Willem Vleugels. Offsetweek. Studenten GMB. Ian Van Landuyt. in de drukkerij. Triatlon en GDM? Wat valt waar te beleven? Gentse Hotspots.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Willem Vleugels. Offsetweek. Studenten GMB. Ian Van Landuyt. in de drukkerij. Triatlon en GDM? Wat valt waar te beleven? Gentse Hotspots."

Transcriptie

1 in de drukkerij Offsetweek Triatlon en GDM? Ian Van Landuyt Wat valt waar te beleven? Gentse Hotspots Aan zee met Studenten GMB Met de camera in de aanslag: Willem Vleugels

2 Beste lezer, Wees gerustgesteld! Er zijn nog zekerheden in het leven in deze postmoderne tijden. In dit semester ligt er opnieuw een kakelverse editie van de GDM-Gazet op jullie te wachten. Er gaat niets voorbij op de mediacampus, of de redactie heeft dit in het snotje en vertaalt dit naar een interessant stuk. Dat is de GDM-Gazet: nieuws van en voor studenten GDM. Op heel korte tijd heeft dit krantje een plaats veroverd op de campus en in ons hart. Wie wil er nu niet met naam en toenaam zijn werkstukken of exploten uitgebreid geafficheerd zien of erkend worden door medestudenten? Geen enkel talent mag ontbreken. Onze derdejaars zijn druk bezig met de externe projecten, opdrachten die door derden werden aangevraagd, en die door de studenten tot een goed einde worden gebracht. Er zitten dit jaar opnieuw enkele pareltjes tussen. Ook leggen ze de laatste hand aan hun bachelorproef of halen ze het beste in zichzelf naar boven in CreaRes en one minutes. Wil je het eindresultaat bewonderen? Noteer dan maar alvast onze opendeurdag van 27 juni in je agenda. Vergeet ook je vrienden en familie niet uit te nodigen voor de hoogdag van de opleiding GDM. Allen welkom! Luk Bouters, Opleidingsdirecteur Colofon GDM-Gazet is een uitgave in opdracht van de Arteveldehogeschool. Hoofdredactie, vormgeving & fotografie: 3CMO: Elise Biebaut, Nina De Witte, Nasha Maeckelbergh, Eline Van der Gucht Docenten: Hans Temmerman en Frank Haerick Druk & Afwerking: 3 GMT Dank aan: Luk Bouters, Hilde Vercruysse, Tine Desodt, Eric Van Gassen, Ian Van Landuyt, Stef Bontinckx, Lieselot De Cock, Jana Van Tieghem, Zoë Geenen, Thomas Van Overberghe, Willem Vleugels, Ellen Bouckaert, Annick De Laender, Gladys Roos, Cedric Van der Kelen. 2.

3 o Voorwoord 2 Prikbord 4 Heftige hobby s 6 Commerciële week 8 Coverboy/-girl 11 Wall of fame CMO 14 Offsetweek CMO 15 Stadsplan Gent 19 Student ondernemer 21 Wall of Fame MMP 22 Willem Vleugels 24 Geestige gerechten 26 Mediatheek 28 Studenten op stap 30 Agenda 31 3.

4 Sketchbook snippers. #GDMgazet Docenten geven een privé-optreden op de kersthappening! #GDMgazet Yesterday s bug #GDMgazet Mijn hoofd op papier voor Twee Huizen Verder! #GDMgazet Post je foto als #GDMgazet en misschien kom jij in de volgende editie! 4.

5 APPS Marksta Plaats met deze handige app een watermerk op je foto voor je hem van je smartphone op Facebook, Instagram zet. Ruler Plus Maak van je Iphone een lat van 7cm. Handig als je tijdens de les je meetlat vergeten bent! Dropbox Sinds kort bestaat er ook een app-versie van Dropbox. Bestanden uitwisselen was nog nooit zo gemakkelijk! Er zijn heel wat woorden die je moet kennen als je je loopbaan op de mediacampus wil overleven. Memoriseer volgende woorden dus maar goed! Sappi: een internationaal opererend bedrijf met papier- en pulpfabrieken. Helvetica: schreefloos lettertype dat in 1957 ontworpen werd door Max Miedinger. Roularta: Belgisch uitgeverijconcern en mediabedrijf met hoofdzetel in Roeselare. 5.

6 Heftige hobby s Wij willen niet het gevoel geven dat je moet presteren om lid te zijn van onze sportclub Hobby s kunnen voor het nodige verzetje zorgen om de studiedrukte eventjes te kunnen vergeten. Op de mediacampus zitten heel wat studenten met een interessante hobby, ook Ian Van Landuyt. Hij vertelde ons wat meer over zijn hobby: triatlon. Wat is dat, een triatlon? Triatlon is een sport, bestaande uit zwemmen, fietsen en lopen. Duatlon bestaat ook, maar deze sport is beperkt tot lopen en fietsen. Hoe ben je met triatlon begonnen? Ongeveer vier jaar geleden ben ik terug beginnen lopen. Tijdens een training zag ik dat er een start to tri -team werd opgestart in de buurt. 6.

7 Is het louter recreatief of ben je er ook competitief mee bezig? Ik sport enkel recreatief.om competitief te sporten, moet je jonger beginnen. Met een vriend heb ik vorig jaar een eigen club opgericht, vooral voor recreatieve sporters. Sommigen komen enkel lopen of zwemmen. Wij willen het plezier dat wij beleven doorgeven en mensen niet het gevoel geven dat je moet presteren om lid te zijn van onze club. Heb je een groot voorbeeld? Eigenlijk heb ik niet echt iemand specifiek waarnaar ik opkijk. Als je naar een wedstrijd kijkt, zie je mensen waarbij je je afvraagt hoe ze dit kunnen blijven volhouden, maar dat is net het mooie aan de sport, jezelf uitdagen om verder te gaan. Wat is er zoal nodig van materiaal? Een wetsuit, zwembril, loopschoenen, een fiets en een trisuit. Dat zijn de voornaamste dingen. Ik was ontzettend geïnteresseerd en tijdens één van hun zwemtrainingen ging ik kijken. Er hing een gezellige sfeer en er waren nog beginners. Ik was meteen overtuigd. Is dit te combineren met je studies? Het is niet makkelijk, toch niet als je doel een halve triatlon is. Vorig jaar ging ik 2 keer per week zwemmen en 3 keer lopen. Ik fiets elke dag naar school en ik probeer ook tijdens het weekend veel te fietsen. Welke tips heb je voor beginnende triatleten? De belangrijkste: Train slow, race fast. Bij een training leg je een basis waarbij er ook af en toe gewerkt wordt op snelheid door intervaltraining. Train je te snel of te hard, dan kan dit negatief zijn voor je lichaam. Een tweede tip: luister naar je lichaam. Ben je moe, sla dan eens een training over. En de belangrijkste tip: ga langs bij een cardioloog. Duursport kan zeer belastend zijn voor het hart. Laat dit dus zeker en vast controleren door een specialist! 7.

8 Of hoe 3CMO-studenten de drukkerij onveilig maken... Ook dit jaar werd er een projectweek voorzien voor studenten van het derde jaar CMO. In deze projectweek leren studenten het proces van ontwerp tot druk beter kennen. De heilige drievuldigheid De CMO-week bestaat uit drie delen: een extra les over preflighten, ingericht door docent Dieter Wullaert, een uitstap naar de drukkerij van de school waarbij de studenten kennis maken met het drukproces en een bezoek aan een echt bedrijf uit de grafische sector. Knoeien met inkt en snijmachines Alle studenten die het opleidingsonderdeel Drukken-Afwerken II volgen, mogen deelnemen aan de projectweek. De activiteiten in de projectweek werden in kleine groepen gehouden. Dankzij ze projectweek werden alle begrippen uit de lessen Drukken-Afwerken wat minder abstract. Op bezoek Ten slotte was er ook een bedrijfsbezoek bij een bedrijf uit de grafische sector. Deze week was zeker een ervaring dat voor een meerwaarde zorgt binnen de opleiding CMO. Alles begon met het ontwerpen van een bureelonderlegger. Dit ontwerp moest volledig volgens de kunst opgesteld worden. Meer informatie en een korte opfrissing van dat preflighten werd gegeven door meneer Wullaert. Er was ook een moment voorzien waarbij de studenten de onderlegger zelf konden drukken. Inkt mengen, de drukpers laten draaien Alles werd gedaan door studenten. 8.

9 Coverboy/-girl Cedric Van der Kelen 3MMP - ProDuce Waarom GDM? Ik zocht een richting waarin ik mijn creativiteit in iets realistisch kan omzetten. Wat zijn je interesses / hobby s? Voornamelijk 3D-realisaties en YouTube. We hebben zelfs ons eigen kanaal: Red Bandit (www.redbandit.be) waar we video s maken rond Gent, studenten en games. Daarnaast ben ik ook met animatie bezig. Ik probeer vooral de mensen te entertainen en iets bij te leren. Verder speel ik ook enkele instrumenten, voornamelijk piano. Dit is een ideale manier om mijn hersenen even wat rust te gunnen. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Op school, specifiek in de B-blok. We zijn denk ik vrienden geworden omdat we twee zotte dozen zijn. Wat is Gladys haar leukste eigenschap? Gladys is alternatief zonder alternatief te proberen zijn: Gladys doet wat een Gladys doet. Ik bewonder haar werk omdat dit meestal dieper gaat dan het eerste idee. Gladys Roos 3CMO - Photo Design Waarom GDM? Vroeger kreeg ik in de academie digitale beeldvorming. Dat was vooral film, maar de leerkracht zag dat ik interesse had in het grafische. Na wat opzoeken en wat opendeurdagen ben ik hier beland. Wat zijn je interesses / hobby s? Naast de schooldrukte ben ik ook scoutsleidster. Ook ben ik terug beginnen paardrijden. Ik hou van de geur van nieuwe boeken, het gekraak van een lp, het zalige gevoel van verse lakens en de zelfvoldaanheid na het maken van een origami. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Het moment waarop ik Cedric ontmoette, ontgaat me. Het was op school en we zullen waarschijnlijk in hetzelfde groepje vrienden gestaan hebben in de veel-teweinig-eetplekjes -ruimte. Het klikte vrij vlug dankzij onze zelfde soort humor. Wat is de leukste eigenschap van Cedric? Cedric bezit over heel wat charisma. Verder is hij ook een persoon die heel erg gedreven is en ook een heel eigen kijk heeft op de wereld. 9.

10 Julie Van Hoecke 1SV Lisa Keersse 1SV 10.

11 Nathalie De Baere 1 SV Jonas Pattyn, 1SV 11.

12 Commerciële week Op 1 december trokken de tweede- en derdejaarsstudenten van de afstudeerrichting Grafimediabeleid op commerciële driedaagse naar het domein Duinse Polders in Blankenberge. Een staking en een veertigtal studenten, meer was er niet nodig om de uitstap met de nodige heisa in te zetten. Het was een hele opdracht om iedereen op tijd ter plaatse te krijgen, maar dat is uiteindelijk goed gelukt. Het idee van deze driedaagse was om onze commerciële vaardigheden te verbeteren en de teamgeest te versterken. Verder kregen we ook een persoonlijke kijk op het professionele leven van enkele oud-studenten GDM. Aangekomen aan zee op het domein werden we vrijwel meteen verdeeld in groepen en aan het werk gezet met een boeiende kennismakingsactiviteit. Hierbij moesten we een talentenfiche opstellen voor elk van onze groepsleden. 12.

13 We kregen voor deze opdracht enkele vergaderzalen ter beschikking zodat elke groep voldoende plaats had om creatief te werken. Doorheen de drie dagen werkten we in de groepen aan de case Rebrand. Bij deze opdracht was het de bedoeling om enkele merken uit te kiezen die volgens ons wat oubollig zijn. Het was vervolgens de opdracht om een nieuw imago te creëren en een campagne te bedenken die we uiteindelijk moesten voorstellen aan de klant, bij deze dus de docenten. Er waren in totaal acht groepen en vier uitgekozen merken. Zo had iedereen zijn concurrenten. We volgden een vaste werkwijze waarbij we startten met een brainstorm om nadien de goede ideeën te selecteren. Op dag 2 kwam er een gastspreker langs die ons kwam vertellen over de nieuwe trends in de marketing- en reclame-wereld. Bernard Polet, één van de stichters van Indiandribble, kon boeiend vertellen en we leerden heel wat interessante en soms futuristische zaken kennen. In de namiddag was het de bedoeling de vorderingen en ideeën omtrent de case kort voor te stellen aan de hand van een pitch. Bij zo een pitch zit je met de klant samen en is het de bedoeling kort maar krachtig je ideeën over te brengen. Nadien deden we dit nog eens over maar dan in de vorm van een elevator pitch, een informele ontmoeting in de lift, waarbij je de klant nieuwsgierig maakt naar je idee. Dit alles gebeurde bovendien in het Frans en het Engels. Dit was een goede oefening ter voorbereiding op de stage en het werkveld. Jana Vantieghem 2 GMB Wat heb je bijgeleerd tijdens de commerciële week? Van de commerciële week is me vooral de samenwerking met anderen bijgebleven. Tijdens de driedaagse hadden we ook een deadline. Om die te halen, kregen we ook een soort schema waaraan we ons moesten houden en dat was soms wel stress. Wat was het meest memorabele moment van de commerciële week? Tijdens de driedaagse hebben we heel wat groepsspellen gespeeld, waaronder een spel in Blankenberge, weerwolven en namen raden met post-its. Al deze spellen waren heel leuk, zeker omdat je zo heel wat mensen leert kennen van de richting GMB! Lieselot De Cock 2 GMB Wat heb je bijgeleerd tijdens de commerciële week? Ik heb leren nadenken over de kwaliteiten van mezelf en anderen en die leren ontdekken. Ook heb ik geleerd om op een zeer korte tijd je ideeën toe te lichten en te verkopen. (elevator pitch) Wat was het meest memorabele moment van de commerciële week? Ik vond de teambuildingopdrachten enorm leuk en leerrijk. Hiervan is me vooral ook bijgebleven hoe sommige docenten hierin enorm kunnen opgaan. 13.

14 Het was niet altijd vanzelfsprekend om de ideeën duidelijk over te brengen, maar iedereen beheerste zijn talen beter dan oorspronkelijk gedacht. Verder stonden er ook enkele leuke activiteiten op het programma. De eerste avond deden we een stadsspel met een beestige spelletjesavond waarbij iedereen verkleed was in een dier. In de vooravond van dag 2 speelden we weerwolven en later die avond kwamen de oud-studenten aan bod. Dit was naar mijn mening één van de meest interessante momenten omdat we de kans kregen om vragen af te vuren. Elke oud-student had een andere carrière en een ander verhaal, de ene werkte als zelfstandige, de andere werkte in het familiebedrijf en nog iemand anders combineerde werken voor een bedrijf met zelfstandig werk. We kunnen concluderen dat het een zeer leerrijke en ook gewoon leuke ervaring was. Het is altijd leuk om elkaar beter te leren kennen buiten een echte schoolcontext. Bedankt aan onze docenten Annick De Laender, Inge De Canck en Jonas Pottie! De oud-studenten waren voor vele studenten ook een inspiratie om in de komende jaren het onderste uit de kan te blijven halen. (ka, va, eb, ld, lm) Thomas Van Overberghe 3GMB Wat heb je bijgeleerd tijdens de commerciële week? Tijdens de projectweek leerde ik vooral samenwerken met mensen die ik nog niet persoonlijk kende. Ook op zeer korte tijd een project realiseren was heel erg leerzaam, zeker als het om snel en efficiënt werk gaat. Wat was het meest memorabele moment van de commerciële week? Voor mij was dat toen we samen zaten met de oud-studenten. We konden hen vragen stellen en zagen zo waar zij terecht zijn gekomen na hun studies. Dit was heel leerrijk. Zoë Geenen 2 GMB Wat heb je bijgeleerd tijdens de commerciële week? Op de commerciële week heb ik vooral ontdekt dat GMB echt een richting voor mij is! We hebben onder andere aan rebranding gedaan en dat vond ik echt heel leuk! Tot nu toe was onze richting vrij theoretisch. Hierdoor wist ik niet echt goed wat ik ermee zou kunnen doen. Nu heb ik echt de praktische kant leren kennen. Wat was het meest memorabele moment van de commerciële week? Het meest memorabele moment was voor mij de elevatorpitch. Daar moesten we in het Engels ons idee vertellen aan de docenten. Zij waren de verantwoordelijken van het merk waar we een rebranding voor moesten doen. 14.

15 De GDM-Campus ligt dan wel niet in het centrum van de Arteveldestad, maar dat wil niet zeggen dat Gent onbemind terrein moet blijven. In deze editie kan je onze favoriete hotspots terugvinden en een handig kaartje van de Gentse binnenstad! Kunstmateriaal - Zowel Schleiper (Onderbergen 31) als Lucas Creativ (Onderbergen 76a) zijn wellicht niet onbekend als het om kunstbenodigdheden gaat. Iedere student Grafische en digitale media komt er minstens één keer in zijn carrière. Voor de iets specialere materialen kunnen we ook De Gouden Pluim (Vrijdagsmarkt 12) aanraden. GDM-PROOF Shopping - Gent is veel leuke winkels rijk, het was dan ook geen gemakkelijke opdracht om onze favorieten op te lijsten. Voor tekenspullen, vrolijk interieurmateriaal en last minute geschenkideeën kunnen we Flying Tiger (Woodrow Wilsonplein 4) aanraden. Bij Fatima (Struifstraat 1) vind je leuke juwelen en interieurspullen van kleine ontwerpers. Als je op zoek bent naar de laatste nieuwe strips of graphic novels, dan kunnen we Epic (Nederkouter 55) aanraden, al was het maar omwille van het zalige luipaardbehang. Must sees - Wanneer je vanop de 10e verdieping van de campus Kantienberg uit de ramen kijkt heb je een prachtig zicht op de stad. Wanneer je dan naar beneden kijkt, zie je de prachtige abdijtuin van de Sint-Pietersabdij (Sint-Pietersplein 9), zonder twijfel één van de beste plaatsen om een mooie zomerdag door te brengen. 15.

16 KUIPERSKAAI Lucas Creative Schleiper Paul s Boutique Epic Panorama KORTRIJKSE POORTSTRAAT EEKHOUT NEDERKOUTER JERUZALEMSTRAAT BAGATTENSTRAAT KATTENBERG KAREL VAN HULTHEMSTR. SINT-KWINTENSBERG WILLEM TELLSTR. KETELVEST KUNSTLAAN OVERPOORTSTRAAT SINT-AMANDSTR. SINT- PIETERSPLEIN ROZIER SINT-PIETERSNIEUWSTRAAT SAVAANSTRAAT KANTIENBERG STALHOF VOETWEG BLANDIJNBERG JOZEF PLATEAUSTRAAT WALPOORTSTRAAT KOR VOETWEG Tuin St-Pietersabdij Campus Kantienberg Flying Tiger Store Jackie s Bagelbar VLAANDERENSTR. 16.

17 ZONNESTRAAT Benodigdheden Must Sees Shopping Food Cocktails & Coffee Fatima Balls & Glory The Drifter Julie s House Old Fashioned AJUINLEI ONDER BERGEN PREDIKHERENLEI KORENLEI GRASLEI VEERLE PLEIN GELDMUNT VELDSTRAAT KORENMARKT GROENTEN MARKT KOUTER TEDAGSTEEG BRABANTDAM VLAANDERENSTR. KORTE MEE R FRANCOIS LAURENT PLEIN HENEGOUWENSTRAAT VOLDERSTRAAT ST-NIKLAASSTR. BENNE STEEG KOESTRAAT MAGELEINSTR. LIMBURGSTRAAT REEP NEDERPOLDER BISDOMKAAI EMILE BRAUN PLEIN HOOGPOORT KW ADHAM D ONKERSTEEG HOOGPOORT BELFORTSTRAAT ST-JACOBSNIEUWSTRAAT ONDERSTRAAT LANGEMUNT VLAS MARKT VRIJDAG KRAANLEI MARKT BAUDELOSTRAAT OUDBURG OTTOGRACHT De Gouden Pluim Huize Colette KROMMEWAL LANGE BOOMGAARDSTRAAT 17.

18 Food - Het zou wel tof zijn moest de campus Mariakerke in het centrum van Gent liggen, zo zouden we wat vaker bij onze favoriete restaurantjes kunnen binnenspringen. Zo een snelle en gezonde hap uit de ballen van Balls & Glory (Jakobijnenstraat 6) of een beetje een NY feel naar binnen spelen met een bagel van Jackie s Bagelbar (Vlaanderenstraat 84), daar zouden we geen neen tegen zeggen. Voor burgers kunnen we alleen maar het uitgebreide menu van Paul s Boutique (Koningin Astridlaan 209 & Sint-Amandstraat 48) aanraden, waar ook vegetariërs moeilijk hun keuze zullen kunnen maken uit de negen verschillende opties. Ben je dan nog niet voldaan? Dan kan je voor een dessert nog altijd terecht bij Julie s House (Kraanlei 13). Cocktails - Dat Gent heel wat goede cocktailbars kent, zal ook wel niemand verbazen. Voor cocktails in ware jaren 20 stijl kunnen we alvast Old Fashioned (Hoogpoort 19) aanraden. Niet goedkoop, maar voor een echt speciale cocktail moet je hier zijn. Voor cocktails die het moeten hebben van een geweldige presentatie in exotische sferen raden we The Drifter (Oudburg 47) aan, de eerste Tiki-bar in Gent. Coffee - Koffieliefhebbers kunnen weer terecht bij Panorama (Nederkouter 71), een koffieshop die er prat op gaat in de namiddag laptopvrij te zijn. Voor wie houdt van een beetje zoetigheid bij de koffie kunnen we Huize Colette (Belfortstraat 6) aanraden. Een geslaagde combinatie tussen een koffieshop, chocoladebar en boekenwinkel. 18.

19 Student-ondernemer Voor sommige studenten lijkt ondernemen verre toekomstmuziek, maar er zijn ook enkele studenten die studies combineren met de start van een eigen zaak. Stef Bontinckx is trots op zijn statuut van student-ondernemer. Wanneer ben je begonnen als student-ondernemer? Ik ben met farmlab in mei 2013 gestart, farmlab is een lasercuttingbedrijf dat studenten en professionelen helpt met het maken van maquettes en andere creaties. Welke opdrachten voer je zoal uit? Uiteraard komt er steeds eerst administratiewerk bij kijken zoals het opmaken van offertes voor klanten. Nadien controleer ik de bestanden die ze aanleveren, voer ik aanpassingen uit indien nodig en nadien worden ze doorgestuurd naar de lasercutter. Met farmlab heb ik al voor leuke klanten kunnen werken zoals LoopingTales die Vines maakt met papier, of voor een mode-ontwerper die schoenen liet lasercutten. Ook voor studenten werk ik vaak, die laten dan maquettes bij farmlab snijden of bepaalde details zoals vakwerken. Het is steeds een zeer interessante combinatie van klanten die ik heb,. Ik ontdek nog steeds nieuwe toepassingen van de lasercutter dankzij de vele opdrachten die klanten komen uitvoeren. Is er veel veranderd sinds je student -ondernemer bent geworden? Sinds het starten van farmlab is het iets moeilijker om mijn studies te combineren met het werk. Vooral omdat ironisch vaak de examenperiode de drukste periode is, want dan zijn er veel studenten die voor hun examenopdracht willen lasercutten. 19.

20 Dan moet ik goed kunnen afwegen en plannen om alles haalbaar en op tijd af te werken. Toch is die periode al de meest leerrijke periode geweest. Ik heb al zoveel geleerd over het oplossen van problemen, kostenberekening en facturatie! Het is echt pas door het te doen dat je echt kan leren. Welke tips zou je studenten over het ondernemersschap willen meegeven? Soms is het beter om een idee gewoon uit te voeren en te kijken hoe het afloopt. Als ondernemer moet je risico s durven nemen. Stel dat het slecht afloopt kan je er alleen maar iets uit geleerd hebben! website: Sinds dit jaar zet docente Annick De Laender zich voor de volle honderd procent in om studenten meer te leren over het ondernemen. Ook haar laten we in deze editie van de GDM-Gazet aan het woord, dit over ACCIO. Kan je ACCIO kort omschrijven, wat het doet en waarvoor het staat? Accio= Arteveldehogeschool Centrum voor Creativiteit, Innovatie en Ondernemingszin. Een kern van 3 enthousiaste medewerkers An Boone, Lieven Desomviele en Evelyne Verhovert aangevuld met 1 opdrachthouder per opleiding. Ons doel: studenten en medewerkers ondernemender maken en hen out of the box laten denken. ACCIO wil jou stimuleren om iets te ondernemen met een wild idee of een gekke droom.! Kortom: creativiteit, innovatie en ondernemingszin stimuleren. Welke activiteiten organiseert ACCIO, zowel binnen als buiten de mediacampus? Genoeg om 3 volle GDM-gazetten te vullen! Een greep uit het aanbod: op 11 februari organiseerde Denktank ACCIO een overleg met studenten over hoe we ondernemen EN studeren kunnen faciliteren. GDM er Jeffrey Tiberghien nam hieraan deel. ACCIO is één van de onderwijsinstellingen die binnen het project Student Ghentrepreneur samen met Unizo, iminds en de Stad Gent een brede waaier van activiteiten organiseert: infosessies, Ghentrepreneur Talk, inspiratiecafé s, bootcamps, pitchwedstrijden. Zo namen we met enkele studenten van GDM deel aan een workshop netwerken. 20.

21 Student-ondernemer Hoe kan ACCIO helpen om het ondernemen bij jongeren aan te wakkeren? De evenementen die ACCIO organiseert zijn op maat van studenten met een idee: er komen jonge ondernemers aan het woord, er is ruimte voor netwerking en aandacht voor originaliteit! Met ingang van dit academiejaar kunnen student-ondernemers via de startersportefeuille tot 3000 euro steun ontvangen. Pre-starters kunnen rekenen op 500 euro aanmoedigingssteun. ACCIO organiseert ook brainstormsessies en dienstverlening op maat. vind je me op de campus). Of wend je tot An Boone Innovatie & Ondernemen Lieven Desomviele Creativiteit & Innovatie, of Evelyne Verhovert - Student 30/3 Lean startup: 3D Printing. (volledig programma op En bij ons is er de ACCIO-lunch. U bent sinds kort opdrachthouder van ACCIO op de campus. Wat is uw mooiste moment van ACCIO tot nu toe? De woorden creativiteit en ondernemingszin zitten in onze opleiding ingebakken, zowel bij collega s als bij studenten. Het is een deel van het DNA van de opleiding. Vooral tijdens projectwerking is dit merkbaar, nu start ik samen met de laatstejaars GMB de mini-onderneming Hibou, Wijs in beeld! op. Creatief en innovatief ondernemen! Je kan ons volgen via onze blog: https://hibouwijs.wordpress.com. Dit semester wil ik ook graag nog werk maken van het samenbrengen van de ondernemende studenten op onze campus. Welke tips zou je studenten die een idee hebben meegeven? Kom langs bij je ACCIO opdrachthouder Annick De Laender (elke dag, behalve vrijdag 21.

22 3D-printing is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Vorig academiejaar kocht GDM een eerste printer aan en sindsdien werd al heel wat onderzoek gedaan. 3D-printen houdt een aantal essentiële stappen in. Met deze foto s krijg je een blik achter de schermen

23 1. Elk 3D-object wordt aan de hand van kleine vierkantjes stap voor stap opgebouwd in een virtuele omgeving. 2. Als het object klaar is, moet het gesliced worden. De 3D-printer moet exact weten hoe hij het voorwerp moet printen. Daarom wordt het 3D-object laagje per laagje door slicing in reepjes gesneden. 3. Omdat een 3D-printer niet in het luchtledige kan printen is het echt noodzakelijk dat bij overhangende delen ondersteuning wordt aangebracht. 4. Dan zijn er nog enkele instellingen die de kwaliteit bepalen. Naast de resolutie geef je ook aan of het voorwerp hol geprint wordt of eventueel van interne structuur wordt voorzien. 5. Het object is klaar om te printen. Uit de verwarmde printkop loopt de gesmolten materie op de printplaat. 6. Tijdens het printen kunnen nog een aantal parameters van de printer aangepast worden, maar verder is het uitkijken naar het eindresultaat. Een klein voorwerp zoals dit olifantje van 10 cm is al vlug 6 uur aan het printen!

24 Werkveld interview: Willem Vleugels Voor de tweede GDM-Gazet spraken we met Willem Vleugels, een zelfstandige die in 2013 zijn eigen productiehuis oprichtte. Hier volgt zijn boeiende verhaal. Welke opleiding(en) heb je gevolgd? Nadat ik gestudeerd had aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge volgde ik de opleiding Multimedia Realisator & bedrijfsbeheer. Daarna ging ik naar KASK film in Gent. Werk je als zelfstandige of werk je bij een bedrijf? Ik werk als zelfstandig ondernemer. In de zomer van 2013 richtte ik mijn eigen productiehuis op: Double Infinity Prod. Co.. Waarom heb je voor je huidige werksituatie gekozen? Hoewel het makkelijker zou zijn om het niet te doen, kies ik altijd voor de moeilijke weg. Ik heb altijd geweten dat ik moeilijk onder een baas zou werken. De keuze om zelfstandige te worden kwam vrij organisch tot stand. Waaruit bestaat je opdrachtenpakket? Ik werk vooral in de skateboard, surf, urban fashion, music en kunstsector. Daarin geef ik vorm aan actieen lifestyle films. Het is echter moeilijk om van dat soort werk te overleven. Daarom richt ik me ook op commerciëler werk, dit van interne communicatie tot anti-alcoholcampagnes. Ik probeer op zoek te gaan naar werk dat me uitdaagt. Voor welke doelgroep werk je? Ik richt mij zelden op één doelgroep. Voor mij is het belangrijk dat de kijker tot nieuwe inzichten komt over bepaalde onderwerpen. Zo vind ik het schitterend als mijn 89-jarige grootvader met pret in de ogen naar één van mijn skatefilms kijkt. Hoe komt jouw werk tot stand? Ik begin nooit aan iets waar ik me niet goed bij voel. Vaak ga ik eerst op verkenning met een kleine camera, om wat studiewerk te schieten. Dan limiteer ik me technisch, zodat mijn zintuigen hun werk kunnen doen. Daarna maak ik een plan en wordt er gedraaid. Ook heb ik, zoals elke filmmaker die heeft, nog mijn geheime ingrediënten

25 Hoeveel tijd spendeer je aan de voorbereiding en hoeveel aan het uitwerken zelf? Dat hangt er van af. Soms is er zelfs geen voorbereiding. Ik vind een stevige preproductie wel altijd nodig, maar je mag er je hele project niet van laten afhangen. Als er geen ruimte is voor improvisatie, dan krijg je meestal een saai resultaat. Daniil Lavrovski Aan welk deel spendeer je het meeste werk? Vaak is dat de postproductie. Bij elke film waarvan ik dacht dat de montage niet veel tijd zou vergen, viel dat achteraf vaak tegen. Bij commercieel werk is dat anders. Daar heb ik een draaiboek te volgen, waardoor het vlotter gaat. Dewi Natalia Welk materiaal komt hier aan de pas? Ik werk met verschillende camera s. Voor postproductie werk ik op Macs. Ik vind dat je als fotograaf of filmmaker in staat moet zijn om met meerdere camera s te werken. De echte kunst ligt in je gebruik van je oog, ongeacht wat de ontvanger zal zijn. Doe waar je fucking zin in hebt! Sybren Vanoverberghe DVL Welke opdrachten doe je het liefst? Mijn favoriete opdrachten zijn diegene die mij een deel van de wereld laten zien. Mijn visie op het maken van film en documenteren is door de jaren heen breder geworden. Ik probeer variabelen met elkaar te verbinden, doorheen de verschillende genres en contexten heen. Heb je tips voor beginners? Volg je buikgevoel. Zoek evenwicht in alles, ook buiten film. Let op het licht. Draag altijd iets mee dat beter filmt dan je telefoon. Laat je nooit ontmoedigen. 25. Daniil Lavrovski

26 Tortillawrap met kruidenkaas en zalm Ingrediënten 2 grote tortilla s 200 gram roomkaas 300 gram gerookte zalm 1 eetlepel gehakt bieslook 1 eetlepel dille (fijngehakt) peper en zout Bereiding Meng de roomkaas met de bieslook en de dille. Kruid met peper en zout. Bestrijk de tortilla s gelijkmatig met het mengsel en beleg met de plakjes gerookte zalm. Rol ze strak op en verpak ze in vershoudfolie. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Verwijder vervolgens de folie. Snij de tortilla s in plakken van ongeveer 2 cm dik. Extra tip: lekker als lichte maaltijd tussendoor, maar ook heerlijk als aperitief! 26.

27 Brownie Ingrediënten 2 eetlepels lauw water 2 eetlepels roomboter 4 eetlepels suiker 3 eetlepels cacaopoeder 4 eetlepels bloem 20 gram chocoladeschilfers Bereiding Meng het water met de boter. Voeg suiker, cacaopoeder en bloem toe. Meng dit tot een gladde massa, zet dit in de microgolf en bak de brownie gaar in 60 à 90 seconden op 1000 watt. Besprenkel dan met de chocoladeschilfers Extra tip: serveer met een bolletje ijs. 27.

28 Nieuws Exclusieve uitgave in mediatheek De mediatheek kocht recent het boek Schobbejacques en de 7 geiten - een sprookje aan van de hand van Merlijne Marell. Merlijne maakte dit boek als afstudeerproject voor haar masteropleiding illustratie in het KASK in Gent. Het is gebaseerd op Grimms sprookje De wolf en de 7 geitjes. Het boek is volledig handmatig gedrukt met loden letters, houtsnede en zeefdruk in een oplage van 36 ex. Wordt verwacht in april: Bué The Warrior De opleiding vroeg deze graffitikunstenaar uit Gent om een werkstuk te maken op onze banner. De voorbereidende tekeningen zouden in de mediatheek gemaakt worden. Dave De Rop alias Bué The Warrior zet de familietraditie van character design voort met de straat als canvas. Hij wordt internationaal beschouwd als één van de pioniers van de street art in België. Kalenderexpo Naar jaarlijkse gewoonte worden ook de kalenders en agenda s 2015 tentoongesteld in de mediatheek. Snel iets opzoeken? Raadpleeg de nieuwe stand-alone pc die je onmiddellijk toegang verschaft tot de catalogus van de mediatheek. 28.

5 e jaargang 1 e editie December 2014

5 e jaargang 1 e editie December 2014 5 e jaargang 1 e editie December 2014 Voorwoord Een nieuw academiejaar betekent niet enkel de aanvang van de lessen: Het is ook de start van vele nieuwe projecten, ook de GDM-Gazet. Hoe kan je beter het

Nadere informatie

verschijnt halfjaarlijks, jaargang 5 - nr 10 - december 2011

verschijnt halfjaarlijks, jaargang 5 - nr 10 - december 2011 verschijnt halfjaarlijks, jaargang 5 - nr 10 - december 2011 E E T J E S Stationsstraat 25 8900 Ieper T. 057 22 42 85 F. 057 22 42 89 www.cvoww.be In dit nummer Woord vooraf 4 Meertalig secretariaat:

Nadere informatie

het Zeemanshuis zekiye yilmaz Jong Haventalent Hotspot Onze Inspiratie Modellen De must-have tassen van Denise Roobol Kenniscentrum In de haven werken

het Zeemanshuis zekiye yilmaz Jong Haventalent Hotspot Onze Inspiratie Modellen De must-have tassen van Denise Roobol Kenniscentrum In de haven werken zekiye yilmaz Jong Haventalent Waarom in de haven werken 2013 meer dan leuk is In de haven werken 10 tips om jouw kansen te vergroten Verrassende Hotspot het Zeemanshuis Kenniscentrum Dona Daria over gelijke

Nadere informatie

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst Cluster Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst voorwoord De afgelopen jaren heeft het Cluster Jongerenmarketing geprobeerd een beter beeld te krijgen van jongeren en hoe deze doelgroep

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

4TIPS VOOR VROUWEN ÉN MANNEN DIE MEER WILLEN

4TIPS VOOR VROUWEN ÉN MANNEN DIE MEER WILLEN DEZE BIJLAGE WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE Levenslang leren Geef je carrière een nieuwe wending Je eigen zaak Zelfstandig, en daar geniet

Nadere informatie

Brugklasgids. Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo

Brugklasgids. Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo Brugklasgids Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo Welkom! Hoi! Leuk dat je wat meer wilt weten over het KGC. Deze gids is er speciaal voor jou. Als je

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Iets ouds onder de zon

Iets ouds onder de zon Iets ouds onder de zon Voor Emma Iets ouds onder de zon Weg uit de dertigersdip en op zoek naar passie en inspiratie in je werk en in je leven Luud Berings ISBN xxx-90-xxxxx-xx-x web: www.doussac.com e-mail:

Nadere informatie

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE Brugge VOORWOORD Beste student, Je bent jong en wil wat? Dan is dit voor jou. Zijn verzekeringen in? Zeker weten! Waarom? Luister even naar me... De verzekeringsstudies

Nadere informatie

TEST ENGINEERS PASSWERK

TEST ENGINEERS PASSWERK In deze brochure hebben we aan aantal interviews met onze test engineers verzameld die in de voorbije periode werden afgenomen. Ze geven een goed beeld van het profiel van onze medewerkers die ingezet

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

met Hannes Van der Bruggen

met Hannes Van der Bruggen tempus N iet enkel studenten maar ook personeel van HUB hadden de bibliotheek graag wat moderner en meer studentgericht gezien. Op dit moment zijn er enkel vergaderruimtes ter beschikking voor vergaderingen.

Nadere informatie

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange.

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange. 13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM Januari t/m juni 2015 ichange.uchange.wechange. Inhoud INLEIDING 3 RESULTATEN 4 SPECIFIEKE INFORMATIE OVER JONGEREN MET EN ZONDER STARTKWALIFICATIE 4 AANVULLENDE INFORMATIE 4

Nadere informatie

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat De 10 tips voor

Nadere informatie

Ik haat werken. Wat is het nieuwe werken en waarom helpt. het om efficiënter en duurzamer te werken? Rienk Jan Schurer. versie: woensdag 27 april 2011

Ik haat werken. Wat is het nieuwe werken en waarom helpt. het om efficiënter en duurzamer te werken? Rienk Jan Schurer. versie: woensdag 27 april 2011 Ik haat werken Wat is het nieuwe werken en waarom helpt het om efficiënter en duurzamer te werken? Rienk Jan Schurer versie: woensdag 27 april 2011 Dit boek is beschermd met een Licentie Ik haat werken

Nadere informatie

Eindverslag stage Dienst Communicatie Stad Bilzen

Eindverslag stage Dienst Communicatie Stad Bilzen 1 HOGESCHOOL PXL DEPARTEMENT MEDIA AND TOURISM Glenn Knapen Eindverslag stage Dienst Communicatie Stad Bilzen Professionele Bachelor Communicatiemanagement Afstudeerrichting Commerciële Communicatie Stagebegeleider:

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk?

Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk? Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk? Inhoudsopgave Wat beweegt jongeren? 2 1. Pleziergerichte motieven 5 2. Carrièregerichte motieven 9 3. Normatieve motieven 13 4. Sociale motieven 17 5. Leermotieven

Nadere informatie

Student Ghentrepreneur

Student Ghentrepreneur Student Ghentrepreneur Student-ondernemers nemen Gent over Student Ghentrepreneur STEMT is een brugproject in het kader van ViA (Vlaanderen in Actie), gesubsidieerd door Agentschap Ondernemen. Het is een

Nadere informatie

waar je goed in bent

waar je goed in bent Extra dik MAGAZINE OKTOBER 2012 Zarayda Groenhart vertelt over haar angsten, haar lef en nieuwsgierigheid Kim Lammers over Olympisch goud Doe vooral de dingen waar je goed in bent Schrijf je in voor dit

Nadere informatie

Hier is alweer de tweede MER Nieuwsbrief.

Hier is alweer de tweede MER Nieuwsbrief. M(e)ER weten 05/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. Verhuizen naar de Big city inleiding MER goes International! Studeren in

Nadere informatie

TEST ENGINEERS PASSWERK

TEST ENGINEERS PASSWERK In deze brochure hebben we aan aantal interviews met onze test engineers verzameld die in de voorbije periode werden afgenomen. Ze geven een goed beeld van het profiel van onze medewerkers die ingezet

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

sector periodiek van studievereniging Kraket jaargang 5 nummer 2 juni 2015

sector periodiek van studievereniging Kraket jaargang 5 nummer 2 juni 2015 sector periodiek van studievereniging Kraket jaargang 5 nummer 2 juni 2015 MIcompany passie voor data & analytics docent vertelt communicatie en econometrie? alumnivereniging tijd voor verandering de week

Nadere informatie

meer waardering voor werk dat je het liefste doet

meer waardering voor werk dat je het liefste doet Inleiding Ieder jaar weer is er wel iemand op het jaarcongres van onze brancheorganisatie die roept We moeten ons beter profileren. Welzijnsorganisaties klagen over een slecht imago. Welzijnswerkers worstelen

Nadere informatie

INDUSTRIEEL PRODUCTONTWERPEN

INDUSTRIEEL PRODUCTONTWERPEN KCDESIGN magazine Gratis editie capita selecta! modulair strak design Issue 12 June 2013 Travelexpo opent nieuwe 50 markt! cm PIXURE Een modulair systeem voor beursstanden, displays en balies. de ideale

Nadere informatie

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009 M(e)ER weten 11/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. inleiding Studiereis naar Istanbul 2009 Ontwerp je eigen droomstage p.4 Excelleren?!

Nadere informatie

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar In 10 stappen Online Zichtbaar, Meer Omzet en Vrijheid door Erno Hannink Verdubbel je coachingsbedrijf in één jaar/hannink 2 Verdubbel jouw coachingsbedrijf

Nadere informatie