KUNST IN BOEKELO 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KUNST IN BOEKELO 2009"

Transcriptie

1 KUNST IN BOEKELO 2009 DIT MAG U NIET MISSEN! 21 t/m 24 mei dagelijks van uur Bert Nijenhuis 29 KUNSTENAARS IN GALERIE (AUTOBEDRIJF) HULSCHER 8 ATELIERS IN EN OM Boekelo Bert Nijenhuis

2 Beckumerstraat 7 Telefoon Fax www. fleuranthus.nl Bertus Workel Enschede Vrijetijdsmaterialen Organisatie: Stichting Kunstmanifestatie Boekelo Topaasstraat 12, 7548 CL Boekelo Edith Howard tel e mail: Joke de Hullu tel e mail:

3 KUNSTENAARS Peter Baars (1940, Ned.O.Indië) autodidact, maakt collages, tekeningen, schilderijen. In zijn collages maakt hij gebruik van verschillende technieken en probeert in de voorstellingen een absurde, grappige of gewaagde situatie uit te beelden. Inspiratie bronnen zijn gezichten, circus, dieren, sport en architectonische bouwwerken en combinaties daarvan. Verder gebruikt hij in een aantal gevallen oorspronkelijke naïeve technieken zoals werden toegepast door de Hopi, Navajo s, Azteken en Inca s uit Midden en Zuid Amerika en de Aboriginals van het Australische continent. Claudia Bidoggia ging acht jaar geleden van start met haar glas inloodatelier BELLA VERRA. In die 8 jaar is BELLA VERRA uitgegroeid tot een allround glasatelier. Claudia begon met de ambachtelijke vervaardiging van traditionele glas in loodpanelen, maar naarmate ze langer bezig was, ontdekte ze steeds nieuwe mogelijkheden met glas. Glasfusing bijvoorbeeld: het met elkaar versmelten en vervormen van meerdere lagen glas in een oven die een temperatuur kan bereiken van 800. Met deze techniek kun je schalen, lampen en andere glasobjecten maken. Ook is het mogelijk nieuw glas te maken dat weer verwerkt kan worden in een glasin loodraam. In de avonduren geeft Claudia cursussen en workshops. Haar motto: hou van glas: het is kleurrijk, transparant en weerbarstig! Frank ter Borg keramist, maakt verschillende keramische objecten, zowel sculpturen als vazen en potten. Hij experimenteert met klei om zo weer tot andere zaken te komen. Hij staat heel onderzoekend in zijn werk. Op dit moment studeert hij nog aan de AKI en hoopt in 2010 zijn studie aan de kunstacademie te voltooien. Lenie Davina is een gevoelsmens en vanuit dat gevoel leeft en werkt zij; al haar kunstwerken ontstaan zo. Om verder te ontwikkelen en nieuwe dingen te maken kijkt zij bij collega s, is geabonneerd op vakbladen, en volgt workshops om er daarna zelf verder mee aan de slag te gaan. Zo is haar laatste schilderwerk gericht op vrij/materie schilderen. Een manier om weer te geven wat een mens bezielt; voelt/ziet. Spelen met materie en dan iets fantastisch op doek zetten is een belevenis op zich. Haar beelden zijn figuratief en abstract, de symboliek geeft genoeg weer van wat zij bedoelt. U kunt er op verschillende manieren naar kijken en er uw eigen fantasie op loslaten om te begrijpen wat er bedoeld wordt.

4

5 Daniëlle van Engers kunstenares ziet het levenslicht in 1984 in Enschede. Als peuter vermaakt zij zich urenlang met tekenen. Knutselen en alles om haar heen ruimtelijk vorm geven, dat heeft al haar belangstelling. Oog voor compositie en samenstelling, voor sfeer, dat tekent de kunstenares. Zij is opgeleid als illustrator en krijgt toelating tot de AKI Kunstacademie. Toch kiest Daniëlle aanvankelijk voor de gezondheidssector. Het is in 2008 dat haar passie voor de kunst het vervolg vindt. Naast tekeningen zijn er schilderijen ontstaan die veelal eigenhandig robuust worden omlijst. Dan zijn er de sculpturen die uitdrukking geven aan gevoel en verbinding. Isis Zengerink dichter Samenwerking Isis komt uit Hengelo en dicht zich het leven toe. Haar onderwerpen zijn herinneringen, ervaringen, stemmingen, innerlijke roerselen en bevatten verborgen tekens. Altijd weer zijn er de thema s waarbinnen wij als mens verbonden zijn en waarover zij zich ontfermt. Het is een verrassing keer op keer, als Daniëlle inspiratie bij de gedichten voelt opkomen en het gevoelig vastlegt in beelden. Zo ontmoeten Woord en Beeld elkaar en ontstaan tentoonstellingen, waar ingelijste gedichten samen met beelden op sokkels beleefd worden. Overzicht van voordrachten, exposities en publicaties zie: Henk van t Hof bedrijft de fotografie al vele jaren. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar mensen, en de laatste tijd vooral naar natuur en landschappen. Veel van zijn foto s zijn tijdens buitenlandse reizen gemaakt. Dit jaar blijven we echter dichter bij huis. Het thema is namelijk: Winter in Boekelo. Ans van den Hoogen (11 maart 1945) Eind jaren zeventig heeft Ans zich al toegelegd op de beeldende kunst: bij het Centrum van Creativiteit in Son en Breugel heeft zij enkele etsen gemaakt. Later in Enschede maakte ze aquarellen. Nadat zij gestopt is met haar werk heeft zij zich meer toegelegd op olieverf. In Veldhoven volgde zij wekelijks lessen bij Peter Dillen. Daar legde zij zich met name toe op het stilleven. Tegelijkertijd heeft zij bij Gabriel Martinez Almeida les gehad in de opbouw van portretten. Naast haar passie voor de schilderkunst heeft Ans zich de laatste jaren ook beziggehouden met bronzen beelden maken, volgens de verloren was methode. Haar laatste ontwikkeling is op het gebied van het beeldhouwen in steen.

6 Rudy van Ulzen Al meer dan 25 jaar dé dorpswinkel voor Boekelo en omstreken Tel: Beckumerstraat 11

7 Edith Howard heeft zich toegelegd op het fotograferen van objecten waarbij haar voorkeur voor het vastleggen van details opvalt. Daardoor ontstaan verrassende effecten, die het gefotografeerde object voor de toeschouwer opeens in een totaal ander daglicht plaatsen. howard.com Annemarie Huirne vormgever/beeldend kunstenaar. De basismaterialen die zij gebruikt zijn vooral wol en wolvilt soms gecombineerd met andere materialen. De inspiratie haalt ze uit de natuur en de maatschappij. Joke de Hullu heeft jarenlang over de wereld getrokken. Veertien jaar heeft ze in Suriname gewoond. Kortgeleden verlangde ze er naar na vijftien jaar de mensen in hun ontspannen, natuurlijk en hartstochtelijk land weer te ontmoeten. De kleuren van zowel de bevolking, het plantenrijk en ook de huizen zijn een ware inspiratiebron voor haar schilderwerk. Haar voorliefde voor felle kleuren is o.a. een overblijfsel van haar verblijf in Suriname. Het vrije werk, veelal spiritueel getint, geeft haar veel voldoening. Oneindig veel plezier beleeft ze aan het lesgeven in eigen huis en het organiseren van o.a. workshops. De generatiekloof wordt bij haar overbrugd: regelmatig volgen (groot)moeder en (klein)kind samen les. Stan Kerlen werd in zijn jeugd al gegrepen door de fotografie. Als autodidact heeft hij zich ontwikkeld tot het niveau dat hij hier aan de bezoekers laat zien. Gelukkig met zijn fotografische resultaten maar nooit tevreden worstelt hij met de materie; het kijken; kadreren; selecteren en vastleggen van de beelden zoals hij ze wil laten zien. Een bevlogen fotograaf die steeds maar weer verder wil in zijn ontwikkeling, zoekend naar die éne ultieme plaat. Hij is al jaren docent fotografie. Onlangs is hem het prestigieuze predicaat Bonds MeesterKlasse (BMK) toegekend.

8 Kapsalon Kupers de kapper voor haar en hem Beckumerstraat BD Boekelo belt u voor een afspraak

9 Els Kerlen schildert al jaren en heeft zich in de loop van de tijd laten ondersteunen door diverse kunstschilders bij wie zij lessen volgde. Noch steeds laat zij zich begeleiden om zich verder te bekwamen. Els werkt met enthousiasme en een grote gedrevenheid naar het ultieme doel om eens het beste schilderij te maken. Zij voelt zich vooral aangetrokken tot het maken van (soms mystieke) landschappelijke impressies die rust, evenwicht en harmonie uitstralen. Daarnaast beleeft zij veel plezier aan de kinderportretjes. Deze fantasierijke portretjes zijn voor haar een nieuwe uitdaging. In de breekbare, soms uitgelaten stemming van de kinderen geeft zij elk kind zijn eigen persoonlijkheid. Jasper Klaver is 24 jaar en komt uit Boekelo. Hij schildert onder de naam "Nebula" en dus niet onder zijn eigen naam. Dit omdat hij vroeger vooral in de graffitiwereld actief was, en daar is het gebruikelijk dat je een alias hebt. Hij heeft een aantal opleidingen gedaan die met kunst te maken hebben, maar die zijn hem niet bevallen waardoor hij nu zonder opleiding aan de weg probeert te timmeren. Zijn inspiratie komt uit allerlei hoeken zoals graffiti, het paranormale, esoterie, fantasie/science fiction, noem maar op. Eugénie Krikhaar (1968), afgestudeerd aan de AKI Enschede. Vanuit de fascinatie om door te dringen tot de essentie van alle informatie die haar omringt, probeert zij een persoonlijke ordening van de wereld te maken. Deze subjectieve ordening vertaalt zich in beelden vanuit een zo breed mogelijke beschrijving van de alledaagsheid, tot aan een almaar doorgaand inzoomen op de materie. In het meest recente werk is de bacterie in verschillende verschijningsvormen een tijdelijk eindstation van dit inzoomen. De bacterie als esthetisch gegeven speelt een centrale rol om associaties op te roepen die een breder terrein raken. Het materiaalgebruik laat zich bepalen door het onderwerp. Christina en Ben van der Lugt houden zich bezig met het gebruik en het bewerken van glas op diverse manieren. Zo graveert Christina op glas en kristal. Dit zeer oude ambacht wordt door haar met de hand en met elektrische apparatuur uitgeoefend. Zij kan daarmee goed haar fantasie kwijt. Hiermee zal zij gedurende de expositie demonstreren. Daarnaast is zij zich gaan toeleggen op de leertechniek. Plaquettes, spiegel randen, sieraden. Ben houdt zich bezig met het maken van figuur spiegels. Zijn glas inloodcreaties zijn kleurrijker. De motieven variëren van strak geometrisch tot Art Deco. Ook reparaties worden door hem uitgevoerd.

10 Coby Marsman is al sinds haar tienerjaren geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Ze schildert met olieverf. Haar liefde voor de natuur en dieren probeert zij op haar doeken vast te leggen. Hierbij maakt ze gebruik van verschillende technieken. Ze werkt ook regelmatig in opdracht. Justine van der Noordaa raakt bewogen door vormen, maakt krabbels van de dingen die ze ziet en mooi vindt om deze later uit te werken op de etsplaat. Gebruikmakend van alle technische mogelijkheden die haar ten dienste staan. Ze is een ambachtelijke kunstenaar die zich graag laat verrassen door de techniek, maar die aan de andere kant precies weet wat ze wil. Henny Rijkeboer zoekt tijdens wandelingen en fietstochten in de natuur hout. Soms meteen, soms wat later ziet hij wat het hout hem te bieden heeft. Na het nodige hak en schuurwerk, waarbij hij zich graag laat leiden door de vorm van het hout, ontstaan vaak natuurlijke abstracten. Als kind sneed Henny al kleine houtfiguren. Rond zijn veertigste maakte hij zijn eerste grote beeld. Tot zijn prepensioen bleef het bij enkele beelden. Zijn pensionering bood hem de ruimte om zijn liefhebberij te professionaliseren. Hij heeft daarbij zijn eigen technieken ontwikkeld. Henny geeft zijn beelden geen naam omdat hij de beschouwer niet wil beïnvloeden. Irene Schildkamp Vanuit aarde en vuur geïnspireerd door vloeiende ronde vormen geeft Irene Schildkamp gestalte aan sieraden in geëmailleerd metaal en edelstenen. Naast het vrije werk, is de wens van de klant ook een uitgangspunt voor haar creatieve objecten en sieraden. Met de vraag van de klant gaat Irene aan de slag en wordt een sieraad geboren dat de stijl krijgt van de kunstenaar, met de wens en de gedachte van de klant. Flore Siebelink is graag creatief bezig. Keramische objecten worden uit klei gevormd en in de keramiekoven op 900 en 1060 graden gebakken en geglazuurd. In dezelfde oven, maar op een lagere temperatuur, zo'n graden worden glasobjecten "gebakken". Uit vlakke glasplaten worden met een glassnijder vormen gesneden, die in de oven op een keramische vorm week worden en langzaam de vorm van de mal aannemen. Ze decoreert eieren en heeft een boekje geschreven waarin verschillende technieken om eieren te versieren behandeld worden. Ook gaat ze graag met de kamera op pad.

11 Dity Smit maakt intuïtieve schilderijen in heldere kleuren, met een krachtige en intense uitstraling. Zij geeft intuïtieve schildercursussen en workshops in eigen atelier zomers buiten en op aanvraag ook op locatie. Dit jaar toont zij nieuwe werken van "Hemelse Sterren" en "Soulpaintings" die zij in opdracht schildert voor mensen persoonlijk, ook wel 'zieleschildjes' genoemd. Louis Spee schildert geestelijke landschappen, gouaches en aquarellen. Het zijn eigentijdse mystieke, spirituele iconen die niet zozeer zwaar gebonden aards zijn als wel doortrokken van het (hemelse) licht. Het gaat bij Spee inhoudelijk vooral over vrijheid, over het werkelijk vrij zijn, de innerlijke vrijheid. Zijn schilderen geeft de extase weer van de handeling. Hij hoopt vooral middels zijn kunst bij de toeschouwer een innerlijk geluksgevoel op te roepen. (tekst Martha Haverman). Ineke Spork is al jong begonnen met tekenen en schilderen. Door haar veelzijdige interesse heeft ze zich verschillende technieken eigengemaakt. Na haar opleiding Creatieve Therapie Beeldend en de Lerarenopleiding Tekenen, richtte zij zich vooral op het overbrengen van haar passie voor tekenen en schilderen op anderen. Naast het realistisch tekenen heeft Ineke zich los kunnen maken van de concrete werkelijkheid en is haar werk zich steeds meer gaan ontwikkelen in de richting van de abstractie. Haar stijl van werken blijft herkenbaar, maar vernieuwingen dienen zich voortdurend aan. Haar werk is al op diverse plaatsen in binnen en buitenland geëxposeerd. Daarnaast kreeg Ineke de publieks en vakjury prijs tijdens de KunstEvent in Arnhem. Roelina Talla maakt abstracte schilderijen met acrylverf, al dan niet in combinatie met andere materialen. Bij het spontaan en onbevangen bezig zijn met kleuren, vormen en structuren laat ze zich sterk leiden door gevoel en fantasie. Dat biedt Roelina eindeloos veel mogelijkheden om op kleurrijke wijze haar creativiteit te uiten. Daarbij is elk nieuw schilderwerk een sprong in het diepe, een proces van experimenteren met de materie waaruit iets nieuws ontstaat. Het resultaat van haar kleurrijke verbeelding is regelmatig te zien op allerlei exposities.

12 La Deut Boekelo mode & accessoires Beckumerstraat BG Boekelo Tel.: e mail: internet:

13 Franz Trümper kommt ursprünglich aus Deutschland. Er wohnt aber bereits viele Jahre mit seiner holländischen Frau in Enschede. Inzwischen ist Franz Trümper auch Holländer geworden. Die Musen inspirieren ihn beim Malen und Schreiben. Er ist stark vom magischen Realismus beeinflusst. In dieser Kunstrichtung kann er seiner Fantasie freien Lauf lassen und vollständig darin aufgehen. Auch gibt er Malunterricht und die Schüler sind begeistert dass sie die Technik des Feinmalens lernen können. Franz Trümper hat verschiedene Ausstellungen im In und Ausland und er hofft noch viele Jahre aktiv seinen Beruf ausüben zu können. Willie Weggeman Lublinkhof werkt in het dagelijkse leven als activiteiten en persoonlijk begeleider bij zorgcentrum Humanitas in Hengelo. In haar vrije tijd schildert inmiddels schildert ze 10 jaar bij Barbara de Jong in Losser en quilt ze graag. Ze is begonnen met olieverf, maar nu schildert ze ook met acrylverf. De onderwerpen zijn in de loop van de tijd verschillend. Momenteel schildert ze graag (wilde) dieren. Dit boeit haar, vooral de kwetsbaarheid hiervan. Het leefgebied van deze dieren dreigt te verdwijnen, waardoor ze in hun voortbestaan worden bedreigd. Het abstracte blijft voor haar een zoektocht. Maar het experimenteren met materialen zoals: jawel, gebruikte koffiepads, tissues, garen en stof vindt ze leuk. Ze hoopt dat u geniet van het werk dat ze hier op deze dagen mag laten zien, en wenst u veel plezier. Henk de Wolf werd in 1946 in Enschede geboren en groeide op in een gezin met drie broers. Zijn vader was kunstschilder, de oudste broer tekende, daardoor had hij al jong een voorbeeld en heeft hij al vanaf kind getekend. Hij heeft naast zijn werk wel cursussen gevolgd maar heeft zich verder autodidactisch ontwikkeld. Hij tekent met potlood, grafiet, pen en pastel. Zijn vele exposities zijn vooral te zien in de regio Twente o.a. in Het Kunsthuis van het Oosten.

14 Cafe De Buren Het hart van Boekelo Beckumerstraat BG Boekelo Tel

15 ATELIERS AAN HUIS Hetty Blankesteijn (1952) werkt sinds 1985 als zelfstandig beeldend kunstenaar, zij werkt met verschillende materialen zoals klei, gips, steen en brons. Tijdens het creatieve proces valt de tijd voor haar weg en voelt zij zich vrij en verbonden met het leven zelf. Haar energie lijkt dan onuitputtelijk. In de loop der tijd heeft zij zich gespecialiseerd in bronsplastieken. Zij vindt brons een spannend en levendig materiaal waarin zij zich het beste kan uiten. Het maakt het mogelijk om ook meer fragiele beelden te creëren de zij eerst geboetseerd heeft in was. Haar ontwerpen zijn veelal figuratief en hebben vaak mens en dier als onderwerp. Emoties omzetten in beeldende taal is wat zij nastreeft. Zij werkt zowel vrij als naar opdracht. In haar atelier in Usselo geeft zij met veel plezier beeldhouwlessen. Ruimtelijk leren kijken is een onmisbaar instrument om een eigen vormtaal te ontwikkelen. Atelier: Helmerstraat 400, Usselo Rene Guillot deze kunstenaar, geboren te Haarlemmermeer Vijfhuizen (19 61), heeft zich een jaar geleden gevestigd in Usselo. Zijn galeriekunstuitleen Love Art/Art Love is te vinden op Landgoed Wissink, achter de befaamde Wissink s Möl. Hij groeide op in een kunstenaarsgezin, (Helen Kennedy Dick Guillot) en heeft het zogezegd met de paplepel ingegoten gekregen. Rene Guillot schildert met vrolijke felle kleuren en woeste streken, zijn stijl is het beste te omschrijven als Abstract Expressionisties, (Cobra gerelateerd.) Zijn werken ontstaan puur intuïtief, zonder basisidee stort hij zich op het doek. Hij werkt aan zijn oeuvre, schildert in opdracht en geeft workshops, geïnspireerd door liefde voor het leven. Alles wat hij mag beleven ziet hij als een geschenk! Atelier Helmerstraat 410, Usselo In 2010 vindt de Kunstmanifestatie plaats van 13 t/m 16 mei

16 EDITH HOWARD PHOTOGRAPHY VOOR NET DAT ANDERE BEELD Topaasstraat CL Boekelo howard.com howard.com

17 Anneke Malingré is in Schoonhoven geboren. Na een lange zwerftocht van psychologiestudie en werken in de gezondheidszorg is ze thuisgekomen in de kunst. Na een opleiding aan de AKI in Enschede en enkele jaren zoeken naar een eigen beeldtaal, worden nu haar ideeën met acrylverf op doek, op perspex of op aluminium zichtbaar gemaakt. Over mensen gaat het en wat er tussen mensen gebeurt. Hoe ziet de ruimte tussen mensen er uit? Hoe goed en hoe slecht begrijpen wij elkaar met taal en tekens? Kunnen ingepakte gevoelens, gedachten of emoties met elkaar gedeeld worden? Atelier: Diamantstraat 27 Bert Nijenhuis is beeldhouwer van beroep. Hij maakt veelal bronzen beelden van mensfiguren. Zijn beelden zijn niet direct figuratief, maar ook niet direct abstract. Het zit er een beetje tussenin. Het is typisch Nijenhuis. Daarnaast vervaardigt hij ook tekeningen. Dit jaar laat hij voor het eerst in zijn atelier zijn DEO drawings zien. En wat te denken van een uitleg in brons, als reactie op de creditcrisis! Atelier: Windmolenweg 68 Annette Richters schildert voornamelijk met acrylverf, portretten van mens, dier en flora. De gedetailleerde wijze van haar werk laat zij het platte doek veranderen naar realiteit, waarin kleur, schaduw en licht en belangrijke rol spelen. Atelier: Kwinkelerweg 31 Jan Kok weet als beeldend kunstenaar op wonderbare manier met licht om te gaan, zijn bijzondere kleurgebruik is in al zijn werk herkenbaar. Kleurgebruik en beeldsymboliek kunnen iets universeels losmaken. Hij is het beste te kenschetsen als een uiterst creatief en veelzijdig kunstenaar, Maarten Krabbe en Jan Sierhuis behoorden tot zijn leraren. In zijn atelier Bovenste Verdieping geeft hij bijzondere starters classes en in september ook een masterclass intuïtief schilderen. Zijn grote projecten zijn kerken, scholen en overheidinstellingen, daar geeft hij kleur adviezen en maakt hij wandschilderingen. Voor zijn filosofie over deze omgevingskunst en voor een totaal indruk verwijzen wij u naar Atelier: Bovenste Verdieping Beckumerstraat 2

18 Tineke Vos v.d. Wetering Het werk van Tineke lijkt naar het zoeken naar evenwicht. Na alles wat er op haar pad kwam dacht zij het evenwicht te verliezen. Wat betekent dat nu voor haar werk? Via haar aanvankelijke voorliefde voor pasteus verfgebruik en kleurrijke cobra achtige schilderwerken, naar het rustig spelen met sporen uit het landschap, zand, lucht en water. Atelier: Oude Deldenerweg 420 Bea Ingrid Vugteveen regelt alles wat met hun atelier Bovenste Verdieping te maken heeft. Samen met Jan de Kok (haar partner) geeft zij het kinderatelier vorm en werkt zij individueel met kinderen. Verzorgt voor Jan de contacten met uitgevers in binnen en buiteland. Quality Time is haar praktijk, op twee lokaties in Enschede en Boekelo. Op dezelfde bovenste verdieping heeft zij haar praktijk waarzij onderstaande mogelijkheden aanbiedt en gebruikt in haar werk, om mensen optimaal te begeleiden bij levens vragen of gewoon lekker tijd voor jezelf. Creatieve/kunstzinnige therapie, Reiki, Voetreflexzone therapie, Lichaam massage,levens coachts en Tarot. Atelier: Bovenste Verdieping Beckumerstraat 2 Arend Weyland is geboren te Den Helder. Zijn kunst is herkenbaar aan veel kleuren en strakke patronen, omdat hij hierin zijn gevoelens en gedachtes kan laten gaan. Zijn kunst is een uitlaatklep voor hem waarin zijn emoties verwerkt zitten. Hij houdt van structuur, maar kan er op zijn tijd ook wel eens een chaos van maken. Het strakke in zijn kunstwerken staat voor structuur en in het abstracte is meer de ongestructureerde Arend terug te zien. Hij is een man van uitersten, daar zit geen middenweg in. Arend wenst een ieder fijne en kunstzinnige dagen toe. Atelier: Goorseveldweg 180

19 RABOBANK ENSCHEDE HAAKSBERGEN BECKUMERSTRAAT 15 TEL

20 AUTOBEDRIJF HULSCHER BOEKELO NIEUW EN OCCASION WINDMOLENWEG 92 TEL

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine 5 Beste kunstliefhebber, Wij hopen dat u een goede vakantie heeft gehad en dat

Nadere informatie

KunstKrant. mee! Informatiekrant voor beeldende kunst. www.kunstkrant.com

KunstKrant. mee! Informatiekrant voor beeldende kunst. www.kunstkrant.com KunstKrant Informatiekrant voor beeldende kunst ACHTTIENDE JAARGANG NUMMER 2 MAART/APRIL 2014 NEEM mee! www.kunstkrant.com Eric De Vree In dit nummer o.a. Stillevens van Eric De Vree zijn een lust voor

Nadere informatie

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

Nadere informatie

Deamateurkunstenaarlaatzichzien

Deamateurkunstenaarlaatzichzien Deamateurkunstenaarlaatzichzien Beeldvandekenmerkenvanamateurfotografen,-schildersen-schrijvers Utrecht,december2011 EstiHendriksen,DianaChin-a-Fat,AnnekeMengerink,DavidTonnaerenHans Heimans Colofon Onderzoek

Nadere informatie

KunstKrant. mee! Informatiekrant voor beeldende kunst. www.kunstkrant.com

KunstKrant. mee! Informatiekrant voor beeldende kunst. www.kunstkrant.com KunstKrant Informatiekrant voor beeldende kunst ZEVENTIENDE JAARGANG NUMMER 6 NOVEMBER/DECEMBER 2013 NEEM mee! www.kunstkrant.com George Minne In dit nummer o.a. Galerie Dom Arte: kwaliteit en virtuositeit

Nadere informatie

inhoudsopgave Voorwoord 3

inhoudsopgave Voorwoord 3 inhoudsopgave Voorwoord 3 Voorwoord 3 1 Inleiding 4 2 Jongeren & cultuur 6 3 Het Cultureel Jongeren Profiel 12 De vier culturele types in het kort 16 4 De types uit het Cultureel Jongeren Profiel 19 Geïnteresseerde

Nadere informatie

Ruimte voor iedereen

Ruimte voor iedereen Programma najaar 2010 32 lezingen, workshops, gesprekken en meer bewustwording inspiratie ontmoeting Ruimte voor iedereen Welkom bij het Huis voor Zingeving! Ruim een jaar geleden opende het Huis voor

Nadere informatie

EigenZaak EEN WETENSCHAPPELIJK ONVERANTWOORD ONDERZOEK NAAR ONDERNEMERS EN HUN PERSOONLIJKE VERHAAL

EigenZaak EEN WETENSCHAPPELIJK ONVERANTWOORD ONDERZOEK NAAR ONDERNEMERS EN HUN PERSOONLIJKE VERHAAL EEN WETENSCHAPPELIJK ONVERANTWOORD ONDERZOEK NAAR ONDERNEMERS EN HUN PERSOONLIJKE VERHAAL EigenZaak Boss @woef #project EigenZaak @Eigenzaak ik wil geen baas meer hebben, ik ben eigen baas! 07:28 via Twaffer

Nadere informatie

De kleur en vorm. De kracht van kleur en vorm. kunstzinnige therapie in gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsleven

De kleur en vorm. De kracht van kleur en vorm. kunstzinnige therapie in gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsleven 2 3 Onderwijs, gezondheidszorg of bedrijfsleven kunstzinnige therapie wordt al jarenlang op allerlei terreinen succesvol ingezet voor het behandelen en begeleiden van mensen. Mensen die last hebben van

Nadere informatie

Bijzondere mensen over hun eigen wijze van Authenticiteit. Hedwigh Verbruggen-Letty

Bijzondere mensen over hun eigen wijze van Authenticiteit. Hedwigh Verbruggen-Letty Bijzondere mensen over hun eigen wijze van Authenticiteit Hedwigh Verbruggen-Letty Copyright Copyright 2005-2011 Hedwigh Verbruggen-Letty Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Ffotografische fragmenten

Ffotografische fragmenten Ffotografische fragmenten F PETER VAN TUIJL 1 fotografische fragmenten opstellen over fotografie vanuit verschillende invalshoeken Peter van Tuijl 2010 pocketuitgave omslagfoto hartjesdag 15 augustus

Nadere informatie

Verdwalen in verhalen van mensen met speciale wensen. Toinette Loeffen

Verdwalen in verhalen van mensen met speciale wensen. Toinette Loeffen Verdwalen in verhalen van mensen met speciale wensen Toinette Loeffen 1 Verdwalen in verhalen van mensen met speciale wensen Toinette Loeffen 2 3 Een woord van dank Ik wil deze bundel beginnen met een

Nadere informatie

Voorwoord. ABZ presenteert u hierbij het nieuwe cursusprogramma 2014-2015.

Voorwoord. ABZ presenteert u hierbij het nieuwe cursusprogramma 2014-2015. Cursusprogramma 2014-2015 Voorwoord Altijd op vakantie naar Frankrijk, maar u beheerst de taal niet? Of altijd gedacht dat u meer creativiteit in u hebt, dan er uit komt? Bij ABZ bieden we diverse educatieve

Nadere informatie

P A R N A S O P M A AT WORKSHOPS LESSENSERIES PROJECTEN PRODUCTIES

P A R N A S O P M A AT WORKSHOPS LESSENSERIES PROJECTEN PRODUCTIES P A R N A S O P M A AT WORKSHOPS LESSENSERIES PROJECTEN PRODUCTIES Wilt u een workshop, lessenserie, project of productie reserveren? Dat kan heel eenvoudig: U belt naar Parnas, 058-212 49 09 en vraagt

Nadere informatie

Inhoud. Index. Table Times 161 Aan tafel komt alles samen 162. Collectie 49. Extra Space 183

Inhoud. Index. Table Times 161 Aan tafel komt alles samen 162. Collectie 49. Extra Space 183 collectie 2014 Index Adartne 92 Aditi 187 Antonia Royale 140 Arabella 60 Archipel 96 B flat 78 Barilo 185 Bella Bora 132 Blocco 190 Boavista 150 Bolea 98 Bongo/Tam-Tam 189 Cameleon 172 CéCé 134 Cimber

Nadere informatie

Inhoud. Muziek. Beeldend. Muziek en Beeldend 45. Weekrooster cursussen beeldend 24

Inhoud. Muziek. Beeldend. Muziek en Beeldend 45. Weekrooster cursussen beeldend 24 Inhoud Muziek Basiscursussen 6 Basiscursus Muzikale Vaardigheden, Muzikale Vaardigheden voor volwassenen in 20 lessen, VIO opstap, Special Arts Music, Muziektuin Instrumentale en vocale cursussen 8 Combinatierichting

Nadere informatie

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture...WAAR JE GOED IN BENT, DAAR WIL JE BETER IN WORDEN

Nadere informatie

Grand Atelier Route ZEIST 2012

Grand Atelier Route ZEIST 2012 Grand Atelier Route ZEIST 2012 zaterdag 13 en zondag 14 oktober van 13.00-18.00 uur overzichtsexpositie in het KunstenHuis van 22 september t/m 14 oktober 2012 www.cultuurzeist.nl MIK beeldende kunstgroep

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Zonnelicht

Pedagogisch beleidsplan Zonnelicht Pedagogisch beleidsplan Zonnelicht Inhoudsopgave 1.Visie en uitgangspunten 1 2.Het VVE Regenboogprogramma.. 4 3. Houding en handelen van de leerkracht.. 18 4. Algemene punten.21 1) Visie en uitgangspunten

Nadere informatie

Competentieprofiel Davy Yong INLEIDING

Competentieprofiel Davy Yong INLEIDING POTFOLIO INLEIDING Hier voor u ligt mijn portfolio. De afgelopen jaren heb ik mezelf ontwikkeld tot een volwaardig docent en toekomstig kunstenaar. In dit document leest u welke opdrachten ik heb uitgevoerd

Nadere informatie

Constant krant. Gemeente museum Den Haag. Uitgave bij Ode aan Constant Gemeentemuseum Den Haag 3 december 2005-26 februari 2006

Constant krant. Gemeente museum Den Haag. Uitgave bij Ode aan Constant Gemeentemuseum Den Haag 3 december 2005-26 februari 2006 Gemeente museum Den Haag Constant krant Uitgave bij Ode aan Constant Gemeentemuseum Den Haag 3 december 2005-26 februari 2006 1 Chien écrasé, 1977, olieverf op doek, collectie Stedelijk Museum, Amsterdam

Nadere informatie

~Flow~ Massagetherapie. [Typ hier]

~Flow~ Massagetherapie. [Typ hier] ~Flow~ en Massagetherapie Heb je het geduld om te wachten tot de modder zakt en het water weer klaar is? Kun je onbewogen blijven tot de juiste actie ontstaat door zichzelf? Lao Tze Minne van Woersem Eindopdracht

Nadere informatie

Hoogsensitiviteit. Van klacht naar kracht. Scriptie HBO beroepsopleiding Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde

Hoogsensitiviteit. Van klacht naar kracht. Scriptie HBO beroepsopleiding Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde Hoogsensitiviteit Van klacht naar kracht Scriptie HBO beroepsopleiding Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde Sharon Nethercott Marsstraat 48 6133 WL Sittard 045 4580669 Registratienummer: 229 Ingeleverd

Nadere informatie

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen Speaking Circles * met Stef de Beurs Bijzondere ontmoetingen Met voorwoord van Hans Otjes en met medewerking van: Paula Koekkoek en Peter Paul van de Beek * Speaking Circles is een geregistreerd handelsmerk

Nadere informatie

De URIM-Code. 1 Inhoud

De URIM-Code. 1 Inhoud De URIM-Code Verzameling informatie en reacties over de energetische Stoelen Voor ondersteuning bij het thuisgebruik en als aanvulling in een praktijk. 1 Inhoud 1 De energetische Stoelen: Urim-Code, Thummim-Code

Nadere informatie

K u n s t e n c e n t r u m

K u n s t e n c e n t r u m K u n s t e N c e n t r u m PROGRAMMA 2015-2016 Algemene Informatie RegioCultuurCentrum Idea Willaertstraat 49 3766 CP Soest Postadres: Markt 1 3701 JZ Zeist Tel: 035 609 58 39 info@ideacultuur.nl www.ideacultuur.nl

Nadere informatie

Een school voor het leven inspiratiebronnen en kansen voor veldwerk bij natuur- en milieueducatie in het basisonderwijs

Een school voor het leven inspiratiebronnen en kansen voor veldwerk bij natuur- en milieueducatie in het basisonderwijs Een school voor het leven inspiratiebronnen en kansen voor veldwerk bij natuur- en milieueducatie in het basisonderwijs Hét Kennis- en Praktijkcentrum voor natuureducatie Dit essay gaat over de bijdrage

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Boeijend Nieuws. Vanboeijen investeert in digitale communicatie. Het voelt als vrijheid. Ik hoop dat zingeving belangrijk blijft

Boeijend Nieuws. Vanboeijen investeert in digitale communicatie. Het voelt als vrijheid. Ik hoop dat zingeving belangrijk blijft Boeijend Nieuws Relatieblad Vanboeijen Optimale communicatie met onze doelgroepen Vanboeijen investeert in digitale communicatie Levensverhaal Het voelt als vrijheid Interview Ik hoop dat zingeving belangrijk

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine. KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5. Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief

KUNSTstof-magazine. KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5. Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-magazine KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief Van de redactie 5 e Leerdamse Kunst vierdaagse door Sylvia Bosch Tip van Kunststof Behoud van Leerdams

Nadere informatie