SCHIFTINGSVRAAG: Op tafel vinden jullie al een blad met de schiftingsvraag. + extra informatie (mailadressen; gsm sms;...)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHIFTINGSVRAAG: Op tafel vinden jullie al een blad met de schiftingsvraag. + extra informatie (mailadressen; gsm sms;...)"

Transcriptie

1 Quiz 7 oktober (versie 6 1/10/2006) SCHIFTINGSVRAAG: Op tafel vinden jullie al een blad met de schiftingsvraag. + extra informatie (mailadressen; gsm sms;...) Ronde 1 algemene vragenronde 1 BINNENLANDSE POLITIEK Door zijn nieuwe Europese functie heeft Louis Michel ook de top van de Franstalige liberale partij MR verlaten, om plaats te maken voor minister van Financiën Didier Reynders. Voor wat staat MR? MR (MOUVEMENT REFORMATEUR) 2 SPORT - voetbal A. Bekerfinalst Zulte-Waregem was zonder twijfel de revelatie van het voetbalseizoen Zoals U weet zijn dit twee clubs die met elkaar gefusioneerd zijn. In de A vraag willen we het antwoord weten in welk stadion deze club haar thuiswedstrijden afwerkt? Dit was tevens ook het stadion van voormalig eersteklasser SV Waregem. REGENBOOGSTADION B. We zouden U in de B vraag het stadion van voormalig Zulte kunnen vragen, maar dat plezier gunnen we jullie niet. Maar nee dat doen we niet, samen met Zulte-Waregem was ook SV Roeselare in het seizoen een volwaardige eersteklasser. Graag de naam van de trainer die dit realiseerde in hun debuutjaar in eerste klasse? VAN WIJK DENNIS (nu trainer in Nederland) 3 AARDRIJKSKUNDE Deze rivier is met zijn 440 kilometer de langste rivier van Tsjechië. De rivier ontstaat in het Bohemerwoud uit twee bergstroompjes. Via Ceske Budejovice en Praag mondt de rivier bij Melnik uit in de Elbe. In augustus 2002 veroorzaakte hevige regenval grote overstromingen. Welke rivier zoeken we? MOLDAU 4 WETENSCHAP -geneeskunde Een elektromyogram of EMG verkrijg je door middel van elektrodes op de huid dan wel via naaldelektrodes. Welke lichamelijke activiteit wordt geregistreerd op papier en soms hoorbaar gemaakt als men zo n EMG maakt? de SPIERACTIVITEIT 5 FILMFRAGMENT E.T. 6 BELGIË Deze gemeente in Henegouwen, in het Pays des Collines, is beroemd om haar heksen. Onder het bewind van Albrecht en Isabella werden hier vijf vrouwen verbrand, waaronder de beruchte Quintine de le Clisserie. Rond het dorp ligt het wandelpad Sentier de l Etrange, waar u beelden van duivels, weerwolven en kobolden kunt vinden. De lokale brouwerij maakt naast het heksenbier Quintine ook de stevige stout Hercule, genoemd naar een andere beroemde inwoner van het dorp: volgens Agatha Christie werd meester-detective Hercule Poirot hier geboren op 1 april ELLEZELLES 7 FAUNA & FLORA

2 Bij de Keltische en Germaanse stammen stond deze boom in het teken van lokale jurisdictie en wetgeving. Hij stond veelal ingeplant op driehoekige gerechtspleintjes. De boom heeft een lange levensverwachting, tot 600 jaar, en is dus een teken van duurzaamheid. De Latijnse naam is Tilla, maar wij willen de Nederlandse naam weten? LINDE 8 Culinair Geef alle ingrediënten voor het aanmaken van een MOJITO Rum, 5-7 blaadjes verse munt, ijs, 1 halve limoen, rietsuiker (best havana rum om het echt te maken omdat deze rum echt cubaans gemaakt is) 9 LITERATUUR Wie is Nicci French? De laatste tijd kent dit schrijversduo een overrompelend succes met hun psychologische thrillers. Enkele titels: Verloren, Vang me als ik val, Verlies Achter de naam Nicci French zitten 2 mensen. Weet u wie wie is? Sean French en Nicci Gerrard 10 MUZIEK We zoeken het even terug in de tijd, geef ons de naam van deze groep. THE KINKS met Days (Top Of The Pops, 1969)

3 Ronde 2 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Welke Brusselse advocaat-generaal wordt de nieuwe de administrateur-generaal van de staatsveiligheid. Deze 53-jarige man was de openbaar aanklager in enkele bekende rechtzaken zoals de genocide processen over de volkerenmoorden in Ruanda. Het proces tegen 3 VZW s van het vlaams blok en het proces tegen Andras Pandy. Graag de naam van deze discrete en degelijke magistraat? Hij tevens de opvolger van Koen Dassen. Alain Winats 2 SPORT - duatlon Ook in deze sporttak behoren we tot de absolute wereldtop. Denken we maar aan Vansteelant Benny. Zo ook afgelopen WK 2006 in het Deense Fredericia. Op de duatlon lange afstand waren de Belgen weer oppermachtig. Koen Maris eindigde tweede maar welke belg eindigde nu weer derde. Graag voornaam en familinaam? JOERI VANSTEELANT 3 GESCHIEDENIS 6 juni 1944: D-Day waarvoor staat de letter D? DECISION (de dag van de invasie van de geallieerden in Normandië een voorbode van de bevrijding uitgevoerd door Amerikanen, Britten en Canadezen 1000-en soldaten stierven of raakten gewond aan de Franse kust) 4 CULINAIR De robuuste en bescheiden struik groeit overal langs de Italiaanse kust en geeft de voorkeur aan een droge, stenige bodem, bijvoorbeeld oud, zwak metselwerk, om te ontspruiten. Wat u ziet zijn niet de vruchten, maar de nog gesloten bloemknoppen van de struik. Na de oogst in het voorjaar -de kleinste knoppen zijn het beste- moeten de bloemknoppen eerst eetbaar gemaakt worden. Om hun bittere smaak te verdrijven worden ze enige dagen in pekel of azijnwater gelegd. Beide zijn ook geschikt om de knoppen te conserveren. Voor gebruik moeten ze gewassen worden, anders blijft er te veel azijnwater of pekel aanhangen. De aromatische kleine knoppen zijn heel geschikt in salades, tomatensaus, pastagerechten en groentespecialiteiten. Ken je deze smaakgevers? KAPPER(TJES) 5 FILMFRAGMENT Pulp fiction 6 Iedereen kent wel Google als de meest gebruikte zoekmachine op het internet. Maar wat betekent de naam Google eigenlijk. Grootste meetbaar getal (De naam Google blijkt te zijn afgeleid van de wiskundige term "Googol". Googol is de wiskundige term voor een 1 met 100 nullen, oftewel: Het is dus gewoon een heel groot getal.) 7 FAUNA & FLORA Welk welgebekt dier horen we hier? NACHTEGAAL (Latijnse benaming: Luscinia megarynchos) 8 TELEVISIE Het tv-figuurtje dat we zoeken behoort tot het VRT-Ketnet-huis. Ze wil de nieuwsgierigheid van peuters en kleuters sterk prikkelen. Daarom beschikt ze over een hoog knuffelgehalte en bespeelt ze alle zintuigen van de kijkertjes. Hoe heet dit kleinste zusje van Ketnet? (uiteraard heeft ze ook een website) K tje 9 STRIPS In welk album van Kuifje vertrekt de heldhaftige journalist op avontuur naar Syldavië,

4 het rijk van de Zwarte Pelikaan, waar Muskar de zevende de plak zwaait met een voorwerp waarnaar men op zoek is in dit album? De scepter van Ottokar 10 MUZIEK Hij was ooit praktiserend advocaat, maar hij besloot dat een leven achter de piano waarschijnlijk een stuk zonniger zou zijn. Met zijn onnavolgbare bronzen stemgeluid is hij uitgegroeid tot een wereldster. Ondersteund door voortreffelijke muzikanten klinken de echo's uit de jazz - zijn grote liefde - en musicals door in zijn melodieën: elegante, verleidelijke, passionele songs, Hij brak door in 1987 met de cd Aquaplano. Wie is deze zanger? PAOLO CONTE Antwoorden raadselronde 1. Voetzoeker 2. trots stort 3. Bevolking 4. Zonderling 5. Spuitwater 6. negen dagen 7. Begrafenisondernemer 8. een witte knikker in een zak, alle andere in de andere zak, dan heeft hij 1/2 + ½ * 9/19 kans ofte 0,74 9. Na 81 seconden 10. Wie een put graaft voor een ander valt er zelf in. Ronde 3 Raadselronde AFGEVEN SAMEN MET RONDE 4 (wel ruimte voor laten)

5 Ronde 4 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Deze 23-jarige jongeman kreeg in september van dit jaar de eerste prijs van de club Prosper Montagne, waardoor hij zicht de beste sommelier van België mag noemen. Hij studeerde aan de bekende hotelschool ter duinen in Koksijde. In welk bekend restaurant demonstreert Stefaan Camerlinck zijn onuitputtelijke kennis wijnkennis. Kasteel Withof in Brasschat 2 SPORT - WIELRENNEN Met deze figuur verdween - in juni van dit jaar - de meest succesvolle ploegleider uit de geschiedenis van de Belgische wielersport. Voor het wielrennen was hij wat zijn generatiegenoot Raymond Goethals voor het voetbal betekende: de eerste Belg die buitenlandse topteams leidde en successen behaalde. Wie bedoelen we? GUILLAUME LOMME DRIESSENS 3 AARDRIJKSKUNDE Welke Griekse havenstad is de Europese culturele hoofdstad van 2006? PATRAS 4 WETENSCHAP - scheikunde Welke scheidingsmethode zoeken we. Hiebij is er een directe overgang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase waarneembaar. Zo kan ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct overgaan naar de gasvormige fase. De vloeibare fase wordt dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchten genoemd. SUBLIMATIE ((Met het woord sublimatie wordt ook aangeduid het onderdrukken van ongewenste (sexuele) gevoelens door andere activiteiten, bijvoorbeeld door hard werken. Om verwarring te voorkomen gebruiken psychologen meestal de term sublimering.)) 5 MEDIA Op een Nederlandse jongere zender speelt men een mooie jongerenserie over tieners die in een dierentuin werken en leven. Onlang maakte zo ook hun 2 de langspeelfilm. Geef ons de naam van deze serie De serie heet ZOOP 6 CULTUUR Je houdt ervan of je houdt er niet van. Wim Helsen kreeg veel kritiek voor zijn optredens in Comedy Casino. Maar zijn eerste zaalshow Heden SOUP was een groot succes. Kent u ook de naam van zijn 2 de theatershow? BIJ MIJ ZIJT GE VEILIG 7 FAUNA & FLORA - Wat is FYTOPATHOLOGIE? STUDIE VAN PLANTENZIEKTEN, ook het gevolg van de werking van abiotische factoren, zoals luchtverontreiniging, wind en koude, op de plant evenals de invloed van vruchtwisseling worden bestudeerd. Door kennis over de vroorzakers van ziekten en hun levenscycli kunnen betere bestrijdings- maatregelen genomen worden. 8 IT-wereld Bill Gates zet een stap terug in zijn bedrijf MICROSOFT. Toch zitten zij niet stil en is de opvolger van WINDOWS XP bijna een feit. Kunt u ons de naam geven van het nieuwe besturingssysteem? Windows VISTA 9 LITERATUUR Herman Brusselmans is een vaste columnist in het weekblad Humo. Wij vragen vooren achternamen van drie andere wekelijkse columnisten? JAN MULDER KEES VAN KOOTEN HUGO MATTHYSEN GERRIT KOMRIJ ARNON GRUNBERG

6 10 MUZIEK Deze dame verrasten vriend en vijand door haar genre van muziek volledig te veranderen. Nu heeft ze haar 2 de R&B hit op zak. Zelf zegt ze dat ze zich nog nooit zo sexy voelde. Hier ziet u haar in een samenwerking met Timbaland.Graag de naam van de zwoele zangeres. Nelly Furtado (feat. Timbaland met - Promiscuous ) Ronde 5 Fotoronde 1. Luc Beaucourt urgentiearts UZ Antwerpen 2. Wim Helsen standup comedian 3. Tia Hellebaut atlete, Belgisch recordhoudster hoogspringen 4. Ilse Heylen judoka, brons in Athene 5. Adriaan Van Den Hoof presentator Comedy Casino 6. Nigella Lawson tv kok o.a. programma Nigella bites 7. Saartje Vandendriessche TV presentatrice VRT 8. Cara Van Der Auwera TV presentatrice VT4, ex Spring 9. Daniel Craig acteur, nieuwe James Bond 10. Jude Law acteur o.a. Cold Mountain, Enemy at the Gates, The Aviator,

7 11. Dick Cheney vice-president VS 12. JK Rowling schrijfster van o.a. Harry Potter 13. Djibril Cissé spits Liverpool 14. Jeroen Meus TV kok o.a. programma Met meus en vork 15. José Luis Rodriguez Zapatero Spaans premier 16. Lomme Driessens oud wielrenner, dit jaar overleden 17. Scarlett Johansson actrice o.a. Lost in Tanslation, The Island, 18. Angela Merkel bondskanselier van Duitsland 19. Catherine Moerkerke nieuwsanker VTM 20. Ivan Basso Italiaans wielrenner (vooral vermelden dat we de gast in het midden zoeken) PAUZE

8 R 6 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Steve Erwin de Australische tv-presentator is begin september tijdens een duikexpeditie gestorven door een steek van een pijlstaartrog. Geef de naam van deze gek die tijdens een van zijn shows zijn enkele maanden oude zoontje meenam om de krokodillen te voederen. Wij zoeken zijn bijnaam? Crocodile Hunter 2 SPORT Olympische Spelen Zoals U allen wel weten zullen de Olympische zomerspelen 2008 doorgaan in China, maar waar gaan nu alweer de Olympische winterspelen 2010 door? VANCOUVER 3 GESCHIEDENIS politiek vorige eeuw De Russische nederlaag in Polen brachten de ontwikkelingen in Hongarije tot een kookpunt. Op 23 oktober 1956 escaleerde een vrij onschuldige demonstratie van studenten en arbeiders in Boedapest, waarbij uit protest het metershoge Stalinbeeld van zijn sokkel werd gesleurd. Welk Sovjet-Russisch staatshoofd onderdrukte de Hongaarse opstand van 1956? NIKITA CHROESTSJOV (De regering greep zeer hard in: tienduizenden Hongaren werden gevangen genomen en figuren als Imre Nágy en Pál Maléter werden geëxecuteerd. Een en ander maakte grote indruk op het Westen en zette een domper op de hooggestemde verwachtingen die men van Sovjetleider Chroesjtsjov had.) 4 CULINAIR Mosselen op Florentijnse wijze, Gevulde aardappelen op Florentijnse wijze of visfilets op z n Florentijns. Dit zijn enkele gerechten van de vele die je op zijn Florentijns kan bereiden. Welk is telkens de hoofdgroente van zulk gerecht? SPINAZIE 5 FILMFRAGMENT The Wizard of Oz 6 MEDIA In welk programma verschenen deze pracht foto s. En wie is de fotograaf? ZOMER Lieve Blanckaert (fotograaf) 7 FAUNA & FLORA U ziet hier de top-tien van honden in België geprojecteerd. Welke twee rassen ontbreken? Tip we zoeken een vrij grote en een kleine soort 1. Duitse herder: : Golden retriever: Bouvier des Flandres: : Labrador retriever: Berner sennen: Border collie: Rottweiler: Duitse dog: 670 MECHELSE HERDER & CHIHUAHUA (bron: Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus enkel rashonden zijn

9 opgenomen en gerangschikt volgens het aantal geboorten in 2005) 8 IT-wereld/technologie Waarvoor staat de afkorting ICT? INFORMATIE- EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE is het verzamelwoord voor alles wat zich met informatiesystemen, telecommunicatie en computers bezighoudt. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van administratieve software valt hieronder. Vroeger noemde men deze categorie simpelweg IT. Later bleek dat communicatie minstens zo belangrijk was als informatie. 9 STRIPS Deze twee zijn onafscheidelijke vrienden! De ene was de zoon van het stamhoofd van het eiland Moea-Papoea en werd gevonden door Nero. De andere werd als wees geadopteerd door Madam Pheip. Beide kinderen houden ontzettend veel van avontuur, maar moeten toch ook nog studeren. PETOETJE EN PETATJE 10 MUZIEK Deze jongens vierden dit jaar 3-4 maart, hun 25 jarig bestaan gevierd meer een dubbel concert in de AB. Het was prachtig, kippenvel komt op de armen van sommige TOC ers die er bij waren. Onder tussen is de groep geevolueert van experementele new wave tot de electro dance trans muziek. Graag de naam van de groep. FRONT 242

10 Ronde 7 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Deze Albanese maffiafiguur hield zich in de jaren 90 op in het Antwerpse portiersmilieu. Maar hij was ook gekend voor vrouwenhandel, pooierschap, afpersing, geweldplegingen en onwettige wapendracht. In 1998 veroordeelt tot 5 jaar cel en in 2002 kreeg hij nog eens 8 jaar. Eind 2005 tekende minister van justitie zijn voorwaardelijke invrijheidstelling en werd hij vervroegd vrijgelaten. Hij kreeg het bevel ons land te verlaten en werd op het vliegtuig naar Kosovo gezet. Half september van dit jaar werd hij terug opgemerkt in ons land waardoor de zoveelste justitie ontstond tussen Toni vanparys en Laurette Onkelinx. Welke 34-jarige topfiguur zoeken we? Victor Hoxha 2 SPORT tennis Welk tennisduo, de éné geboren in 1966 en de andere in 1970, vormden zij één van de sterkste duo s ter wereld. Veroverden in 1993 en 1998 de wereldtitel in New Haven, 1994 de Australische Open en de US Open. In 1995 Roland Garros en in 1998 Wimbledon. Als eerste duo in de geschiedenis van het dubbel tennis wonnen zij alle 4 Grand Slam tornooien. Welk duo zoeken we hier? ( familienaam volstaat). PAUL HAARHUIS JACCO ELTINGH 3 AARDRIJKSKUNDE In welk Europees land vind je de steden: Leiria, Portalegre, Beja en Evora? PORTUGAL 4 WETENSCHAP Welke wetenschap is de studie of leer van de mens. Deze studie houdt zich zowel bezig met alle mensen als met alle dimensies van menselijkheid. In de moderne versie (van deze leer) staat het begrip dat de menselijke aard cultuur is centraal. ANTROPOLOGIE (deelgebieden zijn: fysische antropologie, linguïstische antropologie, archeologie, culturele antropologie, wijsgerige antropologie, criminologische antropologie) 5 FILMFRAGMENT ARMAGEDDON 6 CULINAIR Als alternatief voor champagne wordt in Spanje vaak de CAVA opgediend. Geef de witte druivensoort waarvan het Italiaanse alternatief voor champagne wordt gemaakt. PROSECCO 7 FAMILIE Vijftig jaar huwelijk noemen we een gouden bruiloft, zestig jaar is diamant. Hoe noemen we een 75-jarig en een 80-jarig huwelijk? (zowel in België als in Nederland) 75-jarig: ALBAST 80-jarig: EIK (soms ook plutonium) 8 Media U kent ongetwijfeld de populaire tv-reeks LOST waarin mensen trachten te overleven op een mysterieus eiland na en vliegtuigcrash. Waarbij het vliegtuig in volle vaart in 2 werd gespleten en de staart op de ene kant van het eiland terecht kwam en de... In de reeks is een belangrijke rol weggelegd voor een reeks getallen die ten gepaste tijden terugkomen. O.a. Hugo (Hurley) heeft door deze cijfers de lotto gewonnen LITERATUUR De persoon die wij zoeken is in het Nederlandse taalgebied niet alleen een belangrijke grondlegger, maar tevens de met afstand bekendste exponent van het magisch realisme, een stroming die zich kenmerkt door de realistische weergave van 'bovennatuurlijke' verschijnselen, eigenschappen en gebeurtenissen. Zijn bekendste

11 boek werd in 1976 verfilmd. In juli van dit jaar overleed hij op 85-jarige leeftijd. Voordien was hij al geruime tijd zwaar ziek geweest. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Wie zoeken we? HUBER LAMPO 10 Muziek Deze groep bekogelt de hitpatade met pure Disco. Disco is weer HOT. Graag de naam van deze New Yorkse discogroep. Scissor Sisters Dit zijn de oplossingen!! R 8 Speciale ronde Reeks 1 Historische streek -gebouwen KAN U ONS DE NAAM GEVEN VAN HET RESPECTIEVELIJKE GEBOUW? Reeks 2 A Hof van Riemen Heist-op-den-Berg B Kaasstrooimolen Heist op-den-berg/hulshout C Zimmertoren - Lier D Brusselse poort - Mechelen E Nieuw justitiepaleis - Antwerpen Planten en bloemen KAN U ONS DE NAAM GEVEN VAN DE AFGEBEELDE PLANT/BLOEM? Reeks 3 A Waterlelie B Tamme kastanje C Rozemarijn D taxus E Margriet Blinde kaarten KAN U ONS DE NAAM GEVEN VAN HET LAND DAT WERD AANGEDUID? Reeks 4 A Afrika - Zambia B Zuid-Amerika - Frans Guyana C Azië - BUTHAN D Azië - CAMBODJA E Midden-Oosten - JEMEN Kunstwerken KAN U ONS DE NAAM GEVEN VAN HET AFGEBEELDE KUNSTWERK/KUNSTAAR? A Leonardo da Vinci ( )- Het laatste avondmaal B Spencer tunick C Christo & Jean-Claude D Marcel Duchamp ( Franse kunstenaar Fietswiel-1913 Met dit kunstwerk introduceerde hij de term readymade voor industrieel gefabriceerde voorwerpen) E Joan Miró Persoon die een steen naar een vogel gooit 1926 (spaanse schilder, grafisch kunstenaar en beeldhouwer)

12 R 9 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Elke laatste woensdag van augustus worden de straten en de rivieren in het plaatsje Bunol (Spanje) omgetoverd in rivieren van tomatenpuree. Dit jaar kwamen ongeveer mensen maar liefst kg tomaten werpen. Wat is de naam van dit evenement. LA TOMATINA 2 SPORT Formula 1 Dit formule I circuit is met voorsprong het kortste uit het F1 wereldkampioenschap, slechts iets meer dan 3 km ( bv tegenover 7 km van Francorchamps), de renners moeten er de meeste ronde afleggen nl 77. Terwijl in elke andere wedstrijd iets meer dan 300 km moet afgelegd worden is dat in deze grote prijs zowat 50 km minder. Welke grote prijs bedoelen we? GP Van Monaco 3 GESCHIEDENIS In welke eeuw hadden volgende gebeurtenissen plaats? 1. de Vrede van Nysstad beëindigde de Grote Noordse Oorlog tussen Rusland en Zweden 2. De onafhankelijkheid van de VS 3. De bestorming van de Bastille welke eeuw? 18de EEUW (1 Met het sluiten van deze vrede werd de status van Rusland als Europese grootmacht bezegeld. Zweden verloor zijn status van regionale grootmacht; 2 VS onafhankelijkheidsverklaring = 4 juli 1776 ; 3 Bastille Sainte-Antoine te Parijs = 14 juli 1789) 4 CULINAIR Deze heerlijke saus is bekend als begeleider van asperges en gepocheerde zalm, maar kan met evenveel succes worden geserveerd bij gekookte kabeljauw en gepocheerde snoek. Welke saus bedoelen we? SAUCE HOLLANDAISE 5 FILMFRAGMENT Gladiator 6 ROYALTIE - koningshuizen Koning Hoessein van Jordanië is gehuwd met de architecte Lisa Halaby. Lisa krijgt echter een andere naam (die in het Arabisch licht betekent). Hoe luidt die naam? NOOR 7 FAUNA & FLORA Welke roofvogel ziet u hier op een stokje zitten? In heel Europa te zien, behalve in Ijsland. Dit exemplaar is een jong vrouwtje van zijn soort; behendige, wendbare jagers dankzij hun brede vleugels en lange staart. VLUCHTBESCHRIJVING: recht, met steeds een reeks snelle, diepe vleugelslagen tussen korte, vlakke glijvluchten in; zweeft met vleugels naar voren en dichte staart. SPERWER (Accipiter nisus) (zij stierf een pijnlijke dood begin jaren negentig door tegen een veranda raam te vliegen na de onder-handen-neming door een taxidermist is dit officieel didactisch materiaal) 8 RELIGIE Zowel voor de joodse, christelijke en mohammedaanse godsdienst vervult deze berg in Jeruzalem een grote betekenis. Joden geloven dat Abraham op deze plek zijn zoon Izaak wou offeren. Voor christenen ligt hier het graf van Jezus. En volgens moslims is

13 het de plaats waar Mohammed zijn hemelreis begon. Door deze drie claims is dit dus de meest omstreden vierkante kilometer ter wereld. Kent u de naam van deze berg? TEMPELBERG (of BERG MORIA) 9 STRIPS Recent kan je een album van kuifje lezen in de Luikse spreektaal. 5 mensen werkten aan de vertaling en de oplage is goed voor 8000 ex. Kuifje kijkt oa naar de regionale tv-zender en leest een Luikse krant. Geef de naam van het album dat recent werd vertaald? De juwelen van Bianca Castafiore 10 MUZIEK We zoeken naar deze legendarische country legende, die ons in 2003 heeft verlaten. JOHNNY CASH. Hij overleed op 21 september Begin dit jaar is er in de bioscopen een biografie geweest genoemd IN DE LINE OF FIRE.

14 R 10 algemene vragenronde 1 Varia Hoe heet de vereniging met als enig criterium voor lidmaatschap een score in of boven het 98ste percentiel bij een gestandaardiseerde en onder begeleiding afgenomen IQ-test. Het identificeren en het steunen van intelligentie ten gunste van de mensheid, het steunen van onderzoek naar de aard, de kenmerken en het gebruik van intelligentie, en haar leden de mogelijkheid bieden tot stimulerende sociale contacten. Geef de naam van deze vereniging MENSA 2 SPORT Judo Ook in het judo heeft ons land al aardig wat medailles gesprokkeld, maar tijdens het laatste EK 2006 in Tampere, mochten we MAAR huiswaarts keren met tweemaal brons. Ilse Heylen in de 52kg klasse, en nog iemand in -70kg klasse. Maar wie was dat alweer ( familienaam volstaat)? CATHERINE JACQUES 3 AARDRIJKSKUNDE We zijn op zoek naar de langste rivier ter wereld. Deze rivier is 6.741km lang Deze stroom komt uit het hart van Afrika en vindt haar oorsprong in de vochtige gebieden van Burundi en Ethiopië. DE NIJL 4 WETENSCHAP Deze in water oplosbare stof die van nature in veel soorten fruit voorkomt werd in 1928 door Albert Szent-Györgyi geïsoleerd uit de cortex van de bijnier. Dient als voedingssupplement of als conserveermiddel. De E-nummer is 300. Geef ons de wetenschappelijke naam van vitamine C. ASCORBINEZUUR (iedere mens heeft voor de stofwisseling behoefte aan een kleine dagelikse hoeveelheid; elke dag fruit eten is ook een optie) ((cortex (anatomie)= de buitenste laag van een orgaan)) 5 Media Weet u nog naar welke naam deze serie luisterde? Mork en mindy Hier was robby Williams ook schitterend 6 GRIEKSE MYTHOLOGIE (David werkt uit) We zijn niet op zoek naar een griekse oergod maar wel naar één der Olympische goden. Welke god is de god van de landbouw, de vruchtbaarheid, de natuur, de wijn, het plezier en de dans, het leven, en voor onsterfelijkheid. Hij is ook wel bekend onder de naam Bacchus. DIONYSUS 7 FAUNA & FLORA Welk klein roofdier behorend tot de mangoesten wordt ook wel aardmannetje genoemd? Ze bewonen alle delen van de kalahari in zuidelijk Afrika. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit insecten, spinnen, schorpioenen en slakken. Van alle mangoesten is deze soort de sociaalste, wordt niet bedreigd en enkele Afrikaners hebben ze zelfs als huisdier. Latijnse naam: Suricata suricatta. Niet te verwarren met de meerkatten ; dit zijn apen) MEERKAT IS WEL EEN STOKSTAARTJE ZIE LINK Welke zuid-afrikaans roofdiertje bedoelen we? STOKSTAARTJE (beeld!!)

15 8 IT-WERELD Waarvoor staat de letter S in het protocol HTTPS? HTTP = HyperText Transfer Protocol S = SECURE Bij gebruik van HTTPS wordt de data versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden. 9 LITERATUUR Deze Oost-Vlaamse schrijfster die we zoeken zag in 1976 het levenslicht te Dendermonde. Studeerde Germaanse Taal en Letterkunde (RUG) en scenarioschrijven (Rits te Brussel). Ze wist al op vijfjarige leeftijd dat ze schrijfster zou worden. Haar debuutroman kwam uit eind 2003 onder de titel: Slaap! Ze schreef ook het scenario voor een kortfilm en enkele theaterstukken; kreeg her en der literatuurprijzen en dit jaar verscheen haar tweede roman: Reus. Haar naam graag? ANNELIES VERBEKE 10 MUZIEK Deze stand up komediant beeld een pracht lied uit, Graag hadden we de zangeres gekend van dit lied. NATALIE IMBRUGLIA met Torn

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

RONDE 1. 4. Een presentator bij MTV noemt men een VJ. Hoe noemt men een Ketnetpresentator?

RONDE 1. 4. Een presentator bij MTV noemt men een VJ. Hoe noemt men een Ketnetpresentator? RONDE 1 1. Op 29 november 2008 won Erwin Vervecken voor de vijfde keer in zijn carrière de wereldbekerveldrit in Koksijde. Hiermee werd Vervecken alleen recordhouder. Hij mag dus beschouwd worden als een

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Ronde 2 - Rock n Roll.

Ronde 2 - Rock n Roll. Ronde 2 - Rock n Roll. 1. Als eerste zoeken we een hooggebergte in het westen van Noord-Amerika, een gebied met een lengte van meer dan 4800 km beslaat, vanaf New Mexico door de Verenigde Staten naar Canada

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Ontstaan en groei van de EU

Ontstaan en groei van de EU ZEG EENS, Hoe is de Europese Unie ontstaan en gegroeid? Inleiding De Europese Unie is ontstaan in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Men geloofde dat alleen een duurzame vrede kon zorgen voor stabiliteit

Nadere informatie

VIETNAM INFORMATIE MAP VOOR WERKSTUKKEN SPREEKBEURTEN

VIETNAM INFORMATIE MAP VOOR WERKSTUKKEN SPREEKBEURTEN VIETNAM INFORMATIE MAP VOOR WERKSTUKKEN EN SPREEKBEURTEN MEDISCH COMITÉ NEDERLAND-VIETNAM WETERINGSCHANS 32 1017 SH AMSTERDAM TEL: 020-6270411 FAX: 020-6250147 EMAIL: INFO@MCNV.NL WEBSITE: WWW.MCNV.NL

Nadere informatie

ALS EEN BOOM DIE GROEIT

ALS EEN BOOM DIE GROEIT ALS EEN BOOM DIE GROEIT WAAROVER PRATEN ZIJ DAAR OP ZOLDER? JONGERENDIENST OOSTERKERK: VIER DE ZONDAG OP DE VIERDE ZONDAG 1 Voorwoord / Dankwoord Op de vierde zondag van de maand is er de Vier de Zondag

Nadere informatie

Studievereniging A Eskwadraat. Verhouding

Studievereniging A Eskwadraat. Verhouding Studievereniging A Eskwadraat Jaargang 09/10 Nummer 6 Verhouding In dit nummer VAKartikelen idiootartikelen 2................... Van de Voorzitter Een uitvinding van de Romantiek.... 3 Albert van der Schoot

Nadere informatie

WOORDKOMPAS V pagina 1

WOORDKOMPAS V pagina 1 WOORDKOMPAS V pagina 1 vaag/-e Door de mist heen zag je de vage omtrekken van het kasteel. ± Je kreeg alleen een onduidelijke indruk van het grote gebouw. Pas toen de mist was opgetrokken kregen we

Nadere informatie

Massale emigratie na watersnoodramp 1953 Tekenares Charlotte Dematons verbeeldt Nederland

Massale emigratie na watersnoodramp 1953 Tekenares Charlotte Dematons verbeeldt Nederland 3 e j a a r g a n g n u m m e r 1 0 w w w. v e r t r e k n l. n l h e t m a g a z i n e v o o r w o n e n, w e r k e n e n l e v e n i n h e t b u i t e n l a n d + special RUSLAND Massale emigratie na

Nadere informatie

Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR = 3= Welkom in De Adelberg!

Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR = 3= Welkom in De Adelberg! = 3= Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR De Adelberg neemt je mee naar verre oorden zoals de Noordpool en het Paaseiland, werpt een blik op Pompeji en

Nadere informatie

Deze brochure en andere beknopte informatie over de EU is ook online te vinden op: ec.europa.eu/publications

Deze brochure en andere beknopte informatie over de EU is ook online te vinden op: ec.europa.eu/publications Europese Unie Deze brochure en andere beknopte informatie over de EU is ook online te vinden op: ec.europa.eu/publications Europese Commissie Directoraat-generaal Communicatie Publicaties B-1049 Brussel

Nadere informatie

Inleiding Elephants World Op Elephants World werken de olifanten NOOIT voor de mensen! De mensen werken voor de olifanten. Geschiedenis Werken

Inleiding Elephants World Op Elephants World werken de olifanten NOOIT voor de mensen! De mensen werken voor de olifanten. Geschiedenis Werken Spreekbeurt Inleiding Welkom allemaal bij mijn spreekbeurt over Elephants World, in het Nederlands olifanten wereld. Ik ga jullie wat vertellen over het leven van olifanten in Thailand, de problemen rondom

Nadere informatie

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009 M(e)ER weten 11/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. inleiding Studiereis naar Istanbul 2009 Ontwerp je eigen droomstage p.4 Excelleren?!

Nadere informatie

DOCUMAP KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK DOCUMAP 1

DOCUMAP KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK DOCUMAP 1 HANSWIJKSTRAAT 63 2800 MECHELEN T. 015/42 25 44 F. 015/42 25 60 INFO@TARSENAAL.BE WWW.TARSENAAL.BE KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN FOTO: STEPHAN VANFLETEREN DOCUMAP KONING

Nadere informatie

Unieke Kuifjeskrant. Beste lezer. D e inwoners van Lanklaar zitten met zware twijfels: Lees ze tot het laatste stukje. Uit Kuifje in Amerika

Unieke Kuifjeskrant. Beste lezer. D e inwoners van Lanklaar zitten met zware twijfels: Lees ze tot het laatste stukje. Uit Kuifje in Amerika HET WEER Blz.30 +5 +8 NAMIDDAG DROOG DAGBLAD - PRIJS: 0,9 EURO - VRIJDAG 9 JANUARI 2004 - Nr. 7 Unieke Kuifjeskrant Lees ze tot het laatste stukje Alle redactionele illustraties in de krant: Hergé/Moulinsart

Nadere informatie

Change! EDITIE VMBO. Inhoud

Change! EDITIE VMBO. Inhoud EUROPA Op donderdag 4 juni 2009 kiest Nederland de 25 mensen die de komende vijf jaar namens ons land in het Europees Parlement zullen zitten. Op 4 en 7 juni gaan ook de andere 26 landen van de Europese

Nadere informatie

Een kind hoort kind te zijn. Punt.

Een kind hoort kind te zijn. Punt. N i e u w s b r i e f 32 Augustus 2008 Doe recht aan weerlozen en wezen, kom op voor verdrukten en zwakken. Psalm 82 vers 3 I N H O U D Van het bestuur contactmiddagen Louis Pool medewerkersuitje Reacties

Nadere informatie

Hier is alweer de tweede MER Nieuwsbrief.

Hier is alweer de tweede MER Nieuwsbrief. M(e)ER weten 05/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. Verhuizen naar de Big city inleiding MER goes International! Studeren in

Nadere informatie

PIET VERBEEST SISKA VERSTRAETE RAF GEUSENS HANS SEMINCK

PIET VERBEEST SISKA VERSTRAETE RAF GEUSENS HANS SEMINCK HET GROTE QUIZBOEK PIET VERBEEST SISKA VERSTRAETE RAF GEUSENS HANS SEMINCK Ó = FAMILIERONDES Test de kennis van je familieleden met vragen voor het hele gezin = EXTRA MOEILIJKE RONDES Uitdagende vragen

Nadere informatie

Collectant blijft ondanks crisis

Collectant blijft ondanks crisis SRI LANKA: KLEIN LAND BIEDT VEEL TEARDROP ISLAND MET EEN LACH {pagina } DANSEN, DRINKEN, ETEN EN UITGAAN SÃO PAULO HEEFT MEER DAN RIO {pagina } MACY ZANGERES WIL NIET IN HOKJE IK BEN MEZELF {pagina 0}

Nadere informatie

1. Reisinfo. 1.1 Reiskenmerken. 1.2 Joker-kenmerken. 1.2.1 Actieve beleving. 1.2.2 Duurzaamheid. Cambodja Go-26 Exploratie

1. Reisinfo. 1.1 Reiskenmerken. 1.2 Joker-kenmerken. 1.2.1 Actieve beleving. 1.2.2 Duurzaamheid. Cambodja Go-26 Exploratie 1. Reisinfo 1.1 Reiskenmerken Algemene kenmerken brochure Go-26: reizen met leeftijdsgenoten van 18 tot 26 jaar actief een reis beleven reizen in kleine groep aandacht voor duurzaam reizen ontmoetingen

Nadere informatie

Lezen; feiten, cijfers en meningen

Lezen; feiten, cijfers en meningen november T A A L P E I L 06 06 T A A L P E I L Lezen; feiten, cijfers en meningen 1 Lezen, waarom zou je? 2 wie is de lezer? 3 Waar is het goed voor? 4 5 invloed op je leven macht en gevaar Lezen, waarom

Nadere informatie

BURGERSCHAP. Verdieping. Gevorderd 1. Juni 2014

BURGERSCHAP. Verdieping. Gevorderd 1. Juni 2014 1 BURGERSCHAP Verdieping Gevorderd 1 Juni 2014 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Voorwoord Hoofdstuk 1: Sociaal-maatschappelijke dimensie inleiding Thema 1: De grote wereldgodsdiensten uit het Midden-Oosten 6 Thema

Nadere informatie

Pasen in Openbaring. nieuws Gemeenten Enkhuizen en Harderwijk jubileren

Pasen in Openbaring. nieuws Gemeenten Enkhuizen en Harderwijk jubileren nieuws Jeroen Tuinstra per 1 april voorzitter van Belgisch- Luxemburgse Federatie nieuws Gemeenten Enkhuizen en Harderwijk jubileren nieuws wereldkerk Newbold Collge verfrist imago en past naam aan dvent02

Nadere informatie

Wat je moet weten over het jodendom. Waarom dragen joodse mannen zo n hoedje?

Wat je moet weten over het jodendom. Waarom dragen joodse mannen zo n hoedje? Wat je moet weten over het jodendom Waarom dragen joodse mannen zo n hoedje? Charlotte en Harry hebben een joodse trouwerij ook wel een Choepa genoemd - in Sex and the City Raadsel Weet je het nog? Charlotte

Nadere informatie

... ... ... Saakashvili tot de orde is geroepen,

... ... ... Saakashvili tot de orde is geroepen, The queen of pop? geeft antwoord op pagina 3 15 Vrijdag Augustus 2008 Werkt bevrijdend. Pieter den Hoogenband Afscheid van een groot sportman Jarenlang spaarde hij zijn krachten voor zijn laatste kunstje:

Nadere informatie

Bijbaantjes 3 Boekrecensie 5 Eindexamenfeest 6 De festivals van 2012 7 Filmtips 9 Dhr. Booy als imker 10 Dhr. Janssen blijft 11 Even voorstellen 12

Bijbaantjes 3 Boekrecensie 5 Eindexamenfeest 6 De festivals van 2012 7 Filmtips 9 Dhr. Booy als imker 10 Dhr. Janssen blijft 11 Even voorstellen 12 Knots! Zomer 2012 1 Bijbaantjes 3 Boekrecensie 5 Eindexamenfeest 6 De festivals van 2012 7 Filmtips 9 Dhr. Booy als imker 10 Dhr. Janssen blijft 11 Even voorstellen 12 Hoe gaat het met... Bart en Resca?

Nadere informatie