CHEAPFIT. ONDERNEMINGSPLAN. Studenten: Jeroen Wouters (395686) Michel van der Werf (395315) Klas: 1P. Vak: Ondernemingsschap.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CHEAPFIT. ONDERNEMINGSPLAN. Studenten: Jeroen Wouters (395686) Michel van der Werf (395315) Klas: 1P. Vak: Ondernemingsschap."

Transcriptie

1 ONDERNEMINGSPLAN CHEAPFIT. Studenten: Jeroen Wouters (395686) Michel van der Werf (395315) Klas: 1P Vak: Ondernemingsschap Datum: Plaats: Amsterdam

2 2 CHEAP FIT VOORWOORD Graag zouden wij ons willen voorstellen. Wij zijn Jeroen Wouters en Michel van der Werf. Wij zijn eerste jaar studenten die de opleiding Sport, Gezondheid en Management volgen aan de Hanze Hogeschool te Groningen. In opdracht van school mogen wij een ondernemingsplan opstellen. Er is een ondernemingsplan opgesteld voor een low budget fitnessbrache in de stad Amsterdam. In ons verslag komen verschillende hoofdstukken naar voren. Er is een DESTEP analyse gemaakt van de fitnessbranche op nationaal niveau en lokaal niveau. Vervolgens is er een concurrentie analyse gemaakt. Na het uitwerken van de analyses komen de volgende punten aan bod: MVD Strategie : Sales- en retentiebeleid Strategie: Financieel plan Personeelsplan Graag zouden wij de docenten willen bedanken voor het geven van informatie. Door het houden van één interview met een manager hebben we veel informatie weten te winnen. Zodat wij geen punten zijn vergeten in ons ondernemingsplan. Sneek, 25 mei 2013

3 3 CHEAP FIT INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 2 INHOUDSOPGAVE INLEIDING MARKTONDERZOEK Demografische omgeving: Economische omgeving: Sociaal-Cultureel: Technologische factoren: Ecologische factoren: Politieke Factoren: CONCURRENTIEANALYSE Basic Fit Fit For Free Health City Sport City UITWERKING MVD(S) DOCUMENT Missie: Positionering: Kernwaarden: Visie: Doelstellingen: Doelgroep: STRATEGIE: SALES- EN RETENTIEBELEID Sales strategie: Retentie strategie: FINANCIEEL PLAN Investeringsbegroting Financieringsbegroting Solvabiliteit Exploitatiebegroting Liquiditeiten begroting jaar Personeelsplan Personeel Functies: Scholingsplan Een visie op het carrièreperspectief van medewerkers INTERVIEW MANAGER BIBLIOGRAFIE... 26

4 4 CHEAP FIT 1.0 INLEIDING In blok 1.4, het laatste blok van het eerste jaar van de opleiding Sport, Gezondheid en Management hebben we zes weken gewerkt aan een ondernemingsplan. Het ondernemingsplan gaat over een fitnesscentrum, CheapFit, wat zich gevestigd heeft in de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen verandert het Nederlandse sportlandschap. Zo is fitness in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een nieuwe, succesvolle sportbranche. Inmiddels doen meer dan 2 miljoen Nederlanders regelmatig aan één of andere vorm van fitnesssport. De wereldwijde opkomst van deze physical activity sportmarkt biedt professioneel sportmanagement veel nieuwe kansen. We hebben een innovatief ondernemingsplan voor de fitnessbranche geschreven. We zijn in de huid van de ondernemer gekropen, die een eigen fitnessbedrijf wil starten in één van de dertig grootste gemeenten van Nederland. Bij het starten van een onderneming is het van belang dat je een heldere visie op je eigen onderneming ontwikkelt, gebaseerd op ontwikkelingen in de omgeving. Verder hebben we beschreven hoe we klanten werven en hoe we klanten behouden. Omdat een onderneming alleen bestaansrecht heeft als je winst maakt, hebben we nagedacht of het plan financieel haalbaar is. We hebben dit onderbouwd. Tenslotte gaat het om het binden en boeien van medewerkers.

5 5 CHEAP FIT 2.0 MARKTONDERZOEK De uitvoering van een marktonderzoek, waarin de volgende aspecten terug komen: Beschrijving van relevante trends en ontwikkelingen m.b.v. DESTEP (nationaal en lokaal)concurrentieanalyse Demografische omgeving: In Nederland wonen op dit moment 16,8 miljoen inwoners. Jaarlijks stijgt dit inwoners aantal gemiddeld 135 per dag.(2013) Hiervan sporten er ongeveer 3,2 miljoen mensen in de fitnessbranche. Het aantal inwoners in Noord Holland is 2,7 miljoen en was stijgende. (2011) De stad Amsterdam telt zo n inwoners en het inwonersaantal zal naar alle waarschijnlijkheid nog meer stijgen, doordat er nog steeds een grote toestroom is naar Amsterdam door studenten en werkende jonge ouders. In Amsterdam wonen veel studenten en jonge gezinnen. Bijna 24% van de inwoners zijn tussen de jaar. In Amsterdam is ongeveer 12% 65 jaar en ouder. In Amsterdam sport ongeveer 21% in een fitnesscentrum( Bron opzoeken), verdeelt over 70 fitnesscentra s. De meeste inwoners zijn onder de 50 jaar wat positief is voor de fitnessbranche Economische omgeving: Het gaat economisch steeds weer wat beter in Nederland. Na de historische krimp van de economie (met bijna 4 procent) in 2009 groeide de economie in 2010 met 1¾ procent (zie onderstaand). In 2011 groeide de Nederlandse economie met 1½ procent. (2011 r. ) Tijdens de Grote Recessie in 2009 nam de werkgelegenheid in de metropoolregio Amsterdam in ongeveer gelijke mate af met de rest van Nederland af (-0,7% nationaal en -0,6% in de MRA). In 2009 was de werkloosheid in de MRA 5 procent van de beroepsbevolking. Het economisch herstel na 2009 heeft de werkloosheid niet doen afnemen, deze is gestegen tot 5,5 % in 2010 en Landelijk komt dit percentage te liggen op 6,8%. (amsterdam) Het gemiddelde besteedbaar inkomen ligt in 2010 in Amsterdam lager dan het nationale niveau. Het gemiddelde besteedbaar inkomen is voor een inwoner uit Amsterdam euro per jaar. Het gemiddelde besteedbaar inkomen op nationaal niveau is euro per jaar. Doordat fitness duur, maar ook goedkoop beoefent kan worden kunnen we de huishoudens, die niet heel veel te besteden hebben, toch binden aan het fitnesscentrum.

6 6 CHEAP FIT Sociaal-Cultureel: De stad Amsterdam telt inwoners. Voor al deze inwoners moeten er genoeg voorzieningen zijn. De stad Amsterdam, wat tevens de hoofdstad is van Nederland, trekt jaarlijks veel toeristen door de bezienswaardigheden van de stad. Daarnaast zijn in Amsterdam alle voorzieningen te vinden, bijvoorbeeld: ziekenhuis, zwambaden, musea, bioscopen, winkels, e.d. Doordat er in Amsterdam en omstreken verschillende hoge scholen zijn trekt dit veel studenten vanuit het hele land. In de stad zijn een groot aantal sportverenigingen aanwezig. 36% van de inwoners beoefend een sport, waarvan fitness de grootste commerciële sport is in Amsterdam. In Amsterdam zijn 70 fitnesscentra s aanwezig. Er is dus grote concurrentie op dit gebied. Wel is op dit moment nog steeds veel overgewicht in Nederland, maar ook in Amsterdam. De gemeente Amsterdam zet onder het motto GA! Voor gezond gewicht vol in op de aanpak van overgewicht (GemeenteAmsterdam, 2013) Technologische factoren: Door de komst van social-media is er veel mogelijk voor de verenigingen. In 2012, werd facebook wereldwijd door 1 miljard mensen gebruikt. In Nederland is de groei van social-media in 2013 afgevlakt. Twitter en Facebook word steeds minder gebruikt. Toch zijn er in Nederland zijn er 7,9 miljoen (60% van de Nederlanders) actieve gebruikers van Facebook (marketingsfacts, 2013). Door de technologie van tegenwoordig is er steeds meer mogelijk op sportmaterialen. Er word steeds meer duidelijk over gezond blijven door middel van genoeg te bewegen. Fitness word steeds toegankelijker voor iedereen. De fitnessbranche word voor alle leeftijden. De fitnessbranche reageert hierop en komt met steeds nieuwere en effectievere vaste apparaten. Als fitnessschool kan je hierop anticiperen door bij te blijven met de beste apparatuur Ecologische factoren: De ecologische structuur van Amsterdam is de lokale uitwerking van de Ecologische Hoofdstructuur die het Rijk in het Natuurbeleidsplan heeft ingesteld. Dit landelijk netwerk verbindt grote groengebieden door groenstroken zoals wegbermen, groene taluds van spoorbanen en sloten met natuuroevers. Door de verbindingen tussen de grote groengebieden kunnen planten en dieren zich makkelijker verspreiden, zelfs tot in de parken en woonwijken van de stad. Zij vergroten daardoor hun leefgebied en zijn beter bestand tegen negatieve milieu-invloeden. Aaneengesloten groengebieden en groenstructuren zijn gevarieerder en er kunnen meer soorten planten en dieren leven (Milieucentrumamsterdam, 2011). In het vondelpark worden op verschillende dagen bootcamps georganiseerd (Outsport, 2013).

7 7 CHEAP FIT Politieke Factoren: In Nederland komen steeds meer stichtingen die Nederlanders helpen om weer gezond te gaan leven (NSIB, 2012). Veel Nederlanders kampen nog steeds met overgewicht. Ook in Amsterdam. Het accent ligt steeds meer op gezondheid: het stimuleren van een gezonde levenstijl staat centraal in de aanpak tegen overgewicht van de Amsterdamse jeugd. Naast de breedtesport wordt ook ingezet op topsport als inspiratiebron (Amsterdam, 2013) (GoogleMaps, 2013)

8 8 CHEAP FIT 3.1 CONCURRENTIEANALYSE Sterkte-/zwakteanalyse concurrenten Hieronder worden de vier belangrijkste bekendste concurrenten van cheap-fit beschreven. De vier concurrenten zijn Basic fit, Fit For Free, Sport City en Health City Basic Fit Product (BasicFit, 2013) Basic Fit biedt in een ruime fitnesszaal zowel cardio- als krachtfitness aan. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende virtuele groepslessen waaronder, spinning, XCO en Burn. Prijs Basic Fit hanteert extreem goedkope tarieven t.o.v. andere fitnesscentra. Dit zijn de tarieven die Fit For Free hanteert: Onbeperkt fitnessen 15,95 per maand. Bij dit abonnement kan je onbeperkt fitnessen van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en uur. In het weekend kun je fitnessen van uur tot In sommige filialen kan je ook s nachts sporten. Plaats Basic Fit is gevestigd in Amsterdam en heeft in heel Nederland 80 vestigingen. De voordelen van de huidige ligging zijn: - Goed bereikbaar De nadelen van de huidige ligging zijn: - Weinig parkeergelegenheid. Promotie Basic Fit heeft vaak kortingsacties. Nieuwe leden hoeven dan bijvoorbeeld geen inschrijfgeld te betalen wanneer ze lid willen worden en krijgen wat extraatjes mee. Ook is er een pas die de hele familie mag gebruiken. Sterke punten - Kwalitatief hoogwaardige apparatuur van TechnoGym - Een laag geprijsd lidmaatschap per maand (Vanaf 15,95 per maand) - Iedereen kan sporten: de ledenpas is overdraagbaar binnen het gezin - Onbeperkt sporten in elke vestiging - Virtuele Indoor Cycling gratis in elke vestiging - De grootste budget fitnessketen van Nederland - Diverse clubs ook 's nachts geopend Zwakke punten - Geen persoonlijke begeleiding - Alleen virtuele groepslessen - Weinig parkeergelegenheid - Weinig douches - Geen personal trainers

9 9 CHEAP FIT Fit For Free Product (FitForFree, 2013) Fit For Free biedt in een ruime fitnesszaal zowel fitness als cardiofitness aan. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende groepslessen. Verder is er voor de leden de mogelijkheid om tegen extra betaling een kuur onder de zonnebank te nemen. Prijs Bij Fit For Free kun je kiezen voor één van de drie voordelige abonnementsvormen. We bieden de volgende abonnementen aan: Fitness voordeel: 9,95 per maand! Fitnessen, onbeperkt in het weekend en op maandag t/m vrijdag tussen 7.00 uur en uur Onbeperkt fitness: 15,95 per maand! 7 dagen per week onbeperkt fitnessen Onbeperkt fitness + groepslessen: 19,95 per maand! 7 dagen per week onbeperkt fitnessen en deelnemen aan het brede scala van groepslessen Voor alle abonnementsvormen geldt dat er eenmalig inschrijfkosten zijn, á 25,-. Alle abonnementen worden afgesloten voor de duur van één jaar en het verschuldigde bedrag dient vooruit te worden voldaan. Betaling per maand of kwartaal is mogelijk tegen betaling van een toeslag van 1,- per maand bij maandbetaling of 1,- per kwartaal bij kwartaalbetaling. Plaats Fit For Free heeft 4 vestigingen in Amsterdam en heeft over heel Nederland 47 vestigingen. Voordelen van de huidige ligging van Fit For Free. - Het is een grote accommodatie - Goed bereikbaar - veel accommodaties Nadelen van de huidige ligging van Fit For Free. - Onvoldoende parkeergelegenheid Promotie Fit For Free heeft vaak kortingsacties. Nieuwe leden hoeven dan bijvoorbeeld geen inschrijfgeld te betalen wanneer ze lid worden. Ook krijgt elk lid een kortingspas waarmee ze korting kunnen krijgen bij bepaalde winkels en bedrijven. Sterke punten - Ruime fitnesszaal - Veel toestellen - Prijs is laag - Goed bereikbaar - Ruime openingstijden - 1 pas voor vestigingen over het hele land Zwakke punten - Wachttijd bij sommige toestellen - Weinig tot geen professionele begeleiding - Weinig keus in duur van abonnement, altijd één jaar - Onvoldoende parkeergelegenheid

10 10 CHEAP FIT Health City Product (HealthCity, 2013) Naast het fitness, cardiofitness en de verschillende groepslessen beschikt Health city ook over verschillende andere soorten faciliteiten. Zo zijn er ook een sauna, stoombad en zonnebank beschikbaar voor de leden. Daarnaast kunnen leden gratis Dvd s lenen. Prijs Voor het onbeperkt fitnessen bij Health City betaal je een tarief vanaf 43,65 euro per maand. Een duurder tarief dan vele andere sportscholen maar bij Health City kan er gebruik worden gemaakt van allerlei luxe. Bij het abonnement kan je: Onbeperkt fitnessen van maandag t/m donderdag van tot uur. Op vrijdag van tot en in het weekend op zaterdag van tot en zondags van tot De openingstijden van de sauna zijn hetzelfde alleen sluiten deze een kwartier voordat de sportschool zelf sluit. Plaats Health City is twee maal gevestigd in Amsterdam en heeft in Nederland 63 vestigingen. Voordelen van de huidige ligging van Health City. - Veel parkeergelegenheid - Goed bereikbaar - Meerdere accommodaties in de stad Nadelen van de huidige ligging van Health City - Promotie Bij Health City is de mogelijkheid om een gratis proefles te volgen. Sterke punten - Lounge ruimte - Gratis drinken - Sauna & zonnebank - Technogym en Life Fitness apparatuur - Veel parkeergelegenheid - Ruime openingstijden - Gecertificeerde personal trainers - TV s aanwezig - Gratis de nieuwste groeplessen - Dvd-verhuur voor thuis mogelijk - Kinderopvang - Professionele begeleiding en voedingsadvies Zwakke punten - Prijs is heel hoog

11 11 CHEAP FIT Sport City Product (SportCity, 2013) Naast het fitness, cardiofitness en de verschillende groepslessen beschikt Sport City ook over verschillende andere soorten faciliteiten. Leden van Sport City kunnen gebruik maken van de sauna, zonnebank en er zijn tennisfaciliteiten. Verder is er voor leden een gratis kinderopvang aanwezig. Ook kunnen leden gratis Dvd s lenen. Prijs U maakt al gebruik van ons City Lifestyle abonnement voor 35,-. Voor mensen die voordelig willen sporten hebben wij het all inclusive abonnement City Lifestyle. Dit abonnement heeft een looptijd van 24 maanden en is daarna per periode opzegbaar. Dit is het meest verkochte abonnement van SportCity. Het is een all inclusive jaarabonnement, dat al na 12 maanden per periode opzegbaar is. Dit is een all inclusive abonnement dat direct per periode opzegbaar is. Het ideale abonnement voor mensen die op elk moment de mogelijkheid willen hebben om hun abonnement te kunnen beëindigen. Plaats Sport City is heeft 3 vestigingen in Amsterdam en heeft 19 andere vestigingen in Nederland. Voordelen van de huidige ligging van Sport City Amsterdam. - Goed bereikbaar met de fiets - Grote accommodatie Nadelen van de huidige ligging van Sport City - Niet goed bereikbaar met de auto Promotie Bij Sport City is er de mogelijkheid om eenmalig gebruik te maken van een dagpas. Daarnaast word er veel gedaan met kortingen op abonnementen. Sterke punten - All inclusive (ook zonnebank, saunafaciliteiten en kinderopvang) - Het Personal Fitplan met 100% resultaatgarantie - Elk uur 10 minuten buikspierplezier - Leuke toegankelijke groepslessen - Goede, korte work-outs in groepsverband - Zumba t/m sh Bam - Squash - Sporten in alle 19 vestigingen - 4 weken proberen zonder verdere verplichtingen - 7 dagen per week geopend - Ruime openingstijden - Gratis draadloos internet. Zwakke punten - Prijs erg hoog

12 12 CHEAP FIT 4.0. UITWERKING MVD(S) DOCUMENT Missie: Wij van CheapFit willen door onze positieve houding, onderscheidendheid, veelzijdigheid en waardering voor hun inspanningen, leden motiveren om een actieve levensstijl te bereiken. We bieden een zo breed mogelijk publiek deze actieve levensstijl Positionering: CheapFit zal zich op het gebied van fitness positioneren als een veelzijdig en onderscheidend fitnesscentrum die veel waardering heeft voor de inspanning van de leden in de sportschool. Het fitnesscentrum staat voor kwaliteit in de omgang en het fitnessapparatuur. Daarnaast is CheapFit op de hoogte van de laatste trends in de fitnesswereld Kernwaarden: - Onderscheidend : onderscheidend in de extreem lage prijs. - Tevreden(waardering): waardering uitspreken voor de inspanning van onze leden en zodoende willen we onze klanten tevreden houden. - veelzijdig. : veelzijdig aanbod waaronder cardio, kracht en virtuele groepslessen Visie: In de visie van CheapFit is een actieve levensstijl, dé levensstijl. Daarnaast zijn we een Fitnesscentrum waar plezier en gezondheid voorop staat. Door het verlenen van goede service, waar we erg op letten, en beleid willen we ervoor zorgen dat de leden lid blijven bij ons Fitnesscentrum. We spreken veel waardering uit voor de inspanning van onze klanten Doelstellingen: - CheapFit wil aan het einde van 2017 een ledenaantal van 500 hebben. - CheapFit wil concurrentie voor blijven met laagste prijs op een fitnessabonnement zodat prijs van het fitnesscentrum is zo laag is waardoor er ook mensen met een laag inkomen gemakkelijk kunnen sporten. Als CheapFit willen we dat meer mensen voldoen aan de norm van de NNGB 30 minuten matig extensief bewegen. - Over 5 jaar minimaal 10 instellingen hebben over heel Nederland, daarbij word verder gedacht dan alleen in Amsterdam. - Binnen 2 jaar een positief image opbouwen in Amsterdam. Het fitnesscentrum onderscheidt zich in de prijs en kwaliteit. We willen een lage prijs zodat we ook het volk bereiken die het fitnessen te duur vind. Amsterdam is de lijsttrekker als het gaat om armoede in Nederland. Het betekent dat veel inwoners niet veel meer te besteden hebben. Door de lage prijs hebben deze groep mensen ook de kans om te gaan fitnessen. In tegenstelling tot andere goedkope fitnesscentra is er een mogelijkheid tot beweegschema s. Daarnaast onderscheiden we in de kwaliteit. In het fitnesscentrum zullen alleen apparaten staan van TechnoGym. Dit merk is het verst op het gebied van technologie in de sport. De apparaten zijn toegankelijk voor alle leeftijden waardoor wel een uitgebreide doelgroep bereiken. Het aanbod van apparatuur is in het fitnesscentrum erg hoog. Naast de losse en vaste apparaten kan er gebruik worden gemaakt van Cardiotraining. Ook is er een ruimte waar er visuele groepslessen worden aangeboden. Deze groepslessen worden eenmaal in de 4 maanden vernieuwd zodat er genoeg uitdaging blijft. De vestigingsplaats van het fitnesscentrum is Amsterdam. In Amsterdam wonen inwoners waardoor er veel mensen te bereiken zijn. Amsterdam is daarnaast een trekpleister voor studenten, doordat er een paar hoge scholen in en om de omgeving van Amsterdam liggen. De leeftijd van de

13 13 CHEAP FIT meeste leden van fitnesscentra liggen tussen de jaar. In Amsterdam wonen bijna mensen met deze leeftijd Doelgroep: Het fitnesscentrum richt zich niet op een bepaalde doelgroep. Om zoveel mogelijk leden te werven, word de doelgroep zo breed mogelijk gehouden. Wel heeft CheapFit een minimum leeftijd van 16 jaar. Wel zijn de meeste sporters in fitnesscentra tussen de 20 tot 50 jaar. Het fitnesscentrum richt zich extra op deze doelgroep. De activiteiten die worden aangeboden zijn: - XCO - Zumba - Burn - Yoga - Abbs - Spinning - Les Mills - Pilates - BBB - Indoor Cycling Xtreme - SH BAM - Cardio - Fitness - Kracht

14 14 CHEAP FIT 5.0 STRATEGIE: SALES- EN RETENTIEBELEID De uitwerking van een sales,- en retentie strategie waarin verschillende elementen uit de promotiemix een rol spelen. Daarnaast werk je drie onderscheidende salesacties en drie retentie acties uit, waarbij je rekening houdt met de markt(en) en doelgroep(en) die je wilt bereiken Sales strategie: Kinderopvang: Voor veel mensen is het hebben van kinderen een probleem om te gaan sporten. Ze kunnen niet omdat ze het kind nog niet alleen thuis willen laten. Bij CheapFit is dit geen probleem. Er komt een ruimte voor kinderen vanaf 8 jaar. Deze kinderen kunnen hier verblijven totdat de ouder klaar is met trainen. Deze ruimte word voorzien met glazen wanden zodat de kinderen goed zichtbaar zijn. Voor de kinderen is er een WII. Hierop kan het kind spelen in de tijd dat het kind aanwezig is. Op deze WII zitten beweegspelletjes. Hierdoor bewegen de kinderen ook. Lage prijs: Het is niet meer nodig om heel veel geld uit te geven aan fitnesscentrum. Bij CheapFit kunnen mensen lid worden tegen een onwijs laag tarief. Hieronder vallen wel alle mogelijkheden van CheapFit zoals, onbeperkt sporten, een pas voor de hele familie en gebruik van de kinderopvang. CheapFit is eerlijk over een prijs, welke niet zal dalen. Onbeperkt fitness: Bij CheapFit kunt u onbeperkt fitnessen. Op doordeweekse dagen kunnen leden in het fitnesscentrum terecht van 08:00 tot 23:00. Op deze dagen zijn de virtuele groepslessen beschikbaar van 08:30 tot 22:30. In het weekend is het fitnesscentrum op van 08:00 tot 20:00. Op deze dagen zijn de virtuele groepslessen beschikbaar van 08:30 tot 19:30. Op alle dagen kan er gebruik worden gemaakt van de cardio en het krachthonk. Pasjes: Bij CheapFit krijgt u 1 pas. Dit pasje is beschikbaar voor de hele familie. Ook word het pasje te gebruiken in nieuwe fitnesscentra van CheapFit Retentie strategie: Blijvende lage prijs. Door de prijs blijvend te verlagen zorgen we ervoor dat we de leden behouden. CheapFit heeft ook geen extra kosten die worden gemaakt. Leden betalen een vaste lage prijs. Voor deze lage prijs heeft CheapFit veel te bieden. Leden hebben toegang tot de vituele groeplessen, de cardioapparatuur en het krachthonk. Hygiëne: Door de sportschool schoon te houden zorgen we ervoor dat we de leden behouden. Leden hebben verplicht een handdoekje nodig voor bij het sporten. Zo zorgt CheapFit samen met haar leden voor een schone en hygiënische fitnesscentrum. Leden waarderen een schoon fitnesscentrum en durven ook terug te komen. CheapFit wil alleen bekend zijn om haar lage prijs en goede kwaliteit, maar ook op hygiëne. Een schoon fitnesscentrum trekt namelijk meer leden dan een vervuild fitnesscentrum.

15 15 CHEAP FIT Innovatie: CheapFit is op de hoogte van de laatste trends van Fitness. Er worden nieuwe beweegprogramma s gemaakt en op papier gezet zodat de leden er zelf mee aan de slag kunnen. Ook komen er steeds nieuwe groeplessen. Op dit moment zijn opkomende work outs: insanity en SH Bam. Hier reageert CheapFit op door middel van deze work outs op te nemen in de virtuele groepslessen. De lessen worden vernieuwd waardoor er niet maanden lang hetzelfde word gedaan. Door deze afwisseling komen er ook weer nieuwe leden naar de virtuele groepslessen. Populaire groepslessen worden wel behouden om de leden tevreden te houden. Goede apparatuur: CheapFit wil zorgen dat leden het optimale uit hun trainingen halen. Daarom maakt CheapFit gebruik van TechnoGym. TechnoGym bedenkt, ontwerpt en realiseert innovatieve systemen voor zowel lichamelijk als geestelijk welzijn, die de levenskwaliteit verbeteren door lichaamsbeweging, gezonde voeding en goede leefgewoonten. Zo voorkomt TechnoGym de belangrijkste ziekten die het gevolg zijn van een sedentaire levensstijl (TechnoGym, 2013).Deze visie past bij ons als CheapFit. Daarnaast is TechnoGym al jaren een van de betrouwbaarste leverancier van fitnessapparatuur.

16 16 CHEAP FIT 6.0 FINANCIEEL PLAN Hieronder vind u een financieel plan met daarin een investeringsbegroting, een financieringsplan, een openingsbalans en een exploitatiebegroting voor het eerste jaar (overzicht van kosten en opbrengsten) Investeringsbegroting INVESTERINGSBEGROTING bedrag omschrijving Bedragen in euro s Vaste activa Bouwkundige voorzieningen Verven wanden, vloerbekleding Inrichting/aansluitingen Machines en installaties Technogym apparatuur Computerapparatuur en software Computer+ printer Virtuele groepslessen 400 Wii apparatuur Sanitair Tegels vervangen Transportmiddelen Muziekinstallatie Boxen, muziekprogramma s Totaal vaste activa Bedrag is incl. BTW Vlottende activa Bank Kas Startbedrag Totaal vlottende activa Bedrag is incl. BTW Opening- en aanloopkosten Marktonderzoek Marketing Vergunningen Totaal opening- en aanloopkosten Bedrag is incl. BTW Onvoorziene kosten Onvoorziene kosten Totaal Onvoorziene kosten Bedrag is incl. BTW TOTAAL INVESTERINGSKOSTEN Bedrag is incl. BTW Hier boven in de tabel kunt u de totale investeringskosten terug vinden. De totale investeringskosten zijn

17 17 CHEAP FIT Vaste activa Vaste Activa zijn belangrijke goederen die meer dan één productieproces meegaan. Hier kun denken aan machines, computers, sanitair, inventaris en gebouwen(encyclo, 2013) Vlottende actva Dit zijn de middelen die één productieproces meegaan of snel zijn om te zetten zijn in geld, zoals de voorraad goederen in een onderneming. Hier kunt u denken aan kas en wat u op de bank heeft staan. Openining- en aanloopkosten Dit zijn alle kosten die worden gemaakt tijdens de startperiode van een onderneming. Hier kunt u denken aan marktonderzoeken, marketing en vergunning. Levensonderhoud word niet meegenomen in de investeringsbegroting. Omdat deze bij de opening nog niet uitbetaald hoeft te worden. Onvoorziene kosten Dit zijn de kosten die worden achter gehouden. Mocht er aan het eind van de rit nog problemen ontstaan. Dan kunt u gebruik maken van de onvoorziene kosten Openingsbalans De balans geeft een duidelijk overzicht van de bezittingen en de schulden. U kunt aan de linkerzijde van de tabel de bezittingen van de onderneming terug vinden die de onderneming heeft gefinancierd. En aan de andere zijde van de tabel ziet u een beeld van het benodigde kapitaal. BALANS DEBET CREDIT Vaste activa Eigen vermogen Vergunningen Marktonderzoek Marketing Eigen vermogen Machines en Installatie Sanitair Computerapparatuur en software Verbouwing Muziekinstallatie Vlottende activa Lang lopende schulden Voorraad Lening 7% Crediteuren Kort lopende schulden Saldo bank Rekening courant Kas TOTAAL TOTAAL

18 18 CHEAP FIT De levensonderhoud wordt niet meegenomen op de balans omdat dit pas na de openingsbalans van toepassing is. Dit gebeurt na vier maanden Financieringsbegroting In deze financieringsbegroting staat hoe de onderneming de benodigde investeringen gaat financieren. Dit kan met eigen vermogen of met vreemd vermogen. FINANCIERINGSBEGROTING bedrag omschrijving Bedragen in euro s Eigen vermogen Spaargeld Totaal eigen vermogen Bedrag is incl. BTW Vreemd vermogen Lening 7% Rekening courant Totaal vreemd vermogen Bedrag is incl. BTW Totale financiering Bedrag is incl. BTW In de tabel hierboven kunt u vinden dat de totale financieringskosten zijn. Solvabiliteit De solvabiliteit wordt aan de hand van een formule berekend. Hieronder vindt u de formule terug. De solvabiliteit word gezien als een graadmeter voor de mate waarin de onderneming hiertoe in staat is. Het totale vermogen kunt u terug vinden in de financieringsbegroting. Dit bedrag bedraagt Het totale vreemd vermogen kunt u ook weer terug vinden in de tabel hierboven. Dit bedrag bedraagt De som word dan ( / ) * 100 = 64,5% De banken geven aan dat de solvabiliteit minimaal 20% moet zijn. U kunt zien dat de onderneming duidelijk boven deze 20% ligt.

19 19 CHEAP FIT Exploitatiebegroting Een exploitatiebegroting is een onderdeel van het financiële. Duidelijk wordt welke omzet er minimaal moet worden gehaald om de kosten te dekken en om dus winst te maken. EXPLOTATIEBEGROTING bedrag omschrijving Bedragen in euro s Jaaromzet Contributie leden Beschikbare ruimte externe partij Verhuur ruimte Beschikbare ruimte externe partij Verhuur ruimte DIETIST Beschikbare ruimte externe partij Verhuur ruimte PERSONAL TR. Beschikbare ruimte externe partij Verhuur ruimte FYSIO Inkoop 40 Nieuwste Wii spellen Bruto winst Huurkosten Verzekeringskosten Afschrijvingskosten Huisvesting Personeel Abonnementen Opleidingen 700 Belastingdienst 800 Bankkosten 500 Vergunningen Totale kosten Hieronder staat de omzet per kwartaal vermeld. De leden betalen per maand contributie. Kwartaal Leden Maandbedrag Maanden Inschrijfgeld Totaal 1 e kwartaal , , e kwartaal , , e kwartaal , , e kwartaal , , Totaal

20 20 CHEAP FIT Liquiditeiten begroting jaar 1 Hier vindt u de hoeveel geld die de onderneming maandelijks ontvangt en uitgeeft. En ook of de onderneming in bepaalde maanden extra geld nodig heeft en wanneer het slim is om een investering te doen. Omschrijving 1 e kwartaal 2 e kwartaal 3 e kwartaal 4 e kwartaal Ontvangsten Beginsaldo Contributie+inschrijfgeld Verhuur externe part Verhuur externe part Verhuur externe part Verhuur externe part Totaal inkomsten Kosten Huur Levensonderhoud Aflossing bank Rente Huisvesting Personeelskosten Verzekeringen Abonnementen Opleidingen Bankkosten Belastingdiensten Totaal uitgave Eindsaldo Contributie Bij CheapFit kunt u een keuze maken om per maand te betalen of meteen voor een geheel jaar. De kosten per maand bedragen 14,00 per maand + de inschrijfkosten van 20,00. Er is een overzicht gemaakt per kwartaal. Het aantal leden die gehaald moeten worden staan ook in de tabel vermeld. De inkomsten die de onderneming zijn ,00. (zie tabel hierboven) Verhuur ruimten CheapFit stelt 5 ruimten beschikbaar voor externe partijen. Dit zijn de diëtist, Fysiotherapeut en een Personal trainer. In deze ruimtes staan ook verschillende apparaaturen waar de externe partij gebruik van maakt en dus huurt. Per maand betalen de externe partijen 2084,00. Dit betekend dus een inkomstenbron van ,000 per jaar van elke externe partij. De externe partijen kunnen ook gebruik maken van onze douches en apparaten in de zaal.

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20 Ondernemingsplan Inhoudsopgave 1. Ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.2. Opleiding... 4 1.1.3. Arbeidssituatie... 4 1.2. Medeondernemer... 4 1.2.1. Medeondernemer(s)...

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum:

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: ONDERNEMINGSPLAN Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: 1 Inleiding 2 2. Inhoudsopgave 3 3. Samenvatting 4 4. De ondernemer 4.1 Persoonlijke gegevens Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode:

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

School/cursus Wanneer? Diploma? ------------------- van -------- tot --------- ja/nee. School/cursus Wanneer? Diploma?

School/cursus Wanneer? Diploma? ------------------- van -------- tot --------- ja/nee. School/cursus Wanneer? Diploma? Het ondernemingsplan Hoofdstuk 1 Persoonlijke gegevens 1.1 Gegevens ondernemers Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Geboortedatum Nationaliteit Burgerlijke staat Huwelijkse voorwaarden/ samenlevingsovereenkomst

Nadere informatie

Overzicht financieel plan

Overzicht financieel plan Overzicht financieel plan Privé ontrekking (maandelijks) 1.000 BTW tarief 0,21 % Inkoop kosten 0,18 % Bedrijfskosten (maandelijks) 120 Promotiekosten (maandelijks) 100 Transportkosten (maandelijks) 100

Nadere informatie

Vlottende activa: Kas Totaal investering

Vlottende activa: Kas Totaal investering H1 Investering opgave 3 Investeringsbegroting Investeringsbegroting per 1 april Vaste activa: Kano s 20 x 1.000 20.000 Kajaks 6 x 1.500 9.000 Trailer 5.000 Mountainbikes 18.000 Klein materiaal 7.000 Klimmaterialen

Nadere informatie

De resultatenrekening

De resultatenrekening De resultatenrekening format resultatenrekening kosten/uitgaven en opbrengsten/ontvangsten afschrijvingen rente eindbalans Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl 1 De

Nadere informatie

fun house fun house fun house Pink

fun house fun house fun house Pink fun house fun house fun house Pink financieringsbegroting bezit en vermogen vaste activa - vlottende activa eigen vermogen - vreemd vermogen voorbeelden Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl

Nadere informatie

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7.

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7. De openingsbalans stap voor stap uitgelegd In het onderstaande schema zie je een voorbeeld van een complete openingsbalans. In de volgende schema s wordt de openingsbalans per onderwerp uitgelegd. C >

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv Netto investering Verbouwing -- 5.500,- Computerapparatuur -- 2.800,- Inventaris -- 25.200,- Waarborgsom -- 5.100,- Vaste activa 38.600,- Voorraad 43.400,- Liquide middelen -- 2.750,- Aanloopkosten --

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2 EENMANSZAAK DEEL 1 Periode 3 Hoofdstuk 2 Opgaven 35 t/m 58 HOOFDSTUK 2 Maak opgaven 35 t/m 40 STARTEN VAN EEN ONDERNEMING Onderzoek welke vergunningen je nodig hebt & welke wetgeving op jouw onderneming

Nadere informatie

BOEKHOUDING EN FINANCIERING

BOEKHOUDING EN FINANCIERING graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop BOEKHOUDING EN FINANCIERING Inhoudsopgave Inleiding 1. Het financiële deel van het ondernemingsplan 2. Het beoordelen van uw financiële

Nadere informatie

Hoe groot is het marktaandeel van onderneming B? Vul een geheel getal in (zonder decimalen).

Hoe groot is het marktaandeel van onderneming B? Vul een geheel getal in (zonder decimalen). Basiskennis Ondernemerschap Correctiemodel Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 1 In Alkmaar wordt elke vrijdag een kaasmarkt gehouden. De kazen worden aangeleverd door de producenten

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

- Op gebouwen en machines die op 1 januari 2008 aanwezig zijn wordt in 2008 respectievelijk 30.000,- en 20.000,- afgeschreven.

- Op gebouwen en machines die op 1 januari 2008 aanwezig zijn wordt in 2008 respectievelijk 30.000,- en 20.000,- afgeschreven. Management en Organisatie VWO 6 Herhaling CE Begrotingen nummer 2 Opgave 1 Gegeven is de volgende balans van Fitna bv: Balans per 1/1 2008 --------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Eindexamen m & o vwo 2011 - II

Eindexamen m & o vwo 2011 - II Opgave 2 In deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Pim Lievens is eigenaar van fitnesscentrum Sanalux te Vlissingen (Zeeland). Sanalux is een eenmanszaak waarin Pim fulltime werkzaam is.

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Basiskennis Ondernemerschap Voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Dit voorbeeldexamen bestaat

Nadere informatie

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten.

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten. De liquiditeits - en resultatenbegroting Een bedrijf wil graag weten of hij aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen. Daarom wordt een planning gemaakt in de ontvangsten en de uitgaven (vaak binnen een

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer

Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer Onderstaand plan is een verkorte versie van Het Ondernemingsplan dat door de Vereniging van Kamers van Koophandel en Fabrieken wordt uitgegeven.

Nadere informatie

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44 9 Financieel In deze financiële paragraaf is gestart met het uitgangspunt dat de totale voorraad voor 90% wordt verkocht tegen vastgestelde prijzen. Overige kosten zoals vervoerskosten worden hierin buiten

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!! ONDERNEMINGSPLAN! PICITZ!STUDIO S!

!!!!!!!!!!!!!!!! ONDERNEMINGSPLAN! PICITZ!STUDIO S! ONDERNEMINGSPLANPICITZSTUDIO S ONDERNEMINGSPLAN PICITZSTUDIO S 8 1 ONDERNEMINGSPLANPICITZSTUDIO S 2 Inhoudsopgave 1.Deondernemer 1.1Persoonlijkegegevens 1.2Motivatie 1.3Kredietbehoefte 2.Deonderneming

Nadere informatie

Financiën voor Starters

Financiën voor Starters Financiën voor Starters 22 mei 2013 René Overtoom, Teamleider YourBusiness Banking Marcel de Ruiter, Specialist YourBusiness Banking starters 2 Ondernemingsplan De Ondernemer (ervaring, branchekennis,

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting Tennisclub Ootmarsum

Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting Tennisclub Ootmarsum Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting 2016 Tennisclub Ootmarsum Inhoud 1. Overzicht Resultatenrekening en begroting 2. Overzicht Balans 3. Overzicht ledenaantal 4. Toelichting Resultatenrekening 2015

Nadere informatie

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. 700047-2-064b

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. 700047-2-064b Bijlage HAVO 2007 tijdvak 2 management & organisatie Informatieboekje 700047-2-064b Formuleblad Te gebruiken formules voor de beantwoording van de vragen 13, 31 en 32. 13 rentabiliteit totaal geïnvesteerd

Nadere informatie

Geef een concreet voorbeeld van onderzoekskosten die Pablo en Bart zouden kunnen maken.

Geef een concreet voorbeeld van onderzoekskosten die Pablo en Bart zouden kunnen maken. Opgave 1 a. Wat is de functie van een investeringsbegroting? b. Uit welke twee hoofdgroepen bestaat de investeringsbegroting van een startende ondernemer? Uitwerkingen Opgave 1 a. De functie van een investeringsbegroting

Nadere informatie

Informatiebron 1. Huishoudens die aan fitness doen. Vlissingen. bron: www.zorgatlas.nl

Informatiebron 1. Huishoudens die aan fitness doen. Vlissingen. bron: www.zorgatlas.nl Informatiebron 1 Huishoudens die aan fitness doen Huishoudens waarin aan fitness wordt gedaan, per gemeente, in procenten van het totaal aantal huishoudens Legenda percentage: 3-19 19-22 22-24 24-26 27-33

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2007-II

Eindexamen m&o havo 2007-II Opgave 2 Bij deze opgave horen vijf informatiebronnen, de bronnen 1 tot en met 5. Informatiebron 1 is een samenvatting uit het marktonderzoek van Fitnessvillage nv om een vestiging in Westergouwe te openen.

Nadere informatie

Examen HAVO. Voorbeeldopgaven Knip & Go. Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid

Examen HAVO. Voorbeeldopgaven Knip & Go. Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid Examen HAVO 2017 Voorbeeldopgaven Knip & Go Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid Voorbeeldopgave nieuwe programma onderdelen bij Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële

Nadere informatie

Cursus financieel management

Cursus financieel management Cursus financieel management Toelichting op de cursus De Investeringsbegroting BTW Santana Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl Cursus Financieel Management Even voorstellen:

Nadere informatie

Antwoorden hoofdstuk 4

Antwoorden hoofdstuk 4 Antwoorden hoofdstuk 4 Opgave 4.1 Vaste activa Eigen Vermogen Pand 42.000 Aandelenvermogen 78.000 Inventaris 22.000 Reserves 37.000 Overige vaste activa 17.000 115.000 81.000 V.V. lang Vlottende activa

Nadere informatie

Bijlage VWO. management & organisatie management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. tevens oud programma.

Bijlage VWO. management & organisatie management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. tevens oud programma. Bijlage VWO 2011 tijdvak 2 tevens oud programma management & organisatie management & organisatie Informatieboekje VW-0251-a-11-2-b Formuleblad Voor de beantwoording van de vragen 2, 13 en 14 zijn de volgende

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv HET BOXEN SYSTEEM BOX 1 INKOMEN UIT WERK WINST ONDERNEMING BOX 2 INKOMEN UIT AANMERKELIJK BELANG BOX 3 INKOMEN UIT SPAREN & BELEGGEN DE NETTOWINST = ONDERNEMERSINKOMEN = 20.100,- - AFTREKPOSTEN = BELASTBARE

Nadere informatie

Module 1 Maak een plan

Module 1 Maak een plan Geleerd in vorige presentatie Module 1 Maak een plan Les 2. Creëer rust en vertrouwen met een goed financieel plan Falen a.g.v. slechte financiële planning Business Plan op 1 A4 van visie naar actie O.G.S.M.

Nadere informatie

a. Stel de beginbalans op 1 januari 2006 samen volgens het model van bijlage I.

a. Stel de beginbalans op 1 januari 2006 samen volgens het model van bijlage I. Opdracht 1 De Wilde en Timmer De dames De Wilde en Timmer gaan een autobedrijf beginnen: zij kopen auto s en accessoires in en verkopen die. Om het autobedrijf te kunnen openen op 1 januari 2006 zijn in

Nadere informatie

Bedrijven zijn verplicht 1 maal per jaar een balans op te stellen en een winst & verliesrekening te maken. (voor de belastingdienst)

Bedrijven zijn verplicht 1 maal per jaar een balans op te stellen en een winst & verliesrekening te maken. (voor de belastingdienst) www.jooplengkeek.nl Interne verslaggeving Kosten en uitgaven Bedrijven zijn verplicht 1 maal per jaar een balans op te stellen en een winst & verliesrekening te maken. (voor de belastingdienst) Meestal

Nadere informatie

Financiën. Exploitatiebegroting Omzet ,50 x 50 = 625,00. 0,67 x 350 = 234,50. Inkoopwaarde. Brutowinst 390,50. Promotie kosten 10,00

Financiën. Exploitatiebegroting Omzet ,50 x 50 = 625,00. 0,67 x 350 = 234,50. Inkoopwaarde. Brutowinst 390,50. Promotie kosten 10,00 Financiën Exploitatiebegroting Omzet 500+ 2,50 x 50 = 625,00 Inkoopwaarde 0,67 x 350 = 234,50 Brutowinst 390,50 Promotie kosten 10,00 Personeelskosten - Loonkosten 0,10 x 450 = 45,00 Nettowinst voor belasting

Nadere informatie

Financiële aspecten van de planning

Financiële aspecten van de planning 14 hoofdstuk Financiële aspecten van de planning 14.1 B 14.2 A 14.3 D 14.4 D 14.5 D 14.6 C 14.7 C 14.8 C 14.9 A 14.10 D 14.11 B 14.12 D 14.13 C 1 12 18.000 = 1.500 14.14 A 14.15 C Ontvangen wordt november,

Nadere informatie

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. HA-0251-a-13-2-b

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. HA-0251-a-13-2-b Bijlage HAVO 2013 tijdvak 2 management & organisatie Informatieboekje HA-0251-a-13-2-b Formuleblad Voor de beantwoording van vraag 8 en 21 zijn de volgende formules beschikbaar: 8 pay out ratio dividend

Nadere informatie

1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen

1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen 1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen If you can dream it, you can do it is een bekende uitspraak van Walt Disney. Een droom ligt aan de basis van veel succesvolle ondernemingen. Durf dus

Nadere informatie

9 Uitwerkingen proefwerktrainingen deel 2

9 Uitwerkingen proefwerktrainingen deel 2 Docentenhandleiding Hoofdstuk 25 9 Uitwerkingen proefwerktrainingen deel 2 a Per november 2008 wordt aan huur vooruitontvangen: 400 3 650 = 780.. b Per december wordt achteraf ontvangen: 25 3 720 = 270..

Nadere informatie

Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo

Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo Sectie economie 2012-2013 1 Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo In de bovenbouw kunnen jullie in de vrije ruimte het vak M&O opnemen. Het is daarom handig om dit jaar al een aantal lessen

Nadere informatie

Bijlage HAVO 2012. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. HA-0251-a-12-1-b

Bijlage HAVO 2012. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. HA-0251-a-12-1-b Bijlage HAVO 2012 tijdvak 1 management & organisatie Informatieboekje HA-0251-a-12-1-b Formuleblad Voor de beantwoording van de vragen 12 en 33 zijn de volgende formules beschikbaar. 12 rentedekkingsfactor

Nadere informatie

Alleen beoefenaren van vrije beroepen hoeven niet te worden ingeschreven in het handelsregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen en advocaten.

Alleen beoefenaren van vrije beroepen hoeven niet te worden ingeschreven in het handelsregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen en advocaten. De eenmanszaak Algemeen De eenmanszaak is een onderneming waarvan het eigendom bij één persoon is. Wanneer je een eenmanszaak start, bent je zowel oprichter als eigenaar van het bedrijf en bent je helemaal

Nadere informatie

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. HA-0251-a-17-1-b

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. HA-0251-a-17-1-b Bijlage HAVO 2017 tijdvak 1 management & organisatie Informatieboekje HA-0251-a-17-1-b Informatiebron 1 Airbnb is opgericht in 2008 in San Francisco, Amerika. Het is een onlinemarktplaats waarop particulieren

Nadere informatie

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 1 maandag 12 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 1 maandag 12 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 1 maandag 12 mei 13.30-16.30 uur management & organisatie Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

jaarverslag 2013 Stichting Helderse Wereldwinkel Keizerstraat 13A 1781 GC Den Helder Telefoon 0223 870016 Rek ABN-AMRO NL62ABNA08474.64.

jaarverslag 2013 Stichting Helderse Wereldwinkel Keizerstraat 13A 1781 GC Den Helder Telefoon 0223 870016 Rek ABN-AMRO NL62ABNA08474.64. jaarverslag 2013 Stichting Helderse Wereldwinkel Keizerstraat 13A 1781 GC Den Helder Telefoon 0223 870016 Rek ABN-AMRO NL62ABNA08474.64.776 Het bevorderen van eerlijke handel en het steunen van producenten

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2009 - I

Eindexamen m&o havo 2009 - I Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. Kapsalon Vink en Janssen (V&J) is gevestigd in een pand gelegen in een buitenwijk van Nijmegen. In het najaar van 2008 komt er in het

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Liquide en Solvabel Voldoende werkkapitaal Voldoende eigen vermogen 2 1 Kasstromen Operationele cashflow Investeringscashflow Financieringscashflow 3 Liquiditeit Mate waarin schulden

Nadere informatie

Quickscan Gasterij de Plaetse

Quickscan Gasterij de Plaetse Quickscan Gasterij de Plaetse - Type onderneming: Horeca - Rechtsvorm: Eenmanszaak/V.O.F. - Btw-Tarief: 6% & 21% - Locatie: Breda - Gewenste startdatum: Augustus 2017 - Personeel: Ja (±10 werknemers) -

Nadere informatie

Ondernemingsplan van (naam)

Ondernemingsplan van (naam) Ondernemingsplan van (naam) 1. De ondernemer blz. 1.1 Persoonlijke gegevens 2 1.2 Persoonlijke motieven 2 1.3 Persoonlijke kwaliteiten 3 2. Het Marketingplan blz. 2.1 De onderneming 4 2.2 Idee 5 2.3 De

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek < Uw Fitnesscentrum > < Uw Logo >

Klanttevredenheidsonderzoek < Uw Fitnesscentrum > < Uw Logo > Klanttevredenheidsonderzoek < Uw Fitnesscentrum > < Uw Logo > Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 < Uw Fitnesscentrum >... 4 Product... 4 Gewenste Unique Selling Points... 5 Partners... 5 Opbouw

Nadere informatie

Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30. 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing.

Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30. 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten Opgave 1 In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Firma Balans produceert uitsluitend twee typen weegschalen,

Nadere informatie

Tijdens het spelen van deze Business Game zet je samen met andere leerlingen een eigen onderneming op, en stippelen jullie een strategie uit.

Tijdens het spelen van deze Business Game zet je samen met andere leerlingen een eigen onderneming op, en stippelen jullie een strategie uit. VECON Business Game Leerlinghandleiding Spelregels De VECON BUSINESS GAME is een educatief spel, dat door docenten gebruikt wordt om jou in een realistische omgeving kennis te laten maken met het beheren

Nadere informatie

Inventaris Kassa 1.500 Keuken 55.000 Beelden om de inrichting gezelliger te maken 5.000 Tafels en stoelen 12.000 Totaal 81.500

Inventaris Kassa 1.500 Keuken 55.000 Beelden om de inrichting gezelliger te maken 5.000 Tafels en stoelen 12.000 Totaal 81.500 Opgave 1 a. Het winkelpand staat niet op de investeringsbegroting omdat Egbert dit winkelpand huurt. Alleen aankopen staan bij de vaste activa. b. De verbouwing moet in één keer door Egbert betaald worden.

Nadere informatie

Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting.

Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting. Hoofdstuk 4 Beoordeling van de liquiditeit Extra opgaven Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting. Opgave 4.4a De handelsonderneming Hartema vof heeft

Nadere informatie

Eindexamen havo m&o 2012 - I

Eindexamen havo m&o 2012 - I Opgave 2 In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Johan en Ineke openden op 1 januari 1996 de fitnesszaak Joinforfit vof (of openbare

Nadere informatie

Beginner. Beginner. Beginner

Beginner. Beginner. Beginner Beginner Nummer 1 Beginner Nummer 2 Beginner Antwoordmodel Antwoordmodel Antwoordmodel Nummer 3 2014: uitgave 0/kosten 30 Afschrijving De waardevermindering van de auto (een onderdeel van de vaste activa)

Nadere informatie

1. Leg uit dat het sparen door gezinnen een voorbeeld is van ruilen in de tijd. 2. Leg uit waarom investeren door bedrijven als ruilen over de tijd beschouwd kan worden. 3. Wat is intertemporele substitutie?

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2009 - II

Eindexamen m&o vwo 2009 - II Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 tot en met 9. In deze opgave blijft btw buiten beschouwing. De HockeyWinkel bv, gevestigd in Amsterdam, is een winkel die gespecialiseerd is in alle

Nadere informatie

Ondernemingsplan. HIS Wellnesscentrum

Ondernemingsplan. HIS Wellnesscentrum Ondernemingsplan HIS Wellnesscentrum Vak: Ondernemingsplan Blok: 1.4 Docent: Rob Panneman Datum: 7 juni 2013 Door: Jasmijn Voor in t Holt & Manon van der Veen Voorwoord Onze namen zijn Jasmijn Voor in

Nadere informatie

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen.

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen. Boekingsboek Overzicht van een aantal soorten boekingen. * contant * op rekening * met en zonder BTW * transitorische posten * hoe ga je om met de BTWboekingen * balans, V&Wrekening, liquiditeitsoverzicht

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Cheap Fit. Cheap-Fit - Niels Wienbelt & Ivo Saes - Instituut voor sportstudies - Hanzehogeschool Groningen

Ondernemingsplan. Cheap Fit. Cheap-Fit - Niels Wienbelt & Ivo Saes - Instituut voor sportstudies - Hanzehogeschool Groningen Ondernemingsplan Cheap Fit Cheap-Fit - Niels Wienbelt & Ivo Saes - Instituut voor sportstudies - Hanzehogeschool Groningen Bedrijfsnaam Voorwoord Om een goede onderneming op te starten is het van belang

Nadere informatie

Vragenlijst Financieel Plan

Vragenlijst Financieel Plan Vragenlijst financieel plan Om mee te beginnen.. 1. Welke rechtsvorm heeft je bedrijf? Selecteer: Eenmanszaak Selecteer: Een Vul de antwoorden op de privé vragen in bij Ondernemer 0% is berekend: 100%

Nadere informatie

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2007 tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur management & organisatie Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Marketingplan. Mark Engelkens, Roy Nijdam, Yoni Even- Zur, Jesse Wolters, Oane Wijma, Jeroen Wouters. Sportcentrum Balili

Marketingplan. Mark Engelkens, Roy Nijdam, Yoni Even- Zur, Jesse Wolters, Oane Wijma, Jeroen Wouters. Sportcentrum Balili 2014 Marketingplan Mark Engelkens, Roy Nijdam, Yoni Even- Zur, Jesse Wolters, Oane Wijma, Jeroen Wouters. Sportcentrum Balili 25-3-2014 Inhoudsopgave 1 Marketingaudit... 2 2 Externe analyse... 3 3 Marketing

Nadere informatie

(opstartfase) maand 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 totaal

(opstartfase) maand 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 totaal liquiditeitsbegroting (opstartfase) maand 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 totaal opening kas/bank -1.128,99 4.347,50 11.590,59 16.803,73 20.997,93 19.457,90 21.280,18 27.973,31 35.496,66 37.698,87 48.759,66

Nadere informatie

Eigen vermogen Eigen vermogen 11.380,75 Eigen vermogen totaal 11.380,75 Verlies 8.755,55 TOTAAL 51.951,02 51.951,02

Eigen vermogen Eigen vermogen 11.380,75 Eigen vermogen totaal 11.380,75 Verlies 8.755,55 TOTAAL 51.951,02 51.951,02 Balans Vereniging 17-12-2011 Omschrijving Debet Credit Liquide middelen Kas 126,11 ING Girorekening 1.528,90 ING Plusrekening 14.075,00 Liquide middelen totaal 15.730,01 Vorderingen Debiteuren 2.571,00

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Fitnesscentra Fitness is de meest beoefende sport van ons land. Fitnesscentra hebben zich verder ontwikkeld. Zo is een deel van de ondernemingen uitgegroeid tot multifunctionele bewegingscentra waar ook

Nadere informatie

ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW. 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK

ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW. 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK Hoofdstuk 2 Het inkomen van consumenten Paragraaf 1 Welke soorten inkomens zijn er? 1 Oppassen. 2 3 Werken in de horeca mag je pas na je zestiende.

Nadere informatie

Wat zegt uw financiële balans?

Wat zegt uw financiële balans? Wat zegt uw financiële balans? Samen met een door uw accountant opgestelde toelichting vormen de winst- en verliesrekening en de balans gezamenlijk de jaarrekening van uw onderneming. De balans is een

Nadere informatie

Hoofdstuk 25, 30 en 31

Hoofdstuk 25, 30 en 31 V5 M&O Samenvatting SE2 Hoofdstuk 25, 30 en 31 1 Hoofdstuk 25 Breakeven analyse Variabele kosten zijn afhankelijk van de productie/afzet. Proportioneel variabele kosten stijgen in dezelfde mate als de

Nadere informatie

Klas 1N Sport, Gezondheid en Management Hanze Hogeschool Groningen

Klas 1N Sport, Gezondheid en Management Hanze Hogeschool Groningen Te Groningen, 18-05-15 Jonathan Rozema, 331197 Geeske Posthouwer, 326612 Klas 1N Sport, Gezondheid en Management Hanze Hogeschool Groningen Ingmar de Vries Ondernemen in de sport Voorwoord Wij zijn Jonathan

Nadere informatie

Netwerkveiling.com Ondernemingsplan

Netwerkveiling.com Ondernemingsplan Netwerkveiling.com, de lokale social network veiling. Netwerkveiling.com Ondernemingsplan Netwerkveiling.com, de lokale social network veiling. Inhoudsopgave 1.0 De ondernemer... 3 1.1 Persoonlijke gegevens...

Nadere informatie

Checklist. Startende Ondernemer

Checklist. Startende Ondernemer Checklist Startende Ondernemer De voorbereiding: 1. Bepaal de vijf W s: 1. Wat zijn de producten/diensten die worden aangeboden? 2. Waarom wordt dit bedrijf succesvol? 3. Wat wordt de doelgroep? 4. Welke

Nadere informatie

De opdracht van LA 31

De opdracht van LA 31 La 31.2 (50%) Verslag inleveren: datum 1 juli 2016 Op papier in postvak en digitaal op elo Opdracht voor groepen van maximaal 3 studenten Indeling wordt vandaag gemaakt. (voorbeeld case hoofdstuk 6 in

Nadere informatie

Economie module 4 Ruilen in de tijd. goederen kopen

Economie module 4 Ruilen in de tijd. goederen kopen Economie module 4 Ruilen in de tijd 27 blz. werkboek = 1 ½ blz. per les H1 par 1 & 2 vb.1 O O sparen om tijd storting + rente iets te kopen goederen kopen vb.2 O O geld lenen om tijd aflossing + rente

Nadere informatie

Financieel verslag 2013. Stichting Domies Toen Hoofdstraat 76 9968 AG Pieterburen

Financieel verslag 2013. Stichting Domies Toen Hoofdstraat 76 9968 AG Pieterburen Financieel verslag 2013 Hoofdstraat 76 9968 AG Pieterburen Balans per 31 december 2013 ACTIVA 31-12-2013 31-12-2012 Materiële vaste activa Project schuur 5.564 7.705 Project tuin 788 1.725 Overige inventaris

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5.

In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Opgave 2 In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Loek Janssen is een ondernemer uit Nijmegen. Hij zoekt een investeringsproject.

Nadere informatie

Balans per 31 december 2012

Balans per 31 december 2012 Balans per 31 december 2012 Activa 31-12-12 31-12-11 Materiële vaste activa - Verbouwingen 14.656 17.422 - Installaties 2.007 3.311 - Inventaris en apparatuur 7.478 9.189 - Automatisering 126 460 Vlottende

Nadere informatie

A day made of glass. h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38

A day made of glass. h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38 A day made of glass h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38 HC5: Finance in Entrepreneurship Blok 3: 2011 Ben White & Arnout Kroezen Agenda 1) Why focus on finance ma.ers? 2) Break Even point 5) Prijs

Nadere informatie

Uw werknemers fitter dan ooit dankzij Bedrijfsfitness Online! informatie brochure

Uw werknemers fitter dan ooit dankzij Bedrijfsfitness Online! informatie brochure Uw werknemers fitter dan ooit dankzij Bedrijfsfitness Online! informatie brochure 1 www.bedrijfsfitnessonline.nl Productievere werknemers, wie wil dat nou niet? Iedereen weet inmiddels dat bewegen goed

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2005-II

Eindexamen m&o havo 2005-II 4 Beoordelingsmodel Opgave 1 1 indirecte distributie Wessanen verkoopt de producten aan de consumenten via supermarkten. 2 een van onderstaande mogelijkheden: blijft gelijk als Wessanen uitsluitend het

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2007-I

Eindexamen m&o havo 2007-I Beoordelingsmodel Opgave 1 1 maximumscore 1 Bij huurkoop loopt Witgoed minder risico omdat bij huurkoop Witgoed eigenaar blijft van de verkochte goederen tot de laatste termijnbetaling voldaan is. (Indien

Nadere informatie

Aurington. Administratie en Advies

Aurington. Administratie en Advies Aurington Administratie en Advies Let op de houdbaarheidsdatum! Mei 5 Pincode 6 7 8 Boetes Dit jaar Deze maand De balans Tandorine B.V. Debet Activa Bezittingen Wat heb ik? Credit Passiva Vermogen Hoe

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Bijlage HAVO. management & organisatie management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. tevens oud programma.

Bijlage HAVO. management & organisatie management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. tevens oud programma. Bijlage HAVO 2009 1 tijdvak 1 tevens oud programma management & organisatie management & organisatie Informatieboekje 923-0251-a-HA-1-b Formuleblad formules bij vraag 14, 15, 23 en 25 14 + 15 Gebruikte

Nadere informatie

Eindexamen vmbo gl/tl economie 2011 - II

Eindexamen vmbo gl/tl economie 2011 - II Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. MINpunten 1 maximumscore 1 2 / 6 x 100 % = 33,3% 2 maximumscore 1 Voorbeeld van een juiste reden: Klantenbinding:

Nadere informatie

ONTVANGFN 1 6MRT2015

ONTVANGFN 1 6MRT2015 ONTVANGFN 1 6MRT2015 Gemeente Teylingen T.a.v.: Burgemeester en Wethouders Raadhuisplein 1 2215 MA Voorhout Rijnsburg, 15 maart 2015 Betreft: Snackbar Hooggeëerde Burgemeester en Wethouders, Ik schrijf

Nadere informatie

1. Inschrijving geschiedt na het invullen en ondertekenen van het door Vulkaan bewegings- & gezondheidscentrum verstrekte inschrijfformulier.

1. Inschrijving geschiedt na het invullen en ondertekenen van het door Vulkaan bewegings- & gezondheidscentrum verstrekte inschrijfformulier. Algemene Voorwaarden 1. Inschrijving geschiedt na het invullen en ondertekenen van het door Vulkaan bewegings- & gezondheidscentrum verstrekte inschrijfformulier. 2. Abonnement, termijn en betaling 2.1

Nadere informatie

Elegance Fitness Femme D Elegance Elegance Squash Elegance Sun LESROOSTER ELEGANCE

Elegance Fitness Femme D Elegance Elegance Squash Elegance Sun LESROOSTER ELEGANCE LESROOSTER ELEGANCE Elegance Health Centre Waalwijk Eerste Zeine 120a 5144 AM Waalwijk T. 0416 363 525 F. 0416 363 592 E. info@elegance-health-centre.nl W. www.elegancewaalwijk.nl Elegance Fitness Femme

Nadere informatie

Toelichting jaarrekening 2011 en begroting 2012 van Golfclub Son

Toelichting jaarrekening 2011 en begroting 2012 van Golfclub Son Toelichting jaarrekening 2011 en begroting 2012 van Golfclub Son ALV 29 maart 2012 Algemeen De analyse van de jaarcijfers 2011 met de begroting 2011 is slechts in beperkte mate mogelijk. De begroting 2011

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers 1. Balans in detail 2. Kengetallen Les 4. Vergelijk je resultaten op 4 manieren + maak goede investeringsbeslissingen Les 4 Vergelijk je resultaten

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 7 tot en met 11.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 7 tot en met 11. Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 7 tot en met 11. Squashed is een squashvereniging in Huizen. Deze squashvereniging huurt in het seizoen 2011-2012 drie squashbanen bij sportcentrum All

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Prosoe

Ondernemingsplan. Prosoe Ondernemingsplan Prosoe 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens 2 1.2 Persoonlijke motieven 3 1.3 Persoonlijke kwaliteiten 3 2. Het Marketingplan 2.1 De onderneming 4 2.2 Idee 4 2.3 De markt 4 2.3.1

Nadere informatie