Kwantitatief onderzoek Interviews & enquete

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwantitatief onderzoek Interviews & enquete"

Transcriptie

1 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 1 Kwantitatief onderzoek Interviews & enquete

2 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 2 Niek Marchal - ABN Amro Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de ABM Amro. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Beide. Voornamelijk op mijn laptop. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Tegenwoordig is het enige verschil wat ik me kan bedenken het kleine schermpje. Iets minder overzicht dus. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Heel vaak. Vooral voor vrienden als we uit zijn gegaan. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? In de stad als ik geen laptop bij me heb. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Dat ik overal gemakkelijk geld kan overmaken of mijn saldo checken. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Altijd en overal te gebruiken als je internet hebt. Je kan zo goed als alles net als je laptop wijzigen. Het is dus een goed alternatief voor je laptop. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Je moet na een aantal keer opnieuw inloggen en een code invoeren om geld over te maken. Veilig, maar niet handig als je onderweg bent en niet meer iets kan overmaken. Een ander nadeel is ook dat als je je telefoon verliest er ook een grotere kans is dat je geld wordt gejat van je rekening. Iris Haartsen - Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de Rabobank. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Als ik thuis ben op mijn laptop. Anders op mijn mobiel. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Dat je veel mobieler bent met de app. Een laptop neem je niet overal mee naar toe. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik met vriendinnen heb gegeten of iemand wat heeft voorgeschoten. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik met vriendinnen heb gegeten en iemand alles betaalt. Dan zal de rest of contant terug moeten betalen, of via internetbankieren. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Dat het veilig is en dat ik mijn saldo overal kan checken. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Dat je overal zou kunnen bankieren. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Bij de Rabobank in ieder geval dat ik mijn reader moet bij hebben. En die heb ik nooit bij me eigenlijk.

3 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 3 Rosan Rinsma - Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de Rabobank. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Bijna altijd op internet. Heel af en toe op mijn telefoon. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Op internet kun je veel meer, het is veel overzichtelijker en het is sneller. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik geld moet overmaken naar vrienden. Of naar mijn pa als ik geld geleend heb. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik met vrienden eet betaalt meestal iemand meteen alles. De rest moet dan geld overmaken naar die gene. Meestal heb ik geen contant bij me, dus moet ik dat via internet doen. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Dat het sneller en makkelijker wordt. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Dat je met je mobieltje overal iets over kan maken. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Dat ik altijd vergeet waar ik mijn RaboReader heb gelaten! Yoshua Wuyts - ING Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de ING. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Beide. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Dat ik nu overal mijn saldo kan checken. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik mijn saldo wil checken of iets wil overmaken. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik niet zeker weet of ik genoeg saldo heb of wanneer ik wil controleren of er een bepaalde storting is binnengekomen. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Dat ze iets meer gaan vormen naar Amerikaanse varianten zoals en waarbij je overzichtelijk je uitgaven kan bekijken en sorteren. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? On the go controleren van je saldo, makkelijker overmaken van geld. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Het is onveiliger.

4 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 4 Daan Kosterman - Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de Rabobank. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Ik gebruik ze allebei, maar in verband met de Raboreader, wat mij erg tegen staat, doe ik het bijna altijd op mijn computer. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Dat je met je mobiel overal het zou moeten kunnen gebruiken. Helaas moet je dan altijd je reader bij hebben. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als iemand mij vraagt of ik iets wil overmaken naar hem of haar. Het liefst maak ik het ter plekke nog over, maar dan moet ik wel mijn reader bij hebben. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik geen contant geld bij mij heb en iemand een biertje voor schiet. Dan maak ik het op de terugweg altijd wel over naar die gene. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Eigenlijk niets meer dan bankieren op de computer. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Dat je het overal mogelijk is. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Dat je een reader bij moet hebben. Jos Muilwijk ABN, Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren?. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Vaak via rabobank-app. Maar echt grote bedragen altijd via internet. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Telefoon is makkelijk en snel, minder menuutjes die je hoeft te doorlopen. Maar je hebt minder overzicht, vandaar met grote bedragen gebruik ik een desktop computer voor het overzicht en voelt iets vertrouwelijker. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Overal, in de winkel wanneer ik een groot bedrag over moet maken van spaar naar lopende rekening. In de auto om geleend geld direct terug te betalen. Wanneer je tweedehands spullen koopt, gelijk geld overmaken niet meer in contant. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Zie hierboven, al verscheidene voorbeelden genoemd Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Belangrijke informatie, mag gepusht worden. Acties valt bij mij meer in het bakje spam, want van hoeveel acties maak je daadwerkelijk gebruik? Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Snel, makkelijk en je hoeft niet meer met geld rond te lopen. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Geen.

5 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 5 Michiel Aalbers - ING Maakt u gebruik van internet bankieren? Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Via ING app en via de browser Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Via de app kun je snel en overal je bankzaken regelen. En altijd snel even checken. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Ong. 3x per week Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik een aantal rekening moet betalen, of als ik even een goed overzicht wil hebben van de uitgaven. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Goed beveiligd, overzichtelijk, snel. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Snel en gemakkelijk Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Beveiligings risico s Nando Kasteleijn ING, ABN Maakt u gebruik van internet bankieren? Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Voornamelijk via de applicaties Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Via telefoon is het makkelijker in te loggen en daarom doe je dat eerder dan via de pc. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Alles ik iets over mijn banksaldo wil weten Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als iets wil overboeken. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) dat ik alles kan dan wat ik ook op mijn pc kan doen. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? het is makkelijk, handig en hoort bij Wat zijn de nadelen van internetbankieren? het is niet altijd veilig.

6 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 6 Renee de Jong - ING Maakt u gebruik van internet bankieren? ja Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Via internet Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? desktop veiliger, op telefoon vind ik riskanter en minder opties, functies Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik rekeningen moet betalen, geld moet over maken naar andere of van spaarrekening naar betaalrekening + andersom Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik iets heb besteld bij een winkel, dan gebruik ik ideal of ik krijg een acceptgiro die ik dmv internetbankieren over maak. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) goede beveiliging, alles wat op de desktop ook kan Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Snel en makkelijk + overzichtelijk Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Gevaren, dat andere erop kunnen. Nick Rensen - ING Maakt u gebruik van internet bankieren? Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet), ik ben aangesloten bij de ING bank. Via hun website maak ik elke maand gebruik van internetbankieren. Ik gebruik de app niet. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Op je telefoon is het ongetwijfeld een stuk toegankelijker aangezien je je telefoon altijd bij je hebt. Waar je ook bent, je kan internetbankieren. Met je computer ben je toch meer locatiegebonden. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Ik maak altijd aan het einde van de maand mijn huur over en de overige gemaakte kosten. Tussentijds gebruik ik het eigenlijk nooit. Als student probeer ik het onder ogen komen van mijn saldo altijd een beetje te vermijden. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Ik heb niet echt verwachtingen van internetbankieren op mijn telefoon. Op acties of overbodige informatie zit ik sowieso niet te wachten. Ik gebruik nu nog geen internetbankieren op mijn telefoon omdat het nog wat onveiliger aanvoelt. Tegenwoordig hoor je allemaal dingen die fout gaan internet, pinnen, geldovermaken, etc. Nee, ik wacht het allemaal nog even af. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Het is snel, makkelijk, je hebt al je informatie in een oogopslag. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Het is wel heel privacy gevoelig. Nu ook weer met het installeren van die beveiligingsapp via de site van ING. Het is misschien wel erg handig maar als bank vraag je ook wel een hoop vertrouwen van je klanten.

7 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 7 Lexington Baly - Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren? Yes Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Internet Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Telefoon is mobiel, kan overal mits internet. Desktop is makkelijk thuis, Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik geld over moet maken of als ik wil kijken hoe veel geld ik heb Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Vriend heeft concertje kaartje voorgeschoten, maak het wel ff direct over via internetbankieren. Bespaart gedoe met cash. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Overzicht rekening, uitgaves, geld overmaken tussen eigen rekeningen etc Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Makkelijk en snel Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Geen idee

8 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 8 Enquete - 31 contactpersonen Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 1 (20-25) Per smartphone (applicatie) Via smartphone is sneller, omdat internetbankieren op de computer moet je altijd je telefoon pakken om een tan code te ontvangen, dat duurt soms even. Bankieren op smartphone (via applicatie) Snel Snelheid Als iemand je persoonlijke code weet, kan het gemakkelijk misbruikt worden Persoon 2 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie), Per tablet Op een desktopcomputer heb je naar mijn idee, meer maar daardoor haast minder overzicht door de grote stroom aan informatie. Je mobiel is handig voor onderweg of bij vrienden. Tablet werkt fijn op de bank en gaat naar mijn idee een stuk sneller dan achter mijn desktopcomputer! Bankieren op smartphone (via applicatie), Bankieren op tablet (via applicatie) Smartphone omdat het handig is voor onderweg. Klein scherm, niet iedereen kan dan meekijken en je kan snel iets overboeken. Tablet werkt lekker voor thuis omdat je de veiligheid hebt van je eigen omgeving, het scherm laat alles zien wat je nodig hebt en het is overzichtelijk. Snel, gemakkelijk, overal. Ik denk i.v.m. veiligheid, maar dat weet ik niet zo zeker. Naar mijn idee is het veilig. Ik heb er zelf nooit problemen mee gehad en ik ga ervanuit dat mijn financiele instelling ervoor zorgt dat het veilig is en blijft. Dus naast veiligheid denk ik.. een klein scherm, etc? Daar kan de applicatie zelf alleen weinig aan doen.

9 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 9 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 3 (25-30) Per computer, Per smartphone (applicatie) Internetbankieren is veel gemakkelijker via de smartphone. Zo heb je altijd zicht op je rekeningen en via 1 code kan je al je bankzaken doen. Dit is veel gemakkelijker dan via de computer, waar je werkt met tancodes en readers enzo! Bankieren op smartphone (via applicatie) Werkt snel, gemakkelijk en altijd bereikbaar Snel, makkelijk en je kan het overal doen Geen nadelen Persoon 4 (20-25) Per smartphone (applicatie) Op de desktop wel meer overzicht en je kunt net ff wat meer qua functionaliteit. Echter merk ik dat bij m n mobiele devices ik sneller rekeningen betaal omdat ik niet m n desktop hoef op te starten. Dus het snelle gebruik is een groot belangrijk verschil. Bankieren op smartphone (via applicatie) Sinds de komst van de ING bankieren app gaat de voorkeur uit naar de smartphone door het snelle gebruik. Snelheid, eenvoud, altijd bij je Missen van functionaliteit vergeleken met desktop Persoon 5 (50+) Per computer, Per tablet Tablet is veel gebruiksvriendelijker en sneller. Tevens een beter overzicht van de rekening nummers bij ING tenminste Bankieren op tablet (via applicatie) Zoals hierboven reeds beschreven nvt nvt

10 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 10 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 6 (20-25) Per computer, Per smartphone (mobiele website) Op de computer is het uitgebreider, op de telefoon alleen voor basis dingen zoals overzicht en overboekingen. Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie) Gemakkelijk en gaat snel, er zijn geen extra apparaten voor nodig. Snel Weinig beveiliging met maar 1 code voor het verzenden van een overboeking Persoon 7 (20-25) Per computer Betrouwbaarheid. Flexibiliteit doordat je je smartphone altijd bij je hebt. Bankieren op desktopcomputer Zou zelf niet zo snel mijn smartphone hiervoor gebruiken voor het geval ik hem zou verliezen. Altijd bij de hand, dus flexibeler. Kans dat je de smartphone verliest en je bankgegevens dus op straat liggen. Persoon 8 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Smartphone is sneller dan een desktopcomputer en wat minder omslachtig. Bankieren op smartphone (via applicatie) Met een smartphone is het fijn dat je altijd geld over kunt maken of saldo kunt check, waar je ook bent. Ik vind het inloggen op de computer vaak ook moeizaam, het duurt lang en je moet je identifier altijd bij de hand hebben, dat hoeft op je telefoon alleen de eerste paar keer. Dat vind ik dus prettiger. Het is sneller en je kunt er overal gebruik van maken. Ik vind het vooral fijn dat ik aan het einde van de maand even snel kan checken als ik in de supermarkt sta hoeveel geld ik nog heb. Het is misschien iets onveiliger.

11 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 11 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 9 (20-25) Per smartphone (applicatie) Internetbankieren via mijn smartphone gaat een stuk sneller, je hoeft niet te wachten op een sms met een tancode. Bankieren op smartphone (via applicatie) Het gaat sneller, je hoeft je pc niet helemaal aan te zetten. Het werkt snel, overal waar je bent kun je geld overmaken. Twijfel af en toe over de veiligheid ervan. Persoon 10 (15-20) Per computer Internetbankieren lijkt me veiliger. Bankieren op desktopcomputer Lijkt me veiliger maar heb een internetapplicatie nooit gebruikt. Het lijkt me wel handig om snel geld over te kunnen maken en dit altijd bij de hand te hebben. Je kan wanneer je maar wilt geld overmaken en kan altijd je saldo checken. Onveiligheid en geld overmaken gaat misschien iets té gemakkelijk en ongecontroleerd. Persoon 11 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Smartphone gaat het snelst. Maar computer lijkt veiliger. Bankieren op desktopcomputer Omdat ik denk dat dat veiliger is. Snel en makkelijk. Elk moment van de dag is het mogelijk. Ik denk dat het minder veilig is. Persoon 12 (20-25) Per computer Smartphone / tablet lijkt me wat minder veilig Bankieren op desktopcomputer Veiliger Makkelijk, kan overal, sneller dan via pc Veiligheid, zowel de mobiele verbinding (op publieke wifi of gewoon UMTS) en wat als je telefoon gestolen wordt?

12 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 12 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 13 (15-20) Per computer, Per smartphone (applicatie) De smartphone is een stuk versimpeld, ik kan niet alles op me smartphone doen wat ik op me computer doe. Bankieren op smartphone (via applicatie) Alle basis functies die ik nodig heb on the go. Snel en overal te gebruiken. Niet altijd even betrouwbaar en voor sommige overboekingen het gebruik van een randomreader die ik niet altijd bij me heb. Persoon 14 (15-20) Per computer, Per smartphone (applicatie) De mobiele applicatie is beter gericht op de belangrijke doelen. Op het web wordt je dood gegooid met linkjes en knopjes. Bankieren op smartphone (via applicatie) nvt Dat je overal zou kunnen bankieren. (alleen de noodzakelijke dingen) Ik hoor dat het onveilig is. Persoon 15 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Uitgebreider op de computer Bankieren op smartphone (via applicatie) Handig en snel Snel en altijd mogelijk Vaak nog random reader nodig Persoon 16 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Minder functies, onhandige ING app Bankieren op desktopcomputer Omdat het overzichtelijker en sneller is Een telefoon heb ik altijd bij de hand, en dan kan ik direct in geval van nood geld overmaken vanaf mijn spaarrekening. De app van ING is ononverzichtelijk, en voor mijn gevoel onveiliger

13 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 13 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 17 (15-20) Per computer, Per smartphone (applicatie) Minder overzicht, minder gegevens, minder opties Bankieren op desktopcomputer Beter overzicht en mogelijkheid tot toevoegen nieuwe contactpersonen Snel, makkelijk en kan altijd en overal - Persoon 18 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Op mijn smartphone heb ik het snel bij de hand. Verder ervaar ik geen verschillen. Bankieren op smartphone (via applicatie) Dat gaat snel en heb ik altijd bij de hand. Als ik geld over moet maken kan ik dat direct doen en hoef ik niet te wachten tot ik thuis ben. Zo heb ik overal zicht op mijn rekening. Het voelt wat minder veilig, ook al weet ik dat het redelijk veilig is. Ik vind het ook irritant dat ik soms alsnog mijn e-dentifier nodig heb als ik geld moet overboeken, omdat ik dan dat rekeningnummer nog nooit mobiel gebruikt heb. Persoon 19 (25-30) Nee Per computer Op de computer heb ik de beveiliging gedeeltelijk zelf in de hand, ik vraag me af of mobiel bankieren wel veilig is Bankieren op desktopcomputer Op de computer heb ik de beveiliging gedeeltelijk zelf in de hand, ik vraag me af of mobiel bankieren wel veilig is Altijd bij de hand Veiligheid Persoon 20 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie), Per tablet Op smartphone of tablet kan ik snel even wat overmaken, maar voor meer uitgebreidere dingen ga ik naar de website toe. Zou eigenlijk niet weten of dit ook in de app staat. Bankieren op smartphone (via applicatie) Snelheid en voel me toch wat veiliger via de applicatie met inlog codes en tijdslimiet. Kan overal overmaken, eenvoud Veiligheid

14 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 14 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 21 (15-20) Per computer Smartphone en tablet zijn mobiel en kan overal mits er internetverbinding is. Destktop computer is makkelijk, zit ik toch bijna constant achter. Bankieren op desktopcomputer Doe ik altijd al zo, vind ik makkelijk zat. Heb toch nooit situaties dat ik asap iets moet overmaken Mobiel, kan altijd mits er internet is. Wat if hij gestolen wordt. Persoon 22 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Volgens mij heb je veel meer opties op je pc. Bankieren op desktopcomputer Dat voelt meer als thuis. Ik gebruik de app bijna nooit. Dat je overal een transactie kan maken. Ik hoor dat het iets onveiliger is, maar heb aan de andere kant ook nooit een dergelijk verhaal van een vriend gehoord ofzo Persoon 23 (20-25) Nee Per computer, Per smartphone (applicatie) Op de pc zijn er meer mogelijkheden. Internetbankieren op iphone gebruik ik om snel iets naar iemand over te maken of saldo te kunnen checken. Op pc kan ik bijvoorbeeld ook mijn rente en rentepunten bekijken. Daarbij als ik niet thuis ben, en dus alleen iphone ter beschikking heb, heb ik geen behoefte aan mensen die kunnen zien hoeveel ik precies te besteden heb. Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie) Ik vind internetbankieren op iphone heel fijn, als iemand eten voorgeschoten heeft kan je het direct overmaken waardoor je het niet meer vergeet. Maar alleen internetbankieren op iphone is niet voldoende. Overmaken van geld op ieder gewenst moment, overal. Het voelt minder veilig dan op de computer, mensen kunnen meelezen.

15 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 15 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 24 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Op de pc zijn er meer mogelijkheden. Internetbankieren op iphone gebruik ik om snel iets naar iemand over te maken of saldo te kunnen checken. Op pc kan ik bijvoorbeeld ook mijn rente en rentepunten bekijken. Daarbij als ik niet thuis ben, en dus alleen iphone ter beschikking heb, heb ik geen behoefte aan mensen die kunnen zien hoeveel ik precies te besteden heb. Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie) Ik vind internetbankieren op iphone heel fijn, als iemand eten voorgeschoten heeft kan je het direct overmaken waardoor je het niet meer vergeet. Maar alleen internetbankieren op iphone is niet voldoende. Overmaken van geld op ieder gewenst moment, overal. Het voelt minder veilig dan op de computer, mensen kunnen meelezen. Persoon 25 (25-30) Per computer Geen ervaring met internetbankieren op een smartphone of tablet, dus ik kan ook geen verschil aangeven, hoogstens dat je met een computer een groter scherm hebt en een muis, waardoor het toch sneller en efficiënter zal gaan. Bankieren op desktopcomputer Omdat ik niet veel vertrouwen heb in beveiliging van apps op een smartphone. Daarnaast heb ik nog nooit gehad dat ik iets mobiel zou moeten betalen, aankopen via internet doe ik immers altijd achter de computer. mobiel betalen - nog beter zou zijn om ipv te pinnen in de winkel, gewoon met je smartphone kunnen betalen via een soort scan ofzo. Er schort nog wel eens wat met de beveiliging.

16 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 16 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 26 (15-20) Per computer Op de computer kun je meer details zien denk ik. Ik neem aan dat er in de app niet zo veel informatie staat, die zijn altijd versimpeld. Bankieren op desktopcomputer Ben ik gewend, en ik hoef nooit per sé direct geld over te maken. Ik ben dagelijks achter mijn laptop, dus hooguit paar uur wachten totdat ik geld kan overmaken. Een laptop neem je natuurlijk niet overal mee naar toe, met je mobiel zou je overal kunnen overmaken. Ik hoor dat het niet altijd even veilig is. Ik wil het ook liever thuis doen in plaats van een openbare ruimte Persoon 27 (25-30) Per computer, Per smartphone (applicatie) smartphone minder plaatsgebonden dan desktop desktop is veiliger Bankieren op desktopcomputer veiliger mobiel betalen - nog beter zou zijn om ipv te pinnen in de winkel, gewoon a Minder plaatsgebonden snelheid met je smartphone kunnen betalen via een soort scan ofzo. minder veilig minder snel Persoon 28 (20-25) Per computer Het verzenden van de gegevens. Dit met betrekking op je thuis netwerk of het mobiele netwerk. Bankieren op desktopcomputer Verificatie via 3G is voor mijn gevoel nog te onveilig. Mobiliteit natuurlijk, overal en waar je maar wilt je rekening bekijken. De veiligheid van je bankgegevens.

17 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 17 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 29 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Mobiel is snel en handig Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie) Thuis computer en op straat iphone Gemakkelijk omderweg., zelfs in de kroeg Maar een code,tan code vervalt.. Persoon 30 (15-20) Per computer Het snelst op de desktop computer. Bankieren op desktopcomputer Mijn smartphone is te langzaam. Je kan internetbankieren waar je maar wil. minder veilig minder snela Langzaam. Persoon 31 (20-25) Per computer * mobiliteit * privacy * gemak * overzichtelijkheid Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie), Bankieren op tablet (via applicatie) nvt * altijd en overal * privacy: je doet dit niet in een volle kroeg * wanneer je je telefoon kwijt raakt, heb je het idee dat iemand anders erin kan * niet iedere telefoon geschikt voor

18 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 18 Gewenste functies Onder de 31 correspondenten hebben wij een invullijst samengesteld met mogelijke functies voor een mobiele applicatie. Rekening overzicht Af- en bijschrijvingen Overschrijven Agenda Service Instellingen Uitloggen Nieuws Te verwerken opdracht Meer apps Internet Legal Over Help Uitleg vóór gebruik Zoekfunctie ID code Geld overmaken zonder reader Geld overmaken met reader Personalisatie Meerdere gebruikers Acceptgiro scanner Beleggingen bekijken Bericht versturen Taalkeuze veranderen Creditcard uitgaven + saldo Meerdere rekeningen Help & service Instellingen Bericht versturen ID Code Overschrijven en rekeningsoverzicht Toelichting veiligheid en notificatie uitloggen Agenda Zoekfuntie Overschrijven zonder reader

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN In opdracht van HU en Rabobank Utrecht, Oktober 2012 Het team David Hutten info@davidhutten.nl y INHOUDSOPGAVE 06 41 40 42 90 Debriefing Pag. 4 Vincent Wielders

Nadere informatie

Stap voor stap bankieren. Samen sterker

Stap voor stap bankieren. Samen sterker Stap voor stap bankieren Samen sterker Belangrijke telefoonnummers Inhoudsopgave +31 (0)88 722 6767 Bent u uw bankpas kwijt en wilt u uw bankpas laten blokkeren? Interhelp (088) 722 6767 Vanuit het buitenland

Nadere informatie

Een digitale kluis voor je administratie.

Een digitale kluis voor je administratie. Een digitale kluis voor je administratie. Rabobank. Een bank met ideeën. Kimberley Beers 1582044, Charlotte Janus 1581800, Toine Legters 1577004 Inhoud Inleiding 3 Concept 4 Desk research 6 Onderzoek Evernote

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

LESBRIEF 6 - GEVAAR... 36 Overmacht... 37 Bedreigingen... 38 Keylogging... 39 Geldezel... 39 LESBRIEF 7 JE IDENTITEIT... 41 Identiteitsdiefstal...

LESBRIEF 6 - GEVAAR... 36 Overmacht... 37 Bedreigingen... 38 Keylogging... 39 Geldezel... 39 LESBRIEF 7 JE IDENTITEIT... 41 Identiteitsdiefstal... DIGIVEILIG Inhoud LESBRIEF 1 - INLEIDING... 5 Digiveilig... 6 Gegevens en informatie... 7 Cyberpesten... 9 Regels op internet... 10 LESBRIEF 2 - HET LIJKT ZO LEUK... 12 Malware... 13 Gratis aanbiedingen...

Nadere informatie

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld.

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld. Onderzoek digitale bezoekersparkeervergunning Burgwal Haarlem Maart 2011 Colofon Uitgave I&O Research Stationsplein 11 Postbus 563, 7500 AN Enschede Rapportnummer 2011/012 Datum Maart/2011 Opdrachtgever

Nadere informatie

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag!

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Auteur: Hugo Bakker Dit e-book is geschreven door Hugo Bakker en beschrijft hoe jij FOCUS kunt creëren en MS Outlook gebruiken om je daarbij te ondersteunen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BLADZIJDE 1. INLOGGEN

INHOUDSOPGAVE BLADZIJDE 1. INLOGGEN INHOUDSOPGAVE 1. INLOGGEN 2. STARTSCHERM 3. AKTUEEL 3.1. openstaande betalingen 3.2. markeer een factuur als betaald 3.3. weekenddienst 4. PRODUCTENUITLEG 5. ZWARTE LIJSTEN 6. PARTY'S 6.1. Plaats hier

Nadere informatie

Youtube Marketing Strategieën

Youtube Marketing Strategieën Inhoudsopgave Youtube Marketing Strategieën Inleiding Hoofdstuk 1: Een Youtube Kanaal aanmaken Hoofdstuk 2: Video s maken Hoofdstuk 3: Affiliate Marketing Hoofdstuk 4: CPA Hoofdstuk 5: Relation Hoofdstuk

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen

Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen ALGEMENE HANDLEIDING ZAKELIJK & HANDLEIDING ZAKELIJK BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING ZAKELIJK... 3 HANDLEIDING ZAKELIJK BETALEN...24 VERSIE

Nadere informatie

Saren. Ada. Ada. 23, vrouw. Student

Saren. Ada. Ada. 23, vrouw. Student PERSOONSGEGEVENS Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Saren Datum interview 4-12-2012 Plaats interview Amsterdam, op haar stageplek Begintijd interview 15:03 Eindtijd interview 16:10

Nadere informatie

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Einddocument 20 januari 2013 V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Inhoudsopgave INLEIDING... 4 ZOEKEN EN SELECTEREN... 5 INLEIDING... 5 CONCEPT...

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Dit is versie 3.0 van dit rapport.

Dit is versie 3.0 van dit rapport. Dit is versie 3.0 van dit rapport. Download de nieuwste versie van dit rapport op: http://www.winst.nl/e books Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid

Nadere informatie

Rapport Biebpanel. 2014 Tabellenbijlage. Meting 1 tarieven en leenvoorwaarden. Westfriese Bibliotheken

Rapport Biebpanel. 2014 Tabellenbijlage. Meting 1 tarieven en leenvoorwaarden. Westfriese Bibliotheken Rapport Biebpanel 204 Tabellenbijlage Meting tarieven en leenvoorwaarden Westfriese Bibliotheken April 204 Welk type abonnement heeft u? Anders, namelijk... Comfort had ik; inmiddels opgezegd geen Geen

Nadere informatie

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen Algemene Handleiding & Handleiding Betalen & HANDLEIDING BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING... 3 HANDLEIDING BETALEN...29 VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015 2 Algemene Handleiding VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015

Nadere informatie

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen.

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen. Tekst bij powerpointpresentatie spreekbeurt basisschool Dia 1: Inleiding Wie is er wel eens bij een bank geweest?. Wie van jullie heeft al een eigen bankrekening?.. In Nederland heeft 8 van de 10 jongeren

Nadere informatie

Transcriptierapport Helpdeskgesprekken

Transcriptierapport Helpdeskgesprekken Transcriptierapport Helpdeskgesprekken Arnout Terpstra Cliffred van Velzen Robbert-Jan Beun Rogier M. van Eijk Technical Report 2009-002 January 2009 Department of Information and Computing Sciences Utrecht

Nadere informatie

Alexander van Dijl. Mag het ietsje meer zijn? Waarom jij als klant niet gezien wordt

Alexander van Dijl. Mag het ietsje meer zijn? Waarom jij als klant niet gezien wordt -1- Alexander van Dijl Mag het ietsje meer zijn? Waarom jij als klant niet gezien wordt Alexander van Dijl, 2014 Omslagontwerp: Charles Pellens & Michael Coenradi Fotografie: Karen Voshol Vormgeving binnenwerk:

Nadere informatie

Steve Etzkorn. Read Hoffman, medeoprichter van LinkedIn

Steve Etzkorn. Read Hoffman, medeoprichter van LinkedIn 1 This social networking stuff is getting out of hand.. Everybody s got MySpace this, or Facebook that. Now I hear there s a special site created exclusively for astronauts SpaceBook. Steve Etzkorn The

Nadere informatie

Waar je internationaal in vele markten kunt rekenen op fikse concurrentie, is deze in Nederland simpelweg niet aanwezig.

Waar je internationaal in vele markten kunt rekenen op fikse concurrentie, is deze in Nederland simpelweg niet aanwezig. Inleiding Nederland loopt achter, en niet zo n beetje ook. In Amerika en andere landen worden er jaar in jaar uit duizenden verschillende e-books verkocht maar in Nederland is deze markt nog gigantisch

Nadere informatie

Proxy-servers PROFIELWERKSTUK FRANK DE BOER EN JOOST VAN ECK. VECHTDAL COLLEGE Hardenberg

Proxy-servers PROFIELWERKSTUK FRANK DE BOER EN JOOST VAN ECK. VECHTDAL COLLEGE Hardenberg 2012 Proxy-servers PROFIELWERKSTUK FRANK DE BOER EN JOOST VAN ECK VECHTDAL COLLEGE Hardenberg P R O X Y S ERVERS JOO ST VAN EC K & FRAN K D E BOER V6I N3 VE CHTD A L COLLEG E HAR D ENBER G 2012 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek. copyright -- 2012

Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek. <span>copyright</span> -- 2012 Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek copyright -- 2012 Dedication Acknowledgements Table of Contents Social Media 1 Ben jij zichtbaar als kunstenaar // creatief? 5 tips! 1

Nadere informatie

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt.

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Vragen over hoe iets werkt kunnen worden opgevraagd via uitlegpagina's of anders via het forum. Mail naar webmaster over hoe iets werkt worden niet beantwoord. De

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Bijlagen. 1. Topic list interviews 2. Diepte-interview 1 3. Diepte-interview 2 4. Diepte-interview 3 5. Diepte-interview 4 6. Diepte-interview 5

Bijlagen. 1. Topic list interviews 2. Diepte-interview 1 3. Diepte-interview 2 4. Diepte-interview 3 5. Diepte-interview 4 6. Diepte-interview 5 Bijlagen 1. Topic list interviews 2. Diepte-interview 1 3. Diepte-interview 2 4. Diepte-interview 3 5. Diepte-interview 4 6. Diepte-interview 5 1. Topic list interviews 1. Korte in leiding algemeen over

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Beste lezer, In dit E-book vindt u een aantal van de gepubliceerde artikelen van SEOcenter.nl uit het jaar 2010. Deze artikelen zijn op logische

Nadere informatie