2/ De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/absentmeldingen tel Ziek-/absentmeldingen tel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2/2014-2015. De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/absentmeldingen tel. 023-5319042. Ziek-/absentmeldingen tel."

Transcriptie

1 Kalender ma 29 sept uur ouderavond brugklassen ECL Vaart uur ouderavond 2e klassen ECL Kade Vr 03 okt 40-minutenrooster; personeelsfeest Ma 6 t/m 10 okt TOP-week 1 Wo 08 okt uur oudleerlingenavond 5 havo en 6 vwo Do 09 okt uur Schoolfeest brugklassen Za 11 t/m 19 okt Herfstvakantie Ma 20 okt Leerlingen zijn vrij; scholingsdag docenten Di 21 okt uur contactbijeenkomst oudersdocenten (klas 1 en 2) (ECL Kade) 22, 23, 27 en 29 okt 40-minutenrooster i.v.m. Leerjaaroverleg Ma 27 okt uur klankbordgroep (m.u.v. klas 5 en 6 vwo) Wo 29 okt uur klankbordbijeenkomst (alleen voor 5 en 6 vwo) uur MR Ma 03 nov start semester 1B Di 04 nov start 1ste serie modules uur Voorlichting HBO/WO InHolland Wo 05 nov uur Voorlichting HBO/WO InHolland Vr 07 nov uur Schoolfeest klas 2 en 3 Ma 10 nov uur ouderavond 3 havo en 3 vwo (profielkeuze) Wo 12 nov uur CKV/muziekpresentatieavond Ma 17 nov uur ouderavond 4 havo Do 20 nov uur Onderwijsmarkt voor basisscholen Ma 24 nov uur 10-minutengesprekken vakdocenten Wo 26 nov uur 10-minutengesprekken vakdocenten Do 27 nov BrugKlasTheater doorloopdag Vr 28 nov Nieuwsbrief 3 2/ De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/absentmeldingen tel Ziek-/absentmeldingen tel Communicatie via It s Learning Beste ouders en verzorgers van onze leerlingen, Deze tweede Nieuwsbrief van dit jaar laat zien dat het op het ECL weer gonst van de activiteiten. Niet alleen vindt volgende week de eerste TOPweek plaats, ook de modules gaan binnenkort van start. Een prominente plaats is ingeruimd voor de Uitagenda ECL, de cultuurkalender van de school voor de komende maanden. Het ECL wil als cultuurprofielschool onderwijs en cultureel bewustzijn steeds zoveel mogelijk verbinden. Onze schoolvisie verwoordt wat we onder cultureel bewustzijn verstaan: weten waar je vandaan komt en kunnen verbeelden waar je naar toe kunt. Dat is het startpunt voor de kennis van de toekomst. Kennis die, ook dat is onze visie, moet bijdragen aan de ontwikkeling van een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt. Ik hoop dat alles wat er op het ECL gebeurt, van de gewone lessen tot de activiteiten die plaatsvinden in het kader van Serious Request, daar een bouwsteentje voor vormt. Auke van der Wal

2 De inschrijving voor de filmwedstrijd Shoot Your Shot van de Toneelschuur is inmiddels gesloten, maar een flink aantal leerlingen van het ECL heeft zich aangemeld voor deelname. Finale avond 7 december 2014 Somedaymyprincewill.com TROUBLE MAN (SADETTIN KIRMIZIYUZ) / THE SADISTS Theater hits De cast van de Masterclass voorstelling Perfect Day gaat 26 september naar de Toneelschuur om dé theaterhit van van Sadettin Kirmiziyüz.te zien. Leerlingen uit 4Vwo met een M/profiel brengen donderdagmiddag 9 oktober een bezoek aan het Noord-Hollands archief, waar zij een rondleiding krijgen en workshops doen. De middag wordt besloten met een voorstelling gebaseerd op het kroegleven van de 17 e eeuw in de Haarlemmer Hout. Geregisseerd en geschreven door oud leerling Marius Bruin. HER Leerlingen uit 4 vwo met een N/ Profiel gaan 9 oktober kijken naar de film HER. Het is een moderne kijk op relaties in een futuristische context. Geregisseerd door Spike Jonze met Joaquin Phoenix, Amy Adams en de stem van Scarlett Johansson Leerlingen van 4Vwo gaan op 10 oktober naar het muzikaal verteltheater van den Vos Reynaerde in het Lyceumtheater van het ECL ZUVUYA ś muzikaal verteltheater Van den Vos Reynaerde Als ambassadeur van de Toneelschuur ben je tussen de 14 en 21 jaar oud. Je promoot films, voorstellingen en helpt bij het organiseren van evenementen voor jongeren. Het mooiste voordeel: je krijgt korting op alles wat er in de Toneel- en Filmschuur te zien is. Ben jij ook een theater- en filmliefhebber, deel je passie en wordt Amba. voor informatie:

3 3 november t/m 7 november is het nationale kunstweek. Dit kunnen wij als Cultuurprofielschool natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. De sectie beeldend heeft een speciaal project waarbij ouders worden uitgenodigd om samen met hun kinderen te exposeren. Info: of Op 13 november krijgen leerlingen van 5 Vwo kunst Algemeen een rondleiding in Het Mauritshuis, dit ter voorbereiding van het eindexamen. CKV en Muziek Presentatie avond 12 november voor leerlingen van 5 Havo CKV en bovenbouw Muziek Aanvang uur ONSTUITBAAR DANSTHEATER AYA 4 Havo bezoekt op donderdag 20 november Danstheater Aya in de Toneelschuur. Aanvang uur. Dit in het kader van de lessen CKV Meeslepend, spannend en visueel theaterspektakel in horror-sfeer! De nieuwste spektakel theatervoorstelling, Horror, van Jakop Ahlbom is een hommage aan het horrorgenre. Op 27 november en op 2 december gaat 4 Vwo naar deze bijzondere voorstelling voor CKV. : Hanna Bervoets Op 16 december krijgt het ECL bezoek van de schrijfster Hanna Bervoets. De 1 e literaire middag is voor 4 Havo. Brugklastheater Tijdens de 2 e Top- week spelen de leerlingen van de Brugklas in een zelfbedachte voorstelling. Dit jaar heeft het Brugklastheater alles te maken met een Boyband. Voorstellingen: Ma 15/12 om 16.30, di 16/12 om uur, woe 17/12 om en dond 18/12 om uur. Info en kaarten:

4 Uitnodiging Voor de ouders van onze leerlingen organiseren we een informatieavond op woensdag 29 oktober om uur over het thema: Uw kind en genotmiddelen De avond wordt verzorgd door Marion Kooij, preventiemedewerker bij Brijder Jeugd. Zij heeft een ruime ervaring opgebouwd op het gebied van preventie en voorlichting. Onderwerpen die de revue passeren zijn: de effecten en risico s van de belangrijkste genotmiddelen, de belangrijkste trends in genotmiddelengebruik onder jongeren, technieken om het gesprek met uw kind aan te gaan en tips die problematisch gebruik kunnen voorkomen. Er wordt ook aandacht besteed aan de hulpverleningsmogelijkheden. Programma: uur Inloop & koffie, thee uur Start thema-avond uur In informele sfeer napraten. De bijeenkomst vindt plaats in de kantine van het ECL. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden door een bericht te sturen naar onder vermelding van naam en aantal bezoekers. Studiedag docenten 20 oktober De herfstvakantie duurt voor de leerlingen van het ECL tot en met maandag 20 oktober. Op die dag valt de jaarlijkse studiedag voor docenten. We richten ons die dag op de kern van ons werk: lesgeven in de klas. Onderwerpen als klassenmanagement, differentiëren in werkvormen en rekening houden met verschillen komen daarbij aan bod. Deze studiedag maakt deel uit van een breder scholingstraject van het ECL, waarin de secties een belangrijke rol spelen. Leren van en met elkaar, duidelijke afspraken over leerlijnen, toetsing en beoordeling en bij elkaar in de les kijken staan op de ontwikkelagenda van de secties. Dagen met een verkort rooster In de komende periode weken werken we op enkele dagen met een 40-minutenrooster. Daarmee wordt tijd vrij gemaakt voor het leerjaaroverleg, de eerste vergaderingen over de klassen van dit cursusjaar. Dit zijn geen rapportvergaderingen, maar bijeenkomsten die tot doel hebben bijzonderheden van klassen en individuele leerlingen in kaart te brengen nu we na de fases forming, storming en norming op gaan naar performing. Een paar van die vergaderdagen hadden we deze week. De data die nog komen zijn: 22, 23, 27 en 29 oktober. Op die dagen zijn de leerlingen dus eerder uit. In verband met het personeelsuitje werken we ook op 3 oktober met een 40 minutenrooster. De lesdag eindigt dan om uur. Serious Request Het feit dat het Glazen Huis eind dit jaar in Haarlem staat, houdt ook op het ECL de gemoederen bezig. Veel leerlingen en docenten komen met plannen die geld moeten opleveren voor het goede doel. Het is ons streven als cultuurprofielschool om vooral die ideeën te realiseren die bij ons profiel passen. Ook bestaande initiatieven worden benut om de actie te steunen. Zo gaat het geld dat het eilandproject van de brugklassen dit jaar oplevert ook naar Serious Request. Kijk voor alle ECL-acties op:

5 werkgroep Talent Verbreding BB In de eerste week van oktober, volgende week, zal zoals wij in de vorige Nieuwsbrief al aankondigden- de Verbreding voor bovenbouw (BB)-leerlingen van start gaan: een maker-klas en een taal-klas. De leerlingen die aan de Verbreding BB zullen meedoen, krijgen van hun docenten (wat en sot) te horen waar de lessen gegeven worden. Het tijdstip is bekend: woensdag 5-7. Verbreding OB Inmiddels is de verbreding voor onderbouwleerlingen ook van start gegaan. Een groot aantal leerlingen uit klas 2 en 3 werkt in het kader van verbreding aan hun eigen project. Zij worden daarbij gecoacht door hun mentor. Klas 1 De leerlingen van klas 1 kunnen op dit moment nog niet verbreden: zij krijgen eerst de tijd om aan hun nieuwe school te wennen. Of zij in aanmerking komen om mee te doen aan verbreding is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek dat zeer binnenkort van start gaat. In week 40 én in week 43 zullen alle leerlingen van alle eerste klassen meedoen aan drie onderzoeken: twee kortdurende én een test die redelijk veel tijd in beslag neemt. In de eerste korte test wordt onderzocht hoe de leerling de school ervaart (SchoolVragenLijst); de tweede korte test is een vragenlijst gericht op het vaststellen van prestatiemotief, positieve en negatieve faalangst en sociale wenselijkheid (PMT-k). In de laatste, langer durende test, de IST, wordt de intelligentiestructuur van de leerling onderzocht. De uitslag van deze testen zal volgens planning- bekend en besproken zijn in week 48. Leerlingen en ouders krijgen daarna verslag van de resultaten. De resultaten zijn van belang voor een adequate begeleiding van de leerlingen. Discover! Naar aanleiding van de uitslag van het onderzoek in klas 1 of op voordracht van de mentor of afdelingsleider van de klassen 2 en hoger zal binnenkort aan aantal leerlingen uitgenodigd worden voor een intakegesprek voor Discover! Discover! is de naam van een programma dat opgezet vanuit de werkgroep Talent- gericht is op het motiveren van onderpresterende getalenteerde leerlingen. Kunstweek van 1 tot 7 november 2014 Traditiegetrouw wordt in het eerste weekend van november in Haarlem en de randgemeenten de Kunstlijn georganiseerd als startsein voor de nationale Kunstweek. Veel beeldende kunstenaars stellen hun ateliers open voor bezoek en de Haarlemse galeries presenteren allerlei exposities. De sectie Beeldende Vorming van het ECL wil daar graag bij aansluiten. Het idee is om een ouder en kind tentoonstelling te maken. Ouders die [semi-] professioneel beeldende kunst maken willen wij vragen om samen met hun kind elk een beeldend werkstuk ter beschikking te stellen voor een expositie in de school in de eerste week van november. Tweedimensionale werken graag ingelijst en/of voorzien van een ophangmechanisme; voor driedimensionale werken is een aantal vitrines beschikbaar. Ook zouden wij bij het werk graag een kort bijgevoegd schrijven [max. half A4] ontvangen: iets over het werk en de reden waarom dit werk werd gekozen. Indien U een bijdrage wilt leveren dan zien we Uw aanmelding graag uiterlijk maandag 20 oktober in een mail naar tegemoet.

6 Leerjaaroverleg In de periode 22 september t/m 6 november is er voor elke klas het eerste leerjaaroverleg van dit schooljaar. In dit overleg analyseren vakdocenten en mentoren het (studie)gedrag van individuele leerlingen en de groep als geheel tot nu toe. De vakdocenten in de vergadering krijgen zo een breed beeld van eventuele leerproblemen van leerlingen bij het doorlopen van de leercyclus. Na een korte uitwisseling over de klas als geheel en per leerling individueel inventariseert elke vakdocent, met hulp van de mentor, wat de mogelijke vervolgacties moeten zijn om de leerling en de groep verder te helpen bij het uiteindelijke doel: de leerlingen laten reflecteren op hun (studie)gedrag. Als extra input voor dit overleg heeft elke leerling een persoonlijke vragenlijst ingevuld. Ouderavonden Voor de meeste jaarlagen is er inmiddels een ouderavond geweest. De daar gegeven informatie kunt u nalezen op It s Learning bij: Info voor leerlingen/ouders / ORGANISATIE/Per jaarlaag/juiste afdeling/ouderavonden Klankbordgroepen Op 27 oktober om uur is er een gemeenschappelijke aftrap van de klankbordgroepen, behalve die van 5 en 6 vwo, in lokaal F1. 5 en 6 vwo komen op 29 oktober bijeen in lokaal E3. De bijeenkomsten zijn zoveel mogelijk op wisselende middagen in de jaarkalender gepland, om het voor meer ouders mogelijk te maken om naast hun werk of andere bezigheden één of meer bijeenkomsten bij te wonen. De andere data zijn: 30 januari, 15 april en 2 juni. Brugklassers en fietskratten Voor de meeste brugklasleerlingen is het wennen: zo n langere route naar school op de fiets. De leerlingen gebruiken volgens afspraak de veilige route door de wijk rondom de school en steken over op de Leidse Vaart bij de stoplichten. Toch zijn er al kleine fietsongevallen geweest. Deze worden vooral veroorzaakt doordat leerlingen niet zo snel met hun fiets kunnen manoeuvreren, als de situatie daarom vraagt. De zware fietskratten, met daarin hun schooltas, gaan de kracht van sommige brugklasleerlingen te boven als een snelle stuurbeweging noodzakelijk is. Vooral bij grote kratten kan de schooltas daarin schuiven met alle gevolgen van dien. Met de herfst in het vizier goed om daar even bij stil te staan. Tablets De proef met de tablets in de brugklas is nu enkele weken op gang. Docenten ervaren de tablet als een waardevolle aanvulling op het bestaande lesmateriaal. De tablet stelt docenten in staat meer te differentiëren naar tempo en niveau. Natuurlijk lopen we ook bij deze proef tegen diverse problemen aan, die door de extra ICT-ondersteuning op ECL Vaart zoveel mogelijk opgevangen worden. Dit is alweer het derde jaar dat we ervaring opdoen met klassen waarvan iedere leerling de beschikking heeft over een laptop of tablet. Als de stijgende lijn zich voortzet, zijn we klaar voor de volgende stap komend jaar: Iedere brugklasser zijn eigen tablet. In klas 2Ab zullen na de herfstvakantie de tablets uitgedeeld worden. Met deze klas haken we in op het Surface Project van SLB en APS. SLB is het bedrijf dat u wellicht kent van SLIM software; APS is een onderwijs-adviesorganisatie. Inhoudelijk betekent dit in het kort dat SLB en APS ons als school tegen een gereduceerd tarief kwalitatief hoogwaardige tablets aanbiedt en ons inhoudelijk zal begeleiden. Voor SLB-APS, maar ook voor ons is het doel om kennis op te doen over de implementatie van tablets in het onderwijs. Omdat de tablet waarover de leerlingen de beschikking krijgen kostbaar is, kiezen we ervoor deze op school te laten bewaren. Leerlingen kunnen het werk dat zij doen op school, opslaan in the cloud om op deze manier zowel op school als thuis bij hun bestanden te kunnen en kunnen doorwerken. Lezing voor de leerlingen van 6 vwo NLT (en overige geïnteresseerde natuurleerlingen) Op 27 oktober aanstaande zal dr. René Lutter in het kader van de NLT-module Eiwitkristallografie een lezing op het ECL houden. René Lutter is momenteel werkzaam als universitair hoofddocent bij de afdeling Longziekten bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zijn onderzoekslijn richt zich op de onderliggende mechanismen die ervoor zorgen dat patiënten met astma of COPD een ernstige ontstekingsreactie in de luchtwegen krijgen na allergeen expositie of infectie van een verkoudheidsvirus. In de jaren '90 van de vorige eeuw, heeft hij vijf jaar als postdoc in het Medical Research Council Centre in Cambridge (Groot-Brittanië) gewerkt onder leiding van Prof. dr. John Walker. In deze periode is het gelukt om het eiwit mitochondriaal ATPase te kristalliseren en zodoende de werking van dit enzym op te helderen. Voor dit werk heeft John Walker in 1997 de Nobelprijs gewonnen. Door zijn bijdrage aan dit onderzoek, kan René Lutter als geen ander uitleggen wat het belang van eiwitkristallografie is. Alle 6 vwo leerlingen met biologie en/of natuurkunde in hun pakket worden van harte uitgenodigd deze lezing bij te wonen.

7 Activiteiten en eerste serie modules Alle leerlingen volgen twee keer per jaar een module of nemen deel aan een activiteit. Er is een groot aanbod waaruit leerlingen kunnen kiezen. Mentoren zullen leerlingen informeren. Op It s Learning bij het vak Info voor leerlingen/ouders>top/activiteiten/modules staan de boekjes met informatie over de modules zelf. Momenteel zijn we druk bezig boekjes bij te werken dus het kan zijn dat nog niet alle informatie in de boekjes te vinden is. Een PPT (algemene informatie) en aanwijzingen over het inschrijven staan op deze plek. Leest u vooral de boekjes: het is een groot en gevarieerd aanbod, grotendeels door eigen docenten verzorgd! Nog even in het kort: Een leerling kiest per jaar één keer een activiteit of twee keer een module. Een module wordt gedurende 8 tot 9 weken op dinsdag het 6e uur gegeven. Dit staat in de jaarkalender aangegeven. Een activiteit wordt op andere uren en/of dagen gegeven. Leerlingen schrijven zich in via Magister waarbij het heel belangrijk is dat ze een juiste begin- en einddatum invoeren. Als dit niet goed gaat, is de inschrijving niet gelukt en moet de leerling opnieuw kiezen (met als risico dat de module of activiteit vol zit). In de agenda van de leerling (Magister) is te zien (kijk bij 4 november) welke activiteit of module de leerling volgt. Let op: in Magister staat de activiteit op dinsdag aan het einde van de dag. Dit is alleen van belang voor de inschrijving. De leerling krijgt van de activiteitenbegeleider informatie over tijd en plaats. Voor een aantal activiteiten is een sollicitatiebrief verplicht. De activiteitenbegeleider stuurt leerlingen een bericht over plaatsing bij de activiteit. Bij niet-plaatsing, schrijft een leerling zich na de herfstvakantie in voor een module. Tijdpad: Week 22 t/m 29 september de mentor informeert de leerlingen; leerlingen lezen zelf ook de informatie die op It s Learning staat Maandag 29 september uur t/m donderdag 2 oktober uur leerlingen kunnen zich (Magister) inschrijven voor een activiteit. Nb. leerlingen moeten goed kijken of een sollicitatiebrief insturen verplicht is. Als dat zo is, krijgen leerlingen vóór 20 oktober een bericht over definitieve plaatsing. Dat geldt ook als er sprake is van overinschrijving. Dinsdag 21 oktober uur t/m zondag 26 oktober uur kunnen leerlingen zich (in Magister) inschrijven voor een module. Hierbij geldt: vol is vol. Dinsdag 4 november het 6e uur start de eerste serie modules. Vrijstellingen Een aantal leerlingen heeft een vrijstelling voor het volgen van een activiteit of module omdat zij al andere activiteiten verrichten. Bijvoorbeeld de brugklassupporters, de redactie van de Janus, leerlingen die in de leerlingenraad zitten. Meer informatie hierover staat op It s Learning. Deze leerlingen moeten zelf aangeven dat ze een vrijstelling hebben door zich in te schrijven in Magister (net als bij een activiteit of module). Ook hiervoor staat de handleiding op It s Learning.

8 TOP-week: 6 tot en met 10 oktober De lesroosters zijn dan zoals u waarschijnlijk weet, totaal anders. Alle klassen hebben op twee dagen toetsen en daarnaast zijn er diverse projecten en projectjes, excursies en reizen. De leerlingen worden daar nog uitvoerig over ingelicht. Hier volgt een kort overzicht van wat er allemaal op stapel staat voor de komende TOPweek. Een imposante lijst! Klas 1. Voor de brugklassers staat samenwerken centraal. Zij hebben het eilandproject, waarin ze zelf een eiland moeten bedenken, compleet met culturele gewoonten, klimatologische eigenschappen en infrastructuur. Op maandag t/m donderdag wordt iedereen vanaf het 1e uur op school verwacht. Donderdagavond wordt het Brugklasfeest op de Kade gehouden, waarvoor de brugklassupporters samen met de klassen al druk aan het oefenen zijn. Elk eiland wil op vrijdag 10 oktober natuurlijk zoveel mogelijk toeristen trekken! U wordt dan ook van harte uitgenodigd om op vrijdagmiddag het eiland van uw zoon of dochter te bezoeken. Over de precieze tijdstippen ontvangt u nader bericht. De leerlingen verkopen souvenirs en hapjes. De opbrengst is, net als ieder jaar, verbonden aan een goed doel, dit jaar is dat natuurlijk Serious Request. Wij zien uw bijdrage aan het goede doel graag tegemoet. Klas 2. Voor de tweedeklassers staat deze week in het teken van groepsdruk. De atheneumleerlingen kijken naar groepsdruk binnen grote groepen en naar de actualiteit. De havoleerlingen houden het binnen hun eigen groep. Er staat een bezoek aan het filmhuis op het programma voor een indrukwekkende film over groepsdruk en er is een teambuildingsdag. De gymnasiasten hebben een eigen programma: Woensdagochtend 8 oktober vertrekt de bus om 6.30 uur vanaf het voormalige Connexxionterrein aan de Leidsevaart. Op woensdag is er een survivalprogramma in de Ardennen, op donderdag wordt er een bezoek gebracht aan Trier en op vrijdag gaan de leerlingen naar Maastricht. Vrijdag tussen uur en uur verwachten we weer thuis te zijn. De overnachtingen zijn dit jaar in de jeugdherberg in Vianden, Luxemburg. Klas 3. De derdeklassers doen het project leefstijl waarin het gaat over het maken van juiste keuzes op het gebied van financiën, gezondheid, seksualiteit en voeding. Daarbij gaan ze ook in op het ontwikkelen van ideeën voor Serious Request. De leerlingen uit 3 havo hebben donderdag een eerste oriëntatie op beroepen, een project georganiseerd door de decanen. Het sluit aan bij een eerdere opdracht een interview te houden over een interessant beroep. Klas 4. De vierdeklassers starten als kersverse bovenbouwleerlingen met het project vaardigheden. De havisten sluiten hiermee aan bij vaardigheden die nodig zijn voor het doen van onderzoek wat weer voorbereidt op het maken van het profielwerkstuk en praktische opdrachten. De vwo ers trekken het wat breder en gaan dieper in op het lezen en schrijven van wetenschappelijke teksten. Op donderdag starten de vwoleerlingen pas s middags! De leerlingen met een m-profiel gaan naar het gemeentearchief en volgen daar diverse workshops. Van uur zien ze de Dronkemansopera van Marius Bruijn. Leerlingen uit 4Vwo met een N/Profiel kijken naar de film HER. Het is een moderne kijk op relaties in een futuristische context. Vrijdags zijn er toetsen voor 4V. Daarna is er nog een voorstelling door ZUVUYA, het muzikaal verteltheater Van den Vos Reynaerde in het Lyceumtheater van het ECL. Klas 5. 5V gaat op cultuurreis, mede in het kader van CKV en KCV. De leerlingen hebben kunnen kiezen uit 5 bestemmingen: Barcelona onder begeleiding van de heer Antonisse en mevrouw Korteweg, Berlijn onder begeleiding van de heer Hazeleger en mevrouw Wal, Londen onder begeleiding van de heer Gilman en mevrouw Prooij, Praag onder begeleiding van de heer Waller en mevrouw Lanting en tot slot Rome onder begeleiding van de heer Ossewaarde, mevrouw Alphenaar en mevrouw van Tol.

9 5 havo en 6 vwo. De leerlingen van 5 havo en 6 vwo hebben naast een aantal schoolexamens, waaronder de schrijfexamens voor alle moderne vreemde talen ook nog 1 dag de tijd om te werken aan hun profiel werkstukken. De eerste inleverdeadline hiervan is 24 november. Havisten leveren hun definitieve werk uiterlijk 8 januari in. Woensdagavond is er voor alle examenleerlingen uit 5 havo een verplichte LOB-avond georganiseerd door de decanen. Op deze avond komen oud-leerlingen vertellen wat er hoe op hen af kwam in het leven na het ECL in het HBO of elders. Ter compensatie hoeven de leerlingen woensdagmiddag niet aan hun PWS te werken. Donderdag gaan de leerlingen in de ochtend verder aan de slag met het keuzeproces voor het leven na het behalen van het havodiploma. Dit gebeurt via workshops verzorgd door studenten van de Hogeschool InHolland uit Haarlem, Generation Why, EF studeren in het buitenland en Projects Abroad. Op vrijdag in de ochtend krijgen de leerlingen een examenvaardigheden training. Ze krijgen workshops over studiemotivatie, leesstrategieën, stresstraining en PWS presentatie. PTA s voor de bovenbouw Op It s Learning bij info voor leerlingen en ouders zijn de PTA s (=programma s van toetsing en afsluiting) geplaatst. Dit PTA heeft twee functies. In de eerste plaats is het een document om kandidaten, ouders/verzorgers, docenten en directie te informeren over de inhoud, vorm, weging e.d. van het schoolexamen. In de tweede plaats verantwoordt de school met het PTA de inrichting van het schoolexamen aan de inspectie. Informatie decanen Hierbij het eerste decanen-nieuws van het schooljaar Betrokken docenten, ouders en leerlingen hebben het al gemerkt: we hebben een nieuwe decaan. Sabrina Andrea gaat in samenwerking met Annemarieke Nieuwenhuijzen- de LOB-activiteiten voor de leerlingen van 45 havo aansturen.. Profielkeuze September/oktober: dat is de tijd waarin voor de leerlingen van klas 3 activiteiten op het gebied van de profielkeuze van start gaan. Tijdens de mentorlessen en in de komende twee topweken zal uitgebreid aandacht besteed worden aan de klus die de derdeklassers dit jaar moeten klaren: het kiezen van een profiel. Alle LOB-activiteiten hebben als doel leerlingen in de gelegenheid te stellen een stevige keuze te maken. Studiekeuze Wie eenmaal zijn/haar profielkeuze heeft gemaakt, moet daarna bezig blijven met zijn/haar toekomst: er moet een studiekeuze gemaakt worden. Met name voor havo-leerlingen geldt dat zij na de profielkeuze meteen door moeten op het gebied van LOB: zij moeten immers al vrij snel na hun profielkeuze bepalen wat zij na hun examen gaan doen. Om die reden begint 4havo tijdens de eerste topweek al meteen aan de eerste collectieve LOB-activiteit: een bezoek aan Inholland. Tijdens die topweek zullen de leerlingen van 5havo geïnformeerd worden over een eventuele invulling van het Tussenjaar; ook is er voor hen een speeddate-avond georganiseerd: oud- ECLleerlingen komen voor een avondje terug naar hun oude school om de leerlingen van 5havo te vertellen over hún studiekeuze, hun studie en (indien van toepassing): over wat zij na hun studie zijn gaan doen. Studiekeuze-informatieavonden (SKIA) Op 4 en 5 november worden er door de Decanenkring van Zuid-Kennemerland studievoorlichtingsavonden georganiseerd. Dat aanbod laten wij ook dit jaar niet ongebruikt: het is voor de leerlingen van 4havo en van 5vwo een verplichte LOBactiviteit. Informatie hierover hebben zij inmiddels ontvangen en als het goed is heeft iedereen zijn/haar keuzes digitaal doorgegeven. In tegenstelling tot wat je op grond van bovenstaande informatie zou kunnen denken zitten de leerlingen uit 5 vwo op het gebied van LOB niet stil: zij zijn bezig met het moeilijkste deel van de bedrijfsstage die in week 4 van 2015 voor hen op het programma staat: zij zoeken zelfstandig een stageplaats. Dat blijkt ieder jaar weer in het geval van de ene leerling een uiterst zware klus te zijn, terwijl het voor een andere leerling (door toeval, door een gelukkige samenloop van omstandigheden) appeltje eitje is. We wensen alle betrokkenen veel succes en waar nodig: veel geduld.

10 Overzicht van voorlichtingsactiviteiten WO (Tip: ga niet op de bonnefooi op pad: het kán zijn dat je je aangemeld moet hebben om toegang te krijgen) Meeloopdag Communicatiewetenschappen Wageningen University Wageningen Meeloopdag Beleid Bestuur en Organisatie (specialisatie van BSc Bestuurskunde) Universiteit Leiden Schouwburgstraat 2, 2511 VA, Den Haag Meeloopdag Economie en Beleid Wageningen University Wageningen dag student Psychologie meeloopdag Rijksuniversiteit Groningen Meeloopdag Beleid Bestuur en Organisatie (specialisatie van BSc Bestuurskunde) Universiteit Leiden Schouwburgstraat 2, 2511 VA, Den Haag Bachelor Open Day Erasmus Universiteit Rotterdam Open Evening Leiden University College The Hague Open dagen TU/e voor vwo'ers Technische Universiteit Eindhoven Eindhoven Meeloopdag Economie Bestuur en Management (specialisatie van BSc Bestuurskunde) Universiteit Leiden Schouwburgstraat 2, 2511 VA, Leiden Bachelor open dag (verdiepend) Technische Universiteit Delft Open dagen TU/e voor vwo'ers Technische Universiteit Eindhoven Radboud Tweedaagse meeloopdag 9 opleidingen Radboud Universiteit Nijmegen Bachelor open dag (verdiepend) Technische Universiteit Delft Mekelweg 5, 2628 CC, Delft Overzichtje van voorlichtingsactiviteiten HBO (Tip: als je een van onderstaande instellingen wilt bezoeken: bekijk dan eerst op de website of de instelling die je bezoekt misschien particulier onderwijs is. In dat geval zijn de opleidingskosten hoog) Open dag - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 opleidingen Nijmegen Open dag - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 9 opleidingen Proefstuderen Avans Hogeschool Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Breda NHL Walk In! 62 opleidingen NHL Hogeschool Leeuwarden Meeloopdag Mens en Maatschappij 1 opleiding Fontys Hogescholen 's-hertogenbosch Proefstuderen - Hogeschool TIO 15 opleidingen Amsterdam Open dag - Marnix Academie 1 opleiding Utrecht Open dag Vilentum Hogeschool 5 opleidingen Dronten Bron: Help, mijn kind wil een tussenjaar. Onder deze titel heeft Daniëlle Vogels een gids gepubliceerd voor ouders die hun kind willen begeleiden en voor jongeren die hun ouders en/of zichzelf willen overtuigen. Daniëlle Vogels is ervaringsdeskundige. Een jaar of twintig geleden nam ze zelf een tussenjaar, in een tijd dat dat nog niet gebruikelijk was. Haar docent natuurkunde vroeg of ze niet bang was dat ze straks geen zin meer zou hebben om te gaan studeren. Daarop was toen haar commentaar: Nee hoor, want er is meer in het leven dan studeren. De inleiding noodt tot verder lezen. Help, mijn kind wil een tussenjaar is een gids waarin zowel ouders als jongeren gestimuleerd worden na te denken over alle aspecten van een tussenjaar. Eigenlijk komt alles langs: opbrengsten, risico s, drijfveren, praktische invulling, kosten en allerlei andere praktische zaken. Zelfs de reflectie achteraf komt aan de orde. Een aanrader voor leerlingen en hun ouders die zo n tussenjaar serieus overwegen. De gids wordt geleverd als pdf-bestand, kost 3,95 en kan via de volgende link besteld worden:

4/2014-2015. Kalender

4/2014-2015. Kalender Kalender Di 10 mrt doorloopdag Masterclass Wo 11 mrt 14.00 17.00 uur aanmeldingszitting ECL Vaart Do 12 mrt 16.00 18.00 uur aanmeldingszitting ECL Vaart Vr 13 maart t/m do 19 maart SE 5 havo en 6 vwo Week

Nadere informatie

3/2013-2014. De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen.

3/2013-2014. De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Kalender Za 30 nov 13.30 uur Broodbankac e St. Bavokerk ma 02 dec 19.30 21.30 uur ouderavond 4 havo Do 05 dec Sinterklaas Vr 06 dec BKT doorloopdag (ECL Vaart) do 12 dec 19.30 uur Thema avond georganiseerd

Nadere informatie

De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/ absentmeldingen tel. 023-5319042. Geachte ouders,

De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/ absentmeldingen tel. 023-5319042. Geachte ouders, Kalender Ma 17 mrt 19.00 21.00 uur aanmeldingszitting 19.30 21.30 uur ouderavond verbreding en discover! Di 18 mrt 14.15 15.45 uur speeddate voor meisjes Woensdag 19 maart t/m dinsdag 1 april Rekentoets

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2013

Nieuwsbrief Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Agenda (data onder voorbehoud) Za. 12 t/m ma. 21 okt. Herfstvakantie Do. 24 okt. OPUS ouderavond: onderpresteren Ma. 28 okt. t/m vr. 1 nov. Uitwisseling Farum Ma. 4 t/m vr. 8 nov.

Nadere informatie

LOB-dossier. Leerjaar 4

LOB-dossier. Leerjaar 4 LOB-dossier Leerjaar 4 2014 2015 Inhoudsopgave Deel 1: De instructie 3 1.1 Inleiding 3 1.2 De LOB-module 4 1.2.1 Een vak zonder leraar 4 1.2.2 De eisen 4 1.2.3 De verslaggeving 4 1.2.4 De controle 4 1.2.5

Nadere informatie

SCHOOLGIDS 2015 2016. Utrecht, 6 juli 2015. Op je toekomst voorbereid!

SCHOOLGIDS 2015 2016. Utrecht, 6 juli 2015. Op je toekomst voorbereid! SCHOOLGIDS 2015 2016 Utrecht, 6 juli 2015 Op je toekomst voorbereid! Inhoudsopgave Inleiding...3 Hoofdstuk 1 De school 1.1. Vernieuwend en eigentijds onderwijs...4 1.2. Visie... 4 1.3. Missie...4 1.4.

Nadere informatie

1. Voorwoord van de rector

1. Voorwoord van de rector Nassausingel 7, 4811 DE Breda 1. Voorwoord van de rector Geachte lezers, Hierbij stuur ik u de tweede digitale nieuwsbrief van onze school. De vorige is net voor de zomervakantie verschenen. Met deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

December 2012. Beste ouders, verzorgers,

December 2012. Beste ouders, verzorgers, December 2012 Beste ouders, verzorgers, Hierbij ontvangt u de derde nieuwsbrief van dit schooljaar, de winterbrief. Het schooljaar is in volle gang en afgelopen week hebben alle leerlingen het eerste cijferrapport

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS 2011-2012

INFORMATIEGIDS 2011-2012 INFORMATIEGIDS 2011-2012 Picasso Lyceum Paletsingel 38c 2718 NT Zoetermeer T: (079) 347 17 00 F: (079) 347 17 99 E: info@picasso-lyceum.nl I: www.picasso-lyceum.nl Inhoud Voorwoord 3 Het Lyceum 6 Talenten

Nadere informatie

DALTONWIJS. Verleg je grenzen bij Lentiz Dalton MAVO. Voorwoord INHOUDSOPGAVE. Nummer 3 januari 2015. Beste ouder(s) en verzorger(s),

DALTONWIJS. Verleg je grenzen bij Lentiz Dalton MAVO. Voorwoord INHOUDSOPGAVE. Nummer 3 januari 2015. Beste ouder(s) en verzorger(s), Voorwoord Beste ouder(s) en verzorger(s), Zowel aan het einde van 2014 als bij de start van 2015 hebben veel leerlingen zich van hun beste kant laten zien. Rond 5 december organiseerde de school een Sinterklaasfeest

Nadere informatie

Ouderbulletin De Leilinde

Ouderbulletin De Leilinde 1 Ouderbulletin De Leilinde 16 e jaargang, nummer 2 December 2013 Redactie: Martin Cattermole Lay-out en foto s: Dineke Bruinsma Druk- en vouwwerk: Edwin Romo Postadres: Ouderbulletin De Leilinde ouderraad@lindecollege.nl

Nadere informatie

regio arnhem het voortgezet onderwijs helder in beeld

regio arnhem het voortgezet onderwijs helder in beeld regio arnhem het voortgezet onderwijs helder in beeld Inhoudsopgave & colofon Voorwoord 2 Het Voortgezet Onderwijs: de feiten op een rij voor ouders van leerlingen in groep 8 3 Het Voortgezet Onderwijs:

Nadere informatie

HEESWIJK-DINTHER SCHOOLGIDS 2014-2015 INSPIREREN TALENTEN AANSPREKEN GRENZEN VERLEGGEN

HEESWIJK-DINTHER SCHOOLGIDS 2014-2015 INSPIREREN TALENTEN AANSPREKEN GRENZEN VERLEGGEN HEESWIJK-DINTHER SCHOOLGIDS 2014-2015 INSPIREREN TALENTEN AANSPREKEN GRENZEN VERLEGGEN Gymnasium Bernrode Abdijstraat 36 5473 AG Heeswijk-Dinther Tel: 0413-291342 Fax: 0413-294093 www.bernrode.nl administratie@bernrode.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave. School en schoolleiding 4. Visie en identiteit 5. Inrichting van ons onderwijs 7. Lessentabellen 12. Lestijden 16.

Inhoudsopgave. School en schoolleiding 4. Visie en identiteit 5. Inrichting van ons onderwijs 7. Lessentabellen 12. Lestijden 16. Schoolgids 2014-2015 Inhoudsopgave School en schoolleiding 4 Visie en identiteit 5 Inrichting van ons onderwijs 7 Lessentabellen 12 Lestijden 16 Vakanties 17 Thomas a Kempis College en Sport 18 Begeleiding

Nadere informatie

Kiezen voor Havo-4 of Vwo-4

Kiezen voor Havo-4 of Vwo-4 Kiezen voor Havo-4 of Vwo-4 Schooljaar 2014 / 2015 KEUZEOOG 2014 / 2015 INHOUD Inleiding 3 A. De gang van zaken 4 B. De Tweede Fase 5 C. Studielast 6 D. De keuze voor Gymnasium 8 E. Vwo XTRA 9 F. De keuze

Nadere informatie

schoolgids 2012-2013 nieuw

schoolgids 2012-2013 nieuw schoolgids 2012-2013 nieuw ma n ag e &em o v a h rt & bew ge n, spo ement schoolgids 2012-2013 Echnaton leren in beweging 1 2 echnaton schoolgids 2012-2013 inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 2 3 4 5 6 7 8 Echnaton:

Nadere informatie

Schoolgids 2014-2015. Lyceum

Schoolgids 2014-2015. Lyceum Schoolgids 2014-2015 Lyceum @anna Vooraf De schoolgids en de website bevatten foto s van leerlingen van onze school. Ouders die bezwaar hebben tegen het publiceren van foto s waar hun kinderen op staan,

Nadere informatie

Studenten aan de universiteit zijn niet voor één gat te vangen. Ze zijn op zoek naar

Studenten aan de universiteit zijn niet voor één gat te vangen. Ze zijn op zoek naar Op weg naar je nieuwe leven Studeren aan een universiteit is meer dan colleges volgen of thuis in de studieboeken duiken. Het is een manier van leven. Je bezoekt een interessante lezing of brengt de middag

Nadere informatie

Het Zwijsen... daar wil ik naartoe! Schoolgids 2014-2015

Het Zwijsen... daar wil ik naartoe! Schoolgids 2014-2015 Het Zwijsen... daar wil ik naartoe! Schoolgids 2014-2015 zwij150499_schoolgids_2014-2015.indd 1 11-05-15 11:14 Inhoudsopgave Voorwoord 4 Hoofdstuk 1 Doelstellingen 8 Hoofdstuk 2 Het onderwijsconcept 12

Nadere informatie

BROCHURE LOOPBAANORIËNTATIE HAVO-VWO 2013-2014

BROCHURE LOOPBAANORIËNTATIE HAVO-VWO 2013-2014 BROCHURE LOOPBAANORIËNTATIE HAVO-VWO 2013-2014 VOORWOORD Deze brochure gaat over loopbaanoriëntatie. Onder loopbaanoriëntatie valt alles wat te maken heeft met je (studie-)loopbaan op het PCC en met je

Nadere informatie

Schoolgids 2013-2014

Schoolgids 2013-2014 Schoolgids 2013-2014 Inhoudsopgave: hoofdstuk 1 schooljaar 2013 2014 1.1 Welkom 1.2 Hoe deze informatiegids te gebruiken 1.3 Het Rembrandt College 1.4 De missie van het Rembrandt College 1.5 Cultuurprofielschool

Nadere informatie

Voorwoord. Neem ruim de tijd voor de keuze en vraag hulp als je er niet uitkomt. Veel succes en plezier met het maken van je keuze.

Voorwoord. Neem ruim de tijd voor de keuze en vraag hulp als je er niet uitkomt. Veel succes en plezier met het maken van je keuze. Naam: Klas: Mentor: 2 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Kennis over de mogelijkheden... 5 Leren en studeren... 6 Geld en tijd spelen een rol... 8 Loten... 9 Inschrijven bij hbo of universiteit... 10 Opdracht:

Nadere informatie

schoolgids 2014-2015 emmauscollege O P W E G S A M E N

schoolgids 2014-2015 emmauscollege O P W E G S A M E N ! schoolgids 2014-2015 emmauscollege SAMEN OP WEG! S A M E N O P W E G Emmauscollege r.k. scholengemeenschap voor havo, atheneum en gymnasium Het Emmauscollege bevindt zich op één locatie in een goed gefaciliteerd

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens u veel leesgenot toe!

Voorwoord. Ik wens u veel leesgenot toe! Voorwoord In het voorwoord van het vorige jaarverslag van onze school was de eerste zin Wie beweert dat het onderwijs saai is, heeft het mis. Wel, dat is nog steeds het geval. En wellicht geldt de stelling

Nadere informatie

Uitdaging in de vwo-bovenbouw

Uitdaging in de vwo-bovenbouw JFC10083 BovenBouw Brochure -13_JFC10026 Brochure A5 04-10-12 09:44 Pagina 1 Kijk je toekomst Uitdaging in de vwo-bovenbouw Johannes Fontanus College Wethouder Rebellaan 135 3771 KA Barneveld Postbus 108

Nadere informatie

schoolgids 2013-2014 nieuw havo e&m management, sport & bewegen

schoolgids 2013-2014 nieuw havo e&m management, sport & bewegen schoolgids 2013-2014 nieuw havo e&m management, sport & bewegen 1 inhoud 3 schoolgids 2013-2014 Echnaton leren in beweging 1 2 echnaton schoolgids 2013-2014 inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 2 3 4 5 6 7 8 Echnaton:

Nadere informatie

Leerlingwijzer van het Stelle College Schooljaar 2009-2010

Leerlingwijzer van het Stelle College Schooljaar 2009-2010 Leerlingwijzer van het Stelle College Naam school: Stelle College Adres: Mr. Treublaan 1-3 1097 DP Amsterdam Telefoon: (020) 579 71 30 Fax: (020) 694 53 51 Opleidingsmanager onderbouw: de heer I. Oostvriesland

Nadere informatie

Farelnieuws. De dag van de leraar

Farelnieuws. De dag van de leraar Farelnieuws jaargang 43, nummer 2, 3 oktober 2014 De dag van de leraar Volgende week maandag is het de dag van de leraar. Op 6 oktober wordt er landelijk stil gestaan bij het werk van deze belangrijke

Nadere informatie