Schrijfwijzer publicaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schrijfwijzer publicaties"

Transcriptie

1 Schrijfwijzer publicaties Versie 1.4.: 12 maart 2015 Algemeen Spellingsregels volgens het Witte boekje Adventisme Medewerkers van het Landelijk Kantoor, indien zij voorkomen in een bericht, krijgen op Kerkplein hun functie achter hun naam. Gebruik de functie dat het beste overeenkomt met het bericht (bijvoorbeeld, voor een bericht over tieners: zei Madelon Comvalius, associate departementshoofd Tienerpastoraat). Ingezegende predikanten worden ds. genoemd. In en op Kerkplein na de eerste keer de achternaam gebruiken, of de combinatie voor- en achternaam. Niet-ingezegende predikanten worden de eerste keer proponent-predikant genoemd, daarna (indien van toepassing) proponent. Ze voeren geen ds. In en op Kerkplein na de eerste keer de achternaam gebruiken, of de combinatie voor- en achternaam. Pastorale werkers worden pastoraal werker genoemd. Ze voeren geen ds. In en op Kerkplein na de eerste keer de achternaam gebruiken, of de combinatie voor- en achternaam. Broeder en zuster gebruiken we niet in externe berichtgeving. Sabbat schrijf je (net als alle dagen van de week) met een kleine letter. Op Kerkplein zetten we daar (zaterdag) achter. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten schrijf je alleen zo (geen Kerk der, geen Kerkgenootschap van de, etc.). Na de eerste keer gebruik je Adventkerk of het kerkgenootschap. Hiermee refereren we naar de kerk als instituut, of de kerk in Nederland. De term wereldkerk gebruiken we om de Generale Conferentie als instituut aan te duiden. Het gebouw van de Generale Conferentie heet het hoofdkantoor van de wereldkerk. Europese hoofdkantoor gebruiken we als we moeten refereren naar de Trans-Europese Divisie. Wij heten zevendedags-adventisten of adventisten (niet Zevende-dags Adventisten, Adventisten). Ons terrein heet Oud Zandbergen (let op, geen streepje). Het kantoor op Oud Zandbergen heet het Landelijk Kantoor (niet de unie, het uniegebouw, of Oud Zandbergen).

2 Ds. Wim Altink is Voorzitter. Ds. Bert Nab is (Algemeen) Secretaris. Istrahel Schorea is Penningmeester. De departementen van het Landelijk Kantoor zijn: Jongeren en Gezinnen (ds. Tom de Bruin), Gemeentegroei (ds. Rudy Dingjan) en Persoonlijke Ontwikkeling (ds. Jurriën den Hollander). Elk departement heeft een departementshoofd (geen stafmedewerker, jeugdsecretaris). De afdelingen van het Landelijk Kantoor zijn AJV of Jeugd (ds. Tom de Bruin), Communicatie (ds. Tom de Bruin), ESDA (Ds. Rudy Dingjan, Joanne Balk), Facilitair (Louise van der Kamp), Finance (Istrahel Schorea), Gemeentegroei (ds. Rudy Dingjan), Gemeenterevitalisatie (ds. Jurriën den Hollander), Gezinspastoraat (ds. Tom de Bruin, Madelon Comvalius), Kinderpastoraat (ds. Tom de Bruin, Madelon Comvalius), Ministerial Association (ds. Jurriën den Hollander), Onroerend Goed (Istrahel Schorea, Joris van der Ploeg), Publicaties (ds. Wim Altink, Joanne Balk), Rentmeesterschap (ds. Bert Nab), Sabbatschool (ds. Jurriën den Hollander, Joanne Balk), Servicecentrum (Joanne Balk) Scouting, AJV Scouts en Pathfinders (ds. Tom de Bruin, Aïcha Martijn), Tienerpastoraat (ds. Tom de Bruin, Madelon Comvalius), Vrouwenpastoraat (ds. Tom de Bruin, Madelon Comvalius), en Volunteers (ds. Tom de Bruin). Madelon Comvalius en Joanne Balk zijn associate departementshoofd, verantwoordelijk voor een aantal afdelingen van enkele departementen. De lokale (advent)gemeente schrijf je met een kleine letter. De naam van de gemeente volgens de algemene spellingsregels (b.v. gemeente Huizen, adventgemeente Uniek Utrecht, gemeente Het middelpunt, adventgemeente Rotterdam International). Een lokale gemeente is geen kerk (maar heeft wel een kerkgebouw, adventkerk of kapel). Het meervoud is gemeenten. Theologie Spelling van bijbelboeken en bijbelse namen volgens de spelling van de NBV (b.v. Matteüs, Goliat). Bijbelboeken worden altijd voluit geschreven.

3 Bijbelcitaten komen altijd uit de NBV. Verander dan indien van toepassing HEER in Heer. Zet de versnummers niet in het citaat. (dus niet: 1vers één 2rest van de zin 3 etc.etc. ). Persoonlijke voornaamwoorden voor God en Jezus altijd met een kleine letter (ik, jij, uw, zijn, etc.), aangezien het Grieks dat ook doet. Zelfstandige naamwoorden die een naam van God kunnen zijn krijgen een hoofdletter (Almachtige, Eeuwige). Bijvoeglijk naamwoorden niet (almachtige God). Schrijf heilige Geest, met alleen een hoofdletter G. Bijbel schrijf je altijd met een hoofdletter. (Officieel is de regel: wanneer de Bijbel als inhoudelijk boek wordt aangeduid, dan is het ten eerste een titel en dus met een hoofdletter; wanneer je spreekt over een bepaalde letterlijke bijbel, duidend op het kaft en papier en niet op de inhoud, dan gebruik je officieel een kleine letter. De gemiddelde lezer zal niet begrijpen waarom Bijbel soms met een kapitaal geschreven wordt en soms niet.) Afgeleide woorden van God en de Bijbel krijgen een kleine letter, ook bijvoeglijk naamwoorden. Word corrigeert hier fout! (b.v. bijbelstudie, bijbels, goddelijk inzicht). Alle bijbelse namen van God (Vader, Zoon, Redder, Rechter, Schepper, Eeuwige) met een hoofdletter, alle niet-bijbelse/zelfbedachte namen van God (reddingsboei, etc.) met een kleine letter. Religieuze stromingen schrijf je met een kleine letter: adventisten, christenen, islamieten, gereformeerden. Ook: christendom, islam, omdat het geen benaming van een organisatie of kerk is. Let op: wel Joden, zie verderop. Religieuze organisaties of kerkgenootschappen schrijf je met een hoofdletter: Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten, Rooms-Katholieke Kerk, de Evangelische gemeente. Maar maak je er een bijvoeglijk naamwoord van, dan weer klein (evangelische christenen, rooms-katholieke tradities, adventistische evangelisatie). Namen van volken beginnen met hoofdletters: Duitsers, Fransen, Joden, Grieken, etc. Jood schrijf je altijd met een hoofdletter. (Officieel is de regel: jood = religieus, Jood = volk. Maar het onderscheid jood religieus, en jood volk, is zeer moeilijk te maken). Hoofd- of kleine letters Schrijf alleen met een hoofdletter wat echt met een hoofdletter hoort. Dat is veel minder dan je denkt! Studiedag, ledenvergadering, gemeente-avond, nieuwsbulletin: allemaal kleine letters, tenzij aan het begin van de zin. Titels van Nederlandse boeken: Geef het eerste woord een hoofdletter, de andere woorden volgens de gewone regels. Maak de hele titel cursief. Titels van buitenlandse boeken: Volg de regels van die taal (Engels: eerste woord krijgt hoofdletter, verder alle woorden die bestaan uit meer dan 3 letters krijgen een hoofdletter. Duits: eerste woord krijgt hoofdletter, verder alle zelfstandige naamwoorden krijgen een hoofdletter). Maak de hele titel cursief.

4 De namen van maanden en weekdagen, inclusief sabbat, met kleine letter staat hierboven al. Leestekens We gebruiken enkele aanhalingstekens. Dubbele aanhalingstekens ( ) worden nooit gebruikt. Gebruik je een citaat, dan komt de punt vóór het aanhalingsteken sluiten -teken. Als je een stuk overslaat uit een citaat, en het is belangrijk om dat aan te geven (b.v. als je de Bijbel citeert) gebruik een ellips: (b.v. Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden. ) Vind je dat je ergens puntjes moet gebruiken, schrijf er dan nooit meer dan drie achter elkaar. Ook niet minder. Maak echter zo min mogelijk gebruik van puntjes en maak liever je zin af. Voorbeeld: Het gebruik van puntjes is meestal geen fraai voorbeeld van stijl Wil je toch gebruikmaken van puntjes, dan komt er een spatie vóór de puntjes. Wees spaarzaam met uitroeptekens. Gebruik geen dubbele leestekens:!!,??,?! zijn niet toegestaan. En HOOFDLETTERS ook niet. Diversen Telwoorden voluit tot twintig, daarna rangtelwoorden voluit. Uitzonderingen: 10%, Amersfoortseweg 18, telefoonnummers, groep 5. Telwoorden die languit een gezegde zijn: drieëntwintighonderd avonden en morgens Boektitels, gebruikt in een tekst: slechts beginnen met hoofdletter, in cursief. Schrijf aan elkaar wat aan elkaar hoort: autismespectrumstoornis is bijvoorbeeld één woord. Termen in vreemde talen schrijven we de eerste keer cursief, behalve als het gaat om ingeburgerde begrippen als elevatorpitch, mindmap, mail en zaken als good governance en positive behavior support. Na de eerste keer hoeft het woord niet meer cursief. Titels gebruiken we spaarzaam. Wel bij de introductie van een persoon in een artikel of op Kerkplein, niet bij de auteursvermelding.

5 Stijl Vermijd het hulpwerkwoord worden gevolgd door een voltooid deelwoord. Het is geen fout taalgebruik, maar het is lijdend, lelijk en schept afstand tot de lezer. Dus niet: De plannen van de kerk worden gerealiseerd, maar: De kerk realiseert de plannen. Probeer een zin niet met een cijfer te beginnen. Begin een verslag of stukje kopij niet met een bepaling van tijd of plaats. Dus niet: Woensdagavond vond in Meppel een bidstond plaats. Ook niet: Op woensdag 27 april was de landelijke studiedag. Maar, bijvoorbeeld: De predikanten van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten bezochten de landelijke studiedag. Die vond plaats op woensdag 27 april in Steenwijk. Vermijd generalisaties die vaak stigmatiserend zijn: niet de Duitsers, of de Amerikanen, of de adventisten, of de Joden, maar sommige Duitsers, of veel Amerikanen, of de meeste adventisten, etc. Grammatica Een veel voorkomende fout is het gebruik van je kan. Taal evolueert, maar het is nog steeds: je kunt. Spreektaal is geen schrijftaal.

Een kerk om trots op te zijn Investeren in optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit

Een kerk om trots op te zijn Investeren in optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit 1 Een kerk om trots op te zijn Investeren in optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit Beleidsplan 2012-2017 2 Daarom buig ik mijn knieën voor de Vader, die de Vader is van elke gemeenschap in de hemelsferen

Nadere informatie

Beleidsplan. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Utrecht

Beleidsplan. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Utrecht Beleidsplan Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Utrecht 2015 2019 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beschrijving van de Gemeente Utrecht... 3 2.1 Historie van de Gemeente Utrecht... 3 2.2 Gemeente

Nadere informatie

GROEINIEUWS 68, 24 oktober 2013

GROEINIEUWS 68, 24 oktober 2013 GROEINIEUWS 68, 24 oktober 2013 Nieuws op het vlak van evangelisatie voor actieve leden. Uitgave van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten, afdeling Gemeentegroei, Amersfoortseweg 18, 3712 BC Huis ter

Nadere informatie

GROEINIEUWS 66, 19 juni 2013

GROEINIEUWS 66, 19 juni 2013 GROEINIEUWS 66, 19 juni 2013 Nieuws op het vlak van evangelisatie voor actieve leden. Uitgave van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten, afdeling Gemeentegroei, Amersfoortseweg 18, 3712 BC Huis ter Heide,

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave. Moedig en vrijmoedig Op onze pelgrimsreis naar Gods prachtige toekomst is het goed om even pas op de plaats

Voorwoord. Inhoudsopgave. Moedig en vrijmoedig Op onze pelgrimsreis naar Gods prachtige toekomst is het goed om even pas op de plaats Jaarverslag 2015 Voorwoord Moedig en vrijmoedig Op onze pelgrimsreis naar Gods prachtige toekomst is het goed om even pas op de plaats te maken. Om te zien waar onze voetstappen stonden in het afgelopen

Nadere informatie

Een kerk om trots op te zijn! Investeren in optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit

Een kerk om trots op te zijn! Investeren in optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit Een kerk om trots op te zijn! Investeren in optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit Beleidsplan van het Kerkgenootschap der Zevende-Dags Adventisten 2012-2017 Uitgangspunten voor het beleidsplan De

Nadere informatie

Woordsoorten. De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort.

Woordsoorten. De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort. Woordsoorten De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort. Woord Uitleg Voorbeeld Werkwoord Lidwoord Zelfstandig Bijvoeglijk

Nadere informatie

De bovenkamer. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands. colofon

De bovenkamer. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands. colofon Josée Coenen De bovenkamer een kleurrijke grammatica van het Nederlands colofon Dit overzicht is samengesteld door Josée Coenen, auteur van De bovenkamer. Vormgeving Marjo Starink Bazalt 2016 Voor meer

Nadere informatie

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010 1 Bijlage: Vergelijking taalbeschouwelijke termen leerplannen basisonderwijs en secundair onderwijs In deze lijst vindt u in de linkerkolom een overzicht van de taalbeschouwelijke termen uit het leerplan

Nadere informatie

Inhoud. 1 Spelling 10

Inhoud. 1 Spelling 10 Inhoud 1 Spelling 10 1 geschiedenis van de friese spelling (stavering) in het kort 10 2 spellingregels 12 Hulpmiddelen 12 Klinkers en medeklinkers 12 Lettergrepen 13 Stemhebbend en stemloos 13 Basisregels

Nadere informatie

Beleidsdocument. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Amersfoort. Samen op weg naar de E.N.E. Eenheid. Naastenliefde.

Beleidsdocument. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Amersfoort. Samen op weg naar de E.N.E. Eenheid. Naastenliefde. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Amersfoort Beleidsdocument 2016 2018 Samen op weg naar de E.N.E. Eerbied Eenheid Naastenliefde datum vaststelling: xx-12-2015 Beleidsplan ZDA Gemeente

Nadere informatie

Spelling. A. Kijk voor de vormen van de tegenwoordige tijd naar het volgende schema:

Spelling. A. Kijk voor de vormen van de tegenwoordige tijd naar het volgende schema: Spelling 1. Werkwoorden: tegenwoordige tijd A. Kijk voor de vormen van de tegenwoordige tijd naar het volgende schema: ik - je/u/hij/ze t we/jullie/ze en bijvoorbeeld: ik drink ik bied je drinkt je biedt

Nadere informatie

GROEINIEUWS 71, 6 februari 2014

GROEINIEUWS 71, 6 februari 2014 GROEINIEUWS 71, 6 februari 2014 Nieuws op het vlak van evangelisatie voor actieve leden. Uitgave van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten in de Benelux, afdeling Gemeentegroei rdingjan@adventist.nl,

Nadere informatie

X.8. METHODOLOGIE. Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur

X.8. METHODOLOGIE. Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur X.8. METHODOLOGIE Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur Voorwoord Het project heeft op dit moment een zeer uitgebreide doelstelling.

Nadere informatie

Brochure

Brochure Brochure www.adventist.nl kid@adventist.nl 030-693.93.75 1 Deuteronomium 6 : 4-9 Luister, Israël! De Heer is onze God, alleen de Heer. Blijf van Hem houden, met hart en ziel, met heel je wezen. Neem alle

Nadere informatie

GROEINIEUWS 73, 2 april 2014

GROEINIEUWS 73, 2 april 2014 GROEINIEUWS 73, 2 april 2014 Nieuws op het vlak van evangelisatie voor actieve leden. Uitgave van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten in de Benelux, afdeling Gemeentegroei rdingjan@adventist.nl, +31

Nadere informatie

Brochure

Brochure Brochure www.adventist.nl kid@adventist.nl 030-693.93.75 1 Deuteronomium 6 : 4-9 Luister, Israël! De Heer is onze God, alleen de Heer. Blijf van Hem houden, met hart en ziel, met heel je wezen. Neem alle

Nadere informatie

1.2.3 Trappen van vergelijking 20

1.2.3 Trappen van vergelijking 20 INHOUD DEEL I Woord voor woord 13 1.1 Zelfstandig naamwoord (substantief) 16 1.1.1 Definitie 16 1.1.2 Soorten 16 1.1.2.1 Soortnaam of eigennaam 16 1.1.2.2 Concrete of abstracte zelfstandige naamwoorden

Nadere informatie

Dienstbaarheid JAARVERSLAG Optimisme. Levenskwaliteit

Dienstbaarheid JAARVERSLAG Optimisme. Levenskwaliteit Dienstbaarheid JAARVERSLAG 2013 Optimisme Levenskwaliteit Inhoudsopgave JAARVERSLAG 2013 Voorwoord 5 Inleiding 7 Drie kernwaarden 8 Dienstbaarheid Dieneke Nijstad 10 Activiteiten 2013 12 ESDA-instituut

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Grammatica en Spelling blok 2

Samenvatting Nederlands Grammatica en Spelling blok 2 Samenvatting Nederlands Grammatica en Spelling blok 2 Samenvatting door Babette 1149 woorden 23 juni 2016 9,5 3 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Op niveau Grammatica Vaak zie je aan een zin of de

Nadere informatie

Grammaticaboekje NL. Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden.

Grammaticaboekje NL. Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden. 9 789082 208306 van Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden. Opzoekboekje voor leerlingen in klas 1 tot en met 3 in de onderbouw

Nadere informatie

Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat. Extra verwerking voor kinderen van 6 tot 8 jaar

Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat. Extra verwerking voor kinderen van 6 tot 8 jaar Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat Op zondag gaan je naar de kerk. De kerk is het huis van de Heere. Daar wil hij zelf zijn. Hieronder zie je een plaatje van een kerk. Weet jij welke woorden bij de zondag

Nadere informatie

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL!

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! Missie De missie van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten is de verkondiging van het eeuwig evangelie zoals verwoord in de drieengelenboodschap van Openbaring 14:6-12.

Nadere informatie

ZDA-Enschede. samen in de naam van Jezus

ZDA-Enschede. samen in de naam van Jezus ZDA-Enschede samen in de naam van Jezus Concept beleidsplan 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Verantwoording werkwijze... 4 Missie... 5 Visie... 5 Doelstellingen... 5

Nadere informatie

instapkaarten taal verkennen

instapkaarten taal verkennen instapkaarten inhoud instapkaarten Taal verkennen thema 1 les 2 1 thema 1 les 4 2 thema 1 les 7 3 thema 1 les 9 4 thema 2 les 2 5 thema 2 les 4 6 thema 2 les 7 7 thema 2 les 9 8 thema 3 les 2 9 thema 3

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Wat is een goede offerte? Je hebt een offerte ontvangen. Onder de indruk leun je achterover Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk

Nadere informatie

71 S. instapkaarten taal verkennen 5KM. MALtABERG. QVRre. v;rw>r t. -t.

71 S. instapkaarten taal verkennen 5KM. MALtABERG. QVRre. v;rw>r t. -t. v;rw>r t 7 S SS QVRre F9 - -t. t- L 5KM i r MALtABERG instapkaarten taal verkennen S -4 taal verkennen komt er vaak een -e achter. Taa actief. instapkaarten taal verkennen. groep 8 Maimberg s-hertogenbosch

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

TAALVERZORGING KGT 2 SPORTIEF PERRON 1

TAALVERZORGING KGT 2 SPORTIEF PERRON 1 Sportief! TAALVERZORGING KGT SPORTIEF PERRON Je zit alweer in het tweede jaar van het vmbo. Vorig jaar heb je veel geleerd bij het onderdeel Taalverzorging, maar misschien ben je ook wel iets vergeten.

Nadere informatie

Eigen vaardigheid Taal

Eigen vaardigheid Taal Eigen vaardigheid Taal Door middel van het beantwoorden van de vragen in dit blok heeft u inzicht gekregen in uw kennis en vaardigheden van de grammatica en spelling van de Nederlandse taal. In het overzicht

Nadere informatie

1 WOORDSOORTEN 3 2 ZINSDELEN 8

1 WOORDSOORTEN 3 2 ZINSDELEN 8 Deel 1 Grammatica 1 1 WOORDSOORTEN 3 1.1 Tot welke woordsoort behoren de onderstreepte woorden in de volgende zinnen? 3 1.2 Multiple choice. Benoem de onderstreepte woorden 4 1.3 Benoem de onderstreepte

Nadere informatie

DEUTERONOMIUM 6:4-25 serie Deuteronomium - 6

DEUTERONOMIUM 6:4-25 serie Deuteronomium - 6 DEUTERONOMIUM 6:4-25 serie Deuteronomium - 6 Materiaal - preek 23 januari 2011 (lezen of luisteren via www.pauwenburg.nl) - Bron-licht Handreiking Bijbelstudie Mogelijke gespreksonderwerpen 1. Liefhebben:

Nadere informatie

EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL -

EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL - EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL - De Bijbel is voor veel mensen het belangrijkste boek in hun leven. Daarom wordt de Bijbel al eeuwenlang in veel talen vertaald en door veel mensen gelezen. Misschien vraag

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

digitaal digizine van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten

digitaal digizine van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Advent gaat digitaal 00 2013 digizine van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten 4 NIEUWS LANDELIJK & LOKAAL 5 KERK IN BEELD inhoud EVENEMENTEN 6 BLOG TOM DE BRUIN 9 BOEKENHOEK WAAR WOONT GOD?

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

i n h o u d Inhoud Inleiding

i n h o u d Inhoud Inleiding V Inhoud Inleiding IX 1 Informatie structureren 1 1.1 Onderwerp in kaart brengen 1 1.1.1 Je doel vaststellen 1 1.1.2 De lezers inschatten 2 1.1.3 Het onderwerp afbakenen 3 1.1.4 Van ideeën naar mindmap

Nadere informatie

Projectdocument Versie 0.95, januari 2015

Projectdocument Versie 0.95, januari 2015 Projectdocument Versie 0.95, januari 2015 Inleiding Wij zijn Christenen die lid zijn van het Kerkgenoodschap der Zevende-dags Adventisten. We vieren de sabbat en komen daarom op zaterdag bij elkaar. Wij

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp werkwoordelijk gezegde

Nadere informatie

TAALVERZORGING BK 2 SPORTIEF PERRON 2

TAALVERZORGING BK 2 SPORTIEF PERRON 2 Sportief! TAALVERZORGING BK 2 SPORTIEF PERRON 2 Je zit alweer in het tweede jaar van het vmbo. Vorig jaar heb je veel geleerd bij het onderdeel Taalverzorging, maar misschien ben je ook wel iets vergeten.

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Spelling

Samenvatting Nederlands Spelling Samenvatting Nederlands Spelling Samenvatting door een scholier 1180 woorden 1 juni 2004 6,5 85 keer beoordeeld Vak Nederlands Nederlands Alle spellingregels WW spelling Persoonsvorm? Ja Nee? TT: zo simpel

Nadere informatie

Bijbelvertalingen welke kies jij? Introductie op de workshop BGT vanuit het NBG

Bijbelvertalingen welke kies jij? Introductie op de workshop BGT vanuit het NBG Bijbelvertalingen welke kies jij? Introductie op de workshop BGT vanuit het NBG Workshop over de Bijbel in Gewone Taal en haar achtergronden en haar vertaalkeuzes Kort overzicht komende 15 minuten Waarom

Nadere informatie

PIT HAVO-2 +HAVO/VWO Onderdeel: Spelling H1 en H2 Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

PIT HAVO-2 +HAVO/VWO Onderdeel: Spelling H1 en H2 Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: PIT HAVO-2 +HAVO/VWO-2 2016-2017 Vak: Nederlands Onderdeel: Spelling H1 en H2 Lesperiode: 1 Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1 en 2 Extra materiaal: Nieuw Nederlands Online De leerling kent de volgende

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp

Nadere informatie

Lezen : Mattheüs 4: 23-5: 16. Psalm 131 : 1 en 2 (NPB) GKB 247 : 1, 2, 3 en 7 GKB 239 Opwekking 717 Opwekking 708

Lezen : Mattheüs 4: 23-5: 16. Psalm 131 : 1 en 2 (NPB) GKB 247 : 1, 2, 3 en 7 GKB 239 Opwekking 717 Opwekking 708 Lezen : Mattheüs 4: 23-5: 16 Psalm 131 : 1 en 2 (NPB) GKB 247 : 1, 2, 3 en 7 GKB 239 Opwekking 717 Opwekking 708 Lezen : Mattheüs 4: 23-5: 16 Psalm 131 : 1 en 2 (NPB) GKB 247 : 1, 2, 3 en 7 GKB 239 Opwekking

Nadere informatie

Betrokkenheid bij de samenleving

Betrokkenheid bij de samenleving Beleidsplan Adventgemeente Zeeland 0 Inhoud Visie Doelgroep Middelen Leden Organisatie Algemeen Departementen Pastorale zorg Secretariaat Financiën Diensten Diaconie Kinder- & Jeugdwerk Gemeentegroei ADRA

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Inleiding. Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk

Inleiding. Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk Inleiding Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen, moet iedereen geteld worden in de plaats waar zijn familie vandaan komt. Daarom moet Jozef, uit de stam van David,

Nadere informatie

1. morgen krijgen we duitsers op bezoek. 2. in onze klas zitten ook kinderen uit irak, somalië en marokko. 3. ik doe boodschappen bij de aldi.

1. morgen krijgen we duitsers op bezoek. 2. in onze klas zitten ook kinderen uit irak, somalië en marokko. 3. ik doe boodschappen bij de aldi. 2 Hoofdletter Wanneer gebruik je een hoofdletter? Aan het begin van de zin Morgen kom ik. Als de zin met een apostrof begint, krijgt het tweede woord een hoofdletter: s Morgens werk ik. t Gaat goed. Bij

Nadere informatie

Inhoud. 1 Spelling 5. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. 1 Spelling 5. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud 1 Spelling 5 1 geschiedenis van de nederlandse spelling in vogelvlucht 11 2 spellingregels 13 Klinkers en medeklinkers 13 Spelling van werkwoorden 14 D De stam van een werkwoord 14 D Tegenwoordige

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen kunnen aanhalingstekens gebruiken.

Lesdoelen De kinderen kunnen aanhalingstekens gebruiken. groep 8 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen kunnen aanhalingstekens gebruiken. Materiaal Oefenblad instaples 1 taal Antwoordblad instaples 1 taal Verlengde instructie: Per kind een blad met

Nadere informatie

2 Korintiers 3:6b. want de letter doodt, maar de Geest maakt levend

2 Korintiers 3:6b. want de letter doodt, maar de Geest maakt levend 2 Korintiers 3:6b want de letter doodt, maar de Geest maakt levend 1 De Bijbel is het geschreven woord van God. Het is alleen geschreven omdat het eerst het gesproken woord van God was. Johannes 1:1-5

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar 2015 2016 Nederlands havo vwo 1 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling H 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

Visuele Leerlijn Spelling

Visuele Leerlijn Spelling Visuele Leerlijn Spelling www.gynzy.com Versie: 15-08-2018 Begrippen Klanken & Letters Klank (begrip) Klinker of medeklinker (begrip) Korte of lange klank (begrip) Tweetekenklank (begrip) Lange-, korte-,

Nadere informatie

Kerkgenootschap CEME Amsterdam

Kerkgenootschap CEME Amsterdam Kerkgenootschap CEME Amsterdam De publicatiegegevens van de ANBI Algemene gegevens Naam ANBI: Kerkgenootschap CEME Amsterdam Telefoonnummer: 020-6730350 K.v.K. 41125927 Vestigingsnummer 000031380050 RSIN/Fiscaal

Nadere informatie

Beleidsplan van het Kerkgenootschap der Zevende-Dags Adventisten Gemeente Breda

Beleidsplan van het Kerkgenootschap der Zevende-Dags Adventisten Gemeente Breda Een kerk om trots op te zijn! Investeren in optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit Beleidsplan van het Kerkgenootschap der Zevende-Dags Adventisten Gemeente Breda 2015-2019 Inhoudsopgave 1. DE DOELGROEP...

Nadere informatie

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga Voelt bidden voor jou soms als het doen van een lange reeks verzoekjes aan God? Mis je inspiratie om met God in gesprek te gaan? Dit werkboekje geeft je handvatten om je gesprekken met God eens over een

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Congres van afgevaardigden oktober, 4 november, 11 november te Scherpenzeel

Congres van afgevaardigden oktober, 4 november, 11 november te Scherpenzeel Notulen Pagina 1 De notulen bestaan uit de lijst van benoemingen en besluiten. Er is een uitgebreid verslag van de vergaderingen waarin de benoemingen en besluiten ook zijn terug te vinden. Het verslag

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst

Orde voor de Baalderdienst Orde voor de Baalderdienst Deel je levensvisie... Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Bert Slijkhuis het liedboekkoor o.l.v. Ina Bosscher In deze dienst gaan we Janine van der Kamp bevestigen als ouderling

Nadere informatie

Beleidsplan. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Huis ter Heide

Beleidsplan. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Huis ter Heide Beleidsplan Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Huis ter Heide 2015 2020 Beleidsplan 2015-2020 Gemeente Huis ter Heide Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beschrijving van de Gemeente Huis ter Heide

Nadere informatie

Studiewijzer TaalCompetent

Studiewijzer TaalCompetent TaalCompetent - Studiewijzer 1 Studiewijzer TaalCompetent leer-/werkboek basisvaardigheden taalbeheersing Nederlands 1 Werken met TaalCompetent 2 Overzicht uitwerkingen 3 Taaltoetsen voor de pabo 4 Kennistrainingen

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Grammatica zinsdelen 1F Grammaticale kennis: onderwerp, lijdend voorwerp, hoofdzin, bijzin, gezegde, persoonsvorm. 1E Grammaticale kennis: meewerkend voorwerp. 2E Grammaticale kennis: bijwoordelijke

Nadere informatie

Evangelisch Christelijke Kerk Rios de Vida Den Helder 2015/2020

Evangelisch Christelijke Kerk Rios de Vida Den Helder 2015/2020 Beleidsplan Evangelisch Christelijke Kerk Rios de Vida Den Helder 2015/2020 Voorwoord De Evangelisch Christelijke Kerk Rios de Vida Den Helder. Elke kerkgenootschap in Nederland wordt geacht een beleidsplan

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn.

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Wie is Jezus? Leeftijd: 9-12 Thema: Jezus Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

IN DRIE STAPPEN NAAR EEN FOUTLOZE WERKWOORDSPELLING. werkwoordspelling.com M.Kiewit

IN DRIE STAPPEN NAAR EEN FOUTLOZE WERKWOORDSPELLING. werkwoordspelling.com M.Kiewit IN DRIE STAPPEN NAAR EEN FOUTLOZE WERKWOORDSPELLING werkwoordspelling.com M.Kiewit Schematisch overzicht Stap 1: De persoonsvorm De persoonsvorm is het werkwoord dat op de eerste plaats komt te staan als

Nadere informatie

1 e zondag van de zomer

1 e zondag van de zomer 1 e zondag van de zomer Dienst van Schrift en Tafel 2 juli 2017, 10.00 uur Voorganger: ds. Fulco de Vries Bouwstra Organist: Arthur Vos 2 VOORBEREIDING Welkom aan allen, ook die voor het eerst of sinds

Nadere informatie

Nr december Inhoud Groeinieuws 77

Nr december Inhoud Groeinieuws 77 Nr. 77 15 december 2014 GROEINIEUWS Zevende-dags Adventisten in de Benelux, afdeling Gemeentegroei Contact: rdingjan@adventist.nl, +31 (0)30-6931509 Foto eerste training voor church planters in België.

Nadere informatie

Zullen haar ouders haar het huis uitzetten, zal Jozef de verloving verbreken, zullen de vriendinnen haar in de steek laten?

Zullen haar ouders haar het huis uitzetten, zal Jozef de verloving verbreken, zullen de vriendinnen haar in de steek laten? 2e advent 2018 de aankondiging van de geboorte van Jezus Lezing: Lucas 1 : 26 38 En ondertussen zien we steeds meer de kerstsfeer komen. Lichtjes branden overal, kerstbomen worden versierd. Een romantische

Nadere informatie

Is Allah dezelfde als de God van de christenen?

Is Allah dezelfde als de God van de christenen? Artikel Is Allah dezelfde als de God van de christenen? In 2009 verscheen een nieuw boek van ds. H. G. Koekkoek. De titel luidt: Mohammed, de islam, de Koran en de Bijbel. Het is een boek waarin de schrijver

Nadere informatie

1. Beschrijving van de gemeente Groningen

1. Beschrijving van de gemeente Groningen BELEIDSPLAN 2015-2016 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de, onderdeel van het Kerkgenootschap der Zevende- dags Adventisten. Het betreft beleid gevoerd door het Algemeen Bestuur (AB) over de benoemingsperiode

Nadere informatie

Les 5 Werkwoorden 22 Les 6 De persoonsvorm van het werkwoord 24 Les 7 De, het, een 26 Les 8 Het meervoud (op -en, -s of - s) 28 Herhalingstoets 2 30

Les 5 Werkwoorden 22 Les 6 De persoonsvorm van het werkwoord 24 Les 7 De, het, een 26 Les 8 Het meervoud (op -en, -s of - s) 28 Herhalingstoets 2 30 Inhoud Deel 1 Grammaticale vormen Les 1 Letter, woord, zin, getal, cijfer 12 Les 2 Zinnen 14 Les 3 Persoonlijke voornaamwoorden (1) 16 Les 4 Hij / het / je / we / ze 18 Herhalingstoets 1 20 Les 5 Werkwoorden

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

4 e advent Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38

4 e advent Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38 4 e advent Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38 Hebt u zich wel eens afgevraagd waar Maria mee bezig was, toen Gabriël haar huis binnenkwam? Zat Maria op een krukje uit het raam

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2016-2017 Vak: Nederlands Klas: vmbo-tl 2 Onderdeel: Spelling 1 & 2 Digitale methode 1F Spelling: verdubbeling en verenkeling. 1F Spelling: vorming van het bijvoeglijk naamwoord. 1F Werkwoordspelling waarvan

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Online cursus spelling en grammatica

Online cursus spelling en grammatica Handleiding Online cursus spelling en grammatica Het hoofdmenu In het hoofdmenu kun je links op een niveau klikken. Daarnaast zie je een overzicht van de modules die bij dit niveau horen. Modules Rechts

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk ik offerteteksten: 3 niveaus Macro: 1. Herkenning? 2. Krijgt de klant advies op maat? 3. Welke

Nadere informatie

Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: - NEX Klas: IG2 HV Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Lesperiode: 2 1 Nieuwsbegrip en Nieuwsbegrip XL Materiaal: Leerlingschrift A4 Snelhechter Markeerstift Al

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar Nederlands havo-vwo 1

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar Nederlands havo-vwo 1 Schooljaar 2017-2018 Nederlands havo-vwo 1 Eigen opdracht docent Boekopdracht 2, een poster maken Week 1: 1 les, instructie/uitleg opdracht en start boek lezen Week 5: deadline inleveren opdracht Jufmelis.nl

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 15 oktober 2017, schoolkerkdienst Is dat Eerlijk? - over werken en waardering, delen en dankbaarheid Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool

Nadere informatie

OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL/BBL NEDERLANDS 3F module 1 Taalbegrip en taalverzorging basisfase Cohort 2018 2021 kwartiel 1 en 2 DOELSTELLINGEN: 1. Aan

Nadere informatie

4.1 Wanneer schrijf je een aanbiedingsbrief? 33 4.2 Wat is het tekstdoel van een aanbiedingsbrief? 33 4.3 Hoe bouw je een aanbiedingsbrief op?

4.1 Wanneer schrijf je een aanbiedingsbrief? 33 4.2 Wat is het tekstdoel van een aanbiedingsbrief? 33 4.3 Hoe bouw je een aanbiedingsbrief op? Inhoud 1 Aan de slag 13 1.1 Inleiding: het schrijfproces 13 1.2 Fase 1: oriënteren 14 1.2.1 Het onderwerp 14 1.2.2 Het tekstdoel 14 1.2.3 De doelgroep 15 1.3 Fase 2: ordenen 16 1.4 Fase 3: opbouwen 16

Nadere informatie

Naam: Mijn doelenboekje. Grammatica. Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8.

Naam: Mijn doelenboekje. Grammatica. Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8. Naam: Mijn doelenboekje Grammatica Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8 www.gynzy.com Inhoud & Legenda In dit doelenboekje zijn de volgende Werelden te vinden: Taalkundige ontleding...3 Redekundige

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2015-2016 Onderdeel: Spelling week 1 t/m week 3 1 & 2 Digitale methode 1F Spelling: verdubbeling en verenkeling. 1F Spelling: vorming van het bijvoeglijk naamwoord. 1F Werkwoordspelling waarvan een deel

Nadere informatie

Les 5 Werkwoorden 22 Les 6 De persoonsvorm van het werkwoord 24 Les 7 De, het, een 26 Les 8 Het meervoud (op -en, -s of - s) 28 Herhalingstoets 2 30

Les 5 Werkwoorden 22 Les 6 De persoonsvorm van het werkwoord 24 Les 7 De, het, een 26 Les 8 Het meervoud (op -en, -s of - s) 28 Herhalingstoets 2 30 Inhoud Deel 1 Grammaticale vormen Les 1 Letter, woord, zin, getal, cijfer 12 Les 2 Zinnen 14 Les 3 Persoonlijke voornaamwoorden (1) 16 Les 4 Hij / het / je / we / ze 18 Herhalingstoets 1 20 Les 5 Werkwoorden

Nadere informatie

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS EERSTE STAP - Gods doel Vrede & Leven 1. GOD HEEFT JOU GESCHAPEN UIT LIEFDE EN HIJ HEEFT EEN PLAN VOOR JOUW LEVEN. GODS LIEFDE " Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat

Nadere informatie

Geestverruimend KOM NAAR DE OPEN DAG OP 23 JUNI IN HUIS TER HEIDE! KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest

Geestverruimend KOM NAAR DE OPEN DAG OP 23 JUNI IN HUIS TER HEIDE! KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest NIEUWS Fam. De Jong Van Donselaar 70 jaar getrouwd NIEUWS WERELDKERK Evangelisatie in Cuba via baseball KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest dvent04 2013 JAARGANG 112 HET KERKBLAD VAN HET HET

Nadere informatie

Klassennieuws. Erichem, oktober 2015. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen uit de Robinsongroep,

Klassennieuws. Erichem, oktober 2015. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen uit de Robinsongroep, Klassennieuws Erichem, oktober 2015 Beste ouders/verzorgers van de leerlingen uit de Robinsongroep, Dit is de eerste brief waarmee we u willen informeren over we wat doen in de klas. Omdat dit de eerste

Nadere informatie

De bovenkamer. Het gebruik van De bovenkamer bij Taal actief. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands

De bovenkamer. Het gebruik van De bovenkamer bij Taal actief. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands Josée Coenen De bovenkamer een kleurrijke grammatica van het Nederlands Het gebruik van De bovenkamer bij Taal actief Bij de verschillende onderdelen van Taal actief kunt u onderdelen uit De bovenkamer

Nadere informatie

instapkaarten taal verkennen

instapkaarten taal verkennen -b fl41..- 1 rair î ; : ; - / 0 t- t-, 9 S QURrz 71 1 t 5KM 1o r MALNBERG St 4) 4 instapkaarten ji - S 1,1 1 thema 5 1 les 2 S S S - -- t. Je leert hoe je van het hele werkwoord een voltooid deelwoord

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Hoofdstuktoets [Je leert over] onderwerp, deelonderwerpen en hoofgedachte. 2F Ik kan onderwerp en deelonderwerpen van een tekst vinden. 2F Ik kan de hoofdgedachte van een tekst vinden. 2F Ik

Nadere informatie

5 Niet meer twijfelen 107 Geweest is/is geweest 107 Vele of velen? 108 Hen/hun/ze 110 U/uw, jou/jouw 111 Als/dan 111 Dat/wat 113 Dat/die 115

5 Niet meer twijfelen 107 Geweest is/is geweest 107 Vele of velen? 108 Hen/hun/ze 110 U/uw, jou/jouw 111 Als/dan 111 Dat/wat 113 Dat/die 115 Inhoud Inleiding 13 1 De vaart erin 17 Gebruik verzorgde spreektaal 17 Te ouderwets 17 Checklist ouderwets woordgebruik 19 Te populair 23 Vermijd de lijdende vorm 24 Hoe herkent u de lijdende vorm? 25

Nadere informatie

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God.

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat het gebed een

Nadere informatie

Compacte taalgids Nederlands (basis en gevorderd) les- en werkboek

Compacte taalgids Nederlands (basis en gevorderd) les- en werkboek Compacte taalgids Nederlands (basis en gevorderd) les- en werkboek Bezoek- en postadres: Bredewater 16 2715 CA Zoetermeer info@uitgeverijbos.nl www.uitgeverijbos.nl 085 2017 888 Aan de totstandkoming van

Nadere informatie

Zinsontleden en woordbenoemen groep 7/8

Zinsontleden en woordbenoemen groep 7/8 Zinsontleden en woordbenoemen groep 7/8 Naam: 1 Inhoudsopgave: 3 - Onderwerp 4 - Persoonsvorm 5 - Gezegde 6 - Lijdend voorwerp 7 - Meewerkend voorwerp 8 - Werkwoorden 8 - Zelfstandig naamwoorden 9 - Bijvoeglijk

Nadere informatie