Tips voor financiering en sponsoring bij de aanleg van een buurtmoestuin

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips voor financiering en sponsoring bij de aanleg van een buurtmoestuin"

Transcriptie

1 Tips voor financiering en sponsoring bij de aanleg van een buurtmoestuin Omdat het vinden van voldoende financiering geen evidentie is, lijsten we hieronder een aantal tips en mogelijkheden op bij het opzetten van een buurtmoestuin. Met een creatieve neus en zin voor initiatief is vaak al met een klein budget veel te bereiken, maar dit is vaak niet voldoende om compost, plant-of werkmateriaal te bekostigen. Externe financiering vergemakkelijkt gezamenlijke aankopen voor de tuin en maakt het ook mogelijk om voor duurzamere materialen te kiezen. Op deze manier loop je ook niet het risico dat iemand in zijn eentje opdraait voor de kosten. Als je een plan hebt gemaakt van wat je precies wil bereiken, heb je een duidelijker zicht op de uitgavenposten. Het is belangrijk om die op te nemen in een begroting, voor je subsidies aanvraagt. Mogelijke uitgaven - Verkrijgen of vergroten van het draagvlak of een kerngroep om samen de schouders onder het project te zetten (workshops, excursies voor de betrokkenen, publicaties); - Organisatiekosten zoals werkgroepbijeenkomsten, projectbegeleiding, fondsenwerving; - Ontwerp, ingeval je geen beroep deed op de gratis Gentse moestuinbegeleiding - Veiligheidscheck, brandverzekering, energie- en waterverbruik - Aanleg: materiaal en werkuren. Deze kosten zijn heel variabel en afhankelijk van aanwezig materiaal en aantal vrijwilligers. Materiaal als gereedschap, zaden, mest, houtsnippers voor de paden, regenton en compostbakken, - Beheer en gebruik: de Gentse moestuinbegeleider houdt rekening met een onderhoudsarm concept. - Drankjes bij werkdagen, open tuindag. Mogelijke inkomsten 1. Financiële bijdrage van de deelnemers Door van iedere deelnemer een gelijke bijdrage te vragen, voorkom je dat een buurtbewoner in zijn eentje voor de kosten opdraait. Als mensen een eigen bijdrage moeten leveren, zullen ze hun keuze om deel te nemen beter afwegen. Kies een bedrag dat voor iedereen aanvaardbaar is, ook voor mensen met weinig geld.

2 2. Subsidies Hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op waarmee jullie alvast aan de slag kunnen. Let wel, deze subsidies zijn soms maar tijdelijk. Subsidie Vlaamse overheid Projectoproep voor volkstuinen zoals in 2015 en De VLM biedt hiermee subsidies tot euro per project voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. Het is afwachten of er nog oproepen gelanceerd worden. Meer weten: Subsidie en ondersteuning Stad Gent Gratis begeleiding door de Dienst Milieu en Klimaat onder leiding van een professionele moestuinbegeleider. Stad Gent helpt buurtbewoners bij de opstart of uitbouw van een eigen buurtmoestuin gericht op de productie van voedsel, met begeleidingstrajecten op maat van het project. Meer weten: Het Wijk-aan-zet-budget wil wijkprojecten die het buurtgevoel in de wijk verbeteren, ondersteunen met een bedrag tot euro. Meer weten: Subsidie Klimaatproject: door de Gentenaars te informeren en sensibiliseren rond lokale en duurzame voeding kan je een maximale subsidie van euro krijgen. Meer weten: Subsidie Duurzame wijken: met deze subsidie ondersteunt de Stad Gent buurtbewoners die gezamenlijke projecten opzetten om op wijkniveau te besparen en de CO2-uitstoot te verlagen. De subsidie kan gebruikt worden om advies en expertise in te huren, zoals bv. het opstellen van een businessplan bij de aanleg van een moestuin op het dak van een bedrijf. Ze bedraagt tussen de en euro. Meer weten: Subsidie tijdelijke invulling van publieke ruimte en leegstaande gebouwen: deze voorziet subsidie in de vorm van ruimte en/of publieke grond die tijdelijk een andere invulling krijgt om eventuele verwaarlozing van ruimte tegen te gaan ten voordele van nieuwe initiatieven. (Denk aan DOK, Bijgaardmoestuin, ) Meer weten:

3 De Groendienst van Stad Gent ondersteunt met leveren van compost en houtsnippers. Meer info bij de veelgestelde vragen onder Moestuinmateriaal 3. Fondsen Stichting Delhaize fonds: dit fonds steunt Belgische initiatieven die sociale cohesie en een betere samenleving bevorderen, en bekroont jaarlijks een aantal projecten die vervolgens een toelage krijgen. De Koning Boudewijnstichting is een stichting met als opdracht de leefomstandigheden van de bevolking te helpen verbeteren. Zij lanceren oproepen rond klimaat en plattelandsontwikkeling. Het Fonds voor Voeding en Welzijn lanceert jaarlijks in oktober een projectoproep voor het bevorderen van gezonde voedingsgewoonten en lichaamsbeweging bij kinderen en jongeren Sponsoring In ruil voor naambekendheid of een reclamepaneel kan je je laten sponsoren door bedrijven (vb. Rooffood gesponsord door Kruiden Claus). Check bij Gamma, Brico, lokale tuincentra (Eurotuin, Intratuin, ), Aveve, plantenkwekers, De Nationale Loterij, Het is vaak interessant als je aansluit bij de belangen van het bedrijf. Probeer je verwoording hieraan aan te passen. Denk aan meer natuur in de stad of het beschermen van bijen. Ga ook eens bij de bank horen of ze jouw initiatief niet wil ondersteunen. Cera bijvoorbeeld is een coöperatieve vennootschap voor welvaart en welzijn en maakt deel uit van de KBC-groep. Cera ondersteunt maatschappelijke projecten. 5. Acties Organiseer acties zoals een rommelmarkt, veiling of sponsorloop, pannenkoekenbak, soepverkoop, spaghettiavond (eventueel met eigen oogst!). 6. Online financiering Crowdfunding is ook altijd een mogelijkheid, wel gebonden aan bepaalde voorwaarden. Door crowdfunding bied je je project aan op een online platform waardoor geïnteresseerden jouw project kunnen financieren zonder dat je hiervoor grote financiële instellingen moet aanspreken. Op bijvoorbeeld kunnen Gentenaren en ondernemingen online alternatieve financiering zoeken voor een innovatief en duurzaam project.

4 Ontwikkel eventueel acties in samenwerking met andere organisaties of bedrijven. Soms willen andere organisaties of bedrijven jouw project graag sponsoren. Zo kan je bv. een actie via facebook verspreiden met de naam van een bepaald tuinbouwbedrijf, waarbij je bij elke tien likes een schepje van dat bedrijf krijgt. Wees creatief! 7. Delen en ruilen Het Gentse Torekes-systeem beloont positief gedrag met torekesbiljetten die de bewoners in een ruilloket of winkel kunnen omruilen. ( Peerby.be of wijdelen.be is een website die door middel van delen buurtcontacten wil stimuleren of buurtinitiatieven wil aanmoedigen. Via de app Surroun Things vind je in Gent spullen om te delen, kopen of gewoon gratis. LETS biedt ook in Gent een ruilsysteem van diensten. In ruil voor een dienst word je betaald in stropkes, waar je dan weer andere diensten mee kan kopen. Meer weten: 8. Online informatie en educatieve ondersteuning Velt biedt advies en ondersteuning bij de oprichting van een samentuin. Meer weten: Regionale Landschappen hebben voor verenigingen en scholen binnen hun werkingsgebied heel wat kennis en expertise in huis voor plannen en ontwerpen, aanleggen en beheren van groene speelplekken. Sommige Regionale Landschappen zetten sterk in op speelnatuur, bieden technische ondersteuning en soms ook een projectoproep of wedstrijd. Meer weten: Goodplanet.be is een heel interessante website vol nuttige tips, links, workshops en educatieve pakketten rond sensibilisering van afvalbeheer, duurzaamheid, energie, klimaat, natuur, biodiversiteit. Regelmatig worden er projecten en workshops of uitstappen met jong en oud georganiseerd. Het netwerk Springzaad biedt een digitale zoekfunctie aan waarmee je gericht organisaties of firma's kan opzoeken die kunnen helpen: workshops en excursies, procesbegeleiding, ontwerp en aanleg, participatieprocessen, speelaanleidingen, enz. Meer weten: Expertise door onderzoeksbureaus of organisaties zoals BOS+, INBO, ANB, Natuurpunt, PCM, Inverde, Ecopedia, WWF, Surf eens langs de websites

5 en snuif wat kennis op. 9. Als je samenwerkt met een school Landelijke gilden vzw biedt in samenwerking met plattelandsklassen met hun project schooltuin aankoopbonnen voor scholen die willen starten met een moestuin van 75 euro bij Aveve, een schooltuinmap en een maandelijkse digitale nieuwsbrief aangepast met tips aan het seizoen. Meer weten: Het tijdschrift Klasse schrijft regelmatig wedstrijden uit waarbij je financiering kan krijgen voor een moestuin of vergroening. Hou dit tijdschrift dus zeker in de gaten. 10. Nog meer tips Een nieuwsbrief voor de buurtbewoners met een zoekertjesrubriek kan ook hulp en/of materiaal bieden. Organiseren van maandelijkse of semestriële tuinwerkdagen met enthousiaste buurtbewoners zorgt ervoor dat ook de buurt haar steentje kan bijdragen. Denk ook aan samenwerking met plaatselijke NME-organisaties, waar vrijwilligers actief zijn, aan kunstenaars, aan maatschappelijke stages en groene opleidingen (stagiaires). Maak je lid van VELT en geniet onder andere van budgetvriendelijke workshops en het driemaandelijks tijdschrift Seizoenen vol nuttige tips en adressen. Als je twijfelt om met grotere budgetten om te gaan, kan je overwegen om een rechtstaat op te richten (zoals bv. een vzw), die bij grotere projecten of subsidiebedragen een uitkomst kan bieden om financiële rompslomp te vermijden. (bv. Het Bijgaardepark in St-Amandsberg of De Stadstuin aan DOK) Zadenruil, groepsaankopen, hergebruik van materiaal drukken de kosten. Stimuleer duurzaamheid in een groter perspectief en zoek naar samenwerkingsverbanden zoals met een sociale werkplaats of een imker. Wees inventief! Waarom geen groenten op afval? Zet zelf een composthoop op! Dit levert jou gratis compost op en verlost de buurt van een hoop groenafval.

Externe financieringsmogelijkheden en sponsortips bij de aanleg van een buurtmoestuin

Externe financieringsmogelijkheden en sponsortips bij de aanleg van een buurtmoestuin Externe financieringsmogelijkheden en sponsortips bij de aanleg van een buurtmoestuin Omdat het vinden van voldoende financiering geen evidentie is, lijsten we hieronder een aantal tips en mogelijkheden

Nadere informatie

Subsidies netwerken rond voedselverspilling 19/02/2019

Subsidies netwerken rond voedselverspilling 19/02/2019 Subsidies netwerken rond voedselverspilling 19/02/2019 Overzicht 1. Duurzame wijken 2. Tijdelijke invullingen 3. Klimaatprojecten 4. OOG - Ondersteuningspunt Ondernemers Gent 5. Startersfabriek 6. Wijk

Nadere informatie

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt geert.gommers@velt.be 03-287 80 95 Budget Waarvoor? Onderzoek en klaarleggen perceel Opmaak inrichtingsplan Realisatie

Nadere informatie

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt geert.gommers@velt.be 03-287 80 95 Budget Waarvoor? Onderzoek en klaarleggen perceel Opmaak inrichtingsplan Realisatie

Nadere informatie

Kritische succes factoren. Opstartfase Samentuinen

Kritische succes factoren. Opstartfase Samentuinen Kritische succes factoren Opstartfase Samentuinen Trefdag samentuinen Kritische succesfactoren Kennismaking Waarom volg je deze workshop? Vanuit welke achtergrond ben je hier? Welke ervaringen heb je?

Nadere informatie

SUBSIDIES [ SUBSIDIES. Inhoudstafel. Berk vzw vraagt een subsidie aan. Hoe formuleert ze de doelstellingen van het project?

SUBSIDIES [ SUBSIDIES. Inhoudstafel. Berk vzw vraagt een subsidie aan. Hoe formuleert ze de doelstellingen van het project? [ SUBSIDIES SUBSIDIES Berk vzw vraagt een subsidie aan. Hoe formuleert ze de doelstellingen van het project? Sporcrea moet een begroting opmaken. Hoe doet ze dit? Inhoudstafel Algemeen Wat? Wanneer? Bij

Nadere informatie

Inleiding HET GROENE NETWERK

Inleiding HET GROENE NETWERK Vergroen uw wijken! Inleiding HET GROENE NETWERK Uitdaging: leemtes opvullen in groene ruimten, de ruimtes met elkaar verbinden, behoud van de biodiversiteit van flora en fauna. IN JETTE 7 parken en 3

Nadere informatie

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART Fietsenzonderleeftijd.be MENSEN WARM MAKEN VOOR FIETSEN ZONDER LEEFTIJD Communiceren met de (toekomstige) betrokkenen kan vanaf je ervoor gaat om Fietsen

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2. Inleiding... 4 3. Wat is duurzaamheid?... 5 4. Lange termijn perspectief (..2030)... 6 5. Actieprogramma... 7 6. Financiële paragraaf...

Nadere informatie

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij Introductie FONDSENWERVING door Carla van de Brake werkzaam bij Inleiding Waarom fondsen werven? 1. Fondsen willen hun geld graag kwijt aan maatschappelijke projecten/ontwikkelingen. 2. Georganiseerde

Nadere informatie

WijkProjecten : Leefmilieu

WijkProjecten : Leefmilieu WijkProjecten : Leefmilieu Inleiding HET GROENE NETWERK Uitdaging: leemtes opvullen in groene ruimten, de ruimten met elkaar verbinden, behoud van de biodiversiteit van flora en fauna. IN JETTE 7 parken

Nadere informatie

RODE NEUZEN DAG PERSMAP SAAR&LOTTE ACTIE * Boudewijnstichting. 2

RODE NEUZEN DAG PERSMAP SAAR&LOTTE ACTIE * Boudewijnstichting.   2 RODE NEUZEN DAG SAAR&LOTTE ACTIE * 2016 PERSMAP * Dit is een actie ten voordele van het Rode Neuzen Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. WWW.RODENEUZENADAG.BE WWW.SAARLOTTE.BE 2

Nadere informatie

Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen?

Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen? Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen? Stappenplan, valkuilen en succesfactoren Eetbare Stad-lezing door Janneke Tops, Gezonde Moestuin Gratis lezing dankzij Eetbare Stad, een project van Gemeente

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER FLEXIBELE SUBSIDIES VRIJWILLIGERSORGANISATIES WELZIJN EN ZORG 2018:

AANVRAAGFORMULIER FLEXIBELE SUBSIDIES VRIJWILLIGERSORGANISATIES WELZIJN EN ZORG 2018: AANVRAAGFORMULIER FLEXIBELE SUBSIDIES VRIJWILLIGERSORGANISATIES WELZIJN EN ZORG 2018: Thema: Weerbaar opvoeden en competenties versterken U kunt alleen aanvragen wanneer u een vrijwilligersorganisatie(incl.

Nadere informatie

Kinderen in armoede aan het woord

Kinderen in armoede aan het woord Kinderen in armoede aan het woord INHOUD VAN HET KANDIDAATSDOSSIER ON LINE IN TE DIENEN De velden met een * moet u verplicht invullen. Enkele vragen over uw organisatie Contactgegevens Uw organisatie:

Nadere informatie

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014 Plan Vlampijpzone Bureau Niche Februari 2014 Omschrijving Het Idee Sociale cohesie versterken door middel van een groene, inspirerende ontmoetingsplek. Het Plan Een ontmoetingsplek in het groen; een boomgaard

Nadere informatie

Buiten Gewone Buurt. Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp. Projectoproep

Buiten Gewone Buurt. Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp. Projectoproep Buiten Gewone Buurt Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp Dien een dossier in vóór 12/10/2009 Projectoproep Wil u, samen met andere buurt- of dorpsbewoners, het initiatief nemen om het

Nadere informatie

FONDSENWERVING EN FINANCIERING

FONDSENWERVING EN FINANCIERING FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, BUREAU MORE Gespecialiseerd in vinden van geld (= o.a. alle subsidie- en fondsenvraagstukken) Voor bedrijven, overheden,

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger Jaarverslag 2017 Stichting De Groene Vinger 19 januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Activiteiten 2017... 4 Contacten 2017... 6 Communicatie 2017... 7 Financiën, Giften

Nadere informatie

2. Klimaat en duurzaamheid

2. Klimaat en duurzaamheid 1. Armoede Het Gentse OCMW ontwikkelt samen met de bevoegde stedelijke diensten een stedelijk sociaal-ecologisch werkgelegenheidsproject met als doel bestaande arbeidszorg-projecten op elkaar af te stemmen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 02/ Informatiestand op de familiedag van de KVG.

Nieuwsbrief 02/ Informatiestand op de familiedag van de KVG. Nieuwsbrief 02/2016 Midden in de zomervakantie willen we jullie een kleine update geven van onze werking. Na de inspanningen in de eerste helft van het jaar om onze VZW meer naambekendheid te geven kijken

Nadere informatie

Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen

Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen Checklist Stel een duidelijke begroting op. Maak een verdeling van financieringsbronnen. Van welke bronnen komen de financiële middelen en hoe zijn

Nadere informatie

SAMEN MET JE BUURT MEER AUTOMINDEREN. AAN DE SLAG MET BAKFIETSDELEN. WAT HEB JE NODIG?

SAMEN MET JE BUURT MEER AUTOMINDEREN. AAN DE SLAG MET BAKFIETSDELEN. WAT HEB JE NODIG? SAMEN MET JE BUURT MEER AUTOMINDEREN. AAN DE SLAG MET BAKFIETSDELEN. Ik ben Koen Janssens. Ik woon in één van de dichtbevolkste wijken in de 19de-eeuwse gordel van Gent, de Rabotwijk. In 2010 kwam ik met

Nadere informatie

in Deurne Welkomstnota tuinders

in Deurne Welkomstnota tuinders in Deurne Welkomstnota tuinders 1. Inleiding De boer op in de stad, van een echte volkse tuin tot stadslandbouw in Deurne is het resultaat van de opwaardering en uitbreiding van de bestaande volkstuin

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies

Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies 1. Gegevens aanvrager(s) Naam van aanvrager (vereniging of individu) :... Naam contactpersoon (enkel in te vullen indien de aanvrager een vereniging is)

Nadere informatie

Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG. Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter

Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG. Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter Gereedschap delen WERKtuigen uitleenbank uitleendienst voor gereedschappen die slechts sporadisch of tijdelijk worden gebruikt en daardoor

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2016 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Colofon. Redactie: West-Vlaamse Logo s Lay-out: Logo Brugge-Oostende V.u.: An Casteleyn, Ruddershove 4, 8000 Brugge. www.logowvl.

Colofon. Redactie: West-Vlaamse Logo s Lay-out: Logo Brugge-Oostende V.u.: An Casteleyn, Ruddershove 4, 8000 Brugge. www.logowvl. Colofon Redactie: West-Vlaamse Logo s Lay-out: Logo Brugge-Oostende V.u.: An Casteleyn, Ruddershove 4, 8000 Brugge www.logowvl.be MENUKAART Afval verbranden in de tuin is geen goed idee. Het is ongezond,

Nadere informatie

Milieutrefdag 4 juni Zonder is Gezonder

Milieutrefdag 4 juni Zonder is Gezonder Milieutrefdag 4 juni 2009 Zonder is Gezonder Inhoud Inleiding Voorstelling campagne Durf Tuinieren Zonder Je gemeente en de campagne Actiemogelijkheden Voorbeelden uit andere gemeenten Kostprijs en tijdsinvestering

Nadere informatie

JONGEREN OUDERS ONZE DROOM: GEZOND SCHOOLPLEIN GEMEENTE FACILITAIRE DIENST

JONGEREN OUDERS ONZE DROOM: GEZOND SCHOOLPLEIN GEMEENTE FACILITAIRE DIENST TIPS FONDSWERVING Fantastisch dat jullie school zich gaat inzetten voor een nieuw Schoolplein! Dé grote vraag en uitdaging die altijd gesteld wordt: hoe financieren we dat? Met voldoende energie om door

Nadere informatie

Buurtcomités en bewonersgroepen: resultaten bevraging

Buurtcomités en bewonersgroepen: resultaten bevraging Buurtcomités en bewonersgroepen: resultaten bevraging Welkom! Bevraging: wat kwam eruit? Bevraging: wie vulde in? 73 mensen vulden vragenlijst in Comités en wijken uit heel Gent Interesse in een uitwisselingsdag?

Nadere informatie

Heel Nederland ontmoet elkaar op

Heel Nederland ontmoet elkaar op Heel Nederland ontmoet elkaar op Foto: Tom Baas INFORMATIE VOOR GEMEENTEN WAAROM? Er is niet alleen een kloof tussen arm en rijk, maar ook tussen mensen van verschillende opleidingsniveaus, tussen culturen

Nadere informatie

Waarom De Buurtcamping?

Waarom De Buurtcamping? INFORMATIE VOOR BEHEERDERS 2018 Waarom De Buurtcamping? Tijdens De Buurtcamping wordt het park bij jou in de buurt drie dagen lang een gezellige camping, bewoond door alle mensen de buurt rijk is: van

Nadere informatie

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners.

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. Overheidsparticipatie. Verwachtingen van. Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of het nu van onderop

Nadere informatie

Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen.

Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen. Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen. Over voordekunst Voordekunst is het grootste en meest succesvolle crowdfundingplatform voor de creatieve sector

Nadere informatie

Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te

Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te voorgestelde actie haalbaarheid impact Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te zetten. 83% 78% Vierkante

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidies internationale projecten

Aanvraagformulier voor subsidies internationale projecten Aanvraagformulier voor subsidies internationale projecten 1. Gegevens aanvrager(s) Naam van aanvrager (vereniging of individu) :... Naam contactpersoon (enkel in te vullen indien de aanvrager een vereniging

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN**GAS!FABRIEK* 1*

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN**GAS!FABRIEK* 1* BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLANGASFABRIEK 1 Inhoudsopgave 1 VOORWOORD 3 2 SAMENVATTING 3 3 VISIEENMISSIE 4 4 ORGANISATIE 4 5 AANBODENFACILITEITEN 6 6 PARTNERS 7 7 PLANVANAANPAK 7 8 TEKENINGEN 9 StichtingBehoudGASFabriek

Nadere informatie

Als één team achter de sporters met een handicap

Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een handicap die, om te kunnen sporten, extra ondersteuning

Nadere informatie

Vergroening > sociale cohesie >..

Vergroening > sociale cohesie >.. Vergroening > sociale cohesie >.. De lessen van drie jaar Groen Dichterbij & de rol van NME-centra Rachelle Eerhart Programmaleider IVN Groen Dichterbij VRAAG om te beginnen Wat is Groen Dichterbij voor

Nadere informatie

FONDSENWERVING EN FINANCIERING

FONDSENWERVING EN FINANCIERING FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, 19 januari BUREAU MORE Gespecialiseerd in vinden van geld (= o.a. alle subsidie- en fondsenvraagstukken) Voor bedrijven,

Nadere informatie

Draaiboek Buurtmoestuinen

Draaiboek Buurtmoestuinen Draaiboek Buurtmoestuinen Lise Alix Brabantse Milieufederatie en De Twern Tilburg, 22 maart 2011 Colofon Draaiboek Buurtmoestuinen 22 Maart 2011, Tilburg Lise Alix, stagiaire Brabantse Milieufederatie

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2013 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw. Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN)

Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw. Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN) Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN) Programma 10:00 Start 10:30 Inleiding 11:00 In kaart brengen ervaringen 12:15 Pauze 13:15 Workshop 15:00

Nadere informatie

Leefbaarheidsalliantie Gelderland

Leefbaarheidsalliantie Gelderland Griffie Beuningen Onderwerp: Bijlagen: FW: Informatie over Leefbaarheidsalliantie Gelderland Web Factsheet Samenwerken aan leefbaarheid april 2018pdf Leefbaarheidsalliantie Gelderland Hierbij informatie

Nadere informatie

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger Jaarverslag 2016 Stichting De Groene Vinger 19 januari 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Achtergrondinformatie... 4 Voortgang wijktuin... 6 Vrijwilligers... 9 Opbrengst

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2012 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt

Nadere informatie

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation Oproep voor Pr ojecten 2013 Steun aan educatieve projecten voor kinderen en jongeren in moeilijkheden http://foundation.bnpparibasfortis.be Oproep voor Projecten

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Subsidies, fondsen & sponsoring. Bart de Wolf 4 november 2015

Subsidies, fondsen & sponsoring. Bart de Wolf 4 november 2015 Subsidies, fondsen & sponsoring Bart de Wolf Programma Subsidies & fondsen Hoe ziet deze wereld eruit? Do s en don t s Belangrijkste voorbeelden Handige (overzichtelijke) sites Sponsoring Trends & stappenplan

Nadere informatie

FONDSENWERVING EN FINANCIERING

FONDSENWERVING EN FINANCIERING FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, BUREAU MORE Gespecialiseerd in vinden van geld (= o.a. alle subsidie- en fondsenvraagstukken) Voor bedrijven, overheden,

Nadere informatie

FONDSENWERVING EN FINANCIERING

FONDSENWERVING EN FINANCIERING FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, BUREAU MORE Gespecialiseerd in vinden van geld (= o.a. alle subsidie- en fondsenvraagstukken) Voor bedrijven, overheden,

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrije speeltuin

Stappenplan voor een rookvrije speeltuin Wat is een rookvrije speeltuin? De hele speeltuin is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in het reglement en in de speeltuin wordt met bordjes aangegeven dat het rookvrij is. De

Nadere informatie

UW IDEE. Aanvraagformulier eenmalige subsidie Thema: diversiteit en inclusie

UW IDEE. Aanvraagformulier eenmalige subsidie Thema: diversiteit en inclusie Aanvraagformulier eenmalige subsidie Thema: diversiteit en inclusie Wie kan aanvragen? U bent een vrijwilligersorganisatie of buurtnetwerk in Maastricht (met KVK-nummer) en voert hier activiteiten uit.

Nadere informatie

Stadsmakers: veelgestelde vragen

Stadsmakers: veelgestelde vragen Stadsmakers: veelgestelde vragen Op de volgende pagina s vind je een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over Stadsmakers. De vragen zijn opgedeeld in vier thema s: Het nieuwe subsidiereglement

Nadere informatie

SINT JOOST AAN ZEE. Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN

SINT JOOST AAN ZEE. Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN SINT JOOST AAN ZEE Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN Ouders en kinderen brengen eigenhandig meer natuur binnen de schoolmuren, ze beleven de natuur in de stad en samen

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019

Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019 Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019 De mest is weer geleverd, er is weer volop bedrijvigheid op de tuinen, de voorraad mest slinkt met de dag. Ook de zaden zijn inmiddels geleverd door Garant en de

Nadere informatie

OOGST THEMA S 27 JANUARI

OOGST THEMA S 27 JANUARI OOGST THEMA S 27 JANUARI Thema 1: Toekomstvisie - Als u gemeente bent, hoe stuurt u er op dat de maatschappelijke doelen worden bereikt? - Wat heeft u onze inwoners of maatschappelijke organisaties te

Nadere informatie

Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. Sponsoring en fondsenwerving

Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. Sponsoring en fondsenwerving Sponsoring en fondsenwerving Weet wat je aan wie vraagt Bronnen van geldgevers: Particulieren (eenmalige gift of donateurs) Bedrijven (eenmalige gift of sponsoring) Vermogensfondsen (financiering initiatief)

Nadere informatie

Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt

Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt Wat is zuidermrkt?! Wekelijkse markt met biologische / duurzame producten uit regio. Coöperatieve karakter. Van, voor en door de

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lente, de eetbare tuin en permacultuur, onze toekomst Ik voel het als ik buiten loop, het wordt warmer, het wordt lente. Ik zie de eerste knoppen in de planten in de tuin en zie de knoflook en ui, die

Nadere informatie

Beleidsparticipatie. Van inspraak tot actieve participatie. Weten, zeggen en doen

Beleidsparticipatie. Van inspraak tot actieve participatie. Weten, zeggen en doen Beleidsparticipatie Van inspraak tot actieve participatie Weten, zeggen en doen Ge moogt het weten Informeren via nieuwsbrieven, infovergaderingen, infomarkten, informatieve tentoonstellingen en geleide

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Stichting Bee Foundation

Jaarplan 2018 Stichting Bee Foundation Jaarplan 2018 Stichting Bee Foundation Onze propositie Bijen zijn van levensbelang voor de gezondheid van mens en natuur. Deze bestuivende insecten zijn verantwoordelijk voor talloze van onze voedselgewassen,

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

Fonds 3AMB pour l éducation et la formation.

Fonds 3AMB pour l éducation et la formation. Fonds 3AMB pour l éducation et la formation Opleiding voor jongvolwassenen in landen buiten West-Europa die zich in probleemsituaties bevinden Ondersteunde projecten 2010-2013 www.kbs-frb.be/3amb.htm Fonds

Nadere informatie

Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3

Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3 Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3 www.volkstuinverenigingvianen.nl mei/juni 2017 Beste tuinders, Het zaai- plant en oogstseizoen is weer aangebroken en het is vooral tijdens de snikhete

Nadere informatie

VR DOC.1230/1TER

VR DOC.1230/1TER VR 2016 2511 DOC.1230/1TER DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN TERNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering over de regels betreffende

Nadere informatie

IN ACTIE VOOR FIGHT CANCER TOOLKIT VOOR JOUW ACTIE

IN ACTIE VOOR FIGHT CANCER TOOLKIT VOOR JOUW ACTIE IN ACTIE VOOR FIGHT CANCER TOOLKIT VOOR JOUW ACTIE 01 IN ACTIE VOOR FIGHT CANCER Je hebt het initiatief genomen om in actie te komen voor Fight cancer. Super! Met jouw actie steun je de strijd tegen kanker

Nadere informatie

Dienst Studieadvies. PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober Infosessie: Financiering van een buitenlandse stage

Dienst Studieadvies. PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober Infosessie: Financiering van een buitenlandse stage Dienst Studieadvies PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober 2016 Infosessie: Financiering van een buitenlandse stage Inhoud van deze sessie De troeven van een buitenlandse stage De uitdagingen van een buitenlandse

Nadere informatie

EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS

EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS INSTITUUT DE MOT-COUVREUR MIDDELBAAR ONDERWIJS Groenten telen op een speelplaats, ze geduldig zien groeien en als de tijd rijp is, smullen van de oogst

Nadere informatie

Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer

Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer meer voo lkaar re De samenleving verandert van een verzorgingsstaat in een samenleving waar mensen meer voor elkaar doen. Steeds meer inwoners van Haarlemmermeer pakken

Nadere informatie

startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering

startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering 23 EigenWIJze startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering Wil je jouw buren beter leren kennen? Je straat opfleuren met een feestje? Of een oplossing vinden voor problemen in je wijk? De flyer 23 EigenWIJze

Nadere informatie

Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017

Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017 Huisstijl Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017 Medialaan wil de mediakracht ter beschikking stellen van het publiek om jongeren te helpen de weg te vinden naar hulp. Hoe zal

Nadere informatie

Meer grip op klimaatbeleid

Meer grip op klimaatbeleid Meer grip op klimaatbeleid Klimaatbeleid voeren is complex. Het is interdisciplinair en omgeven met onzekerheid. Hoe zorg je als overheid dat je klimaatbeleid aansluit bij je ambities? En waarmee moet

Nadere informatie

Op weg naar de Theeschenkerij Vroesenpark

Op weg naar de Theeschenkerij Vroesenpark Op weg naar de Theeschenkerij Vroesenpark juli 2013 Op weg naar de Theeschenkerij Vroesenpark Afgelopen maanden hebben de Stichting Theeschenkerij, Bewonersorganisatie Blijdorp en Vitibuck Architects een

Nadere informatie

Aanvraag subsidie Duurzame Wijken

Aanvraag subsidie Duurzame Wijken Aanvraag subsidie Duurzame Wijken Dienst Milieu en Klimaat Bezoekadres Postadres Openingsuren Bereikbaarheid Braemkasteelstraat 41 9050 Gentbrugge tel.: 09 268 23 00 fax: 09 268 23 68 Botermarkt 1 9000

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Buurtmoestuin Castellum

Jaarverslag 2015 Buurtmoestuin Castellum Jaarverslag 2015 Buurtmoestuin Castellum 1. Voorwoord 2. Overzicht van het jaar 3. Ontwikkeling ledenbestand 4. Verantwoording bestuur 1 1. Voorwoord 2015 was een mooi en druk jaar voor de Buurtmoestuin

Nadere informatie

Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart

Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart 2018 http://www.amateurkunsten.be PROGRAMMA Wat wil je realiseren? Waar vind je extra middelen? Aanbod Vlamo Ingrediënten

Nadere informatie

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen.

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Als je je project op de website www.burgerbudget.gent aanpast,

Nadere informatie

5 april Buurttuin Arlo

5 april Buurttuin Arlo 5 april 2017 Buurttuin Arlo Inhoud Inhoud 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Oprichting 1 januari 2017... 4 1.3 Organisatie... 4 1.4 Financiën... 5 1.5 Tuin-regels... 5 1.1 Doelstelling Het ontstaan van het initiatief

Nadere informatie

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen.

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Als je je project op de website www.burgerbudget.gent aanpast,

Nadere informatie

Wat vragen wij van u? Betrokkenheid bij de wijk en een inspanning voor het (mogelijk dagelijks) actueel houden van de website.

Wat vragen wij van u? Betrokkenheid bij de wijk en een inspanning voor het (mogelijk dagelijks) actueel houden van de website. BEHEERDER VAN DE WEBSITE ACHTER DE HOVEN. Er gebeurt veel interessants in Achter de Hoven en dat willen we graag met zo veel mogelijk mensen delen. Een wijk in beweging betekent ook dat er veel actuele

Nadere informatie

Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen?

Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen? Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen? Evy Mettepenningen Guido Van Huylenbroeck 1 Overzicht 1.Instrumenten voor de vergoeding van groene en blauwe diensten

Nadere informatie

Vandaag 27 september. Sponsoring en Financiering. Voorstellen individueel. Minor - 4 lessen. Filmpje Teaser The Green Miles

Vandaag 27 september. Sponsoring en Financiering. Voorstellen individueel. Minor - 4 lessen. Filmpje Teaser The Green Miles Sponsoring en Financiering Minor - 4 lessen Docent Arjen van Eijk Vandaag 27 september Voorstellen Basis theorie sponsoring financiering Doen: Event Sponsoring Voorstellen individueel Individueel Korte

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Duurzame landbouwproject 'Het Boerencollectief' van start in Afsnee

Duurzame landbouwproject 'Het Boerencollectief' van start in Afsnee Duurzame landbouwproject 'Het Boerencollectief' van start in Afsnee Op 1 februari 2018 is het duurzame landbouwproject Boerencollectief van start gegaan in Afsnee. Daar stelt het Gentse OCMW 10 hectare

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Fondsenwerving, een feestje?! workshop 18 januari 2019

Fondsenwerving, een feestje?! workshop 18 januari 2019 Fondsenwerving, een feestje?! workshop 18 januari 2019 Jurjen Procee: Goede doelen en non-profits helpen met een scherpe marketingaanpak zodat ze door het glazen plafond van hun inkomsten schieten. Zo

Nadere informatie

Beste gemeenteraadsleden, college van B&W en overige belangstellenden,

Beste gemeenteraadsleden, college van B&W en overige belangstellenden, Oegstgeest, 15 januari 2015 Beste gemeenteraadsleden, college van B&W en overige belangstellenden, Ik ben Rob Bergers, voorzitter van de Stichting Oegstgeester Kringloop, ook wel SOEK genoemd Vandaag aanwezig

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Artikel 1 De Ieder kalenderjaar, tijdens de eerste vergadering van de GROS, beslist de algemene vergadering van de GROS over een verdeelsleutel van het

Nadere informatie

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 Woensdag 02/09 ONTMOETINGSMOMENT BUBBLE KLIMAAT Donderdag 15/10 INFOMOMENT ECO-SCHOOLS Zaterdag 21/11 tot Zondag 29/11 EUROPESE WEEK VAN

Nadere informatie

WELK KENTAA PAKKET PAST HET BEST BIJ JOU? DOE DE TEST

WELK KENTAA PAKKET PAST HET BEST BIJ JOU? DOE DE TEST WELK KENTAA PAKKET PAST HET BEST BIJ JOU? DOE DE TEST VOORDAT JE BEGINT... Dit document helpt je om te bepalen welk Kentaa pakket het beste past bij jouw initiatief. Door middel van het doorlopen van de

Nadere informatie

Het Fonds Lode Verbeeck

Het Fonds Lode Verbeeck En zijn ervaringen bij fundraising voor hippotherapie Hippotherapie Elke vorm van therapeutisch handelen waarbij paarden het belangrijke onderdeel vormen binnen de werkvorm. Equitherapie Equine assisted

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Inzetten op educatie die landbouw als belangrijke economische sector in de streek in de kijker zet, met bijzondere

Nadere informatie

1. Toelichting op de begrippen casco en groen pleinonderdeel

1. Toelichting op de begrippen casco en groen pleinonderdeel Q&A Aanvraagformulier Groene schoolpleinen Veel gestelde vragen en antwoorden over de subsidieaanvraag Groene Schoolpleinen van de provincie Overijssel (versie 11-02-2019) Inhoud: 1. Toelichting op begrippen

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrije speelplek

Stappenplan voor een rookvrije speelplek Wat is een rookvrije speelplek? Het gehele speelterrein is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in het reglement en op het terrein wordt met bordjes aangegeven dat het rookvrij is.

Nadere informatie

Ideeën en tips. Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden.

Ideeën en tips. Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden. Ideeën en tips Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden. Fondsenwerving is niet moeilijk, ervaar het zelf! G Wat wordt er met het

Nadere informatie