CERES, net dat tikkeltje meer...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CERES, net dat tikkeltje meer..."

Transcriptie

1

2 CERES, net dat tikkeltje meer... Met het Ceres programma kan de rundveehouder op een eenvoudige manier zijn administratie van zijn melkvee/zoogkoeien/vleesveebedrijf opvolgen. Met een minimum aan administratief werk komen interessante rapporten beschikbaar die een perfecte opvolging en bijsturing van het bedrijf mogelijk maken. Het gebruik van een netwerkversie of een mobiele versie zorgt ervoor dat de administratie bijna volledig in de stal of op de weide kan gebeuren. Zo wordt er nog korter op de bal gespeeld en worden de goede beslissingen zeer snel genomen. Uiteraard zijn niet enkel de technische cijfers belangrijk. Het financieel luik is in Ceres tot in detail uitgewerkt. Elk bedrijf, welke structuur ook, kan steeds perfect financieel opgevolgd worden. Meerdere adviseurs (veevoedersector en dierenartsen) hebben Ceres weten te waarderen en gebruiken het graag als tool om de bedrijven mee te helpen sturen naar een optimale productie en gezondheidstoestand van de dieren. CERES past op elke bedrijfsvoering. Ieder bedrijf heeft zijn eigenheid en zijn specifieke werkmethodes. Deze gewoontes moeten blijven; Ceres past zich hierop aan. Via Instellingen kan het programma bijgestuurd worden zodat het past op elk soort rundveebedrijf. Zo kan bijvoorbeeld een automatische nummering opgezet worden zodat geboren kalveren automatisch het juiste Sanitel- en bedrijfsnummer krijgen. Standaardwaarden zoals droogzetmiddel, geboortegewicht, worden automatisch ingevuld maar kunnen steeds gewijzigd worden.

3 CERES, super snel... Snelle invoer van gegevens De bedrijven worden alsmaar groter. Om de administratie tot het minimum te beperken is Ceres zo opgebouwd dat snel inbrengen van veel gegevens mogelijk is. Het individueel inputscherm, toont info over de huidige toestand van het dier, laat toe om snel alle info over inseminaties, droogzetten, kalven, behandelingen, enz in te voeren. Via het scherm Veebeheer kunnen alle geregistreerde handelingen op een eenvoudige manier verwijderd of gewijzigd worden. Wil de rundveehouder de input volledig in de stal doen tijdens de werkzaamheden, dan kan hij gebruik maken van moderne mobiele toestellen (Smartphone of tablet). Via een internetverbinding worden alle gegevens verwerkt in het Ceres programma.

4 Alle werk op een A4-tje... Wat te doen? Veel melkvee/zoogkoehouders wensen een wekelijkse attentielijst met uit te voeren werkzaamheden betreffende insemineren, droogzetten, kalven, drachtcontroles, vaccinaties, Ceres heeft hierop het perfecte antwoord. Dit kan met een werklijst waar de lay-out min of meer vast bepaald is. Er zijn echter 3 modellen zodat de veehouder kan werken met een werklijst die best past bij zijn manier van werken.

5 CERES, rapportage... Klaar en duidelijke rapporten Naast een snelle invoer wenst de rundveehouder een even snelle en eenvoudige rapportage. Een rapport opvragen start met een beknopt selectiescherm, waarna de resultaten eerst op het scherm verschijnen en indien nodig kunnen afgeprint worden. Zo kan onderstaande kengetallenlijst op maat ingesteld worden. Er kunnen intervallen per maand of per kwartaal gekozen worden. Daar bovenop kan de gebruiker zelf een vrije keuze maken uit meer dan 100 kengetallen. Door het aantal kengetallen te beperken zal de lijst overzichtelijker worden.

6 Dieren kort bij opvolgen... Met Ceres kunnen de dieren nog beter nauwgezet gevolgd worden. Meerdere rapporten zijn daar specifiek voor ontwikkeld. Zo is er de klasseringstabel waar de dieren bijvoorbeeld kunnen geklasseerd worden volgens latactiedagen en lactatienummer. Een kleurcode geeft aan in welke toestand een dier staat. Op die manier kunnen dieren die volgens hun toestand en lactatiedagen een fout parcours lopen, snel gedetecteerd worden. Op het dier kan er doorgeklikt worden naar de dierfiche waarop elk gegeven uit het dier haar levensloop vermeld is. Bovendien kunnen al deze gegevens onmiddellijk bijgestuurd worden.

7 CERES, vruchtbaarheid... De vruchtbaarheid kort opvolgen De vruchtbaarheid op de rundveebedrijven is een zeer belangrijk aspect om op te volgen. Daarom voorziet Ceres in diverse rapporten om de vruchtbaarheid van de dieren in beeld te brengen. Deze rapporten kunnen dienen als vertrekbasis voor het zoeken naar oplossingen indien er zich problemen voordoen.

8 CERES en gezondheid... Een gezonde veestapel In Ceres worden behandelingen van dieren nauwkeurig opgevolgd. Vooraf bepaalde behandelingsplannen zijn de basis van een goede gezondheidsopvolging. Het toedienen van medicatie, individueel of in groep, gebeurt via eenvoudige schermen. Alle registraties worden verzameld, omgerekend naar kengetallen en in functie van de instellingen op de rapporten geplaatst. Zo kan een melkveehouder zich volledig op Ceres baseren om bijvoorbeeld zijn IKM verplichtingen op te volgen.

9 CERES en CRV Koppeling met CRV Een koppeling tussen Ceres en CRV maakt het mogelijk om diverse gegevens onderling uit te wisselen. Enerzijds kunnen MPR gegevens opgehaald worden die automatisch opgeslagen worden in de respectievelijke koekaarten. De gebruikte KI stieren worden steeds up-to-date gehouden. Ook de fokwaarden van de dieren worden via dezelfde koppeling opgevolgd in Ceres. Anderzijds worden gegevens zoals DHZ-KI vanuit Ceres naar CRV gestuurd en de inseminaties worden in Ceres ingelezen.

10 CERES en Sanitel... Koppeling met Sanitel Alle geboorten en vertrekken van dieren moeten op regelmatige basis naar DGZ gestuurd worden. Veehouders met Ceres kunnen dit rechtstreeks vanuit Ceres doen. De extra input via het veeportaal is dus niet meer nodig. Tijdens de connectie met Sanitel worden alle gegevens (geboorten en vertrekken) grondig gecontroleerd. Eventuele fouten worden aan de gebruiker gemeld zodat hij deze kan bijsturen. Indien alles in orde is worden automatisch de meldingsdata en meldingsnummers gekoppeld aan de respectievelijke dieren. Het opvolgen van een inventaris is niet meer nodig omdat Ceres dit automatisch doet.

11 CERES, rantsoenberekening... Rantsoenen en koppelingen Ceres bevat een uitgebreide rantsoenberekening die rekening houdt met oa. leeftijd van het dier, de melkproductie (liters melk, vet- en eiwiltgehalte van de melk), het lactatiestadium, de drachtduur, enz De gegevens van de rantsoenberekening kunnen indien gewenst doorgestuurd worden naar een voederautomaat. Indien er melkgegevens beschikbaar zijn via melkmeters dan kunnen deze ook ingelezen worden in Ceres. Zo kan Ceres volledig automatisch het rantsoen constant bijsturen. Dagelijks wordt de gemiddelde melkproductie van de recentste 10 dagen berekend, eventueel gekoppeld aan de vet- en eiwitgehalten van de MPR. Met deze gegevens wordt het rantsoen berekend en doorgestuurd naar de voederautomaat. Individuele bijsturingen door de veehouder blijven steeds mogelijk.

12 CERES ook mobiel... Met de smartphone of tablet bij de hand kunnen de belangrijkste gegevens per dier geconsulteerd worden. Tevens kunnen de registraties gemakkelijk en snel ingevoerd worden. Ceres mobile werkt zowel op smartphone (IOS en Android) als op tablet met als besturingssysteem IOS of Android.

13

14 CERES, grasland en ruwvoeders Er is ook de mogelijkheid om naast het rundvee ook het grasland en de ruwvoederwinning op te volgen. In dit gedeelte kan de veehouder alle registraties van zaaien, bemesten, gewasbescherming. Perceelsfiches, een begrazingsregister of een weidekalender zijn dus ook eenvoudig op te volgen. Indien gewenst kunnen ook de pure akkerbouwteelten opgevolgd worden.

15 CERES, financieel... Uitstekende technische resultaten zijn een goede basis maar daarom bieden ze nog geen garantie op een prima financieel resultaat. Rundveehouders zijn sterk afhankelijk van de melk of vleesprijzen. Bovendien zijn de grondstofprijzen een zeer bepalend voor het arbeidsinkomen. Daarom voorziet Ceres met een diepgaande economische analyse voor duidelijke kengetallen als arbeidsinkomen per koe. De kostprijs van een liter melk of van een kg vleesproductie zijn belangrijke parameters in de analyse van een rundveebedrijf. De mogelijke koppeling met de bedrijfsboekhouding zorgt er voor dat de resultaten ook in orde zijn voor de VLIF boekhouding.

16 De absolute nummer 1 in landbouwmanagement Beverestraat 104 B9700 OUDENAARDE BELGIE T : E : cerco@cercosoft.be I :

Ceres staat voor een perfecte technische en financiële opvolging

Ceres staat voor een perfecte technische en financiële opvolging Cijfers en euros Ceres staat voor een perfecte technische en financiële opvolging Met het Ceres programma kan de varkenshouder op een eenvoudige manier zijn administratie van zijn zeugen/vleesvarkensbedrijf

Nadere informatie

VeeManager Uw veestapel eenvoudig in de hand

VeeManager Uw veestapel eenvoudig in de hand VeeManager Uw veestapel eenvoudig in de hand Mario Willen Guido Boogaerts Behoeften melkveehouderij zonder quotum Efficiënte productie Informatie van de veestapel Informatie van de (attentie) -koe Gebruiksgemak

Nadere informatie

Inhoudsopgave KOEKAART... 8 ATTENTIELIJSTEN... 8 INLEZEN EN VERWERKEN MUTATIES... 9 HANDIG OM TE WETEN: Werklijst Dierenarts...

Inhoudsopgave KOEKAART... 8 ATTENTIELIJSTEN... 8 INLEZEN EN VERWERKEN MUTATIES... 9 HANDIG OM TE WETEN: Werklijst Dierenarts... CowVision Mobile Inhoudsopgave COWVISION MOBILE... 3 SYSTEEMEISEN... 3 ACTIVEREN COWVISION... 4 SYNCHRONISEREN (UITWISSELEN VAN GEGEVENS)... 5 INVOEREN GEGEVENS... 6 DROOGZETTEN... 7 ZIEKTEN EN BEHANDELINGEN...

Nadere informatie

Kengetallen voor het ideale voedermanagement

Kengetallen voor het ideale voedermanagement Kengetallen voor het ideale voedermanagement Els Van Looveren Gregory Antrop Melkveecongres, september 2016 Doelstelling melkveehouder Ik ben gezond dus ik doe wat er van mij verwacht wordt : veel melk

Nadere informatie

Multi Site Reporting

Multi Site Reporting Multi Site Reporting Advies op maat van uw klanten PigVision MSR, rapportering over de bedrijven heen Zowel de Belgische als de Nederlandse kengetallen worden berekend. Volgens de instelling van de software

Nadere informatie

Multi Site Reporting

Multi Site Reporting Multi Site Reporting Advies op maat van uw klanten PigVisionMSR, rapportering over de bedrijven heen PigVision Met PigVison worden alle varkensprogramma s binnen de groep Agrovision Cerco Soft (Ceres,

Nadere informatie

STERK MET MELK BESLISSINGEN NEMEN OP BASIS VAN BEDRIJFSECONOMISCHE KENGETALLEN.

STERK MET MELK BESLISSINGEN NEMEN OP BASIS VAN BEDRIJFSECONOMISCHE KENGETALLEN. STERK MET MELK BESLISSINGEN NEMEN OP BASIS VAN BEDRIJFSECONOMISCHE KENGETALLEN. Dirk Audenaert Consulent Rundvee Boerenbond INHOUD 1. DUURZAAMHEID : EEN VEELKLEURIG BEGRIP 2. KEN UW KOSTPRIJS 3. BEGRIPPEN

Nadere informatie

aan de slag met VEEMANAGER-APP

aan de slag met VEEMANAGER-APP Direct aan de slag met de VeeManager-App aan de slag met VEEMANAGER-APP De VeeManager-App Met de VeeManager-App managet u altijd en overal uw veestapel op uw smartphone of tablet. Of u nu in de stal bent,

Nadere informatie

Noot: Zorg voor een lijst met koe-informatie om een snelle opstart te realiseren!

Noot: Zorg voor een lijst met koe-informatie om een snelle opstart te realiseren! HOOFDSTUK 1 INVOER DATA VOOR OPSTART 1 Instellen Bedrijf- & Diergegevens De volgende informatie dient minimaal in T4C te worden ingevoerd om goed met de Astronaut te kunnen melken: Koenummer, Responder

Nadere informatie

Noot: Zorg voor een lijst met koe-informatie om een snelle opstart te realiseren!

Noot: Zorg voor een lijst met koe-informatie om een snelle opstart te realiseren! HOOFDSTUK 1 INVOER DATA VOOR OPSTART 1 Instellen Bedrijf- & Diergegevens De volgende informatie dient minimaal in T4C te worden ingevoerd om goed met de Astronaut te kunnen melken: Koenummer, Responder

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 Routinematige invoer. 3 Routinematige invoer. Acties die regelmatig in T4C uitgevoerd zijn worden in dit hoofdstuk beschreven

HOOFDSTUK 3 Routinematige invoer. 3 Routinematige invoer. Acties die regelmatig in T4C uitgevoerd zijn worden in dit hoofdstuk beschreven HOOFDSTUK 3 Routinematige invoer 3 Routinematige invoer Acties die regelmatig in T4C uitgevoerd zijn worden in dit hoofdstuk beschreven Afkalven Tochtigheid Inseminatie Drachtigheidscontrole Droogzetten

Nadere informatie

Prestaties in beeld HOOFDSTUK 5. 5.1 hoe presteert mijn veestapel?

Prestaties in beeld HOOFDSTUK 5. 5.1 hoe presteert mijn veestapel? 5.1 hoe presteert mijn veestapel? Veehouders willen goede resultaten behalen. Maar waaraan lees je die af? En hoe zijn de resultaten op een gemakkelijke manier te vergelijken met bijvoorbeeld landelijke

Nadere informatie

UNIFORM-Pocket PC Handleiding

UNIFORM-Pocket PC Handleiding UNIFORM-Pocket PC Handleiding Inhoud 1. Installatie UNIFORM Pocket PC... 3 2. Handleiding UNIFORM Pocket PC... 5 2.1 Attentielijst... 5 2.2 Dierkaart... 7 2.3 Registraties... 10 2.4 Synchroniseren... 10

Nadere informatie

Inzicht in uw administratie

Inzicht in uw administratie Resultaat groeit Inzicht in uw administratie Resultaat groeit... AgroVision levert gespecialiseerde softwarepakketten voor de gehele agrarische sector. Duizenden collega s gebruiken de pakketten van AgroVision

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Samenvattend rapport 1 ENQUÊTE 1.1 Opstellen van de enquête In kader van het demo-project verantwoord gebruik van antibiotica in de

Nadere informatie

pagina 1 van 8 Landbouw en Visserij Vlaamse overheid - www.vlaanderen.be/landbouw U bent hier: Vlaanderen.be > Landbouw en Visserij > Home > Nieuws > Nieuws landbouw > Premies & subsidies > Aanvraag voor

Nadere informatie

Registratie. koppelen de status van de dieren terug naar het Sanitel-systeem.

Registratie. koppelen de status van de dieren terug naar het Sanitel-systeem. Registratie Een goede van het rundvee is een van de fundamenten van een succesvolle rundveeverbetering. Het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R-systeem) van de overheid, beter bekend als Sanitel,

Nadere informatie

Starten met Veeportaal voor rundveehouders

Starten met Veeportaal voor rundveehouders Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw FL_R_019_160128 Starten met Veeportaal voor rundveehouders 1. Registratie voor Veeportaal Om gebruik te maken van Veeportaal dient u over een gebruikersnaam en paswoord

Nadere informatie

Livestock Research Jongveeopfok en weidegang Beweidingssystemen voor jongvee. Belang jongvee weiden? Beweiding van jongvee

Livestock Research Jongveeopfok en weidegang Beweidingssystemen voor jongvee. Belang jongvee weiden? Beweiding van jongvee 12 Jongveeopfok en weidegang Beweidingssystemen voor jongvee Jongvee Beweidingsdag 23 mei 2013 Beweiding van jongvee Belang jongvee weiden Grasbenutting, grondbenutting Grasgroei/kwaliteit Grasaanbod/dier/dag

Nadere informatie

BETTER COWS BETTER LIFE

BETTER COWS BETTER LIFE BETTER COWS BETTER LIFE De perfecte match voor een perfecte veestapel Een goed presterende veestapel is de wens van iedere veehouder. Met fokkerij legt u de basis voor uw veestapel van de toekomst. U wilt

Nadere informatie

Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf

Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf Toeren voor Boeren: Veetournee Sander Van Haver Innovatiesteunpunt Stimuleren van de omschakeling van gangbare land- en tuinbouwers naar de biologische productie

Nadere informatie

WAT U VOORAF ZEKER MOET WETEN OVER DE VERPLICHTE ADMINISTRATIE VAN VACCINATIES UITGEVOERD OP EEN I2-BESLAG

WAT U VOORAF ZEKER MOET WETEN OVER DE VERPLICHTE ADMINISTRATIE VAN VACCINATIES UITGEVOERD OP EEN I2-BESLAG blz. 1 van 7 versie 4 20170208 WAT U VOORAF ZEKER MOET WETEN OVER DE VERPLICHTE ADMINISTRATIE VAN VACCINATIES UITGEVOERD OP EEN I2-BESLAG De veehouder van een I2-beslag dient een VACCINATIEREGISTER bij

Nadere informatie

September 2018 Betreft: Registratie antimicrobiële dierengeneesmiddelen. Beste dierenarts,

September 2018 Betreft: Registratie antimicrobiële dierengeneesmiddelen. Beste dierenarts, September 2018 Betreft: Registratie antimicrobiële dierengeneesmiddelen Beste dierenarts, De maatschappelijke bezorgdheid rond geneesmiddelengebruik en antibioticumresistentie is de laatste jaren sterk

Nadere informatie

Technische efficiëntie is belangrijker dan lage kosten, zowel voor grote als kleine bedrijven.

Technische efficiëntie is belangrijker dan lage kosten, zowel voor grote als kleine bedrijven. Technisch efficiënt boven lage kosten 31/12/2015 Inleiding Ilvo deed op basis van anonieme Liba-boekhouddata een onderzoek naar technische en economische efficiëntie op melkveebedrijven. - Het hoofdbesluit

Nadere informatie

WAT U VOORAF ZEKER MOET WETEN OVER DE VERPLICHTE ADMINISTRATIE VAN VACCINATIES UITGEVOERD OP EEN I2-BESLAG

WAT U VOORAF ZEKER MOET WETEN OVER DE VERPLICHTE ADMINISTRATIE VAN VACCINATIES UITGEVOERD OP EEN I2-BESLAG blz 1 van 7 versie LVA2011201 WAT U VOORAF ZEKER MOET WETEN OVER DE VERPLICHTE ADMINISTRATIE VAN VACCINATIES UITGEVOERD OP EEN I2-BESLAG De veehouder van een I2-beslag dient een VACCINATIEREGISTER bij

Nadere informatie

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Inhoud presentatie Dierziekten: ontwikkelingen BVD en IBR Uiergezondheid: kengetallen omtrent droogstandstherapie Vruchtbaarheid: nieuwe benadering

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

Reglement Stamboek Rood

Reglement Stamboek Rood Reglement Stamboek Rood CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/.Reglement Stamboek Rood.160428 Inhoudsopgave Begrippenlijst 2 1. Algemeen 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Erkenning 3 1.3. Gebruik gegevens

Nadere informatie

Kengetallen E-40 Fokwaarde voeropname

Kengetallen E-40 Fokwaarde voeropname Kengetallen E-40 Fokwaarde voeropname Inleiding Melkkoeien gebruiken voer om melk te produceren, voor onderhoud en om te groeien. De hoeveelheid voer die een koe opneemt is afhankelijk van de geproduceerde

Nadere informatie

Afsluitingen. Afsluitingen. - inventaris vee - inventaris gewassen - inventaris algemeen - jaarinstellingen

Afsluitingen. Afsluitingen. - inventaris vee - inventaris gewassen - inventaris algemeen - jaarinstellingen Afsluitingen Afsluitingen - inventaris vee - inventaris gewassen - inventaris algemeen - jaarinstellingen Selecteer inventaris vee Afsluiting: inventaris vee Afsluiting: inventaris vee Controleer of berekende

Nadere informatie

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Auteur: Steven Sarrazin Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Boviene Virale Diarree (BVD) is een aandoening met een veel ruimer ziektebeeld dan de naam laat vermoeden. Daarom is

Nadere informatie

Er valt veel te winnen met een langere levensduur. Henk Hogeveen

Er valt veel te winnen met een langere levensduur. Henk Hogeveen Er valt veel te winnen met een langere levensduur Henk Hogeveen Lange levensduur is goed...... gevolg van betere gezondheid... gevolg van betere vruchtbaarheid... minder jongvee nodig minder kosten minder

Nadere informatie

Gebruikersbijeenkomst Koppeling Kringloopwijzer

Gebruikersbijeenkomst Koppeling Kringloopwijzer Gebruikersbijeenkomst Koppeling Kringloopwijzer Bron: Mijnkringloopwijzer.nl, 2015 Koppeling Kringloopwijzer Vanuit de zuivelorganisatie bent u geïnformeerd over De Kringloopwijzer. Ongeveer 75% van de

Nadere informatie

Kengetallen E-39 Fokwaarde Leeftijd van afkalven bij vaarzen

Kengetallen E-39 Fokwaarde Leeftijd van afkalven bij vaarzen Leeftijd bij afkalven (dagen) Kengetallen E-39 Fokwaarde Leeftijd van afkalven bij vaarzen Inleiding Het opfokken van jongvee vormt een aanzienlijke kostenpost op een melkveebedrijf. Streefwaardes voor

Nadere informatie

Discimus Studiebewijzen - Basisonderwijs

Discimus Studiebewijzen - Basisonderwijs Discimus Studiebewijzen - Basisonderwijs Versturen van de studiebewijzen naar Discimus Het doorsturen van de studiebewijzen naar Discimus gebeurt via het menu-item > Discimus > Studiebewijzen > Doorsturen.

Nadere informatie

Kengetallen. E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde

Kengetallen. E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde Kengetallen E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde Inleiding Jaarlijks wordt circa 30% van de melkveestapel afgevoerd en vervangen door hoogdrachtige vaarzen. De afvoer van een koe kan gedwongen zijn

Nadere informatie

C a s e S t u d y E l k o f i n C o n t a c t i n f o r m a t i e

C a s e S t u d y E l k o f i n C o n t a c t i n f o r m a t i e C a s e S t u d y E l k o f i n C o n t a c t i n f o r m a t i e Koen Piers Boudewijnlaan 1 Ondernemingsnr. 0808.450.557 0486/666.543 3590 Diepenbeek Rekeningnr. 979-5766597-49 koen@aurealis.be België

Nadere informatie

De opfok. Hoofdstuk 2. De eerste levensmaanden. Beslissen van kalf tot koe

De opfok. Hoofdstuk 2. De eerste levensmaanden. Beslissen van kalf tot koe Hoofdstuk 2 De opfok De eerste levensmaanden Het fokken van een duurzame en lang producerende koe begint met een goede opfok. Het jonge kalf verdient veel aandacht. Na de geboorte luidt het advies bij

Nadere informatie

Handleiding UNIFORM-TOUCH

Handleiding UNIFORM-TOUCH Handleiding UNIFORM-TOUCH 2013 UNIFORM-Touch Met de UNIFORM-Touch heeft u als veehouder real-time alle informatie van uw koeien bij de hand. Denk hierbij aan de algemene koekalender gegevens, de gegevens

Nadere informatie

Grip op Gras geeft inzicht in de actuele grasvoorraad op basis van de gemeten droge stofopbrengst.

Grip op Gras geeft inzicht in de actuele grasvoorraad op basis van de gemeten droge stofopbrengst. Grip op Gras Grip op Gras geeft inzicht in de actuele grasvoorraad op basis van de gemeten droge stofopbrengst. Grip op Gras combineert de smartphone met een internet applicatie op Akkerweb. Grip op Gras

Nadere informatie

1. Magister info internet Cambreur College

1. Magister info internet Cambreur College 1. Magister info internet Cambreur College Het Cambreur College gebruikt Magister als schooladministratiesysteem. Hierin worden onder andere de persoonlijke gegevens van de leerlingen en ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2014

Nieuwsbrief Juli 2014 Nieuwsbrief Juli 2014 Inhoud - Tip van de helpdesk: Presets in de attentielijst - Onderwerp van de maand juli: gezondheidsregistratie - Webinar vrijdag 4 juli: gezondheidsregistratie - Nieuw: Versie 5

Nadere informatie

Ruwvoerkost in kostprijs melk. Diane Schoonhoven

Ruwvoerkost in kostprijs melk. Diane Schoonhoven Ruwvoerkost in kostprijs melk Diane Schoonhoven Overzicht Evolutie kostprijs melkveebedrijf De verschillen tussen bedrijven zijn groot Ruwvoermelk maakt het verschil Voorbeelden impact op voerkosten 2

Nadere informatie

K.I.SAMEN zet de toon in ieder segment.

K.I.SAMEN zet de toon in ieder segment. K.I.SAMEN zet de toon in ieder segment. SHOGUN PS maakt zijn verwachtingen meer dan waar! KOJACK: na zijn geweldig debuut in Zwolle nu de hoogste stijger binnen roodbont. DIMAN: de hoogste PBI + topper

Nadere informatie

Insemineren, de theorie

Insemineren, de theorie Hoofdstuk 5 Insemineren, de theorie Wanneer na het kalven insemineren? Een goede vruchtbaarheid begint bij een goede tochtigheid van de koe. Goed tochtig kan een koe pas worden als ze goed in haar vel

Nadere informatie

Ten opzichte van de vorige versie zijn er een aantal functionaliteiten verbeterd, ook zijn er een aantal functionaliteiten toegevoegd:

Ten opzichte van de vorige versie zijn er een aantal functionaliteiten verbeterd, ook zijn er een aantal functionaliteiten toegevoegd: Gebruikershandleiding Support Website Versie: 1.0 Datum: 17/09/2008 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 Overzicht van de pagina s en hun functies... 4 3.1 Login...4 3.2 Home...5 3.2.1

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel Nedap Tochtdetectie Nedap Tochtdetectie Visuele tochtdetectie op grote bedrijven is lastig Het is niet efficiënt en onvoldoende betrouwbaar. Met Nedap Tochtdetectie is het mogelijk om grote melkveestapels

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2014

Nieuwsbrief April 2014 Nieuwsbrief April 2014 Inhoud - Tip van de helpdesk: zomertijd en koppeling met procescomputer - Onderwerp van de maand april: activiteitenplanner - Webinar vrijdag 4 april: 5 tips van de helpdesk - Nieuwe

Nadere informatie

Handleiding. Discimus Studiebewijzen Basisonderwijs. Gebruikers mei

Handleiding. Discimus Studiebewijzen Basisonderwijs. Gebruikers mei Handleiding Discimus Studiebewijzen Basisonderwijs Gebruikers mei 2018 Nijverheidstraat 9-8600 Diksmuide Tel: 051 50 21 76 - info@informat.be www.informat.be Versturen van de studiebewijzen naar Discimus

Nadere informatie

Bijlage B1: Runderen Melding in SANITEL van geboorte of vertrek van een rund

Bijlage B1: Runderen Melding in SANITEL van geboorte of vertrek van een rund Bijlage B1: Runderen Melding in SANITEL van geboorte of vertrek van een rund De melding van de geboorte van een kalf of het vertrek van een rund van het veebedrijf kan op drie manieren gebeuren: per post,

Nadere informatie

GLB GEKOPPELDE STEUN

GLB GEKOPPELDE STEUN GLB 2015 - GEKOPPELDE STEUN 9 september 2014 Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Er wordt

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4 Monitoring

HOOFDSTUK 4 Monitoring HOOFDSTUK 4 Monitoring Routines in T4C Om de koppel-, groep- en/of individuele dierprestaties te bekijken, zijn in T4C een aantal rapporten beschikbaar. Naast de controle attenties (controle 2 keer/dag

Nadere informatie

Inhoud. Jongerencongresdag. Niels Achten. Inhoud. Niels Achten. Melkvee management. Voorstellen Wat is management? Bedrijfsplan Kengetallen Conclusies

Inhoud. Jongerencongresdag. Niels Achten. Inhoud. Niels Achten. Melkvee management. Voorstellen Wat is management? Bedrijfsplan Kengetallen Conclusies Jongerencongresdag Melkvee management Niels Achten niels.achten@liba.be Inhoud 1 2 Inhoud Niels Achten 3 4 Niels Achten 5 6 1 Liba Vlaamse studie (2012) Sinds 1991 360 cliënten melkveehouders Gemiddeld

Nadere informatie

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum Kengetallen E-2 Fokwaarde Ureum Inleiding Op 1 januari 2006 is het nieuwe mestbeleid van start gegaan met strengere normen. Dit nieuwe beleid was nodig omdat het Europees hof het oude (Minas)beleid onvoldoende

Nadere informatie

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum Inleiding Op 1 januari 2006 is het nieuwe mestbeleid van start gegaan met strengere normen. Dit nieuwe beleid was nodig omdat het Europees hof het oude (Minas)beleid onvoldoende

Nadere informatie

Viva 3 Online Handleiding Viva 3 Online op de Smartphone

Viva 3 Online Handleiding Viva 3 Online op de Smartphone Viva 3 Online Handleiding Viva 3 Online op de Smartphone CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl Inhoud 1 Viva 3 Online

Nadere informatie

Ceres - rundveehouderij INHOUDSTAFEL

Ceres - rundveehouderij INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 Hoofdstuk 1 Diverse... 3 1. Printersetup... 3 2. Wijzigen diernummer... 3 3. Referenties wijzigen... 3 4. Schrappen dieren... 4 5. Schrappen melkcontroles... 4 6. Samenstellen

Nadere informatie

Tip van de Maand Juni 2019

Tip van de Maand Juni 2019 Tip van de Maand Juni 2019 Noteer bijzonderheden. De meeste monteurs zijn trots op de VMS van DeLaval en op hoe ze werkt, daar willen ze graag van vertellen wat ze weten en wat u verder helpt! Wat ze soms

Nadere informatie

Reglement Stamboek Witrood

Reglement Stamboek Witrood Reglement Stamboek Witrood CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/Reglement Stamboek Witrood.160428 Inhoudsopgave Begrippenlijst 2 1. Algemeen 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Erkenning 3 1.3. Gebruik gegevens

Nadere informatie

De cijfers zijn exclusief BTW en subsidie zoals toeslagrechten. De specialisatie van de melkveehouderij

De cijfers zijn exclusief BTW en subsidie zoals toeslagrechten. De specialisatie van de melkveehouderij Melkveehouderij VAC consult Een zoektocht naar een evenwichtige balans tussen groei en ontwikkeling Met het oog op de afschaffing van het melkquotum op 31 maart 2015, verandert de ondernemingsomgeving

Nadere informatie

Kengetallen. E-13 Voortplanting

Kengetallen. E-13 Voortplanting Kengetallen E-13 Voortplanting Inleiding Op melkveebedrijven wordt jaarlijks een aanzienlijke schade geleden als gevolg van een niet optimale tussenkalftijd en een voortijdige afvoer van koeien die niet

Nadere informatie

Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek

Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek Simon de Haan Dairy Herd Management Automation Specialist 20/10/2017 Security Level 1 2 Meer melk met behulp van techniek Techniek staat niet

Nadere informatie

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum Kengetallen E-2 Fokwaarde Ureum Inleiding Op 1 januari 2006 is het nieuwe mestbeleid van start gegaan met strengere normen. Dit nieuwe beleid was nodig omdat het Europees hof het oude (Minas)beleid onvoldoende

Nadere informatie

Egam Update

Egam Update Egam Update 5.17.2.22 Het programma is weer op vele punten bijgespijkerd. Dit mede dankzij de inbreng en medewerking van klanten. Elda heeft de missie om het programma steeds te blijven ontwikkelen en

Nadere informatie

Reglement Stamboek Vlaams Blonde d Aquitaine

Reglement Stamboek Vlaams Blonde d Aquitaine Reglement Stamboek Vlaams Blonde d Aquitaine CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/Reglement Stamboek Vlaams Blonde d Aquitainte.160428 Inhoudsopgave Begrippenlijst 2 1. Algemeen 3 1.1. Inleiding

Nadere informatie

Silent Herdsman. Voor beter presterende koeien

Silent Herdsman. Voor beter presterende koeien Silent Herdsman Voor beter presterende koeien Simpel gezegd, met de Silent Herdsman kunt u uw winst verhogen, tijd besparen en uw kudde gezond houden waar u ook bent. Bij de mysilent Herdsman Gezondheidsattenties

Nadere informatie

Waarom? Vertering bij de koe. Missie 8/03/2012. Belangrijkste economische parameters. Efficiënt en effectief gebruik van MPR. via rantsoenwijzigingen

Waarom? Vertering bij de koe. Missie 8/03/2012. Belangrijkste economische parameters. Efficiënt en effectief gebruik van MPR. via rantsoenwijzigingen Efficiënt en effectief gebruik van MPR Missie Objectieve data verzamelen Analyse Lokeren, 7 maart 2012 Concreet en bedrijfsspecifiek advies Opvolging Opleiding Er is geen universele waarheid Ieder bedrijf

Nadere informatie

STRATEGISCH FOKKEN HOOFDSTUK 7 68 DEEL 1: STRATEGISCH FOKKEN DEEL 1:: STRATEGISCH FOKKEN 69

STRATEGISCH FOKKEN HOOFDSTUK 7 68 DEEL 1: STRATEGISCH FOKKEN DEEL 1:: STRATEGISCH FOKKEN 69 7.1 Het nut van een fokdoel Fokken is investeren in de toekomst. De stieren van vandaag zorgen voor melkgevende dochters over zo n drie jaar. Die dochters vormen het kapitaal van de melkveehouderij. Om

Nadere informatie

Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf

Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf Studiedag Over koetjes en kalfjes Sander Van Haver Innovatiesteunpunt Stimuleren van de omschakeling van gangbare land- en tuinbouwers naar de biologische

Nadere informatie

S A N I T R A C E BESLAG. Versie 1.0

S A N I T R A C E BESLAG. Versie 1.0 S A N I T R A C E BESLAG Versie 1.0 25 oktober 2008 1 INHOUDSOPGAVE 1. Beslag identificeren... 3 2. Beheer beslag Creatie... 5 2.1. Creatie vanuit de inrichting... 5 2.2. Standaardwaarden... 6 2.3. Velden

Nadere informatie

Kengetallen. E-5 MPR-Kwaliteit. Inleiding. MPR 24 uur. 4 Betekenis van MPR 24 uur

Kengetallen. E-5 MPR-Kwaliteit. Inleiding. MPR 24 uur. 4 Betekenis van MPR 24 uur Kengetallen E-5 MPR-Kwaliteit Inleiding Via Melkproductieregistratie (MPR) worden gegevens over de melk-, vet en eiwitproductie van de veestapel verzameld. Deze gegevens zijn de basis van managementinformatie

Nadere informatie

Bedrijfseconomisch belang van grasland in het basisrantsoen van melkkoeien

Bedrijfseconomisch belang van grasland in het basisrantsoen van melkkoeien Bedrijfseconomisch belang van grasland in het basisrantsoen van melkkoeien Studiedag Optimale eiwitproductie met grasland voor rundvee 10 november 2011 Guy Vandepoel, studiedienst BB 1 Economisch belang

Nadere informatie

opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie

opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie Het beste uit uw jongvee Vaarzen die op 24 maanden aan de melk komen, worden de beste koeien. Zowel in melkproductie als in levensduur.

Nadere informatie

JOEP. Handleiding - hulpverlener

JOEP. Handleiding - hulpverlener JOEP. Handleiding - hulpverlener Versie 1.0 Oktober 2016 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, of op welke andere wijze dan ook, zonder

Nadere informatie

Handleiding. Veehouder

Handleiding. Veehouder Handleiding Veehouder Hierbij hebben we het genoegen om u een handleiding aan te bieden voor het werken met de MPR Assistent op uw smartphone en/of tablet. In deze handleiding geven wij u een overzicht

Nadere informatie

Opstellen van een bemestingsplan met BDB-net

Opstellen van een bemestingsplan met BDB-net Opstellen van een bemestingsplan met BDB-net 1 Wat is BDB-net? BDB-net is een overkoepelende benaming die in de toekomst alle internet-diensten van de Bodemkundige Dienst zal omvatten. Vanaf 2008 biedt

Nadere informatie

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Pieter Passchyn AMCRA seminarie: Vaccinatie, bioveiligheid en management als tools voor een verminderd antibacterieel gebruik, Brussel, 10-11 oktober 2013

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Handleiding. Agis TFS Melk

Handleiding. Agis TFS Melk Handleiding Agis TFS Melk 0348-443840 1 Inhoud 1.TFS Melk... 4 1.1 De mogelijkheden van TFS Melk... 4 1.2 Tips... 4 2. Groepen maken in combinatie met de veldkiezer... 5 2.1 Een groep maken... 5 2.2 Groepen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2014

Nieuwsbrief Februari 2014 Nieuwsbrief Februari 2014 Inhoud - Tip van de helpdesk: Windows 7 of 8? - Onderwerp van de maand maart: attentielijst - Webinar vrijdag 7 maart: TMR voeren - Project met NAJK: Rendement Ranking - Nieuws

Nadere informatie

Kengetallen E-20 NVI. Inleiding. Selectierespons

Kengetallen E-20 NVI. Inleiding. Selectierespons Kengetallen E-20 NVI Inleiding Het fokdoel voor melkvee is in de loop der jaren veranderd van alleen focus op productie naar aandacht voor productie, levensduur, gezondheidskenmerken en exterieur. Het

Nadere informatie

UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer. Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken

UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer. Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken Versie 1, Februari 2015 1. Percelen invoeren Om vlot alle percelen in het programma in te voeren kan de groepsinvoer

Nadere informatie

VeeManager. Handleiding vernieuwde dekkingsregistratie. <1 januari 2000>

VeeManager. Handleiding vernieuwde dekkingsregistratie. <1 januari 2000> VeeManager Handleiding vernieuwde dekkingsregistratie Samenweidingen Het invoeren van samenweidingen is verbeterd. Zo heeft u direct overzicht in de lopende samenweidingen. Daarnaast is

Nadere informatie

Partijen in een dossier

Partijen in een dossier Partijen in een dossier Een partij vertegenwoordigt een persoon (relatie) die rechtstreeks betrokken is bij het dossier en daarin een speciale rol vervult, zoals een cliënt, een tegenpartij, een notaris,

Nadere informatie

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen.

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Auteur: Steven Sarrazin BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Nu IBR een verplichte nationale aanpak kent bij rundvee, komt ook een bestrijding van BVD (Boviene Virale Diarree)

Nadere informatie

Voorwoord. Harm-Jan van der Beek. Directeur UNIFORM-Agri

Voorwoord. Harm-Jan van der Beek. Directeur UNIFORM-Agri Management software voor de melkveehouderij Voorwoord De melkveehouderij is een internationaal speelveld geworden, waarin UNIFORMAgri zich op haar vakgebied in de absolute top heeft gepositioneerd. Deze

Nadere informatie

Starten met Veeportaal voor houders van schapen, geiten en hertachtigen

Starten met Veeportaal voor houders van schapen, geiten en hertachtigen Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw FL_SGH_009_141021 Starten met Veeportaal voor houders van schapen, geiten en hertachtigen Meer informatie voor houders van schapen, geiten en hertachtigen vindt u op

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Enquêteresultaten 1 ENQUÊTE RESULTATEN Gemiddeld aantal dieren >150 6,9% Aantal dieren 100-150 50-100 14,0% 50,2% 0-50 28,9% 0 50 100

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

Hoe duurzamer, hoe minder werk en hoe meer werkplezier?

Hoe duurzamer, hoe minder werk en hoe meer werkplezier? Hoe duurzamer, hoe minder werk en hoe meer werkplezier? Een langere levensduur is het resultaat van een goede gezondheid, een goede productie, een goed karakter en een goede vruchtbaarheid. Dat scheelt

Nadere informatie

10 SAP - StierWijzer Basisfokdoelen

10 SAP - StierWijzer Basisfokdoelen 10 Stieradviesprogramma (SAP) - StierWijzer De stierkeuze is één van de belangrijkste beslissingen op fokkerijgebied. Veehouders hebben een eigen fokdoel die het beste past bij hun bedrijf. Omdat de fokdoelen

Nadere informatie

Factos VSR KMS: volledig beheren

Factos VSR KMS: volledig beheren Factos VR KM Factos VR KM 1 Factos VR KM: volledig beheren Met Factos VR KM heeft Factos niet alleen de methode van het VR Kwaliteit Meet ysteem gedigitaliseerd maar vooral ook alle handelingen die bij

Nadere informatie

Handleiding Veehouder

Handleiding Veehouder Handleiding Veehouder Dit is een handleiding voor het werken met de MPR Assistent op uw telefoon en/of tablet. Wanneer u geen MPR-proefmelkformulier meer wenst te ontvangen, kunt u dat melden bij de routerijder

Nadere informatie

KAN BEDRIJFSBEGELEIDING ZORGEN VOOR EEN KALF PER KOE PER JAAR?

KAN BEDRIJFSBEGELEIDING ZORGEN VOOR EEN KALF PER KOE PER JAAR? VAKGROEP VOORTPLANTING, VERLOSKUNDE, BEDRIJFSDIERGENEESKUNDE KAN BEDRIJFSBEGELEIDING ZORGEN VOOR EEN KALF PER KOE PER JAAR? Da. Hans Van Loo DOEL ZOOGKOEIENHOUDERIJ Zo snel mogelijk Zo veel mogelijk Vlees

Nadere informatie

VAN DER MEER. Health check ten aanzien van melkquotum. Oosterwolde, 3 december 2008

VAN DER MEER. Health check ten aanzien van melkquotum. Oosterwolde, 3 december 2008 Health check ten aanzien van melkquotum Oosterwolde, 3 december 2008 In het akkoord, dat op 20 november 2008 is gesloten door de Landbouw- en Visserijraad in het kader van de Health check zijn diverse

Nadere informatie

Kengetallen E-23 Fokwaarde levensvatbaarheid bij geboorte Fokwaarde levensvatbaarheid bij afkalven

Kengetallen E-23 Fokwaarde levensvatbaarheid bij geboorte Fokwaarde levensvatbaarheid bij afkalven Kengetallen E-23 Fokwaarde levensvatbaarheid bij geboorte Fokwaarde levensvatbaarheid bij afkalven Inleiding Sinds 1989 wordt op basis van geboortegegevens van koeien de index geboortegemak berekend. Deze

Nadere informatie

Handleiding. Agis TFS CowScore

Handleiding. Agis TFS CowScore Handleiding Agis TFS CowScore 2 Inhoud 1. CowScore... 4 1.1 Inlezen van de gegevens van uw veestapel... 4 1.1.1 Werkwijze voor veehouders die met het Agis managementsysteem werken:.. 5 1.2 Invoeren van

Nadere informatie

Méér tijd en aandacht voor goede zorg

Méér tijd en aandacht voor goede zorg De Zorgapp Méér tijd en aandacht voor goede zorg Efficiënter werken Méér cliënttijd, minder administratie De cliënttijd verhogen en de administratieve vastlegging beperken, is de wens van iedere zorgverlener.

Nadere informatie