Verduurzamen soep. voedselverspilling. jongeren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verduurzamen soep. voedselverspilling. jongeren"

Transcriptie

1 soep Duurzaamheid gaat over de toekomst en dus over jongeren. Zij pakken de uitdaging op en presenteren 17 duurzame oplossingen voor de soepketel en ingrediënten.

2 Verduurzamen soep Soep Wie kent het niet. In alle soorten en maten beschikbaar. Voor elk moment is er wel een soep. Bij de Elfstedentocht hoort snert. Bij een griepje kippensoep. En om vier uur drinken we op kantoor een kop soep tegen de middagdip. Soep maakt al eeuwen deel uit van ons voedingspatroon. Soep is het ideale middel om snel en efficiënt grote groepen mensen weer aan te laten sterken. Soep keukens heetten in vroeger eeuwen niet voor niks zo. De basis van soep is ook al eeuwen hetzelfde. Water met verschillende ingrediënten, zoals groenten, vlees en kruiden. Naar gelang de voorkeur wordt de soep warm of juist koud geserveerd. voedselverspilling Soep is dus een traditioneel gerecht. Dat door de Verlichting heen, meerdere oorlogen en allerlei crises nog steeds bestaat. Een goed product dus. Ook voor cateringorganisaties. Een bedrijfsrestaurant zonder soep is eigenlijk ondenkbaar. En daar schuilt ook het gevaar. Juist omdat soep al eeuwenlang hetzelfde is. Loopt de wijze van bereiding tegen de grenzen van de mogelijkheden aan? Gebleken is namelijk dat het een belangrijke factor is bij voedselverspilling in de catering. Het op grote schaal warm houden van soep, zoals in de meeste locaties gebeurt, kost veel energie en voedselderving. En door wisselende bezettingen in een restaurant is het lastig in te schatten hoeveel soep er klaargemaakt moet worden. Er blijft vaak wat soep over aan het eind van de dag. Pure energie- en voedselverspilling. Soep draagt voor 34% bij aan het totaal van voedselverspilling in onze sector. Tijd om daar iets aan te doen. jongeren En dat doet Veneca niet alleen. Juist niet. Onder het motto twee zien meer dan één schakelen we specialisten in. Mensen die vanuit concepten en ideeën denken. Onafhankelijk en bekend met alle nieuwe ontwikkelingen in onze maatschappij. Met bovendien een antenne voor ontwerp, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Wie zijn dat dan? Dat zijn studenten. Studenten van de Technische Universiteit Delft die Industrieel Ontwerpen studeren. Specifieker nog, ze studeren bijna af aan de richting Integrated Product Design (IPD). Veneca vroeg hen na te denken over het probleem. Ze vroeg hen de duurzaamheid van soep in de contractcateringsector te verbeteren. Te beginnen bij het bereidingsproces en de gebruikte pannen, de soepketel bijvoorbeeld. In deze special geven we u een kijkje in de wereld van product ontwerp en de mensen die dat doen. En natuurlijk welke oplossingen zij hebben gevonden om de verspilling van met name energie en water tegen te gaan.

3 De Studenten Nederland is een innovatief land dat bekend staat om praktische en goedwerkende oplossingen voor veel voorkomende problemen. Dutch design staat voor innovatie, onconventioneel, een gevoel voor humor en onverwachte combinaties. Van mode tot koffiezet apparaat. En van auto s tot kantoorgebouwen. Er heeft eigenlijk altijd wel een Nederlandse ontwerper mee te maken. En wat die ontwerpers gemeen hebben, is dat ze aan de TU Delft hebben gestudeerd. Specifieker de faculteit Industrieel Ontwerpen. Een plek waar hoogstaande techniek en oogstrelend design samenkomen. Dit is ook de geboortegrond van de Nuna7. De eerste vierwielige zonnewagen die in 2013 voor de vijfde maal de World Solar Challenge in Australië won. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven vormt de TU Delft de voorhoede van de designwereld. Op de prachtige campus van de TU Delft, opgericht in 1862, weten ze wat ontwerpen is. De studenten zijn een mengelmoes van technisch en creatieve ontwerpers die standaard out-of-the-box denken. Een opdracht is nooit zo maar een opdracht. En een ontwerp nooit zo maar een ontwerp. Een product bestaat bij de gratie van de omgeving, de cultuur, de gebruiken en de gebruikers. Een goed uitgangspunt voor ons soepprobleem. De opdracht Maar we beginnen bij het begin. Wat is ons probleem precies? En hoe pakken de studenten dat op? De studenten kregen de volgende vraag voorgelegd: Help ons de bereiding en uitgifte van soep te verduurzamen. Met een bijzondere aandacht voor de soepketels. Wees innovatief met duurzaam resultaat. Dat dit een vraag is met veel aspecten bleek ook voor de studenten. Zo liepen ze direct tegen een aantal knelpunten aan. Het verbeteren van de duurzaamheid is erg breed en kent veel belanghebbenden, die niet allemaal voor de rekening kunnen en willen opdraaien. Maar het kenmerkende van de studenten is, dat ze zich daar niet door laten beperken. Juist niet. Ze beginnen gewoon vooraan en wijken standaard van de gebaande paden af. Zo praten de studenten in de oriënterende fase al over workflow change, trends in de contract cateringbranche, ergonomie, traditie en ambacht. De studenten beginnen na hun onderzoek van het probleem met het formuleren van een design visie. Welke kant willen ze op, en welke parameters willen ze daar aan meegeven? Volgend uit deze visie ontwikkelden ze elk drie concepten. Uit deze drie concepten kozen ze de meest kansrijke en passende voor de markt om verder uit te werken. Fase 1: Onderzoeken van het probleem. Fase 2: Het formuleren van een design visie. Fase 3: Vanuit deze visie ontwikkelen van drie concepten. Fase 4: Uitwerking definitief concept. Algemeen Financiële invulling - Samenwerking in de keten is niet vanzelfsprekend - Veneca heeft geen invloed op de voorzieningen - Hygiëne voorschriften Op locatie Wisselende bezetting - Beperkte facilitaire voorzieningen - Voedselverspilling - Wisselend personeel MOEILIJKHEDEN BIJ VRAAGSTELLING

4 het PROCES De cateringorganisaties richten zich op het bereidingsproces van soep, en de belangrijkste veroorzaker van verspilling, de soepketel. Als de studenten die eens kunnen verbeteren. Energiezuiniger en duurzamer. Een logische gedachte. Een gedachte die ook resoneerde bij de studenten. Het maken en ontwerpen van een soepketel met aandacht voor design is precies waarom deze studenten deze Integrated Product Design (IPD) studie zijn gaan doen. Maar kenmerkend voor deze studenten is ook dat ze de opdracht van Veneca slechts als richtinggevend zien. Dat blijkt ook uit de concepten die de studenten halverwege presenteerden. In de oriënterende fase gingen de studenten in groepen van vijf of zes op zoek naar de achtergronden van soep en het gebruik van soep in de contractcateringbranche. Bezoeken aan bedrijfs restaurants en keukens zorgden voor een beter inzicht in het proces. Naast de achtergrondinformatie die ze vanuit Veneca hadden gekregen. Zoals verwacht gingen de studenten voortvarend te werk. Volgens een vaste werkmethode werd een idee uitgewerkt waarbij rekening werd gehouden met esthetiek, techniek, bruikbaarheid, materialen en sociale en culturele inbedding. Complex maar toch overzichtelijk. Zeker als je elke stap goed documenteert. Polle van Duuren, student: Iedereen heeft wel een associatie met soep, zeker in de westerse samenleving. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die ziek zijn en daarom soep eten. Het is licht, en makkelijk verteerbaar. Dat soort associaties nemen we mee in een ontwerp. Enzio Lette vult aan: De presentatie van de soep is ook belangrijk zagen we tijdens ons bezoek aan een bedrijfsrestaurant waar soep werd gemaakt en verkocht. Persoonlijke aandacht en beleving spelen net zo n belangrijke rol als de ergonomie en de wetgeving tijdens het bereiden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn deze IPD-studenten geen Willie Wortels die direct aan het knutselen gaan in een schuurtje, geeft Dorien van Alphen aan. Het bouwen is pas de laatste stap in een lang proces, je moet eerst een goed beeld hebben van een product.

5 De groep studenten is zeer divers. Er zijn verschillende nationaliteiten en onderling wordt er Engels gepraat. Tom Loeffler komt bijvoorbeeld uit Australië. In het Westen is soep volledig geaccepteerd in de voedselcultuur. Daar keek ik best van op eigenlijk. In Australië is dat helemaal niet zo. En wordt er eigenlijk geen soep gegeten. Dat heeft als voordeel voor mij dat ik met een frisse blik kijk naar dit probleem. Ik heb geen culturele bagage op dit gebied die mij beperkt. Al in de eerste fasen brainstormden de studenten over allerlei elementen en ideeën. Door onverwachte combinaties te maken en een dosis enthousiasme en onbevangenheid ontstonden de wildste en beste ideeën. Jeroen Schwering: Het draait voor een groot deel om energiebesparing. Use what you need is daarbij mijn uitgangspunt. En daarbij kijk ik altijd naar de natuur. Hoe lost de natuur problemen op. Op AskNature.org vind je bijvoorbeeld hoe de natuur ervoor zorgt in allerlei biosystemen dat warmte behouden blijft. Dat geeft direct inspiratie voor mijn oplossing. En dat die oplossingen en concepten veelbelovend zijn bleek wel tijdens de eindpresentaties van de studenten in januari Met strakke en moderne filmpjes van maximaal drie minuten presenteerde elke student zijn of haar concept. En zoals we al zeiden, de toekomst wordt mooi. Wij kunnen u van harte alle 17 concepten aanbevelen. Een toekomst met deze jongeren ziet er goed, leuk en duurzaam uit. Concepten De concepten van de studenten zijn veelbelovend, creatief en innovatief. Wat te denken van een speciale vloer in het bedrijfsrestaurant die energie opwekt als gasten er overheen lopen. Een app die medewerkers precies laat zien wanneer ze moeten beginnen met het bereiden van de soep in combinatie met alle andere werkzaamheden om zo efficiënt mogelijk te werken en energie te besparen. Of een speciale machine die op basis van vraag een verse kop soep maakt, met verse ingrediënten en een precies afgemeten hoeveelheid. Zonder dat daar een mens aan te pas komt. In hoeverre hebben de cateringorganisaties deze innovaties zelf in de hand. En beslissen zij zelf hoe snel de innovatie gaat? Lastige vragen, maar een ding is zeker, deze studenten helpen Veneca verder. Ze duwen ons verder. Ze dwingen ons verder te kijken. Met ideeën waarvan je in eerste instantie denkt, nee, dat kan toch nooit werken om daarna te denken eigenlijk zo gek nog niet, laten ze je zien wat een diversiteit aan mogelijkheden er zijn. Door uitdagend te zijn. Met gebruik van de nieuwste technologieën en mooie vormgeving ontwerpen ze onze toekomst. En die wordt mooi.

6 de resultaten Think Big, act small. Zoals nu wel duidelijk is, denken deze studenten groot. Maar blijven ze oog houden voor het kleine. Dat blijkt uit een concept als de soeplepel. In het kader van alle beetjes helpen zijn ze ook aan de slag gegaan met een simpel stuk keukengereedschap. De soeplepel. In elke soeppan blijft altijd wel wat over. En met een soeplepel is het lastig om Arbo verantwoord dat laatste beetje uit de soepketel te halen. Maar wat als je nu een soeplepel hebt die zich aanpast aan de vorm van de pan? Zodat je zonder problemen ook het allerlaatste van die lekkere soep uit een pan kan halen. Dat kan zomaar meer dan 17% winst, dus minder voedselverspilling, per pan opleveren. Een klein iets, met grote gevolgen. Nooit aan gedacht? De studenten wel. Dorien van Alphen Sealid Een slim systeem waarmee overgebleven gerechten snel en simpel ingevroren worden. Zo wordt verspilling van eten, maar ook van plastic folie beperkt. Het gebruiksgemak is hoog door het innovatieve ventieldeksel dat met een simpel pompje snel werkt. Geen gepruts meer met folie dat nooit past of niet goed afsluit. Deze slimme deksel is flexibel en past daarom op alle potten en pannen, maar bovendien wasbaar en dus vele malen opnieuw te gebruiken. Deze oplossing is ook hygiënisch en daardoor zijn de ingrediënten langer houdbaar. Visie concept ontwerp Vincent van Berchum Soup all around Een heel nieuwe manier van soep maken. Dat kan met de Soup all around. Dit ontwerp van Vincent van Berchum is meer dan een simpele soepketel. Met verschillende reservoirs voor water, groenten en andere ingrediënten, is dit met recht een one-stop-shop voor een lekkere kop soep. Met één druk op de knop van het display wordt de machine in werking gezet, en na een ingenieus proces van opwarmen, samenvoegen en uitserveren is het genieten geblazen. Onderhoudsvriendelijk en minder energiegebruik zorgen ervoor, dat het zo maar kan zijn dat deze machine binnenkort in het echt te zien is.

7 Polle van Duren 1 The Pan Polle van Duren koos voor een Understanding product met een sterk psychologische insteek. Hij ontwierp een nieuw soort soepkom, de #BigTime die de cateringorganisatie aan het eind van de lunch inzet. Lijkt er soep over te blijven? De grotere kom maakt het voor de zuinige Nederlander aantrekkelijk om nog een groter kopje te pakken. Gegarandeerd dat de soep op komt. 1 The Pan #BigTime Understanding 2 The Cup Involving 2 3!" SUMMARY OF THE PROJECT The Cup The Aisle Involving serve soup in regular sized bowls during most of lunchtime mL The Aisle Encouraging 4 3 Encouraging...and in bigger bowls at the end of lunch to be sure to have no leftovers 20% extra Sander van der Laan Ice Een verrassende combinatie van bestaande producten met nieuwe ideeën. Sander van der Laan ontwierp een handig systeem waarmee soepresten snel en makkelijk gebruikt kunnen worden voor nieuwe soep. Nadat de soep in een soepketel onder een bepaald niveau komt, wordt er een schot geplaatst in de ketel, waarna er bevroren soepelementen worden toegevoegd en nieuwe ingre diënten. Deze elementen worden opgewarmd waardoor ze smelten. Nadat de elementen gesmolten zijn is de soepketel gevuld. Snel, makkelijk en simpel. Enzio Lette Souplesse Enzio Lette ontwierp de Souplesse. Een transparante soepmachine die trapsgewijs verse soep maakt en bovendien makkelijk schoon te maken is. Opvallend aan zijn ontwerp is de styling. Bovendien verbruikt de Souplesse maar 1/3 e van de energie, 1/6 e van de arbeidstijd en is er maar 6% voedselverspilling. Indrukwekkende cijfers voor een indrukwekkende soepmachine.

8 Manuel Oostveen SoupScoop Manuel Oostveen pakt het soepprobleem bij de kern aan. Hij ontwierp een nieuw label op de blikken en pakken soep die gebruikt worden in cateringkeukens. Uit dit label drukt de medewerker een handig vouwlepeltje, waarmee hij direct de juiste hoeveelheid soeppoeder gebruikt. Minder verspilling, sneller en makkelijk. Merkonafhankelijk en in de juiste grootte voor elke soep beschikbaar. De SoupScoop bewees zichzelf in een praktijktest die uitgebreid werd gefilmd. Let maar op, binnenkort op de schappen van de groothandels Quang Ahn Bui APPENDIX Afterglow Futuristisch ontwerp Design met concepts realistische inslag. De Afterglow van Quang Ahn Bui combineert inductie met efficiënte opwarming per portie. Een aparte opwarm-ring die in de soepketel verwerkt zit, zorgt ervoor dat alleen de portie soep die geserveerd wordt opgewarmd wordt. Directe energie besparing en minder voedselverspilling. Tom Loefller Smart Induction System Tom Loefller gunt ons een blik in de toekomst. Een futuristisch ontwerp met als basis een inductieplaat, met daarop communicerende vaten die zorgen voor directe energiebesparing. Zelf sturende soepketels die zelf beslissen wanneer ze starten met opwarmen. Dat is de toekomst, aldus Tom. 15

9 Bram van Look Switcheroo Bram van Look koos voor een heel andere aanpak. Hij verdiepte zich in het proces van soep maken en hoe je de altijd aanwezige tradities en gewoonten doorbreekt. Soep bereiden gebeurt via een vast proces. Met een slimme App op een tablet of smartphone krijgen cateringmedewerkers, na het beantwoorden van een aantal korte vragen over het product, bereiding en verwachte hoeveelheid, een slim en efficiënt tijdschema gepresenteerd. Jeroen Schwering Elipse Mini Microwave Denk groot in het klein, dacht Jeroen Schwering. Hij ontwierp een systeem waarin zes kleine mini-magnetrons energiezuinig soep opwarmen. En verspilling wordt verleden tijd. Met een paar handelingen door de gast, doet de magnetron de rest. Wellicht binnenkort bij u in de buurt? Assemble the 6 Elipse microwaves Assemble the fresh ingredients pot Marjolein Deun The Fresh Twist Soep met een twist. Gasten scheppen bouillon in hun kom, waarna ze hun eigen soep variant maken met verse groenten en andere ingrediënten. Door het slimme design is The Fresh Twist niet groter dan een normale soepketel maar gebruikt hij wel een stuk minder energie. Een slimme en bruikbare oplossing voor veel locaties, die bovendien de gasten actief mee laat werken aan energiebesparing en duurzaamheid. Je gebruikt wat je nodig hebt, de rest wordt bewaard.

10 Titus Wybenga Cook Your Own Praktisch en slim. Precies zoals we hadden verwacht. Titus Wybenga ontwierp met bestaande producten, zoals een heetwaterkraan, een nieuwe soep machine. Door de combinatie van bestaande en nieuwe techniek, zoals de futuristische soepkom, haalde hij het beste uit twee werelden. De gast voegt zelf kokend water toe aan een 1-persoons potje geconcentreerde soep eventueel aangevuld met verse ingrediënten. De speciale stoomdeksel houdt de warmte in de kom, waardoor de soep wordt bereid terwijl je wacht Kiki Kraak The WaterReus Samenwerken aan een betere wereld. Dat is de insteek van Kiki Kraak met haar product The WaterReus. Wat te doen met overgebleven soep? Dit filter past in de bestaande soepketelsystemen, en zorgt ervoor dat de soepresten zo danig worden gefilterd dat er uiteindelijk schoon water overblijft, dat gebruikt kan worden voor het schoonmaken van de keuken bijvoorbeeld. Dat bespaart direct energie, warmte en voorkomt waterverspilling door hergebruik. Een eerste stap naar de circulaire economie. Stan Claus SoupScoop Stan Claus vond een nieuwe soeplepel uit. Met deze lepel met flexibele randen, halen restaurantbezoekers gemakkelijk de laatste - meestal lekkerste - restjes soep uit de ketel. Dit levert direct 17% minder voedselverspilling op. Simpel, maar slim. Precies zoals het hoort.

11 Hidde Lub Soupervisor 3. Daily soup Context Motion tracking, consumer behaviour, information screen, forecast. Een paar termen die van toepassing zijn op de Soupervisor. Een systeem dat met de Promoting the soup to stimulate consumers to buy Knowing what the consumer wants nieuwste technieken de bezetting over langere tijd bijhoudt en via een rekenmodel precies aangeeft hoeveel gasten die dag verwacht mogen worden. Niet alleen handig voor de soep, maar voor het hele assortiment! Slim en haalbaar. Let vooral op de weegschaal waarop de soepketels staan. page 8 Björn Luik Le Chef du Peltier Door gebruik te maken van natuurkundige principes, maakt Björn Luik soeproeren door de cateringmedewerker verleden tijd. Opstijgende warmte uit de ketel zorgt ervoor dat de soep geroerd wordt door een garde die vastzit aan het deksel, met een zogenaamd peltierelement. Een soort energiekringloop die voor directe energie- en menskrachtbesparing zorgt. Het werkende concept liet ons zien dat dit een zeer haalbaar product is. Design report by Bjorn Luik - Sustainable catering solutions Doğa Emirdağ Duo Een plus een is twee. Of in het geval van Duo, ontworpen door Doğa Emirdağ, meer. Veel meer. Met zijn Dual Kettle Soup Maker worden twee kleinere soepketels naast elkaar gebruikt in een klein opwarmsysteem. Met iets kleinere porties en efficiënt gebruik van energie en de beschikbare hoeveelheid soep wordt direct warmte en energie bespaard. Met een stevige theoretische onderbouwing, waar zelfs de kilowattuur-prijs die bedrijven voor energie betalen in mee wordt genomen, is dit design op-en-top TU Delft.

12 Veneca De leden van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) zorgen voor een lekker, gevarieerd en duurzaam aanbod in eten en drinken in meer dan bedrijfsrestaurants, scholen, instellingen en vliegtuigen. Elke dag verzorgen onze leden twee miljoen maaltijden in Nederland. Daarmee vertegenwoordigen Veneca-leden circa 81% van de markt. Een grote verantwoordelijkheid die we serieus nemen. Met gezonde, duurzame producten zorgen we voor vitale medewerkers en studenten. En daarmee voor een vitaal Nederland. Bovendien zijn alle leden van Veneca in het bezit van een Cercat-certificaat. Dat geeft u de zekerheid dat de catering organisatie voldoet aan hoge eisen op het gebied van kwaliteit, hygiëne, voedsel veiligheid en duurzaamheid. Kijk ook eens op voor onze initiatieven op het gebied van verduurzaming, gezondheid en vitaliteit. Secretariaat Veneca: Stephensonweg 14 Postbus AR Gorinchem T E

Een doorbraak op zich

Een doorbraak op zich Een doorbraak op zich Een doorbraak op zich 130.000 KM AUTOWEG 6.500 KM SPOOR 22.000 KM FIETSPAD 7.000 KM WATERWEG 2 LEF future center Rijkswaterstaat; een doorbraak op zich LEF future center Rijkswaterstaat;

Nadere informatie

de fusie van belangen over duurzaamheid en rendement in de bouwsector prof.dr.ir. anke van hal

de fusie van belangen over duurzaamheid en rendement in de bouwsector prof.dr.ir. anke van hal de fusie van belangen over duurzaamheid en rendement in de bouwsector prof.dr.ir. anke van hal DE FUSIE VAN BELANGEN Over duurzaamheid en rendement in de bouwsector REDE In verkorte vorm uitgesproken bij

Nadere informatie

boodschappen doen in de toekomst

boodschappen doen in de toekomst boodschappen doen in de toekomst de supermarkt anno 2015 boodschappen doen in de toekomst de supermarkt anno 2015 inhoud 3 Voorwoord 5 Inleiding 6 Wat 8 Verandering Bevolkingssamenstelling 10 Time Management

Nadere informatie

"Wat gaat er goed in jullie gezin?" Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad

Wat gaat er goed in jullie gezin? Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad "Wat gaat er goed in jullie gezin?" Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad Februari 2014 Colofon februari 2014 "Wat gaat er goed in jullie gezin?"

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

STAP 5 - AGENDA VOOR DE STAD

STAP 5 - AGENDA VOOR DE STAD STAP 5 AGENDA VOOR DE STAD mei 2015 STAP 5 - AGENDA VOOR DE STAD BESLUITVORMING DOMEINEN EN BESPARINGSVOORSTELLEN KADERNOTA 2016 26 mei 2015 STAP 5 AGENDA VOOR DE STAD mei 2015 INHOUDSOPGAVE Samenvatting

Nadere informatie

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Auteur: Eva Geesing 2 Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg?

Nadere informatie

WELKOM thuis! Een appartement heeft zo z n voordelen. In dit nummer. Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4

WELKOM thuis! Een appartement heeft zo z n voordelen. In dit nummer. Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4 nr. 8 jaargang 4 oktober 2011 WELKOM thuis! Magazine van Woonstichting Vryleve Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4 Een appartement heeft zo z n voordelen In dit nummer Ventilatie warmtepomp Interview

Nadere informatie

Eerst proces, dan prestatie

Eerst proces, dan prestatie HOOFDRAPPORTAGE Eerst proces, dan prestatie Naar een optimale afstemming tussen aanbieders, bewoners en de woning in renovaties richting energieneutraliteit. Omslagfoto s (bewerkt) afkomstig van EnergieSprong

Nadere informatie

Professionals en ondersteuning

Professionals en ondersteuning Professionals en ondersteuning bij mediaopvoeding 1 2013 Nederlands Jeugdinstituut / Stichting Mijn Kind Online Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

- DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT!

- DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT! - DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT! HET KAN ALS JE HET WILT 1 Het kan als je het wilt! colofon Druk Ecodrukkers, Nieuwkoop Deze uitgave is gedrukt op post-consumer

Nadere informatie

HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector

HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector BDO Consultants B.V. Postbus 4053 3502 HB Utrecht Telefoon 030-284 99 60 E-mail consultants@bdo.nl WWW.BDO.NL HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector

Nadere informatie

Lean Management: minder doen met meer resultaat De tijd is rijp voor Lean

Lean Management: minder doen met meer resultaat De tijd is rijp voor Lean 26 Lean Management: minder doen met meer resultaat De tijd is rijp voor Lean Drs. C. Huesmann is Master Black Belt en verantwoordelijk voor Lean Six Sigma-advies binnen KPMG. Vanuit zijn praktische ervaring

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen www.utrecht.nl Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Colofon Utrecht, februari 2009 Van Heerwaarden Onderzoek en Advies

Nadere informatie

Productie door de burger. Democratischer dan volksvertegenwoordiging. Jurgen van der Heijden

Productie door de burger. Democratischer dan volksvertegenwoordiging. Jurgen van der Heijden Productie door de burger Democratischer dan volksvertegenwoordiging Jurgen van der Heijden 1 Productie door de burger Democratischer dan volksvertegenwoordiging Jurgen van der Heijden 2 3 Productie door

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen Lessen over diversiteitsbeleid 1 bij gemeenten, provincies en waterschappen 2 L e s s e n o v e r d i v e r s i t e i t s b e l e i d b i j g e m e e n t e n, provincies en waterschappen 3 Lessen over

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Doelen stellen en bereiken. Een gratis ebook van YourCoach

Doelen stellen en bereiken. Een gratis ebook van YourCoach Doelen stellen en bereiken Een gratis ebook van YourCoach Inhoudstabel Inleiding De vuile waarheid over doelen stellen: DOPA Moet je dan echt doelen hebben? Van abstract naar concreet: jouw doelen ontkleed

Nadere informatie

Centrum voor de Kunsten HOORN

Centrum voor de Kunsten HOORN Centrum voor de Kunsten HOORN CONTRASTEN VERNIEUWEN augustus 2013 C-ROOTS, AMSTERDAM Hoorn vooraf Een nieuw Centrum voor de Kunsten in Hoorn met een regionale aantrekkingskracht. Wat in staat is als richtinggevend

Nadere informatie

WORKS. innoveren met de creatieve industrie

WORKS. innoveren met de creatieve industrie WORKS #1 innoveren met de creatieve industrie Wat heeft lichtgevend asfalt te maken met een kledingcollectie van puur polyester of een assimilatielamp in twee delen? Het zijn mooie voorbeelden van buiten

Nadere informatie

Goed opdrachtgeverschap ONTWIKKEL DE RELATIE

Goed opdrachtgeverschap ONTWIKKEL DE RELATIE Goed opdrachtgeverschap ONTWIKKEL DE RELATIE AWVN Goed opdrachtgeverschap ONTWIKKEL DE RELATIE FNV ZELFSTANDIGEN Voorwoord Zzp ers spelen in onze economie een steeds grotere rol. Steeds meer groepen op

Nadere informatie

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes Dit is een uitgave van Eerst de Klas Maart 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 De eerste week voor de klas. Maak kennis met de deelnemers! Wat is Eerst de Klas? 6 7 Lerarenopleiding. Leiderschapsprogramma.

Nadere informatie

Werken met een groepsplan; met welk doel? Een onderzoek naar het stellen van effectieve doelen in een groepsplan rekenen

Werken met een groepsplan; met welk doel? Een onderzoek naar het stellen van effectieve doelen in een groepsplan rekenen Werken met een groepsplan; met welk doel? Een onderzoek naar het stellen van effectieve doelen in een groepsplan rekenen Naam: Sylvia Hagen-Sinnema Studentnummer: 21761959 Opleiding: Master Special Educational

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan?

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? elfredzaameid: Hoe akt u het an? Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? Inspirerende voorbeelden van acht zorgorganisaties Voorwoord Het versterken van zelfredzaamheid

Nadere informatie

Zo zien wij het onderwijs!

Zo zien wij het onderwijs! vanuit bekeken Zo zien wij het onderwijs! Onderzoek naar de schoolbeleving van kinderen met autisme Lieske Carrière Lindy van Dorst Suzanne Boomsma september 2014 "Zo zien wij het onderwijs!" Onderzoek

Nadere informatie

De meerwaarde van etnische diversiteit: goed voor de business. Een serie casestudies onder mkb-bedrijven

De meerwaarde van etnische diversiteit: goed voor de business. Een serie casestudies onder mkb-bedrijven De meerwaarde van etnische diversiteit: goed voor de business Een serie casestudies onder mkb-bedrijven TNO Kwaliteit van Leven Een uitgave van Div, met medewerking van het ministerie van Sociale Zaken

Nadere informatie