Links: Chileense Flamingo (Phoenicopterus. chilensis) Rechts: Rode Flamingo. ruber ruber) Gewone Flamingo. ruber roseus)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Links: Chileense Flamingo (Phoenicopterus. chilensis) Rechts: Rode Flamingo. ruber ruber) Gewone Flamingo. ruber roseus)"

Transcriptie

1 Door: Dr. Antje Mewes, Andreas Frei, Jan Dams, Gerardus Scheres. Weltvogelpark Walsrode, Duitsland. Eindredactie: Sytze de Bruine Boven: Rode Flamingo s gaan naar hun nachtverblijf. De zon gaat langzaam onder, en kleurt de blauwe hemel naar fel oranje-rood. Als een blauwe flits scheert een inheemse ijsvogel over het water en verdwijnt in de bomen. Weltvogelpark Walsrode sluit over een half uur. Er zijn bijna geen bezoekers meer in het park en een romantische stilte daalt neer over het 24 hectare grote park... Plotseling verdringt een zeer luid en levendig, gansachtig gekakel de stilte. Een verzorger op zijn laatste inspectieronde parkeert zijn Caddie naast de flamingo behuizing. Terwijl hij uitstapt klapt hij in zijn handen en roept: Einde werkdag! Sluitingstijd! Het gekakel wordt luider en een sierlijke flamingokolonie wandelt netjes in de rij, als goed opgevoede honden, een volière in. De verzorger springt sportief-elegant over het hek van de behuizing en sluit de deur van de volière achter de flamingo kolonie. Wereldwijd bestaan er 6 verschillende soorten flamingo s: De Rode flamingo (Phoenicopterus ruber ruber) die voorkomt in Noord- Midden- en Zuid Amerika; de Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis) die voorkomt in grote delen van Zuid Amerika; de gewone of Europese flamingo (Phoenicopterus ruber roseus) die wijd verspreid is in Afrika, Zuid-Europa en Azië; de Kleine flamingo (Phoeniconaias minor) die alleen voorkomt in Afrika; de Andesflamingo (Phoenicoparrus andinus) die leeft in Zuid-Amerika, hoog in de bergen van de Andes en als laatste de ook in de Andes voorkomende James flamingo (Phoenicoparrus jamesi). Niet veel dierentuinen houden en fokken flamingo s. Weltvogelpark Walsrode heeft drie van de zes soorten: Rode, Chileense en gewone flamingo. Met meer dan 240 vogels is de kolonie gewone flamingo s de grootste kolonie gehouden in Europese dierentuinen. Hoewel de verschillende soorten bij elkaar gehouden kunnen worden, presenteert Weltvogelpark Walsrode ze als separate groepen. Enerzijds worden kruisingen zo voorkomen, anderzijds wil het vogelpark de verschillen zo duidelijker laten zien aan de bezoekers.

2 Links: Chileense Flamingo (Phoenicopterus chilensis) Rechts: Rode Flamingo (Phoenicopterus ruber ruber) Links: Gewone Flamingo (Phoenicopterus ruber roseus)

3 Pas sinds 60 jaar worden flamingo's met succes gekweekt in dierentuinen. Ook al meer dan 40 jaar in Weltvogelpark Walsrode. Voor de succesvolle kweek is het noodzakelijk om de vogels in een zo groot mogelijke kolonie te houden, zoals in Weltvogelpark Walsrode. In zo n grote kolonie komen de flamingo's regelmatig in broedconditie. Bezoekers hebben de mogelijkheid om het prachtige baltsen van de flamingo s te zien: Ze voeren elegante bewegingen uit met hun kop en vleugels. Een waarlijk prachtig ballet! Als de juiste partner is gevonden, blijft het paar bij elkaar voor de gezamenlijke opvoeding van het nageslacht. Onder: Baltsende rode flamingo s. Pas kort voor het leggen van het ei beginnen de flamingo s met het bouwen van hun nest. Met de hulp van hun snavel bouwen ze een conische modderheuvel. De conische vorm is perfect om het enige sneeuwwitte ei te beschermen wat gelegd wordt in het midden van de modderheuvel. Beide partners werken samen tijdens nestbouw, broedperiode en zorg voor het nageslacht. Na het uitkomen, heeft het kuiken een dicht, lichtgrijs, donzig verenkleed. Links: Kuikens van de gewone of Europese Flamingo. Rechts: Kuikens van de Chileense Flamingo.

4 Flamingo's worden door hun ouders gevoerd met een voedselrijke kropmelk. Deze roodachtige kropmelk bevat bloedcellen, wat uniek is in het dierenrijk. Na het uitkomen blijft het kuiken 2 tot 6 dagen in het nest. Zodra het jong het nest heeft verlaten wordt het nog steeds verzorgd door zijn ouders. Soms blijven de ouders doorgaan met voeden tot het volgende jaar. De kuikens en hun ouders herkennen elkaar - en vinden elkaar in de grote kolonie - door hun geluiden. Dergelijke succesvolle natuurlijke broedsels vereisen dat de nakomelingen goed beschermd worden tegen roofdieren. Net als in hun natuurlijke habitat, waar de maraboes of hyena s jacht maken op flamingo's, bestaan er ook roofdieren in onze streken. Daarom wordt het totale park beschermd door een schrikdraad, wat vossen en andere roofdieren buiten houdt. Niettemin verloor het Weltvogelpark toch een deel van hun jonge pluizige kuikens. Maar hoe kon dit gebeuren? In eerste instantie hadden we geen verklaring. De installatie van een camera moest uitkomst bieden. En zo worden vastgesteld hoe een oehoe weg vloog met een flamingo kuiken in zijn klauwen. Boven: Op de nachtcamera is een Oehoe te zien met een flamingo kuiken. Met een indrukwekkende grootte van 70 cm is de oehoe is de grootste uilensoort wereldwijd. Aan het eind van de 20e eeuw was de oehoe bijna uitgeroeid in Duitsland. Vooral overbejaging en habitatverlies, veroorzaakt door extensieve landbouw en bosexploitatie, veroorzaakten een continue daling van het aantal. Ondertussen was het mogelijk om de zeldzame oehoe in Weltvogelpark Walsrode te zien: Berta, een 9 jarige oehoe vrouwtje vermaakt de bezoekers tijdens de vliegshow en er is een oehoepaar te bewonderen in het "uilenkasteel". Veel beschermingsmaatregelen en programma s hebben gelukkig als gevolg dat de oehoe bevolking in Duitsland hersteld. Zo kwam het dat er de laatste tijd nog twee oehoes te bewonderen zijn in de Weltvogelpark: Een wild oehoe paar leeft in de bossen grenzend aan het park en dagelijks jagen ze in de schemering in de buurt van het park. Oehoes jagen voornamelijk op muizen en ratten en ruimen dus veel ongedierte op. Natuurlijk is het team van Weltvogelpark heel blij met de terugkeer van oehoes naar ons eigen land. Maar uiteraard voorkomt het elektrisch beveiligde hek rond het park geen aanvallen vanuit de lucht. Bijgevolg moesten we de flamingo-eieren

5 uit de nesten wegnemen om het nageslacht veilig te stellen. De eieren werden kunstmatig uitgebroed en jongen vervolgens met de hand grootgebracht. Boven: Rode Flamingo s met hun kuikens. Na een broedtijd van ongeveer 30 dagen komen de kuikens uit. Daarna worden ze verzorgd door de dierverzorgers. Als opfokvoer wordt gekookte eidooier gebruikt, verdund met een waterige oplossing voor infusie. Dit opgewarmde eimengsel wordt elke 2-3 uur aan de kuikens gegeven met behulp van een injectiespuit. Na 2-3 weken worden de jongen langzaam gewend om zelfstandig te eten. Hiervoor worden geweekte Flamingo pellets (van de firma Versele Laga ) aangeboden in een kom en beetje bij beetje opgegeten. Later krijgen de flamingo's alleen maar droge pellets, verrijkt met het nodige rode pigment caroteen, dat wordt opgeslagen in hun verenkleed, waardoor de flamingo's hun karakteristieke kleur krijgen. Bezoekers van het park krijgen de unieke kans om de flamingo's te voeren met deze speciale pellets. Hoewel het Weltvogelpark zeer succesvol is in het met de hand grootbrengen, ontnemen we de ouderdieren helaas de meest prachtige activiteit: Het liefdevol grootbrengen van hun jongen. Bovendien is het jammer dat de bezoekers niet kunnen zien hoe betrokken de flamingo s zijn met de zorg voor hun jongen. Rechts: Drinkende flamingo s.

6 In 2014 kreeg het park team een nieuw idee: Op alle drie flamingo perken werden beschermende volières gebouwd. Sindsdien brengen de elegante flamingo's de nacht door in een dichte volière, die hen beveiligt tegen aanvallen van hongerige oehoes. In de volière maken de dierenverzorgers regelmatig de grond nat met een waterslang om de flamingo s aan te moedigen om hun moddernest uitsluitend in de volière te maken. Alle drie soorten flamingo s werden getraind om het commando van hun verzorgers op te volgen: Twee keer in de handen klappen is het signaal voor alle flamingo's om de nieuw gebouwde veilige volière in te gaan. De training kostte wat geduld, maar al snel hadden de sociale vogels geleerd om het signaal van handen klappen op te volgen. Ondertussen gaan ze zonder problemen de beschermende volière in: Het is uitgegroeid tot een vast avondritueel. Het bijbehorende luide gegak is belangrijk voor de dieren om de sociale groep bij elkaar te houden. Tot grote vreugde van de bezoekers kunnen ze na de aanpassing van de behuizingen het natuurlijke broeden en opfokken van de flamingo's weer ervaren vanuit de eerste hand. Links: Gewone of Europese flamingo s in hun nachtverblijf. Na zijn inspectieronde parkeert de dierhouder eindelijk zijn Caddie in de garage. Nu zit ook zijn werkdag er op. Ondertussen is het al donker. "Oehoe" van ver hoort hij een vogelroep; de oehoe is op jacht. Weltvogelpark Walsrode is in de winter gesloten. Openingstijden seizoen 2017: 18 maart 1 november Open dagelijks vanaf 10:00 uur. Sluitingstijd: zie website Let op, de sluitingstijd hangt af van het seizoen of van de weersomstandigheden; dit staat elke dag aangegeven in het park. Kijk voor alle verdere information op website Copyright 2016 All rights reserved by the Aviculture-Europe Foundation. Dit is een publicatie uit het online tijdschrift Nederlandse uitgave ISSN: U mag deze tekst / foto s niet kopiëren, distribueren, zenden of publiceren zonder schriftelijke toestemming.

EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE

EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE Auteurs: Hanne van Bavel, Andreas Frei, Jan Dams, Antje Mewes. Dit jaar begint Weltvogelpark Walsrode in Duitsland met een opmerkelijke nieuwe attractie,

Nadere informatie

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES!

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! Het kweken van vijgpapegaaien in Weltvogelpark Walsrode Door: Anne Hoppmann, Norbert Neumann (Duitsland) Met hun maximum grootte van 20 cm, behoren vijgpapegaaien (Tribe Cyclopsittacini)

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE

TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE Door: Jürgen Vielguth, Kerstin Kirchhöfel, Timo Allner en Anne Hoppmann Toekans zijn kleurrijke vogels uit Zuid-Amerika. Ze behoren tot de familie Ramphastidae,

Nadere informatie

Boven: Kuifhoenderkoeten (Chauna torquata). Foto: Klaas van der Hoek.

Boven: Kuifhoenderkoeten (Chauna torquata). Foto: Klaas van der Hoek. Door: Simon Bruslund Jensen. Boven: Kuifhoenderkoeten (Chauna torquata). Foto: Klaas van der Hoek. Het grootste vogelpark ter wereld, Vogelpark Walsrode, is helemaal klaar voor een nieuw begin in 2010.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN Boven: Prachtige Dwergkuifeend van Jacob Rodenburg. Tekst en foto s: Jan Schaareman, met dank aan Jacob Rodenburg voor de historische informatie. In 2012 besloten mijn vrouw

Nadere informatie

Stichting Vogelpark Avifauna

Stichting Vogelpark Avifauna Stichting Vogelpark Avifauna Ligging: Alphen aan den Rijn in de provincie Zuid Holland Bestaat sinds: 1950 Avifauna door de jaren heen In 1950 is het vogelpark ontstaan uit de hobby van de familie Van

Nadere informatie

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn Pinguïns Inhoud Waarom de naam? bouw van een pinguïn leefgebied wat eet een pinguïn? paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen soorten nawoord literatuurlijst Waarom de naam? Sommige soorten

Nadere informatie

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber infoblad Flamingo Phoenicopterus ruber Je kent ze vast wel, die mooie grote knalroze vogels die je heel vaak ziet lopen door het water van binnenwateren en zoutpannen. Als je bijvoorbeeld bij Jan Kok komt

Nadere informatie

flamingo s en hun verspreiding

flamingo s en hun verspreiding De soorten flamingo s en hun verspreiding Door J. Rooth (RIVON) Aanleiding tot het schrijven van dit overzicht is de toenemende handel in flamingo s. Nederland is een van de weinige Europese landen, waar

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Ambassadeurs van het regenwoud in Weltvogelpark Walsrode

Ambassadeurs van het regenwoud in Weltvogelpark Walsrode Ambassadeurs van het regenwoud in Weltvogelpark Walsrode Tekst en foto s: Weltvogelpark Walsrode Eindredactie: Sytze de Bruine Het is een onvergetelijke en unieke ervaring om door het regenwoud te lopen!

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL Door Hristo Lukanov (Bulgarije) Boven: Blauwgetekende zalmkleurige Wyandotte haan en hen. Foto met dank aan www.kippenencyclopedie.nl

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 Door: Wes Murphy, Irish Coloured Racing Pigeon Club. In juli 2015 besloot de Ierse Kleurpostduiven Club om de allereerste Online Show te organiseren voor alle volgers van onze

Nadere informatie

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn 2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn De Flamingo's komen al zo'n 20 jaar in het Zwillbröcker Venn voor. De eerste jaren kwamen er maar enkele. De grootste aantallen komen er in de maanden april

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula)

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde Blauwborst Beknopte beschrijving De blauwborst is een vogel die voorkomt in Europa, Azië, west-alaska en noord Amerika. De man heeft

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een tabel en berekenen

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen Uilen Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt houden over de uil, omdat ik het een leuk dier vind en ik vind de uil altijd heel wijs kijken. Uilen zijn nachtdieren. Daarom zie je ze zelden. Er leven 134 soorten

Nadere informatie

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7.

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7. De wolf inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 4 2. Ruiken, horen en zien 6 3. De roedel 7 4. De taal van de wolf 9 5. Wolf en hond 10 6. Soorten wolven 11 7. Sprookjes 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Huidige ideeën over de huisvesting van flamingo s. Paul Rose Vrij vertaald door Jan Harteman

Huidige ideeën over de huisvesting van flamingo s. Paul Rose Vrij vertaald door Jan Harteman Huidige ideeën over de huisvesting van flamingo s Paul Rose Vrij vertaald door Jan Harteman Overzicht Natuurlijke geschiedenis en gedragsecologie. Belangrijke zaken in beschermd milieu Kweek en populatiemanagement.

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 7-8. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 7-8. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een diagram, berekenen

Nadere informatie

De pinguïn. De geschiedenis van de pinguïn. Kenmerken van de pinguïn

De pinguïn. De geschiedenis van de pinguïn. Kenmerken van de pinguïn De pinguïn Iedereen weet wel wat een pinguïn is, maar bijna niemand weet dat er in totaal zeventien verschillende soorten zijn! Ook weet iedereen dat pinguïns in koude gebieden leven, maar niet iedereen

Nadere informatie

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen !! Nationaal Park Hoge Kempen Wat is een vogel? Wat is het verschil tussen roofvogels en uilen? Zijn er grote verschillen tussen roofvogels? Hoe kan ik roofvogels herkennen? Wat is de grootste roofvogel?

Nadere informatie

Tijger. Een machtige streepjeskat

Tijger. Een machtige streepjeskat Tijger Een machtige streepjeskat Aan de manier waarop tijgers sluipen en op hun prooi afspringen, is goed te zien dat ze uit de familie van katachtigen komen. De tijger is binnen die familie zelfs de grootste

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren?

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels deze

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

inhoud 1. Een bijzondere vogel 2. De woonplaats 3. Soorten pinguins 4. Pinguinweetjes 5. Filmpjes Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden

inhoud 1. Een bijzondere vogel 2. De woonplaats 3. Soorten pinguins 4. Pinguinweetjes 5. Filmpjes Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden Pinguins inhoud 1. Een bijzondere vogel 3 2. De woonplaats 5 3. Soorten pinguins 6 4. Pinguinweetjes 12 5. Filmpjes 14 Bronnen en foto s 15 Colofon en voorwaarden 16 2 1. Een bijzondere vogel Geen vleugels,

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

Hoenders: Herkomst en aanschaf

Hoenders: Herkomst en aanschaf Hoenders: Herkomst en aanschaf Kippen zijn al zo oud als de wereld, zul je weggen. Hoe zijn al die rassen ontstaan, wil je weten. Het doet niet ter zake of de kip er nu eerder was of het ei. De Bankiva

Nadere informatie

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AMAZONE- PAPEGAAI BIJ ELKAAR

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE HAVO / VWO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK ELAND Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven Kweek met de KEEP Soms heeft een vogelkweker een uitdaging nodig. Omdat ik hoofdzakelijk sijzen, baardmannen en goudvinken kweek, viel mijn aandacht 3 jaar terug op de Keep. Deze vogel zie je 1, 2, 3 niet

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-12-2-b Lepelaars - informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

Bijlagen. bovenbouw 2015-2016 / 1. Inhoud

Bijlagen. bovenbouw 2015-2016 / 1. Inhoud 21e jaargang Trefwoord, aflevering 1 Copyright Kwintessens, 2015. Het is aan scholen, die geabonneerd zijn op Trefwoord, toegestaan alleen voor intern gebruik gedeelten van dit materiaal te kopiëren en

Nadere informatie

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC Rechts: Fraaiste doffer oud met 97 punten. Onder: Fraaiste duivin oud met 97 punten. Jubileumshow vanwege het 75-jarig bestaan van de Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC In 2013 was het 75 jaar geleden dat

Nadere informatie

Aanschaf en verzorging ara papegaai

Aanschaf en verzorging ara papegaai Aanschaf en verzorging ara papegaai Algemene informatie ara papegaai Ara`s leven in amazone gebieden dichtbij de evenaar. Ze hebben een harde stem omdat ze in dichte wouden leven en goed met elkaar moeten

Nadere informatie

BOSSEN. Dwaal door onze groene wereld. Christiane Dorion

BOSSEN. Dwaal door onze groene wereld. Christiane Dorion DE BOSSEN IN Dwaal door onze groene wereld Christiane Dorion LEMNISCAAT ROTTERDAM Inhoud Wereldbossen 4 Groene reuzen 34 Van zaadje tot boom 6 Herken naaldbomen 36 Bladeren, stammen en wortels 8 Tropische

Nadere informatie

nederlandse naam Franse naam manchot du Cap Engelse naam African penguin wetenschappelijke naam Spheniscus demersus Klasse vogels Verspreidingsgebied

nederlandse naam Franse naam manchot du Cap Engelse naam African penguin wetenschappelijke naam Spheniscus demersus Klasse vogels Verspreidingsgebied nederlandse naam Klasse vogels Franse naam manchot du Cap Engelse naam African penguin Orde Familie grootte 60-70 cm wetenschappelijke naam Spheniscus demersus In ZOO en Planckendael vind je vier verschillende

Nadere informatie

inh oud 1. Inleiding 3 2. Uilen 4 3. Nest en broeden 4. De braakbal 5. Uilen in Nederland 6. Bijgeloof en verhalen 7. Filmpjes Pluskaarten

inh oud 1. Inleiding 3 2. Uilen 4 3. Nest en broeden 4. De braakbal 5. Uilen in Nederland 6. Bijgeloof en verhalen 7. Filmpjes Pluskaarten Uilen inhoud 1. Inleiding 3 2. Uilen 4 3. Nest en broeden 8 4. De braakbal 9 5. Uilen in Nederland 10 6. Bijgeloof en verhalen 14 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon 19 1. Inleiding

Nadere informatie

De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae

De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae Het geluid, de lachende roep is overal ter wereld bekend. Oorspronkelijk komt de Kookaburra uit het oosten van Australië. Maar hij

Nadere informatie

DE WOLF. Huilend roofdier

DE WOLF. Huilend roofdier DE WOLF Huilend roofdier De wolf heeft vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Kijken in het kippenhok. en het verhaal van Annemei

Kijken in het kippenhok. en het verhaal van Annemei Kijken in het kippenhok en het verhaal van Annemei In het kippenhok Wanneer de zon opkomt, fladdert Harold de haan naar het hoogste punt van het kippenhok. Kukeleku, kraait hij. Wakker worden! Annemei

Nadere informatie

5.9. Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei keer beoordeeld. Inhoud

5.9. Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei keer beoordeeld. Inhoud Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei 2004 5.9 89 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud 1. Inleiding 2. Waar leven ze? 3. Een sterke snavel en klimpoten de ara 4. De kaketoe 5. De parkiet 6.

Nadere informatie

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 De kleur parelgrijs zit dicht bij het gen voor bevederingsrem (op het chromosoom). Het vererft dus makkelijk samen. De bevederingsrem zorgt voor verdroogde of misvormde,

Nadere informatie

Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren!

Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren! Ouwehands Winterland Brrr! Het is weer berekoud vandaag! Heb jij altijd al willen weten hoe de dieren in Ouwehands Dierenpark omgaan met de winterse kou? Ga dan mee op ontdekkingstocht! Volg de wandelroute,

Nadere informatie

een kans anderhalf maal Texel, maar de totale oppervlakte dat de flamingo s van Bonaire zelfs een te bestuderen. De resultaten van hun werk

een kans anderhalf maal Texel, maar de totale oppervlakte dat de flamingo s van Bonaire zelfs een te bestuderen. De resultaten van hun werk Flamingo s krijgen een kans op Bonaire Door Dr. J.H. Westermann en Ko Zweeres Al wordt Bonaire dan, met Aruba en Curaçao, tot de Grote Antillen gerekend, het is nergens meer dan 10 km breed en in totaal

Nadere informatie

Flamingo's in Nederland

Flamingo's in Nederland Flamingo's in Nederland Determinatie van flamingo's in West Europa A. Er leven in de Belgische, Nederlandse en Duitse wateren vier verschillende soorten flamingo's: 1. Caribische Flamingo (Phoenicopterus

Nadere informatie

Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los?

Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los? Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los? In Zuid Afrika ligt het natuurgebied Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve. In dit gebied leven veel soorten wilde dieren, waaronder verschillende leeuwen. Op

Nadere informatie

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM Tekst en foto s: Ger Brouwer (NL) Het tijdschrift Landleven houdt elke jaar in september 3 dagen een grote manifestatie met veel exposanten, van meubels, kleding,

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

Thema 3 Dieren en planten

Thema 3 Dieren en planten Les 3.1 Landschappen. 1. De appelboom 1. Een boom waarin appels groeien. 1. 3. 2. Bloeien 2. Planten en struiken hebben bloemen 3. Het weiland 3. Een stuk land waar gras op groeit en koeien en schapen

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat De Koala Inleiding. Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat Ik ga over de volgende punten iets vertellen: Wat is een koala?

Nadere informatie

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Ordening Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Over de hele wereld verspreid leven zeer veel verschillende dieren die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Als je in de dierentuin rondloopt kun je de

Nadere informatie

Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen

Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen Hier zien jullie alweer de derde uitgave van ons jeugdblad. Ook nu heeft de Oele weer heel wat te vertellen. Lees maar gauw. Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen Zoogdieren

Nadere informatie

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Welke soort werd geadopteerd door de hieronder vermelde gemeenten? een zeldzame planten- of diersoort. Tongeren Herstappe Steenuil Heers Borgloon

Nadere informatie

Weidevogels en watervogels

Weidevogels en watervogels Dia 1 Zorg dat het geluid aan staat! en watervogels Deze powerpoint begint met het lied van Syb van de Ploeg over onze nationale vogel: de grutto. Gewoon afspelen en dan vragen wat de kinderen gezien en

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 2042 woorden 19 november keer beoordeeld. De Arend. Hoofdvraag: Wat is het jachtvermogen van de arend?

6,1. Werkstuk door een scholier 2042 woorden 19 november keer beoordeeld. De Arend. Hoofdvraag: Wat is het jachtvermogen van de arend? Werkstuk door een scholier 2042 woorden 19 november 2002 6,1 326 keer beoordeeld Vak Biologie De Arend Hoofdvraag: Wat is het jachtvermogen van de arend? Inleiding We doen ons werkstuk over de arend, omdat

Nadere informatie

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels Serie vogels Struisvogel Struthio camelus Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven

Nadere informatie

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

Bosuilen 34 jaar geteld in Noord-Kennemerland

Bosuilen 34 jaar geteld in Noord-Kennemerland Bosuilen 34 jaar geteld in Noord-Kennemerland Overdag rusten de bosuilen meestal goed verscholen op een tak, in een boomholte, nestkast of een ruimte waar geen mensen komen. Na zonsondergang worden ze

Nadere informatie

DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong

DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong Foto: Marans eieren gesorteerd op kleur. DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong De vraag hoe de prachtige roodbruine eikleur vererft bij de Marans houdt heel veel mensen bezig. Er is één

Nadere informatie