Standscorrectie onderbeen Tibiakoposteotomie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Standscorrectie onderbeen Tibiakoposteotomie"

Transcriptie

1 Standscorrectie onderbeen Tibiakoposteotomie In overleg met uw arts hebt u besloten dat u een operatie aan uw scheenbeen (tibia), de zogenaamde tibiakoposteotomie zult ondergaan waarbij de stand van het onderbeen wordt gecorrigeerd. om uw knieklachten te verminderen. Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond zo n operatie. Ziekenhuis Rijnstate Kliniek Velp Ziekenhuis Zevenaar

2 2 Het kniegewricht Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen botstukken. Deze botstukken zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen is veerkrachtig weefsel en zorgt ervoor - samen met het gewrichtsvocht - dat de botstukken gemakkelijk over elkaar glijden. In de knie zitten twee meniscussen. Zij hebben ook een belangrijke rol bij het bewegen van het gewricht. Het kniegewricht is omgeven door het gewrichtskapsel dat aan de binnenzijde bekleed is met gewrichtsslijmvlies. Dit slijmvlies maakt voedingsstoffen voor het kraakbeen en dient tevens als smeermiddel voor het gewricht. Banden, pezen en spieren zorgen voor stabiliteit van het gewricht. Arthrose in de knie Bij arthrose in de knie is het kraakbeen in het kniegewricht beschadigd. Het gewricht kan daardoor minder goed de schokken van een beweging opvangen. Uiteindelijk kan het kraakbeen geheel verdwijnen en bewegen de ruwe botuiteinden tegen elkaar. De gewrichtsvlakken kunnen daardoor niet meer soepel langs elkaar glijden. Bewegen doet dan pijn en gaat gepaard met kraken en bewegingsbeperking. Het bot wordt anders belast en het gewricht wordt breder. Aan de rand van het bot kunnen benige uitsteeksels ontstaan. Zie figuur 1

3 Tibiakoposteotomie 3 Oorzaak arthroseklachten in de knie Arthrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Het kan ontstaan als gevolg van een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de knie, aangeboren afwijkingen of langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk of overgewicht). Ook door ziekte van het gewrichtsslijmvlies kan het kraakbeen slijten. gezond gewricht gewricht met arthrose 1 = bot 3 = beschadigd kraakbeen 2 = kraakbeen 4 = ruwe botuiteinden Figuur 1 Gevolgen van arthrose in de knie Als het kraakbeen verdwijnt, kunnen uw benen scheef gaan staan. Zo ontstaat een O-been als het kraakbeen aan de binnenkant van de knie is verdwenen en een X-been als het kraakbeen aan de buitenkant van de knie is verdwenen. Dat gaat samen met pijn en stijfheid aan de binnenkant van de knie, vooral bij het lopen, staan en traplopen. Verdwijnt het kraakbeen eenmaal, dan wordt ook het kapsel aangetast dat de botdelen bij elkaar moet houden. De knie wordt slapper en gaat zwikken. Het is steeds moeilijker om in evenwicht te blijven lopen en uiteindelijk is het nauwelijks meer mogelijk om te lopen. Diagnose en onderzoek De arts stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek en röntgenfoto s van de knie en beide benen.

4 4 Verminderen van knieklachten Er zijn verschillende mogelijkheden om knieklachten te verminderen: - Medicijnen: er zijn medicijnen die de pijn onderdrukken, maar zij stoppen het slijtageproces niet. - Fysiotherapie: dit kan het achteruitgaan van uw knie vertragen, waardoor de pijn mogelijk vermindert. - Een operatie: wanneer medicijnen en fysiotherapie geen verlichting brengen en de beweeglijkheid afneemt, is een operatie vaak de enige oplossing. Als uw knie er slecht aan toe is, zal een eenvoudige kijkoperatie niet genoeg zijn. In sommige gevallen - zoals bij u - is het beter om het onderbeen operatief van stand te veranderen. Zo vermindert de druk op de versleten kraakbeenplek. Dit heet een tibiakoposteotomie. Met deze operatie hopen wij het inbrengen van een kunstknie 10 tot 15 jaar uit te kunnen stellen. - Een knieprothese: soms is een operatieve standverandering van het been niet mogelijk. De orthopedisch chirurg kan dan voorstellen om een knieprothese (uniknieprothese of totale knieprothese) te plaatsen. Preoperatief onderzoek en verdoving Vóór de operatie gaat u naar de preoperatieve screening (POS). Een anesthesist zal hier met u uw algehele gezondheidstoestand bespreken. Als daar aanleiding voor is kunnen dan voor de operatie maatregelen worden genomen om uw narcose zo veilig mogelijk te laten verlopen. Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk. Deze verdoving vindt bij een knieoperatie plaats via algehele narcose of een ruggenprik. De anesthesist bespreekt met u welke verdoving u tijdens de operatie krijgt. U hoort ook welke medicijnen u op de dag van de operatie nog mag innemen en welke medicijnen van tevoren gestopt moeten worden, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners.

5 Tibiakoposteotomie 5 De opname Op de dag van de operatie wordt u s morgens opgenomen. U komt nuchter naar het ziekenhuis. In de folder Algehele anesthesie staat te lezen wat dit inhoudt. Neem ook uw ponsplaatje mee. Als u medicijnen gebruikt, wilt u die dan in de originele verpakking meenemen? Draag zo min mogelijk sieraden en geen nagellak of make-up. Laat geld en andere kostbaarheden thuis. Op de verpleegafdeling informeert de verpleegkundige u over de gang van zaken op de afdeling en de gebeurtenissen rondom de operatie. De verpleegkundige stelt u ook vragen over uw gezondheid, medicijngebruik en persoonlijke omstandigheden. Voorbereiding op de operatie U mag tijdens de operatie geen horloge of sieraden dragen. Als u algehele narcose krijgt, moet u uw eventuele gebitsprothese en contactlenzen uitdoen. Vlak voordat u naar de operatieafdeling gaat, wordt u gevraagd een operatiehemd aan te trekken. Het kan zijn dat u medicijnen krijgt ter voorbereiding op de operatie. In de voorbereidingsruimte van de operatiekamer krijgt u een infuus ingebracht. Via dit infuus worden narcosemiddelen of andere medicijnen toegediend. De operatie U wordt geopereerd door de orthopedisch chirurg of de orthopedisch chirurg in opleiding. Tijdens de operatie bent u onder voortdurende controle van de anesthesist. Deze bewaakt onder meer uw ademhaling, hartslag en bloeddruk en wordt hierbij geassisteerd door de anesthesieassistent.

6 6 Om de druk op de versleten kraakbeenplek in het kniegewricht te verminderen (zie figuur 2) wordt bij een tibiakoposteotomie de stand van het been veranderd. Figuur 2 knie met slijtage aan de binnenzijde. De pijl geeft de belastingslijn aan die over de binnenzijde loopt. Om de stand van het been te veranderen wordt de kop van het scheenbeen (de tibiakop) vlak onder het kniegewricht doorgezaagd (doorgenomen). Men noemt dit osteotomie. Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk: een gesloten wig correctie of een open wig correctie. De arts bespreekt voor de operatie met u welke operatietechniek bij u wordt uitgevoerd. Open wig correctie Bij deze operatietechniek maakt de orthopedisch chirurg een inkeping in het bot van het scheenbeen. De gecorrigeerde stand wordt met een plaat en schroeven vastgezet. Na drie tot vier maanden vult de ontstane ruimte zich op met bot en groeit dicht. Soms wordt er kunstbot (tricalciumfosfaat) gebruikt om de ontstane ruimte op te vullen Dit kunstbot wordt binnen enkele maanden volledig omgezet in eigen bot. Zie figuur 3. Figuur 3: open wig correctie. De belastingslijn verschuift naar de buitenzijde.

7 Tibiakoposteotomie 7 Gesloten wig correctie Om de stand van het been te kunnen corrigeren is het soms noodzakelijk eerst het kuitbeen door te zagen. Over het algemeen wordt hiervoor de snede gebruikt die al is gemaakt om bij het scheenbeen te komen. Het is ook mogelijk dat er wat lager een tweede snede wordt gemaakt. Uit het bot van het scheenbeen haalt men vervolgens een wig. De stand van het onderbeen kan nu gecorrigeerd worden. De gecorrigeerde stand wordt met een plaat en schroeven vastgezet. Zie figuur 4. Figuur 4: gesloten wig correctie. De belastingslijn verschuift naar de buitenzijde. Na de operatie Voordat u teruggaat naar de afdeling ligt u nog een poosje op de uitslaapkamer totdat de verdoving is uitgewerkt. Als u terug bent op de afdeling wordt uw contactpersoon gebeld. Via een infuus krijgt u extra vocht toegediend. Het is mogelijk dat u een drain hebt. Dit is een dun slangetje dat bij het wondgebied naar buiten komt en het bloed en wondvocht afvoert. Het been kan in het begin nog gezwollen en pijnlijk zijn. Gebruik bij pijnklachten de voorgeschreven pijnmedicatie. In het ziekenhuis kunt u hier de verpleegkundige naar vragen. Als u naar huis gaat, mag u thuis Paracetamol innemen (maximaal 4x daags twee tabletten van 500 mg).

8 8 8 Op de dag van operatie wordt gestart met prikjes bloedverdunners (heparine) onder de huid. Dit moet u zes weken blijven doen om een trombosebeen te voorkomen. De verpleegkundige leert u de injectie zelf uit te voeren. - Na de operatie zal uw arts u vertellen hoe de operatie is verlopen. - Hechtingen (die niet oplosbaar zijn) moeten na ongeveer twee weken door de huisarts worden verwijderd. - U mag weer naar huis als er geen complicaties zijn en als de fysiotherapeut tevreden is over uw vorderingen. Meestal is dat na twee dagen. Revalidatie De eerste dag na de operatie mag u naast het bed zitten, waarbij de geopereerde knie ondersteund wordt met een kussen op een stoel. De fysiotherapeut start deze dag met de revalidatie. U oefent om uw knie tot zeventig graden te buigen en volledig te strekken. Daarnaast start u ook met passief bewegen op een Continuous Passive Motion apparaat. Dit maakt het buigen en strekken nog gemakkelijker. Op dag twee wordt het buigen uitgebreid tot negentig graden. Verder krijgt u van de fysiotherapeut actieve oefeningen om uw beenspieren te versterken. U leert lopen en traplopen met twee krukken waarbij u het been gedeeltelijk mag belasten (tot zes weken na de operatie mag u de knie maximaal 10% belasten ). Wij adviseren u om al bij opname krukken mee te nemen. Deze kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt. Als u naar huis gaat, moet u zelfstandig met krukken kunnen lopen en uw knie voldoende kunnen buigen. Voer thuis dagelijks de oefeningen volgens de aanwijzingen van de fysiotherapeut uit. Alleen als het nodig is krijgt u thuis fysiotherapie. Na zes weken hebt u een controle afspraak bij de orthopedisch chirurg. Hij bepaalt of u uw knie verder mag gaan belasten.

9 Tibiakoposteotomie 9 Weer thuis Afhankelijk van de operatie en individuele factoren hebt u na de operatie nog enige tijd last van het operatiegebied. De eerste tijd zal uw onderbeen en het gebied rondom de wond wat opgezet zijn en warm aanvoelen. Dit wordt geleidelijk minder. Ook is het mogelijk dat u bloeduitstortingen (blauwe plekken) bij de wond hebt, die wat naar beneden kunnen zakken, maar deze verdwijnen vanzelf. Adviezen voor thuis - Zolang er nog wondvocht of bloed uit de wond komt, moet de wond met een steriel gaasverband beschermd worden. Meestal is dit maar even nodig. Lekt de wond niet meer, dan bevordert het droog houden van de wond een goede wondgenezing. Gebruik daarom geen afsluitende pleister. De wond mag de eerste zeven dagen niet doorweekt raken. U mag daarom de eerste week niet baden of zwemmen. Wel mag u vanaf de tweede dag na de operatie kort douchen. Na zeven dagen mag u weer gewoon douchen. Gebruik bij het douchen, zolang de wond niet helemaal dicht is, geen zeep rondom het wondgebied en dep de wond na het douchen goed droog. Gebruik geen bodylotion, tenzij de huid geheel gesloten is. Meestal is dit na ongeveer drie weken. U kunt beter de eerste weken niet in bad gaan, omdat de hoge instap van het bad belastend is voor uw knie. - Wanneer u pijn hebt, kunt u deze bestrijden met Paracetamol (maximaal 4x daags twee tabletten van 500 mg). Wanneer de pijn minder wordt, kunt u dit langzaam afbouwen. - Mocht de knie wat opgezet en pijnlijk zijn, leg het been in rust dan wat hoger. Gebruik een ijspakking, gewikkeld in een handdoek Controle afspraak bij uw arts Zes weken na de operatie hebt u een afspraak bij de orthopedisch chirurg op de polikliniek. Aan de hand van de röntgenfoto die voor de afspraak is gemaakt, en de bevindingen van de orthopedisch chirurg beoordeelt deze of het bot weer voldoende hersteld is en of u het been weer volledig mag belasten.

10 10 Dagelijks leven en werk Indien u na ontslag thuiszorg nodig hebt, geef dit dan aan tijdens het opnamegesprek met de verpleegkundige. De verpleegkundige schakelt hiervoor het transferbureau van het ziekenhuis in. U kunt gemiddeld na twaalf weken weer beginnen met werken. Dit is afhankelijk van de inhoud en de activiteiten die gekoppeld zijn aan uw werk en van het herstel van het bot. Als u het been weer volledig mag belasten en u voldoende spierkracht hebt, is fietsen en autorijden weer toegestaan. Dit zal ongeveer zes tot twaalf weken na de operatie zijn. Op de hometrainer mag u al eerder fietsen. (Beperkt) sporten kan en mag weer drie tot vier maanden na de operatie. Mogelijke complicaties Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Ook bij deze operatie zijn er de normale risico s op complicaties, zoals trombose, longontsteking, nabloeding en wondinfectie. Gelukkig treden deze na een tibiakoposteotomie zeer zelden op. - Een infectie is een vervelende complicatie, dit kan weefselbeschadiging geven, waarvoor weer een operatie nodig is. De kans op een infectie na een tibiakoposteotomie is erg klein. Mocht er echter toenemende pijn, zwelling, roodheid en koorts optreden of mocht er vocht of pus uit de wond komen, neemt u dan altijd contact met ons op. - Omdat u tijdens en vlak na de operatie veel stil ligt in bed en na de operatie wat beperkt mobiel bent, kan er een verstopping van een bloedvat in het been (trombose) ontstaan. Wanneer dit niet behandeld wordt, kan er een stolsel naar de longvaten of hersenvaten schieten. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Om trombose te voorkomen, start u in het ziekenhuis met dagelijkse injecties. Deze injecties moeten tot zes weken na de operatie toegediend worden. U of uw partner krijgen instructies hierover tijdens het verblijf in het ziekenhuis.

11 Tibiakoposteotomie 11 - Bij een tibiakoposteotomie worden sneden in de huid gemaakt. Daardoor is het mogelijk dat er een huidzenuw wordt beschadigd. De huid eromheen kan daarna wat doof aanvoelen of juist extra gevoelig. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd of geven geen last meer. - De bloeddrukband, die vaak gebruikt wordt om de operatie onder bloedleegte te kunnen uitvoeren, geeft soms klachten na de operatie, bijvoorbeeld een gevoel van kneuzing van de weefsels onder deze strakke band. Er kan een huidzenuw bekneld geraakt zijn, waardoor de huid eromheen wat doof aanvoelt of juist extra gevoelig is. Ook deze klachten verdwijnen meestal in de loop van de tijd. Vragen Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, zal uw arts deze graag beantwoorden. Telefoonnummers Polikliniek Orthopedie Ziekenhuis Rijnstate:

12 12 Bij Alysis kunt u telefonisch en via uw afspraak maken. Ziekenhuis Rijnstate Postbus ta Arnhem Kliniek Velp Postbus aa Velp Ziekenhuis Zevenaar Postbus ga Zevenaar / Uitgave: Afdeling Communicatie Alysis Zorggroep,2010

Standscorrectie onderbeen (tibiakoposteotomie)

Standscorrectie onderbeen (tibiakoposteotomie) Standscorrectie onderbeen (tibiakoposteotomie) In overleg met uw arts heeft u besloten om een operatie aan uw scheenbeen (tibia) te ondergaan. Hierbij wordt de stand van uw onderbeen gecorrigeerd om uw

Nadere informatie

Auteur: Dr. C.J.M. van Loon

Auteur: Dr. C.J.M. van Loon Deze uitgebreide informatiefolder wordt u aangeboden door de Maatschap Chirurgen & Orthopeden Arnhem. Deze maatschap maakt deel uit van de Alysis Zorggroep. Auteur: Dr. C.J.M. van Loon 1. De anatomie Het

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE 17964 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten. Wat is

Nadere informatie

Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie

Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie Als u last hebt van een gewricht, kan dat vele verschillende oorzaken hebben. Op grond van uw klachten, het onderzoek van uw gewricht en eventuele röntgenfoto's

Nadere informatie

Kijkoperatie heup. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Kijkoperatie heup. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Kijkoperatie heup In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een kijkoperatie aan uw heup ondergaat, een zogenaamde heupartroscopie. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rondom deze

Nadere informatie

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Orthopedie Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. De stand van uw been wordt veranderd. In deze folder vindt u informatie over de knie, de

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten.

Nadere informatie

Artroscopie (Kijkoperatie gewrichten)

Artroscopie (Kijkoperatie gewrichten) Artroscopie (Kijkoperatie gewrichten) In overleg met uw arts heeft u besloten dat u vanwege gewrichtsklachten een artroscopie (kijkoperatie) zult ondergaan. Deze folder geeft u een globaal overzicht van

Nadere informatie

Osteotomieën. Standveranderingen rondom de knie

Osteotomieën. Standveranderingen rondom de knie Osteotomieën Standveranderingen rondom de knie Inleiding U bent onder behandeling bij de Maartenskliniek Woerden voor klachten aan de knie. In deze folder leest u alle relevante informatie over de standverandering

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

Schouderoperatie (schouderstabilisatie)

Schouderoperatie (schouderstabilisatie) Schouderoperatie (schouderstabilisatie) De schouder Het schoudergewricht wordt gevormd door het schouderblad en de kop van de bovenarm. Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Om het gewrichtskapsel

Nadere informatie

Operatie om stand van het been te veranderen

Operatie om stand van het been te veranderen Orthopedie Tibiakop Osteotomie Operatie om stand van het been te veranderen Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een tibiakop osteotomie.

Nadere informatie

Standcorrectie van het onderbeen

Standcorrectie van het onderbeen Standcorrectie van het onderbeen Informatie voor patiënten F0171-6011 december 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT Artroscopie

PATIËNTENINFORMATIE. KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT Artroscopie PATIËNTENINFORMATIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT Artroscopie 2 KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT Artroscopie Door middel van deze informatiefolder wil Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg geven over deze ingreep.

Nadere informatie

Kijkoperatie in het enkelgewricht Artroscopie

Kijkoperatie in het enkelgewricht Artroscopie ORTHOPEDIE Kijkoperatie in het enkelgewricht Artroscopie BEHANDELING Kijkoperatie in het enkelgewricht Binnenkort wordt u verwacht voor een kijkoperatie in het enkelgewricht (artroscopie) in het St. Antonius

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Rotar cuff repair Algemeen In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten een rotator cuff repair van de schouder uit te laten voeren. In deze folder geven wij u informatie

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Kijkoperatie van de heup

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Kijkoperatie van de heup Kijkoperatie van de heup KIJKOPERATIE VAN DE HEUP INLEIDING In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een kijkoperatie aan uw heup ondergaat. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken

Nadere informatie

Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie)

Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie) Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een standscorrectie van de knie (tibiakop-osteotomie) te ondergaan. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Correctie stand onderbeen

Correctie stand onderbeen Correctie stand onderbeen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van slijtage of artrose van het kniegewricht aan een kant en hoe die behandeld kan worden. Het

Nadere informatie

Arthroscopie (een kijkoperatie in een gewricht)

Arthroscopie (een kijkoperatie in een gewricht) Patiënteninformatie Arthroscopie (een kijkoperatie in een gewricht) rkz.nl Inleiding Deze brochure geeft u de nodige informatie, wanneer de arts u een arthroscopie (kijkoperatie) voorstelt in verband met

Nadere informatie

Standcorrectie van het onderbeen Focuskliniek Orthopedie

Standcorrectie van het onderbeen Focuskliniek Orthopedie Standcorrectie van het onderbeen Focuskliniek Orthopedie Focuskliniek Orthopedie Laat u bewegen In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten om een operatie aan uw onderbeen te laten uitvoeren.

Nadere informatie

Standscorrectie van de (artrotische) knie

Standscorrectie van de (artrotische) knie Standscorrectie van de (artrotische) knie De behandeling Binnenkort wordt bij u een knieoperatie verricht. Tijdens deze operatie wordt de ongunstige stand van uw knie verbeterd. Hier informeren wij u over

Nadere informatie

Een hele of halve knieprothese

Een hele of halve knieprothese Deze uitgebreide informatiefolder wordt u aangeboden door de Maatschap Chirurgen & Orthopeden Arnhem. Deze maatschap maakt deel uit van de Alysis Zorggroep. Een hele of halve knieprothese Auteur: Dr. C.J.M.

Nadere informatie

Patellofemorale prothese

Patellofemorale prothese Deze uitgebreide informatiefolder wordt u aangeboden door de Maatschap Chirurgen & Orthopeden Arnhem. Deze maatschap maakt deel uit van Rijnstate. Patellofemorale prothese Auteur: C. van Loon 1. De anatomie

Nadere informatie

Standsverandering onderbeen. Tibiakop osteotomie

Standsverandering onderbeen. Tibiakop osteotomie Standsverandering onderbeen Tibiakop osteotomie Inhoud Inleiding 3 Tibiakop Osteotomie 3 Waarom een tibiakop osteotomie 3 De operatie 3 Na de operatie 4 Uitslaapkamer 4 Bloedverdunnende middelen 4 Fysiotherapie

Nadere informatie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie 1 Binnenkort ondergaat u een operatie om de stand van uw been te veranderen. Deze ingreep wordt ook wel tibiakop osteotomie genoemd: de tibiakop is het bovenste

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Standscorrectie van de artrotische knie

Standscorrectie van de artrotische knie Standscorrectie van de artrotische knie STANDSCORRECTIE VAN DE ARTROTISCHE KNIE INLEIDING U hebt artrose (slijtage) aan uw knie. De orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige stand van uw knie

Nadere informatie

Chirurgie. Kijkoperatie in een gewricht. (Arthroscopie)

Chirurgie. Kijkoperatie in een gewricht. (Arthroscopie) Chirurgie Kijkoperatie in een gewricht (Arthroscopie) Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is eigenlijk een gewricht?...4 Wat kan er mis zijn met een gewricht?...5 Wat houdt een arthroscopie in?...6 Na de

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Valgiserende tibiakop osteotomie. Poli Orthopedie

Valgiserende tibiakop osteotomie. Poli Orthopedie 00 Valgiserende tibiakop osteotomie Poli Orthopedie 1 U ondergaat binnenkort een valgiserende tibiakop operatie. Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden. De bouw van het kniegewricht.

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een knieoperatie ondergaat, de zogenaamde voorste kruisbandplastiek. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rond

Nadere informatie

Standsverandering been (Osteotomie)

Standsverandering been (Osteotomie) Standsverandering been (Osteotomie) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een osteotomie uit te laten voeren. Bij deze operatie wordt de stand van uw bovenbeen of onderbeen veranderd.

Nadere informatie

Standscorrectie artrotische knie

Standscorrectie artrotische knie ORTHOPEDIE Standscorrectie artrotische knie BEHANDELING Standscorrectie artrotische knie U hebt pijnklachten omdat de stand van uw knie niet goed is. Uw orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de stand

Nadere informatie

Kijkoperatie in het gewricht

Kijkoperatie in het gewricht CHIRURGIE Kijkoperatie in het gewricht Artroscopie BEHANDELING Kijkoperatie in het gewricht Binnenkort wordt bij u een kijkoperatie (artroscopie) verricht om te kijken wat de oorzaak kan zijn van uw gewrichtsklachten

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 Onderzoeksresultaten 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug

Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Voorbereiding op de operatie 3 Voorbereiding thuis 3 Nuchterbeleid 4 Elleboogkrukken 4 Medicatie 4

Nadere informatie

Arthroscopie van de elleboog

Arthroscopie van de elleboog Arthroscopie van de elleboog Kijkoperatie van de elleboog Orthopedie 5693p ORT.024/1008.CV..A Inleiding Uw behandelend arts heeft u een kijkoperatie (arthroscopie) van uw elleboog geadviseerd. Deze folder

Nadere informatie

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery 1. Voorbereiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpale tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Voor

Nadere informatie

De schouderprothese. Bericht van opname. Het schoudergewricht

De schouderprothese. Bericht van opname. Het schoudergewricht De schouderprothese Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Uw schoudergewricht wordt vervangen door een kunstgewricht (schouderprothese). In deze informatie leest u over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Het ontslag 6 Leefregels

Nadere informatie

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei De orthopedisch chirurg heeft je geadviseerd om een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie te ondergaan.arthroscopie betekent: in het

Nadere informatie

Correctie van de kniestand

Correctie van de kniestand Correctie van de kniestand In deze folder vindt u informatie over operatieve behandelingen om de kniestand te corrigeren. Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over de operatie.

Nadere informatie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie patiënteninformatie tibiakop-osteotomie In overleg met uw arts heeft u besloten om het bot onder uw kniegewricht te laten opereren. Dit is een tibiakop-osteotomie van het onderbeen. Deze folder bevat informatie

Nadere informatie

Frozen shoulder. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Frozen shoulder. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Frozen shoulder Wanneer een schoudergewricht in alle richtingen een bewegingsbeperking heeft en pijnlijk is, spreekt men van een frozen shoulder (bevroren schouder/ stijve schouder) Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen.

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen. Totale knieprothese 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw knie. Uw eigen knie is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe knie (totale knieprothese) geplaatst. Artrose van de knie Het

Nadere informatie

Kijkoperatie in het gewricht

Kijkoperatie in het gewricht ORTHOPEDIE Kijkoperatie in het gewricht Artroscopie BEHANDELING Kijkoperatie in het gewricht Binnenkort wordt u verwacht voor een kijkoperatie in een gewricht (artroscopie) in het St. Antonius Ziekenhuis.

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees)

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) ORTHOPEDIE Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit

Nadere informatie

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei Standscorrectie been Ziekenhuis Gelderse Vallei Bij u is een slijtage van het kniegewricht aan één zijde geconstateerd, een veel voorkomend probleem. Vaak is veroudering de oorzaak. Deze slijtage in het

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Het kniegewricht 2 3. Wanneer is een voorste kruisbandreconstructie nodig? 3 4. Anesthesie (verdoving of narcose) 4 5. Voor de operatie 4

Nadere informatie

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze folder

Nadere informatie

Operatief verwijderen plaat, pen of schroef (Osteosynthese materiaal) Poli Orthopedie

Operatief verwijderen plaat, pen of schroef (Osteosynthese materiaal) Poli Orthopedie 00 Operatief verwijderen plaat, pen of schroef (Osteosynthese materiaal) Poli Orthopedie 1 Diagnose en onderzoek Door beoordeling van uw klachten en het maken van een röntgenfoto kan uw arts besluiten

Nadere informatie

Orthopedie. Voorste kruisband plastiek

Orthopedie. Voorste kruisband plastiek Orthopedie Voorste kruisband plastiek Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. Er wordt een voorste kruisband reconstructie verricht. In deze folder vindt u informatie over de voorste kruisband,

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Hij heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Labiacorrectie. (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Labiacorrectie. (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Labiacorrectie (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Schouderoperatie (Neerplastiek)

Schouderoperatie (Neerplastiek) Schouderoperatie (Neerplastiek) In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een schouderoperatie, de zogenaamde Neerplastiek zult ondergaan. Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van

Nadere informatie

De omgedraaide schouderprothese

De omgedraaide schouderprothese De omgedraaide schouderprothese De reversed schouderprothese Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Uw schoudergewricht wordt vervangen door een kunstgewricht (schouderprothese). In deze informatie

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een kijkoperatie aan uw knie. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de opname in het

Nadere informatie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie Standscorrectie knie Tibiakoposteotomie Orthopedie Inhoudsopgave Standscorrectie knie (Tibiakoposteotomie) 4 De knie 4 Wat is een artrotische knie? 4 Wat zijn de klachten bij een artrotische knie? 5 Wanneer

Nadere informatie

Correctie stand van de knie O - stand. Poli Orthopedie

Correctie stand van de knie O - stand. Poli Orthopedie 00 Correctie stand van de knie O - stand Poli Orthopedie U heeft milde tot matige slijtage van de binnenkant van uw knie samen met een 'o-stand' van de knie(ën). U heeft met uw arts besloten om een operatieve

Nadere informatie

Voorstekruisbandplastiek

Voorstekruisbandplastiek Voorstekruisbandplastiek In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een knieoperatie ondergaat, de zogenaamde voorstekruisbandplastiek. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rond de

Nadere informatie

Schouderprothese. Havenziekenhuis

Schouderprothese. Havenziekenhuis Schouderprothese Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Uw schoudergewricht wordt vervangen door een kunstgewricht (schouderprothese). In deze folder leest u over de voorbereiding op de operatie,

Nadere informatie

Gewrichtsdistractie van de Knie

Gewrichtsdistractie van de Knie Patiënteninformatie MaastrichtUMC+ Gewrichtsdistractie van de Knie Inleiding In deze folder krijgt u meer informatie over gewrichtsdistractie van de knie, een operatieve behandeling om pijn bij knie-artrose

Nadere informatie

Hallux Valgus (scheefstaande grote teen)

Hallux Valgus (scheefstaande grote teen) Hallux Valgus (scheefstaande grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de grote teen recht te laten zetten. In deze folder wordt u informatie gegeven over de operatie, de periode na de

Nadere informatie

Arthroscopie Elleboog

Arthroscopie Elleboog Arthroscopie Elleboog Inleiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten om een kijkoperatie van uw elleboog te ondergaan. Een kijkoperatie wordt ook wel een arthroscopie genoemd. Deze folder

Nadere informatie

Standscorrectie knie bij artrose

Standscorrectie knie bij artrose Standscorrectie knie bij artrose In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten tot een operatie om de ongunstige stand van uw knie te verbeteren en daardoor de pijn te doen verminderen. Door

Nadere informatie

Standscorrectie van de versleten knie

Standscorrectie van de versleten knie Patiënteninformatie Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en nabehandeling Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en

Nadere informatie

Frozen shoulder. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Frozen shoulder. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Frozen shoulder Wanneer een schoudergewricht in alle richtingen een bewegingsbeperking heeft en pijnlijk is, spreekt men van een frozen shoulder (bevroren schouder/ stijve schouder) Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan de grote teen (hallux valgus).

Nadere informatie

Arthroscopie. diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen. Wat is een arthroscopie?

Arthroscopie. diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen. Wat is een arthroscopie? Arthroscopie diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen Uw behandelend orthopeed heeft u het advies gegeven om een arthroscopie van de knie te ondergaan in een verkorte traject. Er wordt naar gestreefd

Nadere informatie

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Orthopedie CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw duim. Er wordt een prothese in het duimbasisgewricht geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het duimbasisgewricht,

Nadere informatie

Artroscopie van de knie. Kijkoperatie

Artroscopie van de knie. Kijkoperatie Artroscopie van de knie Kijkoperatie Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Waarom een artroscopie 3 Voordelen van de artroscopie 4 Mogelijke complicaties 4 Voorbereiding op de operatie 5 Opname 5 Na de operatie

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie 2 3 Het kniegewricht kan door een ongeval of slijtage beschadigd raken. Voor een deel kunnen deze beschadigingen worden geconstateerd door middel van lichamelijk onderzoek en/of

Nadere informatie

Stabilisatie van de knieschijf. Tuberositas transpositie

Stabilisatie van de knieschijf. Tuberositas transpositie Stabilisatie van de knieschijf Tuberositas transpositie Uw arts heeft u geadviseerd om een operatie aan uw knie te ondergaan waarbij de stabiliteit van de knieschijf wordt verbeterd. In deze folder kunt

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese De totale knieprothese DE TOTALE KNIEPROTHESE INLEIDING U staat op de wachtlijst voor een nieuwe knie, een zgn. totale knieprothese. Deze folder geeft informatie over het kniegewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Kijkoperatie van de enkel

Kijkoperatie van de enkel Orthopedie Behandeling Kijkoperatie van de enkel www.catharinaziekenhuis.nl 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Ort/Kijkoperatie van de enkel/01-02-2010 Inhoud Bouw van

Nadere informatie

Knieoperatie voorste kruisband

Knieoperatie voorste kruisband Knieoperatie voorste kruisband In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een operatie wordt uitgevoerd waarbij de gescheurde voorste kruisband van uw knie wordt vervangen. Deze operatie

Nadere informatie

Reversed schouderprothese

Reversed schouderprothese Reversed schouderprothese 'Omgedraaide' schouderprothese Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Uw schoudergewricht wordt vervangen door een kunstgewricht (schouderprothese). In deze folder leest

Nadere informatie

Orthopedie. Schouderprothese

Orthopedie. Schouderprothese Orthopedie Schouderprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Er wordt een schouderprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding

Nadere informatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie Orthopedie Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Verdoving... 4 Voorbereiding... 4 De opname... 4

Nadere informatie

Tuberositas transpositie

Tuberositas transpositie Tuberositas transpositie De tuberositas transpositie Inleiding U krijgt een operatie aan de knie in verband met problemen met uw knieschijf. Bij deze operatie wordt de aanhechting van de pees van de bovenbeenspieren

Nadere informatie

Hoge tibiaosteotomie. Operatieve standscorrectie van het onderbeen

Hoge tibiaosteotomie. Operatieve standscorrectie van het onderbeen Hoge tibiaosteotomie Operatieve standscorrectie van het onderbeen Inleiding De orthopeed heeft met u besproken dat u geopereerd wordt aan uw knie. Deze operatie is nodig om de stand van uw knie te corrigeren.

Nadere informatie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie Informatie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie 00 Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband poli Orthopedie 1 Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Schouderprothese. Orthopedie ORTH versie 1 pagina 1/5

Schouderprothese. Orthopedie ORTH versie 1 pagina 1/5 Schouderprothese In overleg met de orthopedisch chirurg hebt u besloten tot het plaatsen van een schouderprothese. In deze brochure leest u meer over de operatie evenals de zorg voor en na de operatie.

Nadere informatie