Toelichten van het oordeel

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichten van het oordeel"

Transcriptie

1 Toelichten van het oordeel Toelichten van het oordeel bij proeve van bekwaamheid met voorwaardelijke meting Als examinator geeft u een oordeel over de prestatie van de examenkandidaat. In dit document krijgt u suggesties en voorbeelden die u kunnen helpen bij het schrijven van een toelichting op het oordeel dat u heeft gegeven. Dit document is een aanvulling op de handleiding voor de examinator. Afnemen proeve van bekwaamheid met voorwaardelijke meting (proeve) Tijdens het afnemen van de proeve wordt u op een aantal momenten gevraagd om uw oordeel toe te lichten. Namelijk bij stap 3 Vul de voorwaardelijke meting in en bepaal de go/no-go, bij stap 6 Bepaal het oordeel en bij stap 7 Voer het verantwoordingsgesprek. Of u een toelichting schrijft wordt bepaald door het volgende: Bent u de 1e examinator of de 2e examinator? Wat is de afspraak over het toelichten van uw oordeel over een examenopdracht: bent u verplicht om altijd uw oordeel toe te lichten of alleen bij bepaalde oordelen? De afspraken die de school heeft gemaakt zijn leidend. Zorg dat u hiervan op de hoogte bent. Stap 3 Vul de voorwaardelijke meting in en bepaal de go/no-go Bij deze proeve beoordeelt u bij stap 3 de informatie die u van de deelnemer krijgt. Op basis van deze informatie stelt u vast of de deelnemer een go of een no-go krijgt voor de proeve. Eventueel vraagt u aanvullende informatie aan de deelnemer en/of zijn praktijkopleider. U beoordeelt aan de hand van een concrete lijst met criteria. Is een criterium onvoldoende, dan kan de reden hiervoor verschillen. Een reden kan zijn dat u een criterium niet kunt beoordelen omdat de deelnemer de informatie niet heeft aangeleverd. Of de deelnemer heeft de informatie wel aangeleverd, maar deze informatie is niet compleet of op het juiste niveau. Zorg dat u in uw toelichting verwijst naar het nummer van het criterium dat onvoldoende is. Beschrijf concreet waarom het criterium onvoldoende is en wat de deelnemer moet doen om een voldoende te halen.

2 Stap 6 Bepaal het oordeel Heeft de examenkandidaat de examenopdracht uitgevoerd, dan bepaalt u het oordeel. U stelt eerst vast of de examenkandidaat het gevraagde resultaat heeft opgeleverd. Als dit het geval is, dan beoordeelt u de uitvoering met het bijbehorende beoordelingsformulier. U beoordeelt of de examenkandidaat het juiste niveau van complexiteit van handelen, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid heeft laten zien. Om tot een oordeel te komen heeft elke proeve de bijlage Toelichting op de oordelen. Deze toelichting bestaat uit een beoordelingsschaal waarin staat welke prestatie tot welk oordeel leidt. Met behulp van deze bijlage zoekt u de meest passende beoordelingsschaal. Bij de volgende voorbeelden is steeds dezelfde examenopdracht als uitgangspunt genomen. De oordelen verschillen en daarmee ook de toelichtingen.

3 Resultaat W3: Voert verkoopgesprekken Een gevoerd verkoopgesprek dat bijdraagt aan het bereiken van de commerciële doelstellingen van de onderneming. Resultaat W4: Doet een aanbod met prijsberekening Een uitgewerkte en gepresenteerde offerte/aanbieding met prijsberekening die voldoet aan de eisen van de organisatie. Een commercieel aanbod dat op de klant is afgestemd. Uitvoering: Onvoldoende (0 punten), Voldoende (1 punt), Goed (2 punten), Zeer goed (3 punten) De examenkandidaat (onderstaande beschrijvingen zijn de oordelen op het niveau van een voldoende, zie bijlage Toelichting op de oordelen) 1. Complexiteit: Kan procedures en ict- hulpmiddelen toepassen die nodig zijn. Past de benodigde kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening aan de klant toe. Kan omgaan met veranderingen in zijn werk. Vraagt op tijd hulp bij complexere processen en situaties. Heeft de benodigde kennis over het producten- en dienstenaanbod. 2. Verantwoordelijkheid: Is gericht op het behalen van operationele verkoopdoelstellingen. Beschikt over een commerciële drive en is klantgericht. Draagt verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Moet hier soms op gewezen worden. Neemt binnen zijn takenpakket de bewegingsvrijheid die nodig is. Controleert de uitvoering en de resultaten van zijn eigen werk. Neemt initiatief om zijn werk op tijd te bespreken met collega s of de leidinggevende. 3. Zelfstandigheid: Werkt zelfstandig binnen de kaders en heeft soms enige begeleiding nodig. Toont initiatief. Schat de meeste situaties goed in. Af en toe moet de leidinggevende ingrijpen. Is de examenopdracht behaald? (het resultaat moet voldaan zijn en alle oordelen moeten minimaal voldoende zijn) Toelichting op het oordeel: Totaal aantal punten: Frank heeft niet het gevraagde resultaat opgeleverd. De prijsberekening ontbreekt bij de offerte. Hierdoor is het niet mogelijk om de uitvoering van de examenopdracht te beoordelen.

4 Resultaat W3: Voert verkoopgesprekken Een gevoerd verkoopgesprek dat bijdraagt aan het bereiken van de commerciële doelstellingen van de onderneming. Resultaat W4: Doet een aanbod met prijsberekening Een uitgewerkte en gepresenteerde offerte/aanbieding met prijsberekening die voldoet aan de eisen van de organisatie. Een commercieel aanbod dat op de klant is afgestemd. Uitvoering: Onvoldoende (0 punten), Voldoende (1 punt), Goed (2 punten), Zeer goed (3 punten) De examenkandidaat (onderstaande beschrijvingen zijn de oordelen op het niveau van een voldoende, zie bijlage Toelichting op de oordelen) 1. Complexiteit: Kan procedures en ict- hulpmiddelen toepassen die nodig zijn. Past de benodigde kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening aan de klant toe. Kan omgaan met veranderingen in zijn werk. Vraagt op tijd hulp bij complexere processen en situaties. Heeft de benodigde kennis over het producten- en dienstenaanbod. 2. Verantwoordelijkheid: Is gericht op het behalen van operationele verkoopdoelstellingen. Beschikt over een commerciële drive en is klantgericht. Draagt verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Moet hier soms op gewezen worden. Neemt binnen zijn takenpakket de bewegingsvrijheid die nodig is. Controleert de uitvoering en de resultaten van zijn eigen werk. Neemt initiatief om zijn werk op tijd te bespreken met collega s of de leidinggevende. 3. Zelfstandigheid: Werkt zelfstandig binnen de kaders en heeft soms enige begeleiding nodig. Toont initiatief. Schat de meeste situaties goed in. Af en toe moet de leidinggevende ingrijpen. Is de examenopdracht behaald? (het resultaat moet voldaan zijn en alle oordelen moeten minimaal voldoende zijn) Toelichting op het oordeel: Totaal aantal punten: De examenkandidaat heeft het gevraagde resultaat opgeleverd, maar heeft bij de uitvoering te veel ondersteuning nodig gehad. Deze ondersteuning werd op initiatief van collega s gegeven, omdat de examenkandidaat niet tijdig hierom vroeg. Hierdoor heeft hij niet het juiste niveau van zelfstandigheid laten zien.

5 Resultaat W3: Voert verkoopgesprekken Een gevoerd verkoopgesprek dat bijdraagt aan het bereiken van de commerciële doelstellingen van de onderneming. Resultaat W4: Doet een aanbod met prijsberekening Een uitgewerkte en gepresenteerde offerte/aanbieding met prijsberekening die voldoet aan de eisen van de organisatie. Een commercieel aanbod dat op de klant is afgestemd. Uitvoering: Onvoldoende (0 punten), Voldoende (1 punt), Goed (2 punten), Zeer goed (3 punten) De examenkandidaat (onderstaande beschrijvingen zijn de oordelen op het niveau van een voldoende, zie bijlage Toelichting op de oordelen) 1. Complexiteit: Kan procedures en ict- hulpmiddelen toepassen die nodig zijn. Past de benodigde kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening aan de klant toe. Kan omgaan met veranderingen in zijn werk. Vraagt op tijd hulp bij complexere processen en situaties. Heeft de benodigde kennis over het producten- en dienstenaanbod. 2. Verantwoordelijkheid: Is gericht op het behalen van operationele verkoopdoelstellingen. Beschikt over een commerciële drive en is klantgericht. Draagt verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Moet hier soms op gewezen worden. Neemt binnen zijn takenpakket de bewegingsvrijheid die nodig is. Controleert de uitvoering en de resultaten van zijn eigen werk. Neemt initiatief om zijn werk op tijd te bespreken met collega s of de leidinggevende. 3. Zelfstandigheid: Werkt zelfstandig binnen de kaders en heeft soms enige begeleiding nodig. Toont initiatief. Schat de meeste situaties goed in. Af en toe moet de leidinggevende ingrijpen. Is de examenopdracht behaald? (het resultaat moet voldaan zijn en alle oordelen moeten minimaal voldoende zijn) Toelichting op het oordeel: Totaal aantal punten: Karin heeft het prima gedaan. Ze weet wat ze moet doen in de meest voorkomende situaties. En ze laat op de juiste momenten haar werk controleren door een collega. Ze werkt over het algemeen zorgvuldig, maar kan dit verbeteren als ze nog wat vaker haar eigen werk controleert. Ze richt zich goed op de wensen van de klant, zonder de belangen van het bedrijf uit het oog te verliezen.

6 Resultaat W3: Voert verkoopgesprekken Een gevoerd verkoopgesprek dat bijdraagt aan het bereiken van de commerciële doelstellingen van de onderneming. Resultaat W4: Doet een aanbod met prijsberekening Een uitgewerkte en gepresenteerde offerte/aanbieding met prijsberekening die voldoet aan de eisen van de organisatie. Een commercieel aanbod dat op de klant is afgestemd. Uitvoering: Onvoldoende (0 punten), Voldoende (1 punt), Goed (2 punten), Zeer goed (3 punten) De examenkandidaat (onderstaande beschrijvingen zijn de oordelen op het niveau van een voldoende, zie bijlage Toelichting op de oordelen) 1. Complexiteit: Kan procedures en ict- hulpmiddelen toepassen die nodig zijn. Past de benodigde kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening aan de klant toe. Kan omgaan met veranderingen in zijn werk. Vraagt op tijd hulp bij complexere processen en situaties. Heeft de benodigde kennis over het producten- en dienstenaanbod. 2. Verantwoordelijkheid: Is gericht op het behalen van operationele verkoopdoelstellingen. Beschikt over een commerciële drive en is klantgericht. Draagt verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Moet hier soms op gewezen worden. Neemt binnen zijn takenpakket de bewegingsvrijheid die nodig is. Controleert de uitvoering en de resultaten van zijn eigen werk. Neemt initiatief om zijn werk op tijd te bespreken met collega s of de leidinggevende. 3. Zelfstandigheid: Werkt zelfstandig binnen de kaders en heeft soms enige begeleiding nodig. Toont initiatief. Schat de meeste situaties goed in. Af en toe moet de leidinggevende ingrijpen. Is de examenopdracht behaald? (het resultaat moet voldaan zijn en alle oordelen moeten minimaal voldoende zijn) Toelichting op het oordeel: Totaal aantal punten: De examenkandidaat heeft het gevraagde resultaat opgeleverd. Bij de uitvoering heeft hij laten zien dat hij procedures zonder merkbare moeite kan vertalen naar zijn eigen situatie. Ook toen de klant aanvullende eisen stelde, wist hij deze alsnog op te nemen in de offerte. Hij werkt binnen zijn takenpakket zelfstandig, vraagt op de juiste momenten en in de juiste situaties om ondersteuning. Hij werkt over het algemeen zorgvuldig, maar kan dit verbeteren als hij nog wat vaker zijn eigen werk controleert.

7 Resultaat W3: Voert verkoopgesprekken Een gevoerd verkoopgesprek dat bijdraagt aan het bereiken van de commerciële doelstellingen van de onderneming. Resultaat W4: Doet een aanbod met prijsberekening Een uitgewerkte en gepresenteerde offerte/aanbieding met prijsberekening die voldoet aan de eisen van de organisatie. Een commercieel aanbod dat op de klant is afgestemd. Uitvoering: Onvoldoende (0 punten), Voldoende (1 punt), Goed (2 punten), Zeer goed (3 punten) De examenkandidaat (onderstaande beschrijvingen zijn de oordelen op het niveau van een voldoende, zie bijlage Toelichting op de oordelen) 1. Complexiteit: Kan procedures en ict- hulpmiddelen toepassen die nodig zijn. Past de benodigde kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening aan de klant toe. Kan omgaan met veranderingen in zijn werk. Vraagt op tijd hulp bij complexere processen en situaties. Heeft de benodigde kennis over het producten- en dienstenaanbod. 2. Verantwoordelijkheid: Is gericht op het behalen van operationele verkoopdoelstellingen. Beschikt over een commerciële drive en is klantgericht. Draagt verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Moet hier soms op gewezen worden. Neemt binnen zijn takenpakket de bewegingsvrijheid die nodig is. Controleert de uitvoering en de resultaten van zijn eigen werk. Neemt initiatief om zijn werk op tijd te bespreken met collega s of de leidinggevende. 3. Zelfstandigheid: Werkt zelfstandig binnen de kaders en heeft soms enige begeleiding nodig. Toont initiatief. Schat de meeste situaties goed in. Af en toe moet de leidinggevende ingrijpen. Is de examenopdracht behaald? (het resultaat moet voldaan zijn en alle oordelen moeten minimaal voldoende zijn) Toelichting op het oordeel: Totaal aantal punten: Damian voert verkoopgesprekken alsof hij dit al jaren doet. Hij stelt de juiste vragen om de klantvraag duidelijk te krijgen. Hij vat samen en koppelt terug naar de klant om te controleren of hij het goed heeft begrepen. Hij wist de klant ook nog een suggestie te doen, waarmee hij de offerte kon uitbreiden. Opvallend is ook de flexibiliteit waarmee Damian zijn werk doet. En het gemak waarmee hij zich nieuwe ervaringen eigen maakt. Het is maar één keer nodig geweest om hem wat bij te sturen.

8 Bijlage: Toelichting op de oordelen Onvoldoende Voldoende Goed Complexiteit Verantwoordelijkheid Zelfstandigheid Kan niet de procedures en icthulpmiddelen toepassen die nodig zijn. Past de benodigde kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening te weinig toe. Kan niet omgaan met veranderingen in zijn werk. Vraagt te weinig om hulp bij complexere processen en situaties. Mist de benodigde kennis over het producten- en dienstenaanbod. Kan procedures en icthulpmiddelen toepassen die nodig zijn. Past de benodigde kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening aan de klant toe. Kan omgaan met veranderingen in zijn werk. Vraagt op tijd hulp bij complexere processen en situaties. Heeft de benodigde kennis over het producten- en dienstenaanbod. Kan procedures en icthulpmiddelen zonder veel moeite toepassen. Past makkelijk kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening aan de klant toe. Past nieuwe kennis en vaardigheden zonder veel moeite toe. Kan makkelijk omgaan met veranderingen, ook als deze weinig voorkomen. Vraagt actief om feedback. Beschikt over meer kennis dan nodig is over het producten- en dienstenaanbod. Is weinig gericht op het behalen van operationele verkoopdoelstellingen. Beschikt over weinig commerciële drive en klantgerichtheid. Draagt nauwelijks verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Moet veel op de werkkaders, uitvoering en resultaten van zijn takenpakket gewezen worden. Neemt binnen zijn takenpakket zeer weinig bewegingsvrijheid. Controleert zelden de uitvoering en de resultaten van zijn werk. Neemt weinig initiatief om zijn werk te bespreken met collega s of de leidinggevende. Is gericht op het behalen van operationele verkoopdoelstellingen. Beschikt over een commerciële drive en is klantgericht. Draagt verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Moet hier soms op gewezen worden. Neemt binnen zijn takenpakket de bewegingsvrijheid die nodig is. Controleert de uitvoering en de resultaten van zijn eigen werk. Neemt initiatief om zijn werk op tijd te bespreken met collega s of de leidinggevende. Is gericht op het behalen van operationele verkoopdoelstellingen. Beschikt over een sterke commerciële drive en is klantgericht. Draagt verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Hoeft zelden op de uitvoering en de resultaten van zijn werk gewezen te worden. Gebruikt actief de bewegingsvrijheid. Controleert de uitvoering en de resultaten van zijn eigen werk. Stelt verbeteringen voor aan collega s of de leidinggevende. Heeft veel instructie nodig om de gestelde kaders duidelijk te krijgen en in te spelen op situaties binnen de gestelde kaders. De leidinggevende moet vaak ingrijpen om een situatie niet uit de hand te laten lopen. Werkt zelfstandig binnen de kaders en heeft soms enige begeleiding nodig. Toont initiatief. Schat de meeste situaties goed in. Af en toe moet de leidinggevende ingrijpen. Werkt zelfstandig binnen de kaders. Vraagt alleen om hulp als dit nodig is. Toont initiatief en schat bijna alle situaties goed in. De leidinggevende hoeft zelden in te grijpen.

9 Bijlage: Toelichting op de oordelen - vervolg Zeer goed Complexiteit Verantwoordelijkheid Zelfstandigheid Kan procedures en icthulpmiddelen moeiteloos toepassen. Past makkelijk kennis en vaardigheden van commercieel handelen, de manier van verkopen en serviceverlening aan de klant toe. Past nieuwe kennis en vaardigheden direct toe in nieuwe situaties. Kan makkelijk omgaan met veranderingen, ook als deze complex zijn en weinig voorkomen. Vraagt gericht om feedback bij verkoopprocessen en complexe situaties. Beschikt over meer kennis dan nodig is over het producten- en dienstenaanbod. Deelt deze kennis. Is sterk gericht op het behalen van commerciële doelen. Beschikt over een sterke commerciële drive en is resultaat-, klant- en kwaliteitsgericht. Heeft goed ontwikkelde sociale en communicatieve vaardigheden. Draagt verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het resultaat van zijn werk. Gebruikt de bewegingsvrijheid creatief en ondernemend. Creëert hiermee nieuwe kansen. Controleert de uitvoering en de resultaten van zijn werk. Stelt verbeteringen voor aan collega s of de leidinggevende. Werkt zelfstandig zowel binnen als buiten de gestelde kaders. Vraagt alleen om hulp als dit nodig is. Toont initiatief en is zelfverzekerd. Schat situaties goed in. Zijn leidinggevende is sparringpartner.

10 Stap 7 Voer het verantwoordingsgesprek Zoals u weet is het verantwoordingsgesprek behaald wanneer alle drie de criteria voldoende zijn. Het is verplicht om het oordeel kort toe te lichten. In de handleiding voor de examinator staat twee voorbeelden: één van een toelichting bij een voldoende en één van een toelichting bij een onvoldoende. Hieronder staan nog enkele voorbeelden. Alle drie criteria moeten voldoende zijn: Voorbeeld toelichting verantwoordingsgesprek bij voldoende De examenkandidaat beschrijft het lossen van de vracht van afgelopen vrijdag. Hij vertelt uitgebreid Welke hulpmiddelen hij heeft gebruikt en waarom hij gekozen heeft voor die hulpmiddelen. Ook vertelt hij dat hij afspraken had gemaakt met zijn collega, zodat duidelijk was wie wat deed. Uiteindelijk hebben ze de vracht netjes en binnen 15 minuten gelost en dat was vlot. Alle drie criteria moeten voldoende zijn: Voorbeeld toelichting verantwoordingsgesprek bij voldoende De examenkandidaat vertelt over dat hij in de winkel een opbouw moest doen van de barbecue artikelen. Hij legt uit dat hij eerst alle artikelen naar de winkelvloer heeft gebracht, zodat hij snel de artikelpresentatie kon opbouwen volgens het presentatieplan. Ook hield hij goed in de gaten dat klanten geen overlast van hem hadden tijdens het opbouwen. De artikelpresentatie voldeed keurig aan het presentatieplan.

11 Alle drie criteria moeten voldoende zijn: Voorbeeld toelichting verantwoordingsgesprek bij voldoende Tamara vertelt dat ze vorige week veratwoordelijk was voor het gebruiksklaar maken van het afrekensysteem. Zij heeft zich goed aan de werkwijze van het bpv-bedrijf gehouden. Ze weet dat wanneer ze dat niet doet, het systeem aan het einde van de dag moeite heeft met het opleveren van de financiële overzichten van de verkooptransacties. Doordat zij zich aan de procedures heeft gehouden, kon zij aan het einde van de dag de financiële overzichten van de verkooptransacties makkelijk uitdraaien. Alle drie criteria moeten voldoende zijn: Voorbeeld toelichting verantwoordingsgesprek bij voldoende Said heeft de afgelopen week kassa gedraaid. Wanneer klanten kwamen om hun producten af te rekenen, sprak hij hen altijd vriendelijk aan. HIj vroeg of ze alles hadden kunnen vinden en of ze nog ergens hulp bij nodig hadden. Een klant vroeg tijdens het afrekenen of ze haar wisselgeld in losse euro s terug kon krijgen in verband met het maken van een verjaardagscadeau. Said heeft een collega gevraagd of hij in het kantoor extra losse munten wilde halen. Hij vertelde dat hij op deze manier probeerde een goede indruk achter te laten bij de klant, zodat de klant terugkomt. De klant heeft hem uitgebreid bedankt voor de genomen moeite.

12 Alle drie criteria moeten voldoende zijn: Voorbeeld toelichting verantwoordingsgesprek bij onvoldoende De examenkandidaat heeft meerdere contacten met klanten gehad. TIjdens deze gesprekken heeft hij netjes de procedures van het bedrijf gevolgd. TIjdens het doorvragen over de manier waarop hij de klant benadert, blijft de examenkandidaat steeds herhalen dat dit de procedures van het bedrijf zijn. Hij kan niet uitleggen waarom de procedures zo zijn. De examenkandidaat kan niet aantonen dat hij bewust handelt en keuzes maakt die passen bij de situatie. In de besproken situatie pakte zijn benadering van de klant toevallig wel goed uit. voldoende onvoldoende Alle drie criteria moeten voldoende zijn: Voorbeeld toelichting verantwoordingsgesprek bij onvoldoende De examenkandidaat vertelt enthousiast over zijn werkzaamheden bij het verzamelen en verzendklaar maken van goederen. Toen hij de gangpaden vrij van zware dozen moest maken, deed hij dit zonder hulpmiddelen omdat dit sneller ging. Bij het verplaatsen van goederen met de heftruck, stond er nog een doos in de weg. Hij liet de motor van de heftruch stationair draaien en verplaatste de doos. Ook na doorvragen over het belang van veilig werken, zag de examenkandidaat niet in dat hij de dozen met hulpmiddel had moeten verplaatsen en de heftruck uit had moeten zetten. voldoende onvoldoende

13 Alle drie criteria moeten voldoende zijn: Voorbeeld toelichting verantwoordingsgesprek bij onvoldoende De examenkandidaat vertelt over zijn examenopdracht, maar komt moeilijk uit zijn woorden. Hij springt van de hak op de tak en valt steeds stil. Om hem op weg te helpen stel ik een aantal vragen. De examenkandidaat beantwoordt deze, maar daarna stokt het steeds. Hij kan mij niet vertellen welke handelingen hij heeft uitgevoerd en waarom hij deze handelingen op deze manier heeft gedaan. Na een kwartier besluit ik om het gesprek te stoppen. De deelnemer vertelt dat hij erg zenuwachtig voor het gesprek was. voldoende voldoende voldoende onvoldoende onvoldoende onvoldoende Alle drie criteria moeten voldoende zijn: Voorbeeld toelichting verantwoordingsgesprek bij onvoldoende Martijn vertelt over de stagiaire die hij twee weken heeft begeleid. Aan het begin van iedere werkdag had hij een kort gesprek met de stagiaire. Zij bespraken dan de leerdoelen van de stagiaire en de werkzaamheden die zij die dag ging doen. Martijn gaf de stagiaire een concrete opdracht waarmee zij aan de slag kon. Uit ervaring weet hij dat het fijn is om als stagiaire een opdracht te hebben waardoor je het gevoel hebt nuttig te zijn voor het bedrijf. Martijn controleerde vervolgens niet hoe de stagiaire deze opdracht uitvoerde. Hij kan niet vertellen wat het gevolg is van het niet controleren van de werkzaamheden van de stagiaire. Ook weet hij niet voldoende uit te leggen waarom hij de werkzaamheden niet controleerde. voldoende onvoldoende

Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting. Basisdeel - Kerntaak 2 Voert het verkooptraject uit

Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting. Basisdeel - Kerntaak 2 Voert het verkooptraject uit Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting Basisdeel - Kerntaak 2 naam examenkandidaat : naam 1 e examinator (school) : crebonummer : 25134 (CM) cohort : vanaf 2015-2016 versie

Nadere informatie

Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting

Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting Basisdeel - Kerntaak 1 Onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid naam examenkandidaat : naam 1 e examinator (school)

Nadere informatie

Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting. Basisdeel - Kerntaak 3 Zorgt voor relatiebeheer en klantenservice

Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting. Basisdeel - Kerntaak 3 Zorgt voor relatiebeheer en klantenservice Proeve van bekwaamheid Commercie niveau 3 met voorwaardelijke meting Basisdeel - Kerntaak 3 naam examenkandidaat : naam 1 e examinator (school) : crebonummer : 25134 (CM) cohort : vanaf 2015-2016 versie

Nadere informatie

Handleiding voor de examinator

Handleiding voor de examinator Handleiding voor de examinator Het afnemen van de proeve van bekwaamheid met voorwaardelijke meting De examinator beoordeelt de examenkandidaat tijdens de proeve van bekwaamheid. De examencommissie van

Nadere informatie

Handleiding voor de examinator

Handleiding voor de examinator Handleiding voor de examinator Het afnemen van de proeve van bekwaamheid met werkprocesbeoordeling De examinator beoordeelt de examenkandidaat tijdens de proeve van bekwaamheid. De examencommissie van

Nadere informatie

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3. Basisdeel - Kerntaak 2 Voert het verkooptraject uit

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3. Basisdeel - Kerntaak 2 Voert het verkooptraject uit Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Basisdeel - Kerntaak 2 deelnemer bedrijf praktijkopleider school praktijkbegeleider Datum nulmeting Datum voortgangsmeting crebonummer

Nadere informatie

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Basisdeel - Kerntaak 1 Onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid deelnemer bedrijf praktijkopleider school

Nadere informatie

Autoschadehersteller. Crebonummer 91750 / 95030. PvB 01. Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie. Handleiding Proeve van Bekwaamheid

Autoschadehersteller. Crebonummer 91750 / 95030. PvB 01. Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie. Handleiding Proeve van Bekwaamheid Autoschadehersteller Crebonummer 91750 / 95030 PvB 01 Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de beoordelaar Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de beoordelaar.

Nadere informatie

Praktijkexamen Filiaalmanager. Kerntaak 4 Coördineert kassatransacties en voert deze uit

Praktijkexamen Filiaalmanager. Kerntaak 4 Coördineert kassatransacties en voert deze uit Praktijkexamen Filiaalmanager Kerntaak 4 Coördineert kassatransacties en voert deze uit naam deelnemer praktijkexamenperiode bpv-bedrijf praktijkopleider onderwijsinstelling praktijkbegeleider praktijkexaminator

Nadere informatie

CBL STAGEWERKBOEK Verkoper handleiding

CBL STAGEWERKBOEK Verkoper handleiding CBL STAGEWERKBOEK Verkoper handleiding centraal bureau levensmiddelenhandel 1 stagewerkboek handleiding voor de praktijkopleider (Verkoper) 1 Copyright 2012 OVD Educatieve Uitgeverij bv Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

CBL STAGEWERKBOEK Eerste verkoper handleiding

CBL STAGEWERKBOEK Eerste verkoper handleiding CBL STAGEWERKBOEK Eerste verkoper handleiding centraal bureau levensmiddelenhandel 1 stagewerkboek handleiding voor de praktijkopleider (Eerste verkoper) 1 Copyright 2012 OVD Educatieve Uitgeverij bv Alle

Nadere informatie

Praktijkexamen Logistiek medewerker. Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op

Praktijkexamen Logistiek medewerker. Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op Praktijkexamen Logistiek medewerker Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op naam deelnemer praktijkexamenperiode bpv-bedrijf praktijkopleider onderwijsinstelling praktijkbegeleider praktijkexaminator

Nadere informatie

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdracht Commercie niveau 3. Basisdeel - Kerntaak 3 Zorgt voor relatiebeheer en klantenservice

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdracht Commercie niveau 3. Basisdeel - Kerntaak 3 Zorgt voor relatiebeheer en klantenservice Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdracht Commercie niveau 3 Basisdeel - Kerntaak 3 deelnemer bedrijf praktijkopleider school praktijkbegeleider datum nulmeting datum voortgangsmeting crebonummer

Nadere informatie

CBL STAGEWERKBOEK Afdelingsmanager handleiding

CBL STAGEWERKBOEK Afdelingsmanager handleiding CBL STAGEWERKBOEK Afdelingsmanager handleiding centraal bureau levensmiddelenhandel 1 stagewerkboek handleiding voor de praktijkopleider (Afdelingsmanager) 1 Copyright 2012 OVD Educatieve Uitgeverij bv

Nadere informatie

Competentieschalen VERKOPER. Samenwerken

Competentieschalen VERKOPER. Samenwerken Competentieschalen VERKOPER Samenwerken Naam deelnemer: BPV-bedrijf en naam praktijkopleider: ROC en naam praktijkbegeleider: Praktijkexamenperiode: HANDLEIDING VOOR DE PRAKTIJKOPLEIDER EN DEELNEMER Het

Nadere informatie

Autospuiter. Crebonummer PvB 08. Applicatiefouten herstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de beoordelaar

Autospuiter. Crebonummer PvB 08. Applicatiefouten herstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de beoordelaar Autospuiter Crebonummer 91770 PvB 08 Applicatiefouten herstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de beoordelaar Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de beoordelaar. 1 Wat is een Proeve van

Nadere informatie

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Kerntaak 1 Organiseert het leerproces van de (lerende) medewerker in de praktijk Werkproces Prestatie-indicator Examenproduct

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Verkoop Verkoper - niveau 2 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Verkoop maart 2015 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. Inlevingsvermogen/sociaal sensitief- ZELFTOETS

1. Inlevingsvermogen/sociaal sensitief- ZELFTOETS Naam deelnemer Datum Ineke Koolen-Lode 26-3-14 2011 Jaartal eerste certificering 1. Inlevingsvermogen/sociaal sensitief- ZELFTOETS Kan inschatten welke houding de situatie vraagt. Toont begrip voor gevoelens

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Nulmeting en voortgangsmeting. Filiaalmanager. Kerntaak 3

Nulmeting en voortgangsmeting. Filiaalmanager. Kerntaak 3 en voortgangsmeting Filiaalmanager Kerntaak 3 Coördineert verkoopactiviteiten en voert deze uit naam deelnemer bpv-bedrijf praktijkopleider onderwijsinstelling praktijkbegeleider crebocode 93492 cohort

Nadere informatie

Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten

Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten Werkproces 1.1: Ontvangt producten en slaat deze op De vakbekwaam medewerker groene detailhandel controleert binnenkomende natuurlijke/levende/plantaardige

Nadere informatie

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep Leerlijn Leren leren CED groep 1 1. Taakaanpak Leerlijn leren leren CED groep Groep 1 a. Luistert en kijkt naar de uitleg van een opdracht in een één op één situatie b. Wijst aan waar hij moet beginnen

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid Entree assistent verkoop/retail

Proeve van Bekwaamheid Entree assistent verkoop/retail Proeve van Bekwaamheid Entree assistent verkoop/retail Naam leerling Inschrijfnummer Cohort vanaf 2014 ROC-begeleider BPV-bedrijf Naam Adres Plaats Contactpersoon Examenlocatie Contactpersoon Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Uitleg Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2015-2016 Crebocode: 95530 Februari 2015 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Nulmeting en voortgangsmeting. Eerste verkoper. Kerntaak 1 Verzorgt de ontvangst en verwerking van goederen

Nulmeting en voortgangsmeting. Eerste verkoper. Kerntaak 1 Verzorgt de ontvangst en verwerking van goederen Nulmeting en voortgangsmeting Eerste verkoper Kerntaak 1 Verzorgt de ontvangst en verwerking van goederen naam deelnemer bpv-bedrijf praktijkopleider onderwijsinstelling praktijkbegeleider crebocode 90384

Nadere informatie

Nieuwe. Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013

Nieuwe. Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013 Nieuwe Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013 Inhoud Inleiding... 3 1. De Nieuwe Praktijkwijzer... 4 2. Wat gebruik je op welk moment?... 5 Aansluiting bij het BPV Protocol... 8 2 Inleiding

Nadere informatie

De 6 Friesland College-competenties.

De 6 Friesland College-competenties. De 6 Friesland College-competenties. Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken. Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen. Het vermogen om in te schatten in welke

Nadere informatie

Animal events. Inleiding

Animal events. Inleiding Animal events Inleiding Wat is het doel van deze examenstandaard? Deze examenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die de deelnemer gaat afleggen.

Nadere informatie

OPDRACHTFORMULIER. De opdrachtomschrijving. Hoe ga je de opdracht uitvoeren? Wanneer ga je de opdracht uitvoeren?

OPDRACHTFORMULIER. De opdrachtomschrijving. Hoe ga je de opdracht uitvoeren? Wanneer ga je de opdracht uitvoeren? OPDRACHTFORMULIER Naam leerling Inschrijfnummer Cohort vanaf 2013 ROC begeleider BPV-bedrijf Kwalificatieprofiel Uitstroomdifferentiatie Naam Adres Plaats Contactpersoon Crebonummer 90440 Niveau 1 Kerntaak

Nadere informatie

Met loonwerk aan de slag

Met loonwerk aan de slag Met loonwerk aan de slag Kerntaken Werkprocessen 1 Voert gemechaniseerd loonwerk uit 1.1 Bereidt opdracht voor 1.2 Organiseert eigen werkzaamheden 1.4 Bereidt uitvoeringslocatie voor 1.5 Voert gemechaniseerde

Nadere informatie

Crebonummer PvB 02 8HAT-DO2AO. Aandrijfsystemen en onderstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de deelnemer

Crebonummer PvB 02 8HAT-DO2AO. Aandrijfsystemen en onderstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de deelnemer 1 e Autoschadehersteller Crebonummer 91760 PvB 02 8HAT-DO2AO Aandrijfsystemen en onderstellen Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de deelnemer Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de deelnemer

Nadere informatie

Machinevaardigheid. Inleiding

Machinevaardigheid. Inleiding Machinevaardigheid Inleiding Wat is het doel van deze examenstandaard? Deze examenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die de deelnemer gaat afleggen.

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Dataverwerking. Mutaties doorvoeren... 8 In deze opdracht voer je mutaties door in een databestand.

Praktijkwerkboek AKA. Dataverwerking. Mutaties doorvoeren... 8 In deze opdracht voer je mutaties door in een databestand. Praktijkwerkboek AKA Dataverwerking 1 Inhoud Een ander woord voor gegevens is data. Elk bedrijf werkt met data. Dat kunnen bijvoorbeeld data zijn over klanten, zoals de naam en het adres. Het kan ook gaan

Nadere informatie

1e Autospuiter. Crebonummer PvB 01 8SPU-D01SO. Voorbewerken en spuiten van ondergronden. Handleiding Proeve van Bekwaamheid.

1e Autospuiter. Crebonummer PvB 01 8SPU-D01SO. Voorbewerken en spuiten van ondergronden. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. 1e Autospuiter Crebonummer 91780 PvB 01 8SPU-D01SO Voorbewerken en spuiten van ondergronden Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de deelnemer Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de deelnemer 1

Nadere informatie

Je werkt volgens de regels en procedures van het bedrijf. Je werkt zelfstandig in opdracht van anderen en neemt initiatief

Je werkt volgens de regels en procedures van het bedrijf. Je werkt zelfstandig in opdracht van anderen en neemt initiatief 08700 Verkoper 29-09-2008 08:28 Pagina 1 thema 1 1 2 3 4 5 6 7 Werken in de verkoop Verkoper Wat laat je zien? Je werkt volgens de regels en procedures van het bedrijf Je werkt zelfstandig in opdracht

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend PO Leerlijn leren leren Vakoverstijgend PI-7 LEERLIJN LEREN LEREN - VERSIE MAART 2009* Voor leerlingen die niet vanzelfsprekend aan het leren gaan. De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld

Nadere informatie

Uitvoeren publieksactiviteit

Uitvoeren publieksactiviteit Uitvoeren publieksactiviteit Inleiding Over deze examenstandaard Deze examenstandaard behoort tot cohort 2013-2014. Alle examenstandaarden van dit cohort zijn vormgegeven volgens Model 5 van de groene

Nadere informatie

Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op. Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op

Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op. Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op Klantgerichtheid Klantgerichtheid Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op Je handelt zoveel mogelijk vanuit het belang van de patiënt Je zoekt actief naar wensen/behoeften van patiënten

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion management Junior productmanager fashion - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2012 2013 Crebocode: 94830 en 95530 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG Inhoudsopgave

Nadere informatie

Competentiewoordenboek niet-kaderleden

Competentiewoordenboek niet-kaderleden 1. Besluitvaardig zijn Competentiewoordenboek niet-kaderleden - Kan tijdig beslissen wat in een bepaalde situatie moet gebeuren - Neemt goede beslissingen rekening houdend met de situatie - Durft beslissingen

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Kennismaken met het archief... 4 Je gaat kennismaken met een archief met papieren archiefstukken op het werk.

Praktijkwerkboek AKA. Kennismaken met het archief... 4 Je gaat kennismaken met een archief met papieren archiefstukken op het werk. Praktijkwerkboek AKA Archief 1 Inhoud In het onderdeel Archief ga je kennismaken met het archief van het bedrijf en zelf documenten archiveren. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt staan aangegeven.

Nadere informatie

360 feedback competentieanalyse

360 feedback competentieanalyse 360 feedback competentieanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger Diestsepoort 1 3000 Leuven T 016-24 53 24 I www.acerta.be E consult@acerta.be Inhoudsopgave Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM Trefwoorden Leiderschapsstijl Leidinggeven Verzuim JORINDE MOEKE SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM Waarom wordt er binnen het ene bedrijf of op die ene afdeling veel meer verzuimd dan bij een andere

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

Competentieprofiel beoordelaar

Competentieprofiel beoordelaar Competentieprofiel beoordelaar LTTR, SHE en SLEBB Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in

Nadere informatie

Instructie onafhankelijk beoordelaar (assessor)

Instructie onafhankelijk beoordelaar (assessor) Instructie onafhankelijk beoordelaar (assessor) Betreft: Opleiding Verzorgende-IG (Crebo 95530) Periode 11 (Leerjaar 3) Proeve van bekwaamheid Professioneel handelen 1. Organisatie Voor de BBL studenten

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen

Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen Werkproces 1.1: Verzamelen en verwerken van ontwerpgegevens De commercieel technicus controleert of de aangeleverde ontwerpgegevens (zoals bijvoorbeeld een programma

Nadere informatie

Mee eens. Mee oneens. Zeer mee oneens. N.v.t. mee eens

Mee eens. Mee oneens. Zeer mee oneens. N.v.t. mee eens Algemeen Het kantoor is makkelijk te bereiken per openbaar vervoer Het kantoor is makkelijk te bereiken per auto De wachtruimte ziet er netjes uit Het kantoor is open op de aangegeven tijden Ik ben tevreden

Nadere informatie

1e Autospuiter. Crebonummer PvB 01 8SPU-D01SO. Voorbewerken en spuiten van ondergronden. Handleiding Proeve van Bekwaamheid

1e Autospuiter. Crebonummer PvB 01 8SPU-D01SO. Voorbewerken en spuiten van ondergronden. Handleiding Proeve van Bekwaamheid 1e Autospuiter Crebonummer 91780 PvB 01 8SPU-D01SO Voorbewerken en spuiten van ondergronden Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de beoordelaar Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de beoordelaar.

Nadere informatie

360 feedback competentieanalyse

360 feedback competentieanalyse 360 feedback competentieanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger T 012 3456789 I www.tmamethod.com E info@tmamethod.com Inhoudsopgave Inhoudsopgave: Inleiding 3 TMA Competentie

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT medewerker 2012-2013 Kerntaak 3: Ondersteunen van systeemgebruikers Kwalificatie en crebocode Medewerker beheer ICT 95070 Leeromgeving Buitenschools

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

Digitale logboek met bewijzen Kerntaak 1 Ontvangt en verwerkt goederen

Digitale logboek met bewijzen Kerntaak 1 Ontvangt en verwerkt goederen Digitale logboek met bewijzen Kerntaak 1 Ontvangt en verwerkt goederen Naam onderwijsinstelling Opleiding Verkoper Cohort 2016-2017 Naam: Leerbedrijf: Examenperiode: Schooljaar 2016/2017 Praktijkexaminator

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Goederenvervoer NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Goederenvervoer DOSSIERCREBO : 23218 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25549 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2017 KERNTAAK

Nadere informatie

Functioneringsgesprek

Functioneringsgesprek Naam van het instrument Onderdeel van Functioneringsgesprek Aandachtsgebied functioneren en beoordelen Inleiding Een functioneringsgesprek dat regelmatig (bijvoorbeeld een keer per jaar) wordt gehouden,

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert onderhoud uit

Kerntaak 1: Voert onderhoud uit Kerntaak 1: Voert onderhoud uit Werkproces 1.1: Bereidt onderhoudsopdracht voor De ontvangt de opdracht om onderhoud uit te voeren aan een fiets. Deze ontvangt hij vaak direct van de klant, zonder tussenkomst

Nadere informatie

BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4. Verkoopt producten en diensten en koopt ze in. Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus

BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4. Verkoopt producten en diensten en koopt ze in. Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4 Verkoopt producten en diensten en koopt ze in Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus Crebocode 95442, dossier 2013-2014 ROC: Bedrijf: Naam Deelnemer: Inleiding Bij dit

Nadere informatie

Contactcenter medewerker

Contactcenter medewerker Contactcenter medewerker Leeswijzer voor bedrijven Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO houdt ontwikkelingen in de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen bij. Deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Kwaliteit bij de WSN. k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k. Woningstichting.

Kwaliteit bij de WSN. k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k. Woningstichting. Kwaliteit bij de WSN k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k Woningstichting Nijkerk Inleiding De Woningstichting Nijkerk streeft naar tevreden klanten. Niet

Nadere informatie

Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4

Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4 INSTRUCTIES BETROKKENEN: Certificaat B Duurzaamheid DOMEIN: Techniek en Technologie LEERWEG: BOL en BBL NIVEAU: 1 t/m 4 BETROKKENEN: ROC-begeleider ROC-beoordelaar Praktijkbegeleider Praktijkbeoordelaar

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Gedurende de opleiding werken de studenten in de praktijk aan praktijkopdrachten. Een schooljaar

Nadere informatie

Oriëntatie op het bedrijf

Oriëntatie op het bedrijf Praktijkwerkboek AKA Oriëntatie op het bedrijf 1 Inhoud In het onderdeel Oriëntatie ga je kennismaken met het bedrijf. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt staan aangegeven. Daarna vul je een

Nadere informatie

Beoordelingsformulier tweedelijns toezicht

Beoordelingsformulier tweedelijns toezicht Datum beoordeling Naam + reg. nummer opleider Cursuscode + naam Eindresultaat : Voldoende / Onvoldoende* * zie pagina 6 Bevindingen Samenvattende uitwerking van bevindingen. Indien er onderdelen als aandachtspunten

Nadere informatie

Medewerker financiele administratie CB. Bedrijfsvoering -> Financieel Economische zaken

Medewerker financiele administratie CB. Bedrijfsvoering -> Financieel Economische zaken FUWA-VO Sessie Functie-informatie Blz. 1 Functienaam Organisatie Centraal Bureau Onderdeel Financiën & Beheer Salarisschaal 5 Werkterrein Bedrijfsvoering -> Financieel Economische zaken Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Advocatenkantoor Tak. t.a.v. mr. F.H. Tak Mathenesserlaan HV Rotterdam

Advocatenkantoor Tak. t.a.v. mr. F.H. Tak Mathenesserlaan HV Rotterdam Advocatenkantoor Tak t.a.v. mr. F.H. Tak Mathenesserlaan 300 3021 HV Rotterdam Wij doen ons best om u zoveel mogelijk van dienst te zijn. Daarom willen wij u vragen mee te werken aan een klanttevredenheidsonderzoek.

Nadere informatie

Contactcenter teamleider

Contactcenter teamleider Contactcenter teamleider Leeswijzer voor bedrijven Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO houdt ontwikkelingen in de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen bij. Deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Praktijkopdracht Kwalificerend Instructie student Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Niveau : 4 Crebonr. : 25185 Kerntaak : B1-K2 Dossier :

Nadere informatie

Handleiding Praktijkopleider

Handleiding Praktijkopleider Ontwikkelingsgericht Digitaal beoordelen DOSSIER : Dienstverlening DOSSIERCREBO : 23189 KWALIFICATIE : Helpende Zorg en Welzijn KWALIFICATIECREBO : 25498 NIVEAU : 2 COHORT : Vanaf 2015 KERNTAAK : Alle

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 2

Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Gesprekscyclus Scholengroep Rijk van Nijmegen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 2 Gesprekscyclus Opbouw De tweejarige scyclus van SGRvN - Het voortgangs - Het beoordelings 4 4 4 5 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.6 Deze PvB wordt afgenomen in combinatie met de PvB 4.1 t/m 4.5

Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.6 Deze PvB wordt afgenomen in combinatie met de PvB 4.1 t/m 4.5 Basketball Trainer / Coach 4 Scouten van sporters (basketballers) Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.6 Deze PvB wordt afgenomen in combinatie met de PvB 4.1 t/m 4.5 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit

Nadere informatie

Competentiepaspoort. Facilitair medewerker

Competentiepaspoort. Facilitair medewerker Competentiepaspoort Facilitair medewerker Dit competentiepaspoort blijft gedurende de BPV (Beroeps Praktijk Vorming) op het leerbedrijf. Edu Aktueel Niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden. Informatie

Nadere informatie

VSO Leerlijnen Voorbereiding op dagbesteding & arbeid (Leren leren)

VSO Leerlijnen Voorbereiding op dagbesteding & arbeid (Leren leren) VSO Leerlijnen Voorbereiding op dagbesteding & arbeid (Leren leren) VSO LEERLIJNEN VOORBEREIDING OP DAGBESTEDING & ARBEID CED-Groep 2012 Leerlijnen Kerndoelen Uitstroom Dagbesteding/ Arbeid 1.1. Verkennen

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten.

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten. Praktijkwerkboek AKA Secretariaat 1 Inhoud In het onderdeel Secretariaat leer je uitgaande brieven en e-mails verzorgen en verschillende soorten kopieën maken. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt

Nadere informatie

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS Het doel van dit onderzoek is een vergelijking te maken tussen de aanwezige competenties bij professionals en vrijwilligers

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Zorgeloos huren. regionaal & betrokken

Zorgeloos huren. regionaal & betrokken regionaal & betrokken Zorgeloos huren U huurt een woning bij een corporatie of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat uw corporatie doet om de kwaliteit van dienstverlening op orde te houden.

Nadere informatie

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Kerndoel 4: De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld om hen heen, ze leren deze gemotiveerd onderzoeken en daarin taken uitvoeren, waarbij

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER CRITERIUM GERICHT INTERVIEW FRONT OFFICE(GEVORDERD)

BEOORDELINGSFORMULIER CRITERIUM GERICHT INTERVIEW FRONT OFFICE(GEVORDERD) BEOORDELINGSFORMULIER CRITERIUM GERICHT INTERVIEW FRONT OFFICE(GEVORDERD) NAAM KANDIDAAT werkproces productomschrijving onvoldoende voldoende goed 1.1 Neemt reserveringen aan Fidelio reservering 1.2 Checkt

Nadere informatie

Instituut voor Gezondheidszorg

Instituut voor Gezondheidszorg Instituut voor Gezondheidszorg Praktijkbeoordelingsformulier Opleiding Verpleegkunde Hogeschool Rotterdam Studiejaar 1 Naam Student: Studentnummer: Praktijkbeoordelingsformulier opleiding Verpleegkunde

Nadere informatie

Biedt persoonlijke verzorging en observeert gezondheid en welbevinden

Biedt persoonlijke verzorging en observeert gezondheid en welbevinden Examen 1, deel 1. Verlenen van basiszorg, verzorgende IG niveau 3 Handleiding werkproces 1.2 Biedt persoonlijke verzorging en observeert gezondheid en welbevinden Bewijsstuk: Beoordeling van de ondersteuning

Nadere informatie

Outdoor basic - aanleg

Outdoor basic - aanleg Outdoor basic - aanleg Kerntaken Werkprocessen 1 Legt natuur en leefomgeving aan 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 Maakt het terrein klaar voor aanlegwerkzaamheden Voert grond verzet uit Legt rioleringssystemen/drainage

Nadere informatie

Functie en competentieprofiel HULPKOK

Functie en competentieprofiel HULPKOK Functie en competentieprofiel HULPKOK 1. Situering van de functie Functietitel Dienst Niveau Functionele loopbaan Evaluator Hulpkok Woonzorgcentrum D D1 D2 D3 kok procesbewaker 1. Positionering in het

Nadere informatie

Nulmeting en voortgangsmeting. Ondernemer detailhandel. Kerntaak 2 Beheert en verzorgt goederenstroom en voorraad

Nulmeting en voortgangsmeting. Ondernemer detailhandel. Kerntaak 2 Beheert en verzorgt goederenstroom en voorraad Nulmeting en voortgangsmeting Ondernemer detailhandel Kerntaak 2 Beheert en verzorgt goederenstroom en voorraad naam deelnemer bpv-bedrijf praktijkopleider onderwijsinstelling praktijkbegeleider crebocode

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. Aanwervingsprocedure. voor werkman Gitok (m/v) (niveau E) 1 voltijdse gesubsidieerde contractuele functie Contract bepaalde duur

INFORMATIEFOLDER. Aanwervingsprocedure. voor werkman Gitok (m/v) (niveau E) 1 voltijdse gesubsidieerde contractuele functie Contract bepaalde duur INFORMATIEFOLDER Aanwervingsprocedure voor werkman Gitok (m/v) (niveau E) 1 voltijdse gesubsidieerde contractuele functie Contract bepaalde duur 1 1. VACANTVERKLARING EN SELECTIEPROCEDURE Het gemeentebestuur

Nadere informatie

(voorbeelden van wat we willen zien)

(voorbeelden van wat we willen zien) Formatief beoordelingsformulier Assistent Communicatiemedewerker niv. 4 crebo 90531 - Studentenversie - Praktijkroute Friesland College Naam student: Datum: Coach: Onderdelen Kerntaak 1: Assisteert bij

Nadere informatie

Informatie examens deelnemers

Informatie examens deelnemers Niveau 3 Niveau 2 Informatie examens deelnemers Proeve van bekwaamheid en Vakvaardigheidstoets - Niveau 2 en 3 Dit informatiedocument is van toepassing op examens bij de volgende crebo s: Niveau Crebocode

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID PROEVE VAN BEKWAAMHEID Inleiding Doel van deze opdracht is het methodisch werken te bevorderen en toe te passen. Het is een methode die moet leiden tot het vaststellen van de meest geschikte zorgproblemen

Nadere informatie

De deelnemer voert complex loonwerk uit, zodat de klant tevreden en het loonbedrijf succesvol is.

De deelnemer voert complex loonwerk uit, zodat de klant tevreden en het loonbedrijf succesvol is. Loonwerk in bedrijf Kerntaken Werkprocessen 1 Voert gemechaniseerd loonwerk uit 1.1 Bereidt opdracht voor 1.2 Organiseert eigen werkzaamheden 1.4 Bereidt uitvoeringslocatie voor 1.5 Voert gemechaniseerde

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Docenthandleiding. Inleiding opdracht 1: schrijven van een casus. Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Voor de leerlingen is

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling:

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling: Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak Applicatie- en mediaontwikkeling 2012-2013, 2013-2014 Kerntaak 1: Ontwerpen van de applicatie, (cross)media-uiting of game Kwalificatie en crebocode

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Verzamelformulier beroepsgerichte examens

Verzamelformulier beroepsgerichte examens Consortium Beroepsonderwijs www.consortiumbo.nl Verzamelformulier beroepsgerichte examens KD: Pedagogisch Werk Datum uitgifte KD: Crebonummer KD: 23183 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Kwalificatie: Onderwijsassistent

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Vos Lammers & De Kock Advocaten T.a.v. dhr. mr. M.G. Vos Servaasbolwerk 14 3512 NK Utrecht

Klanttevredenheidsonderzoek. Vos Lammers & De Kock Advocaten T.a.v. dhr. mr. M.G. Vos Servaasbolwerk 14 3512 NK Utrecht Klanttevredenheidsonderzoek Vos Lammers & De Kock Advocaten T.a.v. dhr. mr. M.G. Vos Servaasbolwerk 14 3512 NK Utrecht Vos Lammers & De Kock Advocaten doet haar ons best om u zoveel mogelijk van dienst

Nadere informatie