brengt kennis in praktijk ICT-opleidingen Medewerker ICT Medewerker beheer ICT ICT-beheerder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "brengt kennis in praktijk ICT-opleidingen Medewerker ICT Medewerker beheer ICT ICT-beheerder"

Transcriptie

1 ICT-opleidingen brengt kennis in praktijk Medewerker ICT Medewerker beheer ICT ICT-beheerder cursusjaar

2 Informatiebrochure ICT-opleidingen Correspondentieadres: ROC de Leijgraaf Postbus 420, 5460 AK Veghel Internet: Informatie over het onderwijsaanbod schooljaar Sta je stil... of stap je in de wereld van ICT Bezoekadres locatie Veghel Muntelaar HA Veghel Telefoon: (0413) Fax: (0413) Bezoekadres locatie Oss: Euterpelaan CS Oss Telefoon: (0412) Fax: (0412) Bezoekadres locatie Cuijk: Jan van Cuijkstraat GC Cuijk Telefoon: (0485) Fax: (0485)

3 Open dag beroepsonderwijs Vrijdag 20 januari uur Informatieavonden Woensdag 7 december 2005 s avonds van uur Skills Masters Kom tijdens de Open dag van ROC de Leijgraaf kijken naar de regionale voorronde van Skills Masters. Dat is hét evenement waar je alles ontdekt over beroepen, opleidingen en jouw toekomst. Jongeren uit heel Nederland laten tijdens deze wedstrijden zien hoe goed ze in hun vak zijn. De absolute toppers gaan zelfs naar het buitenland. ROC de Leijgraaf stuurde in 2005 twee kampioenen naar Helsinki. Dinsdag 21 maart 2006 s avonds van uur Open dagen en informatieavonden Muntelaar 10, Veghel Euterpelaan 100, Oss Jan van Cuijkstraat 64, Cuijk Kijk ook op onze internetsite:

4 Informatiebrochure ICT-opleidingen Inhoudsopgave Algemeen Pagina Welkom bij ROC de Leijgraaf 7 Wat vind je in deze gids? Jij staat bij ons centraal Onderwijs voor iedereen Groot en toch klein Hoe werkt het middelbaar beroepsonderwijs? 8 Bol en bbl wat is dat nu weer? Welk niveau kan ik kiezen? Hoe zit het met lesgeld en studiefinanciering? Welke ICT-opleidingen heeft ROC de Leijgraaf? Waarom zou ik kiezen voor een beroep in de ICT? 10 Medewerker ICT bol 2 11 Medewerker beheer ICT bol 3 13 ICT beheerder bol 4, specialisaties: Netwerkbeheerder, Applicatie-ontwikkelaar, 14 Particulier Digitaal Rechercheur en Multimedia & Webdesign Hoe meld ik me aan? 15 Wie begeleidt mij tijdens de studie? 16 Je mentor in de klas Je praktijk begeleider tijdens je stage Je contactpersoon/ vertrouwenspersoon voor ongewenst gedrag Het trajectbureau voor leerproblemen Regionaal Meld- & Coördinatiepunt (RMC) Studieruimte / Afdelingsleercentrum (ALC) Aanbod beroepsonderwijs van ROC de Leijgraaf 17 Klachten over studievoorlichting 18

5 6 Voorwoord B.S.H. Kronenberg directeur ICT-opleidingen Toekomst in Informatieen Communicatie Technologie Sta je stil... of stap je in de wereld van informatica en communicatie? Als je kiest voor een ICT-opleiding bij ROC de Leijgraaf, dan kies je voor kansen en mogelijkheden, dan kies je voor toekomst. De wereld van informatie- en communicatietechnologie is dynamisch en verandert voortdurend. Onze huidige maatschappij kan niet meer zonder computers. En gelukkig kunnen computers niet zonder mensen, mensen zoals jij! Goed opgeleide en gekwalificeerde vakmensen zijn overal nodig. Een diploma in de ICT is daarom een waardevol bezit. Ook het onderwijs is dynamisch, voortdurend in beweging. Tegenwoordig staat niet alleen vakkennis centraal, maar besteden we ook veel aandacht aan de beroepshouding en vaardigheden. Het aanbod van onderwijsactiviteiten vindt plaats door verscheidene werkvormen: instructies, projecten, zelfstandig werken, groepswerk, simulaties, praktijklessen en stage (beroepspraktijkvorming). Het verschil tussen theorie en praktijk wordt steeds kleiner. Leren doe je overal, ook op school. Ook de manier van examineren is nieuw. Geen theoretisch examen, maar praktijkgericht. Door middel van assessments, een reële gesimuleerde beroepssituatie, word je tegelijkertijd getoetst op kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding. Eerste ervaringen met deze manier van examineren zijn uiterst positief. Het is net of je gewoon je werk doet, was een van de reacties van de kandidaten. Deze brochure geeft je informatie over ROC de Leijgraaf en over de ICT-opleidingen in het bijzonder. Ben je na het lezen van deze brochure nieuwsgierig geworden? Surf dan naar onze website of bel en maak een afspraak. Ook de decaan van je huidige school weet alles over ROC de Leijgraaf, de opleiding met toekomst. B.S.H. Kronenberg Directeur afdeling ICT-opleidingen

6 Informatiebrochure ICT-opleidingen Welkom bij ROC de Leijgraaf Wat vind je in deze gids? Hieronder lees je meer over ROC de Leijgraaf. Dat is de school waar je de komende jaren misschien je beroepsopleiding gaat volgen. Op de volgende bladzijde staat informatie over het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Bij alle opleidingen staat het niveau en de leerweg vermeld. In Hoe werkt het middelbaar beroepsonderwijs leggen we uit wat dat betekent. ICT-opleidingen Medewerker ICT, niveau 2 Medewerker beheer ICT, niveau 3 ICT-beheerder, niveau 4 In deze gids vind je vooral informatie over ICTopleidingen volgens de beroepsopleidende leerweg (bol). Je hebt de keuze uit drie beroepsopleidingen. Daar zit vast en zeker een opleiding tussen die bij jou past! Sta je stil of......werk je aan je toekomst? Jij staat bij ons centraal Met het aanvragen van deze informatiebrochure heb je een goede keuze gemaakt. Want onze beroepsopleidingen zijn afgestemd op jou! Bij ons sta jij centraal en niemand anders. Het is niet voor niets dat de Onderwijsinspectie ROC de Leijgraaf heeft uitgeroepen tot één van de beste roc s van Nederland. Als het gaat om stages en stagebegeleiding, de omgang met leerlingen en begeleiding van hun leertraject, dient ROC de Leijgraaf als voorbeeld voor de rest van Nederland. En daar zijn we best trots op. Onderwijs voor iedereen Iedereen is welkom bij ROC de Leijgraaf. De school vindt dat alle godsdienstige en politieke stromingen gelijkwaardig zijn. Zolang deze stromingen tenminste het democratische karakter van Nederland erkennen. Als cursist kun je vanuit je eigen overtuigingen aan de samenleving deelnemen en je volledig ontplooien. Op jouw beurt respecteer je de opvattingen van een ander. Dat geldt voor iedereen die bij De Leijgraaf leert of werkt. Groot en toch klein ROC de Leijgraaf heeft gebouwen in Oss, Veghel, Uden en Cuijk. Er is dus altijd een opleiding dicht bij jouw woonplaats. Met 8000 leerlingen is De Leijgraaf één van de kleinste roc s in Nederland. Je krijgt les in gebouwen met een eigen sfeer. Niks leerfabriek, door de kleinschalige opzet is er persoonlijk contact en aandacht voor jou.

7 8 Hoe werkt het middelbaar beroepsonderwijs? Bol en bbl wat is dat nu weer? Je kunt een opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Doe je bol dan ga je vijf dagen per week naar school, maar je loopt ook veel stage. Bij de bbl werk je vier dagen per week voor een instelling en ga je één dag naar het roc. ICT-opleidingen van ROC de Leijgraaf kent geen bbl-opleidingen. Welk niveau beroepsonderwijs kan ik kiezen? Het Nederlands middelbaar beroepsonderwijs kent vier niveaus van vakbekwaamheid: Assistent-opleiding Basisberoepsopleiding Vakopleiding voor zelfstandig werkende Middenkaderopleiding en specialistenopleiding Op welk niveau je begint, hangt af van je eerdere opleiding en eventuele werkervaring. Je krijgt altijd een gesprek. Samen bekijken we dan welke mogelijkheden je hebt. Bovendien kun je bij goede studieresultaten altijd doorstromen naar een hoger niveau. Een diploma op niveau vier geeft je toegang tot het hoger beroeps onderwijs (hbo). In het algemeen heb je nodig: Niveau 1: geen speciale opleiding; Niveau 2: vmbo basisberoepsgerichte leerweg; Niveau 3/4: vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg, opleiding niveau 2 of 3, overgangsbewijs havo/vwo 3-4. Hoe zit het met lesgeld en studiefinanciering? Op dit moment verandert er veel op het gebied van lesgeld en studiefinanciering. Voor meer informatie kun je het beste de cursistenadministratie benaderen.

8 Medewerker ICT 11 Medewerker ICT Pagina

9 10 Welke ICT-opleidingen heeft ROC de Leijgraaf? Waarom kiezen voor een beroep in de ICT? Kies je voor ICT, dan kies je voor een wereld die voortdurend in ontwikkeling is. Computersystemen zijn niet meer weg te denken. Denk maar aan het girale geldverkeer, internet of een computernetwerk binnen een bedrijf. Als ICT er vorm je een belangrijke schakel in het communicatieproces. Jij zorgt ervoor dat de technologie informatie kan uitwisselen: van het ondersteunen van computergebruikers, het installeren van soft- en hardware tot het onderhouden van netwerken. Je kunt aan de slag in functies als: ICT-verkoper; systeembeheerder; servicemedewerker; adviseur; applicatiebeheerder; helpdeskmedewerker; databeheerder; netwerkbeheerder. Het bedrijf of de instelling waar je werkt, bepaalt welke rol ICT in de organisatie vervult. De inhoud van de functies kan dan ook heel verschillend zijn. Een ICT-verkoper in een bedrijf voor consumentenelektronica vult zijn functie anders in dan de verkoper in een business-to-business bedrijf. De vraag naar ICT ers blijft. Computers zullen ook niet verdwijnen uit onze maatschappij. Een baan in de ICT betekent een baan met toekomst. Leergierig moet je wel zijn, want in deze snelveranderende wereld is er steeds weer iets nieuws. Je hoeft echt geen whizzkid te zijn om aan deze opleidingen te beginnen, dat wordt je vanzelf tijdens je studie. Mocht je verder willen studeren dan kun je, vaak met verkorte studietijd, doorstromen naar een hoger niveau aan ROC de Leijgraaf en tenslotte naar ICT-opleidingen op hboniveau.

10 Informatiebrochure ICT-opleidingen Medewerker ICT Kwalificatieniveau: 2 Leerweg: beroepsopleidende leerweg (bol) Opleidingsduur: 2 jaar Locatie: Oss, Cuijk, Veghel Als medewerker ICT zorg je ervoor dat medewerkers op hun werkplek een goed functionerend computersysteem hebben. Aan de hand van procedures stel je gebruiksklare computersystemen samen en vervang je dat wat kapot is. Je assisteert bij het aanleggen van een netwerk en het aansluiten van computersystemen op een netwerk. Verder kun je ingezet worden voor commerciële activiteiten. Je opleiding in t kort De opleiding duurt twee jaar en bestaat uit theorie en praktijk. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je praktijkervaring op in vorm van stages. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding leer je onder andere webpagina s maken, hardwarecomponenten installeren, computers aansluiten op netwerken en software op systemen installeren. Wanneer word ik toegelaten? Kies je voor de bol-opleiding Medewerker ICT, dan kun je beginnen wanneer je: minimaal 16 jaar oud bent; tien jaar dagonderwijs hebt gevolgd; een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg bezit; (gedeeltelijk) een vbo- of mavo-opleiding hebt gevolgd. Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure. Klaar, en dan Na de opleiding kun je aan de slag op automatiseringsafdelingen van tal van bedrijven, instellingen en bedrijven. Verder studeren? Met een diploma Medewerker ICT kun je doorstromen naar de opleiding medewerker Beheer ICT, niveau 3.

11 Medewerker beheer ICT 13 ICT-beheerder 14 Medewerker beheer ICT Pagina

12 Informatiebrochure ICT-opleidingen Medewerker beheer ICT Kwalificatieniveau: 3 Leerweg: beroepsopleidende leerweg (bol) Opleidingsduur: 3 jaar Locatie: Oss, Cuijk, Veghel Als Medewerker beheer ICT ondersteun je gebruikers van informatiesystemen. Dat omvat zowel de technische (hardware en verbindingen) als de functionele kant (software en het gebruik ervan). Je installeert hard- en software, updates en uitbreidingen. Je sluit computers aan op het netwerk en beheert gegevens en bestanden op lokaal niveau. Daarnaast kun je ook kennis doorgeven aan de gebruikers van het systeem. Je opleiding in t kort De opleiding duurt drie jaar en bestaat uit theorie en praktijk. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je praktijkervaring op in vorm van stages. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding leer je onder andere hardwarecomponenten installeren, webpagina s maken, netwerken aanleggen, software op systemen installeren, instructie en ondersteuning geven, communiceren en analyseren. Klaar, en dan Na de opleiding kun je aan de slag als ICT-verkoper, adviseur, medewerker helpdesk, servicedienst of databeheer. Verder studeren? Met een diploma Medewerker beheer ICT stroom je door naar de opleiding ICT-beheerder niveau 4. Wanneer word ik toegelaten? Kies je voor de bol-opleiding Medewerker beheer ICT, dan kun je beginnen wanneer je in het bezit bent van een: vbo- of mavo-diploma op c/d-niveau met bij voorkeur wiskunde, Engels en economie; vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs van havo/vwo 3-4. Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

13 14 ICT-beheerder Kwalificatieniveau: 4 Leerweg: beroepsopleidende leerweg (bol) Specialisaties: Netwerkbeheerder Applicatie-ontwikkelaar Particulier Digitaal Rechercheur Multimedia & Webdesign Opleidingsduur: 4 jaar Locaties: Oss, Cuijk, Veghel Als ICT-beheerder ben je de centrale figuur binnen de afdeling automatisering. Voortdurend zoek je naar oplossingen voor allerlei ICT-problemen. Je bent verantwoordelijk voor het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het geautomatiseerde informatiesysteem. Je coördineert de afdeling systeemonderhoud, ondersteunt applicatiebeheerders en andere gebruikers van systemen. Je opleiding in t kort De opleiding duurt vier jaar en bestaat uit theorie en praktijk. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je praktijkervaring op in de vorm van stages. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). De opleiding bereidt je op een leidinggevende functie voor. Communicatieve en sociale vaardigheden zijn daarom belangrijk binnen de opleiding. Je volgt vakken als systeemontwikkeling, datacommunicatie, applicatiebeheer en het werken met stand-alone-systemen en netwerken. Wanneer word ik toegelaten? Kies je voor de bol-opleiding ICT-beheerder, dan laten we je toe wanneer je in het bezit bent van een: vbo- of mavo-diploma op c/d-niveau met bij voorkeur wiskunde, Engels en economie; vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar 4. Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure. Klaar, en dan Na de opleiding kun je aan de slag in de ICT-verkoop, het systeembeheer, leidinggeven in een servicedienst, databeheer of advies. Verder studeren? Met een diploma ICT-beheerder stroom je door naar een hbo-opleiding zoals Bedrijfskundige informatica, Hogere informatica of Informatica en Informatiekunde.

14 Informatiebrochure ICT-opleidingen Hoe meld ik me aan? Ben je nog niet ingeschreven voor een opleiding volgend jaar? Blijf dan niet afwachten en kom naar de open dag of de informatie- en inschrijvingsavonden van ROC de Leijgraaf. Daar krijg je alle informatie over de opleiding die je zoekt. Binnen een half uur kan je inschrijving rond zijn. Zie je dat wel zitten? Zorg dan dat je de volgende documenten van thuis meeneemt: uittreksel uit het bevolkingsregister (dat haal je bij de gemeente); een pasfoto; een kopie van je diploma s. Info avonden: woensdag 7 december 2005 s avonds van uur dinsdag 21 maart 2006 s avonds van uur Waar? Muntelaar 10, Veghel, Euterpelaan 100, Oss en Jan van Cuijkstraat 64, Cuijk Je kunt ook het aanmeldingsformulier in deze brochure invullen en opsturen. Dan krijg je een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek. Na 1 april 2006 kun je telefonisch een afspraak maken. Meer weten? Wil je meer weten over opleidingen en mogelijkheden? ROC de Leijgraaf wil je graag verdere informatie geven. Neem contact op met voorlichter J. van den Elsen, telefoon: (0413) Voor een gesprek graag eerst telefonisch een afspraak maken. Brochures en aanmeldingsformulier zijn schriftelijk of telefonisch aan te vragen bij de administratie van: ROC de Leijgraaf, Postbus AK Veghel Telefoon: (0413) Je kunt ze ook downloaden bij: Open dag: vrijdag 20 januari 2006 van uur Waar? Muntelaar 10, Veghel, Euterpelaan 100, Oss en Jan van Cuijkstraat 64, Cuijk Op de open dag en de info avonden krijg je: informatie over de opleidingen; persoonlijke gesprekken met docenten of decanen; intakegesprekken.

15 16 Wie begeleidt mij tijdens de studie? Natuurlijk wil je graag een goede begeleiding tijdens je studie. Gelukkig is ROC de Leijgraaf volgens Onderwijsinspectie heel sterk op dat gebied. Heb je studie- en/of andere problemen? Dan heeft De Leijgraaf veel mensen die jou kunnen helpen. Je vindt ze hieronder. Je mentor in de klas Jouw mentor zorgt dat je klas goed werkt. Een prettige sfeer vindt hij belangrijk bij werk en studie. Jij en je ouders kunnen altijd bij hem terecht voor vragen. De mentor houdt de studieresultaten van jou en je klas in het oog en helpt je bij je studie. Voor eerstejaars klassen zijn elke week mentoruren ingepland. Je praktijkbegeleider tijdens je stage Tijdens de stage of bpv heb jij een persoonlijke begeleider van school. Hij houdt met jou en je stageadres contact over de voortgang. Je contactpersoon/ vertrouwenspersoon voor ongewenst gedrag De contactpersoon begeleidt en ondersteunt jou bij de behandeling van meldingen en klachten over ongewenst gedrag van anderen. Verderop in deze gids vind je meer gegevens over deze persoon. Het trajectbureau voor leerproblemen Heb je last van faalangst of problemen bij het leren? Dan kan jouw mentor of decaan je doorverwijzen naar het Trajectbureau. Dat kan jou verder helpen met intensieve begeleiding en trainingen. Soms kan het Trajectbureau je ook laten helpen door bijvoorbeeld maatschappelijk werk of de GGZ. Regionaal Meld- & Coördinatiepunt (RMC) Het RMC helpt voortijdige schoolverlaters van 16 tot 23 jaar. Je bent voortijdig schoolverlater als je van school gaat zonder minimaal de kwalificatie beginnend beroepsbeoefenaar (niveau 2) te hebben behaald. Als voortijdig schoolverlater heb je minder kans op een beroep of betaald werk. Door scholing kun je makkelijker een baan vinden. Bij het RMC zoek je uit wat je verdere kansen zijn. Scholing kan bestaan uit dagonderwijs of een combinatie van werk en scholing. Het RMC kun je bereiken onder telefoonnummer (0412) Studieruimte / Afdelingsleercentrum (ALC) Tijdens de opleiding zul je vaak gebruik maken van computers. Als je in tussenuren, voor of na lestijd op een computer wilt werken, staan er op de verschillende leslocaties Afdelingsleercentra (ALC s) tot je beschikking. In deze ruimtes maak je gebruik van computers en de mediatheek om werkstukken en andere opdrachten uit te werken. Ook kun je in het ALC aan huiswerk en andere taken werken. Op het ALC is een onderwijsassistent aanwezig. Die kan je helpen.

16 Informatiebrochure ICT-opleidingen Aanbod beroepsonderwijs Technische beroepsopleidingen * Niveau Bouw/hout en meubelindustrie Middenkaderfunctionaris Bouw/Infra 4 Assistent uitvoerder B/U 4 Allround Metselaar 3 Allround Timmerkracht 3 Metselaar 2 Timmerkracht 2 Assistent bouw 1 Allround meubelmaker 3 Allround machinaal houtbewerker meubelindustrie 3 Allround werkplaatstimmerman 3 Allround machinaal houtbewerker timmerindustrie 3 Meubelmaker 2 Machinaal houtbewerker meubelindustrie 2 Werkplaatstimmerman 2 Machinaal houtbewerker timmerindustrie 2 Werktuigbouw/elektro- en installatie-industrie Ontwerp/voorbereiding Technicus Middenkader WEI (div. uitstroomprofielen) 4 Technisch tekenaar 3/4 Werkvoorbereider 4 Engineer Elektrotechniek 4 Uitvoering Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent (AKA) 1 Monteur Elektro en Instrumentatie 3 Koude- en luchtbehandelingstechniek 2/3/4 Machinebouwer-Mechatronica 2/3/4 Distributiemonteur 2/3/4 Verspaner 2 Lasser 2/3 Constructiewerker 2 Pijpenbewerker 3 Plaatwerker 2/3 Fijnmechanisch Technicus 2/3/4 Kwaliteitscontroleur 4 Assistent Operator 1 Operator 2 Allround Operator 3 Elektromonteur 2 Technicus Industriële Elektrotechniek 4 Installatietechnicus Elektrotechniek 4 Dakdekker 2 Installatiemonteur Werktuigkundige Installaties 2/3 Autotechnicus Mobiliteitsbranche 2 Nazorg Monteur Service en Onderhoud 3 Inspectie monteur Koudetechniek 3 Technicus Elektro en Instrumentatie 4 Monteur Mobiele Werktuigen en Installaties 2 Servicetechnicus Elektrotechniek 4 Servicemonteur Elektronica 3 Service, Inspectie en onderhoud Installatietechniek 2/3/4 Laboratorium- en procesindustrie Operator 2 Allround Operator 3 Hoofdoperator 4 Medewerker Operationele Techniek 2 Operationele techniek 3/4 Middenkaderfunctionaris milieu en Ruimte 4 Laborant 2/3 Chemisch-Fysisch Analist 4 Biomedisch Analist 4 * Technische beroepsopleidingen geeft les op de locaties Cuijk, Oss, Uden en Veghel. Op welke locatie je een opleiding kunt volgen, is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Dit geldt ook voor de keuze tussen dag- en deeltijdonderwijs (bol of bbl). Economische beroepsopleiding Niveau Leerweg Jaren Locatie* Administratie Medewerker Marketing & Communicatie 4 bol 3-4 O-V Administrateur 4 bol 3-4 O-V Directiesecretaresse/ Management assistent 4 bol 3-4 O-V Commercieel medewerker Banken & Verzekeringen 4 bol 3-4 O-V Klantencontact en sales 3 bol/bbl 3 O-V Boekhoudkundig medewerker 3 bol 3 O-V Secretaresse 3 bol 3 O-V Bedrijfsadministratief medewerker 2 bol 2 O-V Secretarieel medewerker 2 bol 2 O-V Administratief assistent 1 bol 1 O-V Handel & Logistiek Ondernemer Detailhandel 4 bol 3 O-V Verkoopspecialist 3 bol/bbl 2-3 O-V Filiaalmanager 4 bol/bbl 3 O-V Verkoper 2 bol 2 O-V Afdelingsmanager 3 bol/bbl 2-3 O-V Aankomend verkoopmedewerker 1 bol 1 O-V Ondernemer Groothandel 4 bol 3 O-V Hoofd magazijn/warehousemanager 4 bbl 3 O-V Assistent exportmanager 3 bol 3 O-V Groepsleider magazijn/warehousevoorman 3 bol/bbl 3 O-V Magazijn mw./medewerker warehouse 2 bol/bbl 2 O-V Chauffeur goederenvervoer 2 bbl 2 O-V Opslagmedewerker/orderpicker 1 bbl 1 O-V Horeca & Toerisme Horeca Ondernemer/Manager 4 bol 4 C-O Middenkaderfunctionaris Reizen 4 bol 4 C-O Middenkaderfunctionaris Recreatie 4 bol 4 C-O Zelfstandig werkend medewerker Reizen 3 bol 3 C-O Zelfstandig werkend medewerker Recreatie 3 bol 3 C-O Zelfst. werk. mw. recreatie Fitness instructor plus 3 bol 3 C-M Zelfstandig werkend Gastheer/gastvrouw 3 bbl 2 C Zelfstandig werkend Kok 3 bbl 2 C Medewerker Recreatie 2 bol 2 C-O Gastheer/gastvrouw 2 bol 2 C Kok 2 bol 2 C Gezondheidszorg & Welzijn Gezondheidszorg Verpleegkundige 4 bbl 4 V Praktijkopleider 4 bbl 1 V Verzorgende 3 bol/bbl 3 V - Kortdurende zorg - Kraamzorg - Zorg voor ouderen - Zorg voor chronisch zieken - Verplegende elementen Helpende Verzorging 2 bol/bbl 2 V Zorghulp 1 bol/bbl 1 V Welzijn Sociaal Pedagogisch Werker 4 4 bol 4 O-V - Woonbegeleider - Activiteitenbegeleider Sociaal Pedagogisch Werker 4 plus Woonbegeleider 4 bbl 4 V Praktijkopleider 4 bbl 1 V Onderwijsassistent 4 bol 3 O-V Sociaal Pedagogisch Werker 3 3 bol 3 O-V - Kinderopvang - Differentiatie gehandicaptenzorg Sociaal Pedagogisch Werker 3 kinderopvang 3 bol 3 V Helpende Welzijn 2 bol 2 V ICT-beroepsopleidingen ICT-beheerder 4 bol 4 C-O-V Medewerker beheer ICT 3 bol 3 C-O-V Medewerker ICT 2 bol 2 C-O-V ROC de Leijgraaf biedt alle opleidingen onder voorbehoud aan, afhankelijk van licentietoekenning door het ministerie OCW en een voldoende aantal aanmeldingen. *Locatie: C = Cuijk O = Oss V = Veghel M = Mill U = Uden

17 18 Klachten over studievoorlichting ROC de Leijgraaf probeert objectieve voorlichting te geven in zijn studievoorlichtingsmateriaal. Mochten er toch vertekening van feiten of fouten in voorkomen dan kun jij je opmerkingen rechtstreeks melden bij: ROC de Leijgraaf t.a.v. bureau Communicatie & Marketing Postbus AK Veghel Telefoon: (0413) Ook is het mogelijk dat je een klacht indient bij de onafhankelijke Klachtencommissie Studievoorlichtingsmateriaal, onderdeel van het Landelijk Centrum Dienstverlenend Centrum voor Studie- en Beroepskeuze. Je kunt schrijven of bellen naar: Klachtencommissie Studievoorlichtingsmateriaal t.a.v. het secretariaat Postbus 1877, 8901 CD Leeuwarden Telefoon: (058) Fax: (058)

18 Dit is een brochure van de ICT-opleidingen van ROC de Leijgraaf. Er zijn ook brochures van: Gezondheidszorg & Welzijn bol Gezondheidszorg & Welzijn bbl Technische beroepsopleidingen Economische beroepsopleidingen brengt kennis in praktijk Postbus 420, 5460 AK Veghel Telefoon: (0413) , Fax: (0413) Internet:

Economische beroepsopleidingen

Economische beroepsopleidingen Economische beroepsopleidingen Verpleging, Verzorging, Administratie Gehandicaptenzorg, / Commercie / Secretariaat Kinderopvang brengt kennis in praktijk Sociaal pedagogisch werker, Internationale handel

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie MBO-Opleidingen 2015-2016 www.rocrivor.nl Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie Aandacht

Nadere informatie

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden?

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden? Beroepsopleidingen 2014-2015 Economie Administratief Medewerker Uniformberoepen Secretariaat Financiële Beroepen Commerciële Dienstverlening Informatie & Communicatie Technologie Juridische Dienstverlening

Nadere informatie

Werktuigbouwkunde. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Metaalbewerking. Ontwerp & Productie. Dat kan op horizoncollege.

Werktuigbouwkunde. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Metaalbewerking. Ontwerp & Productie. Dat kan op horizoncollege. Beroepsopleidingen 2013-2014 Werktuigbouwkunde Metaalbewerking Ontwerp & Productie ROC Horizon College MET AANMELDINGSFORMULIER Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden HORIZONCOLLEGE.NL

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek Beroepsopleidingen 2013-2014 Handel Detailhandel Groothandel & Internationale Handel Transport & Logistiek ROC Horizon College MET AANMELDINGSFORMULIER Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Gids Middelbaar Beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2008

Gids Middelbaar Beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2008 Gids Middelbaar Beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2008 Gids Middelbaar Beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2008 Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, 2008 2 Gids Middelbaar Beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2008

Nadere informatie

Open dagen. 26 januari 2013. 25 januari 2013. Het Noorderpoort. Inhoud. Het Noorderpoort 2. Wie zijn wij? 5 ICT 6. Opleidingenoverzicht 12

Open dagen. 26 januari 2013. 25 januari 2013. Het Noorderpoort. Inhoud. Het Noorderpoort 2. Wie zijn wij? 5 ICT 6. Opleidingenoverzicht 12 6 2013-2014 ICT Het Noorderpoort Het Noorderpoort leidt je op voor het beroep van je keuze. Tijdens je opleiding begeleiden we je zodanig dat je het optimale uit jezelf kunt halen. Later, tijdens je loopbaan,

Nadere informatie

De reis van je leven start hier!

De reis van je leven start hier! Kom verder bij Gilde Opleidingen De reis van je leven start hier! Gilde Opleidingen maakt kiezen makkelijker Meld je nu aan p.2 p.3 p.4 Wij maken kiezen makkelijker p.6 Leren bij Gilde Opleidingen p.11

Nadere informatie

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. entree-opleidingen. >Check: www.roctop.nl

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. entree-opleidingen. >Check: www.roctop.nl 2015/2016 Hallo toekomst Ik kom eraan entree-opleidingen >Check: www.roctop.nl 3 8 inhoudsopgave Entree-opleidingen Entree-opleiding - niveau 1 / BOL De opleiding Jouw carrière Verder leren? welkom bij

Nadere informatie

VAKSCHOOL TECHNIEK TECHNIEK. WEI - Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Installatietechniek Chauffeursopleiding ICT Niveau 2 & 3

VAKSCHOOL TECHNIEK TECHNIEK. WEI - Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Installatietechniek Chauffeursopleiding ICT Niveau 2 & 3 VAKSCHOOL TECHNIEK TECHNIEK WEI - Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Installatietechniek Chauffeursopleiding ICT Niveau 2 & 3 Techniek houdt wereld draaien VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is

Nadere informatie

2012-2013 www.rocrivor.nl. Economie & Dienstverlening. MBO-Opleidingen: Administratief Secretarieel

2012-2013 www.rocrivor.nl. Economie & Dienstverlening. MBO-Opleidingen: Administratief Secretarieel 2012-2013 www.rocrivor.nl Economie & Dienstverlening MBO-Opleidingen: Administratief Secretarieel Commercieel Detailhandel Groothandel Beveiliging ICT Mediavormgeving Evenementenorganisatie & Recreatie

Nadere informatie

GLANDEN REGIO HAA 2013

GLANDEN REGIO HAA 2013 REGIO HAAGLANDEN 2013 OPEN HIER! Kijk ook op www.bekijkjetoekomstnu.nl 3 Oktober 2 0 12 MA 1 ROC ID College 16.00-17.00 DO 4 Wellantcollege 16.00-19.00 DI 16 ROC Mondriaan 16.00-20.00 ZO 28 LIS 12.00-17.00

Nadere informatie

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. Handel & Ondernemerschap. >Check: www.roctop.nl

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. Handel & Ondernemerschap. >Check: www.roctop.nl 2015/2016 Hallo toekomst Ik kom eraan Handel & Ondernemerschap >Check: www.roctop.nl 3 10 12 14 16 18 19 20 22 inhoudsopgave Handel & Ondernemerschap Verkoper Verkoper detailhandel - niveau 2 / BOL Verkoopspecialist

Nadere informatie

economie & dienstverlening

economie & dienstverlening economie & dienstverlening 2013-2014 www.rocrivor.nl economie en administratie handel en ondernemerschap transport, scheepvaart en logistiek veiligheid en sport toerisme en recreatie media en vormgeving

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

Gids middelbaar beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2013

Gids middelbaar beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2013 Gids middelbaar beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2013 Gids middelbaar beroepsonderwijs Amsterdam e.o. 2013 1 Beste leerlingen, ouders en verzorgers, Wat wil je later gaan doen? Is dat echt iets voor jou?

Nadere informatie

T&T. ROC Ter AA. Opleidingen ICT. Je beste kennis! Techniek & Technologie. www.roc-teraa.nl

T&T. ROC Ter AA. Opleidingen ICT. Je beste kennis! Techniek & Technologie. www.roc-teraa.nl ROC Ter AA Techniek & Technologie Regionaal Opleidingencentrum voor beroepsonderwijs en educatie www.roc-teraa.nl Opleidingen ICT T&T Je beste kennis! 2 Commercieel medewerker ROC Ter AA Een beroepsopleiding

Nadere informatie

gebied? Ben je organiseren? jou!

gebied? Ben je organiseren? jou! RENSKE KIEST secretarieel Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op secretarieel gebied? Ben je stressbestendig en veelzijdig en kun je werken in teamverband? Vind je het leuk om te organiseren?

Nadere informatie

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan ZORG & WELZIJN. >Check: www.roctop.nl

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan ZORG & WELZIJN. >Check: www.roctop.nl 2015/2016 Hallo toekomst Ik kom eraan ZORG & WELZIJN >Check: www.roctop.nl 3 8 10 12 14 inhoudsopgave zorg & welzijn doktersassistent Doktersassistent - niveau 4 / BBL mbo-verpleegkundige Mbo-Verpleegkundige

Nadere informatie

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ECONOMIE & DIENSTVERLENING Verkoper en verkoopspecialist Ondernemer detailhandel Filiaalmanager detailhandel Logistiek medewerker Commercieel medewerker binnendienst Vestigingsmanager

Nadere informatie

Mbo-gids 2015-2016 Twente

Mbo-gids 2015-2016 Twente Mbo-gids 2015-2016 Twente Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken Voor welke richting kies jij? Economie en ICT? Groen? Techniek? Zorg en Welzijn? 2 Middelbaar beroepsonderwijs mbo Wat wil

Nadere informatie

Handel & Ondernemen. opleidingen 2015 2016. Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap. www.rocva.nl

Handel & Ondernemen. opleidingen 2015 2016. Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap. www.rocva.nl Handel & Ondernemen opleidingen 2015 2016 Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap www.rocva.nl Welkom in een wereld die nooit stil staat Handel & Ondernemen Ben je een commercieel talent

Nadere informatie

2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND

2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND 2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND MBO-Opleidingen Defensie (Veiligheid en Vakmanschap)...6 Detailhandel...10 Economisch-administratief...14 Horeca...22 ICT...26 Kappen...30 Nautisch College...34

Nadere informatie

KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE

KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE ECONOMIE & DIENSTVERLENING Bedrijfs- of financieel administratief medewerker Assistent-accountant Salaris- of bedrijfsadministrateur Juridisch medewerker sociale zekerheid

Nadere informatie

TI 11-12. Graafschap. College INFORMATIE EN COMMUNICATIE. Opleidingen. Informatie en communicatie

TI 11-12. Graafschap. College INFORMATIE EN COMMUNICATIE. Opleidingen. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE Graafschap TI 11-12 College Opleidingen Informatie en communicatie 2014-2015 Kies alleen voor deze branche als je oprechte interesse hebt Kees van der Veer is mede-eigenaar van

Nadere informatie

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of

Nadere informatie

OP DE OPEN 2012 GLANDEN KAART HIER! REGIO HAA REGIO HAA GLANDEN

OP DE OPEN 2012 GLANDEN KAART HIER! REGIO HAA REGIO HAA GLANDEN REGIO HAAGLANDEN 2012 OPEN HIER! Oktober 2011 MA 3 ROC ID College 16.00-17.00 DI 4 ROC Mondriaan 16.00-20.00 Leidse Instrumentmakers ZO 30 School 10.00-17.00 November 2011 MA 7 ROC ID College 16.00-17.00

Nadere informatie