Ik slurp dus ik ben. ilja gort. levensgenieten voor gevorderden. met foto s van caroline d hollosy

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik slurp dus ik ben. ilja gort. levensgenieten voor gevorderden. met foto s van caroline d hollosy"

Transcriptie

1 Ik slurp dus ik ben levensgenieten voor gevorderden ilja gort met foto s van caroline d hollosy

2 Ik slurp dus ik ben Als je zou zien met hoeveel zorg onze druiven het hele jaar door worden omgeven, zou je nooit meer gedachteloos een slok wijn doorslikken. Vier seizoenen gevangen in een fles. Zon, regen, hagel en sneeuw; vier seizoenen geloof, hoop en liefde. Maar levend met een wijngaard stuit je op meer buitenissige gewaarwordingen: een bont scala aan insecten van speldenknop- tot stuiterbalformaat, velerlei knabbel- en knaagdieren, een koor van zang-, piep- en knorvogels en de meest wonderlijke specimens van allemaal: Fransen. Dit alles vormt een geheel dat uiteindelijk leidt tot de toverdrank die wijn heet. Slurp hem op en je proeft het leven zelf. Is slurpen een manier van een leven? Ja. Slurpen is meer dan alleen de juiste wijze om wijn goed te proeven: het is ook een manier van kijken en een manier van leven. Geestelijk slurpen is een staat van verhoogd bewustzijn, van optimaal genieten. Door het leven niet achteloos naar binnen te kieperen, maar door het genietend te slurpen, kun je het bijzondere herkennen in het gewone. En als je daarin slaagt, kun je opeens veel meer slurpen dan wijn alleen. Dan kun je ook kleuren slurpen en licht. Je kunt mensen slurpen en steden en landschappen. Ja, hele bergruggen en oceanen kun je zacht slobberend opdrinken. Slurpen is levensgenieten.

3 Slurpen: mode d emploi Met een cirkelende beweging van de pols de wijn in het glas laten ronddraaien. Blijf draaien tot de wijn met mooie regelmatige slagen door het glas walst. Door de centrifugale krachten gaan de smaak- en geurmoleculen een verbinding aan met zuurstof en komt het aroma vrij, zodat we de wijn beter kunnen besnuffelen. Neem nu een slok. Nee, niet doorslikken, maar hou de wijn in je mond. Tuit je lippen en zuig zachtjes lucht door de wijn heen naar binnen. Zo assimileert de wijn met zuurstof en ontploffen de aromamoleculen als kleine smaakbommetjes in je mond. Geur en smaak komen vrij en je proeft de wijn zoals je m nog nooit hebt geproefd. Laat de slok wijn door je hele mond vloeien om de smaaknuances langs zo veel mogelijk smaakpapillen te jagen. Spoel hem om je tong, als zeewater langs een koraal rif en kauw de wijn. Kauw hem als een appel. Pas wanneer al deze handelingen verricht zijn, slik je de wijn bedachtzaam en zwijgend door. En beloof me, nóóit mooie wijn drinken zonder ervan te genieten. En vieze wijn, tja, die drinken we natuurlijk niet; daarvoor is het leven te kort.

4 Waarom slurpen? Tijdens het productieproces van wijn wordt contact tussen druiven en zuurstof zo veel mogelijk vermeden teneinde oxidatie van de wijn te voorkomen. Daardoor blijft de wijn soms wel een jaar afgesloten van zuurstof. Ook na de botteling wordt de wijn nog steeds vacuüm bewaard, in een fles. Dat betekent dat wanneer de fles geopend wordt, de wijn soort van dood onder de kurk of de schroefdop vandaan komt; de smaakmoleculen en de aroma s liggen in coma. Om van wijn optimaal te kunnen genieten is er dus, nadat de fles is geopend, reactie met zuurstof nodig. Walsen, met een cirkelende beweging van de pols de wijn in het glas laten ronddraaien, zorgt ervoor dat de vluchtige stoffen uit de wijn ontsnappen en zuurstof uit de lucht de wijn kan binnen dringen. Bij het slurpen krijgt de wijn in de mond een soort versnelde rijping. Door de snelle assimilatie van de wijn met zuurstof ontstaat een reactie die de smaak- en geurmoleculen van de wijn versterkt waardoor de aroma s los komen. Anders gezegd: door het bubbelbad in de mond ontploffen de smaak bommetjes in de wijn. Techno-info Louis Pasteur, door Napoleon in 1863 gevraagd om ziekten van de wijn te bestuderen, ontdekte de centrale rol van zuurstof. Zuurstof máákt de wijn: onder invloed van zuurstof rijpt de wijn, zuurstof modificeert het wrange begin van een nieuwe wijn en laat de slechte smaak verdwijnen. Pasteur bewees waarom het vat en de fles elk op hun eigen manier onmisbaar zijn voor een goede wijn: Het vat verschaft de zuurstof die de jonge wijn helpt rijpen, de luchtdichte fles houdt zuurstof uit de buurt van gerijpte wijn, zodat hij geconserveerd wordt.

5 Anno Domini 2010 Het jaar 2010 heeft ons meteorologisch onwaarschijnlijk verwend. Een natte lente, waardoor de bloei later plaatsvond dan normaal. Vervolgens werden we verwend met een flink pak zon, zodat we de late bloei compenseerden met een mooie vroege vruchtzetting. De maanden daarna brachten alleen maar stralend weer, met na elke twee weken zon, één dag regen. Perfect dus. De laatste maand voor de oogst werd het nóg warmer: de druiven konden alle dagen zonnebaden. Bijna te veel, maar precies op het moment dat ik s nachts uit de slaap werd gehouden door schrikbeelden van een wijn gaard die veranderde in een zwartgeblakerd druivenkerkhof met eindeloze rijen geraamtes van dorre wijnstokken, trakteerde een lange zachte regenbui onze druifjes op een bijna wetenschappelijk uitgekiende dosering van exact 12 mm hemelwater. Als we het weer zelf zouden hebben kunnen regelen, hadden we het niet zó perfect kunnen doen. Afgezien van deze godgegeven weersomstandigheden, hebben we het hele jaar door de wijngaard ook nog eens tot in de puntjes verzorgd; handmatig blaadjes weggesnoeid en oogstreductie toegepast door vóór de pluk de helft van de druiven af te knippen. We hebben gewerkt met een troupe extreem toegewijde Hollandse druivenplukkers; een vijftigtal Hollandse meiden en jongens die werkten als tijgers en door keihard doorbuffelen de oogst net op tijd, juist voordat het weer omsloeg, wisten binnen te krijgen. Het kan niet anders of deze millésime wordt de beste wijn die we ooit gemaakt hebben. Of zeg ik dat elk jaar?

6 september De kwaliteit van de wijn wordt bepaald door de rijpheid van de druiven. Als tegen het eind van de herfst het weer begint om te slaan en de meeste wijnboeren hun druiven al veilig in de vaten hebben, laten wij ze nog hangen. We willen ze laten profiteren van de aller, allerlaatste straaltjes zonnewarmte. Maar ook weer niet te lang; tijdens dit wisselvallige klimaatmoment liggen allerlei ongure schimmels op de loer. Een druivenoogst is voor ons daarom een potje Russische roulette met de natuur. Tot op het allerlaatste moment blijft de oogst datum in het ongewisse. Nadat de aanvangstdatum van de oogst drie keer is verschoven en drie keer weer teruggeschoven, wordt le moment sacré vastgepind: maandagochtend 27 september om 8.00 uur. Een dag eerder zijn 30 tot de tanden gemotiveerde Hollandais op het château gearriveerd om samen met ons te strijden in de heilige druivenoorlog. Tezelfdertijd vertrokken Michel Rollands Bruno Lacoste, bedrijfsleider Paul en de Wijnboerzelf op veldtocht door de vignobles voor een laatste definitieve analyse. Het oordeel werd geveld: Morgenochtend gaan de eerste percelen onder het mes. Herfst

7 De voorspellingen waren slecht tot desastreus geweest: door een vroege vruchtzetting had in het voorjaar een onverwachts invallende Op koudegolf sommige een plekken groot aantal leverde babydruifjes een meedogenloos geaborteerd. kwartier Volgens oogsten de specialisten slechts zouden een half we daardoor dit jaar zo n 30 procent emmertje minder druiven oogsten. op. Omdat wij onze wijn op biologische wijze produceren, werden die schaarse druiven dan ook nog eens opgegeten door allerlei haar- en veerwild. Maar onze mannen in het veld wisten wel beter. Niks aan de poot. Dit wordt une belle recolte, stelde wijnreus Régis ons gerust. Later zou blijken dat, ondanks de expertise van alle universitair geschoolde oenologen, de man op de trekker de enige was die het bij het juiste eind had. Maar dat wisten we toen nog niet. Met de angst in het hart togen we wijn gaardwaarts. Op sommige plekken leverde een kwartier oogsten slechts een half emmertje druiven op. Door de prachtige, vrijwel regenloze nazomer waren die druiven weliswaar kleiner dan anders, een dikke schil en weinig sap, maar ze waren donker, bijna zwart van kleur en superrijp. Ze smaakten zoet als honing, alsof de zomerzon op je lippen landde.

8 Zoals Régis had gezegd, bleek in een aantal van onze beste percelen het druivenaanbod overvloediger dan voorspeld. Hierdoor moesten we onverwacht uitrukken naar de grote stad om extra pluk-kratten op de kop te tikken. En moesten onze grape angels doorgaan met baantjes trekken tot de zon ter kimme neeg. De kratten met druiven worden per trekker uit de wijngaard vervoerd naar de chai, de bovengrondse wijnkelder. Maar bij ons gaan ze dan niet meteen het vat in. O nee, de druiventrossen worden uitgespreid op een lopende band, de table de tri. Daar worden ze met de hand zorgvuldig ontdaan van alles wat je niet in je wijn wilt. Spinnen, slakken, blaadjes, afgeknipte plukkersvingers, et cetera. Pas als de druiven helemaal schoon zijn, verdwijnen ze voor een zame opsluiting in een roestvrijstalen cuve. Daar worden ze aangevallen door miljarden bacteriën die er wijn van maken; het gistingsproces. Als dat is afgerond wordt de jonge wijn overgestoken op eiken houten vaten. Pas dan heeft zij eindelijk rust; een jaar lang mag zij mooie wijn liggen worden en haar fruit langzaam laten versmelten met de aroma s van het eikenhout.

9 Door de voorspoedige ontwikkelingen in de wijngaard konden we verder met een experiment van onze oenologue Michel Rolland: Vinification intégrale. Hierbij wordt een deel van de druiven met de hand ontsteeld en dat gaat druif voor druif, ja je leest het goed, het eikenhouten vat in. In het duister van het eikenhout willen de bacteriën meteen aanvallen, maar dat bestrijden we door droogijs toe te voegen (koolmonoxide met een temperatuur van -73 ºC). Hierdoor blijft de temperatuur laag en kan de gisting niet beginnen. Zo ontstaat een hogere fruitconcentratie in de smaak van de wijn, ze wordt voller, krachtiger en krijgt een hoger bewaarpotentieel. Vinification intégrale Dit procedé begint met de stekker uit de ontsteelmachine te trekken. Vervolgens wordt elke druif met de hand van zijn steeltje getrokken. Hij krijgt een venijnig, doch liefdevol kneepje zodat het sap eruit kan en verdwijnt vervolgens door de kleine opening in een vat van nieuw Frans eikenhout. In dat vat beginnen de druiven meteen te gisten waardoor de temperatuur oploopt, maar om de fruittonen naar voren te halen, koelen we de vaten met droogijs. De druiven zakken naar beneden en persen zo zichzelf uit. Om sap en druiven telkens opnieuw te vermengen, rollen we de volle vaten zes keer per dag heen en weer over een houten spoorrails die Eric, de dorpstimmerman, speciaal daartoe in de wijnkelder heeft aangelegd. Na een maandje gisten bellen we de tonnelier om de bovenkant uit de ton te hameren. De druiven gaan eruit en alleen het sap gaat weer terug het vat in. De tonnelier spijkert het vat weer dicht. Een dik jaar moet de wijn rijpen. Dan hebben we vijf vaten, ongeveer duizend flessen, van de lekkerste wijn ter wereld. Rijpe Franse merloten cabernet sauvignondruiven, liefdevol gekneusd door Hollandse vingers, in vaten van het beste Franse eikenhout.

10

11 Onze plukkers en pluksters dienen natuurlijk goed gevoed. De diners op de binnenplaats van het château zijn derhalve welvoorzien en vanzelfsprekenderwijs besprenkeld met een bescheiden flesje wijn. Door de onverwachte komst van twee last minute plukkers, moest de twaalf meter lange plukkerstafel met inderhaast opgesnorde cafétafeltjes verlengd worden. Kasteelkok Bernard bereidde zijn specialiteit: vegetarisch lam aan het spit. Na het diner werd er tot diep in de nacht gedanst.

12 Toute automatiquement Al zeventien jaar lang maken we wijn. Sinds twee jaar plukken we de druiven met Hollandse pluksters en plukkers. Een eclatante verbetering ten opzichte van de troupe ongeregelde Franse huurlingen waarmee we in het verleden toe moesten. De tot de kruin gemotiveerde Hollandse wijntijgers kwijten zich met spetterende passie van hun taak. Waar eertijds ongeïnteresseerde dagloners de trossen ruw in de emmers kwakten, wordt nu elk trosje, als was het een pasgeboren baby, in het druivenkratje gevleid en naar de wijnkelder gedragen. Daar wacht de table de tri, de sorteertafel, waar de druivenvracht ontdaan dient te worden van wederrechtelijk meegekomen takjes, slakjes en andere stukjes natuur die je niet in je glas wilt. Ooit kwebbelden hier Franse trieuses om het hardst, terwijl onderhands de vreselijkste zaken onopgemerkt in het wijnvat verdwenen. Maar vandaag de dag wordt onze table bewaakt door alerte Hol landers, die met een arendsblik de druiven surveilleren en waar nodig een noodsprong maken over de voortsnellende druivenstroom teneinde op het nippertje nog een laatste lieveheersbeestje te arres teren. Niettemin verschijnt bedrijfsleider Paul elke oogst opnieuw, altijd op een moment dat ik dat het minst verwacht, om mij zaaiklaar te maken voor zijn grote droom: een Volautomatische Oogstmachine met Sorteer faciliteit. Maar Paul! roep ik wanhopig. Kijk ns om je heen! Les Hollandais! Die blije gezichten, dat enthousiasme, die teamspirit! s Avonds met z n allen aan de table des vendangeurs, het gebraden everzwijn, het getinkel van de wijnglazen, het gelach, het vrolijke gezang dat duurt tot de maan gaat slapen! Wil je dat allemaal inruilen voor een kille zielloze machine?! Paul tovert dossiers tevoorschijn met pagina s lange cijferreeksen, die moeten aantonen dat de aanschaf van deze Rolls Royce onder de oogstmachines onze druivenoogst over tien jaar aanzienlijk goedkoper zal maken. Toute automatiquement! besluit hij opgetogen. Ik begrijp hem wel, hij is namelijk degene die wordt opgezadeld met de oceaan aan administratieve muggenzifterij die de Franse overheid van ons verlangt. Voor elke plukster en plukker moet fijnmazige documentatie worden aangeleverd met persoonsinformatie tot drie generaties terug. Een zinloze papierberg die louter tot voeding dient voor het Franse ambtenarenapparaat. Dat beslaat een derde van de beroepsbevolking en dient dus dagelijks voorzien van een verse dosis schijnwerk. Later, aan de plukkerstafel bij dampende schotels en mooie flessen Bordeaux, leg ik het hem weer eens uit. Het is niet mijn doel om rijk te worden, Paul. Ik wil mooie wijn maken. En gelukkig zijn met mensen van wie ik hou. C est tout. We moeten van dit oude kasteel geen wijnfabriek willen maken... Hij lacht en knikt toegeeflijk. Ach ja, je hebt ook eigenlijk gelijk. Dat zou hier helemaal niet passen... Ik schenk nog eens in, we toasten. Op een geslaagde vendanges! Maar ik durf er mijn hand voor in de wijnpers te steken dat hij volgend jaar weer komt aanzetten met zijn droommachine. Toute automatiquement.

Als kanker meer is dan je aankunt

Als kanker meer is dan je aankunt Als kanker meer is dan je aankunt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Als kanker meer is dan je aankunt 5 Momenten waar je kracht uithaalt 13 De balans vinden 15 Bewuster, intenser en spiritueler 17 Verlies

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 Z. Opw. 46 (Vader, ik aanbid U) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Opw. 207 ( Mijn God, ik zal U verhogen) Wetslezing Z. Opw. 244 (welzalig de man)

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

God heeft de wereld geschapen

God heeft de wereld geschapen L e s 1 God heeft de wereld geschapen Thema: God roept ons door Zijn werken VOORDAT U BEGINT Het is tegenwoordig een uitdaging om les te geven over het onderwerp dat God de hemel en de aarde schiep. De

Nadere informatie

Eerst doodden ze mijn vader Loung Ung (2000)

Eerst doodden ze mijn vader Loung Ung (2000) Eerst doodden ze mijn vader Loung Ung (2000) 5 10 Loung Ung is vijf jaar als de Rode Khmer in 1975 Pnom Penh veroveren. Onder leiding van Pol Pot willen deze door Mao geïnspireerde revolutionairen terugkeren

Nadere informatie

Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog?

Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog? Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog? Kinderen die bij Rob de Blok en Marga Ganzevles worden gebracht hebben een heftig leven achter de rug. Beschadigd, verwaarloosd, mishandeld, misbruikt.

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

De Kleine Prins Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins Antoine de Saint-Exupéry De Kleine Prins Antoine de Saint-Exupéry Hoofdstuk 1 Toen ik een jaar of zes was, zag ik op een keer een prachtige plaat in een boek over het oerwoud, dat 'Ware Verhalen' heette. Het stelde een boa constrictor

Nadere informatie

Inspirerende verhalen

Inspirerende verhalen Inspirerende verhalen LEVENSPOTLOOD Er was eens een jongetje die naar zijn oma keek terwijl zij een brief aan het schrijven was. Op een bepaald moment vroeg hij: "Oma, schrijf je een verhaaltje over wat

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

1. Jezus is heel ver van ons

1. Jezus is heel ver van ons Waar is Jezus nu? 1 Gemeente van de Here Jezus, Waar is Jezus nu? Op dit moment? Een vraag die kinderen zomaar kunnen stellen. Ze zien Bob de Bouwer op tv. Ze zien en horen K3. Zo groeien we op. Alles

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

BOMEN. Uit een dagboek van een groepsleidster

BOMEN. Uit een dagboek van een groepsleidster BOMEN Uit een dagboek van een groepsleidster Dit artikel is in 5 delen verschenen in Mensen-Kinderen mei en september 1999 en januari, maart en mei 2000. Mensen-Kinderen, tijdschrift voor Jenaplanonderwijs,

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Sandra en Siona. gaan voor een goed gesprek. Communiceren in de zorg

Sandra en Siona. gaan voor een goed gesprek. Communiceren in de zorg Communiceren in de zorg Sandra en Siona gaan voor een goed gesprek Ruis en misverstanden Een compliment doet wonderen Ga in gesprek met familie Elkaar aanspreken: zo doe je dat! Gebruik jij ook LSD? Sandra

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie 6 'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie Jennifer zat alleen thuis en kon zichzelf niet motiveren om ook maar iets te doen. Sinds ze depressief was geworden, bracht ze steeds meer tijd thuis

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Op Wegliedje. De weg is leeg Ik wacht niet meer. Rita Zipora

Op Wegliedje. De weg is leeg Ik wacht niet meer. Rita Zipora Op Wegliedje De weg is leeg De droom voorbij Ik had het kunnen weten Als ik had stil gestaan Dan had ik omgekeken In plaats van blind alsmaar vooruit te gaan Maar ja ik dacht dat Het zwak was Om tijd te

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 6 Omgaan met vermoeidheid 8 Erkenning 12 Waar komt die vermoeidheid vandaan? 14 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

1/5 Het welkom van God

1/5 Het welkom van God Preek:! Pr247 Datum:! 12 sept 2010 Tekst:! Opb 22:17 Lezen:! Opb 22:16-21; Jes 55 Thema:! Welkom! Een lage drempel. Plaats:! Zeist Door:! Gerke Roorda 1/5 Het welkom van God Welkom! is dus het jaarthema.

Nadere informatie