KOSTBARE FOUTEN OM TE VERMIJDEN ALS JE JE DROOMHUIS BOUWT IN SPANJE 7 Eugeni Pons

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KOSTBARE FOUTEN OM TE VERMIJDEN ALS JE JE DROOMHUIS BOUWT IN SPANJE 7 Eugeni Pons"

Transcriptie

1 7 KOSTBARE FOUTEN OM TE VERMIJDEN ALS JE JE DROOMHUIS BOUWT IN SPANJE

2 1NIET WETEN WAT JE WILT Je hebt een droom: een huis in Spanje. Om deze droom te realiseren moet je de juiste aanpak volgen, want in de eerste stadia van het project is alles nog mogelijk en kun je over van alles en nog wat van gedachten veranderen, maar in een later stadium zijn veranderingen vaak kostbaar. Begin bij de basis: bedenk tot in detail wat je wilt bouwen en waarom. Gaat het om een vakantiehuis of ga je er het hele jaar door wonen, want in het laatste geval heb je een heel ander eisenpakket. Ga je het huis verhuren wanneer je er zelf geen gebruik van maakt, kies dan voor afwerkingen die wat minder kwetsbaar zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over dingen die kapot gaan. Wil je op een leeg terrein bouwen, of een bestaand huis of zelfs een ruïne opknappen? In Spanje is het bouwen buiten stedelijk gebied slechts zeer beperkt toegestaan. Zorg dus dat je zeker weet dat de regelgeving, en de topografie van het terrein zelf, je droom niet in de weg staan. Een architect zoekt dit voor je uit. Vraag in geval van renovatie een architect om het huis te inspecteren voor de aankoop. Is de keus voor terrein of huis eenmaal gemaakt, dan breekt het moment aan om precies te bepalen hoe je huis moet worden, welke ruimtes je nodig hebt en hoe ze met elkaar in verbinding staan. Dit heet het programma van eisen, waarmee je de architect kunt uitleggen wat ze moeten ontwerpen. Als je voor begin van het ontwerp niet exact bedenkt wat je nodighebt, ga je ongetwijfeld in een later stadium wijzigingen aanbrengen, en dat kost geld. Sommige architecten bieden de service om samen met jou het programma te schrijven. Daarmee bespaar je zowel tijd als geld, bovendien kun je zo de architect leren kennen vóór je de ontwerpopdracht verleent.

3 2 GEEN BUDGET MAKEN Het is goed om te dromen; zonder dromen zou je nooit een bouwproject ondernemen. Maar wanneer je eenmaal gaat bouwen, moet je van tevoren goed bedenken wat je daadwerkelijk kunt veroorloven eraan uit te geven. Hoewel het budget in grote mate afhangt van de omvang van je project, is dat wat je je kunt veroorloven waarschijnlijk eerder afhankelijk van andere factoren, zoals je inkomen en je spaargeld. Reken altijd eerst uit wat je kunt besteden zonder in de problemen te komen, en voeg daar nog een marge van tenminste 10% aan toe voor onvoorziene kosten tijdens de bouw. Als je project een investering betreft die een inkomen op gaat leveren (bijv. door in de vakanties of het hele jaar door te verhuren), maak dan een Excel spread sheet waarin je de verwachte inkomsten uit verhuur afzet tegen de investeringskosten. Er zijn manieren om minder BTW te betalen, als je je project op de juiste manier organiseert. Dit kan zo n 11% belasting schelen. Je architect kan je hierover informeren; wees dus open naar je architect vanaf het begin over het beschikbare budget. Zij kunnen een haalbaarheidsstudie doen die een duidelijk beeld geeft wat je met het beschikbare geld kunt bereiken, en veel ideeën over hoe je het project voor minder geld kunt realiseren, of met een hogere kwaliteit, en wat de belangrijkste kostenbesparingen zijn. Vergeet niet dat je naast de bouwkosten ook geld apart moet houden voor vergunningen en honoraria.

4 3 DE VERKEERDE ARCHITECT INHUREN De architect is degene die je dromen vertaalt naar een gebouwd project, binnen de beschikbare tijd en voor het beschikbare geld. Architecten zijn opgeleid om je te helpen voor te stellen hoe je leefruimte eruit kan komen te zien, afhankelijk van je leefstijl, omstandigheden, gezin en smaak. Ze kiezen de juiste materialen, dragen kostenbesparende oplossingen aan en maken visualisaties die precies laten zien hoe het straks gaat worden. Hoewel sommige mensen denken geld te besparen door direct een aannemer in te huren, is dit altijd een vergissing, want juist een architect kan oplossingen bedenken die minder kosten maar net zo mooi zijn. De juiste architect staat aan jouw kant gedurende het hele bouwproces. Kies je architect zorgvuldig, zodat het bouwen van je huis een leuke en interessante onderneming wordt. Zorg dat de architect jouw belang voor ogen heeft, en voldoende tijd heeft om aan je project te besteden. Vraag wie zich precies met het ontwerp gaat bezighouden; op een groot bureau wordt je project waarschijnlijk door een stageair of junior gedaan onder toezicht van een partner, terwijl het voordeel van een kleiner bureau is dat een van de partners je huis zelf ontwerpt. Het is belangrijk dat jullie dezelfde taal spreken (letterlijk) of een gedeelde taal waarin zowel jij als de architect zich goed kunnen uitdrukken. Kijk naar eerder gebouwd werk op hun website, en vraag na of ze eerder voor buitenlandse klanten hebben gewerkt. Ze moeten aangesloten zijn bij het Colegio de Arquitectos in hun regio, en liefst het hele bouwproces voor je begeleiden, inclusief bouwtekeningen en bestek, vergunningen en toezicht op de uitvoering.

5 4 DE GOEDKOOPSTE AANNEMER KIEZEN Vraag prijsopgaven van 3 verschillende aannemers, en vraag aan elk of je een reeds gebouw project mag bezoeken, of zorg dat je architect dat doet. Als je architect eerder met succes met een aannemer heeft gewerkt, vraag dan tenminste aan die aannemer een prijsopgaaf, want een goede verstandhouding tussen architect en aannemer kan geld en tijd schelen. Wanneer het ontwerp helemaal naar je zin is, en alles tot in detail is bepaald, maakt de architect de tekeningen en het bestek waarop de aannemers kunnen bieden. Het lijkt slim om de goedkoopste aannemer te kiezen, maar dit is zelden de juiste keus, want om zijn prijs zo laag te kunnen stellen, zal hij vrijwel altijd consessies moeten doen op de kwaliteit van de materialen, hetgeen op de lange termijn geld kost in onderhoud of reparaties. Het is veel belangrijker de juiste aannemer in te huren, een die eerder dingen gebouwd heeft die lijken op wat jij wilt, en wiens afwerking de juiste kwaliteit heeft. Als je architect het ontwerp in voldoende detail uitwerkt, is het vaak mogelijk om met de aannemer een turnkey contract af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je van tevoren precies weet wat je gaat betalen, en dat er een duidelijke deadline is waaraan de aannemer moet voldoen. Het hangt van je project af of dit mogelijk is, want bij restauratie projecten kan niet alles worden voorzien. Vraag je architect hiernaar. Controleer of je aannemer een goede verzekering heeft en bespreek met je architect hoe je kunt zorgen voor een contract dat jouw belangen voldoende beschermt, ook als de aannemer onverhoopt in financiële moeilijkheden komt.

6 5 ZELF HET BOUWPROCES BEGELEIDEN Tussen het moment waarop je voor het eerst droomt van een nieuw huis tot het moment waarop je de sleutels in handen krijgt, ligt een lang proces. Een bouwproject ondernemen, of het nu om een renovatie gaat of een nieuwbouwwoning, is stressvol en moeilijk. Het kost veel geld en je wilt het natuurlijk goed doen. Mensen denken om die reden vaak dat ze het hele proces zelf moeten begeleiden, maar eigenlijk is het beter om je architect daartoe de opdracht te geven. Per slot van rekening is het hun werk, en weten ze alles zo te organiseren dat er geen onnodige vertraging onstaat, wat extra geld en soms zelfs boetes kan veroorzaken. Natuurlijk kun je je niet helemaal afzijdig houden, want je moet afwerkingen uitkiezen, maar met de juiste architect verloopt dit proces heel soepel. Ze geven je een lijst van zaken die je moet uitkiezen (zoals keuken, vloeren, kranen en sanitair, verlichting) en een duidelijke deadline waarop je alles moet hebben besloten. Je architect moet alle benodigde documentatie voorbereiden om een bouwvergunning aan te vragen en moet ervoor zorgen dat de tekeningen en het ontwerp waarover jullie het eens zijn ook voldoen aan de regelgeving voor je buurt en het type gebouw. Bouwen zonder vergunning is af te raden, aangezien dit boetes tot gevolg heeft, alsmede de opdracht om het bouwwerk af te breken. Gaat de bouw van start, dan moet je architect de bouwplaats regelmatig bezoeken en de bouw controleren. Je kunt ook een onafhankelijke aparejador (opzichter) inhuren. Dat is een aparte kostenpost.

7 6 TE STRAKKE DEADLINE Denk na over belangrijke data in verband met het project en bespreek die met je architect. Wanneer wil je beginnen en eindigen met de bouw? Overleg met je architect of deze data haalbaar zijn, want je kunt beter meer tijd besteden aan het ontwerp en de onderhandeling met de aannemers, want op die manier bespaar je geld. Afgezien van de nodige tijd om het over het ontwerp een te worden (reken op 4 maanden), moet je een bouwvergunning krijgen (minstens 2 maanden in Spanje voor kleine ingrepen, en meer voor een volledige vergunning). De architect moet bouwtekeningen en bestek maken, als je verschillende aannemers om een prijsopgaaf wilt vragen. Hoe beter bestek en tekeningen, des te betrouwbaarder de prijs waarover je het met de aannemer eens wordt. Op die manier voorkom je kostbare en vervelende verrassingen in een later stadium. Om teleurstellingen te voorkomen moet je rekenen op ten minste 6-12 maanden voor renovatiewerkzaamheden, en ten minste 18 maanden voor nieuwbouw. Dwing de aannemer nooit tot een haastklus; misschien lijkt alles lang te duren, maar realiseer je wel dat je de eventuele vertraging al een jaar na verhuizen vergeten zult zijn, terwijl de fouten veroorzaakt door de haast voor altijd zichtbaar blijven en wellicht zelfs geld kosten om recht te zetten.

8 7HET MILIEU VERGETEN Deze aspecten nemen een centrale plaats in het ontwerp in en je moet ervoor zorgen dat je architect niet alleen over techniek nadenkt bij het woord duurzaamheid. TOO SHORT A DEADLINE Het is ook belangrijk hoe je huis er op termijn uit blijft zien. De juiste architect kiest materialen die niet alleen nieuw mooi zijn, maar die op een moooie manier verouderen. In Spanje zijn nieuwe regels van kracht die bepalen dat alle nieuwe gebouwen een certificaat dat energieverbruik bepaalt, moeten hebben. Maar aan de eisen voor energiebesparing voldoen is niet de enige reden om over het milieu na te denken, en te kijken of jouw huis duurzaam kan zijn. De belangrijkste reden is het comfort. Een goed ontworpen gebouw is comfortabel en goedkoper in het verbruik, omdat er minder techniek nodig is om het in de zomer te koelen of in de winter te verwarmen. Dit heeft alles met de oriëntatie te maken, de plaats en maat van de ramen, beschaduwing van de gevel en het plaatsen van de juiste activiteiten op de juiste plek. Maakt dit je huis sowieso duurder? Helemaal niet; een architect die gespecialiseerd is in duurzaamheid kan precies de voordelen berekenen in energiebesparing en comfort, met behulp van speciale software als Design Builder. In het Spaanse klimaat is echter niet alleen energieverbruik van belang, maar ook watermanagement en energieopwekking. Vraag je architect naar de mogelijkheden van zonnepanelen, aardwarmte, waterrecycling en zelfs een natuurzwembad.

9 DE VOLGENDE STAP Gefeliciteerd! Je hebt nu de belangrijkste informatie die je helpt je met succes op je bouwproject voor te bereiden, met vermijding van kostbare en veelgemaakte fouten. Helaas kunnen we niet alle informatie die van belang is in deze korte gids opnemen, en bovendien is elk project uniek. Fotos: Villa CP door ZEST architecture Kom gerust eens met ons praten over je project. Dat kan geheel vrijblijvend telefonisch, via skype of op ons kantoor in Barcelona. Bel ons of schrijf een , om een tijd te reserveren. We spreken Nederlands, Engels, Spaans, Catalaans, Frans, Duits en Italiaans. ZEST architecture Plaça de les Dones del 36, local Barcelona (Spain) T:

Bieden op je droomwoning. Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken

Bieden op je droomwoning. Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken 1 Bieden op je droomwoning Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken In samenwerking met Een publicatie van 2 Wat lees je in dit ebook? Of het nu gaat om je eerste of je volgende koopwoning,

Nadere informatie

Beginpagina. Sparen. Spaarvormen

Beginpagina. Sparen. Spaarvormen Beginpagina Sparen is niets nieuws. Mensen sparen al eeuwen lang voor verschillende doeleinden. Toch is een leidraad binnen de wereld van het sparen ongetwijfeld welkom. Op spaarkennis.nl geven we graag

Nadere informatie

Een huis op maat. ook voor u? Handboek particulier opdrachtgeverschap voor (bijna) ieder inkomen

Een huis op maat. ook voor u? Handboek particulier opdrachtgeverschap voor (bijna) ieder inkomen Een huis op maat ook voor u? Handboek particulier opdrachtgeverschap voor (bijna) ieder inkomen Aan deze uitgave werkten mee: Friedeke Drewes, De Regie Ellen van Vossen, De Regie In de projectgroep zaten:

Nadere informatie

Koopgarant Kopen zonder zorgen

Koopgarant Kopen zonder zorgen h e t b i l d t f e rwerderadiel m e n a l d u madeel f r a n e k e r a d e e l Koopgarant Kopen zonder zorgen Veel mensen denken er wel eens over om een huis te kopen. Maar de stap om het ook daadwerkelijk

Nadere informatie

De kleine marketinggids voor schildersbedrijven. Igor Asselbergs en Pieter Smit

De kleine marketinggids voor schildersbedrijven. Igor Asselbergs en Pieter Smit De kleine marketinggids voor schildersbedrijven Igor Asselbergs en Pieter Smit De kleine marketinggids voor schildersbedrijven Igor Asselbergs en Pieter Smit Deze publicatie is uitgegeven door colorjive.com,

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Startersgids voor Internetondernemers

Startersgids voor Internetondernemers Startersgids voor Internetondernemers Regels bij het Ondernemen Financiële en juridische aspecten van het ondernemen inleiding Ben je ondernemer of van plan dat te worden dan komt er veel op je af. Je

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer? 6 Terugbetalen

Nadere informatie

- 1 - www.nicla-casas.com

- 1 - www.nicla-casas.com - 1 - Onderweg naar Spanje Stap-voor-Stap richting een Spaanse woning Teksten, foto s en art-work: Claus van Mierlo NICLA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt

Nadere informatie

WONING KOPEN. Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

WONING KOPEN. Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. WONING KOPEN Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u het huis van uw dromen vindt.

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

streekeigen eigenzinnig duurzaam wonen nico dekker ontwerp & bouwkunde Uw droomhuis op maat

streekeigen eigenzinnig duurzaam wonen nico dekker ontwerp & bouwkunde Uw droomhuis op maat streekeigen eigenzinnig duurzaam wonen nico dekker ontwerp & bouwkunde Uw droomhuis op maat Wilt u ook weleens vrijblijvend uw woonwensen bespreken? Nico Dekker Bouwkunde een passie!, vertelt Nico Dekker:

Nadere informatie

Woongenot. hypotheken. Welke verzekeringen heeft u nodig? Energieneutraal wonen, hoe doet u dat? Eigen woning. Meer informatie en tips op www.fb10.

Woongenot. hypotheken. Welke verzekeringen heeft u nodig? Energieneutraal wonen, hoe doet u dat? Eigen woning. Meer informatie en tips op www.fb10. Woongenot Veel gestelde vragen over hypotheken Eigen woning Welke verzekeringen heeft u nodig? Energieneutraal wonen, hoe doet u dat? Meer informatie en tips op www.fb10.nl VOORWOORD Ons huis als de spil

Nadere informatie

Latravia assistent Copyright Latravia 2010 www.latravia.com

Latravia assistent Copyright Latravia 2010 www.latravia.com Latravia assistent Copyright Latravia 2010 Emigreren of een tweede huis in Frankrijk Frankrijk is een populaire bestemming om naar te emigreren of voor het kopen van een tweede huis. Behalve dat de emigratie

Nadere informatie

BOUW MAPAZINE. voor bouwers & verbouwers Essen - Kalmthout - Wuustwezel - Brecht - Kapellen - Stabroek - Brasschaat

BOUW MAPAZINE. voor bouwers & verbouwers Essen - Kalmthout - Wuustwezel - Brecht - Kapellen - Stabroek - Brasschaat BOUW MAPAZINE voor bouwers & verbouwers Essen - Kalmthout - Wuustwezel - Brecht - Kapellen - Stabroek - Brasschaat Provincie Antwerpen 2014-2015 VOORWOORD nieuwbouw & renovatie Een huis bouwen of verbouwen

Nadere informatie

Woongenot VEEl gestelde VragEn EigEn woning Energieneutraal wonen, www.finion.nl

Woongenot VEEl gestelde VragEn EigEn woning Energieneutraal wonen, www.finion.nl Woongenot Veel gestelde vragen over hypotheken Eigen woning Welke verzekeringen heeft u nodig? Energieneutraal wonen, hoe doet u dat? Meer informatie en tips op www.finion.nl VOORWOORD Ons huis als de

Nadere informatie

Je eerste koopwoning

Je eerste koopwoning Je eerste koopwoning Voor het eerst een huis kopen is spannend. Niet alleen omdat het een grote aankoop is, maar ook omdat er veel zaken te regelen zijn. Je moet veel beslissingen nemen: waar wil je wonen,

Nadere informatie

De Beste Zolder Verbouwing

De Beste Zolder Verbouwing De Beste Zolder Verbouwing Peter Viveen De Meest Waardevolle Zolder Verbouwing Peter Viveen Copyright. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Eenvoudig. en snel. boekhouden

Eenvoudig. en snel. boekhouden Eenvoudig en snel boekhouden Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Woord vooraf... 3 2. Ken je bedrijf!... 3 3. Doe het voor je zelf!... 4 4. Natuurlijk!... 4 5. Je vakgebied en financiën... 5 6. Welke kennis

Nadere informatie

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u het huis van uw dromen vindt.

Nadere informatie

3. uitleg geven en helpen 4. toezenden van informatie via post, fax en e-mail. 5. verkoop van verlengde garantie 6. reparaties na de garantieperiode

3. uitleg geven en helpen 4. toezenden van informatie via post, fax en e-mail. 5. verkoop van verlengde garantie 6. reparaties na de garantieperiode Klantenservice Inleiding Klantenservice is een zeer brede omschrijving van alles wat je voor de klant doet naast de directe levering of de dienst zelf. Vooral op de commerciële binnendienst zul je een

Nadere informatie

Gratis Rapport. Print dit rapport uit om het goed en grondig door te lezen.

Gratis Rapport. Print dit rapport uit om het goed en grondig door te lezen. Gratis Rapport Hoe Je Zonder Ervaring Je Networkmarketing Business Gigantisch Kan Laten Groeien..Online!Hoe Je Zonder Ervaring Je Business Gigantisch Kan Laten Groeien...Online! Hoe je een eindeloze stroom

Nadere informatie

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen 2014 TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen Wat is een domeinnaam? Zonder een webadres heb je geen website. Als mensen naar je website toe willen dan

Nadere informatie

SALES! In de praktijk ziet dat er uit zoals hieronder is weergegeven. In 3 stappen naar meer klanten en meer omzet!

SALES! In de praktijk ziet dat er uit zoals hieronder is weergegeven. In 3 stappen naar meer klanten en meer omzet! Zo boek je merkbaar betere verkoopresultaten! Merkbaar betere verkoopresultaten boek je met de drietraps aanpak van Revenew. Ongeveer zoals een vérspringer een nieuw record springt: 1. een nauwkeurig afgepaste

Nadere informatie

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders Leven & Geld Woongenot Droomhuis kopen is voor iedereen anders Kinderen helpen met hun koophuis veilig onder de pannen Krijgt u al energie van de zon? Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur

Nadere informatie

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders Leven & Geld Woongenot Droomhuis kopen is voor iedereen anders Kinderen helpen met hun koophuis veilig onder de pannen Krijgt u al energie van de zon? Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur

Nadere informatie

Latravia assistent Copyright Latravia 2010 www.latravia.com

Latravia assistent Copyright Latravia 2010 www.latravia.com Latravia assistent Copyright Latravia 2010 Emigreren of een tweede huis in Frankrijk Frankrijk is een populaire bestemming om naar te emigreren of voor het kopen van een tweede huis. Behalve dat de emigratie

Nadere informatie

ACTUEELWONEN. Uitgave Zeeuws-Vlaanderen. Samenwonen: En nu? 3 oktober. Open Huizen Route. Lagere advieskosten. Door online Hypotheekdossier.

ACTUEELWONEN. Uitgave Zeeuws-Vlaanderen. Samenwonen: En nu? 3 oktober. Open Huizen Route. Lagere advieskosten. Door online Hypotheekdossier. ACTUEELWONEN RABO JAARGANG 12, SEPTEMBER 2015 Uitgave Zeeuws-Vlaanderen Samenwonen: En nu? 3 oktober. Open Huizen Route. Lagere advieskosten. Door online Hypotheekdossier. Kom langs tijdens onze Open Huis

Nadere informatie