1 Werkplanning 1.1. De individuele omstandigheden van de cliënt

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Werkplanning 1.1. De individuele omstandigheden van de cliënt"

Transcriptie

1 1 Werkplanning Voorbeeld Je komt wekelijks bij mevrouw Jansen om de zware huishoudelijke taken uit te voeren. Vandaag heeft mevrouw hoofdpijn en ligt op bed met de gordijnen dicht. Je bespreekt met haar wat je zult gaan doen. Normaal gesproken stofzuig je de bovenverdieping en haal je het bed af. Hoe los je dit vandaag op? Als helpende maak je een werkplanning : Je bedenkt hoe je gaat samenwerken met je cliënt. Je zorgt voor overzicht over je taken. Je bedenkt wat je nodig hebt bij je taken. Je denkt na over hoe je de taken gaat voorbereiden, uitvoeren en afronden. 1.1 De individuele omstandigheden van de cliënt Iedere cliënt die een indicatie heeft voor hulp bij het huishouden heeft deze indicatie gekregen omdat hij bepaalde werkzaamheden niet meer (geheel of gedeeltelijk) zelf kan uitvoeren. De indicatiesteller (de persoon die de hoeveelheid hulp vaststelt) kijkt daarbij ook naar de woonomstandigheden. In een kleine tweekamerflat zonder huisdieren kan er in kortere tijd schoongemaakt worden dan in een groot huis met katten; heeft de cliënt een kamer in een beschermde woonvorm of woont hij in een eengezinswoning met drie slaapkamers? De indicatiesteller kijkt ook naar de taken die anderen voor de cliënt doen. Is er bijvoorbeeld een dochter die de boodschappen doet? Brengt de buurvrouw de vuilniszak weg? Komt er een vrijwilliger

2 14 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g langs voor de post? Worden de ramen buiten gezeemd door de flatbeheerder? Kortom, het aantal uren hulp dat wordt vastgesteld, hangt af van het totaal aan omstandigheden en mogelijkheden van de cliënt in zijn woonomgeving. Op basis van de indicatie (de zorgbehoefte uitgedrukt in het aantal uren) en de wens van de cliënt wordt er door je leidinggevende of de verzorgende een zorgleefplan opgesteld. In dit plan wordt beschreven wat de cliënt en de mensen om hem heen zelf doen en welke taken/werkzaamheden een professionele kracht overneemt. Schema 1.1 is een voorbeeld van de manier waarop de huishoudelijke afspraken met de cliënt zijn vastgelegd. 1.2 Een werkplanning maken Aan de hand van de indicatie en de wens van de cliënt is vastgelegd welke taken je gaat overnemen. Hoe je dit doet en op welke dag(en), bepaal je samen met de cliënt. Bespreek voordat je start met je werkzaamheden altijd waarmee je zult beginnen en wat je die dag gaat doen. Bespreek ook wat je samen gaat doen, wat de cliënt zelf wil doen en wat jij doet. Een praatje, een kopje thee of koffie hoort erbij, maar vergeet niet dat je wel je taken binnen de tijd af moet hebben. Bedenk dat je tijdens je werk ook gezellig kunt praten. Je past je werkplanning aan de wensen van de cliënt aan. Dat betekent dat je werk de ene keer anders kan lopen dan de andere keer, afhankelijk van wat de cliënt op dat moment nodig heeft. Het doel van een werkplanning is een volgorde in je werkzaamheden aan te brengen. Je werkt altijd in een logische volgorde. Zoals: Zet alles klaar wat je nodig hebt ( voor ). Voer alle taken uit ( tijdens ). Ruim alles weer op ( na ). Vervolgens probeer je in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om iedere taak uit te voeren. Je gaat na welke taken je eerst moet doen en hoeveel tijd je dan nog over hebt voor de rest.

3 1 w e r k p l a n n i n g 15 Volgens indicatie van de gemeente heeft u recht op uur hulp bij het huishouden in de week/twee weken*. Volgens indicatie en in overleg met u worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd door de medewerker van onze organisatie. Huiskamer Stoffen Stofzuigen Dweilen Planten water geven Gang/hal/overloop Stoffen Stofzuigen Dweilen Slaapkamers Stoffen Stofzuigen Dweilen Bedden opmaken Bedden verschonen Keuken Schoonmaken Dweilen Badkamer Schoonmaken Dweilen Toilet Schoonmaken Dweilen Ramen Zemen binnenshuis Zemen buitenshuis Kleding & linnengoed Wassen Strijken Onderhoud kleding/schoenen Buiten Schoonmaken balkon/portiek Vegen terras Huisdieren Eten/drinken geven Bak/kooi schoonmaken Uitlaten Boodschappen Boodschappen doen Maaltijd Maaltijd voorbereiden Maaltijd bereiden Hulp bij eten/drinken Afwassen Dagelijks Wekelijks Elke 2 weken Maandelijks Anders, nl.

4 16 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Overig Overig periodiek onderhoud Alleen niveau 2: Dagelijks Wekelijks Elke 2 weken Huisgenoten Opvang/verzorging kinderen Opvang/verzorging volwassenen Organisatie Organiseren huishouden Licht administratief werk (geen beheer geld) Sociaal Ondersteuning dagelijks leven Wandeling maken Meegaan naar de dokter Informeren/adviseren mantelzorg Overige aandachtspunten/afspraken Maandelijks Anders, nl. Geplande evaluaties Datum Bevestiging afspraken Datum: Handtekening zorgverlener Handtekening cliënt Figuur 1.1 Schema huishoudelijke werkzaamheden. Tips 1 Werk van achteren naar voren (werk van de muur/het raam naar de deur toe). 2 Werk van boven naar beneden. 3 Eerst het droge werk en dan pas het natte werk. 4 Zorg voor afwisseling in je taken, wissel licht werk af met zware lichamelijke taken.

5 1 17 werkplanning A B Figuur 1.2 Wissel licht werk af met zware lichamelijke taken.

6 2 De woonomgeving De woonomgeving is de plaats waar een cliënt woont. Ouderen wonen zelfstandig of in een beschermde omgeving zoals een zorgcentrum; volwassenen met kinderen wonen meestal in een (flat)woning met meerdere slaapkamers. Gehandicapten wonen meestal (begeleid) zelfstandig thuis en sommige kinderen verblijven overdag in een dagverblijf. Voor iedereen geldt dat de plek waar ze wonen prettig moet voelen. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat het huis schoon is. Wil jij zelf wonen in een huis waar het niet schoon is? Wat doet een vuile omgeving met jouw stemming en gezondheid? A B Figuur 2.1a Wonen in wanorde. Figuur 2.1b Mensen voelen zich beter in een schone omgeving. 2.1 Zorgen voor een schone woonomgeving Niet iedereen verstaat hetzelfde onder een schone omgeving. Wat je in het dagelijks leven schoon genoeg vindt, kan anders zijn dan wat je als helpende in de gezondheidszorg schoon vindt.

7 2 19 de woonomgeving Welke vormen van schoon zijn er? Ruw schoon: het ergste vuil is weg. Er staat geen afwas meer, het afval zit in de vuilnisbak of -zak. Stof is droog afgenomen en er is stof gezogen. Huishoudelijk schoon: er is schoongemaakt met water en een schoonmaakmiddel. Smetschoon: micro-organismen zijn gedood door te ontsmetten met een speciaal ontsmettingsmiddel. Tips Schoonmaakdoekjes moeten dagelijks in de was. Gebruik voor iedere ruimte een ander schoonmaakdoekje. Vaatdoekjes die op een aanrecht liggen, zijn een bron van bacteriën. Breng volle vuilniszakken altijd direct weg. B Figuur 2.2b Een vieze vaatdoek is een bron van bacteriën. A Figuur 2.2a Gebruik voor iedere ruimte een ander schoonmaakdoekje.

8 20 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Schoonmaken Overal waar mensen wonen, verblijven en werken komt vuil en stof voor. Dit vuil kun je niet laten liggen maar moet je verwijderen. Schoonmaken is dus het verwijderen van vuil. Schoonmaken moet regelmatig gebeuren, anders wordt het een rommeltje. Als je de afwas een weekje laat staan, heb je echt geen zin meer om in de keuken te komen! Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te leven in een schone omgeving: Mensen voelen zich beter in een schone omgeving. Het is beter voor de gezondheid; een vervuild huis kan ongedierte aantrekken die ziektes veroorzaken. Spullen gaan langer mee; een wasmachine die regelmatig ontkalkt wordt, gaat minder snel stuk; houtwerk schoonmaken, zorgt ervoor dat de verflaag langer goed blijft en het hout niet gaat rotten. Sommige huishoudelijke werkzaamheden moeten dagelijks uitgevoerd worden, andere werkzaamheden wekelijks en een aantal werkzaamheden, zoals ramen lappen, worden enkele malen per jaar gedaan. In het Schema huishoudelijke werkzaamheden (zie figuur 1.1) staat aangekruist hoe vaak de verschillende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Bedenk eens voor jezelf: maak je een toilet iedere dag, iedere week of iedere maand schoon? Werkmateriaal Om een huis goed schoon te kunnen maken, heb je materialen en middelen nodig. Zo gebruik je om te kunnen stofzuigen een goede stofzuiger. Om ramen te zemen, heb je een emmer met warm water, een spons, een trekker, zeem en schoonmaakmiddel nodig. Als je schoonmaakt bij een cliënt gebruik je zijn materialen en middelen. Dat betekent niet dat je met onveilige materialen of middelen moet werken, maar wel dat je rekening houdt met de wensen en gewoonten van de cliënt. Verschillende werkzaamheden vragen om verschillende schoonmaakmiddelen. Een toilet (wc-pot) maak je schoon met een middel

9 2 d e w o o n o m g e v i n g 21 waarop staat dat het middel geschikt is om de wc-pot mee te reinigen. Er zijn veel verschillende schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel, allesreiniger, schoonmaakazijn, groene zeep en schuurmiddel. Daarnaast zijn er middelen die geschikt zijn voor onderhoud, zoals boenwas, koperpoets, schoensmeer en meubelspray. Onderhoudsmiddelen worden gebruikt om materialen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en om de levensduur ervan te verlengen. Zo kun je een houten kastje in de was zetten om het hout te beschermen dan gaat het langer mee (denk maar eens aan het oude dressoir van je oma). Middelen om te ontsmetten zijn: chloorbleekmiddel, alcohol en soda. Deze middelen gebruik je om bacteriën te doden. licht ontvlambaar schadelijk, irriterend oxiderend giftig corrosief Figuur 2.3 De symbolen op schoonmaakmiddelen. niet mengen Er staan verschillende symbolen op schoonmaakmiddelen die gevaar aangeven: Licht ontvlambaar: niet bij hoge temperaturen en open vuur gebruiken. Oxiderend: reagerend met zuurstof, waardoor ook warmte vrij kan komen (ook: roesten).

10 22 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Giftig. Corrosief: tast materialen aan. Schadelijk/irriterend: schadelijk bij inademen. Niet mengen: door mengen met andere middelen kunnen gevaarlijke dampen ontstaan. Tabel 2.1 Het gebruik van reinigingsmiddelen. Soort reinigingsmiddel Synthetische basis Zeep of natuurlijke basis Te gebruiken voor: Afwasmiddel x x afwas, fornuis, verwijderen van bloed, braaksel, chocolade, ei Allesreiniger x tegeltjes, sanitair, geverfde houtsoorten, plavuizen vloeren Ammonia x ontvet heel sterk en is daarom goed voor olievlekken, roet en vetten, ruiten, spiegels, tegels, ontvetten en afbijten van oude verflagen Schoonmaakazijn x kalkaanslag op kranen, het verwijderen van cement, sinaasappelsap, urine Spiritus x spiegels, ruiten, tegeltjes Groene zeep x tegeltjes, plavuizen vloeren, keukenkastjes, geverfde houtsoorten, laminaat Schuurmiddelen x het extra schoonmaken van bijvoorbeeld gootsteen, fornuis, sanitair Ovenreiniger x ovens Ontkalkmiddel x kalk verwijderen van sanitair Soda x gootsteen ontstoppen, ontsmetten van wondjes, schoonmaken van de koelkast Met de volgende regels kun je schoonmaakmiddelen veilig gebruiken: Gebruik huishoudhandschoenen. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing en houd je aan deze gebruiksaanwijzing. Sommige schoonmaakmiddelen bevatten giftige gassen, gebruik deze niet in afgesloten ruimtes. Gebruik niet meer van een middel dan nodig is. Meer afwasmiddel betekent niet dat de afwas schoner wordt. Gebruik nooit verschillende middelen door elkaar.

11 2 d e w o o n o m g e v i n g 23 Figuur 2.4 Pictogrammen die aangeven waarvoor de reinigingsmiddelen worden gebruikt. Ruim de schoonmaakmiddelen op de juiste manier op (dop op de fles en in de originele verpakking) en zorg dat kleine kinderen er niet bij kunnen. Gebruik het juiste middel voor de verschillende werkzaamheden. Dit staat op de verpakking. Houd schoonmaakmiddelen uit de buurt van vuur. Houd schoonmaakmiddelen uit de buurt van eten en drinken. Alle materialen die nodig zijn om werkzaamheden uit te voeren, moeten voldoen aan veiligheidseisen. Werk daarom nooit met elektrische apparaten met losse of kapotte stekkers en ga niet op een wankel huishoudtrapje staan. De wet waarin de arbeidsomstandigheden staan beschreven die nodig zijn voor veilig werken, heet de Arbowet (Arbo is de afkorting voor arbeidsomstandigheden). Iedere instelling heeft arbo-eisen voor veilig werken. De eisen staan beschreven in de arbocatalogus (www.arbocatologus.nl). Tips voor je eigen veiligheid Voorkom ongelukken: maak een natte vloer goed droog voordat jij of iemand anders erop gaat lopen. Gebruik goed materiaal. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen.

12 24 helpen bij huishoudelijke zorg Gebruik het juiste materiaal (ga niet op een kruk staan, maar gebruik een huishoudtrap). Werk niet te gehaast. De meeste ongelukken ontstaan doordat je iets te snel wilt doen. Lees altijd de gebruiks- en veiligheidsvoorschriften van apparatuur en pas deze toe. Controleer snoeren en stekkers voor gebruik. Gebruik nooit elektrische apparaten die kapot zijn. Tips waaraan je kunt denken bij schoonmaken Denk eraan ook onder de bank te stofzuigen. Zet eerst de stoelen aan de kant. Plinten worden ook vuil; neem ze nat af. Spinnenwebben en stofdraden zitten vaak in de hoekjes van een kamer. Figuur 2.5 Veilig materiaal is het halve werk.

13 2 d e w o o n o m g e v i n g 25 Cliënt: In de volgende afbeelding staat een voorbeeld van de manier waarop een leidinggevende of zorgverlener tweemaal per jaar een veiligheidscheck uitvoert. Geboortedatum: Voor de veiligheid van de zorgverlener, en natuurlijk ook voor uw veiligheid, is het van belang dat uw huis en uw apparaten veilig zijn. De zorgverlener checkt daarom de onderstaande punten twee keer per jaar op veiligheid. De zorgverlener kruist aan in welke categorie elk onderwerp valt. A: Goed B: Verbetering/verandering is gewenst C: Verbetering/verandering is noodzakelijk om de zorg voort te kunnen zetten Datum: Onderwerp Stopcontacten Stekkers/snoeren apparaten Stabiele huishoudtrap Trapleuning en/of traploper Veilige doorloop in de gang en op de trap Vloerkleden, gladde vloeren en vloerbedekking A B C Indien sprake van C, welke actie wordt er ondernomen? Datum: Onderwerp Stopcontacten Stekkers/snoeren apparaten Stabiele huishoudtrap Trapleuning en/of traploper Veilige doorloop in de gang en op de trap Vloerkleden, gladde vloeren en vloerbedekking A B C Indien sprake van C, welke actie wordt er ondernomen? Figuur 2.6 Voorbeeldformulier veiligheidscheck Schoonhouden van een keuken In een keuken wordt eten bereid. Dit eten wordt, behalve opgegeten, ook opgeruimd in kasten en koelkasten. Extra hygiëne is dan erg belangrijk. In je werk als helpende zul je regelmatig een keuken moeten schoonmaken. Er zijn dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden, zoals afwassen, gasstel of fornuis schoonmaken, afwasmachine in- en uitruimen, aanrecht en gootsteen schoonmaken en de tegeltjes erachter. Periodiek (dat wil zeggen, eens in de zoveel tijd) onderhoud is het schoonmaken van keukenkastjes en het ontdooi-

14 26 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Tabel 2.1 Voor Tijdens Na Koelkast/diepvries ontdooien en reinigen. Zet klaar: een emmer; een werkdoekje; een schone theedoek om na te drogen; een dweil; een bak en eventueel een extra dweil (voor het lekwater); reinigingsmiddel: soda of afwasmiddel. 1 Lees, indien nodig, de gebruiksaanwijzing. 2 Haal de stekker uit het stopcontact of zet de bedieningsknop op ontdooien. 3 Zet een lekbak onder de afvoer voor het lekwater. Leg zo nodig een dweil onder de lekbak. 4 Maak de koelkast/vriezer leeg. 5 Neem losse onderdelen zoals glasplaten, roosters, groenteladen, diepvriesladen uit de koelkast/ vriezer. 6 Laat de koelkast/vriezer openstaan, zodat het ijs kan smelten. 7 Was alle losse onderdelen af met warm water en reinigingsmiddel. 8 Droog alles af met een schone, droge theedoek. 9 Haal de lekbak weg zodra al het ijs is gesmolten en gooi het smeltwater weg. 10 Neem de binnenkant van de koelkast/vriezer af met een werkdoekje en schoon water en reinigingsmiddel. 11 Maak van boven naar beneden schoon. 12 Neem de rubberen rand van de deur en de buitenkant van de koelkast/vriezer af. 13 Droog alle gereinigde oppervlakken goed na met een droge theedoek. 14 Plaats de levensmiddelen terug in de koelkast/vriezer. 15 Plaats de stekker weer in het stopcontact of schakel de koelkast/vriezer in. Emmers: Leeg de emmers. Maak ze, indien nodig, schoon met een werkdoekje. Droog de emmers na. Ruim ze op. Dweilen/werkdoekje: Spoel de werkdoekjes en dweilen uit of doe ze in de was. Wring ze uit. Hang ze te drogen. en en reinigen van koelkast of koelvrieskast. Werk je in een kinderdagverblijf of in een zorgorganisatie, dan zijn de koelkasten veel groter en worden ze door veel meer mensen gebruikt. Deze zul je vaker moeten schoonmaken. Tips Het ijs dat verwijderd moet worden, mag nooit met een scherp voorwerp losgewrikt worden. De kans dat de koelkast beschadigt is dan groot.

15 2 d e w o o n o m g e v i n g 27 A zet bedieningsknop op ontdooien Figuur 2.7 Ontdooi de koelkast. B Figuur 2.8 Opvang smeltwater uit de diepvriesruimte. Het ontdooien gaat sneller door een pan met warm water in de koelkast te plaatsen en daarna de deur te sluiten. Eventueel enkele malen herhalen. Probeer voedingsmiddelen tijdens het ontdooien op een zo koel mogelijke plaats te bewaren, eventueel gewikkeld in krantenpapier of in een koeltas. Een goed tijdstip voor het ontdooien van een vriezer is de winterperiode als het vriest. De diepgevroren producten kunnen dan buiten worden gezet. Het schoonmaken van een vriezer hoeft niet zo vaak te gebeuren. Door ruim van tevoren een datum te plannen, kun je de cliënt vragen ervoor te zorgen dat de vriezer leeg is. Dit kan door geen nieuwe producten meer in te vriezen en de oude voorraad op te maken. Je kunt dan punt 1 tot en met 6 s avonds uitvoeren en de volgende dag de overige punten. Soda is reukloos en heeft een ontsmettende werking.

16 28 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g De meeste nieuwe koelkasten ontdooien automatisch. IJsafzetting ontstaat als er warme producten in de koelkast/ vriezer worden gezet en als de deur vaak opengaat of open blijft staan. In instellingen zijn er regels over het dagelijks en periodiek schoonmaken van koelkasten en wat wel en wat niet teruggezet mag worden in de koelkast. In je werk als helpende moet je dus precies weten wat de richtlijnen zijn. Als helpende moet je vaak dagelijks de temperatuur van de koelkast controleren en het schoonmaakritme weten. Hiervoor zijn lijsten die afgetekend en bewaard worden. Zo zijn er regels voor de koelkasten in de kinderopvang, de afdelingskoelkast in het zorgcentrum, de koelkast in het restaurant van de zorgorganisatie en de koelkasten in kleinschalige woonvoorzieningen Onderhoud van gebouwen Een helpende werkt ook in gebouwen waarvan het schoonmaken van de algemene ruimten tot haar takenpakket kan horen. Het onderhoud van gangen, trappenhuizen, liften of een centrale hal gaat net even anders dan het schoonmaken van kamers of appartementen van bewoners. Wat is er anders bij het schoonmaken van grote ruimtes? Allereerst zijn de schoonmaakmiddelen en de apparatuur waarmee je werkt, aangepast aan de ruimtes. Daarnaast kun je bijvoorbeeld in openbare toiletten naast de deur lijstjes zien hangen waarop precies staat wanneer er is schoongemaakt en door wie. Toiletten die voor algemeen gebruik zijn en waar veel mensen gebruik van maken, worden minimaal één keer per dag schoongemaakt. In de schoonmaak van grote ruimtes worden ook andere termen gebruikt. We geven een overzicht van de omschrijvingen en bijpassende schoonmaakmethoden. De schoonmaakmaterialen die gebruikt worden, zijn onder te verdelen in drie groepen.

17 2 d e w o o n o m g e v i n g 29 Tabel 2.2 Soorten vervuiling en schoonmaakmethoden. Soorten ver- Omschrijving Percentage Schoonmaakmethoden vuiling totale vuil Stof en losliggend vuil Nat en licht hechtend vuil Sterk hechtend vuil Droog vuil (stof, snippers, paperclips enz.) Aangekleefd vettig of vochtig vuil, licht gehecht (vlekken, loopstrepen, vloeistoffen enz.) Sterk gehecht en ingedrongen vuil (ingetrapt vuil, kauwgom, waslagen enz.) 80% vegen afstoffen klamvochtig afnemen stofwissen (stof)zuigen 15% (vlak)moppen uitwrijven vochtig afnemen en nadrogen sproei-extraheren deppen 5% sprayen schrobben shamponeren/sproei-extraheren strippen Tabel 2.3 Schoonmaakmaterialen. Materialen om vloeren te reinigen Materialen om interieur te reinigen Materialen om sanitair te reinigen Veger/ bezem Een bezem van natuurlijk of synthetisch materiaal geschikt voor het bij elkaar vegen van grof vuil. Werkwagen Een wagen waarop alle voor de schoonmaak noodzakelijke materialen en gereedschappen worden neergelegd en vervoerd. Werkwagen Een wagen waarop alle voor de schoonmaak noodzakelijke materialen en gereedschappen worden neergelegd en vervoerd. Een plaat waaronder stofwisdoeken kunnen worden bevestigd. Met een stofwisser wordt alleen klein droog vuil zoals stof verwijderd. Dit vuil bevindt zich op een droge ondergrond. Stofwisapparaat Interieurdoek Een nietpluizige doek waarmee het interieur kan worden schoongemaakt. Sanitairdoek Een niet-pluizige doek die gebruikt wordt om sanitair te reinigen.

18 30 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Materialen om vloeren te reinigen Materialen om interieur te reinigen Materialen om sanitair te reinigen Stofzuiger Een machine waarmee los stof en vuil kan worden opgezogen. Interieurreiniger Reinigingsmiddel voor de schoonmaak van interieur, meestal neutraal tot licht alkalisch. Hiermee wordt dagelijks vuil verwijderd. Sanitairreiniger Schoonmaakmiddel geschikt voor het dagelijks reinigen van sanitair. Met dit product kunnen ook kalkresten verwijderd worden. Mop Een bundel bij elkaar gehouden katoenen strengen die voor het reinigen van licht aangekleefd vuil wordt gebruikt. Asverzamelbak Een metalen bak die gebruikt wordt voor het verzamelen van as en peuken. Toiletborstel Meestal een ronde borstel die gebruikt wordt voor het schoonmaken van de binnenkant van toiletpotten en urinoirs. Mophouder Een metalen of kunststofhouder waarmee een mop aan een steel kan worden vastgemaakt. Microvezeldoeken Doeken met een speciale structuur die zonder gebruik van schoonmaakmiddelen veel vuil opnemen. De doeken hebben wel de juiste vochtigheidsgraad nodig. Deze doeken mogen nooit met wasverzachter gewassen worden. Mop-pers Een apparaat dat op een rolemmercombinatie wordt gezet voor het uitpersen van de mop. Afhankelijk van de soort vervuiling laat je de mop natter. De pers hangt altijd boven de emmer voor het vuile water

19 2 de woonomgeving 31 Naast deze materialen en middelen zijn er ook nog de grote apparaten, zoals: schijfmachine; waterzuiger; schrobzuigapparaat; tapijtreinigingsmachine; hogedruk-schuimapparatuur; buitenreinigingsapparatuur. Figuur 2.9 Schoonmaakkar in een zorginstelling.

20 32 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Meestal is er een aparte training nodig om goed met deze apparaten te kunnen werken. Voor het gebruik van deze apparaten gelden speciale veiligheidsregels en ook de arboregels zijn van toepassing. Voor het gebruik van professionele schoonmaakmiddelen geldt hetzelfde als huishoudelijke middelen: Lees de gebruiksaanwijzing en volg deze nauwgezet op. Ruim gebruikte middelen op zoals voorgeschreven. Gebruik niet twee verschillende middelen door elkaar. Gebruik huishoudhandschoenen. Pas op met gladde vloeren. Tips Pas tiltechnieken toe voor het tillen van emmers en zware voorwerpen. Wissel taken af. 2.2 Zorgen voor een sfeervolle woonomgeving De sfeer in een ruimte kun je omschrijven als de stemming die een ruimte of kamer uitstraalt. Je hebt vast wel eens gedacht wat is het hier gezellig of juist wat is het hier ongezellig en koud en dan bedoelde je niet zozeer de temperatuur van de ruimte, maar juist de sfeer. Een schone en nette kamer is voor de meeste mensen prettig, maar de sfeer in huis of de leefomgeving is net zo belangrijk. Een sfeer kan bepalend zijn of mensen zich wel of niet prettig voelen. Als je je prettig voelt in een ruimte of in een kamer, dan heeft dat invloed op je humeur. Een vrolijke omgeving maakt dat je je vrolijker voelt. Dat geldt voor jou als hulpverlener, maar dat geldt ook voor je cliënt(en). Deze sfeer is natuurlijk ook afhankelijk van het gezelschap. In de sector zorg en welzijn werk je met mensen en al die mensen zijn verschillend. Er zijn mannen en vrouwen, kinderen, volwassenen en ouderen, verschillende karakters en stemmingen; er zijn verschillende culturen en leefwijzen. Al deze aspecten hebben in-

21 2 d e w o o n o m g e v i n g 33 vloed op de sfeer. Ook jouw eigen houding en die van je collega s, en je manier van doen hebben invloed op de sfeer. Het is belangrijk dat je als helpende een houding probeert uit te stralen waarbij de cliënt voelt dat je hem accepteert. Je probeert altijd vriendelijk, behulpzaam en zorgzaam te zijn. Als je opgewekt bent en op een plezierige manier samenwerkt met je collega s, dan voelen de cliënten zich thuis en prettig en zorg je samen voor een aangename omgeving. Wat maakt een kamer of een leefruimte sfeervol? Voldoende indirect licht (zoals een schemerlamp of spotje) en direct licht (zoals een leeslamp of de lamp boven de eettafel) daar waar het nodig is. Ramen waardoor de zon naar binnen kan schijnen, geven een fijne sfeer. Frisse lucht, goede ventilatie; een ruimte die fris ruikt is plezierig. Handige en gezellige inrichting (denk aan meubels, gordijnen enzovoort). Goed verzorgde planten en bloemen. Figuur 2.10 Planten en bloemen geven sfeer.

22 34 h e l p e n b i j h u i s h o u d e l i j k e z o r g Tips In huiskamers waar dementerenden of mensen met een verstandelijke beperking wonen, moet je voorkomen dat zij de planten en bloemen opeten. Hydrokorrels (een vervanging van plantaarde) lijken op snoepjes en een dementerende kan dit onderscheid niet maken. Pas op met losse kleedjes of snoeren: mensen kunnen er gemakkelijk over vallen. In ruimtes waar kleine kinderen verblijven is extra aandacht nodig voor veiligheid (stopcontactbeveiligers, deurremmers, traphekjes).

Voorwoord 6 Over de auteurs 8 Redactionele verantwoording 10 Kwalifi catiedossier helpende zorg en welzijn, niveau Werkplanning

Voorwoord 6 Over de auteurs 8 Redactionele verantwoording 10 Kwalifi catiedossier helpende zorg en welzijn, niveau Werkplanning Inhoud Voorwoord 6 Over de auteurs 8 Redactionele verantwoording 1 0 Kwalificatiedossier helpende zorg en welzijn, niveau 2 1 1 1 Werkplanning 1 3 2 De woonomgeving 1 8 3 Zorg voor de maaltijd 3 5 4 Zorg

Nadere informatie

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent RI-26 Schoonmaak en onderhoud woonlocaties van Cavent Datum vaststelling : 26-07-2010 Eigenaar : Beleidsmedewerker Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 RI-26 Instructie schoonmaakcode 20-01-2015 Status

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

6 Schoonmaakschema s en printklare instructies

6 Schoonmaakschema s en printklare instructies 6 Schoonmaakschema s en printklare instructies In dit hoofdstuk vindt u schoonmaakschema s en printklare werkinstructies voor het wassen en desinfecteren van de handen. Ook vindt u in dit hoofdstuk het

Nadere informatie

Schoonmaken van de woonomgeving

Schoonmaken van de woonomgeving Schoonmaken van de woonomgeving > Inhoud > Cursus: Een schoonmaakwijzer maken 5 > Tekstbron: Schoonmaken en op orde houden van de woonomgeving 33 > Project: Schoonmaken en het milieu 49 > Training: Schoonmaken

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Assistent schoonmaak. Preview

Assistent schoonmaak. Preview 111018 Preview Voorwoord... 7 Deel 1 Algemene inleiding voor de Assistent schoonmaak... 9 1. De opleiding... 11 1.1. Wat ga je leren?... 11 1.2. Waar ga je leren?... 12 1.3. Het lesmateriaal... 12 1.4.

Nadere informatie

gereedschap materiaal het vegen Vertel over schoonmaaktechnieken. Wanneer vegen we? Wat is het verschil met wissen en moppen?

gereedschap materiaal het vegen Vertel over schoonmaaktechnieken. Wanneer vegen we? Wat is het verschil met wissen en moppen? Vegen het vegen leren gebruiken van de veger, het stoffer en blik de veger, het stoffer en blik Tijd 10 Vertel over schoonmaaktechnieken. Wanneer vegen we? Wat is het verschil met wissen en moppen? van

Nadere informatie

Zorgplan schoon en leefbaar huis

Zorgplan schoon en leefbaar huis Zorgplan schoon en leefbaar huis 1 contactgegevens klant burgerservicenummer naam en voorletters geboorte geslacht man vrouw adres postcode/woonplaats telefoonnummer mobiele telefoon 2 indicatie indicatie

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Voorletters + Achternaam. Uw kandidaatnummer. Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling. Proefexamen.

Voorletters + Achternaam. Uw kandidaatnummer. Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling. Proefexamen. Datum Voorletters + Achternaam Uw kandidaatnummer :. : : Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling : Proefexamen Kandidaat-versie Verzorgingshulp B / Verzorgende C en D Deelkwalificaties 3

Nadere informatie

Instructieboek: Schoonmaken. Voor de Mpower - coach

Instructieboek: Schoonmaken. Voor de Mpower - coach Instructieboek: Schoonmaken Voor de Mpower - coach Juni 2014 Mpower - coach Instructieboek Versie 0.1 Bladzijde 2 Inhoud: Inhoud blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema schoonmaken blz. 6, 7 Module 0: Beginnen

Nadere informatie

Schoonmaakrooster. Badkamer

Schoonmaakrooster. Badkamer Schoonmaakrooster Badkamer Dit schoonmaak rooster wordt u gratis ter beschikking gesteld door Regeltante en Iko. Het is ontwikkeld met het doel de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bij

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Keuken... 4 Hoofdstuk 2 Woonkamer... 6 Hoofdstuk 3 Slaapkamer... 8 Hoofdstuk 4 Badkamer... 10 Hoofdstuk 5 Berging... 12 Hoofdstuk 6 Opruimen... 14 Hoofdstuk 7 Afval...

Nadere informatie

Ons schoonmaakmiddel:... Welke bronnen mogen we gebruiken? Informatie op de verpakking van jullie schoonmaakmiddel. Internet. Boeken.

Ons schoonmaakmiddel:... Welke bronnen mogen we gebruiken? Informatie op de verpakking van jullie schoonmaakmiddel. Internet. Boeken. Binn buit LES 6: Schoonmak Nam groepje: Ons schoonmaakmiddel:... Welke bronn mog we gebruik? Informatie op de verpakking van jullie schoonmaakmiddel. Internet. Boek. Welke vrag mog we beantwoord? Wat is

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Schoonmaken en hygiëne

Schoonmaken en hygiëne Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Infoboek Hoofdstuk 5 Schoon, zorg voor kwaliteit en milieu voor de BPV van kerntaak 2 Ondernemer en Manager 1 Infoboek kerntaak

Nadere informatie

Wat?? Hoe vaak?? Hoe?? + Met welke producten?? De keuken

Wat?? Hoe vaak?? Hoe?? + Met welke producten?? De keuken Onderhoudsplan kamp in gebouwen + checklist Wat?? Hoe vaak?? Hoe?? + Met welke producten?? De keuken Werktafel Dagelijks/na elk gebruik Nodig: warm water, afwasmiddel/allesreiniger, vaatdoek, schuursponsje

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Kantoor. Kiezen. Producten kennen. De schoonmaak. Toekomst. Zorginstelling

Waarom dit boekje? Kantoor. Kiezen. Producten kennen. De schoonmaak. Toekomst. Zorginstelling Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de schoonmaak.

Nadere informatie

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud Inhoud Inhoud 1 Registratie van wekelijkse schoonmaak 2 Registratie van periodieke schoonmaak 3 Registratie van controle koelkast 5 Registratie van controle vriezer 7 Registratie controle van de opslagruimte

Nadere informatie

Woordenschat thema 8: Lekker schoon

Woordenschat thema 8: Lekker schoon Woordenschat thema 8: Lekker schoon Woordcluster A Schoonmaken: het vuil van iets afhalen Schrobben: het met water en een borstel of bezem schoonvegen. Bijvoorbeeld een stoep. Boenen: Je gaat ergens met

Nadere informatie

Veilig werken met schoonmaakmiddelen. Zo werk je prettiger!

Veilig werken met schoonmaakmiddelen. Zo werk je prettiger! Veilig werken met schoonmaakmiddelen Zo werk je prettiger! Vooraf Als schoonmaker maak je schoon. Logisch natuurlijk. Helaas worden veel dingen niet schoon door er met een doekje overheen te wrijven. En

Nadere informatie

Werkplan schoon en leefbaar huis

Werkplan schoon en leefbaar huis Werkplan schoon en leefbaar huis 1 contactgegevens klant burgerservicenummer naam en voorletters geboorte geslacht man vrouw adres postcode/woonplaats telefoonnummer mobiele telefoon 2 recht op huishoudelijke

Nadere informatie

UITWERKING webcase veilig schoonmaken

UITWERKING webcase veilig schoonmaken UITWERKING webcase veilig schoonmaken opdracht 1 = Reinigen stof en losliggend vuil op harde magazijnvloeren. Vegen, stofwissen (eventueel met een microvezeldoekje) of stofzuigen Vier reinigingsmiddelen:

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 5: Verrichten van huishoudelijk werk Praktijkkern c: Werk- en leefruimten schoonmaken Thema 5 Praktijkkern c Verrichten van

Nadere informatie

De koelkast/diepvries ontdooien en reinigen

De koelkast/diepvries ontdooien en reinigen 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier De koelkast/diepvries ontdooien en reinigen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek die

Nadere informatie

Microfiber Doeken. Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk

Microfiber Doeken. Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk Microfiber Doeken Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk Kenmerken: Hoge kwaliteit Label op elke doek die het gebruik aangeeft. Doeken hebben echter wel meerdere gebruiksmogelijkheden Verschillende

Nadere informatie

Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel

Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel Naam klant Contactgegevens klant Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Emailadres Thuis Mobiel BSN klant Geboortedatum Begindatum

Nadere informatie

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen)

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) ALGEMENE INFORMATIE WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) Algemene toelichting Hebt u een beperking, een chronisch psychisch- of psychosociaal probleem

Nadere informatie

Brochure ondersteuning in de huishouding en/of in de organisatie van het huishouden gemeente Utrecht

Brochure ondersteuning in de huishouding en/of in de organisatie van het huishouden gemeente Utrecht Brochure ondersteuning in de huishouding en/of in de organisatie van het huishouden gemeente Utrecht Hoe vraag ik hulp aan? De gemeente helpt u bij het vinden van een oplossing. Dit begint altijd met telefonisch

Nadere informatie

Arbocheck. Naam klant : Adres : Postcode en woonplaats : Telefoonnummer : Klantnummer : Datum Controle : Naam invuller controlelijst : Datum :

Arbocheck. Naam klant : Adres : Postcode en woonplaats : Telefoonnummer : Klantnummer : Datum Controle : Naam invuller controlelijst : Datum : 1 Arbocheck Deze controlelijst wordt gezamenlijk door klant en medewerker van NivoZorg ingevuld bij het eerste bezoek. Alle vragen worden doorlopen en ingevuld. Indien iets niet in orde wordt bevonden,

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK

LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK SCHOONMAKEN THUIS - Noem drie verschillen tussen schoonmaken thuis en schoonmaken voor je werk. - Kijk thuis in de kast met schoonmaakmiddelen. Schrijf vier middelen

Nadere informatie

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie -

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie - ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE - Patiëntinformatie - Adviezen bij huisstofmijtallergie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of uw kind een huisstofmijtallergie heeft. In deze folder vindt u algemene

Nadere informatie

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Schoonmaken Welke stoffen zitten er in schoonmaakmiddelen? De meest gebruikte

Nadere informatie

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1 Leesboekje het huis Leesboekje Het Huis Pagina 1 Dit is het huis. Dit is de tuin. Dit is de woonkamer. Dit is de keuken. Dit is de slaapkamer. Dit is de zolder. Dit is het dak. Dit is de trap. Dit is de

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam

Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam Achtergronden De voorliggende maatstaf Hulp bij het Huishouden Amsterdam is opgesteld na onderzoek door de combinatie van bureau HHM en KPMG Plexus.

Nadere informatie

Binnenkort kom ik uw woning fotograferen. Graag help ik u uw woning optimaal te presenteren.

Binnenkort kom ik uw woning fotograferen. Graag help ik u uw woning optimaal te presenteren. checklist fotografie Binnenkort kom ik uw woning fotograferen. Graag help ik u uw woning optimaal te presenteren. Hiervoor is het van belang dat u een goede voorbereiding treft. Aan de hand van onderstaande

Nadere informatie

Schoonmaakschema Snoopy

Schoonmaakschema Snoopy Titel: Schoonmaakschema Snoopy *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 4.9 Soort document: Procedure Aantal pagina s: 9 (incl. bijlagen van 5 pag.) Aantal bijlagen: 2 Status: Vastgesteld

Nadere informatie

Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën:

Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën: BIJLAGE I BESCHRIJVING THUISHULP Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën: Thuishulp basis: Omschrijving: op de woning en de cliënt gericht zwaar huishoudelijk werk zoals stofzuigen en reinigen toilet

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Bezoekverslag/en locatie X

Bezoekverslag/en locatie X Bezoekverslag/en locatie X 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave.2 Kort verslag eerste bezoek..3,4 Kort verslag tweede bezoek. 5 Bezoekverslag derde bezoek, training en demonstraties...... 6,7,8,9 Vervolg dagelijks

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Taakomschrijving Dagelijks Wekelijks Maandelijks Trimestrieel Jaarlijks

Taakomschrijving Dagelijks Wekelijks Maandelijks Trimestrieel Jaarlijks Taakomschrijving Dagelijks Wekelijks Maandelijks Trimestrieel Jaarlijks BUREAU: voor 9.30 u Vuilnisbakken leeg en volledig schoon en de vuilniszakjes vervangen indien nodig De vingerafdrukken op de deuren

Nadere informatie

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren INTERIEUR Onderdeel Handeling en uitvoering Handschoenen aantrekken Stofzuiger Snoercontrole op de juiste wijze Ja Nee Slang op stofzuiger voor controle van de stofzak Controle extra stofzak (in plastic

Nadere informatie

Protocol overdracht ziektekiemen

Protocol overdracht ziektekiemen Protocol overdracht ziektekiemen Aanleren hoest- en niesdiscipline Ziektekiemen uit de neus, mond en keel kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Om risico's te beperken zijn de volgende zaken

Nadere informatie

Bij aanraking met de ogen afspoelen met veel water en een arts raadplegen.

Bij aanraking met de ogen afspoelen met veel water en een arts raadplegen. GEVAARLIJKE STOFFEN 1 Product: Chloor tabletten Uitsluitend te gebruiken bij het desinfecteren tijdens een Norovirus (zie protocol Norovirus). Bevat een natriumdichloorisocyanuraat en 1,1 g actief chloor.

Nadere informatie

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Geoliede oppervlakken zetten de individuele structuren van de verschillende houtsoorten extra in de verf.

Nadere informatie

Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder

Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder Definities Gebruikelijke zorg : de normale, dagelijkse zorg die huisgenoten geacht worden elkaar onderling te bieden

Nadere informatie

POETS-TIPS zonder uitputtingsverschijnselen. POETSEN kan ook leuk en gemakkelijk zijn hierbij alvast volgende tips

POETS-TIPS zonder uitputtingsverschijnselen. POETSEN kan ook leuk en gemakkelijk zijn hierbij alvast volgende tips POETS-TIPS zonder uitputtingsverschijnselen POETSEN kan ook leuk en gemakkelijk zijn hierbij alvast volgende tips 1 WELK MATERIAAL heb je best ALTIJD in huis om te poetsen? - spons - schuurspons - microvezeldoek

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Maak de voorkennistoets om te kijken of je over de vereiste kennis beschikt. Kruis aan of de bewering waar of niet waar is.

Maak de voorkennistoets om te kijken of je over de vereiste kennis beschikt. Kruis aan of de bewering waar of niet waar is. Op een regenachtige dag pak je een boek uit de kast die op je slaapkamer staat. Goed leesweer! Als je het boek vastpakt, zie je dat er een laag stof op ligt. Hoe vaak wordt er stof afgenomen in jouw slaapkamer?

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

2 Functies in de zorg

2 Functies in de zorg THEMA 2Functies in de zorg 1 Inleiding In de zorg werken heel veel mensen. Mensen zoals jij, zorghulpen, maar ook mensen met andere functies. In dit thema leer je welke andere functies je in de zorg tegenkomt.

Nadere informatie

Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning

Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning Het resultaat dat moet worden bereikt bij de huishoudelijke ondersteuning is dat de cliënt: a) kan wonen in een schoon en leefbaar huis; b) kan beschikken

Nadere informatie

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee?

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Doe de thuisscan >>> Lang zult u wonen Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Handig boekje over langer zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis. Met een

Nadere informatie

onen Wonen Wonen Wonen Won Wonen Wonen met een kind Wonen n Wonen Wonen Wonen Wonen W onen Wone onen Wonen Wo Wonen Wonen Wonen Wonen Wonen Wone

onen Wonen Wonen Wonen Won Wonen Wonen met een kind Wonen n Wonen Wonen Wonen Wonen W onen Wone onen Wonen Wo Wonen Wonen Wonen Wonen Wonen Wone met een kind Belangrijke informatie W Won nen Won n Wo onen Won onen W nen en Won onen W nen Wo en Wo W Wo onen Wo n W Won en Won onen Wo onen n nen W nen Wo nen Won W Wo Hoe kun je het beste wonen met

Nadere informatie

Ondersteunen bij activiteiten

Ondersteunen bij activiteiten werkproces 1 Ondersteunen bij activiteiten Zorghulp Wat laat je zien? Je werkt volgens de huisregels en de beroepscode Je werkt alleen of samen, altijd in opdracht van anderen Je gaat flexibel om met onregelmatige

Nadere informatie

Brochure ondersteuning in de huishouding gemeente Houten

Brochure ondersteuning in de huishouding gemeente Houten Brochure ondersteuning in de huishouding gemeente Houten Hoe vraag ik hulp aan? De gemeente helpt u bij het vinden van een oplossing. Dit begint altijd met telefonisch contact met een medewerker van het

Nadere informatie

CP15. functioneringsgesprek

CP15. functioneringsgesprek CP5 functioneringsgesprek In Nederland voert de leidinggevende een of meer keren per jaar een functioneringsgesprek met de werknemer over het werk. Dit gesprek gaat over wat wel en niet goed gaat in het

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

Werken in het huishouden

Werken in het huishouden 1 van 9 Werken in het huishouden Werken in het huishouden/linnenkamer Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 Handdoek vouwen Tafel schoonmaken Kast (nat) afnemen Stofzuigen Leerjaar 2-4-6

Nadere informatie

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei Saneren Ziekenhuis Gelderse Vallei De huisstofmijt is één van de grootste veroorzaker van allergische klachten. Wie allergisch is aangelegd moet er dan ook voor zorgen dat de mijt zo min mogelijk overlevingskansen

Nadere informatie

DWEILEN. Voorbereiding. Droog vloeronderhoud. VDAB Professionele SchoonmaakTechnieken Schoonmaak bij Particulieren PS 35.

DWEILEN. Voorbereiding. Droog vloeronderhoud. VDAB Professionele SchoonmaakTechnieken Schoonmaak bij Particulieren PS 35. DWEILEN Voorbereiding Droog vloeronderhoud Materiaal en producten Veiligheid PS 35.145-D2006/5535/167 1 DWEILEN 2 VEGEN Voorbereiding Inrichting bekijken van gemeubelde ruimte Ruimte voorbereiden tot vegen

Nadere informatie

Budgetplan huishoudelijke ondersteuning

Budgetplan huishoudelijke ondersteuning Budgetplan huishoudelijke ondersteuning Omschrijving Als u zich bij de gemeente Etten-Leur meldt met een hulpvraag en uit ons onderzoek blijkt dat een voorziening op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

CHECKLIST: SCHOONMAKEN VAN JE OUDE HUIS

CHECKLIST: SCHOONMAKEN VAN JE OUDE HUIS CHECKLIST: SCHOONMAKEN VAN JE OUDE HUIS Von www.moveria.nl. Zie ook www.moveria.nl/blog. Voorbereiding Maak het hele huis leeg: alle meubels, verhuisdozen en inhoud van eventuele inbouwkasten moeten weg.

Nadere informatie

Hygiëne controle basisschool De Bron

Hygiëne controle basisschool De Bron Hygiëne controle basisschool De Bron Naam school De Bron Adres Henry Woodstraat 70-72 Plaats 7558 CP Hengelo E-mail info@debronhengelo.nl Schooldirecteur P. Zijlstra Contactpersoon H. Brink Schoolbestuur

Nadere informatie

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw Inleiding : In dit protocol staan alle afspraken die BSO Kids Pleasure hanteert omtrent hygiëne in de meest ruime zin van het woord. Het gaat om afspraken op vlak van persoonlijke hygiëne, voedselhygiëne

Nadere informatie

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7 Handige tips Na de werkzaamheden aan uw woning is de werking van een aantal systemen veranderd. Zoals de verwarming, de ventilatie en de deuropener. In dit overzicht vindt u een aantal gebruikstips en

Nadere informatie

Toetstermen MODULE traditioneel

Toetstermen MODULE traditioneel Toetstermen MODULE traditioneel Interieuronderhoud traditioneel 1 p Materiaal en middelen verzamelen 2 p Materiaalwagen controleren, eventueel aanvullen. 3 p Snoer van de stofzuiger controleren. Opengevouwen

Nadere informatie

33Hygiënecodes in instellingen

33Hygiënecodes in instellingen DC 33Hygiënecodes in instellingen 1 Inleiding Als je niet hygiënisch met voedsel omgaat, kunnen jij en anderen daar ziek van worden. Daarom is elke organisatie en elke werknemer verplicht hygiënisch te

Nadere informatie

Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken

Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken BIJLAGE II NORMERING THUISHULP Thuishulp Basis Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken : Zwaar huishoudelijk werk Signalering, sociaal contact en extra schoonmaakwerkzaamheden

Nadere informatie

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Meer informatie - Een lijst met enkele schadelijke chemicaliën: Engels:

Nadere informatie

Assistent Dienstverlening en zorg

Assistent Dienstverlening en zorg Dienstverlening en zorg Assistent Dienstverlening en zorg Deel 3 van 4 Voert dienstverlenend werk uit Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Gerda

Nadere informatie

Toetstermen aanvullende module trappenhuisreiniging

Toetstermen aanvullende module trappenhuisreiniging Algemeen 1 t 1 Beheert de sleutels e.d. van de locatie 2 t Weet per locatie de afspraken Bijvoorbeeld ten aanzien van aanmelden, het toelaten van mensen e.d. 3 p In staat op een juiste manier te communiceren

Nadere informatie

Poetsplan Groene voorjaarsschoonmaak

Poetsplan Groene voorjaarsschoonmaak Poetsplan Groene voorjaarsschoonmaak 21 Maart begint het voorjaar. Voor veel mensen tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Milieu Centraal geeft in dit Poetsplan informatie over schoonmaken en het effect daarvan

Nadere informatie

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie 1 Huisstofmijtallergie De huisstofmijt is een klein spinnetje dat met het blote oog niet zichtbaar is (ongeveer een tiende van een millimeter groot). De mijt houdt zich in leven met huidschilfers van mens

Nadere informatie

De Wiltfang. 2015 www.dewiltfang.nl. Tuingereedschap voor liefhebbers

De Wiltfang. 2015 www.dewiltfang.nl. Tuingereedschap voor liefhebbers De Wiltfang Tuingereedschap voor liefhebbers AURO PRODUCTOVERZICHT Kwalitatief en duurzaam verantwoorde producten voor schoonmaken, reinigen en onderhoud 2015 www.dewiltfang.nl Auro is één van de weinige,

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

KIJK! OP JEZELF. mijn leven. Leerjaar 1. Leskatern 4. Geschikt voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

KIJK! OP JEZELF. mijn leven. Leerjaar 1. Leskatern 4. Geschikt voor. praktijkonderwijs Basis - Kader em ex jk ki In KIJK! OP JEZELF mijn leven Leerjaar 1 aa pl Leskatern 4 r Geschikt voor praktijkonderwijs Basis - Kader op jezelf INLEIDING Stap voor stap komen jongeren dichter bij het zorgen voor zichzelf.

Nadere informatie

verzorging CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 4 A B C D

verzorging CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 4 A B C D verzorging SPE BB 00 minitoets bij opdracht variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld ). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld of. () B B () X ()

Nadere informatie

Woont ú al veilig en comfortabel?

Woont ú al veilig en comfortabel? Woont ú al veilig en comfortabel? Ga het na met dit thuisscanboekje Wij weten nu waar het in ons huis nog beter kan! Kijk snel voor meer informatie op: www.langzultuwonen.nl Woonkamer Automatische bediening

Nadere informatie

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING 4.1 GEVAARLIJKE STOFFEN HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING Tijdens de scheikundelessen zullen jullie zelf vaak met stoffen werken die gevaarlijk kunnen zijn. Om goed en veilig met deze stoffen (chemicaliën) om

Nadere informatie

Op kamers Schoonmaken hoort erbij! Stephanie Schutte

Op kamers Schoonmaken hoort erbij! Stephanie Schutte Op kamers Schoonmaken hoort erbij! Stephanie Schutte Inhoud 4 Voor mama, Linda, Rosi, Marina, Joris, Marion, Judith en Tine. Bedankt voor alle hulp en liefde! Koelkast 16 Douche 26 Toilet 34 Meander 2013

Nadere informatie

Voorletters + Achternaam. Uw kandidaat-nummer. Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling. Proefexamen. Kandidaat-versie.

Voorletters + Achternaam. Uw kandidaat-nummer. Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling. Proefexamen. Kandidaat-versie. STOC Centrale Examencommissie Functieopleidingen Thuiszorg deelkwalificatie 1,2 en 3 Datum Voorletters + Achternaam Uw kandidaat-nummer :. : : Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling : Proefexamen

Nadere informatie

Aroma Perfection System. www.krups.com

Aroma Perfection System. www.krups.com Aroma System www.krups.com a d b Aroma System c d Aroma Control Timer e h j k m l f i System 1 2 3 Aroma System Aroma 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Nederlands Beschrijving a b c d e f g h i Deksel Waterreservoir

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

ONDERHOUDSKIT. productinformatie en onderhoudstips

ONDERHOUDSKIT. productinformatie en onderhoudstips ONDERHOUDSKIT productinformatie en onderhoudstips ONDERHOUD VAN EEN GIETVLOER: EEN UITERST AANGENAAM ONDERWERP! Gietvloeren laten zich sneller en efficiënter reinigen dan eender welk klassiek vloersysteem.

Nadere informatie

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Thuiscomfort Checklist Hoe comfortabel, veilig en toegankelijk woon ik? Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? De Thuiscomfort Checklist stelt per ruimte in huis

Nadere informatie

Zelf je schoonmaakmiddelen maken!

Zelf je schoonmaakmiddelen maken! Workshop Zelf je schoonmaakmiddelen maken! Waspoeder Vloeibaar wasmiddel Wasverzachter Afwasmiddel Tapijtreiniger Allesreiniger Vlekweg voorbehandelmiddel Natuurlijk schoonmaken Waspoeder 60 gram totaal

Nadere informatie

Voorbereidingsdocument voor de school. IVIO-Examen: Schoonmaak in de groothuishouding

Voorbereidingsdocument voor de school. IVIO-Examen: Schoonmaak in de groothuishouding Voorbereidingsdocument voor de school IVIO-Examen: Schoonmaak in de groothuishouding Voorbereiding Voor het afnemen van het IVIO-examen dienen een aantal ruimten beschikbaar te zijn. De school draagt er

Nadere informatie

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

BELEIDSPLAN VEILIGHEID SBPE

BELEIDSPLAN VEILIGHEID SBPE STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO BELEIDSPLAN VEILIGHEID SBPE juli 2013 Inhoud VOORWOORD... 3 Buitenbergruimte... 3 Buitenruimte... 3 Entree/gang... 4 Gymzaal... 5 Keuken... 5 Leefruimte...

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie

Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger!

Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger! Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger! Vooraf Een stuk glas met bloed eraan. Een gebruikte injectienaald. Een bebloede zakdoek. Een plas bloed. Als schoonmaker kún je in contact komen met het

Nadere informatie