HOOFDSTUK 3 ENKEL ORTHESEN. Confectie orthesen worden overwegend gebruikt ter behandeling of preventie van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOFDSTUK 3 ENKEL ORTHESEN. Confectie orthesen worden overwegend gebruikt ter behandeling of preventie van"

Transcriptie

1 HOOFDSTUK 3 ENKEL ORTHESEN Orthesen voor de enkel worden gebruikt bij; -Arthrose -Bandletsels -Valgus/varus-instabiliteiten en -Neurologische aandoeningen Confectie orthesen worden overwegend gebruikt ter behandeling of preventie van bandletsels. 1-Verstuiking, verrekking 2-Gedeeltelijke ruptuur 3-Totale ruptuur Het meest voorkomende letsel is dat van het laterale kapsel- bandapparaat. Letsels aan de mediale bandstructuur komen op zich zelf weinig voor. Mediale bandletsels komen wel voor tezamen met laterale botfracturen, waarbij de talus vaak naar lateraal verschuift. Dit letsel wordt vaak niet waargenomen omdat op het moment dat het rontgenbeeld wordt gemaakt de talus weer gereponeerd is. Bij kinderen komen bandletsels minder vaak voor. In 50 % van deze gevallen zijn er dan ook kraakbeen of botfracturen, welke een operatie noodzakelijk maken. Een talus fractuur komt slechts in 3.4 % van de gevallen voor. Een adequate therapie van deze kapsel- en bandletsels, conservatief of operatief is absoluut noodzakelijk omdat in banden die in elongatie genezen leiden tot steeds terugkerende instabiliteit, waardoor het dagelijks functioneren en sporten beperkt worden. Het klinische beeld is meestal zeer duidelijk. Het gebied van de laterale malleolus is zeer druk gevoelig, de gehele laterale zijde is gezwollen en heeft een blauwe kleur. Iedere passieve supinatie veroorzaakt pijn. Als het samendrukken van fibula en tibia pijnlijk is wijst dit op een syndesmose fractuur. Enkele minuten na het ongeval start de zwelling. DIAGNOSTIEK

2 De stabiliteit van het bsg wordt getest door het onderbeen te fixeren, de voet in lichte plantairflexie te houden en de hiel naar voren te bewegen (schuiflade) of in supinatie te brengen. Op deze wijze kan meestal worden vastgesteld of het om een kneuzing of een ruptuur gaat. Een rontgenopname waarbij de voet gefixeerd wordt is in 80% van de gevallen trefzeker, onder verdoving zelfs 90% (de spieren ontspannen dan). De radiologische parameter geldt een varisering van de talus van meer dan 7 graden of een verschuiving van meer dan 7mm naar voren. Bij kinderen en volwassenen met slappe banden moet de andere zijde vergeleken worden. DE THERAPIE: Het aanbod van stabilisatoren loopt van tape via eenvoudige bandages en dergelijke, zogenaamde orthesen met scharnieren tot stabiliserende schoenen en gipsen. Het gaat dus om stabilisatie, we spreken hier verder van stabilisatoren of stabiliserende orthesen. Dertig jaar geleden werd over deze aandoeningen weinig gediscussieerd. De patient kwam nauwelijks op het idee om hiermee naar de arts te gaan. De voet werd gewikkeld en herstel afgewacht. Een enkeling ging naar een arts die een rontgenopname liet maken. Operaties waren een uitzondering. Over het algemeen kwam het tot volledige genezing, voor de werksituatie werden soms aangepaste schoenen gemaakt. Bij het sporten werd een elastische bandage gedragen. In enkele gevallen werd na verloop van tijd een bandplastiek uitgevoerd. In de jaren tekende zich een tendens tot opereren af om het arthrose risico te vermijden. De laatste jaren wordt dit beleid weer bekritiseerd. Onderzoeksgegevens welke gelijke resultaten van konservatieve therapie en operatieve behandeling toonden hebben de vraag naar de ideale behandeling leven ingeblazen. Allereerst in de USA kwam men met een functionele konservatieve therapie met behulp van een eenvoudige plastic orthese en fysiotherapie, waarmee goede resultaten behaald werden. Alleen zware laesies kwamen voor operatie in aanmerking. In ieder geval is het zo dat het bandapparaat voor verdere beschadiging beschermd moet worden, of er nu konservatief of operatief behandeld wordt. BIJWERKINGEN VAN IMMOBILISATIE Om de banden te ontlasten was het vroeger gewoonte om de voet voor een periode van 6 tot 8 weken in een gipsverband te immobiliseren. De gevolgen van een dergelijke behandeling zijn typische immobiliteitsproblemen zoals: -Spier- en bot atrofie -Funktionele bewegings beperking door krimp van het band apparaat. -Circulatie storingen door het ontbreken van de spierpomp -Onvoldoende richten van de collagene (lidteken) weefsels door ontbrekende trekkracht De inzet van funktionele orthesen ( externe stabilisatoren) kan deze gevolgen helpen voorkomen, terwijl de behandelingsduur verkort wordt en men uiteindelijk zonder hulpmiddelen kan. EISEN WELKE WE AAN DE ORTHESE STELLEN.

3 Afhankelijk van de specifieke indicatie moeten de volgende, ietwat tegenstrijdige, funkties vervult worden. -De bewegingen dienen niet volledig beperkt te worden, de banden moeten echter wel voor overbelasting beschermd worden. -De beweging moeten binnen een bepaald gebied begrensd worden. -Hoge spanningen op de littekens moeten vermeden worden. -Spanning op de ligamenten is gewenst ter bevordering van de genezing. Verder wordt bij de konservatieve behandeling en de postoperatieve behandeling verlangd dat; -Bij verwonding van de laterale structuur moet supinatie van het bsg voorkomen worden. -De flexie en extensie beweging moet beperkt worden. Naar onderzoekingen van WIRTH wordt een bewegingsuitslag van 10 graden dorsaalflexie en 20 graden plantairflexie als zinvol beschreven. PREVENTIEVE ORTHESEN Een ander gebied van de externe stabiliserende orthesen is de preventie van letsels. De bodemreactiekracht zal bij de typische sportletsels, ofwel in de voorvoet ofwel in de hiel aangrijpen, meestal aan de laterale zijde. Typisch is de distorsie die uit de spitsvoet stand voortkomt. In deze plantairflexie positie neemt de benige stabiliteit van het gewricht af. De pezen van de m.peroneus verliezen in deze positie hun werkzame (moments)arm, terwijl de voorvoet hefboom toeneemt. Bij het verwondingsprincipe met zijdelingse bewegingen grijpt de bodemreactie kracht in de hiel of de middenvoet aan. Een zijdelingse beweging met gelijktijdige hoge wrijvingsweerstand of blokkering van de schoen voert onvermijdelijk tot het naar lateraal zwikken van de hiel. Bij het neerkomen kan ook de voet van de tegenstander of de breedte van de eigen schoenzool als een hefboom werken. Voor de doelgerichte inzet van verschillende orthesen is de kennis van de verschillende indicaties en de werking van het hulpmiddel van groot belang. We onderscheiden de volgende funkties van enkel orthesen; 1-compressie 2-funktie- bewegings beperkende bandage 3-stabilisatie 4-deel fixatie 5-fixatie

4 Soorten van krachten 1. Zwaartekracht of gewicht. De aantrekkingskracht die de aarde op een massa uitoefent. grootte: richting: Fzw = G = m - g in de richting van de aarde 2. Versnellingskrachten: De kracht die de omgeving op een versnellende massa uitoefend. grootte: F = m x a richting: is de richting van de versnelling voorbeelden: Zwaartekracht tijdens vrije val, centripetale kracht (middelpuntvliedende kracht) 3. Reaktiekrachten of kontaktkrachten:

5 De kracht die de omgeving op een voorwerp uitoefend als ze met elkaar kontakt maken. grootte en richting: even groot maar tegengesteld gericht aan de kracht die het voorwerp op de omgeving uitoefend AKTIE = REAKTIE voorbeeld: Als een voorwerp een gewichtskracht G uitoefend op de vloer, dan is de reaktiekracht die de vloer op het voorwerp uitoefend F R = -G De reaktiekracht wordt vaak ontbonden in een normaalkracht en een dwarskracht. De normaalkracht Fn is de komponent die loodrecht op het oppervlak staat, de dwarskracht (of schuifkracht) Fh is de komponent die evenwijdig aan het oppervlak staat. In het geval dat het voorwerp ten opzichte van de omgeving kan verschuiven, is de dwarskracht gelijk aan de wrijvingskracht Fw.

6 De wrijvingskracht heeft een maximale waarde die afhangt (evenredig is met) van de normaalkracht. Fw max. = f x Fn Hierbij is f de wrijvingscoefficient (afhankelijk van het materiaal en de ruwheid van de oppervlakken). Al de dwarskracht groter wordt dan de maximale wrijvingskracht zal het voorwerp gaan verschuiven. 4. traagheidskrachten: De kracht die een versnellende massa op de omgeving uitoefend Dit is in feite een (dynamische) reaktiekracht van de versnellingskracht. grootte: F = m -a richting: tegengesteld aan de versnelling

7 Voorbeelden 5. veerkrachten of elastische krachten: De kracht die nodig is om een verend voorwerp in te drukken'. evenredig met de indrukking. grootte: Fe = E x (delta)s richting: tegengesteld aan de richting van de indrukking. Hierbij is E de elasticiteitsmodulus van het ingedrukte materiaal (in N/m of N/mm). Voorbeeld:

8 De reaktiekracht (de normaalkracht en ook de dwarskracht) is vaak een vorm van een elastische kracht: Door de vervorming van het oppervlak, hoe klein ook, wordt de reaktiekracht opgebouwd. 6. dempingskrachten: Weerstandskrachten die evenredig zijn met de snelheid van een voorwerp. grootte: F demping = D x v richting: tegengesteld aan de snelheid. D is de dempingscoefficient (in N.s/m) Voorbeelden: Viscoelastische hiel stukjes.

9 wrijvingskracht Fw. De wrijvingskracht heeft een maximale waarde die afhangt (evenredig is met) van de normaalkracht. Fw max. = f x Fn Hierbij is f de wrijvingscoefficient, in dit geval van de lijm.

10

11 MOMENTEN Als een kracht op de afstand r van een draaipunt werkt, dan oefent die kracht een moment M uit. met M = F-r Net zoals krachten zijn gerelateerd aan versnellingen en translaties, zijn momenten gerelateerd aan hoekversnellingen en rotaties. De eenheid van een moment is dus newtonmeter (Nm) een moment wordt aangegeven met een gekromde pijl of (in de 3-D ruimte) met een dubbele pijl in de richting van de draaiingsas.

12 Een moment heeft geen vast aangrijpingspunt of werklijn, maar allen een vaste richting. Een moment mag dus zijwaarts verplaatst worden. Als een kracht loodrecht op de werklijn verplaatst wordt wordt hiermee een moment geïntroduceerd: moment Een Koppel is een stelsel van twee gelijke, maar tegengestelde krachten, die niet op dezelfde werklijn liggen. Een koppel kan vervangen worden door een moment.

13 koppel Net zoals er verschillende soorten krachten zijn, zijn er ook elastische momenten, dempingsmomenten, reaktiemomenten e.d. Evenwichtsvergelijkingen Op een voorwerp in rust zijn de resulterende krachten en momenten gelijk aan nul:

14 In komponenten (2-D): In komponenten (3-D): Er zijn evenveel evenwichtsvergelijkingen als vrijheidsgraden. Bij een krachtenanalyse moet er eerst een tekenafspraak gemaakt worden: In welke richting de krachten en momenten positief worden geteld.

15 M = F x A Een aantal verschillende concepten van enkel stabilisatoren

16 1- Korte gesloten orthese met (laterale) pelotte. (compressiebandage) 2- Korte gesloten orthese met laterale versteviging (compressiebandage met versteviging). 3- Lange gesloten orthese, met of zonder (spiraal) baleinen. (funktie beperkende bandage) 4- Lange open orthese met laterale versteviging, doorlopend onder de voet (deel fixatie) 5- Lange open orthese met mediale en laterale versteviging (deel fixatie) 6- Lange gesloten orthese met doorlopende versteviging (stabilisatie) 7- Lange open orthese met extra stijve versteviging (fixatie) 8- Supplement met wig of laterale uitbouw of elastische orthese met pronatiewig

17 hoogte 18 cm hoogte 25 cm Korte orthese met spiraal baleinen Lange orthese met spiraal baleinen

18 Orthese met kruisriemen >> Orthese met mediale en laterale, doorlopende versteviging en kruisriem

19 Orthese met mediale en laterale, doorlopende versteviging. Elastische orthese met pronatiewig

20 OVERZICHT VAN EEN AANTAL ENKEL STABILISATOREN (deze lijst is niet volledig)

21 ORTHESEN ZONDER VERSTEVIGINGEN -Mikros OV/OT/OP -Malleotrain -PUSH -Malleotrain -Ligaflex ORTHESEN MET VERSTEVIGINGEN -Ankle fix -Mikros FT -Swede O -Air cast -Arthrofix II -Camp OSG orthese -FibuTal orthese -Ligafix -Malleoloc -ADA-brace STABILISERENDE SCHOENEN -Adipromed Stabiel I en II super en variostabil -Adipromed Reha Stabiel -Kunzli Ortho Stabielschoeisel (assortiment) GIPSVERVANGENDE ORTHESEN -Aircast Walking Brace -Castolen voet orthese -Bledsoe walking boots -USMC Camwalker BEOORDELINGSCRITERIA VOOR ENKEL ORTHESEN 1-KONSTRUKTIE (JA/NEE) JA NEE CM FL Mogelijkheid tot correcties

22 Hielbeen stabilisatie Omvatting van de enkels Beweging mogelijk tussen voor en achter voet Starre verbinding met de zool Mediale versterking Laterale versterking Lengte van de versterking CM Compressie / massage werking (elastiek) Pelottes Technische uitvoering zwak-redelijk-goed 2-COMFORT EN GEBRUIKS MOGELIJKHEDEN Aan en uittrekken makkelijk-gaat wel-moeilijk -(on)afhanelijk van de schoen ja/nee -Transpiratie veel-weinig-niet -Sport niet mogelijk-mogelijk-sportbrace -Waterafstotend ja/nee -Kosmetiek slecht-goed-zeer goed -Ontlasting littekenweefsel ja/nee -Wasbaar ja/nee -Wasvoorschrift aanwezig ja/nee -Draag en aantrek advies (bijsluiter) ja/nee 3-FUNKTIE (JA-NEE) -OSG bewegingsmogelijkheid (dors-plant) -Laterale stabilisatie -Gevaar voor circulatie stoornissen -Doorlaatbaarheid voor rontgenstraling INDICATIEGEBIED (aankruisen) Preventief Sport Dagelijks gebruik CONTRA-INDICATIES... VERGOEDING AWBZ ja/nee LEVERTIJD in dagen PRIJS inkoop fl

23

24

Post-Op braces S t a b i l i s e r e n e n i m m o b i l i s e r e n p r o d u c t i n f o r m a t i e

Post-Op braces S t a b i l i s e r e n e n i m m o b i l i s e r e n p r o d u c t i n f o r m a t i e Post-Op braces t a b i l i s e r e n e n i m m o b i l i s e r e n p r o d u c t i n f o r m a t i e OT TO BOCK POT- OP BRCE --------------------------- eer en meer worden bij postoperatieve of posttraumatische

Nadere informatie

Enkeltrauma. Onderzoek en behandeling na een inversietrauma. (door de enkel zwikken)

Enkeltrauma. Onderzoek en behandeling na een inversietrauma. (door de enkel zwikken) Enkeltrauma Onderzoek en behandeling na een inversietrauma. (door de enkel zwikken) Groningen Sport Revalidatie (sport) fysiotherapie praktijk locatie Alfa - Kardingerweg 48 9735 AH Groningen locatie Hanze

Nadere informatie

Sport Specifieke Blessure Begeleiding

Sport Specifieke Blessure Begeleiding Sport Specifieke Blessure Begeleiding Week 8. Knierevalidatie Acute knie 300.000 knie letsels per jaar Aandoeningen contusie / distorsie hydrops heamartros meniscus kruisbanden / collaterale banden Acute

Nadere informatie

Kneuzen en verzwikken van de enkel (Prof. Dr. C. Niek van Dijk, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam)

Kneuzen en verzwikken van de enkel (Prof. Dr. C. Niek van Dijk, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam) Kneuzen en verzwikken van de enkel (Prof. Dr. C. Niek van Dijk, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam) Kneuzen en verzwikken van de enkel behoren tot de meest voorkomende letsels.

Nadere informatie

Fracturen en luxaties hand

Fracturen en luxaties hand Fracturen en luxaties hand phalanx fracturen hand veel voorkomende fracturen op EHBO indien verkeerde behandeling: aanzienlijk functieverlies kans op arbeidsongeschiktheid goede behandeling: anatomische

Nadere informatie

Return to sport. Kasper Janssen, topsportarts Ton de Haan, huisarts

Return to sport. Kasper Janssen, topsportarts Ton de Haan, huisarts Return to sport Kasper Janssen, topsportarts Ton de Haan, huisarts Clinic 15 november 2017 Casus Jongen, 16 jaar, basketballer op spreekuur Tegen muur getrapt Kan niet belasten LO: veel drukpijn mediale

Nadere informatie

www.fysionair.nl Info@Fysionair.nl Josya Sijmonsma Fysiotherapeut Oedeemtherapeut Kinesio Taping Instructeur / Medical Taping Specialist Specialisaties o.a. Manuele therapie Mulligan Myofeedback Neurologie

Nadere informatie

> Push ortho Enkel-voetorthese AFO NIEUW! PUSH FOR FREEDOM. > push.eu

> Push ortho Enkel-voetorthese AFO NIEUW! PUSH FOR FREEDOM. > push.eu > Push ortho Enkel-voetorthese AFO NIEUW! PUSH FOR FREEDOM > push.eu > Push ortho Enkel-voetorthese AFO DE PUSH AFO biedt een uitstekende ondersteuning bij een verstoring van de voetheffing tijdens lopen.

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg. 2006, no 1. (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg. 2006, no 1. (pp ) Auteur(s): R.J. Gebuis, P. van den Hoogen Titel: Ontwerp van een enkel_voet orthese: een andere benadering Jaargang: 24 Jaartal: 2006 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 7-15 7 Deze online uitgave

Nadere informatie

Posterolaterale hoek letsels

Posterolaterale hoek letsels Posterolaterale hoek letsels Dr. Peter Van Eygen 04-11-2014 CAMPUS HENRI SERRUYS Inleiding Vaak niet herkend J. Hughston: You may not have seen posterolateral corner injuries, I can assure you that they

Nadere informatie

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose?

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose? Enkelinstabiliteit Het enkelgewricht bestaat uit 3 botdelen: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). De stabiliteit van de enkel wordt, behalve door de vorm van de botten,

Nadere informatie

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar Knieaandoeningen Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen.

Nadere informatie

krachten sep 3 10:09 Krachten Hoofdstuk 1 Bewegingsverandering/snelheidsverandering (bijv. verandering van bewegingsrichting)

krachten sep 3 10:09 Krachten Hoofdstuk 1 Bewegingsverandering/snelheidsverandering (bijv. verandering van bewegingsrichting) krachten sep 3 10:09 Krachten Hoofdstuk 1 een kracht zelf kun je niet zien maar... Waaraan zie je dat er een kracht werkt: Plastische Vervorming (blijvend) Elastische Vervorming (tijdelijk) Bewegingsverandering/snelheidsverandering

Nadere informatie

STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012

STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012 STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012 TJITTE KAMMINGA DOCENT FYSIOTHERAPIE HS LEIDEN FYSIOTHERAPEUT/MANUEEL THERAPEUT EX- TRAINER HARDLOPER WWW.TJITTEKAMMINGA.NL

Nadere informatie

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* * fysiotherapie in goede handen.

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* *  fysiotherapie in goede handen. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* 0118-629996* www.fysiconadorst.nl* Enkeldistorsie Algemeen Uw arts of fysiotherapeut heeft als oorzaak voor uw enkelklachten geconstateerd dat er sprake is van een

Nadere informatie

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M.

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M. Inhoud... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10 1/10 HAVO In de modules Beweging en Krachten hebben we vooral naar rechtlijnige bewegingen gekeken. In de praktijk

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verstuikte enkel (enkeldistorsie)

PATIËNTEN INFORMATIE. Verstuikte enkel (enkeldistorsie) PATIËNTEN INFORMATIE Verstuikte enkel (enkeldistorsie) Mevrouw, Mijnheer De arts heeft met jou besproken dat de klachten verband houden met een verstuikte enkel. Het gebeurt vaak in een onbewaakt moment,

Nadere informatie

Functional Knee Brace PLUSPOINT

Functional Knee Brace PLUSPOINT -Ob1- Functional Knee Brace PLUSPOINT Aangewezen bij : Complete instabiliteit (zowel traumatisch als degeneratief) Instabiliteit van ACL, MCL, LCL en PCL Voor- en nabehandeling van operaties Langdurige

Nadere informatie

ORTHESEN. Focus op de schouder

ORTHESEN. Focus op de schouder ORTHESEN Focus op de schouder SecuTec Omo NIEUW OmoLoc NIEUW SecuTec Omo Eén scharnier, twee niveaus Een multifunctioneel scharnier maakt een snelle en individuele aanpassing van de schouderorthese op

Nadere informatie

Klinisch uur orthopedie: de knie

Klinisch uur orthopedie: de knie Klinisch uur orthopedie: de knie (zinvol onderzoek door de huisarts ) Rob Ariës, orthopeed, Peter van der Lugt, Mariët Bosselaar, huisartsen Leerdoel Beter inzicht in differentiaal diagnostiek Beter inzicht

Nadere informatie

3HV H1 Krachten.notebook September 22, krachten. Krachten Hoofdstuk 1

3HV H1 Krachten.notebook September 22, krachten. Krachten Hoofdstuk 1 krachten Krachten Hoofdstuk 1 een kracht zelf kun je niet zien maar... Waaraan zie je dat er een kracht werkt: Plastische Vervorming (blijvend) Elastische Vervorming (tijdelijk) Bewegingsverandering/snelheidsverandering

Nadere informatie

ANATOMIE EN FYSIOLOGIE

ANATOMIE EN FYSIOLOGIE FUTURO DE POLS In een notendop De pols is wellicht het belangrijkste gewricht in het alledaagse en beroepsleven. De pols wordt niet alleen belast bij vele vormen van handarbeid maar ook bij het sporten

Nadere informatie

Functioneel Welzijn. Nek, schouders en pols

Functioneel Welzijn. Nek, schouders en pols Functioneel Welzijn Nek, schouders en pols 1 Definitie en structuur van de nek Je nek (cervicale wervelkolom) bestaat uit 7 wervels en strekt zich van de schedel tot het bovenlichaam. 2 Oorzaken van nekpijn

Nadere informatie

Knieaandoening. Chirurgie

Knieaandoening. Chirurgie Knieaandoening Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 De gezonde knie...4 Wat kan er mis zijn met de knie?...6 Welke onderzoeken zijn mogelijk?...8 Behandelingsmogelijkheden...9 Wat kunt u als patiënt

Nadere informatie

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament.

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament. Verstuikte enkel Een verstuikte enkel is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 25.000 mensen per dag maken dat mee. Enkel verstuikingen komen voor bij atleten en bij niet atleten, bij kinderen en volwassenen.

Nadere informatie

Gebroken bot (fractuur): Er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn.

Gebroken bot (fractuur): Er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn. Knie aandoeningen Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen. Uw persoonlijke situatie kan echter

Nadere informatie

Diagnostiek Kliniek: anamnese: aard letsel (hoogenergetisch?), pre-existente afwijkingen, aard en tijdsduur zwelling, belastbaarheid

Diagnostiek Kliniek: anamnese: aard letsel (hoogenergetisch?), pre-existente afwijkingen, aard en tijdsduur zwelling, belastbaarheid T-III Acuut enkelletsel Inleiding Het inversietrauma van de enkel is met een geschatte incidentie van 425.000 gevallen per jaar in Nederland waarschijnlijk het meest voorkomende letsel van het bewegingsapparaat.

Nadere informatie

Naam van de kracht: Uitleg: Afkorting: Spierkracht De kracht die wordt uitgeoefend door spieren van de mens. F spier

Naam van de kracht: Uitleg: Afkorting: Spierkracht De kracht die wordt uitgeoefend door spieren van de mens. F spier Samenvatting door F. 823 woorden 3 maart 2015 7,4 32 keer beoordeeld Vak NaSk Sport, kracht en beweging 1 Naam van de kracht: Uitleg: Afkorting: Spierkracht De kracht die wordt uitgeoefend door spieren

Nadere informatie

Belangrijke kenmerken

Belangrijke kenmerken Product catalogus 2012 Door de recente overname van Townsend Design biedt Thuasne nu ook een gamma met rigide kniebraces en technisch hoogstaande hulpmiddelen voor de revalidatie van patiënten met lichamelijke

Nadere informatie

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt.

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Het aangrijpingspunt van een kracht is de plaats waar de kracht op het voorwerp werkt. De werklijn van een kracht is de denkbeeldige (rechte) lijn die samenvalt met de bijbehorende

Nadere informatie

Ligamentaire laesie enkelgewricht

Ligamentaire laesie enkelgewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentaire

Nadere informatie

Wat zorgt voor de stabiliteit? Instabiliteit ontstaat wanneer er iets mis met het actieve of passieve systeem.

Wat zorgt voor de stabiliteit? Instabiliteit ontstaat wanneer er iets mis met het actieve of passieve systeem. (In-) Stabiliteit Inleiding Wat is instabiliteit? Instabiliteit van het schoudergewricht houdt in dat de weefsels in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie

Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie Samenvatting door R. 2564 woorden 31 januari 2018 10 2 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Subdomein C1. Kracht en beweging Specificatie De kandidaat

Nadere informatie

Stress Fracturen van de voet en enkel

Stress Fracturen van de voet en enkel Stress Fracturen van de voet en enkel Een stress fractuur is een kleine scheur in een bot. Stress fracturen worden vaak veroorzaakt door overbelasting, zoals bij sporten met grote consequenties voor de

Nadere informatie

Knieblessure Anatomie van de knie meniscus kruisbanden

Knieblessure Anatomie van de knie meniscus kruisbanden ! Knieblessure De knie is het gewricht tussen het bovenbeen (het femur) en het scheenbeen (de tibia). Het kuitbeen (de fibula) begint onder het kniegewricht en ligt aan de buitenkant van het onderbeen.

Nadere informatie

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 238-256 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

ROM wrist joint & ROM elbow joint

ROM wrist joint & ROM elbow joint -Oa1- ROM wrist joint & ROM elbow joint Post-operatieve indicaties, fracture bracing en behandeling na gipsafname wrist joint Altijd geleverd per paar Gemaakt van 3,2 mm dik geanodiseerd aluminium 2 armen

Nadere informatie

Beroepsopdracht. Vragenlijst Enkelletsel. Arie Kostelijk Thomas van der Starre Sander Morsch. April Juni In opdracht van:

Beroepsopdracht. Vragenlijst Enkelletsel. Arie Kostelijk Thomas van der Starre Sander Morsch. April Juni In opdracht van: Beroepsopdracht April Juni 2007 In opdracht van: Vragenlijst Enkelletsel Arie Kostelijk Thomas van der Starre Sander Morsch Inleiding Jaarlijks lopen in Nederland ongeveer 600.000 mensen een traumatisch

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen)

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen) PATIËNTEN INFORMATIE Hallux rigidus (artrose grote teen) Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en de behandeling bij een hallux rigidus

Nadere informatie

Loopcentrum. Vernieuwend zicht op bewegingsvrijheid. Ontwerp en illustraties door Carlijn Seves

Loopcentrum. Vernieuwend zicht op bewegingsvrijheid. Ontwerp en illustraties door Carlijn Seves Loopcentrum Loopcentrum voor Sport en Orthopedie van den Bergsweg 7 7442 CK Nijverdal tel.nr.: 0548-611705 www.loopcentrum.nl www.orthopedischeschoen.nl Ontwerp en illustraties door Carlijn Seves Zelfstandig

Nadere informatie

Ligamentair letsel kniegewricht

Ligamentair letsel kniegewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentair letsel

Nadere informatie

COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN

COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN MultiMotion Verzorging van dynamisch corrigeerbare contracturen COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN basko.com MultiMotion Dynamisch correctie systeemscharnier Het dynamische

Nadere informatie

Bijlage 2 Meetinstrumenten

Bijlage 2 Meetinstrumenten Bijlage 2 Meetinstrumenten Bijlage 2.1 Functiescore De Bie et al. De Bie et al. (1997) gebruikten de functiescore als prognostisch instrument om lichte van ernstige letsels te onderscheiden. De functiescore

Nadere informatie

Ingeklemde zenuw in de pols. Carpal tunnel syndroom

Ingeklemde zenuw in de pols. Carpal tunnel syndroom Ingeklemde zenuw in de pols Carpal tunnel syndroom Inhoudsopgave Wat is het carpal tunnel syndroom... 1 Waardoor wordt het veroorzaakt... 2 Klachten... 2 Diagnose... 3 Behandeling... 3 Tot slot... 5 Wat

Nadere informatie

Orthopedie. Arthroscopie van de enkel

Orthopedie. Arthroscopie van de enkel Orthopedie Arthroscopie van de enkel 1 Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie van de enkel te ondergaan. In deze brochure wordt u informatie gegeven over de mogelijkheden van een

Nadere informatie

Acute Knie en Enkel in de huisartsenprak3jk. Huisartsendag LangeLand ziekenhuis 19 april 2011

Acute Knie en Enkel in de huisartsenprak3jk. Huisartsendag LangeLand ziekenhuis 19 april 2011 Acute Knie en Enkel in de huisartsenprak3jk Huisartsendag LangeLand ziekenhuis 19 april 2011 De acute knie Knie: anatomie Knie: anamnese Tijds3p en aard trauma (mate inwerkend geweld, rota3e vs hyperextensie

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in rust, zwellingen en bewegingsbeperkingen

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch Extensorpeesletsel zone 3 & 4 Boutonnière v.1-01/2013 Een boutonnière deformiteit (knoopsgatdeformiteit) beschrijft een 'zigzag'-collaps van een vinger of duim waarbij het PIP gewricht in flexie

Nadere informatie

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen)

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Hallux Valgus Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Een hallux valgus is een voetafwijking waarbij de grote teen (hallux) naar buiten wijst. waardoor het eerste middenvoetsbeentje naar binnen wordt

Nadere informatie

Artrose bij hond en kat Wat is artrose en hoe ontstaat het?

Artrose bij hond en kat Wat is artrose en hoe ontstaat het? Artrose bij hond en kat Wat is artrose en hoe ontstaat het? Een gewricht bestaat uit 2 botten die bedekt zijn met kraakbeen. Het gewricht wordt bij mekaar gehouden door een gewrichtskapsel en gewrichtsbanden.

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op de module 1 Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M04 van augustus 2012. Een acuut trauma van de enkel is het meest voorkomende letsel van het bewegingsapparaat. Bij het naar binnen

Nadere informatie

BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN

BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN TJITTE KAMMINGA fysiotherapeut/manueel therapeut docent fysiotherapie HS-Leiden blessurehersteltrainer Haagatletiek auteur: Hardlopen zonder blessures BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN

Nadere informatie

Reconstructie van de voorste kruisband

Reconstructie van de voorste kruisband Reconstructie van de voorste kruisband RECONSTRUCTIE VAN DE VOORSTE KRUISBAND INLEIDING Uw knie is niet stabiel. De orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van de knie te vervangen

Nadere informatie

krachten kun je voorstellen door een vector (pijl) deze wordt op schaal getekend en heeft: Als de vector 5 cm is dan is de kracht hier 50 N

krachten kun je voorstellen door een vector (pijl) deze wordt op schaal getekend en heeft: Als de vector 5 cm is dan is de kracht hier 50 N Kracht kunnen we herkennen door: Verandering van richting door trekken of duwen. Verandering van vorm a) Plastisch (vorm veranderd niet terug) b) Elastisch (vorm veranderd terug {elastiek}) Versnellen

Nadere informatie

Gewrichten in beweging 14 maart WDH Breda

Gewrichten in beweging 14 maart WDH Breda Gewrichten in beweging 14 maart WDH Breda Anne van Vegchel SGA West-brabant CV 2000-2006 geneeskunde Utrecht 2007-2011 sportgeneeskunde Utrecht 2008-2012 clubarts eredivisieploeg handbal 2008-heden bondarts

Nadere informatie

1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet

1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet Anatomie Het enkelgewricht is een gecompliceerd geheel, vooral omdat het een aaneenschakeling van diverse gewrichten is, die op hun beurt weer noodzakelijk zijn om aan de voet zowel stabiliteit alsook

Nadere informatie

MBO College Hilversum. Afdeling Media. Hans Minjon Versie 2

MBO College Hilversum. Afdeling Media. Hans Minjon Versie 2 MBO College Hilversum Afdeling Media Hans Minjon Versie 2 Soorten krachten Er zijn veel soorten krachten. Een aantal voorbeelden: Spierkracht. Deze ontstaat als spieren in je lichaam zich spannen. Op die

Nadere informatie

3. Behandeling Een patellafractuur kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden.

3. Behandeling Een patellafractuur kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden. Kniefracturen 1. Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie aan uw knie in het ETZ TweeSteden of het ETZ Waalwijk. In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt u een aantal richtlijnen

Nadere informatie

Nascholing DC VerzuimDiagnostiek. Wieneke Metsaars orthopedisch chirurg voet- en enkelspecialist

Nascholing DC VerzuimDiagnostiek. Wieneke Metsaars orthopedisch chirurg voet- en enkelspecialist Nascholing DC VerzuimDiagnostiek Wieneke Metsaars orthopedisch chirurg voet- en enkelspecialist Opleiding Amsterdam Orthopedie Den Haag/Leiden ----- Voet/enkel Faber Den Haag Algemeen Orthopeed, aandachtsgebied

Nadere informatie

Zweepslag * Enkeldistorsie * Tapen

Zweepslag * Enkeldistorsie * Tapen Zweepslag * Enkeldistorsie * Tapen Planning Zweepslag (spierruptuur) Anatomie van de spier / keten Wat is het? Hoe ontstaat het? Pathofysiologie en gradaties Advies Enkeldistorsie Anatomie van de enkel

Nadere informatie

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en valgus betekent naar buiten wijzen.

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en valgus betekent naar buiten wijzen. Hallux valgus Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en valgus betekent naar buiten wijzen. Hallux valgus beiderzijds (zwarte lijn: scheefstand hallux, rood: bunion) Door deze stand ontstaat er een

Nadere informatie

PREVENTIEF HANDELEN & WAT TE DOEN BIJ.. BLESSURES

PREVENTIEF HANDELEN & WAT TE DOEN BIJ.. BLESSURES PREVENTIEF HANDELEN & WAT TE DOEN BIJ.. BLESSURES Presentatie VV GKC, najaar 2012 Ralf Henderickx, Fysiotherapeut 1: Inleiding + introductie 2: Enkel Blessure, wat te doen 3: Knie blessure, wat te doen

Nadere informatie

Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel

Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel Wat is een verzwikte enkel? Bij het verzwikken van de enkel kantelt de voet naar binnen terwijl het been belast

Nadere informatie

Krachten (4VWO) www.betales.nl

Krachten (4VWO) www.betales.nl www.betales.nl Grootheden Scalairen Vectoren - Grootte - Eenheid - Grootte - Eenheid - Richting Bv: m = 987 kg x = 10m (x = plaats) V = 3L Bv: F = 17N s = Δx (verplaatsing) v = 2km/h Krachten optellen

Nadere informatie

AANDOENINGEN VAN DE KNIE

AANDOENINGEN VAN DE KNIE AANDOENINGEN VAN DE KNIE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over aandoeningen van de knie en de meest gebruikelijke behandelingen. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer

Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer 9 2 Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer Dos Winkel en Koos van Nugteren Introductie Het verhaal van een topvoetballer met acute

Nadere informatie

Aandacht voor een verstuikte enkel

Aandacht voor een verstuikte enkel Aandacht voor een verstuikte enkel Tips voor snel herstel en het voorkomen van blijvende klachten Wat is een verstuikte enkel precies? Het gebeurt vaak in een onbewaakt moment. Op een drempel of een ongelijke

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel ARTROSE VAN DE VOET EN ENKEL INLEIDING Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 134-149 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,

Nadere informatie

Anatomy MP joint. Anatomie MP. Rotatie van MP. Anatomy PIP joint

Anatomy MP joint. Anatomie MP. Rotatie van MP. Anatomy PIP joint Anatomy MP joint Anatomie MP Rotatie van MP Door de vorm van het kopje En door de plaats van aanhechting: MP in extensie: ACL strak MP in flexie: PCL strak A < B A B Anatomy PIP joint 1 Testing for instability

Nadere informatie

Nascholing Traumachirurgie 2015 Diagnostiek en behandeling van letsels rond de pols en voet. Donderdag 22 januari 2015

Nascholing Traumachirurgie 2015 Diagnostiek en behandeling van letsels rond de pols en voet. Donderdag 22 januari 2015 Nascholing Traumachirurgie 2015 Diagnostiek en behandeling van letsels rond de pols en voet Donderdag 22 januari 2015 Van enkelletsel tot complex voetletsel Introductie Letsels van de enkel en voet komen

Nadere informatie

eenvoudig rekenen met een krachtenschaal.

eenvoudig rekenen met een krachtenschaal. Oefentoets Hieronder zie je leerdoelen en toetsopdrachten. Kruis de leerdoelen aan als je denkt dat je ze beheerst. Maak de toetsopdrachten om na te gaan of dit inderdaad zo is. Na leren van paragraaf.1

Nadere informatie

Knieletsels. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Knieletsels. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Knieletsels T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen.

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen. Tapen Tapen (theorie) Basis-idee : het ondersteunen van een zwakke plaats van het lichaam, door bepaalde bewegingen te remmen die spanning zouden kunnen uitoefenen op het verzwakte gebied, maar zonder

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12L Fase A Titel Tak op de weg. Onderwerp Radiuskopfractuur Inhoudsdeskundige Dr. P.A. van Luijt, traumatoloog Technisch verantwoordelijke E. Beekhuizen, COO ontwikkelaar Opleidingsniveau studenten

Nadere informatie

VERZWIKTE ENKEL ENKEL DISTORSIE

VERZWIKTE ENKEL ENKEL DISTORSIE VERZWIKTE ENKEL ENKEL DISTORSIE 25732 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een verzwikte enkel (enkel distorsie). Het is goed om u te realiseren dat

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,12e jrg 1994, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,12e jrg 1994, no. 5 (pp ) Auteur(s): Meer v d P, Lagerberg A, Faber H. Titel: Spierversterken bij instabiliteit: Zinvol? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 246-266 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

AANDOENINGEN VAN DE KNIE

AANDOENINGEN VAN DE KNIE AANDOENINGEN VAN DE KNIE In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over aandoeningen van de knie en de meest gebruikelijke behandelingen. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Gescheurde achillespees Achillespeesruptuur

Gescheurde achillespees Achillespeesruptuur Uw behandelend arts heeft bij u een gescheurde achillespees geconstateerd. Deze brochure geeft u een overzicht van de klachten en oorzaak van een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur) en de meest

Nadere informatie

ISPO JAAR CONGRES 2011. Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese

ISPO JAAR CONGRES 2011. Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese ISPO JAAR CONGRES 2011 Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese Lichamelijk onderzoek Gangbeeld analyse, MRI, röntgen Algemene lichamelijke conditie Mobiliteit van heup,knie,en

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 3 Kracht en beweging Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 3.1 Soorten krachten Twee soorten grootheden Scalars - Grootte - Eenheid Vectoren - Grootte - Eenheid - Richting Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Casuistieken: Huisartsen

Casuistieken: Huisartsen Casuistieken: Huisartsen 1. Mevr. T. 1940: Linker been klacht, bloedvat ziekte, waarschijnlijk hemangiomen linker been waardoor intra articulaire bloedingen vanaf haar jeugd, heeft op 27 jr. leeftijd een

Nadere informatie

Voet- en enkelartrose

Voet- en enkelartrose Voet- en enkelartrose Orthopedie: zorg voor beweging De orthopedisch chirurg houdt zich binnen de geneeskunde bezig met de behandeling van patiënten die problemen hebben met hun bewegingsapparaat. Daaronder

Nadere informatie

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen]

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Door: Marjolein Stegeman Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Zo n 1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens last van zijn hiel, in 80%

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 3 Kracht en beweging Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 3.1 Soorten krachten Twee soorten grootheden Scalars - Grootte - Eenheid Vectoren - Grootte - Eenheid - Richting Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Wat is een enkelbandletsel Op de SEH Op de gipskamer SoftCast Tapebandage Brace Stevige schoen...

Wat is een enkelbandletsel Op de SEH Op de gipskamer SoftCast Tapebandage Brace Stevige schoen... Enkelbandletsel Inhoudsopgave Wat is een enkelbandletsel... 1 Op de SEH... 1 Op de gipskamer... 2 SoftCast... 2 Tapebandage... 2 Brace... 2 Stevige schoen... 3 Aandachtspunten... 3 Oefeningen... 4 Tot

Nadere informatie

GenuTrain P3 Actieve bandage voor een betere geleiding van de knieschijf

GenuTrain P3 Actieve bandage voor een betere geleiding van de knieschijf GenuTrain P3 Actieve bandage voor een betere geleiding van de knieschijf Hoe te om de juiste grootte te bepalen? Merk:Bauerfeind Referentie:110414020 Prijs:100.75 Opties: Kant : Linkerkant, Recht Omvang

Nadere informatie

Addendum: het inversievarustrauma

Addendum: het inversievarustrauma j10a Addendum: het inversievarustrauma Dos Winkel en Koos van Nugteren Het inversie-varustrauma is het meest voorkomende trauma van de enkel en voet. Vaak wordt het kortweg inversietrauma of ook wel supinatietrauma

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol SL ligamentletsel v.1-04/2013 Het scapholunaire ligament (SL) kan geheel of gedeeltelijke scheuren bij een val op de uitgestrekte hand. Het kan een

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Oefentherapie bij (sport)voeten. Ralph Hermanns

Oefentherapie bij (sport)voeten. Ralph Hermanns Oefentherapie bij (sport)voeten Ralph Hermanns Inhoud Voorstellen Waarom voetoefeningen? Meting 1 & 2 Klachtenbeelden en oefeningen 1. Metatarsalgie 2. Fasciitis plantaris/hielspoor 3. Verworven per planus

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol PIP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een PIP resectie-artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde 1. Kracht en Evenwicht

Samenvatting Natuurkunde 1. Kracht en Evenwicht Samenvatting Natuurkunde 1. Kra en Evenwi Samenvatting door K. 905 woorden 10 oktober 2016 7,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1. Kra en evenwi 1. Kraen Gevolgen van krawerking: Een voorwerp

Nadere informatie

professionele hielspoor steunzool. De zachte oplossing bij hielpijn

professionele hielspoor steunzool. De zachte oplossing bij hielpijn STEUNZOLEN EN SCHOENEN STEUNZOLEN THERAPEUTISCHE COMPRESSIEKOUSEN BRACES EN BANDAGES PROTHESE COMPONENTEN EN MATERIALEN AANMEET TECHNOLOGIE professionele hielspoor steunzool. De zachte oplossing bij hielpijn

Nadere informatie

Onstabiel gevoel Last bij stappen

Onstabiel gevoel Last bij stappen Naam: Datum: Leeftijd: 37 jaar Geslacht: M/V Beroep: bediende Adres: Telefoonnummer: / Hobby: joggen, zwemmen (totaal: 3u/week) Hoofdprobleem: Onstabiel gevoel en last ter hoogte van de rechter enkel Lichaamsdiagram

Nadere informatie

17Spierklachten en ontstekingen

17Spierklachten en ontstekingen DC 17Spierklachten en ontstekingen 1 Inleiding Pijn aan je spieren is meestal niet ernstig, maar wel lastig. Het is vaak te voorkomen en er is zeker iets aan te doen. We behandelen een aantal klachten.

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Instabiliteit van de schouder

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Instabiliteit van de schouder Instabiliteit van de schouder INSTABILITEIT VAN DE SCHOUDER Inleiding De schouder is een zeer beweeglijk gewricht. De kom is klein en vlak en de kop relatief groot, zodat grote bewegingsuitslagen mogelijk

Nadere informatie

VGN immobilisatieprotocollen

VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen INLEIDING De VGN immobilisatieprotocollen bevatten de richtlijnen die bepalen waar een correct aangelegd gipsverband aan hoort te voldoen. De immobilisatieprotocollen

Nadere informatie

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen zonder

Nadere informatie