Initiatie tot het Sacrament van Overgang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Initiatie tot het Sacrament van Overgang"

Transcriptie

1 Initiatie tot het Sacrament van Overgang Het Sacrament van Overgang is een religie, die- in overeenstemming met alle regels- is geregistreerd als religieuze gemeenschap bij Bureau voor Religieuze Gemeenschappen van de Republiek van Slovenië. Het heeft dezelfde wettelijke status als alle andere godsdienstige gemeenschappen, die aan het bureau zijn ingeschreven. Verschillende mensen hebben verschillende redenen om deel te nemen aan het Sacrament van Overgang, zoals dat het geval is met het deelnemen aan andere godsdienstige gemeenschappen. Maar Sacrament van Overgang heeft iets specifieks dat wellicht een bepaalde groep mensen aantrekt die gezondheid zoeken. Het is een initiatie waar Iboga (in een van zijn vormen) wordt gebruikt. Iboga is in de westelijke wereld vooral bekend door zijn vermogen om het misbruik van verschillende verslavende middelen te onderbreken met een enkele doses. Een dosis kan lichamelijke afhankelijkheid naar heroïne, methadon en andere opiaten, evenals cocaïne, crack, nicotine en andere stimulansen zoals methamphetamine beëindigen. Sommige mensen beschouwen Iboga als een levensveranderend wondermedicijn, terwijl anderen zeer sceptisch en niet overtuigd blijven. In het Sacrament van Overgang gebruiken wij Iboga voor geestelijk inzicht en godsdienstige doelen; wij gebruiken het NIET om ziektes te genezen of maken daar aanspraak op. In de Republiek van Slovenië mogen alleen medici ziektes behandelen en alleen zij kunnen goedgekeurde en ingeschreven medicijnen voor dit doel gebruiken. Iboga staat niet in de lijst van in Slovenië goedgekeurde medicatie en er zijn geen medici onder onze priesters. Ondanks het feit dat Iboga geen goedgekeurd medicijn is, kiezen sommige mensen ervoor de mogelijkheid te benutten, geboden door de grondwet van Republiek van Slovenië (namelijk ieders recht tot deelname aan een godsdienstige gemeenschap) om deel te nemen aan het Sacrament van Overgang, met de bedoeling de initiatie voor eigen doel te gebruiken. Wij kunnen geïnitieerden niet het verlangen ontzeggen tot spirituele bewustwording - zelfs wanneer hun voornaamste doel niet precies is wat wij in gedachten hebben. Zoiets is niet ongewoon als iemand toetreedt tot een godsdienstige gemeenschap, die is geregistreerd in de Republiek van Slovenië. Onze priesters staan klaar om de toekomstige geïnitieerde op alle mogelijke wijzen te helpen, zelfs als zij deelnemen aan het Sacrament van Overgang hoofdzakelijk met het doel om hun afhankelijkheid van legale of illegale drugs te beëindigen. Wij willen er de nadruk op leggen dat onze priesters geen ziekte of medische conditie behandelen of beweren dit te behandelen. Onze priesters helpen hoofdzakelijk door het uitleggen van de inherente risico's van Iboga en de procedures die men zou moeten volgen wanneer men drugsafhankelijk is en wenst dat de initiatie veilig is.

2 Iedere priester aangesloten bij het Sacrament van Overgang is verantwoordelijk voor zijn eigen acties en elk van hen leidt de initiatie door het toepassen van hun eigen methode. Dus initiaties gevoerd door verschillende priesters kunnen onderling verschillen. Het element dat de initiaties gemeen hebben is dat iedere priester de volledige verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van de initiatie tijdens de inwijding in Sacrament van Overgang en maatregelen neemt om de veiligheid en het comfort te verzekeren, naar hun beste weten en kunnen. Hoe dan ook, iedere geïnitieerde, is VERANTWOORDELIJK VOOR ZIJN EIGEN DADEN en moet de initiatie op eigen risico aangaan en volledige verantwoordelijkheid voor zich zelf nemen, achter zijn keuze staan voor, tijdens en nadat de initiatie plaats heeft gevonden. Ouders -of wettelijke voogden- zijn verantwoordelijk voor een geïnitieerde onder 18 jaar. De belangrijkste zaken die iedere geïnitieerde moet weten voordat hij of zij deelneemt aan het Sacrament van Overgang: Voor de initiatie, moet toekomstige geïnitieerde en verklaring tekenen, dat hij of zij de initiatie uit eigen vrije wil doet en in algemeen goede gezondheid verkeert, zowel lichamelijk als geestelijk. De priester die de initiatie zal verrichten heeft geen wettelijke mogelijkheden te controleren dat de verklaringen die gemaakt zijn ook correct zijn. Alle verantwoordelijkheden omtrent de juistheid van de verklaring behoort tot de verantwoordelijkheid van de deelnemer aan de initiatie. In geval dat de deelnemer niet de juiste informatie heeft gegeven -die belangrijk is om veiligheidsredenen- kan de priester, die de initiatie leidt, niet verantwoordelijkheid zijn voor de gezondheid van de deelnemer tijdens de initiatie. De deelnemer moet begrijpen, dat goede lichamelijke en geestelijke gezondheid basisvoorwaarden zijn aan om Sacrament van Overgang deel te nemen. De initiatie vereist zowel een gezonde lichaam als een gezonde geest. Er zijn wel Iboga- relateerde sterfgevallen (niet bij het Sacrament van Overgang), maar dan werd geen speciale doodsoorzaak gevonden, dus is het de vraag of dit een direct resultaat van Iboga was. Naar ons weten zijn er vijf sterfgevallen in honderd jaar van Iboga ervaring in de Westelijke Wereld. Er zijn verschillende gevallen waar een priester zal weigeren een initiatie te leiden. Zwangere vrouwen kunnen NIET aan de initiatie deelnemen. Eveneens kunnen dat niet heel oude mensen, mensen met lichamelijke zwakheden, hartziekte, schizofrenie of andere ongunstige medische voorwaarden, die een veilige ervaring misschien zullen uitsluiten. Deze individuen kunnen wel deelnemen aan Sacrament van Overgang, maar zij kunnen niet deelnemen aan de eigenlijke initiatie zelf.

3 Om veiligheids redenen moet de geïnitieerde de aanwijzingen volgen van de priester vanaf het begin van het initiatie proces. Voor de initiatie tekent de toekomstige geïnitieerde dus het genoemde document, over zijn medische conditie en geeft de priester een passende donatie om de kosten van de initiatie te dekken. Het begint met het uitdoen van de mobiele telefoon, pieper of enig draagbaar elektronisch apparaat en die in bewaring geven bij de priester voor de duur van het proces. Alles zal later worden teruggegeven. De initiatie Het begint in de morgen. Men moeten niets eten voor de initiatie. Ongeveer een uur na het opnemen van het Heilige Sacrament start het proces. De geïnitieerde KAN NIET onder de invloed van drugs zijn Makkelijke, loszittende kleding moet worden gedragen. Het is aan te raden, dat de degene die in gewijd wordt geen vooropgezet idee heeft van wat het Heilige sacrament met hem zal doen. Het beste is om de dingen te nemen zoals ze gaan. Als je zwemt in een snelle rivier met steile oevers kun je met de stroom meegaan of naar een of andere oever zwemmen. Maar het is een slecht idee tegen de stroom in te zwemmen, omdat het je uitput en het dan steeds moeilijker wordt om boven water te blijven. Hoe dan ook de stroom wint. Het is onmogelijk te precies te voorspellen wat iemand zal ervaren. Verschillende dingen gebeuren met verschillende mensen. Iedereen krijgt precies wat Iboga wil geven. Ongeveer 75% van de geïnitieerden herinnert zich visioenen, terwijl anderen dat niet doen of er helemaal geen hebben. De visioenen zijn als dagdromen. Sommige mensen noemen Iboga een droommiddel. Het is normaal ataxia te ervaren (de moeite om controle te hebben over basis bewegingsfuncties zoals staan en lopen). Na de eerste fase stoppen de dromen en komt de controle over de bewegingsfuncties langzaam terug en is het lichaam uitgeput van de ervaring. Het kan dan moeilijk zijn om na de initiatie te slapen. Het is heel belangrijk gedurende en na de initiatie heel veel te drinken. Geen thee of andere dranken die uitdroging veroorzaken. Isotonische dranken zijn toegestaan. Het grootste probleem is dat de geïnitieerde geen zin heeft om te drinken. Het is heel belangrijk jezelf te dwingen te drinken. Grote hoeveelheden water zijn aan te bevelen ruim een week voor en na de initiatie.

4 De psychologische en biologische toestand van de geïnitieerde wordt snel beter aan het eind van de tweede fase en dat gaat nog een paar weken zo door. Wij moeten hier diegenen waarschuwen die de initiatie gebruiken voor hun eigen doel: het afkicken van drugs. Veel drugsverslaafden denken dat afkicken met behulp van Iboga een snelle en pijnloze kuur -en we moeten nogmaals benadrukken dat het bij Sacrement van Overgang we de initiatie niet gebruiken om een medische conditie te behandel, inclusief de afhankelijkheid van verslavende middelen. De keuze om deel te nemen aan de initiatie voor dit doel is geheel aan de betreffende persoon. In elk geval ervaren veel drugsverslaafden ontwenningsverschijnselen en zijn er van overtuigd dat zij een crisis hebben. Op zo n moment is het betrekkelijk makkelijk te vergeten dat dit heel gewoon is bij een initiatie, zelfs bij mensen die nooit drugs gebruikt hebben. Hierbij een tabel waarin wij de effecten van Iboga vergelijken met de ontwenningsverschijnselen van mensen die fysiek afhankelijk zijn van opiaten: Symtoom Opiaten onthouding Ibogaine Ibogaine+Opiates diarree ja nee 3% - 12%, tot 6 dagen erna gapen ja zeldzaam zeldzaam traanafscheiding ja nee nee kippenvel ja nee zeldzaam pupil vergroting ja nee 5% (matig) rillingen ja nee frekwent rusteloosheid ja tot 20 uur na ibogaine tot 20 uur na ibogaine braken chronisch accuut - bewegings accuut - bewegings gerelateerd gerelateerd spiertrekkingen ja nee zeldzaam maagkrampen ja nee zeldzaam transpireren ja nee 16% - 25% angsten ja nee 3% slapeloosheid ja ja ja

5 Mensen die Iboga nemen met de bedoeling om van drugs af te komen, moeten aan zichzelf werken om een blijvend resultaat te behalen. Zij moeten er zich ook van ook bewust zijn dat Iboga tolerantie voor opiaten verlaagd en wat voor de initiatie een effectieve dosis was, kan zeer goed een DODELIJKE dosis zijn erna. UITERSTE VOORZICHTIGHEID is aan te raden voor mensen die terugkeren naar een ander niveau van drugsgebruik. Een vergelijking tussen afkicken zonder en met behulp van Iboga ziet eruit als volgt: Je moet een greppel graven van een kilometer lang en je enige gereedschap is een schep (zonder Iboga), of je hebt een van die hydraulische machines met een grote schop, bedoeld om greppel te graven (met Iboga) Maar je moet wel altijd in de machine gaan zitten. De initiatie is gewoonlijk voltooid in 3 dagen. Daarom heet het ook een driedaagse initiatie (onderscheiden van een volledige initiatie die wel drie maanden kan duren). Het is niet aan te raden auto te rijden of zware machines te hanteren voor minstens een week na de initiatie. Het is UITERMATE belangrijk gehydrateerd te blijven en voldoende vloeistof te nemen voor EN na de initiatie. Het is aan te raden naar een sauna te gaan (maar NIET te lang achterelkaar) en te zorgen voldoende te drinken. Warme baden zijn ook weldadig. Veel mensen veranderen hun eetgewoontes na de initiatie en beginnen gezonder te eten. De effecten van de initiatie zullen afnemen na verloop van tijd; daarom is het een goed idee om van de gelegenheid gebruikt te maken om te veranderen en een nieuw levens-patroon aan te brengen. Initiaties kunnen herhaald worden, maar het is het beste om minstens 33 dagen te wachten. De praktijk heeft uitgemaakt dat de eerste initiatie gewoonlijk effectiever is dan de er op volgende(n). Voor lange- termijn druggebruikers is het aan te raden om met de priester van te voren de volgende initiatie te bespreken; op die manier kunnen zij aanvullend zich op hun doel richten met behulp van een kleinere kwantiteit van het Heilige Sacrament. Marko Reza IBOkybernetes

Financieel ondersteund door een educatieve subsidie van Reckitt Benckiser Pharmaceuticals. www.mijnbehandelingmijnkeuze.eu

Financieel ondersteund door een educatieve subsidie van Reckitt Benckiser Pharmaceuticals. www.mijnbehandelingmijnkeuze.eu Financieel ondersteund door een educatieve subsidie van Reckitt Benckiser Pharmaceuticals. www.mijnbehandelingmijnkeuze.eu 02 Mijn Behandeling Mijn Keuze 03 Inhoud Jouw lichaam Jouw keuze... 04 Wat is

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

SCIENTOLOGY. hoe je de omstandigheden op de wereld verbetert SCIENTOLOGY KERK INTERNATIONAAL

SCIENTOLOGY. hoe je de omstandigheden op de wereld verbetert SCIENTOLOGY KERK INTERNATIONAAL SCIENTOLOGY hoe je de omstandigheden op de wereld verbetert Scientology, waarvan de grondslag werd gelegd en de ontwikkeling werd bewerkstelligd door L. Ron Hubbard, is een toegepaste religieuze filosofie

Nadere informatie

Beginpagina. Sparen. Spaarvormen

Beginpagina. Sparen. Spaarvormen Beginpagina Sparen is niets nieuws. Mensen sparen al eeuwen lang voor verschillende doeleinden. Toch is een leidraad binnen de wereld van het sparen ongetwijfeld welkom. Op spaarkennis.nl geven we graag

Nadere informatie

Fabels en Feiten over morfine en andere opioïden

Fabels en Feiten over morfine en andere opioïden Fabels en Feiten over morfine en andere opioïden (herziene druk) de heer E. Delhaas en mevrouw W.H. Oldenmenger Inleiding Uw arts heeft u een opioïd voorgeschreven om uw pijn onder controle te krijgen.

Nadere informatie

Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid. Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014

Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid. Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014 Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014 Wat kan ik in deze folder vinden? In deze folder worden veelgestelde

Nadere informatie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie INHOUDSOPGAVE 1. ALLES OVER ITP 4 2. BEHANDELING - WEL OF NIET 7 3. VRIENDEN EN SCHOOL 10 4. OMGAAN MET ITP 12 5. MEDICIJNEN, DIËTEN, EN INENTINGEN

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

1 Denken over drinken

1 Denken over drinken 1 Denken over drinken Veel mensen drinken alcohol en de meesten krijgen daar geen ernstige gezondheids- of andere problemen van. Veel anderen merken echter op een zeker moment in hun leven dat drinken

Nadere informatie

HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK?

HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK? HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK? Inleiding Huiswerk maken is voor kinderen niet altijd even prettig. Daarnaast zorgt het dikwijls ook voor heel wat spanningen,

Nadere informatie

Risico s en kans op herval

Risico s en kans op herval Risico s en kans op herval Inhoudstafel De 3 de periode (12 de tot 15 de week) : uw genezing veiligstellen Hoe u tegenslagen en herval kunt vermijden Persoonlijke ervaring Ik was ervan overtuigd dat de

Nadere informatie

Verslavingszorg onder jongeren

Verslavingszorg onder jongeren Verslavingszorg onder jongeren Naam leerlingen: Rutger van der Wal Manon van Duinen School: Piter Jelles!mpulse Onderwerp: Verslavingszorg onder jongeren. Datum: 5 januari 2014 Klas: 4 Vmbo-t Inhoud Blz.

Nadere informatie

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Goede zorg voor iedereen met COPD Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Colofon Uitgever Binnenkort Longfonds 2010 Astma Fonds Astma Fonds Stationsplein 127 3818 LE Amersfoort Telefoon (033) 434 12 12

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

Jaargang 1, Nummer 5, juni 2010. Mijn kind en alcohol

Jaargang 1, Nummer 5, juni 2010. Mijn kind en alcohol Jaargang 1, Nummer 5, juni 2010 Mijn kind en alcohol Jaargang 1, Nummer 5, juni 2010 Mijn kind en alcohol 62% van de 12-jarige meisjes drinkt alcohol Eén op de vijf 14-jarige meisjes is minstens één keer

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Pesten Basisprincipes & concrete werking in Stella Maris. Basisprincipes. 1. Preventie. 2. Interventie op drie niveaus. 3.

INHOUDSTAFEL. Pesten Basisprincipes & concrete werking in Stella Maris. Basisprincipes. 1. Preventie. 2. Interventie op drie niveaus. 3. INHOUDSTAFEL Pesten Basisprincipes & concrete werking in Stella Maris Basisprincipes 1. Preventie 2. Interventie op drie niveaus 3. Nazorg Pesten Aandachtspunten bij een eerstelijnsinterventie A. Schuld

Nadere informatie

www. opvoedvaardigheden.nl

www. opvoedvaardigheden.nl Opvoedvaardigheden Stefan Rooyackers Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Uitgever Ebooks. Incidentele onvolkomenheden kunnen

Nadere informatie

Handleiding voor Effectief Coachen

Handleiding voor Effectief Coachen Handleiding voor Effectief Coachen Coaches Die Nooit Verliezen... Laat jonge sporters winnen, ongeacht het wedstrijdresultaat Inleiding Waarom coaches zo belangrijk zijn...2 De relatie tussen coach en

Nadere informatie

Hoeveel drink ik eigenlijk?

Hoeveel drink ik eigenlijk? Hoeveel drink ik eigenlijk? 2 >> Inhoud In deze brochure 3 Hoeveel is teveel? 4 Stap 1 Meet en weet hoeveel u drinkt 8 Stap 2 Bekijk uw score 11 Stap 3 Beslis of u wilt minderen 16 Stap 4 Maak een plan

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 6 Omgaan met vermoeidheid 8 Erkenning 12 Waar komt die vermoeidheid vandaan? 14 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

Wat u zelf kunt doen

Wat u zelf kunt doen Als u een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Wat u zelf kunt doen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5 123 456 Elke dag van 09.00 tot 21.00

Nadere informatie

de verslaving voorbij

de verslaving voorbij de verslaving voorbij Van Jan Geurtz verscheen eveneens bij uitgeverij Ambo De opluchting Het einde van de opvoeding Verslaafd aan liefde jan geurtz de verslaving voorbij ambo amsterdam Eerste druk 1999

Nadere informatie

Informatie voor aanstaande moeders. door Laura van Zonneveld

Informatie voor aanstaande moeders. door Laura van Zonneveld Informatie voor aanstaande moeders door Laura van Zonneveld Colofon Informatie voor aanstaande moeders met hiv Verantwoording Deze brochure is samengesteld door Laura van Zonneveld, verpleegkundig AIDS

Nadere informatie

Welkom bij de online training Schrijf je ebook in 12 stappen.

Welkom bij de online training Schrijf je ebook in 12 stappen. Transcriptie Welkom bij de online training. Stap 1: Vooroordelen Misschien heb jij ze niet, maar bij veel mensen speelt er iets wat ze tegenhoudt om aan een ebook te beginnen. De vier meest voorkomende

Nadere informatie

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G Kliniek voor mensen met een licht verstandelijke beperking, ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische aandoeningen S G LV G - K l i n i e k De SGLVG-Kliniek

Nadere informatie

OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN DE DEELNEMER, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN.

OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN DE DEELNEMER, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN. OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN. Ondanks de aantrekkingskracht van termen als verbeterde persoonlijke

Nadere informatie

Gebruik van verdovende middelen 1. Geloven maakt verschil. Achtergrondinformatie. Thema s voor jeugdgroepen. Deel 5 hoofdstuk 1

Gebruik van verdovende middelen 1. Geloven maakt verschil. Achtergrondinformatie. Thema s voor jeugdgroepen. Deel 5 hoofdstuk 1 Geloven maakt verschil Thema s voor jeugdgroepen Deel 5 hoofdstuk 1 Gebruik van verdovende middelen Gebruik van verdovende middelen 1 Achtergrondinformatie De jongeren en verdovende middelen De puberteit

Nadere informatie

Zorgen voor je baby met ontwenningsverschijnselen. informatie voor ouders

Zorgen voor je baby met ontwenningsverschijnselen. informatie voor ouders Zorgen voor je baby met ontwenningsverschijnselen informatie voor ouders COLOFON UITGAVE: Bubbels & Babbels REDACTIE: Griet Vandersypen, Marleen Janssen en Dirk Rombouts ONTWERP & ILLUSTRATIES: PretMet

Nadere informatie

De juiste instelling. Wat gebruikers moeten weten over opiaatafhankelijkheid

De juiste instelling. Wat gebruikers moeten weten over opiaatafhankelijkheid De juiste instelling Wat gebruikers moeten weten over opiaatafhankelijkheid INHOUDSOPGAVE 1. Hoezo de juiste instelling? 4 2. Opiaatafhankelijkheid 6 3. Als je begint met behandeling 9 4. Je gezondheid

Nadere informatie

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? 2 netwerk notarissen 3 3 Levenstestament of volmacht Wat is het? 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal

Nadere informatie