Chemie Overal 3vwo editie 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Chemie Overal 3vwo editie 2012"

Transcriptie

1 Chemie Overal 3vwo editie 2012 Voorbeeld practicuminstructies Experiment 2-1 t/m 2-5 Experiment 5-1 t/m 5-4 Februari 2012

2 Experiment 2.1: Is elke stof in water oplosbaar? Is water een geschikt oplosmiddel voor alle stoffen? Wanneer een vaste stof oplost in een oplosmiddel worden bindingen tussen de moleculen in de vaste stof verbroken en er ontstaan nieuwe bindingen tussen moleculen van de vaste stof en het oplosmiddel. Er zijn verschillende soorten oplosmiddelen. Twee daarvan zijn water en wasbenzine. In dit experiment onderzoek je voor vier vaste stoffen of ze oplosbaar zijn in water en/of in wasbenzine. Jood is een giftige stof. Hiermee moet je in een zuurkast werken. De docent of TOA zal de onderdelen 1 t/m 4 voor jood in de zuurkast uitvoeren. Als je de inhoud van de buizen schudt, doe dit dan met een polsbeweging en gebruik een passend stopje op de buis. reageerbuisrekje jood reageerbuizen natriumcarbonaat stopjes natriumchloride spatels water (in spuitfles) ammoniumchloride wasbenzine (in spuitfles) 1 Doe van elke vaste stof een spatelpuntje in een reageerbuis. 2 Spuit er water bij totdat de reageerbuizen tot een kwart gevuld zijn. 3 Plaats op elke buis een stopje en schud met een krachtige polsbeweging. 4 Herhaal onderdeel 1 t/m 3 voor alle vaste stoffen, maar spuit er deze keer wasbenzine bij in plaats van water. 1 Verwerk je waarnemingen in een overzichtelijke tabel. Geef hierin aan of de mengsels van vaste stof en vloeistof helder of troebel zijn. 2 Welke stof(fen) zijn (is) oplosbaar in water? 3 Welke stof(fen) zijn (is) oplosbaar in wasbenzine? Ruim alle gebruikte materialen op en lever de buis met wasbenzine in bij de TOA.

3 Experiment 2.2: Hoe maak je een chemische tuin? Hoe maak je een chemische tuin? Een chemische tuin kun je vrij eenvoudig maken. De kristallen van metaalzouten groeien in een oplossing van natriumsilicaat. Na een uurtje staat je chemische tuin in volle bloei. Koperzouten bevatten de atoomsoort koper die tot de zware metalen behoort. Zware metalen zijn giftig. Daarom moet je de koperzouten na afloop inleveren bij de TOA. bekerglas van 600 ml of 1000 ml reageerbuizen reageerbuisrekje zand spatel 500 ml natriumsilicaat (= waterglas), 3 verdund met demiwater ijzer(iii)chloride calciumchloride ijzer(ii)sulfaat koper(ii)chloride koper(ii)sulfaat 1 Breng een laagje zand aan op de bodem van het bekerglas. 2 Giet hierop voorzichtig de verdunde natriumsilicaatoplossing. 3 Laat het opgewervelde zand weer bezinken zodat je een heldere vloeistof hebt. 4 Laat nu één voor één kristallen van de verschillende zouten in de natriumsilicaatoplossing vallen. 5 Bekijk het resultaat na een half uur. 6 Maak twee verschillende verdunningen van de natriumsilicaat in twee reageerbuizen (bijvoorbeeld 6 en 12 verdund). 7 Laat in elke buis dezelfde zoutkristallen vallen als je in onderdeel 4 hebt gedaan. Vergelijk na een half uur de buizen uit onderdeel 4 en onderdeel 7 met elkaar. 1 Beschrijf wat je ziet gebeuren nadat je de kristallen op het zand hebt laten vallen. 2 Welke kleuren hebben de uitlopers van de gebruikte zouten? 3 Heeft de concentratie van de natriumsilicaatoplossing invloed op het groeien van de kristallen? Zo ja, welke invloed? Lever je chemische tuin in bij de TOA.

4 Experiment 2.3: E Hoe zien kristallen eruit? Hebben kristallen verschillende vormen? Bijna alle vaste stoffen kunnen een kristal vormen. Sommige kristallen zijn niet alleen erg mooi, maar ook nuttig of kostbaar. Diamanten bijvoorbeeld bestaan uit koolstofatomen die op een bepaalde manier aan elkaar zijn gekoppeld. Daardoor ontstaat de specifieke kristalvorm van diamant. Diamant is erg hard en wordt daarom gebruikt voor het maken van boren en beitels. Diamanten worden ook verwerkt in sieraden. Diamant wordt in de natuur gevonden. Het is erg moeilijk om zelf een synthetische diamant te maken. Veel andere kristallen kun je wel zelf maken. In dit experiment maak je een kristal van kaliumaluminiumsulfaat, een stof die ook wel aluin wordt genoemd. Je werkt bij dit experiment volgens de standaardveiligheidsregels die gelden voor het werken met een gasbrander. Gebruik een hittebestendig bekerglas. Onderdeel 1 t/m 8: bekerglas van 100 ml gasbrander driepoot gaasje lucifers thermometer demiwater of gedestilleerd water spatel roerstaaf pincet (katoenen) draad van 20 cm satéprikker kaliumaluminiumsulfaat (= aluin) Onderdeel 9 en 10: (stereo)microscoop object- en dekglaasjes verschillende vaste stoffen: suiker, keukenzout, kopersulfaat, ijzersulfaat druppelpipet 1 Verwarm 100 ml demiwater in het bekerglas tot ongeveer 50 C. 2 Haal het bekerglas van de brander en roer er zoveel kaliumaluminiumsulfaat (= aluin) door tot er niets meer oplost. Je hebt nu een verzadigde oplossing gekregen. 3 Laat deze oplossing afkoelen totdat er kristalletjes zijn gevormd. 4 Haal er met een pincet een mooi gevormd groot kristal uit en bind die aan het katoenen draadje. 5 Maak het andere uiteinde van het draadje vast aan een satéprikker. 6 Voeg aan de oplossing uit onderdeel 3 nog een spatel aluin toe. Verwarm dit weer tot 50 C. 7 Hang het kristal nu in de oplossing. Door de satéprikker te draaien, kun je de hoogte instellen. 8 Laat de oplossing rustig afkoelen zodat je kristal kan groeien. Bekijk na een week (of langer) het resultaat. Teken je kristal op het onderstaande tekenblad. 9 Breng van een aantal vaste stoffen een korreltje op een objectglaasje en bekijk dit door de microscoop. Teken op het tekenblad wat je ziet. 10 Vraag aan de TOA objectglaasjes met een vaste stof die na indampen van een oplossing is ontstaan. Bekijk die door de microscoop. Teken op het tekenblad wat je ziet.

5 Tekenblad Korreltje van een vaste stof Vaste stof die na indampen is ontstaan Naam van de stof:... Vergroting:... Naam van de stof:... Vergroting:... Naam van de stof:... Vergroting:... Naam van de stof:... Vergroting:... Naam van de stof:... Vergroting:... Naam van de stof:... Vergroting:... Aluinkristal Ruim hierna alle gebruikte materialen op en vraag aan de TOA hoe vuile materialen gespoeld en ingezameld worden.

6 Experiment 2.4: Wanneer verdwijnen moleculen? Wanneer verdwijnt een molecuul en blijven de ionen achter? Atoombindingen houden atomen in een molecuul bij elkaar. Moleculen waarin uitsluitend gewone atoombindingen voorkomen, worden bij elkaar gehouden door uitsluitend vanderwaalskrachten. Tussen deze moleculen zijn dus vanderwaalsbindingen aanwezig. In dit experiment wordt onderzocht wanneer de vanderwaalsbindingen tussen joodmoleculen worden verbroken en wanneer de atoombindingen in de joodmoleculen worden verbroken. Het molecuul jood heeft een paarse kleur en joodionen in een oplossing zijn kleurloos. Jood is een giftige stof. Hiermee moet in een zuurkast gewerkt worden. De docent of TOA zal de eerste proef in de zuurkast uitvoeren. De inhoud van de buizen wordt geschud met een passend stopje op de buis. gasbrander lucifers hittebestendige reageerbuizen reageerbuisrekje reageerbuisknijper stopje spatel druppelpipetjes jood thio (= natriumthiosulfaatoplossing, 0,1 M) Proef 1 Breng een paar joodkristallen in een droge hittebestendige reageerbuis en verwarm de buis in een kleurloze vlam. Plaats een stopje op de buis zodat de damp in de buis blijft. Laat de buis aan de lucht afkoelen en verwarm opnieuw. Proef 2 Vul een reageerbuis met 2 cm wasbenzine en voeg een paar joodkristallen toe. Meng voorzichtig. Proef 3 Voeg aan deze oplossing van jood in wasbenzine ongeveer 2 ml thio toe. Doe een stopje op de buis en schud de buis voorzichtig. 1 Noteer overzichtelijk je waarnemingen voor de drie proeven. 2 In welke proef verdwijnen de joodmoleculen? 3 Wat is er nodig om de vanderwaalsbindingen tussen de joodmoleculen te verbreken? 4 Welke stof zorgt voor het verbreken van de atoombinding tussen de joodmoleculen? Verklaar je antwoord. Resten jood kunnen onschadelijk gemaakt worden met een overmaat thio. Verzamel wasbenzine in het afvalvat voor organische oplosmiddelen.

7 Experiment 2.5: Welke moleculaire stoffen mengen onderling? Waarom mengen sommige moleculaire stoffen wel en andere niet? Stoffen met OH-groepen of NH-groepen in hun moleculen lossen op in water. Deze moleculen vormen waterstofbruggen met watermoleculen. Stoffen die oplossen in water, noemen we hydrofiel. Niet alle hydrofiele stoffen lossen even goed op in water. Stoffen die niet oplossen in water noemen we hydrofoob. Niet alle hydrofobe stoffen lossen even slecht op in water. In dit experiment meng je verschillende hydrofiele en hydrofobe stoffen met elkaar en onderzoek je of de stoffen mengen. De combinaties met 1,1,1-trichloorethaan worden door de docent of TOA uitgevoerd in de zuurkast. Als je de inhoud van de buizen schudt, doe dit dan met een polsbeweging en gebruik een passend stopje op de buis. reageerbuizen reageerbuisrekje stopjes demiwater (spuitfles) 1,2,3-propaantriol wasbenzine (hexaan) 1,1,1-trichloorethaan druppelpipetjes 1 Doe in elke reageerbuis de juiste combinatie van stoffen. Breng van elke stof ongeveer 2 cm in de reageerbuis en gebruik daarbij een druppelpipetje. 2 Doe een stopje op elke buis en schud elke buis voorzichtig met een polsbeweging. 3 Beoordeel na een halve minuut of de stoffen goed gemengd zijn. 1 Maak een overzichtelijke tabel voor alle mogelijke combinaties van de vier stoffen. Verwerk je waarnemingen in deze tabel. 2 Leg aan de hand van de structuurformules in onderstaande figuur uit welke stoffen hydrofiel zijn en welke hydrofoob. Van water ken je de structuurformule al! Als je wasbenzine hebt gebruikt in plaats van hexaan, kun je toch de structuurformule van hexaan gebruiken. hexaan 1,2,3-propaantriol 1,1,1trichloorethaan 3 Welke stoffen zijn hydrofiel? Mengen deze stoffen onderling? 4 Welke stoffen zijn hydrofoob? Mengen deze stoffen onderling? 5 Welke hydrofiele stoffen mengen met de hydrofobe stoffen? De stoffen wasbenzine (hexaan) en 1,1,1-trichloorethaan worden verzameld in het afvalvat voor organische oplosmiddelen. Resten van 1,2,3-propaantriol mogen met water door de gootsteen gespoeld worden. Vraag aan de TOA hoe vuile materialen gespoeld en ingezameld worden.

8 Experiment 5.1: Wat gebeurt er bij de ontleding van ammoniumdichromaat? Wat gebeurt er bij de ontleding van ammoniumdichromaat? Een ontledingsreactie is een chemische reactie waarbij uit één beginstof twee of meer reactieproducten ontstaan. In dit experiment wordt ammoniumdichromaat verhit waardoor een ontledingsreactie optreedt. Op de site kun je dit experiment ook bekijken. Dit demonstratie-experiment voert de docent of TOA uit in de zuurkast (= afzuigkast). Ammoniumdichromaat is een giftige stof die bij ontleding ook giftige reactieproducten geeft. Het is daarom absoluut noodzakelijk dit experiment in de zuurkast uit te voeren. Let op opspattende stoffen. De resten van deze reactie moeten op de juiste manier afgevoerd worden. Dit zal de docent of TOA doen. gasbrander lucifers brede reageerbuis reageerbuishouder ammoniumdichromaat 1 Schep ammoniumdichromaat in de brede reageerbuis tot maximaal 2 cm hoogte. 2 Steek de gasbrander aan en zorg voor een blauwe, niet-ruisende vlam. 3 Sluit de zuurkast af tot aan de werkstand en verhit de reageerbuis met de gasbrander totdat er een reactie optreedt. 4 Kijk goed naar wat er gebeurt met het ammoniumdichromaat en noteer welke verschijnselen en kleurveranderingen je waarneemt. Noteer ook de conclusies die je hieruit trekt. 1 Welke kleurverandering treedt er op? 2 Omschrijf de reactieverschijnselen die je hebt gezien. 3 Wat voor soort reactie heeft er plaatsgevonden? 4 Is deze reactie endotherm of exotherm? Verklaar je antwoord. De resten van deze reactie bevatten de atoomsoort chroom en mogen daarom niet in de prullenbak. De TOA verzamelt deze in het afvalvat voor vaste, zware metalen.

9 Experiment 5.2: Welke typen ontledingsreacties zijn er? Welke typen ontledingsreacties zijn er? Een ontledingsreactie is een chemische reactie waarbij uit één beginstof twee of meer reactieproducten ontstaan. De meeste ontledingsreacties zijn endotherm, dat wil zeggen dat de reactie alleen verloopt als er voortdurend energie wordt toegevoerd, bijvoorbeeld in de vorm van warmte. Een ontledingsreactie kan ook verlopen als er andere vormen van energie worden toegevoerd, zoals elektrische stroom en licht. In dit experiment ga je drie stoffen ontleden: suiker, koperbromide en zilverchloride. Je beoordeelt van elke ontledingsreactie of het een elektrolyse, een thermolyse of een fotolyse is. Je werkt bij dit experiment volgens de standaardveiligheidsregels die gelden voor het werken met een gasbrander. Je gebruikt waar nodig een hittebestendige reageerbuis. Koperbromide bevat de atoomsoort koper en zilvernitraat, en zilverchloride bevat de atoomsoort zilver. Beide atoomsoorten behoren tot de zware metalen en zijn giftig. Daarom moet je het koperbromide en de zilververbindingen na afloop inleveren bij de TOA. Proef A: Het ontleden van zilverchloride. 2 reageerbuizen reageerbuisrekje zilvernitraatoplossing (0,1M) natriumchloride-oplossing (0,1M) aluminiumfolie Proef B: Het ontleden van koperbromide. bekerglas van150 ml 2 grafietstaafjes met elektriciteitssnoeren batterij van 4,5 V of andere gelijkstroombron koperbromide-oplossing (0,1M) Proef C: Het ontleden van suiker. gasbrander lucifers hittebestendige reageerbuis reageerbuisknijper kristalsuiker Proef A: 1 Breng in beide reageerbuizen circa 2 ml van de zilvernitraatoplossing. 2 Voeg hieraan een gelijke hoeveelheid natriumchloride-oplossing toe en meng de inhoud van de buizen voorzichtig. Er ontstaat een lichtgevoelige, vaste stof: zilverchloride. 3 Verpak één van de buizen geheel in aluminiumfolie en plaats op de andere buis een stopje. 4 Zet beide buizen de rest van het lesuur in het licht, bijvoorbeeld op de vensterbank. 5 Verwijder het aluminiumfolie en vergelijk de inhoud van de twee buizen.

10 Proef B: 1 Schenk het bekerglaasje half vol met de koperbromide-oplossing. 2 Plaats twee grafietstaafjes in de oplossing en verbind deze met de polen van de spanningsbron. Er zal nu een elektrische stroom door de oplossing gaan lopen. 3 Neem waar wat er bij de plus- en de minpool van de spanningsbron gebeurt. Verbreek de verbinding tussen de stroombron en de grafietstaafjes na ongeveer 15 minuten. Proef C: 1 Doe een schepje kristalsuiker in de reageerbuis en klem deze vast in de reageerbuisknijper. 2 Verwarm de buis met inhoud eerst voorzichtig in een kleine kleurloze vlam, stop een paar keer met verwarmen en kijk of de reactie doorgaat. Verwarm verder, maar gebruik nu een blauwe, ruisende vlam. Ook nu kun je af en toe even stoppen met verwarmen en kijken wat het effect hiervan is. 3 Verbrand de walm die ontstaat door er bijvoorbeeld een lucifer bij te houden. Daardoor voorkom je dat het erg gaat stinken. Beantwoord voor elk van de drie ontledingsreacties de volgende vragen: 1 Wat is de beginstof? 2 Welke vorm van energie is er nodig voor deze reactie? 3 Welke reactieproducten zijn er gevormd? 4 Hoe noem je deze ontledingsreactie? Ruim hierna alle gebruikte materialen op en vraag aan de TOA hoe gebruikte materialen ingezameld worden. De koperbromide-oplossing, de zilvernitraatoplossing en de buizen met zilverchloride lever je in bij de TOA.

11 Experiment 5.3: Zo maak je thuis karamelvla Vindt er bij het maken van karamelvla een chemische reactie plaats? Hoewel je het waarschijnlijk niet in de gaten hebt, ben je bij het bereiden van eten vaak met scheikunde bezig. In dit experiment maak je zelf karamelvla uit onder andere suiker en melk. Je ontdekt dat hierbij chemische reacties plaatsvinden. Bij dit experiment gebruik je geen gevaarlijke stoffen. Als je het op school uitvoert, moet alles wat je gebruikt heel schoon zijn en geschikt voor het bereiden van voedingsmiddelen. Leg ook niets op een vieze practicumtafel. diepe braadpan twee kleine pannen of bekerglazen van 100 ml en 1000 ml maatbeker of maatcilinder gasbrander of fornuis roerspatel 150 gram suiker 1 L melk 50 ml water 50 gram custardpoeder 1 Verwarm 125 gram suiker in een diepe braadpan. Schud telkens het droge deel van de suiker over de suiker die begint te smelten. 2 Als bijna alles is gesmolten, roer je de karamel door elkaar. Blijf het geheel verwarmen tot het mooi bruin is. Let op dat het niet aanbrandt! Nu heb je karamel gemaakt. 3 Verwarm intussen 50 ml water tot circa 60 C en breng 900 ml melk net niet aan de kook. 4 Doe het vuur onder de pan met karamel uit en giet er het warme water en de hete melk bij. Roer tot de karamel is opgelost. 5 Meng de overige 100 ml koude melk met de custardpoeder en roer dit door het hete karamelmengsel. Hiermee bind je de karamelmelk waardoor deze dikker wordt. 6 Vind je de vla niet zoet genoeg, voeg dan de overige 25 gram suiker toe. Laat de vla onder af en toe roeren afkoelen. Als de vla niet meer dampt, kun je deze in een schaal doen. 7 Eet smakelijk! 1 Als de karamel per ongeluk toch is aangebrand, welke chemische reactie heeft er dan plaatsgevonden? Leg je antwoord uit. Maak hierna alle gebruikte materialen schoon en vraag hoe gebruikte materialen opgeruimd worden.

12 Experiment 5.4: Hoe kun je water ontleden? Hoe kun je water ontleden en welke gasvormige elementen ontstaan daarbij? Water kun je ontleden met behulp van elektrische energie. Deze ontledingsreactie is een elektrolyse en de reactieproducten zijn gasvormig. In figuur 5.21 in het leerboek zie je een afbeelding van de proefopstelling. Deze staat bekend als het toestel van Hofmann. Het toestel is gevuld met water. Omdat water geen elektrische stroom geleidt, is er een stof aan toegevoegd waardoor dit wel mogelijk is. Onder in de twee buitenste buizen van het toestel bevinden zich twee platina plaatjes. Het ene is verbonden met de pluspool van een batterij of andere gelijkspanningsbron, het andere met de minpool. Als je de spanningsbron inschakelt, gaat er een elektrische stroom lopen door het water tussen de twee platina plaatjes. Aan elk van de beide platina plaatjes vindt een chemische reactie plaats. De gasvormige reactieproducten verzamelen zich boven in de twee buizen. Met behulp van de maatverdeling kun je aflezen hoeveel gas er gevormd is. In dit demonstratie-experiment wordt water ontleed en je leert op welke manier je de gevormde gassen kunt herkennen. Dit experiment voert de docent of TOA uit. Gemorste oplossingen direct opruimen met water en een papieren handdoekje. Haal vóór het aansteken van het gasmengsel in de zeepbellen de slang uit het zeepsop en zet de bak met zeepsop op ruime afstand van het toestel van Hofmann. toestel van Hofmann gelijkspanningsbron gasbrander lucifers houtspaander hittebestendige reageerbuizen stenen bak (bijvoorbeeld een mortier) water met zwavelzuur 0,5 L zeepoplossing 3 gasslangen en een Y-vormig verbindingsstuk 1 Vul de twee buitenste buizen met water met zwavelzuur en schakel de spanningsbron in. Onmiddellijk ontstaan er kleine gasbelletjes aan het oppervlak van beide platina plaatjes. 2 Als zich in de buis die in verbinding staat met de pluspool van de spanningsbron (links in figuur 5.21 in het leerboek) 10 ml gas heeft verzameld, schakel je de spanningsbron uit. Lees vervolgens af hoeveel ml gas zich boven in de andere buis heeft verzameld. 3 Vang het gas dat is ontstaan bij de pluspool van de spanningsbron op in een reageerbuis en houd er een gloeiende houtspaander bij. 4 Vang het gas dat is ontstaan bij de minpool van de spanningsbron op in een reageerbuis en houd de buis boven een kleurloze vlam. 5 Schakel de spanningsbron weer in en breng beide gassen met behulp van een paar korte gasslangen en een Y-vormig verbindingsstuk samen in een stenen bak met zeepsop. Als er een flink aantal zeepbellen gevormd is, schakel je de spanningsbron weer uit. 6 Verwijder de slang uit het zeepsop en zet de bak met zeepsop op ruime afstand van het toestel van Hofmann neer. 7 Steek de zeepbellen aan met een gloeiende houtspaander.

13 1 Geef de reactievergelijking op voor de ontleding van water. 2 Na de elektrolyse is er in beide buizen een gas ontstaan. In welke volumeverhouding zijn deze gassen ontstaan? 3 Wat neem je waar in onderdeel 3 en 4? 4 Welke gassen zijn er ontstaan? Verklaar je antwoord. 5 Welke gassen zitten er in de zeepbellen en in welke volumeverhouding? 6 Wat gebeurt er als er een gloeiende houtspaander bij de zeepbellen wordt gehouden? 7 Het gasmengsel in de zeepbellen wordt knalgas genoemd. Geef de vergelijking van de reactie die optreedt als je knalgas verhit.

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof.

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof. OPDRACHT 9 Practicum Om je kennis van de scheidingsmethoden en oplosbaarheid te vergroten volgen hieronder een aantal proeven. Ook krijg je een proef over indicatoren / reagens. Met behulp daarvan kun

Nadere informatie

Methode: Chemie. Verslag van de proeven opdracht 6, 19, 45, 70 van Hoofdstuk 3, Chemische reacties

Methode: Chemie. Verslag van de proeven opdracht 6, 19, 45, 70 van Hoofdstuk 3, Chemische reacties Proef door een scholier 1870 woorden 20 december 2005 5 23 keer beoordeeld Vak Scheikunde Methode: Chemie. Verslag van de proeven opdracht 6, 19, 45, 70 van Hoofdstuk 3, Chemische reacties Calcium (Ca)

Nadere informatie

Datum Voorzitter Secretaris Klusser

Datum Voorzitter Secretaris Klusser Datum Voorzitter Secretaris Klusser Elaborate Aan de slag 4: Het winnen van koper uit malachiet teamopdracht Inleiding De bereiding van koper uit malachiet gaat in verschillende stappen: Stap 1: het maken

Nadere informatie

Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (2)

Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (2) Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (1) Kenmerkend voor het optreden van een chemische reactie is dat de stofeigenschappen veranderen. Als stofeigenschappen veranderen, dan zijn er dus nieuwe ontstaan.. Deze

Nadere informatie

Het smelten van tin is géén reactie.

Het smelten van tin is géén reactie. 3 Reacties Reacties herkennen (3.1 en 3.2 ) Een chemische reactie is een gebeurtenis waarbij stoffen verdwijnen en nieuwe stoffen ontstaan. Bij een reactie verdwijnen de beginstoffen. Er ontstaan nieuwe

Nadere informatie

Een stof heeft altijd stofeigenschappen. Door hier gebruik van te maken, kun je stoffen makkelijk scheiden.

Een stof heeft altijd stofeigenschappen. Door hier gebruik van te maken, kun je stoffen makkelijk scheiden. Stoffen scheiden Schrijf bij elke proef steeds je waarnemingen in je schrift. Bij het doen van experimenten is het belangrijk dat je goed opschrijft wat je hebt gedaan, zodat andere mensen jouw experiment

Nadere informatie

PROEFVERSIE HOCUS POCUS... BOEM DE CHEMISCHE REACTIE. WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3

PROEFVERSIE HOCUS POCUS... BOEM DE CHEMISCHE REACTIE. WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3 HOCUS POCUS... BOEM VERSIE PR O EF DE CHEMISCHE REACTIE WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3 14/04/16 20:53 HOOFDSTUK 1 CHEMISCHE REACTIES EN FYSISCHE VERSCHIJNSELEN 1.1 Chemische reactie en fysisch verschijnsel

Nadere informatie

Samenvatting hoofdstuk 2

Samenvatting hoofdstuk 2 temperatuur in o Scheikunde hemie op school Samenvatting hoofdstuk 2 De bouw van stoffen Samenvatting hoofdstuk 2 Er zijn verschillende eigenschappen waaraan je een stof kunt herkennen. We noemen deze

Nadere informatie

Bacteriën maken zwavel Vragen en opdrachten bij de poster

Bacteriën maken zwavel Vragen en opdrachten bij de poster Vragen en opdrachten bij de poster Bacteriën maken zwavel Vragen en opdrachten bij de poster 3 vwo Probleem: Zuur gas T1 Waterstofsulfide ontstaat bij de afbraak van zwavelhoudende organische stoffen.

Nadere informatie

Oefenvraagstukken 4 VWO Hoofdstuk 6 antwoordmodel

Oefenvraagstukken 4 VWO Hoofdstuk 6 antwoordmodel efenvraagstukken 4 VW oofdstuk 6 antwoordmodel Een 0 D komt overeen met 7,1 mg a 2+ per liter water. 1 In 0,5 liter water is 58,3 mg a 2+ opgelost. oeveel 0 D is dit? Per L opgelost: 2 x 58,3 mg a 2+ =

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Scheikunde 3 havo

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Scheikunde 3 havo Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Scheikunde 3 havo Samenvatting door een scholier 1366 woorden 12 november 2012 6,2 17 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal 1.1 Bij scheikunde hou je

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties. 3 de jaar. Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek

Onderzoekscompetenties. 3 de jaar. Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek Onderzoekscompetenties 3 de jaar Hfdst 4 Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek Onderzoek: het behoud van atoomsoorten in een reactiereeks Werkmethode 1. Wat onderzoeken? Probleemstelling

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting door F. 1622 woorden 22 mei 2015 6,1 40 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Gloeien, smelten en verdampen Als je

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door K. 1077 woorden 22 maart 2016 6,1 9 keer beoordeeld Vak Scheikunde Impact 3 vwo Scheikunde hoofdstuk 1 + 2 Paragraaf 1: Stoffen bijv. Glas en hout,

Nadere informatie

Monogamie binnen de chemie? Alles kan kapot, hoe sterk het chemische huwelijk ook is.

Monogamie binnen de chemie? Alles kan kapot, hoe sterk het chemische huwelijk ook is. Naam: Klas: 2 Inleiding Het huwelijk is een verbinding tussen twee personen. Bij verliefdheid gaat het om aantrekkingskracht. De ene persoon vind je aantrekkelijker dan de ander dus wil je liever bij de

Nadere informatie

vrijdag 28 oktober :40:59 Nederland-tijd Moleculaire stoffen 4havo hoofdstuk 2; Chemie Overal

vrijdag 28 oktober :40:59 Nederland-tijd Moleculaire stoffen 4havo hoofdstuk 2; Chemie Overal + Moleculaire stoffen 4havo hoofdstuk 2; Chemie Overal + 2.2 Elektrisch geleidingsvermogen Demo 2.1 Geleidt stroom als vaste stof: ja / nee Geleidt stroom als vloeistof: ja/nee Opgebouwd uit welke atoomsoorten?

Nadere informatie

Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele

Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele Aardgas, aardolie en steenkool heten ook wel fossiele brandstoffen brandstoffen

Nadere informatie

4. Van twee stoffen is hieronder de structuurformule weergegeven.

4. Van twee stoffen is hieronder de structuurformule weergegeven. MAVO Herexamen 1976 1. Beantwoord de volgende vragen over het element calcium. a. Hoeveel protonen bevat een atoom van dit element? Licht het antwoord toe. b. Hoe zijn de elektronen over de schillen verdeeld?

Nadere informatie

Het is echter waarschijnlijker dat rood kwik bestaat uit Hg 2+ ionen en het biantimonaation met de formule Sb2O7 4.

Het is echter waarschijnlijker dat rood kwik bestaat uit Hg 2+ ionen en het biantimonaation met de formule Sb2O7 4. Lyceum Oudehoven Hoefslag 4 4205 NK Gorinchem Schoolexamen Leerjaar: 4 Vak: Scheikunde Datum: 26-06-2013 Tijd: 13.00 14.30 uur Uitdelen: opgavenvellen + proefwerkpapier Toegestaan: rekenmachine, potlood,

Nadere informatie

1) Stoffen, moleculen en atomen

1) Stoffen, moleculen en atomen Herhaling leerstof klas 3 1) Stoffen, moleculen en atomen Scheikundigen houden zich bezig met stoffen. Betekenissen van stof zijn onder andere: - Het materiaal waar kleding van gemaakt is; - Fijne vuildeeltjes;

Nadere informatie

PRACTICUM BRANDER. Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen?

PRACTICUM BRANDER. Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen? Naam Cijfer Klas Datum PRACTICUM BRANDER 1 Welke 3 zaken moet je controleren voordat je de brander aansteekt? 2 Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen? De brander: schoorsteen gasregelknop

Nadere informatie

Oefenvragen Hoofdstuk 5 Reacties en energie antwoorden. Vraag 1 Geef bij iedere blusmethode aan, welk onderdeel van de branddriehoek wordt weggenomen.

Oefenvragen Hoofdstuk 5 Reacties en energie antwoorden. Vraag 1 Geef bij iedere blusmethode aan, welk onderdeel van de branddriehoek wordt weggenomen. Oefenvragen Hoofdstuk 5 Reacties en energie antwoorden Vraag 1 Geef bij iedere blusmethode aan, welk onderdeel van de branddriehoek wordt weggenomen. I. Een houtvuurtje wordt geblust met water. Het vuur

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : donderdag 29 juli 2010

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : donderdag 29 juli 2010 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE datum : donderdag 29 juli 2010 tijd : 14.00 tot 17.00 uur aantal opgaven : 6 Iedere opgave dient op een afzonderlijk vel te worden gemaakt

Nadere informatie

4. In een bakje met natriumjodide-oplossing worden 2 loden elektroden gehangen. Deze twee elektroden worden aangesloten op een batterij.

4. In een bakje met natriumjodide-oplossing worden 2 loden elektroden gehangen. Deze twee elektroden worden aangesloten op een batterij. Test Scheikunde Havo 5 Periode 1 Geef voor de volgende redoxreacties de halfreacties: a Mg + S MgS b Na + Cl NaCl c Zn + O ZnO Geef de halfreacties en de reactievergelijking voor de volgende redoxreacties:

Nadere informatie

Stoffen en Reacties 2

Stoffen en Reacties 2 Stoffen en Reacties 2 Practicum Metalen Naam student 1. Naam student2..... Pagina 2 van 13 Inleiding Reageert metaal met zuurstof? Sinds de mensheid metalen kent worden ze voor allerlei toepassingen gebruikt

Nadere informatie

Chemie Overal experimenten 3 havo en 3 vwo TOA-handleiding. Hoofdstuk 1: Stoffen

Chemie Overal experimenten 3 havo en 3 vwo TOA-handleiding. Hoofdstuk 1: Stoffen Chemie Overal experimenten 3 havo en 3 vwo TOA-handleiding Hoofdstuk 1: Stoffen Nr.: Experiment: Dit heb je nodig: Veiligheidskaarten: Tips: 1.1 Welke metalen reageren met water? spuitfles met gedestilleerd

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 918 woorden 13 januari 2005 6,3 193 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Hoofdstuk 1 1.2: De bouw van een atoom.

Nadere informatie

7.1 Het deeltjesmodel

7.1 Het deeltjesmodel Samenvatting door Mira 1711 woorden 24 juni 2017 10 3 keer beoordeeld Vak NaSk 7.1 Het deeltjesmodel Een model van een stof Elke stof heeft zijn eigen soort moleculen. Aangezien je niet kunt zien hoe een

Nadere informatie

Exo-energetische reactie: Een chemische reactie waarbij energie vrijgegeven wordt.

Exo-energetische reactie: Een chemische reactie waarbij energie vrijgegeven wordt. Onweer onder water 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een onweer onder water nabootsen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Redoxreactie: Een reactie tussen atomen, moleculen en/of

Nadere informatie

5-1 Moleculen en atomen

5-1 Moleculen en atomen 5-1 Moleculen en atomen Vraag 1. Uit hoeveel soorten moleculen bestaat een zuivere stof? Vraag 2. Wat is een molecuul? Vraag 3. Wat is een atoom? Vraag 4. Van welke heb je er het meeste: moleculen of atomen?

Nadere informatie

Practicum Zouten 2 VMBO 4 Zouten Zoutoplossingen bij elkaar Slecht oplosbare zouten maken Ionen verwijderen Herkennen van een zout

Practicum Zouten 2 VMBO 4 Zouten Zoutoplossingen bij elkaar Slecht oplosbare zouten maken Ionen verwijderen Herkennen van een zout Practicum Zouten 2 Niveau: VMBO 4 Onderdeel: Zouten Proeven: Zoutoplossingen bij elkaar Slecht oplosbare zouten maken Ionen verwijderen Herkennen van een zout 1 Proef 1 Zoutoplossingen bij elkaar Nodig:

Nadere informatie

Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20 vragen

Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20 vragen MV0-3 EXMEN MELR LGEMEEN VOORTGEZET ONERWJS N 1982 MV0-3 onderdag 6 mei, 9.00-11.00 uur NTUUR- EN SHEKUNE (Scheikunde) MEERKEUZETOETS it examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20 vragen ij het examen

Nadere informatie

Showdechemie2. Demonstreren met Showde. dechemie

Showdechemie2. Demonstreren met Showde. dechemie Demonstreren met Showde dechemie Programma 1. Twee demo s 2. Demonstreren kun je leren 3. Zelf aan de slag 4. Evaluatie Demonstreren kun je leren! Hoe? Kies een geschikte proef *open dag * ouderavond *

Nadere informatie

Alleen de metalen zullen de stroom geleiden omdat deze vrije elektronen hebben, dit zijn dus alleen kalium en tin.

Alleen de metalen zullen de stroom geleiden omdat deze vrije elektronen hebben, dit zijn dus alleen kalium en tin. Alleen de metalen zullen de stroom geleiden omdat deze vrije elektronen hebben, dit zijn dus alleen kalium en tin. De metalen en de zouten zullen in gesmolten toestand stroom geleiden, de metalen hebben

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door Immanuel 2683 woorden 19 december 2017 4,9 10 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova 1 Ontledings- en synthesereacties Een ontledingsreactie is

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6 en 8

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6 en 8 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6 en 8 Samenvatting door een scholier 2783 woorden 10 april 2007 5,9 108 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Banas Natuur- scheikunde Hoofdstuk 6 Uittreksel 6.3A Stoffen verhitten

Nadere informatie

Bioplastic uit zetmeel

Bioplastic uit zetmeel Bioplastic uit zetmeel 1. Onderzoeksvraag Hoe kan je uit zetmeel plastic maken? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Polysachariden: zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit tien

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. Chemische reacties. J.A.W. Faes (2019)

Hoofdstuk 4. Chemische reacties. J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 4 Chemische reacties J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 4 Chemische reacties Paragrafen 4.1 Kenmerken van een reactie 4.2 Reactievergelijkingen 4.3 Rekenen aan reacties Practica Exp. 1 Waarnemen Exp.

Nadere informatie

Wa W rm r t m e Inlage

Wa W rm r t m e Inlage Inlage Proef 1 nattigheid - 1 Erlenmeyer (nr. 10) - 1 Rubberen stop (nr. 18) - Heet water Doe wat heet water in de erlenmeyer. Doe de stop erop en kijk wat er gebeurt. Kun je dit beschrijven? Proef 2 Frisse

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Mol Samenvatting door een scholier 1296 woorden 9 november 2017 7,6 34 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Paragraaf 6.1: stoffen herkennen

Nadere informatie

WATER. Krachten tussen deeltjes

WATER. Krachten tussen deeltjes WATER Krachten tussen deeltjes Krachten tussen deeltjes (1) Atoombinding en molecuulbinding De atomen in een molecuul blijven samen door het gemeenschappelijk gebruik van één of meer elektronenparen (=

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN MAVO-4 II EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 MAVO-4 Dinsdag 11 juni, 9.00 11.00 NATUUR-EN SCHEIKUNDE II (Scheikunde) OPEN VRAGEN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN

Nadere informatie

Oefenvragen Hoofdstuk 2 Scheidingsmethoden antwoorden

Oefenvragen Hoofdstuk 2 Scheidingsmethoden antwoorden Oefenvragen Hoofdstuk 2 Scheidingsmethoden antwoorden Vraag 1 Zet een kruisje in de tabel bij de juiste scheidingsmethode(n). Er kan meer dan één antwoord per stelling goed zijn. De component met de grootste

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Reacties en energie. J.A.W. Faes (2019)

Hoofdstuk 5. Reacties en energie. J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 5 Reacties en energie J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 5 Reacties en energie Paragrafen 5.1 Verbranding 5.2 Ontleding van stoffen 5.3 Overmaat en ondermaat 5.4 Energie en reactiesnelheid Practica

Nadere informatie

Bindingen. Suiker Suiker heeft de molecuulformule C 12 H 22 O 11

Bindingen. Suiker Suiker heeft de molecuulformule C 12 H 22 O 11 Bindingen Suiker Suiker heeft de molecuulformule C 12 H 22 O 11 1. Leg uit dat suiker een moleculaire stof is 2. Van suiker is de oplosbaarheid in water zeer hoog. Leg uit waarom suiker zo goed in water

Nadere informatie

Antwoorden "Magie" paragrafen 10 tot en met Nog meer acties 1

Antwoorden Magie paragrafen 10 tot en met Nog meer acties 1 Antwoorden door een scholier 5059 woorden 21 oktober 2008 5,9 37 keer beoordeeld Vak Scheikunde Antwoorden "Magie" paragrafen 10 tot en met 17 10 Nog meer acties 1 In 9 hebben jullie acties met stoffen

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4 Samenvatting door een scholier 1714 woorden 3 oktober 2010 6 10 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 1.1 Scheikunde Bron 1 scheikunde Door

Nadere informatie

6.9. Boekverslag door G woorden 13 december keer beoordeeld. Scheikunde

6.9. Boekverslag door G woorden 13 december keer beoordeeld. Scheikunde Boekverslag door G. 1415 woorden 13 december 2016 6.9 13 keer beoordeeld Vak Scheikunde Scheikunde H2: Chemische Reacties 1. Ontledings- en scheidingsreacties (begrippen komen op het einde) Wat zijn de

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde H6 (Chemie)

Samenvatting Scheikunde H6 (Chemie) Samenvatting Scheikunde H6 (Chemie) Samenvatting door een scholier 892 woorden 18 maart 2004 5,1 73 keer beoordeeld Vak Scheikunde Scheikunde Hoofdstuk 6 Twee soorten bindingen bij moleculaire stoffen:

Nadere informatie

Vorming van niet-metaaloxiden

Vorming van niet-metaaloxiden Vorming van niet-metaaloxiden Leerlingenproef 4: verbranden van koolstof ORIËNTEREN Welke organische stofklasse ontstaat er bij het verbranden van koolstof? Hypothese: Er ontstaat een niet-metaaloxide,

Nadere informatie

Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test.

Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test. Bereiding en eigenschappen van CO 2 Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test. 1.1 Onderzoeksvraag Hoe kunnen we CO 2 aantonen? 1.2 Mogelijke hypothesen 1.2.1 Geen interactie: Er vormt zich

Nadere informatie

Antwoorden. 3 Leg uit dat er in het zout twee soorten ijzerionen aanwezig moeten zijn.

Antwoorden. 3 Leg uit dat er in het zout twee soorten ijzerionen aanwezig moeten zijn. Antwoorden 1 Hoeveel protonen, elektronen en neutronen heeft een ion Fe 3+? 26 protonen, 23 elektronen, 30 neutronen 2 Geef de scheikundige namen van Fe 2 S 3 en FeCO 3. ijzer(iii)sulfide en ijzer(ii)carbonaat

Nadere informatie

Database scheikunde havo- vwo

Database scheikunde havo- vwo Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Ralph Meulendijks 26 April 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/67127 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Scheidingsmethoden methode principe voorbeeld. destilleren verschil in kookpunt wijn whiskey. filtreren verschil in deeltjesgrootte koffie

Scheidingsmethoden methode principe voorbeeld. destilleren verschil in kookpunt wijn whiskey. filtreren verschil in deeltjesgrootte koffie 1.2 Twee of meer atoomsoorten samen vormen een molecuul : bouwsteen die bestaat uit twee of meer atomen Atoom : bouwsteen van een molecuul Stoffen Zuivere stoffen Elementen: stoffen waarvan de bouwstenen

Nadere informatie

3.0 Stof 2 www.natuurkundecompact.nl

3.0 Stof 2 www.natuurkundecompact.nl 3.0 Stof 2 www.natuurkundecompact.nl 3.1 a Water doen koken b Paraffine doen stollen 3.3 Kristal maken 3.4 a Uitzetten en krimpen (demonstratie) b Thermometer ijken 1 3.1 a Water doen koken www.natuurkundecompact.nl

Nadere informatie

5 Formules en reactievergelijkingen

5 Formules en reactievergelijkingen 5 Formules en reactievergelijkingen Stoffen bestaan uit moleculen en moleculen uit atomen (5.1) Stoffen bestaan uit moleculen. Een zuivere stof bestaat uit één soort moleculen. Een molecuul is een groepje

Nadere informatie

Toets HAVO 4 Chemie Hfdst. 2 Schatkamer aarde

Toets HAVO 4 Chemie Hfdst. 2 Schatkamer aarde Toets HAVO 4 Chemie Hfdst. 2 Schatkamer aarde Opgave 1 Op het etiket van een pot pindakaas staat als een van de ingrediënten magnesium genoemd. Scheikundig is dit niet juist. Pindakaas bevat geen magnesium

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1, 2, 3

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1, 2, 3 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1, 2, 3 4 Samenvatting door Syb 1176 woorden 4 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Scheikunde Methode Chemie overal Scheikunde H1/H2/H3 Samenvatting PARAGRAAF 1.1 Een stof

Nadere informatie

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een indicatordoekje op drie manieren van kleur doen veranderen? Dit van rood naar blauw en weer naar rood?

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een indicatordoekje op drie manieren van kleur doen veranderen? Dit van rood naar blauw en weer naar rood? Blauw op drie wijzen 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een indicatordoekje op drie manieren van kleur doen veranderen? Dit van rood naar blauw en weer naar rood? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Examen VMBO-KB 2011 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit

Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit #VOS-038A versie 2.0 Inhoud kit: 6 x 5 DNA profielen 6 x Dader profiel 6 x 200µl loading dye (kleurloze vloeistof) 4 g agarose 400µl gel dye (1000x) 100ml elektroforese

Nadere informatie

EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1978, TWEEDE TIJDVAK, opgaven

EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1978, TWEEDE TIJDVAK, opgaven EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1978, TWEEDE TIJDVAK, opgaven Acetylglycine 1978-II(I) Vele endotherme reacties verlopen alleen als men aan de stoffen die men wil laten reageren energie toevoert. Toevoeren van energie

Nadere informatie

EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven

EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven Jood en propanon 1980-II(I) Jood lost goed op in een oplossing van kaliumjodide in water. De verkregen oplossing noemt men joodwater. In zuur milieu

Nadere informatie

ZETMEELFOLIE. 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we met aardappelzetmeel folie maken?

ZETMEELFOLIE. 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we met aardappelzetmeel folie maken? ZETMEELFOLIE 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we met aardappelzetmeel folie maken? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment stof- en voorwerpeigenschappen viscositeit H-bruggen hydrofiel,

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde H1

Samenvatting Scheikunde H1 Samenvatting Scheikunde H1 Samenvatting door Esmee 1918 woorden 25 oktober 2015 6,4 18 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Samenvatting Chemie Overal 3 havo Hoofdstuk 1 Stoffen 1. Zwart

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde havo 2011 - I

Eindexamen scheikunde havo 2011 - I Beoordelingsmodel Uraanerts 1 maximumscore 2 aantal protonen: 92 aantal elektronen: 88 aantal protonen: 92 1 aantal elektronen: aantal protonen verminderd met 4 1 2 maximumscore 2 Voorbeelden van een juist

Nadere informatie

Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20 vragen

Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20 vragen MAVO-4 II EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1982 MAVO-4 Woensdag 15 juni, 9.00 11.00 NATUUR-EN SCHEIKUNDE II (Scheikunde) MEERKEUZETOETS Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20

Nadere informatie

Oefenvragen Hoofdstuk 7 Een indeling van stoffen. moleculaire stoffen zouten metalen

Oefenvragen Hoofdstuk 7 Een indeling van stoffen. moleculaire stoffen zouten metalen Oefenvragen oofdstuk 7 Een indeling van stoffen Vraag 1 Kruis bij de onderstaande stoffen de juiste groep aan. NaCl C612O6 CO2 Pb Fe Cl2 KNO3 CaBr2 moleculaire stoffen zouten metalen Vraag 2 Maak de volgende

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Reacties met een kleurtje

Reacties met een kleurtje Supplement bij: Offereins, M. en J.R. Bette (2008). Een uitje met een DOEL. NVOX, 33(10), 442-443. Reacties met een kleurtje DATUM UITVOERING: Afdeling Laboratoriumtechniek Algemene informatie Doel: het

Nadere informatie

Chocolade: de zilverspiegel

Chocolade: de zilverspiegel Chocolade: de zilverspiegel 1. Onderzoeksvraag oe reageert chocolade met Tollensreagens? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Redoxreacties+begrippen b. Materiaal + stoffen AgNO

Nadere informatie

gist luchtige schimmels

gist luchtige schimmels gist luchtige schimmels Zonder microben zou jouw ontbijt er heel anders uitzien. Dan was er bijvoorbeeld geen brood, geen kaas en geen yoghurt. Ook heel veel ander eten en drinken, zoals wijn, bier, koffie,

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN MOLBEREKENINGEN

OEFENOPGAVEN MOLBEREKENINGEN OEFENOPGAVEN MOLBEREKENINGEN * = voor VWO Salmiak, NH 4 Cl(s), kan gemaakt worden door waterstofchloride, HCl(g), te laten reageren met ammoniak, NH 3 (g) 01 Wat is de chemische naam voor salmiak? 02 Geef

Nadere informatie

Samenvatting Chemie Overal 3 havo

Samenvatting Chemie Overal 3 havo Samenvatting Chemie Overal 3 havo Hoofdstuk 1: Stoffen 1.1 Zwart goud Aardolie Aardgas, aardolie en steenkool heten ook wel fossiele brandstoffen. Bij verbranding komt veel energie vrij, maar er ontstaan

Nadere informatie

Samenvatting Chemie Overal 3 havo

Samenvatting Chemie Overal 3 havo Samenvatting Chemie Overal 3 havo Hoofdstuk 3: Reacties 3.1 Energie Energievoorziening Fossiele brandstoffen zijn nog steeds belangrijk voor onze energievoorziening. We zijn druk op zoek naar duurzame

Nadere informatie

3.1. 1. In een reactieschema staan de beginstoffen en de reactieproducten van een chemische reactie.

3.1. 1. In een reactieschema staan de beginstoffen en de reactieproducten van een chemische reactie. 3.1 1. In een reactieschema staan de beginstoffen en de reactieproducten van een chemische reactie. 2. De pijl in een reactieschema (bijvoorbeeld: A + B C) betekent: - A en B reageren tot C of - Er vindt

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Scheikunde is overal. J.A.W. Faes (2019)

Hoofdstuk 1. Scheikunde is overal. J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 1 Scheikunde is overal J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 1 Scheikunde is overal Paragrafen 1.1 Stofeigenschappen 1.2 Veiligheid 1.3 Faseveranderingen Practica Experiment 1 Hoe werkt de gasbrander?

Nadere informatie

5 a de gele vlam wappert, is minder heet en geeft roet af b vlak boven de kern c met de gasregelknop d de brander is dan moeilijk aan te steken

5 a de gele vlam wappert, is minder heet en geeft roet af b vlak boven de kern c met de gasregelknop d de brander is dan moeilijk aan te steken 3HV Antwoorden samenvatting onderouw scheikunde 1.6 Scheidingsmethoden 1 a stofnaam voorwerp c voorwerp d stofnaam e voorwerp f stofnaam 2 a goed slecht c goed d slecht e slecht f matig (zuurstof) tot

Nadere informatie

Module 8 Chemisch Rekenen aan reacties

Module 8 Chemisch Rekenen aan reacties 1 Inleiding In deze module ga je leren hoe je allerlei rekenwerk kunt uitvoeren aan chemische reacties. Dat is van belang omdat in veel bedrijven wordt gerekend aan reacties onder andere om te bepalen

Nadere informatie

ßCalciumChloride oplossing

ßCalciumChloride oplossing Samenvatting door R. 1673 woorden 17 februari 2013 8 1 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie Additiereactie Bij een reactie tussen hexeen en broom springt de C=C binding open. Aan het molecuul

Nadere informatie

Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit

Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit #VOS-038 versie 2.1 Inhoud kit: 2 x 15 DNA profielen 2 x Dader profiel 2 x 1 ml loading dye (kleurloze vloeistof) 3 g agarose 400 µl blauwe gel dye (1000x)

Nadere informatie

2 Concentratie in oplossingen

2 Concentratie in oplossingen 2 Concentratie in oplossingen 2.1 Concentratiebegrippen gehalte Er zijn veel manieren om de samenstelling van een mengsel op te geven. De samenstelling van voedingsmiddelen staat op de verpakking vermeld.

Nadere informatie

Maken van siliconen uit zand

Maken van siliconen uit zand Maken van siliconen uit zand Onderzoeksvraag Kunnen we siliconen maken uit zand? Voorbereiding Begrippen als achtergrond voor experiment exotherme reactie redoxreacties Materiaal + stoffen - oogbescherming

Nadere informatie

De vlamverdeler. Je hebt nodig: 1 brander met aansteker 1 gaasje 1 lucifer 1 knijper

De vlamverdeler. Je hebt nodig: 1 brander met aansteker 1 gaasje 1 lucifer 1 knijper Naam:. De vlamverdeler. Klas: De Engelsman Humphry Davy ontwierp in 1815 een mijn-werkers-lamp. Om de vlam maakte hij een koperen gaasje, dat de warmte afvoerde. Het gas buiten de lamp kon hierdoor nooit

Nadere informatie

Examen scheikunde HAVO tijdvak uitwerkingen

Examen scheikunde HAVO tijdvak uitwerkingen Examen scheikunde HAV tijdvak 2 2018 uitwerkingen Bodem bedekken 1p 1 fotosynthese/koolzuurassimilatie 2 25,0 kg 3 Aantal m 3 polymelkzuur in 1,00 m 3 bolletjes = 3 3 1,24 10 kg/m 2,016 10 2 m 3 4 Volume

Nadere informatie

Er is sprake van een zuivere stof als er slechts één stof is. Salmiak is dus een zuivere stof.

Er is sprake van een zuivere stof als er slechts één stof is. Salmiak is dus een zuivere stof. Boekverslag door D. 2309 woorden 17 juni 2010 6.3 52 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 3 Drop en ander snoep 3.1 Reactie en reactieschema 1 Bij het mengen worden stoffen alleen maar

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door A. 4666 woorden 27 oktober 2014 6,3 6 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal 1-2 Zuivere stof -Een soort moleculen -Element: een

Nadere informatie

Gisten en wafels... Doe - activiteit Doe - activiteit

Gisten en wafels... Doe - activiteit Doe - activiteit 1 Gisten en wafels... OPDRACHT 1: Om goed te kunnen onderzoek wat gisten zijn, gaan we eerst wafels onderzoeken. Je hebt hiervoor 2 soorten deeg nodig... Maak het deeg zoals voorzien in de receptjes. Recept

Nadere informatie

EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1983 EERSTE TIJDVAK opgaven

EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1983 EERSTE TIJDVAK opgaven EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1983 EERSTE TIJDVAK opgaven Eliminatie 1983-I(I) Als uit een molecuul twee atomen of atoomgroepen worden verwijderd waarbij in het molecuul een meervoudige binding ontstaat, dan spreekt

Nadere informatie

8,1. Samenvatting door een scholier 2527 woorden 27 oktober keer beoordeeld. Scheikunde. Hoofdstuk 1

8,1. Samenvatting door een scholier 2527 woorden 27 oktober keer beoordeeld. Scheikunde. Hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 2527 woorden 27 oktober 2014 8,1 129 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Hoofdstuk 1 Paragraaf 2 Een zuivere stof is 1 stof met een unieke combinatie stofeigenschappen.

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat uit twintig vragen

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat uit twintig vragen MAVO -C I EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1985 MAVO -C Vrijdag 10 mei, 9.00-11.00 uur SCHEIKUNDE- meerkeuzevragen Dit examen bestaat uit twintig vragen Bij het examen scheikunde wordt

Nadere informatie

Stoffen. 1.1 Inleiding. 1.2 Veilig werken bij. het practicum. experiment 1.1

Stoffen. 1.1 Inleiding. 1.2 Veilig werken bij. het practicum. experiment 1.1 01 Stoffen 1.1 Inleiding Conclusie: een kleurloze vlam is heter dan een gele vlam. Een gele vlam is niet geschikt om stoffen mee te verhitten. A 1 Dit is een klassikale opdracht. 1.2 Veilig werken bij

Nadere informatie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie Chemie in druppels Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie 4 Verschuiving van een chemisch evenwicht 4.1 Chemisch evenwicht Stikstofdioxide (NO 2) (roodbruin gas) kan omgezet worden tot

Nadere informatie

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07.

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. Overdaad Schaadt Onderzoek naar vervuild water Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. 1 inleiding Inleiding: Vroeger was alles beter. Dus niet. Neem bijvoorbeeld drinkwater. Tot ver in de vorige

Nadere informatie

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal Antwoorden deel 1 Scheikunde Chemie overal Huiswerk 2. a. Zuivere berglucht is scheikundig gezien geen zuivere stof omdat er in lucht verschillende moleculen zitten (zuurstof, stikstof enz.) b. Niet vervuild

Nadere informatie

Opgave 1: Turners. (1) 1 Geef de systematische naam van het zouthydraat dat ontstaat bij het opnemen van water door magnesium.

Opgave 1: Turners. (1) 1 Geef de systematische naam van het zouthydraat dat ontstaat bij het opnemen van water door magnesium. Lyceum Oudehoven oefslag 4 4205 NK Gorinchem Schoolexamen juni 2016 Leerjaar: 4 AVO Vak: Scheikunde Datum: 24-06-2015 Tijd: 13:00-14:30 Uitdelen: 1 opgavenboekje + lijn foliopapier Toegestaan: BINAS Er

Nadere informatie

7,2. Samenvatting door P woorden 3 maart keer beoordeeld. Samenvatting. Scheikunde. hoofdstuk 1 1.1

7,2. Samenvatting door P woorden 3 maart keer beoordeeld. Samenvatting. Scheikunde. hoofdstuk 1 1.1 Samenvatting door P. 1782 woorden 3 maart 2013 7,2 24 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie Samenvatting Scheikunde hoofdstuk 1 1.1 alle materie, water, zuurstof, tafels noemen we een stof.

Nadere informatie

Eindexamen havo scheikunde pilot 2012 - I

Eindexamen havo scheikunde pilot 2012 - I Waterstofproductie Waterstof ( 2 ) wordt door sommigen gezien als de ideale energieleverende stof van de toekomst. ij de verbranding van waterstof ontstaan geen milieuvervuilende stoffen. 2p 1 Geef de

Nadere informatie

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6 Onderdeel A 1. 2. 3. 4. 5. Lees de opdracht. Noteer de verwachting. Voer het onderzoek uit. Noteer het resultaat. Noteer de verklaring. - twee glazen - bol dikke wol - schaar - liniaal - viltstift, donkere

Nadere informatie