2/ De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/absentmeldingen tel Ziek-/absentmeldingen tel.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2/2014-2015. De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/absentmeldingen tel. 023-5319042. Ziek-/absentmeldingen tel."

Transcriptie

1 Kalender ma 29 sept uur ouderavond brugklassen ECL Vaart uur ouderavond 2e klassen ECL Kade Vr 03 okt 40-minutenrooster; personeelsfeest Ma 6 t/m 10 okt TOP-week 1 Wo 08 okt uur oudleerlingenavond 5 havo en 6 vwo Do 09 okt uur Schoolfeest brugklassen Za 11 t/m 19 okt Herfstvakantie Ma 20 okt Leerlingen zijn vrij; scholingsdag docenten Di 21 okt uur contactbijeenkomst oudersdocenten (klas 1 en 2) (ECL Kade) 22, 23, 27 en 29 okt 40-minutenrooster i.v.m. Leerjaaroverleg Ma 27 okt uur klankbordgroep (m.u.v. klas 5 en 6 vwo) Wo 29 okt uur klankbordbijeenkomst (alleen voor 5 en 6 vwo) uur MR Ma 03 nov start semester 1B Di 04 nov start 1ste serie modules uur Voorlichting HBO/WO InHolland Wo 05 nov uur Voorlichting HBO/WO InHolland Vr 07 nov uur Schoolfeest klas 2 en 3 Ma 10 nov uur ouderavond 3 havo en 3 vwo (profielkeuze) Wo 12 nov uur CKV/muziekpresentatieavond Ma 17 nov uur ouderavond 4 havo Do 20 nov uur Onderwijsmarkt voor basisscholen Ma 24 nov uur 10-minutengesprekken vakdocenten Wo 26 nov uur 10-minutengesprekken vakdocenten Do 27 nov BrugKlasTheater doorloopdag Vr 28 nov Nieuwsbrief 3 2/ De Nieuwsbrief is bestemd voor ouders en leerlingen. Ziek-/absentmeldingen tel Ziek-/absentmeldingen tel Communicatie via It s Learning Beste ouders en verzorgers van onze leerlingen, Deze tweede Nieuwsbrief van dit jaar laat zien dat het op het ECL weer gonst van de activiteiten. Niet alleen vindt volgende week de eerste TOPweek plaats, ook de modules gaan binnenkort van start. Een prominente plaats is ingeruimd voor de Uitagenda ECL, de cultuurkalender van de school voor de komende maanden. Het ECL wil als cultuurprofielschool onderwijs en cultureel bewustzijn steeds zoveel mogelijk verbinden. Onze schoolvisie verwoordt wat we onder cultureel bewustzijn verstaan: weten waar je vandaan komt en kunnen verbeelden waar je naar toe kunt. Dat is het startpunt voor de kennis van de toekomst. Kennis die, ook dat is onze visie, moet bijdragen aan de ontwikkeling van een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt. Ik hoop dat alles wat er op het ECL gebeurt, van de gewone lessen tot de activiteiten die plaatsvinden in het kader van Serious Request, daar een bouwsteentje voor vormt. Auke van der Wal

2 De inschrijving voor de filmwedstrijd Shoot Your Shot van de Toneelschuur is inmiddels gesloten, maar een flink aantal leerlingen van het ECL heeft zich aangemeld voor deelname. Finale avond 7 december 2014 Somedaymyprincewill.com TROUBLE MAN (SADETTIN KIRMIZIYUZ) / THE SADISTS Theater hits De cast van de Masterclass voorstelling Perfect Day gaat 26 september naar de Toneelschuur om dé theaterhit van van Sadettin Kirmiziyüz.te zien. Leerlingen uit 4Vwo met een M/profiel brengen donderdagmiddag 9 oktober een bezoek aan het Noord-Hollands archief, waar zij een rondleiding krijgen en workshops doen. De middag wordt besloten met een voorstelling gebaseerd op het kroegleven van de 17 e eeuw in de Haarlemmer Hout. Geregisseerd en geschreven door oud leerling Marius Bruin. HER Leerlingen uit 4 vwo met een N/ Profiel gaan 9 oktober kijken naar de film HER. Het is een moderne kijk op relaties in een futuristische context. Geregisseerd door Spike Jonze met Joaquin Phoenix, Amy Adams en de stem van Scarlett Johansson Leerlingen van 4Vwo gaan op 10 oktober naar het muzikaal verteltheater van den Vos Reynaerde in het Lyceumtheater van het ECL ZUVUYA ś muzikaal verteltheater Van den Vos Reynaerde Als ambassadeur van de Toneelschuur ben je tussen de 14 en 21 jaar oud. Je promoot films, voorstellingen en helpt bij het organiseren van evenementen voor jongeren. Het mooiste voordeel: je krijgt korting op alles wat er in de Toneel- en Filmschuur te zien is. Ben jij ook een theater- en filmliefhebber, deel je passie en wordt Amba. voor informatie:

3 3 november t/m 7 november is het nationale kunstweek. Dit kunnen wij als Cultuurprofielschool natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. De sectie beeldend heeft een speciaal project waarbij ouders worden uitgenodigd om samen met hun kinderen te exposeren. Info: of Op 13 november krijgen leerlingen van 5 Vwo kunst Algemeen een rondleiding in Het Mauritshuis, dit ter voorbereiding van het eindexamen. CKV en Muziek Presentatie avond 12 november voor leerlingen van 5 Havo CKV en bovenbouw Muziek Aanvang uur ONSTUITBAAR DANSTHEATER AYA 4 Havo bezoekt op donderdag 20 november Danstheater Aya in de Toneelschuur. Aanvang uur. Dit in het kader van de lessen CKV Meeslepend, spannend en visueel theaterspektakel in horror-sfeer! De nieuwste spektakel theatervoorstelling, Horror, van Jakop Ahlbom is een hommage aan het horrorgenre. Op 27 november en op 2 december gaat 4 Vwo naar deze bijzondere voorstelling voor CKV. : Hanna Bervoets Op 16 december krijgt het ECL bezoek van de schrijfster Hanna Bervoets. De 1 e literaire middag is voor 4 Havo. Brugklastheater Tijdens de 2 e Top- week spelen de leerlingen van de Brugklas in een zelfbedachte voorstelling. Dit jaar heeft het Brugklastheater alles te maken met een Boyband. Voorstellingen: Ma 15/12 om 16.30, di 16/12 om uur, woe 17/12 om en dond 18/12 om uur. Info en kaarten:

4 Uitnodiging Voor de ouders van onze leerlingen organiseren we een informatieavond op woensdag 29 oktober om uur over het thema: Uw kind en genotmiddelen De avond wordt verzorgd door Marion Kooij, preventiemedewerker bij Brijder Jeugd. Zij heeft een ruime ervaring opgebouwd op het gebied van preventie en voorlichting. Onderwerpen die de revue passeren zijn: de effecten en risico s van de belangrijkste genotmiddelen, de belangrijkste trends in genotmiddelengebruik onder jongeren, technieken om het gesprek met uw kind aan te gaan en tips die problematisch gebruik kunnen voorkomen. Er wordt ook aandacht besteed aan de hulpverleningsmogelijkheden. Programma: uur Inloop & koffie, thee uur Start thema-avond uur In informele sfeer napraten. De bijeenkomst vindt plaats in de kantine van het ECL. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden door een bericht te sturen naar onder vermelding van naam en aantal bezoekers. Studiedag docenten 20 oktober De herfstvakantie duurt voor de leerlingen van het ECL tot en met maandag 20 oktober. Op die dag valt de jaarlijkse studiedag voor docenten. We richten ons die dag op de kern van ons werk: lesgeven in de klas. Onderwerpen als klassenmanagement, differentiëren in werkvormen en rekening houden met verschillen komen daarbij aan bod. Deze studiedag maakt deel uit van een breder scholingstraject van het ECL, waarin de secties een belangrijke rol spelen. Leren van en met elkaar, duidelijke afspraken over leerlijnen, toetsing en beoordeling en bij elkaar in de les kijken staan op de ontwikkelagenda van de secties. Dagen met een verkort rooster In de komende periode weken werken we op enkele dagen met een 40-minutenrooster. Daarmee wordt tijd vrij gemaakt voor het leerjaaroverleg, de eerste vergaderingen over de klassen van dit cursusjaar. Dit zijn geen rapportvergaderingen, maar bijeenkomsten die tot doel hebben bijzonderheden van klassen en individuele leerlingen in kaart te brengen nu we na de fases forming, storming en norming op gaan naar performing. Een paar van die vergaderdagen hadden we deze week. De data die nog komen zijn: 22, 23, 27 en 29 oktober. Op die dagen zijn de leerlingen dus eerder uit. In verband met het personeelsuitje werken we ook op 3 oktober met een 40 minutenrooster. De lesdag eindigt dan om uur. Serious Request Het feit dat het Glazen Huis eind dit jaar in Haarlem staat, houdt ook op het ECL de gemoederen bezig. Veel leerlingen en docenten komen met plannen die geld moeten opleveren voor het goede doel. Het is ons streven als cultuurprofielschool om vooral die ideeën te realiseren die bij ons profiel passen. Ook bestaande initiatieven worden benut om de actie te steunen. Zo gaat het geld dat het eilandproject van de brugklassen dit jaar oplevert ook naar Serious Request. Kijk voor alle ECL-acties op:

5 werkgroep Talent Verbreding BB In de eerste week van oktober, volgende week, zal zoals wij in de vorige Nieuwsbrief al aankondigden- de Verbreding voor bovenbouw (BB)-leerlingen van start gaan: een maker-klas en een taal-klas. De leerlingen die aan de Verbreding BB zullen meedoen, krijgen van hun docenten (wat en sot) te horen waar de lessen gegeven worden. Het tijdstip is bekend: woensdag 5-7. Verbreding OB Inmiddels is de verbreding voor onderbouwleerlingen ook van start gegaan. Een groot aantal leerlingen uit klas 2 en 3 werkt in het kader van verbreding aan hun eigen project. Zij worden daarbij gecoacht door hun mentor. Klas 1 De leerlingen van klas 1 kunnen op dit moment nog niet verbreden: zij krijgen eerst de tijd om aan hun nieuwe school te wennen. Of zij in aanmerking komen om mee te doen aan verbreding is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek dat zeer binnenkort van start gaat. In week 40 én in week 43 zullen alle leerlingen van alle eerste klassen meedoen aan drie onderzoeken: twee kortdurende én een test die redelijk veel tijd in beslag neemt. In de eerste korte test wordt onderzocht hoe de leerling de school ervaart (SchoolVragenLijst); de tweede korte test is een vragenlijst gericht op het vaststellen van prestatiemotief, positieve en negatieve faalangst en sociale wenselijkheid (PMT-k). In de laatste, langer durende test, de IST, wordt de intelligentiestructuur van de leerling onderzocht. De uitslag van deze testen zal volgens planning- bekend en besproken zijn in week 48. Leerlingen en ouders krijgen daarna verslag van de resultaten. De resultaten zijn van belang voor een adequate begeleiding van de leerlingen. Discover! Naar aanleiding van de uitslag van het onderzoek in klas 1 of op voordracht van de mentor of afdelingsleider van de klassen 2 en hoger zal binnenkort aan aantal leerlingen uitgenodigd worden voor een intakegesprek voor Discover! Discover! is de naam van een programma dat opgezet vanuit de werkgroep Talent- gericht is op het motiveren van onderpresterende getalenteerde leerlingen. Kunstweek van 1 tot 7 november 2014 Traditiegetrouw wordt in het eerste weekend van november in Haarlem en de randgemeenten de Kunstlijn georganiseerd als startsein voor de nationale Kunstweek. Veel beeldende kunstenaars stellen hun ateliers open voor bezoek en de Haarlemse galeries presenteren allerlei exposities. De sectie Beeldende Vorming van het ECL wil daar graag bij aansluiten. Het idee is om een ouder en kind tentoonstelling te maken. Ouders die [semi-] professioneel beeldende kunst maken willen wij vragen om samen met hun kind elk een beeldend werkstuk ter beschikking te stellen voor een expositie in de school in de eerste week van november. Tweedimensionale werken graag ingelijst en/of voorzien van een ophangmechanisme; voor driedimensionale werken is een aantal vitrines beschikbaar. Ook zouden wij bij het werk graag een kort bijgevoegd schrijven [max. half A4] ontvangen: iets over het werk en de reden waarom dit werk werd gekozen. Indien U een bijdrage wilt leveren dan zien we Uw aanmelding graag uiterlijk maandag 20 oktober in een mail naar tegemoet.

6 Leerjaaroverleg In de periode 22 september t/m 6 november is er voor elke klas het eerste leerjaaroverleg van dit schooljaar. In dit overleg analyseren vakdocenten en mentoren het (studie)gedrag van individuele leerlingen en de groep als geheel tot nu toe. De vakdocenten in de vergadering krijgen zo een breed beeld van eventuele leerproblemen van leerlingen bij het doorlopen van de leercyclus. Na een korte uitwisseling over de klas als geheel en per leerling individueel inventariseert elke vakdocent, met hulp van de mentor, wat de mogelijke vervolgacties moeten zijn om de leerling en de groep verder te helpen bij het uiteindelijke doel: de leerlingen laten reflecteren op hun (studie)gedrag. Als extra input voor dit overleg heeft elke leerling een persoonlijke vragenlijst ingevuld. Ouderavonden Voor de meeste jaarlagen is er inmiddels een ouderavond geweest. De daar gegeven informatie kunt u nalezen op It s Learning bij: Info voor leerlingen/ouders / ORGANISATIE/Per jaarlaag/juiste afdeling/ouderavonden Klankbordgroepen Op 27 oktober om uur is er een gemeenschappelijke aftrap van de klankbordgroepen, behalve die van 5 en 6 vwo, in lokaal F1. 5 en 6 vwo komen op 29 oktober bijeen in lokaal E3. De bijeenkomsten zijn zoveel mogelijk op wisselende middagen in de jaarkalender gepland, om het voor meer ouders mogelijk te maken om naast hun werk of andere bezigheden één of meer bijeenkomsten bij te wonen. De andere data zijn: 30 januari, 15 april en 2 juni. Brugklassers en fietskratten Voor de meeste brugklasleerlingen is het wennen: zo n langere route naar school op de fiets. De leerlingen gebruiken volgens afspraak de veilige route door de wijk rondom de school en steken over op de Leidse Vaart bij de stoplichten. Toch zijn er al kleine fietsongevallen geweest. Deze worden vooral veroorzaakt doordat leerlingen niet zo snel met hun fiets kunnen manoeuvreren, als de situatie daarom vraagt. De zware fietskratten, met daarin hun schooltas, gaan de kracht van sommige brugklasleerlingen te boven als een snelle stuurbeweging noodzakelijk is. Vooral bij grote kratten kan de schooltas daarin schuiven met alle gevolgen van dien. Met de herfst in het vizier goed om daar even bij stil te staan. Tablets De proef met de tablets in de brugklas is nu enkele weken op gang. Docenten ervaren de tablet als een waardevolle aanvulling op het bestaande lesmateriaal. De tablet stelt docenten in staat meer te differentiëren naar tempo en niveau. Natuurlijk lopen we ook bij deze proef tegen diverse problemen aan, die door de extra ICT-ondersteuning op ECL Vaart zoveel mogelijk opgevangen worden. Dit is alweer het derde jaar dat we ervaring opdoen met klassen waarvan iedere leerling de beschikking heeft over een laptop of tablet. Als de stijgende lijn zich voortzet, zijn we klaar voor de volgende stap komend jaar: Iedere brugklasser zijn eigen tablet. In klas 2Ab zullen na de herfstvakantie de tablets uitgedeeld worden. Met deze klas haken we in op het Surface Project van SLB en APS. SLB is het bedrijf dat u wellicht kent van SLIM software; APS is een onderwijs-adviesorganisatie. Inhoudelijk betekent dit in het kort dat SLB en APS ons als school tegen een gereduceerd tarief kwalitatief hoogwaardige tablets aanbiedt en ons inhoudelijk zal begeleiden. Voor SLB-APS, maar ook voor ons is het doel om kennis op te doen over de implementatie van tablets in het onderwijs. Omdat de tablet waarover de leerlingen de beschikking krijgen kostbaar is, kiezen we ervoor deze op school te laten bewaren. Leerlingen kunnen het werk dat zij doen op school, opslaan in the cloud om op deze manier zowel op school als thuis bij hun bestanden te kunnen en kunnen doorwerken. Lezing voor de leerlingen van 6 vwo NLT (en overige geïnteresseerde natuurleerlingen) Op 27 oktober aanstaande zal dr. René Lutter in het kader van de NLT-module Eiwitkristallografie een lezing op het ECL houden. René Lutter is momenteel werkzaam als universitair hoofddocent bij de afdeling Longziekten bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zijn onderzoekslijn richt zich op de onderliggende mechanismen die ervoor zorgen dat patiënten met astma of COPD een ernstige ontstekingsreactie in de luchtwegen krijgen na allergeen expositie of infectie van een verkoudheidsvirus. In de jaren '90 van de vorige eeuw, heeft hij vijf jaar als postdoc in het Medical Research Council Centre in Cambridge (Groot-Brittanië) gewerkt onder leiding van Prof. dr. John Walker. In deze periode is het gelukt om het eiwit mitochondriaal ATPase te kristalliseren en zodoende de werking van dit enzym op te helderen. Voor dit werk heeft John Walker in 1997 de Nobelprijs gewonnen. Door zijn bijdrage aan dit onderzoek, kan René Lutter als geen ander uitleggen wat het belang van eiwitkristallografie is. Alle 6 vwo leerlingen met biologie en/of natuurkunde in hun pakket worden van harte uitgenodigd deze lezing bij te wonen.

7 Activiteiten en eerste serie modules Alle leerlingen volgen twee keer per jaar een module of nemen deel aan een activiteit. Er is een groot aanbod waaruit leerlingen kunnen kiezen. Mentoren zullen leerlingen informeren. Op It s Learning bij het vak Info voor leerlingen/ouders>top/activiteiten/modules staan de boekjes met informatie over de modules zelf. Momenteel zijn we druk bezig boekjes bij te werken dus het kan zijn dat nog niet alle informatie in de boekjes te vinden is. Een PPT (algemene informatie) en aanwijzingen over het inschrijven staan op deze plek. Leest u vooral de boekjes: het is een groot en gevarieerd aanbod, grotendeels door eigen docenten verzorgd! Nog even in het kort: Een leerling kiest per jaar één keer een activiteit of twee keer een module. Een module wordt gedurende 8 tot 9 weken op dinsdag het 6e uur gegeven. Dit staat in de jaarkalender aangegeven. Een activiteit wordt op andere uren en/of dagen gegeven. Leerlingen schrijven zich in via Magister waarbij het heel belangrijk is dat ze een juiste begin- en einddatum invoeren. Als dit niet goed gaat, is de inschrijving niet gelukt en moet de leerling opnieuw kiezen (met als risico dat de module of activiteit vol zit). In de agenda van de leerling (Magister) is te zien (kijk bij 4 november) welke activiteit of module de leerling volgt. Let op: in Magister staat de activiteit op dinsdag aan het einde van de dag. Dit is alleen van belang voor de inschrijving. De leerling krijgt van de activiteitenbegeleider informatie over tijd en plaats. Voor een aantal activiteiten is een sollicitatiebrief verplicht. De activiteitenbegeleider stuurt leerlingen een bericht over plaatsing bij de activiteit. Bij niet-plaatsing, schrijft een leerling zich na de herfstvakantie in voor een module. Tijdpad: Week 22 t/m 29 september de mentor informeert de leerlingen; leerlingen lezen zelf ook de informatie die op It s Learning staat Maandag 29 september uur t/m donderdag 2 oktober uur leerlingen kunnen zich (Magister) inschrijven voor een activiteit. Nb. leerlingen moeten goed kijken of een sollicitatiebrief insturen verplicht is. Als dat zo is, krijgen leerlingen vóór 20 oktober een bericht over definitieve plaatsing. Dat geldt ook als er sprake is van overinschrijving. Dinsdag 21 oktober uur t/m zondag 26 oktober uur kunnen leerlingen zich (in Magister) inschrijven voor een module. Hierbij geldt: vol is vol. Dinsdag 4 november het 6e uur start de eerste serie modules. Vrijstellingen Een aantal leerlingen heeft een vrijstelling voor het volgen van een activiteit of module omdat zij al andere activiteiten verrichten. Bijvoorbeeld de brugklassupporters, de redactie van de Janus, leerlingen die in de leerlingenraad zitten. Meer informatie hierover staat op It s Learning. Deze leerlingen moeten zelf aangeven dat ze een vrijstelling hebben door zich in te schrijven in Magister (net als bij een activiteit of module). Ook hiervoor staat de handleiding op It s Learning.

8 TOP-week: 6 tot en met 10 oktober De lesroosters zijn dan zoals u waarschijnlijk weet, totaal anders. Alle klassen hebben op twee dagen toetsen en daarnaast zijn er diverse projecten en projectjes, excursies en reizen. De leerlingen worden daar nog uitvoerig over ingelicht. Hier volgt een kort overzicht van wat er allemaal op stapel staat voor de komende TOPweek. Een imposante lijst! Klas 1. Voor de brugklassers staat samenwerken centraal. Zij hebben het eilandproject, waarin ze zelf een eiland moeten bedenken, compleet met culturele gewoonten, klimatologische eigenschappen en infrastructuur. Op maandag t/m donderdag wordt iedereen vanaf het 1e uur op school verwacht. Donderdagavond wordt het Brugklasfeest op de Kade gehouden, waarvoor de brugklassupporters samen met de klassen al druk aan het oefenen zijn. Elk eiland wil op vrijdag 10 oktober natuurlijk zoveel mogelijk toeristen trekken! U wordt dan ook van harte uitgenodigd om op vrijdagmiddag het eiland van uw zoon of dochter te bezoeken. Over de precieze tijdstippen ontvangt u nader bericht. De leerlingen verkopen souvenirs en hapjes. De opbrengst is, net als ieder jaar, verbonden aan een goed doel, dit jaar is dat natuurlijk Serious Request. Wij zien uw bijdrage aan het goede doel graag tegemoet. Klas 2. Voor de tweedeklassers staat deze week in het teken van groepsdruk. De atheneumleerlingen kijken naar groepsdruk binnen grote groepen en naar de actualiteit. De havoleerlingen houden het binnen hun eigen groep. Er staat een bezoek aan het filmhuis op het programma voor een indrukwekkende film over groepsdruk en er is een teambuildingsdag. De gymnasiasten hebben een eigen programma: Woensdagochtend 8 oktober vertrekt de bus om 6.30 uur vanaf het voormalige Connexxionterrein aan de Leidsevaart. Op woensdag is er een survivalprogramma in de Ardennen, op donderdag wordt er een bezoek gebracht aan Trier en op vrijdag gaan de leerlingen naar Maastricht. Vrijdag tussen uur en uur verwachten we weer thuis te zijn. De overnachtingen zijn dit jaar in de jeugdherberg in Vianden, Luxemburg. Klas 3. De derdeklassers doen het project leefstijl waarin het gaat over het maken van juiste keuzes op het gebied van financiën, gezondheid, seksualiteit en voeding. Daarbij gaan ze ook in op het ontwikkelen van ideeën voor Serious Request. De leerlingen uit 3 havo hebben donderdag een eerste oriëntatie op beroepen, een project georganiseerd door de decanen. Het sluit aan bij een eerdere opdracht een interview te houden over een interessant beroep. Klas 4. De vierdeklassers starten als kersverse bovenbouwleerlingen met het project vaardigheden. De havisten sluiten hiermee aan bij vaardigheden die nodig zijn voor het doen van onderzoek wat weer voorbereidt op het maken van het profielwerkstuk en praktische opdrachten. De vwo ers trekken het wat breder en gaan dieper in op het lezen en schrijven van wetenschappelijke teksten. Op donderdag starten de vwoleerlingen pas s middags! De leerlingen met een m-profiel gaan naar het gemeentearchief en volgen daar diverse workshops. Van uur zien ze de Dronkemansopera van Marius Bruijn. Leerlingen uit 4Vwo met een N/Profiel kijken naar de film HER. Het is een moderne kijk op relaties in een futuristische context. Vrijdags zijn er toetsen voor 4V. Daarna is er nog een voorstelling door ZUVUYA, het muzikaal verteltheater Van den Vos Reynaerde in het Lyceumtheater van het ECL. Klas 5. 5V gaat op cultuurreis, mede in het kader van CKV en KCV. De leerlingen hebben kunnen kiezen uit 5 bestemmingen: Barcelona onder begeleiding van de heer Antonisse en mevrouw Korteweg, Berlijn onder begeleiding van de heer Hazeleger en mevrouw Wal, Londen onder begeleiding van de heer Gilman en mevrouw Prooij, Praag onder begeleiding van de heer Waller en mevrouw Lanting en tot slot Rome onder begeleiding van de heer Ossewaarde, mevrouw Alphenaar en mevrouw van Tol.

9 5 havo en 6 vwo. De leerlingen van 5 havo en 6 vwo hebben naast een aantal schoolexamens, waaronder de schrijfexamens voor alle moderne vreemde talen ook nog 1 dag de tijd om te werken aan hun profiel werkstukken. De eerste inleverdeadline hiervan is 24 november. Havisten leveren hun definitieve werk uiterlijk 8 januari in. Woensdagavond is er voor alle examenleerlingen uit 5 havo een verplichte LOB-avond georganiseerd door de decanen. Op deze avond komen oud-leerlingen vertellen wat er hoe op hen af kwam in het leven na het ECL in het HBO of elders. Ter compensatie hoeven de leerlingen woensdagmiddag niet aan hun PWS te werken. Donderdag gaan de leerlingen in de ochtend verder aan de slag met het keuzeproces voor het leven na het behalen van het havodiploma. Dit gebeurt via workshops verzorgd door studenten van de Hogeschool InHolland uit Haarlem, Generation Why, EF studeren in het buitenland en Projects Abroad. Op vrijdag in de ochtend krijgen de leerlingen een examenvaardigheden training. Ze krijgen workshops over studiemotivatie, leesstrategieën, stresstraining en PWS presentatie. PTA s voor de bovenbouw Op It s Learning bij info voor leerlingen en ouders zijn de PTA s (=programma s van toetsing en afsluiting) geplaatst. Dit PTA heeft twee functies. In de eerste plaats is het een document om kandidaten, ouders/verzorgers, docenten en directie te informeren over de inhoud, vorm, weging e.d. van het schoolexamen. In de tweede plaats verantwoordt de school met het PTA de inrichting van het schoolexamen aan de inspectie. Informatie decanen Hierbij het eerste decanen-nieuws van het schooljaar Betrokken docenten, ouders en leerlingen hebben het al gemerkt: we hebben een nieuwe decaan. Sabrina Andrea gaat in samenwerking met Annemarieke Nieuwenhuijzen- de LOB-activiteiten voor de leerlingen van 45 havo aansturen.. Profielkeuze September/oktober: dat is de tijd waarin voor de leerlingen van klas 3 activiteiten op het gebied van de profielkeuze van start gaan. Tijdens de mentorlessen en in de komende twee topweken zal uitgebreid aandacht besteed worden aan de klus die de derdeklassers dit jaar moeten klaren: het kiezen van een profiel. Alle LOB-activiteiten hebben als doel leerlingen in de gelegenheid te stellen een stevige keuze te maken. Studiekeuze Wie eenmaal zijn/haar profielkeuze heeft gemaakt, moet daarna bezig blijven met zijn/haar toekomst: er moet een studiekeuze gemaakt worden. Met name voor havo-leerlingen geldt dat zij na de profielkeuze meteen door moeten op het gebied van LOB: zij moeten immers al vrij snel na hun profielkeuze bepalen wat zij na hun examen gaan doen. Om die reden begint 4havo tijdens de eerste topweek al meteen aan de eerste collectieve LOB-activiteit: een bezoek aan Inholland. Tijdens die topweek zullen de leerlingen van 5havo geïnformeerd worden over een eventuele invulling van het Tussenjaar; ook is er voor hen een speeddate-avond georganiseerd: oud- ECLleerlingen komen voor een avondje terug naar hun oude school om de leerlingen van 5havo te vertellen over hún studiekeuze, hun studie en (indien van toepassing): over wat zij na hun studie zijn gaan doen. Studiekeuze-informatieavonden (SKIA) Op 4 en 5 november worden er door de Decanenkring van Zuid-Kennemerland studievoorlichtingsavonden georganiseerd. Dat aanbod laten wij ook dit jaar niet ongebruikt: het is voor de leerlingen van 4havo en van 5vwo een verplichte LOBactiviteit. Informatie hierover hebben zij inmiddels ontvangen en als het goed is heeft iedereen zijn/haar keuzes digitaal doorgegeven. In tegenstelling tot wat je op grond van bovenstaande informatie zou kunnen denken zitten de leerlingen uit 5 vwo op het gebied van LOB niet stil: zij zijn bezig met het moeilijkste deel van de bedrijfsstage die in week 4 van 2015 voor hen op het programma staat: zij zoeken zelfstandig een stageplaats. Dat blijkt ieder jaar weer in het geval van de ene leerling een uiterst zware klus te zijn, terwijl het voor een andere leerling (door toeval, door een gelukkige samenloop van omstandigheden) appeltje eitje is. We wensen alle betrokkenen veel succes en waar nodig: veel geduld.

10 Overzicht van voorlichtingsactiviteiten WO (Tip: ga niet op de bonnefooi op pad: het kán zijn dat je je aangemeld moet hebben om toegang te krijgen) Meeloopdag Communicatiewetenschappen Wageningen University Wageningen Meeloopdag Beleid Bestuur en Organisatie (specialisatie van BSc Bestuurskunde) Universiteit Leiden Schouwburgstraat 2, 2511 VA, Den Haag Meeloopdag Economie en Beleid Wageningen University Wageningen dag student Psychologie meeloopdag Rijksuniversiteit Groningen Meeloopdag Beleid Bestuur en Organisatie (specialisatie van BSc Bestuurskunde) Universiteit Leiden Schouwburgstraat 2, 2511 VA, Den Haag Bachelor Open Day Erasmus Universiteit Rotterdam Open Evening Leiden University College The Hague Open dagen TU/e voor vwo'ers Technische Universiteit Eindhoven Eindhoven Meeloopdag Economie Bestuur en Management (specialisatie van BSc Bestuurskunde) Universiteit Leiden Schouwburgstraat 2, 2511 VA, Leiden Bachelor open dag (verdiepend) Technische Universiteit Delft Open dagen TU/e voor vwo'ers Technische Universiteit Eindhoven Radboud Tweedaagse meeloopdag 9 opleidingen Radboud Universiteit Nijmegen Bachelor open dag (verdiepend) Technische Universiteit Delft Mekelweg 5, 2628 CC, Delft Overzichtje van voorlichtingsactiviteiten HBO (Tip: als je een van onderstaande instellingen wilt bezoeken: bekijk dan eerst op de website of de instelling die je bezoekt misschien particulier onderwijs is. In dat geval zijn de opleidingskosten hoog) Open dag - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 opleidingen Nijmegen Open dag - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 9 opleidingen Proefstuderen Avans Hogeschool Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Breda NHL Walk In! 62 opleidingen NHL Hogeschool Leeuwarden Meeloopdag Mens en Maatschappij 1 opleiding Fontys Hogescholen 's-hertogenbosch Proefstuderen - Hogeschool TIO 15 opleidingen Amsterdam Open dag - Marnix Academie 1 opleiding Utrecht Open dag Vilentum Hogeschool 5 opleidingen Dronten Bron: Help, mijn kind wil een tussenjaar. Onder deze titel heeft Daniëlle Vogels een gids gepubliceerd voor ouders die hun kind willen begeleiden en voor jongeren die hun ouders en/of zichzelf willen overtuigen. Daniëlle Vogels is ervaringsdeskundige. Een jaar of twintig geleden nam ze zelf een tussenjaar, in een tijd dat dat nog niet gebruikelijk was. Haar docent natuurkunde vroeg of ze niet bang was dat ze straks geen zin meer zou hebben om te gaan studeren. Daarop was toen haar commentaar: Nee hoor, want er is meer in het leven dan studeren. De inleiding noodt tot verder lezen. Help, mijn kind wil een tussenjaar is een gids waarin zowel ouders als jongeren gestimuleerd worden na te denken over alle aspecten van een tussenjaar. Eigenlijk komt alles langs: opbrengsten, risico s, drijfveren, praktische invulling, kosten en allerlei andere praktische zaken. Zelfs de reflectie achteraf komt aan de orde. Een aanrader voor leerlingen en hun ouders die zo n tussenjaar serieus overwegen. De gids wordt geleverd als pdf-bestand, kost 3,95 en kan via de volgende link besteld worden:

11 Studeren in het buitenland Wist je dat een jaar studeren in Noorwegen bijna 90 procent goedkoper is dan in Nederland? Helaas is het levensonderhoud daar wel een stuk duurder. Als je een inschatting wilt maken van wat studeren en leven in een bepaald land kost, kijk dan eens op deze pagina van beslist.nl: studeren_buitenland.html Hier kun je 373 verschillende steden in 111 landen vergelijken op basis van onder meer collegegeld, kosten voor boodschappen, kamerhuur en horeca. En wist je dat je voor een studie in het buitenland Nederlandse studiefinanciering kunt aanvragen? Hier lees je hoe je dat kunt doen: -in-het-buitenland.asp Geloof niet alles wat in brochures staat Voorlichtingsbrochures van hogescholen en universiteiten geven geen eerlijke informatie, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Deze vindt goede voorlichting nu van extra belang door de vervroegde aanmelddatum van 1 mei en de groeiende druk vanuit de overheid om studenten snel te laten afstuderen. Van bijna geen enkele studie wordt in folders gemeld of er een Bindend Studie Advies (BSA) geldt. Ook is het opvallend dat de informatie uit brochures niet overeenkomt met de cijfers van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), de organisatie die opleidingen beoordeelt. Opleidingen beweren dat ze fantastische docenten en faciliteiten hebben, terwijl de NVAO het hier niet mee eens is. Pure misleiding en foute voorlichting dus, aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen. Wat kan je wél geloven? Op de door de overheid gesubsidieerde website vind je bij inmiddels- bijna iedere studie onder het tabblad studie in cijfers de zogeheten studiebijsluiter : feitelijke informatie over de studie. Lees dat tabblad goed door (en overweeg je een studie die het tabblad studie in cijfers nog niet gemaakt heeft: vraag studenten, docenten, studieadviseur van de betreffende studie dan het hemd van het lijf.

12 Stichting Caya Cama Ecuador Woude 21b, 1489 NC De Woude T KvK Haarlem Bankrekening Dam tot Damloop Zondag 21 september 2014 Jacqueline Coronel loopt voor Caya Cama Ecuador De Stichting Caya Cama Ecuador helpt de inheemse bevolking van het dorp Ayllu Llakta, hoog in het Zuid- Amerikaanse Andesgebergte. Caya Cama Ecuador gelooft in de kracht van onderwijs. Met een goede opleiding kunnen de kinderen van Ayllu Llakta zich losmaken van de achterstandspositie waarin hun ouders zitten. Ecuadoriaanse indígenas (Spaans voor oorspronkelijke bewoners of inheemsen) zijn vaak nauwelijks opgeleid en verdienen weinig. Alle families in het dorp hebben het financieel moeilijk. Het schoolgeld is relatief hoog. De Stichting Caya Cama Ecuador wil ervoor zorgen dat alle kinderen van Ayllu Llakta naar school kunnen. Vorig jaar, in 2013, rende ik de Dam tot Damloop voor het eerst voor de stichting Caya Cama Ecuador. Ik had helaas niet het bedrag op kunnen halen waar ik op hoopte, maar ik kreeg zo veel positieve reacties dat ik mij voor dit jaar weer heb ingeschreven! Nu hoop ik een mooi bedrag binnen te halen en daar heb ik sponsors voor nodig. Ik vraag dit jaar dan ook weer om hulp om zo veel mogelijk voor Caya Cama Ecuador bij elkaar te lopen! Wil jij mij sponsoren of wil je meer informatie, stuur mij een mailtje of spreek mij even aan. Alvast heel erg bedankt, Jacqueline Coronel

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn LOB op het vwo. klas Keuzemoment: Doelstellingen: Loopbaan Competenties: 1 * Twee talen kiezen uit. 1.

Doorlopende leerlijn LOB op het vwo. klas Keuzemoment: Doelstellingen: Loopbaan Competenties: 1 * Twee talen kiezen uit. 1. Doorlopende leerlijn LOB op het vwo klas Keuzemoment: Doelstellingen: Loopbaan Competenties: 1 * Twee talen kiezen uit 1. Signaal Kwaliteitenreflectie Frans, Duits en Spaans oppakken Motievenreflectie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Inleiding. Keuzes in:

Inleiding. Keuzes in: Keuzes in: 5 Inleiding Tijdens de ouderavond heb ik u uitgelegd hoe de keuzebegeleiding in klas 3 plaats vindt. In dit artikel zet ik de belangrijkste punten nog even op een rij. Mocht u na het lezen ervan

Nadere informatie

Het HAVO-examen. School examen. Centraal examen. Eind cijfer +

Het HAVO-examen. School examen. Centraal examen. Eind cijfer + Havo bovenbouw Havo 4 en 5 is één geheel. Alle behaalde resultaten zijn onderdeel van het schoolexamen. Goede cijfers zijn belangrijk. Eindcijfer havo 4 = startcijfer havo 5. Het HAVO-examen School examen

Nadere informatie

Kwaliteitenreflectie. Kwaliteitenreflectie. Motievenreflectie werkexploratie. Kwaliteitenreflectie. Motievenreflectie Loopbaansturing

Kwaliteitenreflectie. Kwaliteitenreflectie. Motievenreflectie werkexploratie. Kwaliteitenreflectie. Motievenreflectie Loopbaansturing Doorlopende leerlijn LOB op het vwo klas Keuzemoment: Doelstellingen: Loopbaan Competenties: 1 Twee talen 1. Signaal oppakken kiezen uit Frans, 2. Keuzesituatie Motievenreflectie Duits en Spaans onder

Nadere informatie

Kennismakingsavond. 4vwo

Kennismakingsavond. 4vwo Kennismakingsavond 4vwo Programma Voorstellen van de mentor flex-uren Rekentoets Schoolregels Buitenlandreis Bieleveld Overgangsnormen Belangrijke data LOB Vragen Even voorstellen Peter Rensen (renpr)

Nadere informatie

Informatie-avond vwo4. Welkom

Informatie-avond vwo4. Welkom Informatie-avond vwo4 Welkom Agenda Opening Informatie over V4 Decanaat Internationalisering Mentoren Geslaagd!! Informatieavond VWO6 14 september welkom Het leren in de TF vwo Inzicht Uit het hoofd leren

Nadere informatie

Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1

Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1 Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1 Alkmaar, 14 september 2014 Beste Ouders van onze leerlingen in 2Vwo-X, Dit is de eerste nieuwsbrief van het schooljaar 2014-2015. Als ervaren studenten lopen onze 2e

Nadere informatie

Jaaragenda.. 2015-2016. omschrijving. Week 35. Ma 24-08-15 zomervakantie. Di 25-08-15 zomervakantie. Wo 26-08-15 zomervakantie

Jaaragenda.. 2015-2016. omschrijving. Week 35. Ma 24-08-15 zomervakantie. Di 25-08-15 zomervakantie. Wo 26-08-15 zomervakantie Jaaragenda.. 2015-2016 Week 35 tijd omschrijving Ma 24-08-15 zomervakantie Di 25-08-15 zomervakantie Wo 26-08-15 zomervakantie Do 27-08-15 zomervakantie Vr 28-08-15 zomervakantie Week 36 Ma 31-08-15 11.00

Nadere informatie

PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan)

PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan) INFORMATIEAVOND PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan) 1. Welkom 2. Examen 3. Decaan EXAMEN Schoolexamen (SE) Centraal examen (CE) SCHOOLEXAMEN Drie categorieën:

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2015-2016 de site versie 8 september 2015. JAAROVERZICHT 2015-2016 voor ouders en leerlingen H.N. WERKMAN COLLEGE

Jaaroverzicht 2015-2016 de site versie 8 september 2015. JAAROVERZICHT 2015-2016 voor ouders en leerlingen H.N. WERKMAN COLLEGE STADSLYCEUM H.N. WERKMAN COLLEGE JAAROVERZICHT 2015-2016 voor ouders en leerlingen Hoewel de meeste data vaststaan, behoudt de schoolleiding zich het recht voor om de agenda aan te passen. Het is altijd

Nadere informatie

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO van magister Indeling van de avond

Nadere informatie

wo 17-sep herkansing examentoets bb 1e, 2e, 3e lesuur schoolfotograaf

wo 17-sep herkansing examentoets bb 1e, 2e, 3e lesuur schoolfotograaf WK Dag Datum Activiteit schooljaar 2014-2015 versie 9-9-2014 do 21-aug vr 22-aug za 23-aug zo 24-aug einde zomervakantie 35 ma 25-aug di 26-aug ontvangst leerlingen schoolfotograaf informatieavond kc1

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen uit het derde leerjaar tvwo

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen uit het derde leerjaar tvwo Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen uit het derde leerjaar tvwo Alphen aan den Rijn, december 2009 Kenmerk: SBR0915c Betreft: keuze profiel Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon/dochter is

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AFDELING VMBO GT. Contact. Agenda. Inleiding. Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1

NIEUWSBRIEF AFDELING VMBO GT. Contact. Agenda. Inleiding. Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1 AFDELING VMBO GT Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1 Inleiding De kop van het nieuwe schooljaar is er alweer vanaf. Gelukkig is iedereen weer gezond en wel terug gekomen van de vakantie. Alle 2e klassers

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

ouderavond, wat is de vrije school II (themaavond) presentatie van de WOW actie tijdens HO Klas 11 A ouderavond, uur.

ouderavond, wat is de vrije school II (themaavond) presentatie van de WOW actie tijdens HO Klas 11 A ouderavond, uur. Agenda schoolactiviteiten (de jaaragenda staat op de website) 25-sep maandag ouderavond, wat is de vrije school II (themaavond) rooster 26-sep dinsdag 27-sep woensdag Klas 11 B ouderavond, 19.30 uur 28-sep

Nadere informatie

Reinier de Graafpad Reinier de Graafpad. Het begint bij jou! mavo. havo

Reinier de Graafpad Reinier de Graafpad. Het begint bij jou! mavo. havo Het begint bij jou! mavo havo #ReinierdeGraafpad volg ons op social media Stanislascollege 2 dagen. Delft Allemaal een #Chromebook. In de les en thuis wordt ermee gewerkt. StanislasReinierdeGraafpad...

Nadere informatie

jaaragenda 2014-2015 ouders/leerlingen versie 2015 01 21

jaaragenda 2014-2015 ouders/leerlingen versie 2015 01 21 activiteiten in rood zijn wijzigingen tov de vorige versie WKNR DATUM TIJD ACTIVITEIT LOCATIE 4 ma 19-01 luistertoetsen: havo- Frans; vwo-duits di 20-01 wo 21-01 do 22-01 vr 23-01 za 24-01 19.30 MR vergadering

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h 2015-2016 11 september 2015 1 WELKOM F. van Damme, conrector bovenbouw havo Mw. Y. van Nuland, leerjaarcoördinator 5 havo B.Bogaers, decaan havo Mw. M. Molenschot, decaan

Nadere informatie

Het HAVO-examen. School examen. Centraal examen. Eind cijfer +

Het HAVO-examen. School examen. Centraal examen. Eind cijfer + Programma 19.30 uur Praktische informatie havo bovenbouw 20.00 uur Informatie van de decaan 20.15 uur Pauze; naar de eerste verdieping 20.30 uur Kennismaking met de mentor 21.00 uur Einde Havo bovenbouw

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND 5 HAVO

INFORMATIEAVOND 5 HAVO INFORMATIEAVOND 5 HAVO 2011 2012 PROGRAMMA Algemeen : 20.00-20.15 uur PWS : 20.15-20.30 uur Decanaat : 20.30-20.50 uur Pauze : 20.50-21.00 uur Mentor : 21.00-21.45 uur ALGEMEEN Rooster Pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Informatieavond 6 vwo. Cursusjaar

Informatieavond 6 vwo. Cursusjaar Informatieavond 6 vwo Cursusjaar 2017-2018 Voorstellen Jennifer Hormann Teamleider 3/4/5/6 vwo, samen met Karin Tamis. Programma Algemene informatie Decanaat Kennismaking mentor 6 vwo algemeen Begeleiding

Nadere informatie

AUGUSTUS ma di wo do vr za zo Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie

AUGUSTUS ma di wo do vr za zo Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie 31 AUGUSTUS 2017 1 2 3 4 5 6 Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie 32 7 8 9 10 11 12 13 Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie 33 14 15 16 17 18 19 20 Zomervakantie

Nadere informatie

DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO. 12 september 2017

DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO. 12 september 2017 DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO 12 september 2017 Even voorstellen. Decaan havo - vwo Wilfred Bardoul Het keuzeproces 3 havo: profielkeuze 4 havo: vooral oriëntatie op vervolgstudies 5 havo: Keuze vervolgstudie

Nadere informatie

LOB in atheneum-5. LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding. studiekeuze. Marja Bos, decaan atheneum-5/6

LOB in atheneum-5. LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding. studiekeuze. Marja Bos, decaan atheneum-5/6 LOB in atheneum-5 LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding studiekeuze Marja Bos, decaan atheneum-5/6 HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs

Nadere informatie

09.00 uur: start introprogramma klas 1 Beroepsstage 4m (t/m 11-9) di 1 sep. 19.30-20.30: info avond klas 2 en 3 14:00 uur: Diagnostische rekentoets

09.00 uur: start introprogramma klas 1 Beroepsstage 4m (t/m 11-9) di 1 sep. 19.30-20.30: info avond klas 2 en 3 14:00 uur: Diagnostische rekentoets P dag datum Kader Mavo Havo/v onderbouw Havo/v bovenbouw 0 ma 17 aug. 18 aug. 19 aug. 20 aug. 21 aug. za 22 aug. P1 zo 23 aug. CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB 1 ma 24

Nadere informatie

Informatieavond. 4 havo

Informatieavond. 4 havo Informatieavond 4 havo Programma 19u30 inleiding 20u15 pauze 20u30 kennismaken met mentor Organisatie rector dhr. T. Oudejans conrector onderwijs, bedrijfvoering en financiën dhr. A. Plevoets afdelingsleider

Nadere informatie

LOB in Havo 5 2015/2016

LOB in Havo 5 2015/2016 LOB in Havo 5 2015/2016 Na havo-5 hbo 4 jaar (evt. gevolgd door wo) Ad (Associate degree) 2 jaar vwo 2 jaar (instromen in ath-5) positief advies school noodzakelijk mbo 3 à 4 jaar van hbo naar universiteit

Nadere informatie

Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO Indeling van de avond inleiding:

Nadere informatie

PROFIELKEUZE HAVO. Januari 2016

PROFIELKEUZE HAVO. Januari 2016 PROFIELKEUZE HAVO Januari 2016 H. de Heus Decaan 3-4-5 HAVO & 3-4 Mavo heu@llr.nl Wilt u het geluid van uw telefoon uitzetten? Onderwerpen Nederlands onderwijsstelsel De Tweede Fase en de profielen Profielkeuze

Nadere informatie

PROFIELKEUZE HAVO. Januari 2017

PROFIELKEUZE HAVO. Januari 2017 PROFIELKEUZE HAVO Januari 2017 H. de Heus Decaan 3-4-5 HAVO & 3-4 Mavo heu@llr.nl Wilt u het geluid van uw telefoon uitzetten? Onderwerpen Nederlands onderwijsstelsel De Tweede Fase en de profielen Profielkeuze

Nadere informatie

Het leren in de TF vwo. Inzicht Uit het hoofd leren Oefenen Toepassen

Het leren in de TF vwo. Inzicht Uit het hoofd leren Oefenen Toepassen Het leren in de TF vwo Inzicht Uit het hoofd leren Oefenen Toepassen Het leren in de TF vwo Basis leggen voor examen Discipline Plannen Verantwoordelijkheid nemen Tweede fase (1) 456 vwo examen is begonnen

Nadere informatie

Jaaragenda Montaigne Lyceum 2014-2015

Jaaragenda Montaigne Lyceum 2014-2015 dag datum algemeen OUDERS za 30 aug. zo 31 aug. CLEANTEAM 1 ma 1 sept. Organisatiedag: SCHOOL GESLOTEN di 2 sept. leerjaar 1kader/1mavo/1havo/1vwo start om 09.00 uur leerjaar 2mavo/2havo/2vwo start om

Nadere informatie

Op 12 maart is er een informatieavond over de profiel- en vakkenpakketkeuze.

Op 12 maart is er een informatieavond over de profiel- en vakkenpakketkeuze. MAVO 2 Profielkeuze Klas 2 is een belangrijk jaar wat betreft de oriëntatie op de verschillende profielen. Op maandag 9 april moeten de leerlingen hun definitieve profiel- en vakkenpakket keuze maken.

Nadere informatie

Welkom op het Baarnsch Lyceum. Voorlichtingsavond havo 5 en vwo 6

Welkom op het Baarnsch Lyceum. Voorlichtingsavond havo 5 en vwo 6 Welkom op het Baarnsch Lyceum Voorlichtingsavond havo 5 en vwo 6 Wie zijn wij? A.E.J. Dirks afdelingsleider HAVO 4, 5 Ch. Custers MEd MSEN afdelingsleider VWO 4, 5, 6 drs. H. Van Ommen, rector / bestuurder

Nadere informatie

Kennismakingsavond 4 havo

Kennismakingsavond 4 havo Kennismakingsavond 4 havo Mentoren: Judith Scheepers Margriet van Zwam Christina Sanchez Lizzy Bos E-mail: j.scheepers@lyceumelst.nl m.vanzwam@lyceumelst.nl c.sanchez@lyceumelst.nl l.bos@lyceumelst.nl

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond LOB havo-3. Profielkeuze

Welkom. Ouderavond LOB havo-3. Profielkeuze Welkom Ouderavond LOB havo-3 Profielkeuze Welkom LOB-coördinator: Maaike Dingemans Programma Wat weten jullie al? LOB en het keuzeproces De keuzemogelijkheden Overgangsnormen en exameneisen Hoe nu verder?

Nadere informatie

jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012

jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012 1 2 rgl sem wk lswk mnd-dg activiteit (eerste semester) jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Nadere informatie

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 www.qompas.nl Februari 2016 Surrounded by Talent Inleiding In deze rapportage laten we de resultaten zien van een enquête onder eerstejaars studenten welke met de Qompas

Nadere informatie

Onze Lieve Vrouwelyceum juli 2016

Onze Lieve Vrouwelyceum juli 2016 Op lesvrije (mid)dagen buiten de in dit programma aangegeven schoolvakanties dienen de leerlingen beschikbaar te zijn voor excursies, praktische opdrachten, schoolexamens, achterstallig werk en, eventueel,

Nadere informatie

Informatieavond op woensdag 27 januari, aanvang 20.00 uur. Om niets te missen staan alle activiteiten die starttijden kennen, hieronder extra vermeld:

Informatieavond op woensdag 27 januari, aanvang 20.00 uur. Om niets te missen staan alle activiteiten die starttijden kennen, hieronder extra vermeld: Welkom, leerlingen en ouders, op onze Open Avond (18.30-21.00 uur) of Open Dag (10.00-12.30 uur). Na de Open Lesmiddag zien wij uit naar deze tweede kennismaking. Voor de ouders organiseren wij nog een

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers en de leerlingen van het Segbroek College. Betreft: informatie over het begin van het schooljaar 2015-2016

Aan de ouders/verzorgers en de leerlingen van het Segbroek College. Betreft: informatie over het begin van het schooljaar 2015-2016 Aan de ouders/verzorgers en de leerlingen van het Segbroek College Betreft: informatie over het begin van het schooljaar 2015-2016 Den Haag, juli 2015 Geachte ouder/verzorger (en beste leerlingen), Het

Nadere informatie

Voorlopige jaarplanning 2014-2015

Voorlopige jaarplanning 2014-2015 Pagina 1 Voorlopige jaarplanning 2014-2015 Maand september 2014 ma 1 sep 13.00-16.00 Introductieprogramma Brugklas ma 1 sep 14.00-16.00 Introductieprogramma tweede leerjaar ma 1 sep 14.00-16.00 Introductieprogramma

Nadere informatie

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus 2015-2016. Basiskalender 2015 2016 1

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus 2015-2016. Basiskalender 2015 2016 1 Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo Basiskalender cursus 2015-2016 Versie 24 augustus 2015 Wijzigingen voorbehouden. roosterperiode 1 week 1 35 24 aug Roostervrije dag leerlingen m.u.v.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam

Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam oktober 2012 Jaargang 3, nummer 2 Geachte ouders/verzorgers, Dit is de tweede digitale Nieuwsbrief van het schooljaar. In deze Nieuwsbrief houden wij u op de hoogte

Nadere informatie

Ouderinformatie avond 4 MAVO

Ouderinformatie avond 4 MAVO Ouderinformatie avond 4 MAVO Maandag 14 september 2015 Tijd: 20.00 uur Mentor Eerste aanspreekpunt voor leerlingen Op de hoogte van resultaten & cijfers Eerste aanspreekpunt voor ouders (ziekte, cijfers

Nadere informatie

Ouderavond 21 september 2016 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 21 september 2016 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 21 september 2016 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO Indeling van de avond inleiding:

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 25 september 2017 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Exameneisen en examenregels Wanneer ben je geslaagd? Waar heb je rekening mee te

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AFDELING VWO. Contact. Agenda Informatieavond individuele uitwsseling 13 november. Een bijzonder begin van het schooljaar

NIEUWSBRIEF AFDELING VWO. Contact. Agenda Informatieavond individuele uitwsseling 13 november. Een bijzonder begin van het schooljaar AFDELING VWO Jaargang 14-15, november 2014 editie 2 Een bijzonder begin van het schooljaar De eerste periode ligt al weer achter ons, gevuld met kennismakingsactiviteiten, excursies, uitwisselingen en

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!!

INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!! INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!! PROGRAMMA Informatie over de 2e Fase De opbouw van de bovenbouw De profielen Nieuwe vakken Extra vak(ken) Slaag- / Zakregeling Dyslexie en

Nadere informatie

MEDEDELINGENBLAD VOOR OUDERS /VERZORGERS LOCATIE JULIANASTRAAT MAVO/HAVO/ATHENEUM/GYMNASIUM

MEDEDELINGENBLAD VOOR OUDERS /VERZORGERS LOCATIE JULIANASTRAAT MAVO/HAVO/ATHENEUM/GYMNASIUM ECHTEN S CONTACT Nr 2 - november 2010 MEDEDELINGENBLAD VOOR OUDERS /VERZORGERS LOCATIE JULIANASTRAAT MAVO/HAVO/ATHENEUM/GYMNASIUM Op de hoogte Van dinsdag 9 t/m vrijdag 12 november aanstaande zijn er cijferbesprekingen

Nadere informatie

Atheneum 4. J. Landman teamleider. Jan Mulder A4c Jeroen Dam A4d. Theo Andre A4a. Gert van Lochem A4b

Atheneum 4. J. Landman teamleider. Jan Mulder A4c Jeroen Dam A4d. Theo Andre A4a. Gert van Lochem A4b Ouderavond klas 4 Hartelijk welkom Atheneum 4 J. Landman teamleider Theo Andre A4a Gert van Lochem A4b Jan Mulder A4c Jeroen Dam A4d Havo 4 Teamleider J.D. de Groot Maarten Jansen H4a Marleen Vaes H4b

Nadere informatie

Onze Lieve Vrouwelyceum juli 2016

Onze Lieve Vrouwelyceum juli 2016 Op lesvrije (mid)dagen buiten de in dit programma aangegeven schoolvakanties dienen de leerlingen beschikbaar te zijn voor excursies, praktische opdrachten, schoolexamens, achterstallig werk en, eventueel,

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen

Samen het beste uit jezelf halen Samen het beste uit jezelf halen Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag. 6 Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag.

Nadere informatie

Na het examen havo / atheneum 2016/2017

Na het examen havo / atheneum 2016/2017 Na het examen havo / atheneum 2016/2017 Decanen Havo: Atheneum-5/6: Anita Schutte Marja Bos HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs Na havo-5

Nadere informatie

PROFIELKEUZE (T)VWO 3. Dinsdag 31 januari 2017

PROFIELKEUZE (T)VWO 3. Dinsdag 31 januari 2017 PROFIELKEUZE (T)VWO 3 Dinsdag 31 januari 2017 PROGRAMMA Uitleg profielen Uitleg nieuwe vakken Proces tot profielkeuze Vervolgopleidingen 7-2-2017 2 4 PROFIELEN Natuur / Techniek Natuur / Gezondheid Economie

Nadere informatie

Informatieboekje Profielkeuze klas 3

Informatieboekje Profielkeuze klas 3 Informatieboekje Profielkeuze klas 3 2014 2015 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur

Nadere informatie

Na het examen havo / atheneum 2015/2016

Na het examen havo / atheneum 2015/2016 Na het examen havo / atheneum 2015/2016 Decanen Havo: Atheneum-5/6: Anita Schutte Marja Bos HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs Na havo-5

Nadere informatie

Ouderavond Atheneum 5

Ouderavond Atheneum 5 Ouderavond Atheneum 5 Programma van vanavond Het jaarprogramma van Atheneum 5 LOB door mevr. Bos Gesprek met de mentor Indeling schooljaar 2 periodes: Periode 1: 26 aug. 2013 t/m 17 jan. 2014 Periode 2:

Nadere informatie

Ouderavond HAVO / VWO 2 nov november 2016

Ouderavond HAVO / VWO 2 nov november 2016 keuze 3 HAVO / 3 VWO 2016-2017 Daniël Kers, decaan Veluws College Twello Decaan De decaan in Twello: Dhr. Kers - Arc.kers@veluwscollege.nl - op woensdag aanwezig op school (012) Helpt samen met de mentor

Nadere informatie

ouderavond 5 havo / 6 vwo

ouderavond 5 havo / 6 vwo ouderavond 5 havo / 6 vwo Welkom R. Steuns afdelingsleider R. Neervoort K. de Vos P. Oosterhuis mentoren R. Welboren decaan 5Ha 5Hb 6Va programma rol mentor schoolexamen (PTA) examenreglement studiekeuze

Nadere informatie

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen De CSG Wessel Gansfort is een open christelijke school, waar elke dag ongeveer 820 leerlingen onderwijs volgen. Iedereen is van

Nadere informatie

Informatie-avond havo 3 Havisten Competent. Voorlichting HaCo / Decanaat

Informatie-avond havo 3 Havisten Competent. Voorlichting HaCo / Decanaat Informatie-avond havo 3 Havisten Competent Voorlichting HaCo / Decanaat Deze presentatie is morgen op de site te vinden. Thalita van Basten, conrector havo Ma, di, do, vr op school T.van.basten@t-atrium.nl

Nadere informatie

newman college Scapino 2016 agenda Scapino 2016 Nieuwsbrief bestemd voor ouders/verzorgers en leerlingen Nummer 5 28 januari 2016

newman college Scapino 2016 agenda Scapino 2016 Nieuwsbrief bestemd voor ouders/verzorgers en leerlingen Nummer 5 28 januari 2016 Scapino 2016 newman college agenda Nieuwsbrief bestemd voor ouders/verzorgers en leerlingen Nummer 5 28 januari 2016 januari 28 leerlingen vrij i.v.m. studiedag personeel oudernieuwsbrief 5 29 NIO/DAT

Nadere informatie

Ouderavond 3 Havo /3 Vwo. Profielkeuze. 12 februari 2015

Ouderavond 3 Havo /3 Vwo. Profielkeuze. 12 februari 2015 Ouderavond 3 Havo /3 Vwo Profielkeuze 12 februari 2015 Voorstellen Peter Legierse Teamleider Havo Mevr. Smit- van der Vaart (H3A) Dhr. Langendoen (H3B) Mevr. Griffioen (H3C) Mentoren Havo Clemens Bentlage

Nadere informatie

OPEN HUIS EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS WOENSDAG 14 FEBRUARI / UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI /

OPEN HUIS EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS WOENSDAG 14 FEBRUARI / UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI / OPEN HUIS WOENSDAG 14 FEBRUARI / 18.30-21.00 UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI / 18.30-21.00 UUR EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS MAANDAG 22 JANUARI / 19.00-20.30 UUR Kies voor Corderius College

Nadere informatie

do 14/1 18.30-20.30 Onderwijsmarkt Soest-Baarn Baarnsch Lyceum do 14/1 20.00 Oudercommissie

do 14/1 18.30-20.30 Onderwijsmarkt Soest-Baarn Baarnsch Lyceum do 14/1 20.00 Oudercommissie 2 2-8 3 2-9 4 3-1 ma 11/1 voor 8.30 M4 Inleveren sws definitieve versie ma 11/1 ma 11/1 Saqi brugklas deze week volgens rooster ma 11/1 19.00 Informatieavond voor ouders m3 in de Arena ma 11/1 20.00 Informatieavond

Nadere informatie

Onze Lieve Vrouwelyceum oktober 2014

Onze Lieve Vrouwelyceum oktober 2014 Op lesvrije (mid)dagen buiten de in dit programma aangegeven schoolvakanties dienen de leerlingen beschikbaar te zijn voor excursies, praktische opdrachten, schoolexamens, achterstallig werk en, eventueel,

Nadere informatie

I E P. newman. college. agenda. Newmancollege - nieuwsbrief 7-30 maart 2017

I E P. newman. college. agenda. Newmancollege - nieuwsbrief 7-30 maart 2017 newman college agenda Nieuwsbrief bestemd voor de ouders/verzorgers en de leerlingen Nummer 7 30 maart 2017 maart 30 Newman Star Event oudernieuwsbrief 7 t/m 4 april verkort lesrooster i.v.m. leerlingenbesprekingen

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO BESTE OUDERS EN TOEKOMSTIGE LEERLINGEN WAT IS DAT TOCH SPANNEND: KIEZEN VOOR EEN MIDDELBARE SCHOOL! Deze brochure laat

Nadere informatie

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs Wat bieden wij aan? - Geschikte ruimte waar kinderen in alle rust

Nadere informatie

Voorlichting. Havo-5. september 2014

Voorlichting. Havo-5. september 2014 Voorlichting Havo-5 september 2014 BEGELEIDING IN H5 A. C. J. Janssen Economie E. Wiersma Nederlands M.G.W.M. Faes Economie & M&O F.W. Schot Aardrijkskunde Mentor H5A Mentor H5B Mentor H5C Mentor H5D Dhr.

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De tweede fase op het Op het SMC zien de profielen voor havo er als volgt uit: Natuur en techniek Natuur en gezondheid Economie en maatschappij Cultuur en

Nadere informatie

augustus - september 2014 september - oktober 2014

augustus - september 2014 september - oktober 2014 augustus - september 2014 september - oktober 2014 25 31 augustus (week 35) do 28 vr 29 1 7 september (week 36) ma 1 di 2 vr 5 8 14 september (week 37) Afhalen boeken Start schooljaar Studiedag personeel

Nadere informatie

PROGRAMMA. > VERVOLGONDERWIJS Mogelijkheden Aanmelden. > DOORSTROMING 4 VMBO-t naar 4 HAVO > PROFIELWERKSTUK > ENKELE OPMERKINGEN

PROGRAMMA. > VERVOLGONDERWIJS Mogelijkheden Aanmelden. > DOORSTROMING 4 VMBO-t naar 4 HAVO > PROFIELWERKSTUK > ENKELE OPMERKINGEN INFO - AVOND 4 VMBO PROGRAMMA > VERVOLGONDERWIJS Mogelijkheden Aanmelden > DOORSTROMING 4 VMBO-t naar 4 HAVO > PROFIELWERKSTUK > ENKELE OPMERKINGEN AANDACHT VOOR: > WERKEN OP TWEE FRONTEN Diploma halen

Nadere informatie

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

Havo 5 Vwo 6. Welkom

Havo 5 Vwo 6. Welkom Havo 5 Vwo 6 Welkom Voorstellen Dhr. Legierse Teamleider Havo Dhr. Akaouche Dhr. Eggen Dhr. Van Tilburg Mentoren Havo Dhr. Bentlage Teamleider Vwo Mevr. Beverwijk Mentor Vwo Mevr. Driever Decaan Voorstellen

Nadere informatie

Ouderavond. 4 vwo. 26 september 2011

Ouderavond. 4 vwo. 26 september 2011 Ouderavond 4 vwo 26 september 2011 Programma 19u30 inleiding 20u15 pauze 20u30 kennismaken met mentor Organisatie rector dhr. T. Oudejans conrector onderwijs mw. L. Derks conrector personeel en interne

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2017-2018 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

AUGUSTUS Ma di wo do vr za zo Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie

AUGUSTUS Ma di wo do vr za zo Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Op lesvrije (mid)dagen buiten de in dit programma aangegeven schoolvakanties dienen de leerlingen beschikbaar te zijn voor excursies, praktische opdrachten, schoolexamens, achterstallig werk en, eventueel,

Nadere informatie

Programma LOB in klas 6 VWO

Programma LOB in klas 6 VWO Programma LOB in klas 6 VWO Naast je eindexamen moet je dit jaar ook een keus maken wat je na het behalen van je examen gaat doen. Je bent in voorafgaande jaren al begonnen met oriënteren op de studiebeurs

Nadere informatie

Rythovius College. Accent op jouw talent! 6 vwo. Welkom. Ouderavond 6vwo 22 september 2015

Rythovius College. Accent op jouw talent! 6 vwo. Welkom. Ouderavond 6vwo 22 september 2015 Welkom Ouderavond 6vwo 22 september 2015 Mentor : -Docent Bereikbaar via mail en telefoon (school of privé) Mentoraat : Taak mentor - cijferverwerking en -beoordeling leerling - aanspreekpunt leerling

Nadere informatie

DATUMLIJST ouders 2014/2015 LOCATIE RAC

DATUMLIJST ouders 2014/2015 LOCATIE RAC DATUMLIJST ouders 2014/2015 LOCATIE RAC augustus wk 34 ma 18 di 19 wo 20 do 21 vr 22 augustus wk 35 1 e schoolweek ma 25 Plenaire vergadering 8.30-9.30; 9.30-1300 jaaropening klas + mentor; 10.30-15.30

Nadere informatie

Profielkeuze klas

Profielkeuze klas Profielkeuze klas 3 2013 2014 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur en Techniek (N&T)

Nadere informatie

Vervolg informatieavond

Vervolg informatieavond Vervolg informatieavond Programma: Tijdpad Week van de profielkeuze Nieuwe vakken Profielkeuzegesprekken Profielkeuzeformulier Extra vak Speciale regeling atheneum Tips Tijdpad: Wat hebben we gedaan? Half

Nadere informatie

wo 30-sep do 1-okt vr 2-okt za 3-okt zo 4-okt 41 ma 5-okt LOOT golfdag (opbrengst LOOT) di 6-okt sectievergaderingen

wo 30-sep do 1-okt vr 2-okt za 3-okt zo 4-okt 41 ma 5-okt LOOT golfdag (opbrengst LOOT) di 6-okt sectievergaderingen WK Dag Datum Activiteit schooljaar 2015-2016 versie 240815 do 27-aug vr 28-aug za 29-aug zo 30-aug einde zomervakantie 36 ma 31-aug start schooljaar di 1-sep ontvangst leerlingen wo 2-sep start lessen

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2017-2018 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie

Nadere informatie

Welkom! Voorlichting Examenjaar HAVO-5 & VWO-6. donderdag 10 september 2015

Welkom! Voorlichting Examenjaar HAVO-5 & VWO-6. donderdag 10 september 2015 Welkom Welkom! Voorlichting Examenjaar HAVO-5 & VWO-6 donderdag 10 september 2015 Even voorstellen drs. M.C.L. Bakker, afdelingsleider havo N.Ph. Hovius, afdelingsleider vwo K.G.W.M. Gabriëls, decaan havo

Nadere informatie

VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur

VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur contactavond havo 4 2016-2017 programma informatie afdelingsleider havo: dhr. Florisse informatie leerlingencoördinator havo BB: mw.

Nadere informatie

T O E K O M S T V A K 5 VWO

T O E K O M S T V A K 5 VWO T O E K O M S T V A K 5 VWO In het jaarprogramma voor de vijfde klas kom je een geheel nieuw vak tegen. Dit vak noem je het toekomstvak. Het woord zegt het al: je gaat je bezighouden met je toekomst. Veel

Nadere informatie

Onze Lieve Vrouwelyceum 2012-2013 3 september 2012 AUGUSTUS 2012. Ma di wo do vr za zo

Onze Lieve Vrouwelyceum 2012-2013 3 september 2012 AUGUSTUS 2012. Ma di wo do vr za zo 31 AUGUSTUS 2012 1 2 3 4 5 Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie 32 6 7 8 9 10 11 12 Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie Zomervakantie 33 34 35 13 14 15 16 17 18 19 Zomervakantie

Nadere informatie