Willem Vleugels. Offsetweek. Studenten GMB. Ian Van Landuyt. in de drukkerij. Triatlon en GDM? Wat valt waar te beleven? Gentse Hotspots.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Willem Vleugels. Offsetweek. Studenten GMB. Ian Van Landuyt. in de drukkerij. Triatlon en GDM? Wat valt waar te beleven? Gentse Hotspots."

Transcriptie

1 in de drukkerij Offsetweek Triatlon en GDM? Ian Van Landuyt Wat valt waar te beleven? Gentse Hotspots Aan zee met Studenten GMB Met de camera in de aanslag: Willem Vleugels

2 Beste lezer, Wees gerustgesteld! Er zijn nog zekerheden in het leven in deze postmoderne tijden. In dit semester ligt er opnieuw een kakelverse editie van de GDM-Gazet op jullie te wachten. Er gaat niets voorbij op de mediacampus, of de redactie heeft dit in het snotje en vertaalt dit naar een interessant stuk. Dat is de GDM-Gazet: nieuws van en voor studenten GDM. Op heel korte tijd heeft dit krantje een plaats veroverd op de campus en in ons hart. Wie wil er nu niet met naam en toenaam zijn werkstukken of exploten uitgebreid geafficheerd zien of erkend worden door medestudenten? Geen enkel talent mag ontbreken. Onze derdejaars zijn druk bezig met de externe projecten, opdrachten die door derden werden aangevraagd, en die door de studenten tot een goed einde worden gebracht. Er zitten dit jaar opnieuw enkele pareltjes tussen. Ook leggen ze de laatste hand aan hun bachelorproef of halen ze het beste in zichzelf naar boven in CreaRes en one minutes. Wil je het eindresultaat bewonderen? Noteer dan maar alvast onze opendeurdag van 27 juni in je agenda. Vergeet ook je vrienden en familie niet uit te nodigen voor de hoogdag van de opleiding GDM. Allen welkom! Luk Bouters, Opleidingsdirecteur Colofon GDM-Gazet is een uitgave in opdracht van de Arteveldehogeschool. Hoofdredactie, vormgeving & fotografie: 3CMO: Elise Biebaut, Nina De Witte, Nasha Maeckelbergh, Eline Van der Gucht Docenten: Hans Temmerman en Frank Haerick Druk & Afwerking: 3 GMT Dank aan: Luk Bouters, Hilde Vercruysse, Tine Desodt, Eric Van Gassen, Ian Van Landuyt, Stef Bontinckx, Lieselot De Cock, Jana Van Tieghem, Zoë Geenen, Thomas Van Overberghe, Willem Vleugels, Ellen Bouckaert, Annick De Laender, Gladys Roos, Cedric Van der Kelen. 2.

3 o Voorwoord 2 Prikbord 4 Heftige hobby s 6 Commerciële week 8 Coverboy/-girl 11 Wall of fame CMO 14 Offsetweek CMO 15 Stadsplan Gent 19 Student ondernemer 21 Wall of Fame MMP 22 Willem Vleugels 24 Geestige gerechten 26 Mediatheek 28 Studenten op stap 30 Agenda 31 3.

4 Sketchbook snippers. #GDMgazet Docenten geven een privé-optreden op de kersthappening! #GDMgazet Yesterday s bug #GDMgazet Mijn hoofd op papier voor Twee Huizen Verder! #GDMgazet Post je foto als #GDMgazet en misschien kom jij in de volgende editie! 4.

5 APPS Marksta Plaats met deze handige app een watermerk op je foto voor je hem van je smartphone op Facebook, Instagram zet. Ruler Plus Maak van je Iphone een lat van 7cm. Handig als je tijdens de les je meetlat vergeten bent! Dropbox Sinds kort bestaat er ook een app-versie van Dropbox. Bestanden uitwisselen was nog nooit zo gemakkelijk! Er zijn heel wat woorden die je moet kennen als je je loopbaan op de mediacampus wil overleven. Memoriseer volgende woorden dus maar goed! Sappi: een internationaal opererend bedrijf met papier- en pulpfabrieken. Helvetica: schreefloos lettertype dat in 1957 ontworpen werd door Max Miedinger. Roularta: Belgisch uitgeverijconcern en mediabedrijf met hoofdzetel in Roeselare. 5.

6 Heftige hobby s Wij willen niet het gevoel geven dat je moet presteren om lid te zijn van onze sportclub Hobby s kunnen voor het nodige verzetje zorgen om de studiedrukte eventjes te kunnen vergeten. Op de mediacampus zitten heel wat studenten met een interessante hobby, ook Ian Van Landuyt. Hij vertelde ons wat meer over zijn hobby: triatlon. Wat is dat, een triatlon? Triatlon is een sport, bestaande uit zwemmen, fietsen en lopen. Duatlon bestaat ook, maar deze sport is beperkt tot lopen en fietsen. Hoe ben je met triatlon begonnen? Ongeveer vier jaar geleden ben ik terug beginnen lopen. Tijdens een training zag ik dat er een start to tri -team werd opgestart in de buurt. 6.

7 Is het louter recreatief of ben je er ook competitief mee bezig? Ik sport enkel recreatief.om competitief te sporten, moet je jonger beginnen. Met een vriend heb ik vorig jaar een eigen club opgericht, vooral voor recreatieve sporters. Sommigen komen enkel lopen of zwemmen. Wij willen het plezier dat wij beleven doorgeven en mensen niet het gevoel geven dat je moet presteren om lid te zijn van onze club. Heb je een groot voorbeeld? Eigenlijk heb ik niet echt iemand specifiek waarnaar ik opkijk. Als je naar een wedstrijd kijkt, zie je mensen waarbij je je afvraagt hoe ze dit kunnen blijven volhouden, maar dat is net het mooie aan de sport, jezelf uitdagen om verder te gaan. Wat is er zoal nodig van materiaal? Een wetsuit, zwembril, loopschoenen, een fiets en een trisuit. Dat zijn de voornaamste dingen. Ik was ontzettend geïnteresseerd en tijdens één van hun zwemtrainingen ging ik kijken. Er hing een gezellige sfeer en er waren nog beginners. Ik was meteen overtuigd. Is dit te combineren met je studies? Het is niet makkelijk, toch niet als je doel een halve triatlon is. Vorig jaar ging ik 2 keer per week zwemmen en 3 keer lopen. Ik fiets elke dag naar school en ik probeer ook tijdens het weekend veel te fietsen. Welke tips heb je voor beginnende triatleten? De belangrijkste: Train slow, race fast. Bij een training leg je een basis waarbij er ook af en toe gewerkt wordt op snelheid door intervaltraining. Train je te snel of te hard, dan kan dit negatief zijn voor je lichaam. Een tweede tip: luister naar je lichaam. Ben je moe, sla dan eens een training over. En de belangrijkste tip: ga langs bij een cardioloog. Duursport kan zeer belastend zijn voor het hart. Laat dit dus zeker en vast controleren door een specialist! 7.

8 Of hoe 3CMO-studenten de drukkerij onveilig maken... Ook dit jaar werd er een projectweek voorzien voor studenten van het derde jaar CMO. In deze projectweek leren studenten het proces van ontwerp tot druk beter kennen. De heilige drievuldigheid De CMO-week bestaat uit drie delen: een extra les over preflighten, ingericht door docent Dieter Wullaert, een uitstap naar de drukkerij van de school waarbij de studenten kennis maken met het drukproces en een bezoek aan een echt bedrijf uit de grafische sector. Knoeien met inkt en snijmachines Alle studenten die het opleidingsonderdeel Drukken-Afwerken II volgen, mogen deelnemen aan de projectweek. De activiteiten in de projectweek werden in kleine groepen gehouden. Dankzij ze projectweek werden alle begrippen uit de lessen Drukken-Afwerken wat minder abstract. Op bezoek Ten slotte was er ook een bedrijfsbezoek bij een bedrijf uit de grafische sector. Deze week was zeker een ervaring dat voor een meerwaarde zorgt binnen de opleiding CMO. Alles begon met het ontwerpen van een bureelonderlegger. Dit ontwerp moest volledig volgens de kunst opgesteld worden. Meer informatie en een korte opfrissing van dat preflighten werd gegeven door meneer Wullaert. Er was ook een moment voorzien waarbij de studenten de onderlegger zelf konden drukken. Inkt mengen, de drukpers laten draaien Alles werd gedaan door studenten. 8.

9 Coverboy/-girl Cedric Van der Kelen 3MMP - ProDuce Waarom GDM? Ik zocht een richting waarin ik mijn creativiteit in iets realistisch kan omzetten. Wat zijn je interesses / hobby s? Voornamelijk 3D-realisaties en YouTube. We hebben zelfs ons eigen kanaal: Red Bandit (www.redbandit.be) waar we video s maken rond Gent, studenten en games. Daarnaast ben ik ook met animatie bezig. Ik probeer vooral de mensen te entertainen en iets bij te leren. Verder speel ik ook enkele instrumenten, voornamelijk piano. Dit is een ideale manier om mijn hersenen even wat rust te gunnen. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Op school, specifiek in de B-blok. We zijn denk ik vrienden geworden omdat we twee zotte dozen zijn. Wat is Gladys haar leukste eigenschap? Gladys is alternatief zonder alternatief te proberen zijn: Gladys doet wat een Gladys doet. Ik bewonder haar werk omdat dit meestal dieper gaat dan het eerste idee. Gladys Roos 3CMO - Photo Design Waarom GDM? Vroeger kreeg ik in de academie digitale beeldvorming. Dat was vooral film, maar de leerkracht zag dat ik interesse had in het grafische. Na wat opzoeken en wat opendeurdagen ben ik hier beland. Wat zijn je interesses / hobby s? Naast de schooldrukte ben ik ook scoutsleidster. Ook ben ik terug beginnen paardrijden. Ik hou van de geur van nieuwe boeken, het gekraak van een lp, het zalige gevoel van verse lakens en de zelfvoldaanheid na het maken van een origami. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Het moment waarop ik Cedric ontmoette, ontgaat me. Het was op school en we zullen waarschijnlijk in hetzelfde groepje vrienden gestaan hebben in de veel-teweinig-eetplekjes -ruimte. Het klikte vrij vlug dankzij onze zelfde soort humor. Wat is de leukste eigenschap van Cedric? Cedric bezit over heel wat charisma. Verder is hij ook een persoon die heel erg gedreven is en ook een heel eigen kijk heeft op de wereld. 9.

10 Julie Van Hoecke 1SV Lisa Keersse 1SV 10.

11 Nathalie De Baere 1 SV Jonas Pattyn, 1SV 11.

12 Commerciële week Op 1 december trokken de tweede- en derdejaarsstudenten van de afstudeerrichting Grafimediabeleid op commerciële driedaagse naar het domein Duinse Polders in Blankenberge. Een staking en een veertigtal studenten, meer was er niet nodig om de uitstap met de nodige heisa in te zetten. Het was een hele opdracht om iedereen op tijd ter plaatse te krijgen, maar dat is uiteindelijk goed gelukt. Het idee van deze driedaagse was om onze commerciële vaardigheden te verbeteren en de teamgeest te versterken. Verder kregen we ook een persoonlijke kijk op het professionele leven van enkele oud-studenten GDM. Aangekomen aan zee op het domein werden we vrijwel meteen verdeeld in groepen en aan het werk gezet met een boeiende kennismakingsactiviteit. Hierbij moesten we een talentenfiche opstellen voor elk van onze groepsleden. 12.

13 We kregen voor deze opdracht enkele vergaderzalen ter beschikking zodat elke groep voldoende plaats had om creatief te werken. Doorheen de drie dagen werkten we in de groepen aan de case Rebrand. Bij deze opdracht was het de bedoeling om enkele merken uit te kiezen die volgens ons wat oubollig zijn. Het was vervolgens de opdracht om een nieuw imago te creëren en een campagne te bedenken die we uiteindelijk moesten voorstellen aan de klant, bij deze dus de docenten. Er waren in totaal acht groepen en vier uitgekozen merken. Zo had iedereen zijn concurrenten. We volgden een vaste werkwijze waarbij we startten met een brainstorm om nadien de goede ideeën te selecteren. Op dag 2 kwam er een gastspreker langs die ons kwam vertellen over de nieuwe trends in de marketing- en reclame-wereld. Bernard Polet, één van de stichters van Indiandribble, kon boeiend vertellen en we leerden heel wat interessante en soms futuristische zaken kennen. In de namiddag was het de bedoeling de vorderingen en ideeën omtrent de case kort voor te stellen aan de hand van een pitch. Bij zo een pitch zit je met de klant samen en is het de bedoeling kort maar krachtig je ideeën over te brengen. Nadien deden we dit nog eens over maar dan in de vorm van een elevator pitch, een informele ontmoeting in de lift, waarbij je de klant nieuwsgierig maakt naar je idee. Dit alles gebeurde bovendien in het Frans en het Engels. Dit was een goede oefening ter voorbereiding op de stage en het werkveld. Jana Vantieghem 2 GMB Wat heb je bijgeleerd tijdens de commerciële week? Van de commerciële week is me vooral de samenwerking met anderen bijgebleven. Tijdens de driedaagse hadden we ook een deadline. Om die te halen, kregen we ook een soort schema waaraan we ons moesten houden en dat was soms wel stress. Wat was het meest memorabele moment van de commerciële week? Tijdens de driedaagse hebben we heel wat groepsspellen gespeeld, waaronder een spel in Blankenberge, weerwolven en namen raden met post-its. Al deze spellen waren heel leuk, zeker omdat je zo heel wat mensen leert kennen van de richting GMB! Lieselot De Cock 2 GMB Wat heb je bijgeleerd tijdens de commerciële week? Ik heb leren nadenken over de kwaliteiten van mezelf en anderen en die leren ontdekken. Ook heb ik geleerd om op een zeer korte tijd je ideeën toe te lichten en te verkopen. (elevator pitch) Wat was het meest memorabele moment van de commerciële week? Ik vond de teambuildingopdrachten enorm leuk en leerrijk. Hiervan is me vooral ook bijgebleven hoe sommige docenten hierin enorm kunnen opgaan. 13.

14 Het was niet altijd vanzelfsprekend om de ideeën duidelijk over te brengen, maar iedereen beheerste zijn talen beter dan oorspronkelijk gedacht. Verder stonden er ook enkele leuke activiteiten op het programma. De eerste avond deden we een stadsspel met een beestige spelletjesavond waarbij iedereen verkleed was in een dier. In de vooravond van dag 2 speelden we weerwolven en later die avond kwamen de oud-studenten aan bod. Dit was naar mijn mening één van de meest interessante momenten omdat we de kans kregen om vragen af te vuren. Elke oud-student had een andere carrière en een ander verhaal, de ene werkte als zelfstandige, de andere werkte in het familiebedrijf en nog iemand anders combineerde werken voor een bedrijf met zelfstandig werk. We kunnen concluderen dat het een zeer leerrijke en ook gewoon leuke ervaring was. Het is altijd leuk om elkaar beter te leren kennen buiten een echte schoolcontext. Bedankt aan onze docenten Annick De Laender, Inge De Canck en Jonas Pottie! De oud-studenten waren voor vele studenten ook een inspiratie om in de komende jaren het onderste uit de kan te blijven halen. (ka, va, eb, ld, lm) Thomas Van Overberghe 3GMB Wat heb je bijgeleerd tijdens de commerciële week? Tijdens de projectweek leerde ik vooral samenwerken met mensen die ik nog niet persoonlijk kende. Ook op zeer korte tijd een project realiseren was heel erg leerzaam, zeker als het om snel en efficiënt werk gaat. Wat was het meest memorabele moment van de commerciële week? Voor mij was dat toen we samen zaten met de oud-studenten. We konden hen vragen stellen en zagen zo waar zij terecht zijn gekomen na hun studies. Dit was heel leerrijk. Zoë Geenen 2 GMB Wat heb je bijgeleerd tijdens de commerciële week? Op de commerciële week heb ik vooral ontdekt dat GMB echt een richting voor mij is! We hebben onder andere aan rebranding gedaan en dat vond ik echt heel leuk! Tot nu toe was onze richting vrij theoretisch. Hierdoor wist ik niet echt goed wat ik ermee zou kunnen doen. Nu heb ik echt de praktische kant leren kennen. Wat was het meest memorabele moment van de commerciële week? Het meest memorabele moment was voor mij de elevatorpitch. Daar moesten we in het Engels ons idee vertellen aan de docenten. Zij waren de verantwoordelijken van het merk waar we een rebranding voor moesten doen. 14.

15 De GDM-Campus ligt dan wel niet in het centrum van de Arteveldestad, maar dat wil niet zeggen dat Gent onbemind terrein moet blijven. In deze editie kan je onze favoriete hotspots terugvinden en een handig kaartje van de Gentse binnenstad! Kunstmateriaal - Zowel Schleiper (Onderbergen 31) als Lucas Creativ (Onderbergen 76a) zijn wellicht niet onbekend als het om kunstbenodigdheden gaat. Iedere student Grafische en digitale media komt er minstens één keer in zijn carrière. Voor de iets specialere materialen kunnen we ook De Gouden Pluim (Vrijdagsmarkt 12) aanraden. GDM-PROOF Shopping - Gent is veel leuke winkels rijk, het was dan ook geen gemakkelijke opdracht om onze favorieten op te lijsten. Voor tekenspullen, vrolijk interieurmateriaal en last minute geschenkideeën kunnen we Flying Tiger (Woodrow Wilsonplein 4) aanraden. Bij Fatima (Struifstraat 1) vind je leuke juwelen en interieurspullen van kleine ontwerpers. Als je op zoek bent naar de laatste nieuwe strips of graphic novels, dan kunnen we Epic (Nederkouter 55) aanraden, al was het maar omwille van het zalige luipaardbehang. Must sees - Wanneer je vanop de 10e verdieping van de campus Kantienberg uit de ramen kijkt heb je een prachtig zicht op de stad. Wanneer je dan naar beneden kijkt, zie je de prachtige abdijtuin van de Sint-Pietersabdij (Sint-Pietersplein 9), zonder twijfel één van de beste plaatsen om een mooie zomerdag door te brengen. 15.

16 KUIPERSKAAI Lucas Creative Schleiper Paul s Boutique Epic Panorama KORTRIJKSE POORTSTRAAT EEKHOUT NEDERKOUTER JERUZALEMSTRAAT BAGATTENSTRAAT KATTENBERG KAREL VAN HULTHEMSTR. SINT-KWINTENSBERG WILLEM TELLSTR. KETELVEST KUNSTLAAN OVERPOORTSTRAAT SINT-AMANDSTR. SINT- PIETERSPLEIN ROZIER SINT-PIETERSNIEUWSTRAAT SAVAANSTRAAT KANTIENBERG STALHOF VOETWEG BLANDIJNBERG JOZEF PLATEAUSTRAAT WALPOORTSTRAAT KOR VOETWEG Tuin St-Pietersabdij Campus Kantienberg Flying Tiger Store Jackie s Bagelbar VLAANDERENSTR. 16.

17 ZONNESTRAAT Benodigdheden Must Sees Shopping Food Cocktails & Coffee Fatima Balls & Glory The Drifter Julie s House Old Fashioned AJUINLEI ONDER BERGEN PREDIKHERENLEI KORENLEI GRASLEI VEERLE PLEIN GELDMUNT VELDSTRAAT KORENMARKT GROENTEN MARKT KOUTER TEDAGSTEEG BRABANTDAM VLAANDERENSTR. KORTE MEE R FRANCOIS LAURENT PLEIN HENEGOUWENSTRAAT VOLDERSTRAAT ST-NIKLAASSTR. BENNE STEEG KOESTRAAT MAGELEINSTR. LIMBURGSTRAAT REEP NEDERPOLDER BISDOMKAAI EMILE BRAUN PLEIN HOOGPOORT KW ADHAM D ONKERSTEEG HOOGPOORT BELFORTSTRAAT ST-JACOBSNIEUWSTRAAT ONDERSTRAAT LANGEMUNT VLAS MARKT VRIJDAG KRAANLEI MARKT BAUDELOSTRAAT OUDBURG OTTOGRACHT De Gouden Pluim Huize Colette KROMMEWAL LANGE BOOMGAARDSTRAAT 17.

18 Food - Het zou wel tof zijn moest de campus Mariakerke in het centrum van Gent liggen, zo zouden we wat vaker bij onze favoriete restaurantjes kunnen binnenspringen. Zo een snelle en gezonde hap uit de ballen van Balls & Glory (Jakobijnenstraat 6) of een beetje een NY feel naar binnen spelen met een bagel van Jackie s Bagelbar (Vlaanderenstraat 84), daar zouden we geen neen tegen zeggen. Voor burgers kunnen we alleen maar het uitgebreide menu van Paul s Boutique (Koningin Astridlaan 209 & Sint-Amandstraat 48) aanraden, waar ook vegetariërs moeilijk hun keuze zullen kunnen maken uit de negen verschillende opties. Ben je dan nog niet voldaan? Dan kan je voor een dessert nog altijd terecht bij Julie s House (Kraanlei 13). Cocktails - Dat Gent heel wat goede cocktailbars kent, zal ook wel niemand verbazen. Voor cocktails in ware jaren 20 stijl kunnen we alvast Old Fashioned (Hoogpoort 19) aanraden. Niet goedkoop, maar voor een echt speciale cocktail moet je hier zijn. Voor cocktails die het moeten hebben van een geweldige presentatie in exotische sferen raden we The Drifter (Oudburg 47) aan, de eerste Tiki-bar in Gent. Coffee - Koffieliefhebbers kunnen weer terecht bij Panorama (Nederkouter 71), een koffieshop die er prat op gaat in de namiddag laptopvrij te zijn. Voor wie houdt van een beetje zoetigheid bij de koffie kunnen we Huize Colette (Belfortstraat 6) aanraden. Een geslaagde combinatie tussen een koffieshop, chocoladebar en boekenwinkel. 18.

19 Student-ondernemer Voor sommige studenten lijkt ondernemen verre toekomstmuziek, maar er zijn ook enkele studenten die studies combineren met de start van een eigen zaak. Stef Bontinckx is trots op zijn statuut van student-ondernemer. Wanneer ben je begonnen als student-ondernemer? Ik ben met farmlab in mei 2013 gestart, farmlab is een lasercuttingbedrijf dat studenten en professionelen helpt met het maken van maquettes en andere creaties. Welke opdrachten voer je zoal uit? Uiteraard komt er steeds eerst administratiewerk bij kijken zoals het opmaken van offertes voor klanten. Nadien controleer ik de bestanden die ze aanleveren, voer ik aanpassingen uit indien nodig en nadien worden ze doorgestuurd naar de lasercutter. Met farmlab heb ik al voor leuke klanten kunnen werken zoals LoopingTales die Vines maakt met papier, of voor een mode-ontwerper die schoenen liet lasercutten. Ook voor studenten werk ik vaak, die laten dan maquettes bij farmlab snijden of bepaalde details zoals vakwerken. Het is steeds een zeer interessante combinatie van klanten die ik heb,. Ik ontdek nog steeds nieuwe toepassingen van de lasercutter dankzij de vele opdrachten die klanten komen uitvoeren. Is er veel veranderd sinds je student -ondernemer bent geworden? Sinds het starten van farmlab is het iets moeilijker om mijn studies te combineren met het werk. Vooral omdat ironisch vaak de examenperiode de drukste periode is, want dan zijn er veel studenten die voor hun examenopdracht willen lasercutten. 19.

20 Dan moet ik goed kunnen afwegen en plannen om alles haalbaar en op tijd af te werken. Toch is die periode al de meest leerrijke periode geweest. Ik heb al zoveel geleerd over het oplossen van problemen, kostenberekening en facturatie! Het is echt pas door het te doen dat je echt kan leren. Welke tips zou je studenten over het ondernemersschap willen meegeven? Soms is het beter om een idee gewoon uit te voeren en te kijken hoe het afloopt. Als ondernemer moet je risico s durven nemen. Stel dat het slecht afloopt kan je er alleen maar iets uit geleerd hebben! website: Sinds dit jaar zet docente Annick De Laender zich voor de volle honderd procent in om studenten meer te leren over het ondernemen. Ook haar laten we in deze editie van de GDM-Gazet aan het woord, dit over ACCIO. Kan je ACCIO kort omschrijven, wat het doet en waarvoor het staat? Accio= Arteveldehogeschool Centrum voor Creativiteit, Innovatie en Ondernemingszin. Een kern van 3 enthousiaste medewerkers An Boone, Lieven Desomviele en Evelyne Verhovert aangevuld met 1 opdrachthouder per opleiding. Ons doel: studenten en medewerkers ondernemender maken en hen out of the box laten denken. ACCIO wil jou stimuleren om iets te ondernemen met een wild idee of een gekke droom.! Kortom: creativiteit, innovatie en ondernemingszin stimuleren. Welke activiteiten organiseert ACCIO, zowel binnen als buiten de mediacampus? Genoeg om 3 volle GDM-gazetten te vullen! Een greep uit het aanbod: op 11 februari organiseerde Denktank ACCIO een overleg met studenten over hoe we ondernemen EN studeren kunnen faciliteren. GDM er Jeffrey Tiberghien nam hieraan deel. ACCIO is één van de onderwijsinstellingen die binnen het project Student Ghentrepreneur samen met Unizo, iminds en de Stad Gent een brede waaier van activiteiten organiseert: infosessies, Ghentrepreneur Talk, inspiratiecafé s, bootcamps, pitchwedstrijden. Zo namen we met enkele studenten van GDM deel aan een workshop netwerken. 20.

21 Student-ondernemer Hoe kan ACCIO helpen om het ondernemen bij jongeren aan te wakkeren? De evenementen die ACCIO organiseert zijn op maat van studenten met een idee: er komen jonge ondernemers aan het woord, er is ruimte voor netwerking en aandacht voor originaliteit! Met ingang van dit academiejaar kunnen student-ondernemers via de startersportefeuille tot 3000 euro steun ontvangen. Pre-starters kunnen rekenen op 500 euro aanmoedigingssteun. ACCIO organiseert ook brainstormsessies en dienstverlening op maat. vind je me op de campus). Of wend je tot An Boone Innovatie & Ondernemen Lieven Desomviele Creativiteit & Innovatie, of Evelyne Verhovert - Student 30/3 Lean startup: 3D Printing. (volledig programma op En bij ons is er de ACCIO-lunch. U bent sinds kort opdrachthouder van ACCIO op de campus. Wat is uw mooiste moment van ACCIO tot nu toe? De woorden creativiteit en ondernemingszin zitten in onze opleiding ingebakken, zowel bij collega s als bij studenten. Het is een deel van het DNA van de opleiding. Vooral tijdens projectwerking is dit merkbaar, nu start ik samen met de laatstejaars GMB de mini-onderneming Hibou, Wijs in beeld! op. Creatief en innovatief ondernemen! Je kan ons volgen via onze blog: https://hibouwijs.wordpress.com. Dit semester wil ik ook graag nog werk maken van het samenbrengen van de ondernemende studenten op onze campus. Welke tips zou je studenten die een idee hebben meegeven? Kom langs bij je ACCIO opdrachthouder Annick De Laender (elke dag, behalve vrijdag 21.

22 3D-printing is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Vorig academiejaar kocht GDM een eerste printer aan en sindsdien werd al heel wat onderzoek gedaan. 3D-printen houdt een aantal essentiële stappen in. Met deze foto s krijg je een blik achter de schermen

23 1. Elk 3D-object wordt aan de hand van kleine vierkantjes stap voor stap opgebouwd in een virtuele omgeving. 2. Als het object klaar is, moet het gesliced worden. De 3D-printer moet exact weten hoe hij het voorwerp moet printen. Daarom wordt het 3D-object laagje per laagje door slicing in reepjes gesneden. 3. Omdat een 3D-printer niet in het luchtledige kan printen is het echt noodzakelijk dat bij overhangende delen ondersteuning wordt aangebracht. 4. Dan zijn er nog enkele instellingen die de kwaliteit bepalen. Naast de resolutie geef je ook aan of het voorwerp hol geprint wordt of eventueel van interne structuur wordt voorzien. 5. Het object is klaar om te printen. Uit de verwarmde printkop loopt de gesmolten materie op de printplaat. 6. Tijdens het printen kunnen nog een aantal parameters van de printer aangepast worden, maar verder is het uitkijken naar het eindresultaat. Een klein voorwerp zoals dit olifantje van 10 cm is al vlug 6 uur aan het printen!

24 Werkveld interview: Willem Vleugels Voor de tweede GDM-Gazet spraken we met Willem Vleugels, een zelfstandige die in 2013 zijn eigen productiehuis oprichtte. Hier volgt zijn boeiende verhaal. Welke opleiding(en) heb je gevolgd? Nadat ik gestudeerd had aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge volgde ik de opleiding Multimedia Realisator & bedrijfsbeheer. Daarna ging ik naar KASK film in Gent. Werk je als zelfstandige of werk je bij een bedrijf? Ik werk als zelfstandig ondernemer. In de zomer van 2013 richtte ik mijn eigen productiehuis op: Double Infinity Prod. Co.. Waarom heb je voor je huidige werksituatie gekozen? Hoewel het makkelijker zou zijn om het niet te doen, kies ik altijd voor de moeilijke weg. Ik heb altijd geweten dat ik moeilijk onder een baas zou werken. De keuze om zelfstandige te worden kwam vrij organisch tot stand. Waaruit bestaat je opdrachtenpakket? Ik werk vooral in de skateboard, surf, urban fashion, music en kunstsector. Daarin geef ik vorm aan actieen lifestyle films. Het is echter moeilijk om van dat soort werk te overleven. Daarom richt ik me ook op commerciëler werk, dit van interne communicatie tot anti-alcoholcampagnes. Ik probeer op zoek te gaan naar werk dat me uitdaagt. Voor welke doelgroep werk je? Ik richt mij zelden op één doelgroep. Voor mij is het belangrijk dat de kijker tot nieuwe inzichten komt over bepaalde onderwerpen. Zo vind ik het schitterend als mijn 89-jarige grootvader met pret in de ogen naar één van mijn skatefilms kijkt. Hoe komt jouw werk tot stand? Ik begin nooit aan iets waar ik me niet goed bij voel. Vaak ga ik eerst op verkenning met een kleine camera, om wat studiewerk te schieten. Dan limiteer ik me technisch, zodat mijn zintuigen hun werk kunnen doen. Daarna maak ik een plan en wordt er gedraaid. Ook heb ik, zoals elke filmmaker die heeft, nog mijn geheime ingrediënten

25 Hoeveel tijd spendeer je aan de voorbereiding en hoeveel aan het uitwerken zelf? Dat hangt er van af. Soms is er zelfs geen voorbereiding. Ik vind een stevige preproductie wel altijd nodig, maar je mag er je hele project niet van laten afhangen. Als er geen ruimte is voor improvisatie, dan krijg je meestal een saai resultaat. Daniil Lavrovski Aan welk deel spendeer je het meeste werk? Vaak is dat de postproductie. Bij elke film waarvan ik dacht dat de montage niet veel tijd zou vergen, viel dat achteraf vaak tegen. Bij commercieel werk is dat anders. Daar heb ik een draaiboek te volgen, waardoor het vlotter gaat. Dewi Natalia Welk materiaal komt hier aan de pas? Ik werk met verschillende camera s. Voor postproductie werk ik op Macs. Ik vind dat je als fotograaf of filmmaker in staat moet zijn om met meerdere camera s te werken. De echte kunst ligt in je gebruik van je oog, ongeacht wat de ontvanger zal zijn. Doe waar je fucking zin in hebt! Sybren Vanoverberghe DVL Welke opdrachten doe je het liefst? Mijn favoriete opdrachten zijn diegene die mij een deel van de wereld laten zien. Mijn visie op het maken van film en documenteren is door de jaren heen breder geworden. Ik probeer variabelen met elkaar te verbinden, doorheen de verschillende genres en contexten heen. Heb je tips voor beginners? Volg je buikgevoel. Zoek evenwicht in alles, ook buiten film. Let op het licht. Draag altijd iets mee dat beter filmt dan je telefoon. Laat je nooit ontmoedigen. 25. Daniil Lavrovski

26 Tortillawrap met kruidenkaas en zalm Ingrediënten 2 grote tortilla s 200 gram roomkaas 300 gram gerookte zalm 1 eetlepel gehakt bieslook 1 eetlepel dille (fijngehakt) peper en zout Bereiding Meng de roomkaas met de bieslook en de dille. Kruid met peper en zout. Bestrijk de tortilla s gelijkmatig met het mengsel en beleg met de plakjes gerookte zalm. Rol ze strak op en verpak ze in vershoudfolie. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Verwijder vervolgens de folie. Snij de tortilla s in plakken van ongeveer 2 cm dik. Extra tip: lekker als lichte maaltijd tussendoor, maar ook heerlijk als aperitief! 26.

27 Brownie Ingrediënten 2 eetlepels lauw water 2 eetlepels roomboter 4 eetlepels suiker 3 eetlepels cacaopoeder 4 eetlepels bloem 20 gram chocoladeschilfers Bereiding Meng het water met de boter. Voeg suiker, cacaopoeder en bloem toe. Meng dit tot een gladde massa, zet dit in de microgolf en bak de brownie gaar in 60 à 90 seconden op 1000 watt. Besprenkel dan met de chocoladeschilfers Extra tip: serveer met een bolletje ijs. 27.

28 Nieuws Exclusieve uitgave in mediatheek De mediatheek kocht recent het boek Schobbejacques en de 7 geiten - een sprookje aan van de hand van Merlijne Marell. Merlijne maakte dit boek als afstudeerproject voor haar masteropleiding illustratie in het KASK in Gent. Het is gebaseerd op Grimms sprookje De wolf en de 7 geitjes. Het boek is volledig handmatig gedrukt met loden letters, houtsnede en zeefdruk in een oplage van 36 ex. Wordt verwacht in april: Bué The Warrior De opleiding vroeg deze graffitikunstenaar uit Gent om een werkstuk te maken op onze banner. De voorbereidende tekeningen zouden in de mediatheek gemaakt worden. Dave De Rop alias Bué The Warrior zet de familietraditie van character design voort met de straat als canvas. Hij wordt internationaal beschouwd als één van de pioniers van de street art in België. Kalenderexpo Naar jaarlijkse gewoonte worden ook de kalenders en agenda s 2015 tentoongesteld in de mediatheek. Snel iets opzoeken? Raadpleeg de nieuwe stand-alone pc die je onmiddellijk toegang verschaft tot de catalogus van de mediatheek. 28.

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten 2015 Annie Massop Hart en Ziel Marketing - Alle rechten voorbehouden - 1 Inleiding Dit stappenplan sluit aan op de workshop Hoe je intuïtief

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Introductie. Het concept. De website

Introductie. Het concept. De website Gijs Bos IM1109 Project Interactieve Multimedia 28 juni 2011 Introductie Het project begonnen wij met een ander concept, deze zou gaan over een eerstejaars student die zijn eerste stappen op de Universiteit

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

zo maak je een prachtige Femma-stand

zo maak je een prachtige Femma-stand zo maak je een prachtige Femma-stand 1 zo maak je een prachtige femma-stand Elke groep krijgt regelmatig de vraag om op een activiteit in de gemeente een standje te zetten: op de avondmarkt, kermis, boekenbeurs,

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt 2100 Deurne Tel / fax: 03/ 324 25 26 t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt Andante vzw www.tmagazijn.be Nieuwsbrief 7 juni 2014 Voorwoord Beste lezer, Hier is hij dan; onze zevende nieuwsbrief.

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Jeroen Bessems Rubriks. Jeroen Bessems. Rubriks

Jeroen Bessems Rubriks. Jeroen Bessems. Rubriks Jeroen Bessems INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Samenwerken Specialist Ondernemend Generalist Methodisch & gestructureerd Originaliteit & creativiteit Informatievaardig Onderbouwing & verantwoording Kritische

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten.

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten. Anne H Heijkoop eijkoop Assesment Assesment Anne Anne AnneHeijkoop Heijkoop Assesment Assesment Anne Anne Heijkoop Heijkoop Assesment Assesment DE GRAFISCH VORMGEVER Voorwoord AHA! De Grafisch Vormgever

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Week van de Opvoeding. Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten!' mei Ouderuitdagingen

Week van de Opvoeding. Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten!' mei Ouderuitdagingen Week van de Opvoeding Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten!' 16-23 mei 2017 Ouderuitdagingen Ouderuitdagingen, wat is dat? Tijdens de week van 16 tot 23 mei 2017 wordt er in Vlaanderen en Brussel

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Maak van je Passie je Bedrijf

Maak van je Passie je Bedrijf - Stappenplan - Sheila van den Bosch www.maakvanjepassiejebedrijf.nl Inleiding Ondernemen geeft je de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet, hoe je dat doet, waar je dat doet en voor welke klanten je

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Onze passie branding en design

Onze passie branding en design Amber & Marloes November 2015 Introductie Welkom bij de guidelines van Amber & Marloes. Dit document is opgesteld zodat je een beter beeld krijgt van wie Amber & Marloes zijn en wat hun passie is. Tevens

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Schoolkrant. Maart 2015. WaLL of. Fame

Schoolkrant. Maart 2015. WaLL of. Fame Schoolkrant. Nr.1 Maart 2015 WaLL of Fame 2 Inhoudsopgave Wie zijn wij?! Interview met Dhr. de Lange P.8 Wall of fame P.12 Life hacks P.13 Quotes P.14 Agenda P.15 Info P.16 Strip @ school 3 Project van

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete 21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen An Verstraete 92% van je concurrenten moet dit nog ontdekken In dit E-boek beschrijf ik de ontdekkingen die ik doe in mijn zoektocht naar succes. Bloem, boter, een

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de Kinder GemeenteRaad! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie wedding marriage marleen sahetapy fotografie + Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen! Allereerst, bedankt voor de interesse in mijn werk en het downloaden/opvragen van deze informatieve pdf. Niets is leuker

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Eerste hulp bij planning

Eerste hulp bij planning Eerste hulp bij planning Druk, druk, druk, iedereen heeft het druk. Je hebt school, werk, sport, verjaardagen, hobby s, afspraken met vrienden en ga zo maar door. Het is iedereen wel eens overkomen dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd.

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd. Erasmusbestemming: Toulouse, Frankrijk. Academiejaar: 2015 2016. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit is zeer centraal

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Welkomstwoord. Wij stellen voor

Welkomstwoord. Wij stellen voor HET VRIENDENHUISKRANTJE Vrijdag 29 maart 2013, 5de editie Welkomstwoord Beste lezers, Hier bij stellen we jullie met trots onze nieuwskrant voor van februari & maart Veel leesplezier! Wij stellen voor

Nadere informatie

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces Apple Fanboy Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C De intro Welkom in het verslag van de Apple fanboy, ik ben Jippe Joosten en ik ben enorm fan van Apple. Ik ben nu 21 jaar oud

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon

Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon Op dinsdagnamiddag 2 september 2014 beleefden we samen met onze klas (7CZR) een aangenaam stadspel in Aalst. De zon was van de partij en iedereen

Nadere informatie

Creatie-bordspel. Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat.

Creatie-bordspel. Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat. Creatie-bordspel Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat. 2 Wat is de Tzolkin Het is één van de kalenders uit de Mayacultuur. De Tzolkin is een creatiekalender.

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

MAAK JE EIGEN ELEVATORPITCH

MAAK JE EIGEN ELEVATORPITCH TOOLKIT TER VOORBEREIDING OP DE WORKSHOP MIJN KLUS IS TOP MAAK JE EIGEN ELEVATORPITCH Wat is een elevatorpitch? Een elevatorpitch (elevator = lift; pitch = verkooppresentatie), heel soms ook elevatorspeech

Nadere informatie

Uitwerking vacatures:

Uitwerking vacatures: Uitwerking vacatures: Vacature 1: A. Het is een jong bedrijf dus het is niet zo groot. B. Het bedrijf zit in de reclamebranche dus het is een mediabedrijf. C. Een sfeervol bedrijf denk ik, er staan dingen

Nadere informatie

Roerei en komkommer ontbijt.

Roerei en komkommer ontbijt. Roerei en komkommer ontbijt. Roerei en komkommer. Roerei en komkommer. Lekker luchtig roerei met wat komkommerschijfjes. Als je hongerige huisgenoten hebt die weigeren koolhydraatarm te eten dan is dit,

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Door de fijne beelden neemt iedere blog op Dusty Blue je stuk voor stuk even mee naar een andere wereld. De wereld van de liefde, mooie details en

Door de fijne beelden neemt iedere blog op Dusty Blue je stuk voor stuk even mee naar een andere wereld. De wereld van de liefde, mooie details en DUSTY Door de fijne beelden neemt iedere blog op Dusty Blue je stuk voor stuk even mee naar een andere wereld. De wereld van de liefde, mooie details en bijzondere momenten! Dusty Blue is een site waarop

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken speciale editie 2008 vriendinnen 29 Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken Zo maak je vrienden bladzijde 3 Zo blijf je vrienden bladzijde 10 Geef je op voor het

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Checklist De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Veerle Metten, Mettenta Ga je graag door het leven met een goed geweten? Neem dan niet zomaar stukken uit deze checklist over zonder bronvermelding.

Nadere informatie

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Anderen over het werk van David en Arjan: Met hun boek en hun seminars maken De Kock en Vergeer heel Nederland gelukkig.

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Onderwerp keuze Ten eerste zal je moeten nadenken over je onderwerp. Waar moet je film over gaan? Om tot

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf 4. HandleidinG 4. Wat heb ik nodig? 4. ThemA's & technieken Jij bent de artiest 16. afsluiting 118. Loslaten van jezelf 16

Inhoudsopgave. Woord vooraf 4. HandleidinG 4. Wat heb ik nodig? 4. ThemA's & technieken Jij bent de artiest 16. afsluiting 118. Loslaten van jezelf 16 Inhoudsopgave Woord vooraf 4 HandleidinG 4 Wat heb ik nodig? 4 ThemA's & technieken Jij bent de artiest 16 Creatief: achtergronden Verbinden: herinnering op post-its Jouw levenslied 16 Creatief: kleur

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving Glass Christmas Edition Voor wielrennen was het... Alies: Ik heb een schoenen verslaving Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË Inhoudsopgave Pagina: Even voorstellen 4-5 Ik heb een schoenen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Sinterklaas en Kerstmis wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Welk materiaal kun je het best gebruiken? Welk

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 2: Onderwerpen Les

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Bijlage 1 Zelfassessment

Bijlage 1 Zelfassessment Bijlage 1 Zelfassessment DEEL 1 Algemeen Altijd Vaak soms Bijna nooit niet Ik hou ervan om in kleine groepjes te werken 4 5 3 2 1 Ik zou het leuk vinden om met studenten en 5 4 3 2 1 docenten te werken

Nadere informatie

BABBELBOX. Van BS Kameleon

BABBELBOX. Van BS Kameleon BABBELBOX Van BS Kameleon Vrijdag 11 oktober 2013 Kleur het bos van je dromen! Vorige week vrijdag beleefden we met de hele school een SUPER dag! Onze Muse- startdag. s Morgens werden onze kinderen verrast

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie