Soefi herdenkingsdienst Agastya

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Soefi herdenkingsdienst Agastya"

Transcriptie

1 Soefi herdenkingsdienst Agastya 30 november 2013

2 Hindu geschrift Hij die mij in alles ziet en alles in mij, hem zal Ik nooit verlaten en hij zal Mij nooit verliezen. De Yogi die de eenheid van het leven realiseert en die Mij in alle wezens eert, leeft in Mij, wat ook zijn lot moge zijn. O Arjuna, Hij is de volmaakte Yogi, die onderwezen door het evenbeeld in hemzelf, hetzelfde Zelf overal ziet, om het even of de uiterlijke vorm aangenaam of pijnlijk is. Boeddhistisch geschrift Ziet rondom en aanschouwt het leven. Alle ding is vergankelijk en niets is blijvend. Daar is geboorte en dood, groei en verval; daar is samenvoeging en scheiding. Gij kunt uw ziel onsterfelijk maken door haar te vervullen van waarheid. Daarom: word gelijk kostbare vaten, geschikt de nectar des Meesters woorden te ontvangen. Reinigt uzelf van zonden en heiligt uw leven. Er is geen andere weg om de waarheid te bereiken. Laat ons onze toevlucht zoeken in Boeddha, want hij heeft het duurzame gevonden in het vergankelijke. Laat ons onze toevlucht zoeken in datgene dat het onveranderlijke is in de wisselingen van het bestaan. Zoroastrisch geschrift Ik stierf als mineraal en werd een plant, Ik stierf als plant en verhief mij tot het dier, Toen stierf ik als dier en ik werd een mens. Wat zou ik vrezen? Wanneer was ik minder na het sterven? Maar toch wederom zal ik sterven als mens om te gaan zweven met de gezegende engelen; maar zelfs van dit engelenbestaan moet ik opwaarts rijzen: behalve God vergaat alles. Wanneer ik mijn engelenziel heb opgeofferd, Zal ik worden, wat geen verstand bevatten kan. O, laat mij niet bestaan want het niet bestaan verkondigd in orgeltonen: Tot Hem keren wij terug.

3 Israëlitisch geschrift Almachtige Heer, Hoe dierbaar is mij Uw huis. Ik hunker ernaar in Uw tempel te zijn, Met hart en ziel juich ik U toe, U, de levende God. Gelukkig zij die in Uw tempel wonen, Altijd brengen zij U hulde. Almachtige Heer. Gelukkig is wie op U vertrouwt. Christelijk geschrift Ik zal u een geheim vertellen. We zullen niet allemaal sterven. Maar wel veranderd worden, opeens. In een oogwenk, bij het laatste trompetgeschal. Want de trompet zal klinken en de doden zullen als onvergankelijke mensen worden opgewekt. En wij zullen van gestalte veranderd worden. Want dit vergankelijke lichaam, moet bekleed worden met onvergankelijkheid. En sterfelijkheid met onsterfelijkheid. Dan zal dit woord uit de Schrift in vervulling gaan: De dood is verslonden De zege is behaald Dood, waar is je overwinning? Dood, waar is je wapentuig?

4 Islamitisch geschrift. Er is voor u een opgang van de ziel naar het goddelijk licht, daarom zullen Uw hart en Uw ziel op het eind de vereniging bereiken met dat licht. Vorm is een sluier voor U en ook Uw hart is een sluier. Wanneer de sluier verdwijnt zult gij geheel en al licht worden. Trek opzij de sluiers van alles wat gij in deze wereld ziet en gij zult Uzelf vinden in eenzame afzondering met God. Soefi geschrift Bij mijn sterven ga ik niet prat op het aantal volgelingen dat ik heb. De gedachte dat ik een paar mensen Gods boodschap heb gebracht en het gevoel dat dat hun verder heeft geholpen op hun levenspad schenkt mij troost en voldoening. Ik wil hoger stijgen dan de hoogste hemelen, Ik wil dieper duiken dan de diepten van de oceaan, Ik wil verder reiken dan de verste horizon, Ik wil mijn innerlijkste wezen binnengaan, Gij kent mij maar weinig, o steeds veranderend leven, Ik wil leven waar de dood mij niet bereiken kan.

5 Preek door Lopamudra Geliefden van God, Vandaag zijn wij bijeen en herdenken onze Meester, onze leraar, onze vader, onze vriend en onze geliefde. Agastya was een Soefi en een Integrale Yogi. Laten wij vreugde in ons hart voelen als wij hem gedenken. Laat het persoonlijk verdriet plaatsmaken voor de vreugde en dankbaarheid een mens gekend te hebben die een waarachtig God-zoeker was en een groot Yogi en niet alleen zijn mond er vol van had, maar ook zijn daden, zijn hart en zijn leven. Doordat wij hem gekend hebben zijn wij hier bijeen, doordat wij hem gekend hebben zijn wij nu in staat het pad van Yoga te vervolgen. Laat er liefde en dankbaarheid zijn in ons hart. Voor Agastya was het Soefisme de rails waarover de Integrale Yoga beweegt. Zijn weg begon van de één op de andere dag, met een visioen. Hij beschrijft dat als volgt: Op een avond verscheen een beeld van een Oosterse man, naar later bleek Soefimeester Hazrat Inayat Khan, die mij langdurig aankeek. Die gebeurtenis bepaalde de rest van mijn leven. Minutenlang bleef de beeltenis achter de ogen zichtbaar en het was alsof zijn kracht en kennis overgingen op mij. De helderheid was groter dan wanneer je iemand in het echt ziet. De indruk was enorm. De volgende dag ben ik direct naar de bibliotheek gegaan en heb vanaf dat moment alle geestelijke boeken gelezen die daar aanwezig waren. Het was een herkenningsreis die verloren gegane kennis in mezelf opriep. Na de gedaanteverandering kwam de kracht van het totaalbewustzijn direct naar voren en die is nooit meer weggegaan. De ontmoeting met de oudste zoon van Inayat Khan, Pir Vilayat zou hij als de belangrijkste ontmoeting in zijn leven ervaren. Pir Vilayat hield een lezing in een kerk in Scheveningen. Agastya kreeg geen vrij van zijn werk om daarheen te kunnen gaan en had om deze ontmoeting mogelijk te maken dus zijn baan opgezegd. Hij zat op de vijfde rij. Pir Vilayat kwam van achter uit de kerk aanlopen en stopte even bij de vijfde rij. Hij liep door naar het podium en ging op zijn kussen zitten. Agastya kreeg een verheffende bewustzijnservaring die zo overrompelend was, zo bijzonder, zoiets had hij nog nooit meegemaakt. Later zou hij zijn zoon naar deze Soefimeester noemen.

6 Agastya werd een Soefi en heeft daar een heel bijzondere en mooie tijd gekend. Zoals men inmiddels wel weet waren zijn ervaringen met zijn inwijder van een andere orde. Deze enorme tegenstrijdigheden tussen innerlijk en uiterlijk zouden zijn weg kenmerken. Zoals hij zelf altijd zei: ik heb nooit de innerlijke moeilijkheden gekend die ik bij veel leerlingen tegenkom, maar ik kwam ze aan de buitenkant tegen. De Integrale Yoga kondigde zich aan. Er kwam een yogacentrum, er werden lessen, speeches en meditaties geschreven die nog steeds een inspiratie en een thuiskomen zijn voor docenten en leerlingen. Er is een moment, kort als het weerlicht, beklemmend als de dood, een moment van echte helderheid waarop de kracht over je neerkomt. De kracht van het verleden, de kracht van alle vroegere dingen, de oude gewoonte te lijden en te sterven en steeds maar opnieuw te beginnen. Als je op dat moment de moed hebt die kracht bij de horens te vatten, de kracht die werkelijk je vreugde wil, die komt om je tot de vreugde te dwingen, die over je neerdaalt als een duif van omhoog om je ketens te breken, als je de moed hebt op die lichtende seconde de kracht te grijpen, ja te zeggen en het lijden in vreugde te doen verkeren, dan leef je. Het is een nieuw leven. Als je die kracht voelt ben je nooit meer alleen. Dan volg je niemand en alle geschriften komen plotseling tot leven, want jij bent herboren. Dan is alles heel stil. Geen gebed meer, geen woorden, geen gevoelens. Een stilte die onbekend is. Het is een substantie die bestaat uit stilte, een stroom van gestijfde stilte die je beslaat. Het is iets dat alles inpalmt, de gedachten, het hart, het gonzen van het lichaam en dat alles omwikkelt, omzwachtelt met onzichtbare, zo zachte sneeuw. De machtige stroom van de stilte in de ravijnen van de eeuwigheid: je spreidt de vleugels, het hart, het lichaam en de hele vesting. Voor altijd wordt je meegevoerd, opgenomen in het onbeweeglijke ritme dat de werelden draagt. En de vrede te bestaan voor altijd, de onwrikbare kracht, de geest van leiding. Het zou niet bij een yogacentrum blijven. Er kwam een Integrale peutersoos, zodat zijn kinderen Savita en Sitara konden spelen in een geestelijke sfeer. De peutersoos groeide uit tot een basisschool. In dezelfde tijd werd er een leefgemeenschap gesticht, Vedastad, waar mensen met dezelfde geestelijke idealen konden wonen en werken. Er kwamen twee Ayurvedische klinieken, één in Doetinchem, één in Scheveningen. En de afdaling in de materie, aan de buitenkant en aan de binnenkant. Alles werd weer teruggegeven. Agastya ging zijn geestelijke idealen materialiseren in software en begaf zich in de financiële wereld. Na de afdaling kwam er weer een nieuwe geestelijke beweging, een nieuw Centrum voor Integrale Yoga voor lessen en opleidingen.

7 Altijd nieuwe ideeën, vaak teveel voor de omgeving om bij te houden en te snel voor de tijd om verwerkelijkt te kunnen worden. Nooit aflatend in zijn inspiratie, altijd tussen aanhalingstekens haast, want: weet jij hoeveel tijd je nog hebt? En met de woorden van Inayat Khan zou hij zijn eerste boek Totaalbewustzijn beginnen: Ik wil hoger stijgen dan de hoogste hemelen, Ik wil dieper duiken dan de diepten van de oceaan, Ik wil verder reiken dan de verste horizon, Ik wil mijn innerlijkste wezen binnengaan, Gij kent mij maar weinig, o steeds veranderend leven, Ik wil leven waar de dood mij niet bereiken kan. En hij zou ons uitnodigen met hem mee te gaan op deze reis van het bewustzijn: Ik draag dit boek op aan jou. Jij bent voor mij de belangrijkste persoon in dit universum. Als je met mij mee wilt reizen, sluit dan de ogen voor de wereld en ga met mij mee. En weet je, de wereld buiten ons bestaat in een andere dimensie als een hemel, hier op aarde. Ik nodig je uit om de reis van je leven te maken, vanuit je hart. Jij gaat jezelf vinden als Totaalbewustzijn. Vaak sprak hij de woorden van Jezus uit: Ik en de Vader zijn één. En moedigde hij zijn leerlingen aan: Hou gewoon je aandacht in de kruin. Zo eenvoudig is het. Je loopt altijd aan de hand van de Vader, tenminste zo is dat voor mij. Ja, hij zou hoger stijgen dan de hoogste hemelen en dieper duiken dan de diepste oceaan. Het werk van de Integrale Yoga speelt zich van binnen af en van daaruit naar buiten. En de laatste etappe speelt zich af in het lichaamsbewustzijn. Zo sprak Sri Aurobindo: Op iedere hoogte die we veroveren, moeten we ons omkeren om haar kracht en verlichting naar beneden te brengen, naar de sterfelijke beweging. Hij zou zijn jongste dochter noemen naar het grote epos van Sri Aurobindo: Savitri. Als de duisternis dichter wordt, De borst van het mentale beknellend, En het lichamelijke mentale van de mens het enige licht is, dan zal als een dief in de nacht de steelse tred zijn van één die ongezien zijn huis betreedt. Een nauw te horen Stem zal spreken, de ziel gehoorzamen,

8 Een macht zal in de binnenkamer van het denken sluipen, Een zoete tover de gesloten deuren van het leven openen En schoonheid de weerspannige wereld overwinnen, Het licht van de waarheid zal de natuur verrassen en overmeesteren, Gods heimelijke ingreep het hart tot verrukking dwingen, En de aarde zal onverhoeds worden vergoddelijkt. In de materie zal de gloed van de geest worden aangestoken In lichaam na lichaam de heilige geboorte oplichten. Een handvol zal zien wat niemand nog begrijpt, God zal opgroeien terwijl de wijzen praten en slapen, Want de mens zal niet weten van de komst tot het uur slaat, En niemand die gelooft tot het werk gedaan is. In zijn columns snijdend scherpe woorden en woorden van lieflijkheid sprankelend in onze soms verzwaarde harten: Iets over mezelf Wonderlijk is het hoe de afgelopen 34 jaar zijn verlopen en niet meer te weten of het achterliggende leven een zaligheid of een marteling was. Uit de duizenden ervaringen zijn het vooral die, die betrekking hebben op de materiële wereld opvallend, omdat een ieder een fantastische vertoning opvoert met ogen die niet zien. De mens snapt nog niets van deze wereld en heeft niet in de gaten dat hij zichzelf pijn doet als hij de scheiding maakt tussen het aangename en het onaangename, het licht en zijn schaduw. Vaak zag ik de nacht op aarde, levens die in een seconde verwoest werden, ongekend lijden en verdriet, vaak veroorzaakt alleen door woorden. De mentale nachtmerrie in de grote menigte zonder gezicht die mij omringde, kon niet verhinderen dat ik al die tijd iedere seconde in het kleinste ding en gebaar met het Licht van boven in aanraking kwam hier op aarde. Een onbewogen Licht dat kleur verleent aan de wereld en de substantie van de materie verandert waardoor deze uit zichzelf begon te stralen. Een ware wereld die naar voren kwam en mijn ogen zagen de werkelijkheid. Naar alle kanten om me heen kijkend zie ik mezelf in alles, mijn licht straalde overal en allen heb ik lief. Dit is heel moeilijk voor de wereld en alles wat het bevat. De barsten die verschenen met de ontelbare aanvallen hebben niet het minste spoor van bitterheid, spijt of verwijt achtergelaten want ik werd gedragen door een kracht die groter was dan de mijne. From Agastya with Love. Laten wij vreugde in ons hart voelen als wij Agastya gedenken. Laat het persoonlijk verdriet plaatsmaken voor de vreugde en dankbaarheid een mens gekend te hebben die een

9 waarachtig God-zoeker was en een groot Yogi en niet alleen zijn mond er vol van had, maar ook zijn daden, zijn hart en zijn leven. Doordat wij hem gekend hebben zijn wij hier bijeen, doordat wij hem gekend hebben zijn wij nu in staat ons pad van Yoga te volgen en te vervolgen. Laat er liefde en dankbaarheid zijn in ons hart. Ik wil afsluiten met woorden uit Totaalbewustzijn II: Een ontdekkingsreiziger in ons onbekende werelden Grote visioenen brengend naar onze wereld Zal hij slagen om zijn hemelen te integreren in zijn wezen En deze zichtbaar te maken voor de mensheid? Veldslagen in ondoordringbare duisternissen zijn het terrein voor deze Yogi Maar voorzeker, eens zal hij slagen. Luister dan naar de muziek die vanuit de hemelen afdaalt En onze oren betovert. Dat is zijn teken, want daar leeft hij.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 We luisteren naar: Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Sela) Zie hoe Jezus biddend strijdt met de pijn, verlatenheid. Zo alleen, verwond roept Hij: Mijn God, waarom

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Integrale Yoga Nederland

Integrale Yoga Nederland Integrale Yoga Nederland februari 2012 upanishads Maha Yoga. Zitten aan de voeten van de Meester. "Leid mij van het onwerkelijke naar het werkelijke! Leid mij van duisternis naar licht! Leid mij van dood

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Zondag 16 maart

Liturgie morgendienst Zondag 16 maart 1 Overschat jezelf niet (Mattheüs 26:26-35) Jezus blijft de mensen vertellen dat hij binnenkort zal sterven. Hij vertelt er ook bij dat dat niet het einde van zijn leven is. De leerlingen van Jezus denken

Nadere informatie

30 september uur AA Kramer Band: Deployed Schriftlezing: Jennifer Bello Gastvrouw: (vraagt Sophia nog)

30 september uur AA Kramer Band: Deployed Schriftlezing: Jennifer Bello Gastvrouw: (vraagt Sophia nog) 30 september 2018 10.00 uur AA Kramer Band: Deployed Schriftlezing: Jennifer Bello Gastvrouw: (vraagt Sophia nog) Themadienst: Wandelen met God - Hoe doe je dat? Voor de dienst zal er een playlist aangezet

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

De Schrift. In stilte komen we samen in een donkere kerk

De Schrift. In stilte komen we samen in een donkere kerk In stilte komen we samen in een donkere kerk De schepping: Genesis 2: 4-15 Psalm 25 (lied 25a: 1) 1. Mijn ogen zijn gevestigd op God, of Hij mij redt. Mijn hart, hoezeer onrustig, heb ik op Hem gezet.

Nadere informatie

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon.

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon. Liturgie zondag 31 december 2018 om 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Lector Marianne Mulder Organist Rik Nijs Koster Evert van den Heuvel Techniek Arjan van den Bor ORDE VAN DIENST

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november Gezang 1 [LB 1973] 1.God heeft het eerste woord. Hij heeft in den beginne het licht doen overwinnen, Hij spreekt nog altijd voort. 2.God heeft het

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Dankbaarheid. Weekoverweging. Gratias agimus Tibi Onze dankzeggingen aan U ***

Dankbaarheid. Weekoverweging. Gratias agimus Tibi Onze dankzeggingen aan U *** WEEK 39 1 Weekoverweging Dankbaarheid Gratias agimus Tibi Onze dankzeggingen aan U *** Lieve God hemelse Vader, wij danken U, dat Gij ons duidelijk maakt, hoeveel Gij van ons houdt. Zegen en bescherm ons

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

E.B Zing met ons mee uit alle macht, zing met ons mee te middernacht;

E.B Zing met ons mee uit alle macht, zing met ons mee te middernacht; E.B. 8. Zing met ons mee uit alle macht, zing met ons mee te middernacht; al zien wij nog de morgen niet, wij zingen toch dit vrolijk lied! 5. Hier straalt, nog voor de zon opgaat, het licht dat nimmer

Nadere informatie

4 oktober 10.00 uur AA Kramer

4 oktober 10.00 uur AA Kramer 4 oktober 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom en mededelingen. Stil gebed Votum en zegengroet Psalm 108: 1 Wet + spreuken 3: 1-4 GK 22 Uw woord omvat mijn leven. Gebed Voor de kinderen: Waardevol.

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent

Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent Bemoediging en drempelgebed Orgelspel Aansteken van de kaarsen Lichtlied Het engelenlied-3 Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent Moment van stilte Bemoediging en drempelgebed V onze hulp is in

Nadere informatie

Samenzang als inleiding op het gebed: Heer onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig, vers 1, 2 en 4 (uit: Nieuwe Liedboek 2013, lied 275)

Samenzang als inleiding op het gebed: Heer onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig, vers 1, 2 en 4 (uit: Nieuwe Liedboek 2013, lied 275) Protestantse Gemeente De Bron, Amsterdam-Watergraafsmeer Orde van dienst 7 april 2019. 5 e Zondag van Veertigdagentijd. Voorganger: ds R.J. van Amstel, Amsterdam Thema: Het papieren vliegtuigje Welkom

Nadere informatie

Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 145: 1,5,6 O Heer, mijn God, Gij koning van 't heelal

Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 145: 1,5,6 O Heer, mijn God, Gij koning van 't heelal De morgendienst in de Hoeksteen op 16 december 2018 Lied voor de dienst, van ds. Jaap Zijlstra (melodie van Gezang 429, Liedboek voor de kerken, Wie maar de goede God laat zorgen) Dit is mijn troost, ik

Nadere informatie

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar 29 oktober 2017 17.00 uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar Votum en groet GK gezang 163 (Ik bouw op U) Lezing: Joz. 1,1-11 GK psalm 105,20.21 Preek Opw. 687 (Heer,

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

U bent welkom - opwekking 573. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer.

U bent welkom - opwekking 573. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. 15 november 2015 U bent welkom - opwekking 573 We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. We zijn hier bij elkaar om te vieren dat Hij goed is. En

Nadere informatie

Pinksteren 2018 Sionskerk

Pinksteren 2018 Sionskerk Pinksteren 2018 Sionskerk Orgel: Wouter Rouvoet Piano: Christa Rodenburg voorganger: ds. David Rodenburg Welkom en mededelingen Moment van stilte Zingen: Ps. 113: 1, 2 Prijst, halleluja, prijst den HEER,

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD?

ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD? ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD? Nieuwe Kerkviering 28 oktober 2018 Met medewerking van gospelkoor Laetare onder leiding van Willemdirk van den Berg Muzikale begeleiding

Nadere informatie

Gemeente van de Heer,

Gemeente van de Heer, Tekst voor de prediking is Ezechiël 1:10 Hun gezichten leken van voren op het gezicht van een mens en van rechts op de muil van een leeuw, van links op de kop van een stier en van achteren op de bek van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Soefi centrum Den Bosch juni 2018.

Nieuwsbrief Soefi centrum Den Bosch juni 2018. Lieve mensen, Nieuwsbrief Soefi centrum Den Bosch juni 2018. Dit is al weer de laatste nieuwsbrief van dit seizoen. En deze keer is de brief extra speciaal omdat we een heel bijzondere soefi in ons centrum

Nadere informatie

Transponeringstabel LB2013-LB1973

Transponeringstabel LB2013-LB1973 Transponeringstabel LB2013-LB1973 LB2013 LB1973 Titel 330 415 Komt nu met zang van zoete tonen 901 397 O God, die droeg ons voorgeslacht 902 323 God is tegenwoordig 1033 460 Loof de Koning, heel mijn wezen

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Eredienst in de Morgensterkerk 15 juli 2012 Dienst van Schrift en Tafel Muziek bij binnenkomst DIENST VAN DE VOORBEREIDING Welkom door de ouderling Stilte (gemeente gaat staan) Bemoediging en drempelgebed

Nadere informatie

Onderdeel van. Gedichten voor de rouwkaart. Uitvaart Zorgcentra Nederland. Uitvaartcentrum Haarlem

Onderdeel van. Gedichten voor de rouwkaart. Uitvaart Zorgcentra Nederland. Uitvaartcentrum Haarlem Gedichten voor de rouwkaart Uitvaart Zorgcentra Nederland Uitvaartcentrum Haarlem Onderdeel van 1 1. 't Verlies was er al voor het einde de rouw, voordat het afscheid kwam, toen die onzekere verwarring

Nadere informatie

Gerrie van der Stoel - Roest

Gerrie van der Stoel - Roest DANKDIENST VOOR HET LEVEN van Gerrie van der Stoel - Roest Schriftlezing psalm 139, 1-18 1 Voor de koorleider. Van David, een psalm. HEER, u kent mij, u doorgrondt mij, 2 u weet het als ik zit of sta,

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Liederenbundel Toerustend Weekend

Liederenbundel Toerustend Weekend 1 Opwekking 123 Groot is uw trouw, o Heer Groot is uw trouw, o Heer, mijn God en Vader. Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde die Gij steeds waart, dat bewijst

Nadere informatie

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt.

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt. Gebedsdienst dinsdag 13 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van hoop Openingslied 201 Wees gegroet, o sterre Woord ter inleiding Als de golven hoger stijgen. Ja, dat kan gebeuren in ons leven. Dat er tegenvallers

Nadere informatie

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één!

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één! Pinksterfeest Zondag 4 juni 2017 Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer. Laat ook van die milde regen, dropp len vallen

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Intocht: Gezang 434. Votum & groet

Intocht: Gezang 434. Votum & groet 2 Intocht: Gezang 434 Votum & groet 2. Lof zij de Heer, Hij omringt met zijn liefde uw leven; heeft u in t licht als op adelaarsvleug len geheven. Hij die u leidt, zodat uw hart zich verblijdt, Hij heeft

Nadere informatie

Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3

Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3 Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3 2. Gezegend zal Hij wezen die ons bij name riep, die zelf de adem schiep waarmee Hij wordt geprezen; laat alom musiceren, met stem en instrument, maak wijd en zijd bekend

Nadere informatie

pgscheemda e.o. Dit document staat t/m 12-7-'19 17:00 uur online op pgscheemda.nl 1

pgscheemda e.o. Dit document staat t/m 12-7-'19 17:00 uur online op pgscheemda.nl 1 Liturgie eredienst 7 juli 019 De Ontmoeting te Scheemda Voorganger: Ds. A.C. Meesters uit Stegwerda Organist: H. de Vries Welkom en mededelingen Lied 87:1,5 5 Rond het licht dat leven doet groeten wij

Nadere informatie

104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken.

104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken. PINKSTEREN 104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken. Uit de Handelingen der Apostelen 1 Toen de dag van Pinksteren aanbrak waren allen bijeen

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela Orde van dienst voor de gemeentezondag Thema: (Toekomst)-dromen -2- welkom en mededelingen intocht: lied 81 : 1, 2 en 4 zondag 3 april 2016 om 9.30 uur Laat de harpen slaan, klinken de trompetten. Vier

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren.

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Welkom Psalm 150 (Psalm Project) Looft God, looft Hem overal, Looft de schepper van t heelal. Om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid en pracht. Van zijn Naam en eeuwig wezen. Looft God, met bazuingeklank,

Nadere informatie

Orde van de eredienst op de jeugdzondag 29 september 2013 in de Oude Kerk te Veenendaal. Aanvang: uur

Orde van de eredienst op de jeugdzondag 29 september 2013 in de Oude Kerk te Veenendaal. Aanvang: uur Orde van de eredienst op de jeugdzondag 29 september 2013 in de Oude Kerk te Veenendaal Aanvang: 17.00 uur Thema: Ik volg jou! Voorganger: ds. B.J.D. van Vreeswijk (Hattem) Ouderling van dienst: br. Hans

Nadere informatie

Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409)

Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409) Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409) 392. De versluierde boodschap van Jezus 22-02-2015 Deze preek is gebaseerd op het Evangelie van Thomas (Codex II, Boek

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

17 mei uur AA Kramer

17 mei uur AA Kramer 17 mei 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Votum en zegengroet GK 132 Dank u Wet Psalm 85: 3, 4 (uit de berijming 1773!) Kindmoment: Ik ben. GK 62 Lezen: Johannes 13: 31-14: 20 Psalm 119: 14, 64, 66 Tekst:

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent,

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent, Eens, als de bazuinen klinken, uit de hoogte, links en rechts, duizend stemmen ons omringen, ja en amen wordt gezegd, rest er niets meer dan te zingen, Heer, dan is Uw pleit beslecht. Scheurt het voorhang

Nadere informatie

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort 22 januari 17.00 uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort votum en groet zingen: Opwekking 642 De rivier gebed, zingen GK gezang 177 Hoor trouwe vader ons gebed lezen: Galaten 3:1-14 zingen: Ps 147: 3

Nadere informatie

De Bijbel open (20-07)

De Bijbel open (20-07) 1 De Bijbel open 2013 28 (20-07) 1 Korinthe 15 is het hoofdstuk waarin Paulus het machtige feit van de opstanding van Jezus bezingt en ook onze toekomstige opstanding. Daarover kreeg ik een vraag. Het

Nadere informatie

19 juli uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink

19 juli uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink 19 juli 10.00 uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink Gesproken verwachting en groet Amen = zingen Opw. 733, De zon komt op Lezing van de wet Zingen: PvN 130 Gebed Zingen voor

Nadere informatie

15 juli uur A Buursema orgel: Harry Kroeske; piano: Jannes Munneke schriftlezing: Pieter Helmus. Votum: psalm 121 psalmen voor nu.

15 juli uur A Buursema orgel: Harry Kroeske; piano: Jannes Munneke schriftlezing: Pieter Helmus. Votum: psalm 121 psalmen voor nu. 15 juli 2018 10.00 uur A Buursema orgel: Harry Kroeske; piano: Jannes Munneke schriftlezing: Pieter Helmus Votum: psalm 121 psalmen voor nu Groet Lied: LB 280, 1.3.4.5 Schuldbelijdenis: Agnus Dei (Sela)

Nadere informatie

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Voorbereiding Orgelspel Stilte Orgelspel Welkom en Drempelgebed Zingen: Lied 67, 1 en 3 3 De aarde heeft de vrucht gegeven, die door de hemel werd verwekt, en

Nadere informatie

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur VERBONDEN MET GOD - Brugdienst Andreaskerk - 7 juli 2019 10.30 uur Opwekking 797 U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 januari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 januari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 januari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 58 Wat hou ik van uw huis, HEER van de hemelse legers. Ik kan zo sterk verlangen naar de binnenpleinen

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Groet Welkom in dit huis van ontmoeting en gebed.

Groet Welkom in dit huis van ontmoeting en gebed. Protestantse gemeente te Markelo, Martinuskerk Witte Donderdag, 3 april 07 Viering heilig avondmaal Organist: Henk Langenkamp Ouderling: Henk Bolink Voorganger: Marten Dijkstra Orgelspel Welkom Zingen:

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Zondag 17 november 2013

Zondag 17 november 2013 Zondag 17 november 2013 aansteken tafelkaarsen lichtlied Stilte Welkom v Onze hulp is in de naam van de Heer a DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT v in de naam van de Heer die de weerstand van de nacht wil

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen 19.00 uur LAAT HET FEEST ZIJN IN DE HUIZEN (Opw. 533) Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Jeruzalemkerk Liturgie 3 juli 2016 ochtend RdH Ontmoetingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Muzikale begeleiding: Peter Tiggelaar (orgel) Kindernevendienst:

Nadere informatie

376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014

376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014 Uitleg van het Scheppingsverhaal (376, 377, 378, 393, 394) 376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014 Deze preek is mede gebaseerd op Het Geheime boek van Johannes (Codex II, Boek 1, pag. 1 en

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter!

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Hieronder worden vijf gebedshoeken beschreven met elk een eigen thema die verschillend gebruikt kunnen worden. Misschien is het te gebruiken tijdens een

Nadere informatie

Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken)

Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken) Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken) Dag en nacht waakt ze. Haar handen kennen geen rust. Haar ogen gaan rond en zien wat gezien moet worden. Haar oren zijn gespitst en horen wat gehoord

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015 Liturgie in de dankdienst voor het leven van Martinus Huistra 3 augustus 1931 5 augustus 2015 Op maandag 10 augustus 2015 om 13.30 uur in de Gereformeerde kerk te Leek Voorganger: ds. L.G. van der Heide

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge.

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge. Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE voor de morgendienst op zondag 2 september 2012 in deze dienst zal Julia Brugge gedoopt worden thema: Zoals klei in de hand van de pottenbakker Voorganger: ds. J.J.

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november uur

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november uur Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november 19.00 uur Predikant: ds. G. Zijl, Lemele Zingen: ELB 226: 1 en 2 1. Heer, ik komt tot U, neem mijn hart, verander mij. Als ik U ontmoet, vind

Nadere informatie

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN Gebedsviering juni 2017 AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN LIED: LICHT DAT ONS AANSTOOT IN DE MORGEN ZJ 825 In ons midden kunnen we verschillende kaarsjes plaatsen, in de vorm van een kruis. Bij het zingen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 5 juli 2015 in de Dorpskerk aanvang: 10.00 uur

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 5 juli 2015 in de Dorpskerk aanvang: 10.00 uur ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 5 juli 2015 in de Dorpskerk aanvang: 10.00 uur ~ 3 e Zondag van de Zomer ~ Voorganger Ouderling van dienst Diaken Lector Organist Kinderkring Crèche : Drs. Jan

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Drie Avondgebeden in de Stille Week van 2019 in de kerk aan de Dorpsstraat

Drie Avondgebeden in de Stille Week van 2019 in de kerk aan de Dorpsstraat Drie Avondgebeden in de Stille Week van 2019 in de kerk aan de Dorpsstraat Licht het eerste woord gesproken door een onvermoede scheppende Stem aanstotend Licht tot opstaan opnieuw Adem om te leven Levenslicht

Nadere informatie