NIEUW OPDRACHTEN HET GROTE DOEBOEK. Brabant-Noord

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUW OPDRACHTEN HET GROTE DOEBOEK. Brabant-Noord"

Transcriptie

1 NIEUW 01 HET GROTE 26 OPDRACHTEN DOEBOEK Brabant-Noord

2 HALLO! Mijn naam is Professor Blussemans. Ik weet alles van het blussen van brand, maar ook van het blussen van gevaar. Wat weet jij eigenlijk al van brand? En de risico s in huis? Met het Grote Professor Blussemans Doeboek gaan we samen spelenderwijs vele brandjes blussen. Vlucht samen met Druppie uit het brandend huis en blus onderweg alle vuurtjes die Lucie en Vlammie hebben veroorzaakt. Kleur, speur, knip, plak en blus er maar flink op los...waar wacht je nog op? Ga snel aan de slag voor het te laat is Luci Blushard Vliegensvlug Vlammie Professor Blussemans Wijsneus Fikkie Panieke Druppie Brabant-Noord

3 Mijn naam is Ik ben Ik zit in groep Mijn hobby s zijn Mijn lievelingsdier is jaar oud Plak hier een foto van jezelf Wat wil je later worden? Initiatief van : Concept en creatie : Website : Brandweer Brabant-Noord Aart & van Breensma brandveiligleven@brwbn.nl Met dank aan: Projectteam Professor Blussemans Piet Veuger Arnold Schrijen Christon van Oorschot Job de Bruijn Tjerk de Laat Met medewerking van: Eva Alisic - Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren (UMC Utrecht) Anna Bakker - Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland, programma gedragswetenschappelijk en Psychosociaal Onderzoek. Rob Baardse - Nederlandse Brandwonden Stichting Alle rechten voorbehouden. Gelieve geen beeld of tekst te kopiëren voor commerciële doeleinden.

4 4 Hoe brandschoon is jullie huis? Jaarlijks sterven er zo n 40 mensen aan de gevolgen van brand. En heel, heel veel mensen, waaronder kinderen, zijn voor het leven getekend nadat hun huis in vlammen is opgegaan. Daarom doet Brandweer Brabant-Noord er alles aan om dit leed te voorkomen, door het verhaal rondom brandpreventie continu aan te wakkeren, én als een lopend vuurtje te verspreiden. Hopelijk helpt u Professor Blussemans een handje en gaat u samen met uw kinderen het gevaar te lijf. Hoe eerder we beginnen met blussen hoe beter. Vandaar dit Grote Blussemans Doeboek. Uitermate leerzaam én bijzonder leuk. Dus blussen maar dat gevaar! 7000 Er zijn zo n 7000 Woningbranden per jaar Dat zijn er gemiddeld 20 per dag. Gemiddeld 40 doden per jaar. 700 Mensen raken gemiddeld gewond door woningbranden. Meer informatie:

5 5 Tekenen Kleur de tekening zo mooi mogelijk in. Gebruik al het materiaal dat je maar wil! Opdracht Lees de aanwijzingen goed, dit zijn verschillende opdrachten die je moet uitvoeren. 4 1 Verbind de punten met elkaar 2 Trek een lijn tussen de puntjes. Kijk goed wat de juiste volgorde is. R 3 Verhaaltje Dit zijn leuke verhaaltjes die je kunt lezen. Dit leert je wat bij over brand. Doolhof Probeer de juiste weg door het doolhof te vinden, maar kijk goed uit! Schaduwspel Welk van deze figuurtjes heeft de juiste schaduw? Zoek de verschillen Vergelijk deze plaatjes met elkaar en omcirkel de verschillen. Tellen Tel het aantal figuurtjes op deze pagina. Weet jij ze allemaal te vinden? Schrijfopdracht Dit zijn opdrachten waarbij je moet schrijven. Puzzel Welk puzzelstukje maakt de puzzel helemaal af? Kies het juiste figuur. Oplossing Dit geeft aan dat er een oplossing te vinden is achter in het boek. Informatie Dit geeft aan dat er nog wat extra informatie is. Even lezen dus! Goed opletten! Dit geeft aan dat je goed moet opletten! Sterren Hoe meer sterren er bovenin staan, hoe moeilijker de opdracht is!

6 6 Tellen Tel het aantal lucifers Tip: Zet een kruisje bij de lucifers die je al hebt gehad. Dit maakt het tellen gemakkelijker. Lucifers Berg lucifers op. Spelen met vuur is heel gevaarlijk.

7 7 Kleurplaat Rookmelders redden levens. Wat doe jij bij brand?

8 8 Opdracht Alarmeren Ga naar je slaapkamer en laat je vriendje of vriendinnetje een woord roepen. Kun je dit horen? Probeer dan de afstand te vergroten en kijk hoe ver je komt. Dit is erg belangrijk voor als er brand in huis is. Rookmelders in huis werken als een wekker. Ze piepen wanneer ze rook ontdekken. Test de rookmelders met je ouders!

9 9 Zoek de 8 verschillen Brabant-Noord Brabant-Noord Is jouw huisnummer, vanaf de straat duidelijk te zien voor de brandweer?

10 10 R Verhaal Het is feest en de familie zit aan tafel. Er hangt versiering en op tafel staan een aantal kaarsen. Het is heel gezellig in huis. Fikkie is ook reuze blij met alle aandacht en gezelligheid en kwispelt er op los. Moeder Blushard geeft Fikkie nog een aai over zijn kop en probeert hem een beetje rustig te krijgen. Het is ook zo n speels beestje. Fikkie wordt steeds drukker en in alle blijheid rent hij rond de tafel. Vader Wijsneus waarschuwt nog dat als de hond tegen de tafel loopt er iets om kan vallen. Hij geeft Fikkie nog een aai en probeert hem rustiger te krijgen. De gezelligheid aan tafel gaat gewoon door.

11 11 En ja, dan rent Fikkie tegen de tafel aan. De kaarsen op tafel vallen om, zo op het mooie kleed! Oeps! De servetjes op tafel vliegen al snel in brand. Ook het tafelkleed gaat branden. Druppie en Luci zien het allemaal gebeuren. Moeder Blushard gooit snel twee glazen water over het brandende servetje en het tafelkleed. Het vuurtje is snel geblust. Een klein brandje kan snel worden geblust met een glas water. Vader kijkt moeder aan en is blij dat het zo is afgelopen. Gelukkig maar, zegt Moeder Blushard. Ze ruimt de rommel op en legt een ander kleed op tafel. Het feestje kan gewoon weer doorgaan.of toch niet? Druppie zoekt extra aandacht bij Fikkie en geeft hem een extra aai over zijn kop. Hij kijkt een beetje bedroefd. Het lijkt wel of Druppie erg is geschrokken, vinden jullie ook niet?

12 Wat hoort bij elkaar? Haarlak Pas op! Thee- en vaatdoeken kunnen vlam vatten. Hang ze niet te dicht bij het fornuis.

13 13 Kleurplaat

14 14 Doolhof Druppie zal de weg door het doolhof moeten vinden om de brand te kunnen blussen. Kun jij de weg naar het midden vinden? Heb jij al een vluchtplan thuis? Iedere junior brandweer moet weten hoe je moet vluchten.

15 15 Schrijfopdracht Schrijf 5 woorden op die beginnen met het woord brand. Vraag zonodig je ouders! brand brand brand brand brand Schrijf samen met je ouders een plannetje om, bij brand, snel te kunnen vluchten!

16 16 Puzzel A B C Oefen het vluchtplan met iedereen in huis. Denk ook aan de huisdieren!

17 17 Opdracht Stoelendans Brandweermannen moeten heel snel zijn. Je kunt een stoelendans doen met een bel, sirene of misschien een zwaailicht. Gaat de bel, sirene of zwaailicht af, dan moet je zo snel mogelijk gaan zitten. Haal iedere keer één stoel weg totdat de laatste overblijft. Wie is de snelste? Wanneer je speelt met vuur, kun je al je speelgoed kwijtraken.

18 18 Tekenen Teken je favoriete knuffeldier Maak een tekening van je favoriete knuffeldier en laat die aan papa en mama zien. Ze zullen trots op je zijn!

19 Verbind de punten Wat wordt hier geblust? Er wordt hier: geblust. Wist je dat er soms ook zand als blusmiddel wordt gebruikt?

20 20 Tellen Hoeveel zijn electrisch? Hoeveel zijn brandbaar? Hint: Kaarsen zijn heel gezellig, maar wist je ook dat ze gevaarlijk zijn als je ze niet goed gebruikt?

21 21 Kleurplaat 716 Brabant-Noord

22 22 Schrijfopdracht Wie moet je bellen? Als er ergens brand uitbreekt, moet je de brandweer bellen. Weet jij welk nummer dit is? Sla het op het in de telefoon. Vraag het aan je ouders als je het niet weet Let op! Je mag de brandweer alleen bellen als er echt brand is.

23 23 Schaduwspel Wist je dat wanneer je slaapt je niets kan ruiken?

24 24 Schrijfopdracht Geeft licht in het donker. Hiermee kan je hout hakken als dat nodig is. 4 r.flect..s Zet je op je hoofd voor je veiligheid. Brabant-Noord Anders zakt je broek af. Dit trek je aan als je het koud hebt. Ook kan deze goed tegen vuur Deze beschermen je voeten Deze beschermen je handen. 9 Gooi nooit hete voorwerpen in de prullenbak.

25 25 Tekenen Blus het vuur! Snel! Zet de kraan aan om het vuur te blussen. Teken een druppel of straal water en zorg dat het weer veilig is. Brandwonden moet je goed verzorgen om erger te voorkomen. Spoel altijd direct met lauw schoon water. Meer info:

26 26 Opdracht Emotiespel Vraag je vader of moeder om mee te helpen. Hieronder staan gezichten. Probeer deze na te doen en vraag aan je vader of moeder wat het betekent. Schrijf onder elk gezicht wat het uitdrukt.! Soms helpt het als iemand anders eerste zelf vertelt over hoe hij of zij zich voelt, kinderen volgen dan vaak van zelf.

27 27 Opdracht 1 Teken een plattegrond van jouw huis. En zoek naar de snelste weg naar buiten. 2 Ga naar je slaapkamer. Doe een blinkdoek om en probeer, binnen een minuut, vanuit je kamer naar buiten te komen. Doe dit samen met je ouders! Stel je voor dat er brand is Weet jij wat je moet doen?

28 28 Kleurplaat Zet apparaten helemaal uit als je gaat slapen of weggaat. Dus ook niet op stand-by laten staan!

29 29 Hoe vaak controleren jullie samen de rookmelder? Laat kinderen weten hoe het werkt.

30 30 Opdracht Rookmelders Teken rookmelders op de legen plekken in het huis. Op deze plekken horen rookmelders te hangen. Rookmelder Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte waarop de slaapkamers uitkomen.

31 31 Klaar? Ben je klaar met tekenen? Controleer dan of ze in je eigen huis ook aanwezig zijn. Hebben jullie geen rookmelders? Vertel dan aan je ouders dat deze heel belangrijk zijn! Het beste is om alle ruimtes, waar je doorheen moet als je je huis ontvlucht, te voorzien van rookmelders.

32 32 Doolhof Druppie wil graag zo veel mogelijk blussen. Welk pad moet hij kiezen, om zoveel mogelijk brandjes te blussen, voordat hij bij het huis komt? Juiste weg: De brandweer moet zo snel mogelijk een brand kunnen blussen. Kan er gemakkelijk een grote brandweerwagen bij jou in de straat komen?

33 Brabant-Noord Brabant-Noord 33 Oplossingen Aantal lucifers: 38 Haarlak Woorden die beginnen met brand: Brandweer, Brandslang, Brandblusser, Brandhout, Brandweerman, Brandweerauto, Brandblaar, Brandalarm, Brandbaar. A C B Wat wordt er geblust? Hoeveel zijn electrisch? Het alarmnummer is: Brand Hoeveel zijn brandbaar? 14 (allemaal)

34 34 Oplossingen : Lamp of zaklamp 2: Bijl 3: Helm 4: Reflectors 5: Jas 6: Riem 7: Broek 8: Laars of schoen 9: Handschoen Welke route kan Druppie het beste nemen? Route 1 Probeer je wel eerst alle spellen zelf te spelen? Oplossingen zijn er alleen voor als het echt niet lukt. De spellen zijn niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam!

35 Deze kaart invullen en ophangen in de meterkast. Kleur de letters in Vul zelf de telefoonnummers in: Gas Water Elektra Bel alleen het alarmnummer als er echt veel gevaar is! Alarmnummer: 112 Meer informatie op

36 JIJ Opdrachten Controleer en test alle rookmelders in huis Heeft jullie huis rookmelders? Zo ja, hoeveel? En hangen ze goed? Meer info of actie? Bekijk de site. Zoek in huis naar een brandgevaarlijke situatie en blus deze. Kaarsen die verkeerd zijn geplaatst kunnen omvallen of andere dingen laten ontbranden. Tips? Bekijk de site! Leg aan je ouders uit hoe jij het snelst buiten bent vanuit je slaapkamer. Weet jij wat de snelste en meest veilige route is? Tips? Bekijk de site! Probeer deze vluchtroute uit in je huis??? Loop met ingehouden adem van je slaapkamer naar buiten. Lukt het in 1 adem? Tips? Bekijk de site! Uitgeblust? Neem eens een kijkje op: Laat binnen 30 seconden een blusmiddel zien aan de anderen Ligt er binnen handbereik een blusmiddel zoals bijv. blusdeken of natte theedoek? Uitleg? Bekijk de site! Maak binnen 1 minuut een tekening van jouw knuffeldier Brand heeft meer impact dan je denkt. Meer tips om dit te herkennen? Bekijk de site. Brabant-Noord

TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2

TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2 TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2 GEFELICITEERD! JIJ BENT NU GETRAIND IN HET HERKENNEN EN BESTRIJDEN VAN BRANDGEVAAR. DAT IS EEN GEWELDIGE WINST VOOR

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! 1 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt. Hoe breng je jezelf, je

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens! 1 Rookmelders laten je niet stikken! 2 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt.

Nadere informatie

Brandveilig op kamers. Tips voor een brandveilige kamer

Brandveilig op kamers. Tips voor een brandveilige kamer Brandveilig op kamers Tips voor een brandveilige kamer Een brand overkomt mij niet. Wat je kunt doen Plaats een rookmelder op elke verdieping in de gangen en bij voorkeur ook in je eigen kamer. Bepaal

Nadere informatie

Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje

Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje Maak van je roze wolk geen rookwolk! Van harte gefeliciteerd! Je bent in verwachting of hebt

Nadere informatie

JIJ. Daar moet je nu over nadenken!

JIJ. Daar moet je nu over nadenken! WAT DOE JIJ BIJ BRAND? Daar moet je nu over nadenken! Stel, er breekt bij u thuis brand uit. Door de zwarte rook ziet u niets meer en kunt u nauwelijks ademhalen. Binnen enkele minuten ontstaat een niet

Nadere informatie

Vluchtplan van Gastouder:..

Vluchtplan van Gastouder:.. Vluchtplan van Gastouder:.. Stap 1 Bespreek samen de mogelijke vluchtroutes als er brand uitbreekt en schrijf op hoe u dan vlucht (via het raam, de dakgoot, het balkon, etc.). BRAND OP DE:.. IK VLUCHT

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de brandweer

Auditieve oefeningen bij het thema: de brandweer Auditieve oefeningen bij het thema: de brandweer Boek van de week: 1; De brandweer; kijkdoos 2; Piro en de brandweer 3; Vijf brandweermannetjes 4; Snuffie en de brand Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Ambassadeur BVL zijn betekent dat je:

Ambassadeur BVL zijn betekent dat je: Basismodule Brandveilig leven. Voorstellen Vooraf vragen, ofwel wat voor een verwachtingen hebben jullie van vandaag. Wie heeft ervaring met een brand ofwel beginnende brand. Basismodule Brandveilig leven.

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Maak de zorg brandveilig

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB1-v4.indd

Nadere informatie

Woningbrand en slachtoffers. Aantal SO woningbranden. Aantal SO woningbranden Basismodule Brandveilig leven.

Woningbrand en slachtoffers. Aantal SO woningbranden. Aantal SO woningbranden Basismodule Brandveilig leven. Basismodule Brandveilig leven. Basismodule Brandveilig leven. Voorstellen: Jos Loijens / Rein Wagemans Brandweer Zuid-Limburg Ambassadeur BVL zijn betekent dat je: In de buurt helpen met het ophangen van

Nadere informatie

Voorlichting. in het kader van Brandveilig Leven. Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy

Voorlichting. in het kader van Brandveilig Leven. Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy Voorlichting in het kader van Brandveilig Leven Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy Programma I. De brandweer II. III. IV. Brandveilig Leven De praktijk: het woningbezoek 1.

Nadere informatie

Brandpreventie voor jongeren

Brandpreventie voor jongeren 13 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Brandpreventie voor jongeren Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Een brand, al is het een

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is een belangrijk

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB3-v3.indd 1 20-06-17 09:33 Maak

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Educatieve uitgave Brandweer Den Haag. Kleur- en doeboek. Haaglanden Den Haag

Educatieve uitgave Brandweer Den Haag. Kleur- en doeboek. Haaglanden Den Haag 42585_doeboek 27-07-2004 16:41 Pagina A Educatieve uitgave Brandweer Den Haag Kleur- en doeboek Haaglanden Den Haag 42585_doeboek 27-07-2004 16:41 Pagina 1 Voorwoord Beste jongens en meisjes, Dit is het

Nadere informatie

Brochure brandveligheid

Brochure brandveligheid Brochure brandveligheid Inleiding Veilig wonen en werken is heel belangrijk. In deze brochure staan tips om brand te voorkomen. Er staat ook in wat je moet doen als er toch brand is. Bespreek deze brochure

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB2-v3.indd 1 20-06-17

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Brandveiligheid en uw beperking. Rookmelders laten je niet stikken!

Brandveiligheid en uw beperking. Rookmelders laten je niet stikken! Brandveiligheid en uw beperking Rookmelders laten je niet stikken! 1 Rookmelders laten je niet stikken! Gebruik een brandveilige asbak 2 Brandveiligheid en uw beperking We staan er niet altijd bij stil,

Nadere informatie

Maak een vluchtplan. www.brandwondenstichting.nl

Maak een vluchtplan. www.brandwondenstichting.nl Maak een vluchtplan www.brandwondenstichting.nl Maak een vluchtplan zolang het nog kan! Checklist: Vluchten bij brand! Elk jaar opnieuw sterven er tientallen mensen door brand. Maar een brand hoeft zeker

Nadere informatie

Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten

Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten Telefoon opladen? Leg de telefoon op een tafel of (nacht)kastje, niet op bank of bed. Stof kan door hitte vlam vatten. Elektrische apparaten moeten hun

Nadere informatie

Hoe veilig is jouw woning?

Hoe veilig is jouw woning? CheCklist brandveiligheid Hoe veilig is jouw woning? Doe de brandveiligheidcheck en beantwoord de vragen. Je kunt veel doen om brand in jouw woning te voorkomen. Als je je bewust bent van de risico s van

Nadere informatie

Hoe veilig is uw woning?

Hoe veilig is uw woning? Checklist brandveiligheid Hoe veilig is uw woning? Doe de brandveiligheidcheck en beantwoord de vragen. U kunt veel doen om brand in uw woning te voorkomen. Als u zich bewust bent van de risico s van brand

Nadere informatie

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet. / Dit is een moeilijk woord.

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet. / Dit is een moeilijk woord. Tekst lezen en een tekstschema maken 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de

Nadere informatie

BIC WERKBOEKJE. Naam: Voornaam: Brandweer Informatie Centrum

BIC WERKBOEKJE. Naam: Voornaam: Brandweer Informatie Centrum BIC Brandweer Informatie Centrum WERKBOEKJE Naam: Voornaam: Klas: School: 2609562_BW_BIC_Werkboekje_V4.indd 1 20/06/13 15:22 INHOUD Op interventie 4 Een goede noodoproep 6 Verbrande voorwerpen en brandweermateriaal

Nadere informatie

Eerste hulp bij brandwonden

Eerste hulp bij brandwonden Eerste hulp bij brandwonden 1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier! 2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt.

Nadere informatie

Bespreek met elkaar: Wat zijn het voor producten die u op de plaatjes ziet? Welke van deze producten heeft u zelf in huis?

Bespreek met elkaar: Wat zijn het voor producten die u op de plaatjes ziet? Welke van deze producten heeft u zelf in huis? Hoofdstuk 6 - Oefening 5 - Extra luisteroefeningen U gaat kijken en luisteren naar drie verschillende teksten. Maak alle opdrachten achter elkaar. Zo oefent u met de lengte van het examen en traint u het

Nadere informatie

Eerste hulp hulp bij brandwonden

Eerste hulp hulp bij brandwonden Eerst water, water, de rest de komt rest later! ko Klik hier voor tips! Eerste hulp hulp bij brandwonden 1 Koel met met lauw water lauw water 5 Smeer niets op de 5 wond Smeer niets op 2 Koel alleen alleen

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Blusdeken. Opdracht 1. Opdracht 2. Hoofdstuk 6 - Oefening 5 - Extra luisteroefeningen

Blusdeken. Opdracht 1. Opdracht 2. Hoofdstuk 6 - Oefening 5 - Extra luisteroefeningen Hoofdstuk 6 - Oefening 5 - Extra luisteroefeningen U gaat kijken en luisteren naar drie verschillende teksten. Maak alle opdrachten achter elkaar. Zo oefent u met de lengte van het examen en traint u het

Nadere informatie

Brandpreventie voor ouderen

Brandpreventie voor ouderen 8 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Brandpreventie voor ouderen Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Brand is voor iedereen gevaarlijk,

Nadere informatie

Weet je dat je rook niet kunt ruiken wanneer je slaapt?... er jaarlijks nog steeds mensen als gevolg hiervan in hun slaap stikken en overlijden?

Weet je dat je rook niet kunt ruiken wanneer je slaapt?... er jaarlijks nog steeds mensen als gevolg hiervan in hun slaap stikken en overlijden? Weet je dat...... je rook niet kunt ruiken wanneer je slaapt?... er jaarlijks nog steeds mensen als gevolg hiervan in hun slaap stikken en overlijden? Een rookmelder werkt in zo'n situatie als wekker en

Nadere informatie

Brand en explosiegevaar

Brand en explosiegevaar Brand en explosiegevaar Door brand en explosie tijdens werkzaamheden vallen er jaarlijks tientallen doden en gewonden. Dus moet je brand en explosies zien te voorkomen. Mede doordat deze zeer onvoorspelbaar

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Hoe veilig is jouw woning?

Hoe veilig is jouw woning? Checklist brandveiligheid Hoe veilig is jouw woning? Doe de brandveiligheidcheck en beantwoord de vragen. Je kunt veel doen om brand in jouw woning te voorkomen. Als je je bewust bent van de risico s van

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Wat als de rook...geen disco rook is. Bewust veilig werken

Wat als de rook...geen disco rook is. Bewust veilig werken Wat als de rook....geen disco rook is. Bewust veilig werken 17-11-2015 1 Joost Ebus Brandveiligheidszorg bevelvoerder - brandonderzoeker 2 3 Programma Brandonderzoek door de brandweer Digitale table-top

Nadere informatie

Brandveilig wonen. Tips voor een brandveilige woning

Brandveilig wonen. Tips voor een brandveilige woning Brandveilig wonen Tips voor een brandveilige woning Een woningbrand overkomt mij niet. Dat denkt u... Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële

Nadere informatie

Brandveilig wonen. Tips voor een brandveilige woning

Brandveilig wonen. Tips voor een brandveilige woning Brandveilig wonen Tips voor een brandveilige woning Een woningbrand overkomt mij niet. Dat denkt u... Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële

Nadere informatie

brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg

brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg Inhoud Maak een vluchtplan................ 4 Veilig omgaan met elektriciteit en apparatuur........................ 6 Veilige gasinstallaties................

Nadere informatie

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar www.speelnietmetvuur.be Reageren Omgaan met op brandgevaar Jaarlijks zijn er in België een 10.000 branden. U kan zich hiertegen wapenen door een aantal eenvoudige maatregelen. Als u toch te maken krijgt

Nadere informatie

Hoe voorkomt u brand? Tips voor veilig wonen

Hoe voorkomt u brand? Tips voor veilig wonen Hoe voorkomt u brand? Tips voor veilig wonen I n h o u ds o p g av e Preventietips van Generali 3 Bent u de brand meester? 3 Pas op met elektriciteit 3 Het gevaar van hittebronnen 4 Wees voorbereid 5 Brand,

Nadere informatie

Checklist Brandveiligheid Thuis. Algemeen Postcode Woonplaats Tel. nummer Datum check

Checklist Brandveiligheid Thuis. Algemeen Postcode Woonplaats Tel. nummer Datum check Checklist Brandveiligheid Thuis Algemeen Postcode Woonplaats Tel. nummer Datum check Checklist brandveiligheid thuis Brandweer Twente besteedt veel aandacht aan het voorkomen van brand. Mensen die door

Nadere informatie

Lesbrief: Brandje blussen Thema: Wat is er?

Lesbrief: Brandje blussen Thema: Wat is er? Lesbrief: Brandje blussen Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Stel je voor dat er s nachts brand uitbreekt. Hoe kom je dan veilig buiten? Of

Nadere informatie

Rookmelders en brandblussers

Rookmelders en brandblussers 1 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Rookmelders en brandblussers Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Een van de grote drama s

Nadere informatie

Handleiding brandveiligheidtraining Arduin

Handleiding brandveiligheidtraining Arduin Inleiding: Alle medewerkers van Arduin hebben van het bedrijf T.S.A. een brandveiligheidtraining gehad. Het doel hiervan was, dat een ieder binnen Arduin weet wat hij/zij wel of beter niet kan doen in

Nadere informatie

LESPAKKET BRANDGEVAAR

LESPAKKET BRANDGEVAAR # LESPAKKET BRANDGEVAAR Dit lespakket diept een aantal thema s uit het stripboek verder uit. Het is er op gericht leerlingen kennis te laten verwerven over brandveiligheid en de oorzaken en gevolgen van

Nadere informatie

Brandveiligheid in de kinderopvang tips & tools om samen te leren over brandveiligheid

Brandveiligheid in de kinderopvang tips & tools om samen te leren over brandveiligheid Brandveiligheid in de kinderopvang tips & tools om samen te leren over brandveiligheid Brandveiligheid in de kinderopvang In de kinderopvang staat de veiligheid van kinderen voorop. Een brandveilige omgeving

Nadere informatie

Geheimen van het brandalarm. Meester, brand! www.praktischtechniek.nl. Techniek ervaren en beleven in het basisonderwijs.

Geheimen van het brandalarm. Meester, brand! www.praktischtechniek.nl. Techniek ervaren en beleven in het basisonderwijs. Geheimen van het brandalarm Meester, brand! www.praktischtechniek.nl Techniek ervaren en beleven in het basisonderwijs. Spreekbeurtkaart Spreekbeurtkaart: geheimen van het brandalarm Spreekbeurtkaart:

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 6 t/m 9 jaar)

Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 6 t/m 9 jaar) Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 6 t/m 9 jaar) Tijdens de blaastraining leer je om droog te worden en op een goede manier te plassen: 1. Je leert hoe je moet plassen 2. Je leert

Nadere informatie

Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord/ woord in lettergrepen verdelen

Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord/ woord in lettergrepen verdelen Auditieve oefeningen politie Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord/ woord in lettergrepen verdelen wapen boeven politiepet bekeuring zwaailicht kruispunt gevangenis rijbewijs snelheid

Nadere informatie

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar 2.1 Met Ron naar school naam: Kijk en vul in: Wie - wat waar Op de schouder van Ron zit zijn rat. De rat heet Marloes. In zijn hand draagt Ron haar jong. Het jong heet Snuf. Op de grond staat de kooi van

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

7.2 Brand voorkomen en bestrijden

7.2 Brand voorkomen en bestrijden 7.2 Brand voorkomen en bestrijden Oriëntatie Hopelijk krijg je nooit te maken met brand op je bedrijf. Toch moet je weten hoe je bij brand moet handelen. Immers, een brand kondigt zich nooit van te voren

Nadere informatie

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos.

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Opdracht 1 Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Flip heeft gezien dat jullie na het werken papiersnippers in de oud papier doos gooien en niet in de prullenbak.

Nadere informatie

Thema beroepen. Deze werkbundel is van:

Thema beroepen. Deze werkbundel is van: Deze werkbundel is van: Tel hoeveel je er ziet van elk beroep. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de dokter: de piloot: de brandweerman: de zakenman: de politieagente: de poetsvrouw: OPLOSSING

Nadere informatie

om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien

om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien Licht GROEP 1-2 09 80 minuten 1, 32, 42 en 54 De leerling: om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien is om activiteiten te ondernemen

Nadere informatie

Albert Jansen. Wist u dat Voorkomen van brand Vluchtwegen vrijhouden Melders Vluchtplan Wat te doen bij brand? Vlam in de pan Brandwonden Tips

Albert Jansen. Wist u dat Voorkomen van brand Vluchtwegen vrijhouden Melders Vluchtplan Wat te doen bij brand? Vlam in de pan Brandwonden Tips Brandveiligheid Welkom limburg Dia 1 Dia 2 Even voorstellen Albert Jansen Inspecteur brandpreventie Melders Vluchtplan Wat te doen bij brand? Brandwonden Tips Inhoud Dia 3 Dia 4 (Woning)branden Waar ontstaat

Nadere informatie

Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 10 t/m 18 jaar)

Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 10 t/m 18 jaar) Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 10 t/m 18 jaar) Tijdens de blaastraining leer je om droog te worden en op een goede manier te plassen: 1. Je leert hoe je moet plassen 2. Je leert

Nadere informatie

Doe-het-zelven en brandveiligheid

Doe-het-zelven en brandveiligheid 6 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Doe-het-zelven en brandveiligheid Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Voor veel mensen is

Nadere informatie

Melkweg. Pas op! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: veiligheid. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. Pas op! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: veiligheid. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Pas op! Wonen: veiligheid Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Pas op!, 2016. Dit boekje is een uitgave van Stichting Melkweg +. Copyright

Nadere informatie

brand veiligheid kraakpanden

brand veiligheid kraakpanden brand veiligheid in kraakpanden brandveiligheid in kraakpanden Doel van de folder: Mensen bewust maken van de risico s van brand. En mensen leren wat ze kunnen doen en vooral moeten laten in geval van

Nadere informatie

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3 THEMA ENERGIE > Kleuter & Eerste graad > Lessuggesties en activiteiten 2. 1. Lessuggesties Leon en de ikkietikkietijd en activiteiten op klasniveau Het verhaal Tekening 1 Hallo iedereen ik ben Leon. Ik

Nadere informatie

Kringactiviteiten groep 1-2:

Kringactiviteiten groep 1-2: Kringactiviteiten: Hieronder heb ik de kringactiviteiten uitgewerkt in het thema de brandweer. Dit zijn de kringactiviteiten voor groep 1-2 en voor groep 3. Voor groep 3 heb ik kringactiviteiten ontworpen

Nadere informatie

33 jaar. De boeiende bso beroepen zomer

33 jaar. De boeiende bso beroepen zomer 33 jaar De boeiende bso beroepen zomer Het bso-activiteiten programma voor de zomervakantie 2013 voorwoord Hey vakantie kids, Dit is het activiteiten programma van de zomervakantie 2013 van de bso. Het

Nadere informatie

Brandveiligheid, samen onze zorg!

Brandveiligheid, samen onze zorg! Brandveiligheid, samen onze zorg! 1 Inhoud Brandveilig wonen Elektrische apparatuur 4 Gasinstallaties 6 Koken 8 Omgaan met vuur 10 Stoken 12 Medicinale zuurstof 14 Voorzorgsmaatregelen 16 Brandveiligheidstips

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Brandveiligheid en preventie

Brandveiligheid en preventie Brandveiligheid en preventie Gastouderbureau NL www.gobnl.nl info@gobnl.nl 01-01-2017 Wat doet u als er brand uitbreekt? Kunnen u, uw gezin of huisgenoten wel veilig buiten komen? Volgens de normtijd moet

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen.

Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen. Gezinsmoment week 5: Schijn jouw licht! Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen. Wat heb je nodig? Een zak waxinelichtjes (of nog veiliger voor de kleintjes: LED-waxinelichtjes,

Nadere informatie

Blaastrainings werkboek. zgt.nl

Blaastrainings werkboek. zgt.nl Blaastrainings werkboek zgt.nl 1 Dit boek is van: Spelregels voor de blaastraining, thuis Tijdens de blaastraining leer je om droog te worden en op een goede manier te plassen: 1. Je leert hoe je moet

Nadere informatie

Brandpreventie. voor senioren. Introductie brand(on)veiligheid en-preventie

Brandpreventie. voor senioren. Introductie brand(on)veiligheid en-preventie Brandpreventie voor senioren Introductie brand(on)veiligheid en-preventie Programma Verwelkoming Introductie brand(on)veiligheid en-preventie Enkele cijfers Wat als er toch brand uitbreekt? Samenvatting

Nadere informatie

1 Kussen over mijn hoofd

1 Kussen over mijn hoofd 1 Kussen over mijn hoofd De woonkamerdeur valt met een klap achter mij dicht. Ik ren de trap op, sla hier en daar een tree over. Niet vallen, denk ik nog, of misschien wel vallen. Mijn been breken en dan

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten www.edusom.nl Thema Op het werk. Les14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Daarna

Nadere informatie

Aanbevelingen (Brand)veiligheid

Aanbevelingen (Brand)veiligheid Aanbevelingen (Brand)veiligheid Lees deze Aanbevelingen (Brand)veiligheid aandachtig door, voordat je de unit in beheer neemt en installeer de combimelder, rookmelder en brandblusdeken op de juiste wijze

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Volgorde in goede de (In de goede volgorde)

Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Wat ga je leren? Je leert dat de delen van een verhaal een eigen plek hebben. Hoe lang ben je bezig? Ongeveer 1 uur Wat heb je nodig? pen/potlood lijntjespapier

Nadere informatie

Hieronder zie je woorden staan. Welke woorden horen volgens jou bij Abel en welke bij Kaïn?

Hieronder zie je woorden staan. Welke woorden horen volgens jou bij Abel en welke bij Kaïn? Verwerking 1.1 Kaïn en Abel Kaïn en Abel brengen allebei een offer. Zie je ze in de plaat hieronder? Vooraan zit Abel, achteraan staat Kaïn. Weet jij nog wat Kaïn offert en wat Abel offert? Trek een lijntje

Nadere informatie

LICHT, CAMERA, ACTIE. 30 Supergeheime Fototips. ( Niet voor volwassenen! )

LICHT, CAMERA, ACTIE. 30 Supergeheime Fototips. ( Niet voor volwassenen! ) LICHT, CAMERA, ACTIE 30 Supergeheime Fototips ( Niet voor volwassenen! ) - 2 - Voorwoord Speciaal omdat het zomer is zal ik het niet te lang maken. We hebben namelijk veel leukere dingen te doen wanneer

Nadere informatie

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen EHBO leer je zo! Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen Naam school Naam leerling Groep Werkboek EHBO leer je zo! Lesmateriaal

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

VEILIGHEID IN EN OM HUIS

VEILIGHEID IN EN OM HUIS Stichting Prisma Jan van Gestel Taxandriaweg 12 5142 PA Waalwijk Tel.: 06-2513 1216 VEILIGHEID IN EN OM HUIS Vragenlijst & aandachtspunten bij wonen onder begeleiding van Prisma Naam:. Adres:. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Checklist brandveiligheid thuis

Checklist brandveiligheid thuis Checklist brandveiligheid thuis U kunt veel zelf doen om brand in uw woning te voorkomen. Als u zich bewust bent van de risico's van brand en als u weet waar u op moet letten, wordt uw woning een stuk

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. .

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. . Het$ochtendritueel$ Gisteren hebben we kennisgemaakt met Daan en Sterre. Daan is een prikkelmijder, en Sterre is een prikkelzoeker. Als prikkelmijder probeert Daan zijn ochtend zo in te richten dat iedereen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

Starttest. nee. nee. nee. nee. nee. nee. nee. Doe voorafgaand aan het verhaal de starttest. Kruis hieronder aan wat jij denkt.

Starttest. nee. nee. nee. nee. nee. nee. nee. Doe voorafgaand aan het verhaal de starttest. Kruis hieronder aan wat jij denkt. Inhoudsopgave Starttest... 4 Verhaal week 1 Logeren bij opa... 5 Opdrachten: Zonnekind of Maankind?... 7 Verhaal week 2 Ik kom terug.......................... 10 Opdrachten: je kunt slimmer worden...12

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Kempenhaeghe Heeze - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij bij ons opgenomen.

Nadere informatie