Verduurzamen soep. voedselverspilling. jongeren

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verduurzamen soep. voedselverspilling. jongeren"

Transcriptie

1 soep Duurzaamheid gaat over de toekomst en dus over jongeren. Zij pakken de uitdaging op en presenteren 17 duurzame oplossingen voor de soepketel en ingrediënten.

2 Verduurzamen soep Soep Wie kent het niet. In alle soorten en maten beschikbaar. Voor elk moment is er wel een soep. Bij de Elfstedentocht hoort snert. Bij een griepje kippensoep. En om vier uur drinken we op kantoor een kop soep tegen de middagdip. Soep maakt al eeuwen deel uit van ons voedingspatroon. Soep is het ideale middel om snel en efficiënt grote groepen mensen weer aan te laten sterken. Soep keukens heetten in vroeger eeuwen niet voor niks zo. De basis van soep is ook al eeuwen hetzelfde. Water met verschillende ingrediënten, zoals groenten, vlees en kruiden. Naar gelang de voorkeur wordt de soep warm of juist koud geserveerd. voedselverspilling Soep is dus een traditioneel gerecht. Dat door de Verlichting heen, meerdere oorlogen en allerlei crises nog steeds bestaat. Een goed product dus. Ook voor cateringorganisaties. Een bedrijfsrestaurant zonder soep is eigenlijk ondenkbaar. En daar schuilt ook het gevaar. Juist omdat soep al eeuwenlang hetzelfde is. Loopt de wijze van bereiding tegen de grenzen van de mogelijkheden aan? Gebleken is namelijk dat het een belangrijke factor is bij voedselverspilling in de catering. Het op grote schaal warm houden van soep, zoals in de meeste locaties gebeurt, kost veel energie en voedselderving. En door wisselende bezettingen in een restaurant is het lastig in te schatten hoeveel soep er klaargemaakt moet worden. Er blijft vaak wat soep over aan het eind van de dag. Pure energie- en voedselverspilling. Soep draagt voor 34% bij aan het totaal van voedselverspilling in onze sector. Tijd om daar iets aan te doen. jongeren En dat doet Veneca niet alleen. Juist niet. Onder het motto twee zien meer dan één schakelen we specialisten in. Mensen die vanuit concepten en ideeën denken. Onafhankelijk en bekend met alle nieuwe ontwikkelingen in onze maatschappij. Met bovendien een antenne voor ontwerp, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Wie zijn dat dan? Dat zijn studenten. Studenten van de Technische Universiteit Delft die Industrieel Ontwerpen studeren. Specifieker nog, ze studeren bijna af aan de richting Integrated Product Design (IPD). Veneca vroeg hen na te denken over het probleem. Ze vroeg hen de duurzaamheid van soep in de contractcateringsector te verbeteren. Te beginnen bij het bereidingsproces en de gebruikte pannen, de soepketel bijvoorbeeld. In deze special geven we u een kijkje in de wereld van product ontwerp en de mensen die dat doen. En natuurlijk welke oplossingen zij hebben gevonden om de verspilling van met name energie en water tegen te gaan.

3 De Studenten Nederland is een innovatief land dat bekend staat om praktische en goedwerkende oplossingen voor veel voorkomende problemen. Dutch design staat voor innovatie, onconventioneel, een gevoel voor humor en onverwachte combinaties. Van mode tot koffiezet apparaat. En van auto s tot kantoorgebouwen. Er heeft eigenlijk altijd wel een Nederlandse ontwerper mee te maken. En wat die ontwerpers gemeen hebben, is dat ze aan de TU Delft hebben gestudeerd. Specifieker de faculteit Industrieel Ontwerpen. Een plek waar hoogstaande techniek en oogstrelend design samenkomen. Dit is ook de geboortegrond van de Nuna7. De eerste vierwielige zonnewagen die in 2013 voor de vijfde maal de World Solar Challenge in Australië won. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven vormt de TU Delft de voorhoede van de designwereld. Op de prachtige campus van de TU Delft, opgericht in 1862, weten ze wat ontwerpen is. De studenten zijn een mengelmoes van technisch en creatieve ontwerpers die standaard out-of-the-box denken. Een opdracht is nooit zo maar een opdracht. En een ontwerp nooit zo maar een ontwerp. Een product bestaat bij de gratie van de omgeving, de cultuur, de gebruiken en de gebruikers. Een goed uitgangspunt voor ons soepprobleem. De opdracht Maar we beginnen bij het begin. Wat is ons probleem precies? En hoe pakken de studenten dat op? De studenten kregen de volgende vraag voorgelegd: Help ons de bereiding en uitgifte van soep te verduurzamen. Met een bijzondere aandacht voor de soepketels. Wees innovatief met duurzaam resultaat. Dat dit een vraag is met veel aspecten bleek ook voor de studenten. Zo liepen ze direct tegen een aantal knelpunten aan. Het verbeteren van de duurzaamheid is erg breed en kent veel belanghebbenden, die niet allemaal voor de rekening kunnen en willen opdraaien. Maar het kenmerkende van de studenten is, dat ze zich daar niet door laten beperken. Juist niet. Ze beginnen gewoon vooraan en wijken standaard van de gebaande paden af. Zo praten de studenten in de oriënterende fase al over workflow change, trends in de contract cateringbranche, ergonomie, traditie en ambacht. De studenten beginnen na hun onderzoek van het probleem met het formuleren van een design visie. Welke kant willen ze op, en welke parameters willen ze daar aan meegeven? Volgend uit deze visie ontwikkelden ze elk drie concepten. Uit deze drie concepten kozen ze de meest kansrijke en passende voor de markt om verder uit te werken. Fase 1: Onderzoeken van het probleem. Fase 2: Het formuleren van een design visie. Fase 3: Vanuit deze visie ontwikkelen van drie concepten. Fase 4: Uitwerking definitief concept. Algemeen Financiële invulling - Samenwerking in de keten is niet vanzelfsprekend - Veneca heeft geen invloed op de voorzieningen - Hygiëne voorschriften Op locatie Wisselende bezetting - Beperkte facilitaire voorzieningen - Voedselverspilling - Wisselend personeel MOEILIJKHEDEN BIJ VRAAGSTELLING

4 het PROCES De cateringorganisaties richten zich op het bereidingsproces van soep, en de belangrijkste veroorzaker van verspilling, de soepketel. Als de studenten die eens kunnen verbeteren. Energiezuiniger en duurzamer. Een logische gedachte. Een gedachte die ook resoneerde bij de studenten. Het maken en ontwerpen van een soepketel met aandacht voor design is precies waarom deze studenten deze Integrated Product Design (IPD) studie zijn gaan doen. Maar kenmerkend voor deze studenten is ook dat ze de opdracht van Veneca slechts als richtinggevend zien. Dat blijkt ook uit de concepten die de studenten halverwege presenteerden. In de oriënterende fase gingen de studenten in groepen van vijf of zes op zoek naar de achtergronden van soep en het gebruik van soep in de contractcateringbranche. Bezoeken aan bedrijfs restaurants en keukens zorgden voor een beter inzicht in het proces. Naast de achtergrondinformatie die ze vanuit Veneca hadden gekregen. Zoals verwacht gingen de studenten voortvarend te werk. Volgens een vaste werkmethode werd een idee uitgewerkt waarbij rekening werd gehouden met esthetiek, techniek, bruikbaarheid, materialen en sociale en culturele inbedding. Complex maar toch overzichtelijk. Zeker als je elke stap goed documenteert. Polle van Duuren, student: Iedereen heeft wel een associatie met soep, zeker in de westerse samenleving. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die ziek zijn en daarom soep eten. Het is licht, en makkelijk verteerbaar. Dat soort associaties nemen we mee in een ontwerp. Enzio Lette vult aan: De presentatie van de soep is ook belangrijk zagen we tijdens ons bezoek aan een bedrijfsrestaurant waar soep werd gemaakt en verkocht. Persoonlijke aandacht en beleving spelen net zo n belangrijke rol als de ergonomie en de wetgeving tijdens het bereiden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn deze IPD-studenten geen Willie Wortels die direct aan het knutselen gaan in een schuurtje, geeft Dorien van Alphen aan. Het bouwen is pas de laatste stap in een lang proces, je moet eerst een goed beeld hebben van een product.

5 De groep studenten is zeer divers. Er zijn verschillende nationaliteiten en onderling wordt er Engels gepraat. Tom Loeffler komt bijvoorbeeld uit Australië. In het Westen is soep volledig geaccepteerd in de voedselcultuur. Daar keek ik best van op eigenlijk. In Australië is dat helemaal niet zo. En wordt er eigenlijk geen soep gegeten. Dat heeft als voordeel voor mij dat ik met een frisse blik kijk naar dit probleem. Ik heb geen culturele bagage op dit gebied die mij beperkt. Al in de eerste fasen brainstormden de studenten over allerlei elementen en ideeën. Door onverwachte combinaties te maken en een dosis enthousiasme en onbevangenheid ontstonden de wildste en beste ideeën. Jeroen Schwering: Het draait voor een groot deel om energiebesparing. Use what you need is daarbij mijn uitgangspunt. En daarbij kijk ik altijd naar de natuur. Hoe lost de natuur problemen op. Op AskNature.org vind je bijvoorbeeld hoe de natuur ervoor zorgt in allerlei biosystemen dat warmte behouden blijft. Dat geeft direct inspiratie voor mijn oplossing. En dat die oplossingen en concepten veelbelovend zijn bleek wel tijdens de eindpresentaties van de studenten in januari Met strakke en moderne filmpjes van maximaal drie minuten presenteerde elke student zijn of haar concept. En zoals we al zeiden, de toekomst wordt mooi. Wij kunnen u van harte alle 17 concepten aanbevelen. Een toekomst met deze jongeren ziet er goed, leuk en duurzaam uit. Concepten De concepten van de studenten zijn veelbelovend, creatief en innovatief. Wat te denken van een speciale vloer in het bedrijfsrestaurant die energie opwekt als gasten er overheen lopen. Een app die medewerkers precies laat zien wanneer ze moeten beginnen met het bereiden van de soep in combinatie met alle andere werkzaamheden om zo efficiënt mogelijk te werken en energie te besparen. Of een speciale machine die op basis van vraag een verse kop soep maakt, met verse ingrediënten en een precies afgemeten hoeveelheid. Zonder dat daar een mens aan te pas komt. In hoeverre hebben de cateringorganisaties deze innovaties zelf in de hand. En beslissen zij zelf hoe snel de innovatie gaat? Lastige vragen, maar een ding is zeker, deze studenten helpen Veneca verder. Ze duwen ons verder. Ze dwingen ons verder te kijken. Met ideeën waarvan je in eerste instantie denkt, nee, dat kan toch nooit werken om daarna te denken eigenlijk zo gek nog niet, laten ze je zien wat een diversiteit aan mogelijkheden er zijn. Door uitdagend te zijn. Met gebruik van de nieuwste technologieën en mooie vormgeving ontwerpen ze onze toekomst. En die wordt mooi.

6 de resultaten Think Big, act small. Zoals nu wel duidelijk is, denken deze studenten groot. Maar blijven ze oog houden voor het kleine. Dat blijkt uit een concept als de soeplepel. In het kader van alle beetjes helpen zijn ze ook aan de slag gegaan met een simpel stuk keukengereedschap. De soeplepel. In elke soeppan blijft altijd wel wat over. En met een soeplepel is het lastig om Arbo verantwoord dat laatste beetje uit de soepketel te halen. Maar wat als je nu een soeplepel hebt die zich aanpast aan de vorm van de pan? Zodat je zonder problemen ook het allerlaatste van die lekkere soep uit een pan kan halen. Dat kan zomaar meer dan 17% winst, dus minder voedselverspilling, per pan opleveren. Een klein iets, met grote gevolgen. Nooit aan gedacht? De studenten wel. Dorien van Alphen Sealid Een slim systeem waarmee overgebleven gerechten snel en simpel ingevroren worden. Zo wordt verspilling van eten, maar ook van plastic folie beperkt. Het gebruiksgemak is hoog door het innovatieve ventieldeksel dat met een simpel pompje snel werkt. Geen gepruts meer met folie dat nooit past of niet goed afsluit. Deze slimme deksel is flexibel en past daarom op alle potten en pannen, maar bovendien wasbaar en dus vele malen opnieuw te gebruiken. Deze oplossing is ook hygiënisch en daardoor zijn de ingrediënten langer houdbaar. Visie concept ontwerp Vincent van Berchum Soup all around Een heel nieuwe manier van soep maken. Dat kan met de Soup all around. Dit ontwerp van Vincent van Berchum is meer dan een simpele soepketel. Met verschillende reservoirs voor water, groenten en andere ingrediënten, is dit met recht een one-stop-shop voor een lekkere kop soep. Met één druk op de knop van het display wordt de machine in werking gezet, en na een ingenieus proces van opwarmen, samenvoegen en uitserveren is het genieten geblazen. Onderhoudsvriendelijk en minder energiegebruik zorgen ervoor, dat het zo maar kan zijn dat deze machine binnenkort in het echt te zien is.

7 Polle van Duren 1 The Pan Polle van Duren koos voor een Understanding product met een sterk psychologische insteek. Hij ontwierp een nieuw soort soepkom, de #BigTime die de cateringorganisatie aan het eind van de lunch inzet. Lijkt er soep over te blijven? De grotere kom maakt het voor de zuinige Nederlander aantrekkelijk om nog een groter kopje te pakken. Gegarandeerd dat de soep op komt. 1 The Pan #BigTime Understanding 2 The Cup Involving 2 3!" SUMMARY OF THE PROJECT The Cup The Aisle Involving serve soup in regular sized bowls during most of lunchtime mL The Aisle Encouraging 4 3 Encouraging...and in bigger bowls at the end of lunch to be sure to have no leftovers 20% extra Sander van der Laan Ice Een verrassende combinatie van bestaande producten met nieuwe ideeën. Sander van der Laan ontwierp een handig systeem waarmee soepresten snel en makkelijk gebruikt kunnen worden voor nieuwe soep. Nadat de soep in een soepketel onder een bepaald niveau komt, wordt er een schot geplaatst in de ketel, waarna er bevroren soepelementen worden toegevoegd en nieuwe ingre diënten. Deze elementen worden opgewarmd waardoor ze smelten. Nadat de elementen gesmolten zijn is de soepketel gevuld. Snel, makkelijk en simpel. Enzio Lette Souplesse Enzio Lette ontwierp de Souplesse. Een transparante soepmachine die trapsgewijs verse soep maakt en bovendien makkelijk schoon te maken is. Opvallend aan zijn ontwerp is de styling. Bovendien verbruikt de Souplesse maar 1/3 e van de energie, 1/6 e van de arbeidstijd en is er maar 6% voedselverspilling. Indrukwekkende cijfers voor een indrukwekkende soepmachine.

8 Manuel Oostveen SoupScoop Manuel Oostveen pakt het soepprobleem bij de kern aan. Hij ontwierp een nieuw label op de blikken en pakken soep die gebruikt worden in cateringkeukens. Uit dit label drukt de medewerker een handig vouwlepeltje, waarmee hij direct de juiste hoeveelheid soeppoeder gebruikt. Minder verspilling, sneller en makkelijk. Merkonafhankelijk en in de juiste grootte voor elke soep beschikbaar. De SoupScoop bewees zichzelf in een praktijktest die uitgebreid werd gefilmd. Let maar op, binnenkort op de schappen van de groothandels Quang Ahn Bui APPENDIX Afterglow Futuristisch ontwerp Design met concepts realistische inslag. De Afterglow van Quang Ahn Bui combineert inductie met efficiënte opwarming per portie. Een aparte opwarm-ring die in de soepketel verwerkt zit, zorgt ervoor dat alleen de portie soep die geserveerd wordt opgewarmd wordt. Directe energie besparing en minder voedselverspilling. Tom Loefller Smart Induction System Tom Loefller gunt ons een blik in de toekomst. Een futuristisch ontwerp met als basis een inductieplaat, met daarop communicerende vaten die zorgen voor directe energiebesparing. Zelf sturende soepketels die zelf beslissen wanneer ze starten met opwarmen. Dat is de toekomst, aldus Tom. 15

9 Bram van Look Switcheroo Bram van Look koos voor een heel andere aanpak. Hij verdiepte zich in het proces van soep maken en hoe je de altijd aanwezige tradities en gewoonten doorbreekt. Soep bereiden gebeurt via een vast proces. Met een slimme App op een tablet of smartphone krijgen cateringmedewerkers, na het beantwoorden van een aantal korte vragen over het product, bereiding en verwachte hoeveelheid, een slim en efficiënt tijdschema gepresenteerd. Jeroen Schwering Elipse Mini Microwave Denk groot in het klein, dacht Jeroen Schwering. Hij ontwierp een systeem waarin zes kleine mini-magnetrons energiezuinig soep opwarmen. En verspilling wordt verleden tijd. Met een paar handelingen door de gast, doet de magnetron de rest. Wellicht binnenkort bij u in de buurt? Assemble the 6 Elipse microwaves Assemble the fresh ingredients pot Marjolein Deun The Fresh Twist Soep met een twist. Gasten scheppen bouillon in hun kom, waarna ze hun eigen soep variant maken met verse groenten en andere ingrediënten. Door het slimme design is The Fresh Twist niet groter dan een normale soepketel maar gebruikt hij wel een stuk minder energie. Een slimme en bruikbare oplossing voor veel locaties, die bovendien de gasten actief mee laat werken aan energiebesparing en duurzaamheid. Je gebruikt wat je nodig hebt, de rest wordt bewaard.

10 Titus Wybenga Cook Your Own Praktisch en slim. Precies zoals we hadden verwacht. Titus Wybenga ontwierp met bestaande producten, zoals een heetwaterkraan, een nieuwe soep machine. Door de combinatie van bestaande en nieuwe techniek, zoals de futuristische soepkom, haalde hij het beste uit twee werelden. De gast voegt zelf kokend water toe aan een 1-persoons potje geconcentreerde soep eventueel aangevuld met verse ingrediënten. De speciale stoomdeksel houdt de warmte in de kom, waardoor de soep wordt bereid terwijl je wacht Kiki Kraak The WaterReus Samenwerken aan een betere wereld. Dat is de insteek van Kiki Kraak met haar product The WaterReus. Wat te doen met overgebleven soep? Dit filter past in de bestaande soepketelsystemen, en zorgt ervoor dat de soepresten zo danig worden gefilterd dat er uiteindelijk schoon water overblijft, dat gebruikt kan worden voor het schoonmaken van de keuken bijvoorbeeld. Dat bespaart direct energie, warmte en voorkomt waterverspilling door hergebruik. Een eerste stap naar de circulaire economie. Stan Claus SoupScoop Stan Claus vond een nieuwe soeplepel uit. Met deze lepel met flexibele randen, halen restaurantbezoekers gemakkelijk de laatste - meestal lekkerste - restjes soep uit de ketel. Dit levert direct 17% minder voedselverspilling op. Simpel, maar slim. Precies zoals het hoort.

11 Hidde Lub Soupervisor 3. Daily soup Context Motion tracking, consumer behaviour, information screen, forecast. Een paar termen die van toepassing zijn op de Soupervisor. Een systeem dat met de Promoting the soup to stimulate consumers to buy Knowing what the consumer wants nieuwste technieken de bezetting over langere tijd bijhoudt en via een rekenmodel precies aangeeft hoeveel gasten die dag verwacht mogen worden. Niet alleen handig voor de soep, maar voor het hele assortiment! Slim en haalbaar. Let vooral op de weegschaal waarop de soepketels staan. page 8 Björn Luik Le Chef du Peltier Door gebruik te maken van natuurkundige principes, maakt Björn Luik soeproeren door de cateringmedewerker verleden tijd. Opstijgende warmte uit de ketel zorgt ervoor dat de soep geroerd wordt door een garde die vastzit aan het deksel, met een zogenaamd peltierelement. Een soort energiekringloop die voor directe energie- en menskrachtbesparing zorgt. Het werkende concept liet ons zien dat dit een zeer haalbaar product is. Design report by Bjorn Luik - Sustainable catering solutions Doğa Emirdağ Duo Een plus een is twee. Of in het geval van Duo, ontworpen door Doğa Emirdağ, meer. Veel meer. Met zijn Dual Kettle Soup Maker worden twee kleinere soepketels naast elkaar gebruikt in een klein opwarmsysteem. Met iets kleinere porties en efficiënt gebruik van energie en de beschikbare hoeveelheid soep wordt direct warmte en energie bespaard. Met een stevige theoretische onderbouwing, waar zelfs de kilowattuur-prijs die bedrijven voor energie betalen in mee wordt genomen, is dit design op-en-top TU Delft.

12 Veneca De leden van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) zorgen voor een lekker, gevarieerd en duurzaam aanbod in eten en drinken in meer dan bedrijfsrestaurants, scholen, instellingen en vliegtuigen. Elke dag verzorgen onze leden twee miljoen maaltijden in Nederland. Daarmee vertegenwoordigen Veneca-leden circa 81% van de markt. Een grote verantwoordelijkheid die we serieus nemen. Met gezonde, duurzame producten zorgen we voor vitale medewerkers en studenten. En daarmee voor een vitaal Nederland. Bovendien zijn alle leden van Veneca in het bezit van een Cercat-certificaat. Dat geeft u de zekerheid dat de catering organisatie voldoet aan hoge eisen op het gebied van kwaliteit, hygiëne, voedsel veiligheid en duurzaamheid. Kijk ook eens op voor onze initiatieven op het gebied van verduurzaming, gezondheid en vitaliteit. Secretariaat Veneca: Stephensonweg 14 Postbus AR Gorinchem T E

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flavours to go Het flexibele concept voor uw interne catering waar u de smaak van te pakken krijgt! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Nadere informatie

HALLO. ik ben Lattiz. MELK-waardig

HALLO. ik ben Lattiz. MELK-waardig Latte made easy MELK-waardig MEER KOFFIE MET MELK De populariteit van cappuccino s en latte macchiato s is enorm gestegen in de afgelopen tien jaar, vooral onder de jongere gasten. Melkschuim is dan ook

Nadere informatie

Handig Happie? Wie bedenkt het nieuwe en gemakkelijke goodfood product voor Albert Heijn?

Handig Happie? Wie bedenkt het nieuwe en gemakkelijke goodfood product voor Albert Heijn? Handig Happie? Wie bedenkt het nieuwe en gemakkelijke goodfood product voor Albert Heijn? Consumenten zijn steeds meer op zoek naar gezonde en eenvoudige food producten. Die zijn niet meer weg te denken

Nadere informatie

www.hotspot-titanium.com

www.hotspot-titanium.com www.hotspot-titanium.com De HotSpot Titanium De HotSpot Titanium geeft je keuken een boost. Zowel qua strak design als het plezier en gemak dat je ervan hebt. Hij is niet alleen mooi, je hebt er ook echt

Nadere informatie

HET EETCLEAN MAANDMENU

HET EETCLEAN MAANDMENU HET EETCLEAN MAANDMENU voel je fitter & gezonder in 30 dagen Start met 30 DAGEN CLEAN ETEN! INHOUD VOORWOORD 3 INLEIDING Dagmenu 4 20 Boodschappenlijst week 3 36 Dagmenu 5 21 Dagmenu 15 37 Waaruit bestaat

Nadere informatie

StarCuisine Van Gijnstraat GB Rijswijk (zh) t f

StarCuisine Van Gijnstraat GB Rijswijk (zh) t f StarCuisine Van Gijnstraat 25 2288 GB Rijswijk (zh) t 070-362 87 02 f 070-362 85 23 order@starcuisine.nl www.starcuisine.nl StarCuisine heet u welkom StarCuisine is alles wat u kunt verwachten van een

Nadere informatie

www.hotspot-titanium.com warm en koud water kokend water De HotSpot Titanium De HotSpot Titanium geeft je keuken een boost. Zowel qua strak design als het plezier en gemak dat je ervan hebt. Hij is niet

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen.

Beter voorkomen dan genezen. Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

50/65 C. keukenboiler zou overstappen op de Quooker COMBI, zou dat voldoende energie besparen om een stad met

50/65 C. keukenboiler zou overstappen op de Quooker COMBI, zou dat voldoende energie besparen om een stad met 100 C 50/65 C Feit 01. Energiezuinig. Als ieder huishouden in Nederland met een conventionele keukenboiler zou overstappen op de Quooker COMBI, zou dat voldoende energie besparen om een stad met 35.000

Nadere informatie

SOUPSMOOTHIES. Trendy homemade en kant-en-klare gepureerde soepen

SOUPSMOOTHIES. Trendy homemade en kant-en-klare gepureerde soepen SOUPSMOOTHIES Trendy homemade en kant-en-klare gepureerde soepen Met soupsmoothies zit je er warmpjes bij Sapsmoothies zijn al een tijdje een trend. Geen wonder, ze zijn verfrissend en gezond. Juist daarom

Nadere informatie

e-cooking VERRAS UW KLANTEN MET UW VAKMANSCHAP

e-cooking VERRAS UW KLANTEN MET UW VAKMANSCHAP e-cooking VERRAS UW KLANTEN MET UW VAKMANSCHAP WAT IS DE e-cooker? De e-cooker is een apparaat waarmee u vis of vlees binnen een paar minuten gaart tot producten met een sublieme smaak. Zelf zouden we

Nadere informatie

SERELIS ONE. De gebruiksvriendelijke wagen voor multi-portiemaaltijden en à-la-carte service. Ergonomisch Uitstekende prestaties Makkelijk te reinigen

SERELIS ONE. De gebruiksvriendelijke wagen voor multi-portiemaaltijden en à-la-carte service. Ergonomisch Uitstekende prestaties Makkelijk te reinigen SERELIS ONE De gebruiksvriendelijke wagen voor multi-portiemaaltijden en à-la-carte service Ergonomisch Uitstekende prestaties Makkelijk te reinigen ALL IN ONE Voor een gezonde en smakelijke maaltijd Lekker

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

P E T E R I B. V. Adres Postbus Telefoon Fax E-mail Internet

P E T E R I B. V. Adres Postbus Telefoon Fax E-mail Internet NL 30.003.00 V08 www.quooker.nl P E T E R I B. V. Adres Staalstraat 13 2984 AJ Ridderkerk (NL) Postbus 155 2980 AD Ridderkerk Telefoon +31 (0)180 420488 Fax +31 (0)180 428809 E-mail info@quooker.nl Internet

Nadere informatie

Een korte kennismaking..

Een korte kennismaking.. Een korte kennismaking.. 1 2 Kenni(smaken) Wie is Company Cook? Company Cook is een zelfstandig werkende cateraar met ruim 40 jaar kennis en ervaring in de exploitatie van bedrijfsrestaurants binnen Nederland

Nadere informatie

ORGANISATIE KWALITEIT PRESENTATIE

ORGANISATIE KWALITEIT PRESENTATIE OVER ONS At Your Event is een energiek, creatief, jong en dynamisch bedrijf. En dat merkt u al tijdens het eerste gesprek. Wij denken graag met u mee en verplaatsen ons in u als opdrachtgever. Inventariseren

Nadere informatie

Uw markt is er klaar voor. En u?

Uw markt is er klaar voor. En u? Uw markt is er klaar voor. En u? Een verpakking vol kansen Ready2Cook is uw kans om verse en gezonde kanten-klaarmaaltijden te verzorgen voor moderne consumenten, die ze na aankoop direct thuis in de oven

Nadere informatie

www.hotspot-titanium.com warm en koud water kokend water De HotSpot Titanium De HotSpot Titanium geeft je keuken een boost. Zowel qua strak design als het plezier en gemak dat je ervan hebt. Hij is niet

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

Natural Delicious. Professionals in uw restaurant. De juiste mensen op de juiste plek

Natural Delicious. Professionals in uw restaurant. De juiste mensen op de juiste plek Natural Delicious Professionals in uw restaurant De juiste mensen op de juiste plek Genieten van vers en ge in een sfeervolle ambia Lekker, vers, natuurlijk en gezond komen samen in Natural Delicious.

Nadere informatie

MET BRITA DRAAIT MIJN KEUKEN OP VOLLE STOOM

MET BRITA DRAAIT MIJN KEUKEN OP VOLLE STOOM MET BRITA DRAAIT MIJN KEUKEN OP VOLLE STOOM Professionele oplossingen voor wateroptimalisatie voor catering en grootkeukens MET BRITA KOOK IK GEWOON EFFICIËNTER Vrijwel gelijktijdig 300 perfect gare porties

Nadere informatie

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Inderdaad geen tapas, maar shapas het is Internationale sherryweek, zoals je in mijn oktober dagboek al kon lezen ben ik in oktober aangeschoven bij een taps lunch,

Nadere informatie

suiker en melk variabel instelbaar. Het genieten van koffie begint bij het instellen van de eigen smaak!

suiker en melk variabel instelbaar. Het genieten van koffie begint bij het instellen van de eigen smaak! AUTOMATEN ANIMO OPTIFRESH EEN LEKKER KOPJE KOFFIE IS EEN BRON VAN INSPIRATIE. VEEL MENSEN KOMEN PAS ECHT IN BEWEGING NA HUN EERSTE KOP KOFFIE. DE BLIK WORDT WEER HELDER. MEN KRIJGT DE SMAAK WEER TE PAKKEN.

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

Inspire. Eindborrel. Presentaties

Inspire. Eindborrel. Presentaties 1 Inspire Inspire is een interactieve fysieke ruimte. In het concept inspire is het belangrijk om mensen te inspireren en te enthousiasmeren. per kwartaal komen er experts, passiedragers en ideedragers

Nadere informatie

Het geheim. van finesse. www.cafeami.nl

Het geheim. van finesse. www.cafeami.nl Het geheim van finesse www.cafeami.nl Sterk concept voor de horeca Er gaat geen dag voorbij zonder dat er een kop koffie wordt geschonken. TopClass Group biedt met Café Ami een onderscheidend koffieconcept

Nadere informatie

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal?

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Marco Rozendaal & Arnold Vermeeren Technische Universiteit Delft / Faculteit Industrieel Ontwerpen De perfecte totaalbeleving. Dat is waar industrieel

Nadere informatie

Zuinig met energie. waar je thuis bent...

Zuinig met energie. waar je thuis bent... Zuinig met energie waar je thuis bent... Goed voor het milieu en voor uw portemonnee HEEMwonen investeert fors in energiebesparende maatregelen. Dit doen we heel bewust. Zo verlagen we de energielasten

Nadere informatie

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Rawfood tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Auteur: Noëlle Kabel VOEDING In augustus 2013 kwam ik in aanraking met rawfood. Ik had toen al een jaar alle geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon geschrapt,

Nadere informatie

Miene eten op het werk

Miene eten op het werk eten op het werk Miene eten op het werk In de afgelopen jaren heeft Miene veel ervaring opgedaan met het verzorgen van de zakelijke markt. Onder andere bij verzekeraars, theatergezelschappen, overheidsinstellingen,

Nadere informatie

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Vaak vanuit het besef dat het verstandig is om anders om te gaan met onze aarde. Op het gebied

Nadere informatie

Wonen in het Schuttersbosch Energiezuinige woning

Wonen in het Schuttersbosch Energiezuinige woning Huizen vanhendriks Jagerslaan 5, 5645 AD Eindhoven Wonen in het Schuttersbosch Jonge wijk Tuin op het Zuid- Westen Energiezuinige woning Luxe woonkeuken H51 H51 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Hoe raar is dat? alles

Hoe raar is dat? alles Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Motivaction ConceptScore. Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen

Motivaction ConceptScore. Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen Motivaction ConceptScore Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen Thuisbezorging en Pick Up Points winnen aan populariteit Hoe vaak laat jij de dagelijkse boodschappen thuisbezorgen of haal je deze

Nadere informatie

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende (onderzoeks)opdrachten.

Nadere informatie

Verminderen van voedselverspilling

Verminderen van voedselverspilling Verminderen van voedselverspilling Hilke Bos-Brouwers Velt studiedag (Brussel,B) 23 November 2013 Onze missie: Wetenschap met impact Verkennen van de mogelijkheden van de natuur,... Het verbeteren van

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 11 1.1 Eten koken en bewaren 11 1.2 Schoon en veilig werken in de keuken 17 1.3 Machines in de keuken 24 1.4 Langer houdbaar

Nadere informatie

Royal VKB Boomerang Wok 28 cm

Royal VKB Boomerang Wok 28 cm PERSBERICHT Royal VKB Boomerang Wok 28 cm Boomerang Wok Met de introductie van de Boomerang Wok heeft Royal VKB het roerbakken een stuk eenvoudiger én leuker gemaakt. Dankzij de uniek gepatenteerde komvormige

Nadere informatie

Uw koffie of thee is klaar in een handomdraai.

Uw koffie of thee is klaar in een handomdraai. Pure water hot Uw koffie of thee is klaar in een handomdraai. Franke brengt comfort naar de keuken Uw kostbare tijd besteedt u het liefst aan zaken die u leuk of belangrijk vindt. Wachten op kokend water

Nadere informatie

Wij maken uw taken lichter

Wij maken uw taken lichter Wij maken uw taken lichter Warm uw voedsel op, niet uw keuken! In de moderne restaurant- en grootkeukens worden hoge eisen gesteld inzake betrouwbaarheid en efficiëntie van de gebruikte apparaten. Juist

Nadere informatie

Verwarmen én besparen. Cv ketels van DELTA. www.delta.nl

Verwarmen én besparen. Cv ketels van DELTA. www.delta.nl Verwarmen én besparen Cv ketels van DELTA www.delta.nl Niets is zo vanzelfsprekend als een behaaglijk klimaat in huis of warm water uit de kraan. Dat vanzelfsprekende comfort heeft wel een prijs. Het gas

Nadere informatie

Basis concept. Bonfait B.V. Faradayweg HD Denekamp

Basis concept. Bonfait B.V. Faradayweg HD Denekamp Bonfait B.V. Faradayweg 2 7591 HD Denekamp 0541-581900 info@bonfait.nl Basis concept Haal het beste uit je ambacht met het basisconcept van Bonfait! + + Je eigen verse ingrediënten Onze koelverse basis

Nadere informatie

Bean-to- Cup optimized. Animo introduceert de nieuwe OptiBean

Bean-to- Cup optimized. Animo introduceert de nieuwe OptiBean Bean-to- Cup optimized Animo introduceert de nieuwe OptiBean De OptiBean van Animo De nieuwe standaard in Bean-to-Cup Animo heeft een nieuwe invulling gegeven aan het begrip Bean-to-Cup. Het resultaat:

Nadere informatie

Laat uw medewerkers excelleren

Laat uw medewerkers excelleren Laat uw medewerkers excelleren LivingFacility realiseert en regisseert integraal facilitair management in grote kantooromgevingen en voor organisaties die actief zijn op meerdere locaties. Wij combineren

Nadere informatie

Lente en zomer programma 2015 Onder de Kersenboom

Lente en zomer programma 2015 Onder de Kersenboom Lente en zomer programma 2015 Onder de Kersenboom We hebben weer een mooi aanbod gemaakt met veel variatie. Het uitgangspunt van elke workshop is dat u uw werkstuk helemaal maakt in uw eigen stijl en sfeer.

Nadere informatie

UNIEK VANONS LANDMARK POP-UP IEDEREEN PANORAMA VERRASSEND ETEN RETAIL CONCERTEN VERNIEUWEND BESTEMMING FOOD TRUCKS GELIEFD OP ZEE EIGENTIJDS DUURZAAM

UNIEK VANONS LANDMARK POP-UP IEDEREEN PANORAMA VERRASSEND ETEN RETAIL CONCERTEN VERNIEUWEND BESTEMMING FOOD TRUCKS GELIEFD OP ZEE EIGENTIJDS DUURZAAM OPENING 2015 2 WAAROM IS DE PIER ZO SPECIAAL INNOVATIEF LANDMARK CULTUREEL ERFGOED VANONS VERNIEUWEND VOORCULTUUR IEDEREEN PANORAMA VERRASSEND EIGENTIJDS BAKEN AMBACHTELIJK GELIEFD UNIEK CONCERTEN REUZENRAD

Nadere informatie

Een nieuw tijdperk in het beheer van ruimtes. Building Intelligence

Een nieuw tijdperk in het beheer van ruimtes. Building Intelligence Een nieuw tijdperk in het beheer van ruimtes Building Intelligence Wat is BrightBooking? BrightBooking is een online platform, waarmee u zeer eenvoudig een beschikbare en passende ruimte zoekt en reserveert.

Nadere informatie

Bean-to- Cup optimized. Animo introduceert de nieuwe OptiBean

Bean-to- Cup optimized. Animo introduceert de nieuwe OptiBean Bean-to- Cup optimized Animo introduceert de nieuwe OptiBean De nieuwe standaard in Bean-to-Cup De OptiBean van Animo Animo heeft een nieuwe invulling gegeven aan het begrip Bean-to-Cup. Het resultaat:

Nadere informatie

Voedselverspilling in cateringsector

Voedselverspilling in cateringsector Voedselverspilling in cateringsector VENECA No Waste Dinner 7 november 2011 Achtergrond Ministerie EL&I wil 20% reductie in voedselverspilling tussen 2009 2015 Veneca is de paraplu waaronder een unieke

Nadere informatie

CREËREN INNOVEREN ONDERSCHEIDEN

CREËREN INNOVEREN ONDERSCHEIDEN CREËREN INNOVEREN ONDERSCHEIDEN De verpakking als visitekaartje De gedachte aan een verpakking als praktisch omhulsel is verleden tijd. De verpakking is tegenwoordig onderdeel van de huisstijl en daarmee

Nadere informatie

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen Join us: Consumer & Shopper e-news juli 2014 Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen COLUMN DOOR CINDY VAN CAUTER Eataly is een droom voor de food liefhebber. Ik bezocht de nieuwe conceptwinkel

Nadere informatie

CHIQUE FRITES. De traditionele gefrituurde aardappel in een nieuw jasje

CHIQUE FRITES. De traditionele gefrituurde aardappel in een nieuw jasje CHIQUE FRITES De traditionele gefrituurde aardappel in een nieuw jasje Het meest veelzijdige stukje aardappel Fastfood zit in de lift. Op diverse plekken openen restaurants gespecialiseerd in hamburgers

Nadere informatie

Project De Pluktuin. Aanleiding

Project De Pluktuin. Aanleiding Project De Pluktuin Aanleiding De leefomgeving van de bewoners van seniorenvoorziening De Driehoorne in Alphen a/d Rijn gaat veranderen. Op korte afstand van hun seniorenwoningen\flat wordt de komende

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

koffieapparatuur / automaten / 2-uursservice / ingrediënten / hygiëne producten / papierwaren

koffieapparatuur / automaten / 2-uursservice / ingrediënten / hygiëne producten / papierwaren koffieapparatuur / automaten / 2-uursservice / ingrediënten / hygiëne producten / papierwaren Directeur Henk-Jan Westhoff: Hoe goed de producten ook zijn, de mensen maken het verschil. 2 De mens is hét

Nadere informatie

Home. Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS.

Home. Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS. Home Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS. Beleef het comfort van een bekend en betrouwbaar merk De Lyric T6 is het nieuwste op het gebied

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Consument wil gezond kiezen tijdens dagje uit: aanbod blijft achter. Duurzaamheidkompas meting #14 mei 2015

Duurzaamheidk. Consument wil gezond kiezen tijdens dagje uit: aanbod blijft achter. Duurzaamheidkompas meting #14 mei 2015 Duurzaamheidk mpas Consument wil gezond kiezen tijdens dagje uit: aanbod blijft achter. Duurzaamheidkompas meting #14 mei 2015 Er is markt voor verkoop van gezonde producten bij attracties Gezond eten

Nadere informatie

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Direct succes. Onze lange termijn belofte die gegarandeerd uitkomt. Een compleet concept dat het verrassend eenvoudig maakt om uw gasten uitzonderlijk

Nadere informatie

Ongekende keuzemogelijkheden en in één dag gemonteerd

Ongekende keuzemogelijkheden en in één dag gemonteerd Voor u ligt de Plameco brochure met sfeerbeelden, impressies en mogelijkheden. Kijk, lees en geniet... (zo mooi kan het ook bij u worden!) Ongekende keuzemogelijkheden en in één dag gemonteerd Welkom U

Nadere informatie

instant koffieautomaten

instant koffieautomaten Het koffiemoment een rustpunt in de dag. Je even weer opladen onder het genot van een kopje koffie. Natuurlijk moet ook aan gasten koffie geserveerd worden die uitstekend van smaak en kwaliteit is. Én,

Nadere informatie

Algemene Catalogus VVL VDS VPW VTM

Algemene Catalogus VVL VDS VPW VTM Algemene Catalogus VVL VDS VPW VTM Valinn Voorladers VVL The Valinn front-loading dishwashers are sturdy and elegant, designed to meet all washing needs while guaranteeing high quality long-lasting performance.

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

Het stappenplan voor de inrichting van een nieuwe horeca keuken

Het stappenplan voor de inrichting van een nieuwe horeca keuken Schoondergang Het stappenplan voor de inrichting van een nieuwe horeca keuken De checklist voor horecaondernemers om de juiste keuzes te maken voor hun nieuwe horeca keuken. Inhoudsopgave 1. Introductie

Nadere informatie

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Het ontstaan van koken... 3 De eerste ontdekking... 3 Het eerste beetje koken... 3 De ontwikkelingen... 3 Kok worden...

Nadere informatie

Stagedag Christiaan Huygens College, Eindhoven Natuurwetenschappelijk onderzoek 2, dd. 8 april 2008

Stagedag Christiaan Huygens College, Eindhoven Natuurwetenschappelijk onderzoek 2, dd. 8 april 2008 Stagedag Christiaan Huygens College, Eindhoven Natuurwetenschappelijk onderzoek 2, dd. 8 april 2008 Plan: Bij het Christiaan Huygens College mogen 4-VWO leerlingen een aantal dagen meelopen bij een bedrijf

Nadere informatie

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt Nestlé Professional D LIKE A SKINNY LATTE CAPPUCCINO skimmed milk MOCHA OFFEE make it stronger cold WATER UNGO DRINK ESPRESSOAMERICANO LATTECHOCOLATEE

Nadere informatie

Kook en Proefstudio Den Haag

Kook en Proefstudio Den Haag Geachte heer/mevrouw, Via deze weg willen wij ons graag aan u voorstellen. De Kook en Proefstudio Den Haag is dé gelegenheid waar collega's, vrienden en familie samen aan de slag gaan. Samen koken, samen

Nadere informatie

Maaltijden. Broodmaaltijd. Meer weten?

Maaltijden. Broodmaaltijd. Meer weten? Maaltijden Maaltijden Wilt u genieten van een heerlijke verantwoorde maaltijd? Dat kan! In deze folder leest u meer informatie over het gebruiken en/of afnemen van maaltijden bij Driezorg. Broodmaaltijd

Nadere informatie

Jouw leven, jouw smaak

Jouw leven, jouw smaak Dit is ETNA! Kies je voor ETNA, dan kies je voor ruim 155 jaar ervaring in het ontwikkelen van keukenapparatuur. Een nuchter, oer-hollands merk met maar een doel voor ogen: kwaliteit binnen handbereik

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het mbo Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties,

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Lezing Onregelmatige Werktijden Medezeggenschapsdag. Utrecht, 6 november 2014

Lezing Onregelmatige Werktijden Medezeggenschapsdag. Utrecht, 6 november 2014 Lezing Onregelmatige Werktijden Medezeggenschapsdag Utrecht, 6 november 2014 Shift-Instituut Onregelmatig Werk is een paritaire stichting, die staat voor een gezamenlijke aanpak als voorwaarde voor succesvol

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met agrarische producten in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een

Nadere informatie

Geef uw onderneming vleugels. Met de soepele werkprocessen

Geef uw onderneming vleugels. Met de soepele werkprocessen Geef uw onderneming vleugels Met de soepele werkprocessen van Dutchict Cloud Online functionaliteiten Managed Cloud Online functio U wilt uw documenten overal kunnen beheren en delen. Maar applicaties

Nadere informatie

Samen voorop lopen in energiezuinig verwarmen

Samen voorop lopen in energiezuinig verwarmen Samen voorop lopen in energiezuinig verwarmen www.inventum.com ENERGY INNOVATION FIRST Veilig en vertrouwd. Het is een belofte die wij al meer dan 100 jaar waarmaken. Die belofte begint bij de bevlogenheid

Nadere informatie

Ekologische voetafdruk

Ekologische voetafdruk Ekologische voetafdruk 1. Inventariseer: smartphone apps als intro van het begrip en hoe het bepaald wordt; problemen met algemeen toepasbare versies (niet van toepassing voor Curaçao!) a. Ik heb twee

Nadere informatie

Bean-to- Cup optimized. Animo introduceert de nieuwe OptiBean

Bean-to- Cup optimized. Animo introduceert de nieuwe OptiBean Bean-to- Cup optimized Animo introduceert de nieuwe OptiBean De nieuwe standaard in Bean-to-Cup De OptiBean van Animo Animo heeft een nieuwe invulling gegeven aan het begrip Bean-to-Cup. Het resultaat:

Nadere informatie

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Infrastructures & Mobility Delft Research Initiatives Delft Research Initiatives Energie, Gezondheid, Infrastructuren & Mobiliteit, en Leefomgeving

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Duurzaamheidk mpas Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van een milieu-,

Nadere informatie

Ben je uitgekeken op je badkamer? Wil je hem eens flink aanpakken? Maar vind je het lastig om een nieuwe indeling te maken voor de ruimte?

Ben je uitgekeken op je badkamer? Wil je hem eens flink aanpakken? Maar vind je het lastig om een nieuwe indeling te maken voor de ruimte? Checklist InLEIDING Ben je uitgekeken op je badkamer? Wil je hem eens flink aanpakken? Maar vind je het lastig om een nieuwe indeling te maken voor de ruimte? Bij het verbouwen van een badkamer komt heel

Nadere informatie

RESTAURANT & LUNCHROOM

RESTAURANT & LUNCHROOM RESTAURANT & LUNCHROOM Je bezit een lunchroom of een restaurant en op het menu staat pizza, omdat je klanten daarom vragen en jij wilt geen omzet mislopen, maar je bent je ook bewust van alle moeite die

Nadere informatie

Gezond eten op vakantie. Gezond eten op vakantie. Stichting Tolong Flores

Gezond eten op vakantie. Gezond eten op vakantie. Stichting Tolong Flores Gezond eten op vakantie. Gezond eten op vakantie. Gezond eten op vakantie is een lastige zaak. Je bent uit je comfortzone en hebt niet dezelfde keuzes als thuis. Je gaat vaak uit eten en moet dus kiezen

Nadere informatie

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304)

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Achtergrond Deze paper is een opdracht voor het vak Inleiding Multimedia voor de studie Informatica aan de Vrije Universiteit. In de periode van

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Programma deze week # In de werkgroep vandaag: Het visual designproces, de uitwerkingsfase

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Verminder verspilling in uw keuken. Kijk hier hoe u eenvoudig bespaart!

Verminder verspilling in uw keuken. Kijk hier hoe u eenvoudig bespaart! Verminder verspilling in uw keuken Kijk hier hoe u eenvoudig bespaart! Waarom afval meten? Weet u eigenlijk hoeveel etensafval u weggooit? En wat dat kost? U kunt veel besparen door uw verspilling te meten

Nadere informatie

keukenboiler zou overstappen op de Quooker COMBI, zou dat voldoende energie besparen om een stad met

keukenboiler zou overstappen op de Quooker COMBI, zou dat voldoende energie besparen om een stad met Feit 01. Energiezuinig. Als ieder huishouden in België met een conventionele keukenboiler zou overstappen op de Quooker COMBI, zou dat voldoende energie besparen om een stad met 35.000 inwoners van elektriciteit

Nadere informatie

Sponsorbrochure. Hartige Samaritaan. Pop-up restaurant voor en door vluchtelingen

Sponsorbrochure. Hartige Samaritaan. Pop-up restaurant voor en door vluchtelingen Sponsorbrochure Hartige Samaritaan Pop-up restaurant voor en door vluchtelingen Inleiding Wat doet u voor vluchtelingen? In uw handen hebt u de sponsorbrochure van Hartige Samaritaan. Hartige Samaritaan

Nadere informatie

BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015. Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta

BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015. Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015 Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta Inhoudsopgave Management Summary Resultaten Achtergrond 2 3 Management summary Management summary (1/3) De zomerperiode

Nadere informatie

Inhoud. Buffet 14. Voorwoord 3. Maaltijdconcepten 18. Cocktail Transparant 4. Cocktail Zwart Wit 6. Verwerking 22. Productspecificaties 23

Inhoud. Buffet 14. Voorwoord 3. Maaltijdconcepten 18. Cocktail Transparant 4. Cocktail Zwart Wit 6. Verwerking 22. Productspecificaties 23 designdisposables Inhoud Voorwoord 3 Cocktail Transparant 4 Cocktail Zwart Wit 6 Cocktail Bamboe 8 Buffet 14 Maaltijdconcepten 18 Verwerking 22 Productspecificaties 23 Presentatie 10 9901704 99071701 2

Nadere informatie

Techniek en Interactie

Techniek en Interactie Techniek en Interactie Frank & Frens staat bekend om drie dingen: werklust, innovatieve ontwerpen en kennis van 3D-printen. We houden van techniek en zoeken samen met onze klanten graag naar kansen op

Nadere informatie

Leeuwarden stad van de smaak 2015

Leeuwarden stad van de smaak 2015 Leeuwarden stad van de smaak 2015 In Leeuwarden is het dit jaar allemaal te doen of eigenlijk te proeven en op smaak te beleven. In de stad in het noorden in Leeuwarden is het dit jaar, namelijk de Stad

Nadere informatie

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Meer comfort, meer controle en minder energie laat evohome zorgen voor de verwarming van uw huis. P2 Comfort en controle Comfort en controle: dat is precies wat

Nadere informatie