Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van"

Transcriptie

1 Juiste mens, juiste plek Maak er werk van

2 Mens & werk De juiste mens op de juiste plek: wie wil dat nou niet? Mensen die goed op hun plek zitten presteren immers beter, hebben meer plezier in hun werk en leveren een hogere arbeidsproductiviteit. Het lastige van de juiste mens op de juiste plek is dat de mens en de plek na een positieve match helaas niet voor altijd de beste combinatie blijven. Mensen veranderen en functies veranderen. De juiste mens op de juiste plek is daarom een continue proces. Onderzoek Om te bekijken hoe dit gegeven speelt binnen de publieke sector, hebben wij samen met TNS Nipo een landelijk onderzoek gehouden onder meer dan werkenden binnen de sectoren overheid, onderwijs, zorg & welzijn en cultuur. De antwoorden op de 20 onderzoeksvragen zijn verwerkt in dit boekje.

3 Toe aan iets nieuws! 1 op de 3 is nu geïnteresseerd in een nieuwe baan. Binnen de publieke sector werken mensen vaak op basis van sterke idealen. Daarmee is echter niet gezegd dat zij tot in lengte der dagen hetzelfde werk willen blijven doen. Gemiddeld is 1 op de 3 werkenden in de publieke sector geïnteresseerd in een nieuwe baan. Dat aantal neemt af naarmate men ouder wordt. Vanaf 55 jaar en ouder heeft nog maar 1 op de 5 behoefte aan een nieuwe baan.

4 Nieuwe kansen voor collega s Meer dan 60% denkt dat collega s beter van baan kunnen wisselen. Het voornaamste argument daarbij is dat het goed zou zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van die collega s. 1 op de 4 geeft aan dat het goed zou zijn als hun collega s de organisatie zelfs helemaal zouden verlaten. Daar staat tegenover dat gemiddeld een kwart van de werkenden zijn of haar collega s niet zou willen missen. Slechts 5% denkt dat zijn of haar collega s onvervangbaar zijn. Nieuwe carrièrekansen voor collega s zouden in veel gevallen voor mens of organisatie goed zijn. De juiste mens op de juiste plek is immers geen statisch gegeven, maar een doel dat om beweging vraagt.

5 Online oriënteren Zoeken naar een nieuwe baan gebeurt vooral online. Het dagblad heeft als vacaturemedium duidelijk haar langste tijd gehad. Slechts 7% van de mensen die een nieuwe baan zoekt, zal daarvoor vooral de krant gebruiken. Gedrukte vakbladen spelen op dit gebied helemaal geen rol, aangezien slechts 2% deze ziet als voornaamste vacaturemedium. Zoeken naar een nieuwe baan wordt vooral online gedaan. 25% zoekt op websites van organisaties, maar de overgrote meerderheid (bijna 60%) zoekt een nieuwe baan op online vacaturesites.

6 Klikt het? 95% gebruikt zeker vacaturesites bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Een nieuwe baan wordt vaak online gezocht. Wanneer men via een vacaturesite op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging, dan wordt een sectorspecifieke vacaturesite het meest gewaardeerd. 6 op de 10 ondervraagden in de publieke sector geeft daar de voorkeur aan. Dat is niet zo vreemd, want mensen binnen de overheid, het onderwijs, zorg & welzijn en de cultuursector werken vaak op basis van sterke idealen die ze ook graag terugzien bij hun toekomstige werkgever. Zij vinden deze werkgevers vervolgens het meest eenvoudig via sectorspecifieke vacaturesites.

7 Ik zal mezelf even voorstellen Meer dan 80% zoekt een nieuwe baan vooral zelf. Werkenden in de publieke sector schakelen maar in zeer beperkte mate de hulp van een intermediair in bij het vinden van een nieuwe baan. Binnen de overheid hebben intermediairs nog de meeste voorstanders. Daar ziet bijna een kwart van de ondervraagden het grote netwerk van de intermediair of de tijdsbesparing die een intermediair kan opleveren bij het vinden van een nieuwe baan als zeer belangrijk voordeel. Werkzoekenden binnen het onderwijs, zorg & welzijn en de cultuursector maken hier in mindere mate gebruik van.

8 Persoonlijk beeld Sollicitatiegesprek via online video nog niet populair. Online videogesprekken worden steeds normaler dankzij applicaties als Skype en Facetime. Toch blijft een sollicatiegesprek in eerste instantie vooral een persoonlijke aangelegenheid volgens 60%. Opvallend is dat er op dit gebied weinig verschil is tussen jonge werkenden tot de 34 jaar en oudere collega s van 55 jaar en ouder. Gemiddeld is ⅓ positief over een online sollicitatiegesprek. Voorwaarde is vaak wel dat er daarna nog een persoonlijk gesprek op locatie volgt.

9 Social media vs. Sollicatieproces 70% onderkent het belang van social media. 7 op de 10 ondervraagden denkt dat een mogelijke werkgever zeker een kijkje neemt op zijn of haar social media profiel. 10% van de ondervraagden ziet de eigen uitingen via social media zelfs als zijn of haar persoonlijke digitale visitekaartje. Wellicht niet verwonderlijk denken oudere medewerkers boven de 55 jaar het minste dat uitingen via social media een rol kunnen spelen in een sollicitatieproces.

10 Power to my profile? Bijna de helft heeft geen digitaal visitekaartje. Een bijzondere tegenstelling: de meerderheid van de ondervraagden onderkent het belang van social media en de functie die het als digitaal visitekaartje kan hebben. Toch maakt bijna 50% geen gebruik van social media. Binnen de cultuursector heeft men het persoonlijke profiel online relatief nog het beste op orde. Daar geeft 36% aan dat dit altijd up-to-date is. Binnen zorg & welzijn is dit percentage het laagst met minder dan 17%.

11 Mobiliteit is een mooi begrip Meer dan 60% is positief over het begrip mobiliteit. Bewegen is gezond, ook binnen je carrière. Bijna ⅔ van de ondervraagden heeft een positieve associatie bij het woord mobiliteit. Mobiliteit staat bij deze groep voor beweging van mens en organisatie en het vinden van de juiste mens op de juiste plek als continue proces. Naast deze positieve groep is er ook een aanzienlijk aantal werkenden, gemiddeld 20%, dat zich eigenlijk helemaal geen voorstelling kan maken bij het woord mobiliteit.

12 Sector specifiek Men werkt het liefste in de eigen sector. Werkenden binnen de publieke sector blijven het liefste in hun eigen sector werken wanneer ze een nieuwe baan zoeken. Toch is er met de bezuinigingsoperaties van de afgelopen én komende jaren niet altijd plek meer voor iedereen. Mensen die nu binnen de overheid werken en daar niet mee verder kunnen, zouden het liefste in de sector zorg & welzijn aan de slag gaan. Bij werkenden in het onderwijs en de cultuursector staat, na de eigen sector, een baan binnen de overheid op de tweede plek. Werkenden binnen zorg & welzijn hebben geen voorkeur voor een andere sector. Meer dan 80% wil vooral in de eigen sector blijven werken. Een baan in de profitsector is voor werkenden in de publieke sector maar voor een klein deel van de ondervraagden de beste oplossing.

13 Honkvast ⅓ van de ondervraagden is maximaal 1 keer van werkgever gewisseld. Werkenden in de publieke sector zijn hun eigen organisatie erg trouw. Zelfs binnen de groep medewerkers van 55 jaar en ouder is 33% slechts 0 tot 1 keer van werkgever gewisseld. Toch vormt die groep een uitzondering. Werkenden jonger dan 54 jaar zijn volgens het onderzoek vaker van baan gewisseld dan hun oudere collega s. De babyboom-generatie blijkt dus het meest honkvast te zijn.

14 Kijk mij eens! Erkenning van persoonlijk talent blijft achter. Gemiddeld geeft 1 op de 3 werkenden in de publieke sector aan dat voor een nieuwe uitdaging binnen de bestaande organisatie erkenning van zijn of haar persoonlijk talent het belangrijkste is. Een grote groep mensen vindt dus dat hun capaciteiten niet voldoende bekend zijn binnen de organisatie. Werkenden tussen de 35 en 44 jaar heb daar het meeste last van. Bijna 40% vindt dat zijn of haar talenten niet voldoende worden erkend.

15 Kennis doorgeven Vrouwen zijn beter in het doorgeven van kennis dan mannen. Nu werkenden vaker van baan wisselen dan vroeger, is het behoud van kennis binnen de organisatie een regelmatig terugkerend onderwerp. Wanneer een collega afscheid neemt, wil je als organisatie niet dat al zijn of haar kennis voor de organisatie verloren gaat. Vrouwen zijn in dat soort situaties duidelijk beter in het doorgeven van kennis aan een nieuwe collega. Bijna 70% geeft kennis zonder moeite door aan een nieuwe collega. Bij mannen is dit nog geen 50% van de ondervraagden.

16 Mijn verhaal digitaal De sollicitatiebrief is slechts bij 30% favoriet om motivatie kenbaar te maken. Nederland heeft het hoogste percentage internetgebruikers in Europa (94% volgens CBS). Het is daarom niet verwonderlijk dat men het liefste solliciteert via een of een online solli citatieformulier. Dat is voor de ontvangende organisatie ook net zo makkelijk, want zo is alle informatie veel eenvoudiger op te slaan. De traditionele sollicitatiebrief lijkt daarmee echt zijn langste tijd gehad te hebben. Deze brief is voor geen enkele (leeftijds)groep binnen de publieke sector nog favoriet als middel om de motivatie voor een nieuwe baan kenbaar te maken.

17 Is dit het einde? Verlies van de baan zorgt alleen voor tijdelijke onzekerheid. Jong of oud, het maakt geen verschil; wanneer werkenden in de publieke sector nu hun baan zouden verliezen geeft dat onzekerheid. Maar... Uiteindelijk denkt 70% dat er een goede afloop volgt. Slechts een klein percentage van gemiddeld 6% ziet het verliezen van hun baan als het einde van de wereld. Een kwart van de ondervraagden ziet een noodgedwongen vertrek bij de huidige organisatie juist als een positief nieuw begin.

18 Goed geregeld Werkgevers moeten ruimte voor groei geven. Het belangrijkste aspect met betrekking tot goed werkgeverschap binnen de publieke sector is het bieden van doorgroeimogelijkheden. Bied mensen nieuwe uitdagingen. Op de tweede plaats staat het bieden van opleidingsmogelijkheden, wat dicht tegen het bieden van doorgroeimogelijkheden aan zit. De groei van inkomen is in alle gevallen ondergeschikt aan de mogelijkheid om te groeien of kennis op te doen.

19 Contract verbroken Einde contract betekent tijd voor directe actie zegt 75%. Vaak een vervelende situatie: het arbeidscontract wordt verbroken of loopt af. 75% zou snel weer op zoek gaan naar een nieuwe baan. Iets meer dan ⅔ daarvan vindt het vinden van werk belangrijk, maar vindt wel dat de inhoud van het werk belangrijker is dan de snelheid waarmee de baan wordt gevonden. Een kwart van de ondervraagden zou niet direct actie ondernemen en eerst de tijd nemen om te bedenken wat hij of zij nu écht wil.

20 S(ch)andalig! Sandalen moeten kunnen, kauwgom niet. Tijdens het eerste sollicitatiegesprek moet men vooral geen kauwgom kauwen. De afkeer van een malende gesprekspartner is met meer dan 80% veel groter dan de afkeer van het dragen van sandalen (5%), te korte rokjes (8%) of het parkeren van de auto op de directieparkeerplaats (4%).

21 Zo ben ik, echt! Overdrijven is vooral populair bij jonge sollicitanten. Van de ondervraagden tot 34 jaar denkt 1 op de 4 dat overdrijven tijdens een sollicitatiegesprek sommige zaken net wat duidelijker maakt. Binnen de sector zorg & welzijn is men het eerlijkst tijdens een sollicatiegesprek: daar overdrijft naar eigen zeggen slechts 1 op de 8 sollicitanten om zo beter over te komen. Gemiddeld zegt meer dan 80% van de ondervraagden gewoon zichzelf te blijven tijdens een sollicitatiegesprek.

22 Mensen op een missie Missie, visie en kernwaarden van de organisatie zijn het belangrijkst. Een van de vragen van het onderzoek luidde: Organisaties doen vaak hun best om zich online te presenteren aan hun toekomstige medewerkers. Wat is het belangrijkste dat u van een organisatie wilt weten voordat u besluit er te gaan solliciteren?. Zonder uitzondering staan de missie, visie en kernwaarden bij gemiddeld 60% op de eerste plek. Het gebouw en de mogelijke werkomgeving daarentegen worden zelden als het belangrijkste gezien in een beslissing om ergens te solliciteren.

23 Uitgelicht: mensen op een missie Uit het onderzoek komt naar voren dat de fysieke werkplek ondergeschikt is bij het vinden van de juiste mens op de juiste plek. Dat onderschrijft nog eens de overtuiging dat mensen in de publieke sector vaak werken op basis van sterke idealen. En hoewel de ideale mens wellicht niet bestaat, het ideale team bestaat wel. Wij helpen u om dat team vorm te geven. Werving & selectie Bij het vinden van de juiste mens op de juiste plek vormt een zorgvuldig werving- en selectieproces de eerste stap. Het maken van de juiste match houdt meer in dan werven op basis van capaciteiten alleen. Daarom gaan wij voor u op zoek naar die persoonlijkheid die bij uw organisatie past. Dat kan een medewerker zijn die u zelf in dienst neemt of bij ons op de payroll plaatst, het kan een uitzendkracht via Driessen Jobs zijn, maar ook een consultant of een ZZP er die voor u aan de slag gaat. Mobiliteit Mensen kunnen pas optimaal presteren wanneer zij op de juiste plek zitten. Of dat nu binnen uw eigen organisatie is of, indien nodig, bij een andere organisatie. Met de inzet van onze mobiliteitstrajecten ondersteunen wij uw medewerker(s) bij het vinden van die plek. Het doel is te allen tijde: een snelle bemiddeling van werk naar werk en een tevreden medewerker. Mijnwerk.nl Driessen heeft een arbeidsmarktplatform speciaal voor de publieke sector ontwikkeld. Mijnwerk.nl biedt uw organisatie een platform voor vacatures, opdrachten, stages en een rijk bestand aan relevante kandidaten. Hierbij vormt het uitgangspunt altijd: het maken van een professionele en persoonlijke match tussen vraag en aanbod van werk. Over Driessen Driessen HRM biedt advies en ondersteuning op HRM-gebied aan de publieke sector. Wij zorgen samen met u voor de juiste mens op de juiste plek, met het juiste salaris en een helder contract. En indien gewenst maken we dit eenvoudiger door middel van e-hrm. Zo kunt ú het beste uit uw mensen halen.

24 Meer informatie Wilt u meer weten over het vinden én houden van de juiste mens op de juiste plek? Of wilt u meer weten over de complete dienstverlening van Driessen? Kijk dan op of neem persoonlijk contact met ons op via of

25 Schootense Dreef HZ Helmond Postbus AS Helmond t f De juiste mens op de juiste plek: wie wil dat nou niet? Mensen die goed op hun plek zitten presteren beter en hebben meer plezier in hun werk en een hogere arbeidsproductiviteit. Het lastige van de juiste mens op de juiste plek is dat de mens en de plek na een positieve match helaas niet voor altijd de beste combinatie blijven. De juiste mens op de juiste plek is een continue proces. Om te bekijken hoe dit gegeven speelt binnen de publieke sector, hebben wij samen met TNS Nipo een landelijk onderzoek gehouden onder meer dan werkenden binnen de sectoren overheid, onderwijs, zorg & welzijn en cultuur. De antwoorden op de 20 onderzoeksvragen zijn verwerkt in dit boekje.

De HRM er komt zo bij u. onderzoek naar de mensen achter het mensenwerk

De HRM er komt zo bij u. onderzoek naar de mensen achter het mensenwerk De HRM er komt zo bij u onderzoek naar de mensen achter het mensenwerk De HRM er komt zo bij u onderzoek naar de mensen achter het mensenwerk De HRM er komt zo bij u is een uitgave van Driessen HRM_Payroll.

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk V e r a B o t Solliciteren doe je zo! Vera Bot Solliciteren doe je zo! kluwer 2009 ISBN 978 90

Nadere informatie

Een vergelijking van de Werktop-aanpak met de aanpak in de gemeente Assen

Een vergelijking van de Werktop-aanpak met de aanpak in de gemeente Assen Bijlage III Een vergelijking van de Werktop-aanpak met de aanpak in de gemeente Assen 1 Inleiding In deze bijlage kijken we in de spiegel van Assen. De gemeente Assen heeft namelijk, samen met aangrenzende

Nadere informatie

TNO-rapport Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid. Sjiera de Vries. Cristel van de Ven. Thijs Winthagen

TNO-rapport Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid. Sjiera de Vries. Cristel van de Ven. Thijs Winthagen TNO-rapport Aan de slag met diversiteit Praktische tips voor HR-beleid Sjiera de Vries Cristel van de Ven Thijs Winthagen TNO-rapport Aan de slag met diversiteit: Praktische tips voor HR-beleid Nederlandse

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

GEMEENTE VEENENDAAL. De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal. Deelrapportage onderzoek pilot Wmo

GEMEENTE VEENENDAAL. De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal. Deelrapportage onderzoek pilot Wmo GEMEENTE VEENENDAAL De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal Deelrapportage onderzoek pilot Wmo Ede, afdeling O&O, 25 september 2006 De dragers van de Wmo: wat

Nadere informatie

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Later pensioen, wat nu Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Inhoudsopgave Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Doel en relevantie...

Nadere informatie

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone.

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen www.stepstone.com Inleiding Organisaties hebben tal van tactieken toegepast om crisissen te bestrijden: herstructureringen,

Nadere informatie

Zijn gemeenten klaar om mensen met psychische problemen aan het werk te helpen?

Zijn gemeenten klaar om mensen met psychische problemen aan het werk te helpen? Zijn gemeenten klaar om mensen met psychische problemen aan het werk te helpen? Landelijke tussenrapportage Open voor Werk van het Landelijk Platform GGz Belangrijkste resultaten uit het onderzoek Open

Nadere informatie

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen Lessen over diversiteitsbeleid 1 bij gemeenten, provincies en waterschappen 2 L e s s e n o v e r d i v e r s i t e i t s b e l e i d b i j g e m e e n t e n, provincies en waterschappen 3 Lessen over

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport. Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties.

Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport. Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties. Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties Marieke Hollander Projectnummer: B3826 Zoetermeer, 22 maart 2011 De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt

Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Het wiki-werken Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt 3 Het wiki-werken Het wiki-werken Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Welkom

Nadere informatie

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers mei 2013 Voorwoord van Minister Asscher Op 4 februari van dit jaar gingen medewerkers van mijn ministerie en ik in gesprek met honderd

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Vrijwilligers moet je veroveren

Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Turkse vrouwen tijdens de landelijke speeltuindag bij speeltuin De Greiden in Heerenveen In tegenstelling tot de geluiden gaat het helemaal

Nadere informatie

Door: Jan Brouwer. De belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe

Door: Jan Brouwer. De belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe DE CULTUUR VAN DE VRIJE TIJD De ontwikkeling van onze tijdsbesteding - in het bijzonder vrije tijd - en de betekenis daarvan voor onze voorzieningen Jan Brouwer gaat in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Hoe manage ik mijn baas?! Jana Deprez Sylvie Boermans. Jeroen Stouten Martin Euwema

Hoe manage ik mijn baas?! Jana Deprez Sylvie Boermans. Jeroen Stouten Martin Euwema Hoe manage ik mijn baas?! Jana Deprez Sylvie Boermans Jeroen Stouten Martin Euwema 1 Inhoudsopgave Hoe manage ik mijn baas? Voorwoord... 4 Dankwoord... 6 Samenvatting... 7 Je leidinggevende: (hoe) volg

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

De positie van de overheid Caribisch Nederland als werkgever

De positie van de overheid Caribisch Nederland als werkgever De positie van de overheid Caribisch Nederland als werkgever Opdrachtgever: Rijksdienst Caribisch Nederland, Openbare Lichamen Bonaire, St. Eustatius, Saba en ROA CN Rotterdam, 29 mei 2013 De positie

Nadere informatie

Goed opdrachtgeverschap ONTWIKKEL DE RELATIE

Goed opdrachtgeverschap ONTWIKKEL DE RELATIE Goed opdrachtgeverschap ONTWIKKEL DE RELATIE AWVN Goed opdrachtgeverschap ONTWIKKEL DE RELATIE FNV ZELFSTANDIGEN Voorwoord Zzp ers spelen in onze economie een steeds grotere rol. Steeds meer groepen op

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Bijlage 1: Toekomstanalyse op basis van rapporten

Bijlage 1: Toekomstanalyse op basis van rapporten Bijlage 1: Toekomstanalyse op basis van rapporten Methode Het arbeidscontract kan gezien worden als het resultaat van hoe in de sector over werk wordt gedacht en aan welke vorm van werk behoefte is. Deze

Nadere informatie

Diversiteit op de werkvloer: hoe werkt dat? Voorbeelden van diversiteitsbeleid in de praktijk

Diversiteit op de werkvloer: hoe werkt dat? Voorbeelden van diversiteitsbeleid in de praktijk Diversiteit op de werkvloer: hoe werkt dat? Voorbeelden van diversiteitsbeleid in de praktijk Nederlandse Organisatie voor toegepastnatuurwetenschappelijk onderzoek TNO S. de Vries, C. van de Ven, M. Nuyens,

Nadere informatie

De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen

De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen Onderzoek op eigen initiatief naar aanleiding van klachten en signalen over de Bureaus Jeugdzorg Onderzoeksteam

Nadere informatie