Waar lopen motorrijders tegenaan?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waar lopen motorrijders tegenaan?"

Transcriptie

1 Waar lopen motorrijders tegenaan? Nico Perk Voorzitter De MAG (MotorrijdersActieGroep) is een belangenvereniging voor motorrijders. Wij worden op onze wegen vaak geconfronteerd met situaties die onbedoeld potentieel gevaarlijk zijn. Wij hopen dat deze presentatie wat meer aandacht voor deze groep weggebruikers genereert bij wegbeheerders en andere vakgenoten. We stellen er prijs op om uitdrukkelijk te verklaren dat het niet bedoeld is als opgeheven vinger naar u als verkeerskundige. De MAG is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie. In 1988, het oprichtingsjaar, telde ons land motoren. Nu zijn dat er ca De MAG heeft naast de vrijwilligers in diverse werkgroepen ook vier medewerkers in dienst.

2 Wij behartigen de collectieve belangen van alle motorrijders. Dat beslaat o.a. milieu aspecten, belastingen, voertuigeisen, rijopleidingen, rijbewijseisen en uiteraard de infrastructuur. Daar komen we verder in deze presentatie op terug. Onze leden, ondersteunende motorverenigingen en een aantal andere belanghebbenden ontvangen 6 x per jaar ons Mag-a-zine.

3 De MAG maakt actief deel uit van de FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations) de koepel waarin belangenorganisaties voor motorrijders uit vrijwel alle Europese landen verenigd zijn. We hebben zitting in het dagelijks bestuur. De FEMA is gevestigd in Brussel. Deze locatie is gekozen omdat we internationaal zeer frequent contact met het Europarlement en andere instellingen moeten onderhouden. We hebben een staf ter beschikking van vier medewerkers.

4 Dit is voor veel motorrijders de ideale wereld. Een verzorgde weg, geen vreemde obstakels op of langs de route en als prettige bijkomend factor geen druk verkeer. Zoals u ziet werkt het weer ook mee. Dat kunnen we als bonus beschouwen. Dit bovenstaande beeld is echter vaker de realiteit, vooral in sommige delen van ons land en dan in het bijzonder tijdens de steeds verder uitbreidende spitsuren. Wij hebben daarbij in de afgelopen jaren de indruk gekregen dat onze wegen voornamelijk voor autoverkeer worden ontworpen en ingericht.

5 We hopen dat u na deze presentatie wat meer met een motorbril naar de wegen kijkt, net als deze motorrijder. Een motorfiets is, in tegenstelling tot een auto, een balansvoertuig en kan door verschillende oorzaken in zijn stuurgedrag of wegligging beïnvloed worden. We hebben niet, zoals hier onder te zien is, zijwieltjes om ons overeind te houden als we door welke oorzaak dan ook onderuit gaan. Dit is overigens een motor die gebruikt wordt om stroefheid van het wegdek of wegmarkeringen te meten. Hierboven gaat het om het testen van demarkeringsmaterialen. De MAG was bij deze testen betrokken.

6 Wij hopen dat bij het aanleggen of renoveren van onze wegen, zoals hierboven te zien is, de verkeersveiligheid van motorrijders deel uitmaakt van uw werkzaamheden. Als met het aanbrengen van de wegmarkeringen de laatste puntjes op de i gezet zijn en u heeft hier voor gezorgd zal de nog steeds groeiende groep motorrijders u zeer dankbaar zijn. Nu volgen wat voorbeelden van in onze optiek minder geslaagde toepassingen op ons wegennet. We hopen met deze presentatie iets meer begrip voor ons als weggebruikers te bewerkstelligen.

7 Meldpunten MAG Gevaarlijke wegsituaties Groen licht De MAG heeft twee meldpunten. Gevaarlijke wegsituaties (GWS). Dit staat open voor iedereen en is bedoeld voor alle meldingen over weginrichting die als gevaarlijk voor motorrijders gezien wordt. Groen licht is alleen bestemd voor het melden van niet volledig werkende detectielussen bij VRI s. (in de volksmond bekend als: stoplichten) Als deze lussen defect raken krijgt een motorfiets geen groenlicht en mag niet doorrijden. Het is meestal een kwestie van iets gevoeliger afstellen, omdat een motor minder metaal massa heeft dan een auto en de verkeerslichten daardoor niet geactiveerd worden. GWS-meldingen beslaan een dermate groot scala dat we daar langzamerhand een gids van zouden kunnen uitgeven. U ziet daar in de volgende afbeeldingen een zeer beperkte selectie van. In grote lijnen constateren wij een wildgroei aan niet functionele en daarbij vaak gevaar veroorzakende snelheidremmers en een steeds grotere toepassing van allerlei markeringen die op het wegdek aangebracht worden. Meestal zijn die niet gevaarlijk of hinderlijk voor automobilisten, maar is dat voor motoren (zijnde een balansvoertuig) vaak wel het geval. Zeker als dat in of nabij bochten wordt toegepast.

8 Dit is een als snelheidremmer bedoelde rubberen mat, toegepast in Groningen, die met bouten in het wegdek gemonteerd was. Automobilisten zagen dit aan voor alles en nog wat, maar niet als snelheidremmer. Men reed er met onbeperkte snelheid overheen of passeerde het via de tegemoetkomende weghelft. De mat was bovendien met regen nog spekglad. Wij kregen hier melding van maar pas nadat een motorrijder er op onderuit gegaan was is de mat verwijderd. Halve paddenstoel bollen. Volgens ons en CROW gevaarlijk. Volgens de wethouder van de Blesse niet, ondanks een ongeval met ernstig letsel.

9 Een chicane met schuine plakdrempel vlak bij een bocht. Zie ook de remsporen die een automobilist heeft gemaakt. De plakdrempel is na onze klacht verwijderd, de paaltjes zijn gehandhaafd. Thermoplasten, spekglad bij regen. Veel te groot van oppervlak en een overbodige decoratie op het wegdek. De oorspronkelijke manier, 50 in enkele witte cijfers op het asfalt, is volgens ons meer dan voldoende en niet potentieel gevaarlijk voor motoren.

10 Blauwe Cirkels (thermoplasten) als aanduiding voor schoolzones. Door ons betiteld als leuk ontwerp voor de kinderkamer, maar niet voor het wegdek. Mede door de gebruikte formaten zijn doel voorbij schietend. Ze werden ook in en vlak bij bochten aangebracht. Na overleg tussen de MAG en de leveranciers zijn hier aangepaste verwerkingsvoorschriften voor bepaald. Dat betrof o.a.: Juiste temperatuur van het materiaal, veel kleiner formaat cirkels en niet meer toepassen in bochten. Tijdelijke reparaties: Niet al te lang wachten met definitieve oplossing. Zeker als het zoals hierboven te zien een bocht betreft en in de rijlijn van een motorfiets valt.

11 Gietbitumen. Niet geschikt voor grote oppervlakken zoals deze. Ook overdadig vullen van geulen (vooral in lengterichting) is gevaarzettend voor gemotoriseerde tweewielers. Bij regen wordt het glad en bij hogere temperaturen stroperig. Beide omstandigheden kunnen een motor grip laten verliezen. Wegvervuiling kan voor auto s al hinderlijk tot gevaarlijk zijn, maar is dat voor een motor in ieder geval, zeker in combinatie met regen.

12 Niet alleen in bochten of op rotondes, maar ook op rechte wegdelen is dit het geval. Hier heeft men losliggend grind toegepast op verhoogde rijbaanscheidingen (op stoeprandhoogte) Het grind is niet met een hechtlaag gefixeerd en wordt door de wind over de rijbaan verspreid. Dat kan automobilisten ruit- en lakschade opleveren, maar geeft een extra gevaarzetting voor motorrijders. Vracht- en personenwagens rijden het naar de buitenbocht. Kom je daar als motorrijder in terecht dan ga je hoogstwaarschijnlijk onderuit, met alle gevolgen van dien.

13 Zo te zien is dit een normaal kruispunt met een voorrangsweg. Dat klopt, maar kijk op de volgende afbeelding naar een detailopname. (hier in het hart van de foto) Precies in de bochtlijn twee versleten putdeksels, Eén exemplaar is echt helemaal profielloos, de ander is dat bijna ook al. Als je hierop met een motor of scooter tijdens een regenbui moet remmen ga je hoogstwaarschijnlijk niet redden. Ook niet met lage snelheid. Er bestaan overigens kunststoffen en andere putdeksels die aan alle eisen voldoen. Dus ook aan gegarandeerde stroefheideisen.

14 Daar waar mogelijk zouden buitenbochten obstakelvrij moeten zijn. Dat is ook in het voordeel van automobilisten. Die hebben dan minder kans op schade. Dat geldt ook voor motorrijders, maar tevens is er veel minder kans op zwaar letsel of fatale gevolgen. Als u allemaal net als deze motorrijders wat vaker met een motorbril naar uw werk kijkt hebben wij met deze presentatie ons doel bereikt.

15 Voor u steken we dan allemaal, net zoals op de volgende afbeelding te zien is, onze duim op als dank voor uw aandacht. Voor verdere informatie zijn wij u uiteraard gaarne van dienst. Met vriendelijke groet, Nico Perk Voorzitter MAG MOTORRIJDERS ACTIE GROEP Belangenvereniging voor motorrijders Postbus AA Leeuwarden Tel: GSM: Skype: nico.perk voorzitter@mag-nl.org Kijk voor informatie op internet: De MAG maakt actief deel uit van de FEMA Kijk voor meer informatie op

Rol Veilig Verkeer Nederland. Algemeen. Situatie 3/7

Rol Veilig Verkeer Nederland. Algemeen. Situatie 3/7 Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Locatie: Heerde Brinklaan en Veerstraat Marktstraat Datum uitgifte advies: 3 februari 2016 2/7 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer

Nadere informatie

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden,

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden, *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d N o t a C o m m i s s i e Onderwerp Aanbeveling voor de verduidelijking van snelheidslimieten langs provinciale wegen. Samenvatting Een te hoge snelheid vormt in veel

Nadere informatie

Datum: maandag 06 juli 2015. Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum

Datum: maandag 06 juli 2015. Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum Meldpunt Veilig Verkeer Analyse en zienswijze Meldpunt Veilig Verkeer http://www.meldpuntveiligverkeer.nl Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum Datum: maandag 06 juli 2015 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer

Nadere informatie

Advies inzake de herinrichting van de Middelweg MDT (zuidoost)

Advies inzake de herinrichting van de Middelweg MDT (zuidoost) Maart 2016 Geachte gemeente, Na onze adviezen over het noord-west gedeelte van de Middelweg leest u hier ons advies over het laatste gedeelte van de Middelweg in Moordrecht. Het gaat om het gedeelte van

Nadere informatie

Middelveen IV Zuidwolde

Middelveen IV Zuidwolde 28 december 2010 Moving Verkeer Broekhuizen 23 7965 AA Broekhuizen Aanleiding De nieuwe woonwijk Middelveen aan de zuidkant van Zuidwolde is in ontwikkeling. Gemeente De Wolden heeft Moving Verkeer gevraagd

Nadere informatie

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Hier Studiedag komt tekst verkeerslichten Jonathan de Vries Hier komt ook tekst Adviseur verkeersmanagement Patricia Stumpel-Vos Adviseur mobiliteitsbeleid Inhoud

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Aanleiding In de afgelopen jaren hebben een aantal verkeersincidenten op het kruispunt Bommelweg Dreef plaatsgevonden.

Nadere informatie

GESCAND OP. Gemeente Oostzaan. Geacht College van B&W, Geachte leden van de Gemeenteraad,

GESCAND OP. Gemeente Oostzaan. Geacht College van B&W, Geachte leden van de Gemeenteraad, Page 1 of2 Riet, Arno den GESCAND OP Van: Desiree van Boxtel [desireevanboxtel@chello.nl] ^ ' " " 2015 Verzonden: dinsdag 21 april 2015 22:15 o«i r«^ ^ * ^ ^ Aan: 1 Postbus BV SEC OZ; 1 Postbus Griffie

Nadere informatie

TRACK LINE. TYREGRIP Dé oplossing voor een veilig fietspad

TRACK LINE. TYREGRIP Dé oplossing voor een veilig fietspad TRACK LINE TYREGRIP Dé oplossing voor een veilig fietspad TRACK LINE TYREGRIP Nederland is een land van fietsers. Het aantal fietsers groeit nog steeds; in aantallen en in diversiteit. Denk bijvoorbeeld

Nadere informatie

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A Manoeuvres op het privé-terrein vanaf 5/9/2005 Goca 01-05-05 Fol A-N Zijn voertuig beheersen is een noodzakelijke stap, maar dit is niet voldoende, men moet er de grenzen van

Nadere informatie

O 9 NOV Paraaf Provinciesecretaris

O 9 NOV Paraaf Provinciesecretaris provincie ZUID HOLLAND O 9 NOV. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DB1 Afdeling Beheerstrategie Registratienummer PZH-2010-202563282 (DOS-201 0- O001 872) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1313-AVR

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld Onderzoeksrapport ) Inleiding De heeft ons, de leerlingen van 3GTx van de Meerwaarde gevraagd uit te zoeken wat onveilige situaties zijn rondom onze school. Twee medewerkers van de van afdeling Verkeer

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen Beleid Het verkeersbeleid van de gemeente is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Het GVVP beschrijft het kader rondom bereikbaarheid- en verkeersveiligheidsvraagstukken binnen

Nadere informatie

Meldpunt Veilig Verkeer. Bedankt voor uw melding. Uw betrokkenheid draagt bij aan de verkeersveiligheid.

Meldpunt Veilig Verkeer. Bedankt voor uw melding. Uw betrokkenheid draagt bij aan de verkeersveiligheid. VE1LIGVERKEER Meldpunt Veilig Verkeer Analyse en Zienswijze Meldpunt Veilig Verkeer http://www.meldpuntveiligverkeer.nl J Datum: maandag 27 augustus 2012 Bedankt voor uw melding. Uw betrokkenheid draagt

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen

Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen Inleiding Achtergronden Enkelvoudige fietsongevallen Cases Ontwikkeling fietsslachtoffers 300 250 Doden 200 150 100 50 0 Overleden

Nadere informatie

Onduidelijke en onherkenbare voorrangssituaties Bij een 30 km/u inrichting is sprake van gelijkwaardige kruisingen, verkeer van rechts heeft voorrang.

Onduidelijke en onherkenbare voorrangssituaties Bij een 30 km/u inrichting is sprake van gelijkwaardige kruisingen, verkeer van rechts heeft voorrang. Gemeente Hof van Twente Aan het college van B&W en de gemeenteraad Postbus 54 7470 AB GOOR info@hofvantwente.nl Onderwerp: Verkeersstudie Markelo Datum: 15 november 2016 Geacht College en leden van de

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Kinderhuisvest en omgeving Haarlem

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Kinderhuisvest en omgeving Haarlem STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 32291 7 juni 2018 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Kinderhuisvest en omgeving Haarlem Nr. 2018/193143 Burgemeester en

Nadere informatie

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure Memo Aan: ECN Petten, de heer J. Schrover Van: Martin Wouters en Lucien De Baere Datum: 17 december 2015 Kopie: - Ons kenmerk: N002_INFRA_BE4386 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland

Nadere informatie

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert presenteert Het fietsparcours Hallo zesdeklasser, Je zag daarnet het parcours voor het fietsexamen. Voor we het parcours samen eens overlopen, is het toch heel belangrijk om wat afspraken op een rijtje

Nadere informatie

VERKEERSBESLUIT. Stadsontwikkeling

VERKEERSBESLUIT. Stadsontwikkeling Stadsontwikkeling VERKEERSBESLUIT Bezoekadres Gedempte Zuiderdiep 98 Postadres Postbus 7081 9701 JB Groningen Datum 20-10-2016 Bijlage(n) 3 Kenmerk 5707520 Opsteller Luc van der Hoogen Tel. 14 050 Onderwerp

Nadere informatie

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier.

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier. Heraanleg Leenstraat Advies Fietsersbond september 2017 Achtergrond Op de website van de gemeente staat te lezen dat de veiligheid van de fietser de belangrijkste reden is voor de heraanleg van de Leenstraat:

Nadere informatie

Een motorrijder verdient ook een veilige infrastructuur

Een motorrijder verdient ook een veilige infrastructuur Een motorrijder verdient ook een veilige infrastructuur Johan Janse (JJAdvies) Hillie Talens (CROW) Bert Kengen (Dienst Verkeer en Scheepvaart) Samenvatting De paper gaat over: - de rol van de motorrijder

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: >Hier komt de naam van dossier zoals in Meldpunt en wordt ingevoegd door meldpuntmedewerker< Locatie: Eenderparkweg in Ermelo

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: veiligverkeer.nl. Naam dossier: Ruyghweg, Den Helder

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies:  veiligverkeer.nl. Naam dossier: Ruyghweg, Den Helder Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: Ruyghweg, Den Helder Locatie: Verkeerssituatie kruispunt Ruyghweg Fabrieksgracht Datum uitgifte advies: September 2016 Rol

Nadere informatie

Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder.

Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder. ANWB en verkeersslachtoffers Naast de inzet voor meer verkeersveiligheid is de ANWB ook betrokken bij de afwikkeling

Nadere informatie

Kwaliteitseisen hoogwaardige snelfietsroute F59

Kwaliteitseisen hoogwaardige snelfietsroute F59 Kwaliteitseisen hoogwaardige snelfietsroute F59 Definitief Datum 9 september 2010 Kenmerk OSS123/Pbb/1099 Eerste versie 4 juni 2010 1 Inleiding Een belangrijk onderdeel in de planvorming voor een hoogwaardige

Nadere informatie

Fietsersbond Oegstgeest Presentatie gemeenteraadsleden

Fietsersbond Oegstgeest Presentatie gemeenteraadsleden Fietsersbond Oegstgeest Presentatie gemeenteraadsleden 19 juni 2012 Peter van Boxtel 19-6-2012 1 Verzoek aan de gemeente voor actief beleid: Verbetering fietsparkeermogelijkheden bij (lagere) scholen en

Nadere informatie

Veilig oversteken in Haren

Veilig oversteken in Haren Veilig oversteken in Haren Ondertitel: Beleidsnota oversteekvoorzieningen voetgangers Veilig oversteken in Haren Wat: Notitie waarin vastgelegd wordt op welke manier in de toekomst omgegaan wordt met aanvragen

Nadere informatie

De verkeersborden voor kinderen

De verkeersborden voor kinderen De verkeersborden voor kinderen Veel kinderen verplaatsen zich vanaf de leeftijd van 10 à 11 jaar alleen en onafhankelijk als voetganger en fietser. Vanaf dat moment is het dus belangrijk dat zij de verkeerstekens

Nadere informatie

De verkeersborden voor kinderen

De verkeersborden voor kinderen De verkeersborden voor kinderen Veel kinderen verplaatsen zich vanaf de leeftijd van 10 à 11 jaar alleen en onafhankelijk als voetganger en fietser. Vanaf dat moment is het dus belangrijk dat zij de verkeerstekens

Nadere informatie

Vraag 1: Welke maatregelen gaan er nu (eindelijk) getroffen worden om de onduidelijke voorranqsituatie voor iedereen duidelijk te maken?

Vraag 1: Welke maatregelen gaan er nu (eindelijk) getroffen worden om de onduidelijke voorranqsituatie voor iedereen duidelijk te maken? RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 30 vragen 18R.00431 Van: Datum : 3 juli 2018 Portefeuillehouder(s) Portefeuiile(s) college van burgemeester en wethouders : Verkeer : wethouder W.J.P. Kok

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Jacobsstraat = hoofdfietsroute

Jacobsstraat = hoofdfietsroute Jacobsstraat = hoofdfietsroute Uitsnede van de kaart pagina 46 GVVP 2005 Herinrichting Jacobsstraat De plussen: Asfalt op de fietsroute! Geen verkeerslicht bij Jacobikerk Weginrichting veel minder gericht

Nadere informatie

Naam: Klas: Ik woon in:

Naam: Klas: Ik woon in: Naam: Klas: Ik woon in: 1 Waarom School-Thuis-Route? Beste leerlingen, Het fietsen of lopen van je huis naar de basisschool was vaak makkelijk en over een niet al te grote afstand. Daar komt nu verandering

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Geert Rutten Advies / Voor mobiliteit, infrastructuur, educatie. 1. Beschrijving probleem

Geert Rutten Advies / Voor mobiliteit, infrastructuur, educatie. 1. Beschrijving probleem Aan: Harry Geurts, Stationsweg 201, 5807 AB Oostrum Datum: 19 januari 2017 Betreft: Ontwerp aansluiting Stationsweg-Mgr. Hanssenstraat in Oostrum-Venray; Vervolgnotitie van notitie 19 december 2015 1.

Nadere informatie

Dilemma s over provinciale wegen. Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit

Dilemma s over provinciale wegen. Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit Dilemma s over provinciale wegen Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit Wegennetvisie = nieuwe functionele indeling van de provinciale wegen Indeling in: Stroomwegen Gebiedsontsuitingswegen Erftoegangswegen

Nadere informatie

Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom

Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom (Bijdragenr. 25) Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom J.A.G. de Leur M.Sc. Gemeente Heerhugowaard F.J.Wildenburg Gemeente Heerhugowaard 1.

Nadere informatie

Als veiligheid telt. Dé innovatieve oplossing voor wegdekschade

Als veiligheid telt. Dé innovatieve oplossing voor wegdekschade Als veiligheid telt Dé innovatieve oplossing voor wegdekschade Burdie Roadsafe ; een efficiënte en duurzame oplossing voor het herstellen van wegdekschade. Schade aan het wegdek brengt de veiligheid van

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

Herinrichting Beusichemseweg. Binnen bebouwde kom t Goy

Herinrichting Beusichemseweg. Binnen bebouwde kom t Goy Binnen bebouwde kom t Goy Programma 19.45 Inloop 20.00 Opening door Wethouder Kees van Dalen 20.15 Toelichting verkeerskundigen 20.45 Kosten 20.50 Informatie aan tafels en invullen formulieren 21.25 Slotwoord

Nadere informatie

13 oktober; 20:00 en 16 oktober; 05:00

13 oktober; 20:00 en 16 oktober; 05:00 Nieuwsbrief Reconstructie knooppunt Vijfsluizen Hierbij ontvangt u de vijfde en tevens laatste nieuwsbrief over de werkzaamheden aan het knooppunt Vijfsluizen. Met de nieuwsbrief informeren wij u over

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK 0 Inhoudsopgave pagina: 1 Inhoudsopgave pagina: 2 Wettelijke tegenstrijdigheid (Nieuwemeerdijk) pagina: 7 Onderhoud asfalt (Nieuwemeerdijk) pagina:

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12119 29 april 2015 ONTWERP - VERKEERSBESLUIT Herinrichting IJsselkade, Spinbaan, Melkweg en nieuw aan te leggen parallelweg

Nadere informatie

Parkeren en Verkeersveiligheid

Parkeren en Verkeersveiligheid Parkeren en Verkeersveiligheid Leden van Wijkcomité Oost Carin Bökkerink en Anita Hol-Bubeck Betaald Parkeren Burgemeester & Wethouders hebben in de Parkeervisie 2004 hun beleid over betaald parkeren vastgelegd

Nadere informatie

Zwartboek fietsobstakels. in de gemeente Deventer

Zwartboek fietsobstakels. in de gemeente Deventer Zwartboek fietsobstakels in de gemeente Deventer 2 Voorwoord Eindelijk lente. We hebben er even op moeten wachten, maar nu is het zover. Voor de fietser is het aangename seizoen aangebroken. Geen gladheid

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT 22 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47219 december 2015 VERKEERSBESLUIT Nummer 15u0031264/ 2015.12819 Onderwerp: Herinrichting IJsselkade, Spinbaan, Melkweg

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 VERBINDEN MET DE FIETS Bijlagen RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 SAMENHANG 1. Herkenbaarheid als doorgaande Fietsroute Plus, bijvoorbeeld door minimaal twee continu toe te passen 2. Zo veel mogelijk eenduidigheid

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN

FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN Dorpsraad Leimuiden 30 januari 2015 Voorwoord Alweer een flink aantal jaren geleden heeft de gemeente Jacobswoude besloten om snelheidsbeperkende maatregelen door te

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Het motorexamen. Nieuw examen, meer veiligheid

Het motorexamen. Nieuw examen, meer veiligheid Het motorexamen Nieuw examen, meer veiligheid Voorwoord In deze folder lees je alles over het nieuwe motorexamen: de eisen voor beschermende uitrusting, de splitsing van het examen in twee examens en de

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015]

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] 2015 Fietsersbond Deventer gst [UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] Aantal respondenten t/m 24 september 2015: 26 leden van de Fietsersbond Deventer e.o. Dit is ongeveer 12 % van het ledenbestand met e-mail.

Nadere informatie

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Resultaten van de inventarisatie Debbie Ammerlaan E: debbie.ammerlaan@rhdhv.com T: 06-29279174 Inhoud Inventarisatie Reacties Type knelpunten Type maatregelen

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: M20150812

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: M20150812 Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: M20150812 Locatie: Veldhoven, Mullerlaan; bushalten / doorsteek middenberm Datum uitgifte advies: 14-10-2015 Rol Veilig Verkeer

Nadere informatie

Reeds twee keer eerder schreef Lijst Linssen u een brief over de gevaarlijke verkeerssituaties op de Van Konijnenburgweg thv wooncomplex Vissershaven.

Reeds twee keer eerder schreef Lijst Linssen u een brief over de gevaarlijke verkeerssituaties op de Van Konijnenburgweg thv wooncomplex Vissershaven. Lijst Linssen zakelijk met een sociaal hart Lijst Linssen Moerstraatsebaan 41 4661 AN Halsteren Aan: College van Burgemeester & Wethouders Gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Onderwerp:

Nadere informatie

Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) Raadsleden

Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) Raadsleden Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) 54 58 553 Raadsleden datum : 5 december 2008 kenmerk : GWe/2008U02990/HSF betreft : Inrichting 30 km/uur gebieden Geachte Raadsleden, In de raadsvergadering

Nadere informatie

WINTERBANDEN. voor meer grip op uw veiligheid!

WINTERBANDEN. voor meer grip op uw veiligheid! WINTERBANDEN voor meer grip op uw veiligheid! Waarom winterbanden? De wisselende staat van het wegdek: droge weg, regen, nat wegdek, diepe waterplassen, verse sneeuw, ijzel, losgereden ijs, aangevroren

Nadere informatie

Provincie Limburg; gemeente Roermond

Provincie Limburg; gemeente Roermond 3 Provincie Limburg; gemeente Roermond Quickscan van 3 kruispunten op de N293 Datum 23 oktober 2009 Status Definitief Provincie Limburg; gemeente Roermond, 23 oktober 2009 Colofon Uitgegeven door In opdracht

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 11.1362 ; besluit d.d.20-12- 2011 Onderwerp Ontwerp verkeersbesluit "Kleine aanpassingen Infrastructuur i.v.m. de vervanging van de verkeerslichten Rijnsburgerweg-Warmonderweg Besluiten:Behoudens

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: D1509 1512 3044 0384 Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Datum uitgifte advies: Oversteekbaarheid fietsers en voetgangers

Nadere informatie

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp 1. Inleiding Shared Space: Op plattelandswegen gebeuren in verhouding veel ongevallen. De wegen zijn relatief

Nadere informatie

Sportpark IJburg (Oeverzeggestraat en Dick Hilleniuspad).

Sportpark IJburg (Oeverzeggestraat en Dick Hilleniuspad). Aan: Rechtbank Amsterdam, sector Bestuursrecht algemeen Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam Betreft: zaaknummer AMS 15 / 8426 GEMWT toelichting beroep tegen Verkeersbesluit Sportpark IJburg (Oeverzeggestraat

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00732

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00732 Gemeente Oudew ntei RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00732 Van College van burgemeester en wethouders Datum 5 september 2017 Portefeuillehouder(s) : Wethouder L.W. Vermeij Portefeuille(s) : Verkeer Contactpersoon

Nadere informatie

Rapport. Onderzoek naar een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Heerlen. Datum: 31 augustus 2016 Rapportnummer : 2016/080

Rapport. Onderzoek naar een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Heerlen. Datum: 31 augustus 2016 Rapportnummer : 2016/080 Rapport Onderzoek naar een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Heerlen. Datum: 31 augustus 2016 Rapportnummer : 2016/080 2 Wat is de klacht? Verzoeker klaagt, mede namens andere

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie Monicabrug. Hier komt tekst 0-meting Hier komt ook tekst. Utrecht.nl

Monitoring en evaluatie Monicabrug. Hier komt tekst 0-meting Hier komt ook tekst. Utrecht.nl Monitoring en evaluatie Monicabrug Hier komt tekst 0-meting Hier komt ook tekst Verkeer doseren bij de Monicabrug Knijp Monicabrug De knijp Monicaburg is op 8 juni in werking getreden. Vanaf dan is de

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie

Reactienota Groot onderhoud maatregelen aan de Larenseweg in Markelo. Gemeente Hof van Twente / Reactienota. 0.2

Reactienota Groot onderhoud maatregelen aan de Larenseweg in Markelo. Gemeente Hof van Twente / Reactienota. 0.2 Reactienota Groot onderhoud maatregelen aan de Larenseweg in Markelo Gemeente Hof van Twente / Reactienota. 0.2 Inleiding De gemeente Hof van Twente willen degene bedanken die een reactie hebben gegeven.

Nadere informatie

Duurzaam Veilig(e) Wegen

Duurzaam Veilig(e) Wegen Duurzaam Veilig(e) Wegen Categoriseringskaart (2015) Kaart met de belangrijkste wegen in onze provincie. Dit is het wensbeeld van de wegcategorisering zoals wij dat graag zien. Provinciale wegen Duurzaam

Nadere informatie

Quickscan twee kruispunten Hekelingseweg

Quickscan twee kruispunten Hekelingseweg Ministerie van Verkeer en Waterstaat Quickscan twee kruispunten Hekelingseweg Advies inzake de doorstroming op de kruispunten Ruwaard van Puttenweg Hekelingseweg en Planetenplein. 19 februari 2008 Ministerie

Nadere informatie

Richtlijnen Handelwijze bij Noodschade

Richtlijnen Handelwijze bij Noodschade Richtlijnen Handelwijze bij Noodschade Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Achtergrond 5 1.2 De richtlijnen 6 1.3 Opzet van de richtlijnen 7 1.4 Gebruikte termen 8 2. Hoe te handelen 9 2.1 Schema 9 2.2 Toelichting

Nadere informatie

PLATEAU. Toepassingsgebied -In verblijfsgebieden (erftoegangswegen) binnen en buiten de bebouwde kom.

PLATEAU. Toepassingsgebied -In verblijfsgebieden (erftoegangswegen) binnen en buiten de bebouwde kom. PLATEAU -Hoogteverschil 12 cm of 8 cm bij busroute. -Aanduiding met taludstrepen -Lengte middenstuk tussen de hellingen 5,00 m. -Hellingen binnen de bebouwde kom: sinusvormig met een lengte van 2.40 m

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

Veilig van en naar school

Veilig van en naar school Veilig van en naar school Ouders en kinderen hebben recentelijk opmerkingen gemaakt over enkele verkeerssituaties op weg naar de scholen in Mariënberg en Beerzerveld. De betreffende situaties leiden in

Nadere informatie

Dr. E. Moreauxlaan N34

Dr. E. Moreauxlaan N34 Dr. E. Moreauxlaan N34 Rapport over de vernieuwde aanleg September 2008 Werkgroep Fietseling Leffingestraat 85 8400 Oostende tel./fax (059) 50.99.72 fietselingoostende@pandora.be www.fietselingoostende.be

Nadere informatie

Gespreksverslag Bewonersavond Godfried van Seijstlaan. Utrecht, november 2017

Gespreksverslag Bewonersavond Godfried van Seijstlaan. Utrecht, november 2017 Gespreksverslag Bewonersavond Godfried van Seijstlaan Utrecht, november 2017 1. Aanleiding De gemeente Zeist heeft klachten ontvangen over het te hard rijden in de Godfried van Seijstlaan. Naar aanleiding

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015 : Guy Legein : Benoit Folens Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat 1. Frankendijk: Het college van burgemeester en schepenen heeft op advies van de Gecomove beslist om het kruispunt van De Scheuten

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen.

Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen. Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen. 1. Het gebruik van de rotonde houdt steeds gevaren in. Er is regelmatig druk en zwaar verkeer. De snelheid van de voertuigen

Nadere informatie

Onderstaand mijn zienswijze inzake bovengenoemde ontwerpbestemmingsplan:

Onderstaand mijn zienswijze inzake bovengenoemde ontwerpbestemmingsplan: Aan: College van burgemeester en wethouders t.a.v. sector Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu Postbus 998 5600 AZ Eindhoven Eindhoven, 9 augustus 2010 Betreft: Zienswijze Inzake: Ontwerpbestemmingsplan Blixembosch

Nadere informatie

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL )

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL ) Het doorgaande tweerichtingen fietspad langs de Lekdijk is in het ontwerp op de kruin van de dijk gesitueerd. Dit komt het comfort van het doorgaande fietsverkeer ten goede, omdat het fietsverkeer hierdoor

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 24 augustus 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_09091 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Aanvulling. Categorie AM

Aanvulling. Categorie AM rijschoolservice Aanvulling Categorie AM In het boek Theorieboek rijbewijs AM staat bij de borden F19, F20, F21 en F22 niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden. F19 Rijbaan of

Nadere informatie

School Lesbrief 2015

School Lesbrief 2015 School Lesbrief 2015 Weer naar School Na zes weken vrij weer naar school! Weer vroeg opstaan, ontbijten en aankleden En dan naar school: wel op een veilige manier! Hoe zorg je ervoor dat je in het verkeer

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1286-RBO

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie