Wat doen dieren in de winter?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat doen dieren in de winter?"

Transcriptie

1 Les 1: Tekstopbouw: Titel inleiding midden - slot TEKSTOPBOUW: TITEL INLEIDING MIDDEN SLOT OEFENING 1 Lees de onderstaande tekst. Wat doen dieren in de winter? Vraag 1: Kan je de tekst lezen? Begrijp je wat er in de tekst staat? Vraag 2: De tekst bestaat uit symbolen die wij niet begrijpen. Daarom begrijpen we niet wat er in de tekst staat. Toch weten we waar de tekst over gaat. a) Waarover gaat de tekst? b) Hoe weet je dat? De zin die boven de tekst staat, vertelt heel kort waar de tekst over zal gaan. Het is de naam van de tekst. Deze naam noemen we de titel.

2 Ondertussen hebben we het eerste deel van de tekst kunnen vertalen. Lees maar! Wat doen dieren in de winter? Winterslaap is voor sommige dieren een middel om te overleven tijdens een koude winter. Laten we eens kijken wat dieren in de winter doen om de kou te overleven. Vraag 1: Wat is de titel van de tekst? Vraag 2: Het eerste deel is vertaald. Wat staat er dit deeltje? Het eerste deel van de tekst vertelt waar de tekst over gaat. Dit deel van de tekst noemen we de inleiding. Een goede inleiding zegt wat er in de tekst zal komen. Het vertalen gaat goed! Bijna de hele tekst is vertaald. Lees maar. Wat doen dieren in de winter? Winterslaap is voor sommige dieren een middel om te overleven tijdens een koude winter. Laten we eens kijken wat dieren in de winter doen om de kou te overleven. Mensen moeten zich aanpassen aan de winter. We dragen dikke truien, we doen een winterjas aan, we maken onze huizen warmer.

3 Vossen, honden en katten krijgen in de winter een dikkere vacht. Door deze warme vacht hebben zij het niet koud. Als de dagen kort en koud zijn is er weinig voedsel voor dieren. Sommige dieren graven een hol onder de grond. Hier blijven ze een hele winter. Het is er warmer als boven de grond. Tijdens de winterslaap doen de dieren niets. Hierdoor verbruiken ze bijna geen energie. Het dier heeft dus bijna geen voedsel nodig. Het voedsel dat hij toch nodig heeft, zoekt hij al in de herfst. Een egel, slangen, kikkers, houden een winterslaap. Sommige vogels vliegen in de herfst naar warme landen. Hier blijven ze dan een hele winter. Ze komen pas terug als de winter voorbij is. Vraag 1: Duid de titel aan met een groene balpen. Duid de inleiding aan met een rode balpen. Vraag 2: Beantwoord volgende vragen. De antwoorden vind je in de tekst. a) Wat doen mensen tegen de kou? b) Wat gebeurt er met de vacht van honden en katten? c) Geef drie dieren die een winterslaap houden. d) Wanneer zoeken dieren die een winterslaap houden voedsel? e) Wat doen sommige vogels als het koud wordt? Na de inleiding wordt het onderwerp van de tekst besproken. Dit deel noemen we het midden van de tekst. Het midden bestaat uit meerdere delen. Deze delen noemen we alinea s.

4 Het is gelukt! De hele tekst is vertaald! Lees het laatste deel van de tekst maar. Wat doen dieren in de winter? Winterslaap is voor sommige dieren een middel om te overleven tijdens een koude winter. Laten we eens kijken wat dieren in de winter doen om de kou te overleven. Mensen moeten zich aanpassen aan de winter. We dragen dikke truien, we doen een winterjas aan, we maken onze huizen warmer. Vossen, honden en katten krijgen in de winter een dikkere vacht. Door deze warme vacht hebben zij het niet koud. Als de dagen kort en koud zijn is er weinig voedsel voor dieren. Sommige dieren graven een hol onder de grond. Hier blijven ze een hele winter. Het is er warmer als boven de grond. Tijdens de winterslaap doen de dieren niets. Hierdoor verbruiken ze bijna geen energie. Het dier heeft dus bijna geen voedsel nodig. Het voedsel dat hij toch nodig heeft, zoekt hij al in de herfst. Een egel, slangen, kikkers, houden een winterslaap. Sommige vogels vliegen in de herfst naar warme landen. Hier blijven ze dan een hele winter. Ze komen pas terug als de winter voorbij is. Mensen doen warme kleren aan. Dieren krijgen een dikkere vacht, ze houden een winterslaap of ze vliegen naar warme landen. Zo kunnen we allemaal de winter overleven. (Uit: Artiscoop nummer 1) Vraag 1: Is de informatie die in dit deel van de tekst staat nieuw? In het laatste deel van een tekst wordt een samenvatting of een conclusie gegeven. Het laatste deel van de tekst is het slot.

5 Even herhalen: Elke tekst bestaat uit vier delen: 1) De titel De titel is de naam van een tekst, boek of film. 2) De inleiding De inleiding vertelt waar de tekst over gaat. Een goede inleiding zegt wat er in de tekst zal komen. 3) Het midden Het midden komt na de inleiding. In het midden wordt het onderwerp van de tekst besproken. Het midden bestaat uit verschillende delen, alinea s (zie werkfiche 2). 4) Het slot Het slot is het laatste deel van de tekst. In het slot wordt een samenvatting of een conclusie gegeven.

6 OEFENING 22 Duid de juiste omschrijving aan. Verbind juist. Inleiding 0 0 Hierin wordt het belangrijkste van de tekst opnieuw gezegd. Dit kan in de vorm van een samenvatting, een besluit of een advies. Als je een tekst goed wil begrijpen mag je dit stukje tekst zeker niet vergeten. 0 Dit moet het onderwerp in-leiden. Dit stukje tekst bereidt de lezer voor op wat zal komen. Midden 0 0 De schrijver schrijft een besluit in dit stukje tekst. 0 In dit stuk tekst wordt het onderwerp van meerdere kanten besproken. Het onderwerp wordt opgedeeld in verschillende deelonderwerpen. Om de verschillende deelonderwerpen te zien, let op de witte regels. 0 Dit stukje tekst is kort. De schrijver probeert de lezer te motiveren om verder te lezen. Het onderwerp wordt geïntroduceerd. Slot 0 0 Dit is het lichaam van de tekst. De schrijver bewijst de hoofdgedachte. Deze bestaat uit verschillende alinea s. OEFENING 3 Waar of niet waar? 1. De verschillende delen in het midden van een tekst, noemen we alinea s. 2. Een tekst begint met een slot. 3. In een slot wordt een samenvatting of conclusie gegeven. 4. De zin boven een tekst noemen we de inleiding.

7 OEFENING 4 Bekijk de onderstaande tekst Meer proeven op dieren en beantwoord de vragen. Vraag 1: a) Wat is de titel van de tekst? b) Waar zal het artikel over gaan volgens jou? 0 Over het voedsel van dieren. 0 Over testen die mensen doen op dieren. 0 Over de honger in de wereld Vraag 2: Lees nu het eerste deel van de tekst. In het eerste deel (schuin gedrukt) kan je lezen waar de tekst over gaat. a) Hoe noemen we dit deel van de tekst? b) Waar gaat het artikel over? 0 Over het voedsel van dieren. 0 Over testen die mensen doen op dieren. 0 Over de honger in de wereld c) Op welke twee dieren worden de meeste proeven gedaan? d) Waarom doen mensen proeven op dieren? 0 Voor geneesmiddelen 0 Voor het plezier 0 Om de dieren daarna op te eten Lees nu de hele tekst. Tekst 2 Meer proeven op dieren Labo's in België gebruiken steeds meer dieren voor proeven. Dat zijn vooral muizen en konijnen. De meeste proeven zijn testen voor geneesmiddelen. Bedrijven van geneesmiddelen moeten hun producten eerst testen. Mensen mogen het geneesmiddel anders niet gebruiken. De testen gebeuren vaak op dieren.

8 In 2006 werden bijna dieren gebruikt. Dat waren er 5 op 100 meer dan in "Er zullen steeds meer proeven op dieren komen", zegt Jan Hoet. Hij houdt zich bij de overheid bezig met het welzijn van dieren. Twee op 3 dieren worden gebruikt voor testen met geneesmiddelen. "Die testen zijn nodig", zegt Hoet. "Maar er zijn wel strenge regels voor. Voor sommige onderzoeken zijn geen dieren nodig. Dan laten we een test op dieren niet toe. Dieren mogen ook niet veel lijden. En je moet zo weinig mogelijk dieren gebruiken bij de proef." Verenigingen als GAIA en Anti Dierproeven Coalitie (ADC) strijden voor de rechten van dieren. GAIA wil 25 op 100 proeven minder tegen ADC is veel strenger. "Alle proeven moeten stoppen. Ze zijn niet nodig om geneesmiddelen te maken. Het is onaanvaardbaar." vindt ADC. (Wablieft ) Vraag 3: Duid in de tekst de titel de inleiding het midden- het slot aan. Vraag 4: Uit hoeveel alinea s bestaat het midden? a) 5 b) 4 c) 3 Vraag 5: Wat doen de verenigingen GAIA en ADC? Vraag 6: In het slot worden de meningen van GAIA en ADC besproken. a) Wat wil GAIA? b) Wat wil ADC?

9 OEFENING 5 Vraag 1: De titel van de volgende tekst is Noord-Korea en Zuid-Korea: op weg naar vrede. Waarover gaat de tekst volgens jou? 0 Over voetbal 0 Over twee landen die vrede sluiten 0 Over een diefstal Vraag 2: Lees nu het eerste deel van de tekst. In het eerste deel (schuin gedrukt) kan je lezen waar de tekst over gaat. a) Hoe noemen we dit deel van de tekst? b) Waar gaat het artikel over? 0 Over voetbal 0 Over twee landen die vrede sluiten 0 Over een diefstal Vraag 3: a) Duid het slot aan met een groene balpen. b) Wat wordt in het slot verteld? 0 De vrede gaat niet door. Zuid-Korea is niet akkoord. 0 Het is nu oorlog met Amerika. Zij hebben atoombommen. 0 Er moeten nog veel afspraken gemaakt worden. Tekst 3 Noord-Korea en Zuid-Korea: op weg naar vrede Noord-Korea en Zuid-Korea willen vrede sluiten. Dat zeggen hun leiders. Beide landen zijn al sinds 1950 vijanden van elkaar. Korea ligt in Azië. In 1948 werd het verdeeld in 2 landen. Twee jaar later begon een oorlog tussen Noord-Korea en Zuid- Korea. China en Amerika stuurden er soldaten naartoe. Na 3 jaar stopte de oorlog. Maar echte vrede kwam er nooit. Vijanden Noord-Korea en Zuid-Korea werden 2 verschillende landen. Noord-Korea is geen vrij land. De leider Kim is een tiran. De mensen zijn er arm. Zuid-Korea werd rijk. Het stuurt nu zelfs voedsel als hulp naar Noord-Korea.

10 Op bezoek De president van Zuid-Korea ging pas op bezoek bij Kim. Dat is heel bijzonder. Zoiets gebeurde nog maar één keer sinds Dat was in De leiders praatten nu over de toekomst. Ze willen vrede sluiten. Beide landen moeten wel nog veel praten. Er zijn afspraken nodig over soldaten en over de grens. Maar er zijn ook regels nodig voor bezoek van familie en treinen over de grens. Noord- Korea wil zijn goede wil tonen. Het sluit dit jaar een kerncentrale. Amerika en Zuid-Korea waren tegen die kerncentrale. "Noord-Korea wil er misschien kernbommen maken", zeggen ze. (Wablieft 2007)

11 OEFENING 6 Lees onderstaande tekst De Zoo van Antwerpen. De tekst staat niet in de juiste volgorde. Probeer de titel, de inleiding, het midden en het slot aan te duiden. Zet de verschillende delen (alinea s) in de juiste volgorde. Denk aan de juiste opbouw van elke tekst! 1 = titel 2 = inleiding 3 = midden 4 = slot TEKST 3.. De oudste Europese dierentuinen waren in het begin niet open voor het publiek. Dat veranderde op het einde van de 19 de eeuw. Toen mocht ook het gewone publiek naar de wilde dieren komen kijken. Tegen betaling. Vroeger waren het de koningen en de keizers die wilde dieren hielden. De Egyptenaren hadden al in 2500 voor Christus dierentuinen. Voor de Romeinen waren de wilde dieren een attractie. Honderden slaven en wilde dieren moesten tegen elkaar vechten. Het volk en de keizen kwamen kijken en vonden het prachtig. Later hadden vele koningen een menagerie. Zo noemde men de collectie van levende wilde dieren. De Franse vorsten Louis XV en Louis XVI hadden zo een menagerie in Versailles. De dieren werden voor hen uit verre landen meegebracht. De eerste echte dierentuin was die van Londen (1828). Amsterdam kreeg zijn Artis in De Antwerpse dierentuin of Jardin Zoologique werd geboren in De Zoo van Antwerpen.. De Antwerpse dierentuin vierde in 1993 zijn 150 ste verjaardag. Deze Zoo is één van de tien oudste dierentuinen ter wereld. Honderd vijftig jaar is lang. Maar de geschiedenis van de dierentuin is nog ouder.

12 OEFENING 7: HUISWERK Hieronder staan een aantal fragmenten uit verschillende teksten. Wat is het?: - de titel is. - de inleiding - het midden - het slot.... Fragment 1 Groetjes van Karolien, Sofie, Geesje, Fleur, Maron, Marc, Wouter, Mattijs en Anna. Fragment 2 Maakt rood agressief? Fragment 3 Mondriaan is een van de beroemdste Nederlandse schilders. Zijn schilderijen zijn wereldberoemd. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door een sterke orde. Hij schildert met rechte lijnen en gekleurde vlakken. Veel mensen vinden zijn schilderijen prachtig, anderen vinden ze niet mooi. Fragment 4 Tien Vlaamse meisjes en jongens wonnen een droomreis naar Denemarken. Ze reisden onder begeleiding van het Deense Verkeersbureau naar dit Sprookjesland. En ze schreven er zelf hun verslag over. Fragment 5 Hallo, ik ben Ellis en voor mij zit het hier wel snor. Fragment 6 De linkshandigen zijn in de minderheid. De meesten hebben het gevoel anders te zijn. Daar willen ze zo gauw mogelijk iets aan doen. Dus leren ze hun rechterhand gebruiken om goedendag te zeggen. Linkshandigen leven in een rechtshandige wereld. vonden het prachtig.

13 OEFENING 8: HUISWERK Combineer. Het laatste deel van de tekst 0 0 De titel Zegt wat er in de tekst zal komen 0 0 De inleiding Dit deel bestaat uit verschillende 0 0 Het midden delen Dit zijn de verschillende delen in 0 0 Het midden het midden van de tekst Komt na de inleiding 0 0 Het slot Een samenvatting van de tekst of 0 0 Het slot een conclusie Er komen er meerdere voor in een 0 0 De alinea s tekst. De naam van de tekst 0 0 De alinea s OEFENING 9 Lees onderstaande tekst en beantwoord de vragen. Vraag 1: Wat is de titel van tekst 2?... Vraag 2: In het eerste deel (schuin gedrukt) kan je lezen waar de tekst over gaat. Wat is het onderwerp van de tekst volgens het eerste deel? a) Vlaams Brabant b) Rock Werchter c) Vakantie d) Torhout Werchter Vraag 3: Uit hoeveel delen (alinea s) bestaat het midden? b) 9 c) 8 d) 7 e) 6 Vraag 4: In de tekst wordt iets gezegd over het Rode Kruis. a) In welk deel (alinea) staat dit?... b) Wat doet het Rode Kruis?...

14 c) Wanneer hebben ze veel werk?... Vraag 5: Wat is het besluit in de laatste alinea? Vraag 6: Duid de titel inleiding midden en slot aan. Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Rock Elk jaar vindt begin juli het grootste rockfestival van Vlaanderen plaats: Rock Werchter. Werchter ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Tot in 1998 was het een dubbelfestvial: Torhout-Werchter. Het duurde twee dagen. Eén dag in Torhout en één dag in Werchter. De drukte in Werchter begint op vrijdag. Veel jonge mensen komen naar Werchter met een rugzak en een tentje. Sommigen komen uit Nederlands of Duitsland. Ze zoeken een plekje voor hun tent in het dorp. Het plein bij de kerk lijkt dit dag op een echte camping. De mensen van Werchter vinden dat niet zo leuk: de straten liggen vol plastic bekers en lege frietzakjes. Maar de inwoners van Werchter profiteren ook mee van het festival. Ze verkopen koffie of broodjes. Ze zorgen voor toiletwagens. Of ze openen hun badkamer voor het publiek. Tegen betaling natuurlijk! Het festivalterrein ligt aan de Haachtsesteenweg. De politie is er om het verkeer te regelen. Overal lopen jonge mensen. Het is er heel gezellig. Langs beide zijden van de weg zijn er terrasjes, eettentjes en kraampjes waar je allerlei dingen kan kopen: T-shirts, juwelen, hippe kledij, Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 De organisatoren willen een veilig festival. Daarom zie je overal politie en securitymensen. Rijkswachters te paard houden alles goed in het oog. De mensen van het Rode Kruis zijn er ook. Vooral als het heel warm is, hebben zij veel werk. Rond negen uur is het heel druk bij de ingang van het festival. Er zijn al lang geen tickets meer te verkrijgen. Wie geen ticket heeft, komt er niet in. Er is een strenge controle aan de ingang. Glas, blik en plastic flessen zijn verboden. Ook professionele camera s en cassetterecorders mag je niet meenemen. Iedereen zoekt een plaatsje op de festivalweide. Velen staan dicht bij het podium. Anderen liggen in het gras. Om 10.20u verschijnt de eerste groep op het podium. Elk jaar staan er grote namen op de affiche. De grootste rocksterren uit de hele wereld hebben al op het festival in Werchter opgetreden. De sfeer is er fantastisch. Het feest duurt tot laat in de avond.

15 OEFENING 10 Vul de onderstaande tekst aan. Je kan kiezen uit: inleiding, midden, alinea s, slot, opgebouwd, naam, samenvatting, titel, inhoud, zin, delen, teksten 1. Een tekst is meestal op eenzelfde manier. 2. Boven de tekst staat de., hierna komt de. 3. Dan volgt het van de tekst. 4. Het midden bestaat uit een aantal. 5. Op het einde van een tekst komt het 6. De titel van een tekst is hetzelfde als de. van de tekst. Het is meestal maar één.. 7. In de inleiding vinden we uitleg over de van de tekst. We komen te weten waar de tekst over zal gaan. 8. Het midden van de tekst bestaat uit alinea s of. 9. Het slot geeft een korte. over de inhoud van de tekst. 10. Op de manier worden de meeste. opgebouwd. OEFENING 11 Duid het juiste antwoord aan. 1. Hoe noemen we het eerste deel van een tekst? 0 A) Een inleving 0 B) Een indeling 0 C) Een inleiding 0 D) Een inlevering 2. Wat vertelt een titel? 0 A) De titel geeft een samenvatting van de tekst. 0 B) De titel geeft een mening van de schrijver. 0 C) De titel vertelt waar de tekst over gaat. 0 D) In de titel wordt het onderwerp besproken. 3. Welke vier delen vinden we terug in een tekst? 0 A) De titel, een inleiding, een midden, alinea s 0 B) Het slot, de titel, een inleiding, alinea s 0 C) Het midden, de alinea, de inleiding, het midden 0 D) De alinea s, de titel, de inleiding, het midden

16 4. Wat vinden we terug in het laatste deel van een tekst. 0 A) We vinden er een conclusie of een samenvatting van de tekst. 0 B) Er staat waar de tekst over zal gaan. 0 C) Het onderwerp van de tekst wordt uitgewerkt. 0 D) Het is de naam van de tekst. 5. Wat moet een goede inleiding doen? 0 A) Een samenvatting van de tekst geven. 0 B) Zeggen wie de tekst geschreven heeft. 0 C) Het is de naam van de tekst. 0 D) Zeggen wat er in de tekst gaat komen. OEFENING 12 Bekijk de onderstaande tekst milieu in gevaar en beantwoord de vragen. Vraag 1: a) Wat is de titel van de tekst? b) Waar zal het artikel over gaan volgens jou? 0 Over het roken van sigaretten. 0 Over dieren die sterven. 0 Over het milieu dat vervuild is. Vraag 2: Lees nu het eerste deel van de tekst. In het eerste deel (schuin gedrukt) kan je lezen waar de tekst over gaat. a) Hoe noemen we dit deel van de tekst? b) Waar gaat het artikel over? 0 Over het roken van sigaretten. 0 Over dieren die sterven. 0 Over het milieu dat vervuild is. c) Waar of niet waar? A) Mensen verbruiken te veel water. B) De toekomst ziet er niet goed uit. C) Het gaat goed met planten en dieren. D) Ieder jaar sterven er veel soorten dieren uit. E) Politici moeten regels maken om het milieu te beschermen.

17 Vraag 3: a) Duid de titel aan met een rode balpen. b) Duid de inleiding met een groene balpen aan. c) Duid het midden aan met een blauwe balpen. d) Duid het slot aan met een zwarte balpen. Milieu in gevaar "Strenge regels nodig" Het gaat niet goed met het milieu. Dat zeggen kenners van de Verenigde Naties (VN) in een groot onderzoek. Bijna 400 onderzoekers werkten eraan mee. "We moeten het probleem dringend aanpakken", zeggen onderzoekers. "Onze manier van leven belast de aarde te erg. De toekomst ziet er niet goed uit." We verbruiken te veel water. Dat gebeurt vooral in de landbouw. Tegen 2050 komen er grote problemen. Veel mensen zullen niet genoeg zuiver water meer hebben. Nu al sterven elk jaar 3 miljoen mensen door het gebruik van vervuild water. Ook met planten en dieren gaat het niet goed. Mensen beschermen wel steeds meer natuur. We planten elk jaar vierkante kilometer nieuwe bossen. Maar er verdwijnt per jaar ook vierkante kilometer regenwoud. Daardoor sterven veel soorten dieren uit. "Politici moeten dringend iets doen", zeggen de onderzoekers. "Maar ze tonen niet veel moed. Sommige regels zullen streng moeten zijn. Dat maakt de politici niet geliefd. Wij vragen hen om moed te hebben. Het is nodig." Bron: wablieft (oktober 07)

Les 2: Tekstopbouw: alinea s

Les 2: Tekstopbouw: alinea s Les 2: Tekstopbouw: alinea s OEFENING 1 ALINEA S HERKENNEN Vul aan. Kies uit de woorden: een samenvatting, het onderwerp, de naam, alinea s, vier, laatste Een tekst bestaat uit.. delen: 1) De titel De

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN LES 1 I. Inleiding 12 minuten A) Aanknopingsfase Invullen van agenda. Maandag 7: Nederlands: De opbouw van een tekst Lkr. deelt de cursussen uit De leerlingen mogen de tekst proberen te lezen op p. 1.

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter)

Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter) Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter) Ik kan de sporen en poten van bepaalde dieren herkennen. (zie themaboekje pag. 2) Ik ken de 12 maanden

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons:

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: Lesbrief 54: januari 2019 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@onzetaal.nl. Alarm! 3660 talen worden bedreigd! Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp...

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp... Achter Glas is de naam van een groepje mensen dat elke twee jaar een straattentoonstelling organiseert in het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Ook dit jaar organiseert Achter glas een straattentoonstelling.

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

doorbijten WERKBLAD 1. DIEETWENSEN 2. VETMESTEN EN AFVALLEN

doorbijten WERKBLAD 1. DIEETWENSEN 2. VETMESTEN EN AFVALLEN WERKLD 1 doorbijten Naam: Groep: 1. DIEETWENSEN ekijk de clip Een ander dieet ja of nee? In het clipje zie je twee vogels, het baardmannetje en de ijsvogel. Vul de tabel in. Vogel Eet in de zomer Eet in

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

De opkomst van het christendom

De opkomst van het christendom De opkomst van het christendom Goden in het Romeinse Rijk Net als de Egyptenaren, Grieken en Germanen geloofden de Romeinen in veel goden. Apollo De belangrijkste waren de staatsgoden zoals Jupiter en

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Voorbereiding op de Eerste heilige Communie 2017-2018 R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Eerste Communieproject - les 1 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Prik de Egel. Maak kennis met Prik de Egel.

Prik de Egel. Maak kennis met Prik de Egel. Prik de Egel Maak kennis met Prik de Egel. De leergierige egel is geen fan van de koude wintermaanden: hij zoekt een knusse plek en slaapt daar gezellig de winter uit. Hij houdt van plekjes waar hij zich

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie Docenteninformatie Deze werkbladen horen bij het Schooltv-programma Vrijheid. Aan de hand van de Four Freedoms van president Roosevelt komen verschillende aspecten van vrijheid aan bod. Het programma is

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/7)

METHODEN EN THEMA S (1/7) METHODEN EN THEMA S (1/7) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Zomer Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Herfst Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Winter Onderbouw 35 Leverbaar Middenbouw

Nadere informatie

Hallo poes. Mensen die niet van katten houden, komen in een volgend leven als muizen terug

Hallo poes. Mensen die niet van katten houden, komen in een volgend leven als muizen terug Hallo poes Mensen die niet van katten houden, komen in een volgend leven als muizen terug Zo, daar zit je dan met je kat. Misschien heb je zo n schattig klein kitten, misschien zijn jullie al jaren bij

Nadere informatie

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 AMSTERDAM Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 1 Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken op school en thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

SINTE-WATTE? SINTE-METTE! Voorleestekst

SINTE-WATTE? SINTE-METTE! Voorleestekst SINTE-WATTE? SINTE-METTE! Voorleestekst 1 2 SINTE-WATTE? SINTE-METTE! Voorleestekst Simon en Anne zijn pas verhuisd. Ze wonen nu in Mechelen. De stad ziet er heel leuk uit en hun nieuwe huis is super.

Nadere informatie

Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9. Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers

Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9. Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9 Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers Runds-, paarden-, en varkensvlees kan je vinden in Belgische supermarkten. Ook vegetarische vleesvervangers

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Klik op een stip... En krijg een wat als...?

Klik op een stip... En krijg een wat als...? Klik op een stip... En krijg een wat als...? Wat als er geen wetenschappers waren? Wat als je onzichtbaar was voor een dag? Wat als mensen staarten hadden? Wat als er iemand precies het zelfde was als

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

Sinte-watte?! Sinte-Mette! Voorleestekst

Sinte-watte?! Sinte-Mette! Voorleestekst Sinte-watte?! Sinte-Mette! Voorleestekst Sinte-Mette Sinte-watte?! Sinte-Mette! 1 2 1 2 Simon en Anne zijn pas verhuisd. Ze wonen nu in Mechelen. De stad ziet er heel leuk uit en hun nieuwe huis is super.

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen Dieren op reis inhoud 1. Dieren op reis 3. Waarom dieren reizen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Op zoek naar een broedplek 9 5. Weg uit de kou 13 6. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 4)

Luisteren: muziek (B2 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen Jullie gaan proberen een actueel jaarwerk te maken. Je werkt individueel. De bedoeling is dat je je favoriete reisbestemming vindt. Hieronder vind je alles wat er

Nadere informatie

columbus Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika lesbrief HAVO/V leerjaa brengt het beste uit twee werelden samen

columbus Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika lesbrief HAVO/V leerjaa brengt het beste uit twee werelden samen columbus brengt het beste uit twee werelden samen lesbrief HAVO/V leerjaa WO r3 Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika columbus Inleiding Deze zomer vindt het WK voetbal plaats in Zuid-Afrika. Allerlei

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/6)

METHODEN EN THEMA S (1/6) METHODEN EN THEMA S (1/6) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Januari DaVinci Zomer Onderbouw 35 Januari DaVinci Herfst Onderbouw 35 Januari DaVinci Winter Onderbouw 35 Januari Middenbouw DaVinci

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. 42 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun Auteur: Stef Van Malderen Overal foto's Waarom kiezen? In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun medewerkers voor dat alles goed loopt in ons land. Het verkeer, de politie, de school,...

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Ik kan zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en lidwoorden herkennen.

Ik kan zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en lidwoorden herkennen. Bijgevoegd maakt rijker! LES 4 WERKBOEK Dit kan ik al! Ik kan zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en lidwoorden herkennen. Het bijvoeglijk naamwoord zegt HOE iets of iemand is. zegt iets

Nadere informatie

1a) Waar denk je aan bij jouw woonplek Bunnik? (gemeente Bunnik is ook Odijk en Werkhoven)

1a) Waar denk je aan bij jouw woonplek Bunnik? (gemeente Bunnik is ook Odijk en Werkhoven) Lesbrief basisonderwijs groep 5-8 Bunnik over Bunnik / Foto-, film- en verhalenwedstrijd najaar / winter 2014-2015 Deze herfst en winter vindt de (beeld)verhalenwedstrijd Bunnik over Bunnik plaats. Ook

Nadere informatie

O.B.S. de Wiekslag. Nieuwsbrief groep 5/6. Nieuwsbrief nr.4

O.B.S. de Wiekslag. Nieuwsbrief groep 5/6. Nieuwsbrief nr.4 O.B.S. de Wiekslag 201 6-20 17 nummer 4 nieuwsbrief Nieuwsbrief groep 5/6 Nieuwsbrief nr.4 Inhoud Nieuwsbrief nr. 4 1 Avondvierdaagse 1 Engelse week 1 Circusdag 2 Schoolreis Thüle 2, 3 Meesters en juffendag

Nadere informatie

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen.

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas is geboren aan het begin van de vierde eeuw. Hij is dus ongeveer 1700 jaar oud. Hij komt uit Myra, dat is een plaats in wat tegenwoordig

Nadere informatie

BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN

BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN 0 AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je het onderwerp uit een zin bepalen. - Kun je het onderwerp van een tekst bepalen. - Kun je een soort tekst

Nadere informatie

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin.

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. 1. Ga opnemen de telefoon je? 2. Ik te laat altijd kwam in de les. 3. Wat zijn

Nadere informatie

Melkweg. De deur op slot. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Veilig wonen

Melkweg. De deur op slot. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Veilig wonen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B De deur op slot Wonen: Veilig wonen Colofon Melkweg: De deur op slot, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Een brief schrijven aan Anne Frank

Een brief schrijven aan Anne Frank Thema: Bestaat vrede? Geschiedenis Belangrijke mensen Anne Frank Moeilijkheid; **** Tijd: *** Juf Yvonne Een brief schrijven aan Anne Frank Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven van Anne Frank.

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

De geschiedenis van het konijn

De geschiedenis van het konijn De geschiedenis van het konijn Wij kennen konijnen allemaal als huisdier en op veel plaatsen in Nederland komt hij ook in het wild voor. Maar het konijn bestaat natuurlijk al veel langer en werd voor het

Nadere informatie

Goedendag! Ik, ik ben. Ben jij? En jij? Jij bent! nee. één. twee. drie. vier. vijf. zes. zeven. acht. negen. tien. Gaat het? Het gaat goed.

Goedendag! Ik, ik ben. Ben jij? En jij? Jij bent! nee. één. twee. drie. vier. vijf. zes. zeven. acht. negen. tien. Gaat het? Het gaat goed. Vocabulaire En Action 5 : Nederlans naar Frans Unité 1 Goedendag! Ik ben Ik, ik ben ja Ben jij? En jij? Jij bent! nee één twee drie vier vijf zes zeven acht negen tien Unité 2 Gaat het? Het gaat goed.

Nadere informatie

Weg van jou Verliefd op een vluchteling

Weg van jou Verliefd op een vluchteling MARIAN HOEFNAGEL Weg van jou Verliefd op een vluchteling Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 3 4 Het vakantiepark Owen rent door het vakantiepark. Links en rechts van het pad staan houten huisjes.

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Lesbrief 8. Een taxi bellen

Lesbrief 8. Een taxi bellen www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 8. Een taxi bellen Wat leert u in deze les? Een taxi bellen. Het tegenovergestelde van dingen zeggen. Zeggen wat u mooi vindt, of waar u gek op bent. Veel succes! Deze

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Sporen opsnorren docentenhandleiding

Sporen opsnorren docentenhandleiding Sporen opsnorren docentenhandleiding Doelgroep: VMBO onderbouw Doelen: leerlingen: - Leren diersporen herkennen - Ontdekken dat diersporen overal om ons heen te vinden zijn - Leren voedingssporen te onderscheiden

Nadere informatie

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Duur: 30 minuten Wat is een introductieles? Een introductieles gaat vooraf aan de inschrijving voor een schaaktraining. De les

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte

Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte 1. Multicultural Dit is het kunstwerk dat Marcel maakte voor de tentoonstelling Utopiart27 Je kan meer lezen over Marcel op de website http:// Pagina

Nadere informatie

DE UITTOCHT UIT EGYPTE

DE UITTOCHT UIT EGYPTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 7 REIZEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 7 REIZEN ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 7 REIZEN Opdracht 4 1. negentien Europese landen 2. Nederlanders houden van warme landen. 3. Frankrijk 4. Turkije, Duitsland en Nederland 5. Zuid-Europese landen, zoals Italië

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

Romanovs & Revolutie. Dit werkboekje is van:

Romanovs & Revolutie. Dit werkboekje is van: Romanovs & Revolutie Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je

Nadere informatie

LEESPROJECT LEESPROJECT II - oefeningen

LEESPROJECT LEESPROJECT II - oefeningen LEESPROJECT LEESPROJECT II - oefeningen II Tekst 1 Mount Everest 1. Wat is de tekstsoort? Non fictie of fictie? 2. Wat is het teksttype? 3. Wat kan het gevolg zijn wanneer een weinig ervaren klimmer te

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

DE UITTOCHT UIT EGYPTE

DE UITTOCHT UIT EGYPTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE HAVO / VWO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK ELAND Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig.

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig. PrO -weekkrant Week 02 januari 2014 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 6-12 januari 2014 Eenvoudig Communiceren Winterweer in Amerika Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock In grote delen van Amerika

Nadere informatie

...een waargebeurd verhaal...

...een waargebeurd verhaal... ...een waargebeurd verhaal... In het begin was er een leeg papier. Dit behoorde toe aan de Goede Tekenaar, die zeer bekend was van het maken van volmaakte tekeningen. Op een dag begon de Tekenaar op het

Nadere informatie

Antarctica. De avonturiers Opdrachtenboekje. Uitgaven van het Pass

Antarctica. De avonturiers Opdrachtenboekje. Uitgaven van het Pass Antarctica De avonturiers Opdrachtenboekje Uitgaven van het Pass Dit opdrachtenboekje behoort tot Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Naam Naam Naam Naam Naam Naam Team Naam van de school

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Woordenschat hoofdstuk /2017. Les 1

Woordenschat hoofdstuk /2017. Les 1 Woordenschat hoofdstuk 1 2016/2017 Les 1 De acteur: iemand die een rol speelt, bijvoorbeeld in een film of in een toneelstuk. De chirurg: een dokter die mensen opereert. De journalist: iemand die vertelt

Nadere informatie

Thema: Helden. Klas:..

Thema: Helden. Klas:.. Thema: Helden Naam: Klas:.. Inleiding Niet enkel mensen die iets goed doen voor een andere persoon zijn helden. Helden kunnen we overal terug vinden zoals in de natuur, in de scholen, bij de politie. Ook

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau A 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Multatuli Saïdjah en Adinda Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar

Multatuli Saïdjah en Adinda Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar Multatuli Saïdjah en Adinda Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar Lesbrief voor docenten en cursisten Gemaakt door Margreet Salomons en Hank Gronheid Kenniscentrum Alfabetisering Nederlandssprekenden,

Nadere informatie

= iemand die vertelt of schrijft over het nieuws. = de politie zorgt ervoor dat het veilig is.

= iemand die vertelt of schrijft over het nieuws. = de politie zorgt ervoor dat het veilig is. Woordenschat blok 1 gr5 Les 1 De journalist De politie De acteur De chirurg De soldaat De receptionist De portier Het personeel Het bedrijf De werkloze De werknemer = iemand die vertelt of schrijft over

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie