I know you got soul - een introductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I know you got soul - een introductie"

Transcriptie

1 I know you got soul - een introductie Soul komt dus voort uit twee, oudere muziekstijlen: gospel en rhythm & blues. Deze twee muziekstijlen stonden, ondanks sommige muzikale overeenkomsten, op gespannen voet met elkaar. Rhythm & blues was straatmuziek, met teksten over 'whiskey and women' terwijl gospel slechts klonk in de kerk. Neemt niet weg, dat sommige bluesartiesten af en toe ook gospels zongen en gospelartiesten (meestal stiekem) ook wel eens luisterden naar rhythm & blues. Een belangrijk kenmerk, dat soul deelt met gospel en blues, is de doorleefde zang. De zanger(es) zingt vol overtuiging, en legt zijn/haar ziel in de muziek. Groot verschil met de gospels is dat de teksten van soulmuziek niet-religieus zijn, al leenden de schrijvers van soulliedjes soms wel bijna één-op-één van de gospelteksten die ze kenden uit hun jeugd. Een tweede stijlkenmerk van soul is de call-and-response-zang waarbij leadzanger en achtergrondkoor een vraag-en-antwoordspel met elkaar spelen. Toen soulpionier Ray Charles vier achtergrondzangeressen (The Raelettes) toevoegde aan zijn band, importeerde hij dit stijlkenmerk direct uit de gospelmuziek. Qua bandbezetting keken soulmuzikanten naar de rhythm & blues. Die muziekstijl ontstond in de late jaren veertig in verschillende Amerikaanse steden. Rhythm & blues was amusementsmuziek voor en door zwarte Amerikanen. Omdat blank en zwart destijds nog strikt gescheiden waren in de VS kenden de meeste blanken deze muziek niet. De bezetting van een r&b-combo was elektrische gitaar, bas, drums, meestal aangevuld met een pianist en koperen blaasinstrumenten als saxofoon en trompet. Soul komt dus voort uit twee, oudere muziekstijlen met elk hun eigen, gescheiden publiek. Tot ongenoegen van sommige artiesten. Toen Sam Cooke besloot om geen christelijke muziek meer te zingen, moest hij zijn eerste single Lovable (1956) dan ook onder een pseudoniem uitbrengen. Toen het gospelpubliek er toch achter kwam, haakte een deel van zijn fans verbitterd af. Ray Charles ontving boze brieven omdat hij het waagde om gospelzang te spelen over een bluesritme. Solomon Burke, een dominee die zelf ook graag rhythm & blues zong, beweerde dat hij daarom de term soul music bedacht. Door gospelteksten over een bluesritme te zingen en het soul te noemen, mocht het wel van zijn congregatie. Het is niet zeker te zeggen of Burke s verhaal waar is. Er is niet één uitvinder van soulmuziek. Meerdere artiesten smolten elementen van rhythm & blues en gospel samen tot een nieuwe muziekstijl. In het volgende hoofdstuk zetten we zeven soulpioniers op een rij.

2 Get there first - de soulpioniers Ray Charles Ray Charles maakte naam als rhythm & blues-pianist, maar vergat nooit de gospelmuziek van zijn jeugd. Als één van de eerste artietsen nam hij de vocalen uit de gospel en plaatste die op een bluesbeat. Dit tot verdriet en woede van sommige gelovigen die vonden dat Brother Ray hun muziek stal. Nummers als I ve Got A Woman (1954) en What d I Say (1959) bleken hun tijd lichtjaren vooruit. Sam Cooke Sam Cooke had al een aantal succesvolle jaren achter de rug als gospelzanger. Dat was terecht want met zijn jeugdige, gloedvolle stem onderscheidde hij zich van de meeste gospelzangers, die eerder een ruw en schreeuwerig stemgeluid hadden. De nummers die Cooke opnam met zijn gospelgroep The Soul Stirrers klinken al als soul voordat het genre zo werd genoemd. Cooke was de eerste zwarte zanger die een blank publiek bereikte met een muziekstijl die in alles Afro-Amerikaans was. Ruth Brown Ruth Brown speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van rhythm & blues naar soul. Haar bijnaam was Little Miss Rhythm en haar ritmische wijze van zingen inspirerde Etta James en Tina Turner. Ze was bovendien de eerste succesvolle artieste voor Atlantic. Deze platenmaatschappij overleefde daarmee haar eerste moeilijke jaren en zou de wereld jaren later veel fraaie soulplaten schenken. Bobby Bland Op zijn album Two Steps Away From The Blues experimenteerde blueszanger Bobby Bland door nieuwe stijlen aan zijn bluesgeluid toe te voegen. Zijn mengeling van country, gospel en vocale pop vormde een blauwdruk voor latere soulzangers. Solomon Burke Solomon Burke was aanvankelijk, net als Sam Cooke, actief als gospelzanger. Burke beweerde dat hij de term soul music bedacht om zijn kerkvolk er van te overtuigen dat hij geen wereldlijke rhythm & blues zong. Burke heeft later toegeven dat zijn hit Everybody Needs Somebody To Love, letterlijk is geïnspireerd op een gospellied dat hij in de kerk zong. Jackie Wilson Met zijn knappe uiterlijk en fraaie falsetstem werd Jackie Wilson bewonderd door een generatie van latere soulzangers. Het leverde hem de fraaie bijnaam Mr. Excitement op. Ene Berry Gordy schreef een hit voor Jackie Wilson. Toen hij slechts een schijntje van de verkoopopbrengst kreeg, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Met succes: zijn bedrijf Motown groeide uit tot het meest succesvolle soullabel van de twintigste eeuw. James Brown Geen overzicht van vroege soul is compleet zonder James Brown. Brown stond al op zijn twaalfde op straat om voor geld te zingen en scoorde in 1956 zijn eerste hit. Met zijn uitzinnige stem en explosieve optredens was Brown van grote invloed op vele soulzangers na hem.

3 Dancing in the streets - Motown en Stax De belangrijkste 'soulsteden' van Amerika waren: Detroit (Motown) The sound of young America was de slogan waarmee het label Motown vanuit Detroit de rest van Amerika veroverde. En Motown hád een eigen geluid: poppy soul met korte liedjes met refreinen die je zo meefloot. Dat was niet zonder reden. Labelbaas Berry Gordy wilde muziek uitbrengen die een zo groot mogelijk publiek aansprak, zowel blank als zwart. De instrumentale partijen van alle Motown-hits werden ingespeeld door The Funk Brothers, een gedegen band van ervaren sessiemuzikanten. Aanvankelijk was Motown vooral bekend van zanggroepen als The Miracles (met Smokey Robinson, een van Motowns belangrijkste componisten, in de gelederen), The Supremes en The Temptations. Latere successen kwamen er met Marvin Gaye en Stevie Wonder, die beiden succesvol braken uit het strakke drie-minuten-popliedjes-stramien dat Motown dicteerde. In dezelfde tijd (begin jaren zeventig) lanceerde Motown ook The Jackson Five, met een piepjonge Michael Jackson. Memphis (Stax, Atlantic, Hi!) In tegenstelling tot Motown klink de soul uit Memphis een stuk minder glad. Memphis ligt aan de Mississippi en een stuk dichter bij de geboortegrond van de blues. Het label Stax (opgezet door het blanke stel Stewart-Axton) grossierde in zompige soul, ingespeeld door de uitstekende huisband Booker T & The MGs. Zangers als Otis Redding en Rufus Thomas keerden hun ziel binnenste buiten. Met zijn zijdezachte stem was Al Green het tegenovergestelde van de ruige Otis Redding. Voor het Hi!-label bracht Green in de jaren zeventig een reeks albums uit die zowel artistiek als commercieel tot de hoogtepunten van de soul behoren. Eén van de bedevaartsoorden van de soulmuziek ligt in Muscle Shoals, een piepklein plaatsje op het platteland van Alabama. In de daar gelegen FAME Studio namen onder meer Aretha Franklin en Wilson Pickett voor het Atlantic-label prachtige platen op. Philadelphia (Philadelphia International Records) Soul uit Philadelphia was vooral populair aan het begin van de jaren zeventig. Opvallend aan de Philly Sound is de grote rol voor strijkarrangementen waardoor de muziek een soft en gestileerd geluid krijgt. Bijna alle hits werden geschreven door het componistenduo Gamble & Huff. De huisband was MFSB. Enkele Philly-artiesten: The O Jays, Patti LaBelle en Harold Melvin & The Blue Notes. Ook steden als Chicago (met name Chess Records, met Etta James onder contract) en New Orleans (artiesten als The Meters en Lee Dorsey) hadden hun eigen karakteristieke soulgeluid.

4 Black and proud - soul en verzet Zwarte Amerikanen mochten niet naar scholen waar blanke kwamen. Ze moesten in eten in aparte restaurants en hun behoefte doen in toiletten die bestemd waren for coloured only. De beweging rond de charismatische dominee Martin Luther King streed voor gelijke rechten. Geïnspireerd door King schreef Sam Cooke in 1963 het eerste politieke soullied: A Change Is Gonna Come. Naast Cooke was er een andere pionier die zich met zijn muziek politiek uitsprak: Curtis Mayfield, de bandleider van The Impressions uit Chicago. Met zijn nummer People Get Ready wilde hij in 1965 de zwarte Amerikanen een steun in de rug geven: wees er klaar voor, er komen betere tijden. Met zijn hoopvolle teksten vervulde Mayfield een zelfde rol als de gospelzangers voor hem. Aanvankelijk kwamen er geen betere tijden. Rassenrellen in Los Angeles (1965), Detroit (1967) en de moord op Martin Luther King (1968) zorgden ervoor dat de opvattingen van veel zwarte Amerikanen radicaler werden. Eén van de bekendste artiesten die de nieuwe tijd feilloos aanvoelde was James Brown. Zijn lied Say It Loud I m Black And Proud! werd een strijdkreet voor een generatie jonge Afro-Amerikanen. Motown hield zich aanvankelijk verre van politieke stellingname, omdat ze haar blanke publiek niet van zich wilde vervreemden. Vanaf 1967 sloeg dat terug op het succesvolle label. Veel zwarte Amerikanen vonden Motown te blank. Een bizarre beschuldiging, want veel van Motown s artiesten waren zelf slachtoffer geworden van de rellen in Detroit. Barrett Strong woonde midden in de stad en schreef voor The Temptations het lied Ball of Confusion, dat een weerslag was van die hectische tijd. Marvin Gaye, één van Motowns topzangers, zou met What s Goin On in 1971 een prachtig album afleveren. In de teksten leverde Gaye een tijdloos sociaal commentaar op het leven in de getto s. Hiermee was hij van grote invloed op Stevie Wonder. Dit voormalige zingende wonderkind waagde zich op albums als Innervisions ook aan sociaal commentaar. Een gevolg van de emancipatie was dat veel zwarte Amerikanen niet meer afhankelijk wilden zijn van blanke werkgevers. Zelf aan de slag dus! Dat gold ook voor een nieuwe generatie filmmakers verenigd onder de naam blaxploitation. Zwarte producenten, zwarte acteurs én zwarte artiesten die de soundtrack componeerden. Juist de muziek heeft de tijd het best doorstaan. Onder meer Isaac Hayes (Shaft), Curtis Mayfield (Superfly), Marvin Gaye (Trouble Man) en James Brown (Black Caesar, The Big Payback) maakten soundtrackalbums die nog altijd hoog staan aanschreven onder soulliefhebbers.

5 One nation under a groove - funk Funk was het wilde broertje van de soul. Vooral de Motown-variant stak braaf af tegenover uitzinnige funkateers als George Clinton (met zijn groepen Parliament en Funkadelic) en Sylvester Sly Stone Stewart. Toch begonnen zowel Clinton als Sly Stone als souljongens, maar onder invloed van psychedelische rock (en dito drugs) werd hun muziek steeds gekker. The Godfather Of Funk is echter James Brown. Hij bracht in 1965 de eerste funksingle uit: Papa s Got A Brand New Bag. De funk van James Brown bouwde uit op de soulformule die hij zelf had ontwikkeld, met één groot verschil: binnen de funk is de melodie van een nummer ondergeschikt is aan het ritme. Naast de drummer is er binnen de funk daarom ook een hoofdrol voor de bassist. Niet voor niets zijn het twee bassisten die als grondleggers van de funk worden gezien: Larry Graham en Bootsy Collins. Een jonge Bootsy Collins leerde het vak in de band van James Brown en was later bassist bij Funkadelic. Brown leerde Bootsy wat de funk was: It s all about the one : het accent lag op de eerste tel van de vierkwartsmaat, dit in tegenstelling tot soul dat het accent op de tweede en de vierde tel legde. Begin jaren tachtig was Rick James de grote ster van de funk. Hij durfde het om als één van de eersten met synthesizers te stoeien. Zijn bekendste hit Superfreak werd later succesvol bewerkt door rapper MC Hammer. James verloor zich al snel in een leven vol drugs en groupies. Een gedreven jonge muzikant, ene Prince Roger Nelson, stond klaar om James stokje over te nemen. Aan de hand van Prince sloeg de funk nieuwe wegen in. De onvermoeibare Prince wist funk te koppelen aan rock en new wave en schiep in de jaren tachtig zo een compleet nieuw soulvol geluid.

6 Boogie wonderland - soul en disco Vooral jazzmuzikanten (waarvan sommigen aanvankelijk een beetje neerkeken op de simpele soulmuziek) experimeteerden met muzikale fusies. Enkele bekende souljazznamen: de pianisten Ramsey Lewis, Grover Washington Jr en Herbie Hancock, gitarist Grant Green en zanger Donny Hathaway. Zelfs de grootmeester, Miles Davis, ontkwam niet aan de funk. De woest aantrekkelijke Betty Davis leerde haar beroemde man de fijne kneepjes van het funkvak. De mengvorm van soul met rock die destijds ontstond is minder bekend. Artiesten als Blood Sweat & Tears en Buddy Miles (de ex-drummer van Jimi Hendrix) experimenteerden hiermee. Er waren zelfs artiesten die de roomblanke country & western, een soultik gaven. Zowel blanke (Joe South, Dan Penn) als zwarte (Arthur Alexander, Johnny Adams) artiesten stoeien met deze wonderlijke mengvorm. In de wijken van New York waar Latino s en zwarten naast elkaar woonden ontstond de boogaloo. Deze mengvorm, ook wel brown eyed soul genoemd, mengde Cubaanse en Puertoricaanse dansmuziek met soul. Enkele voorbeelden: Joe Bataan en Ray Barretto. Deze latin soul was één van de ingrediënten voor de dansmuziek waar je in de late jaren zeventig niet aan ontkwam: disco. Disco voegde elementen van funk, boogaloo en vooral Philly soul samen tot een modern geluid. Van de funk leenden discogroepen de onweerstaanbare baslijn en de lange nummers. Alles om het publiek uren achtereen te laten dansen. Op verschillende plaatsen in de VS schoof soul in de richting van disco. In Philadelphia brachten The Trammps in 1972 een vroege disco-hit uit: Zing! Went The Strings Of My Heart. Rond dezelfde tijd broedden artiesten als KC & The Sunshine Band en George McCrae in Miami op een soortgelijke sound. Ook Barry White speelde, met zijn veertigkoppige Love Unlimited Orchestra, een sleutelrol bij de ontwikkeling van disco. En tot slot was er Chic, een discogroep opgericht door twee ervaren New Yorkse sessiemuzikanten. Hun debuutalbum uit 1977, met de tijdloze single Le Freak, sloeg in als een bom. De opkomst van disco zorgde ervoor, dat de late jaren zeventig en jaren tachtig waren zware tijden voor liefhebbers van de ouderwetse soulsound. Een van de soulartiesten die het beste doorhad dat het muzikale tij keerde, was de jonge Motown-zanger Michael Jackson. Zijn album Off the Wall (1979) nam de beste elementen van soul en disco en smeedde ze samen tot een eigen geluid. Zoals alle grote artiesten zou Michael Jackson zijn eigen plan trekken, zich daarbij niet al te veel aantrekkend van stijlgrenzen.

7 Share my world - hiphop en swingbeat Zo n stukje geknipte muziek heet een sample en een herhaalde sample van een drumbreak heet een breakbeat. De breakbeat vormde de muziek waar rappers hun teksten overheen legden. De meest gesamplede nummers binnen de hiphop zijn allemaal afkomstig van soul- of funkplaten. James Brown haakte wederom op het juiste moment in en nam een nummer op met hiphoppionier Afrika Bambaataa, maar de meeste artiesten van Browns generatie waren minder blij met sampling. Vooral omdat de rappers goede sier maakten met hún muziek, maar de oorspronkelijke componisten er geen cent voor kregen. Dit werd rechtgezet met een geruchtmakende rechtszaak (Biz Markie vs Gilbert O Sullivan). Het resultaat was dat in latere hiphop er minder werd geleend van oude soul- en funkplaten, maar de hiphoppers hun eigen beats gingen bouwen. Soul leidde in de jaren tachtig een sluimerend bestaan. Zangeressen als Anita Baker en Whitney Houston hadden beiden een fenomenale soulstem in huis, maar hun muziek was ingebed in een gladde popproductie. Veel soulliefhebbers van het eerste uur vonden dat de soul zijn ziel had verloren. Voor veel jonge, zwarte Amerikanen was soul de muziek van hun ouders. Dat veranderde aan het einde van de jaren tachtig met de komst van de swingbeat: een jonge, opwindende en elektronische soulvariant. De zangers beheersten de vocale acrobatiek van de oude soulgeneratie, maar voegden daar invloeden uit funk, electro en hiphop aan toe. Swingbeat (ook wel new jack swing genoemd) was muziek uit de verpauperde Amerikaanse binnensteden. Aanvankelijk voor een puur zwart publiek: de blockheadkapsels en oversized Armani-pakken waren te 'ghetto' voor het Whitney Houston-publiek. De eerste artiest die swingbeat naar de top-40 bracht was Bobby Brown met zijn funky hit My Perogative. Hij plaveide de weg voor zangeressen als Mary J. Blige en haar producer Sean Puff Daddy Coombs. Blige vertaalde, net als de soulzangeressen voor haar, een ellendig leven naar succesvolle hitmuziek. De combinatie van hiphop (raps en beats) met soulvolle zang, bleek succesvol. De door Puffy en Blige uitgedokterde formule zou de volgende twintig jaar gevolgd worden door veel artiesten. Ik kan de televisie niet aanzetten of ik zie weer een kleine Mary J-kopie rondhuppelen zou Blige later zeggen. Aanvankelijk werd deze stijl hiphop soul genoemd, later raakte de ietwat verwarrende term r&b meer in zwang. Naast zangeressen als Blige en zangers als R Kelly, komen ook de vocale groepen terug. Zowel bij de mannen (Boyz II Men) als de vrouwen (SWV, En Vogue). De laatste groep was weer van grote invloed op Destiny s Child, de meidengroep die één van de meest succesvolle soulzangeressen van de 21e eeuw voortbracht; Beyoncé Knowles.

8 Knew you were waiting - soulrevival De eerste soulrevival was midden jaren tachtig. Synthesizers en blikkerig klinkende drums domineerden de blanke rock én de zwarte soul. In die tijd kwam de film Blues Brothers uit met gastrollen voor James Brown (als dominee!), Aretha Franklin en Ray Charles. Het titelnummer, Solomon Burke s Everybody Needs Somebody To Love, werd voor de tweede keer een hit. In dezelfde tijd scoorden David Bowie en Mick Jagger een grote hit met een cover van Dancing In The Streets, een Motown-hit uit Phil Collins nam een cover van The Supremes op en George Michael (toen een superster) trok Aretha Franklin uit haar isolement door een duet met haar op te nemen. Opvallend is dat de soulrevival vooral populair was in Groot-Brittannië. De Britten hebben sowieso een interessante bijrol gespeeld in de geschiedenis van de soul. Soul was er altijd al populair. Alle grote Britse rockbands hadden aan het begin van hun loopbaan wel een paar soulnummers op het repertoire staan en in de persoon van Dusty Springfield hadden de Engelsen een unieke soulstem in huis, eentje die zelfs in Memphis een plaat mocht opnemen. Soul bleef populair in Engeland, ook tijdens het discotijdperk. Britse verzamelaars kochten zelfs de meest obscure soulplaten op. Deze vergeten singletjes werden dan gedraaid tijdens Northern soul parties. Het Northern slaat op het feit dat deze feesten, waar alleen maar ouderwetse soulmuziek werd gedraaid, vooral populair was in het noorden van Engeland. Bovendien bracht de eerste generatie zwarte Engelsen (afkomstig uit het Caribisch gebied) niet alleen reggae-, maar ook soulplaten mee. Een voorbeeld is Hot Chocolate, dat een soepele mix van disco en soul speelde. Eén van de eerste blanke soulgroepen was Dexy s Midnight Runners wier bandnaam een eerbetoon was aan de Northern soul all-nighters ( Dexy is een koosnaam voor de amfetamine die populair was onder bezoekers van dergelijke feesten). De muziek op het debuutalbum van Dexy s Midnight Runners (uit 1980) was een weerslag van de ongepolijste soul die ook op deze feesten klonk. Latere artiesten kozen voor een zwoelere en hitgevoelige soulvariant. Artiesten als Sade, Lisa Stansfield, Simply Red, en iets later Joss Stone, scoorden goed met hun blueeyed soul en een aantal van hen mocht zelfs komen touren in de VS. Mede door het liefdewerk van de Britten overleefde soul de donkere jaren tachtig en kreeg het haar ziel weer terug in een nieuwe gedaante: de neo-soul.

9 Brown sugar - de geneugten van neo-soul De eerste artieste die het label 'neo-soul' krijgt opgeplakt, is Erykah Badu. Opvallend aan Badu zijn haar verwijzingen naar de Afrikaanse geschiedenis, zowel in muziek, tekst als haar uiterlijk. Daarmee sluit ze aan bij het black is beautiful -idee uit de jaren zeventig. Neo-soul ligt dichter bij de soulmuziek van de jaren zestig / zeventig dan r&b. Een andere pionier was D Angelo, een muzikant die hiphopbeats combineerde met lome, funky baslijnen en een Prince-achtige falsetstem. Zijn debuut Brown Sugar uit 1995 geldt als een mijlpaal binnen de neo-soul. Een jaar later brachten The Fugees hun derde album The Score uit. Ook zij toonden, dat hiphop en soul prima samen konden gaan. Een bijzondere rol is er ook voor The Roots, opgericht als hiphopgroep met liveinstrumenten. De albums van The Roots laten zich lezen als een who-is-who van de neo-soul: iedere talentvolle soulartiest van hun generatie doet mee. Cody Chestnutt bijvoorbeeld, een excentrieke soulzanger uit Atlanta, of de succesvollere John Legend.The Roots nemen ook een album op met Betty Wright. Zij is een goed voorbeeld voor een trend die in de vroege 21e eeuw wordt ingezet: vergeten soulzangers uit de jaren zestig blazen hun carrière overtuigend een nieuw leven in. Solomon Burke beleeft met Don t Give Up On Me in 2005 zijn zoveelste revival. Ook Bettye LaVette, Mavis Staples, Charles Bradley, Lee Fields en Sharon Jones laten horen dat soul met het klimmen der jaren alleen maar aan kracht wint. Bradley en Jones staan onder contract bij Daptone, een ouderwets soullabel geïnspireerd op Stax. Dus met een huisband (The Dap-Kings) die op alle platen van het label meespeelt. Ook jonge Amerikanen pikken de authentieke soulsound weer op. Dé zomerhit van 2006, Crazy van Gnarls Barkley, is een directe echo van de oude soul. De hiphopgroep Outkast verwijst in de grappige videoclip voor Hey Ya! direct naar de sound (en mode) van Motown. Raphael Saadiq, die liedjes schreef voor Mary J Blige en John Legend, kiest op zijn eigen albums voor een rauw soulgeluid. Aloe Blacc scoort in 2010 een hit met I Need A Dollar, een nummer dat de economische crisis naar muziek vertaalt, op een manier zoals Marvin Gaye dat ook misschien had gedaan. Ook de Engelsen laten zich niet onbetuigd in deze soulrevival. Wat heet, de twee meest succesvolle soulzangeressen komen uit Londen. De eerste is de dochter van een taxichauffeur en draagt een suikerspinkapsel. Amy Winehouse speelt zalen plat en verbaast zelfs de Amerikanen met haar zwarte stemgeluid. Helaas glijdt ze weg in een drank- en drugsverslaving, resulterend in haar vroege dood. Dan staat Adele Adkins steviger in haar schoenen. Haar geraffineerde mix van soul en mainstream-pop slaat aan bij een breed publiek. De toekomst van de soul ziet er zonnig uit.

10 Tien vergeten soulartiesten 1. O.V. Wright Simpel gezegd: de stem van Otis Redding begeleid door de band van Al Green. Overton Vertis Wright had een kort en lastig leven, dat hij wel wist om te zetten in emotionele soulmuziek. Overleed al op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een drugsverslaving. 2. Doris Duke Doris Duke bracht twee albums uit waarvan vooral I m A Loser (1969) een pareltje is, een stem vol treurnis waarmee ze al haar liefdesleed uitsnikt. 3. D.J. Rogers Zanger uit Los Angeles met de zon in zijn stem. DeWayne Julius Rogers spoort zijn luisteraars aan om er, ondanks alle ellende, toch maar het beste van te maken. Helaas leidde die oproep niet tot verkoopsuccessen. 4. Wendy Rene Geflopte zangeres uit de Stax-school, die als tiener haar enige hit scoorde. Toen een volgende hit uitbleef, zegde Stax zonder pardon het contract op. 5. Terry Callier Terry Callier was een singer/songwriter die jazz- en soulinvloeden in zijn unieke muziek wist te weven. Toen het succes uitbleef, hing hij zijn gitaar aan de wilgen en werd hij fulltime huisvader. Werd op latere leeftijd toch herontdekt in Engeland waar hij samenwerkte met Massive Attack. 6. Big John Russell Ook Nederland kent zijn vergeten soulzangers, zoals de in Suriname geboren soulkolos Big John Russell. De meeste Nederlanders kennen hem waarschijnlijk van het Surinaamse volksliedje A La Presie dat hij inzong voor een reclamespot. 7. Geno Washington Niet te verwarren met Gino Washington, dat is een soulzanger uit Detroit. Geno-meteen-e is een Amerikaan die in Engeland woont. Zijn keiharde stem en uptemposongs waren favoriet bij de bezoekers van Northern-soulparties. Dexy s Midnight Runners eerden hem met het lied Geno. 8. Shuggie Otis Zoon van Johnny Otis, de bandleider die Etta James ontdekte. Shuggie speelde gitaar in zijn vaders band en werd beschouwd als het wonderkind van zijn generatie. Mede door een hardnekkige alcoholverslaving kwam dat er niet uit. Wel nam hij in 1974 het fraaie Inspiration Information op, dat zijn tijd ver vooruit was. Zowel Prince als Massive Attack klinken door op dit unieke album. 9. Leroy Hutson Dim de lichten, vul een glas wijn en vlei je, samen met je geliefde, neer op een lamsvelletje voor de open haard. Zet een album op van de zoetgevooisde Leroy Hutson op. Net als Curtis Mayfield zong hij ooit bij The Impressions. 10. Betty Harris De zompige, funky soulvariant uit New Orleans is sowieso onderschat. Op funkgroep The Meters na, zijn maar weinig soulartiesten die doorbraken buiten de gemeentegrenzen van The Crescent City. We hadden Ernie K-Doe of Eddie Bo kunnen kiezen, maar dames gaan voor: daarom Betty Harris.

In ons werkstuk komen de onderwerpen Blues en jazz muziek, Country en western muziek, Rock & Roll, Soul, R&B, Funk, Rap, Reggae voor.

In ons werkstuk komen de onderwerpen Blues en jazz muziek, Country en western muziek, Rock & Roll, Soul, R&B, Funk, Rap, Reggae voor. Werkstuk door L. 1901 woorden 17 maart 2014 5,3 14 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord In ons werkstuk komen de onderwerpen Blues en jazz muziek, Country en western muziek, Rock & Roll, Soul, R&B,

Nadere informatie

L1 FAME3ORIGINALS maart 2012 Arnold Rypens. 2:06 1 The Magnificent Seven (Bernstein) Liberty ELMER BERNSTEIN L126b 16

L1 FAME3ORIGINALS maart 2012 Arnold Rypens. 2:06 1 The Magnificent Seven (Bernstein) Liberty ELMER BERNSTEIN L126b 16 L1 FAME3ORIGINALS 374 18 maart 2012 Arnold Rypens - Kirsten 2:06 1 The Magnificent Seven (Bernstein) Liberty ELMER BERNSTEIN L126b 16 Dit zijn The Originals bij L1 Radio met het thema van The Magnificent

Nadere informatie

Jamaica. Jamaica MENTO. (Jamaica)

Jamaica. Jamaica MENTO. (Jamaica) Jamaica Jamaica is één van de bekendste eilanden in het Caribisch gebied. Op dit eiland zijn mento, ska, rocksteady, reggae, dub, ragga en dancehall ontstaan. De Jamaicaanse muziek heeft haar weg over

Nadere informatie

Hij is 46 jaar oud, 20 jaar getrouwd en heeft twee kinderen van 18 en 20 jaar oud.

Hij is 46 jaar oud, 20 jaar getrouwd en heeft twee kinderen van 18 en 20 jaar oud. Waarom hebben jullie jezelf als duo Needle & Salt genoemd? Rolf's achternaam is Schnyder, wat in het Engels betekent tailor (kleermaker), een man die werkt met een needle, terwijl Fredy's achternaam Salzmann

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren bekende artiesten uit de 80 s kennen - Leren wat Live Aid was en USA for Africa - Leren wat een synthesizer en een drumcomputer zijn - Leren

Nadere informatie

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag Opdracht door K. 1157 woorden 21 november 2016 2,2 5 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling CKV Muziek Verslag Kunst is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Mensen van over de hele wereld

Nadere informatie

5,9. Werkstuk door een scholier 2204 woorden 29 augustus keer beoordeeld. Inhoudsopgave

5,9. Werkstuk door een scholier 2204 woorden 29 augustus keer beoordeeld. Inhoudsopgave Werkstuk door een scholier 2204 woorden 29 augustus 2004 5,9 400 keer beoordeeld Vak Muziek Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Worksongs, Gospel Jazz Blues R&B, Rock n Roll Funk, Beat, Rap Soul Punk,

Nadere informatie

L1 P/O-RIGINALS juni 2011 Arnold Rypens. 1. Steal Away (Hughes) Fame JIMMY HUGHES

L1 P/O-RIGINALS juni 2011 Arnold Rypens. 1. Steal Away (Hughes) Fame JIMMY HUGHES L1 P/O-RIGINALS 347 12 juni 2011 Arnold Rypens - Kirsten 1. Steal Away (Hughes) Fame JIMMY HUGHES Dit zijn The Originals bij L1 Radio met Steal Away van Jimmy Hughes, in 1964 de eerste hit voor het Fame

Nadere informatie

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag.

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag. SHOW: The Feel Good Show of The Year Artiesten: Blues Brothers Klas 3GTA 1. Welk concert heb je gekozen? The Feel Good Show van de Blues Brothers. 2. Waarom heb je juist dit concert gekozen? We kregen

Nadere informatie

L1 ORIGINALS december 2010 Arnold Rypens. 2:30 1. Goin' Back (Goffin/King) Immediate GOLDIE BTWH5 23

L1 ORIGINALS december 2010 Arnold Rypens. 2:30 1. Goin' Back (Goffin/King) Immediate GOLDIE BTWH5 23 L1 ORIGINALS 323 12 december 2010 Arnold Rypens - Kirsten 2:30 1. Goin' Back (Goffin/King) Immediate GOLDIE BTWH5 23 Dit zijn The Originals bij L1 Radio en een wezenskenmerk van originals is dat je daarvoor

Nadere informatie

Little Steve & the Big Beat (NL) 4 Oktober 2015. Bio. Verslag Motortourtocht Bas Paardelooper and the Blue Crue

Little Steve & the Big Beat (NL) 4 Oktober 2015. Bio. Verslag Motortourtocht Bas Paardelooper and the Blue Crue Nieuwsbrief 01-10-2015 Jaargang 2, nummer 16 Stichting The Blues Connection Beuningenstraat 40 5043 XM Tilburg Email: stichting@thebluesconnection.nl Zondagmiddag 4 Oktober 2015. Little Steve & the Big

Nadere informatie

Bebop. De jaren veertig

Bebop. De jaren veertig Bebop De jaren veertig 1. Moderne jazz De muziek uit de swingperiode wordt klassieke jazz genoemd, de jazz die zich vanaf de jaren veertig ontwikkelde, moderne jazz. Jazz werd in de swingperiode beschouwd

Nadere informatie

Cuccurullo Brillo Brullo met zeer speciale gast Ike Willis

Cuccurullo Brillo Brullo met zeer speciale gast Ike Willis Cuccurullo Brillo Brullo met zeer speciale gast Ike Willis Het succesvolle optreden van Cuccurullo Brillo Brullo met Ike Willis op de Zappanale 16 in Duitsland heeft geleid tot een muzikaal vervolg. Ike

Nadere informatie

Eshuijs, Margriet Band

Eshuijs, Margriet Band Eshuijs, Margriet Band website Margriet Eshuijs Na de opheffing van van de band LUCIFER in 1978 kiest basgitarist Dick Buisman voor een zakelijke carri?re in geluidsapparatuur. Hij begint een eigen bedrijf

Nadere informatie

Victoria: Ik ben geboren in Rotterdam en was vaak bij mijn ouders

Victoria: Ik ben geboren in Rotterdam en was vaak bij mijn ouders Onbekend/onbemind???? In deze rubriek een interview over artiesten die nog niet zo heel erg bekend zijn en dat wel verdienen. In deze eerste aflevering met Victoria Eman. Dolf: Hoi Victoria welkom hier

Nadere informatie

Eindpresentatie // Anne Heijkoop

Eindpresentatie // Anne Heijkoop Eindpresentatie // Anne Heijkoop 0772539 Inhoud > Debriefing > Concept > Visualisatie > Promotie > Prototype Debriefing Bedenk een nieuw Concept voor Muziekweb waarmee gebruikers elkaar kunnen inspireren

Nadere informatie

Lesbrief DieDrie: Hier komt de band!

Lesbrief DieDrie: Hier komt de band! Lesbrief DieDrie: Hier komt de band! Wij zijn DieDrie en we willen heel graag een beroemde band worden. Dat lijkt ons onwijs gaaf, want dan wordt overal onze muziek gedraaid, worden we herkend op straat

Nadere informatie

Interview met de Bluebirds

Interview met de Bluebirds Interview met de Bluebirds Van L.R; Rachel louise, Elske Wall, Krystl 26-02-2017 Even een kort gebeuren na hun repetities en dus... een interview! Fred : Allereerst welkom dames en dank om tijd voor mij

Nadere informatie

Oefen het lied Shape of You

Oefen het lied Shape of You Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Shape of You Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 10 minuten Voorbereidingstijd: 5 10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) O

Nadere informatie

De traditionele gospel: De naam zegt het zelf al het is traditioneel dus de gewone muziek stijl uit Afrika.

De traditionele gospel: De naam zegt het zelf al het is traditioneel dus de gewone muziek stijl uit Afrika. Gospel is het Engelse woord voor Evangelie. Gospel is waarschijnlijk ontstaan rond 1900 tijdens de slavernij in Zuid-Amerikaanse katoenplantages. De slaven zongen deze liederen om elkaar spiritueel aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaargang 3, nummer 20 Stichting The Blues Connection

Nieuwsbrief Jaargang 3, nummer 20 Stichting The Blues Connection Nieuwsbrief 01-03-2016 Jaargang 3, nummer 20 Stichting The Blues Connection Beuningenstraat 40 5043 XM Tilburg Email: stichting@thebluesconnection.nl Zondagmiddag 20 maart 2016. Robbert Fossen & Peter

Nadere informatie

7,1. Waarom dit nummer? Praktische-opdracht door een scholier 1268 woorden 17 februari keer beoordeeld. Inhoud

7,1. Waarom dit nummer? Praktische-opdracht door een scholier 1268 woorden 17 februari keer beoordeeld. Inhoud Praktische-opdracht door een scholier 1268 woorden 17 februari 2006 7,1 17 keer beoordeeld Vak Muziek Inhoud Voorwoord Originele en Vertaalde tekst Moody Blues Nights in White Satin Analyse van Groot naar

Nadere informatie

De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen vanaf donderdag 7 november wekelijks om 21.05 op VIER

De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen vanaf donderdag 7 november wekelijks om 21.05 op VIER De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen vanaf donderdag 7 november wekelijks om 21.05 op VIER Vanaf donderdag 7 november gaat Lisa Smolders samen met Frank Vander linden en Sarah Bettens op zoek naar

Nadere informatie

obs De Kievitshoek Muziek & Dans januari 2014

obs De Kievitshoek Muziek & Dans januari 2014 obs De Kievitshoek januari 2014 Muziek & Dans Geschiedenis van de popmuziek??? Eigenlijk is het ondoenlijk de geschiedenis van de popmuziek in het kort te vertellen als je bedenkt dat er boeken vol over

Nadere informatie

gegeven. Op een later moment lieten de handtekeningenjagers het afweten.

gegeven. Op een later moment lieten de handtekeningenjagers het afweten. In herinnering ga ik terug naar het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Radio was als het ging om de commerciële stations actief vanaf internationale wateren glorieus. Hilversum 3, dat 6 jaar

Nadere informatie

Reisvoorstel. De groep vertrekt met 2 vluchten van de luchtvaartmaastchappij United vanuit Amsterdam naar New Orleans.

Reisvoorstel. De groep vertrekt met 2 vluchten van de luchtvaartmaastchappij United vanuit Amsterdam naar New Orleans. Reisvoorstel Dag 1 30 januari 2014: Amsterdam / New Orleans De groep vertrekt met 2 vluchten van de luchtvaartmaastchappij United vanuit Amsterdam naar New Orleans. Groep 1: Amsterdam Washington 12.00-14.50

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

-Mijn naam is Henkjan van der Hoek. -J, dank je wel. - Mijn naam is Alex -Jannet, ja die mocht er niet bij zitten, die zegt altijd van die rare

-Mijn naam is Henkjan van der Hoek. -J, dank je wel. - Mijn naam is Alex -Jannet, ja die mocht er niet bij zitten, die zegt altijd van die rare Interview met Jannet Bodewes Door Timen van Ark en Jaap van der Weerd van www.countryland.nl We hebben in de studio Jannet Bodewes, en wat is uw naam? -Mijn naam is Henkjan van der Hoek Jullie hebben nog

Nadere informatie

Kikkerland country Interview Country Band Sundown

Kikkerland country Interview Country Band Sundown Kikkerland country Interview Country Band Sundown We zijn in gesprek met Charles Nefkens van Country Band "Sundown" Vertel eens Charles, hoe is de band tot stand gekomen? - Monique en ik zingen al country

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren wat Latin-muziek is. - Leren een paar Latin artiesten en soorten Latin-muziek kennen. - Leren het lied Anytime you need a calypso zingen.

Nadere informatie

Veenendaal Rhenen Wageningen

Veenendaal Rhenen Wageningen Veenendaal Rhenen Wageningen Op 3 december kwam Sinterklaas op Zideris in Rhenen. Sint bracht een hele hoop Pieten met zich mee. Joost, de directeur, heette hem hartelijk welkom. In het Forum werd voor

Nadere informatie

ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND

ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND NIEUWSBRIEF ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND Colofon Voorzitter Hans de Jager De Kilder 67 6983 HK Doesburg Tel. 0313-420647 j.jager49@chello.nl Secretaris Marcel Pijnappel Deventerstr. 445 7323 PS Apeldoorn

Nadere informatie

George Baker. Nederlands meest succesvolle songsmid

George Baker. Nederlands meest succesvolle songsmid George Baker Nederlands meest succesvolle songsmid Binnen in de studio hangt een poster. Tussen alle platina en gouden platen raken we na afloop van het interview maar niet uitgepraat over deze poster.

Nadere informatie

Concertverslag CKV Within Temptation

Concertverslag CKV Within Temptation Concertverslag CKV Within Temptation Concertverslag door een scholier 2159 woorden 5 november 2008 4,7 3 keer beoordeeld Vak CKV 1. Voorbereiding Naam/namen van de uitvoerenden: Within Temptation Titels

Nadere informatie

Interview met "Marco Hemelrijk". Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland.

Interview met Marco Hemelrijk. Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland. Interview met "Marco Hemelrijk". Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland. Marco nooit te laat voor een feestje. -M; Nooit te laat voor een feestje inderdaad. Marco

Nadere informatie

Euh, geweldig eigenlijk. Superversie! Maar ik stel hier de vragen. Je wordt

Euh, geweldig eigenlijk. Superversie! Maar ik stel hier de vragen. Je wordt Elvis Perkins wanneer zijn In Dearland uitkwam, haatte ik hem voor het maken van zo n geweldige plaat. Binnenkort komt zijn Doomsday EP uit en die belooft wederom veel goeds. Ook live stelde hij niet teleur:

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Tuesday Blue (Express), The

Tuesday Blue (Express), The Tuesday Blue (Express), The website hyves Tuesday Blue Expres YouTube clip TBE-We belong together Miss froggy Fame and fortune Long blond hair Sweet baby doll Baby sittin' boogie (TV Duitsland) Young and

Nadere informatie

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson De Jefferson Bijbel Thomas Jefferson Vertaald en ingeleid door: Sadije Bunjaku & Thomas Heij Inhoud Inleiding 1. De geheime Bijbel van Thomas Jefferson 2. De filosofische president Het leven van Thomas

Nadere informatie

Workshop Popbands 2012/2013

Workshop Popbands 2012/2013 Workshop Popbands 2012/2013 12 1 Starting a popband Deze band is voor beginners, leerlingen die nooit in een band hebben gespeeld. Nadruk ligt op het samen spelen, wennen aan het volume en aan zingen door

Nadere informatie

Geschreven door Brian May, geproduced door Queen en Roy Thomas Baker. Released in de VK in oktober 1978.

Geschreven door Brian May, geproduced door Queen en Roy Thomas Baker. Released in de VK in oktober 1978. Opdracht door een scholier 2314 woorden 14 februari 2007 5,2 7 keer beoordeeld Vak Nederlands Queen : platinum collection-greatest Hits I 1. Bohemian Rhapsody Geschreven door Freddie Mercury, geproduceerd

Nadere informatie

CD-Presentatie Thilly Frank

CD-Presentatie Thilly Frank CD-Presentatie Thilly Frank 18-11-2018. Op 18-11-2018 moest ik al vroeg van huis omdat ik enige tijd geleden uitgenodigd was door Thilly Frank om een gastoptreden te verzorgen bij Thilly s 16th Avenue,

Nadere informatie

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Pizza Verdi Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Opdrachtenblad Lesuurpakket Pizza Verdi (thema s: sociale verschillen, stereotyperingen/vooroordelen; verdiepingsopdracht Amerikaanse burgerrechten)

Nadere informatie

New Folk Sounds magazine van folk tot wereldmuziek

New Folk Sounds magazine van folk tot wereldmuziek New Folk Sounds magazine van folk tot wereldmuziek Digmon Roovers basgitarist op de gitaar Geplaatst: 6 april 2012 door Auke Wiersma In 2000 lanceerde Jazzgitarist Jan Kuiper zijn FIve Great Guitars, een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Hoofdstuk 1 Het verhaal van de Beatles. Hoofdstuk 2 De bandleden. Paul Mccartney John Lennon George Harrison Ringo Star

Inhoudsopgave. Inleiding. Hoofdstuk 1 Het verhaal van de Beatles. Hoofdstuk 2 De bandleden. Paul Mccartney John Lennon George Harrison Ringo Star Jules van Stiphout Eindhoven, 11 december 2009 Inleiding Ik doe mijn dc over de Beatles omdat ik het een leuk onderwerp vind en het boven al mooie muziek vind. Ik ben met mijn vaders bandje naar Liverpool

Nadere informatie

EVENTS DOORLOPEND GEOPENDE KEUKEN: 11-23 UUR KERSTDAGEN BIJ PIER99. VAN 10:00u TOT 14:00u (vanaf 15:00u à la carte)

EVENTS DOORLOPEND GEOPENDE KEUKEN: 11-23 UUR KERSTDAGEN BIJ PIER99. VAN 10:00u TOT 14:00u (vanaf 15:00u à la carte) AANVALLEN! EVENTS WATERSTAD NORDHORN SEP. OKT. NOV. DEC. 2013 DOORLOPEND GEOPENDE KEUKEN: 11-23 UUR WWW.PIER99.NL KERSTDAGEN BIJ PIER99 ONTBIJT & BRUNCH Di 24 DECEMBER VAN 09:00u TOT 13:00u (vanaf 13:00u

Nadere informatie

Kapelstraat Kontich Tel.: Fax: VERHUUR CATALOOG

Kapelstraat Kontich Tel.: Fax: VERHUUR CATALOOG Kapelstraat 13-15 2550 Kontich Tel.: 034576682 Fax: 034580814 www.bazarkekonkaz.be info@bazarkekonkaz.be VERHUUR CATALOOG Fox 2 oktober 2012 Sci-Fi USA 2012 119 min. nl/fr Ridley Scott Charlize Theron

Nadere informatie

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang wachten tot we erin konden. Onze klas mocht als eerste de

Nadere informatie

4,3. Voorwoord. Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei keer beoordeeld

4,3. Voorwoord. Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei 2006 4,3 22 keer beoordeeld Vak CKV Inhoud Voorblad 1 Inhoudstabel 2 Blues en Jazz 3-7 Algemeen 3-4 Voorwoord 3 Het ontstaan van Blues en Jazz 3 De ontwikkeling

Nadere informatie

- Patrick: JA klopt, al word er de laatste tijd toch ook veel Nederlands repertoire. Patrick Koers. de chauffeurs.

- Patrick: JA klopt, al word er de laatste tijd toch ook veel Nederlands repertoire. Patrick Koers. de chauffeurs. Onbekend/onbemind???? In deze rubriek een interview over artiesten die nog niet zo heel erg bekend zijn en dat wel verdienen. In deze eerste aflevering met Patrick Koers. Dolf: Hoi Patrick welkom en ik

Nadere informatie

7,4. Ray Robinson Charles gestorven op 73 jarige leeftijd, die een wonderbaarlijk leven had gehad en als

7,4. Ray Robinson Charles gestorven op 73 jarige leeftijd, die een wonderbaarlijk leven had gehad en als Biografie door een scholier 2930 woorden 28 april 2009 7,4 92 keer beoordeeld Vak Muziek Mijn Werkstuk gaat over: Ray Robinson Charles gestorven op 73 jarige leeftijd, die een wonderbaarlijk leven had

Nadere informatie

De grote Peenvogelquiz februari Aantal punten

De grote Peenvogelquiz februari Aantal punten De grote Peenvogelquiz februari 08 Naam Aantal punten Ronde. Trinity Trinity betekent drieeenheid. Van welke trio s (en nee Warren en Robert, we hebben het niet over Kim Holland) ontbreekt er hier telkens

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

- (Tinne), ik wilde eigenlijk iets anders. P&D Country & Line Dance Weekend

- (Tinne), ik wilde eigenlijk iets anders. P&D Country & Line Dance Weekend Interview met The Cockroach Killers We zijn in Lommel bij het 5e P&D Country & Line Dance Weekend Zaterdag 1 oktober 2016 We zitten aan tafel met deze keer niet als duo maar als voltallige band The Cockroach

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij muziek Muziek en auteursrecht Wanneer je een liedje op de radio hoort, luister je naar de zanger of zangeres die het liedje zingt. Maar wist je dat er heel veel mensen meewerken

Nadere informatie

Jan Smeets over Pinkpop in Geleen:

Jan Smeets over Pinkpop in Geleen: Jan Smeets over Pinkpop in Geleen: Soms lijkt het alsof er meer is gebeurd, 4 Misschien dat het met het ouder worden te maken heeft, maar Pinkpop Geleen is één en al nostalgie, aldus Mr. Pinkpop Jan Smeets.

Nadere informatie

Frank Montis laat de muziek voor zich spreken Straightforward Fascination: een oprechte klik 1 Jos Rouw 15 december 2011

Frank Montis laat de muziek voor zich spreken Straightforward Fascination: een oprechte klik 1 Jos Rouw 15 december 2011 Frank Montis laat de muziek voor zich spreken Straightforward Fascination: een oprechte klik 1 Jos Rouw 15 december 2011 Albumcover DelMontis Straightforward Fascination Het begon ooit in Porgy & Bess

Nadere informatie

Klein Istanbul in Berlijn

Klein Istanbul in Berlijn 12 190 culturen - 1 tijdschrift Sabar: de opzwepende dans uit Senegal Exclusief! Interview met X Factor winnares Sharon nummer 12-2007 www.colorfull-magazine.nl Adviesprijs 4,25 juni-juli 2007 Oosterse

Nadere informatie

Met C5 Jazz het nieuwe jaar in.

Met C5 Jazz het nieuwe jaar in. DE CLUB MET DE BESTE DIXIELAND EN JAZZ OUDE STIJL SCHIEHAVEN 11 TEL. 010 476 02 12 3024 EC ROTTERDAM www.c5jazz.nl Met C5 Jazz het nieuwe jaar in. Op 6 januari hadden we een zogenaamde nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

Guido Scope. Neem contact op voor een GRATIS gitaarles CONTACT. Audio & Video Optreden boeken Optredens. Over mij. Gitaarles

Guido Scope. Neem contact op voor een GRATIS gitaarles CONTACT. Audio & Video Optreden boeken Optredens. Over mij. Gitaarles Audio & Video Optreden boeken Optredens Gitaarles Over mij De speler hieronder (Guido Scope) bevat een aantal solo gitaar stukken en duo opnames met arrangementen, composities en improvisaties van hem

Nadere informatie

Poke you Once (19h ) - Zwolle

Poke you Once (19h ) - Zwolle Poke you Once (19h00-1945) - Zwolle Deze energieke Zwolse pop/rock band zal op de 10 e (jubileum) editie van het In the Attic de aftrap geven voor een fantastische avond. 2 ladies en 4 gents die een feestje

Nadere informatie

Brick Blues. Met optredens van:

Brick Blues. Met optredens van: Voor Jong en Oud zijn er nevenactiviteiten om er een gezellig festijn van te maken. U kunt genieten op ons terras van een kop koffie, thee of een drankje en smullen van overheerlijke pannenkoeken! Met

Nadere informatie

Bibliotheek nieuwsbrief 7 / juni '17

Bibliotheek nieuwsbrief 7 / juni '17 Bibliotheek nieuwsbrief 7 / juni '17 Catalogus online De bibliotheek van het conservatorium omvat meer dan 10.000 items. Het invoeren van alle catalogusdata is een heus titanenwerk. Maar dankzij de hulp

Nadere informatie

Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld.

Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld. Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld. Binnen 2,5 jaar heeft Nielson (echte naam: Niels Littooij) al bereikt waar

Nadere informatie

Hey! Deejay. Alexander Kastelijn

Hey! Deejay. Alexander Kastelijn Hey! Deejay Hey! Deejay Alexander Kastelijn Schrijver & Samensteller : Alexander Kastelijn Coverontwerp: Alexander Kastelijn ISBN: 9789402162370 Alexander Kastelijn 2017 HEY! DEEJAY Al jaren had ik in

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

#1: THE UNITED STATES OF AMERICA

#1: THE UNITED STATES OF AMERICA PROJECT THE ENGLISH SPEAKING WORLD #1: THE UNITED STATES OF AMERICA NAME: _ LAL January 2019. Assignment 1 July 4 th & the President THE COUNTRY & ITS HISTORY Part 1: the 4 th of July 1.) Welke twee andere

Nadere informatie

Toen Elvis klaar was met zijn school, was Elvis vrachtwagen chauffeur. Elvis wou geen chauffeur meer zijn, maar studeerde toen voor elektricien.

Toen Elvis klaar was met zijn school, was Elvis vrachtwagen chauffeur. Elvis wou geen chauffeur meer zijn, maar studeerde toen voor elektricien. Werkstuk door een scholier 1921 woorden 25 januari 2004 6,3 161 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoud: Hoofdvraag: Wie was Elvis Presley? Deelvraag 1: Wat voor muziek maakte Elvis Presley? Deelvraag 2:

Nadere informatie

News: Tours this season!

News: Tours this season! 1 Do you remember? Lees de zinnen en vul de juiste woorden in. Kies uit: like listen presenter too loud great show number next crowd singer. Let op: je houdt twee woorden over. Welcome back to the best

Nadere informatie

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel.

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. Puzzle a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. een beloning voor de winnaar iemand die piano speelt een uitvoering 4 wat je wil gaan doen; voornemens 5 niet dezelfde 6 deze heb je

Nadere informatie

ACTUALITEITENMAGAZINE

ACTUALITEITENMAGAZINE Schooljaar 2011-2012 ACTUALITEITENMAGAZINE maart 2012 (schooljaar 2011-2012 nr. 4) Naar aanleiding van het overlijden van Whitney Houston en eerder dat van Amy Winehouse, hebben we dit actuamagazine gewijd

Nadere informatie

Liquid-Motion. Dirty Dutch - Chuckie Solo. Pionsapje, donderdag 27 oktober 2005, 22:05 uur

Liquid-Motion. Dirty Dutch - Chuckie Solo. Pionsapje, donderdag 27 oktober 2005, 22:05 uur Pagina 1/5 Dirty Dutch - Solo Pionsapje, donderdag 27 oktober 2005, 22:05 uur Zaterdag 22 oktober was het dan eindelijk zover DJ sloot zijn succesvolle DIRTY DUTCH tour f met e spetterd eindconcert in

Nadere informatie

haar liedjes, maar haar werk voor dit label, zou later blijken veel te braaf te zijn.

haar liedjes, maar haar werk voor dit label, zou later blijken veel te braaf te zijn. THE QUEEN OF SOUL Aretha Franklin werd op 25/3/1942 geboren in Memphis, Tennessee, als vierde van zes kinderen. Nadat haar moeder het huis verliet, werd ze opgevoed door haar vader. Moeder overleed kort

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

In dit nummer. Zaterdagavond 10 Januari 2015. Nieuwsbrief 01-01-2015 Jaargang 2, nummer 9

In dit nummer. Zaterdagavond 10 Januari 2015. Nieuwsbrief 01-01-2015 Jaargang 2, nummer 9 Nieuwsbrief 01-01-2015 Jaargang 2, nummer 9 Stichting The Blues Connection Beuningenstraat 40 5043 XM Tilburg Email: stichting@thebluesconnection.nl Zaterdagavond 10 Januari 2015. Blueswheell(NL) The Bluesbones

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord. De geschiedenis van de popmuziek. 15 vragen over de geschiedenis van de popmuziek. De instrumenten in de popmuziek

INHOUD. Voorwoord. De geschiedenis van de popmuziek. 15 vragen over de geschiedenis van de popmuziek. De instrumenten in de popmuziek INHOUD 3 Voorwoord 4 De geschiedenis van de popmuziek 14 15 vragen over de geschiedenis van de popmuziek 15 De instrumenten in de popmuziek 22 10 vragen over de instrumenten in de popmuziek 23 Aan de slag

Nadere informatie

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 9. Muziek Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets mooi vindt. Een gesprek voeren over muziek. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Agenda Bluesmiddagen 2014

Agenda Bluesmiddagen 2014 Pagina 3 Agenda Bluesmiddagen 2014. Zondagmiddag 09 Februari 2014 Eric Steckel (USA) In dit nummer nieuwsbrief 02-02-2014 Jaargang 1, nummer 2 Stichting The Blues Connection Beuningenstraat 40 5043 XM

Nadere informatie

Line en Geert was vroeger drummer van de Major Dundee Band.

Line en Geert was vroeger drummer van de Major Dundee Band. We zijn in Bunnik bij de 2 de editie van Friends Of Country Live We staan aan tafel met leden van de band Ramblin` Boots. Welkom heren en dame! Stel jezelf even voor alsmede de overige niet aanwezige bandleden?

Nadere informatie

Oefen het lied The Middle

Oefen het lied The Middle Lesbrief Best of 2018 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied The Middle Muzikale activiteit: zingen Moeilijkheidsgraad: 1 Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband OF

Nadere informatie

Omdat het kan, 10. grootste toekomstwensen. Inspiratie bronnen/persoonlijke. over de redacteur:

Omdat het kan, 10. grootste toekomstwensen. Inspiratie bronnen/persoonlijke. over de redacteur: Jfor one time only Jelle Burger is geen man die graag met zichzelf te kooop loopt. Hij laat liever zelf zien wat hij in huis heeft. Geboren in Woerden, maar getogen in Helmond; hij heeft van beide kanten

Nadere informatie

Muziek op reis Havenkoor Fortitudo

Muziek op reis Havenkoor Fortitudo Muziek op reis 2018 Havenkoor Fortitudo Fortitudo is een havenkoor uit Willemstad. Fortitudo zingt zeemansliedjes en shanties, telt incl. muzikanten 50 leden en treedt regelmatig op bij evenementen in

Nadere informatie

Interview Mr en The Mrs

Interview Mr en The Mrs Interview Mr en The Mrs Door Timen van Ark en Jaap van der Weerd van www.countryland.nl 03-12-2016 We hebben aan de tafel zitten Edwin Schimscheimer, Esther van Kommer en Saskia Confurius. Goede avond

Nadere informatie

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran LESBRIEF onderbouw MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House Ed Sheeran Inleiding Lego House is één van de recente hits van singer-songwriter Ed Sheeran. In deze lesbrief ga je met dit nummer aan de

Nadere informatie

TAL&NT MUZIEK SPORTKLAS EXTRA AANDACHT VOOR JE TALENT TECHNISCHE HOOGSTANDJES MUZIKAAL GENIE SPORTFANAAT BOGERMAN ONTDEK WAAR JE GOED IN BENT

TAL&NT MUZIEK SPORTKLAS EXTRA AANDACHT VOOR JE TALENT TECHNISCHE HOOGSTANDJES MUZIKAAL GENIE SPORTFANAAT BOGERMAN ONTDEK WAAR JE GOED IN BENT TAL&NT EXTRA AANBO D MUZIEK SPORTKLAS ONTDEK WAAR JE GOED IN BENT TOPPER! EXTRA AANDACHT VOOR JE TALENT TOPCHEF TECHNISCHE HOOGSTANDJES MUZIKAAL GENIE SPORTFANAAT BOGERMAN AANDACHT VOOR JE TALENT Als leerling

Nadere informatie

Korte voorstelling van het entertainment

Korte voorstelling van het entertainment Korte voorstelling van het entertainment Pierre de Haan Voor Pierre is zingen zijn lust en zijn leven. De geboren en getogen Amsterdammer heeft, met een zingende moeder en zuster, de muziek met de paplepel

Nadere informatie

SonA. heeft eigen geluid gevonden

SonA. heeft eigen geluid gevonden SonA heeft eigen geluid gevonden Zoals ieder jaar, zijn onder de deelnemers van Nu of Nooit talloze 'veteranen' te vinden: Bands of muzikanten die meer dan eens meededen aan de Limburgse bandwedstrijd.

Nadere informatie

Ivar Key Oosterloo. Over muziek, The Voice of Holland en Deventer

Ivar Key Oosterloo. Over muziek, The Voice of Holland en Deventer Ivar Key Oosterloo Over muziek, The Voice of Holland en Deventer Hij is dit najaar een van de favorieten voor de titel Voice of Holland 2012. Hij schrijft zijn eigen muziek en treedt al jaren op met zijn

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

HET HEIKE Editie 21 Mei Juni 2013

HET HEIKE Editie 21 Mei Juni 2013 HET HEIKE Bezigheidstehuis De Hei Kruisberg 16 2480 Dessel Editie 21 Mei Juni 2013 KARAOKE IN DE SWING Het feest kan beginnen, Want wij zijn binnen. Iedereen zong zijn eigen ding, Tijdens de karaoke in

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

8,7. Opdracht door een scholier 1011 woorden 26 april keer beoordeeld

8,7. Opdracht door een scholier 1011 woorden 26 april keer beoordeeld Opdracht door een scholier 1011 woorden 26 april 2004 8,7 6 keer beoordeeld Vak CKV Titel: It s my life Cover oorspronkelijk van Talk Talk gezongen door Gwen Stefani uitgebracht met de groep No Doubt Inhoud:

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Zwarte popmuziek in Amerika

Zwarte popmuziek in Amerika Het Amerika van de jaren 50 was, wat betreft de muziekmarkt (radiostations) extreem gescheiden in een blanke en een zwarte markt. Gaandeweg ontstonden er steeds meer vermenging tussen de twee richtingen.

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 1. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 3 Tekst 1 Khagendra

Nadere informatie

2 stages 8 bands and a DJ

2 stages 8 bands and a DJ Programma : In the Attic, Live Music festival Plaats : café/rest. Marktzicht, Heino Tijd : 19H00-01H00 Entree : GRATIS IN THE ATTIC Matthijs Pouw, 2 stages 8 bands and a DJ Al sinds mijn zesde ben ik bezig

Nadere informatie