Hoe reageer je op een stoot(je) onder de gordel? Just Blom (psychotherapeut) Annemarie de Koning (kaderarts GGZ in opleiding)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe reageer je op een stoot(je) onder de gordel? Just Blom (psychotherapeut) Annemarie de Koning (kaderarts GGZ in opleiding)"

Transcriptie

1 Workshops 1 Hoe reageer je op een stoot(je) onder de gordel? Just Blom (psychotherapeut) Annemarie de Koning (kaderarts GGZ in opleiding) 2 Katheteriseren, katheterproblemen en mogelijke oplossingen Marja Bouwhuis (continentieverpleegkundige Rijnland Ziekenhuis) 3 Seksuologie en de overgang: casuïstiek uit de praktijk Angelique Glansdorp (kaderhuisarts urogynaecologie) 4 Professioneel Gedrag Pieter Barnhoorn (huisarts, seksuoloog, docent huisartsgeneeskunde) 5 Spanning en ontspanning in het bekken: zo beïnvloeden we bekkenpijn en incontinentie Petra Gielink (fysiotherapeut en gezondheidswetenschapper) 6 Proctologie in de huisartspraktijk: feiten en fabels Mw. C.W.M. de Wit (chirurg Bronovo Ziekenhuis) 7 HIV in de huisartsenpraktijk Frank Kroon (internist infectioloog, LUMC) 8 Dyspareunie Corrie Vliet Vlieland (huisarts en seksuoloog) 9 Poep en plas problemen bij kinderen Marieke Peetsold (kinderarts Rijnland Ziekenhuis) 10 Blijf bevlogen! Ira Janssens (arbeid & organisatiepsycholoog MentaVitalis/Elestia) 11 Kwalen tijdens de zwangerschap Isabelle Grillis (verloskundige) 12 Sexueel misbruik H. Thiadens (huisarts) en patiënt

2 Workshop 1 Hoe reageer je op een stoot(je) onder de gordel? Just Blom (psychotherapeut) Annemarie de Koning (kaderarts GGZ in opleiding) In de communicatie met patiënten spelen vrijwel altijd twee verschillende stromen. Ten eerst is er natuurlijk de inhoud die wordt uitgesproken; wat is er aan de hand en wat gaat er gebeuren? Daarnaast speelt echter ook altijd een betrekking; de onderlinge verhouding tussen dokter en patiënt die speelt wanneer die inhoud wordt besproken. Gelukkig is die betrekking in de meeste gevallen tamelijk probleemloos, de patiënt vraagt hulp en als gewillig hulpverlener voorzie je daarin. Allebei tevreden. Helaas verloopt het ook wel anders; om wat voor reden dan ook is de patiënt ontevreden en laat dat merken. Direct, bijvoorbeeld door neerbuigende of boze opmerkingen te maken, of indirect, zoals via passief-agressieve verwijten. Op de inhoud reageren werkt dan vaak niet goed, maar wat moet je dan? In deze workshop geven we de mogelijkheid te zien en uit te proberen wat wel of juist niet werkt. Gehechtheid en de invloed daarvan op emotieregulatie speelt bij het begrijpen hiervan een belangrijke rol.

3 Workshop 2 Katheteriseren, katheterproblemen en mogelijke oplossingen Marja Bouwhuis (continentieverpleegkundige Rijnland Ziekenhuis) Mijn naam is Marja Bouwhuis en ik werk sinds 16 jaar als continentieverpleegkundige op de Poli- Urologie in het Rijnland Ziekenhuis te Leiderdorp. Ook begeleid ik het Bekkenbodemspreekuur, een combispreekuur waarbij vrouwen met urineverlies en prolapsklachten gezien worden door de Gynaecoloog en Uroloog. Bijna ieder week komt er een nieuwe Co bij ons op de poli urologie om een weekje mee te lopen. Dit weekje is de enige kans tijdens de studie geneeskunde om eens praktisch bezig te zijn met urologische patiënten en hun makken. En dan word je huisarts en word je geacht een katheter in te kunnen brengen, of een supra pubiskatheter te wisselen. Of er zit een katheter verstopt. Moet je ergens mee spoelen? Moet je antibiotica voorschrijven? O jee, hij plast langs de katheter, wat nu? Hoe lang kan die katheter eigenlijk blijven zitten? Wat moet er in de ballon en hoeveel? Wat zijn de verschillen tussen de katheters. Hoe kan een katheter er nou gewoon uitvallen? Heel veel vragen waar u misschien geen antwoord op weet en ik waarschijnlijk wel. Dus al u wat meer wilt weten over katheteriseren, katheterproblemen en mogelijke oplossingen, kom dan naar deze workshop.

4 Workshop 3 Seksuologie en de overgang: casuïstiek uit de praktijk Angelique Glansdorp, kaderhuisarts urogynaecologie, Huisarts in Gezondheidscentrum Stevenshof in Leiden Ik zal aan de hand van twee casus, twee onderwerpen bespreken: seksuologie en de overgang. Knelpunten die je bij deze twee onderwerpen kan tegenkomen: welke vragen stel je allemaal, hoe ga je om met de beperkte tijd, heb je de patiënt wel iets te bieden, ga je zelf veel praten & hard aan het werk voor dit probleem? Het is een workshop, geen presentatie, dus jullie gaan zelf met de casus aan de slag en ik zal daarin begeleiden en suggesties doen. Deze praktische handvatten kan je gemakkelijk meenemen in je consultvoering in de huisartspraktijk. Aan het eind van de workshop is er voldoende tijd om vragen te stellen, op huisartsgeneeskundig urologisch of gynaecologisch gebied. Indien je al een vraag hebt, kan je me deze vooraf mailen.

5 Workshop 4 Professioneel gedrag Pieter Barnhoorn (huisarts, seksuoloog, docent huisartsgeneeskunde) In de plenaire sessie hebben we wat meer zicht gekregen op het begrip professioneel gedrag. Maar wat als je collega zich volgens jou onprofessioneel gedraagt? Bepaald geen zeldzaamheid, helaas, in de (huisarts)geneeskunde. Hoe bespreek je dat met hem of haar? In deze workshop gaat u dat leren. Dus na deze workshop laat u onprofessioneel gedrag niet meer passeren, u draait er niet meer omheen, u bespreekt het gewoon. Niet meer; Tja, kijk, wie ben ik om? Feedback geven op (vermeend) onprofessioneel gedrag is niet makkelijk, maar wel uw taak! Pieter Barnhoorn heeft vele passies. Een greep; hij is huisarts, seksuoloog, docent huisartsgeneeskunde, trotse vader van 3 zoons, vinyl collectioneur en kritisch Trouwabonnee.

6 Workshop 5 Spanning en ontspanning in het bekken: zo beïnvloeden we bekkenpijn en incontinentie Petra Gielink (fysiotherapeut en gezondheidswetenschapper) Petra Gielink is fysiotherapeut en gezondheidswetenschapper. Werkzaam bij Paulides + Partners in Voorschoten en Groepspraktijk van der Stegen in Leiden. Gedurende haar loopbaan in de fysiotherapie heeft zij cursussen gevolgd op het gebied van zwangerschapsbegeleiding en ZwangerFit, bekkenproblematiek en bekkenbodemdysfunctie. Ze behandelt vrouwen met klachten rond het bekken door middel van uitwendige oefentherapie, houdingsadviezen en blaastraining. Ook is ze wekelijks aan het sporten met zwangere- en pas bevallen vrouwen. In de workshop worden de mogelijkheden van de (bekken)fysiotherapie besproken bij de aanpak van verschillende vormen van incontinentie zoals stressen urge incontinentie maar ook de preventie en behandeling van pijnklachten bij bekkeninstabiliteit rond de zwangerschap. Met behulp van een bekkenmodel bekijken we de spieren die hierbij betrokken zijn. Maar wat doen we met deze spieren? Wanneer komen patiënten met deze klachten bij de fysiotherapeut, hoe kunnen huisarts en fysiotherapeut elkaar aanvullen, welke adviezen geef je verder nog en hoe leert de patiënt voelen wat ze moet doen? Hoe voelen deze oefeningen eigenlijk? In deze workshop gaan jullie dat ook zelf ervaren!

7 Workshop 6 Proctologie in de huisartspraktijk: feiten en fabels Mw. C.W.M. de Wit (chirurg Bronovo Ziekenhuis) Carla de Wit voltooide van 1989 tot 1995 de specialisatie tot chirurg in het LUMC, waarna zij zich super-specialiseerde in de gastro-intestinale chirurgie met speciale aandacht voor bekkenbodem problematiek en (functionele) anale pathologie ( LUMC). Sinds 2000 is zij werkzaam als chirurg in het Bronovo ziekenhuis Den Haag, met de speciale aandachtsgebieden proctologie en bekkenbodem pathologie. In 2006 was zij medeoprichtster van het bekkenbodemcentrum Bronovo. In dit centrum is een wekelijks multidisciplinair bekkenbodem spreekuur waar de chirurg, gynaecoloog, uroloog en bekkenfysiotherapeut gezamenlijk patiënten beoordelen en bespreken. Sinds 2009 is zij tevens medisch hoofd van de spoedeisende hulp en als zodanig opleider van de AIOS huisartsgeneeskunde die op deze SEH hun acute stage lopen. Tijdens deze workshop zullen de meest voorkomende anale aandoeningen ter sprake komen zoals hemorroïden, fissuren, fistels, skintags, anale pijn en anaal bloedverlies. Er zullen vooral praktische tips en trics worden gegeven ten aanzien diagnostiek, onderzoek en behandeling.

8 Workshop 7 HIV in de huisartsenpraktijk Frank Kroon (internist infectioloog, LUMC) HIV is niet een frequent voorkomend ziektebeeld in de huisartsenpraktijk. Toch wordt er wel kennis van de huisarts verwacht op dit terrein: voorlichting en preventie, het (vroeg) herkennen van een HIV-infectie, de valkuilen van de diagnostiek, globale kennis van de behandeling van een HIV-infectie, behandeling van kleine kwalen bij HIV, op de hoogte zijn van potentiële geneesmiddeleninteracties, op de hoogte zijn van de mogelijkheden van postexpositie profylaxe (PEP). Tijdens de workshop zullen we aan de hand van casus deze aspecten in vogelvlucht de revue laten passeren. Frank P. Kroon is internist-infectioloog bij de afdeling Infectieziekten van het LUMC.

9 Workshop 8 Dyspareunie Corrie Vliet Vlieland (huisarts en seksuoloog) Pijn bij het vrijen is een klacht waarmee vrouwen zich soms spontaan, maar veel vaker pas na gericht ernaar vragen, presenteren op het spreekuur. Het is een seksueel probleem waarbij lichamelijke, psychologische en relationele factoren een rol spelen en dus een probleem waar je juíst als huisarts veel aan kan doen. In deze workshop worden praktische handvatten, tips & trucs aangereikt voor de huisartsgeneeskundige aanpak van deze klacht: de essentiële anamnesevragen, het (al of niet) doen van lichamelijk onderzoek, het stellen van de diagnose (Bij 70% is er sprake VVS Vulvair Vestibulitis Syndroom) en tenslotte natuurlijk: hoe kunnen we de dyspareunie behandelen?! Corrie Vliet Vlieland is sinds 1990 huisarts in Gezondheidscentrum Wantveld in Noordwijk, sinds 2002 is zij ook opleider. Vanaf 2000 werkt zij een dag per week als seksuoloog op de polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie van het LUMC. Een belangrijk deel van haar werkzaamheden bestaat uit het begeleiden van de groepsbehandeling voor vrouwen met dyspareunie. Daarnaast is zij is lid van de SeksHAG, een huisartsenadviesgroep van het NHG.

10 Workshop 9 Poep en plas problemen bij kinderen Marieke Peetsold (kinderarts Rijnland Ziekenhuis) Uit verschillende onderzoeken in Nederland en andere landen is gebleken dat er in een schoolklas met dertig kinderen gemiddeld twee een vorm van incontinentie hebben. Meestal gaat het dan om urine-incontinentie overdag en/of 's nachts, maar ook incontinentie voor ontlasting komt regelmatig voor. Obstipatie is een probleem waar heel veel kinderen mee kampen. Incontinentie kan zowel bij het kind als bij zijn/haar ouders veel frustraties geven. Het komt regelmatig voor dat kinderen zich vanwege de incontinentie schamen. Ook worden deze kinderen vaak buitengesloten en gepest. De behandeling van kinderen met incontinentie is complex en vraagt om een geduldige, multidisciplinaire aanpak. Het is inmiddels duidelijk dat urine-incontinentie bij kinderen vrijwel altijd goed behandelbaar is. De polikliek kindergeneeskunde van het Rijnlands Ziekenhuis Leiderdorp heeft een plas- en poeppolikliniek voor kinderen die problemen hebben met zindelijk worden en/of regelmatig blaasontsteking hebben. Een specialistisch team, bestaande uit een ervaren kinderarts en kinder- bekkenfysiotherapeut, staat klaar om het kind van de vervelende problemen af te helpen en geeft na één bezoek een behandeladvies.

11 Workshop 10 Blijf bevlogen! Ira Janssens (arbeid & organisatiepsycholoog MentaVitalis/Elestia) Als AIOS Huisartsgeneeskunde kies je ervoor om de spil, hét gezicht, van de gezondheidszorg te worden. Je hebt een missie, bent enthousiast en bevlogen. Je wordt straks, naast een moderne huisarts, misschien ook nog manager en ondernemer. Een uitdaging die je graag aangaat. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. De wereld van de huisarts is volop in beweging. Er wordt veel van je verwacht en je verwacht ook veel van jezelf. Er is veel (verborgen) burn-out onder huisartsen en hun bevlogenheid staat onder druk. Hoe behoud jij die bevlogenheid als je straks zelfstandig aan de slag gaat? Daar gaat deze workshop over. Belangrijk is om in beeld te hebben wat je energie kost en wat je energie geeft. Vaak kom je in een bestaande praktijk te werken en door de waan van de dag ga je mee in die cultuur. Hoe bewust maak je keuzes? Sta je voldoende stil bij wat bij je past en wat je wil? Ira Janssens is arbeid & organisatiepsycholoog en één van de professionals in het netwerk van Elestia. Ze heeft zich gespecialiseerd in het ondersteunen van huisartsen en hun praktijkvoering. De nadruk ligt op preventie en op het benutten van kwaliteiten en mogelijkheden.

12 Workshop 11 Kwalen tijdens de zwangerschap Isabelle Grillis (verloskundige) Tijdens deze 45 minuten durende workshop zullen verschillende "gênante klachten onder de gordel" bij zwangere vrouwen en kraamvrouwen de revue passeren. Uiteraard zullen dit klachten zijn die u als huisarts tegen kunt en zult komen. Er zullen, deze middag, diverse (lotus)patiënten bij u in de spreekkamer komen om hun verhaal te doen. En voor wie zijn deze klachten dan het meest gênant? Voor de patiënt of voor de huisarts? Hoe gaat u als huisarts hiermee om...

13 Workshop 12 Seksueel misbruik H. Thiadens (huisarts) en patiënt Het doel van deze workshop is om te leren hoe je als huisarts seksueel misbruik zou kunnen herkennen en bespreken met een patiënt. Onder begeleiding van Dr Thiadens, huisarts, zal een vrouw haar verhaal doen over seksueel misbruik in haar vroegere jeugd. Heel lang heeft ze met dit geheim gelopen, terwijl haar eigen huisarts van niets wist. Nu wil ze de toekomstige huisarts handvatten geven om seksueel misbruik eerder te herkennen.

Programma. Dag van de Eerstelijn! 12.00 13.00 uur Inschrijving & ontvangst met koffie, thee en een broodje. 13.00 14.

Programma. Dag van de Eerstelijn! 12.00 13.00 uur Inschrijving & ontvangst met koffie, thee en een broodje. 13.00 14. Dag van de Eerstelijn! Programma De Dag van de Eerstelijn, op woensdag 15 januari 2014, heeft dit jaar een bijzonder sexy thema, namelijk MAN & VROUW. De vele aspecten waar je aan kunt denken komen aan

Nadere informatie

Investeer in uzelf. Voorwoord

Investeer in uzelf. Voorwoord Voorwoord Investeer in uzelf Er verandert veel in de gezondheidszorg, maar verandert ook uw functie? In deze tijd is het als verpleegkundige of verpleegkundig specialist belangrijk om te investeren in

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

klaar met spelen? dat dacht je maar!

klaar met spelen? dat dacht je maar! 5 7 8 9 0 5 5 7 8 9 0 5 Dit spel is ontwikkeld om gezinnen, waarvan één of meer personen hiv+ zijn, te ondersteunen bij het praten over onderwerpen die daar direct of indirect mee te maken hebben. Mensen

Nadere informatie

Sekse als ordeningsprincipe

Sekse als ordeningsprincipe 3262_V00_3025 15-04- 12:25 Pagina 2 2 Sekse als ordeningsprincipe INTERVIEW DOOR SYLVIA BUIS Professor dr. Toine Lagro was jaren het wetenschappelijke gezicht van de vnva. Als eerste (en tot nu toe enige)

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Anders plassen: zelf katheteriseren

Anders plassen: zelf katheteriseren Anders plassen: zelf katheteriseren Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Anders plassen: zelf katheteriseren 6 Tips 16 Wil je meer weten? 18 Voor

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure BEKKENBODEMKLACHTEN BIJ VROUWEN

NVOG Voorlichtingsbrochure BEKKENBODEMKLACHTEN BIJ VROUWEN NVOG Voorlichtingsbrochure BEKKENBODEMKLACHTEN BIJ VROUWEN BEKKENBODEMKLACHTEN BIJ VROUWEN Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Veel vrouwen vinden het lastig om problemen

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 6 Omgaan met vermoeidheid 8 Erkenning 12 Waar komt die vermoeidheid vandaan? 14 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

Te klein, te groot, te vroeg, te laat Tergooi start groeipoli

Te klein, te groot, te vroeg, te laat Tergooi start groeipoli Gratis informatiekrant voor alle inwoners van het Gooi en omstreken editie 4 Te klein, te groot, te vroeg, te laat Tergooi start groeipoli oktober 2010 inhoud 5 Verbeterde nazorg voor IC-patiënten 6 René

Nadere informatie

W A N T V E L D N I E U W S nr. 52

W A N T V E L D N I E U W S nr. 52 W A N T V E L D N I E U W S nr. 52 Redactie: Jack Frauenfelder, Renate van der Geer, Suzan van Gulik, George Hageman en Roos Verhoeff. Illustratie: Christiaan Drost(www.christiaandrost.nl) Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Bekkenbodemproblemen bij vrouwen, een voorlichtingsbrochure over verzakkingen en verlies van urine en ontlasting No 16 2000 NVOG Het copyright en

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

woord vooraf inhoudsopgave Let s get digital Stop the virus Spread the word FACEBOOK.COM/LOVAHCONGRES2015 BLIJF OP DE HOOGTE VIA: GO VIRAL

woord vooraf inhoudsopgave Let s get digital Stop the virus Spread the word FACEBOOK.COM/LOVAHCONGRES2015 BLIJF OP DE HOOGTE VIA: GO VIRAL UITNODIGING woord vooraf inhoudsopgave Collega s, Met veel genoegen nodigen wij jullie uit voor het 7 e LOVAH Congres op 23 januari 2015 in Maarssen. Hét landelijke congres voor en door AIOS huisartsgeneeskunde

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Wij staan voor u klaar! Manuele therapie en topsporters Onze historie

Wij staan voor u klaar! Manuele therapie en topsporters Onze historie jaar bestaat 15 jaar, reden voor een jubileumkrant Wij staan voor u klaar! Manuele therapie en topsporters Onze historie Lees meer op pagina 2 Lees meer op pagina 4 en 5 Lees meer op pagina 7 Lees hierover

Nadere informatie

Tip: Op de website van de PAH staan tien gouden tips voor een consult met de kindercardioloog. Ze helpen je ook bij gesprekken met andere artsen.

Tip: Op de website van de PAH staan tien gouden tips voor een consult met de kindercardioloog. Ze helpen je ook bij gesprekken met andere artsen. De diagnose, en dan? In de verkeerde film Je hebt (zojuist) gehoord dat je kind een aangeboren hartafwijking heeft. Dat moet als een donderslag bij heldere hemel zijn aangekomen. Je bent waarschijnlijk

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Ouders krachtiger geruststellen bij luchtwegproblemen kind. Praten als medicijn. Aftrap NHG-kaderopleiding Bewegingsapparaat. Huisarts van de haven

Ouders krachtiger geruststellen bij luchtwegproblemen kind. Praten als medicijn. Aftrap NHG-kaderopleiding Bewegingsapparaat. Huisarts van de haven Augustijn Tijdschrift van de afdeling Huisartsgeneeskunde Erasmus MC en huisartsen: bijzonder verbonden Ouders krachtiger geruststellen bij luchtwegproblemen kind Nummer 5 april 2011 Praten als medicijn

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

Toekomstvisie op de Friese gezondheidszorg in 2020

Toekomstvisie op de Friese gezondheidszorg in 2020 Toekomstvisie op de Friese gezondheidszorg in 2020 1 Inhoudsopgave Voorwoord 2 Inleiding 3 Toekomst in kaart 4 Goede zorg is servicegericht 7 Goede zorg is toegankelijk 11 Goede zorg is van de beste kwaliteit

Nadere informatie

Als u pijn heeft bij het vrijen

Als u pijn heeft bij het vrijen Als u pijn heeft bij het vrijen 2 Heeft u als vrouw last van pijn bij het vrijen? Veel vrouwen kennen deze klacht. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Hoe kan het CWZ uw klacht behandelen? Dat en meer kunt

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

het mooiste vak ter wereld e-quinoloog

het mooiste vak ter wereld e-quinoloog het mooiste vak ter wereld e-quinoloog Inhoudsopgave 5 inleiding 6 studieopbouw 8 niveau 1 10 niveau 2 14 niveau 3 17 uitgebreide inhoud per niveau 26 docenten praktisch 27 kosten e-quinoloog met e-quine.com

Nadere informatie

Saai is het. bij ons thuis nooit. Ervaringsverhalen van kinderen en hun ouders

Saai is het. bij ons thuis nooit. Ervaringsverhalen van kinderen en hun ouders Saai is het bij ons thuis nooit Ervaringsverhalen van kinderen en hun ouders COLOFON www.karakter.com Colofon Uitgave van: Karakter Marketing & Communicatie Redactie: Ingrid Huijser Jessica Kuipers Vormgeving:

Nadere informatie