen voelen; het is daarom belangrijk dat we zorgvuldig met elkaar en elkaars voorwerpen omgaan, d.w.z. gooi niet met voorwerpen, let op uw taalgebruik en toon geen agressief gedrag. o Rekening houden met elkaar; d.w.z. behandel een ander zoals u zelf ook behandeld wil worden, hou uw omgeving schoon. o Samenwerken; een goede samenwerking is de sleutel tot een succesvolle behandeling, d.w.z. neem verantwoordelijkheid, kom afspraken na en blijf met elkaar in gesprek.

10 Rookverbod Gezien de technische installaties van het gebouw geldt er in FPC Gent een rookverbod. Dit betekent dat het niet is toegelaten om in de eigen kamers, dan wel leefruimte of in de rest van het centrum te roken. Het is wel toegelaten om te roken in de daarvoor voorziene rook- en buitenruimtes. Bezoekers mogen niet in contact komen met andere patiënten. Er moeten dus afspraken gemaakt worden met de afdelingsstaf en medepatiënten over het toetreden van bezoekers tot de daarvoor voorziene rook- en buitenruimtes. Huisregels voor bezoekers Om uw bezoek in FPC Gent zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen heeft FPC Gent een aantal regels opgesteld voor bezoekers. De maatschappelijk assistent zal deze huisregels samen met u doornemen tijdens de screening: o Alle bezoekers, ook minderjarige kinderen die met hun ouders of (een) andere begeleider(s) meekomen, dienen zich bij binnenkomst bij de portier te legitimeren met een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. o Bezoekers dienen controle van hun persoonlijke handbagage toe te laten en hun zakken te legen. Zo nodig kunnen persoonlijke zaken waaronder jassen en andere bagage opgeborgen worden in de daarvoor bestemde kasten in de wachtruimte. o Bezoekers dienen zich te houden aan de voorwaarden die ten aanzien van hun bezoek zijn gesteld en aan de in het centrum geldende regels. o Het is de bezoeker niet toegestaan enig voorwerp mee te nemen, aan de patiënt te overhandigen of van de patiënt in ontvangst te nemen, dat gevaar kan opleveren voor de orde of de veiligheid binnen het centrum. o Het is bezoekers niet toegestaan huisdieren mee te brengen. o Het is bezoekers niet toegestaan communicatieapparatuur de inrichting in te voeren.

11 o Het is bezoekers niet toegestaan drank, drugs, beeld- en geluidsmateriaal van sadomasochistische, extreem gewelddadige of pornografische aard en als wapen te gebruiken voorwerpen mee te brengen. o Het is bezoekers niet toegestaan voedingsmiddelen in te voeren in het centrum die niet fabrieksmatig verpakt zijn of al geopend. o De noodzaak om voor persoonlijk gebruik medicijnen bij zich te dragen, dient te blijken uit een doktersverklaring. o De afdelingsstaf kan bepalen dat bepaalde voorwerpen gedurende de tijd van het bezoek aan de afdelingsstaf in bewaring moeten worden gegeven. o Bezoekers dienen de aanwijzingen van de afdelingsstaf stipt op te volgen. o Bezoekers kunnen zich slechts onder begeleiding van de afdelingsstaf binnen het centrum, behoudens de kamer van de patiënt, ophouden. o De afdelingspsycholoog kan ertoe overgaan een maximum te stellen aan het aantal bezoekers dat tegelijkertijd op een afdeling verblijft. o Bezoekers die zich niet houden aan de algemene regels en/of aan de ten aanzien van hun bezoek gestelde voorwaarden en bezoekers die geen gevolg geven aan door de afdelingsstaf gegeven aanwijzingen, kunnen door de afdelingsstaf onmiddellijk uit het centrum worden verwijderd. o Voor bezoekers die uit het centrum zijn verwijderd dient vóór een volgend bezoek opnieuw door de afdelingspsycholoog beslist te worden over toelating tot het centrum. o Personen onder de 18 jaar kunnen slechts onder begeleiding van een meerderjarige en wanneer de begeleiders niet de ouder/voogd zijn met schriftelijke toestemming van een ouder/voogd of naaste verwant in het centrum worden toegelaten. De begeleiders zijn verantwoordelijk voor het toezicht op en handelen van deze minderjarigen. o In overleg met de afdelingsstaf kan tevens bezoek worden toegestaan op de feestdagen die behoren tot de culturele of godsdienstige achtergrond van de patiënt.

12 o FPC Gent stelt zich voor de tijd dat bezoekers in het centrum of op het terrein van de inrichting aanwezig zijn niet aansprakelijk voor aan hen of aan hun voorwerpen ontstane schade.

13 Contact Hebt u nog vragen naar aanleiding van deze folder? Dan kan u contact opnemen via het algemene contactformulier op de website of stuur een mail via info@fpcgent.be.

14

15

16 V.U. Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent nv, Hurstweg 9, 9000 Gent versiedatum november 2014

Informatiefolder voor de omgeving van geïnterneerde patiënten

Informatiefolder voor de omgeving van geïnterneerde patiënten Informatiefolder voor de omgeving van geïnterneerde patiënten 2 INLEIDING Een naaste uit uw omgeving is aangemeld voor het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent. FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch

Nadere informatie

Informatiefolder Patiënten

Informatiefolder Patiënten Informatiefolder Patiënten Inleiding FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch psychiatrisch centrum voor patiënten met een interneringsmaatregel. Deze folder zal u voorzien van algemene informatie met

Nadere informatie

Informatiefolder voor patiënten

Informatiefolder voor patiënten Informatiefolder voor patiënten 2 INLEIDING FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch psychiatrisch centrum voor patiënten met een interneringsmaatregel. Deze folder zal u voorzien van algemene informatie

Nadere informatie

Deze folder is ontworpen voor zowel de patiënten die voor FPC Gent zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met betrekking

Deze folder is ontworpen voor zowel de patiënten die voor FPC Gent zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met betrekking Deze folder is ontworpen voor zowel de patiënten die voor FPC Gent zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met betrekking tot FPC Gent. Informatiefolder Over FPC Gent Het forensisch

Nadere informatie

Deze folder is ontworpen voor zowel de patiënten die voor FPC Antwerpen zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met

Deze folder is ontworpen voor zowel de patiënten die voor FPC Antwerpen zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met Deze folder is ontworpen voor zowel de patiënten die voor FPC Antwerpen zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met betrekking tot FPC Antwerpen. Aangezien FPC Antwerpen in de

Nadere informatie

Deze folder is zowel ontworpen voor de patiënten die voor FPC Antwerpen zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met

Deze folder is zowel ontworpen voor de patiënten die voor FPC Antwerpen zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met Deze folder is zowel ontworpen voor de patiënten die voor FPC Antwerpen zijn aangemeld, als voor hun omgeving en geeft algemene informatie met betrekking tot FPC Antwerpen. Informatiefolder Over FPC Antwerpen

Nadere informatie

Algemene informatie over Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden. Een eerste kennismaking voor nieuwe patiënten

Algemene informatie over Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden. Een eerste kennismaking voor nieuwe patiënten Algemene informatie over Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden Een eerste kennismaking voor nieuwe patiënten Inleiding Binnenkort wordt u overgeplaatst naar FPC de Kijvelanden in Poortugaal.

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 1 1 Encarga 1 Welkom op Encarga 1. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat je een interneringsmaatregel

Nadere informatie

Kliniek Wolfheze. Informatie voor patiënten

Kliniek Wolfheze. Informatie voor patiënten Kliniek Wolfheze Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Soms lukt het niet om daar zelf uit te komen. Bij

Nadere informatie

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland Informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland biedt in een open setting

Nadere informatie

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort Informatie over je verblijf in de kliniek Jouw verblijf in de kliniek Het behandelplan De regels in het kort We helpen je naar een leven zonder verslavende middelen Welkom In de bossen bij Bilthoven staat

Nadere informatie

Op bezoek. Op bezoek

Op bezoek. Op bezoek Op bezoek Op bezoek Het behouden en/of uitbreiden van sociale contacten is een wezenlijk onderdeel van de behandeling van onze patiënten. Vooral in de fase waarin de behandeling zich richt op terugkeer

Nadere informatie

Forensisch Psychiatrische Afdeling

Forensisch Psychiatrische Afdeling Forensisch Psychiatrische Afdeling Wij zijn er voor mensen die door (dreigend) delictgedrag in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen met justitie. 2 Forensisch Psychiatrische Afdeling De Forensisch

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid Volwassenen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Introductie Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen met problematisch gebruik van alcohol, drugs, medicijnen, gameverslaving en met

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Op bezoek. Op bezoek

Op bezoek. Op bezoek Op bezoek Het behouden en/of uitbreiden van sociale contacten is een wezenlijk onderdeel van de behandeling van onze patiënten. Vooral in de fase waarin de behandeling zich richt op terugkeer naar de maatschappij

Nadere informatie

Op Bezoek. Informatie voor bezoekers

Op Bezoek. Informatie voor bezoekers Op Bezoek Informatie voor bezoekers Op bezoek Het behouden en/of uitbreiden van sociale contacten is een wezenlijk onderdeel van de behandeling van onze patiënten. Vooral in de fase waarin de behandeling

Nadere informatie

Kliniek Zevenaar. Informatie voor patiënten

Kliniek Zevenaar. Informatie voor patiënten Kliniek Zevenaar Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! PVT Esperanza 2 1 PVT Esperanza 2 Welkom op Esperanza 2. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint- Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat er

Nadere informatie

Uw opname bij Antes VERSLAVING

Uw opname bij Antes VERSLAVING Uw opname bij Antes VERSLAVING Uw opname bij Antes U wordt binnenkort opgenomen bij Antes. Of u bent net bij ons opgenomen. We kunnen ons goed voorstellen dat dat best ingrijpend kan zijn. We willen graag

Nadere informatie

Externe brochure : toelichting

Externe brochure : toelichting Externe brochure : toelichting Doel: profilering Veldzicht Doelgroep: stakeholders Veldzicht Optionele uitwerking: boekje centrum voor transculturele psychiatrie VAARDIG EN VEILIG VERDER HELPEN In Veldzicht

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Vaardig en veilig verder helpen Een diversiteit aan mensen In Veldzicht bieden we een beschermde omgeving voor het intensief behandelen van mensen met

Nadere informatie

Algemene Informatie. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Verslavingszorg. voor geestelijke gezondheid

Algemene Informatie. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Verslavingszorg. voor geestelijke gezondheid Algemene Informatie Informatie voor cliënten Verslavingszorg Mondriaan voor geestelijke gezondheid Uw hulpvraag staat bij ons centraal. Wie zijn wij? De Divisie Verslavingszorg is één van de vijf divisies

Nadere informatie

PATHOLOGIE EN BEHANDELING BIJ

PATHOLOGIE EN BEHANDELING BIJ PATHOLOGIE EN BEHANDELING BIJ PATIËNTEN MET NOOD AAN ZEER INTENSIEVE ZORG DR. P. NEUTELEERS - SILKE VERCRUYSSE - JORN BOEIJKENS Afdeling Schelde Zeer Intensieve Zorg binnen FPC Gent Silke Vercruysse -

Nadere informatie

Open opname afdeling kc 1.1

Open opname afdeling kc 1.1 Open opname afdeling kc 1.1 Volwassenen Open opname afdeling kc 1.1 Introductie We heten u welkom op de open opname afdeling kc 1.1. van Mondriaan. In deze folder geven wij u meer informatie over opname

Nadere informatie

Op Bezoek. Informatie voor bezoekers

Op Bezoek. Informatie voor bezoekers Op Bezoek Informatie voor bezoekers Op bezoek Het behouden en/of uitbreiden van sociale contacten is een wezenlijk onderdeel van de behandeling van onze patiënten. Vooral in de fase waarin de behandeling

Nadere informatie

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst!

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! KLINISCHE BEHANDELING: ALS U DE CONTROLE OVER UW LEVEN TERUG WILT Onderdeel van Arkin Stoppen met alcohol of drugs en uw manier

Nadere informatie

Psychiatrie. Therapieprogramma.

Psychiatrie. Therapieprogramma. Psychiatrie Therapieprogramma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het therapieprogramma... 3 Waarom groepstherapie?... 3 De groepsindeling... 4 De observatiegroep... 4 De behandelgroep... 4 Werkwijze therapeuten...

Nadere informatie

Even voorstellen MENTRUM KLINIEK VLAARDINGENLAAN INFORMATIE VOOR DE CLIËNT. Onderdeel van Arkin

Even voorstellen MENTRUM KLINIEK VLAARDINGENLAAN INFORMATIE VOOR DE CLIËNT. Onderdeel van Arkin Even voorstellen MENTRUM KLINIEK VLAARDINGENLAAN INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Onderdeel van Arkin Welkom bij Mentrum Kliniek Vlaardingenlaan Onze kliniek is er voor cliënten die in crisis zijn geraakt door

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling voor ouderen

Deeltijdbehandeling voor ouderen Deeltijdbehandeling voor ouderen Deeltijdbehandeling voor ouderen In deze brochure vindt u de belangrijkste informatie over de deeltijdbehandeling voor ouderen. Mocht u nog vragen hebben na het lezen van

Nadere informatie

Psychiatrie. Therapieprogramma. www.catharinaziekenhuis.nl

Psychiatrie. Therapieprogramma. www.catharinaziekenhuis.nl Psychiatrie Therapieprogramma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het therapieprogramma... 3 Waarom groepstherapie?... 3 De groepsindeling... 4 De observatiegroep... 4 De behandelgroep... 4 Werkwijze therapeuten...

Nadere informatie

Informatie Piet Roordakliniek. Tactus

Informatie Piet Roordakliniek. Tactus Informatie Tactus Behandelaanbod Forensische Verslavingskliniek De is een forensische verslavingskliniek en biedt behandeling aan cliënten die veelvuldig met justitie in aanraking zijn gekomen, langdurig

Nadere informatie

Factsheet Fivoor 2017

Factsheet Fivoor 2017 Factsheet Fivoor 2017 Fivoor is het samenwerkingsverband van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent maakt deel uit van Fivoor.

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Levanta 1 Levanta Welkom op Levanta. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan- Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat je een interneringsmaatregel

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Afdeling C4. Afdeling C4. Miljoenenlijn Ouderen

Afdeling C4. Afdeling C4. Miljoenenlijn Ouderen Afdeling C4 Afdeling C4 Miljoenenlijn Ouderen Afdeling C4 Introductie Mondriaan Ouderen behandelt mensen met psychische problemen van 65 jaar en ouder. Het komt voor dat ook patiënten jonger dan 65 jaar

Nadere informatie

Op bezoek. Op bezoek

Op bezoek. Op bezoek Op bezoek Op bezoek Het behouden en/of uitbreiden van sociale contacten is een wezenlijk onderdeel van de behandeling van onze patiënten. Vooral in de fase waarin de behandeling zich richt op terugkeer

Nadere informatie

Wegwijs op de Crisis Unit

Wegwijs op de Crisis Unit Wegwijs op de Crisis Unit Forensisch Psychiatrische Kliniek - Assen Informatie voor patiënten en verwijzers www.fpkassen.nl Doen wat nodig is in crisis en begin van herstel Op de Forensisch Psychiatrische

Nadere informatie

NU IK STOP MET ALLES DAT SLECHT VOOR ME WAS, KAN IK WEER OVER ANDERE DINGEN NADENKEN.

NU IK STOP MET ALLES DAT SLECHT VOOR ME WAS, KAN IK WEER OVER ANDERE DINGEN NADENKEN. Forensische zorg Forensische zorg U komt onder behandeling bij onze afdeling forensische zorg. In deze folder leggen wij u uit wat dit betekent en wat u kunt verwachten. Wat is forensische zorg? U krijgt

Nadere informatie

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Afdeling A3 Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de

Nadere informatie

Voorstelling Team Verslavingszorg

Voorstelling Team Verslavingszorg 27/05/2015 Voorstelling Team Verslavingszorg Ivo Vanschooland Doelgroep De afdeling staat open voor mannen en vrouwen uit gans Vlaanderen en Nederland met problemen gekoppeld aan misbruik of afhankelijkheid

Nadere informatie

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust - 1 - Inleiding Dit is een informatiefolder voor de klinische module eetstoornissen. In deze folder zullen we je informeren

Nadere informatie

Topzorg ontketend. Behandelvisie

Topzorg ontketend. Behandelvisie Topzorg ontketend perspectief op forensische ggz Behandelvisie Missie De Kijvelanden voorziet op wetenschappelijk onderbouwde wijze in de vraag naar beveiliging van de samenleving door behandeling van

Nadere informatie

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Algemene informatie 2 De Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Pro Persona de Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden, biedt

Nadere informatie

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Een no-nonsense benadering vormgegeven door gedreven en erkende professionals DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Hoofdlocatie: Oostwaarts 5 E,2711 BA Zoetermeer Telefoonnummer:

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

onderdeel van Mondriaan Patiëntenfolder Polikliniek

onderdeel van Mondriaan Patiëntenfolder Polikliniek onderdeel van Mondriaan Patiëntenfolder Polikliniek Radix Forensisch Poliklinisch U bent aangemeld bij de polikliniek van Radix, onderdeel van Mondriaan. Deze aanmelding is gedaan door uw reclasseringswerker,

Nadere informatie

Behandelvisie Forensische Verslavingskliniek Piet Roorda Kliniek

Behandelvisie Forensische Verslavingskliniek Piet Roorda Kliniek Behandelvisie Forensische Verslavingskliniek Piet Roorda Kliniek Voorwoord In dit visiedocument wordt beschreven wat we als Forensische Verslavingskliniek doen. Deze beschrijving moet gezien worden als

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie open afdeling Psychiatrie open afdeling U bent opgenomen op de open opnameafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. De open opnameafdeling is onderdeel van de afdeling

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Informatie over. de forensisch psychiatrische kliniek. Postadres Inforsa Forensisch Psychiatrische Kliniek Postbus 75867 1070 AW Amsterdam

Informatie over. de forensisch psychiatrische kliniek. Postadres Inforsa Forensisch Psychiatrische Kliniek Postbus 75867 1070 AW Amsterdam Postadres Inforsa Forensisch Psychiatrische Kliniek Postbus 75867 1070 AW Amsterdam Bezoekadres Duivendrechtsekade 55 1096 AH Amsterdam Telefoon: 020-590 81 00 Voor verwijzers 020-590 81 50 (tel. opnamesecretariaat)

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie Overbruggende Deeltijd BEHANDELING Psychiatrie Overbruggende Deeltijd Indien klinische opname niet (meer) noodzakelijk is, kunt u een programma volgen binnen de Overbruggende

Nadere informatie

Wat biedt Fivoor? Voor wie? Wat is het resultaat? Wat betekent Fivoor?

Wat biedt Fivoor? Voor wie? Wat is het resultaat? Wat betekent Fivoor? Factsheet is de fusieorganisatie van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent en FPC Antwerpen maken deel uit van. = + + Wat biedt?

Nadere informatie

Afdeling C4. Afdeling C4. Miljoenenlijn Ouderen

Afdeling C4. Afdeling C4. Miljoenenlijn Ouderen Afdeling C4 Afdeling C4 Miljoenenlijn Ouderen Afdeling C4 Introductie Mondriaan Ouderen behandelt mensen met psychische problemen van 65 jaar en ouder. Het komt voor dat ook patiënten jonger dan 65 jaar

Nadere informatie

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Ouders Deeltijdbehandeling Deeltijdbehandeling voor kinderen van 6-12 jaar Informatie voor ouders GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Deeltijdbehandeling... VOOR WIE? Deeltijdbehandeling is

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname 15/08/2019 Rondom uw opname 1 Voorbereiding op uw opname Bent u opgenomen in een ander ziekenhuis, dan meldt een collega-revalidatiearts vanuit dat ziekenhuis u allereerst aan voor onze afdeling. Het kan

Nadere informatie

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Afdeling A3 Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de

Nadere informatie

Afdeling C2. Afdeling C2. Terworm Ouderen

Afdeling C2. Afdeling C2. Terworm Ouderen Afdeling C2 Afdeling C2 Terworm Ouderen Afdeling C2 Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de afdelingen

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 3 1 Encarga 3 Welkom op Encarga 3. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat je een interneringsmaatregel

Nadere informatie

Stoppen met drank of drugs en gewoon blijven werken

Stoppen met drank of drugs en gewoon blijven werken Stoppen met drank of drugs en gewoon blijven werken AVONDPROGRAMMA Onderdeel van Arkin U wilt uw leven niet meer laten overheersen door uw verslaving. Maar tijdens de behandeling wel blijven werken. Met

Nadere informatie

Factsheet Fivoor 2016

Factsheet Fivoor 2016 Factsheet Fivoor 2016 Fivoor is het samenwerkingsverband van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent maakt deel uit van Fivoor.

Nadere informatie

Uw opname bij Antes PSYCHIATRIE

Uw opname bij Antes PSYCHIATRIE Uw opname bij Antes PSYCHIATRIE Uw opname bij Antes U wordt binnenkort opgenomen bij Antes. Of u bent net bij ons opgenomen. We kunnen ons goed voorstellen dat dat best ingrijpend kan zijn. We willen graag

Nadere informatie

Factsheet Fivoor 2017

Factsheet Fivoor 2017 Factsheet Fivoor 2017 Fivoor is het samenwerkingsverband van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent maakt deel uit van Fivoor.

Nadere informatie

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten Lentis De Opnamekliniek van Kop 1,Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Opnamekliniek A-Borg Lentis Ouderenpsychiatrie Winschoten A-Borg Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische

Nadere informatie

STICHTING DE STAM. Doelstelling Visie Voor wie? Door wie? Programma Ketenpartners Instroom & intake Uitstroom & nazorg

STICHTING DE STAM. Doelstelling Visie Voor wie? Door wie? Programma Ketenpartners Instroom & intake Uitstroom & nazorg Welkom STICHTING DE STAM Doelstelling Visie Voor wie? Door wie? Programma Ketenpartners Instroom & intake Uitstroom & nazorg DOELSTELLING Langdurig (ex) verslaafden de mogelijkheid bieden tot terugkeer

Nadere informatie

Verslaving binnen de forensische psychiatrie

Verslaving binnen de forensische psychiatrie Verslaving binnen de forensische psychiatrie Minor - Werken in gedwongen kader Praktijkverdieping Docent: Paul Berkers Geschreven door: Martine Bergshoeff Edith Yayla Louiza el Azzouzi Evelyne Bastien

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie Een succesvolle psychotherapie voor diverse emotionele stoornissen en problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Wat is Cognitieve Gedragstherapie? Cognitieve gedragstherapie

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Levanta 1 Levanta Welkom op Levanta. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan- Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat je een interneringsmaatregel

Nadere informatie

Afdeling A1. Afdeling A1. Vrijthof Ouderen

Afdeling A1. Afdeling A1. Vrijthof Ouderen Vrijthof Ouderen Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de afdelingen te vergroten, hangt bij de

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl Patiënteninformatie Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling rkz.nl Inleiding U bent voor deeltijdbehandeling verwezen door de huisarts of door een specialistische behandelaar. Het kan ook een passend

Nadere informatie

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen Glaspaleis Ouderen Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de afdelingen te vergroten, hangt bij

Nadere informatie

KADER HUISREGELS, GROEPSREGELS EN INDIVIDUELE AFSPRAKEN STICHTING KORAAL GROEP

KADER HUISREGELS, GROEPSREGELS EN INDIVIDUELE AFSPRAKEN STICHTING KORAAL GROEP De Koraal Groep biedt geïntegreerde zorg, onderwijs, arbeidstoeleiding, observatie, KADER HUISREGELS, GROEPSREGELS EN INDIVIDUELE AFSPRAKEN STICHTING KORAAL GROEP Documentcode : 0900.682 Vastgesteld door

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 2 1 Encarga 2 Welkom op Encarga 2. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan- Baptist te Zelzate. We bieden psychiatrische zorg aan personen die

Nadere informatie

Drugs of Alcohol mee? Zeg nee! Informatie voor bezoekers

Drugs of Alcohol mee? Zeg nee! Informatie voor bezoekers Drugs of Alcohol mee? Zeg nee! Informatie voor bezoekers Inleiding Circa 80% van de patiënten in FPC Dr. S. van Mesdag heeft mede onder invloed van het gebruik van verslavende middelen een delict gepleegd.

Nadere informatie

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij:

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij: UW RECHTEN ALS CLIËNT BIJ GGZ WNB INLEIDING Als u na uw aanmelding besluit tot een behandeling bij GGZ WNB, maken we daarover afspraken met u. Die worden vastgelegd in het behandelplan. Daarin staat voor

Nadere informatie

Zorgpad Persoonlijkheidsproblematiek

Zorgpad Persoonlijkheidsproblematiek Zorgpad Persoonlijkheidsproblematiek Iedereen heeft zo zijn eigenaardigheden. Echter, soms heeft iemand extreme persoonlijke eigenschappen en vertoont hij hinderlijk gedrag. Dit kan zo ernstig zijn dat

Nadere informatie

Resocialiserende dagbehandeling

Resocialiserende dagbehandeling Resocialiserende dagbehandeling Een driedaagse dagbehandeling voor volwassenen met psychiatrische problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Resocialiserende dagbehandeling betekent dat u 3

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

De Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen

De Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen GGZ Drenthe Postbus 30.007 9400 RA Assen Telefoon (0592) 33 46 00 www.ggzdrenthe.nl 1915/300 De Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen Wat doet GGZ Drenthe De FPK in Assen maakt onderdeel uit van GGZ

Nadere informatie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Huisregels voor patiënten en naastbetrokkenen Afspraken Deze huisregels zijn opgesteld om het verblijf binnen de kliniek voor iedereen zo

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ. Bijlage 8. Verblijf

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ. Bijlage 8. Verblijf Versie 1 januari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Beschermende woonomgeving 4 2.3 Therapeutisch leefklimaat 4 2.4 Permanent toezicht 4 3 Indicatiecriteria 5

Nadere informatie

LVB en Verslaving. Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013

LVB en Verslaving. Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013 Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013 Binnenplein Casus Methodieken 2 Binnenplein Onderdeel van Aveleijn (VG) Gericht op verstandelijke beperking en verslaving Ambulant

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling 12-18

Deeltijdbehandeling 12-18 Jongeren Deeltijdbehandeling Deeltijdbehandeling 12-18 Intensieve deeltijdbehandeling voor jongeren van 12-18 jaar Informatie voor jongeren Deeltijdbehandeling VOOR WIE? De deeltijdbehandeling is er voor

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

High Care - Kastanjehof

High Care - Kastanjehof High Care - Kastanjehof Behandelprogramma Acute Psychiatrie High Care - Kastanjehof Behandelprogramma Acute Psychiatrie Inhoudsopgave Wat...Pagina Inleiding...2 Voor wie...3 Aanmelding...3 Behandelaanbod...3

Nadere informatie

Stabilisatiegroep deeltijdbehandeling

Stabilisatiegroep deeltijdbehandeling Psychiatrie Stabilisatiegroep deeltijdbehandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY005 / Stabilisatiegroep deeltijdbehandeling / 16-10-2013

Nadere informatie

Forensische Psychiatrie

Forensische Psychiatrie Forensische Psychiatrie Wij zijn er voor mensen die (dreigend) grensoverschrijdend of strafbaar gedrag vertonen. 2 Forensische Psychiatrie De afdeling Forensische Psychiatrie is er voor mensen die (dreigend)

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VEB1 Medische Psychiatrie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VEB1 Medische Psychiatrie Afdelingsgebonden informatie Medische Psychiatrie Welkom Wij heten u welkom op onze afdeling Medische Psychiatrie van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Binnen het ziekenhuis wordt de afdeling

Nadere informatie

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Zoeken naar de juiste aanpak Bij De Beele wonen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep OPEN BEHANDELGROEP MET VERBLIJF Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Kom verder! www.ln5.nl

Nadere informatie

Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use

Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use Risico s op delicten verminderen. Brains4Use Jongeren in Justitiële Jeugdinrichtingen en Jeugdzorg (Plus) - instellingen vervallen soms in oude fouten

Nadere informatie