Welke dubbele vloek heerste er over de aarde in de tijd van Noach?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke dubbele vloek heerste er over de aarde in de tijd van Noach?"

Transcriptie

1 De profeet Noach. Welke dubbele vloek heerste er over de aarde in de tijd van Noach? Genesis 3:6; Genesis 4:8 6 En de vrouw zag dat die boom goed was om ervan te eten en dat hij een lust was voor het oog, ja, een boom die begerenswaardig was om er verstandig door te worden; en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en hij at ervan. 8 En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

2 Wat gingen vele mensen najagen? Psalm 115:4-8 4 Hun afgoden zijn zilver en goud, het werk van mensenhanden: 5 zij hebben een mond, maar spreken niet; zij hebben ogen, maar zien niet; 6 zij hebben oren, maar horen niet; zij hebben een neus, maar ruiken niet; 7 hun handen, die tasten niet; hun voeten, die gaan niet; er komt geen geluid uit hun keel. 8 Laat wie ze maken hun gelijk worden, al wie op hen vertrouwt. De mensen banden God uit hun gedachten en aanbaden de voortbrengsels van hun eigen verbeelding; het gevolg was dat ze steeds dieper zonken. De Psalmist beschrijft de uitwerking van de verering van afgoden op de afgodendienaar: "Wie hen maakten, zullen worden als zij, ieder die op hen vertrouwt." Het is een wet van de menselijke geest dat we door aanschouwen worden veranderd. De mens kan niet hoger stijgen dan zijn voorstelling van waarheid, zuiverheid en heiligheid is. Als de geest zich nooit verheft boven het peil van de menselijkheid, als hij zich niet in geloof richt op Gods oneindige wijsheid en liefde, zal de mens gedurig dieper zinken.

3 Wat werd tegen Gods wil een gewoonte en waar in de Bijbel wordt Gods wil op dit punt bevestigd? Genesis 4:19 19 Lamech nam voor zichzelf twee vrouwen; de naam van de ene was Ada, en de naam van de andere Zilla. 1 Korinthe 7:2 2 Maar laat vanwege allerlei vormen van hoererij iedere man zijn eigen vrouw hebben en iedere vrouw haar eigen man. Veelwijverij was al vroeg ingevoerd, in strijd met Gods voorschriften in het begin. De Here gaf aan Adam één vrouw, en toonde hierdoor Zijn bedoeling in dit opzicht. Maar na de zondeval verkozen de mensen hun eigen zondige lusten te volgen; en bijgevolg namen misdaad en ellende hand over hand toe. Er was geen eerbied voor het huwelijk, of voor het bezit van de ander.

4 Hoe was de mentaliteit bij zeer velen die woonden in de tijd van Metuselach en Noach? Genesis 4:19 11 Maar de aarde was verdorven voor Gods aangezicht en de aarde was vol met geweld. 12 Toen zag God de aarde, en zie, zij was verdorven; want alle vlees had een verdorven levenswandel op de aarde. Temidden van dit voortschrijdend verderf deden Metuselach, Noach en vele anderen hun best om een kennis aangaande de ware God in het leven te houden, en de morele ondergang tegen te werken.

5 Welke profetische opdracht kreeg Noach van God? Genesis 6: Daarom zei God tegen Noach: Het einde van alle vlees is voor Mijn aangezicht gekomen, want de aarde is door hen vervuld met geweld; en zie, Ik ga hen met de aarde te gronde richten. 14 Maak voor uzelf een ark van goferhout. In vakken ingedeeld moet u deze ark maken en hem van binnen en van buiten met pek bestrijken.

6 Op welke wijze moest Noach samen met zijn familie deze profetische opdracht van God gestalte geven? Zie Hebreeën 11:7 en Genesis 4, 5 en 6 Tijdens het bouwen van deze ark moest hij prediken dat God een watervloed over de aarde zou brengen om de goddelozen te verderven. Zij die deze boodschap zouden geloven en zich zouden voorbereiden op deze gebeurtenis door berouw en bekering, zouden vergeving ontvangen en behouden worden. Henoch had zijn kinderen verteld wat God hem over de zondvloed had geopenbaard, en Metuselach en zijn zonen, die tijdens de prediking van Noach leefden, hielpen met de bouw van de ark.

7 Op welke wijze was deze profetische opdracht aan Noach dagelijks te horen? Zie Hebreeën 11:7 en Genesis 4, 5 en 6 Terwijl Noach zijn waarschuwende boodschap aan de wereld bracht, getuigden zijn daden van zijn oprechtheid. Op deze wijze werd zijn geloof volmaakt en was het zichtbaar. Hij gaf aan de wereld een voorbeeld van het feit, dat hij God geloofde. Alles wat hij bezat, besteedde hij voor de ark. Toen hij begon met de bouw van deze enorme boot op het land, kwamen van her en der grote menigten om dat vreemde schouwspel te zien en te luisteren naar de ernstige, dringende woorden van de eigenaardige prediker. Elke hamerslag was een prediking tot het volk.

8 Hoe lang heeft Noach aan de profetische opdracht gewerkt en is daar uit op te maken hoe veel geduld God met zijn ongehoorzame kinderen heeft? Maar Noach stond als een rots temidden van de branding. Omringd door verachting en spot, viel hij op door zijn oprechtheid en onwankelbare trouw. Zijn woorden gingen met kracht gepaard, omdat God door Zijn dienstknecht sprak. De omgang met God gaf hem oneindige kracht, terwijl honderd twintig jaar lang zijn stem weerklonk met betrekking tot gebeurtenissen die, menselijk gesproken, onmogelijk konden plaatsvinden.

9 Uit welke Bijbelteksten is af te leiden dat de bouw van de ark 120 jaar heeft geduurd? Fase 1 De start is 1 Petrus 3: namelijk aan hen die voorheen ongehoorzaam waren, toen God in Zijn geduld nog eenmaal wachtte in de dagen van Noach, terwijl de ark gebouwd werd, waarin weinige dat is acht mensen behouden werden door het water heen. Wanneer of hoelang duurde lankmoedigheid van God? Wat wordt daarmee bedoeld? De lankmoedigheid van God kan alleen maar betrekking hebben op de 120 jaar, die God wilde wachten, vóór Hij het oordeel zou uitvoeren. Toen zei de HEERE: Mijn Geest zal niet in eeuwigheid twisten met de mens, omdat hij ook vlees is; doch zijn dagen zullen zijn honderdtwintig jaren (Genesis 6:3).

10 Uit welke Bijbelteksten is af te leiden dat de bouw van de ark 120 jaar heeft geduurd? Fase 2 Zie Genesis 5:3 en 2 Petrus 3:9 Genesis 6 vers 3 wordt pas dan kloppend, wanneer men het zo verstaat, zoals bijvoorbeeld de Elberfelder vertaling [dit is een zeer goede Duitse vertaling vertaler] naar voren brengt: De dagen van de mensen zouden nu geteld zijn; God wilde de mensen nog een genadetijd van 120 jaar geven; dan zou de lankmoedigheid van God ten einde zijn. Overigens weet God ook vandaag al, wanneer ons tijdperk in het oordeel eindigen zal, ook wanneer Hij dit tijdstip niet geopenbaard heeft en Hij nog met lankmoedigheid wacht (2 Petrus 3:9).

11 Uit welke Bijbelteksten is af te leiden dat de bouw van de ark 120 jaar heeft geduurd? Fase 3 Zie Genesis 5 & Genesis 7:6 Nu ontstaat de vraag, hoe een 120-jarige genadetijd daarmee overeenstemt, dat Noach aan het einde van Genesis 5 al 500 jaar oud is. Van toen af waren het immers nog 100 jaren tot aan de vloed (Genesis 7:6). Het antwoord is heel eenvoudig: Het Bijbels bericht is niet chronologisch. Dat is niet iets dat ongewoon is in de Bijbel. Veel Oudtestamentische geschiedenissen blijven onbegrijpelijk, wanneer men alle verzen en hoofdstukken wat de tijd betreft achter elkaar wil voegen. In ons geval moet de lankmoedigheid van God eenvoudig 20 jaar vóór het 500e levensjaar van Noach begonnen zijn, zoals we al gezien hebben.

12 Uit welke Bijbelteksten is af te leiden dat de bouw van de ark 120 jaar heeft geduurd? Fase 4 Zie Genesis 5:32; Genesis 11:10 en Genesis 8:13 Men kan Genesis 5:32 alleen zo verstaan, dat Noach met 500 jaar begon, zonen te verwekken. Sem werd pas 98 jaar vóór het einde van de vloed geboren (Genesis 11:10), toen Noach ongeveer 503 jaar oud was (aan het einde van de vloed was hij 601 jaar oud: Genesis 8:13). Met het zesde hoofdstuk begint een nieuw deel van het boek Genesis. Wat de tijd betreft grijpen de eerste verzen terug in de tijd, toen Noach 480 jaar oud was en God voor de mensen een genadetijd van 120 jaar vaststelde.

13 Uit welke Bijbelteksten is af te leiden dat de bouw van de ark 120 jaar heeft geduurd? Fase 5 Zie de aangehaalde teksten van Genesis 6 Dit hoofdstuk is op de volgende wijze opgebouwd: Vers 1-8: De geschiedenis van de mensen vóór de vloed; waarom God tot het oordeel besloot en op welke tijd Hij het vaststelde. Vers 9-12: Overzicht van de geschiedenis van Noach ; waarom hij genade vond (een invoeging). Vers 13-22: Wat God tot Noach sprak en hoe deze reageerde. Het is aannemelijk dat God direct tot Noach sprak, onmiddellijk nadat Hij bij Zichzelf een genadetijd van 120 jaar vastgesteld had (vergelijk bijvoorbeeld Amos 3:7). Bovendien lezen wij ziet, dat God Noach meegedeeld heeft, hoe lang zijn lankmoedigheid zou duren. Alleen bij Zichzelf sprak Hij van de 120 jaar. Daarom is Noach ook zonder getreuzel aan de bouw van de reusachtige ark begonnen (zie 1 Petrus 3:20). Hij kon niet wachten, tot al zijn zonen geboren en getrouwd waren, tot alle dieren erbij kwamen, enz.

14 Uit welke Bijbelteksten is af te leiden dat de bouw van de ark 120 jaar heeft geduurd? Fase 6 (slot) Zie de aangehaalde teksten van Genesis 6. Dit hoofdstuk is op de volgende wijze opgebouwd: Wanneer God in hoofdstuk 6:18 tegen Noach van zijn zonen en hun vrouwen spreekt, betekent dat niet, dat hij op dat tijdstip al zonen had. Na een korte schildering van de geschiedenis van de mens (vers 13) en de aanwijzing wat Noach te doen heeft (vers 14-16), spreekt God van datgene, wat komen zou en Noach dan nog doen moest (vers 17-20). Ook de geboorte en het huwelijk van de zonen van Noach was nog toekomstig, maar de zonen en hun vrouwen zouden ter bestemder tijd komen, vóórdat de vloed zou komen, zoals God ook de dieren op de juiste tijd erbij zou voegen.

Wat zegt de Bijbel over Noach?

Wat zegt de Bijbel over Noach? De Zondvloed. Wat zegt de Bijbel over Noach? Genesis 6:9, laatste deel Noach was een rechtvaardig, oprecht man onder zijn tijdgenoten. Noach wandelde met God. Temidden van dit voortschrijdend verderf deden

Nadere informatie

De Bijbel Open Noach & zijn huis. Noach & zijn huis de ark. Noach hoort dat God de wereld gaat oordelen,

De Bijbel Open Noach & zijn huis. Noach & zijn huis de ark. Noach hoort dat God de wereld gaat oordelen, Noach & zijn huis de ark Noach hoort dat God de wereld gaat oordelen, en hij krijgt de opdracht om een veilig onderkomen te bouwen voor hem en zijn huis. Genesis 3 Genesis 4 Genesis 5 Genesis 6 zondeval

Nadere informatie

de tijd van het oordeel aangebroken.

de tijd van het oordeel aangebroken. Les 27 De tegenwoordige waarheid. Welke periode is aan het naderen? Openbaring 14:6-7 En ik zag een anderen engel, vliegende in het midden des hemels, en hij had het eeuwige Evangelie, om te verkondigen

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op Karakter Inleiding In vorige studies hebben we gekeken naar onze relatie met God en dat God ons volledig kent, maar dat wij Hem steeds beter leren kennen. Juist door in relatie met Hem te leven, leren

Nadere informatie

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli?

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? De zonen van Eli en Samuel geroepen. Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? 1 Samuel 2:12 12 De zonen van Eli echter waren verdorven mannen; zij

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.

Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. GELOOF DE RADAR VAN HET GELOOF Hebreeën 11:1-7 Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Nadat de apostel in het laatste vers

Nadere informatie

Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven!

Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven! Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart 2013 ----- Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven! Inleiding Het begon allemaal zo mooi God schiep de mens naar Zijn beeld;

Nadere informatie

Jezus heeft ons door Zijn woorden en daden het karakter van God getoond. Hij zei dan ook: Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien.

Jezus heeft ons door Zijn woorden en daden het karakter van God getoond. Hij zei dan ook: Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. - 1 - Gods' vaderhart Er staat zes keer dezelfde tekst in het oude testament, en dat is een aanwijzing voor ons, dat het hier om een belangrijk woord van God gaat. Het gaat om het wezen van God, om Zijn

Nadere informatie

Het heilsplan van God

Het heilsplan van God Almelo Het heilsplan van God 2018-2019 30 september De wederkomst van Christus 28 oktober Kaïn en Abel 25 november Sem, Cham en Jafeth 27 januari Izaäk en Ismaël 24 februari Jakob en Ezau 31 maart Jozef

Nadere informatie

In de geest van Jezus leven

In de geest van Jezus leven In de geest van Jezus leven Tien woorden rond Pinksteren Op de avond voordat Jezus werd verraden en gevangen genomen, beloofde Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. Dat gebeurde op

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva?

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Genesis 4:1-2, eerste deel 1 En Adam had gemeenschap met Eva, zijn vrouw, en zij werd zwanger en baarde Kaïn, en zei: Ik heb een man van de HEERE gekregen! 2 En zij

Nadere informatie

De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd.

De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd. Les 2 voor 8 oktober 2016 De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd. De Strijd begint. De Strijd op aarde.

Nadere informatie

Gods verbond met Noach

Gods verbond met Noach Gods verbond met Noach Inhoud GESCHIEDENIS VAN NOACH...3 DE RECHTVAARDIGHEID VAN NOACH...3 GODS VERBOND MET NOACH...3 NOACH'S AANDEEL IN HET VERBOND...3 TEKEN VAN HET VERBOND...4 NOACH IN HET NIEUWE TESTAMENT...4

Nadere informatie

HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS

HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS Bijbel voor Kinderen presenteert HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door:

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Wees blijde in de hoop

Wees blijde in de hoop - 1 - Wees blijde in de hoop Deze tekst staat in Romeinen 12:12. Hoop is verwachting; men verwacht iets wat komt en bijbelse hoop is een zekere verwachting. Niet zoiets van wat wij in het Nederlands zeggen:

Nadere informatie

Licht op de Dispensaties

Licht op de Dispensaties Licht op de Dispensaties Hoofdstuk 3/13 De dispensatie van Onschuld Bron: http://www.middletownbiblechurch.org/. NL-vertaling: http://www.verhoevenmarc.be/dispensaties.htm. Alle Schriftaanhalingen komen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M. Inhoudsopgave Woord vooraf Ds. J.A. van den Berg Week 1 God Week 2 Schepping Week 3 Zonde(val) Week 4 Welbehagen Ds. E. Gouda Week 5 Genade Week 6 Wet Week 7 Evangelie Week 8 Belofte Ds. M. Goudriaan Week

Nadere informatie

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar.

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar. Het leven en overlijden van Aaron. Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Exodus 6:19 19 Amram nam Jochebed, zijn tante, voor zichzelf tot vrouw, en zij baarde hem Aäron en Mozes. De levensjaren

Nadere informatie

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Na de zondvloed. Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Genesis 8:1-2 1 En God dacht aan Noach en aan al de wilde dieren en al het vee dat bij hem in de ark was; en God liet wind over de aarde

Nadere informatie

Morgendienst Ps 135: 1 2. Halleluja! looft den Heer, prijst zijn naam en majesteit, toegewijden aan zijn eer,

Morgendienst Ps 135: 1 2. Halleluja! looft den Heer, prijst zijn naam en majesteit, toegewijden aan zijn eer, Morgendienst 20-09-2015 Ps 135: 1 2 Halleluja! looft den Heer, prijst zijn naam en majesteit, toegewijden aan zijn eer, die vanouds zijn knechten zijt, gij die uw verheven plicht in de tempelhof verricht.

Nadere informatie

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen.

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen. - 1 - Hebreeën 11 (deel 1) 1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Geloof is een vaste grond, niet onzeker! Geloof is de zekerheid

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

Het verbond van God met Abram.

Het verbond van God met Abram. Het verbond van God met Abram. Hoe oud was Abram toen God nogmaals een verbond aanging met Abram? Genesis 17:1-4 1 Toen Abram negenennegentig jaar oud was, verscheen de HEERE aan Abram en zei tegen hem:

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Om de kracht van een drie-eenheid te verstaan is het goed om eerst te zien hoe God Zich openbaart.

Om de kracht van een drie-eenheid te verstaan is het goed om eerst te zien hoe God Zich openbaart. Om de kracht van een drie-eenheid te verstaan is het goed om eerst te zien hoe God Zich openbaart. God is een Drie-eenheid. God openbaart Zich in Zichzelf, in Jezus en in de Heilige Geest. In de aanhef

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11?

Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11? De Messias en Zijn koninkrijk. Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11? Jesaja 11:1-5 1 Want er zal een Twijgje opgroeien uit de [afgehouwen] stronk van Isaï, en een Loot uit zijn wortels zal vrucht

Nadere informatie

Jij en jouw diepste drijfveren

Jij en jouw diepste drijfveren Jij en jouw diepste drijfveren blok E - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugkoppeling en intro 19.25 Bijbelstudie 19.35 Catechismus 19.45 Bijbelstudie Matteus 22 19.55

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

want Ik ben de HEERE, uw God. U moet zich heiligen en heilig zijn, want Ik ben heilig (Leviticus 11:44). God is heilig en Hij wil dat Zijn kinderen

want Ik ben de HEERE, uw God. U moet zich heiligen en heilig zijn, want Ik ben heilig (Leviticus 11:44). God is heilig en Hij wil dat Zijn kinderen Les 6 voor 11 februari 2017 want Ik ben de HEERE, uw God. U moet zich heiligen en heilig zijn, want Ik ben heilig (Leviticus 11:44). God is heilig en Hij wil dat Zijn kinderen heilig zijn. Hoe kunnen we

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

De Bijbel Open Kaïn & Abel. Kaïn & Abel twee soorten mensen. Elk mens is godsdienstig.

De Bijbel Open Kaïn & Abel. Kaïn & Abel twee soorten mensen. Elk mens is godsdienstig. & twee soorten mensen Elk mens is godsdienstig. Toch accepteert God maar één manier om tot Hem te komen: op grond van een offer. De mens bekende Eva. = gemeenschap Eva zei: ik heb een man van de Here gekregen.

Nadere informatie

Het begin van het verdriet van de mens

Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie

[Uitzending nr.12 Genesis 5 vers 23 t/m 6 vers 13]

[Uitzending nr.12 Genesis 5 vers 23 t/m 6 vers 13] [Uitzending nr.12 Genesis 5 vers 23 t/m 6 vers 13] In de vorige uitzending hebben we gelezen over Henoch: Henoch was 65 jaar oud toen zijn zoon Metuselach werd geboren. Hij leefde daarna nog 300 jaar als

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

Inleiding Jakobus 5 De terugkeer van de zondaar van zijn dwaalweg.

Inleiding Jakobus 5 De terugkeer van de zondaar van zijn dwaalweg. Inleiding Jakobus 5 De terugkeer van de zondaar van zijn dwaalweg. Lezen Genesis 9 en Jakobus 5 Toen ik aan de inleiding begon dacht oh maar twee verzen, en niet zo moeilijk ook. Maar toen ik me er een

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD GOD WERKT IN DE TIJD Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid

Nadere informatie

H ET O UDE T ESTAMENT

H ET O UDE T ESTAMENT H ET O UDE T ESTAMENT 13 DAG 1 De wereld is Gods schepping Genesis 1 2 L ang geleden heeft God de wereld gemaakt. De wereld was donker en leeg. Er was nog geen leven. Toen heeft God in zes dagen alles

Nadere informatie

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST.

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. In de loop van jaren vroegen mensen ons regelmatig iets over dit onderwerp, tevens ontvangen we nog vaak e-mails van mensen die ons om uitleg vragen. Soms heeft men er

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

LITURGIE. voor de dienst van uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school. op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk

LITURGIE. voor de dienst van uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school. op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk LITURGIE voor de dienst van 10.30 uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk Predikant: Ouderling van dienst: Liedbegeleiding: Ds. W.J. Gorissen

Nadere informatie

Het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet. Hebr.11:1

Het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet. Hebr.11:1 Vele mensen zien weinig verschil tussen religie en het Bijbels geloof met toekomstperspectief. Daarom gaan we even luisteren hoe God in Zijn woord hierover denkt. De duivelse leerstelling: Ieder is zalig

Nadere informatie

Noach en de zondvloed

Noach en de zondvloed Bible for Children stelt voor Noach en de zondvloed Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd

Nadere informatie

En de broeders geven dan met woord en daad - dit weer door aan hun vrouwen. Maak het leven fijn

En de broeders geven dan met woord en daad - dit weer door aan hun vrouwen. Maak het leven fijn - 1 - Maak het leven fijn door een offer te zijn. We lezen daarover in Romeinen 12:1 de volgende heerlijke woorden: broeders, door de ontfermingen van God, om uw lichamen aan God te wijden als een levend

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met mensen. Onze levens zijn getransformeerd. De gelovigen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED

Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

1. De God van Jakob. Lezen: Psalm 146

1. De God van Jakob. Lezen: Psalm 146 1. De God van Jakob Lezen: Psalm 146 Welgelukzalig is hij die de God Jakobs tot zijn Hulp heeft, wiens verwachting op de Heere zijn God is. Psalm 146:5 Gelukkig Psalm 146 is een lofpsalm. De dichter prijst

Nadere informatie

Richt je op en Recht je rug. Hebreeën 12. Gert Hijkoop 25 november 2018

Richt je op en Recht je rug. Hebreeën 12. Gert Hijkoop 25 november 2018 Richt je op en Recht je rug Hebreeën 12 Gert Hijkoop 25 november 2018 1 Welnu dan, laten ook wij, nu wij door zo n menigte van getuigen omringd worden, afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk

Nadere informatie

Noach en de zondvloed

Noach en de zondvloed Bible for Children stelt voor Noach en de zondvloed Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Hoe oud was Josia toen zijn vader koning Amon overleed en hoe was zijn verhouding met God?

Hoe oud was Josia toen zijn vader koning Amon overleed en hoe was zijn verhouding met God? De hervormingen van koning Josia. Hoe oud was Josia toen zijn vader koning Amon overleed en hoe was zijn verhouding met God? 2 Koningen 22:1, eerste deel, 2 1 Josia was acht jaar oud toen hij koning werd,

Nadere informatie

Genade & Waarheid. Johannes 1:17 (NBG) Want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen.

Genade & Waarheid. Johannes 1:17 (NBG) Want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Geloof - inleiding op Geloven

Geloof - inleiding op Geloven Het leven van een christen wordt bepaald door het geloof in God, in Jezus Christus en in de Heilige Geest. In deze studie wordt nagegaan wat in het Nieuwe Testament bedoeld wordt met het begrip geloof.

Nadere informatie

- 1 - Henoch Reuzen - Noach. En nu gaan we naar Henoch maar eerst iets over de vader van Henoch. We lezen over Henoch het volgende in Genesis

- 1 - Henoch Reuzen - Noach. En nu gaan we naar Henoch maar eerst iets over de vader van Henoch. We lezen over Henoch het volgende in Genesis - 1 - Henoch Reuzen - Noach We lezen over Henoch het volgende in Genesis 5:21 Toen Henoch vijfenzestig jaar geleefd had, verwekte hij Metuselach. De naam, die Henoch aan zijn zoon gaf, was door God met

Nadere informatie

Henoch Reuzen - Noach. We lezen over Henoch het volgende in Genesis 5:21. Toen Henoch vijfenzestig jaar geleefd had, verwekte hij Metuselach.

Henoch Reuzen - Noach. We lezen over Henoch het volgende in Genesis 5:21. Toen Henoch vijfenzestig jaar geleefd had, verwekte hij Metuselach. - 1 - Henoch Reuzen - Noach We lezen over Henoch het volgende in Genesis 5:21 Toen Henoch vijfenzestig jaar geleefd had, verwekte hij Metuselach. De naam, die Henoch aan zijn zoon gaf, was door God met

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan?

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Genesis 2:8-10 8 Ook plantte de HEERE God een hof in Eden, in het oosten, en Hij plaatste daar de mens, die Hij gevormd had. 9 En de HEERE

Nadere informatie

Een echte gelovige gelooft het Woord van God

Een echte gelovige gelooft het Woord van God Les 17 Nieuw leven Een echte gelovige gelooft het Woord van God In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Veranderingen in ons leven, die aantonen dat we nieuw leven hebben

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

leven volgens Gods plan Henoch - een wandel met God (Genesis 5)

leven volgens Gods plan Henoch - een wandel met God (Genesis 5) Seth Aan het slot van Genesis 4, nadat de lijn van Kaïn is gekomen bij de zevende, Lamech, richt God onze aandacht weer op de lijn van Abel. We gaan terug in de geschiedenis, want we gaan er niet vanuit

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.)

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.) Maleachi Boodschapper van God (ca. 450-425 v.chr.) De laatste profeet voor het overblijfsel van Juda Tijdlijn Overblijfsel van Juda keert terug uit de ballingschap Bouw van het altaar in Jeruzalem Begin

Nadere informatie

In vers 37 staat: Want zoals het was in de dagen van Noach, zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn. Weest ook gij bereid

In vers 37 staat: Want zoals het was in de dagen van Noach, zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn. Weest ook gij bereid - 1 - Weest ook gij bereid Onze kerntekst staat in Mt. 24:44 waar staat: Daarom, weest ook gij bereid, want op een uur, dat gij het niet verwacht, komt de Zoon des mensen. Toen Jezus op aarde was, noemde

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

God, goden en mensen

God, goden en mensen God, goden en mensen afgoden, door mensen gemaakten beelden: Exodus 20:22-23 Exodus 20:22-23 22 Toen zeide de Here tot Mozes: Zó zult gij zeggen tot de Israëlieten: gij hebt gezien, dat Ik van de hemel

Nadere informatie

Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich?

Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich? De leugen om het eerstgeboorterecht. Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich? Genesis 27:1 1 Het gebeurde, toen Izak oud geworden was en zijn ogen dof geworden

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68.

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Voor 16 jaar en ouder! Zondag 25 Zondag 25 gaat over de Sacramenten. Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Vraag 65 : Aangezien dan alleen het geloof ons Christus en al Zijn weldaden deelachtig

Nadere informatie

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek?

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? ozes en Aäron voor farao. Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? Exodus 5:1-3 1 Daarna kwamen Mozes en Aäron en zeiden tegen de farao: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om

Nadere informatie

Welkom in de Horizon. Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz. Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie

Welkom in de Horizon. Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz. Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie Welkom in de Horizon Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie Stil gebed Votum/zegengroet Z. LvK 119: 1-3 Lezing van de Wet Z. Ps. 130: 1-4 L.

Nadere informatie

Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel. Ik heb u. liefgehad, zegt de HEERE,

Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel. Ik heb u. liefgehad, zegt de HEERE, Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel Ik heb u 2 liefgehad, zegt de HEERE, Sinds wanneer heeft God Zijn kinderen lief gehad en wat is

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Welkom en mededelingen door Bas den Hertog. Aansteken van de kaars door Eva Doelman. Zingen : Hemelhoog 679 (we gaan staan)

Welkom en mededelingen door Bas den Hertog. Aansteken van de kaars door Eva Doelman. Zingen : Hemelhoog 679 (we gaan staan) Liturgie van de Prot. Chr. Gemeenschap de Magneet voor zondag 19 juni 2016 Spreker: Philip van den Berg uit Maasland Pianist: Hans Cok Thema: De mens: zijn identiteit & de maatschappij Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar?

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? De profeet Zacharia en de koning van Sion. Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? Zie Zacharia 9, 10, 11, 12, 13, 14 De hoofdstukken 9-14 handelen bijna uitsluitend over de toekomst.

Nadere informatie

Hij gaf Mij een nieuw lied in de mond

Hij gaf Mij een nieuw lied in de mond J.N. Darby Hij gaf Mij een nieuw lied in de mond Gedachten over Psalm 40 Wij zien in vele psalmen het godvrezende overblijfsel in moeilijke omstandigheden op God vertrouwen en op Zijn genade bouwen. Hij

Nadere informatie

Welkom. Opwekking 771. Gebed. Opwekking 630. Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela)

Welkom. Opwekking 771. Gebed. Opwekking 630. Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela) Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela) Welkom Opwekking 771 Wij zijn gekomen voor een ontmoeting met U en wij verlangen met heel ons hart naar meer van U. Wat geweldig dat U hier bent! Heer,

Nadere informatie

THE WORD OF TRUTH MINISTRY

THE WORD OF TRUTH MINISTRY SEED & BREAD FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER korte Bijbelse boodschappen van THE WORD OF TRUTH MINISTRY Otis Q. Sellers, Bijbelleraar Vertaling Stichting Lachai Roï, Lelystad, Nederland www.lachairoi.org

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Ananias & Saffira. Het leven van de eerste christengemeente, openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen.

Ananias & Saffira. Het leven van de eerste christengemeente, openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen. - 1 - Ananias & Saffira Het leven van de eerste christengemeente, zoals God zich daar openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen. Maar het waren niet enkel genezingen die onder hen plaats

Nadere informatie

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat?

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? Johannes de Doper De op één na laatste profeet van het Oude Verbond Matteüs 26:28 want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond,

Nadere informatie

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede?

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Zondag 47 Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47 Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Antw : Uw Naam worde geheiligd. Dat is : Geef ons eerstelijk, dat

Nadere informatie