SCHIFTINGSVRAAG: Op tafel vinden jullie al een blad met de schiftingsvraag. + extra informatie (mailadressen; gsm sms;...)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHIFTINGSVRAAG: Op tafel vinden jullie al een blad met de schiftingsvraag. + extra informatie (mailadressen; gsm sms;...)"

Transcriptie

1 Quiz 7 oktober (versie 6 1/10/2006) SCHIFTINGSVRAAG: Op tafel vinden jullie al een blad met de schiftingsvraag. + extra informatie (mailadressen; gsm sms;...) Ronde 1 algemene vragenronde 1 BINNENLANDSE POLITIEK Door zijn nieuwe Europese functie heeft Louis Michel ook de top van de Franstalige liberale partij MR verlaten, om plaats te maken voor minister van Financiën Didier Reynders. Voor wat staat MR? MR (MOUVEMENT REFORMATEUR) 2 SPORT - voetbal A. Bekerfinalst Zulte-Waregem was zonder twijfel de revelatie van het voetbalseizoen Zoals U weet zijn dit twee clubs die met elkaar gefusioneerd zijn. In de A vraag willen we het antwoord weten in welk stadion deze club haar thuiswedstrijden afwerkt? Dit was tevens ook het stadion van voormalig eersteklasser SV Waregem. REGENBOOGSTADION B. We zouden U in de B vraag het stadion van voormalig Zulte kunnen vragen, maar dat plezier gunnen we jullie niet. Maar nee dat doen we niet, samen met Zulte-Waregem was ook SV Roeselare in het seizoen een volwaardige eersteklasser. Graag de naam van de trainer die dit realiseerde in hun debuutjaar in eerste klasse? VAN WIJK DENNIS (nu trainer in Nederland) 3 AARDRIJKSKUNDE Deze rivier is met zijn 440 kilometer de langste rivier van Tsjechië. De rivier ontstaat in het Bohemerwoud uit twee bergstroompjes. Via Ceske Budejovice en Praag mondt de rivier bij Melnik uit in de Elbe. In augustus 2002 veroorzaakte hevige regenval grote overstromingen. Welke rivier zoeken we? MOLDAU 4 WETENSCHAP -geneeskunde Een elektromyogram of EMG verkrijg je door middel van elektrodes op de huid dan wel via naaldelektrodes. Welke lichamelijke activiteit wordt geregistreerd op papier en soms hoorbaar gemaakt als men zo n EMG maakt? de SPIERACTIVITEIT 5 FILMFRAGMENT E.T. 6 BELGIË Deze gemeente in Henegouwen, in het Pays des Collines, is beroemd om haar heksen. Onder het bewind van Albrecht en Isabella werden hier vijf vrouwen verbrand, waaronder de beruchte Quintine de le Clisserie. Rond het dorp ligt het wandelpad Sentier de l Etrange, waar u beelden van duivels, weerwolven en kobolden kunt vinden. De lokale brouwerij maakt naast het heksenbier Quintine ook de stevige stout Hercule, genoemd naar een andere beroemde inwoner van het dorp: volgens Agatha Christie werd meester-detective Hercule Poirot hier geboren op 1 april ELLEZELLES 7 FAUNA & FLORA

2 Bij de Keltische en Germaanse stammen stond deze boom in het teken van lokale jurisdictie en wetgeving. Hij stond veelal ingeplant op driehoekige gerechtspleintjes. De boom heeft een lange levensverwachting, tot 600 jaar, en is dus een teken van duurzaamheid. De Latijnse naam is Tilla, maar wij willen de Nederlandse naam weten? LINDE 8 Culinair Geef alle ingrediënten voor het aanmaken van een MOJITO Rum, 5-7 blaadjes verse munt, ijs, 1 halve limoen, rietsuiker (best havana rum om het echt te maken omdat deze rum echt cubaans gemaakt is) 9 LITERATUUR Wie is Nicci French? De laatste tijd kent dit schrijversduo een overrompelend succes met hun psychologische thrillers. Enkele titels: Verloren, Vang me als ik val, Verlies Achter de naam Nicci French zitten 2 mensen. Weet u wie wie is? Sean French en Nicci Gerrard 10 MUZIEK We zoeken het even terug in de tijd, geef ons de naam van deze groep. THE KINKS met Days (Top Of The Pops, 1969)

3 Ronde 2 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Welke Brusselse advocaat-generaal wordt de nieuwe de administrateur-generaal van de staatsveiligheid. Deze 53-jarige man was de openbaar aanklager in enkele bekende rechtzaken zoals de genocide processen over de volkerenmoorden in Ruanda. Het proces tegen 3 VZW s van het vlaams blok en het proces tegen Andras Pandy. Graag de naam van deze discrete en degelijke magistraat? Hij tevens de opvolger van Koen Dassen. Alain Winats 2 SPORT - duatlon Ook in deze sporttak behoren we tot de absolute wereldtop. Denken we maar aan Vansteelant Benny. Zo ook afgelopen WK 2006 in het Deense Fredericia. Op de duatlon lange afstand waren de Belgen weer oppermachtig. Koen Maris eindigde tweede maar welke belg eindigde nu weer derde. Graag voornaam en familinaam? JOERI VANSTEELANT 3 GESCHIEDENIS 6 juni 1944: D-Day waarvoor staat de letter D? DECISION (de dag van de invasie van de geallieerden in Normandië een voorbode van de bevrijding uitgevoerd door Amerikanen, Britten en Canadezen 1000-en soldaten stierven of raakten gewond aan de Franse kust) 4 CULINAIR De robuuste en bescheiden struik groeit overal langs de Italiaanse kust en geeft de voorkeur aan een droge, stenige bodem, bijvoorbeeld oud, zwak metselwerk, om te ontspruiten. Wat u ziet zijn niet de vruchten, maar de nog gesloten bloemknoppen van de struik. Na de oogst in het voorjaar -de kleinste knoppen zijn het beste- moeten de bloemknoppen eerst eetbaar gemaakt worden. Om hun bittere smaak te verdrijven worden ze enige dagen in pekel of azijnwater gelegd. Beide zijn ook geschikt om de knoppen te conserveren. Voor gebruik moeten ze gewassen worden, anders blijft er te veel azijnwater of pekel aanhangen. De aromatische kleine knoppen zijn heel geschikt in salades, tomatensaus, pastagerechten en groentespecialiteiten. Ken je deze smaakgevers? KAPPER(TJES) 5 FILMFRAGMENT Pulp fiction 6 Iedereen kent wel Google als de meest gebruikte zoekmachine op het internet. Maar wat betekent de naam Google eigenlijk. Grootste meetbaar getal (De naam Google blijkt te zijn afgeleid van de wiskundige term "Googol". Googol is de wiskundige term voor een 1 met 100 nullen, oftewel: Het is dus gewoon een heel groot getal.) 7 FAUNA & FLORA Welk welgebekt dier horen we hier? NACHTEGAAL (Latijnse benaming: Luscinia megarynchos) 8 TELEVISIE Het tv-figuurtje dat we zoeken behoort tot het VRT-Ketnet-huis. Ze wil de nieuwsgierigheid van peuters en kleuters sterk prikkelen. Daarom beschikt ze over een hoog knuffelgehalte en bespeelt ze alle zintuigen van de kijkertjes. Hoe heet dit kleinste zusje van Ketnet? (uiteraard heeft ze ook een website) K tje 9 STRIPS In welk album van Kuifje vertrekt de heldhaftige journalist op avontuur naar Syldavië,

4 het rijk van de Zwarte Pelikaan, waar Muskar de zevende de plak zwaait met een voorwerp waarnaar men op zoek is in dit album? De scepter van Ottokar 10 MUZIEK Hij was ooit praktiserend advocaat, maar hij besloot dat een leven achter de piano waarschijnlijk een stuk zonniger zou zijn. Met zijn onnavolgbare bronzen stemgeluid is hij uitgegroeid tot een wereldster. Ondersteund door voortreffelijke muzikanten klinken de echo's uit de jazz - zijn grote liefde - en musicals door in zijn melodieën: elegante, verleidelijke, passionele songs, Hij brak door in 1987 met de cd Aquaplano. Wie is deze zanger? PAOLO CONTE Antwoorden raadselronde 1. Voetzoeker 2. trots stort 3. Bevolking 4. Zonderling 5. Spuitwater 6. negen dagen 7. Begrafenisondernemer 8. een witte knikker in een zak, alle andere in de andere zak, dan heeft hij 1/2 + ½ * 9/19 kans ofte 0,74 9. Na 81 seconden 10. Wie een put graaft voor een ander valt er zelf in. Ronde 3 Raadselronde AFGEVEN SAMEN MET RONDE 4 (wel ruimte voor laten)

5 Ronde 4 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Deze 23-jarige jongeman kreeg in september van dit jaar de eerste prijs van de club Prosper Montagne, waardoor hij zicht de beste sommelier van België mag noemen. Hij studeerde aan de bekende hotelschool ter duinen in Koksijde. In welk bekend restaurant demonstreert Stefaan Camerlinck zijn onuitputtelijke kennis wijnkennis. Kasteel Withof in Brasschat 2 SPORT - WIELRENNEN Met deze figuur verdween - in juni van dit jaar - de meest succesvolle ploegleider uit de geschiedenis van de Belgische wielersport. Voor het wielrennen was hij wat zijn generatiegenoot Raymond Goethals voor het voetbal betekende: de eerste Belg die buitenlandse topteams leidde en successen behaalde. Wie bedoelen we? GUILLAUME LOMME DRIESSENS 3 AARDRIJKSKUNDE Welke Griekse havenstad is de Europese culturele hoofdstad van 2006? PATRAS 4 WETENSCHAP - scheikunde Welke scheidingsmethode zoeken we. Hiebij is er een directe overgang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase waarneembaar. Zo kan ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct overgaan naar de gasvormige fase. De vloeibare fase wordt dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchten genoemd. SUBLIMATIE ((Met het woord sublimatie wordt ook aangeduid het onderdrukken van ongewenste (sexuele) gevoelens door andere activiteiten, bijvoorbeeld door hard werken. Om verwarring te voorkomen gebruiken psychologen meestal de term sublimering.)) 5 MEDIA Op een Nederlandse jongere zender speelt men een mooie jongerenserie over tieners die in een dierentuin werken en leven. Onlang maakte zo ook hun 2 de langspeelfilm. Geef ons de naam van deze serie De serie heet ZOOP 6 CULTUUR Je houdt ervan of je houdt er niet van. Wim Helsen kreeg veel kritiek voor zijn optredens in Comedy Casino. Maar zijn eerste zaalshow Heden SOUP was een groot succes. Kent u ook de naam van zijn 2 de theatershow? BIJ MIJ ZIJT GE VEILIG 7 FAUNA & FLORA - Wat is FYTOPATHOLOGIE? STUDIE VAN PLANTENZIEKTEN, ook het gevolg van de werking van abiotische factoren, zoals luchtverontreiniging, wind en koude, op de plant evenals de invloed van vruchtwisseling worden bestudeerd. Door kennis over de vroorzakers van ziekten en hun levenscycli kunnen betere bestrijdings- maatregelen genomen worden. 8 IT-wereld Bill Gates zet een stap terug in zijn bedrijf MICROSOFT. Toch zitten zij niet stil en is de opvolger van WINDOWS XP bijna een feit. Kunt u ons de naam geven van het nieuwe besturingssysteem? Windows VISTA 9 LITERATUUR Herman Brusselmans is een vaste columnist in het weekblad Humo. Wij vragen vooren achternamen van drie andere wekelijkse columnisten? JAN MULDER KEES VAN KOOTEN HUGO MATTHYSEN GERRIT KOMRIJ ARNON GRUNBERG

6 10 MUZIEK Deze dame verrasten vriend en vijand door haar genre van muziek volledig te veranderen. Nu heeft ze haar 2 de R&B hit op zak. Zelf zegt ze dat ze zich nog nooit zo sexy voelde. Hier ziet u haar in een samenwerking met Timbaland.Graag de naam van de zwoele zangeres. Nelly Furtado (feat. Timbaland met - Promiscuous ) Ronde 5 Fotoronde 1. Luc Beaucourt urgentiearts UZ Antwerpen 2. Wim Helsen standup comedian 3. Tia Hellebaut atlete, Belgisch recordhoudster hoogspringen 4. Ilse Heylen judoka, brons in Athene 5. Adriaan Van Den Hoof presentator Comedy Casino 6. Nigella Lawson tv kok o.a. programma Nigella bites 7. Saartje Vandendriessche TV presentatrice VRT 8. Cara Van Der Auwera TV presentatrice VT4, ex Spring 9. Daniel Craig acteur, nieuwe James Bond 10. Jude Law acteur o.a. Cold Mountain, Enemy at the Gates, The Aviator,

7 11. Dick Cheney vice-president VS 12. JK Rowling schrijfster van o.a. Harry Potter 13. Djibril Cissé spits Liverpool 14. Jeroen Meus TV kok o.a. programma Met meus en vork 15. José Luis Rodriguez Zapatero Spaans premier 16. Lomme Driessens oud wielrenner, dit jaar overleden 17. Scarlett Johansson actrice o.a. Lost in Tanslation, The Island, 18. Angela Merkel bondskanselier van Duitsland 19. Catherine Moerkerke nieuwsanker VTM 20. Ivan Basso Italiaans wielrenner (vooral vermelden dat we de gast in het midden zoeken) PAUZE

8 R 6 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Steve Erwin de Australische tv-presentator is begin september tijdens een duikexpeditie gestorven door een steek van een pijlstaartrog. Geef de naam van deze gek die tijdens een van zijn shows zijn enkele maanden oude zoontje meenam om de krokodillen te voederen. Wij zoeken zijn bijnaam? Crocodile Hunter 2 SPORT Olympische Spelen Zoals U allen wel weten zullen de Olympische zomerspelen 2008 doorgaan in China, maar waar gaan nu alweer de Olympische winterspelen 2010 door? VANCOUVER 3 GESCHIEDENIS politiek vorige eeuw De Russische nederlaag in Polen brachten de ontwikkelingen in Hongarije tot een kookpunt. Op 23 oktober 1956 escaleerde een vrij onschuldige demonstratie van studenten en arbeiders in Boedapest, waarbij uit protest het metershoge Stalinbeeld van zijn sokkel werd gesleurd. Welk Sovjet-Russisch staatshoofd onderdrukte de Hongaarse opstand van 1956? NIKITA CHROESTSJOV (De regering greep zeer hard in: tienduizenden Hongaren werden gevangen genomen en figuren als Imre Nágy en Pál Maléter werden geëxecuteerd. Een en ander maakte grote indruk op het Westen en zette een domper op de hooggestemde verwachtingen die men van Sovjetleider Chroesjtsjov had.) 4 CULINAIR Mosselen op Florentijnse wijze, Gevulde aardappelen op Florentijnse wijze of visfilets op z n Florentijns. Dit zijn enkele gerechten van de vele die je op zijn Florentijns kan bereiden. Welk is telkens de hoofdgroente van zulk gerecht? SPINAZIE 5 FILMFRAGMENT The Wizard of Oz 6 MEDIA In welk programma verschenen deze pracht foto s. En wie is de fotograaf? ZOMER Lieve Blanckaert (fotograaf) 7 FAUNA & FLORA U ziet hier de top-tien van honden in België geprojecteerd. Welke twee rassen ontbreken? Tip we zoeken een vrij grote en een kleine soort 1. Duitse herder: : Golden retriever: Bouvier des Flandres: : Labrador retriever: Berner sennen: Border collie: Rottweiler: Duitse dog: 670 MECHELSE HERDER & CHIHUAHUA (bron: Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus enkel rashonden zijn

9 opgenomen en gerangschikt volgens het aantal geboorten in 2005) 8 IT-wereld/technologie Waarvoor staat de afkorting ICT? INFORMATIE- EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE is het verzamelwoord voor alles wat zich met informatiesystemen, telecommunicatie en computers bezighoudt. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van administratieve software valt hieronder. Vroeger noemde men deze categorie simpelweg IT. Later bleek dat communicatie minstens zo belangrijk was als informatie. 9 STRIPS Deze twee zijn onafscheidelijke vrienden! De ene was de zoon van het stamhoofd van het eiland Moea-Papoea en werd gevonden door Nero. De andere werd als wees geadopteerd door Madam Pheip. Beide kinderen houden ontzettend veel van avontuur, maar moeten toch ook nog studeren. PETOETJE EN PETATJE 10 MUZIEK Deze jongens vierden dit jaar 3-4 maart, hun 25 jarig bestaan gevierd meer een dubbel concert in de AB. Het was prachtig, kippenvel komt op de armen van sommige TOC ers die er bij waren. Onder tussen is de groep geevolueert van experementele new wave tot de electro dance trans muziek. Graag de naam van de groep. FRONT 242

10 Ronde 7 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Deze Albanese maffiafiguur hield zich in de jaren 90 op in het Antwerpse portiersmilieu. Maar hij was ook gekend voor vrouwenhandel, pooierschap, afpersing, geweldplegingen en onwettige wapendracht. In 1998 veroordeelt tot 5 jaar cel en in 2002 kreeg hij nog eens 8 jaar. Eind 2005 tekende minister van justitie zijn voorwaardelijke invrijheidstelling en werd hij vervroegd vrijgelaten. Hij kreeg het bevel ons land te verlaten en werd op het vliegtuig naar Kosovo gezet. Half september van dit jaar werd hij terug opgemerkt in ons land waardoor de zoveelste justitie ontstond tussen Toni vanparys en Laurette Onkelinx. Welke 34-jarige topfiguur zoeken we? Victor Hoxha 2 SPORT tennis Welk tennisduo, de éné geboren in 1966 en de andere in 1970, vormden zij één van de sterkste duo s ter wereld. Veroverden in 1993 en 1998 de wereldtitel in New Haven, 1994 de Australische Open en de US Open. In 1995 Roland Garros en in 1998 Wimbledon. Als eerste duo in de geschiedenis van het dubbel tennis wonnen zij alle 4 Grand Slam tornooien. Welk duo zoeken we hier? ( familienaam volstaat). PAUL HAARHUIS JACCO ELTINGH 3 AARDRIJKSKUNDE In welk Europees land vind je de steden: Leiria, Portalegre, Beja en Evora? PORTUGAL 4 WETENSCHAP Welke wetenschap is de studie of leer van de mens. Deze studie houdt zich zowel bezig met alle mensen als met alle dimensies van menselijkheid. In de moderne versie (van deze leer) staat het begrip dat de menselijke aard cultuur is centraal. ANTROPOLOGIE (deelgebieden zijn: fysische antropologie, linguïstische antropologie, archeologie, culturele antropologie, wijsgerige antropologie, criminologische antropologie) 5 FILMFRAGMENT ARMAGEDDON 6 CULINAIR Als alternatief voor champagne wordt in Spanje vaak de CAVA opgediend. Geef de witte druivensoort waarvan het Italiaanse alternatief voor champagne wordt gemaakt. PROSECCO 7 FAMILIE Vijftig jaar huwelijk noemen we een gouden bruiloft, zestig jaar is diamant. Hoe noemen we een 75-jarig en een 80-jarig huwelijk? (zowel in België als in Nederland) 75-jarig: ALBAST 80-jarig: EIK (soms ook plutonium) 8 Media U kent ongetwijfeld de populaire tv-reeks LOST waarin mensen trachten te overleven op een mysterieus eiland na en vliegtuigcrash. Waarbij het vliegtuig in volle vaart in 2 werd gespleten en de staart op de ene kant van het eiland terecht kwam en de... In de reeks is een belangrijke rol weggelegd voor een reeks getallen die ten gepaste tijden terugkomen. O.a. Hugo (Hurley) heeft door deze cijfers de lotto gewonnen LITERATUUR De persoon die wij zoeken is in het Nederlandse taalgebied niet alleen een belangrijke grondlegger, maar tevens de met afstand bekendste exponent van het magisch realisme, een stroming die zich kenmerkt door de realistische weergave van 'bovennatuurlijke' verschijnselen, eigenschappen en gebeurtenissen. Zijn bekendste

11 boek werd in 1976 verfilmd. In juli van dit jaar overleed hij op 85-jarige leeftijd. Voordien was hij al geruime tijd zwaar ziek geweest. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Wie zoeken we? HUBER LAMPO 10 Muziek Deze groep bekogelt de hitpatade met pure Disco. Disco is weer HOT. Graag de naam van deze New Yorkse discogroep. Scissor Sisters Dit zijn de oplossingen!! R 8 Speciale ronde Reeks 1 Historische streek -gebouwen KAN U ONS DE NAAM GEVEN VAN HET RESPECTIEVELIJKE GEBOUW? Reeks 2 A Hof van Riemen Heist-op-den-Berg B Kaasstrooimolen Heist op-den-berg/hulshout C Zimmertoren - Lier D Brusselse poort - Mechelen E Nieuw justitiepaleis - Antwerpen Planten en bloemen KAN U ONS DE NAAM GEVEN VAN DE AFGEBEELDE PLANT/BLOEM? Reeks 3 A Waterlelie B Tamme kastanje C Rozemarijn D taxus E Margriet Blinde kaarten KAN U ONS DE NAAM GEVEN VAN HET LAND DAT WERD AANGEDUID? Reeks 4 A Afrika - Zambia B Zuid-Amerika - Frans Guyana C Azië - BUTHAN D Azië - CAMBODJA E Midden-Oosten - JEMEN Kunstwerken KAN U ONS DE NAAM GEVEN VAN HET AFGEBEELDE KUNSTWERK/KUNSTAAR? A Leonardo da Vinci ( )- Het laatste avondmaal B Spencer tunick C Christo & Jean-Claude D Marcel Duchamp ( Franse kunstenaar Fietswiel-1913 Met dit kunstwerk introduceerde hij de term readymade voor industrieel gefabriceerde voorwerpen) E Joan Miró Persoon die een steen naar een vogel gooit 1926 (spaanse schilder, grafisch kunstenaar en beeldhouwer)

12 R 9 algemene vragenronde 1 ACTUALITEIT Elke laatste woensdag van augustus worden de straten en de rivieren in het plaatsje Bunol (Spanje) omgetoverd in rivieren van tomatenpuree. Dit jaar kwamen ongeveer mensen maar liefst kg tomaten werpen. Wat is de naam van dit evenement. LA TOMATINA 2 SPORT Formula 1 Dit formule I circuit is met voorsprong het kortste uit het F1 wereldkampioenschap, slechts iets meer dan 3 km ( bv tegenover 7 km van Francorchamps), de renners moeten er de meeste ronde afleggen nl 77. Terwijl in elke andere wedstrijd iets meer dan 300 km moet afgelegd worden is dat in deze grote prijs zowat 50 km minder. Welke grote prijs bedoelen we? GP Van Monaco 3 GESCHIEDENIS In welke eeuw hadden volgende gebeurtenissen plaats? 1. de Vrede van Nysstad beëindigde de Grote Noordse Oorlog tussen Rusland en Zweden 2. De onafhankelijkheid van de VS 3. De bestorming van de Bastille welke eeuw? 18de EEUW (1 Met het sluiten van deze vrede werd de status van Rusland als Europese grootmacht bezegeld. Zweden verloor zijn status van regionale grootmacht; 2 VS onafhankelijkheidsverklaring = 4 juli 1776 ; 3 Bastille Sainte-Antoine te Parijs = 14 juli 1789) 4 CULINAIR Deze heerlijke saus is bekend als begeleider van asperges en gepocheerde zalm, maar kan met evenveel succes worden geserveerd bij gekookte kabeljauw en gepocheerde snoek. Welke saus bedoelen we? SAUCE HOLLANDAISE 5 FILMFRAGMENT Gladiator 6 ROYALTIE - koningshuizen Koning Hoessein van Jordanië is gehuwd met de architecte Lisa Halaby. Lisa krijgt echter een andere naam (die in het Arabisch licht betekent). Hoe luidt die naam? NOOR 7 FAUNA & FLORA Welke roofvogel ziet u hier op een stokje zitten? In heel Europa te zien, behalve in Ijsland. Dit exemplaar is een jong vrouwtje van zijn soort; behendige, wendbare jagers dankzij hun brede vleugels en lange staart. VLUCHTBESCHRIJVING: recht, met steeds een reeks snelle, diepe vleugelslagen tussen korte, vlakke glijvluchten in; zweeft met vleugels naar voren en dichte staart. SPERWER (Accipiter nisus) (zij stierf een pijnlijke dood begin jaren negentig door tegen een veranda raam te vliegen na de onder-handen-neming door een taxidermist is dit officieel didactisch materiaal) 8 RELIGIE Zowel voor de joodse, christelijke en mohammedaanse godsdienst vervult deze berg in Jeruzalem een grote betekenis. Joden geloven dat Abraham op deze plek zijn zoon Izaak wou offeren. Voor christenen ligt hier het graf van Jezus. En volgens moslims is

13 het de plaats waar Mohammed zijn hemelreis begon. Door deze drie claims is dit dus de meest omstreden vierkante kilometer ter wereld. Kent u de naam van deze berg? TEMPELBERG (of BERG MORIA) 9 STRIPS Recent kan je een album van kuifje lezen in de Luikse spreektaal. 5 mensen werkten aan de vertaling en de oplage is goed voor 8000 ex. Kuifje kijkt oa naar de regionale tv-zender en leest een Luikse krant. Geef de naam van het album dat recent werd vertaald? De juwelen van Bianca Castafiore 10 MUZIEK We zoeken naar deze legendarische country legende, die ons in 2003 heeft verlaten. JOHNNY CASH. Hij overleed op 21 september Begin dit jaar is er in de bioscopen een biografie geweest genoemd IN DE LINE OF FIRE.

14 R 10 algemene vragenronde 1 Varia Hoe heet de vereniging met als enig criterium voor lidmaatschap een score in of boven het 98ste percentiel bij een gestandaardiseerde en onder begeleiding afgenomen IQ-test. Het identificeren en het steunen van intelligentie ten gunste van de mensheid, het steunen van onderzoek naar de aard, de kenmerken en het gebruik van intelligentie, en haar leden de mogelijkheid bieden tot stimulerende sociale contacten. Geef de naam van deze vereniging MENSA 2 SPORT Judo Ook in het judo heeft ons land al aardig wat medailles gesprokkeld, maar tijdens het laatste EK 2006 in Tampere, mochten we MAAR huiswaarts keren met tweemaal brons. Ilse Heylen in de 52kg klasse, en nog iemand in -70kg klasse. Maar wie was dat alweer ( familienaam volstaat)? CATHERINE JACQUES 3 AARDRIJKSKUNDE We zijn op zoek naar de langste rivier ter wereld. Deze rivier is 6.741km lang Deze stroom komt uit het hart van Afrika en vindt haar oorsprong in de vochtige gebieden van Burundi en Ethiopië. DE NIJL 4 WETENSCHAP Deze in water oplosbare stof die van nature in veel soorten fruit voorkomt werd in 1928 door Albert Szent-Györgyi geïsoleerd uit de cortex van de bijnier. Dient als voedingssupplement of als conserveermiddel. De E-nummer is 300. Geef ons de wetenschappelijke naam van vitamine C. ASCORBINEZUUR (iedere mens heeft voor de stofwisseling behoefte aan een kleine dagelikse hoeveelheid; elke dag fruit eten is ook een optie) ((cortex (anatomie)= de buitenste laag van een orgaan)) 5 Media Weet u nog naar welke naam deze serie luisterde? Mork en mindy Hier was robby Williams ook schitterend 6 GRIEKSE MYTHOLOGIE (David werkt uit) We zijn niet op zoek naar een griekse oergod maar wel naar één der Olympische goden. Welke god is de god van de landbouw, de vruchtbaarheid, de natuur, de wijn, het plezier en de dans, het leven, en voor onsterfelijkheid. Hij is ook wel bekend onder de naam Bacchus. DIONYSUS 7 FAUNA & FLORA Welk klein roofdier behorend tot de mangoesten wordt ook wel aardmannetje genoemd? Ze bewonen alle delen van de kalahari in zuidelijk Afrika. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit insecten, spinnen, schorpioenen en slakken. Van alle mangoesten is deze soort de sociaalste, wordt niet bedreigd en enkele Afrikaners hebben ze zelfs als huisdier. Latijnse naam: Suricata suricatta. Niet te verwarren met de meerkatten ; dit zijn apen) MEERKAT IS WEL EEN STOKSTAARTJE ZIE LINK Welke zuid-afrikaans roofdiertje bedoelen we? STOKSTAARTJE (beeld!!)

15 8 IT-WERELD Waarvoor staat de letter S in het protocol HTTPS? HTTP = HyperText Transfer Protocol S = SECURE Bij gebruik van HTTPS wordt de data versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden. 9 LITERATUUR Deze Oost-Vlaamse schrijfster die we zoeken zag in 1976 het levenslicht te Dendermonde. Studeerde Germaanse Taal en Letterkunde (RUG) en scenarioschrijven (Rits te Brussel). Ze wist al op vijfjarige leeftijd dat ze schrijfster zou worden. Haar debuutroman kwam uit eind 2003 onder de titel: Slaap! Ze schreef ook het scenario voor een kortfilm en enkele theaterstukken; kreeg her en der literatuurprijzen en dit jaar verscheen haar tweede roman: Reus. Haar naam graag? ANNELIES VERBEKE 10 MUZIEK Deze stand up komediant beeld een pracht lied uit, Graag hadden we de zangeres gekend van dit lied. NATALIE IMBRUGLIA met Torn

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 5

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 5 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 5 1. GESCHIEDENIS Het Heilig Rooms Rijk der Duitse Natie was een politiek conglomeraat dat bestond tussen 942 en 1806. In 1356 werd door Karel IV een document uitgevaardigd

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12 1. GESCHIEDENIS Vandaag is het een onbeduidend stadje in de Italiaanse regio Campania, maar in de 3de en de 4de eeuw v. Chr was het de rijkste stad van Campania en

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Olympische Winterspelen

Olympische Winterspelen Op 12 februari 2010 is het zover! Dan starten de Olympische Winterspelen. Dit evenement is heel wat minder bekend dan de gewone Olympische Spelen. En Wat is de betekenis van de Olympische Spelen? Logo

Nadere informatie

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de Gerwin De Decker Sportievelingen zullen zich tijdens de zomervakantie niet vervelen. Want de Olympische Spelen komen er weer aan! Van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 zullen alle topatleten van de hele

Nadere informatie

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli Vakantieoefeningen Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap Bijbelhoekje: het verhaal van de verloren zoon. Deel 5. Lees het verhaal, dan kun je de vraagjes oplossen. Er wordt

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam.

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam. 570 n Chr Profeet Mohammed geboren in Mekka 610 n Chr Openbaringen Allah via de aartsengel Gabriël, De woorden worden opgeschreven in de Koran 622 n Chr Vlucht Mohammed naar Medina, begin islamitische

Nadere informatie

Winterspelen in Vancouver, Canada

Winterspelen in Vancouver, Canada Winterspelen in Vancouver, Canada Van 12 tot en met 28 februari vinden de 21 e Olympische Winterspelen in Canada plaats. Nederland doet met verschillende sporten mee en maakt vooral kans op medailles bij

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

RONDE 1 VRAAG 1 WELK FENOMEEN WORDT OOK HET ZUSJE VAN EL NINO GENOEMD? ZATERDAG 5 FEBRUARI -

RONDE 1 VRAAG 1 WELK FENOMEEN WORDT OOK HET ZUSJE VAN EL NINO GENOEMD? ZATERDAG 5 FEBRUARI - WELKOM 2011 RONDE 1 VRAAG 1 WELK FENOMEEN WORDT OOK HET ZUSJE VAN EL NINO GENOEMD? RONDE 1 VRAAG 2 GROOTSTE EILAND VAN BELGIE? RONDE 1 WELK BOT IS DIT? IN HET LATIJN: ULNA VRAAG 3 RONDE 1 WIE IS UITVINDER

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Canada. Inleiding. Het Land

Canada. Inleiding. Het Land Canada Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over Canada ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer van wilde weten en dat ik het leuk vond om over Canada te doen Het Land 1 / 8 Canada is het één na grootste

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze Moeder Natuur Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze laat ze smelten op haar tong. Ze is als

Nadere informatie

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling:

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling: Werkbladen basisonderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film Jerusalem. Een film die gaat over Jeruzalem, een van de oudste steden ter wereld. Ontdek waarom Jeruzalem

Nadere informatie

Suske en Wiske: 65! De eerste Suske en Wiske. Rikki en Wiske in de krant. Stijn Dekelver. Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij

Suske en Wiske: 65! De eerste Suske en Wiske. Rikki en Wiske in de krant. Stijn Dekelver. Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij Suske en Wiske: 65! Stijn Dekelver Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij vervangen door Suske. Het verhaal Suske en Wiske worden 65 jaar. Niet echt natuurlijk, want dan zouden ze in de strips al opa en

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

PUBQUIZ Gemiva-SVG Groep RONDE 1

PUBQUIZ Gemiva-SVG Groep RONDE 1 RONDE 1 Hoeveel cliënten stonden er eind 2012 ingeschreven bij de Gemiva-SVG Groep? A. Ongeveer 3500 B. Ongeveer 6500 C. Ongeveer 4500 Vraag 1-1: Gemiva-SVG Groep, punten: 1 Foekje Dillema was een groot

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2 1. GESCHIEDENIS Deze Belgische politicus, geboren in 1863 en overleden in 1936 was lid van de Belgische Werkliedenpartij of BWP. Hij was afkomstig uit Marcinelle en

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

Opdracht 1 en 2. Voorbeeld: Deze toets is dat wel moeilijk; maar het toen is erg belangrijk dat je laat hondje zien wat je kunt.

Opdracht 1 en 2. Voorbeeld: Deze toets is dat wel moeilijk; maar het toen is erg belangrijk dat je laat hondje zien wat je kunt. leestoets Opdracht 1 en 2 In de volgende teksten staan heel wat woorden te veel. Dat komt doordat er iets fout is gelopen bij het printen van de teksten: er zat een virus op de computer en daardoor zijn

Nadere informatie

Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013

Oasemoment Onze Vader Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Muziek Inleiding en evangelietekst In het hoofdstuk 6 van zijn evangelie laat de apostel Mattheüs Jezus aan het woord over hoe we horen

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Opa Vogel in het land van de neushoorns

Opa Vogel in het land van de neushoorns Opa Vogel in het land van de neushoorns Opa Vogel, hebben jullie echt neushoorns gezien? Jazeker! Een heleboel zelfs, en nog héél veel andere dieren. En opa heeft veel foto s gemaakt, dus kijk maar gauw

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 11

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 11 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 11 1. GESCHIEDENIS Ik zoek de naam van een adellijke familie, die oorspronkelijk afkomstig was uit Spanje en die zeer veel invloed had gedurende de Renaissance. Vandaag

Nadere informatie

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen. Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. 1 4 Rond Sint-Macharius

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet

Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet woensdag 23 maart 2016 8:45 uur 9:00 uur Openingslied: Het is Pasen Het is Pasen, laat het horen, het is Pasen, het is feest. Na het donker van de dood, nu

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist Bevolking Waar zit iedereen? Waar zit iedereen? Bevolkingsspreiding Vraag 1 van 9 Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist B. Onjuist De manier waarop de bevolking over een gebied

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

Welkom op de Engelenburg. Eerbeekseweg 6 6971 LB Brummen Telefoon 0575-569999 Telefax 0575-569992 www.engelenburg.com info@engelenburg.

Welkom op de Engelenburg. Eerbeekseweg 6 6971 LB Brummen Telefoon 0575-569999 Telefax 0575-569992 www.engelenburg.com info@engelenburg. Welkom op de Engelenburg Eerbeekseweg 6 6971 LB Brummen Telefax 0575-569992 info@engelenburg.com Proef de geschiedenis Culinair genieten Dineren onder de sterren in het 19e eeuwse serre restaurant. Genieten

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over:

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: Dit werkstuk werd online gezet door Griekenland. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: De inleiding Het bestuur. Middelen van bestaan. De kranten De eilanden De geschiedenis Het

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

Belgisch eten en bier zijn in de mode

Belgisch eten en bier zijn in de mode Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Verenigde Staten Belgisch eten en bier zijn in de mode Je zou het helemaal niet verwachten. Maar in Amerika is men al enkele jaren gek

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 8

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 8 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 8 1. GESCHIEDENIS Ik zoek de naam van een Duitse veldmaarschalk. Hij nam deel aan de aanval op Polen in 1939 en de veldtocht tegen België en Frankrijk in 1940. Hij wordt

Nadere informatie

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... STAP : WAT KAN IK? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Kangoeroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd

Kangoeroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd Kangoeroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd Aan alle Koala s en hun leerkrachten: veel succes en, nog belangrijker, veel plezier! reken denk puzzel Kangoeroe.org Vlaamse Wiskunde Olympiade

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

Hendrick Avercamp, de winterschilder

Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp werd in 1585 geboren in Amsterdam. Hij was een zoon van Berent Avercamp en Beatrix Vekemans. In 1586 verhuisde het gezin naar Kampen. Zijn vader kreeg

Nadere informatie

België heeft een vlag met 3 verticale banden: zwart, rood en geel. Hoe is de vlag van jouw thuisland?

België heeft een vlag met 3 verticale banden: zwart, rood en geel. Hoe is de vlag van jouw thuisland? België heeft een vlag met 3 verticale banden: zwart, rood en geel. Hoe is de vlag van jouw thuisland? De hoofdstad van België is Brussel. Wat is de hoofdstad van jouw thuisland? België ligt aan de Noordzee.

Nadere informatie

Het verhaal van Europa

Het verhaal van Europa Het verhaal van Europa 2010 Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij en Rob Heirbaut & Hendrik Vos Standaard Uitgeverij nv, Mechelsesteenweg 203, B-2018 Antwerpen www.manteau.be info@manteau.be Deze reeks

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 6

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 6 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 6 1. GESCHIEDENIS Ik zoek de naam van een Amerikaanse zilversmid en held uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Hij had een systeem uitgedokterd voor het verzamelen

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT Wie zei: Het is mijn taak om dit land goed te besturen. Maar al die ministers moeten zich er niet mee bemoeien. 1. koning Willem I 2. koning Willem II 3. koning

Nadere informatie

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1 QUIZ vraag 1: Over welke eeuw gaat dit hoofdstuk? A. De 20 ste eeuw B. De 14 de eeuw C. De 16 de eeuw D. De 18 de eeuw vraag 2: Hoe wordt deze tijd ook wel genoemd? A. Tijd van de Azteken en de Maya s.

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde.

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde. Dames en heren, Het is een mooie gewoonte om een boom te planten om een ingrijpende

Nadere informatie

De volgende leuke weetjes komen allemaal uit het Guinness Book of Records. Het kleinste ei. Zwaarste ei. Grootste ei. Grootste chocolade-ei

De volgende leuke weetjes komen allemaal uit het Guinness Book of Records. Het kleinste ei. Zwaarste ei. Grootste ei. Grootste chocolade-ei De volgende leuke weetjes komen allemaal uit het Guinness Book of Records. Het kleinste ei Het kleinste ei wordt gelegd door de dwerg-kolibrie. Dit vogeltje komt voor in de Dominicaanse Republiek, Haïti

Nadere informatie

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen Bijlage 1a thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1b thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1c thema 4 - sportattributen 3e leerjaar

Nadere informatie

Hoe maak ik een Spreekbeurt?

Hoe maak ik een Spreekbeurt? Hoe maak ik een Spreekbeurt? Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een spreekbeurt, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het hoeft niet perse een hobby van je te zijn,

Nadere informatie

Onderzoek of de rijen rekenkundig, meetkundig of geen van beide zijn. Geef bij de rekenkundige rijen v en t 7 en bij de meetkundige rijen q en t 7.

Onderzoek of de rijen rekenkundig, meetkundig of geen van beide zijn. Geef bij de rekenkundige rijen v en t 7 en bij de meetkundige rijen q en t 7. Herhalingsoefeningen Rijen Van de opgaven die geel gemarkeerd zijn, vind je achteraan de oplossingen. De oplossingen van de andere mag je steeds afgeven of er vragen over stellen. Oef 1 Onderzoek of de

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt.

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Grote klus van : Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Laat de opdrachten aftekenen door een juf. Je mag natuurlijk

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/6)

METHODEN EN THEMA S (1/6) METHODEN EN THEMA S (1/6) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Januari DaVinci Zomer Onderbouw 35 Januari DaVinci Herfst Onderbouw 35 Januari DaVinci Winter Onderbouw 35 Januari Middenbouw DaVinci

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b Bijlage VMBO-KB 2016 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB KB-0125-a-16-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een Nederlandse munt (voor- en achterzijde): Op de munt links staat: Willem

Nadere informatie

1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal

1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal 1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal 1.1 Noem de laatste trainer van Ajax die als speler nooit voor het Nederlands Elftal uitkwam. 1.2 Noem de twee Tunesische internationals die in de Eredivisie

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

Amerika. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis

Amerika. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis Amerika Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Amerika omdat ik er geboren ben en ik het een mooie staat vind met een interessante geschiedenis. Verder staat Amerika ook om veel dingen bekend, zoals het

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Royal Antwerp Hockey Club. Sponsordossier Galabal 2014

Royal Antwerp Hockey Club. Sponsordossier Galabal 2014 Royal Antwerp Hockey Club Sponsordossier Galabal 2014 I N T R O D U C T I E Geachte Heer, Mevrouw, Op vrijdag 14 maart 2014 bundelen enkele leden van Royal Antwerp Hockey Club hun krachten om een spetterend

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Hoe kwam Colombia aan zijn naam? Wat is de officiële taal in Colombia?

Hoe kwam Colombia aan zijn naam? Wat is de officiële taal in Colombia? Hoe kwam Colombia aan zijn naam? a. er zijn veel kolommen (rotszuilen) in het land. b. het is de naam die de oorspronkelijke inwoners gaven. c. de naam verwijst naar ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Thuis op vakantie Lang niet iedereen is afgelopen zomer op vakantie geweest. Een groot deel van de bevolking heeft de zomer

Nadere informatie

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling laat je de omgeving van het dorpje Heyd ontdekken, doorheen beuken- en dennenbossen en door open landschappen met zicht op de Condroz.

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x x x x xx x xx xx x xx xxx xx xx xx xxx x xx x xxxx x EEN KNOTSGEKKE xxx x xxxx HICHAM BENOHOUD xxx xxxxx xxxx xxxxx xx Salle de Classe, série 2 KLASFOTO! xxxx xxxxxx xx xxxxx xx xxxxxx x xxxxx xx x xxxxxx

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 9

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 9 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 9 1. GESCHIEDENIS De afgebeelde dame is een van de meest invloedrijke vrouwen uit de 12de eeuw. Ze was gehuwd met Lodewijk VII en was in die hoedanigheid koningin van

Nadere informatie

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia)

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia) Cyprus Inleiding Cyprus ligt in Zuidoost Europa. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het bevindt zich ongeveer op 70 km onder de zuidkust van Turkije, en op 150 km van Syrië. Voor

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie