CHEAPFIT. ONDERNEMINGSPLAN. Studenten: Jeroen Wouters (395686) Michel van der Werf (395315) Klas: 1P. Vak: Ondernemingsschap.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CHEAPFIT. ONDERNEMINGSPLAN. Studenten: Jeroen Wouters (395686) Michel van der Werf (395315) Klas: 1P. Vak: Ondernemingsschap."

Transcriptie

1 ONDERNEMINGSPLAN CHEAPFIT. Studenten: Jeroen Wouters (395686) Michel van der Werf (395315) Klas: 1P Vak: Ondernemingsschap Datum: Plaats: Amsterdam

2 2 CHEAP FIT VOORWOORD Graag zouden wij ons willen voorstellen. Wij zijn Jeroen Wouters en Michel van der Werf. Wij zijn eerste jaar studenten die de opleiding Sport, Gezondheid en Management volgen aan de Hanze Hogeschool te Groningen. In opdracht van school mogen wij een ondernemingsplan opstellen. Er is een ondernemingsplan opgesteld voor een low budget fitnessbrache in de stad Amsterdam. In ons verslag komen verschillende hoofdstukken naar voren. Er is een DESTEP analyse gemaakt van de fitnessbranche op nationaal niveau en lokaal niveau. Vervolgens is er een concurrentie analyse gemaakt. Na het uitwerken van de analyses komen de volgende punten aan bod: MVD Strategie : Sales- en retentiebeleid Strategie: Financieel plan Personeelsplan Graag zouden wij de docenten willen bedanken voor het geven van informatie. Door het houden van één interview met een manager hebben we veel informatie weten te winnen. Zodat wij geen punten zijn vergeten in ons ondernemingsplan. Sneek, 25 mei 2013

3 3 CHEAP FIT INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 2 INHOUDSOPGAVE INLEIDING MARKTONDERZOEK Demografische omgeving: Economische omgeving: Sociaal-Cultureel: Technologische factoren: Ecologische factoren: Politieke Factoren: CONCURRENTIEANALYSE Basic Fit Fit For Free Health City Sport City UITWERKING MVD(S) DOCUMENT Missie: Positionering: Kernwaarden: Visie: Doelstellingen: Doelgroep: STRATEGIE: SALES- EN RETENTIEBELEID Sales strategie: Retentie strategie: FINANCIEEL PLAN Investeringsbegroting Financieringsbegroting Solvabiliteit Exploitatiebegroting Liquiditeiten begroting jaar Personeelsplan Personeel Functies: Scholingsplan Een visie op het carrièreperspectief van medewerkers INTERVIEW MANAGER BIBLIOGRAFIE... 26

4 4 CHEAP FIT 1.0 INLEIDING In blok 1.4, het laatste blok van het eerste jaar van de opleiding Sport, Gezondheid en Management hebben we zes weken gewerkt aan een ondernemingsplan. Het ondernemingsplan gaat over een fitnesscentrum, CheapFit, wat zich gevestigd heeft in de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen verandert het Nederlandse sportlandschap. Zo is fitness in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een nieuwe, succesvolle sportbranche. Inmiddels doen meer dan 2 miljoen Nederlanders regelmatig aan één of andere vorm van fitnesssport. De wereldwijde opkomst van deze physical activity sportmarkt biedt professioneel sportmanagement veel nieuwe kansen. We hebben een innovatief ondernemingsplan voor de fitnessbranche geschreven. We zijn in de huid van de ondernemer gekropen, die een eigen fitnessbedrijf wil starten in één van de dertig grootste gemeenten van Nederland. Bij het starten van een onderneming is het van belang dat je een heldere visie op je eigen onderneming ontwikkelt, gebaseerd op ontwikkelingen in de omgeving. Verder hebben we beschreven hoe we klanten werven en hoe we klanten behouden. Omdat een onderneming alleen bestaansrecht heeft als je winst maakt, hebben we nagedacht of het plan financieel haalbaar is. We hebben dit onderbouwd. Tenslotte gaat het om het binden en boeien van medewerkers.

5 5 CHEAP FIT 2.0 MARKTONDERZOEK De uitvoering van een marktonderzoek, waarin de volgende aspecten terug komen: Beschrijving van relevante trends en ontwikkelingen m.b.v. DESTEP (nationaal en lokaal)concurrentieanalyse Demografische omgeving: In Nederland wonen op dit moment 16,8 miljoen inwoners. Jaarlijks stijgt dit inwoners aantal gemiddeld 135 per dag.(2013) Hiervan sporten er ongeveer 3,2 miljoen mensen in de fitnessbranche. Het aantal inwoners in Noord Holland is 2,7 miljoen en was stijgende. (2011) De stad Amsterdam telt zo n inwoners en het inwonersaantal zal naar alle waarschijnlijkheid nog meer stijgen, doordat er nog steeds een grote toestroom is naar Amsterdam door studenten en werkende jonge ouders. In Amsterdam wonen veel studenten en jonge gezinnen. Bijna 24% van de inwoners zijn tussen de jaar. In Amsterdam is ongeveer 12% 65 jaar en ouder. In Amsterdam sport ongeveer 21% in een fitnesscentrum( Bron opzoeken), verdeelt over 70 fitnesscentra s. De meeste inwoners zijn onder de 50 jaar wat positief is voor de fitnessbranche Economische omgeving: Het gaat economisch steeds weer wat beter in Nederland. Na de historische krimp van de economie (met bijna 4 procent) in 2009 groeide de economie in 2010 met 1¾ procent (zie onderstaand). In 2011 groeide de Nederlandse economie met 1½ procent. (2011 r. ) Tijdens de Grote Recessie in 2009 nam de werkgelegenheid in de metropoolregio Amsterdam in ongeveer gelijke mate af met de rest van Nederland af (-0,7% nationaal en -0,6% in de MRA). In 2009 was de werkloosheid in de MRA 5 procent van de beroepsbevolking. Het economisch herstel na 2009 heeft de werkloosheid niet doen afnemen, deze is gestegen tot 5,5 % in 2010 en Landelijk komt dit percentage te liggen op 6,8%. (amsterdam) Het gemiddelde besteedbaar inkomen ligt in 2010 in Amsterdam lager dan het nationale niveau. Het gemiddelde besteedbaar inkomen is voor een inwoner uit Amsterdam euro per jaar. Het gemiddelde besteedbaar inkomen op nationaal niveau is euro per jaar. Doordat fitness duur, maar ook goedkoop beoefent kan worden kunnen we de huishoudens, die niet heel veel te besteden hebben, toch binden aan het fitnesscentrum.

6 6 CHEAP FIT Sociaal-Cultureel: De stad Amsterdam telt inwoners. Voor al deze inwoners moeten er genoeg voorzieningen zijn. De stad Amsterdam, wat tevens de hoofdstad is van Nederland, trekt jaarlijks veel toeristen door de bezienswaardigheden van de stad. Daarnaast zijn in Amsterdam alle voorzieningen te vinden, bijvoorbeeld: ziekenhuis, zwambaden, musea, bioscopen, winkels, e.d. Doordat er in Amsterdam en omstreken verschillende hoge scholen zijn trekt dit veel studenten vanuit het hele land. In de stad zijn een groot aantal sportverenigingen aanwezig. 36% van de inwoners beoefend een sport, waarvan fitness de grootste commerciële sport is in Amsterdam. In Amsterdam zijn 70 fitnesscentra s aanwezig. Er is dus grote concurrentie op dit gebied. Wel is op dit moment nog steeds veel overgewicht in Nederland, maar ook in Amsterdam. De gemeente Amsterdam zet onder het motto GA! Voor gezond gewicht vol in op de aanpak van overgewicht (GemeenteAmsterdam, 2013) Technologische factoren: Door de komst van social-media is er veel mogelijk voor de verenigingen. In 2012, werd facebook wereldwijd door 1 miljard mensen gebruikt. In Nederland is de groei van social-media in 2013 afgevlakt. Twitter en Facebook word steeds minder gebruikt. Toch zijn er in Nederland zijn er 7,9 miljoen (60% van de Nederlanders) actieve gebruikers van Facebook (marketingsfacts, 2013). Door de technologie van tegenwoordig is er steeds meer mogelijk op sportmaterialen. Er word steeds meer duidelijk over gezond blijven door middel van genoeg te bewegen. Fitness word steeds toegankelijker voor iedereen. De fitnessbranche word voor alle leeftijden. De fitnessbranche reageert hierop en komt met steeds nieuwere en effectievere vaste apparaten. Als fitnessschool kan je hierop anticiperen door bij te blijven met de beste apparatuur Ecologische factoren: De ecologische structuur van Amsterdam is de lokale uitwerking van de Ecologische Hoofdstructuur die het Rijk in het Natuurbeleidsplan heeft ingesteld. Dit landelijk netwerk verbindt grote groengebieden door groenstroken zoals wegbermen, groene taluds van spoorbanen en sloten met natuuroevers. Door de verbindingen tussen de grote groengebieden kunnen planten en dieren zich makkelijker verspreiden, zelfs tot in de parken en woonwijken van de stad. Zij vergroten daardoor hun leefgebied en zijn beter bestand tegen negatieve milieu-invloeden. Aaneengesloten groengebieden en groenstructuren zijn gevarieerder en er kunnen meer soorten planten en dieren leven (Milieucentrumamsterdam, 2011). In het vondelpark worden op verschillende dagen bootcamps georganiseerd (Outsport, 2013).

7 7 CHEAP FIT Politieke Factoren: In Nederland komen steeds meer stichtingen die Nederlanders helpen om weer gezond te gaan leven (NSIB, 2012). Veel Nederlanders kampen nog steeds met overgewicht. Ook in Amsterdam. Het accent ligt steeds meer op gezondheid: het stimuleren van een gezonde levenstijl staat centraal in de aanpak tegen overgewicht van de Amsterdamse jeugd. Naast de breedtesport wordt ook ingezet op topsport als inspiratiebron (Amsterdam, 2013) (GoogleMaps, 2013)

8 8 CHEAP FIT 3.1 CONCURRENTIEANALYSE Sterkte-/zwakteanalyse concurrenten Hieronder worden de vier belangrijkste bekendste concurrenten van cheap-fit beschreven. De vier concurrenten zijn Basic fit, Fit For Free, Sport City en Health City Basic Fit Product (BasicFit, 2013) Basic Fit biedt in een ruime fitnesszaal zowel cardio- als krachtfitness aan. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende virtuele groepslessen waaronder, spinning, XCO en Burn. Prijs Basic Fit hanteert extreem goedkope tarieven t.o.v. andere fitnesscentra. Dit zijn de tarieven die Fit For Free hanteert: Onbeperkt fitnessen 15,95 per maand. Bij dit abonnement kan je onbeperkt fitnessen van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en uur. In het weekend kun je fitnessen van uur tot In sommige filialen kan je ook s nachts sporten. Plaats Basic Fit is gevestigd in Amsterdam en heeft in heel Nederland 80 vestigingen. De voordelen van de huidige ligging zijn: - Goed bereikbaar De nadelen van de huidige ligging zijn: - Weinig parkeergelegenheid. Promotie Basic Fit heeft vaak kortingsacties. Nieuwe leden hoeven dan bijvoorbeeld geen inschrijfgeld te betalen wanneer ze lid willen worden en krijgen wat extraatjes mee. Ook is er een pas die de hele familie mag gebruiken. Sterke punten - Kwalitatief hoogwaardige apparatuur van TechnoGym - Een laag geprijsd lidmaatschap per maand (Vanaf 15,95 per maand) - Iedereen kan sporten: de ledenpas is overdraagbaar binnen het gezin - Onbeperkt sporten in elke vestiging - Virtuele Indoor Cycling gratis in elke vestiging - De grootste budget fitnessketen van Nederland - Diverse clubs ook 's nachts geopend Zwakke punten - Geen persoonlijke begeleiding - Alleen virtuele groepslessen - Weinig parkeergelegenheid - Weinig douches - Geen personal trainers

9 9 CHEAP FIT Fit For Free Product (FitForFree, 2013) Fit For Free biedt in een ruime fitnesszaal zowel fitness als cardiofitness aan. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende groepslessen. Verder is er voor de leden de mogelijkheid om tegen extra betaling een kuur onder de zonnebank te nemen. Prijs Bij Fit For Free kun je kiezen voor één van de drie voordelige abonnementsvormen. We bieden de volgende abonnementen aan: Fitness voordeel: 9,95 per maand! Fitnessen, onbeperkt in het weekend en op maandag t/m vrijdag tussen 7.00 uur en uur Onbeperkt fitness: 15,95 per maand! 7 dagen per week onbeperkt fitnessen Onbeperkt fitness + groepslessen: 19,95 per maand! 7 dagen per week onbeperkt fitnessen en deelnemen aan het brede scala van groepslessen Voor alle abonnementsvormen geldt dat er eenmalig inschrijfkosten zijn, á 25,-. Alle abonnementen worden afgesloten voor de duur van één jaar en het verschuldigde bedrag dient vooruit te worden voldaan. Betaling per maand of kwartaal is mogelijk tegen betaling van een toeslag van 1,- per maand bij maandbetaling of 1,- per kwartaal bij kwartaalbetaling. Plaats Fit For Free heeft 4 vestigingen in Amsterdam en heeft over heel Nederland 47 vestigingen. Voordelen van de huidige ligging van Fit For Free. - Het is een grote accommodatie - Goed bereikbaar - veel accommodaties Nadelen van de huidige ligging van Fit For Free. - Onvoldoende parkeergelegenheid Promotie Fit For Free heeft vaak kortingsacties. Nieuwe leden hoeven dan bijvoorbeeld geen inschrijfgeld te betalen wanneer ze lid worden. Ook krijgt elk lid een kortingspas waarmee ze korting kunnen krijgen bij bepaalde winkels en bedrijven. Sterke punten - Ruime fitnesszaal - Veel toestellen - Prijs is laag - Goed bereikbaar - Ruime openingstijden - 1 pas voor vestigingen over het hele land Zwakke punten - Wachttijd bij sommige toestellen - Weinig tot geen professionele begeleiding - Weinig keus in duur van abonnement, altijd één jaar - Onvoldoende parkeergelegenheid

10 10 CHEAP FIT Health City Product (HealthCity, 2013) Naast het fitness, cardiofitness en de verschillende groepslessen beschikt Health city ook over verschillende andere soorten faciliteiten. Zo zijn er ook een sauna, stoombad en zonnebank beschikbaar voor de leden. Daarnaast kunnen leden gratis Dvd s lenen. Prijs Voor het onbeperkt fitnessen bij Health City betaal je een tarief vanaf 43,65 euro per maand. Een duurder tarief dan vele andere sportscholen maar bij Health City kan er gebruik worden gemaakt van allerlei luxe. Bij het abonnement kan je: Onbeperkt fitnessen van maandag t/m donderdag van tot uur. Op vrijdag van tot en in het weekend op zaterdag van tot en zondags van tot De openingstijden van de sauna zijn hetzelfde alleen sluiten deze een kwartier voordat de sportschool zelf sluit. Plaats Health City is twee maal gevestigd in Amsterdam en heeft in Nederland 63 vestigingen. Voordelen van de huidige ligging van Health City. - Veel parkeergelegenheid - Goed bereikbaar - Meerdere accommodaties in de stad Nadelen van de huidige ligging van Health City - Promotie Bij Health City is de mogelijkheid om een gratis proefles te volgen. Sterke punten - Lounge ruimte - Gratis drinken - Sauna & zonnebank - Technogym en Life Fitness apparatuur - Veel parkeergelegenheid - Ruime openingstijden - Gecertificeerde personal trainers - TV s aanwezig - Gratis de nieuwste groeplessen - Dvd-verhuur voor thuis mogelijk - Kinderopvang - Professionele begeleiding en voedingsadvies Zwakke punten - Prijs is heel hoog

11 11 CHEAP FIT Sport City Product (SportCity, 2013) Naast het fitness, cardiofitness en de verschillende groepslessen beschikt Sport City ook over verschillende andere soorten faciliteiten. Leden van Sport City kunnen gebruik maken van de sauna, zonnebank en er zijn tennisfaciliteiten. Verder is er voor leden een gratis kinderopvang aanwezig. Ook kunnen leden gratis Dvd s lenen. Prijs U maakt al gebruik van ons City Lifestyle abonnement voor 35,-. Voor mensen die voordelig willen sporten hebben wij het all inclusive abonnement City Lifestyle. Dit abonnement heeft een looptijd van 24 maanden en is daarna per periode opzegbaar. Dit is het meest verkochte abonnement van SportCity. Het is een all inclusive jaarabonnement, dat al na 12 maanden per periode opzegbaar is. Dit is een all inclusive abonnement dat direct per periode opzegbaar is. Het ideale abonnement voor mensen die op elk moment de mogelijkheid willen hebben om hun abonnement te kunnen beëindigen. Plaats Sport City is heeft 3 vestigingen in Amsterdam en heeft 19 andere vestigingen in Nederland. Voordelen van de huidige ligging van Sport City Amsterdam. - Goed bereikbaar met de fiets - Grote accommodatie Nadelen van de huidige ligging van Sport City - Niet goed bereikbaar met de auto Promotie Bij Sport City is er de mogelijkheid om eenmalig gebruik te maken van een dagpas. Daarnaast word er veel gedaan met kortingen op abonnementen. Sterke punten - All inclusive (ook zonnebank, saunafaciliteiten en kinderopvang) - Het Personal Fitplan met 100% resultaatgarantie - Elk uur 10 minuten buikspierplezier - Leuke toegankelijke groepslessen - Goede, korte work-outs in groepsverband - Zumba t/m sh Bam - Squash - Sporten in alle 19 vestigingen - 4 weken proberen zonder verdere verplichtingen - 7 dagen per week geopend - Ruime openingstijden - Gratis draadloos internet. Zwakke punten - Prijs erg hoog

12 12 CHEAP FIT 4.0. UITWERKING MVD(S) DOCUMENT Missie: Wij van CheapFit willen door onze positieve houding, onderscheidendheid, veelzijdigheid en waardering voor hun inspanningen, leden motiveren om een actieve levensstijl te bereiken. We bieden een zo breed mogelijk publiek deze actieve levensstijl Positionering: CheapFit zal zich op het gebied van fitness positioneren als een veelzijdig en onderscheidend fitnesscentrum die veel waardering heeft voor de inspanning van de leden in de sportschool. Het fitnesscentrum staat voor kwaliteit in de omgang en het fitnessapparatuur. Daarnaast is CheapFit op de hoogte van de laatste trends in de fitnesswereld Kernwaarden: - Onderscheidend : onderscheidend in de extreem lage prijs. - Tevreden(waardering): waardering uitspreken voor de inspanning van onze leden en zodoende willen we onze klanten tevreden houden. - veelzijdig. : veelzijdig aanbod waaronder cardio, kracht en virtuele groepslessen Visie: In de visie van CheapFit is een actieve levensstijl, dé levensstijl. Daarnaast zijn we een Fitnesscentrum waar plezier en gezondheid voorop staat. Door het verlenen van goede service, waar we erg op letten, en beleid willen we ervoor zorgen dat de leden lid blijven bij ons Fitnesscentrum. We spreken veel waardering uit voor de inspanning van onze klanten Doelstellingen: - CheapFit wil aan het einde van 2017 een ledenaantal van 500 hebben. - CheapFit wil concurrentie voor blijven met laagste prijs op een fitnessabonnement zodat prijs van het fitnesscentrum is zo laag is waardoor er ook mensen met een laag inkomen gemakkelijk kunnen sporten. Als CheapFit willen we dat meer mensen voldoen aan de norm van de NNGB 30 minuten matig extensief bewegen. - Over 5 jaar minimaal 10 instellingen hebben over heel Nederland, daarbij word verder gedacht dan alleen in Amsterdam. - Binnen 2 jaar een positief image opbouwen in Amsterdam. Het fitnesscentrum onderscheidt zich in de prijs en kwaliteit. We willen een lage prijs zodat we ook het volk bereiken die het fitnessen te duur vind. Amsterdam is de lijsttrekker als het gaat om armoede in Nederland. Het betekent dat veel inwoners niet veel meer te besteden hebben. Door de lage prijs hebben deze groep mensen ook de kans om te gaan fitnessen. In tegenstelling tot andere goedkope fitnesscentra is er een mogelijkheid tot beweegschema s. Daarnaast onderscheiden we in de kwaliteit. In het fitnesscentrum zullen alleen apparaten staan van TechnoGym. Dit merk is het verst op het gebied van technologie in de sport. De apparaten zijn toegankelijk voor alle leeftijden waardoor wel een uitgebreide doelgroep bereiken. Het aanbod van apparatuur is in het fitnesscentrum erg hoog. Naast de losse en vaste apparaten kan er gebruik worden gemaakt van Cardiotraining. Ook is er een ruimte waar er visuele groepslessen worden aangeboden. Deze groepslessen worden eenmaal in de 4 maanden vernieuwd zodat er genoeg uitdaging blijft. De vestigingsplaats van het fitnesscentrum is Amsterdam. In Amsterdam wonen inwoners waardoor er veel mensen te bereiken zijn. Amsterdam is daarnaast een trekpleister voor studenten, doordat er een paar hoge scholen in en om de omgeving van Amsterdam liggen. De leeftijd van de

13 13 CHEAP FIT meeste leden van fitnesscentra liggen tussen de jaar. In Amsterdam wonen bijna mensen met deze leeftijd Doelgroep: Het fitnesscentrum richt zich niet op een bepaalde doelgroep. Om zoveel mogelijk leden te werven, word de doelgroep zo breed mogelijk gehouden. Wel heeft CheapFit een minimum leeftijd van 16 jaar. Wel zijn de meeste sporters in fitnesscentra tussen de 20 tot 50 jaar. Het fitnesscentrum richt zich extra op deze doelgroep. De activiteiten die worden aangeboden zijn: - XCO - Zumba - Burn - Yoga - Abbs - Spinning - Les Mills - Pilates - BBB - Indoor Cycling Xtreme - SH BAM - Cardio - Fitness - Kracht

14 14 CHEAP FIT 5.0 STRATEGIE: SALES- EN RETENTIEBELEID De uitwerking van een sales,- en retentie strategie waarin verschillende elementen uit de promotiemix een rol spelen. Daarnaast werk je drie onderscheidende salesacties en drie retentie acties uit, waarbij je rekening houdt met de markt(en) en doelgroep(en) die je wilt bereiken Sales strategie: Kinderopvang: Voor veel mensen is het hebben van kinderen een probleem om te gaan sporten. Ze kunnen niet omdat ze het kind nog niet alleen thuis willen laten. Bij CheapFit is dit geen probleem. Er komt een ruimte voor kinderen vanaf 8 jaar. Deze kinderen kunnen hier verblijven totdat de ouder klaar is met trainen. Deze ruimte word voorzien met glazen wanden zodat de kinderen goed zichtbaar zijn. Voor de kinderen is er een WII. Hierop kan het kind spelen in de tijd dat het kind aanwezig is. Op deze WII zitten beweegspelletjes. Hierdoor bewegen de kinderen ook. Lage prijs: Het is niet meer nodig om heel veel geld uit te geven aan fitnesscentrum. Bij CheapFit kunnen mensen lid worden tegen een onwijs laag tarief. Hieronder vallen wel alle mogelijkheden van CheapFit zoals, onbeperkt sporten, een pas voor de hele familie en gebruik van de kinderopvang. CheapFit is eerlijk over een prijs, welke niet zal dalen. Onbeperkt fitness: Bij CheapFit kunt u onbeperkt fitnessen. Op doordeweekse dagen kunnen leden in het fitnesscentrum terecht van 08:00 tot 23:00. Op deze dagen zijn de virtuele groepslessen beschikbaar van 08:30 tot 22:30. In het weekend is het fitnesscentrum op van 08:00 tot 20:00. Op deze dagen zijn de virtuele groepslessen beschikbaar van 08:30 tot 19:30. Op alle dagen kan er gebruik worden gemaakt van de cardio en het krachthonk. Pasjes: Bij CheapFit krijgt u 1 pas. Dit pasje is beschikbaar voor de hele familie. Ook word het pasje te gebruiken in nieuwe fitnesscentra van CheapFit Retentie strategie: Blijvende lage prijs. Door de prijs blijvend te verlagen zorgen we ervoor dat we de leden behouden. CheapFit heeft ook geen extra kosten die worden gemaakt. Leden betalen een vaste lage prijs. Voor deze lage prijs heeft CheapFit veel te bieden. Leden hebben toegang tot de vituele groeplessen, de cardioapparatuur en het krachthonk. Hygiëne: Door de sportschool schoon te houden zorgen we ervoor dat we de leden behouden. Leden hebben verplicht een handdoekje nodig voor bij het sporten. Zo zorgt CheapFit samen met haar leden voor een schone en hygiënische fitnesscentrum. Leden waarderen een schoon fitnesscentrum en durven ook terug te komen. CheapFit wil alleen bekend zijn om haar lage prijs en goede kwaliteit, maar ook op hygiëne. Een schoon fitnesscentrum trekt namelijk meer leden dan een vervuild fitnesscentrum.

15 15 CHEAP FIT Innovatie: CheapFit is op de hoogte van de laatste trends van Fitness. Er worden nieuwe beweegprogramma s gemaakt en op papier gezet zodat de leden er zelf mee aan de slag kunnen. Ook komen er steeds nieuwe groeplessen. Op dit moment zijn opkomende work outs: insanity en SH Bam. Hier reageert CheapFit op door middel van deze work outs op te nemen in de virtuele groepslessen. De lessen worden vernieuwd waardoor er niet maanden lang hetzelfde word gedaan. Door deze afwisseling komen er ook weer nieuwe leden naar de virtuele groepslessen. Populaire groepslessen worden wel behouden om de leden tevreden te houden. Goede apparatuur: CheapFit wil zorgen dat leden het optimale uit hun trainingen halen. Daarom maakt CheapFit gebruik van TechnoGym. TechnoGym bedenkt, ontwerpt en realiseert innovatieve systemen voor zowel lichamelijk als geestelijk welzijn, die de levenskwaliteit verbeteren door lichaamsbeweging, gezonde voeding en goede leefgewoonten. Zo voorkomt TechnoGym de belangrijkste ziekten die het gevolg zijn van een sedentaire levensstijl (TechnoGym, 2013).Deze visie past bij ons als CheapFit. Daarnaast is TechnoGym al jaren een van de betrouwbaarste leverancier van fitnessapparatuur.

16 16 CHEAP FIT 6.0 FINANCIEEL PLAN Hieronder vind u een financieel plan met daarin een investeringsbegroting, een financieringsplan, een openingsbalans en een exploitatiebegroting voor het eerste jaar (overzicht van kosten en opbrengsten) Investeringsbegroting INVESTERINGSBEGROTING bedrag omschrijving Bedragen in euro s Vaste activa Bouwkundige voorzieningen Verven wanden, vloerbekleding Inrichting/aansluitingen Machines en installaties Technogym apparatuur Computerapparatuur en software Computer+ printer Virtuele groepslessen 400 Wii apparatuur Sanitair Tegels vervangen Transportmiddelen Muziekinstallatie Boxen, muziekprogramma s Totaal vaste activa Bedrag is incl. BTW Vlottende activa Bank Kas Startbedrag Totaal vlottende activa Bedrag is incl. BTW Opening- en aanloopkosten Marktonderzoek Marketing Vergunningen Totaal opening- en aanloopkosten Bedrag is incl. BTW Onvoorziene kosten Onvoorziene kosten Totaal Onvoorziene kosten Bedrag is incl. BTW TOTAAL INVESTERINGSKOSTEN Bedrag is incl. BTW Hier boven in de tabel kunt u de totale investeringskosten terug vinden. De totale investeringskosten zijn

17 17 CHEAP FIT Vaste activa Vaste Activa zijn belangrijke goederen die meer dan één productieproces meegaan. Hier kun denken aan machines, computers, sanitair, inventaris en gebouwen(encyclo, 2013) Vlottende actva Dit zijn de middelen die één productieproces meegaan of snel zijn om te zetten zijn in geld, zoals de voorraad goederen in een onderneming. Hier kunt u denken aan kas en wat u op de bank heeft staan. Openining- en aanloopkosten Dit zijn alle kosten die worden gemaakt tijdens de startperiode van een onderneming. Hier kunt u denken aan marktonderzoeken, marketing en vergunning. Levensonderhoud word niet meegenomen in de investeringsbegroting. Omdat deze bij de opening nog niet uitbetaald hoeft te worden. Onvoorziene kosten Dit zijn de kosten die worden achter gehouden. Mocht er aan het eind van de rit nog problemen ontstaan. Dan kunt u gebruik maken van de onvoorziene kosten Openingsbalans De balans geeft een duidelijk overzicht van de bezittingen en de schulden. U kunt aan de linkerzijde van de tabel de bezittingen van de onderneming terug vinden die de onderneming heeft gefinancierd. En aan de andere zijde van de tabel ziet u een beeld van het benodigde kapitaal. BALANS DEBET CREDIT Vaste activa Eigen vermogen Vergunningen Marktonderzoek Marketing Eigen vermogen Machines en Installatie Sanitair Computerapparatuur en software Verbouwing Muziekinstallatie Vlottende activa Lang lopende schulden Voorraad Lening 7% Crediteuren Kort lopende schulden Saldo bank Rekening courant Kas TOTAAL TOTAAL

18 18 CHEAP FIT De levensonderhoud wordt niet meegenomen op de balans omdat dit pas na de openingsbalans van toepassing is. Dit gebeurt na vier maanden Financieringsbegroting In deze financieringsbegroting staat hoe de onderneming de benodigde investeringen gaat financieren. Dit kan met eigen vermogen of met vreemd vermogen. FINANCIERINGSBEGROTING bedrag omschrijving Bedragen in euro s Eigen vermogen Spaargeld Totaal eigen vermogen Bedrag is incl. BTW Vreemd vermogen Lening 7% Rekening courant Totaal vreemd vermogen Bedrag is incl. BTW Totale financiering Bedrag is incl. BTW In de tabel hierboven kunt u vinden dat de totale financieringskosten zijn. Solvabiliteit De solvabiliteit wordt aan de hand van een formule berekend. Hieronder vindt u de formule terug. De solvabiliteit word gezien als een graadmeter voor de mate waarin de onderneming hiertoe in staat is. Het totale vermogen kunt u terug vinden in de financieringsbegroting. Dit bedrag bedraagt Het totale vreemd vermogen kunt u ook weer terug vinden in de tabel hierboven. Dit bedrag bedraagt De som word dan ( / ) * 100 = 64,5% De banken geven aan dat de solvabiliteit minimaal 20% moet zijn. U kunt zien dat de onderneming duidelijk boven deze 20% ligt.

19 19 CHEAP FIT Exploitatiebegroting Een exploitatiebegroting is een onderdeel van het financiële. Duidelijk wordt welke omzet er minimaal moet worden gehaald om de kosten te dekken en om dus winst te maken. EXPLOTATIEBEGROTING bedrag omschrijving Bedragen in euro s Jaaromzet Contributie leden Beschikbare ruimte externe partij Verhuur ruimte Beschikbare ruimte externe partij Verhuur ruimte DIETIST Beschikbare ruimte externe partij Verhuur ruimte PERSONAL TR. Beschikbare ruimte externe partij Verhuur ruimte FYSIO Inkoop 40 Nieuwste Wii spellen Bruto winst Huurkosten Verzekeringskosten Afschrijvingskosten Huisvesting Personeel Abonnementen Opleidingen 700 Belastingdienst 800 Bankkosten 500 Vergunningen Totale kosten Hieronder staat de omzet per kwartaal vermeld. De leden betalen per maand contributie. Kwartaal Leden Maandbedrag Maanden Inschrijfgeld Totaal 1 e kwartaal , , e kwartaal , , e kwartaal , , e kwartaal , , Totaal

20 20 CHEAP FIT Liquiditeiten begroting jaar 1 Hier vindt u de hoeveel geld die de onderneming maandelijks ontvangt en uitgeeft. En ook of de onderneming in bepaalde maanden extra geld nodig heeft en wanneer het slim is om een investering te doen. Omschrijving 1 e kwartaal 2 e kwartaal 3 e kwartaal 4 e kwartaal Ontvangsten Beginsaldo Contributie+inschrijfgeld Verhuur externe part Verhuur externe part Verhuur externe part Verhuur externe part Totaal inkomsten Kosten Huur Levensonderhoud Aflossing bank Rente Huisvesting Personeelskosten Verzekeringen Abonnementen Opleidingen Bankkosten Belastingdiensten Totaal uitgave Eindsaldo Contributie Bij CheapFit kunt u een keuze maken om per maand te betalen of meteen voor een geheel jaar. De kosten per maand bedragen 14,00 per maand + de inschrijfkosten van 20,00. Er is een overzicht gemaakt per kwartaal. Het aantal leden die gehaald moeten worden staan ook in de tabel vermeld. De inkomsten die de onderneming zijn ,00. (zie tabel hierboven) Verhuur ruimten CheapFit stelt 5 ruimten beschikbaar voor externe partijen. Dit zijn de diëtist, Fysiotherapeut en een Personal trainer. In deze ruimtes staan ook verschillende apparaaturen waar de externe partij gebruik van maakt en dus huurt. Per maand betalen de externe partijen 2084,00. Dit betekend dus een inkomstenbron van ,000 per jaar van elke externe partij. De externe partijen kunnen ook gebruik maken van onze douches en apparaten in de zaal.

Adviesrapport Project Sportfan

Adviesrapport Project Sportfan Adviesrapport Project Sportfan Versie: 2 Opdrachtgever: Deventrade BV Begeleidend docent: Dhr. F. Fokkink/Dhr. P. Hoogeboom-van Es School: Saxion Deventer Opleiding: Sportmarketing Student: Sven Calot

Nadere informatie

Je zit goed bij ANBOS!

Je zit goed bij ANBOS! Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging Je zit goed bij ANBOS! Jouw partner in business! Gids voor de (startende) ondernemer Herkend, bekend, zichtbaar Onderscheidend door kwaliteit Meer dienstverlening

Nadere informatie

Feel good! Ondernemingsplan. Inhoud

Feel good! Ondernemingsplan. Inhoud Feel good! Ondernemingsplan Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1. Persoonlijke gegevens... 2 1.2. Persoonlijke motieven... 2 1.3. Persoonlijke kwaliteiten... 3 1.4. Ondernemingsvorm... 3 2. Omgevingsanalyse...

Nadere informatie

Ondernemingsplan. U de wensen, Wij de zorgen. U de wensen, Wij de zorgen

Ondernemingsplan. U de wensen, Wij de zorgen. U de wensen, Wij de zorgen Ondernemingsplan Altijd al een uniek meubelstuk willen hebben? Dan bent u bij ARENS meubels op maat bij het juiste adres! Bij ARENS meubels op maat werken we samen aan een ontwerp en wordt uw product naar

Nadere informatie

Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574

Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574 Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574 49BD1BV 8 JANUARI 2014 Voorwoord Als eerstejaars studenten

Nadere informatie

Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan.

Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan. Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan. Voorwoord U heeft een fantastisch idee en u kunt niet wachten om aan de slag te gaan als ondernemer. Geduld is echter een schone zaak. Om onverwachte

Nadere informatie

Handleiding Ondernemingsplan

Handleiding Ondernemingsplan Handleiding Ondernemingsplan IMK Projecten IMK Projecten werkt aan ondernemerschap IMK Projecten adviseert, traint en coacht ondernemers op elk niveau. Wij helpen ambities waar te maken door ons in te

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Projectgroep 5

Onderzoeksrapport Projectgroep 5 Hogeschool van Amsterdam (HES) - Locatie Leeuwenburg Onderzoeksrapport Projectgroep 5 Solio Power of the Universe Project Intern (PIN) Opleiding Communicatie Duaal In opdracht van Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

Strategisch Marketingplan 2007/2008

Strategisch Marketingplan 2007/2008 Strategisch Marketingplan 2007/2008 Strategisch Marketingplan bestemd voor: Algemeen directeur van Stayokay Door Junior Marketing managersteam CE2A6 Rens Zwiers, Jeroen van Walsem, Giovanni Scarabello,

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Onderneming 3 Markt 4 Promotie 5 Organisatie 6 Financiën 7 Bijlage

Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Onderneming 3 Markt 4 Promotie 5 Organisatie 6 Financiën 7 Bijlage Ondernemingsplan Ramon Vermaak, Koen van Haasteren, Wafaâ Aarab, Lennart van Breugel, Daniël van Heusden, Mitch de Vries, Dominique Padmos, Dylan de Vries en Stephanie Wilsoe Jong ondernemen 2010 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voorwoord 11 Inleiding 15. Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19

Voorwoord 11 Inleiding 15. Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19 Inhoud Voorwoord 11 Inleiding 15 Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19 1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen 21 1.1 Het ondernemingsplan 21 1.2 De investeringsbegroting

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. { Voor de creatieve ondernemer ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN

ONDERNEMINGSPLAN. { Voor de creatieve ondernemer ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN { Voor de creatieve ondernemer Drs. Bernd W. Mintjes Maxwell Group Kunstenaars&CO December 2008 Inhoudsopgave Inleiding Opbouw businessplan I. Achtergrond & Idee 2. De Ondernemer 3. Product/dienst en de

Nadere informatie

studentengids Media vormgever cursus OV4 Ondernemersvaardigheden c OV4 versie 2013.2

studentengids Media vormgever cursus OV4 Ondernemersvaardigheden c OV4 versie 2013.2 studentengids Media vormgever Ondernemersvaardigheden 4 c versie 2013.2 Competenties In deze ga je aan de slag met de volgende kerntaken, bijbehorende werkprocessen en competenties. In de laatste kolom

Nadere informatie

21/6/2012. ONcliERNEMINGSPLAN J. Rfcardo Blaazer Raymond Buis Daan Buist Koen Classens Max van der Heijden Manneke de Koning

21/6/2012. ONcliERNEMINGSPLAN J. Rfcardo Blaazer Raymond Buis Daan Buist Koen Classens Max van der Heijden Manneke de Koning 21/6/2012 ONcliERNEMINGSPLAN J Rfcardo Blaazer Raymond Buis Daan Buist Koen Classens Max van der Heijden Manneke de Koning Zorghotel Steyl is een onderneming die door projectgroep 211-A is opgezet. De

Nadere informatie

Geldboek voor ondernemers Een onderneming en uw privé-geldzaken

Geldboek voor ondernemers Een onderneming en uw privé-geldzaken Geldboek voor ondernemers Een onderneming en uw privé-geldzaken Geldboek voor ondernemers Een onderneming en uw privé-geldzaken 1e druk, maart 2003 2e druk, juli 2005 3e druk, maart 2006 4e druk, maart

Nadere informatie

KBC-Info. Uw eigen zaak plannen en uitbouwen

KBC-Info. Uw eigen zaak plannen en uitbouwen KBC-Info Uw eigen zaak plannen en uitbouwen Uw eigen zaak plannen en uitbouwen KBC Bank & Verzekering wil u met deze gids helpen om goed voorbereid aan uw eigen zaak te beginnen. Wie goed voorbereid is,

Nadere informatie

Geldboek voor ondernemers Een onderneming en uw privé-geldzaken

Geldboek voor ondernemers Een onderneming en uw privé-geldzaken Geldboek voor ondernemers Een onderneming en uw privé-geldzaken Geldboek voor ondernemers Een onderneming en uw privé-geldzaken 1e druk, maart 2003 2e druk, juli 2005 3e druk, maart 2006 4 e druk, maart

Nadere informatie

Alexander van Dijl. Mag het ietsje meer zijn? Waarom jij als klant niet gezien wordt

Alexander van Dijl. Mag het ietsje meer zijn? Waarom jij als klant niet gezien wordt -1- Alexander van Dijl Mag het ietsje meer zijn? Waarom jij als klant niet gezien wordt Alexander van Dijl, 2014 Omslagontwerp: Charles Pellens & Michael Coenradi Fotografie: Karen Voshol Vormgeving binnenwerk:

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Stagerapport HealthCity

Stagerapport HealthCity Stagerapport HealthCity Genk Lindsy De Winter P r o v i n c i a l e H o g e s c h o o l L i m b u r g ( P H L ) D e p a r t e m e n t H a n d e l s w e t e n s c h a p p e n e n B e d r i j f s k u n d

Nadere informatie

BUSINESS PLAN. FAMI marketing consultancy. Gor Hagojan Kevin van den Elzen Michiel den Hartog Milou van den Brand Rémon Walk Steffie Hompes

BUSINESS PLAN. FAMI marketing consultancy. Gor Hagojan Kevin van den Elzen Michiel den Hartog Milou van den Brand Rémon Walk Steffie Hompes BUSINESS PLAN FAMI marketing consultancy Gor Hagojan Kevin van den Elzen Michiel den Hartog Milou van den Brand Rémon Walk Steffie Hompes PBD1EV Tutorgroep 24 05-12-2012 Avans Hogeschool 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Het. Profiel van de Fitnesscentra. in beeld. Jaargang: 2009. Het Fitnesscentrum is een gratis publicatie van Van Spronsen & Partners horeca-advies

Het. Profiel van de Fitnesscentra. in beeld. Jaargang: 2009. Het Fitnesscentrum is een gratis publicatie van Van Spronsen & Partners horeca-advies Het Jaargang: 2009 Fitnesscentrum in beeld Profiel van de Fitnesscentra Het Fitnesscentrum is een gratis publicatie van Van Spronsen & Partners horeca-advies Inhoudsopgave 2 4 5 6 7 8 10 12 13 14 Brancheontwikkeling

Nadere informatie

Ondernemen in de Zorg

Ondernemen in de Zorg Ondernemen in de Zorg 1 Ondernemen in de Zorg Ondernemen in de zorg Voorwoord Ondernemen in de Zorg Zelfstandig ondernemers zonder personeel die behoefte hebben aan advies, een breed netwerk en collectieve

Nadere informatie

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 J. Mol S. Proost T. Glansbeek M. Tielemans T. Suurmond Voorwoord Met veel plezier, inspiratie en creativiteit hebben wij met veel plezier aan dit project gewerkt. Echter

Nadere informatie

Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal

Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal Bureau BedrijfsLeven Inhoud 1. Algemeen 05 1.1. Een eigen bedrijf starten 05 1.1.1. Succesvol ondernemen 05 1.1.2. Wat wordt er van u verwacht 05 1.1.3.

Nadere informatie

BUSINESS PLAN: BANE IT

BUSINESS PLAN: BANE IT BUSINESS PLAN: BANE IT BANE IT STAAT VOOR BA(NGLADESH) NE(THERLANDS) IT GROEP 1: MUTTALIP KÜÇÜK - ROBIN KULHAN - FABIAN LLOYD - ELDRIDG SOETANTO 1 INHOUDSOPGAVE H1. SAMENVATTING 3 H2. IDEE, MISSIE, STRATEGIE

Nadere informatie

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Planmatig Ondernemen Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven Mei 2014 Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512

Nadere informatie

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt Ben je gepassioneerd over je idee? Begrijp je welk probleem jouw idee oplost voor jouw (potentiële) klanten? Weet je wie er geïnteresseerd

Nadere informatie

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Naam: Q. Jong A Tai Projectnaam: Q.Q.D (Quentin s Quality Design) Datum: 28 april 2015 Klas: MM2C INHOUDSOPGAVE 1. De ondernemer... 3 1.1 Persoonlijke gegevens:... 3 1.2 Persoonlijke

Nadere informatie

Ondernemingsplan Mountainbikespeciaalzaak Downhill

Ondernemingsplan Mountainbikespeciaalzaak Downhill Ondernemingsplan Mountainbikespeciaalzaak Downhill Klas: 1A Groep: 4 Leden: Ruben de Haas 2147481 Wesley Broekhuizen 2125848 Frank Nogarede 2142822 Dennis Hakkert 2148514 Maarten Leegwater 2126575 Opleiding:

Nadere informatie