Uw veestapel in beeld. Sensoren beschikbaar op de Merlin melkrobot. CrystaLab maakt dagelijks sturen op basis van gehalten mogelijk!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw veestapel in beeld. Sensoren beschikbaar op de Merlin melkrobot. CrystaLab maakt dagelijks sturen op basis van gehalten mogelijk!"

Transcriptie

1 Sensoren beschikbaar op de Merlin melkrobot Crystal software Crystal management software observeert, analyseert, controleert en rapporteert. Dit alles op basis van management by exception. U wordt alléén geattendeerd op koeien die extra aandacht nodig hebben. Voeren In de robot wordt krachtvoer verstrekt. Hoogproductieve koeien worden vaak nog bijgevoerd in een apart voerstation. Door de interactie tussen de robot en de voerstations wordt het voer optimaal over de dag verdeeld. Melkmeting De ICAR goedgekeurde melkmeting meet exact elke melkgift en geeft de informatie door aan de Crystal software die dit verwerkt Melkgift en gehaltes Melkgift per kwartier Activiteitenmeting De jarenlange ervaring met het meten van activiteit van koeien heeft er in geresulteerd dat de betrouwbaarheid van de CrystaAct stappenteller aanzienlijk is. Met een gerust hart kunt u de veestapel aan de Merlin overlaten. De koeien worden gemolken en de CrystaAct zal de tochtige koeien voor u opsporen. CrystaLab maakt dagelijks sturen op basis van gehalten mogelijk! Geleidbaarheidsmeting Per kwartier wordt de geleidbaarheid gemeten en gecorrigeerd naar temperatuur. Daarmee krijgt u betrouwbare informatie waarmee u tijdig mogelijke mastitisgevallen opspoort. Ook de geleidbaarheidsinformatie wordt in Crystal software verwerkt Uit de melkgift en de online gemeten geleidbaarheidswaarden per kwartier wordt de melkgift per kwartier berekend, een indicatie voor de gezondheid van de kwartieren. Hoe meer Fullwood sensoren u toepast, hoe meer informatie Crystal software kan combineren, hoe betrouwbaarder de attentielijsten worden. Het model Merlin 225 Manager is uitgevoerd met alle sensoren die Fullwood in haar pakket heeft. Dit model is speciaal op de markt gebracht voor de moderne manager van veestapels. De informatie van de melkrobot Merlin 225 Manager samen met uw kennis en ervaring maken uw bedrijf tot een succesvol bedrijf. Uw veestapel in beeld

2 Uw koeien helder in beeld, de CrystaLab In deze folder van onze serie "in beeld" vertellen we alles over CrystaLab de melkanalyse sensor van Fullwood. CrystaLab is in combinatie met de Crystal software uw rechterhand bij het managen van uw vee en brengt op heldere wijze uw koeien in beeld. CrystaLab bestaat uit één sensor die tegelijkertijd het vet-, eiwit- en lactosegehalte in de melk meet en bloed in de melk detecteert. Fullwood was de eerste op de markt met professionele hard- en software voor melkmeting, geleidbaarheidsmeting, temperatuurmeting en activiteitenmeting om de gezondheid van uw veestapel te bewaken. Deze voorsprong en de enorme ervaring die wij hierdoor hebben opgebouwd hebben heeft ervoor gezorgd dat onze automatiseringsproducten zeer betrouwbaar, overzichtelijk maar vooral bijzonder gebruiksvriendelijk zijn voor u als veehouder. De Crystal software leest de sensor van CrystaLab uit en combineert de gevonden waarden. Hoe meer waarden er bekend zijn hoe betrouwbaarder de attenties. De attentielijst wordt samengesteld volgens het principe management by exception. In één oogopslag is zichtbaar welk dier extra aandacht nodig heeft en waarom, want alleen die dieren worden vermeld op de attentielijst. Snel, efficiënt en doeltreffend, dat is de kracht van Fullwood. Hoe werkt CrystaLab De CrystaLab sensor is voorlopig alleen leverbaar op de Fullwood Merlin melkrobot. De sensor wordt achter de melkmeter van de melkrobot geplaatst. De doorvoer van de sensor heeft dezelfde diameter als de afvoerslang van de melkmeter en geeft daardoor geen weerstand in het melksysteem. De sensor meet continue de gehalten in de melk en geeft deze direct door aan de Crystal software, daarom spreken we van een online meter. Hierdoor kan de sensor het verschil zien tussen de eerste en de laatste melk tijdens een melkmaal, bijvoorbeeld of bloed in de eerste stralen of pas aan het eind van het melken voorkomt. In de sensoren zitten geen bewegende delen, de sensor heeft dan ook geen onderhoud nodig. Hij wordt met de normale reiniging meegespoeld. Extra water is niet nodig, net als het toevoegen van reagens -een reactie middel om analyses uit te voeren-. Dus alle koeien worden elke melking gecontroleerd, zonder oponthoud voor reiniging of onderhoud. Nauwkeurigheid CrystaLab is niet ontwikkeld om de nauwkeurigheid van een laboratorium te benaderen, dan zou de sensor onbetaalbaar worden. De hiernaast staande grafiek toont dat CrystaLab de trend van de laboratorium uitslagen wel behoorlijk nauwkeurig volgt. Op het gebied van bloedmeting heeft CrystaLab het officieel internationaal predicaat (in Engeland verleend) voor nauwkeurige meting.

3 Waarom CrystaLab CrystaLab is niet bedoeld om melkcontrole te vervangen. CrystaLab dient als gereedschap dat u helpt bij uw dagelijks veemanagement. Het grootste voordeel van melkanalyse per koe, per melkmaal is dat u veel eerder wordt geattendeerd op afwijkingen dan bij een vier- of zesweekse melkcontrole. Op grond van de gemeten waarden krijgt u direct inzicht in de dagelijkse gezondheid van de dieren, de gevolgen van een wijziging in het rantsoen etcetera. Zo kunt u veel eerder inspelen op afwijkingen en ziektes voorkomen en daarmee schade door productieverlaging en veeartskosten beperken. En daar ligt de kracht van CrystaLab. Hieronder bespreken we een paar praktijksituaties waar CrystaLab van toegevoegde waarde is. Negatieve energiebalans Dit treedt vooral op in het eerste deel van de lactatie. Er wordt te weinig energie opgenomen ten opzichte van de melkgift waardoor lichaamsreserves worden aangesproken en het dier slijt. Ook stress na afkalven kan een negatieve energiebalans veroorzaken. CrystaLab attendeert u hierop gebaseerd op de gehaltes in de melk. Zo hoeft u niet op de eerste melkcontrole uitslagen te wachten maar krijgt u de informatie vanaf de eerste dag. Schade door een negatieve energiebalans: slepende melkziekte, verdraaide lebmaag, vruchtbaarheidsproblemen en verlaagde melkgift. Verandering tijdens de lactatie , kg / melk / dag lichaams gewicht (kg) kg ds opname per dag Pensverzuring Ruwvoer zorgt voor het bufferen van zuur in de pens. Te weinig of onregelmatige opname van ruwvoer of te veel snelle pensenergie zoals suiker, zorgen voor een lagere PH-waarde in de pens met alle gevolgen van dien. CrystaLab attendeert u hierop op basis van de gehaltes in de melk. Schade veroorzaakt door pensverzuring: mindere voeropname en lager vetgehalte in de melk, verhoogde kans op leverinfectie en klauwbevangenheid. Reageren op een negatieve energiebalans of op pensverzuring is mogelijk. Hoe eerder u ingrijpt hoe minder de schade en hoe minder kans op nieuwe gevallen. CrystaLab helpt u daarbij. Dit zijn slechts twee voorbeelden van problemen die CrystaLab vroegtijdig onder de aandacht brengt. Ook geeft Crysta- Lab u een extra indicatie voor tocht en/of mastitis. Door continue meting van de melk heeft u snel inzicht in wijzigingen in positieve en negatieve zin. We adviseren u CrystaLab te plaatsen op uw Merlin melkrobot. CrystaLab van Fullwood helpt u om uw bedrijfsresultaat te bewaken en waar mogelijk te verbeteren. Want daar draait het uiteindelijk om, gezonde dieren en rendement als de basis van uw bedrijf.

4 Toepassingen CrystaLab In deze grafiek ziet u dat de melkproductie na afkalven niet op gang wil komen. De verwachtte stijging van de productie blijft uit. Ook valt op dat het eiwitgehalte gestaag daalt. Deze beide gegevens gecombineerd is een sterke indicatie voor slepende melkziekte Deze grafiek toont een koe met mastitis. Op dag -3 (dus drie dagen geleden) ziet u de geleidbaarheid omhoog gaan wat duidt op een mogelijke mastitis. Tegelijkertijd ziet u ook het lactose gehalte dalen wat ook een mastitis indicatie is. Als we dan ook nog de melkproductie in ogenschouw nemen die duidelijk daalt is de diagnose helder. De voordelen van CrystaLab op een rij: In deze grafiek valt op dat het vetgehalte over de dag heen sterk varieert. s morgens is het gehalte laag, in de loop van de dag worden de gehaltes beter om de volgende morgen weer laag te zijn. Met de veehouder is naar het voerrantsoen gekeken. Deze gebruiker voerde zo dat s morgens de voergang schoon leeg was zodat hij deze niet aan hoefde te vegen. Duidelijk is dat het bijkomende effect niet wenselijk was en heeft hij ook gezorgd voor voldoende voer in de nacht. Tijdig waarnemen van veranderingen in de melksamenstelling, dit geeft u de mogelijkheid om vroegtijdig gezondheidsproblemen waar te nemen zoals negatieve energiebalans, slepende melkziekte, pensverzuring, mastitis e.d. Optimale melkkwaliteit, CrystaLab voorkomt dat er bloedmelk in de tank komt. Verbeterde voer-productie verhouding, CrystaLab geeft u inzicht in de belangrijkste waarden van de melk, dit wordt gebruikt voor het beoordelen van het voerrantsoen en het tijdig waarnemen van voedingsproblemen. Volautomatisch, het enige wat u als veehouder moet doen is op gezette tijden de sensor kalibreren. Geen onderhoud, geen bewegende delen, dus geen slijtage, dus geen extra onderhoudskosten. Eenvoudige reiniging, CrystaLab reinigt met de robot mee, geen extra water of reinigingsmiddelen nodig. Geen reagensstoffen nodig, geen kosten en geen onderbreking van de melkanalyse.

5 Sensoren beschikbaar op de Merlin melkrobot Crystal software Crystal management software observeert, analyseert, controleert en rapporteert. Dit alles op basis van management by exception. U wordt alléén geattendeerd op koeien die extra aandacht nodig hebben. Voeren In de robot wordt krachtvoer verstrekt. Hoogproductieve koeien worden vaak nog bijgevoerd in een apart voerstation. Door de interactie tussen de robot en de voerstations wordt het voer optimaal over de dag verdeeld. Melkmeting De ICAR goedgekeurde melkmeting meet exact elke melkgift en geeft de informatie door aan de Crystal software die dit verwerkt Melkgift en gehaltes Melkgift per kwartier Activiteitenmeting De jarenlange ervaring met het meten van activiteit van koeien heeft er in geresulteerd dat de betrouwbaarheid van de CrystaAct stappenteller aanzienlijk is. Met een gerust hart kunt u de veestapel aan de Merlin overlaten. De koeien worden gemolken en de CrystaAct zal de tochtige koeien voor u opsporen. CrystaLab maakt dagelijks sturen op basis van gehalten mogelijk! Geleidbaarheidsmeting Per kwartier wordt de geleidbaarheid gemeten en gecorrigeerd naar temperatuur. Daarmee krijgt u betrouwbare informatie waarmee u tijdig mogelijke mastitisgevallen opspoort. Ook de geleidbaarheidsinformatie wordt in Crystal software verwerkt Uit de melkgift en de online gemeten geleidbaarheidswaarden per kwartier wordt de melkgift per kwartier berekend, een indicatie voor de gezondheid van de kwartieren. Hoe meer Fullwood sensoren u toepast, hoe meer informatie Crystal software kan combineren, hoe betrouwbaarder de attentielijsten worden. Het model Merlin 225 Manager is uitgevoerd met alle sensoren die Fullwood in haar pakket heeft. Dit model is speciaal op de markt gebracht voor de moderne manager van veestapels. De informatie van de melkrobot Merlin 225 Manager samen met uw kennis en ervaring maken uw bedrijf tot een succesvol bedrijf. Uw veestapel in beeld

6 Sensoren beschikbaar op de Merlin melkrobot Crystal software Crystal management software observeert, analyseert, controleert en rapporteert. Dit alles op basis van management by exception. U wordt alléén geattendeerd op koeien die extra aandacht nodig hebben. Voeren In de robot wordt krachtvoer verstrekt. Hoogproductieve koeien worden vaak nog bijgevoerd in een apart voerstation. Door de interactie tussen de robot en de voerstations wordt het voer optimaal over de dag verdeeld. Melkmeting De ICAR goedgekeurde melkmeting meet exact elke melkgift en geeft de informatie door aan de Crystal software die dit verwerkt Melkgift en gehaltes Melkgift per kwartier Activiteitenmeting De jarenlange ervaring met het meten van activiteit van koeien heeft er in geresulteerd dat de betrouwbaarheid van de CrystaAct stappenteller aanzienlijk is. Met een gerust hart kunt u de veestapel aan de Merlin overlaten. De koeien worden gemolken en de CrystaAct zal de tochtige koeien voor u opsporen. CrystaLab maakt dagelijks sturen op basis van gehalten mogelijk! Geleidbaarheidsmeting Per kwartier wordt de geleidbaarheid gemeten en gecorrigeerd naar temperatuur. Daarmee krijgt u betrouwbare informatie waarmee u tijdig mogelijke mastitisgevallen opspoort. Ook de geleidbaarheidsinformatie wordt in Crystal software verwerkt Uit de melkgift en de online gemeten geleidbaarheidswaarden per kwartier wordt de melkgift per kwartier berekend, een indicatie voor de gezondheid van de kwartieren. Hoe meer Fullwood sensoren u toepast, hoe meer informatie Crystal software kan combineren, hoe betrouwbaarder de attentielijsten worden. Het model Merlin 225 Manager is uitgevoerd met alle sensoren die Fullwood in haar pakket heeft. Dit model is speciaal op de markt gebracht voor de moderne manager van veestapels. De informatie van de melkrobot Merlin 225 Manager samen met uw kennis en ervaring maken uw bedrijf tot een succesvol bedrijf. Uw veestapel in beeld

DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER PRODUCTFOLDER

DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER PRODUCTFOLDER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER PRODUCTFOLDER INHOUD 4 6 8 9 12 13 14 15 De beste melktechniek Duurzaam en rendabel Opvallend stil Gebruiksvriendelijk Flexibel en praktisch Koecomfort Keuzevrijheid

Nadere informatie

Crystal Sluit de management cirkel

Crystal Sluit de management cirkel Crystal Sluit de management cirkel De melkveehouderij is een complexe, hoogwaardige bedrijfstak. De noodzaak om betrouwbare en actuele informatie te hebben op basis waarvan managementbeslissingen genomen

Nadere informatie

Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek

Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek Simon de Haan Dairy Herd Management Automation Specialist 20/10/2017 Security Level 1 2 Meer melk met behulp van techniek Techniek staat niet

Nadere informatie

DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER PRODUCTFOLDER

DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER PRODUCTFOLDER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER PRODUCTFOLDER INHOUD 4 6 8 9 12 13 14 15 De beste melktechniek Duurzaam en rendabel Opvallend stil Gebruiksvriendelijk Flexibel en praktisch Koecomfort Keuzevrijheid

Nadere informatie

Silent Herdsman. Voor beter presterende koeien

Silent Herdsman. Voor beter presterende koeien Silent Herdsman Voor beter presterende koeien Simpel gezegd, met de Silent Herdsman kunt u uw winst verhogen, tijd besparen en uw kudde gezond houden waar u ook bent. Bij de mysilent Herdsman Gezondheidsattenties

Nadere informatie

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat 365 dagen resultaat > gezonde koeien > goede productie > gemakkelijk werken U wilt als melkveehouder dat uw koeien vlot afkalven, gezond opstarten, goed produceren en weer gemakkelijk drachtig worden.

Nadere informatie

Continue meten = continue weten

Continue meten = continue weten Continue meten = continue weten Agis Automatisering heeft in 2010-2011 een Samenwerking bij Innovatie-project uitgevoerd met 15 melkveebedrijven: het Melkveehouder Decision Support System project. Dit

Nadere informatie

Voor het beheren van uw essentiële know-how

Voor het beheren van uw essentiële know-how Highlights of 2017 Voor het beheren van uw essentiële know-how Dashboard Het hart van het melkveebedrijf AfiFarm, de meest uitgebreide, aanpasbare en flexibele software voor het automatiseren en beheren

Nadere informatie

Kort verslag oriënterende voerproef hooi

Kort verslag oriënterende voerproef hooi Kort verslag oriënterende voerproef hooi Voerproef naar de invloed van hooi op melkproductie en melksamenstelling Uitgevoerd voor het netwerk Heerlijk, Helder Hooi Locatie proef: proefboerderij Zegveld

Nadere informatie

% 3!! # '! $!+ 45 (6!7

% 3!! # '! $!+ 45 (6!7 !! "#!!! "$ # %& %' #! %( % % %) %*!$+ "#!! $+, (- +!- - (!$- + - ' $!. % )!!/012 % 3!! # '! $!+ 45 (6!7 (2# (2 (1+ + 8 (/ 9 (:+! (!$19 ' /1 1!!- /! - - :! - 2! - 8!! ;; - 9 < - =! > < Module 4: Vruchtbaarheid

Nadere informatie

N o t i t i e. Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): -

N o t i t i e. Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): - Auteur: Horneman Betreft: Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): - N o t i t i e Sinds begin 2006 worden resultaten van lactosebepalingen

Nadere informatie

Kempensysteem Apers-Mertens - Haasdonk. 26 september 2013

Kempensysteem Apers-Mertens - Haasdonk. 26 september 2013 Kempensysteem Apers-Mertens - Haasdonk 26 september 2013 Welkom Apers-Mertens Koen en Lieve Haasdonk Agenda Voorstelling bedrijf Koen Apers Het Kempensysteem Guy Verhulst Vragen Broodjeslunch Rondleiding

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 Controle attentielijsten &KPI s

HOOFDSTUK 2 Controle attentielijsten &KPI s HOOFDSTUK 2 Controle attentielijsten &KPI s De overgang van traditionele melkstal naar een melkrobot systeem is ook van invloed op de dagelijkse routines van de veehouder. Naast het verrichten van de standaard

Nadere informatie

Uw doel bereiken met MelkNavigator

Uw doel bereiken met MelkNavigator Uw doel bereiken met MelkNavigator Uw doel bereiken met MelkNavigator Als melkveehouder wilt u er uit halen, wat er in zit. Kies gericht voor meer melk, betere gehalten of meer grammen eiwit en/of vet.

Nadere informatie

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel Nedap Tochtdetectie Nedap Tochtdetectie Visuele tochtdetectie op grote bedrijven is lastig Het is niet efficiënt en onvoldoende betrouwbaar. Met Nedap Tochtdetectie is het mogelijk om grote melkveestapels

Nadere informatie

van Dechra Ketose / Slepende melkziekte Hypocalciëmie/ Melkziekte Acidose / Pensverzuring

van Dechra Ketose / Slepende melkziekte Hypocalciëmie/ Melkziekte Acidose / Pensverzuring Het van Dechra De afkalfperiode is een cruciale periode waarin belangrijke metabole veranderingen optreden die aanleiding kunnen geven tot ernstige metabole aandoeningen bij melkkoeien. Ketose / Slepende

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 Controle attentielijsten & KPI s

HOOFDSTUK 2 Controle attentielijsten & KPI s HOOFDSTUK 2 Controle attentielijsten & KPI s De overgang van traditionele melkstal naar een melkrobot systeem is ook van invloed op de dagelijkse routines van de veehouder. Naast het verrichten van de

Nadere informatie

CowManager SensOor. Dé tool om uw koeien 24/7 in de gaten te houden Bespaart u kostbare tijd en geeft overzicht Zorgt voor direct rendement

CowManager SensOor. Dé tool om uw koeien 24/7 in de gaten te houden Bespaart u kostbare tijd en geeft overzicht Zorgt voor direct rendement Vruchtbaarheid Gezondheid Voeding + Tocht + Ziekte Vreten Herkauwen CowManager SensOor Dé tool om uw koeien 24/7 in de gaten te houden Bespaart u kostbare tijd en geeft overzicht Zorgt voor direct rendement

Nadere informatie

Melkproductie High-techbedrijf 1999

Melkproductie High-techbedrijf 1999 Melkproductie High-techbedrijf 1999 Iris Arendzen en Ton van Scheppingen Op het High-techbedrijf (HTB) wordt de doelstelling melken met een lage kostprijs ingevuld door veel liters per man, per ha en per

Nadere informatie

Smart Farming: Heden & toekomst. Kristine Piccart (ILVO) Veetournee 2018

Smart Farming: Heden & toekomst. Kristine Piccart (ILVO) Veetournee 2018 Smart Farming: Heden & toekomst Kristine Piccart (ILVO) Veetournee 2018 2 Overzicht ❶ ❷ ❸ ❹ ❺ Inleiding Monitoring gezondheid & productie Toekomstvisie Conclusies Vragen 3 1. Inleiding 4 Smart farming

Nadere informatie

Les 1 Automatisch melken

Les 1 Automatisch melken Les 1 Automatisch melken Dit is een resultaat binnen het GKC-programma Productie en Handel Dier, 2013 Introductie Doel lesprogramma: Het kunnen uitvoeren van de dagelijkse en periodieke werkzaamheden omtrent

Nadere informatie

FULLWOOD MERLINVIEW Gebruikershandleiding

FULLWOOD MERLINVIEW Gebruikershandleiding Dit document bevat de beschrijving van Fullwood s MerlinView. INHOUDSOPGAVE 1. 2. 3. Voorwoord... 2 Introductie... 3 Installatie... 4 3.1 Vereisten en specificaties... 4 3.2 4. 5. Installatie van MerlinView...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4 Monitoring

HOOFDSTUK 4 Monitoring HOOFDSTUK 4 Monitoring Routines in T4C Om de koppel-, groep- en/of individuele dierprestaties te bekijken, zijn in T4C een aantal rapporten beschikbaar. Naast de controle attenties (controle 2 keer/dag

Nadere informatie

Actief Melken Actieve koeien door passend voer en het beste advies

Actief Melken Actieve koeien door passend voer en het beste advies Actief Melken Actieve koeien door passend voer en het beste advies Actief Melken Actief Melken is dé handleiding voor de voeding van melkgevende koeien. ABZ Diervoeding onderscheidt zich door een rationele

Nadere informatie

Kengetallen. E-5 MPR-Kwaliteit. Inleiding. MPR 24 uur. 4 Betekenis van MPR 24 uur

Kengetallen. E-5 MPR-Kwaliteit. Inleiding. MPR 24 uur. 4 Betekenis van MPR 24 uur Kengetallen E-5 MPR-Kwaliteit Inleiding Via Melkproductieregistratie (MPR) worden gegevens over de melk-, vet en eiwitproductie van de veestapel verzameld. Deze gegevens zijn de basis van managementinformatie

Nadere informatie

Introductie AMS-STAGE

Introductie AMS-STAGE Introductie AMS-STAGE 1 Algemeen - Stageduur 5 weken - Inleveren POK, stageverslag, urenregistratie - Stagebezoek - Beoordeling 2 Programma vandaag Stageopdrachten Algemene bedrijfsbeschrijving(missie,

Nadere informatie

Voedingsziekten. Slepende melkziekte en leververvetting

Voedingsziekten. Slepende melkziekte en leververvetting Voedingsziekten In dit hoofdstuk komen de voedingsziekten aan bod. Behalve de achtergrond en ontstaanswijze zullen ook de therapie en preventieve maatregelen besproken worden. De volgende aandoeningen

Nadere informatie

INVLOED VAN PENSVERZURING OP DE VOEROPNAME EN MELKPRODUCTIE EN MAATREGELEN OM PENSVERZURING TE VERHELPEN

INVLOED VAN PENSVERZURING OP DE VOEROPNAME EN MELKPRODUCTIE EN MAATREGELEN OM PENSVERZURING TE VERHELPEN SCH-2002-17 INVLOED VAN PENSVERZURING OP DE VOEROPNAME EN MELKPRODUCTIE EN MAATREGELEN OM PENSVERZURING TE VERHELPEN De fermentatie van voedermiddelen in de pens speelt een cruciale rol in de voorziening

Nadere informatie

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Januari 2013 Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Herman van Schooten (WUR-LR) Hans Dirksen (DMS) Januari 2013 Inleiding

Nadere informatie

Méér dan. Tochtdetectie. alleen. Nedap. Tochtdetectie. Nauwkeurige Tochtdetectie met Gezondheid Monitoring

Méér dan. Tochtdetectie. alleen. Nedap. Tochtdetectie. Nauwkeurige Tochtdetectie met Gezondheid Monitoring Méér dan alleen Nedap Nauwkeurige met Gezondheid Monitoring Nedap Méér dan alleen Nauwkeurige met Gezondheid Monitoring Efficiëntie en effectief managen zijn de sleutel tot een succesvol melk of vleesveebedrijf.

Nadere informatie

Maximaal weidegras. Stripweiden A-B-A. Graslandkalender. Gras Arbeidsgemak Weidevakmanschap Melkproductie. Max. 2 koeien per ha

Maximaal weidegras. Stripweiden A-B-A. Graslandkalender. Gras Arbeidsgemak Weidevakmanschap Melkproductie. Max. 2 koeien per ha Maximaal Gras Arbeidsgemak Weidevakmanschap Melkproductie Max. 2 koeien per ha 2 kg ds bijvoeding per dag/koe 13 kg ds opname vers gras Stripweiden 18 uur weiden Stripweiden A-B-A Voorbeeld bij 120 koeien,

Nadere informatie

Houd SARA buiten de deur. Jan Veling, GD Gezonde Melkveehouderij, 15 januari 2015

Houd SARA buiten de deur. Jan Veling, GD Gezonde Melkveehouderij, 15 januari 2015 Houd SARA buiten de deur Jan Veling, GD Gezonde Melkveehouderij, 15 januari 2015 Opzet presentatie Waarom praten over SARA? Wie of wat is SARA? Hoe herken ik SARA? Hoe houd ik SARA buiten de deur? SARA:

Nadere informatie

WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER

WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER INHOUD 3 4 7 10 11 Robot & Weiden Stalconcepten Praktische tips Beweidingshulpmiddelen Robotic Batch Milking 2 INHOUD ROBOT & WEIDEN Beweiden en robotmelken

Nadere informatie

SAMEN - ONTWIKKELEN WE DE VEESTAPEL VAN MORGEN!

SAMEN - ONTWIKKELEN WE DE VEESTAPEL VAN MORGEN! SAMEN - ONTWIKKELEN WE DE VEESTAPEL VAN MORGEN! VOEDING-VRUCHTBAARHEID-GEZONDHEID MONITORING IS DE OPLOSSING DE MULTI-SERVICES ALL-IN-ONE DE MELKVEEHOUDERIJ VAN MORGEN Jean-Pierre Lemonnier CEO van Medria

Nadere informatie

De invloed van Bergafat F 100 op melkproductie en samenstelling in tankmelk van melkkoeien in mid-lactatie op een siësta beweidingssysteem

De invloed van Bergafat F 100 op melkproductie en samenstelling in tankmelk van melkkoeien in mid-lactatie op een siësta beweidingssysteem De invloed van Bergafat F 100 op melkproductie en samenstelling in tankmelk van melkkoeien in mid-lactatie op een siësta beweidingssysteem Proefverslag nr. 649 oktober 2004 auteur: dr. ir. W.M. van Straalen

Nadere informatie

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee AGRILED pro Serie Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee Better light, better life Welzijn en rendement Als veehouder bent u dagelijks bezig met het welzijn en de productie van uw vee. De

Nadere informatie

Vijf nieuwe innovatietrajecten voor weidegang

Vijf nieuwe innovatietrajecten voor weidegang 1 Vijf nieuwe innovatietrajecten voor weidegang Het project Amazing Grazing, dat vorig jaar van start ging, wil de huidige opstaltrend van melkvee keren. Daarvoor zijn dan wel amazing ideas nodig! Deze

Nadere informatie

Afdeling Nutritie & Innovatie. Bewust natuurlijk luxe en goed afkalven Door Toon van der Heijden

Afdeling Nutritie & Innovatie. Bewust natuurlijk luxe en goed afkalven Door Toon van der Heijden Afdeling Nutritie & Innovatie Bewust natuurlijk luxe en goed afkalven Door Toon van der Heijden maandag 28 november 2016 Geweldig!!! Van Kalf tot Koe tot Kalf enz STELLINGEN OM TE BEGINNEN Makkelijke geboorte

Nadere informatie

Programma: SPONSORS. Ontwikkelingen GES 2015. GES organisatie. Agenda. Quotum eraf, fosfaat erop? Apeldoorn 4 november 2015

Programma: SPONSORS. Ontwikkelingen GES 2015. GES organisatie. Agenda. Quotum eraf, fosfaat erop? Apeldoorn 4 november 2015 10.00 - Geart Benedictus: Welkom Programma: Quotum eraf, fosfaat erop? Toekomst fokkerij? Apeldoorn 4 november 2015 10.05 - Jan Huitema (melkveehouder en Europarlementariër) 10.35 - Bonny van Ranst (melkveehouder

Nadere informatie

Werkblad: Kans op pensverzuring

Werkblad: Kans op pensverzuring Werkblad: Kans op pensverzuring 1) Bekijk zowel de ruwvoeranalyse als het voedermiddel en vul de onderstaande tabel in. Beoordeling graskuil JA NEE Het droge stof gehalte is lager dan 40%. Het suikergehalte

Nadere informatie

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening Veel te Vaak Vlug aan voorbijgegaan! Waarom is het zo belangrijk?

Nadere informatie

Fosfor op maat: wat is te bereiken via de voeding?

Fosfor op maat: wat is te bereiken via de voeding? Fosfor op maat: wat is te bereiken via de voeding? Ant Koopmans Wilfried van Straalen Gezonde Melkveehouderij, Zwolle, 15-01-14 Indeling Fosfor huishouding en behoefte Effect van laag P: Korte termijn:

Nadere informatie

TOP INNOVATIE VOOR MELKVEEHOUDERS MEDRIA HOUDT UW DIEREN IN DE GATEN EN INFORMEERT U PER SMS

TOP INNOVATIE VOOR MELKVEEHOUDERS MEDRIA HOUDT UW DIEREN IN DE GATEN EN INFORMEERT U PER SMS TOP INNOVATIE VOOR MELKVEEHOUDERS MEDRIA HOUDT UW DIEREN IN DE GATEN EN INFORMEERT U PER SMS VASTSTELLEN VAN TOCHTIGHEID AFKALFMOMENT HEATPHONE - VEL PHONE VASTSTELLEN VAN AFKALFMOMENT TOCHTIGHEID - HEATPHONE

Nadere informatie

Pensbestendig vet; een energiebron die melkproductie stimuleert en bijdraagt aan een betere vruchtbaarheid

Pensbestendig vet; een energiebron die melkproductie stimuleert en bijdraagt aan een betere vruchtbaarheid Pensbestendig vet; een energiebron die melkproductie stimuleert en bijdraagt aan een betere vruchtbaarheid Meer melk, betere vruchtbaarheid Megalac - meer melk, betere vruchtbaarheid Wat is Megalac? l

Nadere informatie

Insemineren, de theorie

Insemineren, de theorie Hoofdstuk 5 Insemineren, de theorie Wanneer na het kalven insemineren? Een goede vruchtbaarheid begint bij een goede tochtigheid van de koe. Goed tochtig kan een koe pas worden als ze goed in haar vel

Nadere informatie

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee AGRILED pro Serie Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee Better light, better life Welzijn en rendement Als veehouder bent u dagelijks bezig met het welzijn en de productie van uw vee. De

Nadere informatie

Voedingsziekten. Slepende melkziekte en leververvetting

Voedingsziekten. Slepende melkziekte en leververvetting Voedingsziekten In dit hoofdstuk komen de voedingsziekten aan bod. Behalve de achtergrond en ontstaanswijze zullen ook de therapie en preventieve maatregelen besproken worden. De volgende aandoeningen

Nadere informatie

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Inhoud presentatie Dierziekten: ontwikkelingen BVD en IBR Uiergezondheid: kengetallen omtrent droogstandstherapie Vruchtbaarheid: nieuwe benadering

Nadere informatie

Kengetallen voor het ideale voedermanagement

Kengetallen voor het ideale voedermanagement Kengetallen voor het ideale voedermanagement Els Van Looveren Gregory Antrop Melkveecongres, september 2016 Doelstelling melkveehouder Ik ben gezond dus ik doe wat er van mij verwacht wordt : veel melk

Nadere informatie

Door de data de koe terug zien - Sensordata -

Door de data de koe terug zien - Sensordata - Door de data de koe terug zien - Sensordata - Workshop november 2014 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding www.ilvo.vlaanderen.be Overzicht Sensoren? wat welke Focus

Nadere informatie

Tip van de Maand Juni 2019

Tip van de Maand Juni 2019 Tip van de Maand Juni 2019 Noteer bijzonderheden. De meeste monteurs zijn trots op de VMS van DeLaval en op hoe ze werkt, daar willen ze graag van vertellen wat ze weten en wat u verder helpt! Wat ze soms

Nadere informatie

Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien

Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien Ronald Zom, Herman van Schooten en Ina Pinxterhuis Quinoa is een eenvoudig te telen gewas dat in korte tijd een hoge opbrengst geeft, goed te conserveren is en

Nadere informatie

Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode

Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode Naam veehouder Naam dierenarts Datum Voeding Conditie droogstand De gemiddelde conditie bij afkalven is meer dan 3,5: [Toelichting:

Nadere informatie

Maxi maal melk uit gras

Maxi maal melk uit gras Maxi maal melk uit gras Over het project Doel: Met pilots Maximaal melk uit weidegras bevorderen. Insteek project - Efficiënt beweiden, - Bevordering biodiversiteit (kruidenrijk grasland ) - Productkwaliteit

Nadere informatie

Lactatie op Maat. - lactatielengte afgestemd op de individuele koe -

Lactatie op Maat. - lactatielengte afgestemd op de individuele koe - Lactatie op Maat - lactatielengte afgestemd op de individuele koe - Ariëtte van Knegsel 1, Eline Burgers 1,2, Roselinde Goselink 2, Hanneke van Wichen 3 1 Adaptation Physiology Group WUR, 2 Wageningen

Nadere informatie

Geachte relatie, Onze rundveespecialist wil graag voor u het rantsoen bereken, voor een rantsoen op maat!

Geachte relatie, Onze rundveespecialist wil graag voor u het rantsoen bereken, voor een rantsoen op maat! Geachte relatie, Wat een mooi voorjaar en zomer hebben we gehad. Veel warme en zonnige dagen. Er is veel goede vrucht geoogst. Nu is de eerste herfststorm alweer geweest en de winterperiode staat voor

Nadere informatie

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014 Bart Geurts Dierenarts Indeling presentatie Antibioticabeleid Waarom zijn de richtlijnen ontwikkeld? Waar zijn de richtlijnen op gebaseerd? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Nadere informatie

Neem voor vragen of orders contact op met onze rundveespecialisten,

Neem voor vragen of orders contact op met onze rundveespecialisten, Geachte relatie, Nog even een terugblik op onze vorige nieuwsbrief. Daarin informatie over Roel Hekkema uit Tjerkwerd en Harmen van Kalsbeek uit Ferwoude. Zij hebben als afstudeer project een hydraulische

Nadere informatie

Hittestress, hoe ventileren?

Hittestress, hoe ventileren? Hittestress, hoe ventileren? Hittestress kan de melkproductie sterk verminderen. Bovendien krijgen de koeien last van gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld pensverzuring en een negatieve energiebalans.

Nadere informatie

Invloed voeding op pensfermentatie in melkvee

Invloed voeding op pensfermentatie in melkvee Invloed voeding op pensfermentatie in melkvee André Bannink andre.bannink@wur.nl Animal Sciences Group Wageningen UR in samenwerking met : Jan Dijkstra, Lsg Diervoeding, Wageningen Universiteit Pensfermentatie

Nadere informatie

14/11/2012. ... maar er zijn ook problemen! Dit is wat we een koe graag zien doen... (4 to 9 uur/dag - Hafez & Bouissou, 1975)

14/11/2012. ... maar er zijn ook problemen! Dit is wat we een koe graag zien doen... (4 to 9 uur/dag - Hafez & Bouissou, 1975) Voeropname (ds/d) 14/11/2012 Fokken voor efficiëntieverbetering Dit is wat we een koe graag zien doen... (4 to 9 uur/dag - Hafez & Bouissou, 1975) Yvette de Haas... maar er zijn ook problemen! Broeikas

Nadere informatie

Handleiding. Agis TFS Voer

Handleiding. Agis TFS Voer Handleiding Agis TFS Voer 0348-443840 2 Tabelvoeding in 4 stappen. Deze handleiding leert u om snel en eenvoudig een voerberekening voor uw veestapel te maken. Om een goede berekening te maken moeten er

Nadere informatie

Automatisch melken en uiergezondheid

Automatisch melken en uiergezondheid PRAKTISCH INZICHT Automatisch melken en uiergezondheid Deel 2 J.D.H.M. MILTENBURG 1, H. HOGEVEEN 2,3, T.J.G.M. LAM 1,2 DETECTIE MASTITISKOEIEN Bij het opsporen van mastitiskoeien bij automatisch melken

Nadere informatie

Tijd om weer gewoon te boeren

Tijd om weer gewoon te boeren Tijd om weer gewoon te boeren Profi teer nu van onze unieke innovaties voor 1.000 liter meer melk per koe Informeer naar de speciale acties! DeLaval - natuurlijk meer melken Herd Navigator TM heeft een

Nadere informatie

Gezond voeren met een optimale melkproductie. Thomas Schonewille Faculteit Diergeneeskunde Afdeling Voeding

Gezond voeren met een optimale melkproductie. Thomas Schonewille Faculteit Diergeneeskunde Afdeling Voeding Gezond voeren met een optimale melkproductie Thomas Schonewille Faculteit Diergeneeskunde Afdeling Voeding Periodes in en rondom de droogstand-afkalven Droogzetten Afkalven Transitieperiode Einde lactatie

Nadere informatie

Kengetallen E-40 Fokwaarde voeropname

Kengetallen E-40 Fokwaarde voeropname Kengetallen E-40 Fokwaarde voeropname Inleiding Melkkoeien gebruiken voer om melk te produceren, voor onderhoud en om te groeien. De hoeveelheid voer die een koe opneemt is afhankelijk van de geproduceerde

Nadere informatie

Waarom? Vertering bij de koe. Missie 8/03/2012. Belangrijkste economische parameters. Efficiënt en effectief gebruik van MPR. via rantsoenwijzigingen

Waarom? Vertering bij de koe. Missie 8/03/2012. Belangrijkste economische parameters. Efficiënt en effectief gebruik van MPR. via rantsoenwijzigingen Efficiënt en effectief gebruik van MPR Missie Objectieve data verzamelen Analyse Lokeren, 7 maart 2012 Concreet en bedrijfsspecifiek advies Opvolging Opleiding Er is geen universele waarheid Ieder bedrijf

Nadere informatie

INHOUD. Melktechniek. Automatisering. Logistiek. Melkstal INHOUD

INHOUD. Melktechniek. Automatisering. Logistiek. Melkstal INHOUD QUICK CAP 1 INHOUD 4 Melktechniek 8 Automatisering 10 Logistiek 11 Melkstal 2 INHOUD QUICK CAP Quick-Cap: een uniek draaimelkstalconcept voor geiten, ontwikkeld door Fullwood dé geitenmelk specialist met

Nadere informatie

melkrobot robotten techniek 1 Nathalie Snaet

melkrobot robotten techniek 1 Nathalie Snaet melkrobot voor-en nadelen De voordelen van een melkrobot zijn: -Een melkrobot kan de boer veel werk uit handen nemen. Hij is daardoor in staat efficiënter te werken. -Bij afname van de melkproductie worden

Nadere informatie

VeeManager Uw veestapel eenvoudig in de hand

VeeManager Uw veestapel eenvoudig in de hand VeeManager Uw veestapel eenvoudig in de hand Mario Willen Guido Boogaerts Behoeften melkveehouderij zonder quotum Efficiënte productie Informatie van de veestapel Informatie van de (attentie) -koe Gebruiksgemak

Nadere informatie

Kengetallen. E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde

Kengetallen. E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde Kengetallen E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde Inleiding Jaarlijks wordt circa 30% van de melkveestapel afgevoerd en vervangen door hoogdrachtige vaarzen. De afvoer van een koe kan gedwongen zijn

Nadere informatie

Gezondheidsaandoeningen en vruchtbaarheid op proefbedrijven

Gezondheidsaandoeningen en vruchtbaarheid op proefbedrijven Gezondheidsaandoeningen en vruchtbaarheid op proefbedrijven W.J.A. Hanekamp (PR) De meest voorkomende gezondheidsaandoeningen op de proefbedrijven zijn mastitis, melkziekte en zoolzweer. Er is wel een

Nadere informatie

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door:

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door: Focus Deze Focus wordt u aangeboden door: Celgetal attentieweken Celgetal attentieweken Proactive & Blockade: excellente mastitispreventie door optimale desinfectie Uiercrèmes: Mintcream voor betere doorbloeding,

Nadere informatie

De melkrobot. Automatisch melken betekent niet dat de koeien minder aandacht nodig hebben. Integendeel, het vraagt om veel meer koegericht management.

De melkrobot. Automatisch melken betekent niet dat de koeien minder aandacht nodig hebben. Integendeel, het vraagt om veel meer koegericht management. HOOFDSTUK 6 Automatisch melken betekent niet dat de koeien minder aandacht nodig hebben. Integendeel, het vraagt om veel meer koegericht management. 78 Op bedrijven met een melkrobot komen de koeien uit

Nadere informatie

Weidegang & KringloopWijzer. Michel de Haan, et al.

Weidegang & KringloopWijzer. Michel de Haan, et al. Weidegang & KringloopWijzer Michel de Haan, et al. Veelgehoorde kreet Weiden is slecht voor de KringloopWijzer! -> slechte benadering; het gaat om efficientie en niet om KringloopWijzer Vergelijk: -> Sneeuw

Nadere informatie

Handleiding. Agis TFS Melk

Handleiding. Agis TFS Melk Handleiding Agis TFS Melk 0348-443840 1 Inhoud 1.TFS Melk... 4 1.1 De mogelijkheden van TFS Melk... 4 1.2 Tips... 4 2. Groepen maken in combinatie met de veldkiezer... 5 2.1 Een groep maken... 5 2.2 Groepen

Nadere informatie

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % Broilers Slaughter pigs Veal calves Dairy cattle -- Themabijeenkomst Antibioticumbeleid en de (on-)mogelijkheden

Nadere informatie

Kengetallen. E-13 Voortplanting

Kengetallen. E-13 Voortplanting Kengetallen E-13 Voortplanting Inleiding Op melkveebedrijven wordt jaarlijks een aanzienlijke schade geleden als gevolg van een niet optimale tussenkalftijd en een voortijdige afvoer van koeien die niet

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee December 2016

Nieuwsbrief Rundvee December 2016 Nieuwsbrief Rundvee December 2016 Inhoud: 1. IBR en BVD vrij worden na tankmelkonderzoek 2. Aanpassingen BGP en BBP 3. BVD- virus-sneltest 4. Procapen in plaats van Penstrep-ject bij operaties 5. Nieuwe

Nadere informatie

2. De Uier. Taak. Taak 2. De Uier: plan, do, check & act. plan

2. De Uier. Taak. Taak 2. De Uier: plan, do, check & act. plan Taak 2. De Uier Taak 2. De Uier: plan, do, check & act plan Je kan uitleggen hoe melk in het lichaam gemaakt wordt. Je kan uitleggen welke hormonen actief zijn bij de vorming van melk. resultaat Je weet

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Enquêteresultaten 1 ENQUÊTE RESULTATEN Gemiddeld aantal dieren >150 6,9% Aantal dieren 100-150 50-100 14,0% 50,2% 0-50 28,9% 0 50 100

Nadere informatie

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV.

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV. Toelichting op de cijfers van de mestproductie in 2018 zoals berekend in de vorm van momentopnames in kwartaalrapportages en zoals gepubliceerd als voorlopige cijfers d.d.15-2-2018 op de CBS-website. Deze

Nadere informatie

Verantwoord antibioticumgebruik en selectief niet-droogzetten

Verantwoord antibioticumgebruik en selectief niet-droogzetten Verantwoord antibioticumgebruik en selectief nietdroogzetten Een studie in opdracht van Lami uitgevoerd door de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) Juli 2012 1 Inhoud Introduktie... 3 Opzet

Nadere informatie

Opdracht 1 Bewust kijken op je praktijkbedrijf

Opdracht 1 Bewust kijken op je praktijkbedrijf Opdracht 1 Bewust kijken op je praktijkbedrijf Als je nauwkeurig kijkt naar koeien die in de wei lopen, kun je al veel over die koeien zeggen. Schrijf 3 dingen op die je ziet en die jou informatie geven

Nadere informatie

Compleet weiden Combi weiden Compact weiden. WeideKompas

Compleet weiden Combi weiden Compact weiden. WeideKompas WeideKompas Compleet weiden Compact weiden Kompas WeideKompas Beweiden is een keuze die u als veehouder zelf maakt. Wilt u starten met beweiden of wilt u meer rendement uit weidegang halen? WeideKompas

Nadere informatie

RUWVOER + Inkuilmanagement. Assortiment inkuilmiddelen

RUWVOER + Inkuilmanagement. Assortiment inkuilmiddelen RUWVOER + Inkuilmanagement Assortiment inkuilmiddelen De melkveehouderijsector staat met de afloop van het melkquotum voor een aantal grote uitdagingen. Gezien de verwachte stijging van de melkproductie

Nadere informatie

4.1 Voederwaarderingssystemen voor paarden en pony s

4.1 Voederwaarderingssystemen voor paarden en pony s 4 Paarden en pony s 4.1 Voederwaarderingssystemen voor paarden en pony s Sinds januari 2005 zijn voor paarden en pony s twee officiële CVB systemen van kracht, een netto energiesysteem (met als kengetal

Nadere informatie

HET NIEUWE ASSORTIMENT MELKVEEVOEDERS 2016/2017

HET NIEUWE ASSORTIMENT MELKVEEVOEDERS 2016/2017 HET NIEUWE ASSORTIMENT MELKVEEVOEDERS 2016/2017 BETER VOEREN, RUIMTE OM TE BOEREN mede mogelijk gemaakt door agrifirm schakel in succes DE NIEUWE MELKVEEVOEDERS Agrifirm Feed presenteert met ingang van

Nadere informatie

Robot & Weiden. Resultaten enquête 1

Robot & Weiden. Resultaten enquête 1 Robot & Weiden Resultaten enquête 1 Inleiding Inhoudsopgave De deelnemers van Robot & Weiden beantwoorden driemaal een enquête. Het doel is het in kaart brengen hoe zij omgaan met de combinatie melken

Nadere informatie

De praktijkwaarde van Better Life-fokkerijgetallen

De praktijkwaarde van Better Life-fokkerijgetallen De praktijkwaarde van Better Life-fokkerijgetallen De veestapel maakt het verschil Wat is een goed presterende veestapel? Hoge melkproductie met goede gehalten Efficiënt omzetten van voer in melk Hoge

Nadere informatie

Modern melkveehouden: een revolutie! www.lely.com. innovators in agriculture

Modern melkveehouden: een revolutie! www.lely.com. innovators in agriculture Modern melkveehouden: een revolutie! www.lely.com innovators in agriculture Modern melkveehouden: Een Revolutie! Dit werkstuk is speciaal ontwikkeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Met het

Nadere informatie

Fosforgehalte in koemelk

Fosforgehalte in koemelk Fosforgehalte in koemelk G.G.Brandsma en M.C.Blok CVB documentatierapport nr. 32 Oktober 2005 Centraal Veevoederbureau centraal veevoederbureau 2005 Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of

Nadere informatie

melkt beter! Assortiment melkvee

melkt beter! Assortiment melkvee Assortiment melkvee melkt beter! Feed2Milk melkt beter Het assortiment melkveevoeders van ForFarmers is gebaseerd op de voedingsaanpak Feed2Milk. De nieuwste kennis, ervaring en jarenlang (eigen) onderzoek

Nadere informatie

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk Agenda Voorstellen Geboorte en belang van biest Lammeren opfok en management Belang van goede voeding Ziektes; diagnose en preventie Rondvraag

Nadere informatie

Sensoren in melkveestallen. Kristine Piccart (ILVO) April 2019

Sensoren in melkveestallen. Kristine Piccart (ILVO) April 2019 Sensoren in melkveestallen Kristine Piccart () April 2019 1 Overzicht Vruchtbaarheid Voeren Melken Stal 2 Overzicht Vruchtbaarheid Voeren Melken Stal 3 Tochtdetectie Bronst signalen Punten Sta reflex 100

Nadere informatie

Toelichting KI-Samen Stieren index draai april 2009

Toelichting KI-Samen Stieren index draai april 2009 Toelichting KI-Samen Stieren index draai april 2009 Ki Samen zoekt stieren om koeien beter te maken resulterend in rendement voor de veehouder. Wat te denken van de outcross stieren Radon en Santana, die

Nadere informatie

Waarom droogstand? 24/12/2018. Gevolgen van een verkorte of geen droogstand op melkproductie, inkomen en broeikasgasemissies

Waarom droogstand? 24/12/2018. Gevolgen van een verkorte of geen droogstand op melkproductie, inkomen en broeikasgasemissies Melkgift Gevolgen van een verkorte of geen droogstand op melkproductie, inkomen en broeikasgasemissies Symposium Droogstand op Maat, 2 december 218 Akke Kok, Ariëtte van Knegsel, Corina van Middelaar,

Nadere informatie

DeLaval VMS V300. Een systeembenadering

DeLaval VMS V300. Een systeembenadering VMS V300 Een systeembenadering HET DRAAIT ALLEMAAL OM U Bij VMS V300 draait het om u als melkveehouder, om meer efficiëntie en een hoger rendement Het is een systeem dat ons in staat stelt om elk bedrijf,

Nadere informatie

opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie

opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie Het beste uit uw jongvee Vaarzen die op 24 maanden aan de melk komen, worden de beste koeien. Zowel in melkproductie als in levensduur.

Nadere informatie