Inhoud. Met dwarsverband naar team KCC. Inleiding Functies en taken Capaciteit en opgaven per functiegroep... 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Met dwarsverband naar team KCC. Inleiding Functies en taken Capaciteit en opgaven per functiegroep... 6"

Transcriptie

1 ORGANISATIE FORMATIEPLAN TEAM VTH Met dwarsverband naar team KCC Inhoud Inleiding... 2 Functies en taken... 4 Capaciteit en opgaven per functiegroep... 6 Gemeente Harlingen, januari 2016 Aangepast als: bijlage F Organisatie Formatieplan team VTH Bij VTH beleidsplan Harlingen Hein Jaarsma

2 Inleiding Team VTH is eind 2010 opgezet om integraal uitvoering te geven aan de (toen) nieuwe Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht en de overige vergunningverlening en handhaving taken van de gemeente Harlingen. De vergunningverleners en toezichthouders bouw zijn van team ruimtelijke zaken afgesplitst en samengegaan met de handhavers openbare ruimte en de vergunningverlener APV/BW. Dit is aangevuld met juridische en administratieve capaciteit. De belangrijkste doelstellingen bij deze reorganisatie waren a. integrale vergunningverlening en toezicht (ook wel, uitvoering geven aan de ambities van de wabo op dit vlak) en b. de dienstverlening meer direct in aansluiting op het gemeentelijk loket vormgeven. Niet efficiency, maar vooral verbetering van dienstverlening en daarmee van uitvoeringskwaliteit zijn dus de belangrijkste drijfveren geweest. In 2014 is door een organisatieontwikkeling de vraag actueel geworden of de dienstverlening verbeterd kan worden en de efficiency verhoogd door de teams VTH en KCC bij elkaar te brengen. Hoewel er voor gekozen is de teams onder 1 manager te brengen, is er geen plan gemaakt om de teams echt te fuseren. De samenwerking tussen de teams is intussen wel versterkt. Team VTH heeft een gezonde routine op zijn primaire vergunningverlenings- en handhavingstaken. Deze taken worden goed uitgevoerd. Dit goede staat wel op gespannen voet met het betere. Verandering van werkwijze, verbeteringen, efficiency verhoging, andere dienstverlening of nieuwe beleidseisen worden minder makkelijk verwerkt. Niet ernstig, en grotendeels verklaarbaar. Tegelijkertijd betekent het ook dat de beweging uit de routine nadrukkelijk aandacht van het management vraagt. In de eerste plaats van het lijnmanagement die die beweging moet organiseren en onderhouden. En plannen en orkestreren, bijvoorbeeld door tijdig project- of programmamanagement in te zetten of gelijksoortige capaciteit in te huren. In dit Organisatie Formatieplan wordt eerst per functie (groep) kort beschreven wat de belangrijkste primaire en secundaire taken zijn. Vervolgens wordt per functiegroep een oordeel gegeven over de mate waarin capaciteit en kwaliteit aansluiten bij de opgaven van het team. Hierin komen, naast de goed belegde en kwetsbare onderdelen, ook de opgaven naar voren waarvoor het management zich (vanuit OF perspectief) de komende twee jaar gesteld zal zien. In de bijlage 1 wordt een en ander kwantitatief onderbouwd. 1 De bijlagen zijn in dit stuk organisatie en formatie VTH-taken, dat als Bijlage F bij het VTH beleid mee gaat, niet opgenomen. Zie bijlage B bij VTH beleid en bijlage A bij het Uitvoeringsplan 2016 VTH-taken.

3 Voor dit Organisatie Formatie plan wordt geput uit de ervaring met team VTH in de periode junidecember 2015, gebenchmarkt met eigen gegevens van formatie en productie van ca. vijf afdelingen VTH in Nederland. Geen gemeente is hetzelfde, mensen slecht vergelijkbaar. Lees dit plan met die relativering in gedachte.

4 Functies en taken Team VTH kent de volgende functiegroepen: Vergunningverlening bouw, Toezicht en handhaving Bouw, Administratie, Vergunningverlening APV en bijzondere wetten, Handhaving openbare ruimte (BOA, parkeercontroleur), juridisch advies en management. De hieronder weer gegeven taken sluiten nauw aan bij de huidige (geplande) uitvoeringspraktijk en zullen aan verandering onderhevig zijn. Voor de meeste functies geldt, dat de functionaris op grond van zijn of haar specifieke kennis en ervaring gevraagd en ongevraagd advies geeft aan management, portefeuillehouder en bestuur. Dit onder het motto dat een zorgvuldig bestuurder geen volgzame bureaucraten nodig heeft, maar kritische ambtenaren. Vergunningverlening bouw Het begeleiden, ontvangen, toetsen, verlenen of weigeren van aanvragen omgevingsvergunning (met een onderdeel) bouwen en/of ruimtelijke ordening, reclame. Inrit, kap,, sloop. (BRRIKS) Het geven van voorlichting over bestemmingsplannen, vergunningplicht en eisen van bouw of aanleg- voornemens. Het voeren van vooroverleg. Het beheren van de systemen (ict, processen, protocollen) ter ondersteuning van de primaire taken. Het bijhouden van kennis. Toezicht en Handhaving bouw Het toezicht houden op de uitvoering van verleende vergunningen of meldingen BRRIKS. Het voorlichten over, toezichthouden op, aanspreken en aanzeggen van activiteiten die mogelijk in strijd zijn met Wabo wet- en regelgeving. In voorkomende gevallen, het geven van voorlichting over bestemmingsplannen, vergunningplicht en eisen van bouw of aanleg- voornemens. Het beheren van de systemen (ict, informatie, processen, protocollen) ter ondersteuning van de primaire taken. Het bijhouden van kennis. Vergunningverlening APV en bijzondere wetten Het begeleiden, ontvangen, toetsen, verlenen of weigeren van aanvragen voor een vergunning die vereist is vanwege de APV of bijzondere wetten (Drank en Horecawet, wet op de kansspelen, winkeltijdenwet, etc.). Een groot deel van de inspanning is gericht op de afstemming rond grote evenementen.. Het geven van voorlichting over de APV en BW. Hier springen de service gesprekken met horeca ondernemers in het oog. Het beheren van de systemen (informatie, processen, protocollen) ter ondersteuning van de primaire taken. Het bijhouden van kennis.

5 Handhaving openbare ruimte Het controleren van het gefiscaliseerd betaald parkeren en het parkeren cf. de WVW. Het toezichthouden, aanspreken en zonodig handhaven van gedragingen in strijd met de APV. Het uitvoeren van diverse dienstverlenende activiteiten in aansluiting op de handhavingstaken. Het onderhoud en beheer van de parkeerautomaten en het parkeercontrole systeem. Het bijhouden van kennis en bevoegdheden. Twee controleurs hebben een aanvullende Drank-bevoegdheid. Zij hebben een extra taak: het uitvoeren van controles op inrichtingseisen DHW en op naleving van de DHW. Beleid en juridisch advies Het uitvoeren van juridische handhaving op het gehele taakveld van het team. Het voeren van juridische controll op de overige taken van het team. Het geven van juridische ondersteuning bij complexe beschikkingen. Het opstellen van het VTH kwaliteitsbeleid en begeleiden van de uitvoering. Het uitvoeren en ondersteunen van de overige beleidstaken van het team, het houden van regie op de beleidstaken van het team. Administratie Het administratief ondersteunen van de primaire processen van het team. Management, leiding en coördinatie De WABO coördinatie. Het personele, uitvoerings en kwaliteitsmanagement van het team. Het sturen en ondersteunen van beleids- en besluitvormingsprocessen. Het uitoefenen van gemeentelijke bevoegdheden in mandaat. Het ondersteunen van het gemeentebestuur in brede zin. Het bevorderen van een blijvend goede afstemming met andere teams en (overheids)partners buiten de gemeente. Het bijdragen aan integraal beleid en uitvoering van de gemeente. (Overige gemeentebrede managementtaken).

6 Capaciteit en opgaven per functiegroep In bijlage 1. 2 is een kwantitatief beeld geschetst van de taken en producten per functie. Dit geeft een beeld van de werklast van het team VTH. De conclusies die hieruit getrokken kunnen worden, worden hieronder besproken. Daarnaast een beeld geschetst van de meest in het oog springende opgaven per functie. Dit ondersteunt het oordeel over de passendheid van kwaliteit en kwantiteit binnen team VTH. In algemene zin moet voor de wabo-taken opgemerkt worden dat er wel drukkere tijden zijn geweest. Het aantal aanvragen en meldingen neemt vanaf het najaar 2015 weer wat toe, maar is nog steeds lager dan (bv. ) in De conjuncturele effecten op de overige taken zijn beperkt. Vergunning verlening Bouw De inschatting is dat de formatie/de beschikbare uren voor vergunningverlening bouw/casemanagement toereikend is voor de taken die bij deze functie liggen. Er is zodoende voldoende ruimte om de secundaire taken die ook bij deze functionarissen is belegd, te vervullen. Hierbij zijn twee kanttekeningen te maken: 1. Ook de secundaire taken, de taken waarop in het algemeen geen procedure- of tijdsdruk ligt, moeten gepland worden om in voldoende mate vervuld te worden en 2. Bij toename van het aantal vergunningaanvragen zal de tijd voor secundaire taken afnemen, en moet gekozen worden welke taken minder, of voor welke taken evt. extra wordt ingehuurd (dat kan dan bij primaire of secundaire taken zijn). De uitlening van vergunningverlener aan Joure/DFM betekende dat er minder productieve uren waren bij VTH. Met beperkte inhuur (ter compensatie) zijn de primaire taken op niveau gebleven. Op een aantal secundaire zijn minder meters gemaakt, daar is wel wat blijven liggen. De kern van het werk wordt inhoud gegeven door de toetsing aan de eisen van de Wabo, de woningwet c.a. en het bestemmingsplan. Het inhoudelijke kader is daarmee juridisch, technisch en procesmatig. De recht-toe-recht-aan begeleiding van een gemiddelde bouwaanvraag van goede kwaliteit die past binnen de planologische en technische kaders vraag ongeveer 2 uur. Deze ideale situatie komt in minder dan 20% van de gevallen voor. In de praktijk speelt de vergunningverlener/casemanager een belangrijke rol bij het sturen van het vergunningverleningsproces. Goed klantcontact is daarvoor essentieel. Efficiency en kwaliteit kan verhoogd worden door aandacht voor een goede informatievoorziening (op de website, aan de balie) en sturing van het proces (vooroverleg, knippen van aanvragen of juist niet, bevorderen van goede kwaliteit van aanvragen). 2 De bijlagen zijn in dit stuk organisatie en formatie VTH-taken, dat als Bijlage F bij het VTH beleid mee gaat, niet opgenomen. Zie bijlage B bij VTH beleid en bijlage A bij het Uitvoeringsplan 2016 VTH-taken.

7 Toezicht en Handhaving Bouw De raming van de vereiste capaciteit laat een passend beeld van beschikbare uren en de opgaven zien. In een breder vergelijk heeft Harlingen een capaciteit T&H die aan de hoge kant is. Dat is toch niet te hoog, omdat door het grote aantal monumenten en de extra zorg die die vereisen, die uren goed besteed zijn. Om die aandacht dan ook daadwerkelijk daaraan te besteden, is het nodig om hierop te sturen (plannen en monitoren). De onvoorspelbaarheid binnen deze functiegroep zit in complexer handhavingszaken en in de klachten en meldingen. Toch valt ook hier veel te sturen (in termen van beheersing en efficiency) door zaken goed vast te leggen (in SquitXO per casus, maar ook standaard werkwijzen, protocollen etc.), door leren van elkaar, samen te werken etc. De grootste stap die binnen deze functiegroep gezet moet worden is een professionaliseringsstap: op meer eenduidige wijze uitvoering geven aan toezicht en handhaving. Daarbij is vastleggen in en ondersteuning door ICT, in het VTH zaak-systeem SquitXO, op korte termijn de belangrijke stap. Het daadwerkelijk gebruik van het systeem moet daarop gevolgd worden en ondersteund door werkoverleg dat gericht is op een (minimaal) eenduidige werkwijze. (En hier zit een personele werkelijkheid achter die hier onbesproken blijft.) Vergunningverlening APV en bijzondere wetten Bij deze functie zit er duidelijk spanning tussen de beschikbare capaciteit en de opgave die er ligt. Dat zal te maken hebben met de beperkte invulling van oudsher, waarbij (noodgedwongen?) is gekozen voor een vooral administratieve invulling. Er is sprake van een taakverzwaring door toegenomen eisen aan veiligheid (m.n. bij evenementen), op het gebied van de Drank en Horecawet en (juist in dit bereik) de toegenomen mondigheid van ondernemers. Er is een duidelijke achterstand bij het ontwikkelen en vastleggen van beleid en de operationele kaders (werkinstructies, formuleren e.d.). De in het najaar voor de vergunningverlening van de APV en BW aangetrokken collega heeft wel de kwaliteit (en frisse blik) om juist op het vlak van operationeel beleid, veiligheid en dienstverlening een impuls aan team VTH te geven. De opgave hier is om de functie op een hoger inhoudelijk niveau in te vullen. Daarvoor moet en kan de administratieve ondersteuning verbeterd worden (ict, uren administratie), kan de taakverdeling met de front office geoptimaliseerd worden (daar meer uitvoeren, de vergunningverlener dit begeleiden) en moet ook een nieuw evenwicht gezocht worden met de taakverdeling tussen VTH en AJZ (veiligheidscoördinatie, met name rond evenementen). De inschatting is dat een uitbreiding van de functie met minimaal 4 uur per week en de geschetste verschuiving van taken de ruimte geeft die nodig is om de kwaliteit te leveren die verwacht wordt. De back up voor de vergunningverlener APV en BW moet binnen het team beter geregeld worden. Het gaat hier met name om de achtervang gedurende vakanties. Die moet expliciet belegd worden (signalering en procesbewaking bij de administratie, behandel aspecten bij de jurist).

8 Handhaving openbare ruimte De omvang en uitvoering van de taken in relatie tot de beschikbare capaciteit geeft het beeld dat de capaciteit ruim voldoende is. Ook wanneer in ogenschouw genomen wordt dat de inzet verdeeld wordt over 6 dagen per week en meer dan 10 uur per dag. Er mag gestreefd worden naar optimalisering van de inzet, op de afzonderlijke taken en ook tussen de seizoenen. De zomer is immers aanzienlijk drukker dan de winter. De parkeercontrole moet meer gestuurd worden op basis van het betaalgedrag. Ook zal de werkwijze moeten inspelen op de toegenomen mogelijkheden van de techniek, zoals het uitvoeren van bulk scans. Er moeten minder uren in het voor- en najaar en de winter gedraaid worden. Met een goed geplande inzet in de zomer kan in die periode zonder of met zeer beperkte extra inhuur gedraaid worden. Een deel van de zo vrij gekomen tijd kan ingezet worden voor preventief onderhoud en andere T en H taken in de openbare ruimte. De boa s besteden volgens afspraak 25% van hun tijd aan taken handhaving APV. Deze activiteiten kunnen meer programmatisch aangepakt en beter gepland worden. Er zijn geen opvallende achterstanden of problemen die urgente aandacht of extra capaciteit behoeven. Beleid en juridisch advies De juridische functie is drie jaar geleden (quasi) full time neergezet om de handhaving van de gemeente Harlingen een impuls te geven. Dat is geslaagd. Voor de noodzakelijke, bredere juridische en beleidsmatige ondersteuning van team VTH is (om en nabij) full time bezetting van deze functie gewenst. Complexer handhavingszaken kunnen alleen met voldoende aandacht tot een goed eind gebracht worden en het VTH kwaliteitsbeleid (nieuwe wettelijke eisen) zal structureel aandacht moeten krijgen. In de door de manager van het fusieteam KCC/VTH beoogde werkwijze is aan de beleids en juridische functie een (inhoudelijk) coördinerende rol toegedacht. Invulling daarvan en verwachtingen van de direct betrokkenen zullen expliciet aandacht moeten krijgen in Administratie De huidige capaciteit voor administratie is ca. 16 uur per week. Bij toenemende werkdruk (en ambities) ligt het voor de hand om juist de administratieve capaciteit uit te breiden. Dit neemt werk uit handen van de vergunningverleners en handhavers. Een specifieke administratieve functie is draagt enorm bij aan de continuïteit en kwaliteit van de VTH processen. Het uit handen nemen van de papier winkel, controle op juiste registratie, het afhandelen van bulkprocessen, het gereedmaken voor archivering en zo bijdragen aan eenheid en continuïteit in de uitvoering zijn, vanuit breder perspectief, de toegevoegde waarde van de administratieve functie binnen VTH. Hier valt nog wat winst te behalen in kwaliteit en taakefficiency door deze functie structureel en gericht in te vullen.

9 Er zijn dwarsverbanden te maken met DIV taken (afhankelijk van de ontwikkeling van deze unit binnen de gemeente) en een (relatief kleine, maar niet goed passende) post distributie taak binnen het KCC. Management, leiding en coördinatie De span of controll van de manager KCC en VTH is inhoudelijk erg groot. VTH is, in aanvulling op de tijd en aandacht die ontwikkeling van het KCC vraagt, een inhoudelijk omvangrijk taakgebied. Om de rol als eindverantwoordelijke voor de WABO coördinatie te kunnen spelen, is overzicht en inzicht in deze taken nodig. Om financieel en organisatorisch te kunnen sturen, het bestuur te kunnen ondersteunen en ook om op hoofdlijnen inhoud te geven aan deze taak. Betrokkenheid bij, ten dele deelname aan het provinciaal (bestuurlijk) circuit is nodig. Dit kost uren per week. Ook daarom lijkt het gewenst om een hulpstructuur te hebben, bijvoorbeeld in de vorm van coördinerende functies in de units (burgerzaken, servicebalie, vth) en/of management ondersteuning. Het grootste risico is dat door het brede aandachtsgebied noodzakelijke ontwikkelingen onvoldoende impulsen krijgen. Dit heeft ook te maken met de cultuur in de Harlinger organisatie en de opbouw van de teams VTH en KCC (veel uitvoering, weinig beleid), waardoor het nodig is dat de teamleider (steeds) die impulsen geeft. Naschrift, april 2016 De gemeentelijke organisatie van Harlingen blijft in ontwikkeling. Door wijzigingen in, met name, het management van de gemeente, zijn taken en functies van teams en teamleiders in februari en maart verschoven. Met een zekere nadruk op tijdelijk, zijn bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden van de team-manager KCC uitgebreid met die voor DIV en ICT. Team VTH wordt door een interim manager aangestuurd. De BOA s/parkeercontroleur vallen operationeel onder team Openbare Werken.

Bijlage 1: Jaarplan periode tot

Bijlage 1: Jaarplan periode tot Bijlage 1: Jaarplan periode 1-11- tot 31-12- 1. Algemeen Dit jaarplan is gemaakt voor de periode van 1 november en het jaar. De Omgevingsdienst Groningen neemt op 1-11- de uitvoering van de vth-taken van

Nadere informatie

TABEL 1: Benodigde capaciteit vergunningverlening (algemeen). weigering van een vergunning) Aantallen Uren Totaal uren

TABEL 1: Benodigde capaciteit vergunningverlening (algemeen). weigering van een vergunning) Aantallen Uren Totaal uren BIJLAGE 3A: BENODIGDE CAPACITEIT VERGUNNINGVERLENING. Kenmerk: Z.02130 INT.04009 NB: In Kolom 1 van Tabel 1 zijn de - qua risico - belangrijkste en/of meest voorkomende werkterreinen en taakvelden inzichtelijk

Nadere informatie

Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving

Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Gemeente De Bilt Donderdag 9 mei 2019 Stellingen: De gemeente moet op alle meldingen en constateringen handhaven. De gemeente moet er alles aan doen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal juni 2017 Samenvatting Voorliggend uitvoeringsprogramma is de uitwerking van het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid

Nadere informatie

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15.

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH Postregistratienummer 15.0014435 Vertrouwelijk Nee Sector Grondgebiedzaken Afdeling BWTM Medewerk(st)erZtel

Nadere informatie

Samenvatting Integrale Handhaving

Samenvatting Integrale Handhaving Samenvatting Integrale Handhaving Openbare inrichtingen als hotels, cafés en discotheken worden geconfronteerd met verschillende gemeentelijke, regionale en landelijke handhavers. Voorbeelden van handhavers

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid.

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. F.H.Hartog Hoofd V&H, milieudienst Zuid-Holland Zuid Profiel milieudienst Uitgeplaatste Milieu-afdeling (centrale

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN)

JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN) JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN) Versiedatum : Maart Versie : Definitief Auteur : Harm Bekker Documentnaam : Jaarverslag BRIKS 2018 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Vergunningverlening...

Nadere informatie

Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017

Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 's-gravenhage Nr. 45697 22 maart 2017 Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017 Het college van burgemeester

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA Omgevingsbeleidsplan Valkenswaard

UITVOERINGSPROGRAMMA Omgevingsbeleidsplan Valkenswaard UITVOERINGSPROGRAMMA 2014 Omgevingsbeleidsplan 2011-2014 Valkenswaard Team Vergunningen, Toezicht & Handhaving vastgesteld op 3 december 2013 1. Inleiding Het Omgevingsbeleidsplan is op grond van het Besluit

Nadere informatie

BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk

BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk 1 Inhoud BOA-Jaarplan 2016... 1 Gemeente Ridderkerk... 1 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE ASPECTEN... 3 2.1 Toezichthouders / BOA s... 3 2.2 Ontwikkeling taken afgelopen

Nadere informatie

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING Infosheet 1 INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING De overheid wil werken vanuit het perspectief van burger en ondernemer: efficiënter, effectiever, integraler, transparanter en digitaler. Op

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Indicatief Vergunningenbeleidsprogramma Nuth 2008.

Indicatief Vergunningenbeleidsprogramma Nuth 2008. Indicatief Vergunningenbeleidsprogramma Nuth 2008. Op grond van paragraaf 3.4.4 van het Bouwbeleidsplan Nuth 2008-2012 dient er jaarlijks - als tegenhanger van het Handhavingprogramma Bouw- en Ruimtelijke

Nadere informatie

ORGANISATIEVERORDENING OMGEVINGSDIENST NOORDZEEKANAALGEBIED 2014

ORGANISATIEVERORDENING OMGEVINGSDIENST NOORDZEEKANAALGEBIED 2014 ORGANISATIEVERORDENING OMGEVINGSDIENST NOORDZEEKANAALGEBIED 2014 Het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, gelet op: artikel 37 lid 3 en 38 lid 1 van de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET

Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET 1 1. Inleiding Per 1 januari 2013 treedt de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in werking. De Eerste en de Tweede kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel. De

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Kaag en Braassem & De omgevingsvergunning

Kaag en Braassem & De omgevingsvergunning Kaag en Braassem & De omgevingsvergunning Inhoud Situatie voor en na de Wabo/omgevingsvergunning Effecten voor de aanvrager Effecten voor gemeenten Huidige situatie vergunningverlening Groot aantal vergunningen/toestemmingen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017

BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017 RIS296472 BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, de burgemeester van Den Haag, ieder voor zover

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Jaarverslag 2014 en 2015 Wabo en milieu Portefeuillehouder: Burgemeester Joosten Datum: 8 maart 2016 Aanleiding voor de mededeling In juni 2011 is het Handhavingbeleidsplan 2011-2015 zichtbaar,

Nadere informatie

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Impact organisatie De Omgevingswet komt er natuurlijk vooral voor onze burgers en de bedrijven. Zij hebben direct belang bij wat er in Weert gebeurt, op hun eigen terrein en n hun omgeving. Zij zijn de

Nadere informatie

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harlingen. Nr. 86505 29 juni 2016 Organisatieverordening gemeente Harlingen 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Nadere informatie

Het (Wabo)geheim van Helmond

Het (Wabo)geheim van Helmond Het (Wabo)geheim van Helmond Hans van Heck Hoofd Bouwen en Wonen OMGEVINGSVERGUNNING Organisatie wijzigen? Werkprocessen aanpassen? Andere mandaten? Zo ja, in welke mate Voorlopige conclusie: Beperkte

Nadere informatie

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018 Foto plaatsen OR en de Omgevingswet 12 april 2018 Wat weet jij van de Omgevingswet? Https://Kahoot.it Verbeterdoelen Omgevingswet Anders Werken Integraal: alle inhoudelijke beleidsdomeinen, maar ook ondersteunende

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Gemeente Aalburg Werkendam - Woudrichem Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoering van het Omgevingsbeleidsplan

Nadere informatie

Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving?

Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving? 16 april 2009 Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving? Welke eisen worden aan de gemeente gesteld? Wat gaan

Nadere informatie

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal juni 2017 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Inhoud jaarverslag... 4 2 Vergunningen en meldingen...

Nadere informatie

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen?

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen? 5 Procescriteria In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 Inleiding In 2011 is de APV Westvoorne voor het laatst herzien. Dit jaar zijn veel artikelen in de model

Nadere informatie

3. Wat zijn de taken van de toezichthouders? Zie de memo taken en bevoegdheden Boa die op 17 mei jl. aan uw fractie is gestuurd.

3. Wat zijn de taken van de toezichthouders? Zie de memo taken en bevoegdheden Boa die op 17 mei jl. aan uw fractie is gestuurd. Van: Geradts, Michiel Verzonden: maandag 24 juli 2017 11:06 Aan: 'mario1950@hetnet.nl' CC: Griffie, Gemeente Stichtse Vecht; 'maarten.van.dijk@hetnet.nl'; 'E.swerts@kpnmail.nl'; Balemans, Eric; Rodrigus,

Nadere informatie

Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning - Besluitvormend

Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 1 november 2016 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2016_BW_00825 Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning

Nadere informatie

de organisatie open en omgevingsbewust is; de organisatie compact en flexibel is; er contextgedreven en systeemgedreven wordt gewerkt.

de organisatie open en omgevingsbewust is; de organisatie compact en flexibel is; er contextgedreven en systeemgedreven wordt gewerkt. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Coevorden. Nr. 128970 28 december 2015 Organisatiebesluit gemeente Coevorden 2016 Nr. < > Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden;

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving Voortgangsrapportage van resultaten van handhaving in 2009 over de periode van 1 januari

Nadere informatie

Plan van aanpak. Updaten vergunningenbestand DHW

Plan van aanpak. Updaten vergunningenbestand DHW Plan van aanpak Updaten vergunningenbestand DHW Gemeente Borne 2015 1 1. Inleiding Sinds 1 januari 2013 is de gemeente Borne bevoegd gezag op basis van de Drank en Horecawet. Zij is daarmee verantwoordelijk

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP DATUM 2 februari 2011 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 010588 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015 Steller R. Brilhuis De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 12 95 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk

Nadere informatie

Handhavingsbeleidsplan Workshop prioriteiten bepalen

Handhavingsbeleidsplan Workshop prioriteiten bepalen Handhavingsbeleidsplan 2016-2018 Workshop prioriteiten bepalen Opening 2 Beleidsgeschiedenis Door de WABO een samenvoeging van: -Handhavingsbeleidsplan Handhaven is keuzes maken 28-2011 -Handhavingsbeleidsplan

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE RAPPORTAGE 2015

TUSSENTIJDSE RAPPORTAGE 2015 TUSSENTIJDSE RAPPORTAGE 2015 Periode: januari t/m juni 2015 Datum: 7 september 2015. Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Inleiding 4 3. Stand van zaken programma s 6 4. Stand van zaken financiële begroting

Nadere informatie

Half Jaar Rapportage. Afdeling toezicht, handhaving en veiligheid gemeente Hoogeveen

Half Jaar Rapportage. Afdeling toezicht, handhaving en veiligheid gemeente Hoogeveen Half Jaar Rapportage Afdeling toezicht, handhaving en veiligheid gemeente Hoogeveen Afdeling Handhaving, Toezicht en Veiligheid Juli 2015 PAGINA 2 VAN 8 Inleiding Voor u ligt de halfjaarlijkse rapportage

Nadere informatie

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied WAAROM OMGEVINGSVERGUNNING? huidige stelsel is opgebouwd

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Aanleiding onderzoek archivering WABO-dossiers

Aanleiding onderzoek archivering WABO-dossiers Aanleiding onderzoek archivering WABO-dossiers Algemeen De omgevingsdiensten voeren taken uit op het gebied van Wabo namens de provincie en de gemeenten in hun werkgebied. Welke taken dat zijn, is per

Nadere informatie

Stichting Huisartsen Dienstenposten Amsterdam

Stichting Huisartsen Dienstenposten Amsterdam Functieprofiel Naam organisatie: Stichting Huisartsen Dienstenposten Amsterdam Functienaam: Locatiemanager Datum: september 2009 1. Doelstelling van de functie De Locatiemanager is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Notitie inzake BOA s

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Notitie inzake BOA s Aan de Raad Made, 1 april 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 29 mei 2008 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Buitengewoon Opsporings Ambtenaren Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Decentralisatie Toezicht

Decentralisatie Toezicht Decentralisatie Toezicht Presentatie NVWA 8-12-2011 De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit Programma Wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa Decentralisatie toezicht

Nadere informatie

Overdracht BRIKS taken naar de ODRN

Overdracht BRIKS taken naar de ODRN Overdracht BRIKS taken naar de ODRN Waarom onderzoek opgestart? De rijksoverheid heeft n.a.v. incidenten een wet gemaakt (wet VTH). Borging procedures, kwaliteit, capaciteit, benchmarking en frequentie.

Nadere informatie

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding Integrale Handhaving Opzet Quick Scan Rekenkamer Weert Oktober 2008 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. Deelvragen 4. Aanpak en resultaat 5. Organisatie en planning

Nadere informatie

RUD UTRECHT. Gelet op: - Artikel 57 lid 1 juncto artikel 136 Wet gemeenschappelijke regelingen

RUD UTRECHT. Gelet op: - Artikel 57 lid 1 juncto artikel 136 Wet gemeenschappelijke regelingen Besluit van het dagelijks bestuur van de RUD Utrecht Overwegende dat: - Het dagelijks bestuur de organisatieverordening kan vaststellen, nadat het algemeen bestuur haar wensen en bedenkingen kenbaar heeft

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 298634 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Besluitnummer: 43 5b Onderwerp: Opstellen beleid Nota integraal toezichts- en handhavingsbeleid fysieke leefomgeving Advies: 1. Vast

Nadere informatie

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN 2010 In de gemeente Zuidplas Vastgesteld door het college bij besluit d.d. 29 maart 2011 1 Inleiding Dit is het

Nadere informatie

Plan van aanpak. Onderzoek handhavingsbeleid. 22 januari 2013

Plan van aanpak. Onderzoek handhavingsbeleid. 22 januari 2013 Plan van aanpak Onderzoek handhavingsbeleid 22 januari 2013 Rekenkamer Maastricht Samenstelling: Mevrouw dr. Klaartje Peters (voorzitter) De heer drs. Ton A.M.J. Dreuw RC De heer drs. Jan-Willem A. van

Nadere informatie

SERVICECODE AMSTERDAM

SERVICECODE AMSTERDAM SERVICECODE AMSTERDAM Inleiding Stadsdeel Zuidoost heeft de ambitie om tot de top drie van stadsdelen met de beste publieke dienstverlening van Amsterdam te horen. Aan deze ambitie wil het stadsdeel vorm

Nadere informatie

Waarom Omgevingswet?

Waarom Omgevingswet? Op weg naar de Omgevingswet Kennisdag FUMO- provincie 15 mei 2014 1 Waarom Omgevingswet? Huidige omgevingsrecht: - complex en versnipperd - onoverzichtelijk en onvoldoende samenhang - trage besluitvorming:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 15 maart 2011 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : Afdeling : Rekenkamer Castricum/Langedijk Opsteller : Voorstel aan de raad Onderwerp : Onderzoek handhaving

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 van de unit vergunning-en subsidieverlening. Dit

Nadere informatie

HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN

HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN HANDHAVINGSUITVOERINGSPROGRAMMA GEMEENTE WOERDEN Afdelingen Dienstverlening en Realisatie & Beheer 2012 Daus de Roock Fiona Vorrink 04-07-12 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 3 2.1. Wat is handhaven?

Nadere informatie

Besluit op de organisatie van het ambtelijk apparaat van de gemeente Zuidhorn.

Besluit op de organisatie van het ambtelijk apparaat van de gemeente Zuidhorn. Het college van de gemeente Zuidhorn; gelet op artikel 160 van de Gemeentewet; gehoord de OR; B E S L U I T : vast te stellen het: Besluit op de organisatie van het ambtelijk apparaat van de gemeente Zuidhorn.

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Gemeente Hillegom Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 2 - Leeswijzer 2 2. Wettelijk kader 2 2.1 Vaststelling en bevoegdheden 3 3. Samenwerking en integraal toezicht 3 3.1

Nadere informatie

Statenvoorstel 52/15. Voorgestelde behandeling. PS-vergadering : 10 juli Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers

Statenvoorstel 52/15. Voorgestelde behandeling. PS-vergadering : 10 juli Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers Statenvoorstel 52/15 A Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 10 juli 2015 Onderwerp Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Onderwerp Brabantbrede

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving Wabo, APV en bijzondere wetten

Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving Wabo, APV en bijzondere wetten Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving 2019 Wabo, APV en bijzondere wetten 2019 Inhoud 1. Algemeen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Uitvoerende teams... 3 1.3 Doel van het uitvoeringsprogramma...

Nadere informatie

Regeling budgethouderschap van de gemeente Heusden

Regeling budgethouderschap van de gemeente Heusden Regeling budgethouderschap van de gemeente Heusden Het college van de gemeente Heusden; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, artikel 10, lid 2 van de Financiële Beheers- en Controleregeling en artikel

Nadere informatie

PROGRAMMA 2: VEILIGHEID EN REGELS Visieblad

PROGRAMMA 2: VEILIGHEID EN REGELS Visieblad PROGRAMMA 2: VEILIGHEID EN REGELS Visieblad 2.1 Integrale veiligheidszorg Ons uitgangspunt is dat inwoners, ondernemers en bezoekers aan Hof van Twente zich veilig voelen en dat wij een veilige gemeente

Nadere informatie

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen.

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen. gemeente Bronckhorst 1/1 Z01CBAAA2C9 Naam portefeuillehouder: M. Besselink Vergaderdatum 20 april 2017 Registratie nr Onderwerp Z91544\Raad- 00215 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Besparen op dienstverlening of met dienstverlening

Besparen op dienstverlening of met dienstverlening Besparen op dienstverlening of met dienstverlening Business case digitaal zaakgericht werken in het WABO vergunningverleningproces Jos van Keeken Logica Consulting Juni 2011 Onderwerpen 1. Dienstverlening

Nadere informatie

Jaarverslag. Handhaving

Jaarverslag. Handhaving Jaarverslag Handhaving 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 1.1 Integraal Handhavingsprogramma 2011-2014...4 1.2 Leeswijzer...4 2. Beleidsmatige Ontwikkelingen...5 2.1 Integraal Toezicht- en Handhavingsprogramma

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 voor de uitvoering van de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 1.0, vastgesteld door het college op 24 juni 2014. Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Consequenties. Afbouw Wabo-takenpakket. Westerwolde

Consequenties. Afbouw Wabo-takenpakket. Westerwolde Consequenties Afbouw Wabo-takenpakket Westerwolde Opsteller: projectgroep Bouwtaken Westerwolde Datum: 1 september 2017 2 Inhoud 1. INLEIDING... 4 1.1 AANLEIDING... 4 1.2 DOELSTELLING... 4 1.3 WERKWIJZE...

Nadere informatie

VTH-beleid

VTH-beleid VTH-beleid 2017-2020 Inhoudsopgave 1 Aanleiding 2 Waar hebben we het over 3 Waar willen we heen 4 Hoe daar te komen 5 Risicomodule 6 Besturingsmodel 7 Vervolg en planning 2 1 Aanleiding Even terug naar

Nadere informatie

Visie op Digitaal Zaakgericht werken

Visie op Digitaal Zaakgericht werken Visie op Digitaal Zaakgericht werken Aanleiding om digitaal zaakgericht te gaan werken Digitaal Zaakgericht werken is een belangrijke ontwikkeling die al geruime tijd speelt binnen de overheid, en bij

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7 Raadsvergadering van 13 november 2008 Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 212560 Datum voorstel: 13 mei 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer P. Lucassen Afdeling: BV Finance & Control Agendapunt 2 Onderwerp/Titel: Verslag interne controle

Nadere informatie

Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015

Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015 Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Uitvoeringsprogramma toezicht en handhaving 2015... 4 3. Milieutoezicht... 5 4. Bouwtoezicht en Ruimtelijke

Nadere informatie

AFDELING VEILIGHEID VERGUNNINGEN EN HANDHAVING (VVH)

AFDELING VEILIGHEID VERGUNNINGEN EN HANDHAVING (VVH) AFDELING VEILIGHEID VERGUNNINGEN EN HANDHAVING (VVH) De volgende bevoegdheden zijn ondergemandateerd aan het hoofd van de afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Onder het nemen van een besluit

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Front Office Functiecode: 0604

Functieprofiel: Medewerker Front Office Functiecode: 0604 Functieprofiel: Medewerker Front Office Functiecode: 0604 Doel Aannemen en (mede)uitvoeren van klantvraag en/of bemiddelen tussen klant en relevante derden, conform de klantvraag en binnen bestaande afspraken

Nadere informatie

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014 B en W-nummer 15.0114; besluit d.d. 10-02-2015 Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014 Besluiten: 1. Kennis te nemen van de Inspectierapportage BAG-beheer 2. De brief voor het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Matrix referentieprofiel Kredietbeoordelaar Lokale Banken Visie 2010+

Matrix referentieprofiel Kredietbeoordelaar Lokale Banken Visie 2010+ Kredietbeoordelaar Visie 2010+ A Kredietbeoordelaar Visie 2010+ B Kredietbeoordelaar Visie 2010+ C Kwantitatieve gegevens van de eenheid Organogram Functiegroep 6 Functiegroep 7 Functiegroep 8 Omvang van

Nadere informatie

Memo. Commissie Bestuur en Maatschappij CC: Concernzaken Datum: 5 februari 2014 Agendapunt handhaving. Geachte leden van de raad,

Memo. Commissie Bestuur en Maatschappij CC: Concernzaken Datum: 5 februari 2014 Agendapunt handhaving. Geachte leden van de raad, Memo Postregistratienummer: 2014i00196 Aan: Commissie Bestuur en Maatschappij CC: Van: Concernzaken Datum: 5 februari 2014 Betreft: Agendapunt handhaving Geachte leden van de raad, In de commissievergadering

Nadere informatie

14 vragen op strategisch niveau over de omgevingsvergunning

14 vragen op strategisch niveau over de omgevingsvergunning 14 vragen op strategisch niveau over de omgevingsvergunning INDICATOR VRAGEN ANTWOORDMOGELIJKHEDEN EEN LOKET DIENST- VERLENING UITVOERINGS- ORGANISATIE Wat is de huidige situatie ten aanzien van de dienstverlening

Nadere informatie

Jos Arends Hart voor de Zaak van visie naar praktijk

Jos Arends Hart voor de Zaak van visie naar praktijk Jos Arends Hart voor de Zaak van visie naar praktijk Inhoud Visie Kaders en keuzes 2 Concepten Invoering zaaksgewijs werken Impact van zaaksgewijs werken op DIV, VTH en KCC Visie Midden-Drenthe staat dichtbijde

Nadere informatie

GESPECIALISEERDE GESPECIALISEERD Barema 5 / functieschaalniveau 7 ONDERSTEUNING MEDEWERKER A versie15 april 2013

GESPECIALISEERDE GESPECIALISEERD Barema 5 / functieschaalniveau 7 ONDERSTEUNING MEDEWERKER A versie15 april 2013 Kern van de functie Gespecialiseerde ondersteuning draagt bij aan een effectieve en efficiënte organisatie door het toepassen van vastgestelde beleidsproducten volgens gestandaardiseerde methoden, technieken

Nadere informatie

VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1

VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1 JAARCONGRES VBWTN 2013 VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1 Robert Forkink, Oranjewoud Han van den Broeke, Yacht 24 oktober 2013 EVEN VOORSTELLEN Han van den Broeke Yacht Robert Forkink Oranjewoud

Nadere informatie

Plan van aanpak. voor de ontwikkeling van integraal handhavingsbeleid

Plan van aanpak. voor de ontwikkeling van integraal handhavingsbeleid Plan van aanpak voor de ontwikkeling van integraal handhavingsbeleid Projectgroep : Patrick Koopmeiners, Noor Wijdenes, Joyce Francke Sector : Grondgebied Datum : 30 januari 2012 Vastgesteld door college

Nadere informatie

Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer - kwaliteitscriteria - Besluit omgevingsrecht

Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer - kwaliteitscriteria - Besluit omgevingsrecht Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer - kwaliteitscriteria - Besluit omgevingsrecht, (1 sept 2009) Artikel Kwaliteitscriteria Artikel Bor art. 2, eerste lid Het bestuursorgaan stelt het handhavingsbeleid

Nadere informatie

Jaarverslag afdeling VTH. Versie mei 2015

Jaarverslag afdeling VTH. Versie mei 2015 Kerngegevens Dit verslag heeft betrekking op diverse uitvoeringstaken van de voormalige gemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Het ziet op een verantwoording van de taken op het gebied van vergunningverlening,

Nadere informatie

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 103855 28 juli 2016 Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal De raad van de gemeente

Nadere informatie

Aard voorstel: Strategisch > 50.000 Politiek gevoelig Regelgeving Risico s:

Aard voorstel: Strategisch > 50.000 Politiek gevoelig Regelgeving Risico s: Onderwerp: Aanwijzing toezichthouders brandveiligheid Voorgesteld besluit: 1. Aanwijzen toezichthouders brandweer ZuidWest Drenthe als bedoeld in de bijgevoegde bijlage 1. 2. De districtscommandant te

Nadere informatie

Vergunningen. Hoe werkt dat?

Vergunningen. Hoe werkt dat? Vergunningen Hoe werkt dat? Wie zijn wij Anke van der Heide Team Vergunningen Siemon Faber Jan Tadema Accountteam/Team ROEZ Accountteam/Team Vergunningen Wat gaan we doen Inventariseren van uw concrete

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: D.M. Vis. No. B Dronten, 14 juni Verslag VH 2015, Jaarrapportage OFGV 2015 en IBT. Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: D.M. Vis. No. B Dronten, 14 juni Verslag VH 2015, Jaarrapportage OFGV 2015 en IBT. Aan de gemeenteraad Portefeuille: D.M. Vis No. B16.001595 Dronten, 14 juni 2016 Verslag VH 2015, Jaarrapportage OFGV 2015 en IBT Aan de gemeenteraad VOORSTEL I. Wij bieden u hierbij ter kennisname aan, het Verslag Vergunningen

Nadere informatie

BAG-processen. Handreiking voor stadsdelen/ DMB

BAG-processen. Handreiking voor stadsdelen/ DMB BAG-processen Handreiking voor stadsdelen/ DMB Programma Kwaliteit BAG Deelprojecten 2 en 3 (Janine van Arnhem) september 2010 Inleiding De BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) bevat gemeentelijke

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel Reg. nr.: Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling. Mandaat aan ODBN

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel Reg. nr.: Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling. Mandaat aan ODBN 15-1 1410138 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Mandaat aan ODBN Samenvatting Op 1 oktober 2013 is de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) operationeel geworden. De ODBN houdt toezicht bij bedrijven

Nadere informatie

Standplaatsenbeleid Gemeente Harlingen April

Standplaatsenbeleid Gemeente Harlingen April Aanleiding en beoogd effect Tot nu toe kennen we in de gemeente Harlingen geen standsplaatsenbeleid. Dit heeft tot gevolg dat we een aanvraag alleen aan de Algemene plaatselijke verordening (APV) toetsen

Nadere informatie

Functieprofiel: Ondersteuner ICT Functiecode: 0405

Functieprofiel: Ondersteuner ICT Functiecode: 0405 Functieprofiel: Ondersteuner ICT Functiecode: 0405 Doel Registreren en (laten) oplossen van vragen en storingen van ICT-gebruikers binnen de richtlijnen van de afdeling, teneinde bij te dragen aan efficiënt

Nadere informatie

Gemeente Apeldoorn Aanbesteding Inhuur Ruimtelijke Leefomgeving en Veiligheid en Recht

Gemeente Apeldoorn Aanbesteding Inhuur Ruimtelijke Leefomgeving en Veiligheid en Recht Gemeente Apeldoorn Aanbesteding Inhuur Ruimtelijke Leefomgeving en Veiligheid en Recht Aanbestedende dienst: Gemeente Apeldoorn Opgesteld door: Gert Jan Logtenberg, Jean-Paul Roegies Datum: 27-10-2016

Nadere informatie

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN Inleiding In het laatste kwartaal van 2005 is gestart met een evaluatie van het hondenbeleid, zoals dit is vastgesteld op 5 februari 2004. Het resultaat

Nadere informatie

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers Zaakgericht samenwerken Visie en Koers 2009032816 We staan voor diverse ambities en knelpunten Burgers 7x24 inzicht in status aanvragen Efficiënter werken Borgen rechtmatigheid Inzicht bij medewerkers

Nadere informatie

Profielschets. Raad van Toezicht

Profielschets. Raad van Toezicht Profielschets Raad van Toezicht Baarn, 29 september 2016 1 Inhoudsopgave Vivent... 3 Samenstelling Raad van Toezicht... 3 Profiel leden Raad van Toezicht... 3 Huidige vacatures... 5 De procedure... 5 Informatie...

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Aan de gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK P/a Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld Tel: 14 0342 Barneveld, 17 mei 2018 Ons kenmerk: 1078068

Nadere informatie

Beleidsregels ondersteunende horeca Zaanstad

Beleidsregels ondersteunende horeca Zaanstad Beleidsregels ondersteunende horeca Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Algemene plaatselijke verordening, art. 2:28, "Gezellig en veilig uitgaan in Zaanstad, integraal

Nadere informatie