TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud1"

Transcriptie

1 2010 TENTOONSTELLINGEN Radboud Universiteit & UMC St Radboud1 Franse maanden! Het museumweekend van 10 en 11 april 2010 wordt ook dit jaar door het Anatomisch Museum aangegrepen om tussen de vaste opstelling hedendaagse kunst te exposeren. In samenwerking met de CBK is gekozen voor Stéphane Belzère. Deze Franse kunstenaar bracht namelijk jaren schilderend door in het Parijse Muséum d histoire naturelle met exclusieve aandacht voor preparaten. Diverse schilderijen uit de reeks Histoire du Bocal worden in de bijzondere context van het Anatomisch Museum opgehangen en aangevuld met enkele preparaten door de kunstenaar gemaakt: handen van Saint-Sulpice-beelden. Op zondagmiddag 11 april om uur is Stéphane Belzère in het museum aanwezig om u in zijn tentoonstelling mee te nemen. Intussen lopen op de universiteit twee presentaties van werk van Jean Le Gac. Deze Franse kunstenaar of moeten we de schilder zeggen is in Nijmegen geen onbekende. Zijn Groepsportret gerealiseerd als kunstopdracht voor de Academiezaal van de Aula, is er permanent te zien. Ook had hij al eerder tentoonstellingen op de universiteit, in Jean Le Gac, Groepsportret, detail met Titus Brandsma, 2001, gemengde techniek, 120 x 160 x 8,5 cm (foto Jacques Faujour, France) het toenmalige Nijmeegs Volkenkundig Museum. Op dit concept doorbordurend hedendaagse kunst buiten haar strikte, eigen circuit van galeries en musea voor schone kunst exposeren, wat Jean Le Gac vaker doet, toont hij thans zijn werk en zijn boeken, kortom zijn oeuvre, in de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit. Misschien zijn het de komende maanden dan ook niet zozeer Franse maanden er zijn immers eveneens Akhter Husain van nog verder weg, India, en Evelyne Hendrikx van dichterbij, Breda, maar maanden waarin hedendaagse kunst dieper in de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud en hun organen, binnendringt. De Commissie Beeldende Kunst Radboud Universiteit & UMC St Radboud voert in opdracht van het College van Bestuur en de Raad van Bestuur het kunstbeleid op de Campus. De door haar gepresenteerde kunst geeft een extra dimensie aan de universiteit en het UMC. Deze profilerende meerwaarde realiseert ze via tentoonstellingen, aankopen van en opdrachten voor kwalitatief hoogstaande kunst.

2 ZUIDCORRIDOR AKHTER HUSAIN: SHELL SCAPES van 24 februari tot 14 maart 2010 De geëxposeerde reeks foto s Shell Scapes van Akhter Husain is ontstaan uit de fascinatie van deze Indische hoogleraar orthodontie voor de natuur in het algemeen en voor schelpen in het bijzonder. Getroffen door hun onbeschrijflijke schoonheid tracht hij er via fotografie verslag van te doen. Akhter Husain, Shell Scapes, foto uit gelijknamige reeks, 2009, 35 x 40 cm Dit kan echter niet door een louter registreren op directe wijze; én fascinatie én dergelijke pracht zorgen ervoor dat geen grip gekregen wordt op het geziene, of eerder nog op een ervaring die verder dan het zien alleen gaat. Akhter Husain trachtte de schelpen die zich als niet te grijpen, als niet vast te leggen objecten aandienen, te verschalken. Hij maakte daartoe de omweg van de radiografische opname. Zo weet hij de dynamische, spiraalvormige structuur van de schelpen in hun overweldigende praal te verleiden ze uit hun schulp te lokken en te visualiseren. Zijn foto s nemen sciencefictionachtige dimensies aan, terwijl ze het even rijke als intense, heldere kleurenspel van microscopische beelden en van micro imaging tevoorschijn toveren. Meteen laat de Shell Scapes-reeks een boeiende ontmoeting tussen de natuur, de medische wetenschap en de kunst zien. Wat een oogverblindende ode aan schelpen is geworden, wordt in deze tentoonstelling aan de kijker gepresenteerd. Hierna zullen de foto s blijvend worden opgehangen op de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie die aan de basis ligt van deze kunstaankoop.

3 HUYGENSGEBOUW EVELYNE HENDRIKX van 25 februari tot 18 april 2010 Het werk van Evelyne Hendrikx bestaat uit een gevarieerd samenbrengen van foto s tot een gestructureerd geheel, het eigenlijke kunstwerk. Op een paar uitzonderingen na medische fotografie van haar ogen maakt ze de foto s zelf: van gebouwen en van landschappen. Zijn het om zo te zeggen zuivere registraties die ze maakt (zonder de ruis van mensen of auto s), hun koelheid, hun objectivering wordt opgeheven enerzijds door de sensibiliteit waarmee ze de veelheid ordent tot een sprekend geheel dat zich niet gemakkelijk laat ontcijferen. De verborgen logica van de opbouw wordt versluierd door een spel van lijnen en kleuren. Steeds weer, ook na lang kijken, blijven ongeziene details zich aandienen. Anderzijds is er de herhaling van hetzij dezelfde foto s, hetzij van dezelfde gebouwen maar dan vanuit een ander perspectief genomen. En dit geeft dynamiek en ritme aan het geheel. Is deze fotografie studieus, tegelijk is iedere compositie op zich af. Zo verwerft iedere foto zijn plaats in een reeks waarin nu eens de schilderachtigheid van het geheel zich toont, of een zekere abstrahering, of waarbij weer elders, ieder klein fotografisch beeld afzonderlijk zich naast een ander voegt om het in de totaliteit van de foto te bevragen, Evelyne Hendrikx, Lichtplein, Eindhoven, 2009, digitale print, 90 x 100 cm te profileren, kortom, om het te versterken. En waar de reeks ophoudt is het slechts om later weer op te duiken, verrijkt met de intussen nieuw opgedane fotografische inzichten en ervaringen. Zo situeert het werk van Evelyne Hendrikx zich tegen de achtergrond van het verstrijken van de tijd. Een tijd die hier en daar doorsijpelt in sommige reeksen waar deze bijvoorbeeld vervat ligt in overdrijvende wolken of in de opeenvolging van gebouwen op eenzelfde terrein waar de kunstenaar met haar camera omheen is gelopen. Tentoonstellingsprogramma Fotografie wordt verzorgd in samenwerking met de Tentoonstellings commissie Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Op dinsdag 2 maart, tussen en uur, ontvangt Evelyne Hendrikx u gaarne in haar tentoonstelling.

4 GALERIJ UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK en AULA RADBOUD UNIVERSITEIT JEAN LE GAC van 4 maart tot 2 mei 2010 Het werk van Jean Le Gac draait om de vraag wat de kunstschilder vandaag de dag te doen staat. Immers op alle fronten lijkt hij ingehaald en voorbijgestoken door de nieuwe media van fotografie tot film. Geven zij de realiteit niet beter weer dan de schilder, dan doen ze dit in elk geval nauwkeuriger. En intussen kan, ja doet iedereen het, al dan niet aan de hand van zijn of haar mobiele telefoon, op elk moment. Deze problematiek heeft Jean Le Gac geenszins verlamd. Integendeel. Het is vooral al tekenend en schilderend, soms al fotograferend maar ook dan nog als schilder, dat hij zijn centrale vraag steeds weer opneemt. Aldus heeft hij in de loop der jaren een groot aantal boeken gepubliceerd, gaande van catalogi tot ware kunstenaarsboeken. Zijn publicaties worden verspreid over de drie verdiepingen van de Universiteitsbibliotheek geëxposeerd. Dit gebeurt in combinatie met relevante boeken uit de UB zelf. Op de galerij wordt het tentoonstellingsconcept doorgetrokken en toegespitst op Les Demoiselles d Avignon. Daarin confronteert de schilder deze steeds terugkerende figuur in het oeuvre van Jean Le Gac zijn problematische identiteit met het beroemde doek van Pablo Picasso. Op reis in Zuid-Frankrijk De tentoonstellingen in de Galerij zijn een samenwerkingsproject tussen de Universiteitsbibliotheek en de Commissie Beeldende Kunst, waarbij de kunst die wordt getoond aan boeken refereert. Voor meer informatie:

5 kwam de schilder oog in oog te staan met genoemd doek dat in zijn overbekendheid nog nauwelijks wordt gezien. Dit ervarend is hij erop uit om op hedendaagse wijze een doek van vroeger te schilderen, als een bijzondere wijze van het te bekijken ergens naar eigen zeggen tussen een zachte inbraak op en rakelings aandoen van de geniale schilderachtigheid van Picasso s werk. Op de begane grond worden intussen twee eerdere tentoonstellingen van Jean Le Gac op de Radboud Universiteit in herinnering geroepen. De gestelde schildersproblematiek doet zich evenzeer gelden met betrekking tot het portret. Jean Le Gac boog zich er nadrukkelijk over in het kader van zijn kunstopdracht voor de Academiezaal van onze Universiteit in Hem was gevraagd de geschiedenis van de Universiteit en de perspectieven voor haar toekomst te verbeelden aan de hand van illustere hoogleraren die de Radboud Universiteit heeft gekend en van jonge mensen die geacht worden de fakkel over te nemen. Het werd Groepsportret met onder andere citaten uit meesterwerken van de westerse en mondiale kunst en cultuur. Een aantal ontwerpschetsen voor deze kunstopdracht is in de tentoonstelling opgenomen. In Groepsportret verschijnt als iets tussen signatuur en watermerk de kunstenaar zelf. Of is het de schilder? Vergezeld van zijn kleindochter, zwaait hij ons de rijke cultuur en traditie toe. Ook in de tentoonstelling in de Aula duikt bij het artistiek exploreren van het portret, zijn familie op. Maar het zou geen tentoonstelling op een universiteit zijn, moesten de illustere personen door de familie verdrongen worden. Zo zien we tevens het portret van Agatha Christie en dat van Rob Sengers gemaakt in opdracht van het Kinderziekenhuis UMC St Radboud. In een college Kunstgeschiedenis wordt aandacht besteed aan Le Gacs oeuvre. Jean Le Gac, Le Canapé post-colonialiste, 2008, gemengde techniek op doek, 185 x 208 cm (twee delen) en foto-tekst 68,5 x 120 cm (foto s Jacques Faujour, France) Jean Le Gac, Personnage 27, 2005, gemengde techniek op papier en twee foto s, elk 100 x 70 cm, plus texte 21 x 29,7 cm

6 ANATOMISCH MUSEUM, ZUIDCORRIDOR* STÉPHANE BELZÈRE van 8 maart tot 2 mei 2010 Dat Stéphane Belzère zijn anatomische werken in een Anatomisch Museum exposeert, kan op het eerste gezicht dubbelop lijken. Zijn daar niet al genoeg preparaten te zien? Het zou misschien beweerd kunnen worden indien het om een wijze van fijnschilderen zou gaan. Maar zoiets is hier niet het geval. Hoewel de kunstenaar werkt met een grote precisie, doorbreekt hij het anatomisch discours: er treedt een vorm van vervreemding op, die juist prikkelend werkt. Het heeft zeker niet in de eerste plaats te maken met het feit dat het dierlijke organen betreft, geschilderd in het Muséum d histoire naturelle. Feit is dat de bezoeker aan het Anatomisch Museum een heel bijzondere ervaring krijgt, hij gaat anders kijken. De verwachtingen die hij koesterde, worden niet zozeer onderuit gehaald, maar daarentegen geïntensiveerd. En dit scherpt de blik aan, maakt hem fris en meer sensibel. Want wat Stéphane Belzère ons aan preparaten laat zien, strookt niet meer met de realiteit. Er treden een schilderkunstig kleurenspel en een lichtwerking op waardoor de vormen van de preparaten een bijzondere uitstraling krijgen, ja echt week worden. En hun proportie is meestal ontzettend uitvergroot. Zo verandert onze verhouding tot de in formol opgezette organen. Waar een afzonderlijk orgaan groter wordt dan onszelf, maar zijn vleselijke uitstraling bewaart, werkt het overdonderend. De overweldiging voert de kunstenaar op door na eerst Stéphane Belzère Bocaux anatomiques n 46 peinture vinylique sur toile 50 x 100 cm Zondag 11 april om uur, in het kader van het Museumweekend, persoonlijke toelichting door Stéphane Belzère. Stéphane Belzère Grand tableau long olieverf op doek 98 x 780 cm

7 OMLOOP UMC BIJ BIBLIOTHEEK MEDISCHE WETENSCHAPPEN nog de bokaal waarin het orgaan is gevat mee te schilderen, daar stilaan van af te stappen en als het ware zonder nog enige tussenwand van glas het orgaan aan de kijker voor te houden. Uit het lichaam geïsoleerd en opgezet, is het dan wel dood en geobjectiveerd, maar door zijn omvang komt het weer dichter bij het leven en krijgt het een subjectieve geladenheid, bijna van mens tot mens te noemen. Uit zijn conserverende context gelicht raakt het orgaan verlost: het gaat over van een opgesloten zijn naar een toestand van bevrijding, daarbij niet alleen het hele doek in beslag nemend, maar ook de ruimte er omheen. Zo nemen de bokalen verrassende wendingen. Het studieuze gaat over in fascinatie maar botst tegen het bizarre aan; herkenbaarheid legt het af tegen de overweldiging; het statische wordt zwevend en het tactiele doet zacht, meegevend aan; de complexiteit van het orgaan wordt getemperd en gestroomlijnd door de specifieke vormen; de gaafheid van de vorm en de subtiliteit van de kleuren stevenen af op een verleidelijkheid waarvoor we tegelijk terugschrikken. De toeschouwer verlaat de vleselijke wereld om in de schilderkunstige te worden meegenomen. De grote schilderijen die Stéphane Belzère in de zuidcorridor exposeert liggen in het verlengde van zijn histoires de bocal. Heeft het orgaan zich daar in zijn geschilderde hoedanigheid van zijn bokaal bevrijd, hier gaan de schilderijen een stap verder door zich thans van ieder figuur los te maken. Het zijn abstracties geworden waarin het spel van lichtinval en reflecties zich ontplooit tot een panoramische landschappelijkheid. * In de Zuidcorridor vanaf 18 maart. In samenwerking met Anatomisch Museum UMC St Radboud, ter gelegenheid van het Nationaal Museumweekend 2010 op 10 en 11 april, waarbij hedendaagse kunstwerken geïntegreerd worden in de vaste museale opstelling. Stéphane Belzère licht op zondag 11 april om uur zijn werk toe in zijn tentoonstelling in het Anatomisch Museum.

8 OMLOOP UMC BIJ BIBLIOTHEEK MEDISCHE WETENSCHAPPEN Tegen de achtergrond van zijn oeuvre is het niet vreemd dat Stéphane Belzère het ontwerpen van zeven ramen in de kathedraal van Rodez toevertrouwd kreeg. Want ramen dienen niet enkel een optimaal licht met al zijn schakeringen en reflecties in het kerkgebouw te laten vallen. Ook is het wenselijk dat de kunstenaar in zijn oeuvre blijk heeft gegeven met de thema s van leven en dood om te gaan. De presentatie van zijn ontwerpschetsen sluit aan bij een min of meer verborgen draad in de CBK-tentoonstellingen, waarbij eerder maquettes en kartons van onder andere Gérard Garouste voor Talant en Jean-Michel Alberola voor Nevers werden geëxposeerd. Stéphane Belzère, voorbereidende schets voor ramen in de kathedraal van Rodez LOCATIES n Radboud Ziekenhuis Zuidcorridor, eerste verdieping Geert Grooteplein 10 Dagelijks toegankelijk van 8.30 tot uur n Onderwijscentrum Medische Wetenschappen: Omloop, bij Bibliotheek Medische Wetenschappen Geert Grooteplein 15 Open op werkdagen van 8.30 tot uur n Anatomisch Museum UMC St Radboud Geert Grooteplein 21 Met op 11 april, de zondag van het Museumweekend, om uur een toelichting van Stéphane Belzère bij zijn tentoonstelling. Open op werkdagen van 9.00 tot uur (vrijdag van tot uur, zie ook website: n Aula Omloop, eerste verdieping Comeniuslaan 2 Open op werkdagen van 9.00 tot uur n Universiteitsbibliotheek Galerij, eerste verdieping Erasmuslaan 36 Open van 9.00 tot uur n Huygensgebouw Centrale straat, begane grond Heyendaalseweg 135 Op dinsdag 2 maart, tussen en uur, ontvangt Evelyne Hendrikx u gaarne in haar tentoonstelling. Open op werkdagen van 9.00 tot uur Tentoonstellingen Radboud Universiteit & UMC St Radboud jaargang 2 nummer 1 Uitgave Commissie Beeldende Kunst Radboud Universiteit & UMC St Radboud Samengesteld door Daan Van Speybroeck, kunstcoördinator postbus 9103, 6500 HD Nijmegen onder Kunst Commissie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud3

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud3 2011 TENTOONSTELLINGEN Radboud Universiteit & UMC St Radboud3 Op donderdagmiddag 19 mei 2011 vindt het symposium Met zorg voor kunst, georganiseerd door de CBK UMC St Radboud, plaats. Nadere informatie

Nadere informatie

Persbericht: 22 mei 2017

Persbericht: 22 mei 2017 Persbericht: 22 mei 2017 JEFF, Playa Mi Cayito, 1996, olieverf op doek, 90 x 117 cm, particuliere collectie CUBAN ART NOW: CUBAANSE TOP KUNSTENAARS IN NEDERLAND In Cuban Art Now toont Singer Laren een

Nadere informatie

Erwin Clauws "The Conscious Quintessence of the Abstract"

Erwin Clauws The Conscious Quintessence of the Abstract Het ROGERRAVEELMUSEUM tentoonstellingspartner bij het artistiek onderzoek The Conscious Quintessence of the Abstract van ERWIN CLAUWS Onderzoek geaccrediteerd door Onderzoeksraad Sint Lucas Beeldende Kunst

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud4

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud4 2011 TENTOONSTELLINGEN Radboud Universiteit & UMC St Radboud4 In mei en juni 2011 is Edith Dekyndt te gast in Nijmegen, op uitnodiging van de Gemeente. Zij werd voor bedoeld verblijf, Artist in Residence

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

PERSBERICHT 16 januari 2015

PERSBERICHT 16 januari 2015 Van: Carina Blokzijl Museum Gouda [Carina.Blokzijl@museumgouda.nl] Verzonden: vrijdag 16 januari 2015 12:36 Onderwerp: van Michel tot Israels Bijlagen: GeorgesMichel_Gezicht_op_de_heuvel_van_Montmartre.jpg;

Nadere informatie

Mathilde Hatzenberger Gallery. Stelt voor: DESSEINS 23.02 > 16.03.2013

Mathilde Hatzenberger Gallery. Stelt voor: DESSEINS 23.02 > 16.03.2013 Stelt voor: DESSEINS 23.02 > 16.03.2013 Met: Pierre DESSONS Jean-Michel HANNECART Yoshifumi HAYASHI Richard MEITNER Philippe SEGERAL Andrew SEXTON Yoshie SUGITO Mai TABAKIAN Marc VAN CAUWENBERGH Gérald

Nadere informatie

Eva Räder, Grey poet, 2008, foto: Gert Jan van Rooij, Courtesy galerie Gabriel Rolt, Amsterdam

Eva Räder, Grey poet, 2008, foto: Gert Jan van Rooij, Courtesy galerie Gabriel Rolt, Amsterdam Eva Räder, Miss H, 2008, foto: Gert Jan van Rooij, Eva Räder, Lee, 2008, Eva Räder, Guitarglacier, 2007, foto: Peter Tijhuis, Eva Räder, Bobby, 2007, foto: Gert Jan van Rooij, Eva Räder, Freddy, 2007,

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2016 Nr. 63

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2016 Nr. 63 1 (2016) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2016 Nr. 63 A. TITEL Verdrag tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Franse Republiek betreffende

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGEN. Kunstcollectie. La collection d œuvres d art de. Musée Het Valkhof. vormgever Roger Willems

TENTOONSTELLINGEN. Kunstcollectie. La collection d œuvres d art de. Musée Het Valkhof. vormgever Roger Willems 2012 TENTOONSTELLINGEN Radboud Universiteit & UMC St Radboud2 Op vrijdag 16 maart om 17.00 uur opent THE FRENCH CONNECTION kunstcollectie UMC St Radboud in Museum Het Valkhof. Deze tentoonstel- ling presenteert

Nadere informatie

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE MUSEUMZONE In het door de Raad vastgestelde beleidsplan INBeelden (kunstopdrachtenbeleld 2008-2010) zljn tijdelijke kunstwerken

Nadere informatie

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK Informatie over de kunstenaar De Belgische kunstenaar Philippe Van Snick (geb. 1946) onderzoekt met minimale middelen de ruimtelijke mogelijkheden van schilderkunst.

Nadere informatie

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Persbericht 9 september 2014 Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Op 20 september 2014 opent, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de retrospectieve tentoonstelling

Nadere informatie

Exposities 2013. Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping

Exposities 2013. Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 3 Exposities 2013 J a n u a r i Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping Annemarie Mayers - beelden januari t/m maart vitrines

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Het onbewaakte moment #2

Het onbewaakte moment #2 Het onbewaakte moment #2 De gecontroleerde ongecontroleerdheid bij het tekenen De tentoonstelling toont hoe de tekening ook vandaag, in een tijd van hoge technologie, een ideaal medium is om het kantelmoment

Nadere informatie

EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT

EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT 1. Inleiding Voor de 19º expositie Picturama Leudal heeft het bestuur van de Stichting Picturama een jury bijeen geroepen om de nominaties en prijzen

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

AMBER TOOROP (2015) G LIJK WELEER, MIJN LIEVE SCHAT

AMBER TOOROP (2015) G LIJK WELEER, MIJN LIEVE SCHAT AMBER TOOROP (2015) G LIJK WELEER, MIJN LIEVE SCHAT PROJECTPLAN 14 februari 2016 Amber Toorop 26 jaar oud afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag studierichting documentaire

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x x x x xx x xx xx x xx xxx xx xx xx xxx x xx x xxxx x EEN KNOTSGEKKE xxx x xxxx HICHAM BENOHOUD xxx xxxxx xxxx xxxxx xx Salle de Classe, série 2 KLASFOTO! xxxx xxxxxx xx xxxxx xx xxxxxx x xxxxx xx x xxxxxx

Nadere informatie

RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven

RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven JOKE REICHARDT Werkstuk voor het vak Het meesterwerk. Sleutelwerken in de westerse kunst van de 20 e en de 21

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Jan Zondag

Beleidsplan Stichting Jan Zondag Beleidsplan Stichting Jan Zondag 2016-2019 Beleidsplan Stichting Jan Zondag 2016-2019 1. Inleiding 2. Missie, visie en statutaire doelstelling 2.1 Missie 2.2 Visie en statutaire doelstellingen 2.3 Bestemming

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE FLEUR LAMERS PERSONALIA

CURRICULUM VITAE FLEUR LAMERS PERSONALIA CURRICULUM VITAE FLEUR LAMERS PERSONALIA Geboorteplaats: Haarlem Burgerlijke status: ongehuwd, samenwonend met partner en kind Adres: Uiterwaardenstraat 500, 1079 AZ, Amsterdam, Nederland Geboorte datum:

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud1

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud1 2012 TENTOONSTELLINGEN Radboud Universiteit & UMC St Radboud1 Met de eerste tentoonstellingsfolder van 2012 stuurt de CBK u haar beste wensen voor het nieuwe jaar en hoopt ze dat u artistiek en veel ruimer

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting

GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting Document 2011 Inhoud/Contents Details/Close ups 6 Sublacus/Sublacus tekst/text Hanneke de Man 18 Brieven/Letters

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

DE INTERACTIEVE SCHILDERIJEN VAN PATRICK HUGHES

DE INTERACTIEVE SCHILDERIJEN VAN PATRICK HUGHES DE INTERACTIEVE SCHILDERIJEN VAN PATRICK HUGHES Een traditionele afbeelding is statisch: je kunt er langslopen en er verandert niets aan het schilderij. Hoogstens zie je het slechter naarmate je er schuiner

Nadere informatie

FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS PERSBERICHT VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016

FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS PERSBERICHT VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016 PERSBERICHT FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016 CURATOR / CRITISCHE TEKST: SONIA ARATA ADRES: RUSLAND 22

Nadere informatie

Museum voor Anatomie en Pathologie

Museum voor Anatomie en Pathologie Museum voor Anatomie en Pathologie Museum voor Anatomie en Pathologie 1. Wat is het Anatomisch Museum? 2. Hoe ziet het Anatomisch Museum van de Toekomst er uit? 3. Langs welke weg bereiken we het Anatomisch

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

R O G E R R A V E E L M U S E U M. Albisola. Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam

R O G E R R A V E E L M U S E U M. Albisola. Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam Albisola Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam 3 juli 30 oktober 2011 Al eeuwenlang is het Italiaanse stadje Albisola aan de Ligurische kust

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud5

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud5 2011 TENTOONSTELLINGEN Radboud Universiteit & UMC St Radboud5 Van 1 tot 8 oktober 2011 vindt in Nijmegen de Senior City Week plaats. Het UMC St Radboud, en in het bijzonder de afdeling Geriatrie leveren

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

In Beeld 15 Kurt Van der Elst Theater heeft de naam de snelst vervliegende kunst te zijn. Fotografie van theater, tenzij als getuigenis van een voorstelling, is meestal nog een graad slechter af. Het boek

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud1

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud1 2011 TENTOONSTELLINGEN Radboud Universiteit & UMC St Radboud1 In februari 2011 verschijnt het boek Met zorg voor kunst, in opdracht van de CBK UMC St Radboud door In de Walvis (Nijmegen) uitgegeven. Achtenvijftig

Nadere informatie

letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018.

letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018. letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018. Tien dagen lang wordt heel Nederland ondergedompeld in letter events: er zijn projecten, lezingen, workshops

Nadere informatie

EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 20º EDITIE 2017 JURY RAPPORT

EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 20º EDITIE 2017 JURY RAPPORT EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 20º EDITIE 2017 JURY RAPPORT 1. Inleiding Voor de 20º expositie Picturama Leudal heeft het bestuur van de Stichting Picturama een jury bijeen geroepen om de nominaties en prijzen

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

jan mankes jan mankes

jan mankes jan mankes jan mankes 9 10 jan mankes Hollands meest verstilde schilder: deze bondige karakterisering van Jan Mankes als kunstenaar werd voor het eerst gebruikt door Richard Roland Holst in 1923 en geeft de kern

Nadere informatie

Driedimensionale weergave gezicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Driedimensionale weergave gezicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei Driedimensionale weergave gezicht Ziekenhuis Gelderse Vallei Op de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie wordt onderzoek gedaan naar de driedimensionale (3D) weergave van het gezicht. Het

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

George Hendrik Breitner (1857-1923)

George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner werd op 12 september 1857 in Rotterdam geboren. Al van kleins af aan wilde hij het liefst historieschilder

Nadere informatie

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum persinfo De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum p. 2 De 17 de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Prentenkabinet

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vanaf de renaissance tot aan het midden van de 19e eeuw is kunst gebaseerd op het perspectief. Paolo Veronesse / 16e eeuw Aan het

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R

K U N S T K A L E N D E R KUNST KALENDER 2 0 1 6 Exposities 2016 Januari Annemieke Fictoor -schilderijen dec 2015 maart 2016 eerste verdieping Marieke Rosing -schilderijen dec 2015 maart 2016 begane grond Sannie Oppelaar - beelden

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud2

TENTOONSTELLINGEN. Radboud Universiteit & UMC St Radboud2 2011 TENTOONSTELLINGEN Radboud Universiteit & UMC St Radboud2 Met zorg voor kunst / Caring for Art is op 10 februari 2011 in een besloten en stemmige bijeenkomst gepresenteerd. De uitgever, Henk Hoeks,

Nadere informatie

FORMA AKTUEEL Nieuwsbrief van Galerie Forma Aktua

FORMA AKTUEEL Nieuwsbrief van Galerie Forma Aktua April 2014 Nummer 115 Jaargang 31 FORMA AKTUEEL Nieuwsbrief van Galerie Forma Aktua Galerie Forma Aktua Nieuwstad 10, 9711 JP Groningen T : 050 313 33 42 E : info@forma-aktua.nl I : www.forma-aktua.nl

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING /4 lessen. Anouk Vercouter STAGE II Mentor: Johan De Loore 19, 23, 26 en 30 januari 2015

LESVOORBEREIDING /4 lessen. Anouk Vercouter STAGE II Mentor: Johan De Loore 19, 23, 26 en 30 januari 2015 LESVOORBEREIDING /4 lessen Anouk Vercouter STAGE II Mentor: Johan De Loore 19, 23, 26 en 30 januari 2015 Thema: Studie naar witte voorwerpen: Vormstudie, kleuronderzoek, stilleven. 1. Algemene opdrachtomschrijving.

Nadere informatie

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER ZIE DE MENS - KIJKWIJZER HAVO/VWO BOVENBOUW Welkom in Museum de Fundatie bij de tentoonstelling ZIE DE MENS - 100 jaar, 100 gezichten. Het uitgangspunt voor de tentoonstelling is het idee dat juist honderd

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 4

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 4 KUNST KALENDER 2 0 1 4 Exposities 2014 Januari Petra van Kalker - Objecten januari t/m maart Vitrines Ilse Brul - Schilderijen januari t/m maart Oranje gang februari Sophie Walraven - Schilderijen februari

Nadere informatie

Zaterdag 19 maart 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Beelden in het Middelpunt Opdorp-Buggenhout

Zaterdag 19 maart 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Beelden in het Middelpunt Opdorp-Buggenhout Zaterdag 19 maart 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Beelden in het Middelpunt Opdorp-Buggenhout Geachte burgemeester en schepenen, Beste genodigden,

Nadere informatie

RETROSPECTIEVE HULDETENTOONSTELLING VAN KUNSTSCHILDER. Galerie DE FONTEIN, Grote Plaats te Lebbeke

RETROSPECTIEVE HULDETENTOONSTELLING VAN KUNSTSCHILDER. Galerie DE FONTEIN, Grote Plaats te Lebbeke RETROSPECTIEVE HULDETENTOONSTELLING VAN KUNSTSCHILDER Hubert Bourgeois Galerie DE FONTEIN, Grote Plaats te Lebbeke Organisatie: Cel Beeldende Kunsten in samenwerking met Gemeentebestuur & Cultuurdienst

Nadere informatie

Artistieke Nieuwjaarswensen

Artistieke Nieuwjaarswensen Artistieke Nieuwjaarswensen Zoals ieder jaar wil Ter Palen ook dit jaar afsluiten met een toemaatje voor alle leden als dank voor hun jarenlange trouw. Het is dankzij hen dat onze heemkring kan blijven

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO Kijkwijzer Beeldbeschrijving FotografieVMBO Inhoud I. De bedoeling van deze kijkwijzer 2 II. Opdrachten 3 III. Eindopdracht 5 IV. Fotografie en het Fotomuseum Den Haag 6 I. De bedoeling van deze kijkwijzer

Nadere informatie

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER GROEPSTENTOONSTELLING # 2 Grote Kerk Veere 05 04 2013 21 05 2013 catalogus #15 GROEPSTENTOONSTELLING # 2 inhoud beelden opbouw 03/04/2013 openingstekst Harmen Eijzenga 05/04/2013 beelden opening 05/04/2013

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

1 + 1 = Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016. Goedemiddag,

1 + 1 = Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016. Goedemiddag, 1 + 1 = 0 Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016 I N L E I D I N G E X P O S I T I E Goedemiddag, Mijn naam is dus Jorrit van Bavel. Van alles wat ik doe, in en met kunst, en waar ik bij betrokken

Nadere informatie

Realisme het leven zoals het is

Realisme het leven zoals het is Realisme 1850 1920 het leven zoals het is Classicisme Barok 1640 1720 Realisme 1850 1920 Wat was Classicisme ook al weer? De thema's zijn vaak ontleend aan de antieke geschiedenis en de mythologie en zijn

Nadere informatie

Lancering Nienke Sybrandy In het Kader van Liefhertje

Lancering Nienke Sybrandy In het Kader van Liefhertje Lancering Nienke Sybrandy In het Kader van Liefhertje Vrijdag 1 juni is het zover en lanceert LhGWR (Liefhertje en De Grote Witte Reus) het nieuwe winkel concept... In het Kader van Liefhertje, dit keer

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1

Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1 Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1 Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 2 Jos van Vreeswijk is meer dan dertig jaar beeldhouwer en nog

Nadere informatie

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur Hoe ontwikkel ik Ineke Strouken een ijzersterk volkscultuurproject? Geachte dames en heren, Welkom op deze studiedag Hoe ontwikkel ik een ijzersterk volkscultuurproject. Sinds een tweetal jaren staat volkscultuur

Nadere informatie

Shoot: Maakte die nieuwe status van de fotografie het voor jou makkelijker om jouw weg te vinden als zelfstandige fotografe?

Shoot: Maakte die nieuwe status van de fotografie het voor jou makkelijker om jouw weg te vinden als zelfstandige fotografe? PORTFOLIO isabelle pateer Isabelle Pateer studeerde fotografie aan Sint-Lukas in Brussel. Sinds 2007 legt ze zich toe op persoonlijke projecten die vragen oproepen bij aspecten van onze hedendaagse maatschappij.

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen

Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen Nog geen drie weken na de start van het studiejaar moeten studenten die in Nijmegen aan de Radboud Universiteit met rechten zijn begonnen al

Nadere informatie

Ellis Blom. Ellis Blom. www.ellisblom.com. stijlvolle en ontroerende portretten

Ellis Blom. Ellis Blom. www.ellisblom.com. stijlvolle en ontroerende portretten 13 Ellis Blom Na de fotovakopleiding in Apeldoorn ben ik een geheel eigen weg ingeslagen. Ik houd mij niet zozeer bezig met traditionele fotografie of studiowerk. Mijn prioriteit ligt niet bij de techniek,

Nadere informatie

Van schilderen volgens de regels naar schilderen met kleur

Van schilderen volgens de regels naar schilderen met kleur Van schilderen volgens de regels naar schilderen met kleur 61 Corr01_Matisse-boek_NL_april2015.indd 61 20-04-15 14:00 Het jaar 1897 luidt een nieuwe tijd in voor Matisse: in dit jaar maakt hij kennis met

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NOVEMBER

NIEUWSBRIEF NOVEMBER NIEUWSBRIEF NOVEMBER Zonder verbeelding en verbazing rest er de saaiheid 1 1 IN DE KIJKER: Verjaardag Gerarda FACEBOOK.COM/STUDENTENACADEMIEOUDENAARDE Wil je voortdurend op de hoogte blijven van alle nieuwtjes

Nadere informatie

persinfo dan van severen collectiepresentatie

persinfo dan van severen collectiepresentatie persinfo dan van severen collectiepresentatie p. 2 Dan Van Severen Collectiepresentatie In t kort Dan Van Severen (1927-2009) woonde en werkte een tiental jaar in Brugge. Zijn oeuvre ontwikkelde zich toen

Nadere informatie

Beeldwijzer Avans Hogeschool. Praktische Basisrichtlijnen Beeldstijl

Beeldwijzer Avans Hogeschool. Praktische Basisrichtlijnen Beeldstijl Beeldwijzer Avans Hogeschool Praktische Basisrichtlijnen Beeldstijl pagina 2 van 16 Inhoud 1 Beeldwijzer Avans Hogeschool 3 2 Kernwaarden 5 2.1 Ambitie 5 2.2 Persoonlijke aandacht 6 2.3 Midden in de maatschappij

Nadere informatie

Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering.

Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering. Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering. dr. Rob van Gerwen Departement Wijsbegeerte Universiteit Utrecht Authentieke Educatie Lectoraat Kunst en cultuureducatie, Amsterdam 21 november 2011

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I 26.09. 15-07.02. 16 I persdossier collectiepresentatie Georges Van Tongerloo 2 KORT MEER INFO Het Groeningemuseum

Nadere informatie

Datum 01 februari 2016 De verwerving van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit

Datum 01 februari 2016 De verwerving van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Erfgoed en Kunsten Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

TENTOONSTELLING. Pathoekeweg 34, 8000 Brugge - 050 47 18 83 www.curieuswest.be - info.west-vlaanderen@curieus.be. West-Vlaanderen

TENTOONSTELLING. Pathoekeweg 34, 8000 Brugge - 050 47 18 83 www.curieuswest.be - info.west-vlaanderen@curieus.be. West-Vlaanderen TENTOONSTELLING In oktober 2014 lanceerde het Levenshuis te Brugge Leven als lijfmotief, een poëziewedstrijd rond het thema zelfbeschikkingsrecht. Naar aanleiding van dit project maakte Brugs kunstenaar

Nadere informatie

Coby Brinkers Annelies Landsman

Coby Brinkers Annelies Landsman Coby Brinkers Annelies Landsman Coby Brinkers en Annelies Landsman worden beiden geboeid door architectonische lijnen en vormen. Wat opvalt is hun streven naar perfectionisme. Coby uit dit door haar liefde

Nadere informatie

TANKSTATION EXPO! Voorwaarden

TANKSTATION EXPO! Voorwaarden Tankstation EXPO! biedt nieuwe, aankomende en professionele kunstenaars de mogelijkheid om kunstwerken en - projecten te presenteren in haar expositieruimte met twee grote etalages aan een drukke doorgaande

Nadere informatie

De brieven van Van Gogh

De brieven van Van Gogh De brieven van Van Gogh Tijdens een rondwandeling door het dorp, vertelt ieder gids wel iets over de vele brieven die Vincent schreef in zijn leven. Hoe belangrijk waren de brieven voor Vincent, aan wie

Nadere informatie

KUNST WANDEL ROUTE. Radboud Universiteit & UMC St Radboud3

KUNST WANDEL ROUTE. Radboud Universiteit & UMC St Radboud3 2012 KUNST WANDEL ROUTE Radboud Universiteit & UMC St Radboud3 Terwijl een aantal kunstwerken uit de collectie van het UMC St Radboud voor de tentoonstelling THE FRENCH CONNECTION in Museum Het Valkhof

Nadere informatie

Catalogus. Jaargang 2014. Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086. www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl

Catalogus. Jaargang 2014. Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086. www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl Catalogus www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086 Jaargang 2014 De mooiste dag van het leven zegt men. Zoiets unieks moet natuurlijk op de mooist

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie

JOOP POLDER DEN HAAG Tramtoren V, olieverf/doek, 160x100 cm

JOOP POLDER DEN HAAG Tramtoren V, olieverf/doek, 160x100 cm JOOP POLDER 03.12.2003-04.01.2004 DEN HAAG Tramtoren V, olieverf/doek, 160x100 cm JOOP POLDER 03.12.2003-04.01.2004 DEN HAAG JOOP POLDER IS ZATERDAG 6 DECEMBER VANAF 15.00 UUR AANWEZIG 1E KERSTDAG EN NIEUWJAARSDAG

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de ogenschijnlijke stijlbreuk die

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012

Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012 Berenkuil Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012 Expositie Vrijdag ochtend komen alle groepen samen. Tijdens een overleg krijgt elke groep een taak om verschillende dingen in school te ondernemen

Nadere informatie