Patrice van Ramshorst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patrice van Ramshorst"

Transcriptie

1

2

3 Patrice van Ramshorst Tekenen, schilderen, knutselen, verzamelen en fantaseren was als kind al mijn lust en mijn leven en daarom was het een logische stap om na mijn middelbare school naar de kunstacademie te gaan. In 1976 studeerde ik af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen. Na enige jaren tekenles te hebben gegeven aan diverse middelbare scholen koos ik voor het vrije kunstenaarschap. Naast werk voor exposities en opdrachten voor particulieren, gaf ik workshops en lessen in mijn atelier.

4 Aan inspiratie geen gebrek. Ik ben een bevoorrecht mens dat ik zoveel mooie reizen heb kunnen maken naar diverse uithoeken van de wereld, maar realiseer me juist daardoor dat de schoonheid overal is, als je je ogen en je hart maar gebruikt. Ik werk veelal in series. Afrika, de Elementen, de Metaforen, Opera, Frida Kahlo en de Amuletten zijn hier voorbeelden van. Ik schilder veelal figuratief met de vrouw in de hoofdrol. Ik bezing haar kracht, trots, kwetsbaarheid, vitaliteit en veerkracht. Mijn kleurgebruik is vaak uitbundig en de grip op de kwast is stevig. Merendeels werk ik met olieverf en als het nodig is, voeg ik ook andere materialen toe. Dat is goed te zien in de Frida Kahlo serie. De doeken ontstaan impulsief, min of meer instinctmatig. De collages op hout die ik Amuletten noem komen voort uit magisch denken. Als kind verzamelde ik al steentjes, takken en veren die ik een bepaalde kracht toedichtte. Verderop in dit boekje licht ik dit nader toe. Mijn creativiteit is mijn diepste bron en ik ben zielsgelukkig dat ik daar uit mag putten!

5

6 AFRIKA In 1992 bezocht ik de indrukwekkende tentoonstelling Kings of Africa, in het Mecc in Maastricht. Men toonde hier Paleiskunst uit de Koninkrijken van Centraal Afrika. Ik was overrompeld door de magische beelden, maskers en attributen, zo spannend tentoongesteld in zeer donkere ruimten met een minimale belichting. De volgende dag ben ik begonnen aan de Afrika-serie, en 3 jaar later had ik mijn eerste solotentoonstelling met dit werk in Maastricht. De eerste keer dat ik in Kenia reisde, had ik maar één wens: daar voor altijd blijven. Bijzonder hoe je je zo thuis kunt voelen in een cultuur die in feite vreemd voor je is. Een ode aan de Afrikaanse vrouw: draagt 30 liter water of 15 pompoenen+ brandhout op haar hoofd. staat dag en nacht paraat voor man en kinderen [baby s hangen 2 jaar non stop aan de borst of rug]. stookt de hele dag vuur voor tientallen liters maispap met groente en badwater voor het hele gezin. gaat als laatste naar bed. gebruikt 1 stuk zeep voor de afwas, het badderen en de kleren. poedelt zichzelf in de rivier. lacht als ze haar vingers brandt aan hete pannen. heeft een doorzettingsvermogen en spierballen die ongekend zijn.

7 African Queen olieverf op doek 100 x 120 cm

8 Sister Sun olieverf op doek 100 x 120 cm

9 Sister Star olieverf op doek 100 x 120 cm

10 DE ELEMENTEN Een Afrikaans gezegde luidt: Een vrouw is als de aarde. Aarde is één van de vier elementen : vuur, water, lucht en aarde. Voor de Chinezen is metaal een apart vijfde element, terwijl men in India en Tibet gelooft dat ether als spiritueel element de andere vier doordringt en bezielt. Het belang van de elementen als ordenend principe in het universum komt in de symboliek van alle culturen terug. In 1998 maakte ik een serie portretten op basis van deze elementen. De gebruikte techniek is olieverf op linnen. Ook nu weer staat de vrouw centraal. De vrouw als maagd, moeder, strijdster of engel: haar kracht, kwetsbaarheid, haar wezen. Atelier

11 element Lucht, Moeder Aarde vuur, aarde, water, element metaal

12 OPERA Muziek was in ons gezin erg belangrijk. Door het werk van mijn vader bij Phillips Phonogram kwam ik al vroeg in aanraking met diverse stijlen en met name de jazz. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op een goed moment besloot ik zangles te nemen. Hierdoor kwam ik in aanraking met het meer klassieke repertoire van Italiaanse liederen, antieke aria s en musical. Ik heb eindeloos gefascineerd naar opnames zitten kijken [en luisteren!] van operazangers en -zangeressen en heb in de serie Opera geprobeerd hun emoties vast te leggen.

13 Si, mi chiamano Mimi uit : La Bohème Puccini olieverf op doek 50 x 60 cm

14 O mio babbino caro uit : Gianni Schicchi - Puccini olieverf op doek 50 x 60 cm

15 " Pace, pace mio dio" uit: La Forza del Destino Verdi olieverf op doek 50 x 60 cm

16 La Scala 1 olieverf op doek 75 x 100 cm

17 La Scala 2 olieverf op doek 75 x 100 cm

18 PABLO NERUDA Naast schilderen en zingen lees ik graag gedichten en boven aan de lijst staat met stip Pablo Neruda, de grote Chileense dichter. Twintig was hij pas toen hij in 1924 de bundel Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied publiceerde. De diepgang die deze gedichten kenmerkt passen eerder bij een mens die meer levenservaring heeft en daarom zijn ze ook zo bijzonder. In 1994 kwam de film Il Postino [de postbode] uit over het verhaal van de verbannen dichter Neruda op het zonnige eilandje Salina, ten noorden van Sicilië. Op de gelijknamige soundtrack worden de gedichten vertolkt door bekende acteurs. Vanuit de fascinatie voor deze bundel is deze serie van 20 portretten in 2001 ontstaan. Bij ieder portret staat een strofe uit het desbetreffende gedicht. Het portret hiernaast is geïnspireerd op het eerste gedicht uit de bundel: Vrouwenlichaam. Maar het uur der wrake slaat, en ik bemin je. Lichaam van huid, van mos, van gretige, stevige melk. Ach, de bokalen van je boezem! Ach, je ogen vol afwezigheid!

19 vrouwenlichaam gedicht Pablo Neruda acryl op doek 30 x 30 cm

20 Het licht omhult je gedicht Pablo Neruda acryl op doek 30 x 30 cm

21 Je speelt alle dagen gedicht Pablo Neruda acryl op doek 30 x 30 cm

22 FRIDA KAHLO Deze serie heeft me 3 jaar volledig in haar greep gehouden en het voelde geamputeerd om er in 2006 mee te stoppen. In 2003 zag ik de film Frida met Selma Hayek in de hoofdrol. Ik was op slag verliefd. Vanaf de eerste minuut zat ik als aan mijn stoel genageld en liet mijn tranen de vrije loop tot aan de aftiteling. Hier moest ik iets mee! De volgende dag kocht ik nieuwe doeken en sloot me op in mijn atelier. Ik denk dat ik nog nooit eerder met zo veel passie heb geschilderd. Het ene na het andere doek werd geboren, ik las alles wat er over haar gepubliceerd was en ging meerdere keren op bedevaart naar het Blauwe Huis in Coyoacán, tegenwoordig een wijk van Mexico-stad, waar Frida haar hele leven heeft gewoond. Vooral haar atelier en slaapkamer waar ze ook gestorven is, maakten diepe indruk op me. Voor wie het dramatische levensverhaal niet kent: Frida werd geboren in Coyoacán op 6 juli 1907 als dochter van een fotograaf. In 1913 werd ze op zesjarige leeftijd getroffen door kinderverlamming aan haar rechterbeen. Op 17 september 1925 werd de bus waarmee de dan achttienjarige Kahlo door Mexico-Stad reed aangereden door een tram. Een stuk stalen leuning drong haar lichaam binnen door haar linkerzij en kwam er langs haar vagina weer uit.

23 Haar ribben en heup waren gebroken, haar slechte been was op elf plaatsen gebroken, haar ruggengraat was op diverse plaatsen gebroken, en haar voet was verbrijzeld. Maandenlang moest ze in bed blijven, ingekapseld in korsetten, pleisters en verband, vechtend tegen de pijn. Ze besloot om te gaan schilderen. Haar moeder liet spiegels aan en boven haar ziekbed vastmaken zodat Frida zichzelf kon schilderen. Frida geldt als de beroemdste vrouwelijke schilder van de 20 e eeuw en is waarschijnlijk ook de populairste [in Mexico struikel je over de Frida gadgets]. Haar kunst kwam tot stand ondanks of misschien wel dankzij haar lichamelijke handicap. De schoonheid en de vele zelfportretten getuigen hiervan. Haar liefdesleven was echter net zo tumultueus als haar carrière als schilder. Zij was oa. de geliefde van Leon Trotski, de New Yorkse fotograaf Nickolas Muray [die een serie indrukwekkende foto s van haar maakte] en de vrouw van Diego Rivera, een groot kunstenaar maar helaas voor haar, ook een groot rokkenjager. De serie Frida Kahlo werd voor het eerst tentoongesteld in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht in maart 2006 en later dat jaar in de Mexicaanse Ambassade in Den Haag.

24 Frida Kahlo olieverf op doek 100 x 120 cm

25 Viva la Vida olieverf op doek 90 x 110 cm

26 Frida Kahlo olieverf op doek 90 x 110 cm

27 Pain and Plaster olieverf op doek + collage 50 x 200 cm (elk)

28 Paspop Viva la Vida gemengde techniek

29 Luna olieverf op doek, stof, gemengde techniek 50 x 200 cm

30 Sol olieverf op doek, stof, gemengde techniek 50 x 200 cm

31 Si tan Solo olieverf op doek 90 x 110 cm

32 La Llorona olieverf op doek 90 x 110 cm

33 Sol y Luna Acryl op doek 60 x 80 cm

34 AMULETTEN Zoals ik al in de inleiding schreef, komen de collages op hout die ik Amuletten noem, voort uit magisch denken. Wie kent niet het gevoel dat je hebt als je een mooie steen vindt, die je vervolgens in je zak stopt omdat het je geluk brengt of beschermt. Door de eeuwen heen gelooft men dat een amulet bescherming biedt tegen gevaar, ziekte en ongeluk. Aangezien ik al mijn hele leven van alles opraap en meeneem [mijn atelier puilt uit van alle vondsten] ontstond het idee van een compositie van diverse materialen met een bezwerende werking. De collage bevestig ik op een stuk hout met daarachter een grotere plank. Een zwevende glasplaat maakt het geheel af. In de eerste instantie maakte ik puur intuïtief composities waar ik een magische werking bij voelde. Maar gaandeweg kreeg ik steeds meer verzoeken om een amulet in opdracht te maken. Bijvoorbeeld als persoonlijk cadeau voor iemands verjaardag, of voor een kind dat het ouderlijk huis verlaat, of iemand die stopt met werken. Ik vind het een mooie uitdaging om iedere keer weer een persoonlijk verhaal te maken. Soms met behulp van mijn eigen materiaal, soms ook in kombinatie met materiaal van de opdrachtgever. Daarnaast maak ik ook kleine amuletten voor sprekers van bijvoorbeeld serviceclubs als dank voor een voordracht.

35 De laatste tijd houd ik me bezig met Amuletten in het kader van rouwverwerking. Als een dierbare gestorven is, wil je graag een herinnering aan die persoon. Je kunt een foto neerzetten, met een kaarsje erbij, maar je kunt ook een herinneringsamulet maken. Misschien heb je nog de leesbril van je oma, of de mondharmonica van je opa, een stukje stof van een jurk, een briefje, een sleutel, het kan van alles zijn. In de vorm van een workshop begeleid ik mensen om hun eigen amulet te maken. Maar ik maak ook een herinneringsamulet in opdracht. Zo n amulet kan troost en vreugde brengen, er zit een heel verhaal/leven achter. Het is een positieve manier om rouw te verwerken. amuletten materiaal

36 Amulet Selamat Makan [Maleis voor smakelijk eten] ter herinnering aan mijn oma. Collage op hout 40 x 40 cm

37 Amulet Bachata collage op hout 40 x40 cm

38 Amulet El Corazon collage op hout 40 x 40 cm

39 Amulet Sweet Memories collage op hout 40 x 40 cm

40 Amulet Violin [detail] collage op hout 40 x 40 cm

41 4 kleine Amuletten 20 x 20 cm

42 Amulet Aan tafel collage op hout 40 x 40 cm

43 Amulet Kyrie Eleison collage op hout 40 x 40 cm

44 Amulet Vrij als een vogel collage op hout 40 x 40 cm

45 Amulet Broken Dreams collage op hout 40 x 40 cm

46 Amulet Zilvervis collage op hout 40 x 40 cm

47 Amulet Vedette collage op hout 40 x 40 cm

48 Amulet Liof [voor spreker van serviceclub] 30 x 30 cm

49 Amulet Kompas ter herinnering aan mijn opa. Collage op hout 40 x 40 cm

50 ZANG Verhalen vertellen past blijkbaar bij me. Dat doe ik met mijn kunst maar ook in de muziek. Beide petten zitten lekker. Ik voel me goed als ik alleen in mijn atelier bezig ben, maar geniet ook erg van de interactie met het publiek als ik op het podium sta. Beide zijn een vorm van communicatie; je stelt jezelf open en krijgt veel terug. Inmiddels maak ik deel uit van diverse formaties waarin jazz, latin, singersongwriter, Nederlands- en Franstalig repertoire elkaar raken.

51

52 CONTACT Patrice van Ramshorst Demerthof AT Maastricht Patrice van Ramshorst Patrice van Ramshorst Zuid Limburg. Bright Site of Life https://www.zuidlimburg.nl/video/het-goede-leven/limburgselevens/zangeres-patrice-van-ramshorst.html realisatie: Uw-Publicaties.nl maart 2015

53

54

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Buiten de kist denken. Ellis van der Does

Buiten de kist denken. Ellis van der Does Buiten de kist denken Ellis van der Does Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Eigen ervaringen...3 2. Voorbereiden op een uitvaart...4 3. Beeld en ritueel van een persoonlijke uitvaart...5 4. De ritueelbegeleider...5

Nadere informatie

De URIM-Code. 1 Inhoud

De URIM-Code. 1 Inhoud De URIM-Code Verzameling informatie en reacties over de energetische Stoelen Voor ondersteuning bij het thuisgebruik en als aanvulling in een praktijk. 1 Inhoud 1 De energetische Stoelen: Urim-Code, Thummim-Code

Nadere informatie

Danstheater als ritueel voor het mens-zijn

Danstheater als ritueel voor het mens-zijn DANSTHEATER AYA Danstheater als ritueel voor het mens-zijn Een onderzoek naar de methode - Wies Bloemen Door Marieke van Delft Dance Theatre as a Ritualistic Exploration of Our Humanity An Inquiry into

Nadere informatie

Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk.

Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk. Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk. Bereik een Fablife in 7 levels. 2014 Fablife VOF 1 Anastasia - Left outside alone And I wonder if you know How it really feels To be left outside alone

Nadere informatie

De zoektocht naar geluk

De zoektocht naar geluk De zoektocht naar geluk Afstemmen op je innerlijk doel Door: Ingrid Mehrtens There is no way to happiness, happiness is the way. (The Buddha) Vanwege een ongeval ben ik in de zomer van 2008 aan huis en

Nadere informatie

Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw.

Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw. JUNI 2014 Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw. Deze uitgave kwam tot stand dankzij de medewerking van Douwe Boersma, Bram Goossens,

Nadere informatie

Verdwalen in verhalen van mensen met speciale wensen. Toinette Loeffen

Verdwalen in verhalen van mensen met speciale wensen. Toinette Loeffen Verdwalen in verhalen van mensen met speciale wensen Toinette Loeffen 1 Verdwalen in verhalen van mensen met speciale wensen Toinette Loeffen 2 3 Een woord van dank Ik wil deze bundel beginnen met een

Nadere informatie

Lilith: Het zelfportret als spiegel

Lilith: Het zelfportret als spiegel Lilith: Het zelfportret als spiegel Haar huis heeft ze net weer aan kant na een week Live Atelier in het Venlose museum Van Bommel van Dam, waar een meet & greet tussen kunstenaar en bezoekers plaatsvond.

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine 5 Beste kunstliefhebber, Wij hopen dat u een goede vakantie heeft gehad en dat

Nadere informatie

ELEMENTAIR LEIDERSCHAP

ELEMENTAIR LEIDERSCHAP ELEMENTAIR LEIDERSCHAP leiderschap in Nederland 2011 Hoe eenvoudig een systeem kan zijn en leiderschap een fundamentele wending kan geven Wanneer ben ik als leider in mijn element? antwoord van een Goeroe

Nadere informatie

Stichting MS Research Nummer 23-2005 NIEUWSBRIEF

Stichting MS Research Nummer 23-2005 NIEUWSBRIEF ROND M MS Stichting MS Research Nummer 23-2005 NIEUWSBRIEF DE KUNST RONDOM MS Als het dan niet helemaal lukt de leiding te houden over je eigen lijf, je eigen leven, dan is het wel erg heerlijk een honderdtal

Nadere informatie

Eva Keeris, wetenschepper, 2012; vrij te kopiëren en delen voor privégebruik, geen commerciële doeleinden! Meer weten: kijk op

Eva Keeris, wetenschepper, 2012; vrij te kopiëren en delen voor privégebruik, geen commerciële doeleinden! Meer weten: kijk op Eva Keeris, wetenschepper, 2012; vrij te kopiëren en delen voor privégebruik, geen commerciële doeleinden! Meer weten: kijk op www.leefjesprankel.nl/meer Hoofdstuk 1: Inleiding Sprankel Manuscript niet

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine. KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5. Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief

KUNSTstof-magazine. KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5. Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-magazine KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief Van de redactie 5 e Leerdamse Kunst vierdaagse door Sylvia Bosch Tip van Kunststof Behoud van Leerdams

Nadere informatie

20 Rouwverwerking. 1 Inleiding

20 Rouwverwerking. 1 Inleiding DC 20 Rouwverwerking 1 Inleiding Het verlies van een partner, kind, broertje, zusje, een ouder of een vriend geeft veel verdriet en maakt dat alles anders wordt. De dagelijkse dingen zijn niet meer hetzelfde.

Nadere informatie

MATERIAALFONDS: RENTEVRIJE LENINGEN VOOR KUNSTENAARS, FOTOGRAFEN EN ONTWERPERS

MATERIAALFONDS: RENTEVRIJE LENINGEN VOOR KUNSTENAARS, FOTOGRAFEN EN ONTWERPERS Om nieuw werk te ontwikkelen voor een tentoon stelling is tijd en geld nodig. Tijd neem je zelf mee, maar geld is meestal niet direct voorhanden. Met het Materiaalfonds kon ik een belangrijke tentoonstelling

Nadere informatie

Als het einde nadert. Een handleiding voor familie en vrienden van stervenden. Sue Brayne Dr Peter Fenwick

Als het einde nadert. Een handleiding voor familie en vrienden van stervenden. Sue Brayne Dr Peter Fenwick Als het einde nadert Een handleiding voor familie en vrienden van stervenden Sue Brayne Dr Peter Fenwick IN SAMENWERKING MET THE CLINICAL NEUROSCIENCE DIVISION UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON 1 OPGEDRAGEN AAN

Nadere informatie

WERKVELDERVARING OP EEN MIDDELBARE SCHOOL Kan psychodrama de jeugd helpen om te zien en gezien te worden? door Hanneke Cleuters

WERKVELDERVARING OP EEN MIDDELBARE SCHOOL Kan psychodrama de jeugd helpen om te zien en gezien te worden? door Hanneke Cleuters WERKVELDERVARING OP EEN MIDDELBARE SCHOOL Kan psychodrama de jeugd helpen om te zien en gezien te worden? door Hanneke Cleuters Heeft psychodrama meerwaarde voor jongeren in deze prestatiemaatschappij?

Nadere informatie

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.]

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] Grijs In het grijs zit alles Wat geweest is en wat nog komt Drents grijs, dat is wat ik hier zie Ook de geelblauwe

Nadere informatie

Op de. weg. The Glory of Christmas. Studie Bobby Schuller: Bent u op de goede weg? Mijn kruispunt. Persoonlijke verhalen

Op de. weg. The Glory of Christmas. Studie Bobby Schuller: Bent u op de goede weg? Mijn kruispunt. Persoonlijke verhalen hoop magazine is een uitgave van hour of power nederland en verschijnt zes keer per jaar nummer 70 - november 2014 losse verkoopprijs 2,95 via hourofpower.nl/winkel gratis uitgave voor donateurs i n d

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Digitaal spiritueel tijdschrift

Digitaal spiritueel tijdschrift DIGITAAL MAGAZINE VOOR MEER SPIRITUALITEIT IN WERK EN PRIVE Digitaal spiritueel tijdschrift Tweemaandelijkse uitgave augustus - september 2011 - NUMMER 03 Dit tijdschrift gaat over spiritualiteit, gezondheid

Nadere informatie

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen Speaking Circles * met Stef de Beurs Bijzondere ontmoetingen Met voorwoord van Hans Otjes en met medewerking van: Paula Koekkoek en Peter Paul van de Beek * Speaking Circles is een geregistreerd handelsmerk

Nadere informatie

Lilia Mestre & Guy Cassiers

Lilia Mestre & Guy Cassiers Etcetera stuurde 4 artiesten op een Blind Date met een (hen) onbekende collega. Enkel gewapend met een opnameapparaat en een handvol drinkgeld, worstelden de twee koppels zich doorheen een dik uur conversatie.

Nadere informatie

Welkom bij. Kinderfonds MAMAS! INSPIRERENDE VROUWEN KANSEN VOOR KINDEREN MAMAKRACHT IN ACTIE!

Welkom bij. Kinderfonds MAMAS! INSPIRERENDE VROUWEN KANSEN VOOR KINDEREN MAMAKRACHT IN ACTIE! Welkom bij Kinderfonds MAMAS! INSPIRERENDE VROUWEN KANSEN VOOR KINDEREN MAMAKRACHT IN ACTIE! VOORWOORD Hartelijk welkom! In 1999 kregen wij het persoonlijke verzoek van Nelson Mandela om in Nederland een

Nadere informatie

Het MPOP Inspiratieboek

Het MPOP Inspiratieboek Het MPOP Inspiratieboek 82 MPOP-ers delen hun beste adviezen, grootste doorbraken, en vertellen hoe zij hun dromen realiteit zagen worden. Maak Prachtige Online Programma s 1 mpop.nl SIMONE LEVIE.NL Wow,

Nadere informatie

1. Au, dat doet pijn!

1. Au, dat doet pijn! Tien manieren om focussen te gebruiken in het dagelijkse leven. Door Ann Weiser Cornell. Bron : website Focusing Resources 06/02/09 www.focusingresources.com Vertaald door Tine Swyngedouw (11/08/09). Toen

Nadere informatie

Bijzondere mensen over hun eigen wijze van Authenticiteit. Hedwigh Verbruggen-Letty

Bijzondere mensen over hun eigen wijze van Authenticiteit. Hedwigh Verbruggen-Letty Bijzondere mensen over hun eigen wijze van Authenticiteit Hedwigh Verbruggen-Letty Copyright Copyright 2005-2011 Hedwigh Verbruggen-Letty Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie