pensioenfonds drie (grote) veranderingen in 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "pensioenfonds drie (grote) veranderingen in 2015"

Transcriptie

1 grijs DECEMBER 20 Nº12 grijs 1 voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.12 december 20 nieuw Financieel 3 4 gesloten Toetsingskader pensioenfonds drie (grote) veranderingen in dekkingsgraad in beeld In 2015 daalt het opbouwpercentage van je pensioen en wordt het loon waarover je pensioen op mag bouwen gesteld op maximaal euro. Maar de grootste verandering volgt in de zomer: Randstad Groep Nederland brengt dan de nieuwe pensioenregeling onder bij een externe partij en het Randstadpensioenfonds gaat door als een gesloten fonds. In de huidige pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Randstad veranderen per 1 januari 2015 twee zaken vanwege wet- en regelgeving. De belangrijkste aanpassing is de verlaging van het opbouwpercentage van 1,84 naar 1,61 procent. Dit betekent dat je pensioenopbouw in 2015 lager wordt. De opbouw van 1,61 procent is het maximum dat wettelijk mogelijk is voor pensioenfondsen die vasthouden aan een pensioeningangsleeftijd van 65 jaar. Sieto de Leeuw, voorzitter van het bestuur van Stichting Pensioenfonds Randstad legt uit: De pensioenleeftijd in Nederland gaat naar 67 jaar, maar omdat het in de zomer toch allemaal gaat veranderen, houden we het voor dit laatste half jaar bij op 65 jaar. Dit betekent dat het Randstad-pensioenfonds geen hoger opbouwpercentage mág bieden. (lees verder op pagina 2)

2 2 grijs Nº12 DECEMBER 20 Vervolg van p. 1 Het pensioenfonds kán overigens ook geen hogere opbouw bieden vanwege de aanhoudende lage rentestanden en de stijgende levensverwachting. Sieto: Bij het Randstadpensioenfonds betalen werkgever en werknemer gezamenlijk de pensioenpremie. Het pensioenfonds gebruikt deze premie onder andere voor de opbouw van een ouderdomspensioen die onder voorwaarden vanaf de pensioendatum levens- lang wordt uitgekeerd. Afhankelijk van de levensverwachting en de rentestand bepaalt het fonds jaarlijks wat er met de pensioenpremie aan pensioenopbouw kan worden geboden. In dit geval is dat voor 2015 een opbouw van 1,61 procent. Een tweede verandering in de huidige regeling is dat de wetgever heeft bepaald dat je pensioen mag opbouwen over een jaarsalaris tot een een nieuwe pensioenregeling vanaf 1 juli maximum van euro. De medewerkers binnen de Randstad Groep die hiervan de gevolgen zullen ondervinden, worden door hun werkgever hierover rechtstreeks geïnformeerd. DALING OPBOUWPERCENTAGE ,2% - 12,7% - 4,2% ,7% EEN REKENVOORBEELD In 2012 daalde het opbouwpercentage van 2,25 naar 2,20 procent, in 2013 naar 1,92, in 20 naar 1,84 en nu naar 1,61 (formeel 1,606%). Omdat de regering wil dat we langer doorwerken, is de pensioenopbouw met bijna 13 procent verlaagd in 2015 ten opzichte van 20. Je bent intercedente met een jaarsalaris van euro en je hebt na aftrek van de franchise een pensioengrondslag van euro. Met deze grondslag bouwde je in 2011, met een opbouwpercentage van 2,25 procent, nog 450 euro pensioen op, dat je zal ontvangen vanaf je 65e. In 20 (bij 1,84 procent) was de opbouw 368 euro. In 2015 bouw je met dit salaris 321 euro op. Op jaarbasis, maar omdat je halverwege het jaar gaat deelnemen aan een andere pensioenregeling met andere percentages, zal de werkelijke opbouw over het hele jaar 2015 een andere zijn. Gesloten fonds Bovenstaande voornamelijk wettelijke veranderingen hebben dus invloed op de huidige pensioenregeling. Ná 1 juli 2015 verandert er echter veel meer. Vanaf dat moment zal er een nieuwe Randstadpensioenregeling zijn die wordt uitgevoerd door een andere pensioenuitvoerder. Het Randstad-pensioenfonds heeft hier geen bemoeienis mee; de nieuwe pensioenregeling is een aangelegenheid van de Randstad Groep en de nieuwe pensioenuitvoerder. Gesprekken hierover zijn nog gaande en meer informatie volgt dan ook later via je werkgever. Het gevolg is dat het Randstadpensioenfonds vanaf 1 juli verder gaat als een gesloten pensioenfonds. Wat dit betekent en wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen, kun je lezen op pagina 4 en 5 van deze grijs.

3 q&a wat je moet weten over het nieuw Financieel Toetsingskader DECEMBER 20 Nº12 grijs 3 Zo het nu lijkt, is er vanaf 1 januari 2015 een nieuw Financieel Toetsingskader (nftk) waarbinnen pensioenfondsen in Nederland moeten opereren. Belangrijk doel van het nieuwe kader is ervoor te zorgen dat de pensioenmiddelen evenwichtig over de generaties worden verdeeld. Zodat ook aan de jongste generaties te zijner tijd nog pensioen kan worden uitgekeerd. Wat is het nieuw Financieel Toetsingskader? Raimond Schikhof, directeur van : Het is een aanscherping van de regels waaraan pensioenfondsen zich moeten houden, vooral met betrekking tot de financiële zekerheid van pensioenfondsen. Deze strengere regels zorgen er onder meer voor dat pensioenfondsen genoeg geld in kas hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. sioenfonds in principe aan alle opgebouwde verplichtingen voldoen, maar volgens het nftk moeten de pensioenfondsen ook over buffers beschikken zodat ze onvoorziene klappen kunnen opvangen. Het Randstad-pensioenfonds moet daarom een dekkingsgraad van minimaal 104,5 procent hanteren. Om de dekkingsgraad te berekenen moeten fondsen een zogenaamde Raimond Schikhof Op welke manier? Als pensioenfonds moet je ervoor zorgen dat je genoeg buffers hebt om ook in de toekomst je pensioenen te kunnen uitkeren. De dekkingsgraad (zie ook het kader op pagina 7) geeft aan of een pensioenfonds aan die verplichtingen kan voldoen. Bij een dekkingsgraad van 100 procent kan een penrekenrente gebruiken om hun (toekomstige) financiële verplichtingen in te schatten. Het is een heel technisch verhaal, maar die rekenrente gaat door het nftk omlaag en daarmee daalt de dekkingsgraad. Tegelijkertijd nemen de vereiste buffers in omvang toe. Wat betekenen deze nieuwe regels in de praktijk voor mijn pensioen(fonds)? Het belangrijkste is dat we niet meer zo snel hoeven te korten op de pensioenen, pas als de dekkingsgraad vijf jaar lang lager is dan het minimaal vereiste, moet er gekort worden. Dit betekent dat er een betere spreiding is van de mee- en tegenvallers, we zijn minder afhankelijk van dagkoersen. De keerzijde is dat toeslagverlening, indexatie, ook minder snel plaatsvindt.

4 4 grijs Nº12 DECEMBER 20 Randstad-pensioenfonds wordt gesloten fonds gevolgen voor jouw opgebouwde pensioen Randstad Groep Nederland heeft besloten de nieuwe pensioenregeling per 1 juli 2015 onder te brengen bij een externe pensioenuitvoerder, niet bij het Randstadpensioenfonds. Dit betekent dat een zogeheten gesloten fonds wordt. Bestuursleden Solange Overeijnder en Wil Kitslaar vertellen wat hiervan de gevolgen zijn voor jouw pensioen. Randstad kiest voor een nieuwe pensioenregeling om de pensioenvoorziening beter aan te laten sluiten bij de werknemers en om beter te kunnen voldoen aan wijzigende wet- en regelgeving. In Je pensioenrechten blijven bestaan eerdere edities van grijs is de overgang naar een nieuwe pensioenregeling al aangekondigd en eerder dit jaar heeft Randstad besloten deze niet onder te brengen bij Stichting Pensioenfonds Randstad, maar bij een externe uitvoerder. Welke dat wordt, is nu nog niet duidelijk, daarover volgt in de loop van 2015 meer informatie via je werkgever. Wat wél duidelijk is, is dat met de keuze voor een externe partij het Randstad-pensioenfonds een zogenaamd gesloten fonds wordt. Waardeoverdracht Er zal vanaf 1 juli 2015 geen pensioenpremie meer binnenkomen, maar verder verandert er niet zoveel, vertelt Solange Overeijnder. Zij is namens de deelnemers bestuurslid van het pensioenfonds. Je pensioenrechten blijven bestaan en het fonds blijft beheerd

5 DECEMBER 20 Nº12 grijs 5 worden. Alles wat je tot nu toe aan pensioen hebt opgebouwd, blijft in principe in het fonds totdat je met pensioen gaat. En na pensionering krijg je vanuit het fonds je uitkering. Actieve deelnemers (iedereen die premie betaalt) krijgen wel de mogelijkheid tot waardeoverdracht van hun bij opgebouwde pensioen naar de nieuwe regeling bij de nieuwe uitvoerder. Solange: We zoeken nu naar een manier om dergelijke overdrachten collectief aan te bieden tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden. Maar daarover is nog niets concreets te zeggen, behalve dan dat het Randstad-pensioenfonds in beginsel altijd meewerkt aan waardeoverdracht, individueel of collectief. Meer informatie over de nieuwe regeling, de nieuwe pensioenuitvoerder en de mogelijkheden voor overdracht van je opgebouwde pensioen volgt in de komende maanden via je werkgever. Gepensioneerden Voor de gepensioneerden verandert er niets: zij krijgen nu hun pensioenuitkering van en dat blijft zo, aldus Wil Kitslaar, bestuurslid namens de pensioengerechtigden. De gepensioneerden en de inactieve deelnemers (mensen die ooit pensioen hebben opgebouwd bij het fonds en hun aanspraken daar in hebben laten zitten) blijven dan ook in het gesloten Randstadpensioenfonds. Wil: Het fonds blijft de aanspraken beheren en pensioenen uitkeren aan de pensioengerechtigden. In de uitvoering verandert er voorlopig dan ook niets. De pensioenaanspraken van zo n mensen zullen beheerd blijven worden door. Voor de pensioenadministratie, het voorlichten en informeren van deelnemers, en de bestuursondersteuning blijft het Pensioenbureau aan het werk. De Randstad Groep blijft als werkgever de kosten van de uitvoering betalen. Dat wordt vastgelegd in een nieuwe overeenkomst tussen en de Randstad Groep Nederland. Toekomst van het fonds De verandering van het Randstad-pensioenfonds in een gesloten fonds mag voor de deelnemers en gepensioneerden dan weliswaar niets veranderen wat betreft hun aanspraken, gesloten fondsen worden wel extra goed door de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) bekeken. Er verandert niets voor de gepensioneerden Vooral op kwetsbaarheid, legt Wil uit. Het bestuur heeft al een kwetsbaarheidsanalyse uitgevoerd waarbij we onder meer kijken naar de ontwikkeling van de dekkingsgraad en de kans dat we moeten korten op de pensioenen. Die analyse laat nu zien dat het fonds niet kwetsbaarder wordt doordat het een gesloten fonds wordt. Maar dit zullen we voortdurend in de gaten blijven houden. Het bestuur zal zich blijvend beraden over de verdere toekomst van het fonds en de alternatieven. Het op termijn opheffen van is een mogelijkheid, vult Solange aan. Maar alleen als het toekomstperspectief van het alternatief beter is dan de toekomst van het voortbestaan van het fonds. DNB ziet hier streng op toe. De belangen van alle bij het fonds betrokkenen moeten evenwichtig behartigd worden. Het bestuur van het Randstadpensioenfonds borgt deze belangenbehartiging. Dat is onze wettelijke taak als bestuur, besluit Wil.

6 6 grijs Nº12 DECEMBER 20 deze mensen beheren jouw pensioen Het bestuur van Stichting Pensioenfonds Randstad heeft sinds de zomer een andere samenstelling. Naast het bestuur kent het fonds een Verantwoordingsorgaan. Hier de gedeeltelijk nieuwe samenstellingen van beide fondsorganen. Het bestuur van het Randstad-pensioenfonds heeft onder invloed van de Wet versterking bestuur pensioenfondsen een verandering ondergaan. In plaats van vier vertegenwoordigers namens de werkgever en vier namens de deelnemers en pensioengerechtigden zoals voorheen, is de samenstelling sinds deze zomer drie om twee plus één. Dat wil zeggen: de pensioengerechtigden hebben nu een eigen zetel in het bestuur. De zetels van werkgever, deelnemers en pensioengerechtigden zijn aangevuld met twee zetels voor externe, professionele pensioendeskundigen. Zij brengen in het bestuur hun specifieke expertise op het gebied van pensioen in. (Naar één extern lid wordt nog gezocht.)

7 DECEMBER 20 Nº12 grijs 7 Het bestuur van Stichting Pensioenfonds Randstad vertegenwoordigt het fonds en draagt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de pensioenregeling en het daartoe behorende pensioen- en beleggingsbeleid. De huidige bestuursleden zijn (van links naar rechts): Ton Hopmans (namens de werkgever), Bart Gianotten (namens de werkgever), Hans de Ruiter (extern), Sieto de Leeuw (namens de werkgever, voorzitter), Mark Poort (namens de deelnemers), Solange Overeijnder (namens de deelnemers), Wil Kitslaar (namens de pensioengerechtigden). VERANTWOORDINGSORGAAN Het bestuur van Stichting Pensioenfonds Randstad legt jaarlijks verantwoording af aan het Verantwoordingsorgaan van het fonds over het gevoerde beleid. Het Verantwoordingsorgaan vertegenwoordigt alle belanghebbenden: de (gewezen) deelnemers, de werkgever en de pensioengerechtigden. Niels Meijer en Annet Goossen waren de enige kandidaten in een deelnemers verkiezing die dit najaar gehouden zou worden. Omdat er twee vacatures waren, kon de verkiezing achterwege blijven. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit de volgende leden: Henk Janssen - Voorzittter, lid namens de pensioengerechtigden Niels Meijer I-bridge Secretaris, lid namens de deelnemers Annet Goossen Randstad Lid namens de deelnemers Saskia Herweijer Tempo-Team Lid namens de werkgever Ben Hoogendam - Lid namens de pensioengerechtigden Misja Bouma Yacht Lid namens de werkgever HOE ZIT DAT MET DIE DEKKINGSGRAAD? De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de bezittingen van een pensioenfonds aan de ene kant, en aan de andere kant de verplichtingen: de huidige en toekomstige uit te keren pensioenen. Als deze precies overeenkomen is de dekkingsgraad 100 procent: een pensioenfonds heeft dan precies genoeg geld om aan alle verplichtingen te voldoen. Het Randstad-pensioenfonds moet van de toezichthouder (De Nederlandsche Bank) een dekkingsgraad van 104,5 procent hanteren zodat het fonds een financiële buffer heeft. DEKKINGSGRAAD JANUARI 20 - NOVEMBER 20* jan feb mrt apr mei jun jul *Betreft indicaties, hieraan kunnen geen rechten ontleend worden. aug sep okt nov Minimaal vereiste dekkingsgraad

8 8 grijs Nº12 DECEMBER 20 jr./sr. junior en senior over pensioen Mijn werk is te leuk om te stoppen Chrissy Schröder (32) van de afdeling Juridisch Incasso & Advies van E-bridge is lid van de OR-werkgroep die over de nieuwe pensioenregeling adviseert. Harry van der Sanden (65), Senior Business Consultant bij I-bridge, stelde zijn pensioen met een jaar uit. Chrissy Schröder: Ik hield me nooit zo bezig met pensioen. Ik wist wel wat een UPO was. En mijn hypotheekadviseur vertelde me ooit dat ik een goede pensioenregeling heb. Maar sinds ik deelnemer ben van de OR-werkgroep die over de nieuwe pensioenregeling adviseert, ben ik flink bijgepraat over pensioenen. Wat bij mij vooral bleef hangen: een pensioen biedt geen zekerheid. Het feit dat je nu premie inlegt, zegt weinig over wat je er straks mee kunt kopen. Ja, daarin schuilt een paradox, want je betaalt premie juist omdat je zekerheid wilt. Maar die zekerheid is er niet volledig, denk dus op tijd na over je pensioen. Wat voor leven wil je na je pensioen en hoe ga je er voor zorgen dat dat haalbaar is? Ik heb mij zelf in ieder geval als doel gesteld vóór mijn pensionering mijn hypotheek af te lossen. Dat scheelt weer een kostenpost. Harry van der Sanden: Ik had nog helemaal geen zin om met pensioen te gaan. Ik kon het me best permitteren, want mijn pensioenregeling is prima. Maar ik wil gewoon graag blijven werken. Mooie reizen heb ik al gemaakt en mijn kleinkinderen zie ik regelmatig. Daarvoor hoef ik echt niet met pensioen. Dus toen mijn 65e verjaardag naderde, ben ik naar mijn baas gestapt om te kijken of ik kon doorwerken. Sinds eind juli dit jaar heb ik een jaarcontract. Ik vind mijn werk heel leuk. Ik ben product owner van het domein digitale berichtenuitwisseling en procesoptimalisatie centrale processen en heb in deze functie contacten met klanten, leveranciers en collega s. Mijn vrouw is al wel gestopt met werken en doet onder meer vrijwilligerswerk. Laat mij maar lekker werken. Wie weet plak ik er volgend jaar nog een jaar aan. meer weten? Op de website van het Randstadpensioenfonds staat alle informatie over het fonds, de pensioen regeling en bij wie je met welke vraag terecht kunt. Ook vind je er links naar bijvoorbeeld de Belastingdienst en mijnpensioenoverzicht.nl. Met vragen kun je ook terecht bij het pensioenbureau: bel naar of stuur een mail naar: bestuur Het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Randstad bestaat uit acht leden. Namens de werkgever: Sieto de Leeuw, Bart Gianotten en Ton Hopmans. Namens de deelnemers: Solange Overeijnder en Mark Poort. Namens de pensioengerechtigden: Wil Kitslaar. Externe leden: Hans de Ruiter, vacature. colofon grijs is een uitgave van de Stichting Pensioenfonds Randstad. Hoofdredactie: Ronald Ganzeboom. Eindredactie: Michelle de Koning (Maters & Hermsen Journalitiek). Redactieraad: Sieto de Leeuw, Wil Kitslaar, Peter den Ronden. Concept en realisatie: Maters & Hermsen Journalistiek. Michelle de Koning, Fieke Walgreen, Joke van Rooijen. Vormgeving: Maters & Hermsen Vormgeving. Fotografie: Diederik van der Laan. Drukwerk: Boom+Verweij. Stichting Pensioenfonds Randstad Postbus AP Amsterdam Z.O. disclaimer De inhoud van grijs is met zorg samengesteld waarbij toegankelijkheid voorop heeft gestaan. Hierdoor kunnen interpretatieverschillen ontstaan met het geldende pensioenreglement. Daarom kunnen aan de inhoud van grijs geen rechten worden ontleend.

omlaag korting op pensioenen in 2014?

omlaag korting op pensioenen in 2014? grijs december Nº11 grijs 1 voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.11 december 65, AOW en 3 4 opbouwpercentage pensioen omlaag 6 nieuwe pensioenregeling korting op pensioenen in 2014? Als het

Nadere informatie

grijs 3 4 vermogensbeheerder nr.10 beleggen met pensioengeld voor iedereen die nu meer wil weten over later juli 2013 vragen over over 2012

grijs 3 4 vermogensbeheerder nr.10 beleggen met pensioengeld voor iedereen die nu meer wil weten over later juli 2013 vragen over over 2012 grijs voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.10 juli 20 vragen over 3 4 vermogensbeheerder pensioenopbouw over 20 beleggen met pensioengeld Beleggen moet, anders heb je straks nauwelijks pensioen.

Nadere informatie

opbouw geen korting op opgebouwd pensioen

opbouw geen korting op opgebouwd pensioen grijs voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.9 maart 2013 Uniform Pensioen 3 4 verlaging Overzicht opbouw geen korting op opgebouwd pensioen Dit jaar wordt er niet gekort op je opgebouwde pensioen.

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

grijs nr.7 Twee pijnlijke maatregelen voor iedereen die nu meer wil weten over later april 2012 vraag en antwoord 3 4 voorgenomen korting

grijs nr.7 Twee pijnlijke maatregelen voor iedereen die nu meer wil weten over later april 2012 vraag en antwoord 3 4 voorgenomen korting grijs voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.7 april 20 vraag en antwoord 3 4 voorgenomen korting Twee pijnlijke maatregelen Stichting Pensioen fonds Randstad kondigde onlangs twee pijnlijke

Nadere informatie

Pensioenen Oktober 2015

Pensioenen Oktober 2015 Pensioenen Oktober 2015 Agenda Waarom deze bijeenkomst? Waarom Pensioenfonds PGB? Pensioenregelingen 2016 Volgende stappen Vragen 2 Waarom deze bijeenkomst? Informeren over veranderingen op pensioengebied

Nadere informatie

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).*

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).* Beste lezer, Dit overzicht met veelgestelde vragen hebben wij opgesteld naar aanleiding van de brief d.d. 10 november 2016 over de liquidatie van Coop Pensioenfonds. Heeft u een vraag die hier niet tussenstaat

Nadere informatie

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern Voor publicatie op de websites van de vakorganisaties en Mijn PostNL Algemeen Is het echt nodig om de pensioenregeling aan te passen? Ja. De fiscale wetgeving voor pensioen wijzigt. Dit betreft met name

Nadere informatie

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent.

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent. Naam Adres Postcode + woonplaats Land ONDERWERP: SITUATIE PENSIOENFONDS ROCKWOOL EN MOGELIJKE VERLAGING VAN UW PENSIOEN BIJLAGEN: EVALUATIEMOMENTEN IN HERSTELPLAN, ONTWIKKELING DEKKINGSGRAAD, DEKKINGSGRAAD

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomsten. Grolsch Pensioenfonds

Deelnemersbijeenkomsten. Grolsch Pensioenfonds Deelnemersbijeenkomsten Grolsch Pensioenfonds 4 en 5 maart 2015 Pensioen in het kort Wie beslist er over je pensioen? Pensioenovereenkomst Arbeidscontract CAO werkgever werknemers Uitvoeringsovereenkomst

Nadere informatie

Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017

Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017 Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017 Agenda Overgang naar Pensioenfonds Detailhandel Aanleiding Uitgangspunten voor samenwerking Conclusies Besluit Sociale Partners In het kort: Pensioenfondsen

Nadere informatie

Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ

Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ Nieuwsbrief van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars april 2014 Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ Het bestuur van SBZ telt een nieuw gezicht. Ronald van Hees,

Nadere informatie

commu nicatieonderzoek Als je te laat bent, gaat het mis

commu nicatieonderzoek Als je te laat bent, gaat het mis grijs voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.8 oktober 20 je pensioen na 3 4 resultaten uitdiensttreding Als je te laat bent, gaat het mis Ton Hopmans, HR directeur Randstad Nederland, zit sinds

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE www.pensioenfondsavebe.nl #12 februari 15 1 Uw pensioenregeling verandert opnieuw 3 Interview met Manager Martien Smid 4 Onze dekkingsgraad

Nadere informatie

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl Update! bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen December 2014 Kunt u uw werknemers uitleggen wat er per 1 januari 2015 is veranderd aan hun pensioen? WIJZIGINGEN

Nadere informatie

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen RBS pensioen update Van premie tot pensioen Hoe is uw pensioen opgebouwd? Waarom zitten veel pensioenfondsen nu in de problemen? Hoe ziet de toekomst van pensioen in Nederland eruit? In deze RBS Pensioen

Nadere informatie

grijs waarom grijs? nr.1 april 2010 6 pensioenreglement voor iedereen die nu meer wil weten over later pensioen good to meet: het bestuur

grijs waarom grijs? nr.1 april 2010 6 pensioenreglement voor iedereen die nu meer wil weten over later pensioen good to meet: het bestuur grijs voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.1 april 2010 2 pensioen 4 waarom grijs? in crisis? good to meet: het bestuur 6 pensioenreglement en statuten 8 jong en oud over pensioen Deelnemers

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB

Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB vanwege verlagen pensioenen, april 2013 1. Waarom moet Pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomst

Deelnemersbijeenkomst Deelnemersbijeenkomst Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland 18 november 2014 13 oktober 2010 Deelnemersbijeenkomst Agenda Opening 2013 Financiën: Dekkingsgraad en financiële situatie Henk Beleggingsbeleid

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014 Pensioenfonds Robeco Populair Jaarverslag 2014 2014 was een bewogen jaar voor Pensioenfonds Robeco door de sterk dalende rente en de veranderende wet- en regelgeving. In het jaarverslag blikken wij als

Nadere informatie

Uw pensioen bij SPOA. Deelnemersbijeenkomst 8 november 2016

Uw pensioen bij SPOA. Deelnemersbijeenkomst 8 november 2016 Uw pensioen bij SPOA Deelnemersbijeenkomst 8 november 2016 Agenda De pensioenregeling van SPOA Dekkingsgraad: Korten of niet? Premie voldoende voor pensioendoel? Uw pensioenoverzicht: wat staat er nu op?

Nadere informatie

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S Pensioenfonds B&S Pensioenkrant 2014 Pensioen fonds B&S I n h o u d s o p g a v e Woord vooraf... 4 1. Jaarverslag 2013 in hoofdijnen... 5 2. Dekkingsgraad 2014... 7 3.Nieuw pensioenstelsel 2015... 8

Nadere informatie

Pensioen. Laatste kans! Je kunt nog tot 1 juli kiezen voor een pensioen voor je partner. In deze nieuwsbrief:

Pensioen. Laatste kans! Je kunt nog tot 1 juli kiezen voor een pensioen voor je partner. In deze nieuwsbrief: is de nieuwsbrief van Pensioenfonds Recreatie Mei 2017 Pensioen In deze nieuwsbrief: Laatste kans! Je kunt nog tot 1 juli kiezen voor een pensioen voor je partner Wat kost het Anw-pensioen? Geen verlaging

Nadere informatie

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Geef pensioen de aandacht die het verdient Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Vijf mythes over pensioen Over pensioenen zijn meerdere mythes in omloop. Het is belangrijk om te weten hoe het wel zit. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Herstelplan. In dit nummer. oktober 2015. Waar ging het ook alweer over?

Nieuwsbrief. Herstelplan. In dit nummer. oktober 2015. Waar ging het ook alweer over? Nieuwsbrief oktober 2015 Herstelplan In de nieuwsbrieven van juli (over o.a. het nieuwe Financieel ToetsingsKader nftk ) en augustus 2015 (over beleggen) informeerden we u al eerder over de eisen die De

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland

Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland In 2013 heeft de onderneming SABIC een traject ingezet om de pensioenregelingen binnen de SABICondernemingen

Nadere informatie

2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen

2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen Verkort jaarverslag 2009 2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen Het jaar 2009 stond in het teken van het treffen van maatregelen om de financiële positie van het fonds weer op het gewenste

Nadere informatie

Nieuws. Gezond maar alert. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017.

Nieuws. Gezond maar alert. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017. Pensioenfonds Verkort jaarverslag Gezond maar alert De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017. Nieuws IN DIT NUMMER: Augustus 2018 Hierdoor was het mogelijk de opgebouwde pensioenen

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start

Nadere informatie

Welkom. Informatiebijeenkomst Unisys Combi Pensioen

Welkom. Informatiebijeenkomst Unisys Combi Pensioen Welkom Informatiebijeenkomst Combi Pensioen Oktober November 2012 Programma 1. SPUN 2. High lights presentatie 3. Huidige pensioenregeling 4. Nieuwe pensioenregeling ( Combi pensioen) 5. Maatmannen 6.

Nadere informatie

BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014

BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014 BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014 STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS INHOUDSOPGAVE 1 2 3 4 4.1 4.2 5 5.1 6 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 7 7.1 7.2 7.3 7.4 8 8.1 8.2 9 9.1 9.2 9.3 9.4 9.5 10 10.1 10.2 10.3

Nadere informatie

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015:

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015: Pensioen blad voor ondernemers april 2015 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 wat vinden we van ons pensioenfonds 4 Premie in 2015: pensioenpremie blijft gelijk 5 Welk pensioenloon

Nadere informatie

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds?

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds? Veelgestelde vragen en antwoorden Ontbinding Stichting Pensioenfonds Bavaria (in liquidatie) Wat gaat er op 1 april 2017 gebeuren? Dan gaan de opgebouwde pensioenaanspraken van de actieve en gewezen deelnemers

Nadere informatie

Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014

Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014 Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Onze regeling Keuzemogelijkheden Vragen 2 Pensioen in Nederland Nederlands pensioenstelsel

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH). Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw

Nadere informatie

Bulletin. Heb ik straks genoeg geld?

Bulletin. Heb ik straks genoeg geld? Bulletin BANDEN juli 2014 13 Voor werkgevers en werknemers aangesloten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Banden- en Wielenbranche Heb ik straks genoeg geld? Hoeveel pensioen krijgt u later? Veel

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Nieuws IN DIT N U M M E R O.A.: In deze pensioenkrant blikken we. financiële positie van het fonds. terug op Wat zijn de belang-

Nieuws IN DIT N U M M E R O.A.: In deze pensioenkrant blikken we. financiële positie van het fonds. terug op Wat zijn de belang- Total de Schuytgraaf in Arnhem Pensioenkrant Total Pensioenfonds In deze pensioenkrant blikken we financiële positie van het fonds. terug op 2015. Wat zijn de belang- Het is niet mogelijk geweest om een

Nadere informatie

Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014

Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014 Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014 1 Doel van deze bijeenkomst Toelichting waarom overstap naar nieuwe pensioenuitvoerder Toelichting waarom nieuwe pensioenregeling per 1-1-2015

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Er verandert wat aan je pensioen 15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Over de pensioenleeftijd en de AOW 1. Moet ik nu blijven werken tot 67 jaar? Het pensioen dat je vanaf

Nadere informatie

Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis

Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis Corporate Pensioen 4 Juni 2009 Vragen 1. Hoe zeker is mijn toekomstige pensioenvoorziening bij Nationale-Nederlanden? 3. Hoe weet ik hoeveel pensioen

Nadere informatie

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014 De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds mei, 2014 1 Beste DNB er Hartelijk dank voor jouw deelname aan en/of interesse in dit deelnemersonderzoek onder (ex)werknemers van DNB. Van

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

Deelnemersvergadering

Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Xerox Deelnemersvergadering Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Algemene pensioenontwikkelingen Pauze 4. Ontwikkelingen Stichting Pensioenfonds Xerox 5. Vragen 6. Sluiting 2 Agenda

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur de pensioenregeling

Nadere informatie

Presentatie met uitleg per slide

Presentatie met uitleg per slide Presentatie met uitleg per slide 1 Terug- en vooruitblik In het principe cao-akkoord van december 2012 hebben we afspraken gemaakt over de noodzaak van een nieuwe en toekomstbestendige pensioenregeling

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomsten pensioen

Voorlichtingsbijeenkomsten pensioen Voorlichtingsbijeenkomsten pensioen Amsterdam, Doetinchem, Leiden, Zwijndrecht Maart 2014 Agenda 1. Overzicht SPEO 2. Stand van zaken/kortingsmaatregelen 3. Pensioenregeling 2014 4. Vooruitblik 2015 2

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds is bijna elke maand anders. Dat komt vooral door de rentestand en onze beleggingsopbrengsten.

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds is bijna elke maand anders. Dat komt vooral door de rentestand en onze beleggingsopbrengsten. Nieuwsbrief Ballast Nedam Pensioenfonds September 2013 Tijd voor een nieuwsbrief van uw Pensioenfonds. Er gebeurt veel in de Nederlandse pensioenwereld; dat kan u bijna niet zijn ontgaan. In onze vorige

Nadere informatie

Belastingregels beperken pensioenopbouw

Belastingregels beperken pensioenopbouw Februari 2015 Newsflash Pensioenfonds Abbott Nederland Belastingregels beperken pensioenopbouw Onze pensioenregeling is met ingang van 1 januari 2015 op enkele punten aangepast. De werkgever heeft je daarover

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

Strengere regels voor pensioenfondsen

Strengere regels voor pensioenfondsen Pensioenflits Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie + Verkort jaarverslag November 2015 De Pensioenflits is een uitgave van uw Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op uw jaarlijkse

Nadere informatie

Algemene Vergadering 22 juni Stichting Pensioenfonds Protector

Algemene Vergadering 22 juni Stichting Pensioenfonds Protector Algemene Vergadering 22 juni 2015 Stichting Pensioenfonds Protector Agenda Opening Ton van der Linden Notulencommissie instellen Gerda Shultz Jaarverslag Protector Gerda Shultz Status update website /

Nadere informatie

Eén nieuw pensioen voor de Techniek

Eén nieuw pensioen voor de Techniek Afspraken zorgen voor stabiele premie, beschermen lagere inkomens en stimuleren arbeidsmobiliteit Eén nieuw pensioen voor de Techniek Schiphol/Rijswijk, 26 september 2014 - Werknemers en werkgevers in

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS De pensioenregeling van SBZ STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen bij SBZ Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) is het pensioenfonds voor de zorgverzekeringssector

Nadere informatie

Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015

Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015 Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015 Programma Wrap up proces tot op heden Achtergronden Proces Nieuwe regeling 2015 Impact van Pensioenregeling Vervolg traject Vragen en antwoorden 2 Wrap up: Achtergronden

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

uitkomsten enquête: risico is eng Wilse en Jan Bertus denken mee over jouw oude dag

uitkomsten enquête: risico is eng Wilse en Jan Bertus denken mee over jouw oude dag grijs voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.4 maart 2011 3 hoeveel premie betaal je? 4 uitkomsten enquête: risico is eng Wilse en Jan Bertus denken mee over jouw oude dag 6 wat je moet regelen

Nadere informatie

POPULAIR JAARVERSLAG 2013

POPULAIR JAARVERSLAG 2013 POPULAIR JAARVERSLAG 2013 2 Het herstel van onze financiële positie blijft absolute topprioriteit. Twee gezichten Het jaar 2013, maar ook 2014 dat nog grotendeels voor ons ligt, kent twee gezichten. Enerzijds

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het jaarverslag legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling De pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Accountancy wordt per 1 januari 2015 aangepast. Het bestuur heeft inmiddels de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vastgesteld.

Nadere informatie

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling 1. Waarom wordt het nieuwe pensioenreglement pas later uitgereikt? Antwoord: De pensioenregeling is gebaseerd

Nadere informatie

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij Welkom OWASE Pensioenforum 26 juni 2013 OWASE 3 juli 2013 bij Pensioenfonds en solidariteit: één voor allen, allen voor één! www.owase.nl PFO20130626/20130703 2 Programma Pensioenforum De bedoeling van

Nadere informatie

Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw

Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw Een nieuwe baan! Gefeliciteerd! U heeft een andere baan. Met andere collega s en misschien wel heel ander werk. Een nieuwe stap, die ook gevolgen heeft voor de opbouw

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw pensioen. Die vind

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over je pensioen. Die vind

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer aan deze pensioenregeling; - U bent arbeidsongeschikt. Het Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

LATER = NU. Uit dienst. informatie over uw pensioen

LATER = NU. Uit dienst. informatie over uw pensioen LATER = NU Uit dienst informatie over uw pensioen Ik ben uit dienst gegaan en heb geen nieuwe baan. Krijg ik later wel pensioen? Jacqueline Cremers, SPF Beheer: Het pensioen dat u tijdens uw dienstverband

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling NN. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl,

Nadere informatie

jaar) en de lage rente. De beleidsdekkingsgraad eind 2014 naar 117,3% eind 2015.

jaar) en de lage rente. De beleidsdekkingsgraad eind 2014 naar 117,3% eind 2015. Nieuws Verkort jaarverslag Pensioenfonds Staples IN DIT NUMMER O.A.: augustus 2016 In deze nieuwsbrief blikken we, naar oorzaken daarvan waren de aanleiding van het verschijnen van het ontwikkeling van

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief NUMMER 12 > JAARGANG 8 > SEPTEMBER 2011 inhoud > De financiële situatie bij pensioenfondsen [p.1] Pensioenleeftijd 65 jaar, wat als ik eerder

Nadere informatie

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2018 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Pensioenreglement A In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die

Nadere informatie

Pensioennieuws is een uitgave van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie en het Vroegpensioenfonds voor de Baksteenindustrie

Pensioennieuws is een uitgave van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie en het Vroegpensioenfonds voor de Baksteenindustrie Pensioennieuws December 2014 Nummer 17 Pensioennieuws is een uitgave van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie en het Vroegpensioenfonds voor de Baksteenindustrie Het Baksteenpensioenfonds

Nadere informatie

VRAGEN STEEDS STELLEN s.v.p.

VRAGEN STEEDS STELLEN s.v.p. Agenda VRAGEN STEEDS STELLEN s.v.p. Waarom UPO Pensioen in Nederland Wijziging Pensioen 1 januari 2012 Het UPO Partner, pensioen en scheiding Waarom UPO Iedereen die deelneemt aan een pensioenregeling

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

2) Waarom heeft SNP i.l. gekozen voor aansluiting bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de landbouw (hierna: BPL Pensioen) gekozen?

2) Waarom heeft SNP i.l. gekozen voor aansluiting bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de landbouw (hierna: BPL Pensioen) gekozen? Vragen en antwoorden naar aanleiding van de gestelde vragen tijdens de Informatiebijeenkomsten van Stichting Norit Pensioenfonds in liquidatie d.d. 26 en 27 september 2018 Algemeen 1) Wat is de overweging

Nadere informatie

blad HIER BEN IK WEER! EN IK HEB JULLIE WEER VEEL TE VERTELLEN Wil je meer weten over de veranderingen in je pensioen?

blad HIER BEN IK WEER! EN IK HEB JULLIE WEER VEEL TE VERTELLEN Wil je meer weten over de veranderingen in je pensioen? Pensioen blad voor werknemers februari 2014 ONZE PENSIOEN- REGELING IS GEWIJZIGD 2 NIEUWE PENSIOENPLANNER wat kan je ermee? 4 JE WORDT ARBEIDS- ONGESCHIKT...wat nu? 6 DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

PENSIOEN: WELKE WIJZIGINGEN KOMEN ER AAN? Oktober 2013

PENSIOEN: WELKE WIJZIGINGEN KOMEN ER AAN? Oktober 2013 PENSIOEN: WELKE WIJZIGINGEN KOMEN ER AAN? Oktober 2013 Wie beslist? Werkgever & werknemers spreken nieuwe regeling af Pensioenfonds voert de regeling uit bestuurslid 2 Waar gaan we het over hebben? 1.

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw

Nadere informatie

Pensioen Laag 2

Pensioen Laag 2 Pensioen 1-2- 3 Laag 2 Pensioen 1-2- 3 bestaat uit 3 lagen. In de eerste laag leest u in het kort de belangrijkste informatie over uw pensioenregeling. In deze laag 2 vindt u meer informatie over alle

Nadere informatie