Behandeld in Raadscommissie en Raad. Telefoonnummer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeld in Raadscommissie en Raad. Telefoonnummer"

Transcriptie

1 Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR * GR Behandeld in Raadscommissie en Raad Datum Commissie 7 september 2016 Agendanummer 8 Datum Raad 21 september 2016 Agendanummer 7 Opsteller F. Algra Telefoonnummer Onderwerp: Kwijtscheldingsbeleid Te besluiten om 1. De verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen vast te stellen per 1 januari 2017; 2. De kosten van een ID kaart per 1 januari 2017 te vergoeden uit het minimabeleid; 3. De ouderbijdrage voor het schoolzwemmen te vergoeden uit het Kindpakket. Inleiding U heeft in april 2016 kennis genomen van de startnotitie Kwijtschelding en in de vergadering van 20 april 2016 ingestemd met de uitwerking van scenario 3. Dit betekent een verruiming van het kwijtscheldingsbeleid. Naast afvalstoffenheffing kan er dan ook kwijtschelding worden aangevraagd voor (en door): - Ozb eigenaar woning; - Rioolheffing eigenaar woning; - Ondernemers. De mogelijkheden om het kwijtscheldingsbeleid uit te breiden met het opnemen van kwijtschelding aan zelfstandig ondernemers (voor privé aanslagen) hebben wij onderzocht. Ook hebben wij mogelijkheden de kosten voor het vergoeden van de ID kaart onder te brengen in het kwijtscheldingbeleid onderzocht, zoals u op 20 april 2016 in een motie heeft gevraagd. Het is niet meer nodig de ouderbijdrage voor het schoolzwemmen onder het kwijtscheldingsbeleid te laten vallen doordat een vergoeding via het Kindpakket geregeld kan worden. Beoogd effect Zorgen voor een actueel en duidelijk herkenbaar kwijtscheldingsbeleid.

2 Argumenten 1.1 Dit geeft duidelijkheid. Voor de burger geeft dit duidelijkheid omdat alle aanslagen waarvoor kwijtschelding kan worden aangevraagd in één verordening staan vermeld. 1.2 Het is een verruiming ten opzichte van het huidige beleid. Kwijtschelding voor afvalstoffenheffing was al geregeld. Het voorstel is om ook kwijtschelding te gaan verlenen voor: - Ozb eigenaar woning; - Rioolheffing eigenaar woning; En het mogelijk maken dat zelfstandig ondernemers voor hun aanslag gemeentelijke belastingen (privé aanslagen) kwijtschelding kunnen aanvragen. Dit betekent een verruiming van het huidige beleid. Op deze wijze denken wij de doelgroep beter te kunnen bereiken. Bij de berekening van het bedrag van de kwijtschelding worden de kosten van bestaan gesteld op 100 procent van de bijstandsnorm. Dit is een handhaving van het huidige beleid. 1.3 De verruiming wordt door uw raad gedragen. Aan de hand van een startnotie heeft u op 20 april 2016 ingestemd met de uitbreiding van het kwijtscheldingbeleid met ozb en rioolheffing eigenaar woning. 1.4 Het opnemen van kwijtschelding voor privé aanslagen van zelfstandige ondernemers voorziet in een behoefte. Alhoewel er ook nadelen zijn, zie bij het kopje ka tteke i ge, blijkt uit onderzoek dat het opnemen van deze mogelijk in het kwijtscheldingsbeleid voorziet in een behoefte. In Harlingen heerst min of meer een ondernemersgeest want er is duidelijk sprake van een toenemend aantal startende ondernemers (vanuit BBZ-regelingen) en ZZP-ers. Het opnemen van de mogelijkheid tot vrijstelling van gemeentelijke aanslagen (privé) kan in de praktijk betekenen dat een startende ondernemer iets meer ruimte heeft om het bedrijf rendabel te kunnen maken. Hoeveel verzoeken er worden ingediend en uiteindelijk zullen worden toegekend is lastig in te schatten. Naar verwachting, ook op basis aantallen van vergelijkbare gemeenten, zullen dit er 7 tot maximaal 10 zijn. De financiële gevolgen van deze uitbreiding in het kwijtscheldingsbeleid is dan ook gering, circa. 55. Jaarlijks zal er meer inzicht worden verkregen in het aantal ondernemers die kwijtschelding is verleend en de kosten. Ondernemers kunnen pas voor het kalenderjaar 2017 een aanvraag doen, dus niet met terugwerkende kracht. 1.5 Met het opnemen van kwijtschelding voor privé aanslagen van zelfstandige ondernemers wordt een positief signaal afgegeven. Het opnemen van de mogelijkheid tot kwijtschelding voor privé aanslagen van gemeentelijke belastingen voor ondernemers is een positief signaal en een stimulans vanuit de gemeente richting met name de startende ondernemers.

3 2.1 Het verstrekken van een ID kaart heeft een ander karakter dan gemeentelijke aanslagen en kan beter geregeld worden binnen het gemeentelijk minimabeleid. Kwijtschelding heeft betrekking op de aanslag gemeentelijke belastingen. Het verstrekken van een ID-kaart valt onder de leges. Dit betekent dat er een direct aanwijsbare tegenprestatie is. Door u is een motie aangenomen te onderzoeken of tegemoetkoming van een ID kaart inpasbaar is in het kwijtscheldingsbeleid. Dit is door ons onderzocht. Onze conclusie is dat het door u gewenste doel, een tegemoetkoming van een ID kaart voor bepaalde doelgroepen, beter en passender op andere wijze kan worden ingevuld namelijk door dit onder te brengen in het gemeentelijk minimabeleid. Naar verwachting is het geraamde budget voor minimabeleid 2017 voldoende de geschatte meerkosten van 5.300,- per jaar hieruit te betalen. 2.2 De uitvoering past prima binnen de rol en functie van het Gebiedsteam. Het is logisch de beoordeling, toekenning en uitvoering van een tegemoetkoming van een ID kaart onder te brengen bij het Gebiedsteam. Het Gebiedsteam is namelijk in grote mate bekend met de doelgroep. Uiteraard dienen er nog nadere afspraken worden gemaakt met het Gebiedsteam over de afstemming en uitvoering. Dit geldt met name voor het Klanten Contact Centrum (KCC) van de gemeente waar de ID kaarten worden verstrekt. 3.1 Dit is niet meer nodig omdat dit geregeld kan worden via het Kindpakket. Het is niet meer nodig de ouderbijdrage voor het schoolzwemmen in het kwijtscheldingsbeleid op te nemen omdat de regeling Kindpakket een prima alternatief biedt. Kanttekeningen 1.1 Door verruiming van het kwijtscheldingsbeleid kunnen de tarieven voor andere belastingplichtigen hoger worden. In verband met het kostendekkende karakter van de gemeentelijk belastingen kunnen de tarieven voor andere belastingplichtigen hoger worden. Verruiming van het kwijtscheldingsbeleid met ozb en rioolheffing voor eigenaren woning, en ondernemers, kan tot meer verzoeken leiden. Het effect op de vast te stellen tarieven gemeentelijke elasti ge is i i aal. Zie hier oor kopje Fi a ië e ijlage : O erzi ht belastingopbrengsten en kosten kwijtschelding. 1.2 Er zijn overwegingen om kwijtschelding voor zelfstandige ondernemers voor privé aanslagen niet te regelen. Ondanks de wettelijke mogelijkheid tot het regelen van kwijtschelding voor privé belastingaanslagen voor ondernemers door gemeente is het ministerie hier geen voorstander van. Vandaar dat men ook niet nadere regels vaststelt maar dit aan de gemeenten overlaat. Er zijn een aantal argumenten te noemen om ondernemers niet op te nemen in het kwijtscheldingsbeleid:

4 - Gelijkheidsbeginsel. De regeling is van toepassing op alle ondernemers en mag zich dus niet beperken tot een bepaalde categorie (startende ondernemer die uit bijstand komt of een ondernemer met een BBZ-uitkering. - Concurrentiepositie. De concurrentiepositie van een ondernemer die kwijtschelding ontvangt wordt positief beïnvloed ten opzichte van de ondernemer die geen kwijtschelding krijgt of aanvraagt. De belangengroep van ZZP-ers heeft zich uitgesproken tegen het opnemen van kwijtschelding aan ondernemers. - Uitvoeringsproblemen. De hoogte van het inkomen van een ondernemer kan pas definitief bepaald worden na ontvangst van de aanslag inkomstenbelasting (1,5 tot 2 jaar later). Dit zorgt ervoor dat de doorlooptijd van de behandeling van een dergelijk verzoek lang is. Bovendien is het lastig het besteedbaar inkomen uit de aanslag inkomstenbelasting te herleiden. De invordering kan pas hervat worden na de beslissing op het kwijtscheldingsverzoek. Nu dit 1,5 ȧ 2 jaar later is leidt dit tot problemen. Het is zelfs mogelijk dat een bedrijf inmiddels opgeheven of failliet is. 3.1 De meerkosten kunnen niet verhaald worden op de belastingbetaler Als de tegemoetkoming voor een ID kaart in het kwijtscheldingsbeleid wordt opgenomen betekent dit dat de meerkosten niet verhaald kunnen worden op de belastingbetaler. Hier oor oet da ee udget a ir a 5.,- (jaarlijks) in de gemeentebegroting worden opgenomen. Financiën Volgens een eerste inschatting kost de verruiming van het kwijtscheldingsbeleid met de opname van kwijtschelding voor ozb eigenaar woning, rioolheffing eigenaar woning en ondernemers 7.565,-. De kosten voor kwijtschelding stijgen dan van ,- naar ,- (afgerond), een toename van 8,5 procent. In verhouding tot het aantal aanslagen en opbrengsten betekent dit een minimale verhoging van de belastingtarieven. Iedere belastingbetaler van gemeentelijke belastingen gaat circa 1,- meer per jaar betalen. Voor specifieke informatie zie bijlage 3: Overzicht belastingopbrengsten en kosten kwijtschelding. Communicatie Nadat de verordening kwijtschelding is vastgesteld wordt deze via de gebruikelijke weg gepubliceerd. Onder meer vermelden op website van de gemeente en de gemeentelijke pagina in de Harlinger Courant. Bij de publicatie ook vermelden dat er een tegemoetkoming in de kosten van de ID kaart via het minimabeleid mogelijk is. Uitvoering Als u besluit de verordening Kwijtschelding per 1 januari 2017 vast te stellen dan wordt hiermee rekening gehouden in de redactie van de nieuw op te stellen belastingverordeningen Uiteraard wordt dit nieuwe beleid ook afgestemd met het HEFpunt en het Klanten Contact Centrum (KCC).

5 Relevante documenten Eerder genomen besluiten: Besluit kwijtschelding (20 april 2016) I trekke eleids ota s: Regeling Kwijtschelding 99 Gevolgen ander beleid: Was-wordt lijst Vul hier alle wijzigingen in van de verordening ten opzichte van de vorige verordening. Was Alleen kwijtschelding gemeentelijke belasting voor afvalstoffenheffing In belastingverordening kwijtscheldingsmogelijkheid opgenomen Wordt Naast afvalstoffenheffing uitbreiding kwijtschelding gemeentelijke belastingen met: Ozb eigenaar woning Rioolheffing eigenaar woning Zelfstandige ondernemers voor privé aanslagen Nu verordening kwijtschelding waarin alle kwijtscheldingsmogelijkheden staan vermeld Bijlagen 1. Raadbesluit 20 april 2016 gemeentelijk Kwijtscheldingsbeleid. 2. Startnotitie Kwijtscheldingsbeleid. 3. Overzicht belastingopbrengsten en kosten kwijtschelding. 4. Regeli g K ijts heldi gs eleid. Harlingen, 19 juli 2016 Burgemeester en wethouders van Harlingen, de secretaris, de burgemeester J.S.W. Ozenga W.R. Sluiter

6 Besluit van de gemeenteraad van Harlingen Onderwerp: Kwijtscheldingsbeleid DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 juli 2016 gelet op artikel 255 van de Gemeentewet, artikel 26 van de Invorderingswet en de Uitvoeringsregeling van de Invorderingswet 1990 gezien het advies van de Raadscommissie overwegende dat het gewenst is om nadere regels te stellen voor het verlenen van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen Verorde i g kwijts heldi g ge ee telijke elasti ge Artikel 1 Verlenen van kwijtschelding 1. Voor de belastingaanslagen van de volgende belastingen en heffingen kan, met in achtneming van het hierna in deze verordening bepaalde, (gedeeltelijk) kwijtschelding worden verleend: a. onroerende zaakbelasting eigenaar woning; b. afvalstoffenheffing; c. rioolheffing eigenaar woning. 2. Voor alle andere belastingen en heffingen, waaronder begrepen alle rechten en leges, wordt geen kwijtschelding verleend. Artikel 2 Beperkte kwijtschelding afvalstoffenheffing Onder de naam afvalstoffenheffing wordt binnen de gemeente belasting geheven van de gebruiker van een perceel ten aanzien waarvan een verplichting tot het inzamelen van afvalstoffen bestaat als bedoeld in de Wet Milieubeheer. Er wordt uitsluitend kwijtschelding verleend bij de invordering van de afvalstoffenheffing bedoeld in hoofdstuk 1, onderdeel 1.1 en 1.2 van de tarieventabel behorende bij de geldende verordening afvalstoffenheffing. Artikel 3 Kwijtschelding aan ondernemers Met inachtneming van het overigens in deze verordening bepaalde, wordt een verzoek om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en heffingen die geen verband houden met de uitoefening van het bedrijf of beroep, van een natuurlijk persoon die een bedrijf of zelfstandig beroep uitoefent, behandeld volgens de bepalingen van hoofdstuk II, afdelingen 1, 2 en 5 van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet Artikel 4 Regeling en kwijtschelding 1. In afwijking van de Uitvoeringsregeling Invordering 1990 wordt het percentage voor de berekening van de kosten van bestaan vastgesteld op 100%; 2. Voor invorderingskosten wordt geen kwijtschelding verleend.

7 Artikel 5 Nadere regels 1. Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven over de uitvoering van het kwijtscheldingsbeleid. Artikel 6 Overgangsrecht Het Kwijtscheldingsbeleid 1992 wordt ingetrokken met ingang van de in artikel 6, eerste lid, genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan. Artikel 7 Inwerkingtreding en citeertitel 1. De datum van ingang van deze verordening is 1 januari Deze erorde i g ordt aa gehaald als Verorde i g k ijts heldi g ge ee telijke elasti ge. Vastgesteld door de raad in zijn vergadering van 21 september 2016, de voorzitter, de raadsgriffier

8 Besluit 1. De verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen vast te stellen per 1 januari 2017; 2. De kosten van een ID kaart per 1 januari 2017 te vergoeden uit het minimabeleid; 3. De ouderbijdrage voor het schoolzwemmen te vergoeden uit het Kindpakket. Besluit aangepast Vastgesteld door de raad in zijn vergadering van 21 september 2016, de voorzitter, de raadsgriffier

8 oktober Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019

8 oktober Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019 8 oktober 2018 Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019 Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019 De raad van de gemeente Montferland, Gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1055110 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1055109 Behandeling in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 20 december 2012

Nadere informatie

Behandeld in Raadscommissie en Raad. Telefoonnummer

Behandeld in Raadscommissie en Raad. Telefoonnummer Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00145* GR16.00145 Behandeld in Raadscommissie en Raad Datum Commissie 26 oktober 2016 Agendanummer 9 Datum Raad 9 november 2016 Agendanummer 8 Opsteller

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT CURMERENO RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039428 Behorend bij het BcWV-advies met registratienummer 1039427 Behandeling in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d Datum:

Nadere informatie

Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen Wassenaar 2015

Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen Wassenaar 2015 CVDR Officiële uitgave van Wassenaar. Nr. CVDR365857_1 15 november 2016 Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen Wassenaar 2015 De gemeenteraad van Wassenaar, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

GEMEENTELIJK KWIJTSCHELDINGSBELEID (versie geldig vanaf 1-1-2013)

GEMEENTELIJK KWIJTSCHELDINGSBELEID (versie geldig vanaf 1-1-2013) GEMEENTELIJK KWIJTSCHELDINGSBELEID (versie geldig vanaf 1-1-2013) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Dalfsen Officiële naam van de regeling Verordening kwijtscheldingsbeleid

Nadere informatie

Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116

Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116 Gemeente Bussum Vaststellen 'Kwijtscheldingsregeling 2013' Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018 (f/ GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering: Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.068 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr:

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr: Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven 2017 Portefeuillehouder: Keuzenkamp - van Emmerik, T. e-mailadres opsteller: k.djodikromo@bar-organisatie.nl Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

bijlage] GEWIJZIGD Pieter Palm/ Erika Spil Bert van Asselen 291629

bijlage] GEWIJZIGD Pieter Palm/ Erika Spil Bert van Asselen 291629 Raadsvoorstel bijlage] AAN AGENDAPUNT NUMMER RAADSVERGADERING COMMISSIE ORGANISATIEONDERDEEL PORTEFEUILLEHOUDER BEHANDELEND AMBTENAAR TOESTELNUMMER de gemeenteraad 7 00048/00 17 opktober 2013 Pieter Palm/

Nadere informatie

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad r GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n.v.t. Raadsbesluitnummer R16.062 Registratienummer Rs16.00647 Hf Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling Voorstel aan de raad Nummer: Z12-237491 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: L.V. Carli Afdeling: RDB Geo-informatie en Belastingen Telefoon: 0320-278358 E-mail: lv.carli@lelystad.nl

Nadere informatie

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Versiedatum: 3 december 2015 Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen De raad van de gemeente Montferland, Gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2012;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2012; Besluit behorende bij het voorstel 7 De raad van de gemeente Mill en Sint Hubert; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2012; gehoord de commissie Samenlevingszaken

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot aanpassing voorwaarden kwijtschelding gemeentelijke heffingen

Onderwerp Voorstel tot aanpassing voorwaarden kwijtschelding gemeentelijke heffingen Ag nr.: 9 Onderwerp Voorstel tot aanpassing voorwaarden kwijtschelding gemeentelijke heffingen Status besluitvormend Voorstel De Kwijtscheldingsregeling 2012 vast te stellen. Inleiding Als een belastingplichtige

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1066159 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1066158 Behandeling in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 30 mei 2013 Datum:

Nadere informatie

Raadsvergadering : 9 juli 2012 Agendanr. 14

Raadsvergadering : 9 juli 2012 Agendanr. 14 Raadsvergadering : 9 juli 2012 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6890 Onderwerp : Kwijtscheldingsbesluit Stadskanaal 2013 Stadskanaal, 22 juni 2012 Beslispunten A. het Kwijtscheldingsbesluit Stadskanaal 2013

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014; Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen Behoort bij raadsbesluit De arij j)er van) Heemstede De raad van de gemeente Heemstede; VHri I I ^I^CaP gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 30 oktober 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 30 oktober 2014 ONDERWERP Herijking en harmonisatie kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen Heemstede 2015. SAMENVATTING Als een belastingplichtige niet in staat is een belastingaanslag te voldoen, kan hiervoor

Nadere informatie

Wijziging kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en heffingen

Wijziging kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en heffingen Aan de raad, Onderwerp: Wijziging kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en heffingen Voorstel: De verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen en heffingen 2012 vaststellen 1 SAMENVATTING

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte. Onderwerp : Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2016

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte. Onderwerp : Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2016 Zaaknummer : 156182 Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2016 Collegevergadering : 10 november

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vergadering 28 mei 2013 Voorstelnummer Registratienummer Portefeuillehouder W. Hompe Afdeling BBO/Financiën Bijlage(n)

Raadsvoorstel Vergadering 28 mei 2013 Voorstelnummer Registratienummer Portefeuillehouder W. Hompe Afdeling BBO/Financiën Bijlage(n) Raadsvoorstel Vergadering : 28 mei 2013 Voorstelnummer : 05.13 Registratienummer : 13.004571 Portefeuillehouder : W. Hompe Afdeling : BBO/Financiën Bijlage(n) : 1 B&W-datum/nummer : 19 maart 2013, nummer

Nadere informatie

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen VOORSTEL AAN DE RAAD vergadering van: 30 januari 2014 volgnummer: 69527 onderwerp: Kwijtschelding gemeentelijke belastingen voorstel van: College van Burgemeester en Wethouders portefeuillehouder: J.M.van

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet en artikel van de Wet Milieubeheer b e s l u i t :

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet en artikel van de Wet Milieubeheer b e s l u i t : Besluit gemeenteraad Titel: Vaststellen verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 Bijlage: Wetstechnische informatie Zaaknummer: SOM/2017/039757 Documentnummer: SOM/2017/040223 Datum besluit:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad.

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Raadsvoorstel raadsvergadering 18-12-2012 agendapunt nummer 12int01838 onderwerp Belastingtarieven 2013 Aan de gemeenteraad. Samenvatting voorstel Door uw raad worden jaarlijks de belastingverordeningen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2012;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2012; De raad van de gemeente Cuijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2012; gelet op artikel 255 van de Gemeentewet, artikel 26 van de Invorderingswet 1990 en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1079889 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1066158 Behandeling in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 30 mei 2013 Datum:

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; De raad van de gemeente Beuningen in openbare vergadering bijeen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Datum raadsvergadering 8 november 2018

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Datum raadsvergadering 8 november 2018 Raadsbesluit Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.072 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering van de marktgelden 2019 De

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Vaststellen van de Kwijtscheldingsregeling 2013 geldend voor door BSR geheven belastingen.

Voorgesteld besluit Vaststellen van de Kwijtscheldingsregeling 2013 geldend voor door BSR geheven belastingen. Raadsvergadering, 18 december 2012 Voorstel aan de Raad Nr: Agendapunt: Datum: 20121218 12RV 12 13 november 2012 Onderwerp: Kwijtscheldingsbeleid Onderdeel raadsprogramma: n.v.t. Portefeuillehouder: Jan

Nadere informatie

GEMEENTE NOORDENVELD. Onderwerp Aanpassing beleid kwijtschelding heffingen/belastingen aan nieuwe landelijke regels

GEMEENTE NOORDENVELD. Onderwerp Aanpassing beleid kwijtschelding heffingen/belastingen aan nieuwe landelijke regels GEMEENTE NOORDENVELD Aan de gemeenteraad Roden, * Agendapunt Documentnr.: RV12.0 Onderwerp Aanpassing beleid kwijtschelding heffingen/belastingen aan nieuwe landelijke regels Onderdeel Algemene dekkingsmiddelen

Nadere informatie

Wetstechnische informatie

Wetstechnische informatie Eerste wijziging op de Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing 2013erord Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude;

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; LEGESVERORDENING 2017 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 1 november ; Gelet op de artikelen 156, eerste en tweede

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad T'- - '-T-.- GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit % Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.076 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Vaststellen beleidskeuzes voor wijziging in de Leidraad invordering - onderdeel kwijtschelding

Vaststellen beleidskeuzes voor wijziging in de Leidraad invordering - onderdeel kwijtschelding Datum Agendapunt Nummer R04S007 Onderwerp Vaststellen beleidskeuzes Voorstel Zeewolde Beoogd effect Invulling geven aan het voorkomen van armoedeval door de beleidskeuzes voor kwijtschelding meer af te

Nadere informatie

Artikel 1 Inleidende bepaling

Artikel 1 Inleidende bepaling Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 Aanhef De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van; gelet op artikel

Nadere informatie

REGELING KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN

REGELING KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN MID 14/003 REGELING KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Als een belastingplichtige niet in staat is een belastingaanslag te voldoen, kan hiervoor kwijtschelding

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Brummen Officiële naam regeling Verordening op de heffing en de invordering van leges Citeertitel

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidskeuzes kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2013

Onderwerp: Beleidskeuzes kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2013 GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 22 april 2013 Nummer: 201301937 Afdeling: EDV Veendam, 12 februari 2013 Onderwerp: Beleidskeuzes kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2013 Voorstel 1. Overgaan tot het vaststellen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Op 21 januari is door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de navolgende Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen vastgesteld: MID 14/003 Regeling

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM. Onderwerp: Beleidskeuzes kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2013

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM. Onderwerp: Beleidskeuzes kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2013 GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM Nummer: Afdeling: EDV Veendam, 12 februari 2013 Onderwerp: Beleidskeuzes kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2013 Voorstel 1. Overgaan tot het vaststellen van de verordening

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014, Raadsbesluit Jaar 2014/12/17/09C Onderwerp: Vaststelling verordening reinigingsheffingen 2015 De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november

Nadere informatie

Anton Schellekens raad00654

Anton Schellekens raad00654 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Anton Schellekens 040 2083475 asc@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 12raad00654 Motie 3 Partij van de Arbeid: Wijziging

Nadere informatie

Raadsvergadering van 13 december 2012 Agendanummer: Onderwerp: Verordening kwijtschelding heffingen gemeente Moerdijk

Raadsvergadering van 13 december 2012 Agendanummer: Onderwerp: Verordening kwijtschelding heffingen gemeente Moerdijk RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 372021 Raadsvergadering van 13 december 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Verordening kwijtschelding heffingen gemeente Moerdijk Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs.

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

No.ZA /DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Vaststellen "Verordening reinigingsheffingen gemeente Vlagtwedde 2015"

No.ZA /DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Vaststellen Verordening reinigingsheffingen gemeente Vlagtwedde 2015 = Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30145/DV.14-405, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 13 november 2014 Onderwerp: Vaststellen "Verordening reinigingsheffingen

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

2017 Berg en Dal. n.v.t. Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) n.v.t.

2017 Berg en Dal. n.v.t. Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) n.v.t. Verordening Afvalstoffenheffing 2017 Berg en Dal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING RAADSVOORSTEL MET VERORDENING Raadsvergadering : 21 november 2016 Agendapunt : Onderwerp : Verordening rioolheffing Opsterland 2017 Portefeuillehouder : Rob Jonkman Voorstel 1. De Verordening rioolheffing

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 6 november 2012 Agendanummer: 6b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595 447729 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013; De raad van de gemeente Doetinchem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en de onderdelen a en b van de Gemeentewet

Nadere informatie

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr.

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr. Raadsbesluit De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr. 9827; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de hefüng en invordering van standplaatsgelden 2017

Onderwerp: Verordening op de hefüng en invordering van standplaatsgelden 2017 GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.072 Registratienummer Rsl 6.00647 Onderwerp: erordening op de hefüng en invordering

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) De raad van de gemeente Almere, gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op het bepaalde in artikel 228a van de Gemeentewet; B E S L U I T: vast te stellen de volgende: VERORDENING op

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; De Raad van de gemeente Sint Anthonis; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2015;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2015; Raadsbesluit De raad van de gemeente H e e r d e; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2015; gelet op artikel 15.33 van de Wet milieubeheer; b e s l u i t:

Nadere informatie

Verordening afvalstoffenheffing 2019

Verordening afvalstoffenheffing 2019 Verordening afvalstoffenheffing 2019 - B&W vergadering d.d. 13 november 2018 - Raadsvergadering d.d. 3 december 2018 - Publicatie in het gemeenteblad d.d. 6 december 2018 - Inwerkingtreding d.d. 7 december

Nadere informatie

Raadsvoorstel - 1 - Besluit kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren

Raadsvoorstel - 1 - Besluit kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren - 1 - Raadsvoorstel ALGEMENE GEGEVENS Agendapunt 12. Registratienummer 2010-000635/r Portefeuillehouder CT Griffier 0561-691201 BIJLAGEN (in te vullen door griffier) Voorstel X Concept besluit X Begrotingswijziging

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ; RAADSBESLUIT GEMEENTE DE MARNE Agendapunt nummer : De raad van de gemeente De Marne Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ; Gelet op: artikel 229, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0116 Rv. nr.: 12.0116 B en W-besluit d.d.: 13-11-2012 B en W-besluit nr.: 12.1068 Naam programma: Werk en inkomen Onderwerp: Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders Leiden 2013 Aanleiding:

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door OnderwerD -------------

Nadere informatie

Raadsvergadering. 18 april 2013 13-026. Onderwerp Verruiming mogelijkheid tot kwijtschelding gemeentelijke belastingen per 1 januari 2013

Raadsvergadering. 18 april 2013 13-026. Onderwerp Verruiming mogelijkheid tot kwijtschelding gemeentelijke belastingen per 1 januari 2013 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 18 april 2013 13-026 Onderwerp Verruiming mogelijkheid tot kwijtschelding gemeentelijke belastingen per 1 januari 2013 Aan de raad, Onderwerp Verruiming mogelijkheid

Nadere informatie

Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL. vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014

Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL. vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014 Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014 Beleidsregels kwijtschelding gemeentelijke heffingen gemeente Scherpenzeel/ versie:22

Nadere informatie

Verordening reinigingsheffingen Noord-Beveland 2018

Verordening reinigingsheffingen Noord-Beveland 2018 Verordening reinigingsheffingen Noord-Beveland 2018 De raad van de gemeente Noord-Beveland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 november 2017; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef

Nadere informatie

Format verordening raad. Gemeente Westerkwartier. Gemeente. Gemeenteraad. Financiën. Gemeentewet. vastelling nieuwe regeling

Format verordening raad. Gemeente Westerkwartier. Gemeente. Gemeenteraad. Financiën. Gemeentewet. vastelling nieuwe regeling Pagina 1 van 6 Format verordening raad Organisatie: Organisatietype Gemeente Westerkwartier Gemeente Officiële naam regeling: Verordening reinigingsheffing 2019 Citeertitel: Verordening reinigingsheffing

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.079 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp; erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rs van 11 oktober en 15 november 2016

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rs van 11 oktober en 15 november 2016 GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.066 Registratienummer Rs16.00647 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 De raad van de gemeente Harderwijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2017, nr. h170062002; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; De Raad van de gemeente Sint Anthonis; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op de artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Zaaknummer 56852 Afdeling Belastingen Ede, 10-11- De raad van de gemeente Ede: gelezen het voorstel Gemeentelijke Belastingverordeningen 2017 van burgemeester en wethouders d.d. 25-10-, met zaaknummer

Nadere informatie

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers (gewijzigd) RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 3 december 2013 : 16 december 2013 Documentnr. Zaaknummer : : Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp: Verordening reinigingsheffingen gemeente Overbetuwe 2009 Ons kenmerk: 08rb000451 Nr. 11C De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 4 november

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6 Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Vaststellen diverse belastingverordeningen 2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: D. Rutgrink-Haringsma Portefeuillehouder: A.H.M. van Bussel Zaaknummer: SOM/2016/031906

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2016 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2016 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2016 (versie geldig vanaf 1-1-2016) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële

Nadere informatie

Toelichting bij Regeling kwijtschelding gemeente Gennep

Toelichting bij Regeling kwijtschelding gemeente Gennep Toelichting bij Regeling kwijtschelding gemeente Gennep 1. Algemeen 1.1 Wet- en regelgeving gemeentelijk kwijtscheldingsbeleid 1.1.1 Vindplaatsen wet- en regelgeving Bij de kwijtschelding van gemeentelijke

Nadere informatie

Kenmerk voorstel Nieuwe regeling Gmb-jjjj-nr.

Kenmerk voorstel Nieuwe regeling Gmb-jjjj-nr. Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing 2018 (versie geldig vanaf 01-01-2018) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Vaststellen Herziene verordening onroerende zaakbelasting Opsterland 2015 Portefeuillehouder : Rob Jonkman

RAADSVOORSTEL. Vaststellen Herziene verordening onroerende zaakbelasting Opsterland 2015 Portefeuillehouder : Rob Jonkman RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 2 maart 2015 Agendapunt : Onderwerp Vaststellen Herziene verordening onroerende zaakbelasting : Opsterland 2015 Portefeuillehouder : Rob Jonkman Beetsterzwaag, 10 februari

Nadere informatie

Doel: Vaststellen van de verordening Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders Leiden 2014.

Doel: Vaststellen van de verordening Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders Leiden 2014. RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Werk en inkomen Onderwerp: Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders Leiden 2014 Aanleiding: Sinds 1 januari 2013 kent de gemeente

Nadere informatie

Bijlage 12 Toelichting aanpassing OZB-tarieven 2012 Bijlage 13 Kostendekkendheid legesverordening, marktgelden en grafrechten 2012

Bijlage 12 Toelichting aanpassing OZB-tarieven 2012 Bijlage 13 Kostendekkendheid legesverordening, marktgelden en grafrechten 2012 Voorstel aan : Gemeenteraad van 19 december 2011 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 6 december 2011 Nummer : Onderwerp : Wijziging Belastingverordeningen voor 2012 Bijlage(n) : Bijlage 1 t/m 11

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 24560

\ Raadsvoorstel Zaak 24560 \ Raadsvoorstel Zaak 24560 Onderwerp: Belastingverordeningen 2016 Openbaarheid: Portefeuillehouder: Openbaar Wethouder Leunissen Datum Raad: 17-12-2015 Nummer: \ Samenvatting Jaarlijks dienen voor 1 januari

Nadere informatie

GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Raadsbesluit. Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer.

GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Raadsbesluit. Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer. GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.080 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Telefoonnummer 14 0517. Gewijzigd vaststellen ontwerp partiele herziening BP Industriehaven 2006.

Telefoonnummer 14 0517. Gewijzigd vaststellen ontwerp partiele herziening BP Industriehaven 2006. Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR15.00092* GR15.00092 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 16 september 2015 Agendanummer 12 Datum Raad 30 september

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; Agendanummer: 6b Vergadering: De raad van de gemeente Winsum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikelen 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Prinsenbeek.

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Prinsenbeek. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Breda. Nr. 119635 11 december 2015 Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Prinsenbeek gemeente Breda Bekendmaking Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 november 2014, nummer 2014/72;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 november 2014, nummer 2014/72; Besluit Verordening Rioolheffing Loon op Zand 2015 De raad van de gemeente Loon op Zand; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 november 2014, nummer 2014/72; gelet

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0140 Rv. nr.: 10.0140 B&W-besluit d.d.: 23-11-2010 B&W-besluit nr.: 10.1217 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van rioolheffing

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van de rioolheffing 2018 (Verordening rioolheffing 2018)

Verordening op de heffing en de invordering van de rioolheffing 2018 (Verordening rioolheffing 2018) Verordening op de heffing en de invordering van de rioolheffing 2018 (Verordening rioolheffing 2018) De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING 2017 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING 2017 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING 2017 (versie geldig vanaf 1-1-2017) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014;

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; MID14/013.5 VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2015 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 oktober

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; B E S L U I T:

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; B E S L U I T: Besluit Nummer Datum De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 169434 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 24 oktober 2017 Agendapunt: Onderwerp: Verordening precariobelasting 2018 Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld wordt de Verordening

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering geven aan kwijtscheldingsmogelijkheden gemeentelijke belastingen

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering geven aan kwijtscheldingsmogelijkheden gemeentelijke belastingen gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12bst02104 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelKwijtschelding gemeentelijke belastingen voor ondernemers Inleiding Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2017

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2017 r GEMEENTE ELSEN gemeenteraad 1 Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.063 Registratienummer Rs16.00647 Onderwerp: erordening op de heffing en

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Beoogd effect

Voorstel aan de raad. Beoogd effect Verantwoordelijk team Financiën Nummer Kenmerk Raad d.d. 133009 17 december 2014 Paragraaf begroting n.v.t. Portefeuillehouder E. Heinrich Steller R. van Lit Datum 25 november 2014 Geadviseerd besluit

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019

Verordening op de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almere Nr. 266058 12 december 2018 Verordening op de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 De raad van de gemeente Almere,

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; B E S L U I T:

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; B E S L U I T: Besluit Nummer Datum De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33

Nadere informatie