1 Werkplanning 1.1. De individuele omstandigheden van de cliënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Werkplanning 1.1. De individuele omstandigheden van de cliënt"

Transcriptie

1 1 Werkplanning Voorbeeld Je komt wekelijks bij mevrouw Jansen om de zware huishoudelijke taken uit te voeren. Vandaag heeft mevrouw hoofdpijn en ligt op bed met de gordijnen dicht. Je bespreekt met haar wat je zult gaan doen. Normaal gesproken stofzuig je de bovenverdieping en haal je het bed af. Hoe los je dit vandaag op? Als helpende maak je een werkplanning : Je bedenkt hoe je gaat samenwerken met je cliënt. Je zorgt voor overzicht over je taken. Je bedenkt wat je nodig hebt bij je taken. Je denkt na over hoe je de taken gaat voorbereiden, uitvoeren en afronden. 1.1 De individuele omstandigheden van de cliënt Iedere cliënt die een indicatie heeft voor hulp bij het huishouden heeft deze indicatie gekregen omdat hij bepaalde werkzaamheden niet meer (geheel of gedeeltelijk) zelf kan uitvoeren. De indicatiesteller (de persoon die de hoeveelheid hulp vaststelt) kijkt daarbij ook naar de woonomstandigheden. In een kleine tweekamerflat zonder huisdieren kan er in kortere tijd schoongemaakt worden dan in een groot huis met katten; heeft de cliënt een kamer in een beschermde woonvorm of woont hij in een eengezinswoning met drie slaapkamers? De indicatiesteller kijkt ook naar de taken die anderen voor de cliënt doen. Is er bijvoorbeeld een dochter die de boodschappen doet? Brengt de buurvrouw de vuilniszak weg? Komt er een vrijwilliger

2 14 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g langs voor de post? Worden de ramen buiten gezeemd door de flatbeheerder? Kortom, het aantal uren hulp dat wordt vastgesteld, hangt af van het totaal aan omstandigheden en mogelijkheden van de cliënt in zijn woonomgeving. Op basis van de indicatie (de zorgbehoefte uitgedrukt in het aantal uren) en de wens van de cliënt wordt er door je leidinggevende of de verzorgende een zorgleefplan opgesteld. In dit plan wordt beschreven wat de cliënt en de mensen om hem heen zelf doen en welke taken/werkzaamheden een professionele kracht overneemt. Schema 1.1 is een voorbeeld van de manier waarop de huishoudelijke afspraken met de cliënt zijn vastgelegd. 1.2 Een werkplanning maken Aan de hand van de indicatie en de wens van de cliënt is vastgelegd welke taken je gaat overnemen. Hoe je dit doet en op welke dag(en), bepaal je samen met de cliënt. Bespreek voordat je start met je werkzaamheden altijd waarmee je zult beginnen en wat je die dag gaat doen. Bespreek ook wat je samen gaat doen, wat de cliënt zelf wil doen en wat jij doet. Een praatje, een kopje thee of koffie hoort erbij, maar vergeet niet dat je wel je taken binnen de tijd af moet hebben. Bedenk dat je tijdens je werk ook gezellig kunt praten. Je past je werkplanning aan de wensen van de cliënt aan. Dat betekent dat je werk de ene keer anders kan lopen dan de andere keer, afhankelijk van wat de cliënt op dat moment nodig heeft. Het doel van een werkplanning is een volgorde in je werkzaamheden aan te brengen. Je werkt altijd in een logische volgorde. Zoals: Zet alles klaar wat je nodig hebt ( voor ). Voer alle taken uit ( tijdens ). Ruim alles weer op ( na ). Vervolgens probeer je in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om iedere taak uit te voeren. Je gaat na welke taken je eerst moet doen en hoeveel tijd je dan nog over hebt voor de rest.

3 1 w e r k p l a n n i n g 15 Volgens indicatie van de gemeente heeft u recht op uur hulp bij het huishouden in de week/twee weken*. Volgens indicatie en in overleg met u worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd door de medewerker van onze organisatie. Huiskamer Stoffen Stofzuigen Dweilen Planten water geven Gang/hal/overloop Stoffen Stofzuigen Dweilen Slaapkamers Stoffen Stofzuigen Dweilen Bedden opmaken Bedden verschonen Keuken Schoonmaken Dweilen Badkamer Schoonmaken Dweilen Toilet Schoonmaken Dweilen Ramen Zemen binnenshuis Zemen buitenshuis Kleding & linnengoed Wassen Strijken Onderhoud kleding/schoenen Buiten Schoonmaken balkon/portiek Vegen terras Huisdieren Eten/drinken geven Bak/kooi schoonmaken Uitlaten Boodschappen Boodschappen doen Maaltijd Maaltijd voorbereiden Maaltijd bereiden Hulp bij eten/drinken Afwassen Dagelijks Wekelijks Elke 2 weken Maandelijks Anders, nl.

4 16 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Overig Overig periodiek onderhoud Alleen niveau 2: Dagelijks Wekelijks Elke 2 weken Huisgenoten Opvang/verzorging kinderen Opvang/verzorging volwassenen Organisatie Organiseren huishouden Licht administratief werk (geen beheer geld) Sociaal Ondersteuning dagelijks leven Wandeling maken Meegaan naar de dokter Informeren/adviseren mantelzorg Overige aandachtspunten/afspraken Maandelijks Anders, nl. Geplande evaluaties Datum Bevestiging afspraken Datum: Handtekening zorgverlener Handtekening cliënt Figuur 1.1 Schema huishoudelijke werkzaamheden. Tips 1 Werk van achteren naar voren (werk van de muur/het raam naar de deur toe). 2 Werk van boven naar beneden. 3 Eerst het droge werk en dan pas het natte werk. 4 Zorg voor afwisseling in je taken, wissel licht werk af met zware lichamelijke taken.

5 1 17 werkplanning A B Figuur 1.2 Wissel licht werk af met zware lichamelijke taken.

6 2 De woonomgeving De woonomgeving is de plaats waar een cliënt woont. Ouderen wonen zelfstandig of in een beschermde omgeving zoals een zorgcentrum; volwassenen met kinderen wonen meestal in een (flat)woning met meerdere slaapkamers. Gehandicapten wonen meestal (begeleid) zelfstandig thuis en sommige kinderen verblijven overdag in een dagverblijf. Voor iedereen geldt dat de plek waar ze wonen prettig moet voelen. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat het huis schoon is. Wil jij zelf wonen in een huis waar het niet schoon is? Wat doet een vuile omgeving met jouw stemming en gezondheid? A B Figuur 2.1a Wonen in wanorde. Figuur 2.1b Mensen voelen zich beter in een schone omgeving. 2.1 Zorgen voor een schone woonomgeving Niet iedereen verstaat hetzelfde onder een schone omgeving. Wat je in het dagelijks leven schoon genoeg vindt, kan anders zijn dan wat je als helpende in de gezondheidszorg schoon vindt.

7 2 19 de woonomgeving Welke vormen van schoon zijn er? Ruw schoon: het ergste vuil is weg. Er staat geen afwas meer, het afval zit in de vuilnisbak of -zak. Stof is droog afgenomen en er is stof gezogen. Huishoudelijk schoon: er is schoongemaakt met water en een schoonmaakmiddel. Smetschoon: micro-organismen zijn gedood door te ontsmetten met een speciaal ontsmettingsmiddel. Tips Schoonmaakdoekjes moeten dagelijks in de was. Gebruik voor iedere ruimte een ander schoonmaakdoekje. Vaatdoekjes die op een aanrecht liggen, zijn een bron van bacteriën. Breng volle vuilniszakken altijd direct weg. B Figuur 2.2b Een vieze vaatdoek is een bron van bacteriën. A Figuur 2.2a Gebruik voor iedere ruimte een ander schoonmaakdoekje.

8 20 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Schoonmaken Overal waar mensen wonen, verblijven en werken komt vuil en stof voor. Dit vuil kun je niet laten liggen maar moet je verwijderen. Schoonmaken is dus het verwijderen van vuil. Schoonmaken moet regelmatig gebeuren, anders wordt het een rommeltje. Als je de afwas een weekje laat staan, heb je echt geen zin meer om in de keuken te komen! Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te leven in een schone omgeving: Mensen voelen zich beter in een schone omgeving. Het is beter voor de gezondheid; een vervuild huis kan ongedierte aantrekken die ziektes veroorzaken. Spullen gaan langer mee; een wasmachine die regelmatig ontkalkt wordt, gaat minder snel stuk; houtwerk schoonmaken, zorgt ervoor dat de verflaag langer goed blijft en het hout niet gaat rotten. Sommige huishoudelijke werkzaamheden moeten dagelijks uitgevoerd worden, andere werkzaamheden wekelijks en een aantal werkzaamheden, zoals ramen lappen, worden enkele malen per jaar gedaan. In het Schema huishoudelijke werkzaamheden (zie figuur 1.1) staat aangekruist hoe vaak de verschillende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Bedenk eens voor jezelf: maak je een toilet iedere dag, iedere week of iedere maand schoon? Werkmateriaal Om een huis goed schoon te kunnen maken, heb je materialen en middelen nodig. Zo gebruik je om te kunnen stofzuigen een goede stofzuiger. Om ramen te zemen, heb je een emmer met warm water, een spons, een trekker, zeem en schoonmaakmiddel nodig. Als je schoonmaakt bij een cliënt gebruik je zijn materialen en middelen. Dat betekent niet dat je met onveilige materialen of middelen moet werken, maar wel dat je rekening houdt met de wensen en gewoonten van de cliënt. Verschillende werkzaamheden vragen om verschillende schoonmaakmiddelen. Een toilet (wc-pot) maak je schoon met een middel

9 2 d e w o o n o m g e v i n g 21 waarop staat dat het middel geschikt is om de wc-pot mee te reinigen. Er zijn veel verschillende schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel, allesreiniger, schoonmaakazijn, groene zeep en schuurmiddel. Daarnaast zijn er middelen die geschikt zijn voor onderhoud, zoals boenwas, koperpoets, schoensmeer en meubelspray. Onderhoudsmiddelen worden gebruikt om materialen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en om de levensduur ervan te verlengen. Zo kun je een houten kastje in de was zetten om het hout te beschermen dan gaat het langer mee (denk maar eens aan het oude dressoir van je oma). Middelen om te ontsmetten zijn: chloorbleekmiddel, alcohol en soda. Deze middelen gebruik je om bacteriën te doden. licht ontvlambaar schadelijk, irriterend oxiderend giftig corrosief Figuur 2.3 De symbolen op schoonmaakmiddelen. niet mengen Er staan verschillende symbolen op schoonmaakmiddelen die gevaar aangeven: Licht ontvlambaar: niet bij hoge temperaturen en open vuur gebruiken. Oxiderend: reagerend met zuurstof, waardoor ook warmte vrij kan komen (ook: roesten).

10 22 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Giftig. Corrosief: tast materialen aan. Schadelijk/irriterend: schadelijk bij inademen. Niet mengen: door mengen met andere middelen kunnen gevaarlijke dampen ontstaan. Tabel 2.1 Het gebruik van reinigingsmiddelen. Soort reinigingsmiddel Synthetische basis Zeep of natuurlijke basis Te gebruiken voor: Afwasmiddel x x afwas, fornuis, verwijderen van bloed, braaksel, chocolade, ei Allesreiniger x tegeltjes, sanitair, geverfde houtsoorten, plavuizen vloeren Ammonia x ontvet heel sterk en is daarom goed voor olievlekken, roet en vetten, ruiten, spiegels, tegels, ontvetten en afbijten van oude verflagen Schoonmaakazijn x kalkaanslag op kranen, het verwijderen van cement, sinaasappelsap, urine Spiritus x spiegels, ruiten, tegeltjes Groene zeep x tegeltjes, plavuizen vloeren, keukenkastjes, geverfde houtsoorten, laminaat Schuurmiddelen x het extra schoonmaken van bijvoorbeeld gootsteen, fornuis, sanitair Ovenreiniger x ovens Ontkalkmiddel x kalk verwijderen van sanitair Soda x gootsteen ontstoppen, ontsmetten van wondjes, schoonmaken van de koelkast Met de volgende regels kun je schoonmaakmiddelen veilig gebruiken: Gebruik huishoudhandschoenen. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing en houd je aan deze gebruiksaanwijzing. Sommige schoonmaakmiddelen bevatten giftige gassen, gebruik deze niet in afgesloten ruimtes. Gebruik niet meer van een middel dan nodig is. Meer afwasmiddel betekent niet dat de afwas schoner wordt. Gebruik nooit verschillende middelen door elkaar.

11 2 d e w o o n o m g e v i n g 23 Figuur 2.4 Pictogrammen die aangeven waarvoor de reinigingsmiddelen worden gebruikt. Ruim de schoonmaakmiddelen op de juiste manier op (dop op de fles en in de originele verpakking) en zorg dat kleine kinderen er niet bij kunnen. Gebruik het juiste middel voor de verschillende werkzaamheden. Dit staat op de verpakking. Houd schoonmaakmiddelen uit de buurt van vuur. Houd schoonmaakmiddelen uit de buurt van eten en drinken. Alle materialen die nodig zijn om werkzaamheden uit te voeren, moeten voldoen aan veiligheidseisen. Werk daarom nooit met elektrische apparaten met losse of kapotte stekkers en ga niet op een wankel huishoudtrapje staan. De wet waarin de arbeidsomstandigheden staan beschreven die nodig zijn voor veilig werken, heet de Arbowet (Arbo is de afkorting voor arbeidsomstandigheden). Iedere instelling heeft arbo-eisen voor veilig werken. De eisen staan beschreven in de arbocatalogus (www.arbocatologus.nl). Tips voor je eigen veiligheid Voorkom ongelukken: maak een natte vloer goed droog voordat jij of iemand anders erop gaat lopen. Gebruik goed materiaal. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen.

12 24 helpen bij huishoudelijke zorg Gebruik het juiste materiaal (ga niet op een kruk staan, maar gebruik een huishoudtrap). Werk niet te gehaast. De meeste ongelukken ontstaan doordat je iets te snel wilt doen. Lees altijd de gebruiks- en veiligheidsvoorschriften van apparatuur en pas deze toe. Controleer snoeren en stekkers voor gebruik. Gebruik nooit elektrische apparaten die kapot zijn. Tips waaraan je kunt denken bij schoonmaken Denk eraan ook onder de bank te stofzuigen. Zet eerst de stoelen aan de kant. Plinten worden ook vuil; neem ze nat af. Spinnenwebben en stofdraden zitten vaak in de hoekjes van een kamer. Figuur 2.5 Veilig materiaal is het halve werk.

13 2 d e w o o n o m g e v i n g 25 Cliënt: In de volgende afbeelding staat een voorbeeld van de manier waarop een leidinggevende of zorgverlener tweemaal per jaar een veiligheidscheck uitvoert. Geboortedatum: Voor de veiligheid van de zorgverlener, en natuurlijk ook voor uw veiligheid, is het van belang dat uw huis en uw apparaten veilig zijn. De zorgverlener checkt daarom de onderstaande punten twee keer per jaar op veiligheid. De zorgverlener kruist aan in welke categorie elk onderwerp valt. A: Goed B: Verbetering/verandering is gewenst C: Verbetering/verandering is noodzakelijk om de zorg voort te kunnen zetten Datum: Onderwerp Stopcontacten Stekkers/snoeren apparaten Stabiele huishoudtrap Trapleuning en/of traploper Veilige doorloop in de gang en op de trap Vloerkleden, gladde vloeren en vloerbedekking A B C Indien sprake van C, welke actie wordt er ondernomen? Datum: Onderwerp Stopcontacten Stekkers/snoeren apparaten Stabiele huishoudtrap Trapleuning en/of traploper Veilige doorloop in de gang en op de trap Vloerkleden, gladde vloeren en vloerbedekking A B C Indien sprake van C, welke actie wordt er ondernomen? Figuur 2.6 Voorbeeldformulier veiligheidscheck Schoonhouden van een keuken In een keuken wordt eten bereid. Dit eten wordt, behalve opgegeten, ook opgeruimd in kasten en koelkasten. Extra hygiëne is dan erg belangrijk. In je werk als helpende zul je regelmatig een keuken moeten schoonmaken. Er zijn dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden, zoals afwassen, gasstel of fornuis schoonmaken, afwasmachine in- en uitruimen, aanrecht en gootsteen schoonmaken en de tegeltjes erachter. Periodiek (dat wil zeggen, eens in de zoveel tijd) onderhoud is het schoonmaken van keukenkastjes en het ontdooi-

14 26 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Tabel 2.1 Voor Tijdens Na Koelkast/diepvries ontdooien en reinigen. Zet klaar: een emmer; een werkdoekje; een schone theedoek om na te drogen; een dweil; een bak en eventueel een extra dweil (voor het lekwater); reinigingsmiddel: soda of afwasmiddel. 1 Lees, indien nodig, de gebruiksaanwijzing. 2 Haal de stekker uit het stopcontact of zet de bedieningsknop op ontdooien. 3 Zet een lekbak onder de afvoer voor het lekwater. Leg zo nodig een dweil onder de lekbak. 4 Maak de koelkast/vriezer leeg. 5 Neem losse onderdelen zoals glasplaten, roosters, groenteladen, diepvriesladen uit de koelkast/ vriezer. 6 Laat de koelkast/vriezer openstaan, zodat het ijs kan smelten. 7 Was alle losse onderdelen af met warm water en reinigingsmiddel. 8 Droog alles af met een schone, droge theedoek. 9 Haal de lekbak weg zodra al het ijs is gesmolten en gooi het smeltwater weg. 10 Neem de binnenkant van de koelkast/vriezer af met een werkdoekje en schoon water en reinigingsmiddel. 11 Maak van boven naar beneden schoon. 12 Neem de rubberen rand van de deur en de buitenkant van de koelkast/vriezer af. 13 Droog alle gereinigde oppervlakken goed na met een droge theedoek. 14 Plaats de levensmiddelen terug in de koelkast/vriezer. 15 Plaats de stekker weer in het stopcontact of schakel de koelkast/vriezer in. Emmers: Leeg de emmers. Maak ze, indien nodig, schoon met een werkdoekje. Droog de emmers na. Ruim ze op. Dweilen/werkdoekje: Spoel de werkdoekjes en dweilen uit of doe ze in de was. Wring ze uit. Hang ze te drogen. en en reinigen van koelkast of koelvrieskast. Werk je in een kinderdagverblijf of in een zorgorganisatie, dan zijn de koelkasten veel groter en worden ze door veel meer mensen gebruikt. Deze zul je vaker moeten schoonmaken. Tips Het ijs dat verwijderd moet worden, mag nooit met een scherp voorwerp losgewrikt worden. De kans dat de koelkast beschadigt is dan groot.

15 2 d e w o o n o m g e v i n g 27 A zet bedieningsknop op ontdooien Figuur 2.7 Ontdooi de koelkast. B Figuur 2.8 Opvang smeltwater uit de diepvriesruimte. Het ontdooien gaat sneller door een pan met warm water in de koelkast te plaatsen en daarna de deur te sluiten. Eventueel enkele malen herhalen. Probeer voedingsmiddelen tijdens het ontdooien op een zo koel mogelijke plaats te bewaren, eventueel gewikkeld in krantenpapier of in een koeltas. Een goed tijdstip voor het ontdooien van een vriezer is de winterperiode als het vriest. De diepgevroren producten kunnen dan buiten worden gezet. Het schoonmaken van een vriezer hoeft niet zo vaak te gebeuren. Door ruim van tevoren een datum te plannen, kun je de cliënt vragen ervoor te zorgen dat de vriezer leeg is. Dit kan door geen nieuwe producten meer in te vriezen en de oude voorraad op te maken. Je kunt dan punt 1 tot en met 6 s avonds uitvoeren en de volgende dag de overige punten. Soda is reukloos en heeft een ontsmettende werking.

16 28 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g De meeste nieuwe koelkasten ontdooien automatisch. IJsafzetting ontstaat als er warme producten in de koelkast/ vriezer worden gezet en als de deur vaak opengaat of open blijft staan. In instellingen zijn er regels over het dagelijks en periodiek schoonmaken van koelkasten en wat wel en wat niet teruggezet mag worden in de koelkast. In je werk als helpende moet je dus precies weten wat de richtlijnen zijn. Als helpende moet je vaak dagelijks de temperatuur van de koelkast controleren en het schoonmaakritme weten. Hiervoor zijn lijsten die afgetekend en bewaard worden. Zo zijn er regels voor de koelkasten in de kinderopvang, de afdelingskoelkast in het zorgcentrum, de koelkast in het restaurant van de zorgorganisatie en de koelkasten in kleinschalige woonvoorzieningen Onderhoud van gebouwen Een helpende werkt ook in gebouwen waarvan het schoonmaken van de algemene ruimten tot haar takenpakket kan horen. Het onderhoud van gangen, trappenhuizen, liften of een centrale hal gaat net even anders dan het schoonmaken van kamers of appartementen van bewoners. Wat is er anders bij het schoonmaken van grote ruimtes? Allereerst zijn de schoonmaakmiddelen en de apparatuur waarmee je werkt, aangepast aan de ruimtes. Daarnaast kun je bijvoorbeeld in openbare toiletten naast de deur lijstjes zien hangen waarop precies staat wanneer er is schoongemaakt en door wie. Toiletten die voor algemeen gebruik zijn en waar veel mensen gebruik van maken, worden minimaal één keer per dag schoongemaakt. In de schoonmaak van grote ruimtes worden ook andere termen gebruikt. We geven een overzicht van de omschrijvingen en bijpassende schoonmaakmethoden. De schoonmaakmaterialen die gebruikt worden, zijn onder te verdelen in drie groepen.

17 2 d e w o o n o m g e v i n g 29 Tabel 2.2 Soorten vervuiling en schoonmaakmethoden. Soorten ver- Omschrijving Percentage Schoonmaakmethoden vuiling totale vuil Stof en losliggend vuil Nat en licht hechtend vuil Sterk hechtend vuil Droog vuil (stof, snippers, paperclips enz.) Aangekleefd vettig of vochtig vuil, licht gehecht (vlekken, loopstrepen, vloeistoffen enz.) Sterk gehecht en ingedrongen vuil (ingetrapt vuil, kauwgom, waslagen enz.) 80% vegen afstoffen klamvochtig afnemen stofwissen (stof)zuigen 15% (vlak)moppen uitwrijven vochtig afnemen en nadrogen sproei-extraheren deppen 5% sprayen schrobben shamponeren/sproei-extraheren strippen Tabel 2.3 Schoonmaakmaterialen. Materialen om vloeren te reinigen Materialen om interieur te reinigen Materialen om sanitair te reinigen Veger/ bezem Een bezem van natuurlijk of synthetisch materiaal geschikt voor het bij elkaar vegen van grof vuil. Werkwagen Een wagen waarop alle voor de schoonmaak noodzakelijke materialen en gereedschappen worden neergelegd en vervoerd. Werkwagen Een wagen waarop alle voor de schoonmaak noodzakelijke materialen en gereedschappen worden neergelegd en vervoerd. Een plaat waaronder stofwisdoeken kunnen worden bevestigd. Met een stofwisser wordt alleen klein droog vuil zoals stof verwijderd. Dit vuil bevindt zich op een droge ondergrond. Stofwisapparaat Interieurdoek Een nietpluizige doek waarmee het interieur kan worden schoongemaakt. Sanitairdoek Een niet-pluizige doek die gebruikt wordt om sanitair te reinigen.

18 30 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Materialen om vloeren te reinigen Materialen om interieur te reinigen Materialen om sanitair te reinigen Stofzuiger Een machine waarmee los stof en vuil kan worden opgezogen. Interieurreiniger Reinigingsmiddel voor de schoonmaak van interieur, meestal neutraal tot licht alkalisch. Hiermee wordt dagelijks vuil verwijderd. Sanitairreiniger Schoonmaakmiddel geschikt voor het dagelijks reinigen van sanitair. Met dit product kunnen ook kalkresten verwijderd worden. Mop Een bundel bij elkaar gehouden katoenen strengen die voor het reinigen van licht aangekleefd vuil wordt gebruikt. Asverzamelbak Een metalen bak die gebruikt wordt voor het verzamelen van as en peuken. Toiletborstel Meestal een ronde borstel die gebruikt wordt voor het schoonmaken van de binnenkant van toiletpotten en urinoirs. Mophouder Een metalen of kunststofhouder waarmee een mop aan een steel kan worden vastgemaakt. Microvezeldoeken Doeken met een speciale structuur die zonder gebruik van schoonmaakmiddelen veel vuil opnemen. De doeken hebben wel de juiste vochtigheidsgraad nodig. Deze doeken mogen nooit met wasverzachter gewassen worden. Mop-pers Een apparaat dat op een rolemmercombinatie wordt gezet voor het uitpersen van de mop. Afhankelijk van de soort vervuiling laat je de mop natter. De pers hangt altijd boven de emmer voor het vuile water

19 2 de woonomgeving 31 Naast deze materialen en middelen zijn er ook nog de grote apparaten, zoals: schijfmachine; waterzuiger; schrobzuigapparaat; tapijtreinigingsmachine; hogedruk-schuimapparatuur; buitenreinigingsapparatuur. Figuur 2.9 Schoonmaakkar in een zorginstelling.

20 32 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Meestal is er een aparte training nodig om goed met deze apparaten te kunnen werken. Voor het gebruik van deze apparaten gelden speciale veiligheidsregels en ook de arboregels zijn van toepassing. Voor het gebruik van professionele schoonmaakmiddelen geldt hetzelfde als huishoudelijke middelen: Lees de gebruiksaanwijzing en volg deze nauwgezet op. Ruim gebruikte middelen op zoals voorgeschreven. Gebruik niet twee verschillende middelen door elkaar. Gebruik huishoudhandschoenen. Pas op met gladde vloeren. Tips Pas tiltechnieken toe voor het tillen van emmers en zware voorwerpen. Wissel taken af. 2.2 Zorgen voor een sfeervolle woonomgeving De sfeer in een ruimte kun je omschrijven als de stemming die een ruimte of kamer uitstraalt. Je hebt vast wel eens gedacht wat is het hier gezellig of juist wat is het hier ongezellig en koud en dan bedoelde je niet zozeer de temperatuur van de ruimte, maar juist de sfeer. Een schone en nette kamer is voor de meeste mensen prettig, maar de sfeer in huis of de leefomgeving is net zo belangrijk. Een sfeer kan bepalend zijn of mensen zich wel of niet prettig voelen. Als je je prettig voelt in een ruimte of in een kamer, dan heeft dat invloed op je humeur. Een vrolijke omgeving maakt dat je je vrolijker voelt. Dat geldt voor jou als hulpverlener, maar dat geldt ook voor je cliënt(en). Deze sfeer is natuurlijk ook afhankelijk van het gezelschap. In de sector zorg en welzijn werk je met mensen en al die mensen zijn verschillend. Er zijn mannen en vrouwen, kinderen, volwassenen en ouderen, verschillende karakters en stemmingen; er zijn verschillende culturen en leefwijzen. Al deze aspecten hebben in-

21 2 d e w o o n o m g e v i n g 33 vloed op de sfeer. Ook jouw eigen houding en die van je collega s, en je manier van doen hebben invloed op de sfeer. Het is belangrijk dat je als helpende een houding probeert uit te stralen waarbij de cliënt voelt dat je hem accepteert. Je probeert altijd vriendelijk, behulpzaam en zorgzaam te zijn. Als je opgewekt bent en op een plezierige manier samenwerkt met je collega s, dan voelen de cliënten zich thuis en prettig en zorg je samen voor een aangename omgeving. Wat maakt een kamer of een leefruimte sfeervol? Voldoende indirect licht (zoals een schemerlamp of spotje) en direct licht (zoals een leeslamp of de lamp boven de eettafel) daar waar het nodig is. Ramen waardoor de zon naar binnen kan schijnen, geven een fijne sfeer. Frisse lucht, goede ventilatie; een ruimte die fris ruikt is plezierig. Handige en gezellige inrichting (denk aan meubels, gordijnen enzovoort). Goed verzorgde planten en bloemen. Figuur 2.10 Planten en bloemen geven sfeer.

22 34 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Tips In huiskamers waar dementerenden of mensen met een verstandelijke beperking wonen, moet je voorkomen dat zij de planten en bloemen opeten. Hydrokorrels (een vervanging van plantaarde) lijken op snoepjes en een dementerende kan dit onderscheid niet maken. Pas op met losse kleedjes of snoeren: mensen kunnen er gemakkelijk over vallen. In ruimtes waar kleine kinderen verblijven is extra aandacht nodig voor veiligheid (stopcontactbeveiligers, deurremmers, traphekjes).

handleiding Voor PROFESSIONELE SCHOONMAAK

handleiding Voor PROFESSIONELE SCHOONMAAK handleiding Voor PROFESSIONELE SCHOONMAAK respectvol verdraagzaam mondig positief kritisch leergierig verantwoordelijk geëngageerd sociaal zelfstandig creatief Colofon Dit is een uitgave van het GO! onderwijs

Nadere informatie

GEEF ALS LEIDSTER HET GOEDE VOORBEELD, GOED VOORDOEN DOET GOED VOLGEN.

GEEF ALS LEIDSTER HET GOEDE VOORBEELD, GOED VOORDOEN DOET GOED VOLGEN. PROTOCOL GEZONDHEID en VEILIGHEID Kdv de Appelboom Datum mei 2014 1 GEEF ALS LEIDSTER HET GOEDE VOORBEELD, GOED VOORDOEN DOET GOED VOLGEN. Binnen de Appelboom wordt de gangbare huishoudelijke hygiëne gehandhaafd.

Nadere informatie

Productie & distributie in het café/barbedrijf Algemene Vaardigheden

Productie & distributie in het café/barbedrijf Algemene Vaardigheden Deel 3 Productie & distributie in het café/barbedrijf Algemene Vaardigheden Professioneel werken werken 1.1 Hygiëne 1Hygiëne tijdens tijdens het werk het werk HygiëneH wordt in het woordenboek omschreven

Nadere informatie

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN. Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers.

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN. Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. Uitgave 2015 Dit begeleidingsboekje is een uitgave van de Vlaamse

Nadere informatie

Hygiënerichtlijnen voor prostitutiebedrijven

Hygiënerichtlijnen voor prostitutiebedrijven Hygiënerichtlijnen voor prostitutiebedrijven september 2001 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Postbus 2200 1000 CE Amsterdam tel: 020 555 54 15 fax: 020 555 56 71 e-mail: info@lchv.nl internet: www.ggdkennisnet.nl/lchv

Nadere informatie

Veiligheid en gezondheid KDV Polderpret

Veiligheid en gezondheid KDV Polderpret Veiligheid en gezondheid KDV Polderpret Inhoudsopgave INLEIDING... 3 1 GEZONDHEID... 4 1 GEZONDHEIDSPROTOCOL... 4 1.1 Handhygiëne voor kinderen en groepsleiding... 4 1.2 Zieke groepsleiding... 4 1.3 Zieke

Nadere informatie

Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid

Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid Herziene versie Naam organisatie: Kinderdagverblijf t Schansje Krangstraat 6 5301 LG Bruchem T: 0418-642936 E: info@kinderdagverblijftschansje.nl Doel van het beleidsplan:

Nadere informatie

Veiligheid en gezondheid Kinderdagverblijf Njoy

Veiligheid en gezondheid Kinderdagverblijf Njoy Veiligheid en gezondheid Kinderdagverblijf Njoy Inhoudsopgave INLEIDING... 3 1 GEZONDHEID... 4 1 GEZONDHEIDSPROTOCOL... 4 1.1 Handhygiëne voor kinderen en groepsleiding... 4 1.2 Zieke groepsleiding...

Nadere informatie

Inleiding 2. 2. Visie 3

Inleiding 2. 2. Visie 3 Inhoud Inleiding 2 2. Visie 3 3. Pedagogisch doel 5 3.1.Hoe wordt emotionele veiligheid gewaarborgd; 3.2.Hoe wordt de ontwikkeling van de persoonlijke competenties bevorderd; 3.3. Hoe wordt de ontwikkeling

Nadere informatie

Bezoekregistratie gastouderbureau

Bezoekregistratie gastouderbureau Gastouderbureau De Veenborg Van Arnhemslaan 2 9615 TD Kolham 0598-397895 06-26.26.28.97 kvk 02089524 Bankrekening 4393506 www.deveenborg.nl Bezoekregistratie gastouderbureau Handtekening Datum Onderwerp.............

Nadere informatie

13 Ergonomie. 1 Inleiding

13 Ergonomie. 1 Inleiding DC 13 Ergonomie 1 Inleiding Ergonomie gaat over fysieke en sociale omstandigheden en je gezondheid. In feite gaat ergonomie over alle situaties, ook die bij je thuis. In dit thema hebben we het echter

Nadere informatie

Veiligheidsbeleidsplan. Casa Tweetalige Montessorischool

Veiligheidsbeleidsplan. Casa Tweetalige Montessorischool Veiligheidsbeleidsplan Casa Tweetalige Montessorischool Veiligheidsprotocol Casa 2015 ALGEMEEN... 4 1 VEILIGHEID EN GEZONDHEID... 4 2 HUISREGELS... 5 VOOR DE KINDEREN... 5 3 GEDRAGSPROTOCOL... 6 DE VOORWAARDEN

Nadere informatie

Loftwijzer Anton & Gerard

Loftwijzer Anton & Gerard Loftwijzer Anton & Gerard DEFINITIEF 10 / 2012 Belangrijke telefoonnummers Trudo Klantenservices 040-235 98 30 Klachtencentrale onderhoud 040-235 98 00 Openingstijden TrudoWinkel de Etalage 12:00-17.00

Nadere informatie

Patiënteninformatie over ASTMA: PRIKKELS VERMIJDEN, HUISSTOFMIJT BESTRIJDEN. LONGGENEESKUNDE Astma: huisstofmijt

Patiënteninformatie over ASTMA: PRIKKELS VERMIJDEN, HUISSTOFMIJT BESTRIJDEN. LONGGENEESKUNDE Astma: huisstofmijt Patiënteninformatie over ASTMA: PRIKKELS VERMIJDEN, HUISSTOFMIJT BESTRIJDEN LONGGENEESKUNDE Astma: huisstofmijt INHOUDSOPGAVE PRIKKELS VERMIJDEN... 3 Welke prikkels spelen een rol?... 4 Waar zit de huisstofmijt?...

Nadere informatie

Wegwijzer Meerweide. Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen

Wegwijzer Meerweide. Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen Wegwijzer Meerweide Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 Meerweide... 1 3 Prettig Wonen...

Nadere informatie

Wegwijzer Aafje Slinge laagbouw

Wegwijzer Aafje Slinge laagbouw Wegwijzer Aafje Slinge laagbouw Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Aafje Slinge bij de hand! Welkom in Slinge Laagbouw Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 Slinge laagbouw... 1 3 Prettig

Nadere informatie

Informatieboekje Medewerkers. A&S Zorg INFORMATIEBOEKJE MEDEWERKERS

Informatieboekje Medewerkers. A&S Zorg INFORMATIEBOEKJE MEDEWERKERS Informatieboekje Medewerkers A&S Zorg INFORMATIEBOEKJE MEDEWERKERS Versie: 003 Datum: 02-01-2014 Directie: Sirin Daymaz 1 Inhoud: Hoofdstuk 1 Algemeen Hoofdstuk 2 Algemene regels Hoofdstuk 3 Algemene werkinstructies

Nadere informatie

Informatie Nieuwmarke

Informatie Nieuwmarke 1 Informatie Nieuwmarke INFORMATIE Persoonlijk begeleider: Gedragsdeskundige: Coördinerend begeleider: Postadres: Postbus 94, 7200 AB Zutphen Bezoekadres: Dr. W. Slotlaan 12, Rekken T 088 547 73 00 2 INFORMATIE

Nadere informatie

Wegwijzer t Ronde Sant

Wegwijzer t Ronde Sant Wegwijzer t Ronde Sant Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over t Ronde Sant bij de hand! Welkom in t Ronde Sant Beschermd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 t Ronde Sant... 1 3 Prettig

Nadere informatie

Informatie voor Bewoners Locatie Duinrand

Informatie voor Bewoners Locatie Duinrand Informatie voor Bewoners Locatie Duinrand DUINRAND - NOLENSSTRAAT 2-2221 CE KATWIJK WWW.DSV-VERZORGDLEVEN.NL EDITIE APRIL 2014 INHOUDSOPGAVE 1. WOONZORGLOCATIE DUINRAND --------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Organisatorische taken

Organisatorische taken DC 56 Organisatorische taken 1 Inleiding Als medewerker maatschappelijke zorg werk je in teamverband binnen een organisatie. Je hebt niet alleen taken in direct contact met de cliënten, maar ook organisatorische

Nadere informatie

Informatie voor Bewoners Locatie Salem

Informatie voor Bewoners Locatie Salem Informatie voor Bewoners Locatie Salem SALEM - DUINDOORNLAAN 34-2225 RT KATWIJK WWW.DSV-VERZORGDLEVEN.NL EDITIE APRIL 2014 INHOUDSOPGAVE 1. WOONZORGLOCATIE SALEM -------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

De Maaike B.V. Twentehaven 3433 PT Nieuwegein T 088 6060 700 E info@demaaikebv.nl I www.demaaikebv.nl

De Maaike B.V. Twentehaven 3433 PT Nieuwegein T 088 6060 700 E info@demaaikebv.nl I www.demaaikebv.nl Huishoudelijk k Reglement De Maaike B.V. Twentehaven 3433 PT Nieuwegein T 088 6060 700 E info@demaaikebv.nl I www.demaaikebv.nl November 2013 Ten behoeve van gebruik in tatanka Lifestyleshops in Amsterdam

Nadere informatie

Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord

Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord RUSTOORD - RUSTOORDLAAN 1-2161 GC LISSE 0252 417050 WWW.DSV-VERZORGDLEVEN.NL EDITIE APRIL 2014 INHOUDSOPGAVE 1. WOONZORGLOCATIE RUSTOORD --------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN. Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers.

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN. Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. Uitgave 2014 Dit begeleidingsboekje is een uitgave van de Vlaamse

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3. Voorlichting, advies en instructie Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3. Voorlichting, advies en instructie Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3 Voorlichting, advies en instructie Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 De betekenis van preventie en gezondheidsvoorlichting 5 1.1 De betekenis van preventie en GVO 5 Praktijk:

Nadere informatie

Voor wie is een ZZP VG 3 eigenlijk? Wat staat er in de gebruikersgids? Maak kennis met Fred, Mariska en Seraj.

Voor wie is een ZZP VG 3 eigenlijk? Wat staat er in de gebruikersgids? Maak kennis met Fred, Mariska en Seraj. ZZP VG 3 Voor wie is een ZZP VG 3 eigenlijk? Wat staat er in de gebruikersgids? Maak kennis met Fred, Mariska en Seraj. Gebruikersgids De gebruikersgids en toelichting die cliënten ontvangen van het CIZ

Nadere informatie

Beschermd wonen en opvang wordt uitgevoerd door zogenaamde centrumgemeenten. Voor Katwijk is dit gemeente Leiden. De hulpvraag is het uitgangspunt

Beschermd wonen en opvang wordt uitgevoerd door zogenaamde centrumgemeenten. Voor Katwijk is dit gemeente Leiden. De hulpvraag is het uitgangspunt INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 2 Overzicht procedure van melding tot en met aanvraag... 4 HOOFDSTUK 1. VOORLIGGEND AAN ONDERSTEUNING VANUIT DE WMO... 5 HOOFDSTUK 2. ALGEMENE VOORZIENING: SCHOON EN LEEFBAAR

Nadere informatie

Brandveiligheid en wonen

Brandveiligheid en wonen Haaglanden Den Haag Brandveiligheid en wonen Dedemsvaartweg 1 Postbus 52155 2505 CD Den Haag Brandveiligheid en wonen Regelmatig zien we op de TV de gevolgen van brand. Ook in de krant staan regelmatig

Nadere informatie

29-05-2007 R0070004aaA3. Inhoudsopgave

29-05-2007 R0070004aaA3. Inhoudsopgave Toolboxmeetings PWD Opdrachtgever: Auteur(s): Reviewer: Kenmerk: Status: Provincie Limburg Vincent Maissan Wil Dirks Definitief Inhoudsopgave Inleiding 1 Toolbox 1: Arbeidsomstandigheden- (arbo)wet en

Nadere informatie