De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE. Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE. Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg"

Transcriptie

1 De mens voorop in een helende omgeving PLANETREE Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg

2 PLANETREE De mens voorop in een helende omgeving BETERE ZORG HELENDE OMGEVING GEZONDE ORGANISATIE Het verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg

3 De mens voorop: cliënt èn medewerker Na een traumatische ziekenhuiservaring begon Angelica Thieriot 30 jaar geleden met Planetree. Haar droom is zorginstellingen te creëren waar mensen zich direct al beter voelen en waarin het beste van een kuuroord, hotel en ziekenhuis is verenigd. Net als Angelica hebben mensen in kwetsbare situaties behoefte aan veiligheid, liefde, vakmanschap en welbevinden. Daarom hebben veel zorginstellingen terecht de cliënt centraal gesteld in hun missie of doelen. De cliënt wil graag persoonlijke en respectvolle zorg want ieder mens is een uniek individu met eigen voorkeuren, waarden en behoeften. Mensen willen de regie blijven voeren over hun eigen leven en dus ook over hun ziekteproces. Ook zorgverleners leveren graag de mensgerichte zorg waaraan cliënten behoefte hebben. Cliënttevredenheid en medewerkertevredenheid gaan hand in hand. Planetree helpt organisaties te veranderen in een omgeving waarin de mens voorop staat, cliënten actieve deelnemers zijn en profesionals en vrijwilligers zorg kunnen geven zoals ze die zelf ook zouden willen krijgen. Dagelijkse praktijk is weerbarstig Van bestuurders en managers in de zorg wordt veel gevraagd. Duizend en één projecten rondom kwaliteitseisen, financiële verantwoording, veiligheid, imago, vraagsturing, cultuurverandering en verbouwingen strijden om voorrang. Het waarmaken van mensgerichte zorg tot in de genen van de organisatie blijkt lastig. In de praktijk wordt ondanks alle goede bedoelingen toch vaak ziekte, beperking of behandeling centraal gesteld en niet de mens. Om structureel mensgerichte zorg te realiseren is er behoefte aan een eenduidige aanpak die het goede bewaart en vernieuwing effectief invoert. Planetree helpt het gat tussen willen en doen te overbruggen en realiseert zorg zoals je zelf behandeld wilt worden. Angelica Thieriot oprichter Planetree De Planetree of Plataan, is de boom waaronder Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunst, zijn studenten vele eeuwen geleden les gaf. Onder `Planetree leren cliënten ons om zorg menselijker te maken.

4 Planetree maakt verschil tussen willen en doen Planetree is een filosofie en aanpak die de best mogelijke mensgerichte zorg levert. Planetree is een fundament voor integrale kwaliteit van zorg die een gezond lichaam en een gezonde geest bevordert. De cliënt staat centraal en wordt als mens gewaardeerd en holistisch benaderd. Door de cliënt actief te betrekken en te informeren ondersteunt Planetree de veiligheid en herstel. Tegelijkertijd wordt het beste van de westerse geneeskunst verrijkt met aanvullende zorg in praktijk gebracht. Dit leidt tot een menselijke maat waarin de cliënt en professional zich geborgen en veilig voelen en waarin het prettig werken is. Meer dan 100 zorginstellingen die Planetree gebruiken laten zien hoe het werkt. De integrale aanpak van de geleverde zorg, de omgeving waarin de zorg wordt verleend èn de vitaliteit van de organisatie versterken elkaar: Betere Zorg: aandacht voor de mens, sneller en langdurig beter voelen. Het belangrijkste aspect is de bejegening en keuze op basis van informatie. De mens staat voorop en dat zie je in al het denken, handelen en de besluitvorming. Helende omgeving: vriendelijk, rustgevend gebouw en inrichting, kunst en water, een sociale omgeving door betrokkenheid van familie en gemeenschap, grote aandacht voor situatie en medewerker en collegialiteit. Gezonde Organisatie: inspirerende, efficiënte en effectieve medewerkers, hoge cliënttevredenheid en een organisatie die een goede reputatie heeft. Zorginstellingen werken hier concreet aan via de 12 Planetree componenten (zie model).

5 Feiten over Planetree Planetree is in 1978 opgericht en begon met een eenvoudige bibliotheek voor ziekenhuispatiënten. Vandaag de dag vertegenwoordigen Planetree leden meer dan 100 zorgorganisaties in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Totaal gaat het om bedden, 10 miljoen patiëntenbezoeken, geboorten en gezondheidszorg professionals. Stichting Planetree Nederland is een initiatief van Jim van den Beuken, Yvette Visser en Marcel Snijders. De stichting toetst en vertaalt de mensgerichte zorg van Planetree en ontwikkelt samen met zorgaanbieders de best mogelijke toepassing voor de eigen organisatie. Wie zijn lid van Planetree? De leden zijn instellingen in de gezondheidszorg uit de VS, Canada en Nederland. Ze variëren van kleine lokale organisaties (25 bedden) tot grote stads- en academische ziekenhuizen (meer dan 2000 bedden). Het gaat om academische, algemene en categorale ziekenhuizen, verpleeghuizen, extra- en transmurale zorg en ook specifieke afdelingen op het gebied van oncologie, acute zorg, spoedeisende hulp, intensive care, chronische ziekten, ambulante zorg en gezondheidscentra. Positieve resultaten en effecten Zorgorganisaties die lid zijn van Planetree melden resultaten zoals: Betere zorg: toename cliënttevredenheid, verlaging gemiddelde verblijfsduur, daling geneesmiddelengebruik (o.a. effect van eigen verantwoordelijkheid), vermindering medicatiefouten en verlaging infecties. Planetree versterkt de cliënt waardoor de behandeling beter aanslaat. Helende omgeving: toename familietevredenheid, open balies, hartelijke sfeer, vermindering van pijn en stress, beter slapen en versnelling van herstel in rustgevende omgeving, gelijke of verlaagde kosten van bouw en herinrichting. Gezonde organisatie: toename medewerkertevredenheid, verbetering van werving en behoud van professionals, positieve financiële resultaten. Veel Planetree organisaties onderscheiden zich door hun prestaties, bijvoorbeeld met topposities in ranglijsten, publiciteit en eenvoudig krijgen van goed personeel.

6 Ambities realiseren samen met Stichting Planetree Nederland Instellingen in de gezondheidszorg willen vaak uitstekende, cliëntgerichte zorg leveren. Het blijkt niet zo eenvoudig om gedrag en prestaties duurzaam te veranderen. Met een bestaand model hoeft u niet opnieuw het wiel uit te vinden waardoor u fouten vermijdt en snelheid, kwaliteit en geld wint. De implementatiemethodiek en de concrete voorbeelden en inspiratie uit 30 jaar praktijk creëren snel zichtbare resultaten. Uw eigen mensen blijven aan het roer. Stichting Planetree Nederland is de non-profit organisatie die zorgaanbieders ondersteunt om mensgerichte zorg in Nederland voor elkaar te krijgen volgens de Planetree filosofie. Stichting Planetree Nederland is de enige vertegenwoordiger van Planetree in Nederland. Ze dient als katalysator om Planetree kennis en kunde te vertalen en snel over te dragen aan zorginstellingen. Samenwerking met de Planetree organisatie betekent: Beschikbaarheid van best practice in mensgerichte zorg. U benut eenvoudig en snel de best practice en kennis van Planetree door het delen van ervaring, contacten en voorbeelden van het internationale Planetree netwerk. Daarnaast faciliteert Planetree het ledennetwerk zodat leden profiteren van inspirerende oplossingen en gevonden best practice van anderen. Gezonde organisatie. Versterking van positie zorgorganisatie (strategie, positionering en merk). Met de Planetree filosofie en implementatie bouwt u aan een unieke positie, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Daarnaast vereenvoudigt dit samenhangende strategische en operationele keuzes. Effectieve implementatie. Met een steuntje in de rug van de Planetree trainers/adviseurs creëert uw organisatie zelf structurele verbeteringen. U maakt zichtbaar een verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg. * bron foto s: Planetree Inc., Zuster Kueter Stichting en Orbis

7 Hoe werkt u samen met Planetree U onderzoekt welke meerwaarde Planetree voor u heeft. Dat kan via een gesprek, de website, contact met collega instellingen, de basiscursus mensgerichte zorg of via een interactieve lezing voor management/medewerkers/relaties. De jaarlijkse Planetree conferentie is ook een inspirerende en praktische manier om kennis te maken met de mogelijkheden. Aan de conferentie zijn werkbezoeken gekoppeld zodat u kunt zien hoe Planetree in de praktijk werkt. Stichting Planetree Nederland ondersteunt via: Focusgroepen met medewerkers, medici, cliënten en vrijwilligers laten zien waar uw organisatie op dit moment staat. De rapportage geeft duidelijk zicht over voortgang en verbeterpunten. Met de resultaten geven u en uw medewerkers op uw eigen manier handen en voeten aan mensgerichte zorg. Ook kan het Planetree keurmerk een hefboom voor uw organisatie zijn. U beslist dat u mensgerichte zorg wilt realiseren geïnspireerd op de Planetree filosofie. U wordt lid. Daarmee bent u automatisch lid van het snelgroeiende internationale Planetree Netwerk. U stelt een eigen Planetree coördinator en projectteam aan. Implementatiemateriaal staat tot uw beschikking. Dat bevat handvatten voor de invoering van de componenten, een aanpak voor cliënteducatie, partnerprogramma, suggesties voor de eigen facilitators, studiedagen, ontwerprichtlijnen, kunstprogramma, contracten, procedures etc. Korte informatiebijeenkomsten voor medewerkers over Planetree en de componenten. U beslist waar u begint met de implementatie. Hierbij horen unieke Planetree opleidingen voor medewerkers, management en specialisten. Ook is onderzoek, advies en training over imago, sponsoring, architectuur en inrichting beschikbaar. Gebruik van Planetree naam en logo om uw uniekheid te onderstrepen. Jaarlijkse miniconferentie met collega organisaties in Nederland. Toegang tot het (inter)nationale Planetree netwerk. Kijk voor meer informatie op Meer informatie? Neem contact op met de adviseurs en trainers van Stichting Planetree Nederland. In een gesprek of presentatie bespreekt u of de Planetree kennis en kunde nuttig kan zijn voor uw organisatie. Desgewenst komt u meer te weten over de 12 componenten, de implementatie methodiek en voorbeelden van collega zorginstellingen.

8 PLANETREE De mens voorop in een helende omgeving 12 componenten BETERE ZORG Menselijke interactie en liefdevolle bejegening Eigen keuze en verantwoordelijkheid door informatie en educatie Uitstekende (medische) behandeling en zorg Gezond eten, drinken en bewegen Aanvullende zorg en zingeving HELENDE OMGEVING Menswaardige technologie Architectuur en interieur leveren bijdrage aan gezondheid en heling Vrienden, familie en gemeenschap spelen een positieve rol Tevreden cliënten Tevreden en gemotiveerde medewerkers Gezonde financiële resultaten Goede marktpositie en relaties met belanghebbenden GEZONDE ORGANISATIE Copyright 2006 Stichting Planetree Nederland

Handleiding voor managers, projectleiders en bestuurders Praktische aanpak & tips Praktijkvoorbeelden van In voor zorg-deelnemers

Handleiding voor managers, projectleiders en bestuurders Praktische aanpak & tips Praktijkvoorbeelden van In voor zorg-deelnemers ZELFSTURENDE TEAMS IN DE THUISZORG Handleiding voor managers, projectleiders en bestuurders Praktische aanpak & tips Praktijkvoorbeelden van In voor zorg-deelnemers Inhoudsopgave Voorwoord 2 Inleiding

Nadere informatie

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan?

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? elfredzaameid: Hoe akt u het an? Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? Inspirerende voorbeelden van acht zorgorganisaties Voorwoord Het versterken van zelfredzaamheid

Nadere informatie

OUDERENZORG KAN BETER! HOME INSTEAD THUISSERVICE LAAT ZIEN HOE

OUDERENZORG KAN BETER! HOME INSTEAD THUISSERVICE LAAT ZIEN HOE OUDERENZORG KAN BETER! HOME INSTEAD THUISSERVICE LAAT ZIEN HOE Ouderenzorg moet beter! Dat is de politieke conclusie op basis van het IGZ rapport dat de staatssecretaris medio juni 2014 naar de Kamer stuurde.

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

De HRM er komt zo bij u. onderzoek naar de mensen achter het mensenwerk

De HRM er komt zo bij u. onderzoek naar de mensen achter het mensenwerk De HRM er komt zo bij u onderzoek naar de mensen achter het mensenwerk De HRM er komt zo bij u onderzoek naar de mensen achter het mensenwerk De HRM er komt zo bij u is een uitgave van Driessen HRM_Payroll.

Nadere informatie

Patiënten betrekken bij de zorg in het ziekenhuis

Patiënten betrekken bij de zorg in het ziekenhuis Patiënten betrekken bij de zorg in het ziekenhuis Een handboek Patiënt op 1 Patiënten betrekken bij de zorg in het ziekenhuis Een handboek Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO www.cbo.nl patientop1@cbo.nl

Nadere informatie

Bondgenoten in de decentralisaties

Bondgenoten in de decentralisaties Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties Invulling geven aan het transformatieproces en de coalitieaanpak TransitieBureau Begeleiding in de Wmo Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties TransitieBureau

Nadere informatie

Rekenschap en transparantie moet je omarmen. Sneller Beter - Rekenschap en transparantie in de zorg

Rekenschap en transparantie moet je omarmen. Sneller Beter - Rekenschap en transparantie in de zorg Rekenschap en transparantie moet je omarmen Sneller Beter - Rekenschap en transparantie in de zorg Eindrapportage AEGON mei 2005 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Managementsamenvatting 5 Ontwikkelingen in de

Nadere informatie

Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent.

Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent. Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent. 1 INHOUD VOORWOORD Voorwoord 3 AMREF Flying Doctors? 5 Wat doen we? 6 De kracht van AMREF 8 Flying Doctors Hoe kunt u ons steunen? 11

Nadere informatie

VOORTREKKERS IN V E R A N D E R I N G

VOORTREKKERS IN V E R A N D E R I N G VOORTREKKERS IN V E R A N D E R I N G Zorg en opleidingen partners in innovatie Advies van de Verkenningscommissie hbo gezondheidszorg I N H O U D S O P G A V E WOORD VOORAF HBO-ZORGPROFESSIONAL VAN DE

Nadere informatie

WIE SPRINGT ER IN HET GAT VAN DE TERUGTREKKENDE OVERHEID?

WIE SPRINGT ER IN HET GAT VAN DE TERUGTREKKENDE OVERHEID? WIE SPRINGT ER IN HET GAT VAN DE TERUGTREKKENDE OVERHEID? Thesis MBA-Health, april 2014 Erasmus CMDZ Rotterdam Anja Winkelaar & Annet van Ginkel Begeleider Prof.dr. Aad de Roo INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

Pleidooi voor de versterking van Welzijn binnen wonen-welzijn-zorg. Het alledaagse mogelijk maken

Pleidooi voor de versterking van Welzijn binnen wonen-welzijn-zorg. Het alledaagse mogelijk maken Pleidooi voor de versterking van Welzijn binnen wonen-welzijn-zorg Het alledaagse mogelijk maken Inhoud Voorwoord Voorwoord 3 1. Inleiding 4 2. Over welzijn gesproken 7 3. Het alledaagse mogelijk maken

Nadere informatie

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone.

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen www.stepstone.com Inleiding Organisaties hebben tal van tactieken toegepast om crisissen te bestrijden: herstructureringen,

Nadere informatie

MAGAZINE. Veiligezorg. 10 jaar Veiligezorg, de belangrijkste resultaten. februari 2013

MAGAZINE. Veiligezorg. 10 jaar Veiligezorg, de belangrijkste resultaten. februari 2013 MAGAZINE Veiligezorg februari 2013 10 jaar Veiligezorg, de belangrijkste resultaten INHOUD Magazine Veiligezorg COLUMN Elise Merlijn De rol van de Ondernemingsraad (OR) bij Veiligezorg COLUMN Tjitte Alkema

Nadere informatie

DE HERSTEL SPECIAL. De route naar herstelondersteunende zorg: wat werkt en wat niet

DE HERSTEL SPECIAL. De route naar herstelondersteunende zorg: wat werkt en wat niet DE HERSTEL SPECIAL De route naar herstelondersteunende zorg: wat werkt en wat niet Een speciale uitgave in het kader van herstel en gelijkwaardig burgerschap i.s.m. de SBWU Colofon Ellen de Haan GGZ Nederland,

Nadere informatie

Jaarbericht 2013 2014. Het verschil dat wij maken

Jaarbericht 2013 2014. Het verschil dat wij maken Jaarbericht 2013 2014 Het verschil dat wij maken 1 2 4 6 8 Voorwoord van het bestuur De zorg in verandering Zorgspectrum richtte zich op kortdurende behandeling, revalidatie en zorg thuis Alle gemakken

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken in de zorg

Het Nieuwe Werken in de zorg Goed voor People, Planet en Profit? Onderzoek t.b.v. de Week van het Nieuwe Werken November 2012 2 Inhoud Samenvatting en conclusies 5 1 Inleiding 13 2 De zorg en het Nieuwe Werken 17 2.1 Wat is het Nieuwe

Nadere informatie

Wordt mijn stem gehoord? Afstudeerthesis E.R. (Eric) de Vos MA MBA Healthcare 2012-2014, Erasmus Universiteit Rotterdam

Wordt mijn stem gehoord? Afstudeerthesis E.R. (Eric) de Vos MA MBA Healthcare 2012-2014, Erasmus Universiteit Rotterdam Wordt mijn stem gehoord? Afstudeerthesis E.R. (Eric) de Vos MA MBA Healthcare 2012-2014, Erasmus Universiteit Rotterdam Centrale onderzoeksvraag Op welke wijze kan cliëntparticipatie een bijdrage leveren

Nadere informatie

Dichter bij de klant. Strategisch zorginkoopbeleid. 2014-2016 Op weg naar toekomstbestendige zorg

Dichter bij de klant. Strategisch zorginkoopbeleid. 2014-2016 Op weg naar toekomstbestendige zorg Dichter bij de klant Strategisch zorginkoopbeleid 2014-2016 Op weg naar toekomstbestendige zorg juli.2014 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Ontwikkelingen en trends 3. Speerpunten voor de zorginkoop 2014-2016

Nadere informatie

De resultaten van het eindonderzoek van Frieslab naar behoefte, vraag, aanbod, financiering en mogelijkheden om het systeem te doorbreken

De resultaten van het eindonderzoek van Frieslab naar behoefte, vraag, aanbod, financiering en mogelijkheden om het systeem te doorbreken frieslab slimme paden voor zorg- en dienstverlening 1 > Inhoudsopgave < Volgende pagina De resultaten van het eindonderzoek van Frieslab naar behoefte, vraag, aanbod, financiering en mogelijkheden om het

Nadere informatie

Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt

Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Het wiki-werken Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt 3 Het wiki-werken Het wiki-werken Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Welkom

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Het goede gesprek. Een goed gesprek krijg je niet vanzelf. Dialoog als basishouding in de zorg

Het goede gesprek. Een goed gesprek krijg je niet vanzelf. Dialoog als basishouding in de zorg Het goede gesprek Dialoog als basishouding in de zorg Een goed gesprek krijg je niet vanzelf Een zorgorganisatie die de dialoog tussen alle betrokkenen stimuleert, verhoogt de tevredenheid van haar bewoners

Nadere informatie

Ouderen over ondersteuning en zorg

Ouderen over ondersteuning en zorg Ouderen over ondersteuning en zorg Kwaliteitscriteria voor ondersteuning en zorg vanuit ouderenperspectief met extra aandacht voor kwetsbare ouderen, waaronder migrantenouderen CSO Zorgbelang Nederland

Nadere informatie

Welkom bij Jeugd ggz. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders

Welkom bij Jeugd ggz. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders Welkom bij Jeugd ggz Jeugd ggz ondersteunt kinderen en jongeren met psychiatrische problemen en hun omgeving. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders Welkom bij Jeugd ggz Uw kind is of komt

Nadere informatie

Werkgroep Geestelijke Verzorging in de participatiesamenleving. Starterspakket Geestelijke Verzorging in de WMO

Werkgroep Geestelijke Verzorging in de participatiesamenleving. Starterspakket Geestelijke Verzorging in de WMO Werkgroep Geestelijke Verzorging in de participatiesamenleving Starterspakket Geestelijke Verzorging in de WMO Versie 1.2 Februari 2015 Inleiding De grote veranderingen in de zorg leveren onmiskenbaar

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

ZORG MET PASSIE DRIE

ZORG MET PASSIE DRIE ZORG MET PASSIE DRIE ZMP III ZORG MET PASSIE DRIE Inhoud 1 Inleiding 7 2 Waar komen we vandaan? 9 3 Wie zijn we? 11 4 De wereld om ons heen 15 4.1 Demografie en patiëntenpopulatie 15 4.2 Kosten en zorgverzekeraars

Nadere informatie