LEZING Vermaatschappelijking van zorg, gezien door de gebruiker en mantelzorger

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEZING Vermaatschappelijking van zorg, gezien door de gebruiker en mantelzorger"

Transcriptie

1 LEZING Vermaatschappelijking van zorg, gezien door de gebruiker en mantelzorger Het begrip vermaatschappelijking van zorg is overgewaaid uit Nederland. Iedereen is het eens over de pluspunten van de visie achter deze term : 1. Mensen met lichte tot zware zorgnoden moeten actief kunnen blijven deelnemen aan onze samenleving 2. Dit is een opdracht voor ons allen : publieke én private zorgactoren samen 3. Alle zorg en ondersteuning professioneel organiseren is niet haalbaar, niet betaalbaar én niet wenselijk. er is dus een draagvlak voor deze vermaatschappelijking van zorg. Maar er zijn kanttekeningen. Kritische kanttekeningen. Ik licht dit toe aan de hand van een paar uit het leven gegrepen casussen. FOTO 1 1 STE CASUS : Ik ben Jef, 83 jaar en weduwnaar. Ik krijg 2 keer per week gezinshulp. Ik heb tegen mijn kinderen gezegd dat ik in mijn eigen huis wil blijven wonen omdat mijn overleden vrouw Louisa dan dicht bij mij is en ik mijn duiven kan blijven verzorgen. Ik ben geen uitzondering, ik heb dezelfde wens als bijna 1 miljoen andere bejaarden in Vlaanderen. Ik ben niet meer zo mobiel, en ik struikel nogal eens in en rond mijn huis. Er zijn veel drempels en trappen, ook om naar mijn duivenkot te gaan. Ik kan sinds kort niet meer naar boven om een bad te nemen. Trouwens, ik geraak er niet meer alleen in, laat staan eruit.

2 De 4 kinderen van Jef willen zijn wens respecteren en ze hebben dit ook beloofd op het sterfbed van moeder. Hun eerste stap is het regelen van een mantelzorg-rolbeurtsysteem, aangevuld met gezinshulp. De verzorgende wijst hen erop dat in het belang van Jef, maar ook om haar eigen werkcomfort en dat van de mantelzorgers haalbaar te maken en te houden, de woning van Jef ergonomisch moet aangepast worden. FOTO 2 Er komt iemand van de thuiszorgwinkel en die stelt heel wat nuttige en concrete aanpassingen voor. FOTO 3 En bij de uitvoering stropt het : Een aannemer voor de (te) kleine ingrepen zoals handvaten langs de muur en het wegwerken van 2 dorpels vinden ze niet FOTO 4 Een traplift lijkt wel erg duur, daar zouden premies voor bestaan. Maar wie wijst hen de weg in dit doolhof? Nonkel Eugène in Antwerpen krijgt van de provincie hiervoor een premie maar Jef woont in West-Vlaanderen en daar is dat onlangs afgeschaft na de hertekening van de bevoegdheden van de provincie En in Vlaams-Brabant is er een dienst voor gezinszorg die tegen een betaalbare prijs het hele traject van A tot Z begeleidt, van het advies tot uitvoeren van de werken tot aanvragen van de premies. Zij zouden dus ook deze werken kunnen uitvoeren, ook het plaatsen van een douche beneden, maar waar Jef woont is deze dienst ermee gestopt wegens te weinig subsidies.

3 FOTO 5 Samengevat Het wordt de kinderen niet gemakkelijk gemaakt, maar uiteindelijk lukt het hen dankzij hun volharding en de expertise van één van de kinderen die zelf in de zorgsector werkt die de sociale kaart in hun regio uitvlooit. Jef heeft dus regie van zijn thuiszorg in handen kunnen houden, met de steun van zijn mantelzorgers. Zo hoort het, maar enkele bescheiden transparante Vlaamse subsidiestromen zou het zoveel gemakkelijker maken. Zeker voor bejaarde Marie, een straat verder, die zelf laaggeschoold is en geen Einstein-mantelzorger in haar familie heeft. Wist u dat 91 % van de actieve bevolking later thuis verzorgd wil worden? Liefst met de hulp van een mantelzorger. Trouwens, er worden momenteel 8,5 keer meer 65-plussers thuis verzorgd dan in een woonzorgcentrum. Mijn kritische kanttekeningen : 1. De randvoorwaarden om de zorg te verlichten én om de keuzes van de gebruiker ten volle te respecteren, kan beter! 2. Woningaanpassing thuis wordt door de Vlaamse overheid onvoldoende gefaciliteerd 3. Vermaatschappelijking van zorg houdt ook in dat de gebruiker moet kunnen kiezen voor een bepaalde zorg. Is er geen ondersteunend kader vanuit de overheid, dan staat vermaatschappelijking van zorg, synoniem voor trek uw plan. FOTO 6 2 DE CASUS : Ik ben Wiske, ik ben 75 jaar. Ik woon nog thuis, mijn man is dement en is opgenomen in een woonzorgcentrum. Mijn dochter voert mij 4 keer per week naar het rusthuis om hem te bezoeken. Ik geef hem dan eten, en lees de krant voor. Zelf krijg ik daar geen hap door mijn keel, want soms herkent hij mij, maar vaak ook niet. Dat zijn triestige bezoeken. Ik voel mij dan ook dikwijls eenzaam.

4 FOTO 7 Twee straten verder is een CADO geopend, een collectieve autonome dagopvang. Daar komen elke dag zo n 8 mensen van mijn leeftijd bijeen. Het is gezellig ingericht, zoals bij mij thuis. Ik kan er een kaartje leggen, mee koken (en het smaakt zoals thuis) en babbelen met een stukske taart met mensen die in een herkenbare situatie zijn zoals ik. Het doet mij deugd. FOTO 8 Maar ze zeggen dat ze de CADO misschien gaan sluiten. Het toilet voor rolstoelgebruikers mag niet in de badkamer staan. Nochtans is dat bij mij thuis ook zo verbouwd. En een CADO is toch zoals thuis? Hetzelfde met de brandveiligheid. De CADO is zeker beter voorzien dan wat er in mijn huis is, maar dat is niet genoeg, zeggen ze. Het moet zo veilig zijn als in het Woonzorgcentrum waar mijn man samen met 60 anderen woont. Maar dat is toch niet hetzelfde? In een CADO zijn we max. met 10 en niemand blijft er slapen. En het eten schijnt ook niet in orde te zijn. Ik kijk altijd hoe de verzorgende kookt, zij doet dat hééél proper. Ze gebruikt het kookboek van de Boerinnenbond waar wij iets uit kiezen en de groenten komen uit den hof. Maar ze zeggen dat de federale normen HACCP van toepassing zijn. Hazard Analysis and Critical Control Points, niet uit te spreken! Ik zocht het op om het te begrijpen maar dat staat niet uitgelegd in ons kookboek. Als ze de CADO sluiten ga ik dat erg vinden, maar mijn 2 vriendinnen Georgette en Jetje, komen al een tijdje niet meer. Zij moeten met een taxi komen, want ze wonen wat verder. En dan wordt het natuurlijk duur hé, want we betalen zo al 28 voor een hele dag. Samengevat Wiske heeft in haar buurt een laagdrempelige dagopvang gevonden. Iets wat helemaal beantwoordt aan wat ze op dit moment nodig heeft. Ze voelt er zich thuis, ze eet gezond, vertoeft tussen leeftijdsgenoten en het is een vitaminepil tegen haar eenzaamheid.

5 De strenge regels waardoor CADO s moeten beantwoorden aan normen van dagverzorgingscentra en zo ook aan bepaalde normen van woonzorgcentra, dreigen dit waardevolle initiatief te nekken. Mijn kritische kanttekeningen : 1. CADO is een zinvolle nieuwe aanvulling op thuiszorg waar verzorgenden efficiënt kunnen ingezet worden (1 verzorgende voor 4 gasten), waar ouderen een zinvolle dagbesteding vinden, zeer vergelijkbaar met de thuissfeer waardoor mantelzorgers ontlast worden 2. Een CADO is een tussenformule tussen thuiszorg en instellingenzorg. Het beantwoordt aan de doelstelling van vermaatschappelijking van zorg om zorgbehoevenden langer te laten participeren in onze samenleving. Maar vernieuwende aanvullingen op thuiszorg mogen niet bekeken worden vanuit de bril van het management van een woonzorgcentrum. Door regulitus kunnen de doelstellingen van vermaatschappelijking van zorg hier niet gerealiseerd worden. Dit is ten koste van de gebruiker en de mantelzorger. FOTO 9 3 DE EN LAATSTE CASUS : Ik ben Lieve. Ik ben 52 jaar, ik ben gescheiden. ik pas regelmatig op mijn 3 kleinkinderen. Ik werk voltijds, zeker tot mijn 65 ste. Ik woon 30 km. van mijn moeder, die licht zorgbehoevend is. Ik ben enig kind en heb dus professionele hulp ingeschakeld. FOTO 10 Mijn moeder wordt om de 2 dagen gewassen door een verpleegkundige en er komt ook 1 keer per week poetshulp. Mijn moeder kan voor de rest nog redelijk goed voor zichzelf zorgen en is erg op haar onafhankelijkheid gesteld. De verpleegkundige heeft mij meegedeeld dat zij waarschijnlijk binnenkort mijn moeder niet meer komt wassen. Er zijn plannen om de toiletten bij het RIZIV te schrappen bij licht zorgbehoevende patiënten. Ze gaf mij het telefoonnummer van een dienst gezinszorg. Nu is dit voor

6 mijn moeder gratis. Bij gezinszorg zal mijn moeder (gezien haar pensioen) 8 per uur moeten betalen. Ik overweeg sterk om het toilet voortaan zelf te doen, want dat is tenslotte een kleine moeite en spaart haar veel geld uit. Als mijn moeder achteruit gaat en meer zorg nodig heeft, overweeg ik om deeltijds te gaan werken. Zij heeft mij ook geholpen met opvang van mijn kinderen toen ik zonder partner viel. Het is het minste wat ik kan terug doen. Samengevat Omdat de persoonlijke opleg voor dit toilet in de toekomst drastisch omhoog gaat voor de moeder van Lieve, dreigt de goed bedoelde filosofie erachter de mist in te gaan. Lieve zal het als mantelzorger voortaan zelf opnemen. Mijn kritische kanttekeningen : 1. Subsidiariteit In de gezondheidszorg is een lovenswaardig principe (en ik ben daar een groot voorstander van). Wat immers even goed door een lager echelon in de zorg kan uitgevoerd worden, hoort daar thuis (toiletten door verzorgende i.p.v. door verpleegkundige) 2. Evenwel wanneer dit meer gaat kosten aan de gebruiker is er een grote valkuil. De valkuil is dat deze taken willens nillens afgewenteld worden op de mantelzorger 3. Mantelzorgers die meer dan vroeger mantelzorg combineren met een job. Die meer dan vroeger niet meer onder de kerktoren naast hun ouders wonen. Mantelzorgers van nu zijn een sandwichgeneratie : gemiddeld 58 jaar, nog (lang) aan het werk, met oppastaken voor hun kleinkinderen en zorg voor hun hoogbejaarde 80+ ouders. Voor mantelzorgers is er één grote kanttekening te maken bij vermaatschappelijking van zorg : ze werkt enkel wanneer de draagkracht niet uitgeput wordt.

7 Mijn tijd is op, ik had nog graag een voorbeeld over mantelzorgers gegeven die voor een volwassen gehandicapt kind zorgen. Daar is de valkuil van vermaatschappelijking van zorg nog duidelijker. Van zodra mensen niet meer het gevoel hebben dat ze kunnen rekenen op solidariteit en hulp tijdens periodes waarop het echt niet meer gaat, houdt het voor mij op met vermaatschappelijking van zorg. Botsen op een muur van wachtlijsten is botsen op een samenleving die faalt en dat zijn dan ook de absolute grenzen van de vermaatschappelijking van zorg. Ik dank u, Anne Dedry

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Bel 078 15 50 10. Surf www.citycareplus.be

Bel 078 15 50 10. Surf www.citycareplus.be In alle comfort thuis wonen CARE - voor mantelzorgers & zorgbehoevenden... die genieten van hun moment Bel 078 15 50 10 Surf www.citycareplus.be City Care Plus is een eigentijdse, onafhankelijke organisatie

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids

STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids Voor steun in de rug bij de zorg voor uw naaste Mantelzorg, vanzelfsprekend? Naast professionele, beroepsmatige zorg kennen we in Nederland ook het begrip Mantelzorg.

Nadere informatie

Mantelzorgers in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ): een bijzondere groep!

Mantelzorgers in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ): een bijzondere groep! Liever Thuis Mantelzorg Liberale Mutualiteit Ledenblad van de vzw Liever Thuis LM Vereniging van gebruikers en mantelzorgers 3 V.U.G.: Roni De Waele, Livornostraat 25, 1050 Brussel / Afgiftekantoor: 1050

Nadere informatie

Aangesproken als zelfredzame burger. Hoe is het voor patiënten of cliënten om eigen kracht en netwerk aan te spreken en in te zetten?

Aangesproken als zelfredzame burger. Hoe is het voor patiënten of cliënten om eigen kracht en netwerk aan te spreken en in te zetten? Aangesproken als zelfredzame burger Hoe is het voor patiënten of cliënten om eigen kracht en netwerk aan te spreken en in te zetten? Aangesproken als zelfredzame burger... Hoe is het voor patiënten of

Nadere informatie

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid Meten om te weten Samen met de armen Een inkomen om goed te leven Werken, het beste middel bladzijde 2 bladzijde 4-5 bladzijde 6-7 bladzijde 9 HET PLAN tegen armoede 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN VAN KWETSBARE OUDEREN

ZORGNETWERKEN VAN KWETSBARE OUDEREN ZORGNETWERKEN VAN KWETSBARE OUDEREN Onderzoeksrapportage voor hulpverleners, onderzoekers en (beleids)medewerkers in de ouderenzorg Ilse Zwart-Olde Marianne Jacobs Marjolein Broese van Groenou Zorgnetwerken

Nadere informatie

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. op de gewone arbeidsmarkt. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. op de gewone arbeidsmarkt. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw Werken op de gewone arbeidsmarkt ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw is een beweging van, voor en door mensen met een verstandelijke beperking. We willen

Nadere informatie

TOESTEMMINGSFORMULIER

TOESTEMMINGSFORMULIER TOESTEMMINGSFORMULIER Ik, ondergetekende, neem deel aan het project SamenOud en het onderzoek dat daarbij hoort. Ik heb de informatiebrief over het project gekregen en gelezen en heb voldoende informatie

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

GEKANTELD VERSLAG LEGGEN, GEKANTELD BESLUITEN, GEKANTELD AFWEGEN EN GEKANTELD BESCHIKKEN : VOORBEELDEN

GEKANTELD VERSLAG LEGGEN, GEKANTELD BESLUITEN, GEKANTELD AFWEGEN EN GEKANTELD BESCHIKKEN : VOORBEELDEN GEKANTELD VERSLAG LEGGEN, GEKANTELD BESLUITEN, GEKANTELD AFWEGEN EN GEKANTELD BESCHIKKEN : VOORBEELDEN GEKANTELD VERSLAG LEGGEN, GEKANTELD BESLUITEN, GEKANTELD AFWEGEN EN GEKANTELD BESCHIKKEN VOORBEELD:

Nadere informatie

BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING

BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING INGRID LIETEN Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding foto s: Layla Aerts VLAAMSE

Nadere informatie

Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport. Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties.

Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport. Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties. Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties Marieke Hollander Projectnummer: B3826 Zoetermeer, 22 maart 2011 De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Bij wie kan ik terecht? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Bij wie kan ik terecht? 2 Doel Bij wie kan ik terecht? is

Nadere informatie

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels Armoede bij ouderen Begeleiding van CEDES Oktober 2011 VOORWOORD Oktober was voor enkele Welzijnsschakels een spannende maand. De trein op naar Brussel, niet weten

Nadere informatie

AAN HET WOORD HET KAN ZOVEEL BETER

AAN HET WOORD HET KAN ZOVEEL BETER DE bijstandsgerechtigde AAN HET WOORD HET KAN ZOVEEL BETER De BIJSTANDSGERECHTIGDE AAN HET WOORD Sadet Karabulut, SP-Tweede Kamerlid Tjitske Siderius, Fractiemedewerker Sociale Zaken dr. Ineke Palm, Wetenschappelijk

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

Onderzoek dienstverlening Wmo-loket en wijksteunpunt. Gemeente Edam-Volendam

Onderzoek dienstverlening Wmo-loket en wijksteunpunt. Gemeente Edam-Volendam Onderzoek dienstverlening Wmo-loket en wijksteunpunt Gemeente Edam-Volendam COLOFON Samenstelling Nora Kornalijnslijper Naomi Meys Ingrid Dooms Juli 2013 Vormgeving binnenwerk SGBO / BMC groep Druk SGBO

Nadere informatie

Help, ik verzuip in de premies. R e s u ltat e n va n d e e n q u ê t e E rva r i n g e n va n K W B e r s. A d v i e z e n a a n d e o v e r h e i d

Help, ik verzuip in de premies. R e s u ltat e n va n d e e n q u ê t e E rva r i n g e n va n K W B e r s. A d v i e z e n a a n d e o v e r h e i d Help, ik verzuip in de premies foto s daniel rys R e s u ltat e n va n d e e n q u ê t e E rva r i n g e n va n K W B e r s M A d v i e z e n a a n d e o v e r h e i d Help, ik verzuip in de premies Gelukkig

Nadere informatie

zittingsjaar 2013-2014 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2013-2014 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C21 WON3 zittingsjaar 2013-2014 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 10 oktober 2013 2 Commissievergadering nr. C21 WON3 (2013-2014) 10

Nadere informatie

2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig

2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig 2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig Daan(fictieve naam) stapte in 2008, van Le Puy-en-Velay naar Santiago de Compostela en Finisterra met begeleider Max In het begin wist

Nadere informatie

Klanttevredenheidsmeting Dagverzorging Welcom 2012

Klanttevredenheidsmeting Dagverzorging Welcom 2012 Klanttevredenheidsmeting Dagverzorging Welcom 2012 Eelco Visser November 2012 12-4521 EelVi-riw Inhoud 1. Aanleiding... 1 2. De opdracht en werkwijze... 3 2.1 De opdracht en beoogde resultaten... 3 2.2

Nadere informatie

Meer kans om langer thuis verzorgd te worden : Zorg voor een aangepaste woning

Meer kans om langer thuis verzorgd te worden : Zorg voor een aangepaste woning Meer kans om langer thuis verzorgd te worden : Zorg voor een aangepaste woning Draaiboek bij het sensibiliseringsproject van Landelijke Thuiszorg gericht naar verzorgenden en mantelzorgers Anne Dedry Beleidsmanager

Nadere informatie

Jasmyne vertelt... Stelselwijziging jeugd Ambulante jeugdhulp. De situatie

Jasmyne vertelt... Stelselwijziging jeugd Ambulante jeugdhulp. De situatie www.voordejeugd.nl Stelselwijziging jeugd Jasmyne vertelt... Op een gegeven moment moest ik zelfs geld lenen om babymelk te kunnen kopen. Jasmyne (42) komt door drugsgebruik van haar man zwaar in de schulden.

Nadere informatie

Sociaal uitgesloten in de grote stad

Sociaal uitgesloten in de grote stad Sociaal uitgesloten in de grote stad Cijfers, ervaringen en adviezen uit het veld Sociale uitsluiting is zowel een oorzaak als een gevolg van een slechtere gezondheid. De Gemeente Utrecht en de Academische

Nadere informatie