Noordelijke Dag van het Jongerenwerk Noord-Nederland 2012 #ndvhjw12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Noordelijke Dag van het Jongerenwerk Noord-Nederland 2012 #ndvhjw12"

Transcriptie

1 Noordelijke Dag van het Jongerenwerk Noord-Nederland 2012 #ndvhjw12 6 november 2012, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Op 6 november 2012 organiseren Zapeffect, de NHL Hogeschool Leeuwarden en de beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerkers BVjong de eerste Noordelijke Dag van het Jongerenwerk. Een gezamenlijk initiatief wat zijn oorsprong heeft in een lang gewortelde behoefte van jongerenwerkers in Noord Nederland om meer samen te werken, ervaringen te delen en vooral een sterker en vitaler jongerenwerk. Ook is leuk dat je nu niet het halve land door hoeft om eens een leuke en inspirerende bijeenkomst te bezoeken. Als thema hebben we gekozen voor: De agenda van de toekomst. Er komt veel op ons af, Nederland is in beweging en in het Noorden geven we daar onze eigen draai aan. Goed om eens samen te kijken wat er nu precies op ons afkomt en wat dit voor ons gaat betekenen. Kom en participeer door je mening te delen, input te leveren en samen de handen uit de mouwen te steken. Want jongerenwerkers werken aan de toekomst! Er is bewust gekozen voor een programma met een breed aanbod, lees onder het kopje Verdieping waarom deze keuze is gemaakt.

2 Programma: 12:30-16:30 uur 12:30-13:00 uur Inloop met koffie en thee 13:00 uur Welkomstwoord door Frits Sieswerda (NHL) en Auke Zandstra (Zapeffect) 13: uur Nieuws vanuit BVjong 13: uur Inleidende spreker en discussie over jongerenwerk in 2028 (Zie bijlage 1) 14:00 14:40 uur Transitie Jeugdzorg: Ministerie VWS, Provincie Fryslân Informatie en interactie met publiek 14: uur Pauze 15:00 16:30 uur Variabel keuze programma: lezingen en korte workshops. (Zie bijlage 2) 16:30 uur Afsluitend drankje Aanmelden: Voor het aanmelden kun je terecht op de website van BVjong via het digitale inschrijfformulier. Daarin staat ook vermeld hoe je kunt betalen. De kosten voor entree zijn 45 euro per persoon. Naast uiteraard jongerenwerkers, zijn stagiaires, leidinggevenden, ambtenaren, studenten, docenten en iedereen die geïnteresseerd is van harte welkom. Ben je reeds lid van BVjong dan betaal je slechts 20 euro entree. Ben je wel student, maar niet op de NHL of zit je als jongerenwerker werkeloos thuis op het moment? Dan betaal je ook maar 20 Euro. Inschrijvingen zijn pas definitief nadat betalingen zijn ontvangen. De sluitingsdatum voor inschrijvingen is zaterdag 27 oktober. Indien je je daarna moet afmelden wordt het entreegeld niet geretourneerd. Het maximaal aantal deelnemers is beperkt tot 125: wie het eerst komt het eerst maalt. Als het maximaal aantal inschrijvingen is bereikt wordt het aanmeldingsformulier van verwijderd. Daarover berichten we ook via de sociale media. Studenten en medewerkers van de NHL Hogeschool kunnen zich via de eigen website opgeven.

3 Locatie: Je bent welkom op de NHL Hogeschool, locatie Rengerslaan 10 Er is ruime parkeergelegenheid en tevens goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kijk voor meer informatie op Contact: Auke Zandstra, Zapeffect & BVjong: Tel.: , Frits Sieswerda, NHL. Tel.: , Markt: Om kennis te delen en deelnemers kennis te laten maken met goede praktijkvoorbeelden en projecten is er ruimte om materiaal uit te stallen of een kraam te plaatsen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met de organisatie. Verdieping: De organisatie heeft zich als doel gesteld om voeding te krijgen over onderwerpen waar in 2013 specifieke verdiepingsbijeenkomsten voor georganiseerd kunnen worden. Graag gaat de organisatie met jullie in gesprek om de agenda voor 2013 te bepalen. Het is de bedoeling dat deelnemers in de workshops kennis maken met verschillende ontwikkelingen, projecten en methoden. Voor meer verdieping kan op basis van vraag een aanbod worden gedaan. Hier staan we tijdens de dag ook nog bij stil. Interactie: Naar aanleiding van dit initiatief is er op LinkedIn een groep aangemaakt, waar verder contact onderhouden kan worden en de discussie aangegaan kan worden. Meld je aan voor de groep Jongerenwerk Noord- Nederland op LinkedIn. De hashtag voor de twitteraars is: #ndvhjw12. Verder is de Noordelijke Dag van het Jongerenwerk 2012 op Facebook en LinkedIn te vinden als evenement.

4 Bijlage 1: Discussie over de toekomst van het jongerenwerk onder leiding van Frits Sieswerda, docent Social Work aan de NHL Hogeschool en ex-jongerenwerker. Er wordt ingegaan op de toekomst van het jongerenwerk en aan de hand van stelling zullen een aantal thema s worden behandeld. Wat is het perspectief voor jongerenwerk in 2028? Welke trends en ontwikkelingen komen er op ons af? Welk beleid zal er ontwikkeld worden en heeft betrekking op het jongerenwerk? Welke competenties worden er van ons gevraagd in de toekomst en zijn er bijvoorbeeld ook nieuwe of andere interventies te verwachten? Input in deze discussie met medewerking van diverse deskundigen o.a. CMO Partoer, Bvjong, NHL, Provincie Fryslân en jongerenwerkers.

5 Bijlage 2: Workshops en lezingen: 15:00 uur tot 16:30 uur Je kunt per ronde kiezen uit 5 opties: Workshop ronde 1, 15:00-15:40 uur A: Jongeren en geld, Corien van Stam, de Skûle. Franeker Een nieuwe wereld gaat open als tieners en jongeren de beschikking krijgen over hun eigen financiën, zeker als er een bijbaan in het spel is. Meestal gaat het goed soms gaat het mis en raken tieners en jongeren verstrikt in hun uitgaven en tekorten. Schulden kunnen soms zo verstikkend zijn dat er geen ruimte meer is voor school of werk. Wat kan het jongerenwerk doen aan deze situatie? Het jongerenwerk van De Skûle Welzijn uit Franeker is de motor achter tal van kleine en een groot initiatieven om uitval door financiële problemen te voorkomen. Wat kun je tijdens de jongerenwerk dag verwachten van jongeren en geld in een half uur. 1) achtergrond info over dit onderwerp. 2) wat kan het jongerenwerk hier voor rol in spelen 3) gedacht in oplossingen B: Jongerenwerk als bedrijf, Bureau voor jongerenwerk Barkema en de Haan, Baflo Er waren eens 2 jongerenwerkers die een echt jongerenwerkbedrijf wilden beginnen. Voor hen hield dat in dat een jongerenwerker zelf de beschikking heeft over zijn budget en uitgerust is met de middelen die hij/zij nodig denkt te hebben. Wat blijkt is dat ze zeer succesvol zijn en ze delen graag hun ervaringen over hoe je een jongerenwerkbedrijf opricht, hoe je moet beginnen en wat ze zoal tegen zult gaan komen.

6 C: Oplossingsgericht werken, Ieta Berghuis, docent Social Work NHL Hogeschool Jongerenwerkers doen hun werk op vele verschillende terreinen en in verschillende contexten. Ze krijgen te maken met jongeren die actief willen participeren, maar ook met jongeren die te maken hebben met soms meervoudige problematiek en waar niet meteen oplossingen voor zijn. Maar wat kun je wel doen? In deze workshop wordt kennis gemaakt met het oplossingsgericht werken. Bij het oplossingsgericht werken ligt de focus niet op het probleem, maar op de oplossingen die door de jongere zelf worden aangedragen. Hoe gaat dit in z n werk? Hoe gaat een oplossingsgericht gesprek met een jongeren. Vanuit haar ervaring als oplossingsgericht trainer/docent, maar ook als hulpverlener biedt Ieta Berghuis de deelnemers praktische handvatten en een eerste kennismaking met de methode. D: De school als werkplaats, Johannes Dijkstra, jongerenwerker Welzijn Centraal Leeuwarden In het project School als werkplaats op het Friesland College in Leeuwarden werken docenten nauw samen met jeugdzorginstellingen en jongerenwerkers. Door de samenwerking tussen onderwijs en zorg leren docenten de juiste vragen stellen aan leerlingen en kunnen de zorginstellingen hulp bieden op het moment dat jongeren dat nodig hebben. Dit is een project in het kader van tegengaan vroegtijdig schoolverlaten. E: Interactieve sessie rondom de Transitie Jeugdzorg Ga nader in gesprek met betrokken organisaties en professionals over de Transitie Jeugdzorg in de provincie Fryslân. Stel vragen en geef voeding aan de vraag welke rol jongerenwerk kan spelen.

7 Workshop ronde 2, 15:50-16:30 uur A: Interactieve sessie over het signaleren van drop-outs, Ria Akkersdijk & Krista Jansen. KOF Jongeren van nu; THE LOST GENERATION?! Steeds meer jongeren zitten niet op school, of zijn niet aan het werk. Deze jongeren zijn niet bekend bij de Sociale Dienst omdat zij geen uitkering ontvangen. Met andere woorden; de overheid heeft geen zicht op waar deze jongeren zich bevinden of waarmee ze zich bezighouden. Groeiende werkloosheid en voortijdig schoolverlaten onder jongeren is niet alleen nu een probleem, maar zal in de toekomst ook een probleem zijn als ze nu niet blijven participeren in de maatschappij. Overheid en Onderwijs hebben in diverse projecten geprobeerd om deze jongeren te bereiken en te helpen met het vinden van hun weg terug naar school of naar een baan. In de praktijk blijkt dat het lastig is deze jongeren te bereiken. Welzijn is hier echter nooit bij betrokken geweest. Het KOF ( Kennis Ontwikkeling Friesland) wil graag de mogelijkheden en kansen hieromtrent onderzoeken. Tijdens deze interactieve sessie worden de aanwezigen uitgedaagd om mee te denken en in discussie te gaan rond vragen als: Welke dilemma s spelen er écht? Hoe kunnen deze jongeren bereikt worden? Hoe kan dit maatschappelijk belang getransformeerd worden naar eigen belang? In welke mate participeren deze jongeren op dit moment? Kunnen we jongeren inzetten die andere jongeren stimuleren om te participeren? Welke rol kan jongerenwerk hierin vervullen? B: EpressTV, internet-tv voor en door jongeren. Bureau voor jongerenwerk Barkema en de Haan. Baflo. ExpressTV is internet tv voor en door jongeren. Het wordt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie gezien als één van de 25 succesvolste projecten in het kader van het tegen gaan radicalisatie onder jongeren. Het idee is simpel, laat jongeren hun gang gaan met moderne middelen. Als de jongeren volop gebruik maken van de democratische middelen, dan zullen ze minder snel radicaliseren of polariseren.

8 C: Dorp wil jongerenwerker! Sjoerd IJdema, CMO Partoer. Leeuwarden Het dorp Noordwolde (Frl) werkt van onderop aan de verbetering van haar dorp onder de naam van het project Bestemming Noordwolde. Een van de onderdelen is jeugd- en jongerenparticipatie. Het dorp heeft hier ideeën over. Met het dorp is gesproken over wat voor jongerenwerker je daarvoor nodig hebt, welke vaardigheden deze werker zou moeten hebben en waar moet deze zich dan op richten. Hoe dit proces verloopt wordt uitgewerkt in de workshop Dorp wil jongerenwerker! D: Taskforce Jeugdoverlast Leeuwarden, Wout Minnema, jongerenwerker Welzijn Centraal. Leeuwarden De taskforce jeugdoverlast richt zich op het in kaart brengen, voorkomen en het bestrijden van jeugdoverlast. Iedere partij die deel uit maakt van de taskforce heeft zijn eigen expertise en rol binnen deze aanpak. De gemeente Leeuwarden heeft de regie in de taskforce en voert maandelijks overleg met alle samenwerkingspartners om tot een aanpak op maat te komen. Ook het jongerenwerk heeft een belangrijke rol binnen de taskforce. Juist door de samenwerking met o.a. politie, straatcoaches, VNN en Dienst Stadstoezicht kan het jongerenwerk zich onderscheiden. Het jongerenwerk legt en onderhoudt contact met de jongeren, bemiddelt en heeft in het afgelopen jaar een aantal groepsaanpakken ontwikkeld en uitgevoerd. E: Een inleiding in Social Return On Investment (SROI), Bea Moed, Socversity BV De SROI-methodiek is in ontwikkeld in de Verenigde Staten met het doel om naast het financieel rendement ook het maatschappelijke rendement van organisaties, projecten of beleid zichtbaar te maken. Ideaal dus voor jongerenwerkers om hun werk en de uitkomsten daarvan nu echt inzichtelijk te maken. Lees meer op:

School als Werkplaats (SAW) 10 januari 2013

School als Werkplaats (SAW) 10 januari 2013 School als Werkplaats (SAW) 10 januari 2013 Uitgangspunt Bouwen aan een brug D terwijl je erover loopt : - Waar komt het idee van SAW vandaan: Gegevens rendement en uitval niveau 1 FC SCHOOL ALS WERKPLAATS

Nadere informatie

PROGRAMMA NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT. Presentatie Workshop 1. 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden

PROGRAMMA NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT. Presentatie Workshop 1. 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden Deze NVC College Tour-bijeenkomst wordt voor u georganiseerd door: NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden PROGRAMMA 13.00 uur Opening door dagvoorzitter

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren

Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren De laatste inzichten in de preventie van jeugdcriminaliteit Programma Ochtendprogramma Voor het ochtendprogramma in de Grote Zaal

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017

Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017 Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017 1 Waar gaan we het over hebben? Aanleiding & Doel Ontwikkelingen Veranderlijnen en agenda Omgevingsadvies, wasdah? Wat gaan we doen? 3 Waarom en -toe?

Nadere informatie

Verslaglegging workshop VSNU Conferentie

Verslaglegging workshop VSNU Conferentie Verslaglegging workshop VSNU Conferentie 14-12-2017 Titel Workshop: Niet voor elkaar, maar met elkaar: leraren samen verder opleiden in één regionaal onderwijscentrum Workshop gevers: Klaas van Veen: voorzitter

Nadere informatie

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland MJD biedt rond dit thema de volgende diensten: 1 Training Signalering radicalisering en polarisatie 2 Workshop Jeugd en extremisme 3 Training Train de Trainer

Nadere informatie

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Van: Onderwerp: griffie Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Vooraankondiging VBG bijeenkomst Omgevingswet De Vereniging Brabantse Gemeenten en De Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

Uitnodiging symposium LVB en Leefstijl

Uitnodiging symposium LVB en Leefstijl Uitnodiging symposium LVB en Leefstijl Het symposium is bestemd voor instellingen die werken voor of te maken hebben met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), voor toekomstige minor studenten

Nadere informatie

Z O R G C A F É VRIJDAG 19 MAART 2010 IN FRIESLAND UITNODIGING. werkt voor zorg en welzijn

Z O R G C A F É VRIJDAG 19 MAART 2010 IN FRIESLAND UITNODIGING. werkt voor zorg en welzijn Z O R G C A F É UITNODIGING Hierbij nodigen wij u van harte uit voor het bijwonen van een zorgcafé op vrijdag 19 maart. In de bijlage is per zorgcafé informatie opgenomen. De negen zorgcafés zijn s morgens

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomsten bewoners en jeugd Oostelijke eilanden Versie 3

Voorlichtingsbijeenkomsten bewoners en jeugd Oostelijke eilanden Versie 3 Voorlichtingsbijeenkomsten bewoners en jeugd Oostelijke eilanden Versie 3 Aanleiding Naar aanleiding van een aantal incidenten in de is er vanaf februari een stijgend gevoel van onveiligheid en zorg bij

Nadere informatie

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Pluk en plant Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Datum: 20 juni 2012 Tijd: 9.00-13.30 uur Plaats: Huis der Provincie, Arnhem Komt u met ons de oogst

Nadere informatie

1 oktober 2018 Vooraankondiging 2-jaarlijks R92 Congres: Maatschappelijk Herstel is (g)een Kunst?! Dit kunstwerk is gemaakt door Franca Hiddink

1 oktober 2018 Vooraankondiging 2-jaarlijks R92 Congres: Maatschappelijk Herstel is (g)een Kunst?! Dit kunstwerk is gemaakt door Franca Hiddink 1 oktober 2018 Vooraankondiging 2-jaarlijks R92 Congres: Maatschappelijk Herstel is (g)een Kunst?! Dit kunstwerk is gemaakt door Franca Hiddink Stichting Rehabilitatie 92 (R92) houdt zich bezig met bij-

Nadere informatie

Lesprogramma LeS-Lokaal Breda

Lesprogramma LeS-Lokaal Breda Lesprogramma LeS-Lokaal Breda Bij LeS-Lokaal kun je (weer) ervaren hoe het is om te leren. LeS staat voor Leren En Samen doen. Iedereen is gewoon student en alle lessen zijn gratis te volgen. Persoonlijke

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger

Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger Inspirerende bijeenkomst over mantelzorg met aandacht voor: de kracht van zeggenschap van cliënten en mantelzorgers; eigen regie voor

Nadere informatie

Jongerenwerkersdag 20 september 2018 in Café Oud Brabant, Programma. 10:00 uur: Inloop

Jongerenwerkersdag 20 september 2018 in Café Oud Brabant, Programma. 10:00 uur: Inloop Programma 10:00 uur: Inloop 10:30 uur Opening: : De wereld veranderde, maar de jeugd eigenlijk niet workshop 1 11:00-12:15 uur: Introductie (Ambulant) Jongerenwerk workshop 2 11:00-12:15 uur: Frank van

Nadere informatie

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Symposium Healthy Ageing in mbo en hbo Joost Degenaar Directeur Centre of Expertise Healthy Ageing Centre of Expertise Healthy Ageing

Nadere informatie

Peer School Support Project

Peer School Support Project Peer School Support Project Academische Werkplaats Transformatie Jeugd Friesland Site visit ZonMw 9 april 2018 Els Evenboer, Janneke Metselaar, Lex van Dongen & Liesbeth Buijs Welkom en opening Peer School

Nadere informatie

Context MasterClass Social Business. 2012-2013 Programma

Context MasterClass Social Business. 2012-2013 Programma Context MasterClass Social Business 2012-2013 Programma Sociaal Ondernemerschap Van de VN tot het World Economic Forum en van de Nederlandse overheid tot de EU, overal wordt met passie gesproken over de

Nadere informatie

Waar staat de logopedist?

Waar staat de logopedist? Regiobijeenkomst voor logopedisten Dinsdag 22 november 2016 Samenwerking tussen CJG, VVE en wijkteams bij de aanpak van spraak- en taalproblemen: Waar staat de logopedist? Agenda: o Opening en welkom door

Nadere informatie

Gezondheid, Welzijn & Technologie

Gezondheid, Welzijn & Technologie Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie Wmo-werkplaats Twente Praktijk 5 Wmo-professional: nieuwe competenties Inspiratietraject voor HBO-docenten en leidinggevenden en professionals uit de praktijk

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Kom voor Taal Aanbod meertaligheid

Kom voor Taal Aanbod meertaligheid Kom voor Taal Aanbod meertaligheid 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Taalsensibilisering en meertaligheid... 5 Ons onderwijs... 7 Aanbod 2017-2018... 9 Workshop... 10 Studiedag...

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Uitnodiging Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Twee werkconferenties over meer eigen regie van de cliënt in de Jeugdzorg 9 en 10 november 2011 Meer eigen regie van de Op 9 en 10 november 2011

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van.

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Logo Huis van de Buurt Caroline van Gessel, coördinator Huis van de Buurt St. Zorgcentra de Betuwe Stel U wordt nu geboren, hoe zou u de zorg en welzijn

Nadere informatie

Jongerenhulp. Voor jongeren vanaf 14 jaar. Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s)

Jongerenhulp. Voor jongeren vanaf 14 jaar. Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s) Jongerenhulp Voor jongeren vanaf 14 jaar Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s) Soms gaan de dingen niet zoals je zelf zou willen in je leven. Dan kan het fijn zijn dat er iemand naast je staat

Nadere informatie

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen RGOc middagsymposium Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen Datum: 17-4-2018 Tijd: 13.00-17.00 Locatie: Adventskerk, GGZ Drenthe, Assen Info RGOc middagsymposium

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

De Vereniging Brabantse Gemeenten en Provincie Noord-Brabant slaan de handen ineen om te komen tot een gezamenlijk Brabantse Omgevingsvisie.

De Vereniging Brabantse Gemeenten en Provincie Noord-Brabant slaan de handen ineen om te komen tot een gezamenlijk Brabantse Omgevingsvisie. VBG bijeenkomst Omgevingswet De Vereniging Brabantse Gemeenten en Provincie Noord-Brabant slaan de handen ineen om te komen tot een gezamenlijk Brabantse Omgevingsvisie. Tijdens de interactieve themabijeenkomst

Nadere informatie

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland Participatieverklaring Verkort traject - eendaagse workshop Regio West en Midden-Nederland Inburgeringsplichtigen die vanaf 1 oktober 2017 in uw gemeente zijn gehuisvest zijn verplicht de participatieverklaring

Nadere informatie

Opleiding Commissaris Publieke Sector

Opleiding Commissaris Publieke Sector ERLY the consulting company Opleiding Commissaris Publieke Sector Dé opleiding voor wie commissaris wil worden in de publieke sector pag. 1 Deze opleiding biedt u als aankomend commissaris dé voorbereiding

Nadere informatie

Autumn school LeS-Lokaal Breda

Autumn school LeS-Lokaal Breda Autumn school LeS-Lokaal Breda Bij LeS-Lokaal kun je (weer) ervaren hoe het is om te leren. LeS staat voor Leren En Samen doen. Iedereen is gewoon student en alle lessen zijn gratis te volgen. Persoonlijke

Nadere informatie

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland Participatieverklaring Verkort traject - eendaagse workshop Regio West en Midden-Nederland Inburgeringsplichtigen die vanaf 1 oktober 2017 in uw gemeente zijn gehuisvest zijn verplicht het participatieverklaringstraject

Nadere informatie

visie kennis ervaring inspiratie interactie transparantie netwerking coaching advies delen leren doen!

visie kennis ervaring inspiratie interactie transparantie netwerking coaching advies delen leren doen! visie kennis ervaring inspiratie interactie transparantie netwerking coaching advies delen leren doen! M/peterbrochure Welkom bij PLATO, het lerend netwerk van Voka. Begeleidt u, samen met ons, 15 KMO

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

WELKOM. 1 e bijeenkomst kenniskring Communicatie tussen cliënt en professional. 31 oktober 2011

WELKOM. 1 e bijeenkomst kenniskring Communicatie tussen cliënt en professional. 31 oktober 2011 WELKOM 1 e bijeenkomst kenniskring Communicatie tussen cliënt en professional 31 oktober 2011 Programma 1. Opening en welkom 2. Kennismaken 3. Het onderzoeksproject communicatie tussen cliënt en professional

Nadere informatie

Kom voor Taal Aanbod streektaal

Kom voor Taal Aanbod streektaal Kom voor Taal Aanbod streektaal 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Streektaal in de klas... 5 Ons onderwijs... 7 Aanbod 2017-2018... 9 Workshop... 10 Studiedag... 12 Cursus...

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens Financiële Educatie aan Jongeren Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens WWJB richt zich op jongeren en hun financiën Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) richt zich op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid

Nadere informatie

Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein

Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein Transitie Sociaal Domein in het kort We werken Kinderen opvoeden Naar school gaan Het gaat om onze leefwereld Zorgen voor familie Ouder worden Zelfstandig

Nadere informatie

Update uitnodiging. Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer

Update uitnodiging. Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer Update uitnodiging Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in aanbesteden? De Marktdag brengt bedrijfsleven en overheid dichter

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1. Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het

Nieuwsbrief nr. 1. Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het Nieuwsbrief nr. 1 Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het project Veiligheid voorop! een bijdrage aan het behalen

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Aanleiding Werken in de Zorg

Aanleiding Werken in de Zorg Aanleiding Er werken 1,2 miljoen mensen in de zorg, maar als er nu geen actie ondernomen wordt, dreigt er in 2022 een tekort van tot wel 125.000. Actieplan Werken in de Zorg wil goede zorg en welzijn waarborgen

Nadere informatie

Amsterdam vrijdag 07 juni 2013

Amsterdam vrijdag 07 juni 2013 Amsterdam vrijdag 07 juni 2013 Herstel in een tel? Herstelgericht werken/rehabilitatie voor kortdurende forensische titels. Over het thema. Negentien jaar geleden is het idee ontstaan bij medewerkers in

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Startersevent Ondernemen iets voor u?

Startersevent Ondernemen iets voor u? Startersevent Ondernemen iets voor u? Donderdag 12 september 2013 Ondernemersplaza Amersfoort 13.00-18.00 uur Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder. Kijk op www.kvk.nl/starterseventgef Welkom U

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht Een bevlogen en ervaren trainer Persoonlijke aanpak in de training Een combinatie van training

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

De verbinding tussen Jongerenwerk en RMC in de gemeente s-hertogenbosch in de aanpak voortijdig schoolverlaten via T.O.M.

De verbinding tussen Jongerenwerk en RMC in de gemeente s-hertogenbosch in de aanpak voortijdig schoolverlaten via T.O.M. Waar gaat het over? De verbinding tussen Jongerenwerk en RMC in de gemeente s-hertogenbosch in de aanpak voortijdig schoolverlaten via T.O.M. Henny Wibbelink Teammanager afd. Jeugd & Onderwijs h.wibbelink@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Workshop De docent als e-coach ter verbetering van de ouderbetrokkenheid

Workshop De docent als e-coach ter verbetering van de ouderbetrokkenheid Workshop De docent als e-coach ter verbetering van de ouderbetrokkenheid MBO Onderzoeksdag 12 november 2015 Annette van Liere Inhoud Workshop Doel workshop Introductie onderzoek en resultaten Duo s Interactieve

Nadere informatie

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Workshop 21 februari 2014 Programma 10.45 Ontvangst 11.00 Welkom en opening door Mieke

Nadere informatie

Visie & Missie. Ut leafde foar de wrâld Hannah Arendt

Visie & Missie. Ut leafde foar de wrâld Hannah Arendt Visie & Missie 2019 Ut leafde foar de wrâld Hannah Arendt Voorwoord Tûmba, kenniscentrum voor Discriminatie en Diversiteit in Friesland. Tûmba voert de gemeentelijke wettelijke taak uit voor de Friese

Nadere informatie

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Pedagogisch Professional Kind en Educatie

Pedagogisch Professional Kind en Educatie Associate Degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie Voorlichting 21 juni 2016 AANLEIDING ONTWIKKELING OPLEIDING PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE Nieuwe onderwijsvormen (IKC, SLIMfit, Sterrenscholen)

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 tweede jaargang 2014

Nieuwsbrief 8 tweede jaargang 2014 Nieuwsbrief 8 tweede jaargang 2014 Inhoud van deze laatste nieuwsbrief van 2014. 1. Bijeenkomst 13 december over veranderingen in de zorg 2. Maandelijkse inloopbijeenkomst 3. Terugblik 2014 4. Vooruitblik

Nadere informatie

Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West

Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West Inleiding Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West Als portefeuillehouder Jeugd, zorg en welzijn in Amsterdam Nieuwe West wil ik heel bewust agenderen dat de groep jongeren of jongvolwassenen

Nadere informatie

Gebiedsgericht werken in de veiligheidshuizen

Gebiedsgericht werken in de veiligheidshuizen Gebiedsgericht werken in de veiligheidshuizen De gebiedsgebonden aanpak van overlast en criminaliteit krijgt steeds meer aandacht bij gemeenten en ook door de veiligheidshuizen is deze manier van werken

Nadere informatie

Doe mee & maak elkaar sterk!

Doe mee & maak elkaar sterk! Doe mee & maak elkaar sterk! De uitgangspunten Voor alle maatschappelijke partners en professionals in Noordoostpolder Ondersteuning Krachtig Noordoostpolder Wmo Werk In Noordoostpolder kan iedereen meedoen.

Nadere informatie

Symposium: Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid

Symposium: Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid www.mgz.venvn.nl Symposium: Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid De handen in één Eén congres voor Wijkverpleegkundigen (jaarlijks congres) Jeugdverpleegkundigen (jaarlijks JGZ-symposium) Verpleegkundigen

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement

Leergang Opleidingsmanagement Leergang Opleidingsmanagement Voor Trainingscoördinatoren Opleidingsmanagers Leidinggevenden met opleidingstaken Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen met bewezen modellen en inzichten? Hoe overtuig

Nadere informatie

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR:

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: INHOUD Introductie... 3 Beschrijving bijeenkomst... Achtergrond...4

Nadere informatie

Bestuurlijke planning en control en concernsturing

Bestuurlijke planning en control en concernsturing Miniconferentie 19 september 2003 Bestuurlijke planning en control en concernsturing Respons voor provincies Hoe sluit de ambtelijke cyclus aan op de bestuurlijke? Wat is de balans tussen sturing en verantwoording?

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Friesland-Groningen-Drenthe

Regiobijeenkomst Friesland-Groningen-Drenthe Regiobijeenkomst Friesland-Groningen-Drenthe 8 oktober 2015 Paterswolde Voorwoord De NVTZ wil meer de regio in. Door het verkleinen van de reisafstand wil de NVTZ de drempel verlagen voor toezichthouders

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

Bekijk deze e-mail in je browser

Bekijk deze e-mail in je browser Update SHC Bekijk deze e-mail in je browser Inhoudsopgave Inschrijvingen Kick-Off open! Programma Kick-Off SHC-Traject Nieuwe ambassadeurs Partnerblog Holtrop Ravesloot Beste lezer, Allereerst natuurlijk

Nadere informatie

Hoe profileer je jezelf met behulp van sociale media? Juliette van der Wurff @juulvdwurff

Hoe profileer je jezelf met behulp van sociale media? Juliette van der Wurff @juulvdwurff Hoe profileer je jezelf met behulp van sociale media? Door: Juliette van der Wurff @juulvdwurff Juliëtte van der Wurff @juulvdwurff HBO MWD Hogeschool de Horst Zuwe Maatschappelijk Werker, trainer en Projectleider

Nadere informatie

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Inleiding De gemeente Harlingen wil passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Inzicht in de belasting en ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep

Nadere informatie

NAJAAR 2013 MENTALE KRACHT PROGRAMMA POLITIEACADEMIE

NAJAAR 2013 MENTALE KRACHT PROGRAMMA POLITIEACADEMIE Laatste Netwerkbijeenkomst: Het Frame Met veel plezier informeren wij je over onze laatste succesvolle Netwerkbijeenkomst en niet te vergeten de hopelijk vruchtbare uitkomsten van de werkgroepen gerealiseerd

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Cofinanciering Regionale proeftuin Cultuur om de hoek 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang De jeugd in de regio Holland

Nadere informatie

42 reacties. Overzicht. Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Welke social media kent u? Dit formulier bewerken. Alle reacties weergeven

42 reacties. Overzicht. Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Welke social media kent u? Dit formulier bewerken. Alle reacties weergeven gerl1202@student.nhl.nl Dit formulier bewerken 42 reacties Alle reacties weergeven Overzicht Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Linkedin 19 15% Twitter 8 7% Facebook 27 22% MSN 3 2% YouTube 20 16%

Nadere informatie

Windpark Fryslân Nieuwsflits is een digitale nieuwsbrief met korte berichten over ontwikkelingen rond Windpark Fryslân

Windpark Fryslân Nieuwsflits is een digitale nieuwsbrief met korte berichten over ontwikkelingen rond Windpark Fryslân Roo, Marijke de Van: Windpark Fryslân Verzonden: dinsdag 08 juli 2014 17:20 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Windpark Fryslân Nieuwsflits (4) Opvolgingsmarkering:

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Inhoudsopgave Titel beleidsnota onder titel (optioneel) De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Stap voor stap naar een nieuwe

Nadere informatie

Kijkje in de keuken. Zorgcorporatie Mariënvelde

Kijkje in de keuken. Zorgcorporatie Mariënvelde Kijkje in de keuken Zorgcorporatie Mariënvelde 1 Programma 19:30 Ontvangst met koffie en thee in de BMV Mariënvelde 20:00 Start avond Het hoe en waarom van de zorgcorporatie Mariënvelde? 20.30 Korte pauze

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Landelijke Bewonersdag 2014

Landelijke Bewonersdag 2014 Landelijke Bewonersdag 2014 Op 15 november is de grootste bewonersconferentie van het jaar in Twente. Achthonderd mensen komen samen. Dit keer is het thema: De regie terug. We willen samen een stap verdergaan

Nadere informatie

zorgvernieuwingsprijs

zorgvernieuwingsprijs Nationale Nationale zorgvernieuwingsprijs zorgvernieuwingsprijs Concept Een Incare afdeling van het UWV kan inspelen op de behoefte van mannelijke werklozen door startcursussen, vervolgcursussen en praktijkstages

Nadere informatie

Word lid van Anders Oud 2030 schuif en sluit aan bij onze regiotafel!

Word lid van Anders Oud 2030 schuif en sluit aan bij onze regiotafel! Word lid van Anders Oud 2030 schuif en sluit aan bij onze regiotafel! Is uw organisatie actief op het gebied van ouderen en positieve gezondheid? Schuif dan aan bij de Anders Oud 2030-regiotafel in uw

Nadere informatie

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Doel

Nadere informatie

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018 Nieuwe serie Workshops! Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Drie workshops Najaar 2018 Met de ontwerper van het Co-Creatie-Wiel dr. Corry Ehlen 2 Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de

Nadere informatie

Prokkelweek maandag 4 t/m zaterdag 9 juni. 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar

Prokkelweek maandag 4 t/m zaterdag 9 juni. 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar Prokkelweek maandag 4 t/m zaterdag 9 juni 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar Netwerkbijeenkomst Marian Geling Prokkelweek Inspirerend, laagdrempelig Eén week als voorbeeld én om aandacht te

Nadere informatie

Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners. Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC

Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners. Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC Inleiding Cursus Counselen over Prenatale Screening Prenatale screening valt per 1 januari

Nadere informatie

Zuiddag. Work for Change

Zuiddag. Work for Change Zuiddag Work for Change Zuiddag = Work for Change EN Time for Change FILM Wat is Zuiddag? Work for change Work for Change Eén (school)dag werken op 17 oktober 2013 Minimum 40 verdienen Dat loon gaat naar

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD 1 Inleiding. De gemeenteraad van Leeuwarden vindt het erg belangrijk dat de jeugd goed geïnformeerd wordt over wat de gemeente en de politiek

Nadere informatie

TurnGroep Noord is het waard om de naam van uw bedrijf aan te verbinden!

TurnGroep Noord is het waard om de naam van uw bedrijf aan te verbinden! Sponsorplan Noord Nederland heeft turnsters om trots op te zijn!!!! TurnGroep Noord is een vereniging in de gemeente Tynaarlo. De vereniging is opgericht op 1 juli 2011 en heeft ten doel het verzorgen

Nadere informatie

Werken, leren en activiteiten

Werken, leren en activiteiten Werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg?

Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg? Dé expert op het gebied van verslaving Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg? In deze folder leest u wat Jellinek Preventie aan scholen en jeugdzorginstellingen te bieden heeft. Riskant

Nadere informatie

Theorie & Praktijk Sociale wijkteams

Theorie & Praktijk Sociale wijkteams Wmo-werkplaats Zwolle startevenement Theorie & Praktijk Sociale wijkteams 2 april 2014 Opbouw Rondje voorstellen Theorie Sociale wijkteams (Eelke) Theorie Sociale wijkteams (Albert) Praktijk Sociale wijkteams

Nadere informatie