Nota parkeernormen gemeente Twenterand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota parkeernormen gemeente Twenterand"

Transcriptie

1 Nota parkeernormen gemeente Twenterand

2 Leeswijzer: 1. Inleiding De aanleiding voor het opstellen van de Nota parkeernormen Advies ministerie en VNG Voordelen Conclusie 2. Uitgangspunten, status en focus Uitgangspuntennotitie Parkeerbeleid Status van de Nota Parkeernormen De focus van de Nota Parkeernormen 3. Het doel van de nota parkeernormen Enkele belangrijke randvoorwaarden 4. Kenmerken, trends en ontwikkelingen Kenmerken van de gemeente Twenterand Autobezit per huishouden neem toe Autobezit in Twenterand 5. Parkeernormen en de bepaling van de hoeveelheid parkeerplaatsen De mate van stedelijkheid Gebiedsindeling De aard van de voorziening Minimum en maximum aantal parkeerplaatsen Parkeren op eigen terrein Parkeerbalans 6. Bijlages - De parkeernormen uit CROW publicatie 317 kencijfers parkeren en verkeersgeneratie. - Tekeningen gebiedsindeling naar kern (zie ook 5.2)

3 1. Inleiding 1.1. Aanleiding voor het opstellen van de Nota Parkeernormen Er is behoefte aan een actuele, goed onderbouwde parkeernormering zodat aanvragen voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen op gelijkwaardige wijze kunnen worden beoordeeld (voorkomen van rechtsongelijkheid) en toepassing krijgen in bestemmingsplannen en exploitatieplannen. Parkeernormen worden geënt op de meest recente landelijke parkeerkencijfers van het CROW (publicatie 317 van oktober 2012). 1.2 Advies ministerie en VNG Zowel de VNG als het ministerie en het KPVV (Kennisplatform Verkeer en Vervoer) raden gemeentes aan om een Nota Parkeernormen op te stellen. Hiermee wordt bovengenoemde problematiek ondervangen. Er kan immers eenvoudig verwezen worden naar de Nota Parkeernormen. 1.3 Voordelen Het voordeel voor de gemeente is dat een dergelijke nota zowel kan dienen als bijlage bij een bouwverordening (zo lang die nog geldig is) als bij een bestemmingsplan. Bijkomend voordeel is dat een bouwbedrijf of een project ontwikkelaar aan de hand van deze nota het benodigde aantal parkeerplaatsen kan berekenen. Eventueel noodzakelijke wijzigingen van een bouwaanvraag kunnen dan op voorhand al worden meegenomen. Uiteraard liggen toetsing en beoordeling van de berekening bij de gemeente. 1.4 Conclusie Gelet op bovenstaand, gecombineerd met toenemend autobezit, is het wenselijk een Nota parkeernormen op te stellen. Voetnoot: CROW: Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in Weg- en Waterbouw. Het CROW is een belangrijk kennisinstituut. Vrijwel alle gemeentes in Nederland conformeren zich aan de richtlijnen die door dit instituut worden gepubliceerd. De status van deze richtlijnen is (mede door jurisprudentie) hoog.

4 2. Uitgangspunten, status en focus 2.1 Uitgangspuntennotitie Parkeerbeleid Op 4 maart 2004 heeft de gemeenteraad van Twenterand het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoers Plan (GVVP) vastgesteld. In het GVVP wordt melding gemaakt van de noodzaak om over te gaan tot verdere uitwerking van het parkeerbeleid binnen onze gemeente. Op verzoek van de gemeenteraad is onderzocht welke kaders en uitgangspunten van belang zijn bij verdere uitwerking van genoemd beleid. De kaders en uitgangspunten zijn vervolgens benoemd in de Uitgangspuntennotitie Parkeerbeleid. Deze uitgangspuntennotitie is op 11 september 2007 vastgesteld door de gemeenteraad. In hoofdstuk 2 Ad B van deze notitie worden onder de titel parkeerkencijfers CROW uitgangspunten voor het parkeren in woonwijken geformuleerd. - Bij uitbreidingsplannen parkeerkencijfers conform de CROW-richtlijnen als norm toepassen. - Bij inbreidingsplannen parkeerkencijfers conform de CROW-richtlijnen als referentiekaders hanteren. - De Nota parkeernormen behelst de verdere uitwerking van bovenstaand. 2.2 Status van de Nota Parkeernormen - De status van een nota parkeernormen is niet verankerd in wetgeving. Het gaat om de toepassing van richtlijnen. Wel is het zo dat de CROW-richtlijnen de afgelopen jaren een steeds grotere juridische status hebben gekregen. Bij gebrek aan wetgeving conformeert de rechter zich steeds meer aan de richtlijnen. De CROW-richtlijnen komen inmiddels veelvuldig voor in jurisprudentie. - De nota dient als leidraad. In uitzonderlijke gevallen kan maatwerk noodzakelijk en/of wenselijk zijn.

5 2.3 De focus van de Nota Parkeernormen ligt op: 1. Toepassing van de nieuwe parkeernormen. De nieuwe normen, gepubliceerd in oktober 2012, zijn geënt op de huidige situatie. Deze normen staan genoemd in CROW- publicatie 317 Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie. 2. Een werkbare gebiedsindeling van onze gemeente. Hierbij wordt gekeken naar bebouwingsdichtheid en een logische/praktische indeling van de gebieden. Er wordt (gestoeld op de systematiek van het CROW) onderscheid gemaakt naar centrum, schil-overloopgebied en rest bebouwde kom. Buitengebied wordt ook in de CROW publicatie benoemd maar wij beperken ons in deze nota tot het gebied binnen de bebouwde kom. 3. Aansluiting met de actualisering van het Gemeentelijk Mobiliteitsplan. De systematiek van het CROW gaan wij ook toepassen op ons nog op te stellen Gemeentelijk Mobiliteits Plan. Hierin wordt de gemeente Twenterand getypeerd als weinig stedelijk. Ook de parkeernormen zullen wij baseren op deze mate van stedelijkheid. 3. Het doel van de Nota Parkeernormen De Nota Parkeernormen heeft als doel een duidelijk kader te verschaffen voor de berekening van de parkeerbehoefte voor nieuwe ruimtelijke plannen en projecten binnen de gemeente Twenterand. Hierbij denken wij aan de volgende punten: - Parkeernormen dragen bij aan het beoogde woon- en werkklimaat voor de kernen. - Nieuwe ontwikkelingen mogen niet leiden tot parkeerproblemen in de omgeving. - Initiatiefnemers worden gestimuleerd om met oplossingen te komen voor de eigen parkeerbehoefte. - De kwaliteit van de openbare ruimte blijft op niveau door meervoudig gebruik van parkeerplaatsen.

6 4. Kenmerken trends en ontwikkelingen 4.1 Kenmerken van de gemeente Twenterand Gemeente Twenterand is een plattelandsgemeente met een groot buitengebied. Het aantal inwoners van de gemeente Twenterand is ongeveer De grootste concentraties van zowel verkeer als inwoners zijn te vinden in de kernen van Den Ham, Vroomhoop, Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Gemeente Twenterand kan getypeerd worden als weinig stedelijk. Deze typering houdt automatisch in dat er veel verkeersbewegingen zijn van- en naar de kernen. Het gewenste aantal parkeerplaatsen in winkelgebieden ligt bij de typering weinig stedelijk veel hoger dan bij de typering sterk stedelijk. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat openbaar vervoer in grotere steden vaak een grotere dichtheid en frequentie kent. Per saldo hebben winkelgebieden in kleinere steden dus meer behoefte aan parkeerplaatsen dan de winkelgebieden in grotere steden. De parkeernormen van het CROW zijn geënt op de praktijk en dus (mede) gebaseerd op dit gegeven. Zowel in het buitengebied als in de kernen Geerdijk, de Pollen en Bruinehaar doen zich, vanwege de kleinschaligheid, geen parkeerproblemen voor. Wij verwachten dit in de toekomst ook niet. Deze kernen/gebieden worden daarom ook niet verder uitgewerkt in deze nota. 4.2 Autobezit per huishouden neemt toe (1) Steeds meer woongebieden in Nederland kampen met een hoge parkeerdruk. Het autobezit per huishouden is de afgelopen twee decennia met 25 procent toegenomen, maar de ontwikkeling van het aantal parkeerplaatsen is hierbij achtergebleven. Bewoners ergeren zich aan het gebrek aan parkeergelegenheid en de hoge parkeerdruk zorgt voor overlast in de openbare ruimte, zoals visuele vervuiling en de aantasting van de kwaliteit van speel- en groenvoorzieningen. Het aantal auto s in Nederland zal tot 2030 naar verwachting maximaal toenemen met 50%, afhankelijk van de maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Zowel een toename van het aantal huishoudens als een verdere groei van het autobezit per huishouden veroorzaakt deze aanwas van het wagenpark. Na 2020 zal de groei naar verwachting afvlakken.

7 4.3 Autobezit in Twenterand (2) Onderstaand de ontwikkeling van het aantal auto s in de gemeente Twenterand (2) Autobezit in Twenterand aantal Conclusie Bovenstaand leidt mede tot het opstellen van deze nota. Bronvermelding: 1: KPVV publicatie: parkeerproblemen in woonwijken, oplossingen voor de toekomst opgemaakt door Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag Centraal Bureau voor de Statistiek

8 5. Parkeernormen en de bepaling van de hoeveelheid parkeerplaatsen Voor het bepalen van de parkeernormen en de daaraan gekoppelde wenselijke hoeveelheid parkeerplaatsen, passen wij de richtlijnen van het CROW toe. Hierbij zijn de onderstaande 6 punten van belang; 5.1. De mate van stedelijkheid De mate van stedelijkheid is mede bepalend voor de parkeernorm. Deze indeling komen wij ook tegen in de laatste uitgave van de CROW publicatie 317 kencijfers parkeren en verkeersgeneratie. Zoals omschreven In het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (straks Gemeentelijk Mobiliteits Plan) kan onze gemeente worden getypeerd als weinig stedelijk. 5.2 Gebiedsindeling (ingedeeld naar kern zie bijlage) Per gebied kan de parkeernorm verschillen. Het zal duidelijk zijn dat de parkeerbehoefte in centra anders is dan in woonwijken. Dit heeft onder anderen te maken met de aard van het gebruik en de al dan niet verkeersaantrekkende werking van voorzieningen. Ook is het zo dat iemand die in het centrum woont gemakkelijker kan kiezen voor een andere manier van vervoer, namelijk fietsen of lopen, dan iemand die elders in de gemeente woont. Daarnaast spelen bebouwingsdichtheid, de locatie van de voorzieningen en kennis van de plaatselijke omstandigheden een rol. Om bovengenoemde redenen heeft het CROW gekozen voor een parkeernorm/berekening gebaseerd op een gebiedsindeling namelijk de indeling naar: - Centrum - Schil-overloopgebied - Rest bebouwde kom De gemeente Twenterand heeft deze gebiedsindeling vertaald naar de 4 kernen. De gebiedsindeling is globaal en op straatniveau. 5.3 De aard van de voorziening Het begrip voorziening moet ruim opgevat worden. Het kan daarbij gaan om verschillende types woningen in de koop- en huursector maar ook om bijvoorbeeld een zorgcentrum, een bouwmarkt een tandartsenpraktijk, winkels of een kerk. Iedere voorziening kent zijn eigen verkeersaantrekkende werking en veroorzaakt daarmee zijn eigen parkeerbehoefte. Elke voorziening kent zijn eigen parkeernormen.

9 5.4 Minimum en maximum aantal parkeerplaatsen In CROW publicatie 317 kencijfers parkeren en verkeersgeneratie wordt een bandbreedte aangehouden voor de berekening van het aantal parkeerplaatsen. Bij de berekening van de gewenste aantallen gaat de gemeente bij uitbreidingsplannen uit van het gemiddelde van minimum en maximum. Bij inbreidingsplannen wordt gezocht naar een goede balans tussen minimum en maximum. 5.5 Parkeren op eigen terrein Bij de berekening van het gewenste aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte wordt uitgegaan van het bruto aantal parkeerplaatsen. Het bruto aantal parkeerplaatsen wordt verminderd met de parkeermogelijkheden op eigen terrein. In de praktijk is dit echter lastig te hanteren. Om toch duidelijkheid te verschaffen is het redelijk om er standaard van uit te gaan dat er bij woningen van het type halfvrijstaand of vrijstaand één auto op de oprit geparkeerd kan worden. 5.6 Parkeerbalans Met een parkeerbalans wordt onderzocht of een gecombineerd gebruik van parkeerplaatsen mogelijk is. Vaak blijkt dat het niet noodzakelijk is om in een gebied de som van de vraag naar parkeerplaatsen van de afzonderlijke voorzieningen aan te leggen, maar slechts een deel ervan. Parkeerplaatsen in een winkelgebied kunnen op zondag bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor kerkbezoek. Er zijn twee belangrijke punten bij het bepalen van een goede parkeerbalans; - parkeerplaatsen moeten openbaar toegankelijk zijn en blijven. - alternatieve parkeerplaatsen moeten zich binnen een redelijke (loop)afstand bevinden. De gemeente bepaald wanneer er sprake is van een goede parkeerbalans. Aanknopingspunten voor het bepalen van de parkeerbalans staan omschreven in Hoofdstuk 4 van CROW publicatie 317.

10 6. De parkeernormen uit CROW publicatie 317 kencijfers parkeren en verkeersgeneratie Onderstaand de meest toegepaste normen uit CROW publicatie 317 Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie Onderverdeeld naar hoofdfunctie, functie, gebied en bandbreedte tussen minimaal en maximaal aantal parkeerplaatsen. Gebaseerd op de typering van de gemeente Twenterand als weinig stedelijk. Wonen Functie eenheid centrum schil-overloopgebied rest bebouwde kom aandeel bezoekers min/max min/max min/max Koop vrijstaand woning 1,4-2,2 1,7-2,5 1,9-2,7 0,3 p.p. per woning Koop 2 onder 1 kap woning 1,3-2,1 1,6-2,4 1,8-2,6 Koop tussen/hoek woning 1,1-1,9 1,4-2,2 1,6-2,4 Koop etage goedkoop woning 0,9-1,7 1,0-1,8 1,2-2,0 Koop etage midden woning 1,0-1,8 1,3-2,1 1,5-2,3 Koop etage duur woning 1,2-2,0 1,5-2,3 1,7-2,5 Huur, vrije sector woning 1,1-1,9 1,4-2,2 1,6-2,4 Huur, sociale huur woning 0,9-1,7 1,0 1,8 1,2-2,0 Huur etage duur woning 1,0-1,8 1,3-2,1 1,5-2,3 Huur etage midden woning 0,7-1,5 0,8-1,6 1,0-1,8 Huur etage goedkoop woning 0,7-1,5 0,8-1,6 1,0-1,8 Aanleunw./serviceflat woning 0,8-1,3 0,9-1,3 1,0 1,4 Kamerverhuur per kamer 0,5-0,6 0,6-0,7 0,6 0,8 0,2 p.p. per kamer

11 Werken Functie eenheid centrum schil-overloopgebied rest bebouwde kom aandeel bezoekers min/max min/max min/max Kantoor zonder balie 100 m2 bvo 1,6-2,1 2,1-2,6 2,3-2,8 5% Kantoor met balie 100 m2 bvo 2,2-2,7 2,7-3,2 3,3-3,8 20% Bedrijf m2 bvo 1,3-1,8 1,7-2,2 2,1-2,6 5% Bedrijf m2 bvo 0,4-0,9 0,6-1,1 0,8-1,3 5% Bedrijf 1 = arbeidsintensief/bezoekersextensief (industrie, laboratorium, werkplaats). Bedrijf 2 = arbeidsextensief/bezoekersextensief (loods, opslag, transportbedrijf). Winkelen en boodschappen Functie eenheid centrum schil-overloopgebied rest bebouwde kom aandeel bezoekers min/max min/max min/max buurtsupermarkt 100 m2 bvo 1,3-3,3 2,2-4,2 3,1-5,1 89% discountsupermarkt 100 m2 bvo 2,7-4,7 4,6-6,6 6,5-8,5 96% grote supermarkt 100 m2 bvo 5,6-7,6 6,6-8,6 7,6-9,6 84% binnenstad of hoofd- 100 m2 bvo 3,1-4,1 n.v.t. n.v.t. 82% winkel(stads)centrum bouwmarkt 100 m2 bvo n.v.t. 1,6-2,1 2,2-2,7 87% tuin/groen centrum 100 m2 bvo n.v.t. 2,1-2,6 2,4-2,9 89% (incl. buitenruimte)

12 Sport, cultuur en ontspanning Functie eenheid centrum schil-overloopgebied rest bebouwde kom aandeel bezoekers min/max min/max min/max bibliotheek 100 m2 bvo 0,2-0,7 0,5-1,0 0,9-1,4 97% fitness/sportschool 100 m2 bvo 0,9-1,9 2,9-3,9 4,3-5,3 87% fitnesscentrum 100 m2 bvo 1,2-2,2 4,0-5,0 5,8-6,8 90% sporthal/sportzaal 100 m2 bvo 1,3-1,8 1,9-2,4 2,6-3,1 96% sportveld per ha netto terrein % zwembad openlucht per 100 m2 bassin n.v.t. 9,1-11,1 11,9-13,9 99% zwembad overdekt per 100 m2 bassin n.v.t. 9,7-11,7 10,5-12,5 97% manege per box n.v.t. n.v.t. 0,3-0,5 90% Laatstgenoemde 5 functies zijn indicatief omdat het aantal bezoekers namelijk sterk kan variëren. Het CROW plaats de opmerking bij grotere aantallen bezoekers zijn de kencijfers te laag. Horeca Functie eenheid centrum schil-overloopgebied rest bebouwde kom aandeel bezoekers min/max min/max min/max café/bar/cafétaria 100m2 bvo 5,0-7,0 5,0-7,0 6,0-8,0 90% restaurant 100 m2 bvo 10,0-12,0 10,0-12,0 14,0-16,0 80% discotheek 100 m2 bvo 5,0-9,0 11,9-15,9 18,9-22,9 99% Opmerking CROW: van de twee bovenste functies kunnen alleen globale kencijfers gegeven worden. Bij het toepassen van deze cijfers moet een ruime marge in acht worden genomen.

13 Gezondheid, religie en (sociale) voorzieningen Functie eenheid centrum schil-overloopgebied rest bebouwde kom aandeel bezoekers min/max min/max min/max huisartsenpraktijk per behandelkamer 2,0-2,5 2,5-3,0 3,0-3,5 57% apotheek per apotheek 2,1-2,6 2,6-3,1 3,1-3,6 45% tandartsenpraktijk per behandelkamer 1,4-1,9 1,9-2,4 2,3-2,8 47% gezondheidscentrum per behandelkamer 1,4-1,9 1,8-2,3 2,2-2,7 55% religiegebouw per zitplaats 0,1-0,2 0,1-0,2 0,1-0,2 basisonderwijs per leslokaal 0,5-1,0 0,5-1,0 0,5-1,0 verpl. en verz. tehuis per wooneenheid 0,5-0,7 0,5-0,7 0,5-0,7 60% Opmerkingen CROW: - Bij religiegebouw en verpleeg en verzorgingstehuis : van deze functies kunnen alleen globale parkeerkencijfers gegeven worden. Bij het toepassen van deze cijfers moet een forse marge in acht worden genomen. - Bij verpleeg- en verzorgingstehuis parkeerkencijfers zijn incl. parkeren voor personeel. - Bij basisonderwijs : exclusief kiss and ride.

14

15

16

17

Bijlage 1 Parkeernormen

Bijlage 1 Parkeernormen Bijlage 1 Parkeernormen 1. Algemeen Uitgangspunten parkeernormen De hoogte van de parkeernormen is afhankelijk van een aantal uitgangspunten die door het CROW in de publicatie ASVV 2012 zijn vastgelegd.

Nadere informatie

Toetsing parkeerbehoefte bouwaanvraag gemeente Purmerend

Toetsing parkeerbehoefte bouwaanvraag gemeente Purmerend Toetsing parkeerbehoefte bouwaanvraag gemeente Purmerend Inleiding Op grond van de Gemeentelijke Bouwverordening Purmerend dient de parkeerbehoefte van een bouwaanvraag te voldoen aan de parkeernorm. De

Nadere informatie

NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA

NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA INHOUDSOPGAVE Parkeernormen 3 Uitgangspunten 3 Parkeernorm woningen 3 Rekenfactoren parkeren op eigen terrein 5 Parkeernormen overige voorzieningen 6 Dubbelgebruik

Nadere informatie

Beleidsregels Parkeernormen Gemeente Bronckhorst

Beleidsregels Parkeernormen Gemeente Bronckhorst Beleidsregels Parkeernormen Gemeente Bronckhorst Inleiding Het autobezit in Nederland daalt. Niet in de Achterhoek en niet in de gemeente Bronckhorst. Het aantal auto s in de gemeente is de afgelopen vijf

Nadere informatie

Overzicht parkeernormen

Overzicht parkeernormen Overzicht parkeernormen Bouwmarkt Min Gem Max Min Gem Max Min Gem Max Min Gem Max 87% Zeer sterk stedelijk - - - 1,2 1,45 1,7 1,7 1,95 2,2 2,2 2,45 2,7 Niet stedelijk - - - - - -- - - 2,6 2,2 2,45 2,7

Nadere informatie

Nota parkeernormen Gemeente Meppel

Nota parkeernormen Gemeente Meppel Nota parkeernormen Gemeente Meppel 1 Nota parkeernormen Gemeente Meppel 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1. Aanleiding... 4 1.2. Achtergronden... 4 2. Juridisch kader... 4 2.1. Juridsch... 4 2.2. Parkeerbeleid...

Nadere informatie

2. Hoofdcategorie Werken Eenheid binnenstad schil binnenstad Aandeel Opmerking

2. Hoofdcategorie Werken Eenheid binnenstad schil binnenstad Aandeel Opmerking Bijlage 4: Overzicht parkeernormen Nieuw Delft Overzicht parkeernormen Delft 2013 1. Hoofdcategorie Wonen Grondgebonden woning > 140 m2 bvo per woning 1,4 1,7 1,6 1,9 0,3 100-140 m2 bvo per woning 1,3

Nadere informatie

GVVP Stichtse Vecht Deel B: Nota Parkeernormen

GVVP Stichtse Vecht Deel B: Nota Parkeernormen GVVP Stichtse Vecht Deel B: Nota Parkeernormen Inhoudsopgave Bijlage 1 Stedelijkheidsgraden Stichtse Vecht... 2 Bijlage 2a - Stedelijke zones Maarssenbroek... 3 Bijlage 2b - Stedelijke zones Maarssen Dorp...

Nadere informatie

Bijlage 4: Overzicht parkeernormen Roermond

Bijlage 4: Overzicht parkeernormen Roermond Bijlage 4: Overzicht parkeernormen Roermond Per functie en per zone is de parkeernorm weergegeven in aantallen parkeerplaatsen. WONEN (inclusief bezoekers) Type Eenheid Centrum Schil Rest Grondgebonden

Nadere informatie

Nota parkeernormen Winterswijk

Nota parkeernormen Winterswijk Afdeling OPR team Civiel en Verkeer Mei 2013 1 1. Inleiding. Het parkeerbeleid in Winterswijk is onderdeel van het verkeer- en vervoersbeleid, zoals vastgelegd in het Verkeersstructuurplan (VSP 2010) en

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 2 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

Overzicht parkeerkencijfers naar stedelijkheidsgraad

Overzicht parkeerkencijfers naar stedelijkheidsgraad Print voorbeeld Page 1 of 25 Bijlage Parkeerkencijfers 6.3.2.2 Overzicht parkeerkencijfers naar stedelijkheidsgraad Bij de parkeerkencijfers wordt onderscheid gemaakt naar stedelijkheidsgraad en naar de

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 1 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

Functie Parkeernormen Per. 1,40 1,60 1,90 2,10 woning 0,3. 1,30 1,50 1,70 1,90 woning 0,3. 1,20 1,30 1,40 1,60 woning 0,3

Functie Parkeernormen Per. 1,40 1,60 1,90 2,10 woning 0,3. 1,30 1,50 1,70 1,90 woning 0,3. 1,20 1,30 1,40 1,60 woning 0,3 Parkeernormen Functie Parkeernormen Per Wonen Koop, vrijstaand 1,60 1,80 2,10 2,40 woning 0,3 Koop, twee-onder-één-kap 1,50 1,70 2,00 2,20 woning 0,3 Koop, tussen- of hoekwoning 1,40 1,60 1,80 2,00 woning

Nadere informatie

Uittreksel van CROW-publicatie 317 'Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie'.

Uittreksel van CROW-publicatie 317 'Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie'. Bijlage: 1 Uittreksel van CROW-publicatie 317 'Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie'. Het benodigde of gewenste aantal parkeerplaatsen bij nieuwbouwlocaties kan worden bepaald op basis van parkeerkencijfers

Nadere informatie

NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM

NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM Vastgesteld: college Aalburg Datum: In opdracht van: Gemeente Woudrichem Gemeente Aalburg Gemeente Werkendam

Nadere informatie

Nota parkeernormen 2013

Nota parkeernormen 2013 Nota parkeernormen 2013 Registratie nummer: Versie V0.1 juni 2013 Gemeente Culemborg Afdeling stadsontwikkeling V:\Stadsontwikkeling\Stadsontwikkeling\RI\Projecten\GVVP\GVV03 parkeren\parkeerkengetallen

Nadere informatie

Werken Voor de functies werken geldt, dat parkeren op eigen terrein dient plaats te vinden.

Werken Voor de functies werken geldt, dat parkeren op eigen terrein dient plaats te vinden. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Urk Nr. 11117 9 juni 17 Beleidsregels Parkeren Algemeen 1. Indien een functie niet in onderstaande lijst van functies wordt genoemd, dan geldt de meest recente

Nadere informatie

Parkeernormen auto per functie per stedelijke zone

Parkeernormen auto per functie per stedelijke zone Deze parkeernormen zijn vastgesteld in de 'Nota Parkeernormen Deventer 2013, auto en fiets' op 02 oktober 2013. Voor toepassing van de normen zie: 'Beleidsregel parkeernormen Deventer 2013'. Deze beleidsregel

Nadere informatie

Nota Parkeernormen 2014

Nota Parkeernormen 2014 Nota Parkeernormen 2014 Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Grave d.d. 3 december 2013 Mij bekend, De gemeentesecretaris. Pagina 2 1. Inleiding De gemeentelijke parkeernormen zijn voor het

Nadere informatie

Nota parkeernormen 1

Nota parkeernormen 1 Nota parkeernormen 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde 1 Waarom een nota Parkeernormen 3 2 Parkeernormen en de bepaling van het aantal parkeerplaatsen 4 3 Parkeernormen hoofdgroep wonen 9 4 Parkeernormen

Nadere informatie

Parkeernormen Almere datum: 1 juni 2015

Parkeernormen Almere datum: 1 juni 2015 Sterk stedelijk (excl. Stadscentrum) printdatum: 18-7-2016 Parkeernormen Almere datum: 1 juni 2015 Wonen Type woning Eenheid parkeernorm* Koop, vrijstaand per woning 2,1 Koop, twee-onder-een-kap per woning

Nadere informatie

Parkeernormen in bestemmingsplannen

Parkeernormen in bestemmingsplannen Parkeernormen in bestemmingsplannen 1 Inleiding Bij het opstellen van bestemmingsplannen en de bouwverordening worden parkeernormen gehanteerd als norm voor het minimum aantal te realiseren parkeerplaatsen

Nadere informatie

Nota parkeernormen. Registratie nummer: /9381. Versie V2.0 januari 2014 Gemeente Culemborg Afdeling stadsontwikkeling

Nota parkeernormen. Registratie nummer: /9381. Versie V2.0 januari 2014 Gemeente Culemborg Afdeling stadsontwikkeling Nota parkeernormen Registratie nummer: 1315682/9381 Versie V2.0 januari 2014 Gemeente Culemborg Afdeling stadsontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding...3 Wijze van berekenen...3 Maatvoering en bruikbaarheid

Nadere informatie

R-MRM/2015/492 NOTA PARKEERNORMEN BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 2 december 2014. (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015)

R-MRM/2015/492 NOTA PARKEERNORMEN BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 2 december 2014. (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015) R-MRM/2015/492 NOTA PARKEERNORMEN BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER 2 december 2014 (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015) Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten... 3 Algemeen... 3 Autoparkeren...

Nadere informatie

Bijlage 4 Nota Parkeernormen

Bijlage 4 Nota Parkeernormen 103 Bijlage4 NotaParkeernormen Rhoadviseursvoorleefruimte 192600.17267.00 NL.IMRO.1926.bp0001300504001 104 Rhoadviseursvoorleefruimte 192600.17267.00 NL.IMRO.1926.bp0001300504001 Tabel 1. Berekeningsaantallen

Nadere informatie

Beleidsregel parkeren Winterswijk

Beleidsregel parkeren Winterswijk Afdeling OPR team Civiel en Verkeer 2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.... 3 2. Ontwikkelingen: sterke stijging van parkeerdruk... 4 3. Uitgangspunten... 5 4. Bepalen van de parkeerbehoefte... 5 5. Afwijken

Nadere informatie

Parkeernormen Almere datum: 1 januari 2017

Parkeernormen Almere datum: 1 januari 2017 Parkeernormen Almere datum: 1 januari 2017 Sterk stedelijk (excl. Stadscentrum) Wonen Type woning Eenheid parkeernorm* Koop, vrijstaand per woning 2,1 Koop, twee-onder-een-kap per woning 2,0 Koop, tussen/hoek

Nadere informatie

Paraplubestemmingsplan Parkeren

Paraplubestemmingsplan Parkeren Paraplubestemmingsplan Parkeren status: ontwerp idn: NL.IMRO.0281.BP00040-on01 gemeente Tiel datum: juni 2018 Bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Parkeren Gemeente Tiel Toelichting INHOUD TOELICHTING

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2013 1/7 1. Inleiding In maart 2009 is de Notitie toepassing parkeernormen vastgesteld. Deze notitie was gebaseerd op de CROW normering uit september

Nadere informatie

Aanwezigheidspercentages

Aanwezigheidspercentages Bijlage 1 Aanwezigheidspercentages Bron: CROW, Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie, CROW-publicatie 317, 2012 Bijlage 2 Fietsparkeren 2 3 Bron: CROW, Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie, CROW-publicatie

Nadere informatie

Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen

Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen Een ontwikkeling, een bouwactiviteit en/of een wijziging van gebruik, kan dat tot gevolg hebben dat er (meer) ruimte nodig is voor het parkeren

Nadere informatie

1 Parkeernorm. 1.1 Gebiedsindeling

1 Parkeernorm. 1.1 Gebiedsindeling 1 Parkeernorm In dit hoofdstuk zijn de tabellen opgenomen waarin wordt aangegeven welke parkeernorm voor welke functie van toepassing is. Er wordt gewerkt met een minimum en een maximum norm. De minimale

Nadere informatie

Nota parkeernormen Gemeente Lansingerland

Nota parkeernormen Gemeente Lansingerland Nota parkeernormen Gemeente Lansingerland projectnummer 26830.00.00 opdrachtgever Gemeente Lansingerland contactpersoon Dhr. R. van Noortwijk projectleiding Dhr. P. Veenbrink corsa nr. T14.06812 SOAB Breda,

Nadere informatie

Adviesnotitie Inleiding Stap 1: bepalen parkeerbeleid

Adviesnotitie Inleiding Stap 1: bepalen parkeerbeleid Adviesnotitie Aan : De heer R. Toffolo, gemeente Nuth Van : De heer M. Brust, Buiten-Ruimte Onderwerp : Parkeerbalans ontwikkelingen tenniscomplex Hulsberg Projectnummer : 2015NUT01 Datum : 8 december

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing parkeernormen bestemmingsplan Stadscentrum 2008-2009

Beleidsregels ontheffing parkeernormen bestemmingsplan Stadscentrum 2008-2009 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen; gelet op de Wet ruimtelijke ordening, de Algemene wet bestuursrecht en het bestemmingsplan Stadscentrum 2008; overwegende dat de raad

Nadere informatie

Parkeernormennota. - naar integraal parkeerbeleid - Gemeente Heerde

Parkeernormennota. - naar integraal parkeerbeleid - Gemeente Heerde Parkeernormennota - naar integraal parkeerbeleid - Gemeente Heerde hde-123 5 oktober 2012 Parkeernormennota - naar integraal parkeerbeleid - Gemeente Heerde projectnummer: hde-040 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Hoogte van de parkeernormen

Hoogte van de parkeernormen Inleiding Het aantal parkeerplaatsen dat ten behoeve van een te ontwikkelen functie of gebied dient te worden gerealiseerd, wordt bepaald aan de hand van parkeernormen. Een parkeernorm geeft het aantal

Nadere informatie

Notitie Ruimtelijk Parkeerbeleid 2009

Notitie Ruimtelijk Parkeerbeleid 2009 Notitie Ruimtelijk Parkeerbeleid 2009 Aanleiding Diverse ruimtelijke plannen voor met name het gebied van Bergen stagneren als gevolg van het feit dat het huidig ruimtelijk parkeerbeleid in onvoldoende

Nadere informatie

1 Inleiding GEMEENTE RENSU/OUDE

1 Inleiding GEMEENTE RENSU/OUDE GEMEENTE RENSU/OUDE 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Elke ruimtelijke functie trekt een bepaalde hoeveelheid verkeer aan en genereert daarmee een parkeerbehoefte. Met behulp van parkeernormen kan een prognose

Nadere informatie

gemeente Eindhoven In Eindhoven zullen de volgende drie gebieden worden onderscheiden:

gemeente Eindhoven In Eindhoven zullen de volgende drie gebieden worden onderscheiden: gemeente Eindhoven Bijlage Parkeernormen Gebieden In Eindhoven zullen de volgende drie gebieden worden onderscheiden: Centrum: De buurten: Binnenstad, Fellenoord, Witte Dame en Bergen. Oftewel, het gebied

Nadere informatie

Parkeernormen Gemeente Boxtel

Parkeernormen Gemeente Boxtel Parkeernormen Gemeente Boxtel Binnen de bebouwde kom Vastgesteld door het college van B&W d.d. 20-03-2007 20 maart 2007 Themagroep Verkeer opgesteld door Werner Bastiaanse Inleiding Bij recente (her)ontwikkelingsplannen

Nadere informatie

Concept versie bij collegebesluit van 8 november 2011. Concept versie bij Raadsbesluit van 22 december 2011

Concept versie bij collegebesluit van 8 november 2011. Concept versie bij Raadsbesluit van 22 december 2011 78 Bijlage 5 Nota Parkeeren Concept versie bij collegebesluit van 8 november 2011 Concept versie bij Raadsbesluit van 22 december 2011 Deze nota vervangt paragraag 3.2 van het Integraal Parkeerbeleidsplan

Nadere informatie

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 5 juli Datum:12 april 2016 Opgesteld door: Inge Gommans CONCEPT

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 5 juli Datum:12 april 2016 Opgesteld door: Inge Gommans CONCEPT Nota Parkeernormen Vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 5 juli 2016 Datum:12 april 2016 Opgesteld door: Inge Gommans CONCEPT INHOUD 1. Inleiding...3 2. Uitgangspunten / Juridisch kader...4 3. Parkeernormen...5

Nadere informatie

Bijlage 1. Parkeren. Wonen. Parkeernormen. Functie centrum schil rest bbk bezoek. woning groot >450 m3 woning 1,49 1,70 1,92 0,32

Bijlage 1. Parkeren. Wonen. Parkeernormen. Functie centrum schil rest bbk bezoek. woning groot >450 m3 woning 1,49 1,70 1,92 0,32 Bijlage 1 Parkeren Wonen woning groot >450 m3 woning 1,49 1,70 1,92 0,32 woning midden > 350 m3 maar < 450 m3 woning 1,38 1,60 1,81 0,32 woning klein < 350 m3 woning 1,17 1,38 1,49 0,32 appartement groot

Nadere informatie

Berekening benodigde parkeerplaatsen

Berekening benodigde parkeerplaatsen Berekening benodigde parkeerplaatsen Parkeren 1 Gehanteerde parkeernormen en aanwezigheidspercentages 2 Toepassing parkeernormen op planologisch maximale situatie 3 Benodigd aantal parkeerplaatsen planologisch

Nadere informatie

MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen

MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen aan: Hans Jung (Lithos Bouw & Ontwikkeling ), Paula Valkier en Maarten Oudshoorn (Gemeente Waddinxveen) van: Falco Bruens (Van Riezen & Partners)

Nadere informatie

Parkeerbalans ontwikkeling Parkstaete Hattem

Parkeerbalans ontwikkeling Parkstaete Hattem Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli Toepassing ASVV2012

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli Toepassing ASVV2012 Nota Parkeernormen Toepassing ASVV2012 Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli 2013 Nota Parkeernormen Gemeente Bodegraven Reeuwijk 2013 1 Inhoud 1. Parkeernormen en parkeereis... 3 2. Parkeernormen

Nadere informatie

Parkeernormen Valkenswaard - Centrum

Parkeernormen Valkenswaard - Centrum en Valkenswaard - Centrum WONEN woningen type I 1,60 pp/ woning 0,3 pp per won. koop en huur woningen type II 1,40 pp/ woning 0,3 pp per won. koop en huur woning type III 1,25 pp/ woning 0,3 pp per won.

Nadere informatie

Tabel 1 behorende bij de Beleidsregels Parkeren Maassluis 2012

Tabel 1 behorende bij de Beleidsregels Parkeren Maassluis 2012 Tabel 1 behorende bij de Beleidsregels Parkeren Maassluis 2012 De parkeernormen in de tabellen zijn inclusief het bezoekersaandeel. De verdeling van de gebieden Centrum, Schil, Rest en Buitengebied is

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Nota Parkeernormen

GEMEENTEBLAD. Nr Nota Parkeernormen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leudal. Nr. 103948 28 juli 2016 Nota Parkeernormen De gemeenteraad van gemeente Leudal Gezien het voorstel het college d.d. 12 april 2016 nummer BW2016/193.

Nadere informatie

SPEELBOERDERIJ PARKEERBEHOEFTE BEREKENING

SPEELBOERDERIJ PARKEERBEHOEFTE BEREKENING SPEELBOERDERIJ HOLTEN PARKEERBEHOEFTE BEREKENING 17 januari 2012 Inleiding Het project omvat de realisering van een speelboerderij, bestaande uit een binnenspeeltuin en een buitenspeeltin met bijbehorende

Nadere informatie

Nota parkeernormen. gemeente Overbetuwe 2014

Nota parkeernormen. gemeente Overbetuwe 2014 Nota parkeernormen gemeente Overbetuwe 2014 Samenvatting Beleid In de Toekomstvisie+ is de beleidslijn van de gemeente Overbetuwe voor de komende periode bepaald. Het thema verkeer is verder uitgewerkt

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf

Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf Voorgeschiedenis Het oorspronkelijke bestemmingsplan Bijenkorf ging uit van een berekening van de parkeerbehoefte volgens de op dat moment geldende

Nadere informatie

Parkeernormen naar categorie

Parkeernormen naar categorie en naar categorie Uitgangspunt Het in de parkeernormen aangegeven aandeel voor moet altijd toegankelijk en beschikbaar zijn en blijven ten behoeve van het parkeren van van het betreffende object. Het is

Nadere informatie

Bijlage 5 Parkeernormen

Bijlage 5 Parkeernormen Bijlage 5 Parkeernormen In onderstaande tabel zijn de parkeernormen voor de kom van Bathmen opgenomen. Hierbij is onderscheid gemaakt in functies en bruto vloer oppervlak (BVO). Tabel parkeernormen functie

Nadere informatie

Tonnaer T.a.v. de heer B. Weekers Vonderweg 14 5616 RM EINDHOVEN Boxmeer, 7 oktober 2014 Betreft: Status: Project: briefrapportage parkeeronderzoek definitief versie D1 14083711 MGW.TON.PAR Geachte heer

Nadere informatie

Notitie / Memo. 1. Inleiding. 3. Toetsingskaders. 2. Programma. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Notitie / Memo. 1. Inleiding. 3. Toetsingskaders. 2. Programma. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Notitie / Memo Aan: PartnersRO Van: Jan van den Bedem Datum: 16 september 2016 Kopie: Lars Smelter Ons kenmerk: T&PBE2422N001F05 Classificatie: Vertrouwelijk HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Nadere informatie

Nota parkeernormen en parkeervoorzieningen. gemeente. Alphen aan den Rijn

Nota parkeernormen en parkeervoorzieningen. gemeente. Alphen aan den Rijn Nota parkeernormen en parkeervoorzieningen 2014 gemeente Alphen aan den Rijn 1 Inhoud Nut en noodzaak-... 3 1. Inleiding.... 3 2. Uitgangspunten.... 3 3. Aanleiding... 4 A. Parkeervoorzieningen auto...

Nadere informatie

Bijlage 1 - Parkeernormen gemeente Ede

Bijlage 1 - Parkeernormen gemeente Ede Bijlage 1 - Parkeernormen gemeente Ede Stad Ede Dorpen Functie Eenheid Centrum Schil centrum Stationsgebied Rest bebouwde kom Bennekom en Lunteren Overige dorpen Buitengebied Aandeel bezoekers Hoofdgroep

Nadere informatie

!" % " !" #, # " ) - "" '()., " " ) " !" # /!" #!" / ( / "

! %  ! #, #  ) -  '().,   )  ! # /! #! / ( / ! #! #$%#$&'() *+! %! #, # ) - '().,! )! #! /! /! #! /! ( / /!, & '(0$1)! *2 # 3! % ( 3! 4! # /! 0 1. 0 #1 0 1 0 (1) 0 $1) ' 3 5 (.!! $ -! 0 #1 # 6#2 62 ' / 7 5$ #$% # 8!9 5! (! 4 0#1 01 $ - 5( 7 - &'!(

Nadere informatie

1,7 parkeerplaats per 100 m 2 b.v.o.

1,7 parkeerplaats per 100 m 2 b.v.o. BESTEMMINGSPLAN NOORDERHAVEN PARKEERNORMEN In tabel 1 is per functie een parkeernorm opgenomen. De parkeernormen zijn gebaseerd op de landelijke parkeerkencijfers die door het kenniscentrum CROW uit (literatuur)onderzoek

Nadere informatie

Nota parkeernormen. gemeente Overbetuwe 2016

Nota parkeernormen. gemeente Overbetuwe 2016 Nota parkeernormen gemeente Overbetuwe 2016 Samenvatting Aanleiding Aanleiding In de Nota parkeernormen gemeente Overbetuwe 2014 (vastgesteld 18 februari 2014) zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen die

Nadere informatie

: Parkeren Inter Chalet Horst. Memo. Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers. Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a.

: Parkeren Inter Chalet Horst. Memo. Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers. Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a. Memo : Parkeren Inter Chalet Horst Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers Ter attentie van Projectnummer : Pieter Maessen : 211x05595 Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a.

Nadere informatie

Nota Parkeernormen Wijk bij Duurstede

Nota Parkeernormen Wijk bij Duurstede Nota Parkeernormen Wijk bij Duurstede 2016 Versie: 160721 Status: Vastgesteld 27 september 2016 Auteur: Maarten Kylstra Afdeling Strategie, Beleid en Projecten Team verkeer Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding...

Nadere informatie

1 Inleiding. Parkeerbehoefte Badhoevedorp Centrum. Figuur 1.1: Locatie plangebied. Gemeente Haarlemmermeer. 16 april 2018 HMR380/Bkd

1 Inleiding. Parkeerbehoefte Badhoevedorp Centrum. Figuur 1.1: Locatie plangebied. Gemeente Haarlemmermeer. 16 april 2018 HMR380/Bkd Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR434953_1. Nota Parkeernormen oktober Officiële uitgave van Baarn. Gemeente Baarn. Inhoudsopgave

CVDR. Nr. CVDR434953_1. Nota Parkeernormen oktober Officiële uitgave van Baarn. Gemeente Baarn. Inhoudsopgave CVDR Officiële uitgave van Baarn. Nr. CVDR43493_1 16 oktober 218 Nota Parkeernormen 214219 Gemeente Baarn Nota Parkeernormen 214219 Inhoudsopgave 1 Parkeernormen en parkeereis 9 2 Parkeernormen kwantitatief

Nadere informatie

Nota Parkeernormen MET GRAUMANS BAARN, NOTA PARKEERNORMEN , 11 novenber

Nota Parkeernormen MET GRAUMANS BAARN, NOTA PARKEERNORMEN , 11 novenber Nota Parkeernormen 2014-2019 MET GRAUMANS BAARN, NOTA PARKEERNORMEN 2014-2019, 11 novenber 2014 1 MET GRAUMANS BAARN, NOTA PARKEERNORMEN 2014-2019, 11 november 2014 2 MET GRAUMANS BAARN, NOTA PARKEERNORMEN

Nadere informatie

overwegende dat in januari 2006 de actualisatie van het parkeerbeleidsplan voor Tiel is vastgesteld;

overwegende dat in januari 2006 de actualisatie van het parkeerbeleidsplan voor Tiel is vastgesteld; Nr. 8, Afdeling Stadsbeheer De raad van de gemeente Tiel, overwegende dat in januari 2006 de actualisatie van het parkeerbeleidsplan voor Tiel is vastgesteld; dat in januari 2008 de raad de parkeervisie

Nadere informatie

Bijlage 2. Nota Parkeernormen

Bijlage 2. Nota Parkeernormen Bijlage 2 Nota Parkeernormen 2 Inleiding Het aantal parkeerplaatsen dat ten behoeve van een te ontwikkelen functie of gebied dient te worden gerealiseerd, wordt bepaald aan de hand van parkeernormen.

Nadere informatie

Verkeer en vervoer 1 RAADSINFORMATIE inzake beleidsregels parkeren bij nieuwbouwprojecten

Verkeer en vervoer 1 RAADSINFORMATIE inzake beleidsregels parkeren bij nieuwbouwprojecten DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spui boulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum Begrotingsprogramma Bijlage(n)

Nadere informatie

Parkeervraag 'project Duinhoek

Parkeervraag 'project Duinhoek Exploitatiemaatschappij De Quack BV Parkeervraag 'project Duinhoek Datum 25 augustus 2008 Kenmerk EDQ002/Khr/0007 Eerste versie 20 augustus 2008 1 Inleiding Exploitatiemaatschappij De Quack BV, eigenaar

Nadere informatie

Bijlage I: Parkeernormen gemeente Cuijk

Bijlage I: Parkeernormen gemeente Cuijk Bijlage I: Parkeernormen gemeente Cuijk 1. Woningen Wonen eenheid centrum overloopgebied rest bebouwde kom totaal privé bezoekers totaal privé bezoekers totaal privé bezoekers Woningen duur pp/woning 1,5

Nadere informatie

Nota parkeernormen en voorzieningen 2014 gemeente Alphen aan den Rijn

Nota parkeernormen en voorzieningen 2014 gemeente Alphen aan den Rijn GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alphen aan den Rijn Nr. 136447 4 augustus 2017 Nota parkeernormen en voorzieningen 2014 gemeente Alphen aan den Rijn A. parkeervoorzieningen auto 1. Parkeernormen

Nadere informatie

Nota parkeernormen 2016

Nota parkeernormen 2016 Nota parkeernormen 2016 Samenvatting en rekenvoorbeelden voor ontwikkelaars in Asten Inleiding De gemeente Asten heeft in 2016 een nieuwe Nota Parkeernormen vastgesteld. Daarin zijn parkeernormen opgenomen

Nadere informatie

Fietsparkeerkencijfers 2010

Fietsparkeerkencijfers 2010 Fietsparkeerkencijfers 2010 Utrecht, juni 2010 1 Inleiding Het gewenste aantal fietsparkeervoorzieningen bij een kantoor, een winkel of openbare voorziening wordt bij voorkeur bepaald op basis van tellingen.

Nadere informatie

Bijlage 12 Cijfers verplaatsingsgedrag

Bijlage 12 Cijfers verplaatsingsgedrag Bijlage 12 Cijfers verplaatsingsgedrag De inwoners van Hof van Twente leggen Bestemming van de verplaatsing Aantal verplaatsingen per dag per dag vanuit hun woning ongeveer Hof van Twente 31.668 45.000

Nadere informatie

Nota Bouwen en Parkeren 2011-2016

Nota Bouwen en Parkeren 2011-2016 Nota Bouwen & Parkeren 2011-2016 Inleiding Parkeerdruk en parkeeroverlast behoren tot de meest voorkomende klachten van bewoners in Den Helder. De mate waarin de overlast wordt ervaren verschilt per wijk,

Nadere informatie

Onderbouwing parkeereis verpleeghuis Leiden

Onderbouwing parkeereis verpleeghuis Leiden Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Nota Parkeernormen. gemeente Uitgeest

Nota Parkeernormen. gemeente Uitgeest Nota Parkeernormen gemeente Uitgeest int13.2400 Afdeling Ruimte augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Juridisch kader... 4 3. Parkeernormen Uitgeest... 5 3.1 Algemeen... 5 3.2 Categorieën...

Nadere informatie

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart Toepassing CROW (publicatie 317)

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart Toepassing CROW (publicatie 317) Nota Parkeernormen Toepassing CROW (publicatie 317) Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart 2015 Nota Parkeernormen Gemeente Bodegraven Reeuwijk 2013 1 Inhoud 1. Parkeernormen en parkeereis...

Nadere informatie

Nota Parkeernormen 2015 gemeente Steenwijkerland

Nota Parkeernormen 2015 gemeente Steenwijkerland GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Steenwijkerland. Nr. 29126 7 april 2015 Nota Parkeernormen 2015 gemeente Steenwijkerland Uitgangspunten voor parkeren bij nieuwe (ver)bouwontwikkelingen en functiewijzigingen

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Nota Parkeernormen gemeente Eindhoven

Nota Parkeernormen gemeente Eindhoven Nota Parkeernormen gemeente Eindhoven Afdeling Verkeer en openbare ruimte Maart 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 1.1 Aanleiding voor nieuwe parkeernormen 2 1.2 Wat is een parkeernorm? 2 1.3 Juridische

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Kencijfers. Parkeer- en verkeerssituatie Woonzorgboerderij Blomhoeve. Woonkracht 10. notitie

1 Inleiding. 2 Kencijfers. Parkeer- en verkeerssituatie Woonzorgboerderij Blomhoeve. Woonkracht 10. notitie Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 2018

Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 2018 CVDR Officiële uitgave van Westland. Nr. CVDR488671_1 29 mei 218 Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 218 Artikel 1 Reikwijdte Deze beleidsregel is van toepassing bij alle planologische besluiten,

Nadere informatie

Wijziging bijlage 1 behorende bij de Bouwverordening Rotterdam 2010

Wijziging bijlage 1 behorende bij de Bouwverordening Rotterdam 2010 Wijziging bijlage 1 behorende bij de Bouwverordening Rotterdam 2010 De Raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voostel van het college van burgemeester en wethouders van 4 september 2012 om de bouwverordening

Nadere informatie

nota parkeernormering

nota parkeernormering nota parkeernormering Gemeente Hardenberg afdeling Infrastructuur en Gebouwen sectie Verkeer en Vervoer versie 12 april 2007 1. inleiding Bij alle nieuw- of verbouwprojecten van woningen, winkels, bedrijven,

Nadere informatie

Tot een parkeerplaats bij woningen, bedoeld in deze parkeernomen wordt verstaan:

Tot een parkeerplaats bij woningen, bedoeld in deze parkeernomen wordt verstaan: Parkeernormen 1 Parkeren personenauto s 1.1 Bruikbaarheid parkeerplaats Tot een parkeerplaats bedoeld in deze parkeernormen wordt verstaan: bij haaks parkeren: een verhard vak van ten minste 5,00 meter

Nadere informatie

11. Parkeernormen De bouwverordening en parkeernormen Parkeernormen en aanwezigheidspercentages

11. Parkeernormen De bouwverordening en parkeernormen Parkeernormen en aanwezigheidspercentages 11. Parkeernormen 11.1 De bouwverordening en parkeernormen De gemeente Vught stelt eisen aan de aanleg van parkeervoorzieningen bij het aanvragen van een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning).

Nadere informatie

Parkeerbalans_bestemmingsplan_def[1] versie ontwerp bestemmingsplan april 2011

Parkeerbalans_bestemmingsplan_def[1] versie ontwerp bestemmingsplan april 2011 Parkeerbalans_bestemmingsplan_def[1] versie ontwerp bestemmingsplan april 211 versie gebaseerd op huidige stand van het plan volgens normering gemeente Leusden EXCLUSIEF Hamersveld: Voorziet volledig in

Nadere informatie

Notitie Gemeentelijk parkeerbeleid

Notitie Gemeentelijk parkeerbeleid Notitie Gemeentelijk parkeerbeleid Afdeling Beheer Openbare Ruimte Michael Woerden Februari 2008 pagina 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Belang parkeren 3 1.2 Aanleiding 3 1.3 Inhoud notitie 3 2 Huidig

Nadere informatie

Nota beleidsregels parkeren De Fryske Marren

Nota beleidsregels parkeren De Fryske Marren Nota beleidsregels parkeren De Fryske Marren 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Juridische kaders en reikwijdte nota 5 Artikel 1. De parkeernorm 6 Artikel 2. Berekening parkeerbehoefte 7 Artikel 3. Bepaling parkeeraanbod

Nadere informatie

Van : Mw. ing. M.M. Kooijman Paraaf :

Van : Mw. ing. M.M. Kooijman Paraaf : Memo Datum : 18 september 2012 Bestemd voor : Staetendam Invest B.V. Van : Mw. ing. M.M. Kooijman Paraaf : Projectnummer : 20100157-00 Betreft : Parkeerbalans Leisure Centre Inleiding De toekomstige ontwikkeling

Nadere informatie

Verkeer en parkeren Dorpsstraat 28 Heerjansdam

Verkeer en parkeren Dorpsstraat 28 Heerjansdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Onderbouwing parkeerbalans (her)ontwikkeling Schalkstad

Onderbouwing parkeerbalans (her)ontwikkeling Schalkstad Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bijlagen Nota Parkeernormen

Bijlagen Nota Parkeernormen Bijlagen Nota Parkeernormen Bijlage 1. Verklarende woordenlijst 2 Bijlage 2. Literatuurlijst 3 Bijlage 3. Tekst uit de Parkeernota over parkeernorm 4 Bijlage 4 Overzicht fietsparkeernormen 5 Bijlage 5.

Nadere informatie