1 Werkplanning 1.1. De individuele omstandigheden van de cliënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Werkplanning 1.1. De individuele omstandigheden van de cliënt"

Transcriptie

1 1 Werkplanning Voorbeeld Je komt wekelijks bij mevrouw Jansen om de zware huishoudelijke taken uit te voeren. Vandaag heeft mevrouw hoofdpijn en ligt op bed met de gordijnen dicht. Je bespreekt met haar wat je zult gaan doen. Normaal gesproken stofzuig je de bovenverdieping en haal je het bed af. Hoe los je dit vandaag op? Als helpende maak je een werkplanning : Je bedenkt hoe je gaat samenwerken met je cliënt. Je zorgt voor overzicht over je taken. Je bedenkt wat je nodig hebt bij je taken. Je denkt na over hoe je de taken gaat voorbereiden, uitvoeren en afronden. 1.1 De individuele omstandigheden van de cliënt Iedere cliënt die een indicatie heeft voor hulp bij het huishouden heeft deze indicatie gekregen omdat hij bepaalde werkzaamheden niet meer (geheel of gedeeltelijk) zelf kan uitvoeren. De indicatiesteller (de persoon die de hoeveelheid hulp vaststelt) kijkt daarbij ook naar de woonomstandigheden. In een kleine tweekamerflat zonder huisdieren kan er in kortere tijd schoongemaakt worden dan in een groot huis met katten; heeft de cliënt een kamer in een beschermde woonvorm of woont hij in een eengezinswoning met drie slaapkamers? De indicatiesteller kijkt ook naar de taken die anderen voor de cliënt doen. Is er bijvoorbeeld een dochter die de boodschappen doet? Brengt de buurvrouw de vuilniszak weg? Komt er een vrijwilliger

2 14 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g langs voor de post? Worden de ramen buiten gezeemd door de flatbeheerder? Kortom, het aantal uren hulp dat wordt vastgesteld, hangt af van het totaal aan omstandigheden en mogelijkheden van de cliënt in zijn woonomgeving. Op basis van de indicatie (de zorgbehoefte uitgedrukt in het aantal uren) en de wens van de cliënt wordt er door je leidinggevende of de verzorgende een zorgleefplan opgesteld. In dit plan wordt beschreven wat de cliënt en de mensen om hem heen zelf doen en welke taken/werkzaamheden een professionele kracht overneemt. Schema 1.1 is een voorbeeld van de manier waarop de huishoudelijke afspraken met de cliënt zijn vastgelegd. 1.2 Een werkplanning maken Aan de hand van de indicatie en de wens van de cliënt is vastgelegd welke taken je gaat overnemen. Hoe je dit doet en op welke dag(en), bepaal je samen met de cliënt. Bespreek voordat je start met je werkzaamheden altijd waarmee je zult beginnen en wat je die dag gaat doen. Bespreek ook wat je samen gaat doen, wat de cliënt zelf wil doen en wat jij doet. Een praatje, een kopje thee of koffie hoort erbij, maar vergeet niet dat je wel je taken binnen de tijd af moet hebben. Bedenk dat je tijdens je werk ook gezellig kunt praten. Je past je werkplanning aan de wensen van de cliënt aan. Dat betekent dat je werk de ene keer anders kan lopen dan de andere keer, afhankelijk van wat de cliënt op dat moment nodig heeft. Het doel van een werkplanning is een volgorde in je werkzaamheden aan te brengen. Je werkt altijd in een logische volgorde. Zoals: Zet alles klaar wat je nodig hebt ( voor ). Voer alle taken uit ( tijdens ). Ruim alles weer op ( na ). Vervolgens probeer je in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om iedere taak uit te voeren. Je gaat na welke taken je eerst moet doen en hoeveel tijd je dan nog over hebt voor de rest.

3 1 w e r k p l a n n i n g 15 Volgens indicatie van de gemeente heeft u recht op uur hulp bij het huishouden in de week/twee weken*. Volgens indicatie en in overleg met u worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd door de medewerker van onze organisatie. Huiskamer Stoffen Stofzuigen Dweilen Planten water geven Gang/hal/overloop Stoffen Stofzuigen Dweilen Slaapkamers Stoffen Stofzuigen Dweilen Bedden opmaken Bedden verschonen Keuken Schoonmaken Dweilen Badkamer Schoonmaken Dweilen Toilet Schoonmaken Dweilen Ramen Zemen binnenshuis Zemen buitenshuis Kleding & linnengoed Wassen Strijken Onderhoud kleding/schoenen Buiten Schoonmaken balkon/portiek Vegen terras Huisdieren Eten/drinken geven Bak/kooi schoonmaken Uitlaten Boodschappen Boodschappen doen Maaltijd Maaltijd voorbereiden Maaltijd bereiden Hulp bij eten/drinken Afwassen Dagelijks Wekelijks Elke 2 weken Maandelijks Anders, nl.

4 16 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Overig Overig periodiek onderhoud Alleen niveau 2: Dagelijks Wekelijks Elke 2 weken Huisgenoten Opvang/verzorging kinderen Opvang/verzorging volwassenen Organisatie Organiseren huishouden Licht administratief werk (geen beheer geld) Sociaal Ondersteuning dagelijks leven Wandeling maken Meegaan naar de dokter Informeren/adviseren mantelzorg Overige aandachtspunten/afspraken Maandelijks Anders, nl. Geplande evaluaties Datum Bevestiging afspraken Datum: Handtekening zorgverlener Handtekening cliënt Figuur 1.1 Schema huishoudelijke werkzaamheden. Tips 1 Werk van achteren naar voren (werk van de muur/het raam naar de deur toe). 2 Werk van boven naar beneden. 3 Eerst het droge werk en dan pas het natte werk. 4 Zorg voor afwisseling in je taken, wissel licht werk af met zware lichamelijke taken.

5 1 17 werkplanning A B Figuur 1.2 Wissel licht werk af met zware lichamelijke taken.

6 2 De woonomgeving De woonomgeving is de plaats waar een cliënt woont. Ouderen wonen zelfstandig of in een beschermde omgeving zoals een zorgcentrum; volwassenen met kinderen wonen meestal in een (flat)woning met meerdere slaapkamers. Gehandicapten wonen meestal (begeleid) zelfstandig thuis en sommige kinderen verblijven overdag in een dagverblijf. Voor iedereen geldt dat de plek waar ze wonen prettig moet voelen. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat het huis schoon is. Wil jij zelf wonen in een huis waar het niet schoon is? Wat doet een vuile omgeving met jouw stemming en gezondheid? A B Figuur 2.1a Wonen in wanorde. Figuur 2.1b Mensen voelen zich beter in een schone omgeving. 2.1 Zorgen voor een schone woonomgeving Niet iedereen verstaat hetzelfde onder een schone omgeving. Wat je in het dagelijks leven schoon genoeg vindt, kan anders zijn dan wat je als helpende in de gezondheidszorg schoon vindt.

7 2 19 de woonomgeving Welke vormen van schoon zijn er? Ruw schoon: het ergste vuil is weg. Er staat geen afwas meer, het afval zit in de vuilnisbak of -zak. Stof is droog afgenomen en er is stof gezogen. Huishoudelijk schoon: er is schoongemaakt met water en een schoonmaakmiddel. Smetschoon: micro-organismen zijn gedood door te ontsmetten met een speciaal ontsmettingsmiddel. Tips Schoonmaakdoekjes moeten dagelijks in de was. Gebruik voor iedere ruimte een ander schoonmaakdoekje. Vaatdoekjes die op een aanrecht liggen, zijn een bron van bacteriën. Breng volle vuilniszakken altijd direct weg. B Figuur 2.2b Een vieze vaatdoek is een bron van bacteriën. A Figuur 2.2a Gebruik voor iedere ruimte een ander schoonmaakdoekje.

8 20 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Schoonmaken Overal waar mensen wonen, verblijven en werken komt vuil en stof voor. Dit vuil kun je niet laten liggen maar moet je verwijderen. Schoonmaken is dus het verwijderen van vuil. Schoonmaken moet regelmatig gebeuren, anders wordt het een rommeltje. Als je de afwas een weekje laat staan, heb je echt geen zin meer om in de keuken te komen! Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te leven in een schone omgeving: Mensen voelen zich beter in een schone omgeving. Het is beter voor de gezondheid; een vervuild huis kan ongedierte aantrekken die ziektes veroorzaken. Spullen gaan langer mee; een wasmachine die regelmatig ontkalkt wordt, gaat minder snel stuk; houtwerk schoonmaken, zorgt ervoor dat de verflaag langer goed blijft en het hout niet gaat rotten. Sommige huishoudelijke werkzaamheden moeten dagelijks uitgevoerd worden, andere werkzaamheden wekelijks en een aantal werkzaamheden, zoals ramen lappen, worden enkele malen per jaar gedaan. In het Schema huishoudelijke werkzaamheden (zie figuur 1.1) staat aangekruist hoe vaak de verschillende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Bedenk eens voor jezelf: maak je een toilet iedere dag, iedere week of iedere maand schoon? Werkmateriaal Om een huis goed schoon te kunnen maken, heb je materialen en middelen nodig. Zo gebruik je om te kunnen stofzuigen een goede stofzuiger. Om ramen te zemen, heb je een emmer met warm water, een spons, een trekker, zeem en schoonmaakmiddel nodig. Als je schoonmaakt bij een cliënt gebruik je zijn materialen en middelen. Dat betekent niet dat je met onveilige materialen of middelen moet werken, maar wel dat je rekening houdt met de wensen en gewoonten van de cliënt. Verschillende werkzaamheden vragen om verschillende schoonmaakmiddelen. Een toilet (wc-pot) maak je schoon met een middel

9 2 d e w o o n o m g e v i n g 21 waarop staat dat het middel geschikt is om de wc-pot mee te reinigen. Er zijn veel verschillende schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel, allesreiniger, schoonmaakazijn, groene zeep en schuurmiddel. Daarnaast zijn er middelen die geschikt zijn voor onderhoud, zoals boenwas, koperpoets, schoensmeer en meubelspray. Onderhoudsmiddelen worden gebruikt om materialen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en om de levensduur ervan te verlengen. Zo kun je een houten kastje in de was zetten om het hout te beschermen dan gaat het langer mee (denk maar eens aan het oude dressoir van je oma). Middelen om te ontsmetten zijn: chloorbleekmiddel, alcohol en soda. Deze middelen gebruik je om bacteriën te doden. licht ontvlambaar schadelijk, irriterend oxiderend giftig corrosief Figuur 2.3 De symbolen op schoonmaakmiddelen. niet mengen Er staan verschillende symbolen op schoonmaakmiddelen die gevaar aangeven: Licht ontvlambaar: niet bij hoge temperaturen en open vuur gebruiken. Oxiderend: reagerend met zuurstof, waardoor ook warmte vrij kan komen (ook: roesten).

10 22 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Giftig. Corrosief: tast materialen aan. Schadelijk/irriterend: schadelijk bij inademen. Niet mengen: door mengen met andere middelen kunnen gevaarlijke dampen ontstaan. Tabel 2.1 Het gebruik van reinigingsmiddelen. Soort reinigingsmiddel Synthetische basis Zeep of natuurlijke basis Te gebruiken voor: Afwasmiddel x x afwas, fornuis, verwijderen van bloed, braaksel, chocolade, ei Allesreiniger x tegeltjes, sanitair, geverfde houtsoorten, plavuizen vloeren Ammonia x ontvet heel sterk en is daarom goed voor olievlekken, roet en vetten, ruiten, spiegels, tegels, ontvetten en afbijten van oude verflagen Schoonmaakazijn x kalkaanslag op kranen, het verwijderen van cement, sinaasappelsap, urine Spiritus x spiegels, ruiten, tegeltjes Groene zeep x tegeltjes, plavuizen vloeren, keukenkastjes, geverfde houtsoorten, laminaat Schuurmiddelen x het extra schoonmaken van bijvoorbeeld gootsteen, fornuis, sanitair Ovenreiniger x ovens Ontkalkmiddel x kalk verwijderen van sanitair Soda x gootsteen ontstoppen, ontsmetten van wondjes, schoonmaken van de koelkast Met de volgende regels kun je schoonmaakmiddelen veilig gebruiken: Gebruik huishoudhandschoenen. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing en houd je aan deze gebruiksaanwijzing. Sommige schoonmaakmiddelen bevatten giftige gassen, gebruik deze niet in afgesloten ruimtes. Gebruik niet meer van een middel dan nodig is. Meer afwasmiddel betekent niet dat de afwas schoner wordt. Gebruik nooit verschillende middelen door elkaar.

11 2 d e w o o n o m g e v i n g 23 Figuur 2.4 Pictogrammen die aangeven waarvoor de reinigingsmiddelen worden gebruikt. Ruim de schoonmaakmiddelen op de juiste manier op (dop op de fles en in de originele verpakking) en zorg dat kleine kinderen er niet bij kunnen. Gebruik het juiste middel voor de verschillende werkzaamheden. Dit staat op de verpakking. Houd schoonmaakmiddelen uit de buurt van vuur. Houd schoonmaakmiddelen uit de buurt van eten en drinken. Alle materialen die nodig zijn om werkzaamheden uit te voeren, moeten voldoen aan veiligheidseisen. Werk daarom nooit met elektrische apparaten met losse of kapotte stekkers en ga niet op een wankel huishoudtrapje staan. De wet waarin de arbeidsomstandigheden staan beschreven die nodig zijn voor veilig werken, heet de Arbowet (Arbo is de afkorting voor arbeidsomstandigheden). Iedere instelling heeft arbo-eisen voor veilig werken. De eisen staan beschreven in de arbocatalogus (www.arbocatologus.nl). Tips voor je eigen veiligheid Voorkom ongelukken: maak een natte vloer goed droog voordat jij of iemand anders erop gaat lopen. Gebruik goed materiaal. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen.

12 24 helpen bij huishoudelijke zorg Gebruik het juiste materiaal (ga niet op een kruk staan, maar gebruik een huishoudtrap). Werk niet te gehaast. De meeste ongelukken ontstaan doordat je iets te snel wilt doen. Lees altijd de gebruiks- en veiligheidsvoorschriften van apparatuur en pas deze toe. Controleer snoeren en stekkers voor gebruik. Gebruik nooit elektrische apparaten die kapot zijn. Tips waaraan je kunt denken bij schoonmaken Denk eraan ook onder de bank te stofzuigen. Zet eerst de stoelen aan de kant. Plinten worden ook vuil; neem ze nat af. Spinnenwebben en stofdraden zitten vaak in de hoekjes van een kamer. Figuur 2.5 Veilig materiaal is het halve werk.

13 2 d e w o o n o m g e v i n g 25 Cliënt: In de volgende afbeelding staat een voorbeeld van de manier waarop een leidinggevende of zorgverlener tweemaal per jaar een veiligheidscheck uitvoert. Geboortedatum: Voor de veiligheid van de zorgverlener, en natuurlijk ook voor uw veiligheid, is het van belang dat uw huis en uw apparaten veilig zijn. De zorgverlener checkt daarom de onderstaande punten twee keer per jaar op veiligheid. De zorgverlener kruist aan in welke categorie elk onderwerp valt. A: Goed B: Verbetering/verandering is gewenst C: Verbetering/verandering is noodzakelijk om de zorg voort te kunnen zetten Datum: Onderwerp Stopcontacten Stekkers/snoeren apparaten Stabiele huishoudtrap Trapleuning en/of traploper Veilige doorloop in de gang en op de trap Vloerkleden, gladde vloeren en vloerbedekking A B C Indien sprake van C, welke actie wordt er ondernomen? Datum: Onderwerp Stopcontacten Stekkers/snoeren apparaten Stabiele huishoudtrap Trapleuning en/of traploper Veilige doorloop in de gang en op de trap Vloerkleden, gladde vloeren en vloerbedekking A B C Indien sprake van C, welke actie wordt er ondernomen? Figuur 2.6 Voorbeeldformulier veiligheidscheck Schoonhouden van een keuken In een keuken wordt eten bereid. Dit eten wordt, behalve opgegeten, ook opgeruimd in kasten en koelkasten. Extra hygiëne is dan erg belangrijk. In je werk als helpende zul je regelmatig een keuken moeten schoonmaken. Er zijn dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden, zoals afwassen, gasstel of fornuis schoonmaken, afwasmachine in- en uitruimen, aanrecht en gootsteen schoonmaken en de tegeltjes erachter. Periodiek (dat wil zeggen, eens in de zoveel tijd) onderhoud is het schoonmaken van keukenkastjes en het ontdooi-

14 26 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Tabel 2.1 Voor Tijdens Na Koelkast/diepvries ontdooien en reinigen. Zet klaar: een emmer; een werkdoekje; een schone theedoek om na te drogen; een dweil; een bak en eventueel een extra dweil (voor het lekwater); reinigingsmiddel: soda of afwasmiddel. 1 Lees, indien nodig, de gebruiksaanwijzing. 2 Haal de stekker uit het stopcontact of zet de bedieningsknop op ontdooien. 3 Zet een lekbak onder de afvoer voor het lekwater. Leg zo nodig een dweil onder de lekbak. 4 Maak de koelkast/vriezer leeg. 5 Neem losse onderdelen zoals glasplaten, roosters, groenteladen, diepvriesladen uit de koelkast/ vriezer. 6 Laat de koelkast/vriezer openstaan, zodat het ijs kan smelten. 7 Was alle losse onderdelen af met warm water en reinigingsmiddel. 8 Droog alles af met een schone, droge theedoek. 9 Haal de lekbak weg zodra al het ijs is gesmolten en gooi het smeltwater weg. 10 Neem de binnenkant van de koelkast/vriezer af met een werkdoekje en schoon water en reinigingsmiddel. 11 Maak van boven naar beneden schoon. 12 Neem de rubberen rand van de deur en de buitenkant van de koelkast/vriezer af. 13 Droog alle gereinigde oppervlakken goed na met een droge theedoek. 14 Plaats de levensmiddelen terug in de koelkast/vriezer. 15 Plaats de stekker weer in het stopcontact of schakel de koelkast/vriezer in. Emmers: Leeg de emmers. Maak ze, indien nodig, schoon met een werkdoekje. Droog de emmers na. Ruim ze op. Dweilen/werkdoekje: Spoel de werkdoekjes en dweilen uit of doe ze in de was. Wring ze uit. Hang ze te drogen. en en reinigen van koelkast of koelvrieskast. Werk je in een kinderdagverblijf of in een zorgorganisatie, dan zijn de koelkasten veel groter en worden ze door veel meer mensen gebruikt. Deze zul je vaker moeten schoonmaken. Tips Het ijs dat verwijderd moet worden, mag nooit met een scherp voorwerp losgewrikt worden. De kans dat de koelkast beschadigt is dan groot.

15 2 d e w o o n o m g e v i n g 27 A zet bedieningsknop op ontdooien Figuur 2.7 Ontdooi de koelkast. B Figuur 2.8 Opvang smeltwater uit de diepvriesruimte. Het ontdooien gaat sneller door een pan met warm water in de koelkast te plaatsen en daarna de deur te sluiten. Eventueel enkele malen herhalen. Probeer voedingsmiddelen tijdens het ontdooien op een zo koel mogelijke plaats te bewaren, eventueel gewikkeld in krantenpapier of in een koeltas. Een goed tijdstip voor het ontdooien van een vriezer is de winterperiode als het vriest. De diepgevroren producten kunnen dan buiten worden gezet. Het schoonmaken van een vriezer hoeft niet zo vaak te gebeuren. Door ruim van tevoren een datum te plannen, kun je de cliënt vragen ervoor te zorgen dat de vriezer leeg is. Dit kan door geen nieuwe producten meer in te vriezen en de oude voorraad op te maken. Je kunt dan punt 1 tot en met 6 s avonds uitvoeren en de volgende dag de overige punten. Soda is reukloos en heeft een ontsmettende werking.

16 28 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g De meeste nieuwe koelkasten ontdooien automatisch. IJsafzetting ontstaat als er warme producten in de koelkast/ vriezer worden gezet en als de deur vaak opengaat of open blijft staan. In instellingen zijn er regels over het dagelijks en periodiek schoonmaken van koelkasten en wat wel en wat niet teruggezet mag worden in de koelkast. In je werk als helpende moet je dus precies weten wat de richtlijnen zijn. Als helpende moet je vaak dagelijks de temperatuur van de koelkast controleren en het schoonmaakritme weten. Hiervoor zijn lijsten die afgetekend en bewaard worden. Zo zijn er regels voor de koelkasten in de kinderopvang, de afdelingskoelkast in het zorgcentrum, de koelkast in het restaurant van de zorgorganisatie en de koelkasten in kleinschalige woonvoorzieningen Onderhoud van gebouwen Een helpende werkt ook in gebouwen waarvan het schoonmaken van de algemene ruimten tot haar takenpakket kan horen. Het onderhoud van gangen, trappenhuizen, liften of een centrale hal gaat net even anders dan het schoonmaken van kamers of appartementen van bewoners. Wat is er anders bij het schoonmaken van grote ruimtes? Allereerst zijn de schoonmaakmiddelen en de apparatuur waarmee je werkt, aangepast aan de ruimtes. Daarnaast kun je bijvoorbeeld in openbare toiletten naast de deur lijstjes zien hangen waarop precies staat wanneer er is schoongemaakt en door wie. Toiletten die voor algemeen gebruik zijn en waar veel mensen gebruik van maken, worden minimaal één keer per dag schoongemaakt. In de schoonmaak van grote ruimtes worden ook andere termen gebruikt. We geven een overzicht van de omschrijvingen en bijpassende schoonmaakmethoden. De schoonmaakmaterialen die gebruikt worden, zijn onder te verdelen in drie groepen.

17 2 d e w o o n o m g e v i n g 29 Tabel 2.2 Soorten vervuiling en schoonmaakmethoden. Soorten ver- Omschrijving Percentage Schoonmaakmethoden vuiling totale vuil Stof en losliggend vuil Nat en licht hechtend vuil Sterk hechtend vuil Droog vuil (stof, snippers, paperclips enz.) Aangekleefd vettig of vochtig vuil, licht gehecht (vlekken, loopstrepen, vloeistoffen enz.) Sterk gehecht en ingedrongen vuil (ingetrapt vuil, kauwgom, waslagen enz.) 80% vegen afstoffen klamvochtig afnemen stofwissen (stof)zuigen 15% (vlak)moppen uitwrijven vochtig afnemen en nadrogen sproei-extraheren deppen 5% sprayen schrobben shamponeren/sproei-extraheren strippen Tabel 2.3 Schoonmaakmaterialen. Materialen om vloeren te reinigen Materialen om interieur te reinigen Materialen om sanitair te reinigen Veger/ bezem Een bezem van natuurlijk of synthetisch materiaal geschikt voor het bij elkaar vegen van grof vuil. Werkwagen Een wagen waarop alle voor de schoonmaak noodzakelijke materialen en gereedschappen worden neergelegd en vervoerd. Werkwagen Een wagen waarop alle voor de schoonmaak noodzakelijke materialen en gereedschappen worden neergelegd en vervoerd. Een plaat waaronder stofwisdoeken kunnen worden bevestigd. Met een stofwisser wordt alleen klein droog vuil zoals stof verwijderd. Dit vuil bevindt zich op een droge ondergrond. Stofwisapparaat Interieurdoek Een nietpluizige doek waarmee het interieur kan worden schoongemaakt. Sanitairdoek Een niet-pluizige doek die gebruikt wordt om sanitair te reinigen.

18 30 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Materialen om vloeren te reinigen Materialen om interieur te reinigen Materialen om sanitair te reinigen Stofzuiger Een machine waarmee los stof en vuil kan worden opgezogen. Interieurreiniger Reinigingsmiddel voor de schoonmaak van interieur, meestal neutraal tot licht alkalisch. Hiermee wordt dagelijks vuil verwijderd. Sanitairreiniger Schoonmaakmiddel geschikt voor het dagelijks reinigen van sanitair. Met dit product kunnen ook kalkresten verwijderd worden. Mop Een bundel bij elkaar gehouden katoenen strengen die voor het reinigen van licht aangekleefd vuil wordt gebruikt. Asverzamelbak Een metalen bak die gebruikt wordt voor het verzamelen van as en peuken. Toiletborstel Meestal een ronde borstel die gebruikt wordt voor het schoonmaken van de binnenkant van toiletpotten en urinoirs. Mophouder Een metalen of kunststofhouder waarmee een mop aan een steel kan worden vastgemaakt. Microvezeldoeken Doeken met een speciale structuur die zonder gebruik van schoonmaakmiddelen veel vuil opnemen. De doeken hebben wel de juiste vochtigheidsgraad nodig. Deze doeken mogen nooit met wasverzachter gewassen worden. Mop-pers Een apparaat dat op een rolemmercombinatie wordt gezet voor het uitpersen van de mop. Afhankelijk van de soort vervuiling laat je de mop natter. De pers hangt altijd boven de emmer voor het vuile water

19 2 de woonomgeving 31 Naast deze materialen en middelen zijn er ook nog de grote apparaten, zoals: schijfmachine; waterzuiger; schrobzuigapparaat; tapijtreinigingsmachine; hogedruk-schuimapparatuur; buitenreinigingsapparatuur. Figuur 2.9 Schoonmaakkar in een zorginstelling.

20 32 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Meestal is er een aparte training nodig om goed met deze apparaten te kunnen werken. Voor het gebruik van deze apparaten gelden speciale veiligheidsregels en ook de arboregels zijn van toepassing. Voor het gebruik van professionele schoonmaakmiddelen geldt hetzelfde als huishoudelijke middelen: Lees de gebruiksaanwijzing en volg deze nauwgezet op. Ruim gebruikte middelen op zoals voorgeschreven. Gebruik niet twee verschillende middelen door elkaar. Gebruik huishoudhandschoenen. Pas op met gladde vloeren. Tips Pas tiltechnieken toe voor het tillen van emmers en zware voorwerpen. Wissel taken af. 2.2 Zorgen voor een sfeervolle woonomgeving De sfeer in een ruimte kun je omschrijven als de stemming die een ruimte of kamer uitstraalt. Je hebt vast wel eens gedacht wat is het hier gezellig of juist wat is het hier ongezellig en koud en dan bedoelde je niet zozeer de temperatuur van de ruimte, maar juist de sfeer. Een schone en nette kamer is voor de meeste mensen prettig, maar de sfeer in huis of de leefomgeving is net zo belangrijk. Een sfeer kan bepalend zijn of mensen zich wel of niet prettig voelen. Als je je prettig voelt in een ruimte of in een kamer, dan heeft dat invloed op je humeur. Een vrolijke omgeving maakt dat je je vrolijker voelt. Dat geldt voor jou als hulpverlener, maar dat geldt ook voor je cliënt(en). Deze sfeer is natuurlijk ook afhankelijk van het gezelschap. In de sector zorg en welzijn werk je met mensen en al die mensen zijn verschillend. Er zijn mannen en vrouwen, kinderen, volwassenen en ouderen, verschillende karakters en stemmingen; er zijn verschillende culturen en leefwijzen. Al deze aspecten hebben in-

21 2 d e w o o n o m g e v i n g 33 vloed op de sfeer. Ook jouw eigen houding en die van je collega s, en je manier van doen hebben invloed op de sfeer. Het is belangrijk dat je als helpende een houding probeert uit te stralen waarbij de cliënt voelt dat je hem accepteert. Je probeert altijd vriendelijk, behulpzaam en zorgzaam te zijn. Als je opgewekt bent en op een plezierige manier samenwerkt met je collega s, dan voelen de cliënten zich thuis en prettig en zorg je samen voor een aangename omgeving. Wat maakt een kamer of een leefruimte sfeervol? Voldoende indirect licht (zoals een schemerlamp of spotje) en direct licht (zoals een leeslamp of de lamp boven de eettafel) daar waar het nodig is. Ramen waardoor de zon naar binnen kan schijnen, geven een fijne sfeer. Frisse lucht, goede ventilatie; een ruimte die fris ruikt is plezierig. Handige en gezellige inrichting (denk aan meubels, gordijnen enzovoort). Goed verzorgde planten en bloemen. Figuur 2.10 Planten en bloemen geven sfeer.

22 34 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Tips In huiskamers waar dementerenden of mensen met een verstandelijke beperking wonen, moet je voorkomen dat zij de planten en bloemen opeten. Hydrokorrels (een vervanging van plantaarde) lijken op snoepjes en een dementerende kan dit onderscheid niet maken. Pas op met losse kleedjes of snoeren: mensen kunnen er gemakkelijk over vallen. In ruimtes waar kleine kinderen verblijven is extra aandacht nodig voor veiligheid (stopcontactbeveiligers, deurremmers, traphekjes).

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent RI-26 Schoonmaak en onderhoud woonlocaties van Cavent Datum vaststelling : 26-07-2010 Eigenaar : Beleidsmedewerker Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 RI-26 Instructie schoonmaakcode 20-01-2015 Status

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Assistent schoonmaak. Preview

Assistent schoonmaak. Preview 111018 Preview Voorwoord... 7 Deel 1 Algemene inleiding voor de Assistent schoonmaak... 9 1. De opleiding... 11 1.1. Wat ga je leren?... 11 1.2. Waar ga je leren?... 12 1.3. Het lesmateriaal... 12 1.4.

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Schoonmaken en hygiëne

Schoonmaken en hygiëne Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Infoboek Hoofdstuk 5 Schoon, zorg voor kwaliteit en milieu voor de BPV van kerntaak 2 Ondernemer en Manager 1 Infoboek kerntaak

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Ons schoonmaakmiddel:... Welke bronnen mogen we gebruiken? Informatie op de verpakking van jullie schoonmaakmiddel. Internet. Boeken.

Ons schoonmaakmiddel:... Welke bronnen mogen we gebruiken? Informatie op de verpakking van jullie schoonmaakmiddel. Internet. Boeken. Binn buit LES 6: Schoonmak Nam groepje: Ons schoonmaakmiddel:... Welke bronn mog we gebruik? Informatie op de verpakking van jullie schoonmaakmiddel. Internet. Boek. Welke vrag mog we beantwoord? Wat is

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Kantoor. Kiezen. Producten kennen. De schoonmaak. Toekomst. Zorginstelling

Waarom dit boekje? Kantoor. Kiezen. Producten kennen. De schoonmaak. Toekomst. Zorginstelling Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de schoonmaak.

Nadere informatie

Instructieboek: Schoonmaken. Voor de Mpower - coach

Instructieboek: Schoonmaken. Voor de Mpower - coach Instructieboek: Schoonmaken Voor de Mpower - coach Juni 2014 Mpower - coach Instructieboek Versie 0.1 Bladzijde 2 Inhoud: Inhoud blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema schoonmaken blz. 6, 7 Module 0: Beginnen

Nadere informatie

Microfiber Doeken. Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk

Microfiber Doeken. Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk Microfiber Doeken Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk Kenmerken: Hoge kwaliteit Label op elke doek die het gebruik aangeeft. Doeken hebben echter wel meerdere gebruiksmogelijkheden Verschillende

Nadere informatie

Arbocheck. Naam klant : Adres : Postcode en woonplaats : Telefoonnummer : Klantnummer : Datum Controle : Naam invuller controlelijst : Datum :

Arbocheck. Naam klant : Adres : Postcode en woonplaats : Telefoonnummer : Klantnummer : Datum Controle : Naam invuller controlelijst : Datum : 1 Arbocheck Deze controlelijst wordt gezamenlijk door klant en medewerker van NivoZorg ingevuld bij het eerste bezoek. Alle vragen worden doorlopen en ingevuld. Indien iets niet in orde wordt bevonden,

Nadere informatie

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud Inhoud Inhoud 1 Registratie van wekelijkse schoonmaak 2 Registratie van periodieke schoonmaak 3 Registratie van controle koelkast 5 Registratie van controle vriezer 7 Registratie controle van de opslagruimte

Nadere informatie

Veilig werken met schoonmaakmiddelen. Zo werk je prettiger!

Veilig werken met schoonmaakmiddelen. Zo werk je prettiger! Veilig werken met schoonmaakmiddelen Zo werk je prettiger! Vooraf Als schoonmaker maak je schoon. Logisch natuurlijk. Helaas worden veel dingen niet schoon door er met een doekje overheen te wrijven. En

Nadere informatie

Werkplan schoon en leefbaar huis

Werkplan schoon en leefbaar huis Werkplan schoon en leefbaar huis 1 contactgegevens klant burgerservicenummer naam en voorletters geboorte geslacht man vrouw adres postcode/woonplaats telefoonnummer mobiele telefoon 2 recht op huishoudelijke

Nadere informatie

Protocol overdracht ziektekiemen

Protocol overdracht ziektekiemen Protocol overdracht ziektekiemen Aanleren hoest- en niesdiscipline Ziektekiemen uit de neus, mond en keel kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Om risico's te beperken zijn de volgende zaken

Nadere informatie

Maak de voorkennistoets om te kijken of je over de vereiste kennis beschikt. Kruis aan of de bewering waar of niet waar is.

Maak de voorkennistoets om te kijken of je over de vereiste kennis beschikt. Kruis aan of de bewering waar of niet waar is. Op een regenachtige dag pak je een boek uit de kast die op je slaapkamer staat. Goed leesweer! Als je het boek vastpakt, zie je dat er een laag stof op ligt. Hoe vaak wordt er stof afgenomen in jouw slaapkamer?

Nadere informatie

Taakomschrijving Dagelijks Wekelijks Maandelijks Trimestrieel Jaarlijks

Taakomschrijving Dagelijks Wekelijks Maandelijks Trimestrieel Jaarlijks Taakomschrijving Dagelijks Wekelijks Maandelijks Trimestrieel Jaarlijks BUREAU: voor 9.30 u Vuilnisbakken leeg en volledig schoon en de vuilniszakjes vervangen indien nodig De vingerafdrukken op de deuren

Nadere informatie

Bezoekverslag/en locatie X

Bezoekverslag/en locatie X Bezoekverslag/en locatie X 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave.2 Kort verslag eerste bezoek..3,4 Kort verslag tweede bezoek. 5 Bezoekverslag derde bezoek, training en demonstraties...... 6,7,8,9 Vervolg dagelijks

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Bij aanraking met de ogen afspoelen met veel water en een arts raadplegen.

Bij aanraking met de ogen afspoelen met veel water en een arts raadplegen. GEVAARLIJKE STOFFEN 1 Product: Chloor tabletten Uitsluitend te gebruiken bij het desinfecteren tijdens een Norovirus (zie protocol Norovirus). Bevat een natriumdichloorisocyanuraat en 1,1 g actief chloor.

Nadere informatie

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Geoliede oppervlakken zetten de individuele structuren van de verschillende houtsoorten extra in de verf.

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK

LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK SCHOONMAKEN THUIS - Noem drie verschillen tussen schoonmaken thuis en schoonmaken voor je werk. - Kijk thuis in de kast met schoonmaakmiddelen. Schrijf vier middelen

Nadere informatie

DWEILEN. Voorbereiding. Droog vloeronderhoud. VDAB Professionele SchoonmaakTechnieken Schoonmaak bij Particulieren PS 35.

DWEILEN. Voorbereiding. Droog vloeronderhoud. VDAB Professionele SchoonmaakTechnieken Schoonmaak bij Particulieren PS 35. DWEILEN Voorbereiding Droog vloeronderhoud Materiaal en producten Veiligheid PS 35.145-D2006/5535/167 1 DWEILEN 2 VEGEN Voorbereiding Inrichting bekijken van gemeubelde ruimte Ruimte voorbereiden tot vegen

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee?

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Doe de thuisscan >>> Lang zult u wonen Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Handig boekje over langer zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis. Met een

Nadere informatie

Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder

Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder Definities Gebruikelijke zorg : de normale, dagelijkse zorg die huisgenoten geacht worden elkaar onderling te bieden

Nadere informatie

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw Inleiding : In dit protocol staan alle afspraken die BSO Kids Pleasure hanteert omtrent hygiëne in de meest ruime zin van het woord. Het gaat om afspraken op vlak van persoonlijke hygiëne, voedselhygiëne

Nadere informatie

Toetstermen MODULE traditioneel

Toetstermen MODULE traditioneel Toetstermen MODULE traditioneel Interieuronderhoud traditioneel 1 p Materiaal en middelen verzamelen 2 p Materiaalwagen controleren, eventueel aanvullen. 3 p Snoer van de stofzuiger controleren. Opengevouwen

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

Toetstermen aanvullende module trappenhuisreiniging

Toetstermen aanvullende module trappenhuisreiniging Algemeen 1 t 1 Beheert de sleutels e.d. van de locatie 2 t Weet per locatie de afspraken Bijvoorbeeld ten aanzien van aanmelden, het toelaten van mensen e.d. 3 p In staat op een juiste manier te communiceren

Nadere informatie

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Meer informatie - Een lijst met enkele schadelijke chemicaliën: Engels:

Nadere informatie

ONDERHOUDSKIT. productinformatie en onderhoudstips

ONDERHOUDSKIT. productinformatie en onderhoudstips ONDERHOUDSKIT productinformatie en onderhoudstips ONDERHOUD VAN EEN GIETVLOER: EEN UITERST AANGENAAM ONDERWERP! Gietvloeren laten zich sneller en efficiënter reinigen dan eender welk klassiek vloersysteem.

Nadere informatie

33Hygiënecodes in instellingen

33Hygiënecodes in instellingen DC 33Hygiënecodes in instellingen 1 Inleiding Als je niet hygiënisch met voedsel omgaat, kunnen jij en anderen daar ziek van worden. Daarom is elke organisatie en elke werknemer verplicht hygiënisch te

Nadere informatie

De Wiltfang. 2015 www.dewiltfang.nl. Tuingereedschap voor liefhebbers

De Wiltfang. 2015 www.dewiltfang.nl. Tuingereedschap voor liefhebbers De Wiltfang Tuingereedschap voor liefhebbers AURO PRODUCTOVERZICHT Kwalitatief en duurzaam verantwoorde producten voor schoonmaken, reinigen en onderhoud 2015 www.dewiltfang.nl Auro is één van de weinige,

Nadere informatie

Poetsplan Groene voorjaarsschoonmaak

Poetsplan Groene voorjaarsschoonmaak Poetsplan Groene voorjaarsschoonmaak 21 Maart begint het voorjaar. Voor veel mensen tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Milieu Centraal geeft in dit Poetsplan informatie over schoonmaken en het effect daarvan

Nadere informatie

2 Functies in de zorg

2 Functies in de zorg THEMA 2Functies in de zorg 1 Inleiding In de zorg werken heel veel mensen. Mensen zoals jij, zorghulpen, maar ook mensen met andere functies. In dit thema leer je welke andere functies je in de zorg tegenkomt.

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

Op kamers Schoonmaken hoort erbij! Stephanie Schutte

Op kamers Schoonmaken hoort erbij! Stephanie Schutte Op kamers Schoonmaken hoort erbij! Stephanie Schutte Inhoud 4 Voor mama, Linda, Rosi, Marina, Joris, Marion, Judith en Tine. Bedankt voor alle hulp en liefde! Koelkast 16 Douche 26 Toilet 34 Meander 2013

Nadere informatie

COFFEE MAKER KM 5040

COFFEE MAKER KM 5040 COFFEE MAKER KM 5040 NL C D E F G H I J K L M N A B F O 3 NEDERLANDS 29-32 4 VEILIGHEID EN INSTELLING Lees deze gebruikershandleiding zorgvuldig door voordat u dit apparaat gebruikt! Volg alle veiligheidsinstructies

Nadere informatie

RSR reinigingsprotocol

RSR reinigingsprotocol RSR reinigingsprotocol Dit stuk is een samenvatting van de hygiënevoorschriften zoals die zijn opgesteld door de Landelijke Vereniging van Thuiszorg (LVT).Tevens geldend voor verpleeghuis middelen. Het

Nadere informatie

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product

Nadere informatie

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7 Handige tips Na de werkzaamheden aan uw woning is de werking van een aantal systemen veranderd. Zoals de verwarming, de ventilatie en de deuropener. In dit overzicht vindt u een aantal gebruikstips en

Nadere informatie

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Thuiscomfort Checklist Hoe comfortabel, veilig en toegankelijk woon ik? Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? De Thuiscomfort Checklist stelt per ruimte in huis

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN De Waegenaere NV Bieke Een linoleum vloer en onderhoud Met een vloer van Forbo Flooring beschik je over een hoogwaardige en zeer duurzame vloerbekleding. Een product waarvan

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING 4.1 GEVAARLIJKE STOFFEN HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING Tijdens de scheikundelessen zullen jullie zelf vaak met stoffen werken die gevaarlijk kunnen zijn. Om goed en veilig met deze stoffen (chemicaliën) om

Nadere informatie

Ruimte droog borstelen en plaatselijk vlekken op vloer verwijderen Was- of spoeltafel schoonmaken. Emmers schoon maken

Ruimte droog borstelen en plaatselijk vlekken op vloer verwijderen Was- of spoeltafel schoonmaken. Emmers schoon maken 3A Klaslokalen vóór 8 u 's morgens vóór 8 u 's morgens Tijdens schoolvakanties (5/jaar) Gebouw Vuilbak ledigen en vuilzak vervangen Dag te preciseren door de firma ontspanningsverlof: november - februari

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

NORMERINGSKADER. 1.1 Boodschappen. De boodschappenservice is algemeen gebruikelijk en voorhanden.

NORMERINGSKADER. 1.1 Boodschappen. De boodschappenservice is algemeen gebruikelijk en voorhanden. NORMERINGSKADER Huishoudelijke werkzaamheden Er worden standaard normtijden gehanteerd bij het indiceren van hulp bij het huishouden. De leefsituatie al dan niet in combinatie met de woonsituatie is niet

Nadere informatie

Campus-Elishout-Coovi-Anderlecht-bijkomend onderhoud. Gebouw

Campus-Elishout-Coovi-Anderlecht-bijkomend onderhoud. Gebouw Gebouw 14 Gebouw 12 Hoeve Gebouw 12 Hoeve 2 Gebouw gelijkvl. Gebouw 2 1e verd Gebouw Campus-Elishout-Coovi-Anderlecht-bijkomend onderhoud Gebouw 2 2e verd. Frequentie: waar dit niet bepaald is, dient de

Nadere informatie

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie 1 Huisstofmijtallergie De huisstofmijt is een klein spinnetje dat met het blote oog niet zichtbaar is (ongeveer een tiende van een millimeter groot). De mijt houdt zich in leven met huidschilfers van mens

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie

CP15. functioneringsgesprek

CP15. functioneringsgesprek CP5 functioneringsgesprek In Nederland voert de leidinggevende een of meer keren per jaar een functioneringsgesprek met de werknemer over het werk. Dit gesprek gaat over wat wel en niet goed gaat in het

Nadere informatie

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

7r Hoe poets ik een... toilet 1

7r Hoe poets ik een... toilet 1 7r Hoe poets ik een... toilet 1 Een gezond leven, daar hoort ook een schoon sanitair bij. Hier is een handleiding voor het poetsen van een toilet. Hoe doe je dat hygienisch, maar toch snel genoeg om het

Nadere informatie

Campus-Elishout-Coovi-Anderlecht

Campus-Elishout-Coovi-Anderlecht 3A Klaslokalen vóór 7u45 's morgens vóór 7u45 's morgens Tijdens schoolvakanties (5/jaar) Vuilbak ledigen en vuilzak vervangen Dag te preciseren door de firma ontspanningsverlof: november - krokus 101-102-103

Nadere informatie

Bijlage bij: Persoonlijke hygiëne bespreekbaar maken

Bijlage bij: Persoonlijke hygiëne bespreekbaar maken Bijlage bij: Persoonlijke hygiëne bespreekbaar maken Vooraf: Als Werkleiding/begeleider is het van belang vooraf de vraag te stellen: waarom en voor wie wil ik het onderwerp bespreekbaar maken? - Is er

Nadere informatie

T8 Art. 468. Gebruiksaanwijzing

T8 Art. 468. Gebruiksaanwijzing T8 Art. 468 Gebruiksaanwijzing Krups T8 a b c d e f g h i a: Vergrendelingshendel b: Veiligheidsknop c: Filterdeksel d: Filter e: Glazen koffiekan f: Afdekplaat g: Waterreservoir h: Aan/Uit-Schakelaar

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen. Gebruik een deurmat

Nadere informatie

verzorging CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 4 A B C D

verzorging CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 4 A B C D verzorging SPE BB 00 minitoets bij opdracht variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld ). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld of. () B B () X ()

Nadere informatie

SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 BEWONERSPROFIEL

SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 BEWONERSPROFIEL SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 DATUM: BEWONERSPROFIEL 1. IDENTITEITSGEGEVENS Naam & voornaam: Geboorteplaats: Geboortedatum: Adres: Sedert wanneer woont

Nadere informatie

De stap 1 en 3 en stap 2 zijn samen het antislip system, De stap 4 is de reiniger voor het antislip system. Hoe het werkt

De stap 1 en 3 en stap 2 zijn samen het antislip system, De stap 4 is de reiniger voor het antislip system. Hoe het werkt Gebruiksaanwijzing Gefeliciteerd met de aankoop van uw antislip system! antislip system is geen coating of etsproduct. Het is een onzichtbaar antislip product dat in 3 stappen wordt aangebracht. Het verkleint

Nadere informatie

Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen

Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen Met deze checklist heeft de preventieadviseur, gezondheidscoördinator, milieucoördinator, directie of leerkracht een handig instrument om het beleid of de

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

Werken met een hogedrukreiniger

Werken met een hogedrukreiniger Werken met een hogedrukreiniger Doel antwoorden Je kunt met een hogedrukreiniger werken. Oriëntatie Het reinigen van vuile machines of werktuigen kun je op veel verschillende manieren doen. 1 Waarom zou

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of

Nadere informatie

Goed ventileren in huis

Goed ventileren in huis Goed ventileren in huis Wist u dat de binnenlucht meestal viezer is dan de buitenlucht? Eén op de tien huizen heeft schimmel en in veel woningen is er meer fijnstof dan buiten. Daarom is ventileren zo

Nadere informatie

ALLES OVER KLEDING & WASSEN

ALLES OVER KLEDING & WASSEN ALLES OVER KLEDING & WASSEN WAS-LABEL INSTRUCTIES De getallen geven de maximum wastemperatuur aan, was nooit heter dan deze temperatuur! E-, spaar- en halve-wasprogramma s behoren ook tot de gewone wasprogramma

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Een whitepaper van Crohill oktober 2015. Smart Cleaning. Wat levert het u op? Sneller, lichter en makkelijker schoonmaken

Een whitepaper van Crohill oktober 2015. Smart Cleaning. Wat levert het u op? Sneller, lichter en makkelijker schoonmaken Een whitepaper van Crohill oktober 2015 Smart Cleaning. Wat levert het u op? Sneller, lichter en makkelijker schoonmaken Inleiding Of u nu eigenaar/directeur van een schoonmaakbedrijf bent of facilitair

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

PHLILIPS HR2304/70. Gebruiksaanwijzing

PHLILIPS HR2304/70. Gebruiksaanwijzing PHLILIPS HR2304/70 Gebruiksaanwijzing HR2304 1 24 Nederlands Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop en welkom bij Philips! Als u volledig wilt profiteren van de ondersteuning die Philips biedt, registreer

Nadere informatie

Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger!

Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger! Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger! Vooraf Een stuk glas met bloed eraan. Een gebruikte injectienaald. Een bebloede zakdoek. Een plas bloed. Als schoonmaker kún je in contact komen met het

Nadere informatie

BIJLAGE 1 RICHTLIJNEN TIJDEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN

BIJLAGE 1 RICHTLIJNEN TIJDEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN BIJLAGE 1 RICHTLIJNEN TIJDEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN Vaststellen richtlijnen Hulp bij het HH1 Hulp bij het HH1 richt zich op het overnemen van lichte huishoudelijke taken zware huishoudelijke taken de

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Handleiding Plextalk PTN1. Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1

Handleiding Plextalk PTN1. Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1 Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1 1 DAISYSPELER PLEXTALK PTN1 Korte inleiding: Wij hopen dat u plezier zult beleven aan het beluisteren van de digitale boeken. Dit document beschrijft de hoofdfuncties

Nadere informatie

PHILIPS HD7546/20. Gebruiksaanwijzing

PHILIPS HD7546/20. Gebruiksaanwijzing PHILIPS HD7546/20 Gebruiksaanwijzing HD7546, HD7544 F1 G E D C H B A I 46 Nederlands Algemene beschrijving (fig. 1) A Aan/uitknop met lampje B Netsnoer C Koffiezetter D Waterniveauindicator E Waterreservoir

Nadere informatie

Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school

Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB HYGIENEMAATREGELEN 25 Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school 1. Inleiding Het is niet mogelijk op elk moment te weten of er iemand op school aanwezig is, die een

Nadere informatie

1. Kwaliteiten. 2. Elasticiteitseisen

1. Kwaliteiten. 2. Elasticiteitseisen 1. Kwaliteiten Variér ontwikkelt producten met een klassiek design. Het is de bedoeling dat zij generaties lang meegaan en dit dient tot uiting te komen in de materiaalkeuze en de vormgeving. Wij bieden

Nadere informatie

Harde feiten over zachte vloeren. schonere lucht in huis géén allergie en astma. hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid

Harde feiten over zachte vloeren. schonere lucht in huis géén allergie en astma. hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid Harde feiten over zachte vloeren schonere lucht in huis géén allergie en astma hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid Tapijt en binnenklimaat Er is tegenwoordig veel te doen over het klimaat waarbij

Nadere informatie

plan Een stappenplan om huisstofmijt in je woning terug te dringen! Anti-allergie beddengoed Antihuisstofmijt BAPMEDICAL

plan Een stappenplan om huisstofmijt in je woning terug te dringen! Anti-allergie beddengoed Antihuisstofmijt BAPMEDICAL Anti-allergie beddengoed Antihuisstofmijt Actie plan Een stappenplan om huisstofmijt in je woning terug te dringen! BAPMEDICAL Copyright Dit anti-huisstofmijt Actieplan is een uitgave van BAP Medical BV,

Nadere informatie

Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft

Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft Albert Schweitzer ziekenhuis december 2013 pavo 0562 Inleiding De arts heeft met u besproken dat u een verminderde weerstand heeft. Een

Nadere informatie

Basisopleiding. hulp bij het huishouden. basisopleiding / veiligheidsinstructie hulp bij het huishouden 1

Basisopleiding. hulp bij het huishouden. basisopleiding / veiligheidsinstructie hulp bij het huishouden 1 cmyk: ow genta Basisopleiding hulp bij het huishouden basisopleiding / veiligheidsinstructie hulp bij het huishouden 1 Inhoud Algemene informatie 1 Omgang met cliënten 2 Veilig, gezond en milieubewust

Nadere informatie

Instructieboek Hulp bij het Huishouden

Instructieboek Hulp bij het Huishouden Instructieboek Hulp bij het Huishouden Inhoudsopgave 2. Inhoudsopgave 3. Welkom bij ThuiszorgInHolland 4. Belangrijke aandachtspunten 5. Contact, ziek melden en werkroosters 6. Normen en waarden 7. ThuiszorgInHolland

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

M.Mommersteeg BV Havenstraat 64 1271 AG Huizen T. 035-5288030 F. 035-5230748 E. info@mommersteegbv.nl

M.Mommersteeg BV Havenstraat 64 1271 AG Huizen T. 035-5288030 F. 035-5230748 E. info@mommersteegbv.nl Onderhoudsadvies Scheerwollen tapijt Scheerwollen tapijt is reinigbaar met normaal in de handel zijnde onderhoudsproducten voor wollen tapijt. Regelmatig grondig onderhoud verlengt de levensduur van de

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Cleanfix TW 600 tapijtreiniger

GEBRUIKSAANWIJZING Cleanfix TW 600 tapijtreiniger GEBRUIKSAANWIJZING Cleanfix TW 600 tapijtreiniger Cleanfix Benelux B.V. De Scheper 255 5688 HP OIRSCHOT Telefoon: 0499 55 00 33 Internet: www.cleanfix.nl Telefax: 0499 55 00 60 E-mail: info@cleanfix.nl

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Hygiëneprotocollen bij OkidoKIDS Leiden 2014. Voedsel en hygiëne. Hygiëne. Temperatuur. Productgroepen. Uitgangspunten

Hygiëneprotocollen bij OkidoKIDS Leiden 2014. Voedsel en hygiëne. Hygiëne. Temperatuur. Productgroepen. Uitgangspunten Hygiëneprotocollen bij OkidoKIDS Leiden 2014 Uitgangspunten Voedsel en hygiëne Voedselinfecties en - vergiftigingen veroorzaken jaarlijks bij meer dan een miljoen mensen in Nederland maag- darmklachten.

Nadere informatie

Adviezen voor een Rigostep gelakte vloer (opgesteld in samenwerking met Rigostep Specials Coatings):

Adviezen voor een Rigostep gelakte vloer (opgesteld in samenwerking met Rigostep Specials Coatings): Adviezen voor een Rigostep gelakte vloer (opgesteld in samenwerking met Rigostep Specials Coatings): rigostep skylt conditioner Voor SKYLT vloeren is een speciale reiniger ontwikkeld die absoluut geen

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

Actieplan Stichting Buitenschoolse Opvang et Nabuut. Veiligheid. Parkstraat 72 1506 WE Zaandam 075 6165701 06 54391584 opvang@etbuut.nl www.etbuut.

Actieplan Stichting Buitenschoolse Opvang et Nabuut. Veiligheid. Parkstraat 72 1506 WE Zaandam 075 6165701 06 54391584 opvang@etbuut.nl www.etbuut. Actieplan Stichting Buitenschoolse Opvang et Nabuut Veiligheid Parkstraat 72 1506 WE Zaandam 075 6165701 06 54391584 opvang@etbuut.nl www.etbuut.nl Actieplan Veiligheid 2012 Bovenbouw Stichting buitenschoolse

Nadere informatie

Aqua Laser Stoomreiniger (art.nr. 808.378)

Aqua Laser Stoomreiniger (art.nr. 808.378) Gebruiksaanwijzing Aqua Laser Stoomreiniger (art.nr. 808.378) Lees voor het gebruik van de Aqua Laser stoomreiniger de veiligheidsvoorschriften goed door. BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Bij het gebruik

Nadere informatie

Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie

Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie Gebruiksaanwijzing: DRINKWELL NOOIT AANZETTEN ZONDER WATER! 1. Kijk aan

Nadere informatie