PRO04. CoP Future Mobility. Sander Spijker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRO04. CoP Future Mobility. Sander Spijker"

Transcriptie

1 PRO04 CoP Future Mobility Sander Spijker

2 Inhoud Analyseren... 3 Persoonlijk PVA... 3 Onderzoeken... 4 Hoofd en deelvragen... 4 Inhoudelijke verdieping... 4 Simulaties of CAD modellen... 5 Bijlage... 6

3 Analyseren Sander Spijker Persoonlijk PVA Wat Ik ga helpen met het ontwikkelen van de wielophanging van united mobilty. Het doel van united mobilty is om een strak voertuig neer te zetten. Om dit voor elkaar te krijgen zullen wij goed moeten kijken naar wat het beste is voor united mobilty. De taken binnen dit project zijn al zo goed als verdeelt. Het deel wat ik heb gekregen is stuurinrichting, hierbij komt Vincent Verhagen mij helpen om een deugdelijk stuursysteem te ontwerpen. Er zijn al onderzoeken naar gedaan door de fontys, nu is het de taak van Vincent en ik om uit te zoeken of deze stukken bruikbaar zijn om het te kunnen realiseren. Wat ga ik opleveren - uitgewerkt 3d model van de stuurinrichting - Rapportage - voortgang persoonlijk dossier - Reflectie verslag van het project Hoe Tijdens mijn projecturen zal ik mij bezighouden met het ontwerpen van de ophanging. Hierbij moet je niet alleen denken aan het veersysteem, maar ook stuurinrichting en remmerij. Voor het stuursysteem zal er eerst een 3d CAD model worden opgeleverd. Om dit te kunnen maken zal er eerst nog wat onderzoek naar gedaan worden. Dit op gebied van homologatie en andere kracht berekening. Na dit 3d CAD model zal worden gerealiseerd in het echt. Belangrijke beslissingen worden altijd overlegd met de andere personen van het stuursysteem. Waarom Dit project ben ik begonnen als opdracht voor school. Er was een keuze uit projecten united mobilty en second life vehicle. Mijn keuze voor united mobilty gevallen omdat mij dit project meer aanspreekt. De motivatie is veel hoger voor dit project dan voor second life vehicle. Wielophanging zelf lijkt mij een heel interessant onderwerp om mij hier mee bezig te houden. Wielophanging gaat ook een behoorlijke uitdaging worden denk ik en daar hou ik wel van.

4 Onderzoeken Sander Spijker Hoofd en deelvragen Voor onderdeel stuursysteem zijn de volgende hoofd en deelvragen opgesteld: Hoofd en deelvragen - Welk bestaand stuursysteem is het meest geschikt voor de United Mobility? Deelvragen Inhoudelijke verdieping - Binnen welke afstand moet het voertuig en volledig kunnen draaien en hoe wordt dit gerealiseerd? - Welke eisen stelt de RDW aan een stuurinrichting? - Hoe realiseren wij een stuursysteem dat voldoet aan het Ackermann principe? - Wat is de meest ideale stuurpositie en hoek? Ik heb een onderzoek gedaan naar in wheel veersystemen. In dit onderzoek heb ik gebruik gemaakt van kwalitatief onderzoeken. Er was een vraag gesteld of dit gerealiseerd kon worden voor ons voertuig. Ik heb onderzoek gedaan en ben tot conclusie gekomen dat het niet realiseerbaar is binnen de tijd. Zie bijlage voor het onderzoek Figuur 1 Excel berekeningen

5 Simulaties of CAD modellen Er is een 3D CAD tekening gemaakt van een mogelijk stuursysteem. Ik heb het stuurhuis getekend en mijn collega de stuurkolom. Het stuurhuis is een stiletto c en na getekend met werkelijke dimensies. Figuur 2 3D CAD stuursysteem Ook heb ik een 3D CAD model gemaakt van een inwheel veersysteem. Dit is te vinden in de bijlage. Het veersysteem is gebaseerd op het Michelin inwheel veersysteem, alleen dan zonder elektromotor.

6 Bijlage Sander Spijker

7 sander spyker Sander Spijker

8 Analyseren... 3 Persoonlijk PVA... 3 Onderzoeken... 4 Hoofd en deelvragen... 4 Inhoudelijke verdieping... 4 Simulaties of CAD modellen... 5 Bijlage... 6 Inleiding... 8 Het idee... 9 Doelstellingen & Onderzoeksvraag Michelin Active Wheel System Hiriko Robo-wheels Multimatic In-Wheel Front Suspension Edison2 In-Wheel Suspension Uitwerking in inventor Conclusie Advies 16 Inleiding

9 Dit document betreft een zeer kort onderzoek naar een mogelijk innovatievere ophanging dan de huidige gekozen ophanging voor de United Mobility. Het idee is ter sprake gekomen tijdens een bijeenkomst voor het project United Mobility en zal later in dit document uitgelegd worden. Het idee Het idee voor de alternatieve wielophanging is als volgt: Een schokdemper met veer verwerkt in de fusee. De draagarmen worden in plaats van aan het fusee aan het chassis zelf vastgemaakt. Dit zorgt ervoor dat het feitelijk één geheel wordt hiermee. Michelin heeft zo n soort ophanging al is gemaakt en toegepast op de Heuliez Will en de Venturi Volage, Allebei elektrische voertuigen van Franse makelij. Voor de beeldvorming hieronder een afbeelding van dit systeem: 1 Figuur 3 Michelin Active Wheel System Zoals te zien is zit hier ook een elektromotor in verwerkt die het wiel aandrijft. Dit is dan iets wat wij bij de United Mobility niet nodig hebben, maar dit idee komt het meest in de buurt bij ons idee voor een alternatieve ophanging dus zullen wij dit ook onderzoeken. Later in het document zal meer worden uitgelegd over dit systeem. Doelstellingen & Onderzoeksvraag 1 Tudorache, A. (2010). Michelin Will Make the Active Wheel Available in [online] autoevolution. Available at: [Accessed 9 Mar. 2016].

10 Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of het mogelijk is een ophanging te realiseren voor de United Mobility waarbij de schokdemper in de fusee zit verwerkt en de draagarmen vastzitten aan het chassis. De doelstelling is om voor vrijdag een advies te geven over de mogelijkheden hiervan. Hierbij hebben wij een onderzoeksvraag opgesteld zonder deelvragen vanwege het gebrek aan tijd. Deze luidt: Wat zijn de mogelijkheden om een ophanging met een inwheel schokdemper en aan het chassis bevestigde draagarmen zelf te construeren en toe te passen op de United Mobility binnen de gestelde tijd voor dit project?

11 1. Michelin Active Wheel System Zoals gezegd is het idee dat wij onderzoeken al is toegepast door Michelin. Zij hebben een wiel met daarin verwerkt: Een fusee met elektronische geregelde schokdemper Een losse veer ernaast Een 30 kw watergekoelde elektromotor (ter grootte van een starter motor) die het wiel zelf aandrijft. Een tandwiel dat verbonden is met het tandwiel van de elektromotor waardoor het wiel kan draaien. Een regelmotor voor de elektronische schokdemper Het bekende remsysteem (remschijf, remklauw etc.) Hieronder nog een keer de afbeelding: De 2 bandenmaten die de Venturi Volage gebruikt bij dit systeem zijn als volgt: Front tyres: Michelin R18 Rear tyres : Michelin R18 Alles bij elkaar weegt dit wiel 43 kg. De 30 kw motor zelf weegt 7 kg 3 dus wanneer we dit ontwerp zouden kunnen realiseren en hierbij de elektromotor voor de wielaandrijving weglaten dan weegt het geheel ongeveer 35 kg met de huidige band -en velgmaten. Of de resterende componenten 2 Allcarcentral.com, (2016). 1st ed. [ebook] Monaco: Venturi Automobiles. Available at: [Accessed 9 Mar. 2016]. 3 TreeHugger. (2016). Michelin Unveils Active Wheel in Affordable Electric Car. [online] Available at: [Accessed 9 Mar. 2016].

12 allemaal in een wiel van 101 mm breed en met een 16 inch velg kunnen worden gebouwd die we voor de United Mobility willen gebruiken is dus ook nog maar de vraag. 2. Hiriko Robo-wheels Een ander concept wat wij gevonden is die van 4 Hiriko. Zij hebben een concept stadsauto met eveneens wielen waarin onder andere ook ophanging is verwerkt. Het ziet er als volgt uit: 4 Figuur 4 Hiriko Robo-Wheels De schokdemper is hier niet in de fusee verwerkt maar staat er bovenop waardoor het meer wat weg heeft van een McPherson ophanging. Verder is er een elektromotor, haptic steering en remmerij in verwerkt. Over dit concept is verder niet veel concrete technische informatie te vinden. 4 Hiriko driving mobility. (2016). 1st ed. Hiriko, p.21.

13 3. Multimatic In-Wheel Front Suspension Multimatic, een Canadees automotive bedrijf heeft bij een Ford Model B uit 1932 een in-wheel suspension gerealiseerd waar zij ook het 5 patent op hebben. In het wiel zit een hydraulische demper wat kracht uitoefent op een zuiger, deze zuiger is weer verbonden met een andere zuiger in het chassis. Onder de motorkap zit een veer die wordt ingedrukt door de druk op de zuiger. Het bijzondere aan dit systeem is dat je de kracht in het wiel doorgeleid met vloeistof onder de motorkap. Op de website is te lezen dat een 14 of 15 inch velg te klein is om dit systeem in te bouwen, maar dat het bij grotere maten wel mogelijk is zoals op de foto te zien. 6 Figuur 3 Multimatic In-Wheel Suspension 7 Figuur 4 veerplaatsen 5 Holt, L. and Sparrow, T. (2016). Patent US In-wheel suspension system with remote spring and damper means. [online] Google Books. Available at: [Accessed 9 Mar. 2016]. 6 Autofocus.ca. (2012). Racecar technology, meet pre-war Ford - Autofocus.ca. [online] Available at: [Accessed 9 Mar. 2016]. 7 youtube.(2012)[online] 10 Mar. 2016].

14 4. Edison2 In-Wheel Suspension De 7 Edison2 is een elektrisch voertuig die ook gebruik maakt van In-Wheel Suspension. De gehele unit is gemaakt uit aluminium en weegt zo n 5,5 kg. Deze zit gemonteerd in een 17 inch velg 8 Figuur 5 Edison2 In-Wheel Suspension 7 Compositesworld.com. (2016). Very Light Cars: Driving the future : CompositesWorld. [online] Available at: [Accessed 9 Mar. 2016]. 8 Autoweek. (2016). Driving the Edison 2 Very Light Car 4.0. [online] Available at: [Accessed 9 Mar. 2016].

15 5. Uitwerking in inventor De wielnaaf wordt gemaakt uit een aantal onderdelen. 2 veren, geleider, houder / wielnaaf en demper. Door dit ontwerp toe te passen kan de veer worden geplaatst net voor de velg, in de velg kan niet als er wordt gekozen voor een zijspanband. Figuur 6 bevestiging lager Figuur 7 geleider Figuur 8 houder Figuur 9 wiellager Figuur 10 assembly met veren

16 Overige gevonden patenten op In-Wheel Suspension systemen: Conclusie Er zijn zeker mogelijkheden om een in wheel veersysteem te maken. Michelin en nog een paar andere bedrijven hebben dit ook al weten te realiseren. Michelin heeft zelfs een elektromotor ingebouwd bij het wiel. Ons idee wat mij bedacht hebben komt het meest die bij de Michelin wiel, alleen is hier geen elektromotor in toegepast. Elektromotor was overbodig, omdat het alleen gaat om de voorwielen. Om dit te kunnen realiseren moet dit nog veel verder worden uitgedacht en getest moeten worden of het wel aan de eisen kan voldoen. Alle ontwikkelde systemen van andere bedrijven zijn voor in een velg, wat bij dit voertuig niet kan aangezien we voor zijspanwielen gaan. 7.Advies Na veel punten hebben onderzocht luid het advies om dit niet gaan toepassen binnen het voertuig. Het systeem is nog best ingewikkeld om dit werkend te kunnen krijgen en zal heel veel tijd gaan kosten. Er zijn hiervoor ook geen kant en klare pakketten die gekocht kunnen worden, alles zal zelf gemaakt moeten worden/ bedacht worden. Er is gekozen voor een zijspan wiel en om deze reden kan het niet in de velg worden toegepast, wat weer eigenlijk de hele essentie eruit haalt. Want nu moet alles alsnog buiten de velg geplaats worden en levert het weinig tot geen voordeel op. De tijd factor in dit project is sterk aanwezig en daarom wordt het afgeraden om dit toe te passen in het voertuig.

Competentiebeoordeling

Competentiebeoordeling Competentiebeoordeling Project Second life Vehicle (SLV) Bas Quist Student tweede jaar Automotive PRO04 0896429 1 Inhoud Voorwoord... 3 Analyseren... 4 Onderzoeken... 5 Bijlage... 6 2 Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Een body die voldoet aan de eisen van de opdrachtgever en het RDW.

Een body die voldoet aan de eisen van de opdrachtgever en het RDW. Don Ottenhof 0890246 ATR4B UM, Team Body Wat ga je doen? Kijken naar het huidige ontwerp van de body, welke aspecten zijn te gebruiken en wat moet er vervangen worden? Een nieuw design ontwerpen die voldoet

Nadere informatie

ALGEMEEN Maten van het remsysteem 30

ALGEMEEN Maten van het remsysteem 30 ALGEMEEN Algemeen principeschema van het remsysteem 30 ALGEMEEN Maten van het remsysteem 30 VOOR T R E I N ALGEMEEN Aantrekkoppels (dan.m) 30 VOOR T R E I N ALGEMEEN Aantrekkoppels (dan.m) 30 A C H T E

Nadere informatie

Current state. Figuur 1: Ontwerp van de externe projectleider

Current state. Figuur 1: Ontwerp van de externe projectleider Current state Inleiding Het doel van het united mobility project is om een voertuig te ontwerpen en te bouwen. De vraag vanuit de opdrachtgever was om een zo zuinig mogelijk voertuig te ontwikkelen. Om

Nadere informatie

PG Start & Go. KG Automotive handling, safety & suspension. PG Construct the Vehicle

PG Start & Go. KG Automotive handling, safety & suspension. PG Construct the Vehicle Autotechniek regulier voltijd en duaal 1e jaar ATr1/ATr2 Propedeutisch jaar Studiejaar 2012-2013 Keuzeonderwijs/bijspijkeronderwijs Management & Communication Skills 1 Technisch Engels Compleet voertuig

Nadere informatie

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini Technisch Reglement Klasse 01T 160cc 4T Mini 2015 TECHNISCH REGLEMENT KARTING NFK 01T 160cc 4T MINI Series NOOT: Dit aanvullend technisch reglement maakt deel uit van het NRK (NFK Reglement Karting) dat

Nadere informatie

Toepassing WOK Criteria. Versie 1.0, 12 mei 2009

Toepassing WOK Criteria. Versie 1.0, 12 mei 2009 Toepassing WOK Criteria Versie 1.0, 12 mei 2009 Handleiding WOK criteria In dit document staan de criteria beschreven voor het plaatsen van de WOK indicatie. Deze criteria zijn samengesteld onder regie

Nadere informatie

Jaguar E-type Zero: 'De mooiste elektrische auto ter wereld'

Jaguar E-type Zero: 'De mooiste elektrische auto ter wereld' Jaguar E-type Zero: 'De mooiste elektrische auto ter wereld' Info Beesd Gepubliceerd op: 7 september 2017 Jaguar Land Rover Nederland Samenvatting Jaguar Land Rover presenteert een volledig elektrisch

Nadere informatie

Groeien door samenwerken

Groeien door samenwerken Samenwijs en verder Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan de duurzame maatschappelijke innovatie vanuit het concept Samenwijs? Roeland Hogt (Automotive, RDM CoE, Kenniscentrum RDM, ACE) Ism Ans

Nadere informatie

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006)

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006) Bij het uitoefenen van alle hieronder vermelde vaardigheden dienen de daarbij noodzakelijke technieken en gereedschappen worden toegepast en dient rekening te worden gehouden met eigenschappen van materialen,

Nadere informatie

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit:

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: Hoe de voorste naaflager van een Volkswagen Sharan 7M vervangen. Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: 1 Trek de handremhendel strak vast. 3 2 Plaats wiggen onder de achterste wielen. 4 Verhoog

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

22/1/2016 HESSEL KOOT 3D MODELLEREN

22/1/2016 HESSEL KOOT 3D MODELLEREN 22/1/2016 HESSEL KOOT 3D MODELLEREN ELEKTRISCH BESTUURBAAR AUTOOTJE 15031985 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Opmerkingen bij tekeningen en onderdelen... 3 2.1 Opmerkingen onderdelen... 3 2.2 Opmerkingen

Nadere informatie

TRAKRITE WHEEL ALIGNMENT RANGE. Trakrite magnetische meetapparaat voor wielvlucht, naspoor & fuseependwarshelling (KPI)

TRAKRITE WHEEL ALIGNMENT RANGE. Trakrite magnetische meetapparaat voor wielvlucht, naspoor & fuseependwarshelling (KPI) Het wereldberoemde TRAKRITE WHEEL ALIGNMENT RANGE Trakrite magnetische meetapparaat voor wielvlucht, naspoor & fuseependwarshelling (KPI) Onderdeelnr. 77099 Instructies Inleiding: Specificatie: Naspoormeetapparaat

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Chassisset Polestar. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , ,

Installation instructions, accessories. Chassisset Polestar. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , , Installation instructions, accessories Instructienr. 31454807 Versie 1.0 Ond. nr. 31454590, 31454591, 31650299, 31650300 Chassisset Polestar Volvo Car Corporation Chassisset Polestar- 31454807 - V1.0 Pagina

Nadere informatie

Groeien door samenwerken

Groeien door samenwerken Samenwijs en verder Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan de duurzame maatschappelijke innovatie vanuit het concept Samenwijs? Roeland Hogt (Automotive, RDM CoE, Kenniscentrum RDM, ACE) Ism Ans

Nadere informatie

De RENAULT ONDERHOUDSBEURT

De RENAULT ONDERHOUDSBEURT Pagina 5. De Renault onderhoudsbeurt 6. Motor 7. Benzine en dieselmotor / roetfilter 8. Turbo & intercooler 9. Smeersysteem 10. Koelvloeistof systeem 11. In- & uitlaatsysteem 12. Aandrijflijn 13. Handgeschakelde

Nadere informatie

Lichte transportvoertuigen

Lichte transportvoertuigen Lichte transportvoertuigen GESCHIEDENIS De Ape is een voertuig met een lange geschiedenis en kent vele tradities. Al in 1948 zoemde de eerste Ape (Italiaans voor Bij) door de smalle en bochtige stegen

Nadere informatie

Montagehandleiding zijspanrem

Montagehandleiding zijspanrem Montagehandleiding zijspanrem Een woord vooraf. 1. Bent u niet bekend met het werken aan remmen, en heeft u nog nooit remvloeistof vervangen en remmen ontlucht e.d. begin dan niet aan deze klus, maar laat

Nadere informatie

RC 390 2015: RACE-GENEN

RC 390 2015: RACE-GENEN RC 390 2015: RACE-GENEN Een raszuivere sportmotor. Tot de essentie teruggebracht. Wendbaar, snel, geschikt voor A2- rijbewijs en supersportief. Op landwegen of op het circuit: de Moto3-genen komen in elke

Nadere informatie

Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers.

Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers. Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers. Opgelet! Recent zijn er een aantal wijzigingen geweest in de reglementering voor de oldtimers. Zo is sinds 1 juli

Nadere informatie

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn SCdefault 9-5 Montagerichtlijn SITdefault Wielophangingskit MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

Specificaties. De BMW 5 Serie Sedan. 530i, 530i xdrive.

Specificaties. De BMW 5 Serie Sedan. 530i, 530i xdrive. Pagina 1 Specificaties. 530i, 530i xdrive. BMW 530i Sedan BMW 530i xdrive Sedan Carrosserie Aantal portieren/stoelen 4/5 4/5 Lengte/breedte/hoogte (onbelast) mm 4.936/1.868/1.479 4.936/1.868/1.479 Wielbasis

Nadere informatie

Vari-Met CDI module Handleiding V1.0

Vari-Met CDI module Handleiding V1.0 Gefeliciteerd met de aankoop van uw Vari-Met CDI module! Wij hopen dat u vele veilige en comfortabele kilometers zal maken met deze CDI module. De Vari-Met CDI is een digitale CDI in tegenstelling tot

Nadere informatie

Mini Buggy Reglement SECTIE Autocross 2018

Mini Buggy Reglement SECTIE Autocross 2018 Artikel 1 ALGEMEEN REGLEMENT 1.1 In deze klasse rijden uitsluitend voertuigen éénzitter frames met carrosserieën welke speciaal voor de autocross ontworpen zijn. En waarvan het silhouet geen gelijkenis

Nadere informatie

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit:

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: Hoe een achterste wielnaaf van een Peugeot 407 vervangen Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: 1 Vervang alle zelfborgende moeren en bouten tijdens de installatie. 2 Trek de handremhendel strak

Nadere informatie

Taxatierapport. Taxatienummer: 1412134 Opdrachtgever:

Taxatierapport. Taxatienummer: 1412134 Opdrachtgever: Taxatierapport Taxatienummer: 1412134 Opdrachtgever: Dhr. A.H. Maaskant Uitvoeringsdatum: 19-09-2014 Vervaldatum: 23-09-2017 Taxatie uitgevoerd door: Ir. A.C. Wisse InterClassic s Jupiterweg 14 3893 GD

Nadere informatie

NRK Technisch. Klasse 43S VT250 Senioren Series

NRK Technisch. Klasse 43S VT250 Senioren Series NRK Technisch Klasse 43S VT250 Senioren Series 2015 TECHNISCH REGLEMENT KARTING NFK 43S VT250 Senioren Series NOOT: Dit aanvullend technisch reglement maakt deel uit van het NRK (NFK Reglement Karting)

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Niveauregeling. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Pagina 1 / 17

Installation instructions, accessories. Niveauregeling. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Pagina 1 / 17 Installation instructions, accessories Instructienr. 8685630 Versie 1.1 Ond. nr. 8685627 Niveauregeling Volvo Car Corporation Niveauregeling- 8685630 - V1.1 Pagina 1 / 17 Uitrusting A0000162 A0000161 A0000197

Nadere informatie

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem tbv schamelaanhangwagen met vast gewicht.

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem tbv schamelaanhangwagen met vast gewicht. Installatie handleidg t.b.v. elektrisch remsysteem tbv schamelaanhangwagen met vast gewicht. Inhoud pakket; 1 Stuks vooraf geassembleerde remkast met 2 remregelaar hierna vernoemd als BCU (Brake Controle

Nadere informatie

Bouwboek BOUWBOEK PROJECT SLV

Bouwboek BOUWBOEK PROJECT SLV Bouwboek BOUWBOEK PROJECT SLV Contents Werktekeningen cq inventortekeningen... 3 Motorruimte... 4 Elektromotor... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Motorcontroller... 4 BMS... 7 DC-DC converter... 8

Nadere informatie

Lichte transportvoertuigen

Lichte transportvoertuigen Lichte transportvoertuigen GESCHIEDENIS De Ape is een voertuig met een lange geschiedenis en kent vele tradities. Al in 1948 zoemde de eerste Ape (Italiaans voor Bij) door de smalle en bochtige stegen

Nadere informatie

Ga op ontdekking. Wolverine-R

Ga op ontdekking. Wolverine-R Ga op ontdekking. De Yamaha is een unieke 2-persoons ROV (Recreational Off-road Vehicle) die klaar is om recreatief terreinrijden toegankelijker te maken voor een groot publiek. Deze stijlvolle en veelzijdige

Nadere informatie

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem.

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem. Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem. Inhoud pakket; 1 Stuks vooraf geassembleerde remkast met remregelaar en stroom regelaar hierna vernoemd als BCU

Nadere informatie

Windturbineauto door de lucht

Windturbineauto door de lucht Persbericht Utrecht, 26 april 2010 Deelname aan de wereldtentoonstelling te Shanghai Windturbineauto door de lucht Wereldtentoonstelling Shanghai Het thema van de wereldtentoonstelling is "better city,

Nadere informatie

SCHILTZ handling. wh nl. Speciale uitvoeringen. Wielen en wielen met as. Wielen en wielen met as

SCHILTZ handling. wh nl. Speciale uitvoeringen. Wielen en wielen met as. Wielen en wielen met as wh-00-nl Wielen en wielen met as Naast onze, in deze G catalogus vermelde, standaardproducten, leveren wij veel probleemoplossingen op maat voor klantspecifieke toepassingen. Deze individuele probleemoplossingen

Nadere informatie

Elektrische motorverwarming (auto's zonder extra verwarming op brandstof)

Elektrische motorverwarming (auto's zonder extra verwarming op brandstof) Installation instructions, accessories Instructienr. 31664496 Versie 1.1 Ond. nr. 31664494 Elektrische motorverwarming (auto's zonder extra verwarming op brandstof) IMG-432838 Volvo Car Corporation Elektrische

Nadere informatie

Michelin Challenge Bibendum 2011

Michelin Challenge Bibendum 2011 Michelin Challenge Bibendum 2011 Rookvrije zone Evenement De "Michelin Challenge Bibendum" is een evenement voor milieuvriendelijke auto's dat ieder jaar op een andere plaats op de wereld wordt gehouden.

Nadere informatie

Technische beschrijving MGV-LB 125/100 FD. op aanhangwagen

Technische beschrijving MGV-LB 125/100 FD. op aanhangwagen Mobiele Ventilatie Unit M V U op aanhangwagen Technische beschrijving MGV-LB 125/100 FD op aanhangwagen B.S. Belüftungs-GmbH Etn. P. Vanassche & Cie N.V. Am Hungerwiesgraben 10 Brugsesteenweg 2 D-89429

Nadere informatie

Kwaliteitscontrole Rapport

Kwaliteitscontrole Rapport Nr. 1642 Kwaliteitscontrole Rapport Porsche 996 GT 3 cup (Blauwe vleugel) 2001 By Patrick Dussolier Porsche 996 GT3 Cup 2001 Dossiernummer: 1642 Datum waarde bepaling: 14-06-2016 Plaats onderzoek: Opslagplaats

Nadere informatie

1 of 4 20/01/ :42

1 of 4 20/01/ :42 1 of 4 20/01/2013 20:42 Uitgegeven: 16-nov-2012 Voorwielophanging - Voorwiellager en wielnaaf Auto's gebouwd vanaf 01/1999 Verwijderen en aanbrengen Verwijderen 1. Krik de voorkant van het voertuig op.

Nadere informatie

Bergtrein. Figuur 2 staat ook op de uitwerkbijlage. a. Bepaal de afstand die de trein op t = 20 s heeft afgelegd.

Bergtrein. Figuur 2 staat ook op de uitwerkbijlage. a. Bepaal de afstand die de trein op t = 20 s heeft afgelegd. Bergtrein In een bergachtig gebied kunnen toeristen met een bergtrein naar een mooi uitzichtpunt reizen De trein wordt aangedreven door een elektromotor en begint aan een rit naar boven In figuur 2 is

Nadere informatie

versie dd 28-09-2010 Keuringsprotocol

versie dd 28-09-2010 Keuringsprotocol Keuringsprotocol Wat houdt de abc-keuring in? De abc-keuring van Van Abeelen Keuringen geeft inzicht in de actuele technische toestand van een voertuig. Bij de keuring wordt dit protocol stipt gevolgd.

Nadere informatie

Het plezier van elektrisch fietsen...

Het plezier van elektrisch fietsen... Elektrische fiets ombouwset 2017-2018 Het plezier van elektrisch fietsen... R A T - Holland Sinds 2007 leveren wij betrouwbare elektrische fietsen en complete ombouwsets voor het ombouwen van uw gewone

Nadere informatie

Contextbeschrijving Anko Grinwis 13097458. Contextbeschrijving. Anko Grinwis 13097458

Contextbeschrijving Anko Grinwis 13097458. Contextbeschrijving. Anko Grinwis 13097458 0 Inhoud De Branding... 2 De afdeling... 4 Het Werk... 6 De begeleiding... 7 1 De Branding De Branding BV is een machine/constructie/installatiebedrijf dat in Ouddorp gevestigd is sinds 1990. Er word voornamelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. MXU50 50cc ATV

Inhoudsopgave. MXU50 50cc ATV /// ATV Catalogus 2 /// Inhoudsopgave Inhoudsopgave ATV /// 3 MXU50 50cc ATV 3...MXU 50 4... Maer 90 5...MXU 150 6...MXU 300 R Off Road 7... MXU 300 Greenline 8...MXU 400 44 IRS 9...MXU 500i DX 10... MXU

Nadere informatie

D NRT - 07022014 - V1 1

D NRT - 07022014 - V1 1 SPORTIEF REGLEMENT VOLVO 360 CUPS 2014 Van toepassing is het Algemeen Reglement Autorensport Nationaal B, Bijlage 1 Veiligheidsvoorschriften Rijder en Wagen en het Wedstrijdreglement Autorensport Nationaal

Nadere informatie

Functioneel, duurzaam en geschikt voor elk terrein.

Functioneel, duurzaam en geschikt voor elk terrein. Functioneel, duurzaam en geschikt voor elk terrein. Het hele jaar door buiten werken kan zwaar zijn. Alleen met de allerbeste uitrusting en de juiste machines krijg je het werk gedaan. Ontdek snel hoe

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2015 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 38 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar.

Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar. Schijfrem op puch bouwen Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar. Ik zal in deze FAQ zo goed mogelijk proberen uit te

Nadere informatie

Technisch Ontwerp Document (TOD) Project: Mannequin. Bedrijf: RS

Technisch Ontwerp Document (TOD) Project: Mannequin. Bedrijf: RS Technisch Ontwerp Document (TOD) Project: Mannequin Bedrijf: RS Enschede, 25 november 2013 Mechatronica Versie 1.0 Opgesteld door: Klas: EMT2A Groep: 2A Dieuwe Elferink 323037 Gijs de Vries 331511 Bram

Nadere informatie

ESCBO HR GTZero. Powered by:

ESCBO HR GTZero. Powered by: ESCBO HR GTZero Powered by: Team HR GTZero De Electric Sports Car Build-off Bouw een Citroën 2CV om tot een elektrische goedgekeurde sportwagen die zo hoog mogelijke scoore op de Tien- kamp binnen het

Nadere informatie

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Hyundai i i-drive Cool Airco. Straat Kapt.

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Hyundai i i-drive Cool Airco. Straat Kapt. Bovag checklist dd. 13-9-2017 werkorder 148386 Klant Auto Naam De Auto Avenue Tilburg BV Kenteken 74-THS-5 Straat Kapt. Hatterasstraat 11 Type Hyundai i10 1.1 i-drive Cool Airco Postcode 5015 BB Plaats

Nadere informatie

Elektrische motorverwarming, 230V, (R-design)

Elektrische motorverwarming, 230V, (R-design) Installation instructions, accessories Instructienr. 31454381 Versie 1.3 Ond. nr. 31454379 Elektrische motorverwarming, 230V, (R-design) Volvo Car Corporation Elektrische motorverwarming, 230V, (R-design)-

Nadere informatie

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Seat Mii deurs Chill Out Airco. Straat Kapt.

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Seat Mii deurs Chill Out Airco. Straat Kapt. Bovag checklist dd. 2-10-2017 werkorder 148836 Klant Auto Naam De Auto Avenue Tilburg BV Kenteken 4-SXT-03 Straat Kapt. Hatterasstraat 11 Type Seat Mii 1.0 5 deurs Chill Out Airco Postcode 5015 BB Plaats

Nadere informatie

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit:

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: vervangen op PEUGEOT 206 Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: 1 Vervang de remschijven op de PEUGEOT 206 volledig op elke as. Onafhankelijk van de staat van de componenten. Dit zorgt ervoor

Nadere informatie

Examen VMBO-GL 2005 VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL 2005 VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat uit 64

Nadere informatie

Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4. Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen

Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4. Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4 Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen 0 1. Bevindingen & nieuwe Sankeydiagrammen Als we onze wagen van de helling

Nadere informatie

Betrouwbare, robuuste scootmobielen...

Betrouwbare, robuuste scootmobielen... Betrouwbare, robuuste scootmobielen... met een indrukwekkende actieradius, een sterke motor en een prachtig design. www.prestonability.com www.afikim.nu info@prestonability.com Tel NL 036 53 53 580 Tel

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.4

Voortgangsverslag 1.4 Voortgangsverslag 1.4 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn mei 2012 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het vierde blok

Nadere informatie

Vooronderzoek CASUS PLUG-IN HYBRIDE WOUTER SCHOLTE & GINO VAN LUIJN

Vooronderzoek CASUS PLUG-IN HYBRIDE WOUTER SCHOLTE & GINO VAN LUIJN 2013 Vooronderzoek CASUS PLUG-IN HYBRIDE WOUTER SCHOLTE & GINO VAN LUIJN Inhoudsopgave Inleiding... 1 Motivatie keuze voertuig... 2 Voertuigspecificaties... 2 Maten en gewichten... 2 Aandrijving... 3 Voertuigdynamiek...

Nadere informatie

De lengte van de planken moet gelijk zijn aan de breedte van het paneel.

De lengte van de planken moet gelijk zijn aan de breedte van het paneel. Bouwbeschrijving zonnevolger. De zonnevolger is in essentie niets meer dan een schuin opgestelde draaibare as waar een zonnepaneel op bevestigd is die met een motor op de zon wordt gericht. Door de schuine

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

TECHNISCH REGLEMENT 2015 PRO KLASSE

TECHNISCH REGLEMENT 2015 PRO KLASSE TECHNISCH REGLEMENT 2015 PRO KLASSE VERSIE 2.0 Toyo Tires Time Attack 2015 Technisch Reglement Pro klasse V2.0 Inhoud Inleiding 2 Wijzigingen t.o.v. het reglement 2014 2 1 Algemeen 3 2 Motorisch 3 3 Aandrijving

Nadere informatie

Hoe maak je ons quadro-voertuig?

Hoe maak je ons quadro-voertuig? Hoe maak je ons quadro-voertuig? stap 1: pak een grote buis naar keuze. stap 2: hang een houder eraan vast. stap 3. hang een grote buis aan die houder. stap 4: hang er een houder eraan vast op de buis

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 30 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Jaargang 2018 Oktober

Jaargang 2018 Oktober Jaargang 2018 Oktober Al een aantal weken wordt er hard gewerkt aan de HRD05. Van alle kanten helpen de leden van HARD bij het bouwen van de auto en alles wat daar bij komt kijken. Waar is iedereen zo

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2

Voortgangsverslag 1.2 Voortgangsverslag 1.2 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn december 2011 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het tweede

Nadere informatie

Demontage van het fusee Klik met muis of spatiebalk voor volgende dia

Demontage van het fusee Klik met muis of spatiebalk voor volgende dia Demontage van het fusee Klik met muis of spatiebalk voor volgende dia Om het lager te vervangen moet eerst het fuseehuis worden gedemonteerd (hier zit het lager met flens in) Als 1 e moet de centrale naafmoer

Nadere informatie

HEFFEN 2-KOLOMS HEFBRUG KPS305C2/306HE

HEFFEN 2-KOLOMS HEFBRUG KPS305C2/306HE 650078 2-KOLOMS HEFBRUG KPS305C2/306HE Elektro-mechanische hefbrug met drempel en asymmetrische opstelling. Telescopische uitschuifbare hefarmen met in hoogte instelbare opname spindels met rubber opnameblokken.

Nadere informatie

A4 Transporter en C4 Blue. » Connected to you. www.brianjames-europe.com

A4 Transporter en C4 Blue. » Connected to you. www.brianjames-europe.com » Connected to you www.brianjames-europe.com A4 Transporter en C4 Blue De nieuwe autotransporter van Brian James Trailers is het het overtuigende bewijs van kwaliteit en innovatie. P-LABL-4122-P-N Grote

Nadere informatie

Skelter F-310. Onderdelenlijst: Benodigd gereedschap: N.B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs.

Skelter F-310. Onderdelenlijst: Benodigd gereedschap: N.B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 101.658 Skelter F-310 Onderdelenlijst: Omschrijving Aantal Materiaalsoort Afmetingen in mm Chassis 1 blik 0,5 x 220 x 300 Wielen 2 PVC ø 50 Wielen 2 PVC ø 41,5 Stuur 1 ø 37 Motor 1 Bevestigingsbeugel 1

Nadere informatie

TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW

TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW datum opname en inspectiee : 22-05-2015 plaats opname en inspectiee : Weesp dossiernummer : 20150811 naam opdrachtgever : Dhr. D.E. Masereeuw eigenaar : Dhr. D.E.

Nadere informatie

Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten

Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten 31/01/2013 : Copyright BMW 7-Series Club Nederland Deze procedure geldt voor de 740 en de 750, de 735 heeft andere remklauwen.

Nadere informatie

Neem de wieldraagarm...

Neem de wieldraagarm... C. Rijwielgedeelte zijspan Neem de wieldraagarm... en monteer met een M14x50 bout voorzien van veerring en ring de M14 stangkoppeling aan het uiteinde van de rechthoekige koker. De moer bevindt zich dan

Nadere informatie

Conceptenrapport. Groep 5. Module (vakcode) : THSP2. Verbetert Conceptenrapport. Beroepsproduct: Groep: WP11 groep 5

Conceptenrapport. Groep 5. Module (vakcode) : THSP2. Verbetert Conceptenrapport. Beroepsproduct: Groep: WP11 groep 5 Conceptenrapport Groep 5 Module (vakcode) : THSP2 Beroepsproduct: Verbetert Conceptenrapport Groep: WP11 groep 5 Projectieleden: A. J. Houweling, J. Hop, M. van der Jagt, S. Kaptein, T. Jansen, D. Janse,

Nadere informatie

TryDo Hybride Stuurpomp

TryDo Hybride Stuurpomp TryDo Hybride Stuurpomp Het nieuwe navigeren met de TryDo Hybride Stuurpomp is een revolutie op het gebied van stuurcomfort. Het bestaat uit een verbeterd conventioneel hydraulisch stuursysteem en een

Nadere informatie

www.peugeotscooters.be PEUGEOT CATALOGUS

www.peugeotscooters.be PEUGEOT CATALOGUS www.peugeotscooters.be 2014 PEUGEOT CATALOGUS 1 coming soon PEUGEOT CATALOGUS 2014 INDEX ELECTRIC 3 e-vivacity 50CC SCOOTERS 5 Vogue 6 V-Clic 7 Kisbee 9 Kisbee RS 10 Streetzone 11 Tweet (RS) 12 Tweet EVO

Nadere informatie

R157.32 Montage/demontage richtlijnen

R157.32 Montage/demontage richtlijnen R157.32 Montage/demontage richtlijnen AUDI: SEAT: SKODA: VOLKSWAGEN: A1, A2 Cordoba IV, Ibiza (III, IV, V) Fabia (FL, II), Roomster, Rapid Polo (VII, VIII, IX), Fox OE referentie 6R0407621E IDENTIFICATIE

Nadere informatie

TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW

TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW datum opname en inspectie : 16-05-2014 plaats opname en inspectie : XXXXX dossiernummer : 20140765 naam opdrachtgever : Dhr. XXX eigenaar : Dhr. XXX adres : XXXXXXX

Nadere informatie

Alle motoren Ruud Vos

Alle motoren Ruud Vos Alle motoren 2017 Ruud Vos UITGEVERIJ DE ALK BV Inhoud Inleiding.......................................... 4 Motorrijden over dertig jaar?.......................... 5 Verklaring technische gegevens.......................

Nadere informatie

Hyundai en waterstof WaterstofNet congres William Meerschaut PR & Communications Manager Hyundai Belux

Hyundai en waterstof WaterstofNet congres William Meerschaut PR & Communications Manager Hyundai Belux Hyundai en waterstof WaterstofNet congres William Meerschaut PR & Communications Manager Hyundai Belux 1 Hyundai en de toekomst Hyundai is bekommerd om de toekomst» Verkoop!» Door een duurzaam beleid»

Nadere informatie

FORD RANGER 203410_Ranger_2015.5_COVER_V2.indd 1-3 14/08/2014 16:39:54

FORD RANGER 203410_Ranger_2015.5_COVER_V2.indd 1-3 14/08/2014 16:39:54 FORD RANGER 2 3 4 5 1.8 m3 6 7 8 9 10 11 3 7 8 5 1 2 4 6 9 10 12 13 3500kg 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 28 29 30 [Nm] 475 450 425 400 375 [kw] [PS] 180 245 165 224 150 204 135 184 31 350 325

Nadere informatie

FORD RANGER Ranger_2013.5_Cover_V2.indd 1 20/12/2012 14:57

FORD RANGER Ranger_2013.5_Cover_V2.indd 1 20/12/2012 14:57 FORD RANGER 1 2 3 4 5 1.8 m3 6 7 8 9 10 11 1 4 6 10 9 7 2 8 5 3 12 13 3500kg 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 28 29 29 30 [Nm] 475 450 425 400 375 350 325 [kw] [PS] 180 245 165 224 150 204

Nadere informatie

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Straat Kapt. Hatterasstraat 11

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Straat Kapt. Hatterasstraat 11 Bovag checklist dd. 18-9-2017 werkorder 148451 Klant Auto Naam De Auto Avenue Tilburg BV Kenteken 83-LRL-3 Straat Kapt. Hatterasstraat 11 Postcode 5015 BB Plaats Tilburg E-mail marco@deautoavenue.nl Type

Nadere informatie

INSCHRIJFFORMULIER. Erkend Montagecentrum Hallobanden.nl

INSCHRIJFFORMULIER. Erkend Montagecentrum Hallobanden.nl INSCHRIJFFORMULIER Erkend Montagecentrum Hallobanden.nl Door te kiezen voor een verwijzing op hallobanden.nl, kiest u ervoor om lid te worden van een van de Europese leiders in online verkoop en montage

Nadere informatie

FAG-oplossing voor wiellagerreparatie voor bestelwagens

FAG-oplossing voor wiellagerreparatie voor bestelwagens FAG-oplossing voor wiellagerreparatie voor bestelwagens Mercedes-Benz Sprinter, Viano, Vito en Volkswagen Crafter vooras De inhoud van deze brochure is wettelijk niet bindend en is uitsluitend bedoeld

Nadere informatie

TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW

TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW TAXATIERAPPORT Volgens artikel 7: 960 BW datum opname en inspectiee : 11-05-2015 plaats opname en inspectiee : Nijensleek dossiernummer : 20150730 naam opdrachtgever : Autobedrijf van der Zweerde eigenaar

Nadere informatie

SPORTIEF REGLEMENT LEGENDS CARS CUP 2013

SPORTIEF REGLEMENT LEGENDS CARS CUP 2013 SPORTIEF REGLEMENT LEGENDS CARS CUP 2013 De Stichting DNRT Zomeravondcompetitie auto s organiseert wedstrijden voor de Legends Cars Cup 2013 (promotor Legendscarscup.nl). Van toepassing is het Algemeen

Nadere informatie

A force of nature. Kodiak 450 / EPS

A force of nature. Kodiak 450 / EPS A force of nature. De naam Kodiak is al toonaangevend in de wereld van de zware Utility ATV's. En nu brengen wij de middelgrote Utility ATV klasse naar een hoger niveau met de robuuste Kodiak 450. Dankzij

Nadere informatie

Schakelaar voor voorste differentieel Workman HDX/HDX-D multifunctionele voertuigen met vierwielaandrijving

Schakelaar voor voorste differentieel Workman HDX/HDX-D multifunctionele voertuigen met vierwielaandrijving Form No. Schakelaar voor voorste differentieel Workman HDX/HDX-D multifunctionele voertuigen met vierwielaandrijving Modelnr.: 121-6337 3378-789 Rev B Installatie-instructies WAARSCHUWING CALIFORNIË Proposition

Nadere informatie

De hoogte tijd grafiek is ook gegeven. d. Bepaal met deze grafiek de grootste snelheid van de vuurpijl.

De hoogte tijd grafiek is ook gegeven. d. Bepaal met deze grafiek de grootste snelheid van de vuurpijl. et1-stof Havo4: havo4 A: hoofdstuk 1 t/m 4 Deze opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Bij het et krijg je in 1 minuten ongeveer deelvragen. Oefen-examentoets et-1 havo 4 1/11 1. Een lancering.

Nadere informatie

Onderzoekje rekenen. Druk en verhoudingen. Is er meer belangstelling voor rekenen als rekenen met hun vak te maken heeft?

Onderzoekje rekenen. Druk en verhoudingen. Is er meer belangstelling voor rekenen als rekenen met hun vak te maken heeft? 2016 Onderzoekje rekenen Druk en verhoudingen Is er meer belangstelling voor rekenen als rekenen met hun vak te maken heeft? Laura Kalverda en Cees van Woensel Nova College 1-4-2016 Inhoud Voorwoord...

Nadere informatie

1. Opdrachtomschrijving. 2. Probleemstelling / Doelstelling. 3. Uitwerkingen van de vragen: Bijlagen: Inhoudsopgave: 1.

1. Opdrachtomschrijving. 2. Probleemstelling / Doelstelling. 3. Uitwerkingen van de vragen: Bijlagen: Inhoudsopgave: 1. Inhoudsopgave: 1. Opdrachtomschrijving 1.1 Het Project 2. Probleemstelling / Doelstelling 2.1 Probleemstelling 2.2 Doelstelling 2.3 Eisen 3. Uitwerkingen van de vragen: 3.1 Welke coördinaten moeten worden

Nadere informatie

Grand Prix RACEAUTO

Grand Prix RACEAUTO is uniek 101.532 Grand Prix RACEAUTO Benodigd gereedschap: Potlood, kraspen Centerpons (Kolom) boormachine Boren ø 2,2-4 - 4,5 en 10 mm Beugelzaag met zaagblaadjes Bankschroef Staal (fijn) of sleutelvijl

Nadere informatie

MECHANICA. Laboratorium. 40 t/m. Constructies. VERSNELLINGSB et 2 snelhe. S met tandheugel STUUR V32776

MECHANICA. Laboratorium. 40 t/m. Constructies. VERSNELLINGSB et 2 snelhe. S met tandheugel STUUR V32776 MECHANICA Laboratorium Constructies i - 5 6 7 8 9 50 - De eerste auto ter wereld Een antieke machine met vier zitplaatsen Maak een tandwieloverbrenging met tandheugel Monteer een mechanische versnellingsbak

Nadere informatie

Achterste cabine-ophanging verwijderen voor montage van een hulpchassis

Achterste cabine-ophanging verwijderen voor montage van een hulpchassis Algemene informatie Algemene informatie Dit document beschrijft hoe de dwarsbalk op de achterste cabine-ophanging wordt verwijderd, bijvoorbeeld om de montage van het hulpchassis te vergemakkelijken. Veiligheid

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2003

Examenopgaven VMBO-KB 2003 Examenopgaven VMBO-KB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkboekje. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Onderdelenlijst Excel Entice 3

Onderdelenlijst Excel Entice 3 (0901) Onderdelenlijst Excel Entice 3 Accessoires 9313 2040 Accuband 16,42 S79F1 / S81 1 9906 2105 Antitipper compleet LINKS 20,72 S81B1 1.5 9906 2110 Antitipper compleet RECHTS 20,72 S81B1 1.5 Accessories

Nadere informatie