tussen zonnepaneel en omvormer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "tussen zonnepaneel en omvormer"

Transcriptie

1 Mastering the Sun

2

3 De ultieme synthese tussen zonnepaneel en omvormer Fotosynthese. Een ingenieus proces in de natuur waarmee een boom of plant met behulp van water, kooldioxide en zonlicht haar eigen energie aanmaakt. De mens heeft heel goed naar dit proces gekeken. Met zonnepanelen en een omvormer oogsten we nu ook energie uit zonneschijn. Een meesterlijk concept. Mastering the sun. Ontdek hoe Mastervolt het beste uit de zon haalt. Via deze brochure of in een zonnig gesprek met één van onze solarspecialisten.

4 Inhoud Mastervolt: een bijzonder bedrijf 5 De kracht van Actuant Corporation 6 De kracht van kennis 8 De zekerheden van Mastervolt 10 Mastervolt solaromvormers 12 Mastervolt monitoring 14 Onze fi losofi e: hoge opbrengst 16 Onze fi losofi e: installatiegemak 17 Service en garantie 18 Innovatie is traditie 20 Projecten en referenties 22 Wat schijnt er in de toekomst? 26

5 05 Mastervolt is een bijzonder bedrijf met een ultiem specialisme: hoog-effi ciënte energieconversie. Daar zijn we wereldwijd groot en leidend mee geworden. Met individuele componenten voor energie-opwekking, -omvorming, -distributie en -opslag, maar vooral ook met slimme, geïntegreerde systemen. Niet alleen in solar, maar ook in maritieme en mobiele markten. Mastervolt een bijzonder bedrijf De solarmarkt is volop in ontwikkeling en staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Werd solarenergie eerst gedreven door subsidies in allerlei soorten en maten; nu moet solarenergie vooral op eigen kracht verder. Mastervolt zal daarin een cruciale rol spelen. Met het ontwikkelen, servicen en monitoren van geavanceerde omvormers voor zonne-energiesystemen. Gebaseerd op onze staat van dienst in innovatieve producten en systemen, die uit meer dan 20 jaar ervaring bestaat. Onze engineers, bijgestaan door experts van universiteiten en andere ontwikkelingspartners werken met een heldere focus: de hoogste opbrengst uit zonne-energie genereren. Hans van Nikkelen Kuijper General Manager Mastervolt International Eind 2010 werd Mastervolt onderdeel van Actuant, een beursgenoteerde Amerikaanse onderneming. Deze stap is een stevige stimulans voor Mastervolt s innovatiekracht en verbetert onze fi nanciële slagkracht. Dat biedt een stevig fundament voor Mastervolt s belangrijkste ambitie: een toonaangevende wereldspeler worden als het gaat om netgekoppelde solarsystemen. Deze brochure vertelt u hoe Mastervolt bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame zonne-energie en het optimaliseren van elektriciteitsvoorziening. Ontdek de synthese tussen uw behoeften en onze mogelijkheden. Onze solarexperts staan tot uw dienst! Met passie en plezier stoppen wij al onze energie in uw project. Ook dat maakt Mastervolt uniek!

6 06 Actuant Corporation is een veelzijdige, industriële onderneming met een omzet van 1,5 miljard dollar en met vestigingen in meer dan 30 landen wereldwijd. Actuant opereert in diverse nichemarkten, zoals elektrische apparatuur en -gereedschap, sterk specialistische producten en diensten voor de energiegerelateerde industrie en een breed spectrum aan hoogwaardige, hydraulische systemen. Het bedrijf is opgericht in 1910 en bestaat al meer dan een eeuw. Actuant heeft haar hoofdkantoor in Menomonee Falls, Wisconsin en is genoteerd aan de New York Stock Exchange onder de afkorting ATU. Er werken wereldwijd meer dan mensen bij Actuant. Actuant s activiteiten zijn opgedeeld in vier segmenten. De kracht van Actuant Elektrisch Als professionele installateurs en kritische doe-het-zelfconsumenten elektrische apparaten, systemen en gereedschappen zoeken, dan heeft Actuant het antwoord. Ons productportfolio biedt elektrische producten voor veeleisende omgevingen in de maritieme-, mobiele-, commerciële- en utiliteitssectoren. Maar ook laagspannings producten voor datacentra, communicatie en medische apparatuur. Van gebruik maken van de kracht van de zon tot en met het verbinden en managen van stroom; de merken van Actuant Electrical staan paraat! Industrieel Overal waar zwaar en nauwkeurig tillen en heffen belangrijk is; in de industrie, bij infrastructurele werken, in de energie-, mijnbouw-, spoor- en andere veeleisende sectoren is Actuant te vinden. Actuant helpt bij het veilig en nauwkeurig verplaatsen van kolossale bouwwerken met speciaal ontwikkelde, computergestuurde systemen die enorme ladingen in beweging kunnen zetten. Zo helpen Actuantproducten en -diensten de productiviteit te verhogen en zwaar werk veiliger en makkelijker te maken.

7 07 Wereldwijd actief: meer dan 60 locaties in 30 landen. Net. verkoop $1500 $1200 $900 $600 $300 $ Belangrijke business units/assemblage/magazijn locaties Belangrijke business units/assemblage/magazijn locaties binnen het Elektrische segment van Actuant Energie De mondiale energievoorziening staat nooit stil; deze procesmatige industrieën in o.a. olie- en gaswinning hebben immers geen ruimte voor downtime of vertraging. Actuant levert betrouwbare verbindingen en deskundige diensten voor deze vitale systemen en bedrijfskritische installaties. Combineer dat met MSO-services (Maintenance, Service & Overhaul) en u ziet waarom industrieën die de wereld van energie voorzien, vertrouwen op de merken van Actuant. Technische systemen Geavanceerde landbouw- en grondverzetmachines, zware trucks, cabrio s en talloze andere voertuigen vertrouwen op de veilige en betrouwbare hydraulische systemen van Actuant s segment Engineered Solutions. Zij leveren daarnaast ook luchtdruk-instrumentarium, hydraulisch gereedschap en flexibele assen. Voor nauwkeurige bewegingscontrole binnen technische systemen vertrouwen OEM s uit de hele wereld op de degelijke expertise van Actuant.

8 08 De kracht van kennis

9 09 De hoogste opbrengst oogsten uit solaromvormers en zonnepanelen. Conclusie: zeer goed! Het leidende, internationale vaktijdschrift Photon in maart 2011 over de Mastervolt SunMaster CS20TL. Onder aan de streep kan de SunMaster CS20TL zich met de besten meten in de Photon-tests en staat nu in de top 10; De twee MPP-trackers geven de SunMaster een zeer hoge flexibiliteit, zeker als ze parallel geschakeld opereren; De geïntegreerde 365-dagen datalogger en het grafische display geven dusdanig veel opties voor monitoring, dat deze omvormer hiermee boven de concurrentie uitstijgt. The power to be independent is al sinds 1991, het oprichtingsjaar van Mastervolt, de missie van de onderneming. In de maritieme wereld heeft Mastervolt met haar componenten en systemen voor stroomopwekking, -distributie en -opslag een wereldwijde reputatie. Die bijzondere knowhow en specifieke ervaring gebruikt Mastervolt ook in andere markten. Stroomvoorziening binnen voertuigen bijvoorbeeld en de solarmarkt. We stonden in 1999 aan de wieg van het grootste, residentiële solarproject ter wereld (500 woningen, 1,3 MegaWatt) in het Nederlandse Amersfoort. De omvormers die toen werden geïnstalleerd zijn nog steeds operationeel. Het bewijs voor hun bedrijfszekerheid, het installatiegemak en de service die wij door de jaren heen verleenden. Het toekomstperspectief De sterke focus van moederbedrijf Actuant op schone en duurzame energie zal Mastervolt in de komende jaren nog meer groei brengen en innovatie sterker dan ooit stimuleren. Belangrijk èn centraal binnen die doelstellingen staat ù, als klant, als opdrachtgever, als projectontwikkelaar of als financier. Hetzij voor een residentieel, hetzij voor een commercieel project. Mastervolt Solar blijft slimme, vernieuwende en uiterst efficiënte omvormers ontwikkelen met een onderscheidende vormgeving. Meer dan ooit zal daarbij het accent ook liggen op gebruiksgemak en betrouwbaarheid. Zodat Mastervolt omvormers voor de meest uiteenlopende projecten en in combinatie met alle denkbare solarmodules zijn toe te passen, klaar voor toekomstige uitbreiding of aanpassing. Prettig voor installateurs en overzichtelijk voor opdrachtgevers. Mastervolt blijft het beste geven. Er werken bij Mastervolt wereldwijd zo n 150 mensen, de meesten op het hoofdkantoor in Amsterdam. Vele honderden mensen met een Mastervolt-hart zijn in dienst bij installateurs, distributeurs en dealers over de hele wereld. Het zijn allemaal mensen met een missie èn met een passie. Ongeacht voor welke kernmarkten van Mastervolt ze werken: maritiem, mobiel of solar. Over Mastervolt Solar Het beste uit de zon halen. De allerhoogste opbrengst generen uit de perfecte synthese tussen omvormers en zonnepanelen, ongeacht merk of type. Dat is kortweg waar Mastervolt Solar al sinds 1995 voor staat. In ruim 17 jaar leverde Mastervolt dan ook honderdduizenden omvormers aan even zovele tevreden gebruikers, met name in West-Europa.

10 10 De zekerheden van Mastervolt Met 17 jaar ervaring in de nog zo jonge solarmarkt mag Mastervolt Solar zich een pionier van het eerste uur noemen. Deze opgebouwde ervaring en kennis krijgt u er bij Mastervolt automatisch bij. Geen redenen trouwens om op onze lauweren te rusten. Al houden we wel graag een aantal typische Mastervolt-tradities in ere, zoals slimme innovatie en sublieme kwaliteit. Richten we onze blik naar voren dan is Mastervolt Solar vooral ambitieus en gedreven. Gesteund door het fi nancieel krachtige moederbedrijf Actuant en de strategische focus op duurzame energie zijn we dan ook een betrouwbare en stabiele partner binnen elk solarproject. Groot- of kleinschalig, binnen zowel residentiële- als commerciële- en agrarische projecten. Resourcing en bewaking Mastervolt s researchers en engineers zijn ook verantwoordelijk voor de sourcing van componenten en onderdelen voor Mastervolt s solaromvormers. Zij kennen de aanbodzijde als geen ander en hebben met veel partijen langdurige, op vertrouwen en transparantie gebaseerde relaties. Al deze partijen weten dat ze in Mastervolt een zeer kritische afnemer vinden, die aan kwaliteit en continuïteit nooit concessies doet. Uitgebreide testprocedures en strenge ingangscontroles houden zo iedereen scherp en alert.

11 Mastervolt-traditie: slimme innovatie en superieure kwaliteit. 11

12 12 Mastervolt solaromvormers SunMaster ES Vermogen Complete range van 2 kwp tot 6,5 kwp. Eigenschappen Voor residentiële en commerciële systemen. Zonnepanelen Geschikt voor elk type zonnepaneel, inclusief de laatste dunnefi lm-technologieën*. Snelle installatie en eenvoudig onderhoud. Bijzonderheden De hoge ingangsspanning en het brede werkbereik vereenvoudigen het systeemontwerp. Geschikt voor zowel installatie binnen als buiten, dankzij IP65 afdichting van het elektronicagedeelte. Uitgerust met Optima Cooling systeem voor een koele, effi ciënte en geruisloze werking van de omvormer. * Sommige dunnefi lm-panelen vragen om functionele aarding. In die gevallen adviseert Mastervolt de SunMaster XS omvormers met HF-transformator. SunMaster XS Vermogen Complete range van 1,3 kwp tot 7 kwp. Eigenschappen Voor residentiële toepassingen. Zonnepanelen De HF-trafo en het uitzonderlijk grote spanningsbereik maken combinatie met kristallijne, amorfe en dunnefi lm PV panelen mogelijk. Bijzonderheden De MPP trackers (99,9%) zorgen voor een maximaal rendement uit de zonnepanelen, ook bij zeer lage zoninstraling. Met een opstartvermogen van slechts 5 Watt werken de omvormers al vroeg en gaan als laatste weer uit. De actieve koeling zorgt voor 100% power output tot wel 45 C omgevingstemperatuur.

13 13 SunMaster CS Vermogen Complete range van 7 kwp tot 37,5 kwp. Eigenschappen Uitgebreide range voor commercieel gebruik met een conversierendement van meer dan 98% en lagere systeemverliezen. Zonnepanelen Geschikt voor alle PV panelen door het ruime ingangsbereik (1000 V). Bijzonderheden Uitgerust met twee onafhankelijke MPP trackers voor maximale opbrengst en fl exibiliteit bij verschillen in oriëntatie of bijvoorbeeld gedeeltelijke schaduwval op de panelen. Voor inpandige montage, maar ook geschikt voor buitengebruik door IP65-bescherming van het elektronicagedeelte. Helder en informatief display met een 365-dagen datalogger met 10-jaars geheugen. Optioneel: DC-distributiekast met geïntegreerde DC schakelaar en stroommeting voor alle strings; transformator in stevige metalen outdoorbehuizing en monitoring en automatische alarmering via internet. Soladin 600 Vermogen Complete range van 300 Wp tot 700 Wp Eigenschappen Voor residentieel gebruik, eventueel binnen een doe-het-zelf-systeem. Plug & play installatiegemak. Zonnepanelen Geschikt voor elk type zonnepaneel: silicium, amorf silicium of dunnefi lm. Dankzij stroombereik van 8 A zelfs geschikt voor de nieuwste hogestroompanelen. Bijzonderheden Uitgerust met een dynamische MPP-tracker voor een extreem hoog rendement. Wereldwijd reeds meer dan exemplaren operationeel.

14 14 Mastervolt Monitoring Welk monitoringsysteem past het best bij uw PV-systeem?

15 15 Mastervolt biedt een breed scala aan monitoringmogelijkheden; niet alleen op de omvormers zelf, maar ook via internet en smartphone. Met monitoring haalt de gebruiker het maximale uit het PV-systeem door tijdig te reageren op problemen en afwijkingen. Zo blijven opbrengsten in geld en energie maximaal. SunWatch 25 Voor systemen tot 5 kw. Draadloos gebruikersgemak, dus overal te plaatsen. Toont met één druk op de knop de belangrijkste informatie. Masterlog Grafi sche weergave op uw Windows PC van een scala aan prestaties van het PV-systeem. Omvormer aan te sluiten met behulp van de Mastervolt PC-Link adapterplug via RS485 communicatie-interface. Mastervolt Data Control Dataloggers in twee verschillende modellen: Premium voor installaties met een vermogen tot 30 kw, Pro voor installaties tot 20 omvormers. Deze dataloggers verzamelen alle benodigde data en zenden deze naar het Mastervolt Web Portal. Afwijkingen en alarmeringen naar wens per , SMS of fax (optioneel). Mastervolt Web Portal Met fraaie, grafi sch weergegeven metingen de resultaten van elk PV-systeem volgen via Internet, ongeacht waar de eigenaar/ beheerder ook is. Dagelijkse bewaking van de belangrijkste systeemprestaties. Bij afwijkingen kan een , SMS of fax worden ontvangen. De historie van alle belangrijke systeemdata wordt keurig opgeslagen. Slechts eenmalige inrichting van het systeem nodig, daarna 5 jaar gratis. Ook is een kostenloze app beschikbaar voor de IPhone.

16 16 Onze fi losofi e hoge opbrengst Zes slimme oplossingen voor een hogere energieopbrengst Een omvormer moet de hoogst mogelijke opbrengst kunnen leveren, ook als de omstandigheden niet ideaal zijn. De omvormers van Mastervolt zijn ontworpen om het best mogelijke resultaat te leveren. Niet alleen als de zon schijnt, maar ook in wisselende weersomstandigheden of bij lage instraling (lage lichtintensiteit op de PV-panelen). Hoe we dit bereiken? Mastervolt biedt zes bijzondere prestatiekenmerken die samen zorgen voor een optimale opbrengst van uw omvormer. Slim denken boekt resultaat 1. IntelliStart De omvormer wordt s morgens vroeger wakker en gaat s avonds later naar bed. Dit komt neer op zo n 200 extra werkuren per jaar! Geen constante opstartspanning. De slimme IntelliStart opstartmethode verlengt de actieve werking doordat de omvormers zich automatisch aanpassen op de zonnepalen. 4. Real-Life Efficiency Zeer hoge, maximale- en Europese rendementswaarden. Mastervolt omvormers presteren het best op momenten met de hoogste opbrengst; bij gemiddelde of hoge instraling. Geen afname van effi ciency bij hoge instraling. De slimme Real-Life Effi ciency ontwerpstrategie maximaliseert de opbrengst, de omvormer werkt op topcapaciteit zodra er veel zonlicht beschikbaar is. 2. Optima Cooling Geen stroomverliezen bij hoge temperaturen van de omvormer, als de zon op haar krachtigst is. Het intelligente Optima Cooling systeem past de koeling automatisch aan aan de omgevingstemperatuur. Een hoger rendement en een constante hoge capaciteit, zelfs op de warmste dagen. 3. IntelliTrack Uitgerust met een dynamische en uiterst nauwkeurige MPP-tracker die zich continu aanpast aan de actuele instraling. Statische MPP-opbrengst van 99,9% en een dynamische MPP-opbrengst van 99,8%. (Bron: Oostenrijks Instituut voor Technologie). De reactiesnelheid van de Mastervolt tracker behoort tot de beste in zijn klasse. 5. IntelliGrid Mastervolt s slimme IntelliGrid functie zorgt ervoor dat uw omvormers gewoon blijven functioneren tijdens korte netstoringen. Dat levert een hogere jaaropbrengst op. 6. Hoge spanning voor minimale kabelverliezen Tot 2% van de totale energie die beschikbaar is vanuit uw PV-panelen gaat vaak verloren via de kabels. Mastervolt omvormers zijn zo ontworpen dat ze ook goed werken bij hoge spanning. Een slimme verdubbeling van de systeemspanning resulteert in een viervoudige vermindering van de kabelverliezen. De 1000 V SunMaster ES4.6TL omvormer vermindert bijvoorbeeld kabelverliezen tot wel 80%, vergeleken met omvormers met een lagere systeemspanning.

17 17 HELE PAGINA VERTALEN (BEHALVE TITEL) Onze filosofie installatiegemak Geschikt voor zowel montage binnenshuis als buitenshuis, dankzij IP65 afdichting van het elektronicagedeelte. Deze biedt optimale bescherming tegen vocht, water en stof. Rubberen voeten aan de onderzijde beschermen de aansluitingen bij het neerzetten van de omvormer. Meegeleverde ophangbeugel zorgt voor snelle en makkelijke montage aan de muur. Dankzij minder gewicht en geïntegreerde handgrepen eenvoudig door één of twee mensen te installeren. Uitneembare communicatiecassette voor snelle bekabeling. Uitneembare ventilatiemodule voor makkelijk reinigen. Met een specifi eke instelling op de display (Reactive Power Control) zijn Mastervolt omvormers volledig voorbereid op blindstroom.

18 18

19 19 Ons internationale netwerk biedt zowel ondersteuning aan particuliere als zakelijke klanten. Service en garantie Uitstekende producten ontwikkelen en leveren staat voorop bij Mastervolt Solar. Dat gaat veel verder dan streng gecontroleerde fabricage, degelijk geteste onderdelen, betrouwbare onderdelenleveranciers en - soms - bewust overspecifi ceren. Kwaliteit heeft ook te maken met productdesign en met slimme oplossingen als iets niet meer functioneert. Internationaal servicenummer Toch snel en à la minute service en support nodig? Bel één van Mastervolt s internationale servicenummers; 365 dagen per jaar en 24 uur dag beschikbaar (zie achterzijde brochure). Hier zitten goed getrainde helpdeskmedewerkers klaar om elk type klant in de meeste gangbare talen meteen te woord te staan. Via kunt u trouwens ook vragen per stellen of een storingsmelding doen. Rapid Switch Met het Rapid Switch-programma kan Mastervolt Solar, indien noodzakelijk, ook heel snel een omvormer omruilen. Onder retourzending van de defecte omvormer wordt dan dezelfde werkdag een gelijkwaardige, geheel gecontroleerde en technisch up-to-date omvormer afgestuurd. Nauwelijks een breuk in de stroomopbrengsten en snel weer operationeel om elke zonnestraal te vangen. 5-jaars garantie Mastervolt solaromvormers hebben 5 jaar garantie. Naast deze garantietermijn zijn ook termijnen van 10 of 20 jaar beschikbaar. Een belangrijk pluspunt voor duurzame energiesystemen. Internationaal netwerk Streng distributeurs selecteren, een sterk after sales-netwerk in het veld opbouwen en zorgen voor goed getrainde en opgeleide expertteams in de diverse landen zijn onmisbare aspecten van adequate support en service. Mastervolt heeft daarvoor een uitgebreid en internationaal netwerk opgebouwd, dat zowel klanten in de residentiële als in de commerciële sectoren snel van dienst kan zijn. Deelnemers binnen dit netwerk worden door Mastervolt met grote regelmaat getraind en opgeleid. De Mastervolt-opleidingstruck rijdt hiervoor speciaal door heel Europa.

20 20

21 21 Innovatie en gevoel voor vormgeving in dienst van superieure oplossingen. Sinds haar oprichting in 1991 is Mastervolt een sterk innovatiegedreven onderneming. Wij zijn ervan overtuigd dat continue vernieuwing en aansprekende vormgeving het onderscheid maken. Vandaar dat Mastervolt altijd stevig investeert in onderzoek en ontwikkeling en in een relatief zeer grote afdeling met eigen, uitstekend opgeleide engineers en ontwikkelaars. Innovatie en gevoel voor design zit dus in onze genen en drijft onze passie voor slimme oplossingen die niemand anders heeft. Het heeft Mastervolt al vele prijzen en awards opgeleverd, zoals recent nog de bekende if Product Design Award voor de SunMaster CS20TL. Innovatie is traditie Kennisuitwisseling en co-development Ook kennisuitwisseling met innovatieve, externe partijen (zoals de gerenommeerde, technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Barcelona) en co-development met s werelds topfabrikanten is voor Mastervolt even gewoon als vanzelfsprekend. Vinger aan de pols in de markt Mastervolt anticipeert snel op veranderende markten. Immers, niet alleen het duurzaam opwekken en omvormen van stroom uit zonnepanelen telt, maar ook meer en meer het volledige energiemanagement van een residentieel of commercieel complex. Mastervolt is daarom al volop bezig met intelligente domotica, van smart metering tot en met het koppelen van warmtepompen. Met dit laatste concept kan het eigenverbruik uit een solarinstallatie tot 10% worden verhoogd, zonder in een opslagsysteem te hoeven investeren. Hiervoor is een samenwerking met het gerenommeerde Stiebel Eltron aangegaan.

22 22 Projecten Italië, Torre Orsaia Stad Omschrijving Totaal van de installatie PV-technologie Omvormers Torre Orsaia Op de grond gemonteerde installatie met modules (240 W elk) 610 kw Polykristalleine modules (Elital 240 W) SunMaster CS20TL We hebben Mastervolt niet alleen gekozen vanwege de goede prijs/kwaliteitverhouding, maar ook vanwege de goede ondersteuning van hun technische team en de hoge opbrengst van Mastervolt-producten, aldus Frescaenergia SRL.

23 23 België, Zellik Het was niet alleen de technische kwaliteit van de SunMaster die ons overtuigde, maar ook de prettige werkrelatie met het Mastervolt-team. Hun engineers boden ons niet alleen gedurende het hele project constructieve ondersteuning, maar ook in de voorbereidingsfase. Dat heeft meegeholpen aan het succes. De apparaten zelf bleken uitzonderlijk; zowel de installatie als de ingebruikname verliepen zeer soepel. De opbrengst van de installatie overstijgt onze verwachtingen, aldus Filip Verboven van Enerdeal. Stad Installateur Omschrijving PV-technologie Omvormers Zellik Enerdeal NV/SA 3 MWp installatie op het dak van een distributiecentrum van een internationale supermarktketen Solyndra 121 x SunMaster CS20TL

24 24 Frankrijk, La Réunion Stad Omschrijving PV-technologie Omvormers La Réunion De installatie is een 2.5 MWpsysteem geplaatst op de daken van industriële complexen Monocristalyn - Bosch Solar c-si M60 240Wp SunMaster CS20TL en SunMaster CS15TL Het Franse eiland Réunion wil 100% van haar energiebehoefte uit duurzame bronnen opwekken. Mastervolt en haar partners participeren in deze uitdaging. Deze installatie wekt jaarlijks stroom op voor 3100 huishoudens.

25 25 Groot-Brittannië, Isle of Wight De Isle of Wight is al jarenlang een belangrijke locatie voor Mastervolt. Er varen veel jachten door dit prachtige zeilgebied. Al die jachten varen onafhankelijk van walstroom en dikwijls met Mastervolt aan boord voor de eigen elektriciteit. Mastervolt is immers wereldwijd marktleider op het gebied van maritieme stroomvoorziening. Dus juist het implementeren van ons grootste solarproject in Groot-Brittannië en op dit eiland, maakt ons extra trots, aldus David Craig, General Manager Mastervolt UK. Stad Omschrijving PV-technologie Omvormers Newport, Isle of Wight 1,6 MW fotovoltaïsche installatie Elke SunMaster CS20TL-omvormer is verbonden met 88 LDK-panelen in een stringconfiguratie van 22 panelen in vier strings. 80 x SunMaster CS20TL

26 26 Het maximale uit de zon halen voor de groeiende energievraag in de wereld. Wat schijnt er in de toekomst? Niemand die twijfelt aan de enorme mogelijkheden die zonne-energie al biedt èn nog aan potentie heeft. De aarde ontvangt immers ieder uur meer zonne-energie dan de gehele wereldbevolking in één jaar consumeert*. Zonne-energie is ook nog eens schoon, veilig en 100% duurzaam. Het is een gratis bron die nooit, zoals fossiele energie-bronnen, uitgeput zal raken. Het is dus niet zozeer de vraag of zonne-energie de toekomst heeft. De vraag is vooral: hoe gaan we onze zon maximaal en optimaal voor onze mondiale energiebehoefte gebruiken? De uitdaging In de visie van Mastervolt Solar gaat het in de nabije toekomst, naast het doelmatig opwekken en converteren van zonneschijn, vooral om slim en effectief energie-management. Hoe valt alle opgewekte energie uit de zon zo effectief mogelijk te sturen, te distribueren en op te slaan? Zowel binnen netgekoppelde als binnen volledig autonome solarsystemen? Bij Mastervolt Solar is die toekomst al begonnen: Mastering the sun. Voor de ultieme synthese tussen de zon en elke type energiehuishouding; residentieel of commercieel. * Fysicus Steven Chu, directeur van het Lawrence Berkely Nationaal Laboratorium

27

28 Mastering the Sun Mastervolt Benelux Snijdersbergweg AN Amsterdam ZO Nederland T +31 (0) F +31 (0) E I Support en Service T +31 (0) E Mastervolt GmbH Duitsland T +49 (0) E I Support en Service T +49 (0) E Mastervolt International s.r.l. Italië T +39 (0) E I Support en Service T +39 (0) E Mastervolt France Sarl Frankrijk T +33 (0) E I Support en Service T +33 (0) E Mastervolt UK United Kingdom T +44 (0) E I Support en Service T +44 (0) E Versienr NL Artikelnr Mastervolt. All rights reserved.

Connect. to the. Sun

Connect. to the. Sun Connect to the Sun Welkom in de wereld van duurzame energie Welkom in de wereld van Mastervolt. Als leidend merk in geïntegreerde systeemoplossingen voor elektriciteitsvoorziening, stapte Mastervolt in

Nadere informatie

Eaton Industries (Netherlands) B.V. Elektrotechnische oplossingen voor de gehele energieketen

Eaton Industries (Netherlands) B.V. Elektrotechnische oplossingen voor de gehele energieketen Eaton Industries (Netherlands) B.V. Elektrotechnische oplossingen voor de gehele energieketen Ready to power your future. Energie voor wereldwijd ondernemen Automobielsector Lucht- en ruimtevaart Eaton

Nadere informatie

Profiteer maximaal van uw solarsysteem

Profiteer maximaal van uw solarsysteem Monitoring Profiteer maximaal van uw solarsysteem Oplossingen voor kw en MW systemen IntelliWeb Data Control Portal Masterlog SunWatch Monitoring: een investering die zich terugverdient Een PV-systeem

Nadere informatie

Oprichting. Missie. Visie. Zonnecel

Oprichting. Missie. Visie. Zonnecel Oprichting De Coöperatie Morgen Groene Energie U.A. is op 31 augustus 2011 opgericht door Andries Mulder en Ernst van der Leij bij notariskantoor AKD te Eindhoven. De doelstelling is het behartigen van

Nadere informatie

Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal

Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal 1 2 1) Inleiding / Over ons 4 2) Waarom zonnepanelen 5 a) Zonnepanelen voor een beter milieu b) Investeren in de toekomst

Nadere informatie

Profiteer maximaal van uw solarsysteem

Profiteer maximaal van uw solarsysteem Monitoring Profiteer maximaal van uw solarsysteem Historie en ontwikkeling van opbrengsten Bewaking & alarmering Voor PC, laptop of iphone Oplossingen voor 500 W tot 200 kwatt installaties Monitoring:

Nadere informatie

Verberne vertelt over doorstart Scheuten Solar

Verberne vertelt over doorstart Scheuten Solar Juni/Juli 2012 Jaargang 3, nummer 2 Rimas-directeur Mark Verstraten gooit het roer om Verberne vertelt over doorstart Scheuten Solar Solar Days breken opnieuw record: 20.000 bezoekers www.lamershts.com

Nadere informatie

onderzoek PEDCA wil Europese datacenter-kennis beter benutten datacenterontwerp Storage gaat het datacenter ingrijpend veranderen

onderzoek PEDCA wil Europese datacenter-kennis beter benutten datacenterontwerp Storage gaat het datacenter ingrijpend veranderen onderzoek PEDCA wil Europese datacenter-kennis beter benutten datacenterontwerp Storage gaat het datacenter ingrijpend veranderen melanie zevenbergen: CommScope lanceert developer community voor itracs'

Nadere informatie

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen NETWERKBIJEENKOMST 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven Informatie bedrijven en instellingen Inhoud Inleiding... 3 Bedrijven op de netwerkbijeenkomst... 3 Aangemelde bedrijven... 4 Benteler... 5 Celmar Engineering...

Nadere informatie

3TIPS VOOR EEN DUURZAME BEDRIJFSVOERING

3TIPS VOOR EEN DUURZAME BEDRIJFSVOERING EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. Nr.1/maart 2011 GROENE ECONOMIE 3TIPS VOOR EEN DUURZAME BEDRIJFSVOERING Smart Grid Essentieel bij groei en het gebruik

Nadere informatie

VSK-Special januari. Energiebesparing én comfort met Honeywell VAKBEURS VOOR DE INSTALLATIEBRANCHE

VSK-Special januari. Energiebesparing én comfort met Honeywell VAKBEURS VOOR DE INSTALLATIEBRANCHE VSK-Special januari 2008 Energiebesparing én comfort met Honeywell VAKBEURS VOOR DE INSTALLATIEBRANCHE colofon Inhoudsopgave CV-eBEHEER 4 Vision platform 8 VSK-Special 2008 Oplage: 10.000 exemplaren Uitgegeven

Nadere informatie

#trendingtopics. De werkplek anno nu One size fits nobody. Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead. De transformatie van de ICTafdeling

#trendingtopics. De werkplek anno nu One size fits nobody. Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead. De transformatie van de ICTafdeling #trendingtopics Magazine inspire voor klanten van KPN Consulting Oktober 2014 De werkplek anno nu One size fits nobody Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead De transformatie van de ICTafdeling

Nadere informatie

renewables OPLOSSINGEN VOOR HERNIEUWBARE ENERGIE www.cebeo.be Elektrotechnisch materiaal, technische oplossingen & diensten.

renewables OPLOSSINGEN VOOR HERNIEUWBARE ENERGIE www.cebeo.be Elektrotechnisch materiaal, technische oplossingen & diensten. 2014 renewables OPLOSSINGEN VOOR HERNIEUWBARE ENERGIE Elektrotechnisch materiaal, technische oplossingen & diensten. www.cebeo.be Renewables, een energieke keuze! Bij bouwprojecten wordt er steeds meer

Nadere informatie

ESS Handboek Zonne-energie

ESS Handboek Zonne-energie ESS Handboek Zonne-energie Beste lezer, Zonne-energie is de energie bron van de toekomst. Eigenlijk zijn alle vormen van energie te herleiden naar de zon. Hout van bomen is het resultaat van de energie

Nadere informatie

NR.21 MEI 2014. /energieopslag in het smart grid *technologie. /Modified Off-The-Shelf *case. /eerlijke verdeelsleutels OV-gelden *interview klant

NR.21 MEI 2014. /energieopslag in het smart grid *technologie. /Modified Off-The-Shelf *case. /eerlijke verdeelsleutels OV-gelden *interview klant o v e r i n n o v a t i e e n t e c h n o l o g i e NR.21 MEI 2014 /energieopslag in het smart grid *technologie /Modified Off-The-Shelf *case /eerlijke verdeelsleutels OV-gelden *interview klant /even

Nadere informatie

introductie > 2 Equipe professionals only > 4 ateron > 6 op reis in de cloud > 8 3w new development > 10 studio civiel > 12 o4s voipforward TM > 14

introductie > 2 Equipe professionals only > 4 ateron > 6 op reis in de cloud > 8 3w new development > 10 studio civiel > 12 o4s voipforward TM > 14 uitgave 2 APRIL 2013 introductie > 2 Equipe professionals only > 4 ateron > 6 op reis in de cloud > 8 3w new development > 10 studio civiel > 12 o4s voipforward TM > 14 Rooskens group > 16 satijnplus architecten

Nadere informatie

De verwarring ontrafeld. vakkundige arbeidskrachten en het handhaven van onze innovatiekracht op het Europese speelveld.

De verwarring ontrafeld. vakkundige arbeidskrachten en het handhaven van onze innovatiekracht op het Europese speelveld. Wubbo Ockels Post Industrial Revolution, energiesector speelt een sleutelrol. Annette van Trigt Pittige gesprekken onder leiding van dagvoorzitter Annette van Trigt. George Parker Magistraal entertainment,

Nadere informatie

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst Wees slim, lees Voor Dummies! Zonnepanelen In dit boek: Zonnestroom nu en in de toekomst Hoe duurzaam is een zonnepaneel? Zonnepanelen voor je huis Wat leveren zonnepanelen op? Hoe beoordeel je de kwaliteit

Nadere informatie

ZORG OVERHEID FINANCE

ZORG OVERHEID FINANCE ZORG OVERHEID FINANCE 1 Total Specific Solutions is het enige bedrijf in Europa dat specifieke software maakt voor meerdere specifieke markten. Door meer markten onder één vlag te bedienen vindt een optimale

Nadere informatie

magazine #04 Norton Rose Fulbright Het Spoorwegmuseum bestemming bereikt The International genieten in luxe En meer... CB Groep lanceert:

magazine #04 Norton Rose Fulbright Het Spoorwegmuseum bestemming bereikt The International genieten in luxe En meer... CB Groep lanceert: magazine #04 Norton Rose Fulbright Het Spoorwegmuseum bestemming bereikt The International genieten in luxe En meer... CB Groep lanceert: Spaar het milieu en bespaar op printkosten met huismerk toner cartridges

Nadere informatie

ZORG OVERHEID FINANCE

ZORG OVERHEID FINANCE ZORG OVERHEID FINANCE Vertical Market Software 1 2 Total Specific Solutions Total Specific Solutions is het enige bedrijf in Europa dat specifieke software maakt voor meerdere specifieke markten. Door

Nadere informatie

ILLUSTRATIE VOORZIJDE

ILLUSTRATIE VOORZIJDE uitgave 3 juni 2014 ILLUSTRATIE VOORZIJDE Open for Support, afgekort O4S, is een leverancier van datacenter diensten. O4S levert geen individuele diensten of producten. Wij leveren een uniek totaalconcept

Nadere informatie

DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS ENERGY MANAGEMENT

DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS ENERGY MANAGEMENT DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS Moderne domotica Groenestroomcertificaten Mobiel en voor Nieuwe regelgeving iedereen

Nadere informatie

DC-containers veel belangrijker dan vaak gedacht. Redden de datacenters het met zuinig gedrag?

DC-containers veel belangrijker dan vaak gedacht. Redden de datacenters het met zuinig gedrag? trend DC-containers veel belangrijker dan vaak gedacht duurzame energie Redden de datacenters het met zuinig gedrag? praktijk SPIE-ICS bouwt voor KPN eerste CO 2 -negatief datacenter dcw mei 2015 in samenwerking

Nadere informatie

Eén seconde stroomuitval kan een bedrijf dagenlang ontregelen

Eén seconde stroomuitval kan een bedrijf dagenlang ontregelen Nieuwsbrief 2011 Eén seconde stroomuitval kan een bedrijf dagenlang ontregelen Nederland wordt de laatste jaren steeds vaker getroffen door stroomstoringen. Graafwerkzaamheden, piekbelasting en veroudering

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. Nefit PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. Nefit PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm Nefit PV-systemen Gratis energie van de zon Lagere energierekening, grotere onafhankelijkheid De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland is het potentieel

Nadere informatie

Zwitsers bouwen datacenter-in-een-berg

Zwitsers bouwen datacenter-in-een-berg trend Nederland ontpopt zich tot datacenterland energie De cloud vraagt om energiemanagement praktijk Zwitsers bouwen datacenter-in-een-berg dcw september 2012 in samenwerking met: advancing information

Nadere informatie

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Baanbreke X2com X2com levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. Dat doen we via een sterk netwerk van meer dan

Nadere informatie

PV in de Bouw. Onderzoeksrapport. Hiaten in kennis, misvattingen en kansen voor samenwerking. SMZ2012006 Utrecht, december 2012

PV in de Bouw. Onderzoeksrapport. Hiaten in kennis, misvattingen en kansen voor samenwerking. SMZ2012006 Utrecht, december 2012 PV in de Bouw Hiaten in kennis, misvattingen en kansen voor samenwerking Onderzoeksrapport SMZ2012006 Utrecht, december 2012 Stichting Monitoring Zonnestroom PV in de Bouw (concept) 1 Projecttitel Onderzoeksrapport

Nadere informatie

Automation magazine van Schneider Electric juni 2010 nr 15. p. 12. Kortere stilstand door slimme hard- en software oplossingen

Automation magazine van Schneider Electric juni 2010 nr 15. p. 12. Kortere stilstand door slimme hard- en software oplossingen Transparent info Automation magazine van Schneider Electric juni 2010 nr 15 p. 12 Kortere stilstand door slimme hard- en software oplossingen Colofon Transparent Info is een uitgave van Schneider Electric

Nadere informatie