Van de decanen: Profielkeuzegesprekken derdeklassers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van de decanen: Profielkeuzegesprekken derdeklassers"

Transcriptie

1 5 februari Nummer 10 - Even bijpraten Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor u als ouder en verzorger van een leerling of leerlingen bij ons op school. Deze week vindt voor geheel van voortgezet onderwijs en primair onderwijs in Hengelo de terugrapportage plaats van de mentoren van alle brugklassen aan de leerkrachten van groep acht van de basisschool van herkomst. Dit is belangrijk om te doen. Op deze wijze worden ervaringen en beelden uitgewisseld. Het kan zijn dat we ook na bijna een half jaar werken dingen over het hoofd zien bij uw zoon of dochter in de brugklas. Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat leerkrachten van groep acht ook zeer benieuwd zijn hoe hun kinderen het doen in het voortgezet onderwijs. Voor de derdeklassers zijn er in de komende tijd bedrijfsbezoeken aan de Akzo. We hebben sinds een aantal jaren een stevig contact met Akzo. Op deze wijze willen we het profiel van onze school als een school waar veel leerlingen een Bèta profiel kiezen in stand houden en versterken. En verder biedt het leerlingen uit de derde klas ook de gelegenheid kennis te maken met een mogelijk beroeps- en studieprofiel in de wereld van de techniek. Maandag 9 februari zijn de vergaderingen van de twee klankbordgroepen ouders die we hier op school kennen: eentje voor de onderbouw en eentje voor de bovenbouw. Mocht u hiervoor belangstelling hebben, dan kunt u dat kenbaar maken bij de teamleiders van de onder- en de bovenbouw. Voor veel leerlingen uit de examenklassen en de voorexamenklassen komt het belangrijke vraagstuk in zicht welke studie ze na hun middelbare schooltijd gaan doen. Binnenkort is er de grote HBO-voorlichting voor scholen en leerlingen uit Twente. Traditiegetrouw vindt deze voorlichting plaats op het Lyceum. We brengen deze voorlichting graag onder de aandacht van u als ouders. Het biedt leerlingen volop gelegenheid om kennis te maken met mogelijk interessante studies. Vriendelijke groet, Bert Kozijn Van de decanen: Profielkeuzegesprekken derdeklassers In de periode van half februari tot half maart zullen de decanen met alle derdeklassers en hun ouder(s)/verzorger(s) gesprekken voeren over een belangrijke keuze dit jaar, namelijk de profielkeuze. Hierin wordt naar aanleiding van de voorlopige keuze gepoogd om tot een definitievere keuze te komen, die vòòr 1 april gemaakt moet zijn. De uitnodiging voor deze gesprekken wordt deze week aan de leerlingen meegegeven. Jacqueline Fleer en Clemens de Lange (decanen)

2 Tragedie in de mediatheek: 3 gym speelt Antigone Vrijdag 6 februari komen studenten Klassieke Talen van de Radboud Universiteit Nijmegen op bezoek om voor de leerlingen van 3- gymnasium een toneelworkshop te verzorgen over het Griekse treurspel Antigone, geschreven door de tragediedichter Sofokles. Na een inleiding van een van de studenten over de geschiedenis en kenmerken van de Griekse tragedie, krijgen de leerlingen de opdracht in groepen bepaalde episodes uit het stuk te ensceneren en uit te voeren. Vanaf uur worden de beste optredens nog eens voor het voltallige 3G-publiek in de mediatheek ten tonele gevoerd. Iedereen is hierbij van harte welkom. René Leverink Bo Wilke wint NK Taekwondo! 18 januari was er in Almere het Nederlands Kampioenschap Taekwondo. Bo Wilke uit klas 3H4 deed hieraan mee. Zij streed mee bij de dames kadetten. Ze liet zich van haar beste kant zien, wat resulteerde in een finaleplaats. Tijdens de finale, die voor beide partijen gelijk opging, stond Bo vlak voor het einde van de wedstrijd met 5-8 achter. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd herstelde ze zich met een snelle, goed geplaatste trap op het hoofd van haar tegenstandster. Zo eindigde de score in 8-8. De partij werd uitgevochten met het zogenoemde golden point, wat inhoudt dat degene die als eerste een punt maakt, de partij wint. Toen haar tegenstander een hoofdtrap wilde inzetten, was Bo haar tegenstandster te slim af met een zijwaartse trap en trok zo de winst naar zich toe. Bo is Nederlands Kampioen Taekwondo: een fantastische prestatie!

3 Ruben Smink: sporttalent Borne 2014 Eind december is Ruben Smink uit 4 vwo verkozen tot sporttalent Borne Een prachtige afsluiting van een succesvol sportjaar! Bij de Nelli Cooman Games afgelopen juni vestigde hij een nieuw record kogelstoten: 13,74 meter. Daarmee kwam hij op de vierde plaats van de nationale ranglijst terecht. Ruben deed het ook niet slecht bij het discuswerpen, waar hij met 41,72 meter een achtste plek op de nationale ranglijst veroverde. Met het kogelslingeren is hij nog maar net begonnen, maar ook dat ligt hem goed. Ruben doet al sinds zijn zesde aan atletiek, maar pas de laatste paar jaren is zijn ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt onder leiding van zijn trainer Marcel Dost, zelf voormalig Olympiër. Zo heeft hij zijn persoonlijk record discuswerpen dit jaar maar liefst vier keer verbeterd. Op het NK stootte hij door naar de top met een kogelstoot van 14,28 meter, een slingerworp van meter en een discusworp van meter. Met een vierde plaats greep hij net naast de prijzen, maar we gaan vast nog veel meer horen van dit atletiektalent! Biologie Olympiade: van ebola-virus tot seks bij spinnen Alle leerlingen uit 5 en 6 vwo met biologie in het pakket moesten eraan geloven: de Biologie Olympiade. Honderd minuten onvoorbereid de moeilijke vragen van de voorronde proberen te begrijpen, met als enige afleiding de leraar die je een kopje thee en een koekje aanbiedt.

4 Biologie is een ontzettend uitgebreid vak, dus de vragen gingen ook over alles en meer. Het ebola-virus, ecosystemen, Gulliver s travel, seks bij spinnen Alles is langsgekomen. De eerste vragen wist je gelukkig nog, maar daarna begon al snel het betere gokwerk. Het is zeker niet gemakkelijk, maar toch is het wel leuk dat we dit soort extra s naast de normale lessen aangeboden krijgen, omdat het ons leert logisch na te denken zonder voorkennis. Hopelijk hebben we er wat aan bij ons examen. Eva Heijmans (6vwo) Fabienne Collet danste forse donatie bij elkaar voor Kerstfair Samen met m n vriendinnen Belle, Lotta, en Adriënne heb ik gedanst en geld opgehaald voor het goede doel. Het was voor mij een geweldige ervaring. Leuke sfeer en gezelligheid was zeker van de partij. We hebben gedanst op koninginnedag, spullen verkocht, een open podium gehouden op mijn oude basisschool ( 't Heem) en dat allemaal voor het goede doel. Op de liedjes: Wannabe van Spice girls, Happiness, Price tag van Jessie J hebben we bijvoorbeeld gedanst. Daar hebben we in totaal 410 mee opgehaald. Een super bedrag. De samenwerking, het bedenken en de uitvoeren van de dans vond ik heel leuk. Dit alles was een nieuwe ervaring voor mij en ik heb er zeer veel van geleerd. Het was best moeilijk, ook omdat we moeilijke gesprekken moesten voeren met de directeur van de basisschool. Al met al is dat ons gelukt en was het een groot succes! Zowel de kinderen als de ouders hebben er van genoten. We hebben het opgehaalde bedrag gedeeld en hebben afgesproken dat elk zijn bedrag mag doneren aan een goed doel. Op de Kerstfair hebben we spullen verkocht. Zelf vond ik het een supergezellige en geslaagde avond. Het goede doel van de avond was het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit vond ik een geschikt doel en heb dan ook 155 euro (mijn deel dat we hebben opgehaald) gedoneerd aan mijn school: Lyceum De Grundel. Mijn vriendinnen hebben hun deel aan hun eigen school gedoneerd. Volgend jaar zou ik deze fantastische ervaring wel weer willen overdoen! Fabienne Collet (2HAS)

5 Aikido: bijzondere sportles voor 1HAS Op maandag 19 januari zijn de leerlingen van sportklas 10 (waaronder ikzelf) naar Enschede gefietst. We hebben daar een sport gedaan die je officieel geen sport mag noemen, namelijk Aikido. Toen we bij de dojo waren aangekomen en onze sportkleding aanhadden, gingen we de zaal in. Daar gingen we eerst de man groeten die Aikido heeft ontwikkeld, Morihei Ueshiba, en daarna elkaar. We begonnen met wat rekoefeningen. Later in de les hebben we geleerd hoe we zonder geluid kunnen vallen en meteen weer op kunnen staan. Ook hebben we een goede rol geleerd, het lijkt een beetje op een koprol. Al snel was de les weer voorbij. Het is leuk om een keer een dojo in het echt te zien, want het was voor bijna iedereen nieuw. Sam Caron (1HA2S) Schrijver Rob Ruggenberg in de brugklas Ook dit jaar vereert de geliefde jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg het Lyceum met een bezoek. Op 3 en 4 februari vertelt hij in alle eerste klassen over zijn werk. Ruggenberg: Het liefst schrijf ik een historisch verhaal, omdat ik van geschiedenis hou en omdat geschiedenis niet saai is, zolang je maar over mensen schrijft, in plaats van over jaartallen of gebeurtenissen. En de avonturen die je toen kon beleven waren juist veel spannender dan wat nu nog mogelijk is!

6 Ruggenbergs debuut Het verraad van Waterdunen verscheen in maart Vervolgens publiceerde hij de populaire boeken Slavenhaler (2007), Manhatan (2009) en IJsbarbaar (2011). Ruggenbergs recentste historische jeugdroman is De boogschutter van Hirado (2013). Reyer Willeboorts (14) wordt tegen zijn zin in naar Japan gestuurd om daar het vak van VOC-koopman te leren. Op het eiland Hirado wordt hij verliefd op Sakura, dochter van een samoerai. Als het meisje ter dood wordt veroordeeld zet Reyer alles op het spel om haar te redden. Dit boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en staat op de Tiplijst van de Kinderjury Wat Ruben van Harn (1HA1) en Rob Ruggenberg op de foto hiernaast aan het doen zijn? Wordt vervolgd in het leerlingenverslag in de volgende nieuwsbrief! Naar gipszolder en Paleis op de Dam: Klassieke excursie 4 gym naar Amsterdam Vrijdag 30 januari was het dan eindelijk zo ver: wij, de gymnasiasten uit de vierde klas, gingen naar Amsterdam. De bus stond al heel vroeg op ons te wachten en nog half slapend, maar met veel zin, stapten we in de bus. Zonder al te veel files kwamen we rond kwart voor tien aan in Amsterdam. De dag was nu echt begonnen! Eerst zijn we naar het Allard Pierson Museum (het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam) geweest. In drie groepen opgedeeld kregen we een rondleiding op de gipszolder, waar allemaal nagemaakte beelden stonden van de Romeinen en Grieken. Ook meneer Den Hartog vertelde het een en ander en je kon zelf rondkijken. Na ongeveer anderhalf uur in het museum te hebben doorgebracht, nam meneer Den Hartog ons mee naar een schilderij van Napoleon in de galerij van het Amsterdams Historisch Museum en vertelde hij iets over het schilderij. Daarna gingen we allemaal uiteen, want de vrije tijd begon.

7 Vervolgens verzamelden we op de Dam. Als laatste activiteit van de dag kregen we een rondleiding in het Koninklijk Paleis. Drie enthousiaste, jonge meiden deden hun verhaal en er werd geboeid geluisterd. Ik denk dat iedereen onder de indruk was van het prachtige paleis. Helaas was toen het einde van de tijd in Amsterdam aangebroken en gingen we terug met de bus. Het was een geslaagde dag. Violinde den Breeijen (4G) Foto s: Fabian Teesink (4G) Big Wheel Theatre Company uit Londen: Introduction to Shakespeare Engelstalige interactieve workshop voor en met 5vwo Wat was er zo bijzonder aan William Shakespeare? Wie was hij? Waarom is hij zo beroemd? Op deze vragen gaan de leerlingen uit 5vwo op 17 februari antwoord krijgen. Dan gaan ze een workshop volgen van Big Wheel Theatre Company uit Londen. Shakespeare was de grootste entertainer van zijn tijd. De acteurs spelen niet alleen een aantal scènes uit Macbeth, Hamlet en Romeo and Juliet, maar vertellen ook over de structuur en de sfeer van het Globe Theatre. Verder is er een Shakespeare Horror Movie en worden de karakters van A Midsummer Night s Dream geïnterviewd door een gastheer van een talkshow. Daarnaast zullen de leerlingen zelf actief deelnemen aan deze workshop, die volledig in het Engels zal worden gegeven. Op deze manier vergroten ze hun kennis van het Engels en krijgen ze meer inzicht in het leven en werk van deze beroemde schrijver.

8 Je fantasie doet alles! Hiphopper Andy Ninvalle imponeert als danser, verteller en vooral als stemkunstenaar Andy is een sfeermaker. Dat blijkt al direct als hij de mediatheek in komt en zijn publiek, derdeklassers, probeert op te jutten om op het podium te gaan dansen. Dat lukt nog even niet, de groep wacht liever even af. Overdonderend is hij wel. De groep moet nog even wennen aan deze man, die nonchalant vertelt dat hij al 37 jaar aan breakdance doet. Een zucht gaat door de zaal: wát, is hij al zo oud! Niemand gelooft het, als hij vervolgens een reeks acrobatische toeren uithaalt. Uitdagen Volgens Andy moet een hiphopper vier basiselementen beheersen: muziek (dj), dans (breakdance), beeld (graffitti) en woord (rap). Hij neemt de leerlingen mee naar de roots van de hiphop: The Bronx, een rauw stadsdeel van New York, waar in het getto de hiphop is ontstaan. De kerneigenschappen van jongeren zie je terug in de hiphop: energiek, spontaan, luidruchtig, creatief, bijdehand, brutaal, tegen de regels in. Jongeren dagen elkaar uit: dat heet in de hiphop een battle. Jongeren uitdagen kan Andy zelf ook goed. Getto prikkelt creativiteit: van papieren voetbal tot helicopter Andy vertelt dat hij in Kenia in een getto heeft gewerkt en dat hij daar zag hoe zwaar het leven is, dat de creativiteit geprikkeld wordt omdat je moet overleven. Een voorbeeld. Als je twee drinkflesjes hebt, kun je ze plattrappen, touwtjes eromheen doen en dan heb je schoenen. Vervolgens begint hij tegen een papiertje aan te trappen. Wat doe je als je een prop papier in het getto vindt? Oprapen! Er kan namelijk eten in zitten. En je kunt ermee spelen. In het getto spelen jongeren met afval. Wat gisteren een papieren voetbal was, wordt vandaag een baby tje, vertelt Andy. En terwijl hij een papieren pop vouwt, doet hij geweldig een krijsende baby na. Maar als je oorlogje wilt spelen, maak je van dat popje gewoon een pistool en dat pistool verander je weer in een machinegeweer! Tussen het vouwen en vertellen door horen we levensechte pistoolschoten, een ratelend machinegeweer na en uiteindelijk een granaatinslag. Andy vervolgt: Als je een aanslag hebt gepleegd met een granaat, moet je vluchten in een helicopter, dus vouw je er eentje en kun je ontsnappen. Je fantasie doet alles, is zijn conclusie. En dat geldt ook in de hiphop. Breakdance en rap Hij laat zien hoe bepaalde breakdancebewegingen zijn ontstaan. Fascinerend hoe hij zijn lichaam in balans weet te houden. Hij is in staat om elk onderdeeltje van zijn lijf apart te laten bewegen. Daarna toont hij hoe je die bewegingen achter elkaar kunt plakken, zodat het toch een vloeiend geheel wordt.

9 Vervolgens legt Andy uit hoe groot de rol van de dj was vanaf de jaren zestig tot midden jaren tachtig. Hij doet voor hoe je een break kunt maken met twee platen en daar tussendoor kun rappen. Hij toont hij hoe het rappen is ontstaan door een hilarisch gesprek tussen twee vriendinnen op te voeren, dat langzaam verandert in een rap. Er wordt hard gelachen vanwege de herkenbaarheid. Imponerende beatbox Drums staan centraal in de hiphop, maar voor instrumenten is geen geld in het getto. Als je dan toch muziek wilt maken, dan doe je dat met je mond. Die wordt een beatbox. Andy doet minuten lang een imponerende drumsolo met zijn stem. Hij paait zijn publiek door allerlei figuren ten tonele te voeren. Vooral het Creoolse pubermeisje is een groot succes. Vervolgens imiteert hij Justin Timberlake en Michael Jackson en eindigt met het nummer I like to move it. Even is het muisstil. Voor het eerst. En dan volgt een davend applaus. Andy moet stoppen, want de volgende les is allang begonnen, maar de meiden willen nog graag selfies maken. Dat vindt Andy prima, want aan handtekeningen doet hij niet. THEMAPROJECTEN KLAS 1 EN 2 In het kader van leren leven wordt in de eerste klassen in de mentorlessen gestart met het themaproject sociale media en internet. De tweede klassen beginnen met het themaproject verslaving breed. Gedurende het trimester zijn er voor beide klassenlagen onder andere interactieve mediatheeklessen en een culturele voorstelling ( De kleine Faust voor de eerste klassen en de voorstelling Hot Spot van PlayBack voor de tweedeklassers). Verder wordt voor de ouders van leerlingen uit klas 1 en 2 op 3 maart een thema-avond georganiseerd. Project klas 1: Sociale media en internet Tijdens de mentorlessen wordt gewerkt vanuit het werkboek The Web We Want. Een deel van de lessen zal plaatsvinden in de mediatheek. Zo wordt daar volgende week de interactieve film It s up to you gedraaid. Deze film gaat over cyberpesten en zal worden gebruikt als discussiestarter voor het project. Leerlingen maken tijdens de film verschillende opdrachten en moeten bewuste keuzes maken. Deze keuzes beïnvloeden de film.

10 Een week later zal ook de digitale les Jouw digitale wereld safe & social zal in de mediatheek plaatsvinden. Deze interactieve lessen zijn bedoeld om met elkaar te praten over het positief gebruik van social media, maar dienen ook om de valkuilen te belichten. Veiligheid en respect staan hierbij centraal. Klas 1: voorstelling De kleine Faust Op 2 april is er in het kader van het themaproject een voorstelling voor de eersteklassers in de mediatheek. Nynke Borgman Borgman en Chris Koopman spelen De kleine Faust. Een snelle en fantasievolle voorstelling over internetgebruik, virtuele werkelijkheden, verleidingen, stiekeme 18+games. Het is een vorm van verteltheater, waarbij de acteurs de leerlingen op een actieve wijze meenemen in het verhaal. Daarbij worden de leerlingen geprikkeld hun eigen fantasie en inlevingsvermogen in te zetten. Project klas 2: Verslaving breed De tweedeklassers onderzoeken tijdens de mentorlessen in groepjes een vorm van verslaving uit het thema Verslaving breed. Ze werken gedurende enkele weken aan een presentatie. Het resultaat van hun onderzoek presenteren de leerlingen aan de klas. Voorafgaand aan het project krijgen de leerlingen een instructieles in de mediatheek over zoekvaardigheden (Big 6) en het gebruik van Biebsearch. Ook zal bureau voor verslavingszorg Tactus voorlichting geven over verslaving. Klas 2: voorstellling Hot Spot Op 31 maart en 1 april speelt theatergroep PlayBack de voorstelling Hot Spot. Deze voorstelling is onderdeel van het themaproject Verslaving breed. Hot Spot is een herkenbare en heftige voorstelling over de toenemende problematiek problematiek omtrent drank- en drugsgebruik onder jongeren. Door het zien van deze voorstelling worden leerlingen zich bewuster van hun eigen omgang met drank en drugs en de invloed die vrienden hierop hebben. Daarbij leren zij hoe ze zich weerbaarder kunnen opstellen in verschillende situaties.

11 Thema-avond Hoe praat ik met mijn puber over internet en sociale media? Log in : interactieve avond voor ouders van 1e- en 2e-klassers Internet biedt jongeren een wereld waarin ze hun eigen gang kunnen gaan. Het is een plek om vrienden te ontmoeten, verliefd te worden en relaties te beginnen. Maar door de anonimiteit van dit medium kleven er ook risico s aan, zoals cyberpesten, intimidatie en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Voor ouders is het internetgedrag van hun kind vaak lastig te controleren. Toch kunnen zij ook in de digitale wereld hun zoon of dochter begeleiden bij het maken van keuzes omtrent internet en sociale media. Daarom biedt het Lyceum ouders van klas 1 een thema-avond aan in samenwerking met de interactieve theatergroep PlayBack. PlayBack speelde inmiddels voor en met meer dan jongeren met onderwerpen als pesten en sociale media en heeft daardoor veel ervaring met het communiceren met pubers. Tijdens de ouderavond Log in op 3 maart nemen twee acteurs van PlayBack u mee in de belevingswereld van uw kind. Twee acteurs en een gespreksleider schetsen via korte scènes een soms confronterend, soms ook hilarisch beeld van hoe het er bij veel gezinnen thuis aan toe gaat. Herkenbare situaties en dilemma s passeren de revue. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van terugspeeltheater, een techniek waarbij scènes opnieuw gespeeld worden en ouders elkaar tips geven voor een goed gesprek met hun kind. Op deze manier gaat PlayBack met ouders in gesprek over internetgebruik, sociale netwerken en verleidingen op het internet. In een discussie onder leiding van een professionele gespreksleider krijgt u handvatten aangereikt om de communicatie tussen u en uw kind te bevorderen. Enkele van de onderwerpen die aan bod komen, zijn: contact maken, vertrouwen geven, open belangstelling tonen, groepsdruk en weerbaarheid. We nodigen ouders van eerste- en tweedeklassers van harte uit deze avond bij te wonen. U kunt zich aanmelden via: Wacht u niet te lang met aanmelden, want er is plaats voor maximaal honderd ouders. Dinsdag 3 maart 2015 Inloop: uur Aanvang voorstelling uur

12 Weekplanning week 6 - CITO-toetsen 2 e klassen - deze week biologie Olympiade voor 5 vwo ma Talentmaximalisatie 5 havo op het Saxion di bijeenkomst Project datateams u - cult. activiteit 1 e klassen (Rob Ruggenberg) / u - teamvergadering (4) u - vergadering CMR u wo cult. activiteit 1 e klassen (Rob Ruggenberg) / u do herkansingen schoolexamenperiode 2 voor 5H/6V - terugrapportage scholen VO: OSG-Twickel-Grundel voor brugklasmentoren + leerkrachten groep 8 vanaf u - bedrijfsbezoeken AKZO 3H1 ( ) + 3H2 ( ) Vr Project Sodalicium voor 3G/4G/5G - bedrijfsbezoeken AKZO 3H3 ( ) + 3H4 ( ) week 7 ma klankbordgroep ouders onderbouw en bovenbouw (2) - bedrijfsbezoeken AKZO 3A1 ( ) + 3G1 ( ) + 3GA ( ) di inleveren cijfers + notities 2 e rapport (alle klassen) vóór u wo kennismaking met de klassieke wereld(1) voor leerlingen groep u - bedrijfsbezoek AKZO 3GA ( ) - HBO-voorlichting op het Lyceum do voorronde debat Lagerhuis in provinciehuis Zwolle hele dag - WO-voorlichting op de UT in Enschede vr week 8 - studiewijzers op it s learning plaatsen - uitreiken controle-lijst cijfers voor de examenkandidaten ma di cult. activiteit 5 vwo (3 e +4 e uur of 5 e + 6 e uur) - vergadering CMR + CD u wo inleveren cijfers + notities 2 e rapport (alle klassen) vóór u - mini-lessen (voor leerlingen groep 8) - presentatie profielwerkstukken vanaf u do personeelsuitje (OP + OOP) - voorronde debat Lagerhuis in provinciehuis Zwolle hele dag - excursie geschiedenis voor 6 vwo naar Den Haag vr einde 2 e trimester week 9 ma t/m vr VOORJAARSVAKANTIE

De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van 10.30 11.30 uur en donderdag van 09.00 10.30 uur

De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van 10.30 11.30 uur en donderdag van 09.00 10.30 uur 22 JANUARI 2015 LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2014-2015 De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van 10.30 11.30 uur en donderdag van 09.00 10.30 uur week 34-1

Nadere informatie

7 JANUARI 2016. LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2015-2016

7 JANUARI 2016. LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2015-2016 7 JANUARI 2016 LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2015-2016 week 34 - start 1 e kwartiel / 1 e trimester ma 17-08 t/m vr 21-08 - introductie 1 e en 2 e klassen ma 17-08 - overleg mentoren 1

Nadere informatie

22 januari 2015 - Nummer 9 -

22 januari 2015 - Nummer 9 - 22 januari 2015 - Nummer 9 - Even bijpraten Na de kerstvakantie hebben we de draad weer opgepakt. Veel aandacht ging uit naar het Open Huis. We kijken er met een goed gevoel op terug. We heten welkom in

Nadere informatie

INFO! februari 2016. Nationale Voorleesdagen

INFO! februari 2016. Nationale Voorleesdagen INFO! Uitslag Gemeentelijke voorleeswedstrijd Op zaterdag 23 januari heeft namens onze school Maybritt Bomers meegedaan aan de kwartfinale voorleeswedstrijd bij bibliotheek te Didam. Ze heeft heel mooi

Nadere informatie

OVERZICHT DATA EN ACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2015-2016. Versie ouders en leerlingen

OVERZICHT DATA EN ACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2015-2016. Versie ouders en leerlingen OVERZICHT DATA EN ACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2015-2016 Versie ouders en leerlingen Schooljaar 2015-2016 Jaarplanning 2015-2016 wk Datum Dag HAVO/VWO (Breeweg) VMBO/MAVO (Kruisweg) Deze week starten directie

Nadere informatie

jaaragenda 2015-2016 versie 23 september 2015

jaaragenda 2015-2016 versie 23 september 2015 JAARAGENDA 2015-2016 dag datum activiteit di 01-09-15 introductiedag alle leerjaren wo 02-09-15 start periode 1 (wo 02-09 t/m ma 16-11) do 03-09-15 vr 04-09-15 ma 07-09-15 di 08-09-15 wo 09-09-15 19:00

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen

Samen het beste uit jezelf halen Samen het beste uit jezelf halen Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag. 6 Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag.

Nadere informatie

2015 VOORTGEZET ONDERWIJS DE JONGERE VAN NU INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER VOOR JONGEREN, HUN OUDERS EN DOCENTEN INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER

2015 VOORTGEZET ONDERWIJS DE JONGERE VAN NU INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER VOOR JONGEREN, HUN OUDERS EN DOCENTEN INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER DE JONGERE VAN NU 2015 VOORTGEZET ONDERWIJS 2016 INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER VOOR JONGEREN, HUN EN DOCENTEN Je herkent ze meteen. Brugklassers. Een te grote boekentas,

Nadere informatie

activiteit periode week dag datum tijd lokaal

activiteit periode week dag datum tijd lokaal 2 50 wk 2 50 ma 8-dec rapportage 1 2 50 ma 8-dec spreekavond Farel Lyceum vakdocenten 2 50 ma 8-dec 18:00-21:00 ouderavond voor ouders van leerlingen Lyceo 2 50 ma 8-dec 19:30-20:45 informatieavond ouders

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA 2015-2016 voor leerlingen/ouder(s)/verzorger(s) Versie 11 september 2015 t.b.v. www.picasso-lyceum.nl

JAARPROGRAMMA 2015-2016 voor leerlingen/ouder(s)/verzorger(s) Versie 11 september 2015 t.b.v. www.picasso-lyceum.nl JAARPROGRAMMA 2015-2016 voor leerlingen/ouder(s)/verzorger(s) Versie 11 september 2015 t.b.v. www.picasso-lyceum.nl Dit jaarprogramma wordt met ingang van maandag 7 september wekelijks geactualiseerd.

Nadere informatie

JAARPLAN KSH versie december 2009 DECEMBER 2009

JAARPLAN KSH versie december 2009 DECEMBER 2009 DECEMBER di 1 uiterlijk 9.00 uur in: aanvraag tien-minuten-avond; MT 19.30 uur: voorlichtingsavond M3; CD opnames klas 3, rooster volgt wo 2 CD opnames klas 3, rooster volgt do 3 start gesprekken leerlingen-decanen

Nadere informatie

activiteit periode week dag datum tijd lokaal

activiteit periode week dag datum tijd lokaal 2 2 wk 2 2 ma 5-jan 13:00 I.v.m. studieochtend vervallen alle lessen van het 1e t/m 5e uur. Alle 6e lesuren beginnen om 13:00 uur. 2 2 do 8-jan 12:30-16:15 skills masters in Ahoy vmbo basis 3, vmbo kader

Nadere informatie

Voorlopige jaarplanning 2014-2015

Voorlopige jaarplanning 2014-2015 Pagina 1 Voorlopige jaarplanning 2014-2015 Maand september 2014 ma 1 sep 13.00-16.00 Introductieprogramma Brugklas ma 1 sep 14.00-16.00 Introductieprogramma tweede leerjaar ma 1 sep 14.00-16.00 Introductieprogramma

Nadere informatie

Brugklasbrochure voor leerlingen

Brugklasbrochure voor leerlingen Brugklasbrochure voor leerlingen 2015 2016 Beste leerling van groep 8, Beste leerling van groep 8, Binnenkort moet je beslissen naar welke middelbare school je wilt. De keuze die je gaat maken is belangrijk

Nadere informatie

Jaaragenda 2015-2016

Jaaragenda 2015-2016 Jaaragenda 2015-2016 Datum Locatie Activiteit eek: 38 - periode: 1 di. 15 september 2015 19:30- MZR-HV vergadering (vergaderruimte ilhelminalaan) wo. 16 september 201 8:00-17:00 4H en 4V - Excursie rivieren

Nadere informatie

jaaragenda 2014-2015 ouders/leerlingen versie 2015 01 21

jaaragenda 2014-2015 ouders/leerlingen versie 2015 01 21 activiteiten in rood zijn wijzigingen tov de vorige versie WKNR DATUM TIJD ACTIVITEIT LOCATIE 4 ma 19-01 luistertoetsen: havo- Frans; vwo-duits di 20-01 wo 21-01 do 22-01 vr 23-01 za 24-01 19.30 MR vergadering

Nadere informatie

JAARPLANNING SCHOOLJAAR 2015/2016

JAARPLANNING SCHOOLJAAR 2015/2016 JAARPLANNING SCHOOLJAAR 2015/2016 week 34 Begin schooljaar centen en leerlingen Klassen 17 augustus ma 17 09.00 Stuedag centen, leerlingen ij Kantine A 18 09.00 Start introprogramma brugklassen 10.00 Start

Nadere informatie

jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012

jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012 1 2 rgl sem wk lswk mnd-dg activiteit (eerste semester) jaarrooster 2011/2012 voor leerlingen en ouders versie 11 januari 2012 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Nadere informatie

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1 Algemeen In deze nieuwsbrief hebben we weer informatie voor u op een rij gezet en kunnen we u laten meegenieten van allerlei leuke activiteiten die onlangs bij ons op school hebben plaatsgevonden. Cito-vo

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Wat is het Heerbeeck International College?

Wat is het Heerbeeck International College? Wat is het Heerbeeck International College? Het HIC is een onderwijsstroom in ons havo en vwo waarin we leerlingen voorbereiden op studeren, leven en werken in een internationaal georiënteerde wereld.

Nadere informatie

jaaragenda 2014-2015 voor ouders en leerlingen versie 2 (1 december 2014)

jaaragenda 2014-2015 voor ouders en leerlingen versie 2 (1 december 2014) JAARAGENDA 2014-2015 voor ouders en leerlingen versie 2: update 1 december 2014 (aanpassingen geel gearceerd) dag datum activiteit leswk wknr ma 01-12-14 bekendmaken rooster tieminutengesprek di 4 december

Nadere informatie

LOCATIE PARKWIJK 6 FEBRUARI 2015 AGENDA:

LOCATIE PARKWIJK 6 FEBRUARI 2015 AGENDA: LOCATIE PARKWIJK JAARGANG 14, 7 6 FEBRUARI 2015 In deze nieuwsbrief: Tevredenheisonderzoek Het nieuwe schoolplan Thema-avond: Dyslexie en Verkeer High tea op vrijdagmiddag Het Tevredenheidsonderzoek Eens

Nadere informatie

Beste groep 8 leerling,

Beste groep 8 leerling, Beste groep 8 leerling, Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs gehoord; een vorm van onderwijs waarbij meer dan 50% van de lessen in het Engels zijn. Op dit moment zijn er 120 scholen in Nederland

Nadere informatie

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO Eerlijk gezegd vond ik het eerst doodeng en spannend om naar een andere school te gaan. Ik wou mijn oude klas van de Ekke de Haan gewoon niet kwijt. We hadden het daar zo

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! HAVO/ VWO Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! VAN ONDER - NAAR BOVENBOUW Wie binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden overgaat van het tweede leerjaar basisvorming naar het derde leerjaar havo of vwo,

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr 1 2015-2016. 18 september 2015. Voorwoord. Geachte ouders/verzorgers,

Nieuwsbrief nr 1 2015-2016. 18 september 2015. Voorwoord. Geachte ouders/verzorgers, Nieuwsbrief nr 1 2015-2016 18 september 2015 Voorwoord Geachte ouders/verzorgers, We zijn het schooljaar goed begonnen op onze daltonschool. Maar liefst 293 nieuwe brugklasleerlingen hebben de weg naar

Nadere informatie

atheneum technasium havo havo/vmbo-t

atheneum technasium havo havo/vmbo-t technasium /vmbo-t Tijd voor jouw toekomst Het is bijna zover: je zegt je basisschool gedag en je gaat een nieuw avontuur aan op het voortgezet onderwijs. Het is tijd om te ontdekken en te leren wat jíj

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA 2015-2016 voor leerlingen/ouder(s)/verzorger(s) Versie 13 november 2015 t.b.v. www.picasso-lyceum.nl

JAARPROGRAMMA 2015-2016 voor leerlingen/ouder(s)/verzorger(s) Versie 13 november 2015 t.b.v. www.picasso-lyceum.nl JAARPROGRAMMA 2015-2016 voor leerlingen/ouder(s)/verzorger(s) Versie 13 november 2015 t.b.v. www.picasso-lyceum.nl Dit jaarprogramma wordt met ingang van maandag 7 september wekelijks geactualiseerd. Voor

Nadere informatie

do 14/1 18.30-20.30 Onderwijsmarkt Soest-Baarn Baarnsch Lyceum do 14/1 20.00 Oudercommissie

do 14/1 18.30-20.30 Onderwijsmarkt Soest-Baarn Baarnsch Lyceum do 14/1 20.00 Oudercommissie 2 2-8 3 2-9 4 3-1 ma 11/1 voor 8.30 M4 Inleveren sws definitieve versie ma 11/1 ma 11/1 Saqi brugklas deze week volgens rooster ma 11/1 19.00 Informatieavond voor ouders m3 in de Arena ma 11/1 20.00 Informatieavond

Nadere informatie

proefwerkvrij (GEEN huiswerkvrij) Edinburgh Experience (3e klas Cambridge FCE-2) 20.00-22.00 vergadering oudervereniging

proefwerkvrij (GEEN huiswerkvrij) Edinburgh Experience (3e klas Cambridge FCE-2) 20.00-22.00 vergadering oudervereniging jaaragenda 2014-2015 ouders/leerlingen versie 2015 03 27 activiteiten in rood zijn wijzigingen tov de vorige versie WKNR DATUM TIJD ACTIVITEIT LOCATIE 14 ma 30-03 stage H4 rapporten mee 16.00 deadline

Nadere informatie

jaaragenda 2013-2014 ouders/leerlingen versie 2014 03 020 activiteiten in rood zijn wijzigingen t.o.v. de vorige versie

jaaragenda 2013-2014 ouders/leerlingen versie 2014 03 020 activiteiten in rood zijn wijzigingen t.o.v. de vorige versie WKNR DATUM TIJD ACTIVITEIT 13 ma 24-03 in deze week: project 'Theater Kijken' alle 3e klassen (of week 8 of 9) di 25-03 wo 26-03 do 27-03 vr 28-03 za 29-03 zo 30-03 GEEN lessen voor V5 ivm rekentoetsen

Nadere informatie

JAARROOSTER DRACHTSTER LYCEUM 2012-2013 versie voor leerlingen en ouders

JAARROOSTER DRACHTSTER LYCEUM 2012-2013 versie voor leerlingen en ouders JAARROOSTER DRACHTSTER LYCEUM 2012-2013 versie voor leerlingen en ouders september 2012 week 36/1 * Tijdens introductieprogramma hebben Brugklassen alleen 2 e, 3 e en 4 e uur les volgens rooster. H4 H5

Nadere informatie

2 april 2015. Ouderavond

2 april 2015. Ouderavond 2 april 2015 Ouderavond Elke 4 jaar moet de school een schoolplan vaststellen. Dat is een plan waarin staat wat we de komende 4 jaar op de Flevoparkschool allemaal gaan doen op het gebied van onderwijs

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

Jaaragenda.. 2015-2016. omschrijving. Week 35. Ma 24-08-15 zomervakantie. Di 25-08-15 zomervakantie. Wo 26-08-15 zomervakantie

Jaaragenda.. 2015-2016. omschrijving. Week 35. Ma 24-08-15 zomervakantie. Di 25-08-15 zomervakantie. Wo 26-08-15 zomervakantie Jaaragenda.. 2015-2016 Week 35 tijd omschrijving Ma 24-08-15 zomervakantie Di 25-08-15 zomervakantie Wo 26-08-15 zomervakantie Do 27-08-15 zomervakantie Vr 28-08-15 zomervakantie Week 36 Ma 31-08-15 11.00

Nadere informatie

Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met "probleem" leerlingen (bijv.

Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met probleem leerlingen (bijv. Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met "probleem" leerlingen (bijv. dyslexie) Persoonlijk: juffen ondersteunend persoon, kennen de kinderen, zijn

Nadere informatie

Nieuwsflits 16- juni 2015

Nieuwsflits 16- juni 2015 Geachte ouders, verzorgers en leerlingen van De Delftse Daltonschool, Deze week zijn de leerlingen van groep 1 t/m 6 op schoolreisje geweest. Gelukkig was het op het moment dat de kinderen in het Archeon

Nadere informatie

Informatiebrief oktober groep 3!

Informatiebrief oktober groep 3! Techniek: Informatiebrief oktober groep 3! De eerste periode zit erop! De kop is eraf: de eerste periode van het schooljaar zit erop. We hebben alle kinderen leren kennen en natuurlijk een start gemaakt

Nadere informatie

Talent. voor de Toekomst! Informatie Saenredam College

Talent. voor de Toekomst! Informatie Saenredam College Talent voor de Toekomst! Informatie Saenredam College 201 4 5 /201 Inhoudsopgave Dit hebben we speciaal voor jou geschreven 2 Openbare school Open avond VMBO bij het Saenredam College 3 Onderbouw Nieuwe

Nadere informatie

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. OPEN DAG za 17 januari 2015. Informatieavond ma 26 januari 2015. Middag groep 8 wo 28 januari 2015

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. OPEN DAG za 17 januari 2015. Informatieavond ma 26 januari 2015. Middag groep 8 wo 28 januari 2015 OPEN DAG za 17 januari 2015 9.30-12.30 uur Informatieavond ma 26 januari 2015 aanvang 19.30 uur Middag groep 8 wo 28 januari 2015 aanvang 14.00 uur online aanmelden vóór 23 jan. Burggravenlaan Internationaal

Nadere informatie

50 minutenrooster Informatie Open dagen door Tmw in de Arena do 14/1 13.30-16.00 Group 8 4 talent

50 minutenrooster Informatie Open dagen door Tmw in de Arena do 14/1 13.30-16.00 Group 8 4 talent WEEK DATUM TIJD OMSCHRIJVING za 19/12 zo 20/12 52 ma 21/12 tot en met vr 25/12 Kerstvakantie za 26/12 zo 27/12 53 ma 28/12 tot en met vr 1/1 Kerstvakantie za 2/1 zo 3/1 ma 4/1 di 5/1 18.30-21.00 Onderwijsmarkt

Nadere informatie

Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1

Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1 Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1 Alkmaar, 14 september 2014 Beste Ouders van onze leerlingen in 2Vwo-X, Dit is de eerste nieuwsbrief van het schooljaar 2014-2015. Als ervaren studenten lopen onze 2e

Nadere informatie

Ma 1. Di 2. Vr 5. Ma 8. Vr 29 Herkansing T8 (6V), 15.00 uur. Vr 19 Retour werkweken Zeilmodule bovenbouw. Ma 22. Di 23. Wo 24

Ma 1. Di 2. Vr 5. Ma 8. Vr 29 Herkansing T8 (6V), 15.00 uur. Vr 19 Retour werkweken Zeilmodule bovenbouw. Ma 22. Di 23. Wo 24 Jaarrooster 2014-/2015 versie dinsdag 11 november 2014 Augustus 2014 September 2014 Zomervakantie 1 Di 2 Rood- onderbouw h/v Zwart bovenbouw h/v Wo 3 Voorbereiding Excursie 4V-Frans 8e uur 33 36 =Gezamenlijke

Nadere informatie

di 24/11 19.00-20.30 Onderwijsmarkt Bunschoten/Spakenburg Oostwende College di 24/11 19.30 Remedial Teaching - informatieavond

di 24/11 19.00-20.30 Onderwijsmarkt Bunschoten/Spakenburg Oostwende College di 24/11 19.30 Remedial Teaching - informatieavond WEEK BLOK DATUM TIJD OMSCHRIJVING do 15/10 Werkweek m4, h4, vg4 vr 16/10 Werkweek m4, h4, vg4 za 17/10 zo 18/10 43 ma 19/10 tot en met vr 23/10 herfstvakantie za 24/10 zo 25/10 di 27/10 di 27/10 19.30-21.00

Nadere informatie

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 35 05-06-2014

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 35 05-06-2014 Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 35 05-06-2014 Hemelvaart en Pinksteren Na de Hemelvaart volgt 10 dagen later altijd Pinksteren. Pinksteren is meer

Nadere informatie

Jaaragenda Montaigne Lyceum 2014-2015

Jaaragenda Montaigne Lyceum 2014-2015 dag datum algemeen OUDERS za 30 aug. zo 31 aug. CLEANTEAM 1 ma 1 sept. Organisatiedag: SCHOOL GESLOTEN di 2 sept. leerjaar 1kader/1mavo/1havo/1vwo start om 09.00 uur leerjaar 2mavo/2havo/2vwo start om

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

1e en 2e uur examentraining / po (ne) 4 mavo gelders orkest leerjaar 3 mavo, havo en vwo (onder voorbehoud, schema volgt)

1e en 2e uur examentraining / po (ne) 4 mavo gelders orkest leerjaar 3 mavo, havo en vwo (onder voorbehoud, schema volgt) JAARPLANNING 2013 2014 (versie 4: 10 maart 2014) aanpassingen per 10 maart geel gearceerd za 01-03-14 voorjaarsvakantie tot en met zo 9 maart 10 ma 10-03-14 toetsij leerjaar 1, 2 en 3 26 11 stue-oriëntatieweek

Nadere informatie

Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Ruimte voor ontwikkeling. Gymnasium Kunst & Cultuurklas Sportklas

Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Ruimte voor ontwikkeling. Gymnasium Kunst & Cultuurklas Sportklas Ruimte voor ontwikkeling Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Jij krijgt de ruimte om te ontdekken wat het beste bij je past en om enthousiast mee te doen. scholengemeenschap

Nadere informatie

JAARAGENDA 2014-2015

JAARAGENDA 2014-2015 JAARAGENDA 2014-2015 1 34 MAANDAG 18-8-2014 ZOMERVAKANTIE (t/m 22-08-2014) DINSDAG 19-8-2014 WOENSDAG 20-8-2014 DONDERDAG 21-8-2014 VRIJDAG 22-8-2014 Vrijdag 22 augustus: bijeenkomst nieuwe docenten met

Nadere informatie

AUGUSTUS 2013 SEPTEMBER 2013 1 do 1 zo 2 vr 2 ma 36 3 za 3 di 20.00 Bestuur Oudervereniging 4 zo 4 wo 5 ma 32 5 do 6 di 6 vr 7 wo 7 za 8 do 8 zo

AUGUSTUS 2013 SEPTEMBER 2013 1 do 1 zo 2 vr 2 ma 36 3 za 3 di 20.00 Bestuur Oudervereniging 4 zo 4 wo 5 ma 32 5 do 6 di 6 vr 7 wo 7 za 8 do 8 zo AUGUSTUS 2013 SEPTEMBER 2013 1 do 1 zo 2 vr 2 ma 36 3 za 3 di 20.00 Bestuur Oudervereniging 4 zo 4 wo 5 ma 32 5 do 6 di 6 vr 7 wo 7 za 8 do 8 zo 19.00 Bijeenkomst ouders leerjaar I 20.30 Bijeenkomst ouders

Nadere informatie

WEEK BLOK DATUM TIJD OMSCHRIJVING. vr 11/12 avond Bovenbouwfeest op verzoek

WEEK BLOK DATUM TIJD OMSCHRIJVING. vr 11/12 avond Bovenbouwfeest op verzoek WEEK BLOK DATUM TIJD OMSCHRIJVING vr 11/12 avond Bovenbouwfeest op verzoek vr 11/12 Paarse vrijdag za 12/12 zo 13/12 ma 14/12 2e en 3e uur Workshop Reanimatie ev3c in lokaal 224 ma 14/12 4e en 5e uur Workshop

Nadere informatie

Jaarplanning 2015-2016 versie 26-8-2015

Jaarplanning 2015-2016 versie 26-8-2015 Jaarplanning 2015-2016 versie 26-8-2015 week 34 0 facultatief do 20-aug-2015 vrij 21-aug-2015 week 35 1 ma 24-aug-2015 ORGANISATIEDAG 1 (docent op school, leerlingen vrij) 8.30-16.00 uur di 25-aug-2015

Nadere informatie

Weeknieuws 13 cursus 2015 2016 20 november 2015

Weeknieuws 13 cursus 2015 2016 20 november 2015 Basisschool/Kindcentrum Stadskwartier Catharinastraat 7, 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 Pluskinderopvang 0615267632 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Weeknieuws 13 cursus 2015 2016

Nadere informatie

Aanbod 2014. In samenwerking met:

Aanbod 2014. In samenwerking met: Aanbod 2014 In samenwerking met: Voorwoord Al 6 jaar is Theater Smoar actief in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs met mooie voorstellingen, uitdagende theaterlessen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 2 23 september 2014 Pagina 1 van 4

Nieuwsbrief nummer 2 23 september 2014 Pagina 1 van 4 Pagina 1 van 4 Inhoudsopgave Algemeen: Nieuwe Collega s Algemeen: Stagiaires SO: Kijkles gym SO: Kinderboekenweek Aerofitt Zutphen VSO Leerlingenraad Gebarentraining Ouderavond participatiewet Bijlage

Nadere informatie

De middelbare school. Succes met het kiezen van je school na groep blauw. Boub. De zes kinderen.

De middelbare school. Succes met het kiezen van je school na groep blauw. Boub. De zes kinderen. De zes kinderen. Het eerste knd houdt van sport. Daarom is hij niet kort. Het tweede kind houdt van muziek. Daarom wordt hij nooit ziek. Het derde kind houdt van slapen. En ligt altijd te gapen. Het vierde

Nadere informatie

Jij maakt het verschil!

Jij maakt het verschil! Lingebos 2014 Jij maakt het verschil! 2014-2015 havo atheneum tweetalig atheneum gymnasium tweetalig gymnasium Onderwijs Als je kiest voor Lyceum Oudehoven kies je voor een schooltype waarvan de naam is

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

o.s.g. Willem Blaeu jaarplanning 2015-2016 Leerlingen / ouders

o.s.g. Willem Blaeu jaarplanning 2015-2016 Leerlingen / ouders nr 1 34 ma 17-aug 1 Begin periode 1 13.00 uur externe instroom 2e klas + hoger 13.30 brugklassen 14.00 klas 2+3+mavo-4 14.15 klas 4+5+6 havo/vwo di 18-aug 1 09.00-11.00 uur klas 1 havo/vwo mentoraat Vanaf

Nadere informatie

Liever Laurens! Meer dan onderwijs alleen

Liever Laurens! Meer dan onderwijs alleen Liever Laurens! Meer dan onderwijs alleen Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege Verbondenheid, Inspiratie, Verantwoordelijkheid, Ambitie, dit zijn waardevolle woorden voor het Laurens. De basisgedachte

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr. 03 10 november 2015

Nieuwsbrief Nr. 03 10 november 2015 Nieuwsbrief Nr. 03 10 november 2015 AVICENNA COLLEGE BESTAAT TWEE JAAR Op 3 november jl. bestond onze school 2 jaar. Begonnen op 3 november 2013 als de Opperd onder de vleugels van CVO Melanchton. Per

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

09.00 uur: start introprogramma klas 1 Beroepsstage 4m (t/m 11-9) di 1 sep. 19.30-20.30: info avond klas 2 en 3 14:00 uur: Diagnostische rekentoets

09.00 uur: start introprogramma klas 1 Beroepsstage 4m (t/m 11-9) di 1 sep. 19.30-20.30: info avond klas 2 en 3 14:00 uur: Diagnostische rekentoets P dag datum Kader Mavo Havo/v onderbouw Havo/v bovenbouw 0 ma 17 aug. 18 aug. 19 aug. 20 aug. 21 aug. za 22 aug. P1 zo 23 aug. CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB 1 ma 24

Nadere informatie

Saxion Open Hengelo Woensdag 1 april 2015

Saxion Open Hengelo Woensdag 1 april 2015 Het gebouw aan de M.A. de Ruyterstraat 3 in Hengelo is geopend tussen 17.00 21.00 uur. Je kunt je de laten informeren over de opleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) van Saxion. Workshop/voorlichtingsronde

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Visser t Hooft Lyceum Leiden. vhl.nl Kagerstraat 1 KANSRIJK EN UITDAGEND

Verleg je grenzen! Visser t Hooft Lyceum Leiden. vhl.nl Kagerstraat 1 KANSRIJK EN UITDAGEND Visser t Hooft Lyceum Leiden KANSRIJK EN UITDAGEND Verleg je grenzen! i tweetalig gymnasium (tweetalig) atheneum (tweetalig) havo 1 1 mavo (vmbo-t) vhl.nl Kagerstraat 1 q Ik vind het een mooie, gezellige

Nadere informatie

proefwerkvrij (GEEN huiswerkvrij) H4/V5: keuzeformulier PWS inleveren bij coördinator

proefwerkvrij (GEEN huiswerkvrij) H4/V5: keuzeformulier PWS inleveren bij coördinator jaaragenda 2014-2015 ouders/leerlingen versie 2015 04 03 activiteiten in rood zijn wijzigingen tov de vorige versie WKNR DATUM TIJD ACTIVITEIT LOCATIE 15 ma 06-04 2e paasdag: vrije dag thuiskomst skireis

Nadere informatie

LIBANON LYCEUM. vraagt veel, geeft veel. mavo havo atheneum gymnasium WWW.LIBANONLYCEUM.NL

LIBANON LYCEUM. vraagt veel, geeft veel. mavo havo atheneum gymnasium WWW.LIBANONLYCEUM.NL LIBANON LYCEUM mavo havo atheneum gymnasium vraagt veel, WWW.LIBANONLYCEUM.NL geeft veel UW KIND IS HET MOOISTE DAT U HEEFT! Daarom kiest u met zorg de school waar uw kind na de basisschool naar toe gaat.

Nadere informatie

De operatiekamer van de toekomst Dewy en Lune deden mee aan UT-project talentmaximalisatie

De operatiekamer van de toekomst Dewy en Lune deden mee aan UT-project talentmaximalisatie 20 februari 2015 - Nummer 11 - Even bijpraten Voor u ligt de nieuwsbrief van Lyceum De Grundel. Een nieuwsbrief die vol staat met activiteiten met en voor onze leerlingen. Nu ik dit schrijf, kijk ik terug

Nadere informatie

christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo HAALT HET BESTE IN JE NAAR BOVEN

christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo HAALT HET BESTE IN JE NAAR BOVEN christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo HAALT HET BESTE IN JE NAAR BOVEN Dit is Melanchthon Schiebroek: Gymnasium, atheneum en havo Iedereen kent iedereen Kleinschalig en strak georganiseerd Huiswerk

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

En dan Nog.. Even Dit

En dan Nog.. Even Dit En dan Nog.. Even Dit Enschede, 14 oktober 2015 ALLE LOCATIES Hoofdlocatie St. Jan Haaksbergerstraat 255 7545 GH Enschede Tel: 053 431 43 01 st.jan@skoe.nl Locatie Veldkamp Joh. Ter Horststraat 30 7513

Nadere informatie

25 SEPTEMBER 2015 JAARGANG 4, NUMMER 5. Wij leren hier met elkaar, van elkaar, door elkaar en over elkaar! Zina Heikamp en Raphaëla van Onna

25 SEPTEMBER 2015 JAARGANG 4, NUMMER 5. Wij leren hier met elkaar, van elkaar, door elkaar en over elkaar! Zina Heikamp en Raphaëla van Onna @-mail 25 SEPTEMBER 2015 JAARGANG 4, NUMMER 5 OBS Prinses Catharina Amalia Cicerostrook 9 2493 ZL Den Haag Telefoon 070-3019586 E-mail info@obspca.nl Bezoek onze website! www.obspca.nl Wij leren hier met

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 Het Albeda College wil goed onderwijs geven. Om dit te kunnen doen hebben we regels. In dit kwaliteitshandvest lees je wat die regels zijn. Je leest wat de school

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Jaaragenda Capellenborg 2012-2013

Jaaragenda Capellenborg 2012-2013 Jaaragenda Capellenborg 2012-2013 September Donderdag 6 september Dinsdag 11 september Dinsdag 11 september Zondag 16 september Dinsdag 18 september Donderdag 20 september Dinsdag 25 september Donderdag

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER 2015-2016

ACTIVITEITENKALENDER 2015-2016 ACTIVITEITENKALENDER 2015-2016 NOVEMBER 2015 Toetsweek 5: HAVO 5 & VWO 6 Fuif tweede, derde en vierde klassen ma 16 nov t/m vr 20 nov vr 20 nov 19.30-23.00 Aanvragen herkansing SE4 TL4 tot 12.00 uur di

Nadere informatie

jaargang 2, nr. 1, 10-10-2014 Beste ouders,

jaargang 2, nr. 1, 10-10-2014 Beste ouders, Beste ouders, Dit is de eerste digitale TTO nieuwsbrief van het nieuwe schooljaar. Het is wederom de bedoeling dat u ongeveer één keer per 5/6 weken deze per email ontvangt. Hierin kijken we terug, blikken

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst.

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst. Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016, nr. 1 september 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van september 2015. In deze nieuwsbrief: Van de directeur Nieuws van de Ouderraad

Nadere informatie

Stevige basis voor je toekomst

Stevige basis voor je toekomst Stevige basis voor je toekomst Technologie ipad Jij de baas Loopbaan Oriëntatie Begeleiding met mavo of mavo + op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Een stevige

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

OVERZICHT DATA EN ACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2015-2016

OVERZICHT DATA EN ACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2015-2016 OVERZICHT DATA EN ACTIVITEITEN LOCATIE KRUISWEG SCHOOLJAAR 2015-2016 Versie 27 augustus 2015 ouders en leerlingen versie Schooljaar 2015-2016 Jaarplanning 2015-2016 VMBO/MAVO (Kruisweg) wk Datum Dag 35

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Schooljaar 2014-2015, nr.6 januari 2015. Beste ouders, verzorgers, Voor u ligt de eerste Nieuwsbrief van kalenderjaar 2015.

Nieuwsbrief. Schooljaar 2014-2015, nr.6 januari 2015. Beste ouders, verzorgers, Voor u ligt de eerste Nieuwsbrief van kalenderjaar 2015. Nieuwsbrief Schooljaar 2014-2015, nr.6 januari 2015 Beste ouders, verzorgers, Voor u ligt de eerste Nieuwsbrief van kalenderjaar 2015. SOM Helaas werkt SOM niet altijd even goed. Daarom is het goed om

Nadere informatie

Groep van de week 8b Deze week zijn wij groep van de week

Groep van de week 8b Deze week zijn wij groep van de week Groep van de week 8b Deze week zijn wij groep van de week Gesprekjes V.O In het begin van het jaar gingen we apart bij de meester een gesprekje voeren over het V.O. (voorgezet onderwijs). Je moest eerst

Nadere informatie

Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei

Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum 0251 651554 info@sokkerwei.net www.sokkerwei.nl Uit de wei vrijdag 2 oktober 2015 Uitnodiging juf Jikke

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 3 2013-2014

Nieuwsbrief nummer 3 2013-2014 Het Drieluik Daltonbasisschool Ot en Sienpad 3 6852 EG Huissen Tel.:026-3253196 email:drieluik @ delinge.nl Website:www.daltondrieluik.nl Postadres :Postbus 50 6852 AB Huissen Nieuwsbrief nummer 3-2014

Nadere informatie

Tweetalig vwo op Eijkhagen. That s interesting!

Tweetalig vwo op Eijkhagen. That s interesting! Tweetalig vwo op Eijkhagen That s interesting! Meer dan 75% van de lessen in het Engels Find out if TTO is right for you! Wat is tweetalig onderwijs? Als je kiest voor het tweetalige vwo van Eijkhagen

Nadere informatie

JAARPLANNING 2013 2014 voor ouders en leerlingen (versie 4 november 2013)

JAARPLANNING 2013 2014 voor ouders en leerlingen (versie 4 november 2013) JAARPLANNING 2013 2014 (versie 4 november 2013) aanpassingen geel gearceerd in kolom datum dag datum omschrijving leswk wk ma 04-11-13 se1 11 45 di 05-11-13 se1 eind periode 1 15:00-16:00 uur springgroep

Nadere informatie

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus 2015-2016. Basiskalender 2015 2016 1

Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo. Basiskalender cursus 2015-2016. Basiskalender 2015 2016 1 Insula College, locatie Halmaheiraplein voor havo en vwo Basiskalender cursus 2015-2016 Versie 30 oktober 2015 Wijzigingen voorbehouden. roosterperiode 1 week 10 Deze week topactiviteiten voor klas 1,

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school

Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school Werelds leren in landelijk Amsterdam Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school Welkom op De Weidevogel! De Weidevogel is niet zomaar een openbare basisschool. Onze school ligt

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen.

IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen. NIEUWSBRIEF / november 2012 IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen. WERVING NIEUWE LEERLINGEN Met

Nadere informatie

Jaaragenda 2015-2016 Dag Datum Week*/Tijd Activiteit Open Huis Stationsstraat Open Huis Lijsterbesstraat middag en avond

Jaaragenda 2015-2016 Dag Datum Week*/Tijd Activiteit Open Huis Stationsstraat Open Huis Lijsterbesstraat middag en avond week 1/18 ma 04-01 studiedag personeel (leerlingen lesvrij) di 05-01 wo 06-01 do 07-01 vr 08-01 week 2/19 start toetsweek 2 / afname 2F + 3F rekentoets ma 11-01 di 12-01 wo 13-01 vanaf 11.15 Wegwijsdag

Nadere informatie