Voorwoord van de Ambassadeur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord van de Ambassadeur"

Transcriptie

1 Juli 2013 Inhoud : Voorwoord van de Ambassadeur Bezoek van Minister Labille Vier Belgische parlementsleden ontdekken Rwanda TVET rules in Huye! Icyizere voor zij die het nodig hebben! Patatjes op het menu in Busasamana! Receptie van 21 juli Nyungwe Forest Lodge Info ambassade Voorwoord van de Ambassadeur Een nieuwe koning der Belgen! Op 21 juli waren julie talrijk aanwezig om dit onverwacht evenement met ons in Kigali te vieren. Het was ongetwijfeld een groots moment en een onvergetelijke dag voor België en alle Belgen. Ik denk dat hierbij twee gevoelens overheersen. Eerst en vooral een gevoel van diepgaande dankbaarheid tegenover Koning Albert II voor al wat hij gedurende 20 jaar als vorst voor ons land verwezenlijkt heeft. Met veel eenvoud stond hij steeds dicht bij de bevolking en hun bezorgdheden en mede daardoor was hij, zeer terecht, een bijzonder populaire koning. Met de eedaflegging van Koning Filip is het moment bovendien aangebroken om resoluut naar de toekomst te kijken. Met Koning Filip en Koningin Mathilde, een modern koppel maar ook een gezin met jonge kinderen, geeft een nieuwe generatie aldus gestalte aan België. Ik ben ervan overtuigd dat dit een nieuwe dynamiek aan ons land zal geven en een gevoel van optimisme zal teweegbrengen. Laten we dus fier zijn op ons land en onze vorsten! En laten we hen een lang en gelukkig koningschap toewensen!

2 2 Bezoek van Minister Labille aan Rwanda Op uitnodiging van de Rwandese regering bezocht de Belgische Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille voor het eerst Rwanda van 11 t.e.m.13 juni. De minister bracht een terreinbezoek aan de Noordelijke provincie (Rulindo, Gakenke), waar hij landbouw- en decentralisatieprojecten bezocht en aan Kigali (gezondheidscentrum). Verder voerde hij gesprekken met Minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking Louise Mushikiwabo en met Minister van Economie en Financiën Claver Gatete. Hij werd ook op audiëntie ontvangen door president Kagame. Ten slotte sprak de minister ook met multilaterale donoren en NGO s die België in Rwanda financiert. Hij toonde belangstelling voor regionale sociaaleconomische ontwikkeling en onderstreepte het belang van verzoening in het kader van alle projecten die door België in Rwanda worden gefinancierd. Vier Belgische parlementsleden ontdekken Rwanda Een delegatie van leden van de Commissie Externe Betrekkingen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers bezocht Rwanda van 6 t.e.m. 9 juli 2013 op uitnodiging van de Rwandese Senaat. De delegatie werd geleid door de voorzitter van de Commissie Externe Betrekkingen François-Xavier de Donnea en telde eveneens de twee ondervoorzitters (Peter Luykx en Dirk Van der Maelen), parlementslid Christiane Vienne en de secretaris van de Commissie, mevrouw Boxus. Het programma voorzag talrijke terreinbezoeken, zoals een bezoek aan het memoriaal van Murambi, aan het vluchtelingenkamp te Kigeme en aan het re-integratiekamp van Mutobo. Het programma bevatte tevens een economisch luik, met een bezoek aan de mijn van Rutongo en aan het ontwikkelingsdorp van Kitazigurwa. Belangrijk is dat de missie ook aanleiding gaf tot een groot aantal uitwisselingen tussen Belgische en Rwandese parlementsleden, wat het wederzijds begrip tussen de parlementsleden van beide landen heeft versterkt.

3 3 TVET rules in Huye! Een vertegenwoordigster van de Belgische ambassade was aanwezig op de lancering van het IPRC Integrated Polytechnic Regional Center (IPRC) in Huye in de Zuidelijke Provincie. België financiert het IPRC Huye via het Gemeenschappelijk Progamma, dat uitgevoerd wordt door BTC, VVOB en APEFE. Het college dat eind 2012 zijn deuren opende, is gelegen op het terrein van de voormalige militaire trainingsacademie en biedt technisch en beroepsonderwijs aan. De Rwandese overheid is een felle voorstander van dit soort onderwijs omdat ze hiermee hoopt de ontwikkeling van het land te versnellen. Tegen 2017 hoopt de overheid 60/% van alle Rwandese studenten te kunnen bereiken, vergeleken met de 38% op dit moment. In elke provincie van Rwanda is er een IPRC. De minister van Onderwijs Dr. Vincent Biruta onderlijnde in zijn toespraak dat de ontplooiing van technische vaardigheden van jongeren onontbeerlijk is voor ontwikkeling in een land zoals Rwanda dat tegen 2020 een middeninkomenland wil worden. IPRC valt onder de verantwoordelijkheid van de nationale Workforce Development Authority (WDA) die in het afgelopen jaar haar werkbudget ruim verdubbeld zag om aldus het technisch en beroepsonderwijs verder uit te bouwen en te promoten. De directeur van het IPRC, Dr Barnabé Twahirwa, had het over de vele uitdagingen van het centrum in de komende jaren zoals de vernieuwing van de infrastructuur en het didactische materiaal. Hij prees België voor zijn bijdrage in de ontwikkeling van het technisch en beroepsonderwijs in de provincie en verheugde zich over de donatie van schoolmateriaal ter waarde van bestemd voor 9 pilootscholen in beroepscentra en technische middelbare scholen in de Zuidelijke provincie.

4 Page 4 Icyizere voor zij die het nodig hebben! Op 5 juni 2013 was de Ambassadeur eregenodigde op de openingsceremonie van Icyizere een gespecialiseerd center voor PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) behandeling in Kicukiro. Dit centrum is een initiatief van Fracarita België en werd gebouwd met Belgische financiering. Fracarita (voorheen Caraes) is een organisatie van de broeders van Liefde en is bekend voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Fracarita is actief in Rwanda sinds 1967 en heeft door de jaren heen een netwerk van geestelijke gezondheidscentra uitgebouwd, waaronder het Ndera hospitaal (op 15 km van Kigali en eveneens met Belgische financiering uitgebouwd) dat als nationaal referentiecentrum fungeert. Het nieuwe centrum dat toepasselijk Icyizere (Hoop in het kinyarwanda) werd genoemd, zal gespecialiseerde ambulante zorgen verstrekken aan PTSD patiënten en alcohol- en drugsverslaafden. In zijn toespraak beklemtoonde Ambassadeur Pecsteen het duurzaam Belgisch engagement ten opzichte van de primaire gezondheidszorg in Rwanda. Verbetering van mentale gezondheid maakt hier deel van uit. De generaal overste van de Broeders van Liefde, Broeder René Stockman, onderstreepte dat de kwaliteit van de hospitalisatiezorg de waardigheid teruggaf aan de kwetsbare doelgroep van getraumatiseerden en verslaafden. Verder roemde hij de voorbeeldige samenwerking tussen Broeders van Liefde en de Rwandese overheid. De Viceburgemeester voor sociale zaken van District Kicukiro Mevr. Florence Uwayisaba drukte haar dank uit van de Belgische steun en sprak haar hoop uit om in de toekomst verder te kunnen samenwerken.

5 Page 5 Patatjes op het menu in Busasamana! De attaché ontwikkelingssamenwerking van de ambassade was eregast op de inauguratie ceremonie van een model koeienstal en de aardappel silo in Busasamana in de westelijke provincie van Rwanda. De realisaties, gefinancierd door België, zijn het werk van de NGO IABU (institutions d appui aux Agri-eleveurs de Busasamana).IABU werkt al sinds 2004 rond de verbetering van de socio economische ontwikkeling van kleinschalige boeren, verenigd in coöperatieven, en tracht hun oogst van mais en aardappelen te professionaliseren en competitief te maken. IABU telt maar liefst 7000 leden verenigd in 125 coöperatieven. De NGO verleent onder andere technisch advies, stelt goedkope teeltverbeteraars ter beschikking en zoekt afzetmarkten voor hun producten. De moderne koeienstal zal dienen voor de vulgarisatie van het intensief kweken van koeien en de silo voor de bewaring onder perfecte omstandigheden van aardappel en mais plantsel.

6 Receptie van 21 juli Page 6

7 BERICHT Ter gelegenheid van de Belgische Nationale Feestdag op 21 juli laat de Nyungwe Forest Lodge ons weten dat ze een uitzonderlijke korting aanbiedt aan Belgen*: voor koppels : 299 USD per nacht, all inclusive (behalve voor alcoholische dranken) individuele prijs van 324 USD per persoon voor twee nachten, all inclusive (behalve voor alcoholische dranken) Voor meer informatie over de lodge: Voor reservaties : of * De aanbieding is enkel geldig van 21/7 tot 21/8/2013 op vertoon van een Belgische identiteitskaart/ paspoort. Info ambassade Tél : / 52 / 53 Fax : Web : Facebook : https://www.facebook.com/pages/embassy-of-belgium-in-kigali/ ?fref=ts In noodgeval kan u buiten de openingsuren de wachtdienst van de Ambassade bereiken op het nummer: Openingsuren : van maandag tot donderdag : van 08u00 tot 12u30 en van 14u00 tot 17u00 vrijdag van 08u00 tot 13u00 page 7 Consulaire sectie van maandag tot vrijdag van 08u00 tot 12u00 Neerlegging visumaanvragen : maandag tot vrijdag : 08u00 tot 10u00 Afhalen paspoorten met visum en neerlegging bijkomende documenten: maandag tot vrijdag : 10u30 tot 12u00 Gelieve er rekening mee te houden dat na de neerlegging van het vliegticket en reisverzekering, het visum pas de volgende dag kan worden afgehaald. Voor dossiers van nationaliteit, burgerlijke stand of notariaat : gelieve een afspraak aan te vragen

UMUBANO. Nieuwsbrief van de Stichting Nummer 98 Samenwerking Wageningen-Ndiza Augustus 2005

UMUBANO. Nieuwsbrief van de Stichting Nummer 98 Samenwerking Wageningen-Ndiza Augustus 2005 UMUBANO Nieuwsbrief van de Stichting Nummer 98 Samenwerking Wageningen-Ndiza Augustus 2005 STICHTING VOERT ACTIE VOOR GEZONDHEIDSCENTRUM IN NYABINONI De Stichting voert vanaf 17 september een jaar lang

Nadere informatie

Commissievergadering nr. C256 OND28 (2010-2011) 31 mei 2011

Commissievergadering nr. C256 OND28 (2010-2011) 31 mei 2011 6 het privéleven van wie dan ook. Dat werkt zeer goed. Steeds meer scholen, leerlingen en leerkrachten gebruiken dat. Ik denk dus dat dit qua communicatie momenteel volstaat, maar tips kunnen uiteraard

Nadere informatie

WEG MET DE EENHEIDSWORST MEESTER BART: MISSIE IRAK: GEVECHT ZONDER EINDE? BUURTZORG: HOE GOED WERK WORDT BESTRAFT

WEG MET DE EENHEIDSWORST MEESTER BART: MISSIE IRAK: GEVECHT ZONDER EINDE? BUURTZORG: HOE GOED WERK WORDT BESTRAFT TRIBUNE Nieuwsblad van de SP jaargang 50 nr. 9 oktober 2014 1,75 www.sp.nl MEESTER BART: WEG MET DE EENHEIDSWORST MISSIE IRAK: GEVECHT ZONDER EINDE? BUURTZORG: HOE GOED WERK WORDT BESTRAFT AFRIKANEN VERZEKEREN

Nadere informatie

No child is born to grow up alone

No child is born to grow up alone No child is born to grow up alone Jaarverslag 2014 SOS Kinderdorpen België Onder Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin Inhoud p.3 Voorwoord p.4 SOS Anno 2015 p.6 SOS kort samengevat p.8 Onze

Nadere informatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO):

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): 1 Voorwoord Wist u dat de meerderheid van de MKB-ondernemers maatschappelijk betrokken onderneemt? Dat de manier waarop dat gebeurt, verrassend weinig verschilt

Nadere informatie

Een nieuwe thuis in het SOS Kinderdorp

Een nieuwe thuis in het SOS Kinderdorp illage Driemaandelijks tijdschrift van SOS Kinderdorpen België vzw onder de Hoge Bescherming van H.K.H. Prinses Mathilde SOS Kinderdorpen België voor de Wereld vzw Nr 193 - HERFST 2011 - Afgiftekantoor:

Nadere informatie

Iedereen fijne feestdagen!

Iedereen fijne feestdagen! Harambee nieuws jaargang 5, nummer 11, december 2008 In deze uitgave o.a. 2 Belangrijke vergadering Kimilili 3 Kimingichi project afgerond 4 Schitterende lokalen Kimabole 5 2 klaslokalen St. Theresa s

Nadere informatie

Jaarverslag 2006. Utrecht, februari 2007. Stichting Steun Remigranten

Jaarverslag 2006. Utrecht, februari 2007. Stichting Steun Remigranten Jaarverslag 2006 Utrecht, februari 2007 Stichting Steun Remigranten Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1. Algemene gegevens 4 Voorgeschiedenis 4 Missie en activiteiten 4 Bestuur en medewerkers 5 Taakvelden van

Nadere informatie

Aanontwikkelingssamenwerking doen

Aanontwikkelingssamenwerking doen Aanontwikkelingssamenwerking doen Inhoudsopgave Inleiding I. Wat is ontwikkelingssamenwerking? 1. Definities en doelstellingen 2. De Belgische wetgeving II. Institutionele ontwikkelingssamenwerking 1.

Nadere informatie

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Voorwoord In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting Children s Perfect Hope (CPH). Ook informeren

Nadere informatie

1 juli 2006-30 juni 2007. Jaarverslag 06-07. Plan België. www.plan-belgie.org

1 juli 2006-30 juni 2007. Jaarverslag 06-07. Plan België. www.plan-belgie.org 1 juli 2006-30 juni 2007 Jaarverslag 06-07 Plan België www.plan-belgie.org Onze visie Plan België streeft ernaar een wereld mee uit te bouwen waarin alle kinderen zich volledig kunnen ontplooien in de

Nadere informatie

TRADE FOR DEVELOPMENT EERLIJKE EN DUURZAME HANDEL IN RWANDA

TRADE FOR DEVELOPMENT EERLIJKE EN DUURZAME HANDEL IN RWANDA TRADE FOR DEVELOPMENT EERLIJKE EN DUURZAME HANDEL IN RWANDA 1 Verantwoordelijke uitgever Carl Michiels COÖRDINATIE La Machine à Écrire sccs - Samuel Poos (BTC) REDACTIE Marc VANHELLEMONT CONCEPT Julie

Nadere informatie

Ondernemingsplan Kwagala Center

Ondernemingsplan Kwagala Center Ondernemingsplan Kwagala Center 1 Ondernemingsplan Kwagala Health Care Center Auteur/initiatiefnemer: Ellen van Beers (Voorzitter Kwagala) In opdracht van: Stichting Kwagala Datum: Versie 1: oktober 2013

Nadere informatie

Je geld slim beheren, een troef voor het leven! Een pilootproject in 2014-2015 voor leerkrachten Project Algemene Vakken en Maatschappelijke Vorming

Je geld slim beheren, een troef voor het leven! Een pilootproject in 2014-2015 voor leerkrachten Project Algemene Vakken en Maatschappelijke Vorming Je geld slim beheren, een troef voor het leven! Een pilootproject in 2014-2015 voor leerkrachten Project Algemene Vakken en Maatschappelijke Vorming Samengevat Inhoudstafel De FSMA/Wikifin werkt volop

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Juntos Contigo 2014-2020

Beleidsplan Stichting Juntos Contigo 2014-2020 Beleidsplan Stichting Juntos Contigo 2014-2020 Beleidsplan Stichting Juntos Contigo 1/13 Inhoudsopgave 1. Inleiding & Historie 3 Historie 3 Toekomst 4 2. Missie, visie, strategie en waarden en bestuur

Nadere informatie

De aantrekkingskracht van vrijwilligerswerk

De aantrekkingskracht van vrijwilligerswerk jaargang 20 / nr 69 / juni 2011 De aantrekkingskracht van vrijwilligerswerk In dit nummer o.a: Integratievisie van minister Donner pag. 3 Groepsleidsters gezocht voor Lize-project pag. 4 Gezondheid en

Nadere informatie

Samen op Weg 4. Vierde kwartaal 2014 // Driemaandelijks tijdschrift jaargang 22, nr. 4. Afgiftekantoor Gent X ISSN=1370-5814 P 602488

Samen op Weg 4. Vierde kwartaal 2014 // Driemaandelijks tijdschrift jaargang 22, nr. 4. Afgiftekantoor Gent X ISSN=1370-5814 P 602488 Samen op Weg 4 Belgïe - Belgique P.B. - P.P. Gent X 3/1751 Afgiftekantoor Gent X ISSN=1370-5814 P 602488 Vierde kwartaal 2014 // Driemaandelijks tijdschrift jaargang 22, nr. 4 Voorwoord en inhoudsopgave

Nadere informatie

STICHTING GEEF DE KINDEREN VAN MPONGWE EEN TOEKOMST

STICHTING GEEF DE KINDEREN VAN MPONGWE EEN TOEKOMST STICHTING GEEF DE KINDEREN VAN MPONGWE EEN TOEKOMST JAARVERSLAG 2008 KAART VAN HET MPONGWE DISTRICT IN CENTRAAL ZAMBIA Stichting Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst Jabeek 11 06-2009 Contactpersoon:

Nadere informatie

SCHEMA ACTIVITEITEN ZOG MH

SCHEMA ACTIVITEITEN ZOG MH Maart/ april 2013 12e Jaargang nummer 103 Zorgvragersorganisatie GGZ Midden Holland Hoge Gouwe 65 2801 LC Gouda Telefoon: 0182-51 90 60 E-mail: Cliëntenkrant@zogmh.nl Website: www.zogmh.nl Twitter: @zogmh

Nadere informatie

MAGAZINE 15 JAAR HEIFER NEDERLAND UIT HET VELD BEHIND THE SCENES INTERVIEWS DE NIEUWSTE TECHNIEKEN OP HET KENIAANSE PLATTELAND

MAGAZINE 15 JAAR HEIFER NEDERLAND UIT HET VELD BEHIND THE SCENES INTERVIEWS DE NIEUWSTE TECHNIEKEN OP HET KENIAANSE PLATTELAND MAGAZINE 15 JAAR HEIFER NEDERLAND BEHIND THE SCENES VEEL MEER DAN EEN DIER TEAM HEIFER NEDERLAND INTERVIEWS FAMILIE HAM ANNIEK PHEIFER JOS VROLIJK UIT HET VELD DE NIEUWSTE TECHNIEKEN OP HET KENIAANSE PLATTELAND

Nadere informatie

Projectvoorstel Jong EZ Studiereis 2009 Marokko

Projectvoorstel Jong EZ Studiereis 2009 Marokko Projectvoorstel Jong EZ Studiereis 2009 Marokko Inhoudsopgave 1 MAROKKO OP MAAT...1 1.1 De studiereis maak je zelf... 1 1.2 Naar Marokko... 1 2 OVER MAROKKO...3 2.1 Korte introductie... 3 2.2 Economie...

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Save the Children. Jaarverslag 2010

Jaarverslag 2010 Save the Children. Jaarverslag 2010 Jaarverslag 2010 Save the Children Jaarverslag 2010 foto cover: foto save cover: the akash children / panos pictures foto: save foto: the save children the children Inhoudsopgave 1 Voorwoord van de voorzitter...

Nadere informatie

Noord NL 19. Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6

Noord NL 19. Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6 Noord NL 19 Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6 Europese wintergasten in the top of Holland In zomer nieuwe subsidieregeling van start Noord-Nederland en Leningrad Oblast evalueren eerste jaar

Nadere informatie

Cordaid 2007 HIJ GELOOFT IN ZIJN TOEKOMST U OOK? Elke vorm van weerstand wordt hard afgestraft

Cordaid 2007 HIJ GELOOFT IN ZIJN TOEKOMST U OOK? Elke vorm van weerstand wordt hard afgestraft Cordaid 2007 Publieksjaarverslag Cordaid 2007 Juni 2008 / Elke vorm van weerstand wordt hard afgestraft Inhoudsopgave Als u hier klikt gaat u naar het menu om verder uw keuze te maken Chouchou Namegabe,

Nadere informatie

1 INHOUDSOPGAVE... 2. 2 SITUERING... 5 2.1 Over Zambia... 5 2.2 Over Mpongwe... 5 3 VOORWOORD... 6

1 INHOUDSOPGAVE... 2. 2 SITUERING... 5 2.1 Over Zambia... 5 2.2 Over Mpongwe... 5 3 VOORWOORD... 6 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 2 2 SITUERING... 5 2.1 Over Zambia... 5 2.2 Over Mpongwe... 5 3 VOORWOORD... 6 4 DOELSTELLINGEN... 7 4.1 Aanleiding oprichting stichting... 7 4.2 Doelstellingen statuten...

Nadere informatie

stichting Juntos Contigo.

stichting Juntos Contigo. Stichting Juntos Contigo Organisatie: stichting Juntos Contigo. Adres: Nicaragua, Managua Bº. Hugo Chavez, Empresas Kativo 24 andenes al norte 85 varas al oeste. Casa Nº G 116 Telefoon: +505 22338549 /

Nadere informatie

25 jaar. Interviews over de impact en toekomst

25 jaar. Interviews over de impact en toekomst 25 jaar Interviews over de impact en toekomst Floortje Dessing Lilianne Ploumen Olivier De Schutter Chief Adam Tampuri Arie van Doesburg Tatsuya Watanabe Jochanan Senf Felix Wijesinghe Harriet Lamb Ewoud

Nadere informatie

Jaarverslag. Nederlandse Stichting. International Campaign for Tibet

Jaarverslag. Nederlandse Stichting. International Campaign for Tibet Jaarverslag 2008 Nederlandse Stichting International Campaign for Tibet De kloof tussen etnisch-tibetanen en Han-Chinezen is sinds begin dit jaar groter geworden. Er vinden scherpe, uitgebreide controles

Nadere informatie

De Converserende Overheid

De Converserende Overheid De Converserende Overheid De Converserende Overheid De overheid is van iedereen Het begin van een nieuwe overheidscommunicatie Julie Clément Eric Goubin Marc van Daele D/2014/45/478 ISBN 978 94 014 2124

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. 1 Organisatie 6. 2 Raad van Toezicht 10. 3 Ondernemingsraad 11. 4 Dienstverlening 12. 5 Europees Consumenten Centrum 18

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. 1 Organisatie 6. 2 Raad van Toezicht 10. 3 Ondernemingsraad 11. 4 Dienstverlening 12. 5 Europees Consumenten Centrum 18 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Organisatie 6 1.1 Missie en kernwaarden 7 1.2 Doelstellingen 7 1.3 Kernactiviteiten 8 1.4 Bereikbaarheid 8 1.5 Vestigingsplaatsen 8 1.6 Directie 9 1.7 Raad

Nadere informatie