Van de decanen: Profielkeuzegesprekken derdeklassers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van de decanen: Profielkeuzegesprekken derdeklassers"

Transcriptie

1 5 februari Nummer 10 - Even bijpraten Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor u als ouder en verzorger van een leerling of leerlingen bij ons op school. Deze week vindt voor geheel van voortgezet onderwijs en primair onderwijs in Hengelo de terugrapportage plaats van de mentoren van alle brugklassen aan de leerkrachten van groep acht van de basisschool van herkomst. Dit is belangrijk om te doen. Op deze wijze worden ervaringen en beelden uitgewisseld. Het kan zijn dat we ook na bijna een half jaar werken dingen over het hoofd zien bij uw zoon of dochter in de brugklas. Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat leerkrachten van groep acht ook zeer benieuwd zijn hoe hun kinderen het doen in het voortgezet onderwijs. Voor de derdeklassers zijn er in de komende tijd bedrijfsbezoeken aan de Akzo. We hebben sinds een aantal jaren een stevig contact met Akzo. Op deze wijze willen we het profiel van onze school als een school waar veel leerlingen een Bèta profiel kiezen in stand houden en versterken. En verder biedt het leerlingen uit de derde klas ook de gelegenheid kennis te maken met een mogelijk beroeps- en studieprofiel in de wereld van de techniek. Maandag 9 februari zijn de vergaderingen van de twee klankbordgroepen ouders die we hier op school kennen: eentje voor de onderbouw en eentje voor de bovenbouw. Mocht u hiervoor belangstelling hebben, dan kunt u dat kenbaar maken bij de teamleiders van de onder- en de bovenbouw. Voor veel leerlingen uit de examenklassen en de voorexamenklassen komt het belangrijke vraagstuk in zicht welke studie ze na hun middelbare schooltijd gaan doen. Binnenkort is er de grote HBO-voorlichting voor scholen en leerlingen uit Twente. Traditiegetrouw vindt deze voorlichting plaats op het Lyceum. We brengen deze voorlichting graag onder de aandacht van u als ouders. Het biedt leerlingen volop gelegenheid om kennis te maken met mogelijk interessante studies. Vriendelijke groet, Bert Kozijn Van de decanen: Profielkeuzegesprekken derdeklassers In de periode van half februari tot half maart zullen de decanen met alle derdeklassers en hun ouder(s)/verzorger(s) gesprekken voeren over een belangrijke keuze dit jaar, namelijk de profielkeuze. Hierin wordt naar aanleiding van de voorlopige keuze gepoogd om tot een definitievere keuze te komen, die vòòr 1 april gemaakt moet zijn. De uitnodiging voor deze gesprekken wordt deze week aan de leerlingen meegegeven. Jacqueline Fleer en Clemens de Lange (decanen)

2 Tragedie in de mediatheek: 3 gym speelt Antigone Vrijdag 6 februari komen studenten Klassieke Talen van de Radboud Universiteit Nijmegen op bezoek om voor de leerlingen van 3- gymnasium een toneelworkshop te verzorgen over het Griekse treurspel Antigone, geschreven door de tragediedichter Sofokles. Na een inleiding van een van de studenten over de geschiedenis en kenmerken van de Griekse tragedie, krijgen de leerlingen de opdracht in groepen bepaalde episodes uit het stuk te ensceneren en uit te voeren. Vanaf uur worden de beste optredens nog eens voor het voltallige 3G-publiek in de mediatheek ten tonele gevoerd. Iedereen is hierbij van harte welkom. René Leverink Bo Wilke wint NK Taekwondo! 18 januari was er in Almere het Nederlands Kampioenschap Taekwondo. Bo Wilke uit klas 3H4 deed hieraan mee. Zij streed mee bij de dames kadetten. Ze liet zich van haar beste kant zien, wat resulteerde in een finaleplaats. Tijdens de finale, die voor beide partijen gelijk opging, stond Bo vlak voor het einde van de wedstrijd met 5-8 achter. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd herstelde ze zich met een snelle, goed geplaatste trap op het hoofd van haar tegenstandster. Zo eindigde de score in 8-8. De partij werd uitgevochten met het zogenoemde golden point, wat inhoudt dat degene die als eerste een punt maakt, de partij wint. Toen haar tegenstander een hoofdtrap wilde inzetten, was Bo haar tegenstandster te slim af met een zijwaartse trap en trok zo de winst naar zich toe. Bo is Nederlands Kampioen Taekwondo: een fantastische prestatie!

3 Ruben Smink: sporttalent Borne 2014 Eind december is Ruben Smink uit 4 vwo verkozen tot sporttalent Borne Een prachtige afsluiting van een succesvol sportjaar! Bij de Nelli Cooman Games afgelopen juni vestigde hij een nieuw record kogelstoten: 13,74 meter. Daarmee kwam hij op de vierde plaats van de nationale ranglijst terecht. Ruben deed het ook niet slecht bij het discuswerpen, waar hij met 41,72 meter een achtste plek op de nationale ranglijst veroverde. Met het kogelslingeren is hij nog maar net begonnen, maar ook dat ligt hem goed. Ruben doet al sinds zijn zesde aan atletiek, maar pas de laatste paar jaren is zijn ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt onder leiding van zijn trainer Marcel Dost, zelf voormalig Olympiër. Zo heeft hij zijn persoonlijk record discuswerpen dit jaar maar liefst vier keer verbeterd. Op het NK stootte hij door naar de top met een kogelstoot van 14,28 meter, een slingerworp van meter en een discusworp van meter. Met een vierde plaats greep hij net naast de prijzen, maar we gaan vast nog veel meer horen van dit atletiektalent! Biologie Olympiade: van ebola-virus tot seks bij spinnen Alle leerlingen uit 5 en 6 vwo met biologie in het pakket moesten eraan geloven: de Biologie Olympiade. Honderd minuten onvoorbereid de moeilijke vragen van de voorronde proberen te begrijpen, met als enige afleiding de leraar die je een kopje thee en een koekje aanbiedt.

4 Biologie is een ontzettend uitgebreid vak, dus de vragen gingen ook over alles en meer. Het ebola-virus, ecosystemen, Gulliver s travel, seks bij spinnen Alles is langsgekomen. De eerste vragen wist je gelukkig nog, maar daarna begon al snel het betere gokwerk. Het is zeker niet gemakkelijk, maar toch is het wel leuk dat we dit soort extra s naast de normale lessen aangeboden krijgen, omdat het ons leert logisch na te denken zonder voorkennis. Hopelijk hebben we er wat aan bij ons examen. Eva Heijmans (6vwo) Fabienne Collet danste forse donatie bij elkaar voor Kerstfair Samen met m n vriendinnen Belle, Lotta, en Adriënne heb ik gedanst en geld opgehaald voor het goede doel. Het was voor mij een geweldige ervaring. Leuke sfeer en gezelligheid was zeker van de partij. We hebben gedanst op koninginnedag, spullen verkocht, een open podium gehouden op mijn oude basisschool ( 't Heem) en dat allemaal voor het goede doel. Op de liedjes: Wannabe van Spice girls, Happiness, Price tag van Jessie J hebben we bijvoorbeeld gedanst. Daar hebben we in totaal 410 mee opgehaald. Een super bedrag. De samenwerking, het bedenken en de uitvoeren van de dans vond ik heel leuk. Dit alles was een nieuwe ervaring voor mij en ik heb er zeer veel van geleerd. Het was best moeilijk, ook omdat we moeilijke gesprekken moesten voeren met de directeur van de basisschool. Al met al is dat ons gelukt en was het een groot succes! Zowel de kinderen als de ouders hebben er van genoten. We hebben het opgehaalde bedrag gedeeld en hebben afgesproken dat elk zijn bedrag mag doneren aan een goed doel. Op de Kerstfair hebben we spullen verkocht. Zelf vond ik het een supergezellige en geslaagde avond. Het goede doel van de avond was het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit vond ik een geschikt doel en heb dan ook 155 euro (mijn deel dat we hebben opgehaald) gedoneerd aan mijn school: Lyceum De Grundel. Mijn vriendinnen hebben hun deel aan hun eigen school gedoneerd. Volgend jaar zou ik deze fantastische ervaring wel weer willen overdoen! Fabienne Collet (2HAS)

5 Aikido: bijzondere sportles voor 1HAS Op maandag 19 januari zijn de leerlingen van sportklas 10 (waaronder ikzelf) naar Enschede gefietst. We hebben daar een sport gedaan die je officieel geen sport mag noemen, namelijk Aikido. Toen we bij de dojo waren aangekomen en onze sportkleding aanhadden, gingen we de zaal in. Daar gingen we eerst de man groeten die Aikido heeft ontwikkeld, Morihei Ueshiba, en daarna elkaar. We begonnen met wat rekoefeningen. Later in de les hebben we geleerd hoe we zonder geluid kunnen vallen en meteen weer op kunnen staan. Ook hebben we een goede rol geleerd, het lijkt een beetje op een koprol. Al snel was de les weer voorbij. Het is leuk om een keer een dojo in het echt te zien, want het was voor bijna iedereen nieuw. Sam Caron (1HA2S) Schrijver Rob Ruggenberg in de brugklas Ook dit jaar vereert de geliefde jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg het Lyceum met een bezoek. Op 3 en 4 februari vertelt hij in alle eerste klassen over zijn werk. Ruggenberg: Het liefst schrijf ik een historisch verhaal, omdat ik van geschiedenis hou en omdat geschiedenis niet saai is, zolang je maar over mensen schrijft, in plaats van over jaartallen of gebeurtenissen. En de avonturen die je toen kon beleven waren juist veel spannender dan wat nu nog mogelijk is!

6 Ruggenbergs debuut Het verraad van Waterdunen verscheen in maart Vervolgens publiceerde hij de populaire boeken Slavenhaler (2007), Manhatan (2009) en IJsbarbaar (2011). Ruggenbergs recentste historische jeugdroman is De boogschutter van Hirado (2013). Reyer Willeboorts (14) wordt tegen zijn zin in naar Japan gestuurd om daar het vak van VOC-koopman te leren. Op het eiland Hirado wordt hij verliefd op Sakura, dochter van een samoerai. Als het meisje ter dood wordt veroordeeld zet Reyer alles op het spel om haar te redden. Dit boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en staat op de Tiplijst van de Kinderjury Wat Ruben van Harn (1HA1) en Rob Ruggenberg op de foto hiernaast aan het doen zijn? Wordt vervolgd in het leerlingenverslag in de volgende nieuwsbrief! Naar gipszolder en Paleis op de Dam: Klassieke excursie 4 gym naar Amsterdam Vrijdag 30 januari was het dan eindelijk zo ver: wij, de gymnasiasten uit de vierde klas, gingen naar Amsterdam. De bus stond al heel vroeg op ons te wachten en nog half slapend, maar met veel zin, stapten we in de bus. Zonder al te veel files kwamen we rond kwart voor tien aan in Amsterdam. De dag was nu echt begonnen! Eerst zijn we naar het Allard Pierson Museum (het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam) geweest. In drie groepen opgedeeld kregen we een rondleiding op de gipszolder, waar allemaal nagemaakte beelden stonden van de Romeinen en Grieken. Ook meneer Den Hartog vertelde het een en ander en je kon zelf rondkijken. Na ongeveer anderhalf uur in het museum te hebben doorgebracht, nam meneer Den Hartog ons mee naar een schilderij van Napoleon in de galerij van het Amsterdams Historisch Museum en vertelde hij iets over het schilderij. Daarna gingen we allemaal uiteen, want de vrije tijd begon.

7 Vervolgens verzamelden we op de Dam. Als laatste activiteit van de dag kregen we een rondleiding in het Koninklijk Paleis. Drie enthousiaste, jonge meiden deden hun verhaal en er werd geboeid geluisterd. Ik denk dat iedereen onder de indruk was van het prachtige paleis. Helaas was toen het einde van de tijd in Amsterdam aangebroken en gingen we terug met de bus. Het was een geslaagde dag. Violinde den Breeijen (4G) Foto s: Fabian Teesink (4G) Big Wheel Theatre Company uit Londen: Introduction to Shakespeare Engelstalige interactieve workshop voor en met 5vwo Wat was er zo bijzonder aan William Shakespeare? Wie was hij? Waarom is hij zo beroemd? Op deze vragen gaan de leerlingen uit 5vwo op 17 februari antwoord krijgen. Dan gaan ze een workshop volgen van Big Wheel Theatre Company uit Londen. Shakespeare was de grootste entertainer van zijn tijd. De acteurs spelen niet alleen een aantal scènes uit Macbeth, Hamlet en Romeo and Juliet, maar vertellen ook over de structuur en de sfeer van het Globe Theatre. Verder is er een Shakespeare Horror Movie en worden de karakters van A Midsummer Night s Dream geïnterviewd door een gastheer van een talkshow. Daarnaast zullen de leerlingen zelf actief deelnemen aan deze workshop, die volledig in het Engels zal worden gegeven. Op deze manier vergroten ze hun kennis van het Engels en krijgen ze meer inzicht in het leven en werk van deze beroemde schrijver.

8 Je fantasie doet alles! Hiphopper Andy Ninvalle imponeert als danser, verteller en vooral als stemkunstenaar Andy is een sfeermaker. Dat blijkt al direct als hij de mediatheek in komt en zijn publiek, derdeklassers, probeert op te jutten om op het podium te gaan dansen. Dat lukt nog even niet, de groep wacht liever even af. Overdonderend is hij wel. De groep moet nog even wennen aan deze man, die nonchalant vertelt dat hij al 37 jaar aan breakdance doet. Een zucht gaat door de zaal: wát, is hij al zo oud! Niemand gelooft het, als hij vervolgens een reeks acrobatische toeren uithaalt. Uitdagen Volgens Andy moet een hiphopper vier basiselementen beheersen: muziek (dj), dans (breakdance), beeld (graffitti) en woord (rap). Hij neemt de leerlingen mee naar de roots van de hiphop: The Bronx, een rauw stadsdeel van New York, waar in het getto de hiphop is ontstaan. De kerneigenschappen van jongeren zie je terug in de hiphop: energiek, spontaan, luidruchtig, creatief, bijdehand, brutaal, tegen de regels in. Jongeren dagen elkaar uit: dat heet in de hiphop een battle. Jongeren uitdagen kan Andy zelf ook goed. Getto prikkelt creativiteit: van papieren voetbal tot helicopter Andy vertelt dat hij in Kenia in een getto heeft gewerkt en dat hij daar zag hoe zwaar het leven is, dat de creativiteit geprikkeld wordt omdat je moet overleven. Een voorbeeld. Als je twee drinkflesjes hebt, kun je ze plattrappen, touwtjes eromheen doen en dan heb je schoenen. Vervolgens begint hij tegen een papiertje aan te trappen. Wat doe je als je een prop papier in het getto vindt? Oprapen! Er kan namelijk eten in zitten. En je kunt ermee spelen. In het getto spelen jongeren met afval. Wat gisteren een papieren voetbal was, wordt vandaag een baby tje, vertelt Andy. En terwijl hij een papieren pop vouwt, doet hij geweldig een krijsende baby na. Maar als je oorlogje wilt spelen, maak je van dat popje gewoon een pistool en dat pistool verander je weer in een machinegeweer! Tussen het vouwen en vertellen door horen we levensechte pistoolschoten, een ratelend machinegeweer na en uiteindelijk een granaatinslag. Andy vervolgt: Als je een aanslag hebt gepleegd met een granaat, moet je vluchten in een helicopter, dus vouw je er eentje en kun je ontsnappen. Je fantasie doet alles, is zijn conclusie. En dat geldt ook in de hiphop. Breakdance en rap Hij laat zien hoe bepaalde breakdancebewegingen zijn ontstaan. Fascinerend hoe hij zijn lichaam in balans weet te houden. Hij is in staat om elk onderdeeltje van zijn lijf apart te laten bewegen. Daarna toont hij hoe je die bewegingen achter elkaar kunt plakken, zodat het toch een vloeiend geheel wordt.

9 Vervolgens legt Andy uit hoe groot de rol van de dj was vanaf de jaren zestig tot midden jaren tachtig. Hij doet voor hoe je een break kunt maken met twee platen en daar tussendoor kun rappen. Hij toont hij hoe het rappen is ontstaan door een hilarisch gesprek tussen twee vriendinnen op te voeren, dat langzaam verandert in een rap. Er wordt hard gelachen vanwege de herkenbaarheid. Imponerende beatbox Drums staan centraal in de hiphop, maar voor instrumenten is geen geld in het getto. Als je dan toch muziek wilt maken, dan doe je dat met je mond. Die wordt een beatbox. Andy doet minuten lang een imponerende drumsolo met zijn stem. Hij paait zijn publiek door allerlei figuren ten tonele te voeren. Vooral het Creoolse pubermeisje is een groot succes. Vervolgens imiteert hij Justin Timberlake en Michael Jackson en eindigt met het nummer I like to move it. Even is het muisstil. Voor het eerst. En dan volgt een davend applaus. Andy moet stoppen, want de volgende les is allang begonnen, maar de meiden willen nog graag selfies maken. Dat vindt Andy prima, want aan handtekeningen doet hij niet. THEMAPROJECTEN KLAS 1 EN 2 In het kader van leren leven wordt in de eerste klassen in de mentorlessen gestart met het themaproject sociale media en internet. De tweede klassen beginnen met het themaproject verslaving breed. Gedurende het trimester zijn er voor beide klassenlagen onder andere interactieve mediatheeklessen en een culturele voorstelling ( De kleine Faust voor de eerste klassen en de voorstelling Hot Spot van PlayBack voor de tweedeklassers). Verder wordt voor de ouders van leerlingen uit klas 1 en 2 op 3 maart een thema-avond georganiseerd. Project klas 1: Sociale media en internet Tijdens de mentorlessen wordt gewerkt vanuit het werkboek The Web We Want. Een deel van de lessen zal plaatsvinden in de mediatheek. Zo wordt daar volgende week de interactieve film It s up to you gedraaid. Deze film gaat over cyberpesten en zal worden gebruikt als discussiestarter voor het project. Leerlingen maken tijdens de film verschillende opdrachten en moeten bewuste keuzes maken. Deze keuzes beïnvloeden de film.

10 Een week later zal ook de digitale les Jouw digitale wereld safe & social zal in de mediatheek plaatsvinden. Deze interactieve lessen zijn bedoeld om met elkaar te praten over het positief gebruik van social media, maar dienen ook om de valkuilen te belichten. Veiligheid en respect staan hierbij centraal. Klas 1: voorstelling De kleine Faust Op 2 april is er in het kader van het themaproject een voorstelling voor de eersteklassers in de mediatheek. Nynke Borgman Borgman en Chris Koopman spelen De kleine Faust. Een snelle en fantasievolle voorstelling over internetgebruik, virtuele werkelijkheden, verleidingen, stiekeme 18+games. Het is een vorm van verteltheater, waarbij de acteurs de leerlingen op een actieve wijze meenemen in het verhaal. Daarbij worden de leerlingen geprikkeld hun eigen fantasie en inlevingsvermogen in te zetten. Project klas 2: Verslaving breed De tweedeklassers onderzoeken tijdens de mentorlessen in groepjes een vorm van verslaving uit het thema Verslaving breed. Ze werken gedurende enkele weken aan een presentatie. Het resultaat van hun onderzoek presenteren de leerlingen aan de klas. Voorafgaand aan het project krijgen de leerlingen een instructieles in de mediatheek over zoekvaardigheden (Big 6) en het gebruik van Biebsearch. Ook zal bureau voor verslavingszorg Tactus voorlichting geven over verslaving. Klas 2: voorstellling Hot Spot Op 31 maart en 1 april speelt theatergroep PlayBack de voorstelling Hot Spot. Deze voorstelling is onderdeel van het themaproject Verslaving breed. Hot Spot is een herkenbare en heftige voorstelling over de toenemende problematiek problematiek omtrent drank- en drugsgebruik onder jongeren. Door het zien van deze voorstelling worden leerlingen zich bewuster van hun eigen omgang met drank en drugs en de invloed die vrienden hierop hebben. Daarbij leren zij hoe ze zich weerbaarder kunnen opstellen in verschillende situaties.

11 Thema-avond Hoe praat ik met mijn puber over internet en sociale media? Log in : interactieve avond voor ouders van 1e- en 2e-klassers Internet biedt jongeren een wereld waarin ze hun eigen gang kunnen gaan. Het is een plek om vrienden te ontmoeten, verliefd te worden en relaties te beginnen. Maar door de anonimiteit van dit medium kleven er ook risico s aan, zoals cyberpesten, intimidatie en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Voor ouders is het internetgedrag van hun kind vaak lastig te controleren. Toch kunnen zij ook in de digitale wereld hun zoon of dochter begeleiden bij het maken van keuzes omtrent internet en sociale media. Daarom biedt het Lyceum ouders van klas 1 een thema-avond aan in samenwerking met de interactieve theatergroep PlayBack. PlayBack speelde inmiddels voor en met meer dan jongeren met onderwerpen als pesten en sociale media en heeft daardoor veel ervaring met het communiceren met pubers. Tijdens de ouderavond Log in op 3 maart nemen twee acteurs van PlayBack u mee in de belevingswereld van uw kind. Twee acteurs en een gespreksleider schetsen via korte scènes een soms confronterend, soms ook hilarisch beeld van hoe het er bij veel gezinnen thuis aan toe gaat. Herkenbare situaties en dilemma s passeren de revue. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van terugspeeltheater, een techniek waarbij scènes opnieuw gespeeld worden en ouders elkaar tips geven voor een goed gesprek met hun kind. Op deze manier gaat PlayBack met ouders in gesprek over internetgebruik, sociale netwerken en verleidingen op het internet. In een discussie onder leiding van een professionele gespreksleider krijgt u handvatten aangereikt om de communicatie tussen u en uw kind te bevorderen. Enkele van de onderwerpen die aan bod komen, zijn: contact maken, vertrouwen geven, open belangstelling tonen, groepsdruk en weerbaarheid. We nodigen ouders van eerste- en tweedeklassers van harte uit deze avond bij te wonen. U kunt zich aanmelden via: Wacht u niet te lang met aanmelden, want er is plaats voor maximaal honderd ouders. Dinsdag 3 maart 2015 Inloop: uur Aanvang voorstelling uur

12 Weekplanning week 6 - CITO-toetsen 2 e klassen - deze week biologie Olympiade voor 5 vwo ma Talentmaximalisatie 5 havo op het Saxion di bijeenkomst Project datateams u - cult. activiteit 1 e klassen (Rob Ruggenberg) / u - teamvergadering (4) u - vergadering CMR u wo cult. activiteit 1 e klassen (Rob Ruggenberg) / u do herkansingen schoolexamenperiode 2 voor 5H/6V - terugrapportage scholen VO: OSG-Twickel-Grundel voor brugklasmentoren + leerkrachten groep 8 vanaf u - bedrijfsbezoeken AKZO 3H1 ( ) + 3H2 ( ) Vr Project Sodalicium voor 3G/4G/5G - bedrijfsbezoeken AKZO 3H3 ( ) + 3H4 ( ) week 7 ma klankbordgroep ouders onderbouw en bovenbouw (2) - bedrijfsbezoeken AKZO 3A1 ( ) + 3G1 ( ) + 3GA ( ) di inleveren cijfers + notities 2 e rapport (alle klassen) vóór u wo kennismaking met de klassieke wereld(1) voor leerlingen groep u - bedrijfsbezoek AKZO 3GA ( ) - HBO-voorlichting op het Lyceum do voorronde debat Lagerhuis in provinciehuis Zwolle hele dag - WO-voorlichting op de UT in Enschede vr week 8 - studiewijzers op it s learning plaatsen - uitreiken controle-lijst cijfers voor de examenkandidaten ma di cult. activiteit 5 vwo (3 e +4 e uur of 5 e + 6 e uur) - vergadering CMR + CD u wo inleveren cijfers + notities 2 e rapport (alle klassen) vóór u - mini-lessen (voor leerlingen groep 8) - presentatie profielwerkstukken vanaf u do personeelsuitje (OP + OOP) - voorronde debat Lagerhuis in provinciehuis Zwolle hele dag - excursie geschiedenis voor 6 vwo naar Den Haag vr einde 2 e trimester week 9 ma t/m vr VOORJAARSVAKANTIE

Corso komt drie maal per jaar uit.

Corso komt drie maal per jaar uit. 4 Uitnodiging thema-avond Ouderraad Bedtime Stories 5 Kennismaken met RLS: RL Binnenste Buiten en Open Dag 6 Aula Rijnlands kleurt paars 7 Uit de eerste klassen: 7 -Science 9 -Leerlijn Sport: wedstrijdbezoek

Nadere informatie

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2013

Nieuwsbrief Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Agenda (data onder voorbehoud) Za. 12 t/m ma. 21 okt. Herfstvakantie Do. 24 okt. OPUS ouderavond: onderpresteren Ma. 28 okt. t/m vr. 1 nov. Uitwisseling Farum Ma. 4 t/m vr. 8 nov.

Nadere informatie

Ouderbulletin De Leilinde

Ouderbulletin De Leilinde 1 Ouderbulletin De Leilinde 16 e jaargang, nummer 2 December 2013 Redactie: Martin Cattermole Lay-out en foto s: Dineke Bruinsma Druk- en vouwwerk: Edwin Romo Postadres: Ouderbulletin De Leilinde ouderraad@lindecollege.nl

Nadere informatie

1. Voorwoord van de rector

1. Voorwoord van de rector Nassausingel 7, 4811 DE Breda 1. Voorwoord van de rector Geachte lezers, Hierbij stuur ik u de tweede digitale nieuwsbrief van onze school. De vorige is net voor de zomervakantie verschenen. Met deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Stedelijk Gymnasium Arnhem REDACTIONEEL RECTORIS IN DEZE ABACUS. Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS IN BEWEGING.

Stedelijk Gymnasium Arnhem REDACTIONEEL RECTORIS IN DEZE ABACUS. Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS IN BEWEGING. ABACUS SGA Stedelijk Gymnasium Arnhem Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS REDACTIONEEL mogelijkheid in schoolteams te hockeyen en te roeien. Of er leerlingen dan wel docenten van het

Nadere informatie

DALTONWIJS. Verleg je grenzen bij Lentiz Dalton MAVO. Voorwoord INHOUDSOPGAVE. Nummer 3 januari 2015. Beste ouder(s) en verzorger(s),

DALTONWIJS. Verleg je grenzen bij Lentiz Dalton MAVO. Voorwoord INHOUDSOPGAVE. Nummer 3 januari 2015. Beste ouder(s) en verzorger(s), Voorwoord Beste ouder(s) en verzorger(s), Zowel aan het einde van 2014 als bij de start van 2015 hebben veel leerlingen zich van hun beste kant laten zien. Rond 5 december organiseerde de school een Sinterklaasfeest

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

PA-NIEUWS. Van de rector

PA-NIEUWS. Van de rector jaargang 2010-2011 nummer 5-11 april 2011 Van de rector Communicatie Deze PA-nieuws ontvangt u samen met het rapport van uw kind of kinderen. Ik hoop dat u tevreden bent over hun prestaties. De laatste

Nadere informatie

Brugklasgids. Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo

Brugklasgids. Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo Brugklasgids Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo Welkom! Hoi! Leuk dat je wat meer wilt weten over het KGC. Deze gids is er speciaal voor jou. Als je

Nadere informatie

de fontein goois lyceum sg huizermaat

de fontein goois lyceum sg huizermaat magazine 2011 de fontein goois lyceum sg huizermaat college de brink casparus college vechtstede college gooise praktijkschool a. roland holst college GOED ONDERWIJS voor elke leerling ICT IN DE LES werken

Nadere informatie

PA-NIEUWS jaargang 2011-2012 nummer 2-18 november 2011

PA-NIEUWS jaargang 2011-2012 nummer 2-18 november 2011 Van de rector De eerste periode zit erop. Er is hard gewerkt door leerlingen en docenten en ik hoop van harte dat deze PAnieuws vergezeld gaat met een mooi eerste rapport van uw kind. Als u volgende week

Nadere informatie

JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015. In stijl

JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015. In stijl JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015 In stijl DE DALTONSISTERS Stralen op de Koningin Wilhelminaschool LEIDERSCHAPSTIJLEN Open-deur-beleid heeft geen zin als je zelf gesloten blijft DOOR HET OOG VAN EEN OUDER

Nadere informatie

SCHOOLBAAN. magazine. lanceert. onderwijs. vertellen. sterke nadruk op. schoolbaan pakkend. eigen app. hoort bij het vak.

SCHOOLBAAN. magazine. lanceert. onderwijs. vertellen. sterke nadruk op. schoolbaan pakkend. eigen app. hoort bij het vak. SCHOOLBAAN magazine Jaargang 5 nummer 10 2013 sterke nadruk op onderwijs schoolbaan pakkend vertellen hoort bij het vak lanceert eigen app het talent Een keeper mag geen fouten maken 2 Kas Vaneman (14)

Nadere informatie

regio arnhem het voortgezet onderwijs helder in beeld

regio arnhem het voortgezet onderwijs helder in beeld regio arnhem het voortgezet onderwijs helder in beeld Inhoudsopgave & colofon Voorwoord 2 Het Voortgezet Onderwijs: de feiten op een rij voor ouders van leerlingen in groep 8 3 Het Voortgezet Onderwijs:

Nadere informatie

4/2014-2015. Kalender

4/2014-2015. Kalender Kalender Di 10 mrt doorloopdag Masterclass Wo 11 mrt 14.00 17.00 uur aanmeldingszitting ECL Vaart Do 12 mrt 16.00 18.00 uur aanmeldingszitting ECL Vaart Vr 13 maart t/m do 19 maart SE 5 havo en 6 vwo Week

Nadere informatie

STUDIE- EN BEROEPSKEUZE- ADVIESBUREAU THEO GREVERS

STUDIE- EN BEROEPSKEUZE- ADVIESBUREAU THEO GREVERS STUDIE- EN BEROEPSKEUZE- ADVIESBUREAU THEO GREVERS Heb je moeite met de keuze van vakkenpakket, sector of profiel? Vind je het moeilijk een vervolgopleiding te kiezen? Heb je problemen met je opleiding

Nadere informatie

Van de vestigingsdirecteur Openstelling Magister voor ouders 3HAVO en 3&4 VWO

Van de vestigingsdirecteur Openstelling Magister voor ouders 3HAVO en 3&4 VWO oktober 2010 Van de vestigingsdirecteur Geachte Ouder(s)/Verzorger(s), Het schooljaar is al weer enkele weken bezig; de herfstvakantie staat al voor de deur. Alle kennismakingsavonden zijn inmiddels achter

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 5 maart 2014

Nieuwsbrief 2 5 maart 2014 Nieuwsbrief 2 5 maart 2014 Inhoud voorwoord algemeen klas 1 mavo 2, 3 en 4 havo 2 en 3 vwo 2 en 3 havo 4 en 5 vwo 4, 5 en 6 tvwo-afdeling Voorwoord Beste ouders, verzorgers, Half januari rolde een publiciteitsgolfje

Nadere informatie

Inhoud. Uit de school. Blaudruk. Blaudruk

Inhoud. Uit de school. Blaudruk. Blaudruk 2 Inhoud 3 uit de school 6 brugnieuws klas 1 9 brugnieuws klas 2 11 leerling naar Mauretanië 13 waarom praten die mensen zo moeilijk? 15 een veilige school 18 twee gesprekken over veiligheid 21 wetenschapsweek

Nadere informatie

Enthousiaste sfeer Open Dag 2011. Friek s Techniektruck op bezoek pag. 8. Humor, emotie en muziek pag. 9. Examenwerk in gemeentehuis pag.

Enthousiaste sfeer Open Dag 2011. Friek s Techniektruck op bezoek pag. 8. Humor, emotie en muziek pag. 9. Examenwerk in gemeentehuis pag. No. 19 JUNI 2011 PIETER ZEEMAN Redactie: Anneke Flikweert Enthousiaste sfeer Open Dag 2011 Friek s Techniektruck op bezoek pag. 8 Humor, emotie en muziek pag. 9 Examenwerk in gemeentehuis pag. 22 Info

Nadere informatie

de fontein goois lyceum sg huizermaat

de fontein goois lyceum sg huizermaat magazine 2012 de fontein goois lyceum sg huizermaat college de brink casparus college vechtstede college gooise praktijkschool a. roland holst college betekenisvol leren sleutel tot schoolsucces uitblinken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. December 2014. pagina 1

Inhoudsopgave. December 2014. pagina 1 pagina 1 December 2014 Inhoudsopgave Uit de rectorskamer... 2 Bouwzaken... 3 Personalia... 3 First Lego League 2014... 4 Duitse Hiphop-Battle in de Melkweg Amsterdam... 5 Lancering Campagne Aandacht op

Nadere informatie

d Ampte infomagazine 2015-2016

d Ampte infomagazine 2015-2016 d Ampte infomagazine 2015-2016 2 Colofon Tabor College d Ampte Berkhouterweg 5 1624 NS Hoorn T: 0229-284 151 I: www.tabor.nl E: dampte@tabor.nl Foto s: Pieter Hulleman en Arjan Buis Inhoud Onderwijs op

Nadere informatie

atheneum havo rector erik van der vaart balans oud en nieuw ga mee op werkweek! ro-bo-cup

atheneum havo rector erik van der vaart balans oud en nieuw ga mee op werkweek! ro-bo-cup gymnasium atheneum havo uitgave van het www.kennemerlyceum.nl kennis learn english cultuur jouw museum nieuwbouw sport sportieve ontwikkeling waarom gymnasium? de cotebent projectdag een dag op het lyceum

Nadere informatie

KIEZEN VOOR JE LEVEN. Een methode om met media je keuzes zichtbaar te maken

KIEZEN VOOR JE LEVEN. Een methode om met media je keuzes zichtbaar te maken KIEZEN VOOR JE LEVEN Een methode om met media je keuzes zichtbaar te maken Ad van Dam Giovanni Massaro Kiezen voor je leven / Mira Media 2007 1 Inhoudsopgave INTRODUCTIE 3 DE CONTEXT 4 DE AANPAK 6 Werkwijze

Nadere informatie

door Annelieke de Man

door Annelieke de Man nieuwsbrief Oktober 2011- nummer 5 Voorwoord Pleegzorg en school Sinds een jaar gaat mijn eigen kind naar school en hij heeft het er enorm naar zijn zin. Dat weet ik omdat ik hem zelf breng en haal. Dan

Nadere informatie