Kwantitatief onderzoek Interviews & enquete

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwantitatief onderzoek Interviews & enquete"

Transcriptie

1 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 1 Kwantitatief onderzoek Interviews & enquete

2 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 2 Niek Marchal - ABN Amro Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de ABM Amro. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Beide. Voornamelijk op mijn laptop. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Tegenwoordig is het enige verschil wat ik me kan bedenken het kleine schermpje. Iets minder overzicht dus. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Heel vaak. Vooral voor vrienden als we uit zijn gegaan. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? In de stad als ik geen laptop bij me heb. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Dat ik overal gemakkelijk geld kan overmaken of mijn saldo checken. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Altijd en overal te gebruiken als je internet hebt. Je kan zo goed als alles net als je laptop wijzigen. Het is dus een goed alternatief voor je laptop. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Je moet na een aantal keer opnieuw inloggen en een code invoeren om geld over te maken. Veilig, maar niet handig als je onderweg bent en niet meer iets kan overmaken. Een ander nadeel is ook dat als je je telefoon verliest er ook een grotere kans is dat je geld wordt gejat van je rekening. Iris Haartsen - Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de Rabobank. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Als ik thuis ben op mijn laptop. Anders op mijn mobiel. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Dat je veel mobieler bent met de app. Een laptop neem je niet overal mee naar toe. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik met vriendinnen heb gegeten of iemand wat heeft voorgeschoten. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik met vriendinnen heb gegeten en iemand alles betaalt. Dan zal de rest of contant terug moeten betalen, of via internetbankieren. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Dat het veilig is en dat ik mijn saldo overal kan checken. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Dat je overal zou kunnen bankieren. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Bij de Rabobank in ieder geval dat ik mijn reader moet bij hebben. En die heb ik nooit bij me eigenlijk.

3 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 3 Rosan Rinsma - Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de Rabobank. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Bijna altijd op internet. Heel af en toe op mijn telefoon. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Op internet kun je veel meer, het is veel overzichtelijker en het is sneller. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik geld moet overmaken naar vrienden. Of naar mijn pa als ik geld geleend heb. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik met vrienden eet betaalt meestal iemand meteen alles. De rest moet dan geld overmaken naar die gene. Meestal heb ik geen contant bij me, dus moet ik dat via internet doen. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Dat het sneller en makkelijker wordt. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Dat je met je mobieltje overal iets over kan maken. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Dat ik altijd vergeet waar ik mijn RaboReader heb gelaten! Yoshua Wuyts - ING Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de ING. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Beide. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Dat ik nu overal mijn saldo kan checken. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik mijn saldo wil checken of iets wil overmaken. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik niet zeker weet of ik genoeg saldo heb of wanneer ik wil controleren of er een bepaalde storting is binnengekomen. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Dat ze iets meer gaan vormen naar Amerikaanse varianten zoals en waarbij je overzichtelijk je uitgaven kan bekijken en sorteren. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? On the go controleren van je saldo, makkelijker overmaken van geld. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Het is onveiliger.

4 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 4 Daan Kosterman - Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren?, bij de Rabobank. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Ik gebruik ze allebei, maar in verband met de Raboreader, wat mij erg tegen staat, doe ik het bijna altijd op mijn computer. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Dat je met je mobiel overal het zou moeten kunnen gebruiken. Helaas moet je dan altijd je reader bij hebben. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als iemand mij vraagt of ik iets wil overmaken naar hem of haar. Het liefst maak ik het ter plekke nog over, maar dan moet ik wel mijn reader bij hebben. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik geen contant geld bij mij heb en iemand een biertje voor schiet. Dan maak ik het op de terugweg altijd wel over naar die gene. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Eigenlijk niets meer dan bankieren op de computer. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Dat je het overal mogelijk is. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Dat je een reader bij moet hebben. Jos Muilwijk ABN, Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren?. Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Vaak via rabobank-app. Maar echt grote bedragen altijd via internet. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Telefoon is makkelijk en snel, minder menuutjes die je hoeft te doorlopen. Maar je hebt minder overzicht, vandaar met grote bedragen gebruik ik een desktop computer voor het overzicht en voelt iets vertrouwelijker. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Overal, in de winkel wanneer ik een groot bedrag over moet maken van spaar naar lopende rekening. In de auto om geleend geld direct terug te betalen. Wanneer je tweedehands spullen koopt, gelijk geld overmaken niet meer in contant. Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Zie hierboven, al verscheidene voorbeelden genoemd Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Belangrijke informatie, mag gepusht worden. Acties valt bij mij meer in het bakje spam, want van hoeveel acties maak je daadwerkelijk gebruik? Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Snel, makkelijk en je hoeft niet meer met geld rond te lopen. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Geen.

5 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 5 Michiel Aalbers - ING Maakt u gebruik van internet bankieren? Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Via ING app en via de browser Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Via de app kun je snel en overal je bankzaken regelen. En altijd snel even checken. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Ong. 3x per week Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik een aantal rekening moet betalen, of als ik even een goed overzicht wil hebben van de uitgaven. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Goed beveiligd, overzichtelijk, snel. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Snel en gemakkelijk Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Beveiligings risico s Nando Kasteleijn ING, ABN Maakt u gebruik van internet bankieren? Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Voornamelijk via de applicaties Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Via telefoon is het makkelijker in te loggen en daarom doe je dat eerder dan via de pc. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Alles ik iets over mijn banksaldo wil weten Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als iets wil overboeken. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) dat ik alles kan dan wat ik ook op mijn pc kan doen. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? het is makkelijk, handig en hoort bij Wat zijn de nadelen van internetbankieren? het is niet altijd veilig.

6 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 6 Renee de Jong - ING Maakt u gebruik van internet bankieren? ja Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Via internet Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? desktop veiliger, op telefoon vind ik riskanter en minder opties, functies Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik rekeningen moet betalen, geld moet over maken naar andere of van spaarrekening naar betaalrekening + andersom Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Als ik iets heb besteld bij een winkel, dan gebruik ik ideal of ik krijg een acceptgiro die ik dmv internetbankieren over maak. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) goede beveiliging, alles wat op de desktop ook kan Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Snel en makkelijk + overzichtelijk Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Gevaren, dat andere erop kunnen. Nick Rensen - ING Maakt u gebruik van internet bankieren? Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet), ik ben aangesloten bij de ING bank. Via hun website maak ik elke maand gebruik van internetbankieren. Ik gebruik de app niet. Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Op je telefoon is het ongetwijfeld een stuk toegankelijker aangezien je je telefoon altijd bij je hebt. Waar je ook bent, je kan internetbankieren. Met je computer ben je toch meer locatiegebonden. Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Ik maak altijd aan het einde van de maand mijn huur over en de overige gemaakte kosten. Tussentijds gebruik ik het eigenlijk nooit. Als student probeer ik het onder ogen komen van mijn saldo altijd een beetje te vermijden. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Ik heb niet echt verwachtingen van internetbankieren op mijn telefoon. Op acties of overbodige informatie zit ik sowieso niet te wachten. Ik gebruik nu nog geen internetbankieren op mijn telefoon omdat het nog wat onveiliger aanvoelt. Tegenwoordig hoor je allemaal dingen die fout gaan internet, pinnen, geldovermaken, etc. Nee, ik wacht het allemaal nog even af. Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Het is snel, makkelijk, je hebt al je informatie in een oogopslag. Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Het is wel heel privacy gevoelig. Nu ook weer met het installeren van die beveiligingsapp via de site van ING. Het is misschien wel erg handig maar als bank vraag je ook wel een hoop vertrouwen van je klanten.

7 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwalitatief onderzoek 7 Lexington Baly - Rabobank Maakt u gebruik van internet bankieren? Yes Zo, ja? Hoe dan? (Via applicatie of internet) Internet Wat zijn, volgens u, de verschillen wat betreft internetbankieren op uw telefoon en op uw desktopcomputer? Telefoon is mobiel, kan overal mits internet. Desktop is makkelijk thuis, Wanneer maakt u gebruik van internetbankieren? Als ik geld over moet maken of als ik wil kijken hoe veel geld ik heb Kunt u een scenario schetsen wanneer u gebruik maakt van internetbankieren? Vriend heeft concertje kaartje voorgeschoten, maak het wel ff direct over via internetbankieren. Bespaart gedoe met cash. Wat verwacht u van internetbankieren op uw telefoon? (Informatie, acties, etc.) Overzicht rekening, uitgaves, geld overmaken tussen eigen rekeningen etc Wat zijn de voordelen van internetbankieren? Makkelijk en snel Wat zijn de nadelen van internetbankieren? Geen idee

8 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 8 Enquete - 31 contactpersonen Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 1 (20-25) Per smartphone (applicatie) Via smartphone is sneller, omdat internetbankieren op de computer moet je altijd je telefoon pakken om een tan code te ontvangen, dat duurt soms even. Bankieren op smartphone (via applicatie) Snel Snelheid Als iemand je persoonlijke code weet, kan het gemakkelijk misbruikt worden Persoon 2 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie), Per tablet Op een desktopcomputer heb je naar mijn idee, meer maar daardoor haast minder overzicht door de grote stroom aan informatie. Je mobiel is handig voor onderweg of bij vrienden. Tablet werkt fijn op de bank en gaat naar mijn idee een stuk sneller dan achter mijn desktopcomputer! Bankieren op smartphone (via applicatie), Bankieren op tablet (via applicatie) Smartphone omdat het handig is voor onderweg. Klein scherm, niet iedereen kan dan meekijken en je kan snel iets overboeken. Tablet werkt lekker voor thuis omdat je de veiligheid hebt van je eigen omgeving, het scherm laat alles zien wat je nodig hebt en het is overzichtelijk. Snel, gemakkelijk, overal. Ik denk i.v.m. veiligheid, maar dat weet ik niet zo zeker. Naar mijn idee is het veilig. Ik heb er zelf nooit problemen mee gehad en ik ga ervanuit dat mijn financiele instelling ervoor zorgt dat het veilig is en blijft. Dus naast veiligheid denk ik.. een klein scherm, etc? Daar kan de applicatie zelf alleen weinig aan doen.

9 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 9 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 3 (25-30) Per computer, Per smartphone (applicatie) Internetbankieren is veel gemakkelijker via de smartphone. Zo heb je altijd zicht op je rekeningen en via 1 code kan je al je bankzaken doen. Dit is veel gemakkelijker dan via de computer, waar je werkt met tancodes en readers enzo! Bankieren op smartphone (via applicatie) Werkt snel, gemakkelijk en altijd bereikbaar Snel, makkelijk en je kan het overal doen Geen nadelen Persoon 4 (20-25) Per smartphone (applicatie) Op de desktop wel meer overzicht en je kunt net ff wat meer qua functionaliteit. Echter merk ik dat bij m n mobiele devices ik sneller rekeningen betaal omdat ik niet m n desktop hoef op te starten. Dus het snelle gebruik is een groot belangrijk verschil. Bankieren op smartphone (via applicatie) Sinds de komst van de ING bankieren app gaat de voorkeur uit naar de smartphone door het snelle gebruik. Snelheid, eenvoud, altijd bij je Missen van functionaliteit vergeleken met desktop Persoon 5 (50+) Per computer, Per tablet Tablet is veel gebruiksvriendelijker en sneller. Tevens een beter overzicht van de rekening nummers bij ING tenminste Bankieren op tablet (via applicatie) Zoals hierboven reeds beschreven nvt nvt

10 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 10 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 6 (20-25) Per computer, Per smartphone (mobiele website) Op de computer is het uitgebreider, op de telefoon alleen voor basis dingen zoals overzicht en overboekingen. Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie) Gemakkelijk en gaat snel, er zijn geen extra apparaten voor nodig. Snel Weinig beveiliging met maar 1 code voor het verzenden van een overboeking Persoon 7 (20-25) Per computer Betrouwbaarheid. Flexibiliteit doordat je je smartphone altijd bij je hebt. Bankieren op desktopcomputer Zou zelf niet zo snel mijn smartphone hiervoor gebruiken voor het geval ik hem zou verliezen. Altijd bij de hand, dus flexibeler. Kans dat je de smartphone verliest en je bankgegevens dus op straat liggen. Persoon 8 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Smartphone is sneller dan een desktopcomputer en wat minder omslachtig. Bankieren op smartphone (via applicatie) Met een smartphone is het fijn dat je altijd geld over kunt maken of saldo kunt check, waar je ook bent. Ik vind het inloggen op de computer vaak ook moeizaam, het duurt lang en je moet je identifier altijd bij de hand hebben, dat hoeft op je telefoon alleen de eerste paar keer. Dat vind ik dus prettiger. Het is sneller en je kunt er overal gebruik van maken. Ik vind het vooral fijn dat ik aan het einde van de maand even snel kan checken als ik in de supermarkt sta hoeveel geld ik nog heb. Het is misschien iets onveiliger.

11 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 11 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 9 (20-25) Per smartphone (applicatie) Internetbankieren via mijn smartphone gaat een stuk sneller, je hoeft niet te wachten op een sms met een tancode. Bankieren op smartphone (via applicatie) Het gaat sneller, je hoeft je pc niet helemaal aan te zetten. Het werkt snel, overal waar je bent kun je geld overmaken. Twijfel af en toe over de veiligheid ervan. Persoon 10 (15-20) Per computer Internetbankieren lijkt me veiliger. Bankieren op desktopcomputer Lijkt me veiliger maar heb een internetapplicatie nooit gebruikt. Het lijkt me wel handig om snel geld over te kunnen maken en dit altijd bij de hand te hebben. Je kan wanneer je maar wilt geld overmaken en kan altijd je saldo checken. Onveiligheid en geld overmaken gaat misschien iets té gemakkelijk en ongecontroleerd. Persoon 11 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Smartphone gaat het snelst. Maar computer lijkt veiliger. Bankieren op desktopcomputer Omdat ik denk dat dat veiliger is. Snel en makkelijk. Elk moment van de dag is het mogelijk. Ik denk dat het minder veilig is. Persoon 12 (20-25) Per computer Smartphone / tablet lijkt me wat minder veilig Bankieren op desktopcomputer Veiliger Makkelijk, kan overal, sneller dan via pc Veiligheid, zowel de mobiele verbinding (op publieke wifi of gewoon UMTS) en wat als je telefoon gestolen wordt?

12 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 12 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 13 (15-20) Per computer, Per smartphone (applicatie) De smartphone is een stuk versimpeld, ik kan niet alles op me smartphone doen wat ik op me computer doe. Bankieren op smartphone (via applicatie) Alle basis functies die ik nodig heb on the go. Snel en overal te gebruiken. Niet altijd even betrouwbaar en voor sommige overboekingen het gebruik van een randomreader die ik niet altijd bij me heb. Persoon 14 (15-20) Per computer, Per smartphone (applicatie) De mobiele applicatie is beter gericht op de belangrijke doelen. Op het web wordt je dood gegooid met linkjes en knopjes. Bankieren op smartphone (via applicatie) nvt Dat je overal zou kunnen bankieren. (alleen de noodzakelijke dingen) Ik hoor dat het onveilig is. Persoon 15 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Uitgebreider op de computer Bankieren op smartphone (via applicatie) Handig en snel Snel en altijd mogelijk Vaak nog random reader nodig Persoon 16 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Minder functies, onhandige ING app Bankieren op desktopcomputer Omdat het overzichtelijker en sneller is Een telefoon heb ik altijd bij de hand, en dan kan ik direct in geval van nood geld overmaken vanaf mijn spaarrekening. De app van ING is ononverzichtelijk, en voor mijn gevoel onveiliger

13 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 13 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 17 (15-20) Per computer, Per smartphone (applicatie) Minder overzicht, minder gegevens, minder opties Bankieren op desktopcomputer Beter overzicht en mogelijkheid tot toevoegen nieuwe contactpersonen Snel, makkelijk en kan altijd en overal - Persoon 18 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Op mijn smartphone heb ik het snel bij de hand. Verder ervaar ik geen verschillen. Bankieren op smartphone (via applicatie) Dat gaat snel en heb ik altijd bij de hand. Als ik geld over moet maken kan ik dat direct doen en hoef ik niet te wachten tot ik thuis ben. Zo heb ik overal zicht op mijn rekening. Het voelt wat minder veilig, ook al weet ik dat het redelijk veilig is. Ik vind het ook irritant dat ik soms alsnog mijn e-dentifier nodig heb als ik geld moet overboeken, omdat ik dan dat rekeningnummer nog nooit mobiel gebruikt heb. Persoon 19 (25-30) Nee Per computer Op de computer heb ik de beveiliging gedeeltelijk zelf in de hand, ik vraag me af of mobiel bankieren wel veilig is Bankieren op desktopcomputer Op de computer heb ik de beveiliging gedeeltelijk zelf in de hand, ik vraag me af of mobiel bankieren wel veilig is Altijd bij de hand Veiligheid Persoon 20 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie), Per tablet Op smartphone of tablet kan ik snel even wat overmaken, maar voor meer uitgebreidere dingen ga ik naar de website toe. Zou eigenlijk niet weten of dit ook in de app staat. Bankieren op smartphone (via applicatie) Snelheid en voel me toch wat veiliger via de applicatie met inlog codes en tijdslimiet. Kan overal overmaken, eenvoud Veiligheid

14 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 14 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 21 (15-20) Per computer Smartphone en tablet zijn mobiel en kan overal mits er internetverbinding is. Destktop computer is makkelijk, zit ik toch bijna constant achter. Bankieren op desktopcomputer Doe ik altijd al zo, vind ik makkelijk zat. Heb toch nooit situaties dat ik asap iets moet overmaken Mobiel, kan altijd mits er internet is. Wat if hij gestolen wordt. Persoon 22 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Volgens mij heb je veel meer opties op je pc. Bankieren op desktopcomputer Dat voelt meer als thuis. Ik gebruik de app bijna nooit. Dat je overal een transactie kan maken. Ik hoor dat het iets onveiliger is, maar heb aan de andere kant ook nooit een dergelijk verhaal van een vriend gehoord ofzo Persoon 23 (20-25) Nee Per computer, Per smartphone (applicatie) Op de pc zijn er meer mogelijkheden. Internetbankieren op iphone gebruik ik om snel iets naar iemand over te maken of saldo te kunnen checken. Op pc kan ik bijvoorbeeld ook mijn rente en rentepunten bekijken. Daarbij als ik niet thuis ben, en dus alleen iphone ter beschikking heb, heb ik geen behoefte aan mensen die kunnen zien hoeveel ik precies te besteden heb. Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie) Ik vind internetbankieren op iphone heel fijn, als iemand eten voorgeschoten heeft kan je het direct overmaken waardoor je het niet meer vergeet. Maar alleen internetbankieren op iphone is niet voldoende. Overmaken van geld op ieder gewenst moment, overal. Het voelt minder veilig dan op de computer, mensen kunnen meelezen.

15 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 15 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 24 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Op de pc zijn er meer mogelijkheden. Internetbankieren op iphone gebruik ik om snel iets naar iemand over te maken of saldo te kunnen checken. Op pc kan ik bijvoorbeeld ook mijn rente en rentepunten bekijken. Daarbij als ik niet thuis ben, en dus alleen iphone ter beschikking heb, heb ik geen behoefte aan mensen die kunnen zien hoeveel ik precies te besteden heb. Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie) Ik vind internetbankieren op iphone heel fijn, als iemand eten voorgeschoten heeft kan je het direct overmaken waardoor je het niet meer vergeet. Maar alleen internetbankieren op iphone is niet voldoende. Overmaken van geld op ieder gewenst moment, overal. Het voelt minder veilig dan op de computer, mensen kunnen meelezen. Persoon 25 (25-30) Per computer Geen ervaring met internetbankieren op een smartphone of tablet, dus ik kan ook geen verschil aangeven, hoogstens dat je met een computer een groter scherm hebt en een muis, waardoor het toch sneller en efficiënter zal gaan. Bankieren op desktopcomputer Omdat ik niet veel vertrouwen heb in beveiliging van apps op een smartphone. Daarnaast heb ik nog nooit gehad dat ik iets mobiel zou moeten betalen, aankopen via internet doe ik immers altijd achter de computer. mobiel betalen - nog beter zou zijn om ipv te pinnen in de winkel, gewoon met je smartphone kunnen betalen via een soort scan ofzo. Er schort nog wel eens wat met de beveiliging.

16 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 16 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 26 (15-20) Per computer Op de computer kun je meer details zien denk ik. Ik neem aan dat er in de app niet zo veel informatie staat, die zijn altijd versimpeld. Bankieren op desktopcomputer Ben ik gewend, en ik hoef nooit per sé direct geld over te maken. Ik ben dagelijks achter mijn laptop, dus hooguit paar uur wachten totdat ik geld kan overmaken. Een laptop neem je natuurlijk niet overal mee naar toe, met je mobiel zou je overal kunnen overmaken. Ik hoor dat het niet altijd even veilig is. Ik wil het ook liever thuis doen in plaats van een openbare ruimte Persoon 27 (25-30) Per computer, Per smartphone (applicatie) smartphone minder plaatsgebonden dan desktop desktop is veiliger Bankieren op desktopcomputer veiliger mobiel betalen - nog beter zou zijn om ipv te pinnen in de winkel, gewoon a Minder plaatsgebonden snelheid met je smartphone kunnen betalen via een soort scan ofzo. minder veilig minder snel Persoon 28 (20-25) Per computer Het verzenden van de gegevens. Dit met betrekking op je thuis netwerk of het mobiele netwerk. Bankieren op desktopcomputer Verificatie via 3G is voor mijn gevoel nog te onveilig. Mobiliteit natuurlijk, overal en waar je maar wilt je rekening bekijken. De veiligheid van je bankgegevens.

17 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 17 Maakt u gebruik van internetbankieren? Zo ja, hoe dan? Wat zijn volgens u de verschillen wat betreft internetbankieren op uw desktopcomputer, smartphone of tablet? Waar gaat uw voorkeur naar uit?... en waarom? Wat zijn volgens u de voordelen van internetbankieren op uw Wat zijn volgens u de nadelen van internetbankieren op uw Persoon 29 (20-25) Per computer, Per smartphone (applicatie) Mobiel is snel en handig Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie) Thuis computer en op straat iphone Gemakkelijk omderweg., zelfs in de kroeg Maar een code,tan code vervalt.. Persoon 30 (15-20) Per computer Het snelst op de desktop computer. Bankieren op desktopcomputer Mijn smartphone is te langzaam. Je kan internetbankieren waar je maar wil. minder veilig minder snela Langzaam. Persoon 31 (20-25) Per computer * mobiliteit * privacy * gemak * overzichtelijkheid Bankieren op desktopcomputer, Bankieren op smartphone (via applicatie), Bankieren op tablet (via applicatie) nvt * altijd en overal * privacy: je doet dit niet in een volle kroeg * wanneer je je telefoon kwijt raakt, heb je het idee dat iemand anders erin kan * niet iedere telefoon geschikt voor

18 Bijlagen Rabobank UXD Case 1 Kwantitatief onderzoek 18 Gewenste functies Onder de 31 correspondenten hebben wij een invullijst samengesteld met mogelijke functies voor een mobiele applicatie. Rekening overzicht Af- en bijschrijvingen Overschrijven Agenda Service Instellingen Uitloggen Nieuws Te verwerken opdracht Meer apps Internet Legal Over Help Uitleg vóór gebruik Zoekfunctie ID code Geld overmaken zonder reader Geld overmaken met reader Personalisatie Meerdere gebruikers Acceptgiro scanner Beleggingen bekijken Bericht versturen Taalkeuze veranderen Creditcard uitgaven + saldo Meerdere rekeningen Help & service Instellingen Bericht versturen ID Code Overschrijven en rekeningsoverzicht Toelichting veiligheid en notificatie uitloggen Agenda Zoekfuntie Overschrijven zonder reader

Onderzoeksdocument Rabobank

Onderzoeksdocument Rabobank 2012 Onderzoeksdocument Rabobank Context-of-use functionaliteiten Rabobankproducten Namen: Jan Diepgrond Leroy Souhuwat Stanley van der Brugh Klas: User Experience Klas 1 Docent: Laurens Vreekamp Vak:

Nadere informatie

Handleiding Mobiel Bankieren app

Handleiding Mobiel Bankieren app Handleiding Mobiel Bankieren app Ik maak u graag wegwijs lkom! Wordt geladen Dit is versie 1.3. De meest recente versie vindt u op regiobank.nl/internetbankieren. Wij zijn uw bank. Inhoud 2 1 Aanmelden

Nadere informatie

Handleiding Mobiel Bankieren app

Handleiding Mobiel Bankieren app Handleiding Mobiel Bankieren app Inleiding 2/34 De schermafbeeldingen zijn gebaseerd op het ios van Apple en zijn gemaakt met een iphone 6. Op een Android of Windows Phone zien de schermafbeeldingen er

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Bankieren waar en wanneer je wilt

Bankieren waar en wanneer je wilt Bankieren waar en wanneer je wilt Snel je saldo checken of geld overmaken op je telefoon of tablet? Dat doe je met de SNS Mobiel Bankieren app. Veilig en wel zo makkelijk. Inhoud Wat kun je met de app?

Nadere informatie

Rabobank bankieren app

Rabobank bankieren app UXD Case 2 - Rabobank app 1 ResUX - Case 1 Multiplatform Context-of-use functionaliteiten Rabobankproducten Onderzoeks- en adviesrapport Rabobank bankieren app 2 UXD Case 2 - Rabobank app Versie document

Nadere informatie

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Mobiel bankieren met ING U gaat aan de slag met onze Mobiel Bankieren App. We helpen u om stapsgewijs

Nadere informatie

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Samen bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Leeswijzer Handige hulpmiddelen om zelfstandig te bankieren: 3 - Geld opnemen 3 - Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina kan sinds kort zelf internetbankieren. Ze moet nog een beetje wennen dat ze met een apparaatje moet inloggen. a) Wat is dat voor apparaatje? Heb jij dit zelf ook? b) Waarom

Nadere informatie

Internet bankieren. Is bankieren via internet veilig?

Internet bankieren. Is bankieren via internet veilig? Internet bankieren Is bankieren via internet veilig? In de eerste plaats is veiligheid uw eigen verantwoordelijkheid: u moet toegangscodes (uw pincode of gebruikersnaam en wachtwoord) geheim houden, goed

Nadere informatie

Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken. Ook als u extra hulp nodig heeft. Een aandeel in elkaar

Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken. Ook als u extra hulp nodig heeft. Een aandeel in elkaar Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken Ook als u extra hulp nodig heeft Een aandeel in elkaar 1875 RABO_Folder_A5_WEL-schreef.indd 1 01-05-15 13:45 De Rabobank, uw partner bij bankzaken Soms is het lastig

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat zijn de voor- en nadelen van internetbankieren volgens jou? Maak jij je wel eens zorgen over de risico s van internetbankieren? Maak jij zelf gebruik van internetbankieren? In

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk 8.4111.00 (25-07-2017) Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Met SNS Mobiel Bankieren Zakelijk heb je de bank altijd op zak. Je kunt overal je saldo checken

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Jeugd Betalen

Voorwaarden SNS Jeugd Betalen Voorwaarden SNS Jeugd Betalen 8.4241.00.1506 (01-07-2015) Dit zijn de Voorwaarden SNS Jeugd Betalen. In dit document lees je informatie over SNS Jeugd Betalen en zie je welke afspraken er gelden voor deze

Nadere informatie

Handleiding ASN Mobiel Bankieren voor ASN Betalen Zelfstandigen

Handleiding ASN Mobiel Bankieren voor ASN Betalen Zelfstandigen Handleiding ASN Mobiel Bankieren voor ASN Betalen Zelfstandigen Versie februari 2016 Heeft u toegang tot ASN Online Bankieren en een rekening ASN Betalen Zelfstandigen? Dan kunt u als zakelijke klant ook

Nadere informatie

Voorwaarden. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Met SNS Mobiel Bankieren Zakelijk hebt u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk werkt

Nadere informatie

Handleiding Mijn Yellowbrick

Handleiding Mijn Yellowbrick Handleiding Mijn Yellowbrick versie 2.0 augustus 2014 Voordelig bricken, makkelijk parkeren INHOUDSOPGAVE MIJN YELLOWBRICK 3 MIJN GEGEVENS 5 MOBIEL 7 KAARTEN 10 PARKEREN 13 TRANSACTIES 14 FACTUREN 14 ZAKELIJK

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding ASN Mobiel Bankieren Particulier

Handleiding ASN Mobiel Bankieren Particulier Handleiding ASN Mobiel Bankieren Particulier Heeft u toegang tot ASN Online Bankieren? Dan kunt u de App ASN Mobiel Bankieren downloaden en installeren op uw iphone, ipad of Android-toestel. In deze handleiding

Nadere informatie

handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015

handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015 handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015 September 2015 2 inleiding In deze handleiding helpen wij u graag op weg met Internet Bankieren. U leest hierin hoe u de meest gebruikte functies

Nadere informatie

Handleiding ASN Mobiel Bankieren

Handleiding ASN Mobiel Bankieren Handleiding ASN Mobiel Bankieren Versie januari 2016 Heeft u toegang tot ASN Online Bankieren? Dan kunt u de App ASN Mobiel Bankieren downloaden en installeren op uw iphone, ipad, Android-toestel of Windows

Nadere informatie

zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015

zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015 zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015 2 zelf Internet Bankieren Wij vinden het fijn dat u Internet Bankieren gebruikt en helpen u graag op weg. Daarom leest u in deze handleiding

Nadere informatie

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Voorwaarden Zilvervloot Sparen Voorwaarden Zilvervloot Sparen 8.4241.00.1506 (01-07-2015) Dit zijn de Voorwaarden Zilvervloot Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld dat je als

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Zakelijk Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Met Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Mobiel Bankieren

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Jeugdbetalen

Voorwaarden SNS Jeugdbetalen Voorwaarden SNS Jeugdbetalen 8.4241.00.1711 (01-11-2017) Voorwaarden SNS Jeugdbetalen Dit zijn de Voorwaarden SNS Jeugd Betalen. In dit document lees je informatie over SNS Jeugd Betalen en zie je welke

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Zakelijk Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Met Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Mobiel Bankieren

Nadere informatie

Over de FollowHub. Tip: Bewaar uw gebruikersnaam en wachtwoord zorgvuldig. U heeft ze vaker nodig om in te loggen.

Over de FollowHub. Tip: Bewaar uw gebruikersnaam en wachtwoord zorgvuldig. U heeft ze vaker nodig om in te loggen. Over de FollowHub De FollowHub helpt u bij het plannen en onthouden van dagelijkse activiteiten. U kunt de app voor uzelf gebruiken of voor een familielid, kennis of cliënt. U plant bijvoorbeeld een afspraak

Nadere informatie

Pagina 1 van 13. Screen design. Justin koopmans

Pagina 1 van 13. Screen design. Justin koopmans Pagina 1 van 13 Screen design Justin koopmans - 0880018 Inleiding Pagina 2 van 13 Voor het vak Screen Design was opdracht 1 al een leuke. We moesten een pagina van een bank herontwerpen. Dit sprak mij

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Mobiel Betalen

Voorwaarden SNS Mobiel Betalen Voorwaarden SNS Mobiel Betalen 8.4457.00 (03-05-2017) Voorwaarden SNS Mobiel Betalen INHOUD PAGINA 1 WAT IS SNS MOBIEL BETALEN? 3 2 WIE KAN SNS MOBIEL BETALEN GEBRUIKEN? 3 3 WAT HEB JE NODIG VOOR SNS MOBIEL

Nadere informatie

ABN AMRO internetbankieren - overboeken

ABN AMRO internetbankieren - overboeken ABN AMRO internetbankieren - overboeken mei 2015 Inhoudsopgave 1. Surfen naar de website van ABN AMRO... 2 2. Inloggen op de website van ABN AMRO... 3 3. De e.dentifier gebruiken voor het inloggen... 5

Nadere informatie

Voorwaarden JongWijs Pakket

Voorwaarden JongWijs Pakket Voorwaarden JongWijs Pakket Dit zijn de Voorwaarden JongWijs Pakket. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor het JongWijs Pakket. Bijvoorbeeld dat u als wettelijk vertegenwoordiger het JongWijs

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 Inhoud 1. Inloggen... 3 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 1.3 Inloggen met pincode op mobiele app... 4 2. Berichtenservice... 5 3. Bedrijfsmonitor...

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden voor Rabo Ipayou 2016

Bijzondere voorwaarden voor Rabo Ipayou 2016 Bijzondere voorwaarden voor Rabo Ipayou 2016 1 Rabo Ipayou: Betaal elkaar direct via je 06 De Rabo Ipayou app is een smartphone app waarmee u een betaling kunt doen door gebruik van een Nederlands 06-nummer

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Online betalen via uw eigen bank

Online betalen via uw eigen bank Online betalen via uw eigen bank deelnemende banken MAKKELIJK VEILIG SNEL BETROUWBAAR Uw meest praktische manier van online betalen Steeds meer mensen kopen op het internet. Een boek, reis, dvd, muziek

Nadere informatie

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start Internetbankieren met Mijn ING Zo gaat u eenvoudig van start 265244_1213.indd 1 05-11-13 09:41 Mijn ING Met Mijn ING bankiert u waar en wanneer u wilt. U kunt op elk moment precies zien hoeveel geld er

Nadere informatie

6.0014.41 (23-06-2014) Handleiding Mijn SNS

6.0014.41 (23-06-2014) Handleiding Mijn SNS 6.0014.41 (23-06-2014) Handleiding Mijn SNS Handleiding Mijn SNS Mijn SNS is je eigen omgeving waarmee je gemakkelijk online je bankzaken regelt. In deze Handleiding Mijn SNS lees je hoe je toegang tot

Nadere informatie

Voorwaarden SNS EU Betaalrekening

Voorwaarden SNS EU Betaalrekening Voorwaarden SNS EU Betaalrekening 8.4423.00.1612 (01-01-2017) Voorwaarden SNS EU Betaalrekening Dit zijn de Voorwaarden SNS EU Betaalrekening. In dit document lees je informatie over je betaalrekening

Nadere informatie

N Handleiding voor het winkelen in de Online Winkel van Pergamano

N Handleiding voor het winkelen in de Online Winkel van Pergamano N Handleiding voor het winkelen in de Online Winkel van Pergamano Inhoud: O Online Winkel stap 1: De Online Winkel van Pergamano p. 2 stap 2: Registreren bij het eerste bezoek p. 3 stap 3: Invullen registratieformulier

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Jongerenrekening

Voorwaarden SNS Jongerenrekening Voorwaarden SNS Jongerenrekening 8.4243.00.1504 (01-07-2015) Dit zijn de Voorwaarden SNS Jongerenrekening. In dit document lees je informatie over je betaalrekening en zie je welke afspraken er gelden.

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

zelf Internet Bankieren

zelf Internet Bankieren zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg 2 zelf Internet Bankieren Wij vinden het fijn dat u Internet Bankieren gebruikt en helpen u graag op weg. Daarom leest u in deze handleiding hoe u bepaalde

Nadere informatie

RECORD BANK RECORD BANK MOBILE

RECORD BANK RECORD BANK MOBILE RECORD BANK RECORD BANK MOBILE 1 1. INLEIDING Hebt u een iphone of ipad, een Android smartphone of tablet? Dan bankiert u waar u maar wilt, met de Record Bank Mobile app. Superhandig en volledig gratis!

Nadere informatie

Online betalen via uw eigen bank

Online betalen via uw eigen bank Online betalen via uw eigen bank deelnemende banken MAKKELIJK VEILIG SNEL BETROUWBAAR Uw meest praktische manier van online betalen Steeds meer mensen kopen op het internet. Een boek, reis, dvd, muziek

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Jongerenrekening

Voorwaarden SNS Jongerenrekening Voorwaarden SNS Jongerenrekening 8.4243.00.1607 (01-08-2016) Dit zijn de Voorwaarden SNS Jongerenrekening. In dit document lees je informatie over je betaalrekening en zie je welke afspraken er gelden.

Nadere informatie

Tijd voor u. Altijd dichtbij, 24 uur per dag.

Tijd voor u. Altijd dichtbij, 24 uur per dag. Tijd voor u. Altijd dichtbij, 24 uur per dag. 2 Rabobank. Een bank met ideeën. De Rabobank Verrassend dichtbij Index 4 De Rabobank Verrassend dichtbij 6 Rabo Geld Expres, Chipservice 7 Zorgservice 8 Geldautomaat,

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Met ASN Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. ASN Mobiel Bankieren Zakelijk werkt

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Studentenrekening

Voorwaarden SNS Studentenrekening Voorwaarden SNS Studentenrekening 8.4242.00.1607 (01-08-2016) Dit zijn de Voorwaarden SNS Studentenrekening. In dit document lees je informatie over je betaalrekening en zie je welke afspraken er gelden.

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding Tropaz app voor zelfmeetcliënten

Gebruikers Handleiding Tropaz app voor zelfmeetcliënten Gebruikers Handleiding Tropaz app voor zelfmeetcliënten 1/13 Groene Hart Diagnostisch Centrum (GHDC) Bleulandweg 3 2803 HG Gouda Telefoon: 0182-570237 E-mail: zelfmeten@ghdc.nl www.trombosedienstgouda.nl

Nadere informatie

Snel op weg met e.dentifier2

Snel op weg met e.dentifier2 Snel op weg met e.dentifier2 U kunt uw e.dentifier2 gekoppeld of los gebruiken. De verschillen tussen beide methoden leggen we hier uit. Ook vindt u hier antwoord op de veelgestelde vragen. Gekoppeld gebruik

Nadere informatie

Uitleg MindBodyOnline

Uitleg MindBodyOnline Uitleg MindBodyOnline Wat is MindBodyOnline? Inhoud Hoe werkt MindBodyOnline via de website? Hoe werkt MindBodyOnline via de mobiele app? Wat is MindBodyOnline? Wat is MindBodyOnline? Een online systeem

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

www.meestermichael.nl Gebruik van:

www.meestermichael.nl Gebruik van: Gebruik van: Aanmelden bij Gmail 1. Ga naar www.google.nl 2. Klik daar op Gmail: 3. Klik vervolgens op Aanmelden voor Gmail: 4. Let op: staat de taal op Nederlands? 5. In het volgende venster moet van

Nadere informatie

Dit document is opgesteld door het Rupelbibteam.

Dit document is opgesteld door het Rupelbibteam. Dit is een begeleidend document voor cursisten bij de workshop INTERNETBANKIEREN Dit document is opgesteld door het Rupelbibteam. Zoals de naam al doet vermoeden betreft internetbankieren het digitaal

Nadere informatie

Voorwaarden Zwitserleven Mobiel Bankieren

Voorwaarden Zwitserleven Mobiel Bankieren Voorwaarden Zwitserleven Mobiel Bankieren Inhoud 4 De eerste keer Zwitserleven Mobiel Bankieren gebruiken 1. Wat is Zwitserleven Mobiel Bankieren? 2. Wie kan Zwitserleven Mobiel Bankieren gebruiken? 3.

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

E.dentifier2. Voor het gebruik van de e.dentifier2 gekoppeld aan uw pc is de installatie van software vereist

E.dentifier2. Voor het gebruik van de e.dentifier2 gekoppeld aan uw pc is de installatie van software vereist Voor het gebruik van de e.dentifier2 gekoppeld aan uw pc is de installatie van software vereist Kijk voor alle voordelen en toepassingsmogelijkheden op www.abnamro.nl E.dentifier2 E.dentifier2: gemak en

Nadere informatie

Voorwaarden Plus Betalen

Voorwaarden Plus Betalen Particulier Betalen Voorwaarden Plus Betalen Dit zijn de Voorwaarden Plus Betalen. In dit document leest u informatie over uw betaalrekening en welke afspraken er gelden. Bijvoorbeeld dat u niet rood mag

Nadere informatie

Bankieren vanuit uw stoel. Tel. (0475) 500 500. Dichtbij, betrokken en toonaangevend. Rabobank Roermond-Echt www.rabobank.

Bankieren vanuit uw stoel. Tel. (0475) 500 500. Dichtbij, betrokken en toonaangevend. Rabobank Roermond-Echt www.rabobank. Bankieren vanuit uw stoel Tel. (0475) 500 500 Dichtbij, betrokken en toonaangevend Rabobank Roermond-Echt www.rabobank.nl/roermond-echt Dit wilt u Zo werkt het Waar Opmerking Algemene informatie en advies

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Met ASN Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. ASN Mobiel Bankieren Zakelijk werkt

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers De DB Alerts app voor Android is volledig vernieuwd. Naast de bekende functionaliteiten uit de vorige versie (bekijken van waarnemingen en het invoeren

Nadere informatie

Deutsche Bank www.deutschebank.nl. Werken met Deutsche Bank Internet Bankieren

Deutsche Bank www.deutschebank.nl. Werken met Deutsche Bank Internet Bankieren Deutsche Bank www.deutschebank.nl Werken met Deutsche Bank Internet Bankieren Werken met Deutsche Bank Internet Bankieren Check voordat u aan het werk gaat op www.deutschebank.nl/onlinebanking de handige

Nadere informatie

Extra les: Internetbankieren

Extra les: Internetbankieren Zwart op wit Praktische schrijfvaardigheid voor volwassenen Extra les: Internetbankieren Dorothé Pietersma u i t g e v e r ij coutinho c bussum 2009 Deze extra les over internetbankieren hoort bij Zwart

Nadere informatie

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook?

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Inhoud Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen ervan... 4 Het tabblad Privacy... 4

Nadere informatie

Westerveld ruilt! HANDLEIDING ADMINISTRATIEPROGRAMMA LOCAL. aanbod wijzigen. Ook kun je veldkeien overschrijven, zoals geld bij internet-

Westerveld ruilt! HANDLEIDING ADMINISTRATIEPROGRAMMA LOCAL. aanbod wijzigen. Ook kun je veldkeien overschrijven, zoals geld bij internet- Westerveld ruilt! HANDLEIDING ADMINISTRATIEPROGRAMMA LOCAL EXCHANGE Met ons programma Local Exchange, afgekort LEX, kun je zelf je vraag en aanbod wijzigen. Ook kun je veldkeien overschrijven, zoals geld

Nadere informatie

AutoScan Mobile. AutoScan Mobile 2012 AUTODATA Nederland BV 1

AutoScan Mobile. AutoScan Mobile 2012 AUTODATA Nederland BV 1 AutoScan Mobile AutoScan Mobile 2012 AUTODATA Nederland BV 1 Inhoud Welkom bij AutoScan Mobile... 3 Hoe gebruik ik AutoScan Mobile?... 3 Toevoegen aan favorieten (iphone)... 5 Tovoegen aan favorieten (Android)...

Nadere informatie

Wat is itslearning..?

Wat is itslearning..? Wat is itslearning..? Met itslearning heb je via internet altijd toegang tot bijvoorbeeld je huiswerk, interessante informatie en studiewijzers. Ook kun je via itslearning communiceren, samenwerken met

Nadere informatie

Stap voor stap bankieren. Een aandeel in elkaar

Stap voor stap bankieren. Een aandeel in elkaar Stap voor stap bankieren Een aandeel in elkaar Belangrijke telefoonnummers +31 (0)88 722 6767 Bent u uw bankpas kwijt en wilt u uw bankpas laten blokkeren? Interhelp (088) 722 6767 Vanuit het buitenland

Nadere informatie

Nedap Ons App NEDAP ONS APP. Nedap Ons App Pagina 1

Nedap Ons App NEDAP ONS APP. Nedap Ons App Pagina 1 NEDAP ONS APP Nedap Ons App 18-4-2016 Pagina 1 Configuratie van de Nedap Ons app (Android) Dit artikel geeft uitleg wat nodig is om de Nedap Ons app te kunnen gebruiken op een mobiel apparaat van Google

Nadere informatie

Productvoorwaarden ASN Betalen Zelfstandigen

Productvoorwaarden ASN Betalen Zelfstandigen Productvoorwaarden ASN Betalen Zelfstandigen Dit zijn de Productvoorwaarden ASN Betalen Zelfstandigen. In dit document leest u informatie over uw betaalrekening en welke afspraken er gelden. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm.

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos. Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Inloggen Op de website van de NX Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Je ziet nu het inlogscherm van Cyclos: Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Hier vul je

Nadere informatie

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Voorwaarden Zilvervloot Sparen Voorwaarden Zilvervloot Sparen 8.4239.00.1701 (01-01-2017) Voorwaarden Zilvervloot Sparen Dit zijn de Voorwaarden Zilvervloot Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 2. Inloggen Je komt via onze website www.letshetgooi.nl in Local Exchange (LEX) door te klikken op Ledenmenu.

Inhoudsopgave: 2. Inloggen Je komt via onze website www.letshetgooi.nl in Local Exchange (LEX) door te klikken op Ledenmenu. Lets t Gooi HANDLEIDING ADMINISTRATIEPROGRAMMA LOCAL EXCHANGE Met het programma Local Exchange, afgekort LEX, kun je zelf je vraag en aanbod wijzigen. Ook kun je knikkers overschrijven. Het is een geweldige

Nadere informatie

Snelgids SNS Huishoudboekje

Snelgids SNS Huishoudboekje Snelgids SNS Huishoudboekje Zo werkt het SNS Huishoudboekje Wil jij ook meer inzicht in waar je je geld aan uitgeeft? Met het online huishoudboekje zie je in 1 oogopslag wat je per maand uitgeeft en overhoudt.

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Studentenrekening

Voorwaarden ASN Studentenrekening Voorwaarden Dit zijn de Voorwaarden. In dit document lees je informatie over je betaalrekening en zie je welke afspraken er gelden. Bijvoorbeeld dat je niet rood mag staan als we dat niet hebben afgesproken.

Nadere informatie

Yellowbrick handleiding Mijn Yellowbrick

Yellowbrick handleiding Mijn Yellowbrick Yellowbrick handleiding Mijn Yellowbrick Handleiding Mijn Yellowbrick november 2010 1 Het gebruik van uw persoonlijke pagina Mijn Yellowbrick Als klant van Yellowbrick heeft u toegang tot uw account via

Nadere informatie

Inhoud. Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren

Inhoud. Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren Inhoud Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren LET OP! Vul alleen uw gegevens in wanneer de adresregel begint met dit https://www.mijnnvd.nl. Alleen dan weet u zeker dat u inlogt

Nadere informatie

Dienstbeschrijving IP One Dash app

Dienstbeschrijving IP One Dash app Dienstbeschrijving IP One Dash app Auteur: Marketing Datum: 05-08-2015 Versie: 1.0 Aantal bladen: 10 Nummer: 1054 2 P a g i n a Inhoud 1 Algemeen... 4 1.1 Wat is de Dash app... 4 1.2 Inloggen... 4 1.3

Nadere informatie

Handleiding DSB Mobile Banking Android

Handleiding DSB Mobile Banking Android Handleiding DSB Mobile Banking Android Particulier Versie 1.0 Oktober 2017 Inhoudsopgave A. Inloggen 2 A.1 DSB Mobile Banking app downloaden 2 A.2 Inloggen 2 B. Hoofdscherm 4 C. DSB Informatie 6 C.1 Wisselkoersen

Nadere informatie

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start Internetbankieren met Mijn ING Zo gaat u eenvoudig van start Mijn ING Met Mijn ING bankiert u waar en wanneer u wilt. U kunt op elk moment precies zien hoeveel geld er op uw rekening staat. Bovendien hoeft

Nadere informatie

Starten website/homepage

Starten website/homepage Inleiding Via deze website (http://www.lets-heino.nl/), kun je zelf je vraag en aanbod wijzigen. Ook kun je klavers overschrijven, zoals bij internet-bankieren. Gelukkig is het wel eenvoudiger! Als je

Nadere informatie

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU?

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU? INGEZET, WAT NU? Het is belangrijk te beseffen dat niet iedere opdrachtgever een gedegen inwerkprogramma heeft zoals je bij Calco bent tegengekomen. Dat de laptop klaarstaat op je nieuwe bureau, je stoel

Nadere informatie

Heldertelecom.nl. Dash-app

Heldertelecom.nl. Dash-app Heldertelecom.nl Dash-app Inhoud 1 Algemeen 1.1 Wat is de Dash-app 1.2 Voor welke mobiele toestellen is de Dash-app beschikbaar? 1.3 Is de Dash-app ook te gebruiken op een tablet zoals een ipad? 1.4 Wat

Nadere informatie

Aanvragen Postcode ideal

Aanvragen Postcode ideal Aanvragen Postcode ideal Om gebruik te kunnen maken van Postcode ideal dient u eerst een account aan te maken. Dit kunt u doen door in uw webshop via Webshop > Betaalmethodes > Postcode op de knop Maak

Nadere informatie

Dash-app. v o i c e w o r k s. c o m FAQ. Versie: 1.0 Auteur: Kristel Groeneveld 01-06-2015 Voiceworks BV. Postbus 60281 1320 AH Almere

Dash-app. v o i c e w o r k s. c o m FAQ. Versie: 1.0 Auteur: Kristel Groeneveld 01-06-2015 Voiceworks BV. Postbus 60281 1320 AH Almere FAQ Dash-app Versie: 1.0 Auteur: Kristel Groeneveld 01-06-2015 Voiceworks BV v o i c e w o r k s. c o m Postbus 60281 1320 AH Almere t. 036 760 66 00 advies@voiceworks.com Inhoud 1 Algemeen 4 1.1 Wat is

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren

Voorwaarden Mobiel Bankieren Particulier Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Met Mobiel Bankieren heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Mobiel Bankieren is gratis en werkt op iedere

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Apple iphone

Gebruikershandleiding Apple iphone Gebruikershandleiding Apple iphone Thuis Knop 1 Inhoudsopgave: pagina: De nieuwe iphone configureren: 3 t/m 11 Apps installeren (whats app) 12 t/m 15 Vingerafdruk instellen 16 en 17 E-mail instellen 18

Nadere informatie

Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden

Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden 1.1 Aanmaken Bookshelf account Iedereen die een E-mail adres heeft, kan een Bookshelf account aanmaken. Dit kan via http://bookshelf.nl/start/.

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app 3 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie