met name medischee stukken van uitvoering van art. 17, Zorgverlener: Dokter A Aanvrager: De heer X

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "met name medischee stukken van uitvoering van art. 17, Zorgverlener: Dokter A Aanvrager: De heer X"

Transcriptie

1 ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 7 september namens de heer X; Gelet op de ontvangstbevestiging verstuurd op 13 november r 2012 conform art. 15, 1 e lid van de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg; Gelet op het intern medisch dossier samengesteld uit de overgemaakte stukken ter staving van de adviesaanvraag en verkregen op initiatief van het Fonds voor de medische ongevallen (hierna, Fonds), met name de medische stukken van het Ziekenhuis N Dr. B ontvangen op 11 december 2012, de medischee stukken van het Ziekenhuis N Dr. A ontvangen op 12 december en de medische stukken van het Ziekenhuis N Dr. K ontvangen op 4 januari 2013; Gelet op het medisch advies verleend op 27 november 2013 door Prof. dr.. Q1 op vraag van het Fonds, in uitvoering van art. 17, 1 van de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg. Aanvrager: De heer X Zorgverlener: Dokter A

2 I. FEITEN De heer X, geboren op 1947, consulteerde op 2 februari 2011 fysiotherapeute Dr. B wegens wegens acute pijnuitstraling in zijn rechterbeen. Er werd een discus hernia 1 L4 L5 vastgesteld. Op aanraden van Dr. C werden transforaminele epidurale infiltraties uitgevoerd op 4 en 25 februari 2011 door Dr. A in de pijnkliniek Ziekenhuis N. Op 26 april 2011 wordt de heer X opgenomen op de spoedgevallendienst van het Ziekenhuis N omwille van rugpijn en rilkoorts van 39,4 C. Er bleken ernstige infectietekens sepsis aanwezig. Onderzoek toonde aan dat de infectie werd veroorzaakt door de kiem Staphylococcus Aureus. Hierdoor werd de heer X aldaar opgenomen en behandeld met antibiotica. Ondanks de antibioticatherapie verergerde de toestand van de heer X. De infectie had zich vastgezet in de wervel en de tussenwervelschijf L4 L5, hetgeen Spondylodiscitis wordt genoemd. Tevens trad er een ontsteking op van het hart, met name endocarditis, waarbij de aortaklep, een hartklep werd beschadigd en bovendien waren er nog abcessen (ontstekingshaarden) in een heupspier, de psoasspier, alsook infectietekens in de rechterlong. Op 19 mei 2011 wordt de heer X overgebracht naar de dienst intensieve zorgen van het Ziekenhuis N omwille van het ontwikkelen van acuut longoedeem. Diezelfde dag wordt hij nog overgebracht naar de dienst intensieve zorgen van het Ziekenhuis O voor blijvende inflammatie en nood aan klepchirurgie. Op 20 mei 2011 wordt door Prof. D een operatie uitgevoerd waarbij de aortaklep werd vervangen met een biologische hartklep. Er volgt een opname van 20 mei tot 25 mei 2011 op de dienst intensieve zorgen van het Ziekenhuis O. De heer X wordt opgevolgd door Prof. Dr. E. Er volgt terug antibioticatherapie met een gunstige evolutie. Tijdens dit verblijf bleek dat er bij de heer X tevens hersenletsels waren opgetreden door septische embolen, dit zijn klonters in de bloedvaten door de infectie in het hart, waarbij doorbloedingsgebieden in de hersenen werden aangetast. Uiteindelijk werd de heer X van 22 juni tot 5 juli 2011 overgebracht naar de dienst cardiologie van het Ziekenhuis N voor verdere revalidatie. 1 Een discus hernia is een scheur in een tussenwervelschijf, in dit geval tussen de lendenwervels L4 en L5, waarbij er een stukje kraakbeen uit de tussenwervelschijf wordt uitgestoten en drukt op de zenuwwortel.

3 II. WETTELIJK KADER VAN DE AANVRAAG Binnen een termijn van zes maanden vanaf de ontvangst van de aanvraag stelt het Fonds, in een met redenen omkleed advies, of het meent dat de schade als gevolg van gezondheidszorg een van haar oorzaken vindt in de aansprakelijkheid van één of meer zorgverleners, of in een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid, of dat de schade onder geen enkele van deze categorieën ressorteert 2. In toepassing van artikel 4 van de wet van 31 maart 2010 vergoedt het Fonds het slachtoffer in de volgende vier gevallen: - een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid op voorwaarde dat de ernstgraad is bereikt 3 ; - een zorgverlener is aansprakelijk, maar hij is niet of onvoldoende verzekerd voor het schadegeval; - een zorgverlener is aansprakelijkheid, maar de aansprakelijkheid wordt door hemzelf of zijn verzekeraar betwist. In dat geval dient de schade te voldoen aan voormelde ernstgraad; - de verzekeraar van de zorgverlener doet een voorstel dat door het Fonds kennelijk ontoereikend wordt geacht. III. EVALUATIE VAN DE AANVRAAG III.1 Constitutieve elementen uit het intern medisch dossier: Het Fonds verleent een advies dat is gesteund op alle gegevens die zich in het dossier bevinden, bestaande uit de feiten weerhouden in het aanvraagformulier en de medische gegevens die desgevallend door het Fonds werden opgevraagd aan de aanvrager alsook aan de zorgverleners. In dit geval bevat het medisch dossier onder andere volgende stukken, waarop het advies werd gesteund: Verslag d.d van Dr. B, fysische geneeskunde, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. A, pijnkliniek, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. A, pijnkliniek, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. K. F, neurochirurgie, Ziekenhuis N; MR Lumbale wervelkolom d.d , , ; MR Hersenen d.d ; 2 Art. 21, al 1 Wet 31 maart 2010 betreffende de vergoeding de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (B.S ) 3 Art. 5 Wet 31 maart 2010 betreffende de vergoeding de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (B.S ) Tervurenlaan BRUSSEL. : : : secretariaat@fmo.fgov.be Openingsuren van de kantoren: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

4 Verslag d.d van Dr. G, intensieve geneeskunde, Ziekenhuis O; Verslag d.d van Dr. H, cardiale heelkunde, Ziekenhuis O; Technische onderzoeken: o KST d.d ; o KST d.d ; o Echo cor ; o EMG d.d ; Verslag d.d van Dr. I, inwendige ziekten, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. J, fysische geneeskunde en revalidatie, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. K, cardiologie; Verslag d.d van Dr. K, dienst cardiologie, Ziekenhuis N; Verslag d.d NMR LWZ van Dr. L, radiologie, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. M, algemene interne geneeskunde, Ziekenhuis O; Verslag d.d NMR LWZ van Dr. L, radiologie, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. F, neurochirurgie, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. B, fysische geneeskunde en revalidatie, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Dr. A, pijnkliniek, Ziekenhuis N; Verslag d.d van Prof. dr. Q2, cardioloog Verslag d.d van de heer Q3, psycholoog, Advies via d.d van Prof. dr.q4 ;anesthesist Verslag d.d van Q4, neuroloog, Intern medisch verslag van Dr.Q5, arts-coördinator d.d ; Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 d.d (art. 17, 1 van de wet van 31/03/2010). III. 2. Medische aanvraag voorgelegd aan het Fonds De heer X heeft een aanvraag ingediend bij het Fonds teneinde te vernemen of de uitgevoerde behandeling correct is verlopen. Tevens vraagt hij zich af of de arts vervolgens adequaat heeft gereageerd toen na de ingreep complicaties werden vastgesteld. Tenslotte wenst hij een onderzoek naar de vermijdbaarheid van de opgetreden schade. De heer X stelt zich dus de vraag of de door hem opgelopen schade eventueel in aanmerking komt voor een vergoeding dan wel als gevolg van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid van de zorgverleners(s) dan wel als gevolg van de verantwoordelijkheid van de betrokken zorgverlener(s).

5 III.3. Medisch/juridisch onderzoek van de aanvraag Om de medische vraag die ons werd voorgelegd te analyseren, heeft het Fonds de mogelijkheid en/of verplichting om beroep te doen op professionele beroepsbeoefenaars of om een tegensprekelijke expertise te organiseren indien de ernstgraad zoals beschreven in art. 5 van de wet van 31 maart 2010 is bereikt 4. Art. 5 van de wet bepaalt, dat de schade als ernstig kan worden beschouwd, wanneer tenminste aan een van de volgende voorwaarden is voldaan: - de patiënt is getroffen door een blijvende invaliditeit van 25 % of meer; - de patiënt is getroffen door een tijdelijke arbeidsongeschiktheid gedurende minstens zes opeenvolgende maanden of zes niet opeenvolgende maanden over een periode van twaalf maanden; - indien de schade de levensomstandigheden van de patiënt bijzonder zwaar verstoort, ook economisch; - de patiënt is overleden. 5 Na een grondige studie van het medisch dossier heeft het Fonds beslist om een eenzijdig advies in te winnen bij Prof. dr. Q1 teneinde een eerste en juiste oriëntering in dit dossier te bekomen. Het advies werd door het Fonds ontvangen d.d. 27 november 2013 en is terug te vinden in bijlage. Het medisch advies verleend door Prof. dr. Q1 was dermate duidelijk dat er, gelet op de ernstgraad die in casu werd bereikt, geen bijkomende tegensprekelijke expertise diende georganiseerd te worden. III.3.1 Nopens de aansprakelijkheid Er is slechts sprake van aansprakelijkheid indien drie noodzakelijke voorwaarden cumulatief zijn voldaan: 1. Er moet sprake zijn van schade; 2. Er moet sprake zijn van een fout of nalatigheid in hoofde van diegene die aansprakelijk wordt geacht; 3. Er moet een causaal verband bestaan tussen het begaan van de fout/nalatigheid en het veroorzaken van de schade. M.a.w. men is slechts aansprakelijk indien de fout/nalatigheid de schade heeft veroorzaakt. 6 4 Art. 17, 2 Wet 31 maart 2010 betreffende de vergoeding de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (B.S ) 5 Art. 5 Wet 31 maart 2010 betreffende de vergoeding de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (B.S ) Tervurenlaan BRUSSEL. : : : secretariaat@fmo.fgov.be Openingsuren van de kantoren: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

6 III Omtrent de schade Tengevolge van de infectie die de heer X opliep naar aanleiding van de transforaminele epidurale infiltraties ontwikkelde hij een belangrijke aortaklepinsufficiëntie. Hierdoor was klepchirurgie noodzakelijk en werd op 20 mei 2011 de aortaklep vervangen door een biologische hartklep. Hierdoor is levenslange preventie en opvolging uiterst noodzakelijk. Secundair aan de endocarditis ontwikkelde de heer X eveneens septische embolen naar de hersenen waardoor concentratie, geheugen, complexe activiteiten en evenwicht grondig verstoord zijn. Onder meer om die reden is de heer X niet meer terug aan het werk gegaan als huisarts. Vervolgens ondervindt de heer X nog steeds rugklachten in stand en bij gaan tengevolge van de infectie van de tussenwervelschijn L4 L5. De heer X geeft aan dat hij voor dit voorval geen rugklachten had. Dit blijkt eveneens uit het verslag van Dr. B van 2 februari 2011 waarin geen melding wordt gemaakt van rugklachten maar wel van ischialgieklachten 7. Daarnaast lijdt de heer X aan gevoelsstoornissen in de linkervoetzool. Hierdoor is stappen bemoeilijkt. Tevens maakt dat het autorijden onmogelijk omdat de heer X het verschil tussen ontkoppelingspedaal en rem niet meer voelt. Fietsen lukt wel. 8 Tot slot zal bij de heer X een levenslange preventie van bacteriële endocarditis noodzakelijk zijn bij elke invasieve en tandheelkundige ingreep. 9 Bijgevolg kan gesteld worden dat de heer X ernstige schade lijdt naar aanleiding van het ondergaan van epidurale infiltraties die nodig waren na het vaststellen van een discus hernia. III Omtrent de aansprakelijkheid Op 4 en 25 februari 2011 werden bij de heer X transforaminele infiltraties uitgevoerd van de rechter wortel L4 door Dr. A. Na de eerste infiltratie ontwikkelt de heer X toenemende rugpijn die verder verergert na de tweede infiltratie. Op 26 april 2011 wordt de heer X met rilkoorts opgenomen in de spoedgevallendienst. Er bleken ernstige infectietekens septis aanwezig. Onderzoek toonde aan dat de infectie werd veroorzaakt door de kiem Staphylococcus Aureus. 6 Art B.W.: Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden. 7 Ischialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de rug en loopt via de bil door naar het been. Dit ontstaat doordat er een druk ontstaat op de ischiaszenuw die op die onderin de rug uit het ruggenmerg ontspringt. 8 Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina 29.

7 Het betreft in casu een zeer ernstige doch uitzonderlijke infectie. Uit het expertiseverslag van Prof. dr. Q1 blijkt dat het percentage slechts kan geschat worden tussen 0,01 0,10% van alle spinale infecties. 10 Zeer uitzonderlijk maar desalniettemin voorzienbaar. Het correct naleven van de desinfectieprocedure is dan ook uiterst noodzakelijk teneinde deze complicatie bij het uitvoeren van epidurale infiltraties te vermijden. Aan de hand van het verslag van Dr. A d.d. 6 december 2012 oordeelt Prof. dr. Q4, diensthoofd anesthesie, dat een correcte desinfectieprocedure werd uitgevoerd. 11 Ook de heer X kan zich herinneren dat hij nat werd gemaakt met het oog op het desinfecteren. Prof. dr. Q1 oordeelt in zijn expertiseverslag dat hierdoor de voorzorgen voor het voorkomen van een besmette infiltratie werden genomen. 12 Dit betekent dat Dr. A bij het toedienen van de epidurale infiltraties heeft gehandeld als een normaal, vooruitziend en zorgvuldig zorgverlener, geplaatst in dezelfde omstandigheden. De desbetreffende infiltraties zijn verlopen volgens de regels van de kunst waarbij de voorzorgen, om infecties te vermijden, werden genomen. Bijgevolg kan besloten worden dat het in casu gaat om een zeer uitzonderlijke complicatie en niet om een medische fout in hoofde van de betrokken zorgverlener waarvoor hij aansprakelijk kan gesteld worden. 13 III Omtrent het causaal verband De derde en laatste voorwaarde om te kunnen spreken van aansprakelijkheid, in de zin van artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek, is het causaal verband tussen de fout en de schade. Een zorgverlener kan met andere woorden slechts aansprakelijk worden gesteld wanneer zijn/haar fout de oorzaak is van de door de patiënt opgelopen schade. 14 In de expertiseopdracht die door het Fonds aan Prof. dr. Q1 werd toevertrouwd op 29 juli 2013, werd uitdrukkelijk aan de expert gevraagd om zich uit te spreken over het eventuele bestaan van een causaal verband tussen de uitgevoerde zorgverstrekking en nabehandeling en de schade die zich heeft voorgedaan bij de heer X. In het expertiseverslag van Prof. dr. Q1 wordt duidelijk vermeld dat het in casu gaat om een uitzonderlijke en ernstige complicatie inherent aan het uitvoeren van epidurale infiltraties waar alle voorzorgen werden verleend volgens de huidige inzichten in de medische wetenschap Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina T. VANSWEEVELT, De civiele aansprakelijkheid van de geneesheer en het ziekenhuis, Maklu, Antwerpen, 1997, Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina 27. Tervurenlaan BRUSSEL. : : : secretariaat@fmo.fgov.be Openingsuren van de kantoren: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

8 Bijgevolg is de schade die de heer X heeft opgelopen niet het gevolg van een fout in hoofde van Dr. A. Aangezien deze derde aansprakelijkheidsvoorwaarde niet werd vervuld komt het Fonds tot het besluit dat er geen aansprakelijkheid kan weerhouden worden in hoofde van de betrokken zorgverlener. IIII.3.2 Nopens een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid III Begrip De wet van 31 maart 2010 heeft een nieuw subjectief recht voor het verkrijgen van een schadevergoeding in het leven geroepen, met name indien een patiënt slachtoffer is van een medisch ongeval met een ernstige schade tot gevolg, zonder dat er sprake is van enige aansprakelijkheid van een zorgverlener. Indien het Fonds tot het besluit komt dat de schade niet het gevolg is van de verantwoordelijkheid van de zorgverlener, onderzoekt het Fonds of de voorwaarden voor een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid zijn voldaan. Een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid wordt in de wet als volgt omschreven: 7 " medisch ongeval zonder aansprakelijkheid " : een ongeval dat verband houdt met een verstrekking van gezondheidszorg dat geen aanleiding geeft tot de aansprakelijkheid van een zorgverlener, dat niet voortvloeit uit de toestand van de patiënt en dat voor de patiënt abnormale schade met zich meebrengt. De schade is abnormaal wanneer ze zich niet had moeten voordoen rekening houdend met de huidige stand van de wetenschap, de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie. Het therapeutisch falen en een verkeerde diagnose zonder fout zijn geen medisch ongeval zonder aansprakelijkheid; Een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid veronderstelt dat deze vier volgende voorwaarden aanwezig zijn: - Het betreft schade, naar aanleiding van een zorgverstrekking, dit is: door een zorgverlener verstrekte diensten met het oog op het bevorderen, vaststellen, behouden, herstellen of verbeteren van de gezondheidstoestand van de patiënt of om de patiënt bij het sterven te begeleiden 16 ; - De schade is niet het gevolg van de aansprakelijkheid van de zorgverlener; - De schade vloeit niet voort uit de toestand van de patiënt : de schade moet het gevolg zijn van zorgverlening en niet het gevolg zijn van een verergering van de toestand van de patiënt; 16 Art. 2 4 Wet 31 maart 2010 betreffende de vergoeding de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (B.S ).

9 - De schade moet abnormaal zijn: de schade is abnormaal wanneer ze zich niet had moeten voordoen rekening houdend met de huidige stand van de wetenschap, de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie. 17 Indien de constitutieve voorwaarden zijn voldaan voor een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid, kan het Fonds in een vergoeding voorzien, indien deze schade voldoende ernstig is. De schade kan als ernstig beschouwd worden wanneer tenminste aan een van de volgende voorwaarden is voldaan: - de patiënt is getroffen door een blijvende invaliditeit van 25 % of meer; - de patiënt is getroffen door een tijdelijke arbeidsongeschiktheid gedurende minstens zes opeenvolgende maanden of zes niet opeenvolgende maanden over een periode van twaalf maanden; - indien de schade de levensomstandigheden van de patiënt bijzonder zwaar verstoort, ook economisch; - de patiënt is overleden. 18 III Toepassing in concreto Nadat er bij de heer X een discus hernia werd vastgesteld, werden ter behandeling transforaminele epidurale infiltraties aanbevolen. Deze werden uitgevoerd door Dr. A in het Ziekenhuis N op 4 en 25 februari De letsels die nadien zijn opgetreden bij de heer X kunnen beschouwd worden als gevolg van deze infiltraties. Bijgevolg is schade die de heer X heeft geleden, het gevolg van een zorgverstrekking. Desalniettemin kan de aansprakelijkheid van de betrokken zorgverlener voor wat betreft de geleden schade in casu niet worden weerhouden om redenen zoals hierboven uiteengezet (zie supra punt III ). Anderzijds vloeit de schade ook niet voort uit de toestand van de patiënt. De heer X was een gezonde man waarbij voorheen geen bestaand kleplijden bekend was. Hij had last van lumboischialgieklachten, maar geen hartklachten. De heer X diende zich allerminst te verwachten aan de opgetreden schade bij het ondergaan van transforaminele epidurale infiltraties als behandeling na het vaststellen van een discus hernia. 17 Art. 2 7 Wet 31 maart 2010 betreffende de vergoeding de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (B.S ). 18 Art. 5 Wet 31 maart 2010 betreffende de vergoeding de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (B.S ). Tervurenlaan BRUSSEL. : : : secretariaat@fmo.fgov.be Openingsuren van de kantoren: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

10 Vervolgens bepaalt het Fonds dat de schade bij de heer X in dit geval als abnormaal kan worden beschouwd. Twee criteria worden aangegeven om die abnormale schade vast te stellen: de huidige stand van de wetenschap en de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie. De schade is abnormaal wanneer zij, rekening houdende met de huidige stand van de wetenschap, had kunnen vermeden worden. De toetsingsnorm is hier de hoogste stand van de medische wetenschap. Uit het expertiseverslag van Prof. dr. Q1 blijkt dat infecties voorkomen in 1 à 2% van de spinale injecties. Ernstige infecties, zoals in casu, komen voor in 0,01 tot 0,10% van de gevallen. 19 Een infectie is een gevreesde, uitzonderlijke maar voorzienbare complicatie bij elke infiltratie. 20 Ondanks de huidige en hoogste kennis van de wetenschap had deze infectie niet kunnen vermeden worden. Het criterium van de abnormale schade dient eveneens geanalyseerd te worden in het licht van de toestand van de patiënt en van zijn objectief voorspelbare evolutie. Het al dan niet normale karakter van de schade moet dus worden beoordeeld in functie van de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en van de prognose. 21 Echter, de uitgebreidheid van de infectie bij de heer X was zeer uitzonderlijk. Bij een volledig gezonde man ontwikkelden zich immers na het ondergaan van epidurale infiltraties spondylodiscitis, endocarditis met aortaklepfalen, abcessen in abdomen en septische embolen in de hersenen als gevolg van een infectie die werd veroorzaakt door de kiem Staphylococcus Aureus. 22 Er kan bijgevolg gesteld worden dat de desbetreffende zorgverlening heeft geleid tot een onvoorspelbare, onvoorziene en weinig waarschijnlijke schade. Gelet op de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie hadden de opgetreden letsels zich niet mogen voordoen. Bovendien voldoet de geleden schade aan de ernstgraad zoals bepaald in artikel 5 van de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (zie supra punt III.3.). Vooreerst had de heer X de bedoeling om als huisarts 100% werkzaam te blijven tot de leeftijd van 65 jaar, m.a.w. tot 4 juni Nadien zou hij nog 1 jaar als huisarts actief blijven voor 20%. De heer X vermeldde dat hij na de eerste transforaminele infiltratie door Dr. A op 4 februari 2011 nog slechts enkele dagen heeft kunnen werken. Hij ontwikkelde toenemende rugpijn, die nog heviger werd na de tweede infiltratie op 25 februari Hierna heeft hij het werk niet meer hervat. 23 Tengevolge van de opgelopen letsels en de bijhorende klachten was voor de heer X de drempel te hoog om zijn activiteit als 19 Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina 27 met verwijzing naar Goodman et al., Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina T. VANSWEEVELT, De Wet Medische Ongevallen, T. Gezond. 10/11, p Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina 25.

11 huisarts te hervatten. Bijgevolg kan besloten worden dat er zich een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van tenminste zes opeenvolgende maanden in casu heeft voorgedaan. Daarnaast blijkt uit grondig onderzoek, op vraag van professor Q1, dat er bij de heer X globaal een blijvend invaliditeitspercentage 24 van 34% kan weerhouden worden die te wijten is aan de opgelopen letsels. 25 Dit percentage ligt hoger dan het percentage, d.i. 25%, dat volgens artikel 5 van de wet betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg vereist is om aan de nodige ernstgraad te voldoen. Aldus kan besloten worden dat de schade die de heer X heeft geleden naar aanleiding van de desbetreffende zorgverstrekking kan weerhouden worden als een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid waarbij de ernstgraad werd bereikt. IV. BESLUIT Uit de informatie, die ons werd overgemaakt door de aanvrager, en het dossier dat werd samengesteld door het Fonds blijkt dat de schade die de heer X heeft ondergaan niet het gevolg is van een fout begaan door een zorgverstrekker. De schade die de heer X heeft geleden kan beschouwd worden als abnormaal in de zin van artikel 2, 7 van de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg waardoor in casu kan besloten worden tot een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid waarbij de ernstgraad werd bereikt. Bijgevolg zal het Fonds, binnen een termijn van drie maanden na de kennisgeving van het advies, een voorstel tot vergoeding naar de aanvrager sturen bij een ter post aangetekende brief. 26 V. BEROEPSMOGELIJKHEDEN Indien de aanvrager of één van de betrokken partijen zich niet kan verzoenen met onderhavig advies, kan hij een rechtsvordering instellen tegen het Fonds voor de medische ongevallen voor de rechtbank van eerste aanleg, binnen de gemeenrechtelijke verjaringstermijnen Prof. dr. Q1 verwijst hierbij naar de Officiële Belgische Schaal ter bepaling van de invaliditeit en de Europese schaal ter bepaling van lichamelijke en geestelijke invaliditeit. 25 Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 op 27 november 2013, pagina Art. 25, al. 1 Wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (BS 2 april 2010). 27 Art. 23, al. 2 Wet van 31 maart 2010 : Indien het Fonds niet besluit dat er aanleiding is tot vergoeding krachtens artikel 4, 1, of 2, of indien het advies van het Fonds besluit dat de schade niet de ernst vertoont die bepaald is bij artikel 5, kan de aanvrager Tervurenlaan BRUSSEL. : : : secretariaat@fmo.fgov.be Openingsuren van de kantoren: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

12 Naast de procedure voor het Fonds bestaat er, voor de aanvrager en de betrokken partijen, steeds de mogelijkheid om het dossier aanhangig te maken bij de rechtbank van eerste aanleg, binnen de gemeenrechtelijke verjaringstermijnen. Brussel,../../.. Jo De Cock Waarnemend directeur-generaal van het FMO Origineel aan: de heer X en dokter A Bijlage: Eenzijdig advies verleend door Prof. dr. Q1 d.d. 27 november onverminderd zijn gemeenrechtelijke rechtsvorderingen, overeenkomstig het Gerechtelijk Wetboek voor de rechtbank van eerste aanleg een vordering instellen tegen het Fonds om de vergoeding te verkrijgen waarop hij recht meent te hebben krachtens deze wet.

wet van 31 uitvoering Zorgverlener de Heer X Prof. Dr. A

wet van 31 uitvoering Zorgverlener de Heer X Prof. Dr. A ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen

WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen Welkom Als u van oordeel bent het slachtoffer te zijn van schade als gevolg van gezondheidszorg in het ziekenhuis, zijn er een aantal pistes

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 15 januari 2013 namens mevrouw X;

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 15 januari 2013 namens mevrouw X; ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 21 VAN DE WET VAN 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLG VAN GEZONDHEIDSZORG Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

Wat na een medisch ongeval?

Wat na een medisch ongeval? Wat na een medisch ongeval? Fonds voor Medische ongevallen Versie juni 2017 - objectid 10641 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Vragen over het Fonds voor Medische ongevallen

Nadere informatie

Wat na een medisch ongeval?

Wat na een medisch ongeval? Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Wat na een medisch ongeval? Fonds voor Medische ongevallen

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 20/11/2012 namens de heer X, geboren in 1943, en zijn dochter mevrouw Y.

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 20/11/2012 namens de heer X, geboren in 1943, en zijn dochter mevrouw Y. ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

Gelet op. Gelet op. Aanvrager: Zorgverleners: De heer Y. Dokter C Ziekenhuis K t.a.v. dr. B

Gelet op. Gelet op. Aanvrager: Zorgverleners: De heer Y. Dokter C Ziekenhuis K t.a.v. dr. B ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

Fonds voor de medische ongevallen. 22 oktober Dr Mia Honinckx

Fonds voor de medische ongevallen. 22 oktober Dr Mia Honinckx Fonds voor de medische ongevallen 22 oktober Dr Mia Honinckx FMO: data opgericht bij wet van 31 maart 2010 operationeel sinds 1 september 2012 (=datum inwerkingtreding van de artikelen betreffende de procedure)

Nadere informatie

HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013

HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013 HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013 OVERZICHT Wanneer werd het Fonds opgericht? Waarom werd het Fonds opgericht? Huidige situatie Bijzonderheden en doelstellingen

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 21 juni 2013 namens de jonge heer X;

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 21 juni 2013 namens de jonge heer X; ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

Fonds voor de medische ongevallen

Fonds voor de medische ongevallen Fonds voor de medische ongevallen 1 Fonds voor de medische ongevallen Opdrachten Toepassingsgebied Vergoedingsvoorwaarden Raad van bestuur 2 Fonds voor de medische ongevallen Opdrachten 3 Opdrachten van

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 23 november 2012 namens de heer X;

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 23 november 2012 namens de heer X; ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 21 VAN DE WET VAN 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLG VAN GEZONDHEIDSZORG Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

21 VAN DE. Zorgverleners: Aanvrager: Mevrouw. dr. A

21 VAN DE. Zorgverleners: Aanvrager: Mevrouw. dr. A ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 21 VAN DE WET VAN 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

Gelet op mevrouw. Gelet op. Aanvrager: Zorgverleners: Dr. A. De heer Y. Mevrouw

Gelet op mevrouw. Gelet op. Aanvrager: Zorgverleners: Dr. A. De heer Y. Mevrouw ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

praktisch Hoe een vergoeding krijgen in geval van medische schade?

praktisch Hoe een vergoeding krijgen in geval van medische schade? praktisch Hoe een vergoeding krijgen in geval van medische schade? Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Cover

Nadere informatie

WET MEDISCHE ONGEVALLEN

WET MEDISCHE ONGEVALLEN WET MEDISCHE ONGEVALLEN Thierry VANSWEEVELT Hoogleraar Universiteit Antwerpen Advocaat Dewallens & partners Thierry.vansweevelt@ua.ac.be University of Antwerp/ Law firm Dewallens & partners KLASSIEK FOUTSYSTEEM

Nadere informatie

Vergoedingsvoorwaarden van het Fonds voor de Medische Ongevallen

Vergoedingsvoorwaarden van het Fonds voor de Medische Ongevallen Vergoedingsvoorwaarden van het Fonds voor de Medische Ongevallen Steven Lierman Ondervoorzitter beheerscomité FMO KU Leuven, UA Vergoedingsvoorwaarden van het Fonds voor de Medische Ongevallen 1 1. Krachtlijnen

Nadere informatie

Gelet op. zoon X; Aanvrager: De heer Y Dr. A

Gelet op. zoon X; Aanvrager: De heer Y Dr. A ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

MEDISCHE SCHADE HOE EEN VERGOEDING KRIJGEN

MEDISCHE SCHADE HOE EEN VERGOEDING KRIJGEN MEDISCHE SCHADE HOE EEN VERGOEDING KRIJGEN een slimme zet INHOUD Heb je een ingreep ondergaan of medische verzorging gekregen die je gezondheid onherstelbare schade heeft berokkend? Wil je hiervoor een

Nadere informatie

ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART.

ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

Mevr. Y1 Mevr. Y2 Mevr. Y3 Dhr. Y4 Dhr. Y5 Dhr. Y6 Mevr. Y7 Mevr. Y8 Mevr. Y9. Zorgverleners: Dr. A Dr. B Dr. C AZ K

Mevr. Y1 Mevr. Y2 Mevr. Y3 Dhr. Y4 Dhr. Y5 Dhr. Y6 Mevr. Y7 Mevr. Y8 Mevr. Y9. Zorgverleners: Dr. A Dr. B Dr. C AZ K ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

Fonds voor de Medische Ongevallen MOMA & MOZA?

Fonds voor de Medische Ongevallen MOMA & MOZA? Fonds voor de Medische Ongevallen MOMA & MOZA? Dr Mia Honinckx Directeur FMO Master in de verzekeringsgeneeskunde en de medische expertise Stagemeester Interuniversitaire opleiding ManaMa Verzekeringsgeneeskunde

Nadere informatie

Fonds voor de Medische Ongevallen

Fonds voor de Medische Ongevallen Fonds voor de Medische Ongevallen 1 OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2 a. Wie kan een aanvraag indienen? Elke persoon die van mening is dat hij schade heeft geleden als gevolg van

Nadere informatie

Medische aansprakelijkheid Een dagelijkse praktijk?

Medische aansprakelijkheid Een dagelijkse praktijk? Medische aansprakelijkheid Een dagelijkse praktijk? Dr. Tom Thomas Verzekeringsgeneeskunde en Medische expertise 2 maart 2011 Inhoud Medische aansprakelijkheid Soorten Constitutieve elementen Medisch ongeval

Nadere informatie

De burgerlijke aansprakelijkheid van chirurgen, anesthesisten, verpleegkundigen in de dagchirurgie

De burgerlijke aansprakelijkheid van chirurgen, anesthesisten, verpleegkundigen in de dagchirurgie De burgerlijke aansprakelijkheid van chirurgen, anesthesisten, verpleegkundigen in de dagchirurgie Stefaan Callens Advocaat te Brussel Buitengewoon hoogleraar K.U.Leuven 11 februari 2011 www.callens-law.be

Nadere informatie

Gelet op. 31 maart. Aanvrager: dr. A Y1-Y2. dr. B. dr. C. Dr. D

Gelet op. 31 maart. Aanvrager: dr. A Y1-Y2. dr. B. dr. C. Dr. D ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

31 MAART Wet betreffende. de vergoeding van schade. als gevolg van gezondheidszorg (1)

31 MAART Wet betreffende. de vergoeding van schade. als gevolg van gezondheidszorg (1) 31 MAART 2010. - Wet betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (1) BS 02/04/2010 Gewijzigd door: Wet van 29/12/2010 houdende diverse bepalingen (BS 31/12/2010) Wet houdende diverse

Nadere informatie

Wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg. (B.S )

Wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg. (B.S ) Wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg. (B.S. 02.04.2010) Gecoördineerde tekst: laatste tekstbijwerking: 29.03.2013 HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepalingen

Nadere informatie

127. Wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg 1 HOOFDSTUK 1

127. Wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg 1 HOOFDSTUK 1 de nieuwe Wet Medische Ongevallen hieronder in zijn volledigheid weergegeven hoort thuis in het boek Rechtspraak- en Wetgevingsbundel Gezondheidsrecht, elfde editie 2009 onder de rubriek IV. AANSPRAKELIJKHEID

Nadere informatie

Gelet op. Gelet op. Aanvrager: Zorgverleners: De heer X. -Dr. C Ziekenhuis. Ziekenhuis K

Gelet op. Gelet op. Aanvrager: Zorgverleners: De heer X. -Dr. C Ziekenhuis. Ziekenhuis K ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

London General Insurance Company Limited, gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

London General Insurance Company Limited, gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-125 d.d. 20 april 2015 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. J.S.W. Holtrop en dr. B.C. de Vries, leden en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Fonds voor de medische ongevallen. 1 december 2016 Dr Mia Honinckx Dr Martine Willems

Fonds voor de medische ongevallen. 1 december 2016 Dr Mia Honinckx Dr Martine Willems Fonds voor de medische ongevallen 1 december 2016 Dr Mia Honinckx Dr Martine Willems FMO: data opgericht bij wet van 31 maart 2010 operationeel sinds 1 september 2012 (=datum inwerkingtreding van de artikelen

Nadere informatie

31 MAART Wet betreffende. de vergoeding van schade. als gevolg van gezondheidszorg (1)

31 MAART Wet betreffende. de vergoeding van schade. als gevolg van gezondheidszorg (1) 31 MAART 2010. - Wet betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (1) BS 02/04/2010 Gewijzigd door: Wet van 29/12/2010 houdende diverse bepalingen (BS 31/12/2010) Wet houdende diverse

Nadere informatie

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Algemeen Als u vermoedt dat een beroepsbeoefenaar uw rechten heeft geschonden, kunt u hem of de zorginstelling waarbinnen hij werkt aansprakelijk stellen. Volgens

Nadere informatie

De Derde Kamer van de Commissie, samengesteld uit:

De Derde Kamer van de Commissie, samengesteld uit: FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE Briefwisseling: Waterloolaan 115 1000 Brussel Lokalen : Hallepoortlaan 5-8 1060 Brussel COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie EZa van 22 oktober 2018 inzake het geschil tussen (Klager) en Stichting Rugpoli

Uitspraak Geschillencommissie EZa van 22 oktober 2018 inzake het geschil tussen (Klager) en Stichting Rugpoli Uitspraak Geschillencommissie EZa van 22 oktober 2018 inzake het geschil tussen (Klager) en Stichting Rugpoli De procedure De Geschillencommissie-EZa (hierna: de Commissie) heeft op 20 mei 2018 een klacht

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0395 Beslissing van 22 november 2012 De eerste kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

RijksInstituut voor Ziekte- en InvaliditeitsVerzekering (RIZIV) Bulletin der Aanbestedingen Nr 220 van 4 september 2012 Publicatie nr.

RijksInstituut voor Ziekte- en InvaliditeitsVerzekering (RIZIV) Bulletin der Aanbestedingen Nr 220 van 4 september 2012 Publicatie nr. RijksInstituut voor Ziekte- en InvaliditeitsVerzekering (RIZIV) Bulletin der Aanbestedingen Nr 220 van 4 september 2012 Publicatie nr. 519628 AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Uittreksel uit de officiële tekst.

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M81137 B.R. 6374 Beslissing van 13 juli 2009 De Eerste Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

schuldig? De grenzen van aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid binnen goede zorg medisch-ethisch colloquium 07/12/2016 Emmaüs vzw

schuldig? De grenzen van aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid binnen goede zorg medisch-ethisch colloquium 07/12/2016 Emmaüs vzw schuldig? De grenzen van aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid binnen goede zorg medisch-ethisch colloquium 07/12/2016 Emmaüs vzw Luc Baetens bedrijfsjurist-coördinator AANSPRAKELIJKHEID Zorg voor

Nadere informatie

Controle-arts privaat verzekering: noodzaak en beperkingen

Controle-arts privaat verzekering: noodzaak en beperkingen Controle-arts privaat verzekering: noodzaak en beperkingen Hoe ver staat Sisyphos? Tom Thomas Verzekeringsgeneeskunde en medische expertise thomas.tom@skynet.be Disclosure KBC Verzekeringen Argenta Assuranties

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 28 januari 2013 namens mevrouw X;

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 28 januari 2013 namens mevrouw X; ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Jubilee Europe B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Jubilee Europe B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-29 d.d. 16 januari 2014 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. B.F. Keulen en dr. B.C. de Vries, leden en mevrouw mr. M. van Pelt, secretaris)

Nadere informatie

Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals

Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals Vlaamse Anesthesiologische Vereniging voor Pijnbestrijding 1 Mevrouw, mijnheer, U werd naar het pijncentrum verwezen omdat u

Nadere informatie

Rughernia (behandeling door de huisarts)

Rughernia (behandeling door de huisarts) Rughernia (behandeling door de huisarts) Wat is hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant

Nadere informatie

8 februari wijlen de. heer X; Gelet op. Gelet op. Aanvrager: Dr. A. Mevrouw. Zorgverlener: De heer Y2. Dr. B

8 februari wijlen de. heer X; Gelet op. Gelet op. Aanvrager: Dr. A. Mevrouw. Zorgverlener: De heer Y2. Dr. B ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ART. 21 VAN DE WET VAN 311 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLGG VAN GEZONDHEIDSZORG. Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 Artikel 7 KINESITHERAPIE Wijzigen Invoegen Verwijderen De geschrapte nomenclatuurnummers bevinden zich achteraan. 1. Verstrekkingen

Nadere informatie

Transforaminale epidurale infiltratie met corticosteroïden injectie lage rug of hals toestemmingsinformatie voor de patiënt

Transforaminale epidurale infiltratie met corticosteroïden injectie lage rug of hals toestemmingsinformatie voor de patiënt Transforaminale epidurale infiltratie met corticosteroïden injectie lage rug of hals toestemmingsinformatie voor de patiënt Mevrouw/mijnheer U werd naar het pijncentrum verwezen omdat u een hevige uitstralende

Nadere informatie

mr. A. Rutten-Roos, mr. A. Bus, mr. C.A. Joustra, mr. F.J.H. Mijnssen en mr. F. Peijster.

mr. A. Rutten-Roos, mr. A. Bus, mr. C.A. Joustra, mr. F.J.H. Mijnssen en mr. F. Peijster. GCHB 2011-389 Uitspraak van 18 april 2011 "Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verzekerde is tijdens zijn werk van een muurtje gestapt, uit zijn evenwicht geraakt en gevallen. Sindsdien lijdt hij aan rugklachten

Nadere informatie

Afwikkeling van medische fouten moet anders

Afwikkeling van medische fouten moet anders Afwikkeling van medische fouten moet anders John Beer, advocaat Al vele jaren komt regelmatig in het nieuws dat de afwikkeling van medische aansprakelijkheidskwesties voor slachtoffers op een onbevredigende

Nadere informatie

Medisch onderzoek bij de GGD voor militaire slachtoffers en oorlogsslachtoffers.

Medisch onderzoek bij de GGD voor militaire slachtoffers en oorlogsslachtoffers. Medisch onderzoek bij de GGD voor militaire slachtoffers en oorlogsslachtoffers. stephen Finn - Epictura.com Antwoorden op de meest gestelde vragen over de werking van de Gerechtelijk Geneeskundige dienst

Nadere informatie

Medisch onderzoek bij de GGD voor militaire slachtoffers en oorlogsslachtoffers.

Medisch onderzoek bij de GGD voor militaire slachtoffers en oorlogsslachtoffers. Medisch onderzoek bij de GGD voor militaire slachtoffers en oorlogsslachtoffers. stephen Finn - Epictura.com Antwoorden op de meest gestelde vragen over de werking van de Gerechtelijk Geneeskundige dienst

Nadere informatie

Hoe omgaan met zorgkundigen en vertegenwoordigers op ok. Een standpunt

Hoe omgaan met zorgkundigen en vertegenwoordigers op ok. Een standpunt Hoe omgaan met zorgkundigen en vertegenwoordigers op ok. Een standpunt Blankenberge 27 maart 2009 Jan Vande Moortel Lector en advocaat AXIOMA S 1. We leven in een rechtsstaat 2. De wet is niet altijd zoals

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 OKTOBER 2010 C.09.0475.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0475.N V.H., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

FMO de procedures en de praktijk. D. Weyns Antwerpen 01/02/2014

FMO de procedures en de praktijk. D. Weyns Antwerpen 01/02/2014 FMO de procedures en de praktijk D. Weyns Antwerpen 01/02/2014 Een overzicht 1. Een aanvraag indienen 2. De verhouding tussen de burgerlijke vordering en de aanvraag bij FMO 3. Administratieve & juridische

Nadere informatie

De Derde Kamer van de Commissie, samengesteld uit:

De Derde Kamer van de Commissie, samengesteld uit: FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE Briefwisseling: Waterloolaan 115 1000 Brussel Lokalen : Hallepoortlaan 5-8 1060 Brussel COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Gezinsongevallenverzekering

Bijzondere voorwaarden Gezinsongevallenverzekering Versie P1P00 Bijzondere voorwaarden Gezinsongevallenverzekering 1. Begripsomschrijvingen 1.1 Verzekerden zijn indien van toepassing: 1.1.1 de verzekeringnemer; 1.1.2 diens echtgeno(o)t(e) of partner, met

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 21 mei 2013 namens mevrouw X;

Gelet op de adviesaanvraag ontvangen op 21 mei 2013 namens mevrouw X; ADVIES VERLEEND DOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 21 VAN DE WET VAN 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLG VAN GEZONDHEIDSZORG Gelet op de adviesaanvraag

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M81135 B.R. 6372 Beslissing van 13 juli 2009 De Eerste Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 APRIL 2015 P.14.1623.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.1623.N L M R V, inverdenkinggestelde, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor

Nadere informatie

Rolnummer 4255. Arrest nr. 9/2008 van 17 januari 2008 A R R E S T

Rolnummer 4255. Arrest nr. 9/2008 van 17 januari 2008 A R R E S T Rolnummer 4255 Arrest nr. 9/2008 van 17 januari 2008 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 82 van de faillissementswet van 8 augustus 1997, zoals vervangen bij artikel 29 van de wet

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

WET 15 mei 2007 NO FAULT- MEDISCHE ONGEVALLEN

WET 15 mei 2007 NO FAULT- MEDISCHE ONGEVALLEN WET 15 mei 2007 NO FAULT- MEDISCHE ONGEVALLEN Thierry VANSWEEVELT Hoogleraar Universiteit Antwerpen Advocaat Dewallens & Partners Universiteit Antwerpen-Dewallens & Partners OVERZICHT - Sinds jaren 70

Nadere informatie

Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving

Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, 17 februari 2014 Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving Er is een nieuwe wettekst verschenen. Deze betreft: Wet van 21.12.13 houdende dringende diverse

Nadere informatie

Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd.

Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd. MTH16064 Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd Toelichting Gedragscode De wet van 10 augustus 2015 1 verhoogt de wettelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 54a, vierde lid, van het Besluit algemene rechtspositie politie;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 54a, vierde lid, van het Besluit algemene rechtspositie politie; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22401 30 juli 2015 Regeling vergoeding beroepsziekten politie De Minister van Veiligheid en Justitie, Gelet op artikel

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 DECEMBER 2013 S.12.0032.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0032.F RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKE- RING, Mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

HIV, aids en recht Een juridisch overzicht. Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard D Hulst

HIV, aids en recht Een juridisch overzicht. Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard D Hulst HIV, aids en recht Een juridisch overzicht Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard D Hulst 1 Inleiding en overzicht 1. Recht op behandeling en informed consent 2. Aansprakelijkheidskwesties

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR Versie juni 2014 GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR VOORWOORD Deze gedragscode legt de regels vast die de rechtsbijstandsverzekeraars ten aanzien van de consument in acht zullen nemen. De

Nadere informatie

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid loontrekkende verpleegkundigen

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid loontrekkende verpleegkundigen AMMA VERZEKERINGEN Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid loontrekkende verpleegkundigen medische verzekeringen sinds 1944 onderlinge verzekeringsonderneming toegelaten door de Commissie voor het Bank-,

Nadere informatie

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5855 Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 13, tweede lid, van de wet van 3 juli 1967 betreffende preventie van of de schadevergoeding

Nadere informatie

Epidurale infiltratie

Epidurale infiltratie Epidurale infiltratie s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Beste patiënt, Je werd doorverwezen

Nadere informatie

BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T

BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T SCSZ/04/49 BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T. DE UITWISSELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD TUSSEN HET FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN MET HET OOG

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Intensieve-zorg--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Intensieve-zorg--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc 5 OKTOBER 1995. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere erkenningscriteria voor de geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de intensieve zorg, alsook van de

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS A.R. M12-5-0321 Beslissing van 9 januari 2014 De vijfde kamer van de Commissie, samengesteld uit:

Nadere informatie

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: Koninklijk besluit van 30 januari 2003 tot vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de nadere regels voor de toekenning van de toelage tot ondersteuning van acties die betrekking hebben op de bevordering

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Praktijk InTeam B.V. gevestigd te Zichtenburglaan 31, unit 2.06 te s- Gravenhage, KvK

Algemene voorwaarden Praktijk InTeam B.V. gevestigd te Zichtenburglaan 31, unit 2.06 te s- Gravenhage, KvK Algemene voorwaarden Praktijk InTeam B.V. gevestigd te Zichtenburglaan 31, unit 2.06 te s- Gravenhage, KvK 54639174 Artikel 1. Definities 1.1 Praktijk: Praktijk InTeam B.V., gevestigd te Zichtenburglaan

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 136/2017 van 30 november 2017 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 136/2017 van 30 november 2017 A R R E S T Rolnummer 6418 Arrest nr. 136/2017 van 30 november 2017 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen over de artikelen 2, 7, en 5, 2, van de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als

Nadere informatie

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Beroep te Antwerpen.

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Beroep te Antwerpen. Rolnummer 2540 Arrest nr. 17/2003 van 28 januari 2003 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Beroep te Antwerpen. Het

Nadere informatie

Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie

Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Transforaminale peridurale infiltratie 2 Lees aandachtig deze informatiefolder. Indien

Nadere informatie

HANDLEIDING WAT ALS ER EEN MEDISCH ONGEVAL GEBEURT?

HANDLEIDING WAT ALS ER EEN MEDISCH ONGEVAL GEBEURT? HANDLEIDING WAT ALS ER EEN MEDISCH ONGEVAL GEBEURT? Doel handleiding Als patiënt heb je recht op een kwaliteitsvolle zorg. 1 Het is de taak van ziekenhuizen en zorgverleners om te zorgen voor een optimale

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZ/12/212 BERAADSLAGING NR. 08/048 VAN 2 SEPTEMBER 2008, GEWIJZIGD OP 17 JULI 2012, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

ADVIES DIENST REGULERING

ADVIES DIENST REGULERING DIENST REGULERING ADVIES DR-061117-51 betreffende de aanvraag van een leveringsvergunning door de naamloze vennootschap SPE ten gevolge van haar overname van de naamloze vennootschappen Luminus, ALG Négoce

Nadere informatie

AANGIFTE ZIEKTE OF ONGEVAL MET LICHAMELIJK LETSEL

AANGIFTE ZIEKTE OF ONGEVAL MET LICHAMELIJK LETSEL AANGIFTE ZIEKTE OF ONGEVAL MET LICHAMELIJK LETSEL AANGIFTE ZIEKTE OF ONGEVAL MET LICHAMELIJK LETSEL GENEESKUNDIG GETUIGSCHRIFT VERPLICHTE MEDEDELINGEN Mercator Verzekeringen nv Maatschappelijke zetel Antwerpen

Nadere informatie

Epidurale corticosteroïden injectie lage rug of nek

Epidurale corticosteroïden injectie lage rug of nek Epidurale corticosteroïden injectie lage rug of nek U heeft met uw arts afgesproken dat u voor de pijnklachten in uw rug of nek in aanmerking komt voor een injectie met corticosteroïden. In deze folder

Nadere informatie

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE WAT IS EEN HERNIA? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Het schadeverwekkend feit

Het schadeverwekkend feit Het schadeverwekkend feit AMMA VERZEKERINGEN o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke bijdragen krachtens artikel 2, 2 van de wet van 25.06.1992 (B.S. 20.08.1992) toegelaten

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-781 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, drs. J.H. Paulusma - de Waal, arts, mr. dr. S.O.H. Bakkerus, leden en mr. G.A. van de Watering, secretaris)

Nadere informatie

Aansprakelijkheid en bevoegdheid van de vroedvrouw. Bornem 18 oktober 2012 20 oktober 2012. Jan Vande Moortel Lector en advocaat

Aansprakelijkheid en bevoegdheid van de vroedvrouw. Bornem 18 oktober 2012 20 oktober 2012. Jan Vande Moortel Lector en advocaat Aansprakelijkheid en bevoegdheid van de vroedvrouw Bornem 18 oktober 2012 20 oktober 2012 Jan Vande Moortel Lector en advocaat 1. We leven in een rechtsstaat 2. De wet is niet altijd zoals ze zou moeten

Nadere informatie

Aanvraag voor de patiënt. Aanvraag voor een andere persoon dan de patiënt die meent schade te hebben geleden

Aanvraag voor de patiënt. Aanvraag voor een andere persoon dan de patiënt die meent schade te hebben geleden Formulier_Versie 20120827 ADVIESAANVRAAG VOOR HET FONDS VOOR DE MEDISCHE ONGEVALLEN BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE TEN GEVOLGE VAN GEZONDHEIDSZORG Tenzij anders vermeld dienen alle rubrieken van

Nadere informatie

Perifere zenuwschade postoperatief: is het nu de anesthesist of de chirurg? Leen CARDON, M.D., LL.M.

Perifere zenuwschade postoperatief: is het nu de anesthesist of de chirurg? Leen CARDON, M.D., LL.M. Perifere zenuwschade postoperatief: is het nu de anesthesist of de chirurg? Leen CARDON, M.D., LL.M. I. ALGEMEEN OVERZICHT II. CONCRETE CASUS I. ALGEMEEN OVERZICHT BEWIJSLAST VAN DE BENADEELDE SCHADE OORZAKELIJK

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 20 / 96 van 22 juli 1996 ------------------------------------------- O. ref. : A / 96 / 019 / 05 E BETREFT : Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 MAART 2016 S.15.0053.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.15.0053.N STAD AARSCHOT, vertegenwoordigd door haar college van burgemeester en schepenen, met zetel te 3200 Aarschot, Ten Drossaarde

Nadere informatie

Juridische kanttekeningen rond maaltijdzorg. Jan Vande Moortel Advamo Arteveldehogeschool Gent

Juridische kanttekeningen rond maaltijdzorg. Jan Vande Moortel Advamo Arteveldehogeschool Gent Juridische kanttekeningen rond maaltijdzorg Jan Vande Moortel Advamo Arteveldehogeschool Gent WIE HEEFT BESLISSINGSRECHT? De patiënt Is hij nog bekwaam? Wie bepaalt de bekwaamheid? Zijn vertegenwoordiger

Nadere informatie

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi)

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi) Rughernia (Hernia nuclei pulposi) Wat is een hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant van

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat zijn de toekomstperspectieven bij een uitstralende

Nadere informatie

Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen?

Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? 1. Geef het schadegeval aan, zodat u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding Ieder arbeidsongeval moet worden aangegeven. Aan wie moet u een

Nadere informatie

AANGIFTE ZIEKTE OF ONGEVAL MET LICHAMELIJK LETSEL

AANGIFTE ZIEKTE OF ONGEVAL MET LICHAMELIJK LETSEL ...... ...... ...... VERPLICHTE MEDEDELINGEN Mercator Verzekeringen NV Maatschappelijke zetel Gent Kortrijksesteenweg 302 9000 Gent Tel.: 09 242 37 11 Fax: 09 242 36 36 Zetel Antwerpen Desguinlei 100 2018

Nadere informatie

15 Rugklachten. 1 Inleiding

15 Rugklachten. 1 Inleiding DC 15 Rugklachten 1 Inleiding Rugklachten komen veel voor. Men schat dat meer dan 3 miljoen mensen van 25 jaar of ouder langdurige klachten aan rug of nek hebben. 80 tot 90% van alle mensen heeft in zijn

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 8 augustus 2011 ADVIES 2011-299 over de weigering om toegang te verlenen tot bepaalde informatie

Nadere informatie